NL23
DE OVEN GEBRUIKEN
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan
worden voor een bepaald gerecht, dat op één of meerdere
steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De
bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het gerecht
in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd
(indien nodig). De temperaturen en de bereidingstijden
zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en
het type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen
waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere
waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de
bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk
taartvormen en ovenschalen van donker metaal. U kunt
ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken;
de bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste
resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de (bijgeleverde)
schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende
gerechten
Als u de functie “HETE LUCHT” gebruikt, kunt u
verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen (bijvoorbeeld vis of
groenten) tegelijkertijd bereiden op verschillende
steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven
en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven
staan.
Dessert
- Bak fijn gebak met de statische functie op één
steunhoogte. Gebruik taartvormen van donker metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor
bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in
zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een houten
prikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de prikker
er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet
dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk niet
goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan
de volgende keer een lagere temperatuur, verminder
bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag
voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart
of vruchtentaarten) de functie “TURBO HETE LUCHT”.
Als de bodem van het gebak te vochtig blijft, zet de taart
dan op een lager niveau en bestrooi de bodem met
verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal
gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het
vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat
bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de
bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak
krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de
bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af
met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met
een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar
wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere
bereidingsduur.
Zet het rooster op een lagere steunhoogte, op een
grotere afstand van de grill, om te voorkomen dat de
korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve
liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop u
het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul
indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van
grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of
het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder
aan de voorwand van de oven steekt en op de steun
legt.
Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op
te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een
halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen.
Het spit is voorzien van een plastic handvat dat
verwijderd moet worden voordat de bereiding begint.
Het handvat dient om het vlees na afloop van de
bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te
branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem.
Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u
het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd met
ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op
kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.