Whirlpool AKZ 6270 WH Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

INBOUWOVEN
Handleiding voor gebruik en onderhoud
NL
I
595
540
537
572
595
538
20
1
2 3
560 Min
5 mm
560 Min
550
583 + 2
550
583 + 2
INSTALLATIEINSTRUCTIES
II
4
5
6
INSTALLATIEINSTRUCTIES
NEDERLANDS
INHOUDSOPGAVE
INSTALLATIEINSTRUCTIES ............................. I
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES ...... 2
VERKLARING ECO DESIGN ............................................5
MILIEUTIPS ......................................................................... 5
INSTALLATIE ...................................................... 6
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL
VOOR INBOUW VAN DE OVEN ....................................6
ELEKTRISCHE AANSLUITING .......................................6
ALGEMENE AANBEVELINGEN ..................................... 6
HET APPARAAT ................................................. 7
ACCESSOIRES .................................................................... 7
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE
ACCESSOIRES IN DE OVEN ...........................................8
VERWIJDEREN VAN LATERALE
ROOSTERELEMENTEN ....................................................8
MONTEREN VAN DE ROOSTERGELEIDERS ............. 8
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL .............. 9
KNOPPEN EN TOETSEN ..................................................9
LINKER DISPLAY ...............................................................9
RECHTER DISPLAY ...........................................................9
INSTELLEN VAN DE KLOK .............................................. 10
INSTELLINGEN ..................................................................10
AAN/UIT...............................................................................10
SELECTEREN VAN EEN FUNCTIE .................................10
SNEL AAN DE SLAG .........................................................11
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR ..........................11
INSTELLEN VAN HET GRILLNIVEAU ...........................11
VOORVERWARMINGSFASE .......................................... 11
INSTELLEN VAN DE DUUR .............................................12
BEREIDINGSPROGRAMMA ZONDER
TIJDINSTELLING ............................................................... 12
BEREIDINGSPROGRAMMA
MET TIJDINSTELLING .....................................................12
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING
MET UITGESTELDE START .............................................12
6
TH
SENSE FUNCTIES ....................................................... 13
SPECIALE FUNCTIES ....................................................... 13
SNEL VOORVERWARMEN .............................................13
AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN............ 14
PYROREINIGINGSCYCLUS ...........................................14
SMARTCLEAN
TM
REINIGINGSCYCLUS ..................... 14
GAARTHERMOMETER .................................................... 15
OVENVERLICHTING .........................................................16
TOETSENBLOKKERING ...................................................16
TABEL MET FUNCTIEBESCHRIJVINGEN .......... 17
BEREIDINGSTABEL ............................................ 19
GETESTE RECEPTEN ......................................... 22
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES ........... 23
REINIGING .......................................................... 24
ONDERHOUD ..................................................... 25
VERWIJDEREN VAN DE DEUR ......................................25
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE
VERWARMINGSELEMENT ............................................. 25
VERVANGEN VAN HET LAMPJE ...................................25
OPSPOREN VAN STORINGEN ........................... 26
WHIRLPOOL CONSUMENTEN SERVICE ........... 26
AFVALVERWERKING VAN HUISHOUDELIJKE
APPARATEN ....................................................... 26
NL2
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke
veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden gelezen en
opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's
voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven. Alle
veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het
gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot
ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot
ernstig letsel kan leiden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het
mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel,
schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik
van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en
in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat,
behalve als dit expliciet aangegeven wordt in de
gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren. Neem contact op met een erkend Servicecentrum.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het
apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen
aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften is er een multipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN
NL3
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN
- Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is voorzien
van een stekker.
- Gebruik geen verlengkabels.
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit
om het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend
voor modellen met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik
het niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv: het verwarmen van de ruimte). De fabrikant aanvaardt geen
enkele aansprakelijkheid voor oneigenlijk gebruik van het apparaat
of onjuiste instelling van de bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens
het gebruik.
- Voorkom aanraking van verwarmingselementen.
- Heel jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand
gehouden te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis,
mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht staan of
instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat en
de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen mogen niet spelen
met het apparaat. Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet
door kinderen zonder toezicht worden uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding
voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur van
het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar buiten door de
opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer de
ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven
te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan:
er kan brand ontstaan vliegen als het apparaat per ongeluk wordt
ingeschakeld.
NL4
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het
apparaat.
- De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen,
waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces
van gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn)
worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur
verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact
komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen
uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat
gemorste etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de
oven verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de
pyrolysecyclus (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt
aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien
het glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN
NL5
VOOR HET GEBRUIK
VERKLARING ECO DESIGN
Dit apparaat voldoet aan de ecologische ontwerpvereisten van de Europese richtlijnen nr. 65/2014 en nr.
66/2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
MILIEUTIPS
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled
worden en is voorzien van het recyclingsymbool (
). De diverse onderdelen van de verpakking
mogen daarom niet bij het gewone huisvuil
worden weggegooid, maar moeten worden
afgevoerd volgens de plaatselijke voorschriften
voor afvalverwerking.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal
wordt vermeld in de bereidingstabel of in het
recept.
- Gebruik zwartgelakte of geëmailleerde
bakvormen, omdat deze de warmte beter
opnemen.
- Schakel de oven 10-15 minuten voor het einde
van de geprogrammeerde bereidingstijd uit.
Gerechten die lang in de oven moeten staan,
blijven dan nog doorgaren.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EG
inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de
juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u
mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu
en de volksgezondheid te voorkomen, die
veroorzaakt zouden kunnen worden door
onjuiste verwerking van dit product als afval.
- Het symbool
op het product of op de
begeleidende documentatie geeft aan dat dit
apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld
mag worden, maar dat het ingeleverd moet
worden bij een speciaal inzamelingscentrum
voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur.
NL6
INSTALLATIE
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft
opgelopen en of de ovendeur goed sluit.
Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten Service.
Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de piepschuim
bodem te halen.
Lees alle veiligheidsaanbevelingen op de pagina's 2, 3, 4, alvorens het apparaat te installeren.
Volg de montage-instructies op pagina I en II voor het installeren van het apparaat.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
• De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
• Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten voordat u
de oven plaatst.
• Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
• Voor een correcte functionering van het apparaat mag de minimale opening tussen het werkblad en de
bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die
aangegeven staat op het plaatje met de
apparaatgegevens overeenkomt met de
netvoeding van uw woning. Het plaatje met de
gegevens bevindt zich op de voorrand van de
oven en is zichtbaar wanneer de ovendeur
openstaat.
• Vervangingen van de voedingskabel (type H05
RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden
uitgevoerd door erkende technici.
Neem contact op met een erkend Servicecentrum.
De oven is geprogrammeerd om te werken met
een stroomopname van meer dan 2,5 kW
(aangeduid als “16 A in de instellingen, zoals te
zien op pagina 10), wat compatibel is met een
netvoeding in de woning van meer dan 3 kW.
Indien het huishouden een lagere netvoeding
heeft, moet de instelling worden verminderd
("13 A" in de instellingen).
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen,
transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm
hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de
geur en de rook van het isolatiemateriaal en de
beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat
deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen
voorwerpen aan de handgreep.
- Bedek de binnenkant van de oven niet met
aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de warme oven de lak kan
beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de
bodem van de oven, omdat dit krassen op de
lak kan geven.
- Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van
andere apparaten niet in contact komen met
hete onderdelen van de oven en vast komen te
zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
VOOR HET GEBRUIK
NL7
DE OVEN GEBRUIKEN
HET APPARAAT
1
2
3
4
5
6
7
9
11
10
8
1. Bedieningspaneel
2. Ventilator
3. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
4. Laterale roosterelementen (het aantal roosters
staat op de voorzijde van de oven)
5. Deur
6. Onderste verwarmingselement (niet
zichtbaar)
7. Draaispit (indien bijgeleverd)
8. Punt voor aanbrengen van gaarthermometer
(indien bijgeleverd)
9. Gegevensplaatje (mag niet verwijderd worden)
10. Licht
11. Bovenste verwarmingselement / grill
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te
verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven
werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
ACCESSOIRES
Fig. A Fig. B
Fig. C Fig. D
Fig. E Fig. F
A. Rooster:
• grillen
• om pannen, taarten, enz. op te zetten.
B. Opvangbak:
• opvangen van druipend vet
• bereiden van vlees, vis, enz.
C. Bakplaat:
• brood en gebak
• vlees, vis, enz.
D. Roostergeleiders (alleen bij bepaalde
modellen):
• om roosters, bakken en platen gemakkelijker in
de oven te plaatsen.
E. Draaispit (alleen bij bepaalde modellen):
• te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van
grote stukken vlees en gevogelte.
F. Gaarthermometer (alleen bij bepaalde
modellen):
• om de binnentemperatuur van het voedsel te
meten.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Whirlpool Consumenten Service kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
NL8
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met
het verhoogde gedeelte A omhoog gericht
(Fig.1).
2. Andere accessoires, zoals de opvangbak en de
bakplaat, worden op dezelfde wijze als het
rooster in de oven geschoven (Fig. 2).
A
Fig. 1
Fig. 2
MONTEREN VAN DE ROOSTERGELEIDERS INDIEN BIJGELEVERD
Roostergeleiders die gedeeltelijk of volledig worden
uitgetrokken vergemakkelijken het plaatsen van
roosters, bakken en platen.
1. Verwijder de laterale steunroosters (Fig. 1) (bij
volledig uittrekbare roostergeleiders dient eerst
de bevestigingsschroef te worden verwijderd).
2. Verwijder de plastic bescherming van de
roostergeleiders (Fig. 2).
3. Plaats het bovenste gedeelte van de
roostergeleiders op de steunroosters.
Controleer of de telescopische looprails
gemakkelijk tot de voorzijde van de oven
kunnen worden verplaatst.
Druk vervolgens het onderste gedeelte van de
roostergeleiders stevig tegen het steunrooster
totdat ze vastklikken (Fig. 3).
4. Plaats de laterale steunroosters terug in de
oven (Fig. 4).
5. Plaats de accessoires op de roostergeleider
(Fig. 5, 6).
2
1
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6
DE OVEN GEBRUIKEN
VERWIJDEREN VAN LATERALE ROOSTERELEMENTEN
Verwijder alle accessoires uit de oven alvorens de
automatische ovenreiniging uit te voeren (zie
paragraaf 11).
Raadpleeg de afbeeldingen (Fig. 1, 2, 3) om de
steunen aan de zijkanten en de
bevestigingsmoeren ervan (indien aanwezig) te
verwijderen.
OPMERKING: Het niet opvolgen van deze
aanwijzingen kan leiden tot blijvende schade aan de
accessoires.
Fig. 1 Fig. 2
2
1
Fig. 3
NL9
DE OVEN GEBRUIKEN
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
KNOPPEN EN TOETSEN
DRAAIKNOP
Draai de draaiknop rond om de functies te
doorlopen en alle bereidingsparameters in te
stellen.
6
TH
SENSE TOETS
Druk op de toets om functies of parameters te
selecteren, in te stellen, toegang ertoe te
krijgen en te bevestigen en ook om vervolgens
het bereidingsprogramma te starten.
VERLICHTING
om de lamp in/uit te schakelen.
TEMP
om de temperatuur in te stellen.
AAN/UIT
om de oven in/uit te schakelen.
START
om de bereidingsfuncties te starten.
TERUG
om terug te keren naar het vorige scherm.
TIJD
om de klok en de bereidingsduur in te stellen
of om de duur van het bereidingsprogramma
te verlengen.
LINKER DISPLAY
Dit display geeft de belangrijkste
bereidingsfuncties weer.
De selecteerbare functie is opgelicht.
De symbolen geven de functie aan. Zie voor een
volledige beschrijving de tabel op pagina 17.
RECHTER DISPLAY
Dit display geeft de klok, de groepen voor de
bereidingsfuncties van
6
th
Sense en voor de speciale bereidingsfuncties ,
de bijzonderheden van alle functies weer, en helpt u bij
het instellen van alle bereidingsparameters.
OPMERKING: de weergegeven afbeelding kan variëren op
basis van het aangekochte model.
LINKER
DISPLAY
AANRAAKTOETSEN KNOP AANRAAKTOETSEN
RECHTER
DISPLAY
NL10
1.1 INSTELLEN VAN DE KLOK
Wanneer de oven de eerste maal aangezet wordt, moet de
klok worden ingesteld.
Draai rond om de uren in te stellen.
Druk op
om te bevestigen.
Draai rond om de minuten in te stellen.
Druk op
om te bevestigen.
OPMERKING: om het uur later te veranderen wanneer de oven
UIT staat, houdt u
tenminste 1 seconde lang ingedrukt en
herhaalt u de bovenstaande handelingen. Na een
elektriciteitsstoring dient de klok opnieuw te worden ingesteld.
1.2 INSTELLINGEN
Indien nodig kunnen de voorgeprogrammeerde eenheid van
temperatuur en stroominstellingen (C° en 16A) worden
gewijzigd.
Houd
tenminste 5 seconden lang ingedrukt wanneer de
oven UIT staat (zie paragraaf 1.3).
Draai rond om °C of °F te selecteren.
Druk op
om de waarde te bevestigen.
Draai rond om de stroom te selecteren (16A of 13A).
Druk op
om de waarde te bevestigen.
OPMERKING: na de bevestiging van de instellingen kan het
nodig zijn om de klok opnieuw in te stellen.
1.3 AAN/UIT
Wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld, wordt alleen de
24-uursklok weergegeven.
Druk op om de oven IN te schakelen (houd ½ sec
ingedrukt).
Wanneer de oven AAN staat, zijn beide displays geactiveerd.
De knop en alle toetsen zijn volledig functioneel.
OPMERKING: druk op om een geactiveerd
bereidingsprogramma te beëindigen, door het apparaat UIT
te zetten.
2 SELECTEREN VAN EEN FUNCTIE
Om bereidingsprogramma's en andere functies te kiezen.
Zie voor beschrijvingen de tabel op pagina 17en pagina
18.
Druk op
om de oven IN te schakelen.
Draai
rond om de hoofdfunctie te selecteren: de
selecteerbare functie is opgelicht.
Druk op om de selectie te bevestigen.
OPMERKING: selecteer de 6
th
Sense of de Speciale functies
om de bijbehorende groep op het rechter display te
kunnen gebruiken (zie de betreffende paragraaf (7, 8) op
pagina 13).
Ga te werk zoals aangegeven in de paragraaf snel aan
de slag (paragraaf 3) om de bereidingsfunctie
onmiddellijk te starten of gebruik de wizard voor
modusinstelling zoals aangegeven in de paragrafen 4, 5
en 6.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL11
DE OVEN GEBRUIKEN
3 SNEL AAN DE SLAG
Om de wizard voor modusinstelling over te slaan en snel
een bereidingsprogramma te starten.
Druk op
om snel elke functie te starten.
De oven voert een bereidingsprogramma zonder
tijdinstelling uit (zie paragraaf 5.1) aan de
voorgeprogrammeerde temperatuur en het display
telt de minuten op en geeft de verstreken tijd aan.
Druk op
om onmiddellijk het
bereidingsprogramma te starten met de laatst
ingestelde waarden.
4 INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR
Om de temperatuur voor alle voorziene
bereidingsprogramma's af te stellen, behalve Grill ,
Turbo Grill , Warmhouden en Laten rijzen .
Druk op
om de gewenste functie te bevestigen.
Het °C/°F icoontje knippert.
Draai rond om de gewenste temperatuur in te
stellen.
Druk op om te bevestigen en stel de duur in (zie
paragraaf 5) of druk op
om Snel aan de slag te
gaan.
OPMERKING: draai
rond om de temperatuur in te
stellen tijdens een bereidingsprogramma.
4.1 INSTELLEN VAN HET GRILLNIVEAU
Om het vermogensniveau van de bereidingsfuncties
Grill en Turbo Grill in te stellen.
Er zijn 3 vermogensniveaus voor grillen vastgelegd:
-1- (laag), -2- (midden), -3- (hoog).
Het rechter display geeft de voorgeprogrammeerde
waarde weer tussen twee knipperende "- -".
Draai rond om het gewenste niveau in te stellen.
Druk op
om te bevestigen en stel de duur in (zie
paragraaf 5) of druk op
om snel aan de slag te gaan.
OPMERKING: draai
rond om het grillniveau in te
stellen tijdens een bereidingsprogramma.
4.2 VOORVERWARMINGSFASE
Voor bepaalde functies (Conventioneel
, Hetelucht ,
Turbo hetelucht , Snel voorverwarmen ) is er een
voorverwarmingsfase die automatisch start zodat de
gewenste temperatuur snel wordt bereikt.
Een pijl naast de doeltemperatuur, waarvan de leds na
elkaar blijven knipperen, geeft de voorverwarmingsfase
aan.
Wanneer de oven de doeltemperatuur bereikt, gaat een
zoemer af.
Zet het voedsel in de oven en sluit de deur: de oven start
automatisch het geselecteerde bereidingsprogramma.
OPMERKING: het voedsel in de oven zetten voor het einde
van de voorverwarmingsfase kan de bereiding negatief
beïnvloeden.
NL12
5 INSTELLEN VAN DE DUUR
Om de duur van een functie in te stellen na de instelling van de
temperatuur.
Het icoontje knippert.
Druk op of om een bereidingsprogramma zonder
tijdinstelling (5.1) in te stellen.
Draai
rond om de duur in te stellen.
Druk op om de bereidingstijd met tijdinstelling (5.2) te
bevestigen en ga naar om de tijd van beëindiging in te
stellen of druk op om snel aan de slag te gaan.
OPMERKING: druk op
om de duur tijdens een
bereidingsprogramma in te stellen.
5.1 BEREIDINGSPROGRAMMA ZONDER
TIJDINSTELLING
Tijdens een bereidingsprogramma zonder tijdinstelling
geeft het rechter display de verstreken tijd in minuten weer
en “:” k nippert.
Druk op om het bereidingsprogramma uit te zetten
wanneer u wenst en de oven UIT te schakelen.
OPMERKING: druk op
van programma zonder
tijdinstelling naar programma met tijdinstelling over te
schakelen en het tijdstip voor beëindiging in te stellen.
5.2 BEREIDINGSPROGRAMMA MET
TIJDINSTELLING
Tijdens een bereidingsprogramma met tijdinstelling geeft het
rechter display de verstreken tijd in minuten weer en “:” knippert.
Druk op om het bereidingsprogramma uit te zetten
wanneer u het gewenst acht.
Zodra de bereidingstijd verstreken is, geeft het rechter display
de tekst “End” weer en een zoemer gaat af.
OPMERKING: de duur bevat de tijd van de voorverwarmingsfase niet.
6 INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE
BEREIDING MET UITGESTELDE START
Om het gewenste tijdstip voor het beëindigen van een functie in te
stellen.
Het rechter display geeft het tijdstip van het beëindigen van het
bereidingsprogrammaweer en het
icoontje knippert.
Draai rond om het gewenste tijdstip voor beëindiging in te
stellen.
Druk op
om het tijdstip voor beëindiging te bevestigen.
OPMERKING: de tijd weergegeven op het display bevat ook de
ingestelde duur. Tijdens het uitstel kunt u altijd het volgende doen:
Draai
rond om het tijdstip voor beëindigen later in te stellen.
Druk op om het temperatuurniveau af te stellen.
Druk op
de duur af te stellen.
Als de functie een voorverwarmingsfase heeft, wordt die fase
overgeslagen als uitstel is ingesteld.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL13
DE OVEN GEBRUIKEN
7 6
TH
SENSE FUNCTIES
Om te kiezen uit 6 verschillende specifieke
bereidingsprogramma's met vooraf ingestelde waarden.
Zie voor het volledige overzicht en de beschrijving van de
functies de specifieke tabel op pagina 17.
Draai
rond om de 6
th
Sense functie te selecteren.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste 6
th
Sense functie te
selecteren.
Druk op om te bevestigen en stel de waarden van
duur/tijdstip van beëindigen in of druk op
om snel
aan de slag te gaan.
OPMERKING: het is voor de 6
th
Sense functies niet nodig de
oven voor te verwarmen . Zie de tabel op pagina 19voor
de aanbevolen temperatuur en duur van de bereidingen.
HERSTEL VAN 6
TH
SENSE TEMPERATUUR
Als tijdens een 6
th
Sense bereidingsprogramma de
oventemperatuur daalt omdat de deur werd geopend, stelt
de 6
th
Sense functie voor temperatuurherstel automatisch
de originele temperatuur terug in.
Tijdens het herstel van de 6
th
Sense temperatuur geeft
het display een “slang-animatie weer totdat de
doeltemperatuur is bereikt.
OPMERKING: tijdens een programma met tijdinstelling
wordt om de bereiding te garanderen de bereidingsduur
verlengd met de tijd dat de deur is blijven openstaan.
8 SPECIALE FUNCTIES
Om te kiezen uit verschillende specifieke
bereidingsprogramma's. Zie voor het volledige overzicht en
de beschrijving van de functies de tabel op pagina 18.
Draai
rond om de speciale functie te selecteren.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste speciale functie te
selecteren.
Druk op om te bevestigen en de waarden in te
stellen of druk op
om snel aan de slag te gaan.
8.1 SNEL VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen. Zie de volledige
beschrijving op pagina 18.
Open de speciale functies
.
Draai
rond om te selecteren.
Druk op
om te bevestigen.
Draai rond om de gewenste temperatuur te selecteren.
Druk op om de snelle voorverwarming in te
schakelen of druk op
om de duur van het volgende
bereidingsprogramma in te stellen.
Wanneer de oven de doeltemperatuur bereikt, gaat een
zoemer af.
Zet het voedsel in de oven en sluit de deur: de oven start
automatisch een bereidingsprogramma en behoudt de
bereikte temperatuur.
Zet geen voedsel in de oven vóór het einde van het
snelvoorverwarmingsprogramma.
NL14
DE OVEN GEBRUIKEN
9 AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN ALLEEN BIJ BEPAALDE MODELLEN
De automatische reinigingsfunctie, indien aanwezig, kan variëren afhankelijk van het model dat u
heeft gekocht.
PYROREINIGINGSCYCLUS
INDIEN AANWEZIG
Zie voor de beschrijving van deze functie ook de functietabel
op pagina 18en het hoofdstuk "Reiniging" op pagina 24.
Open de speciale functies
.
Draai
rond om te selecteren.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste voorgeprogrammeerde
duur in te stellen.
Druk op om de pyro-reinigingscyclus in te schakelen of
druk op
om het tijdstip voor beëindiging in te stellen
(paragraaf 6).
Draai
rond om het gewenste tijdstip voor beëindiging
in te stellen.
Druk op
om de automatische ovenreiniging te starten.
OPMERKING: Tijdens het pyro-reinigingsprogramma wordt
de ovendeur automatisch vergrendeld.
Wanneer het icoontje verdwijnt, is de oven opnieuw
helemaal gebruiksklaar.
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens
de pyrolysecyclus.
- Houd dieren uit de buurt tijdens en na de
pyrolysecyclus.
SMARTCLEAN
TM
REINIGINGSCYCLUS
INDIEN AANWEZIG
Zie voor de beschrijving van deze functie ook de
functietabel op pagina 18.
Giet 200 ml water op de bodem van de ovenruimte
wanneer de oven koud is en sluit de ovendeur.
Open de speciale functies
.
Draai
rond om te selecteren.
Druk op
om te bevestigen.
Druk op om de SMARTCLEAN
TM
cyclus onmiddellijk
te starten of druk op
om het tijdstip voor
beëindiging/uitgestelde start in te stellen (zie paragraaf
6).
Verwijder na de cyclus al het resterende water in de
oven en begin schoon te maken met een spons die met
heet water vochtig is gemaakt (de reiniging is mogelijk
niet effectief indien dit niet binnen 15 minuten gebeurt).
Herhaal de SMARTCLEAN
TM
cyclus bij zeer hardnekkig
vuil en voeg een paar druppeltjes neutraal
reinigingsmiddel toe bij het verwijderen van het vuil.
OPMERKING: Te weinig of te veel water kan invloed hebben
op de juiste werking van de cyclus.
De duur van de reinigingscyclus kan niet ingesteld worden.
NL15
DE OVEN GEBRUIKEN
GAARTHERMOMETER ALLEEN BIJ BEPAALDE
MODELLEN
De bijgeleverde gaarthermometer dient om de exacte
temperatuur in het voedsel te meten tijdens de bereiding.
De gaarthermometer kan alleen in bepaalde
bereidingsfuncties worden gebruikt (Conventioneel
, Hete
lucht
, Turbo hete lucht , Turbo Grill , 6
th
Sense Vlees
en 6
th
Sense Maxicooking ).
De correcte plaatsing van de thermometer is belangrijk om
het gewenste bereidingsresultaat te kunnen bereiken. Steek
de thermometer volledig in het malste gedeelte van het stuk
vlees, zonder daarbij botten of vette gedeelten te raken (Fig. 1).
Voor gevogelte moet de thermometer dwars, in het midden
van de borst, geplaatst worden, waarbij u er op moet letten dat
de punt niet in een holle ruimte terecht komt (Fig. 2).
Indien het vlees erg onregelmatig gevormd is, moet u de
bereiding controleren voordat u het gerecht uit te oven haalt.
Sluit het uiteinde van de thermometer aan in de uitsparing in
de rechterwand van de ovenruimte.
Fig. 1 Fig. 2
BELANGRIJK: let op de ovenwanden en het voedsel terwijl u de
gaarthermometer inbrengt: deze kunnen heet zijn.
Wanneer de gaarthermometer op de ovenruimte aangesloten
wordt, gaat een zoemer af en het display geeft het icoontje
en de doeltemperatuur weer.
Als de gaarthermometer wordt aangesloten tijdens de selectie
van een functie, schakelt het display over naar de
voorgeprogrammeerde doeltemperatuur van de
gaarthermometer.
Druk op
om de instellingen te starten.
Draai
rond om de doeltemperatuur van de
gaarthermometer in te stellen.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de ovenruimtetemperatuur in te stellen.
Druk op
of om te bevestigen en het
bereidingsprogramma te starten.
Tijdens het bereidingsprogramma geeft het display de
doeltemperatuur van de gaarthermometer weer.
Wanneer het vlees de ingestelde doeltemperatuur bereikt,
stopt het bereidingsprogramma en het display geeft “End”
weer.
Om het bereidingsprogramma opnieuw te starten vanaf “End”
kunt u door aan te draaien de doeltemperatuur van de
gaarthermometer bijstellen zoals eerder uitgelegd wordt.
Druk op
of om te bevestigen en het
bereidingsprogramma opnieuw te starten.
OPMERKING: tijdens een bereidingsprogramma met de
gaarthermometer kunt u aan
draaien om de
doeltemperatuur van de gaarthermometer te veranderen.
Druk op
om de temperatuur van de ovenruimte af te stellen.
Zie de tabel op pagina 19voor de ideale temperatuur voor elk
type vlees.
De gaarthermometer kan op elk ogenblik worden ingebracht,
ook tijdens een bereidingsprogramma. In dat geval dient u de
parameters van de bereidingsfunctie opnieuw in te stellen.
Als de gaarthermometer niet compatibel is met een functie,
schakelt de oven het bereidingsprogramma uit en een
alarmzoemer gaat af. Koppel in dat geval de gaarthermometer
los of druk op
om een andere functie in te stellen.
De uitgestelde start en de voorverwarmingsfase kunnen niet met
de gaarthermometer worden gebruikt.
NL16
9 OVENVERLICHTING
Druk op
om het ovenlicht IN of UIT te
schakelen.
Tijdens de functie Eco Hetelucht
wordt de lamp
na 1 minuut uitgeschakeld.
Tijdens de pyrolysecyclus
(indien aanwezig)
kan de ovenlamp niet ingeschakeld worden.
Tijdens een bereidingsprogramma met
gaarthermometer
(indien aanwezig) is het altijd ingeschakeld.
10 TOETSENBLOKKERING
Om de bedieningspaneeltoetsen te blokkeren.
Houd
tenminste 5 seconden lang ingedrukt.
Om uit te schakelen.
Houd
tenminste 5 seconden lang ingedrukt.
De oven kan om veiligheidsredenen altijd UIT
geschakeld worden tijdens een
bereidingsprogramma door op de AAN/UIT knop te
drukken.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL17
DE OVEN GEBRUIKEN
TABEL MET FUNCTIEBESCHRIJVINGEN
Traditionele functie
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de 2
e
steunhoogte. Deze
functie heeft een automatische voorverwarmingsfase. Wacht tot het einde van de
voorverwarming alvorens het voedsel in de oven te plaatsen.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiesen en worstjes; het gratineren van groenten en om
brood te roosteren. Zet het gerecht op de 4
e
steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt
geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de
opvangbak op de 3
e
steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op twee steunhoogtes die
dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv. vis, groenten, gebak). Met deze functie
worden er geen geuren van het ene naar het andere gerecht overgebracht. Voor de
bereiding van voedsel op een steunhoogte wordt de 2
e
steunhoogte gebruikt. Voor de
bereiding van voedsel op twee steunhoogtes worden de 1
e
en de 3
e
steunhoogte gebruikt.
Deze functie heeft een automatische voorverwarmingsfase. Wacht tot het einde van de
voorverwarming alvorens het voedsel in de oven te plaatsen.
TURBO HETE LUCHT
Vlees en stukken met vloeibare vulling (hartig of zoet) bereiden op een steunhoogte. Deze
functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen
van voedsel wordt voorkomen. Gebruik de 2
e
steunhoogte. Deze functie heeft een
automatische voorverwarmingsfase. Wacht tot het einde van de voorverwarming alvorens
het voedsel in de oven te plaatsen.
6
th
Sense functies
6
th
Sense
STOOFSCHOTELS
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur voor elk
pastagerecht (lasagne, cannelloni, enz.). De temperatuur kan binnen een gegeven bereik
gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan verschillende recepten en persoonlijke
smaken. Gebruik de 2
e
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
6
th
Sense VLEES
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur voor het braden van
elk soort vlees (gevogelte, rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, enz.). De temperatuur
kan binnen een gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan
verschillende recepten en persoonlijke smaken. Deze functie maakt gebruik van discontinue,
delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. Gebruik de
2
e
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden vóór de bereiding.
6
th
Sense MAXI COOKING
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur voor de
bereiding van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Aanbevolen wordt om het vlees tijdens
de bereiding om te keren om een gelijkmatige bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het
verdient de voorkeur het vlees zo nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten
uitdrogen. Gebruik de 1
e
of de 2
e
steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het vlees. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden vóór de bereiding.
6
th
Sense BROOD
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur voor de
bereiding van elk type brood (baguettes, broodjes, sandwiches, enz.). De temperatuur kan
binnen een gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan
verschillende recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de 2
e
steunhoogte. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden.
6
th
Sense PIZZA
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur voor de
bereiding van elk type pizza (pizza met dunne bodem, thuisgemaakte pizza, focaccia, enz.).
De temperatuur kan binnen een gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast
worden aan verschillende recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de 2
e
steunhoogte. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
6
th
Sense GEBAK
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur voor de
bereiding van elke soort zoete ovenproducten (koekjes, cake, vruchtentaart, enz.). De
temperatuur kan binnen een gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast
worden aan verschillende recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de 2
e
of 3
e
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
NL18
Speciale functies
SNEL VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen. Op het eind van de voorverwarmingsfase selecteert
de oven automatisch de statische functie. Wacht tot het einde van de voorverwarming
alvorens het voedsel in de oven te plaatsen.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (bouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees op de
middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om het braadvet
op te vangen. Plaats de opvangbak op de 1
e
of 2
e
steunhoogte en giet er ongeveer een halve
liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de
deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u dit
hebt.
ECO HETELUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één steunhoogte bereiden. Deze functie maakt
gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen van voedsel
wordt voorkomen. In deze ECO-functie blijft het lampje uit tijdens de bereiding en kan
tijdelijk opnieuw worden ingeschakeld door de bevestigingstoets in te drukken. Voor het
gebruik van de ECO-cyclus en daardoor een lager energieverbruik mag de ovendeur niet
worden geopend zolang het bereidingsrecept niet voltooid is. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. Aanbevolen wordt de 3
e
steunhoogte te gebruiken. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (vlees, gefrituurde
gerechten of ovenschotels). Plaats het voedsel op de middelste steunhoogte. De functie kan
niet ingeschakeld worden als de temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om de kwaliteit van het rijzen te
behouden schakelt u de functie niet in als de oven nog heet is na een
bereidingsprogramma.
AUTOMATISCHE
PYROLYSEREINIGING VAN
DE OVEN
(indien aanwezig)
Om het vuil dat ontstaan is tijdens de bereiding te verwijderen met behulp van een cyclus
op hele hoge temperatuur (ongeveer 500°C). U kunt kiezen tussen twee zelfreinigende cycli:
een volledige cyclus (PYRO) en een kortere cyclus (ECO). Wij adviseren u de gereduceerde
cyclus te gebruiken als u deze functie regelmatig gebruikt en de complete cyclus alleen in
het geval dat de oven erg vuil is.
SMARTCLEAN
TM
OVENREINIGINGSCYCLUS
(indien aanwezig)
Voor het verwijderen van door bereiding ontstaan vuil door middel van een
lagetemperatuurcyclus. De gecombineerde actie van de laklaag en de waterdamp die
vrijkomt tijdens de cyclus vergemakkelijkt de verwijdering van vuil. Giet 200 ml water op de
bodem van de ovenruimte en schakel de functie in wanneer de oven koud is.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL19
DE OVEN GEBRUIKEN
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie
Voorver
-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp. (°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
Cakes
- 2 160 - 180 30 - 90 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 160 - 180 30 - 90
Steunhoogte 3: Taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
- 2 160 - 200 30 - 85
Opvangbak/bakplaat of taartvorm
op rooster
Ja 1 - 3 160 - 200 35 - 90
Steunhoogte 3: Taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
- 2/3 160 - 180 15 - 45 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 160 - 170 20 - 45
Steunhoogte 3: Rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Soesjes
- 2 / 3 180 - 200 30 - 40 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Meringues
Ja 2 90 110 - 150 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 90 130 - 150
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Pizza (pizza met
dikke bodem, pizza
met dunne bodem,
focaccia)
- 2 220 - 250 15 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 220 - 240 20 - 40
Steunhoogte 3: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Brood (sandwich)
0,5/1 kg
- 2 180 - 220 50 - 70 Opvangbak/bakplaat of rooster
Brood (broodjes)
- 2 180 - 220 30 - 50 Opvangbak/bakplaat of rooster
Brood
Ja 1 - 3 180 - 200 30 - 60
Steunhoogte 3: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat of ovenschaal op rooster
Diepvriespizza's
Ja 2 250 10 - 15 Opvangbak/bakplaat of rooster
Ja 1 - 3 250 10 - 20
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Hartige taarten
(groententaart,
quiche)
Ja 2 180 - 200 35 - 45 Taartvorm op rooster
Ja 2 - 3 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 3: Taartvorm op rooster
Steunhoogte 2: Taartvorm op rooster
NL20
Vol-au-vents/hartige
bladerdeeggebakjes
Ja 2 190 - 200 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Lasagne/Hartige
taartjes
- 2 190 - 200 40 - 65 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Gebakken Pasta/
Cannelloni
- 2 190 - 200 25 - 45 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Lamsvlees/
Kalfsvlees/
Rundvlees/
Varkensvlees 1 kg
- 2 190 - 200 70 - 100 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Lamsbout/Schenkel
- 2 200 - 230 60 - 90
Opvangbak of bakplaat op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd
om)
Kip/Konijn/Eend 1 kg
- 2 210 - 230 50 - 100 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Kalkoen/Gans 3 kg
- 1 / 2 170 - 200 90 - 150 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Varkensbraadstuk
met zwoerd
2 kg
- 2 170 140 - 180 Steunhoogte 2: opvangbak
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
Ja 2 180 - 200 40 - 60 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Gevulde groenten
(tomaten,
courgettes,
aubergines)
Ja 2 170 - 190 30 - 60 Ovenschaal op rooster
Toast
- 4
3
(hoog)
2 - 5 Rooster
Visfilet/moten vis
- 4
2
(midden)
20 - 35
Steunhoogte 4: Rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: Opvangbak met
water
Worstjes/Kebab/
Spareribs/
Hamburgers
- 4
2 -3
(midden
- hoog)
15 - 40
Steunhoogte 4: Rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: Opvangbak met
water
Gebraden kip
1 1,3 kg
- 2
2
(midden)
50 - 65
Steunhoogte 2: Rooster (draai het
voedsel na tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: Opvangbak met
water
Gebraden kip
1 1,3 kg
- 2
3
(hoog)
60 - 80
Steunhoogte 2: Draaispit (indien
bijgeleverd)
Steunhoogte 1: Opvangbak met
water
DE OVEN GEBRUIKEN
NL21
DE OVEN GEBRUIKEN
Rosbief rosé 1 kg
- 2
2
(midden)
35 - 50
Ovenschaal op rooster (draai het
voedsel indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Gebakken
aardappelen
- 2
2
(midden)
35 - 50
Opvangbak/bakplaat (draai het
voedsel indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
- 2
3
(hoog)
10 - 15 Ovenschaal op rooster
Lasagne & Vlees
Ja 1 - 3 200 50 - 100*
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vlees en aardappelen
Ja 1 - 3 200 45 - 100*
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vis en groente
Ja 1 - 3 180 30 - 50*
Steunhoogte 3: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak of
ovenschaal op rooster
Complete maaltijd:
Lasagne
(steunhoogte 4)
Vlees (steunhoogte
2) Taart (steunhoogte
1)
Ja 1 - 2 - 4 190 40 - 120*
Steunhoogte 4: Ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 2: Bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat of taartvorm op rooster
Gevulde
braadstukken
- 3 200 80 - 120* Opvangbak of ovenschaal op rooster
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50 - 100* Opvangbak of ovenschaal op rooster
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen
afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
Recepten met gaarthermometer*
Vleesstukken Uiteindelijke binnentemperatuur van vlees (°C)
Rosbief rood 48
Rosbief medium 60
Rosbief doorbakken 68
Gebraden kalkoen 75
Gebraden kip 83
Gebr. varkensvlees 75
Gebraden kalfsvlees 68
* Alleen bij bepaalde modellen
NL22
DE OVEN GEBRUIKEN
GETESTE RECEPTEN
IN OVEREENSTEMMING MET IEC 603501:201112
Recept Functie
Voorver
-
warmen
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min)
Accessoires* en
opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
**
- 3 150 30 - 40 Opvangbak/bakplaat
Ja 3 150 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 150 30 - 45
Steunhoogte 3: Bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
(Small cakes)
**
- 3 170 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 3 160 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 160 25 - 35
Steunhoogte 3: Bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
**
- 2 170 30 - 40 Taartvorm op rooster
Ja 2 160 25 - 35 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 160 35 - 45
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 Appeltaart
**
- 2 185 60 - 80 Taartvorm op rooster
Ja 2 175 60 - 80 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 175 70 - 90
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast
- 4
3
(hoog)
3 - 5 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers
(Burgers)
- 4
3
(hoog)
20 - 30
Steunhoogte 4: Rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: Opvangbak met
water
* Als er geen accessoires zijn bijgeleverd, kunnen ze aangeschaft worden bij de klantendienst.
** De functie 6
th
Sense GEBAK gebruikt alleen de bovenste en de onderste verwarmingselementen zonder
heteluchtcirculatie. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de roostergeleiders. Doe de tests zonder deze.
Voorverwarmen van de lege oven (in overeenstemming met IEC 60350-1:2011-12 § 7.2): test de functies
CONVENTIONEEL
, HETELUCHT , SNELLE VOORVERWARMING .
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07): gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
NL23
DE OVEN GEBRUIKEN
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan
worden voor een bepaald gerecht, dat op één of meerdere
steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De
bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het gerecht
in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd
(indien nodig). De temperaturen en de bereidingstijden
zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en
het type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen
waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere
waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de
bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk
taartvormen en ovenschalen van donker metaal. U kunt
ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken;
de bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste
resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de (bijgeleverde)
schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende
gerechten
Als u de functie “HETE LUCHT” gebruikt, kunt u
verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen (bijvoorbeeld vis of
groenten) tegelijkertijd bereiden op verschillende
steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven
en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven
staan.
Dessert
- Bak fijn gebak met de statische functie op één
steunhoogte. Gebruik taartvormen van donker metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor
bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in
zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een houten
prikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de prikker
er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet
dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk niet
goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan
de volgende keer een lagere temperatuur, verminder
bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag
voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart
of vruchtentaarten) de functie TURBO HETE LUCHT.
Als de bodem van het gebak te vochtig blijft, zet de taart
dan op een lager niveau en bestrooi de bodem met
verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal
gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het
vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat
bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de
bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak
krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de
bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af
met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met
een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar
wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere
bereidingsduur.
Zet het rooster op een lagere steunhoogte, op een
grotere afstand van de grill, om te voorkomen dat de
korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve
liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop u
het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul
indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van
grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of
het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder
aan de voorwand van de oven steekt en op de steun
legt.
Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op
te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een
halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen.
Het spit is voorzien van een plastic handvat dat
verwijderd moet worden voordat de bereiding begint.
Het handvat dient om het vlees na afloop van de
bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te
branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem.
Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u
het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd met
ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op
kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
NL24
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
Buitenkant van de oven
• Reinig de oppervlakken met een vochtig
microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg
dan een paar druppels afwasmiddel toe aan het water.
Droog af met een droge doek.
Gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen.
Als een dergelijk product per ongeluk in contact komt met
het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een
vochtige microvezeldoek.
Binnenkant van de oven
• Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het
apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten en vlekken (bijv. voedsel met
een hoog suikergehalte) te verwijderen.
• Gebruik geen bijtende of schurende
reinigingsmiddelen.
• Maak het glas van de deur schoon met een geschikt
vloeibaar reinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker
te kunnen reinigen kunt u deze verwijderen (zie
ONDERHOUD).
• Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie
ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij
bepaalde modellen) om de bovenkant van de
ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten
die veel water bevatten (pizza, groenten, enz.) kan zich
condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de
afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte van
de deur schoonmaken met een doek of een spons.
Gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of
metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte oppervlakken
en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Accessoires
• Laat de accessoires na gebruik weken in water met
afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze
nog heet zijn.
• Voedselresten kunnen met een afwasborstel of
met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische
zijpanelen (indien aanwezig):
• Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een
temperatuur van 200 °C, met de geventileerde functie
• Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om
eventuele etensresten te verwijderen.
Gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen,
ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays die het
katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen,
waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Reinigingsprogramma - Pyrolysefunctie
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens
de pyrolysecyclus.
- Houd dieren uit de buurt tijdens en na de
pyrolysecyclus.
Deze functie brandt spatten die in de oven ontstaan zijn
tijdens de bereiding, af op een temperatuur van ongeveer
500°C. Bij deze hoge temperatuur veranderen de
voedselresten in as, dat gemakkelijk kan worden
afgenomen met een vochtige doek als de oven afgekoeld
is. Gebruik de pyrolysefunctie niet na elke bereiding in de
oven, maar alleen als de oven zeer vuil is of als er vieze
geuren of rook zijn tijdens het voorverwarmen of het
bereiden.
• Indien de oven onder een kookplaat is geïnstalleerd
dient u ervoor te zorgen dat alle branders of elektrische
kookplaten uitgeschakeld zijn tijdens de
zelfreinigingsfunctie (pyrolyse).
• Verwijder alle accessoires voordat u de pyrolysefunctie
start (ook de zijdelingse roosters).
• Voor een optimale reiniging van de ovendeur dient het
ergste vuil met een vochtige spons verwijderd te
worden voordat de pyrolysefunctie wordt gebruikt.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolysefuncties:
1. Energiebesparende cyclus (PYRO EXPRESS/ECO): die
circa 25% minder energie verbruikt dan de
standaardcyclus. Selecteer deze functies regelmatig
(na 2 of 3 keer bereiden van vlees).
2. Standaardcyclus (PYRO): geschikt voor de reiniging
van een zeer vuile oven.
• In elk geval na een bepaald aantal toepassingen en
afhankelijk van hoe vuil de oven is, adviseert een bericht
op de ovendisplay u om een zelfreinigende cyclus uit te
voeren.
OPMERKING: tijdens de pyrolysecyclus blijft de deur
vergrendeld; deze blijft vergrendeld tot de temperatuur in de
oven gedaald is tot een veilig niveau.
NA HET GEBRUIK
NL25
NA HET GEBRUIK
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat
afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren
omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (Fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en
draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (Fig. 2).
Fig. 1
Fig. 2
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE
VERWARMINGSELEMENT
ALLEEN BIJ BEPAALDE MODELLEN
1. Verwijder de zijroosters (Fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten
(Fig. 4) en breng het omlaag (Fig.5).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u
het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op
de daarvoor bestemde steunen aan de zijkant.
Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Om het lampje aan de achterkant vervangen:
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Fig. 6), vervang
het lampje (zie de opmerking voor het type
lampje) en draai het beschermkapje weer
vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Fig. 6
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type
E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V
type G9, T300°C.
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is
specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is
niet geschikt voor ruimteverlichting (EC Richtlijn Nr.
244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Whirlpool
Consumenten Service.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan
om te voorkomen dat ze beschadigd worden door
uw vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje
is teruggeplaatst.
NL26
NA HET GEBRUIK
AFVALVERWERKING VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN
- Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af conform de
plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking. Snijd voordat u het apparaat afdankt de
elektriciteitskabels door zodat het apparaat onbruikbaar wordt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt
u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit
apparaat hebt gekocht.
OPSPOREN VAN STORINGEN
De oven werkt niet
• Controleer of het elektriciteitsnet spanning
heeft en of de oven is aangesloten.
• Zet de oven uit en weer aan, om te controleren
of het probleem opgelost is.
De elektronische programmeerfunctie werkt
niet
• Als op het display een “F” met een nummer
verschijnt, neem dan contact op met de
dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten
Service.
Vermeld in dat geval het nummer dat volgt op de
letter “F”.
De deur is geblokkeerd
• Zet de oven uit en weer aan, om te controleren
of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigende
pyrolysecyclus (indien aanwezig) blijft de deur
geblokkeerd.
Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld
wordt (zie de paragraaf "Reinigingscyclus van
de oven met de pyrolysefunctie").
WHIRLPOOL CONSUMENTEN SERVICE
Voordat u contact opneemt met de Whirlpool
Consumenten Service
1. Controleer of u het probleem zelf kunt
oplossen aan de hand van de punten die
beschreven zijn in "Opsporen van storingen".
2. Zet het apparaat aan en uit om te controleren
of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de
storing nog steeds aanwezig is, contact
opnemen met de dichtstbijzijnde Whirlpool
Consumenten Service.
Vermeld altijd:
• een korte beschrijving van de storing;
• het type en het exacte model van de oven;
• het servicenummer (dit is het nummer na het
woord Service op het typeplaatje), rechts aan de
binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar met
de deur open). Het servicenummer staat ook in
het garantieboekje;
• uw volledige adres;
• uw telefoonnummer.
OPMERKING: Wend u tot een erkende Whirlpool
Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk
is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele
vervangingsonderdelen worden gebruikt en de
reparatie correct wordt uitgevoerd).
Whirlpool is een geregistreerd handelsmerk van Whirlpool, USA.
NL
400010867102
Gedrukt in Italië
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Whirlpool AKZ 6270 WH Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor