32
INLEIDING OVER WIJN
Het bewaren van wijnen
Zoals u zult weten, kan wijn voor langere tijd bewaard
worden: mits op een geschikte plek bewaard, kan
witte wijn tot ongeveer twee jaar na de oogst worden
bewaard, alhoewel het te verkiezen valt de wijn
binnen een jaar te consumeren. Lichte rode wijn kan
daarentegen twee jaar bewaard worden, en enkele
zwaardere rode wijnen kunnen tien jaar bewaard
worden, dessertwijnen zelfs twintig jaar.
Wanneer u een fles wijn aanschaft, dient u deze
onmiddellijk in de kelder of op een andere
geschikte plaats op te bergen.
In het proces dat gaat van de wijnbouw tot de rijping en
het moment van de oogst en het maken van de wijn zijn
drie factoren van doorslaggevend belang: het licht, de
vochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor
te zorgen dat de smaak van de wijn volledig tot rijping
komt en om het goede aroma van de wijn te behouden,
is het noodzakelijk deze perfect te conserveren,
middels de interactie tussen deze drie factoren.
Plaats van conservering
Niet iedereen heeft de beschikking over een
ondergrondse ruimte die als wijnkelder dienst kan
doen. Nog niet zo lang geleden is de technologie erin
geslaagd een valide vervanging voor de klassieke kelder
te bieden. De wine cellar die u heeft aangeschaft is een
speciaal apparaat dat is ontwikkeld voor een correcte
conservering van wijnen. In dit apparaat worden dan
ook geen fruit, groente of blikjes bewaard, maar
uitsluitend uw favoriete flessen wijn. Op deze manier
kunt u ook zonder wijnkelder alle soorten wijn op de
juiste wijze laten rijpen, conserveren en proeven.
Wijze van conservering
De basisregel om uw favoriete flessen correct te
conserveren is deze op hun kant te laten liggen of
ze in schuine stand te houden, zodat de wijn de
kurk nat houdt. Veel mensen denken dat hierdoor
de zogeheten “kurklucht” ontstaat. In werkelijkheid
echter bevordert het contact van de wijn met de
kurk de elasticiteit van de kurk, zodat diens
doeltreffendheid wordt gegarandeerd.
Een ander element dat heel belangrijk is voor een
goede conservering van wijnen is de ordening van de
flessen: de wijnen worden naar believen geplaatst,
maar geordend op grond van de plaats van herkomst,
het wijntype, de productiezone, de wijnproducent, het
jaar; maak hiervoor ook gebruik van de bijgeleverde
etiketten. Het feit dat de flessen gemakkelijk uit het
apparaat kunnen worden gehaald voorkomt stoten
die, net als trillingen, de bezinksels in beweging kunnen
brengen, waardoor het esthetische aanzien van de wijn
voor meer of minder lange tijd wordt aangetast.
Beweeg uw flessen zo min mogelijk en laat de wijn
rusten. Vermijd bovendien dat de flessen in aanraking
komen met de achterwand, aangezien hierdoor niet
alleen een doeltreffende ontdooiing in gevaar wordt
gebracht, maar ook de etiketten van de flessen
geruïneerd kunnen worden door de waterdruppels die
ontstaan gedurende het ontdooien.
De rekken waarop de flessen rusten moeten van
hout zijn, een materiaal dat eventuele trillingen
doeltreffend absorbeert en de fles ver uit de buurt
van de warmte of koude uitzendende wand houdt.
Het is bovendien van groot belang de flessen wijn
ver uit de buurt te houden van stoffen of plaatsen
die gekenmerkt worden door sterke geuren,
aangezien deze gemakkelijk op de wijn kunnen
worden overgebracht. Om dit te voorkomen bevat
het door u aangeschafte apparaat een absorberend
filter met actieve koolstof, dat eventuele in de lucht
aanwezige onzuiverheden verwijdert.
De temperatuur en de vochtigheid
De temperatuur vormt een kritieke en belangrijke
factor voor de gehele levenscyclus van de wijn en is
bepalend voor een goede ontwikkeling van wijn die
zich in de fles verder moet verfijnen. Voor een
optimale conservering moet de temperatuur
constant worden gehouden in een interval tussen 8
en 12°C. Het is van essentieel belang snelle en grote
temperatuurschommelingen te voorkomen: een te
hoge temperatuur laat de vloeistoffen uitzetten en
veroorzaakt een versnelling in het rijpingsproces
van de wijn, terwijl een extreem lage temperatuur
(lager dan 4 - 5°C) neerslag van tartraat kan
veroorzaken, een defect dat ten nadele werkt van
het esthetische aanzien van de wijn. In het extreme
geval dat de temperatuur onder de 0°C zakt, kan de
bevriezende wijn explosie van de kurk veroorzaken
Ook de vochtigheid is van doorslaggevend belang voor
een goede conservering: een te droge omgeving
bevordert het krimpen van de kurk, terwijl een te
natte omgeving bevorderlijk is voor de ontwikkeling
van schimmels en schadelijke micro-organismen. Het
juiste vochtigheidsniveau ligt tussen de 50% - 70%.
De kurk
De kurk vormt een essentieel onderdeel van de
fles: de kwaliteit ervan, gekozen door de
wijnproducent, is heel belangrijk voor een juiste
rijping van de wijn. De perfecte condities van de
kurk, ook op de door ons aangeschafte fles, hangen
uitsluitend af van de gebruiks- en opslagnormen die
worden toegepast door de producent of bottelaar.
31102004NL.fm Page 32 Friday, January 13, 2006 12:00 PM