LG MS 2324 B de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

MS-2324B
MB-4324B
PART No. 3828W5A4251
Instruction Manual
2
MS-2324B
MB-4324B
MB-4324B
4
3
2
1
5
7
6
8
Four/Oven
1. Plaque avant
1. Voorkant
2. Venster
3. Deurafdichting
4. Veiligheidsslot
5. Bedieningspaneel
6. Glazen bak
7. Roterende steun
8. Grille-rooster
3
Tableau de commande
Sélecteur de puissance
Permet de choisir la puissance
désirée.
Minuterie
Permet de choisir le temps de
cuisson désiré.
Sélecteur de fonction
Permet de choisir le mode
de cuisson.
MS-2324B
1
2
3
2
2
2
MB-4324B
Bedieningspaneel
/
Vermogens-selector
Hiermee kan het gewenste
vermogen worden gekozen.
Timer
Hiermee kan de gewenste
kooktijd worden ingesteld.
Functie- en vermogensknop
16
NL
Plaatsen
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET WORDEN GEAARD
Magnetron werkt niet als de deur open staat. Dit komt omdat er beveiligingen in de deur zijn aangebracht die
de kookfunctie uitschakelen zodra de deur wordt geopend. Als men de magnetron zou gebruiken met de deur
open, zou men worden blootgesteld aan schadelijke microgolven. Het is belangrijk dat u niet aan het
deurmechanisme knoeit.
Plaats voorwerpen nooit tegen de voorkant van de oven en de deur. Ook mogen vuilresten of
reinigingsmiddelen nooit op de afdichtende oppervlakken accumuleren. Een beschadigde oven mag nooit
worden gebruikt. Het is essentieel dat de deur van de oven goed kan sluiten en dat geen beschadiging wordt
geconstateerd van de (1) deur (verbogen), (2) de scharnieren of vergrendelingen (gebroken of los), (3) de
deur-afdichtingen en de afdichtende oppervlakken. Uw magnetron mag uitsluitend worden afgesteld of
gerepareerd door bevoegde onderhoudstechnici.
VOORZORGSMAATREGELEN TENEINDE
BLOOTSTELLING AAN TE HOGE NIVEAUS
MICROGOLF-ENERGIE TE VOORKOMEN
WAARSCHUWING
Als u vloeistoffen in de magnetron verwarmt, zoals soepen, sausen en dranken, kunnen deze spontaan gaan
koken zonder vooraf te borrelen. Als gevolg daarvan kunnen hete vloeistoffen plotseling overkoken. Teneinde
dit te voorkomen, altijd de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen:
1. Gebruik nooit containers met rechte zijkanten en een nauwe hals.
2. Nooit oververhitten.
3. De vloeistof roeren voordat de container in de over wordt geplaatst. Halverwege gedurende het
verwarmingsproces, opnieuw roeren.
4. Laat producten na het koken nog even in de magnetron staan. Vóór gebruik inhoud roeren of schudden
(vooral zuigflessen en babyvoeding) en de temperatuur zorgvuldig controleren.
1. Eerst alle verpakking en accessoires verwijderen.
2. Plaats de magnetron op een vlak oppervlak, minimaal 85cm boven de vloer en met minimaal 30cm vrije ruimte
boven de magnetron en 10cm erachter. Dit is voor de ventilatie. Ook de zijkant van de oven mag niet worden
belemmerd teneinde ventilatie mogelijk te maken. Tussen de voorkant van de oven en de rand van het
ondersteunende oppervlak moet een afstand van minstens 8 cm worden gehandhaafd teneinde kantelen te
voorkomen.
De uitlaat is op de boven- of zijkant van de oven aangebracht. Wordt die verstopt, dan zal de oven worden
beschadigd.
3. Steek de stekker van uw oven in een stopcontact met de normale spanning van 220/240 volt wisselstroom met
een vermogen van minstens 10 amp
OPMERKING: • Dit apparaat mag nooit worden gebruikt voor commerciële doeleinden.
De draden van de hoofdkabel zijn gekleurd in overeenstemming met de volgende code:
Blauw - Neutraal
Bruin - Positief
Groen of Geel - Massa
Een beschadigd snoer is gevaarlijk en dit moet dus worden vervangen door de fabrikant of de distributeur of
een hiertoe bevoegd persoon.
, Ook moet de oven het enige apparaat zijn dat op het circuit is aangesloten.
17
(13 amp voor modellen MB-4324B
)
Voorzorgsmaatregelen
Een lege oven mag nooit worden aangezet.
Als de oven niet wordt gebruikt dan is het het
best om daarin een glas water te plaatsen.
Door dat water zal alle microgolf-energie
worden geabsorbeerd als de oven toch
abusievelijk wordt aangezet.
Ook mogen nooit kledingstukken in de
microgolf-oven worden gedroogd. Als de oven
te lang wordt aangezet, is het mogelijk dat
verbranding of carbonisatie van dergelijke
kledingstukken plaatsvindt.
Kook geen eten verpakt in papier, behalve als in
het kookboek hierover uitdrukkelijke instructies
worden gegeven.
Gebruik de oven niet voor het drogen van
handdoeken of papiere producten. Deze kunnen
namelijk verbranden.
Gebruik nooit houten schalen, kommen of bekers
daar daarop, brandplekken kunnen worden
veroorzaakt.
Gebruik nooit gerecirculeerde papieren
produkten daar die onzuiverheden kunnen
bevatten waardoor vonken en/of brand
gedurende het koken, kunnen worden
veroorzaakt.
Voor reiniging, de draaischuif altijd laten
afkoelen.
Kleine hoeveelheden voedsel hoeven korter te
worden gekookt of verwarmd. Als normale
tijden worden gebruikt, kunnen die aanbranden
of te sterk worden verhit.
Voor het koken, de schil van fruit en groenten,
altijd doorprikken.
Nooit eieren in de schaal koken. Binnen de
schaal zal een druktoename plaatsvinden
waardoor het ei kan barsten.
Uw oven mag nooit worden gebruikt voor
frituren.
Verwijder de plastic wikkeling van het voedsel
voordat dit wordt gekookt of ontdooit.
Vergeet niet dat in bepaalde gevallen voedsel
gedurende verwarmen of koken moet zijn
afgedekt met plastic zoals beschreven in
kookboeken voor microgolf-ovens.
Als men rookontwikkeling constateert, moet men
de magnetron uitschakelen, de stekker uit het
stopcontact trekken en de deur gesloten houden
zodat eventueel ontstane vlammen worden
gedoofd.
Wanneer u in wegwerpdozen, plastic, papier of
andere brandbare materialen verpakte
voedingsmiddelen verwarmt, moet u geregeld
controleren dat deze materialen niet in brand
vliegen.
- WAARSCHUWING: Vloeistoffen of andere voedingsmiddelen mogen nooit in afgesloten con-
tainers worden verwarmd daar die kunnen barsten.
- WAARSCHUWING: Laat kinderen de magnetron alléén zonder toezicht gebruiken nadat u hen
voldoende instructies heeft gegeven zodat het kind de magnetron veilig kan
bedienen en precies weet welke risico’s verbonden zijn aan het onjuist
gebruik van de magnetron.
- WAARSCHUWING: Als de deur en afdichting van de magnetron beschadigd zijn, moet de deur
niet worden geopend totdat deze is gerepareerd door een bevoegd tech-
nicus.
- WAARSCHUWING: Niet zelf aan de deur, het bedieningspaneel, de slotschakelaars of enig
ander onderdeel van de magnetron knoeien, deze trachten te repareren of
af te stellen. Het verwijderen van panelen, voor reparatie of onderhoud, is
gevaarlijk omdat deze panelen u beschermen tegen blootstelling aan
microgolven. Reparaties dienen uitsluitend te worden uitgevoerd door een
bevoegd technicus.
NL
18
Hulpmiddelen bij het koken
HULPMIDDELEN BIJ HET KOKEN
Controleer of de voorwerpen die u gebruikt geschikt zijn voor de magnetron.
Hieronder volgt een tabel met een korte samenvatting van het juiste gebruik van kook-hulpmiddelen in
uw oven:
Hulpmiddelen bij het koken Microgolf Grille
Vuurvast glas, glas-keramiek ja ja
Keramisch porselein ja ja
(Nooit porselein gebruiken
met een gouden of zilveren rand)
Metalen containers nee ja
Niet-vuurvast glas nee nee
Voor de oven bestemd plastic ja nee
Plastic foelie ja nee
Papieren produkten (bekers, borden, handdoeken) ja nee
Uit stro, biezen en uit hout vervaardigde artikelen nee nee
Microgolf-oven
1. De meeste glazen, uit glas-keramiek en uit
vuurvast glas vervaardigde hulpmiddelen zijn
uitstekend. Dergelijke produkten met een metalen
rand mogen nooit in een microgolf-oven worden
gebruikt.
2. Papieren servetten, handdoeken, borden, bekers,
doosjes en karton kunnen wel in de microgolf-
oven worden gebruikt. Gebruik nooit uit
gerecirculeerd papier vervaardigde produkten
daar hierin onzuiverheden kunnen voorkomen
waardoor gedurende het koken, vonken en/of
brand kunnen worden veroorzaakt. (Raadpleeg
uw kookboek voor het juiste gebruik van deze
produkten.)
3. Plastic schalen, bekers, zakken voor de
vrieskist/kast en plastic foelie kunnen wel in de
microgolf-oven worden gebruikt. De instructies
van de fabrikant of de informatie in het
kookboek moeten altijd worden toegepast als
plastic produkten in de microgolf-oven worden
gebruikt.
4. Metalen hulpmiddelen en hulpmiddelen met een
metalen rand mogen in de microgolf-oven nooit
worden toegepast. Voor aanvullende informatie
over het juiste gebruik van metaal in uw oven
wordt u verzocht om het hoofdstuk met de titel
“Inleiding” in het kookboek te raadplegen.
Als in het recept staat dat aluminium foelie,
vleespennen of hulpmiddelen die metaal
bevatten, in de oven moeten worden gebruikt,
dan moet altijd een ruimte van minstens 2,5 cm
tussen het metalen voorwerp en de binnenwand
van de oven worden gehandhaafd. Als vonken
overspringen, altijd onmiddellijk verwijderen.
Opmerking:
Raadpleeg uw kookboek, individuele recepten en
tabellen voor de correcte toepassing van
containers waarin produkten worden gekookt, de
produkten zelf en voor andere nuttige informatie.
Grille
1. Het is toegestaan om uit vuurvastglas en
keramiek vervaardigde produkten en metalen
produkten, te gebruiken.
2. Papieren servetten, handdoeken en plastic
mogen nooit worden gebruikt.
Opmerking:
Hulpmiddelen of de glazen draaitafel moeten
altijd voorzichtig worden verwijderd daar die
gedurende het koken, zeer heet kunnen worden.
Gebruik uitsluitend een thermometer die is
ontworpen of aanbevolen voor de
microgolf-oven.
Als de oven wordt gebruikt moet de draaitafel
altijd zijn geplaatst.
NL
19
Andere nuttige instructies
Reinigen en verzorging
Voor de beste resultaten en prettiger koken,
wordt u verzocht om de onderstaande
commentaren goed door te lezen.
Beste resultaten:
1. Wanneer de tijd wordt vastgesteld voor een
bepaald voedingsmiddel, begin dan altijd met de
minimum tijd. Tevens moet de conditie regelmatig
worden gecontroleerd. Voedsel kan makkelijk te
lang worden gekookt omdat microgolf-ovens zeer
snel werken.
2. Kleine hoeveelheden voedsel of voedingsmiddel met
een laag watergehalte kunnen uitdrogen. Worden
die te lang gekookt dan kunnen die zeer hard
worden.
Ontdooien van bevroren produkten:
1. Bevroren produkten kunnen direct in de oven
worden ontdooit. (Zorg er altijd voor dat eventuele
plastic bevestigingen of foelie wordt verwijderd.)
2. Ontdooien in overeenstemming met de “Tips voor
het Ontdooien” in dit handboek.
3. Bepaalde gedeelten van het voedsel zullen sneller
ontdooien dan de rest. Dek deze af met kleine
stukjes aluminium foelie. Hierdoor wordt het
ontdooiïngsproces vertraagd of geëlimineerd.
4. Sommige voedingsmiddelen mogen, voor bereiding
nooit geheel worden ontdooit. Voorbeelden:
vis wordt dermate snel gekookt dat het soms beter
is om hiermee aan te vangen terwijl de vis nog
gedeeltelijk bevroren is.
5. Het kan noodzakelijk zijn om de kooktijd van
bepaalde recepten te verhogen of te reduceren.
Dit is afhankelijk van de begintemperatuur van die
voedingsmiddelen.
OPMERKING:
De lucht uit de ventilatierooster kan gedurende het
koken, warm worden.
Bruinen:
Er is een beperkt aantal voedingsmiddelen dat niet
lang genoeg in de microgolf-oven wordt gekookt om
bruin te worden. Het kan dus noodzakelijk zijn om
extra kleur toe te voegen.
Met paprika en bruinings-middelen bewerkte gerechten
zoals Worcestershire saus kunnen worden gebruikt op
coteletten, vleespastijen en stukjes kip.
Braadstukken, gevogelte of ham die 10-15 min of
langer worden gekookt, zullen zonder extra
hulpmiddelen, bruin worden.
NL
VOOR HET REINIGEN MOET DE OVEN ALTIJD ZIJN
AFGEZET.
Zorg ervoor dat de binnenkant van de oven schoon
en droog wordt gehouden. Als algemene regel, de
binnenkant na gebruik altijd reinigen.
BINNENWANDEN
Verwijder eventuele kruimels en voedselrestanten
tussen de deur en de oven met een vochtige doek.
Dit gedeelte moet zeer goed worden gereinigd zodat
de deur altijd goed kan worden gesloten. Ook moeten
vetspatten altijd met een in zeepsop gedrenkte doek,
worden verwijderd. Vervolgens drogen.
Nooit schurende middelen gebruiken waardoor de
gelakte oppervlakken van de oven kunnen worden
gekrast of beschadigd.
GIET NOOIT WATER IN DE OVEN.
ROLSTEUN
De rolsteun moet worden verwijder. Ook moet die
minstens éénmaal per week in heet zeepsop worden
gereinigd teneinde te voorkomen dat de rotatie van
de wieltjes door gestold vet, onmogelijk wordt
gemaakt.
DE DEUR
De deur en de afdichtingen moeten altijd schoon
worden gehouden. Gebruik uitsluitend warm zeepsop.
Vervolgens goed drogen.
GEBRUIK GEEN AGRESSIEVE OF BIJTENDE
MIDDELEN ZOALS SCHOONMAAKMIDDELEN OF
STAAL EN ZACHT PLASTIC MATERIAAL.
Metalen onderdelen kunnen makkelijk worden
onderhouden door die regelmatig met een vochtige
doek af te vegen.
BUITENKANT
Reinigen met een zacht zeepsop en warm water.
Afspoelen en drogen met een zachte doek. Nooit
schurende materialen gebruiken. Ook nooit water in
de roosters laten stromen. Als het snoer vuil wordt,
afvegen met een vochtige doek.
20
NL
Bediening
KOKEN IN DE MICROGOLF-OVEN
Zie pagina 3.
1.Open de deur van de oven. Plaats het voedsel op
de draaitafel in de oven. Sluit de deur.
HET KOKEN VAN VERVROREN VOEDSEL OP
GEWICHT
Zie pagina 3.
Het ontdooien van bevroren voedsel is één van de
voordelen van een microgolf-oven. Met een dergelijke
oven kan dit veel sneller geschieden dan in de ijskast.
Ook is dit veiliger dan ontdooien bij kamertemperatuur
daar in de oven, de aanwas van schadelijke bacteriën
niet wordt bevorderd.
Het is belangrijk om niet te vergeten dat het ontdooien
langer duurt dan koken in de microgolf-oven. Blijf het
voedsel controleren. Dit moet gedurende het ont-
dooien, ook minstens éénmaal worden omgekeerd.
Zet de vermogens-selector (
gewenste niveau. Er zijn vijf niveaus van
watt tot maximum. De vermogens-selector kan in
ieder van deze standen worden gezet.
70
Draai de vermogens-selector (
( ).
Draai de knop van timer () rechtsom op het
gewicht (kg) van het voedsel.
Opmerking: De oven begint te werken zodra de
knop van de timer wordt rondgedraaid. Ieder cijfer op
de schaalverdeling vertegenwoordigt één kg.
Zet de timer () op de gewenste kooktijd. De
draaitafel gaat roteren en met het koken wordt
aangevangen. Aan het eind van de kooktijd zal een
bel gaan rinkelen. Ook wordt het lampje afgezet.
Opmerking:
Ieder cijfer op de schaalverdeling vertegenwoordigt
één minuut. Nauwkeurige tijdsinstelling is mogelijk
door de knop van de timer iets voorbij de gewenste
kooktijd te draaien. Draai die vervolgens terug naar
de juiste instelling.
Druk de knop in waarmee de deur wordt geopend
om na te gaan of het voedsel de juiste conditie
heeft bereikt. Dit dient te geschieden gedurende het
koken. Als de deur wordt geopend, zal de oven
automatisch worden afgezet. Ook zal de timer niet
verder doordraaien. Als het voedsel nog langer
moet worden gekookt, moet de deur worden
gesloten. De oven wordt aangezet en ook zal de
timer blijven doortellen.
De draaitafel kan naar links of naar rechts draaien.
1.
2.
2.
3.
MS-2324B
max
620
380
90
MB-4324B
(Watt)
) op het
) op ontdooien
21
Defrost
NL
VOORZICHTIG: Na gebruik nooit vergeten om
de timer weer op 0 te zetten
anders blijft de oven werken.
Voedsel altijd voorzichtig uit de oven
verwijderen daar de container heet zal zijn.
vermogens-selector
2.Draai de op COMBI
( )
grille
vermogens-selector
2.Draai de op
MB-4324BMB-4324B
()
)
()
Bediening
GRILLEREN
Zie pagina 3.
1. Open de deur van de oven. Plaats het voedsel
op het rek in de oven en sluit de deur.
3. Zet de timer () op de gewenste kooktijd.
De draaitafel gaat draaien en met koken wordt
aangevangen. Het lampje gaat branden.
Aan het eind van de kookperiode, gaat de bel
rinkelen. Het lampje wordt afgezet.
Raadpleeg de opmerking onder KOKEN IN DE
MICROGOLF-OVEN als u de conditie van het
gekookte voedsel wilt controleren.
Het venster mag nooit worden aangeraakt als
de grille-functie wordt gebruikt omdat de
temperatuur van het glas kan oplopen tot
100°C.
Zorg er voor dat kinderen niet bij het
bedieningspaneel kunnen!
Als de grille de eerste keer na aankoop van de
oven wordt gebruikt, is het mogelijk dat enige
rook wordt waargenomen. Die rook zal snel
verdwijnen.
Opmerking:
Gebruik bij voorkeur het grille-rek daar
de tijd en resultaten van het koken zullen
afwijken als uitsluitend de draaitafel
wordt gebruikt.
Dit model is voorzien van een grille.
Voorverwarmen is dus overbodig.
COMBINATIE-KOKEN
Zie pagina 3.
De bovenstaande modellen beschikken over een
combinatie-kookfunctie waarmee u voedsel met de
grille ( ) en microgolf (
1. Open de deur van de oven. Plaats het voedsel
op de draaitafel of op het rek in de oven en
sluit de deur.
3. Zet de timer () op de gewenste kooktijd.
De draaitafel gaat draaien en met koken wordt
aangevangen. Het lampje gaat branden.
Aan het eind van de kookperiode, gaat de bel
rinkelen. Het lampje wordt afgezet.
De grille verhit de buitenkant van het voedsel ter-
wijl door de microgolf-aktie de binnenkant wordt
gekookt.
)
tegelijkertijd kunt
koken. De tijd noodzakelijk voor
het op deze
manier koken van voedsel is algemeen
korter dan
wanneer deze faciliteiten afzonderlijk
gebruikt.
worden
22
Richtlijnen voor verwarmen of opwarmen
Voorgesneden vlees 1
1
2
~
2
1
2 minuut Plaats het vlees op een bord dat geschikt is voor een microgolf-oven.
3 plakken (0,5 cm dik) Verolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
• N.B.: Als sju of saus worden gebruikt, zal het vlees sappig blijven.
Stukjes kip
1 borst 2
~
3
1
3 minuut Plaats de porties kip op een bord dat geschikt is voor de microgolf-oven.
1 poot of dij 1
1
2
~
2
1
2
minuut Vervolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
Vis-filets 1
~
2
1
2 minuut Plaats de vis op een bord dat geschikt is voor de microgolf-oven.
(170-230 gr.) Vervolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
Lasagna Plaats de lasagna op een bord dat geschikt is voor de microgolf-oven.
1 portie (300 gr.) 4
1
2
~
7 minuut Vervolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
Casserole
1 beker 1
1
2
~
3
1
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 5
~
7
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Casserole
crème of kaas
1 beker 1
1
2
~
3 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 4
~
6
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Hamburgergehakt De vulling en het kadetje afzonderlijk verwarmen.
of barbecued rundvlees De vulling koken afgedekt in een casserole-schaal die in de microgolf-oven
1 sandwich 1
~
3 minuut kan worden gebruikt.
(een halve beker vleesvulling) Éénmaal roeren. Het kadetje verwarmen zoals hieronder aangegeven.
zonder kadetje
Aardappelpuree
1 beker 2
~
3
1
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 6
~
8
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Witte bonen in tomatensaus KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
1 beker 2
~
3
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Ravioli of pasta in saus
1 beker 3
~
4
1
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 8
~
11
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Rijst
1 beker 1
1
2
~
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 4
~
6 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Sandwich met vulling of kadetje
1 kadetje 20
~
35 seconden In een papieren handdoek wikkelen en op de glazen schotel plaatsen.
Groenten
1 beker 1
1
2
~
3 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 4
~
6 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Soep KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
1 portie (8 oz) 2
~
3 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Gerecht
Kooktijd
Speciale instructies
(op HOOG)
Verwarmen of opwarmen van voedsel in de microgolf-oven, is het belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen. Eerst moet de
hoeveelheid voedsel nauwkeurig worden vastgesteld teneinde de tijd te bepalen die noodzakelijk is voor het opwarmen. Plaats het
voedsel in een cirkelvormig patroon daar alleen dan de beste resultaten worden verkregen. Voedsel op kamertemperatuur zal sneller
worden verwarmd dan gekoeld voedsel. Produkten in blik moeten uit het blik worden verwijderd. Vervolgens moeten deze in een
container worden geplaatst die in een microgolf-oven kan worden gebruikt. Het voedsel zal gelijkmatiger worden verwarmd als dit
met een deksel dat geschikt is voor een microgolf-oven wordt afgedekt of als doorgeprikt plastic foelie wordt gebruikt. Het deksel
moet voorzichtig worden verwijderd teneinde brandwonden veroorzaakt door stoom, te vermijden. Gebruik de onderstaande tabel
als richtlijn voor het opwarmen van reeds gekookt voedsel.
NL
23
Tabel: Verse groenten
Artichoken 2 medium 5
~
8 Schoonmaken. 2 teelepels water en 2 teelepels 2-3 minuten
(230 gr. per stuk) 4 medium 11
~
13 sap toevoegen. Afdekken.
Asperge 450 gr. 3
~
7 Een halve beker water toevoegen. Afdekken. 2-3 minuten
Vers, stengels
Sperziebonen, 450 gr. 8
~
12 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
vers van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Verse biet 450 gr. 13
~
18 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Broccoli, vers, 450 gr. 5
~
9 Plaats de broccoli in een bakschaal. 2-3 minuten
stengels Een halve beker water toevoegen.
Kool, vers, gehakt 450 gr. 6
~
8 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Wortelen, vers, 200 gr. 3
~
6 Een 1/4 beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
gesneden van 1 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Bloemkool, vers, 450 gr. 8
~
10 Reinigen. Een 1/4 beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
geheel van 1 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Verse stukjes selderij. 2 bekers 3
~
6 In plakjes snijden. Een halve beker water toevoegen in een afgedekte 2-3 minuten
Vers, in plakjes 4 bekers 8
~
10 casserole-schotel van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw
gesneden arrangeren.
Maïs, vers 2 kolven 5
~
9 Reinigen. Giet 2 eetlepels water in een bakschaal van 1,5 liter. Afdekken. 2-3 minuten
Champignons, vers 230 gr. 2
~
3 Plaats de champignons in een afgedekte casserole-schaal van 1,5 liter. 2-3 minuten
in plakjes gesneden Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Pastinaak, vers, in 450 gr. 4
~
8 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
plakjes gesneden van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Doperwten, vers 4 bekers 7
~
10 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Bataat 2 middelgroot 5
~
10 Prik de bataat een aantal keer met de vork door. 2-3 minuten
Geheel; gebakken 4 middelgroot 7
~
13 Vervolgens op 2 papieren handdoeken plaatsen. 2-3 minuten
(170-230 gr. ieder) Halverwege gedurende het koken omdraaien.
Aardappelen 2 aardappelen 6
~
8 Prik de bataat een aantal keer met de vork door. 2-3 minuten
Geheel; gebakken 4 aardappelen 10
~
15 Vervolgens op 2 papieren handdoeken plaatsen. 2-3 minuten
aardappelen Halverwege gedurende het koken omdraaien.
(170-230 gr. per stuk)
Spinazie, vers, 450 gr. 5
~
8 Een halve beker water toevoegen aan een afgedekte 2-3 minuten
bladspinazie casseroleschaal van 2 liter.
Courgette, vers, in 450 gr. 5
~
8 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
plakjes gesneden van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Courgette, vers, 450 gr. 7
~
10 Doorprikken. Op 2 papieren handdoeken plaatsen. 2-3 minuten
heel Draai de courgettes om en vervolgens moeten die halverwege
gedurende het koken opnieuw worden gearrangeerd.
Groente
Gewicht
Kooktijd
(op
HOOG)
Instructies Wachttijd
NL
24
25
Tips voor het ontdooien
Tips en technieken voor het ontdooien van vlees
• U kunt vlees ontdooien in de originele verpakking, tenzij deze metalen bestanddelen bevat.
Scherm indien nodig kleine stukken vlees of gevogelte af met vlakke gedeelten aluminiumfolie. Zo
voorkomt u dat dunne gedeelten tijdens het ontdooien warm worden. Zorg ervoor dat de
aluminiumfolie niet met de wanden van de oven in aanraking komt.
• Plaats de te ontdooien levensmiddelen in een magnetronbestendige recipiënt en plaats ze
onafgedekt op de glazen draaitafel.
• Ontdooi vlees slechts zolang nodig is. Scheid eetwaren zoals gehakt, karbonades, worsten en
spek zo vlug mogelijk. Verwijder ontdooide porties en laat de resterende stukken verder
ontdooien. Het is nodig om het voedsel te controleren tijdens het ONTDOOIEN, omdat diverse
levensmiddelen een verschillende ontdooisnelheid hebben.
• Hele stukken vlees zijn klaar voor kooktijd, wanneer u zonder veel moeite met een vork tot in het
centrum van het stuk vlees kunt prikken. De kern zal nog steeds bevroren zijn. Zet in de oven
staan tot het vlees volledig is ontdooid.
• Ontdooi vlees in ontdooiingsmodus.
GewichtVoedsel
Ontdooiingstijd
(minuten)
Kooktijd
(minuten)
Instructies
RUNDVLEES
Frankfurter worstjes
Gemalen rundvlees
Steak, lendestuk
Gebraad, lendestuk
(zonder been)
Pasteitjes
VARKENSVLEES
Gehakt
Koteletten
Gebraad, lendestuk
(zonder been)
GEVOGELTE
Hele kip
Borsten (met been)
Drumsticks
Billen
Vleugels
VIS, SCHAAL- EN
SCHELPDIEREN
Hele vis
Visfilets
Garnalen
450g
500g
450g
1.000g
4elk (114g)
4-5
7-9
5-7
10-15
5-8
5-10
5-10
5-10
10-15
5-10
500g
450g
1.000g
6-8
7-9
4-6
17-23
5-7
8-9
8-9
6-8
7-9
5-6
10-15
5-10
5-10
5-10
10-15
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
10-15
Halverwege gedurende het koken
omdraaien
Na tweederde van de kooktijd
omdraaien, de ontdooide portie
verwijderen.
Halverwege gedurende het koken
omdraaien Scheiden.
Halverwege gedurende het
koken omdraaien, Zo nodig afdekken.
Halverwege gedurende het
koken omdraaien
Na tweederde van de kooktijd
omdraaien, de ontdooide portie
verwijderen.
Scheiden en eenmaal omdraaien.
Halverwege gedurende het koken
omdraaien
Zo nodig afdekken.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Zo nodig afdekken.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Halverwege gedurende het koken
omdraaien, Zo nodig afdekken.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
1.000g
450g
450g
450g
450g
450g
500g
250g
NL
Biefburgers 50 g x 2 13-16
100 g x 2 19-23
Biefstuk
(2,5 cm dik)
Halfrauw 230 g x 2 18-20
Middelbaar 230 g x 2 22-24
Goed doorbakken 230 g x 2 26-28
Varkenscoteletten
(2,5 cm dik) 230 g x 2 27-32
Lamscoteletten
(2,5 cm dik) 230 g x 2 25-32
Worstjes 230 g 13-16 Regelmatig omkeren.
Kooktijd
Gerecht Gewicht (circa) Hints
(minuten)
Grille - kooktabel
Richtlijnen voor het grilleren van vlees op de grille
Verwijder overtollig vet van het vlees. Het vet wegsnijden. Zorg ervoor dat u niet in het magere vlees snijd.
(Hierdoor zal worden voorkomen dat het vet gaat krullen.)
Vervolgens op het rek plaatsen. Borstelen met gesmolten boter of olie.
Halverwege gedurende het koken, het vlees omkeren.
Richtlijnen voor het grilleren van vis en zeegerechten
Plaats de vis of zeegerechten op het rek. De gehele vis moet eerst diagonaal worden ingesneden. Dan pas grilleren. De vis en de
zeegerechten borstelen met gesmolten boter, margarine of olie. Dit dient voor en gedurende het koken te geschieden. Hierdoor zal
de vis minder snel uitdrogen. Grilleren gedurende de tijd die is aangegeven in de tabel. Een gehele vis of vis-filets moeten voorzichtig
halverwege gedurende het grilleren, worden omgekeerd. Desgewenst kunnen ook dikke filets halverwege gedurende het grilleren
worden omgekeerd.
Afborstelen met olie of
gesmolten boter.
Dunne porties moeten
op het rek van de
grille worden
geplaatst. Dikke porties
kunnen op een
druipbak worden
geplaatst. Halverwege
gedurende het koken,
omkeren.
Vis-fillets
1 cm dik 230 g 17-21
1,5 cm dik 230 g 20-24
Vis-steaks
2,5 cm dik 230 g 24-28
Gehele vis 225-350 g ieder 16-20
450 g 24-28
Schaaldieren 450 g 16-20
Ongekookte garnalen 450 g 16-20
Kooktijd
Gerecht Gewicht (circa) Hints
(minuten)
Afborstelen met
gesmolten boter en
halverwege gedurende
het koken omkeren.
Rekening houden met
extra tijd voor dikke en
oliehoudende vis.
Gedurende het koken
goed bedruipen.
NL
26
Vragen en antwoorden
V. Wat is er fout als het lampje van de oven niet
gaat branden?
A.
Het gloeilampje is doorgebrand.
De deur is niet gesloten.
V. Waarom komt stoom uit het luchtuitlaatrooster
en/of waarom druppelt water van de onderkant
van de deur?
A. Stoom wordt gewoonlijk gedurende het koken,
geproduceerd. De microgolf-oven werd zo
vervaardigd dat die stoom wordt afgevoerd via
het zijrooster. Deze stoom condenseert soms op
de deur. Het water kan dan van de onderkant
druppelen. Dit is normaal en veilig en hierover
hoeft u zich geen zorgen te maken.
V. Wordt de microgolf-energie uitgestraald door het
venster in de deur?
A. Nee! Door het metalen scherm wordt de energie
teruggekaatst in de oven. De openingen of
poorten zijn zodanig uitgevoerd dat licht kan
doordringen. De microgolf-energie wordt echter
niet doorgelaten.
V. Wordt de microgolf-oven beschadigd als die leeg
wordt aangezet?
A. Ja. Een lege oven nooit aanzetten.
V. Waarom kunnen eieren soms ontploffen?
A. Gedurende het bakken of pocheren van eieren is
het mogelijk dat de dooier breekt doordat de
stoom binnen het membraan rond de dooier,
accumuleert. Teneinde dit te voorkomen, de
dooier doorprikken met een tandestoker. Dan pas
koken. Eieren nooit koken zonder eerst de schaal
door te prikken.
V. Waarom wordt een wachttijd aanbevolen nadat
het koken is beëindigt?
A. Die tijd is zeer belangrijk. Na koken in de
microgolf, is hitte in het voedsel aanwezig en niet
in de oven. In veel voedingsmiddelen wordt
voldoende interne hitte opgeslagen zodat het
kookproces zelfs nadat het voedsel uit de oven is
verwijderd, voortgang kan vinden. Deze wachttijd
voor braadstukken, grote groenten en cakes is
noodzakelijk zodat ook de binnenkant geheel
wordt doorgekookt zonder dat de buitenkant
teveel wordt doorgekookt.
V. Waarom werkt mijn oven niet altijd net zo snel als
wordt gesuggereerd in de richtlijnen?
A. Raadpleeg eerst nogmaals de richtlijnen en
overtuig u ervan of de richtlijnen exact zijn
uitgevoerd. Ga ook na waardoor fluctuaties in
kooktijd kunnen worden veroorzaakt.
De kooktijden en hitte-instellingen zijn uitsluitend
suggesties teneinde te lang koken, te voorkomen.
Dit is het meest algemene probleem bij het
gewend raken aan een microgolf-oven.
Variaties is afmeting, vorm en gewicht en maat
kunnen resulteren in langere kooktijden.
Gebruik u eigen oordeel en de suggesties voor
het koken. Ga na of het voedsel geheel is gekookt
zoals u dat verwacht in een normale
conventionele oven.
V. Waarom kunnen in de oven vonken worden
geproduceerd?
A. Hiervoor zijn er verschillende redenen:
U gebruikt schalen met metalen onderdelen of
afwerking (zilver of goud).
U heeft een vork of ander metalen voorwerp in
de oven achtergelaten.
U gebruikt een grote hoeveelheid metaalfoelie.
U gebruikt een metalen bevestigingsdraad.
NL
27
NL
Technische specificaties
Energieverbruik
Vermogen (IEC 60705 beoordelingsnorm
)
Microgolf-frequentie
Buitenafmetingen (W x H x D mm)
Stroomverbruik
Energieverbruik
Vermogen (IEC 60705 beoordelingsnorm)
Microgolf-frequentie
Buitenafmetingen (W x H x D mm)
Stroomverbruik
Microgolf
Grille
Combinatie
De vermelde afmetingen zijn benaderingen.
Daar wij constant blijven streven naar verbetering van onze produkten, is het mogelijk dat specificaties zonder voorafgaande
kennisgeving worden gewijzigd.
MS-2324B
507x283x435
230 V AC, 50 Hz
850Watt
2450 MHz
1250 Watt
230 V AC, 50 Hz
850Watt
2450 MHz
507x283x435
1250 Watt
Watt
1000
Watt
2200
28
MB-4324B
Élimination de votre ancien appareil
1. Ce symbole, représentant une poubelle sur roulettes barrée d'une croix, signifie que le produit est couvert par la
directive européenne 2002/96/EC.
2. Les éléments électriques et électroniques doivent être jetés séparément, dans les vide-ordures prévus à cet effet
par votre municipalité.
3. Une élimination conforme aux instructions aidera à réduire les conséquences négatives et risques éventuels
pour l'environnement et la santé humaine.
4. Pour plus d'information concernant l'élimination de votre ancien appareil, veuillez contacter votre mairie, le service
des ordures ménagères ou encore la magasin où vous avez acheté ce produit.
<French>
Uw oude toestel wegdoen
1. Als het symbool met de doorgekruiste verrijdbare afvalbak op een product staat, betekent dit dat het product valt
onder de Europese Richtlijn 2002/96/EC.
2. Elektrische en elektronische producten mogen niet worden meegegeven met het huishoudelijk afval, maar moeten
worden ingeleverd bij speciale inzamelingspunten die door de lokale of landelijke overheid zijn aangewezen.
3. De correcte verwijdering van uw oude toestel helpt negatieve gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid
voorkomen.
4. Wilt u meer informatie over de verwijdering van uw oude toestel? Neem dan contact op met uw gemeente, de
afvalophaaldienst of de winkel waar u het product hebt gekocht.
<Dutch>
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17

LG MS 2324 B de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor