Brandt 6H-745AX de handleiding

Type
de handleiding
nederlands
1
Verwijder de documentatie en de accessoires uit de oven.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES - LEES ZE AANDACHTIG EN BEWAAR ZE VOOR TOEKOMSTIG
GEBRUIK.
De teksten worden geïllustreerd door afbeeldingen om het begrip van de documenten te vereenvou-
digen.
Gebr uikshandleiding
Uitpakken
Pak het apparaat onmiddellijk bij ontvangst uit
en controleer het visueel. Maak eventueel voor-
behoud pop de leveringsbon. Verwijder alle
beschermende elementen. Controleer en res-
pecteer de kenmerken van het apparaat die
u op de identificatieplaat vindt (1.1.1)
1.1
1.3
Indien de voedingskabel is beschadigd, moet
deze door de fabrikant, de klantenservice of
een ander gekwalificeerd persoon veilig-
heidshalve worden vervangen.
Onze aansprakelijkheid vervalt bij een onge-
val ten gevolge van een afwezige of foute
aarding of een onjuiste aansluiting.
Inbouw
Gebruik een meubel met geschikte afmetin-
gen (1.2.1) Bij een open meubel dient de
opening (maximaal) 70 mm te bedragen
(1.2.2). Plaats de oven centraal in het meubel
met een minimale afstand van 10 mm tussen
de zijwanden van de oven en die van de
inbouwkast (1.2.3). Het materiaal van de
inbouwkast moet hittebestendig zijn (of deze
moet bekleed zijn met hittebestendig mate-
riaal). Schroef de oven, voor meer stabiliteit
met 2 schroeven in de daartoe in de zijwand
voorziene schroefgaten.
1.2
Elektrische aansluiting. De oven moet aan-
gesloten worden met een genormaliseerde
voedingskabel met 3 geleiders met een door-
snede van 1,5 mm² (1 fasedraad +1 N +
aarde). Deze geleiders worden aangesloten
op een eenfasig elektriciteitsnet van
220~240 Volt via een genormaliseerd stop-
contact CEI 60083 of een omnipolaire afslui-
ter volgens de installatievoorschriften. De
beveiligingsdraad (groen-geel) is aange-
sloten op de aardaansluiting van het appa-
raat en moet worden aangesloten op de aard-
aansluiting van de installatie. Het stopcontact
moet na de installatie goed bereikbaar zijn.
Het apparaat moet van het elektriciteitsnet
kunnen worden afgekoppeld, door middel van
een stekker in het stopcontact of door een
schakelaar te installeren op de vaste voe-
dingsleidingen, volgens de installatieregels.
De zekering van uw installatie moet
16 ampère zijn.
2
2.1
Accessoires.
Volgens het model wordt uw oven geleverd
met een standaard plaat (2.2.1), een hoge
plaat (2.2.2) en een veiligheidsrooster
(2.2.3).
Let erop dat u het rooster correct plaatst, dit
is voorzien van zijbuffers tegen het kantelen
(2.2.4).
2.2
Instelling van de tijd. Bij het onder spanning
zetten knippert de weergave op 12:00 (2.3.1)
Stel de tijd in door op de + of - toetsen te
drukken (houd de toetsen ingedrukt als u de
cijfers sneller wilt laten gaan) en vervolgens
op de toets om te bevestigen (2.3.2).
2.3
2.4
Tijd opnieuw instellen. De keuzeknop moet
op 0 staan.
Druk enkele seconden op de toets tot de
display begint te knipperen (2.4.1), daarna
loslaten. Een serie pieptonen geeft aan dat u
kunt instellen. Stel de tijd in met de toetsen
+ en - en druk vervolgens op de toets om
te bevestigen (2.4.2).
Het ovenmodel identificeren
,... ) door de bedieningenband van uw appa-
raat te vergelijken met de illustraties.
Voor het eerste gebruik
Verwarm uw oven leeg (zonder voedsel, op
positie op 250°) gedurende 30 minuten.
Zorg ervoor dat de ruimte voldoende is
geventileerd. U kunt hierbij een bijzondere
geur of wat rook opmerken. Dit is normaal.
Als de oven geheel is afgekoeld reinigt u hem
met een vochtige doek.
Plaatsen van de accessoires
Deze oven heeft 5 posities voor de accessoi-
res (richel 1 tot 5):
(2.1.1).
Installatie
Identificatie
Gebruik
nederlands
2
2.5
Onmiddellijk bereiden.
De tijd moet vast worden aangegeven.
Kies de bereidingsfunctie volgens het model
(2.5.1), hiertoe raadpleegt u de tabel van de
Bereidings
wijzen.
Uw oven adviseert u de beste temperatuur
voor deze bereidingswijze.
U kunt de temperatuur echter aanpassen door
de keuzeknop van de temperatuur naar + of -
te draaien (2.5.2)
Plaats uw gerecht in de oven volgens de aan-
bevelingen in de Bereidingsgids
.
Na deze instellingen begint de oven te ver-
warmen en knippert de temperatuurindicator.
Als de oven de gekozen temperatuur heeft
bereikt hoort u een reeks pieptonen.
De temperatuurindicator houdt op met knipperen.
2.6
Geprogrammeerd bereiden.
Dit apparaat is ontworpen voor gebruik met
gesloten deur.
Onmiddellijk bereiden met geprogrammeerde
duur
Kies de gewenste bereidingswijze en pas de
temperatuur aan. Druk op toets tot de
indicator van de bereidingstijd gaat knippe-
ren (2.6.1). De display knippert op 0:00.
U kunt nu de bereidingstijd instellen. Druk op
de toets + of - om de gewenste tijd in te
stellen (2.6.2).
De bereidingstijd wordt automatisch na
enkele seconden geregistreerd.
De weergave van de bereidingstijd knippert
niet meer (2.6.3). Na het instellen begint
direct het aftellen van de bereidingstijd.
De oven begint nu warm te worden.
Als de oven de gekozen temperatuur heeft
bereikt hoort u een reeks pieptonen.
Aan het einde van de bereiding (einde gepro-
grammeerde bereidingstijd) wordt de oven
uitgeschakeld, de indicator van de berei-
dingstijd en 0:00 knipperen (2.6.4), u hoort
gedurende enkele minuten een serie piepto-
nen. U stopt de pieptonen door op een wille-
keurige toets te drukken. De weergave scha-
kelt terug naar de tijd door de functieschake-
laar op 0 te zetten.
De programmaschakelaar van uw oven kan als
onafhankelijke timer worden gebruikt zodat u
een tijd kunt aftellen zonder de oven in te
schakelen.
Bij het gebruik van de timer wordt op de dis-
play de tijdweergave vervangen door weer-
gave van de timer. Druk op de toets tot het
symbool van de timer begint te knipperen.
0.00 en een kleine zandloper knipperen
(2.8.1).
Stel de gekozen tijd in met de toetsen + en -
en druk vervolgens op de toets om te
bevestigen of wacht een paar seconden
(2.8.2). De display stopt na een paar seconden
met knipperen, de timer begint te lopen en telt
de tijd in seconden af. Als de periode is afge-
lopen hoort u een reeks pieptonen van de timer
om u te waarschuwen. U stopt de pieptonen
door op een willekeurige toets te drukken.
U kunt op elk moment de programmering van
de timer annuleren of wijzigen.
2.8
Timer.
2.9
Contrast van de display.
U kunt de helderheid van uw display op de
volgende wijze veranderen:
Stel de tijd van uw programmaschakelaar in
op 0u10 en bevestig (2.9.1).
Druk gelijktijdig op de toetsen + en - gedu-
rende een tiental seconden tot “CO” weerge-
geven wordt. U kunt nu instellen (2.9.2). Druk
op de toetsen + of - tot de gewenste helder-
heid is bereikt. Nadat u de helderheid van uw
keuze hebt ingesteld, wacht u enkele secon-
den en zet u de programmaschakelaar weer
op de tijd.
LET OP
: Indien u de nieuwe tijd niet met de
toets bevestigt, zal de display na enkele
seconden de tijd automatisch opslaan.
Volg de aanwijzingen bij geprogrammeerde
bereiding. Na instelling van de bereidingstijd
drukt u op de toets tot de indicator einde
bereidingstijd knippert (2.7.1).
2.7
Uitgesteld bereiden met gekozen eindtijd
De weergave knippert om aan te geven dat
instellen nu mogelijk is.
Druk op de toets + of – om de gewenste
eindtijd in te stellen (2.7.2).
Het einde van de bereidingstijd wordt na
enkele seconden automatisch geregistreerd
(of bevestig door twee maal te drukken op de
toets ). De weergave van het einde van de
bereidingstijd knippert niet meer (2.7.3).
Na deze instellingen is het starten van de
oven uitgesteld zodat de bereiding klaar is op
de geprogrammeerde tijd.
Na het bereiden (einde geprogrammeerde
tijd): de oven wordt uitgeschakeld, de indica-
tor van de bereidingstijd en 0:00 knipperen
(2.7.4), u hoort een paar minuten lang een
serie pieptonen. U stopt de pieptonen door op
een willekeurige toets te drukken. De weer-
gave schakelt terug naar de tijd door de
functieschakelaar op 0 te zetten.
nederlands
3
3
Onderhoud van de accessoires. Te wassen
in de vaatwasser of op de hand, met een
beetje vaatwasmiddel. Laten weken als ze
erg vuil zijn.
3.1
Modellen met gladde wanden. Reinig de
nog lauwe oven met een doek die in warm
zeepwater is gedrenkt.
3.2
ovens zonder pyrolyse
Pyrolyse-ovens
Modellen met ruwe wanden. Deze oven
bestaat uit een ommanteling uitgerust met
uitneembare panelen bekleed met een spe-
ciale microporeuze email (katalytische
email), die zelfontvettende eigenschappen
verleent aan de oven.
De etensresten zetten zich af op en versprei-
den zich in de microporiën. Ze oxideren aan
beide zijden en verdwijnen beetje bij beetje.
Het zelfontvettende email is vooral geschikt
voor vetten maar tijdens het bereiden van
grillgerechten is de temperatuur van de wan-
den niet altijd hoog genoeg om grove vet-
spatten te verwijderen. In dat geval moet na
het bakken de cyclus nog 20 tot 20 minuten
voortgezet worden op de maximale tempera-
tuur van de gekozen bereidingswijze. Indien
er sporen achterblijven, zullen die verminde-
ren bij volgende bereidingen.
De katalytische wanden niet afkrabben met
een metalen borstel, scherpe of snijdende
voorwerpen.
3.3
Reiniging door pyrolyse.
3.7
Pyrolyse : dit soort reiniging duurt 2 uur.
Controleer dat de programmaschakelaar de
tijd aangeeft zonder te knipperen. Om de
pyrolyse te activeren draait u de functiescha-
kelaar op (3.7.1). De oven is 2.30 uur niet
beschikbaar, dit kunt u niet wijzigen (de
afkoeltijd is hierbij inbegrepen). De deur wordt
vergrendeld tijdens de pyrolyse: op de weer-
gave verschijnt “Pyr” of een slotje (3.7.1). Het
reinigen stopt automatisch, de weergave geeft
0:00 aan en de deur wordt ontgrendeld. Zet de
keuzeknop weer op 0.
Reinigen van de binnenkant van de
oven:
Om deze te verwijderen tilt u de voorkant
van de richel op om de voorste haak los te
maken (3.4.1). U trekt vervolgens de hele
richels zachtjes naar u toe en tilt de achter-
kant op om de achterste haak los te maken
(3.4.2). Zo verwijdert u beide zijrichels.
Draadrichels met haken op het middelste
gedeelte
Zet de oven altijd uit voordat u de binnen-
kant van de oven reinigt. Voordat u begint te
demonteren, het apparaat eerst laten afkoe-
len en controleren dat de voeding uitgescha-
keld is.
Modellen met ruwe wanden. Het wordt aan-
geraden om beide katalytische zijwanden te
vervangen als de zelfontvettende werking niet
meer doeltreffende is. Demonteer eerst de zij-
richels (zie het hoofdstuk hierboven).
Verwijder de twee oude zijwanden en vervang
ze door nieuwe katalytische zijwanden (3.5.1).
Achterwand
Voordat u een pyrolysereiniging van de oven
uitvoert, verwijdert u alle accessoires, voor-
werpen en tevens grote etensresten uit de
oven. Als uw oven is uitgevoerd met fijne geë-
mailleerde richels, hoeft u deze niet te verwijde-
ren.
Tijdens het reinigen kunnen de oppervlakken
heter worden dan bij normaal gebruik van de
oven. Het wordt aangeraden om jonge kinde-
ren op afstand te houden.
Bij een pyrolysereiniging wordt de binnen-
zijde van de oven met zeer hoge temperatuur
gereinigd, waardoor alle spat- of overkoo-
kresten worden verwijderd. De bij de pyro-
lyse vrijkomende rook en geuren worden via
een katalysator vernietigd.
U hoeft niet na elke bereiding een pyrolyserei-
niging uit te voeren, maar alleen als de oven
te vuil is.
Om veiligheidsredenen wordt de ovendeur vóór
het begin van de pyrolysereiniging geblok-
keerd. Zodra de temperatuur in de oven boven
de bereidingstemperatuur uitstijgt, kunt u de
ovendeur niet meer openen.
3.5
3.6
3.4
De deur reinigen
3.8
Gebruik geen schurende reinigingsproducten
of harde metalen krabbers om de glazen
ovendeur te reinigen. Dit kan het oppervlak
van het glas beschadigen en doen barsten.
Voordat u de achterwand verwijdert moet het
apparaat van het elektriciteitsnet worden
afgekoppeld.
Draai de 2 schroeven boven aan de achter-
wand geheel los. Laat de wand naar voor hel-
len en haal ze uit de holte (3.6.1).
Na het reinigen moet de achterwand weer wor-
den geïnstalleerd volgens de instructies.
Onderhoud en
reinigen
nederlands
4
Reiniging van de buitenkant.
3.9
Om het venster van de elektronische pro-
grammering te reinigen gebruikt u een zach-
te doek bevochtigd met wat ruitenspray.
Gebruik geen schuurmiddelen of schuur-
sponsje.
Voor het onderhoud van het apparaat bevelen
wij u de Clearit-producten aan. Clearit biedt
professionele producten en oplossingen voor
het dagelijks onderhoud van uw elektrische
apparaten en van uw keuken. Deze producten
en een hele reeks accessoires en verbruik-
sartikelen, zijn te krijgen bij uw gebruikelijke
verkoper.
4
U kunt zelf bepaalde kleine storingen oplossen.
Vervangen van de lamp.
3.10
Waarschuwing:
Verzeker u ervan dat het apparaat van het
elektriciteitsnet is afgekoppeld voordat u
de lamp vervangt, om elk elektrocutiege-
vaar te vermijden. Wacht tot het apparaat
afgekoeld is.
Kenmerken van het lampje : 15 W, 220-
240 V~, 300°C, fitting E14.
Gebruik een rubberen handschoen voor het
losschroeven van het vensterkapje en het
lampje (3.10.1).
De oven wordt niet warm. Controleer dat de
oven aangesloten is en de zekering van de
installatie niet buiten werking is. Verhoog de
geselecteerde bereidingstemperatuur.
De ovenlamp doet het niet meer.
Vervang de lamp of de zekering. Controleer
dat de oven aangesloten is.
De oven piept. Dit geeft aan dat de door u
gekozen temperatuur bereikt is of dat de
geprogrammeerde bereiding bereikt is.
De ventilator van de koeling blijft draaien
zelfs als de oven niet meer werkt. Dit is
normaal, de ventilatie kan maximaal 1 uur
blijven werken na de bereiding om de tempe-
ratuur in en buiten de oven te verlagen
(mogelijkheid om de deur te openen om het
afkoelen te versnellen). Als dit langer dan
een uur is neemt u contact op met de klan-
tenservice.
De pyrolysereiniging werkt niet
*.
Controleer of de deur goed gesloten is. Als de
vergrendeling van de deur of de temperatuur-
sensor defect zijn, neemt u contact op met
de Klantenservice.
Het slotje knippert op de display
*.
De vergrendeling van de deur is defect, neem
contact op met de klantenservice.
4.1
4.2
4.3
4.4
4.5
4.6
* Uitsluitend voor modellen met pyrolyse-
functie.
Storingen en
oplossingen
nederlands
5
5
• De installatie van de oven dient door
erkende installateurs en technici te geschie-
den.
• Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik
door personen (kinderen inbegrepen) waarvan
de lichamelijke, sensoriële of mentale capa-
citeiten beperkt zijn, of personen zonder
ervaring of kennis, behalve onder toezicht
van een persoon die instaat voor hun veili-
gheid of voorafgaande instructies over het
gebruik van het apparaat heeft verstrekt.
• Laat kinderen nooit onbewaakt, om te ver-
mijden dat ze met het apparaat zouden spe-
len.
WAARSCHUWING: De toegankelijke delen
van het apparaat kunnen tijdens het gebruik
warm worden. Raak de verwarmingselemen-
ten in de oven nooit aan. Het wordt aangera-
den om jonge kinderen op afstand te houden.
• Gebruik geen stoomreiniger (eisen met
betrekking tot de elektrische veiligheid).
• Deze oven bevat geen enkel bestanddeel op
basis van asbest
• Reparaties aan het apparaat mogen alleen
door professionals uitgevoerd worden.
Reparaties die niet volgens de regels uitge-
voerd worden, kunnen gevaarlijk zijn voor de
gebruiker.
• Dit apparaat voldoet aan de volgende
Europese richtlijnen:
- Laagspanningsrichtlijn 2006/95/EC voor het
aanbrengen van de CE-markering.
- Richtlijn betreffende elektromagnetische com-
patibiliteit 89/336/EC gewijzigd door de richtlijn
93/68/EC voor het aanbrengen van de CE-mar-
kering.
- EC voorschrift nr. 1935/2004 betreffende
materialen en voorwerpen bestemd voor
gebruik in contact met voedingsmiddelen.
Stand-by modus.
Na 30 seconden zonder actie door de gebrui-
ker, wordt de helderheid van de display ver-
mindert om het energieverbruik te beperken.
Volgens het ovenmodel vervangt een bewe-
gende afbeelding de tijdweergave vooraf-
gaand aan een uitgestelde bereiding, om u
aan te geven dat de oven in “stand-by”
modus is.
Als u drukt op de keuzeknop of een toets
wordt de helderheid van de display weer
hersteld.
6
De oven is ontworpen met respect voor het
milieu.
Vele materialen uit dit apparaat, waaronder
de verpakking, kunnen hergebruikt worden.
Draag bij aan de bescherming van het milieu
door dit materiaal in de gemeentecontainers
voor hergebruik te deponeren.
Daarom is het voorzien van dit logo
om aan te geven dat de gebruikte
apparaten van ander afval dienen te
worden gescheiden.
Zo kan uw fabrikant de apparaten
optimaal hergebruiken, overeenkomstig de
Europese richtlijn 2002/96/CE betreffende
elektrisch en elektronisch afval. Informeer bij
uw gemeente of bij uw verkoper naar de
dichtstbijzijnde inzamelplaats voor uw oude
apparaten.
Wij danken u voor uw bijdrage aan de
bescherming van het milieu.
Veiligheid
Milieu
nederlands
6
TRADITIONEEL HETE LUCHT
(aanbevolen temperatuur 200°C min. 35°C max. 275°C)
• Het bereiden gebeurt met het onderste en het bovenste verwarmingselement en met de luchtcirculatie.
• Snelle temperatuurstijging: voor sommige gerechten is het niet nodig de oven voor te verwarmen.
Aanbevolen voor vlees, vis, groente, bij voorkeur in een aardewerken schotel.
GRILL HETE LUCHT
(aanbevolen temperatuur 200°C min. 180°C max. 230°C)
•Het bereiden gebeurt afwisselend door het bovenste verwarmingselement en door de luchtcirculatie.
•Voorverwarmen niet nodig. Gevogelte en rollades blijven sappig en krokant.
ONDERVERWARMING MET HETE LUCHT
(aanbevolen temperatuur 205°C min. 35°C max. 275°C)
Het bereiden gebeurt met het onderste element, in combinatie met licht gebruik van de gril en luchtcirculatie.
• Het bereiden gebeurt door het onderste element en een klein beetje met het bovenste element. Plaats
het rooster op de onderste richel.
Aanbevolen voor vochtige gerechten (quiches, sappige fruittaarten,…). Het deeg wordt aan de onder-
kant goed gaar. Aanbevolen voor alle bereidingen die rijzen (cake, brioche, tulband...) en voor soufflés,
waarop zo geen korst wordt gevormd.
OVENBODEM
(aanbevolen temperatuur 165°C min. 35°C max. 275°C)
• Het bereiden gebeurt met het onderste verwarmingselement van de oven.
• Het bereiden gebeurt door het onderste element en een klein beetje met het bovenste element. Plaats
het rooster op de onderste richel.
Aanbevolen voor vochtige gerechten (quiches, sappige fruittaarten,…). Het deeg wordt aan de onder-
kant goed gaar. Aanbevolen voor alle bereidingen die rijzen (cake, brioche, tulband...) en voor soufflés,
waarop zo geen korst wordt gevormd.
TRADITIONEEL (ECO)
(aanbevolen temperatuur 200°C min. 35°C max. 275°C)
•Het bereiden gebeurt met het onderste en het bovenste verwarmingselement van de oven, zonder lucht-
circulatie.
•Verwarm de oven voor.
•Aanbevolen voor het bereiden van kwetsbare gerechten die veel tijd vergen: malse wildgerechten…
Voor het aanbraden van rood vlees Stoven van gerechten in een stoofpot met deksel waarvan de berei-
ding op een kookplaat is begonnen (coq-au-vin, wildragout).
HETE GRILL
(aanbevolen temperatuur 275°C mini 180°C maxi 275°C)
•Het bereiden gebeurt met het bovenste verwarmingselement zonder luchtcirculatie.
Verwarm de oven 5 minuten voor. Schuif de braadslede op de laagste richel om het vet op te vangen.
Aanbevolen voor het grillen van karbonade, worstjes, sneetjes brood, gamba’s rechtstreeks op het rooster.
MATIG HETE GRILL
(aanbevolen temperatuur 225°C mini 180°C maxi 275°C)
Voorverwarmen niet nodig.
• Het bereiden gebeurt met het bovenste verwarmingselement, zonder luchtcirculatie.
Aanbevolen voor alle soorten gevogelte of rollades. Om lamsbout, T-bone aan te braden en door te bak-
ken. Om grote stukken vis mals te houden.
• Schuif de braadslede op de laagste richel om het vet op te vangen.
Bereidingswijzen
nederlands
7
WARMHOUDEN / BROODDEEG LATEN RIJZEN
(aanbevolen temperatuur 80°C mini 35°C maxi 100°C)
• Bovenste en onderste verwarmingselement in combinatie met luchtcirculatie.
Aanbevolen om alle soorten brooddeeg, brioches en tulband te laten rijzen...met de vorm op de
bodem van de oven, zonder boven de 40°C te komen (verwarmen van borden, ontdooien).
Bereidingswijzen
Bakmethode(s) waarnaar verwezen wordt in het energielabel overeenkomstig de Europese norm
EN 50304 en de Europese richtlijn 2002/40/CE:
Volgens de verschillende ovenmodellen
FagorBrandt SAS, huurder-beheerder – SAS met maatschappelijk kapitaal van 20 000 000 Euro HR Nanterre 440 303 196.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Brandt 6H-745AX de handleiding

Type
de handleiding