LG MS3237A de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Plaatsen
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET WORDEN GEAARD
Magnetron werkt niet als de deur open staat. Dit komt omdat er beveiligingen in de deur zijn aangebracht die
de kookfunctie uitschakelen zodra de deur wordt geopend. Als men de magnetron zou gebruiken met de deur
open, zou men worden blootgesteld aan schadelijke microgolven. Het is belangrijk dat u niet aan het
deurmechanisme knoeit.
Plaats voorwerpen nooit tegen de voorkant van de oven en de deur. Ook mogen vuilresten of
reinigingsmiddelen nooit op de afdichtende oppervlakken accumuleren. Een beschadigde oven mag nooit
worden gebruikt. Het is essentieel dat de deur van de oven goed kan sluiten en dat geen beschadiging wordt
geconstateerd van de (1) deur (verbogen), (2) de scharnieren of vergrendelingen (gebroken of los), (3) de
deur-afdichtingen en de afdichtende oppervlakken. Uw magnetron mag uitsluitend worden afgesteld of
gerepareerd door bevoegde onderhoudstechnici.
VOORZORGSMAATREGELEN TENEINDE
BLOOTSTELLING AAN TE HOGE NIVEAUS
MICROGOLF-ENERGIE TE VOORKOMEN
WAARSCHUWING
Als u vloeistoffen in de magnetron verwarmt, zoals soepen, sausen en dranken, kunnen deze spontaan gaan
koken zonder vooraf te borrelen. Als gevolg daarvan kunnen hete vloeistoffen plotseling overkoken. Teneinde
dit te voorkomen, altijd de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen:
1. Gebruik nooit containers met rechte zijkanten en een nauwe hals.
2. Nooit oververhitten.
3. De vloeistof roeren voordat de container in de over wordt geplaatst. Halverwege gedurende het
verwarmingsproces, opnieuw roeren.
4. Laat producten na het koken nog even in de magnetron staan. Vóór gebruik inhoud roeren of schudden
(vooral zuigflessen en babyvoeding) en de temperatuur zorgvuldig controleren.
1. Eerst alle verpakking en accessoires verwijderen.
2. Plaats de magnetron op een vlak oppervlak, minimaal 85cm boven de vloer en met minimaal 30cm vrije ruimte
boven de magnetron en 10cm erachter. Dit is voor de ventilatie. Ook de zijkant van de oven mag niet worden
belemmerd teneinde ventilatie mogelijk te maken. Tussen de voorkant van de oven en de rand van het
ondersteunende oppervlak moet een afstand van minstens 8 cm worden gehandhaafd teneinde kantelen te
voorkomen.
De uitlaat is op de boven- of zijkant van de oven aangebracht. Wordt die verstopt, dan zal de oven worden
beschadigd.
3. Steek de stekker van uw oven in een stopcontact met de normale spanning van 220/240 volt wisselstroom met
een vermogen van minstens 10 amp
OPMERKING: • Dit apparaat mag nooit worden gebruikt voor commerciële doeleinden.
De draden van de hoofdkabel zijn gekleurd in overeenstemming met de volgende code:
Blauw - Neutraal
Bruin - Positief
Groen of Geel - Massa
Een beschadigd snoer is gevaarlijk en dit moet dus worden vervangen door de fabrikant of de distributeur of
een hiertoe bevoegd persoon.
NL
16
, Ook moet de oven het enige apparaat zijn dat op het circuit is aangesloten.
Instruction Manual
Instruction Manual
MS-3237AW
MS-3237AB
P/No.:MFL39967501
Oven Parts
7
6
1. Plaque avant
1. Voorkant
2. Venster
3. Deurafdichting
4. Veiligheidsslot
5. Bedieningspaneel
6. Glazen bak
7. Roterende steun
2. Vitre
3. Joint de porte
4. Système de verrouillage de sécurité
5. Tableau de commande
6. Plateau en verre
7. Support rouleaux
Four
/
Oven
/
Gerät
/
2
MS-3237AW
MS-3237AB
3
S lecteur de puissance
Permet de choisir la
puissance désirée.
Minuterie
Permet de choisir le temps
de cuisson désiré.
Horloge
é
Décongélation
r
a p
i
4
5
6
1
2
3
Vermogens-selector
Hiermee kan het gewenste
vermogen worden gekozen.
Timer
Hiermee kan de gewenste
kooktijd worden ingesteld.
Klok
Snel Ontdooien
Start
Stop
4
5
6
3
ARRET
DÉPART
2
1
3 4
6
5
1
Voorzorgsmaatregelen
1. Knoei niet met de deur, het bedieningspaneel,
de veiligheidsschakelaars
of enig ander
onderdeel van de oven en voer er evenmin
aanpassingen of
reparaties aan uit. Het
uitvoeren van onderhoud of reparaties
waarvoor
beschermingen tegen
microgolfenergie
moeten worden verwijderd, is
gevaarlijk. Reparaties mogen uitsluitend
worden uitgevoerd door een
gekwalificeerd
onderhoudstechnicus.
2. Bedien de oven niet terwijl hij leeg is. U laat
het best een glas water in de
oven staan
wanneer u hem niet gebruikt. Het water zal alle
microgolfenergie veilig absorberen als de oven
per ongeluk wordt gestart.
3. Droog geen kleren in de magnetronoven. Als
deze te lang worden
verwarmd, kunnen ze
verkolen of verbranden.
4. Kook geen voedsel dat in keukenpapier is
gewikkeld, tenzij dit volgens de instructies in
uw kookboek zo hoort.
5. Gebruik geen krantenpapier in plaats van
keukenpapier om te koken.
6. Gebruik geen houten houders. Deze kunnen
warm worden en
verbranden. Gebruik geen
keramische houders met metalen inlegwerk
(bv. goud of zilver). Verwijder altijd metalen
verpakkingsdelen. Metalen voorwerpen
kunnen
vonken en aldus ernstige schade veroorzaken.
7. Bedien de oven niet met een stuk keukenpapier,
een servet of enig ander
obstakel tussen de
deur en de voorste randen van de oven. Dit kan
lekkage van microgolfenergie veroorzaken.
8. Gebruik geen gerecycleerd papier. Dit kan
immers onzuiverheden
bevatten die vonken
en/of brand kunnen veroorzaken tijdens het
koken.
9. Spoel het draaiplateau niet af in water
onmiddellijk na het koken. Dit kan breuk of
beschadiging veroorzaken.
11. Plaats de oven zodanig dat de voorkant van de
deur zich op minimaal 8
cm van de rand van
het
oppervlak bevindt waarop de oven staat,
om te
voorkomen dat hij per ongeluk omkantelt.
12. Doorprik aardappelen, appelen of ander
dergelijk fruit of groenten vóór
u ze kookt.
13. Kook eieren niet in hun schaal. Er zal dan druk
in het ei ontstaan,
waardoor het zal barsten.
14. Probeer niet te frituren in uw oven.
15. Verwijder de plastic verpakking van etenswaren
vóór u ze kookt of
ontdooit. Soms moeten
etenswaren echter worden afgedekt met plastic
folie vóór u ze opwarmt of kookt.
16. Als de ovendeur of de deurafdichtingen
beschadigd zijn, mag de oven
niet meer
worden
gebruikt voordat hij is gerepareerd door een
gekwalificeerde onderhoudstechnicus.
17. Als u rook opmerkt, moet u de oven uitschakelen
of de stekker uit het
stopcontact trekken en de
ovendeur dicht houden om de vlammen te
smoren.
18. Wanneer etenswaren worden opgewarmd of
gekookt in plastic wegwerpschaaltjes, papier
of ander brandbaar materiaal, moet u de
oven
regelmatig controleren in verband met brandgevaar.
19. Kinderen mogen de oven alleen gebruiken onder
toezicht en nadat ze
duidelijke instructies hebben
gekregen, zodat ze de oven veilig kunnen
bedienen en zich bewust zijn van de gevaren van
verkeerd gebruik.
20. Vloeistoffen of andere etenswaren mogen niet
worden opgewarmd in
gesloten houders, want dit
houdt ontploffingsgevaar in.
10. Hoe kleiner de etenswaren, des te korter de
kook- of verwarmingstijd.
Als men de normale
kooktijden aanhoudt, kan dit oververhitting en
brand veroorzaken.
NL
17
Voorzorgsmaatregelen
- WAARSCHUWING: Vloeistoffen of andere voedingsmiddelen mogen nooit in afgesloten con-
tainers worden verwarmd daar die kunnen barsten.
- WAARSCHUWING: Laat kinderen de magnetron alléén zonder toezicht gebruiken nadat u hen
voldoende instructies heeft gegeven zodat het kind de magnetron veilig kan
bedienen en precies weet welke risico’s verbonden zijn aan het onjuist
gebruik van de magnetron.
- WAARSCHUWING: Als de deur en afdichting van de magnetron beschadigd zijn, moet de deur
niet worden geopend totdat deze is gerepareerd door een bevoegd tech-
nicus.
- WAARSCHUWING: Niet zelf aan de deur, het bedieningspaneel, de slotschakelaars of enig
ander onderdeel van de magnetron knoeien, deze trachten te repareren of
af te stellen. Het verwijderen van panelen, voor reparatie of onderhoud, is
gevaarlijk omdat deze panelen u beschermen tegen blootstelling aan
microgolven. Reparaties dienen uitsluitend te worden uitgevoerd door een
bevoegd technicus.
21. Gebruik uitsluitend gereedschappen die voor
het magnetron zijn
bedoeld.
22. Wanner u eten in plastiek-of papierbakjes
voorverwarmt, houd de oven
in de gaten om
brand te voorkomen.
23. Indien u rook opmerkt, schakel het apparaat
uit of trek de stekker uit het
stopcontact en
houd de deur dicht om eventuele vlammen te
doven.
24. Het verwarmen van drank in de magnetron
kan een vertraagde maar
plotselinge
kookreactie
veroorzaken, waardoor u het
bakje voorzichtig
dient te verwijderen.
25. Om verbranding te voorkomen, dient u, vóór
consumptie, de inhoud van
voedingsflesjes
en potjes babyvoeding te roeren en te
schudden en de temperatuur af te laten
nemen.
26. Verwarm nooit eieren in hun dop of hele
gekookte eieren in de
magnetron, want
ze kunnen ontploffen, zelfs nadat de
verwarmingstijd
van de magnetron is
beëindigd.
27. Details over het schoonmaken van deurafsluitingen,
hoekjes en aanliggende delen.
28. De oven moet regelmatig worden schoongemaakt
en alle voedselrestjes
worden verwijderd.
29. Indien u de oven niet schoon houd, kan het
oppervlakte van het
apparaat verslechteren,
waardoor het toestel minder lang mee gaat en
een gevaarlijke situatie kan veroorzaken.
30. Gebruik uitsluitend de voor deze oven aanbevolen
temperatuurpijl (voor
apparaten die uitgerust zijn
met een temperatuursensor mogelijkheid).
31. Indien u de meegeleverde verwarmingselementen
gebruikt, zal het apparaat heet worden. Zorg
ervoor dat u de verwarmingselementen binnen
de oven niet aanraakt.
32. Het toestel mag niet zonder toezicht worden
gebruikt door jonge
kinderen of door geestelijke
gehandicapte mensen.
NL
18
Hulpmiddelen bij het koken
HULPMIDDELEN BIJ HET KOKEN
Controleer of de voorwerpen die u gebruikt geschikt zijn voor de magnetron.
Hieronder volgt een tabel met een korte samenvatting van het juiste gebruik van kook-hulpmiddelen in
uw oven:
Hulpmiddelen bij het koken Microgolf
Vuurvast glas, glas-keramiek ja
Keramisch porselein ja
(Nooit porselein gebruiken
met een gouden of zilveren rand)
Metalen containers nee
Niet-vuurvast glas nee
Voor de oven bestemd plastic ja
Plastic foelie ja
Papieren produkten (bekers, borden, handdoeken) ja
Uit stro, biezen en uit hout vervaardigde artikelen nee
Microgolf-oven
1. De meeste glazen, uit glas-keramiek en uit
vuurvast glas vervaardigde hulpmiddelen zijn
uitstekend. Dergelijke produkten met een metalen
rand mogen nooit in een microgolf-oven worden
gebruikt.
2. Papieren servetten, handdoeken, borden, bekers,
doosjes en karton kunnen wel in de microgolf-
oven worden gebruikt. Gebruik nooit uit
gerecirculeerd papier vervaardigde produkten
daar hierin onzuiverheden kunnen voorkomen
waardoor gedurende het koken, vonken en/of
brand kunnen worden veroorzaakt. (Raadpleeg
uw kookboek voor het juiste gebruik van deze
produkten.)
3. Plastic schalen, bekers, zakken voor de
vrieskist/kast en plastic foelie kunnen wel in de
microgolf-oven worden gebruikt. De instructies
van de fabrikant of de informatie in het
kookboek moeten altijd worden toegepast als
plastic produkten in de microgolf-oven worden
gebruikt.
4. Metalen hulpmiddelen en hulpmiddelen met een
metalen rand mogen in de microgolf-oven nooit
worden toegepast. Voor aanvullende informatie
over het juiste gebruik van metaal in uw oven
wordt u verzocht om het hoofdstuk met de titel
“Inleiding” in het kookboek te raadplegen.
Als in het recept staat dat aluminium foelie,
vleespennen of hulpmiddelen die metaal
bevatten, in de oven moeten worden gebruikt,
dan moet altijd een ruimte van minstens 2,5 cm
tussen het metalen voorwerp en de binnenwand
van de oven worden gehandhaafd. Als vonken
overspringen, altijd onmiddellijk verwijderen.
Opmerking:
Raadpleeg uw kookboek, individuele recepten en
tabellen voor de correcte toepassing van
containers waarin produkten worden gekookt, de
produkten zelf en voor andere nuttige informatie.
NL
19
Opmerking:
Hulpmiddelen of de glazen draaitafel moeten
altijd voorzichtig worden verwijderd daar die
gedurende het koken, zeer heet kunnen worden.
Gebruik uitsluitend een thermometer die is
ontworpen of aanbevolen voor de
microgolf-oven.
Als de oven wordt gebruikt moet de draaitafel
altijd zijn geplaatst.
Andere nuttige instructies
Reinigen en verzorging
Voor de beste resultaten en prettiger koken,
wordt u verzocht om de onderstaande
commentaren goed door te lezen.
Beste resultaten:
1. Wanneer de tijd wordt vastgesteld voor een
bepaald voedingsmiddel, begin dan altijd met de
minimum tijd. Tevens moet de conditie regelmatig
worden gecontroleerd. Voedsel kan makkelijk te
lang worden gekookt omdat microgolf-ovens zeer
snel werken.
2. Kleine hoeveelheden voedsel of voedingsmiddel met
een laag watergehalte kunnen uitdrogen. Worden
die te lang gekookt dan kunnen die zeer hard
worden.
Ontdooien van bevroren produkten:
1. Bevroren produkten kunnen direct in de oven
worden ontdooit. (Zorg er altijd voor dat eventuele
plastic bevestigingen of foelie wordt verwijderd.)
2. Ontdooien in overeenstemming met de Tips voor
het Ontdooien” in dit handboek.
3. Bepaalde gedeelten van het voedsel zullen sneller
ontdooien dan de rest. Dek deze af met kleine
stukjes aluminium foelie. Hierdoor wordt het
ontdooiïngsproces vertraagd of geëlimineerd.
4. Sommige voedingsmiddelen mogen, voor bereiding
nooit geheel worden ontdooit. Voorbeelden:
vis wordt dermate snel gekookt dat het soms beter
is om hiermee aan te vangen terwijl de vis nog
gedeeltelijk bevroren is.
5. Het kan noodzakelijk zijn om de kooktijd van
bepaalde recepten te verhogen of te reduceren.
Dit is afhankelijk van de begintemperatuur van die
voedingsmiddelen.
OPMERKING:
De lucht uit de ventilatierooster kan gedurende het
koken, warm worden.
VOOR HET REINIGEN MOET DE OVEN ALTIJD ZIJN
AFGEZET.
Zorg ervoor dat de binnenkant van de oven schoon
en droog wordt gehouden. Als algemene regel, de
binnenkant na gebruik altijd reinigen.
BINNENWANDEN
Verwijder eventuele kruimels en voedselrestanten
tussen de deur en de oven met een vochtige doek.
Dit gedeelte moet zeer goed worden gereinigd zodat
de deur altijd goed kan worden gesloten. Ook moeten
vetspatten altijd met een in zeepsop gedrenkte doek,
worden verwijderd. Vervolgens drogen.
Nooit schurende middelen gebruiken waardoor de
gelakte oppervlakken van de oven kunnen worden
gekrast of beschadigd.
GIET NOOIT WATER IN DE OVEN.
ROLSTEUN
De rolsteun moet worden verwijder. Ook moet die
minstens éénmaal per week in heet zeepsop worden
gereinigd teneinde te voorkomen dat de rotatie van
de wieltjes door gestold vet, onmogelijk wordt
gemaakt.
DE DEUR
De deur en de afdichtingen moeten altijd schoon
worden gehouden. Gebruik uitsluitend warm zeepsop.
Vervolgens goed drogen.
GEBRUIK GEEN AGRESSIEVE OF BIJTENDE
MIDDELEN ZOALS SCHOONMAAKMIDDELEN OF
STAAL EN ZACHT PLASTIC MATERIAAL.
Metalen onderdelen kunnen makkelijk worden
onderhouden door die regelmatig met een vochtige
doek af te vegen.
BUITENKANT
Reinigen met een zacht zeepsop en warm water.
Afspoelen en drogen met een zachte doek. Nooit
schurende materialen gebruiken. Ook nooit water in
de roosters laten stromen. Als het snoer vuil wordt,
afvegen met een vochtige doek.
NL
20
NL
21
OPMERKING:
ONTDOOIEN MET GEWICHTSFUNCTIE
Ontdooien van diepvriesvoedsel is een van de
pluspunten van een magnetronoven
.Ontdooien
met behulp van een magnetronoven gaat veel sneller
dan via de koelkast en is veel veiliger dan bij
kamertemperatuur,omdat er minder kans is dat er
zich schadelijke bacterien ontwikkelen.
Houd er goed rekening mee dat ontdooien meer
tijd in beslag neemt dan normaal koken.Controleer
de gerechten en draai ze tijdens het ontdooien
Bediening
PAS OP:
Wees voorzichtig bij het verwijderen van
de gerechten. De schaal kan heet zijn!
1. Druk op stop ( ).
2. Zet de vermogensselector ( ) in de ontdooistand
( Defrost)
3. Draai de timer met de klok mee( ) om de tijd in
te stellen.
4. Druk op start ( )
6
1
5
2
MAGNETRONKOKEN
Ook al draait de timer tijdens de bereiding niet,
de ingestelde tijd wordt wel afgeteld. Dit
duidt niet op een storing.
Tijdens de bereiding is het mogelijk de bereiding-
stijd te wijzigen, het vermogen kan echter niet
Na het verstrijken van de tijd klinkt er de
komende vijf minuten om de minuut een herinn-
eringssignaal,totdat de deur wordt geopend.
1. Open de ovendeur, plaats het gerecht op het
draaiplateau in de oven en sluit de ovendeur.
2. Druk op stop ( ). Setl de vermogensselector( )
in op het gewenste niveau. Er zijn vijf vermogens-
standen. De vermogensselector kan worden inge-
steld op elk van deze standen.
3. Setl de timer( ) in op de gewenste bereidingstijd.
Druk op start ( ). Het draaiplateau begint te
roteren en het bereiden begint.
Na verstrijken van de bereidingstijd klinken er
vier korte piepsignalen, wordt de lamp uitgescha-
keld en verschijnt end op de display.
1
6
5
2
6
Opent de deur tijdens de bereiding,dan wordt de
automatisch uitgeschakeld en stopt de timer. Moet
de bereiding wordt voortgezet, sluit dan de deur
dan en druk op Start( ): de oven wordt weer
ingeschakeld en de timer telt verder.
Het draaiplateau kan in beide richtingen draaien.
Wilt u tijdens de bereiding de oven helemaal
stoppen, druk dan op Stop ( ).
6
5
worden gewijzigd.
minstens een maal om.
NL
22
Snel Ontdooien
6
5
Gehakt
CATEGORIE GEWICHT BENODIGDHEDEN INSTRUCTIES
0.5kilo
Magnetronbestendig
(plat pord)
Gehakt
Keer gehakt om na piepsignaal.
Na ontdooien 5-15 minuten laten staan.
Gebruik deze functie alleen voor het zeer snel ontdooien van 0.5 kilo gehakt.
Hiervoor is een extra standtijd noding om de kern te ontdooien. In het volgende voorbeeld ziet u hoe u 0.5
kilo bevroren gehakt ontdooit.
Druk op STOP( ). Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien af. Denk er goed om dat alle u metalen
verpakkingsmaterialen en folies verwijdert; plaats vervolgens het voedsel in de oven en sluit de ovendeur.
Druk op ( ) om het programma voor het ontdooien van vlees te selecteren. De oven start
4
Tijdens het ontdooien zal de oven een piepsignaal geven. Open dan de ovendeur, keep het voedsel om
en maak het los om het ontdooien zo egaal mogelijk te laten verlopen. Verwijder gedeelten die al zijn ontdooid
of scherm ze af tegen verdere opwarming. Sluit na controle de ovendeur en druk op START( )om het
Uw oven stopt pas met ontdooien als de ovendeur is geopend(ook als het signaal al heeft geklonken).
Gebruik deze functie om gehakt snel te ontdooien.
Verwijder de verpakking van het gehakt. Plaats het op een magnetronbestendig bord. Klinkt het piepsignaal,
neem het gehakt dan uit de oven , keer het om en plaats het terug in de oven. Druk op Start om het
ontdooien te vervolgen. Haal na afloop van het programma het gehakt uit de oven, dek het af met folie en
laat het 5-15 minuten staan of totdat het volledig is ontdooid.
Gids Voor Snel Ontdooien
onmiddellijk.
ontdooien voort te zetten.
materiaal
Snel Ontdooien
Richtlijnen voor verwarmen of opwarmen
Voorgesneden vlees 1
1
2
~
2
1
2 minuut Plaats het vlees op een bord dat geschikt is voor een microgolf-oven.
3 plakken (0,5 cm dik) Verolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
• N.B.: Als sju of saus worden gebruikt, zal het vlees sappig blijven.
Stukjes kip
1 borst 2
~
3
1
3 minuut Plaats de porties kip op een bord dat geschikt is voor de microgolf-oven.
1 poot of dij 1
1
2
~
2
1
2
minuut Vervolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
Vis-filets 1
~
2
1
2 minuut Plaats de vis op een bord dat geschikt is voor de microgolf-oven.
(170-230 gr.) Vervolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
Lasagna Plaats de lasagna op een bord dat geschikt is voor de microgolf-oven.
1 portie (300 gr.) 4
1
2
~
7 minuut Vervolgens afdekken met plastic foelie en ventileren.
Casserole
1 beker 1
1
2
~
3
1
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 5
~
7
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Casserole
crème of kaas
1 beker 1
1
2
~
3 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 4
~
6
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Hamburgergehakt De vulling en het kadetje afzonderlijk verwarmen.
of barbecued rundvlees De vulling koken afgedekt in een casserole-schaal die in de microgolf-oven
1 sandwich 1
~
3 minuut kan worden gebruikt.
(een halve beker vleesvulling) Éénmaal roeren. Het kadetje verwarmen zoals hieronder aangegeven.
zonder kadetje
Aardappelpuree
1 beker 2
~
3
1
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 6
~
8
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Witte bonen in tomatensaus KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
1 beker 2
~
3
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Ravioli of pasta in saus
1 beker 3
~
4
1
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 8
~
11
1
2 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Rijst
1 beker 1
1
2
~
2 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 4
~
6 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Sandwich met vulling of kadetje
1 kadetje 20
~
35 seconden In een papieren handdoek wikkelen en op de glazen schotel plaatsen.
Groenten
1 beker 1
1
2
~
3 minuut KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
4 bekers 4
~
6 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Soep KOKEN in een casserole-schaal die geschikt is voor de microgolf-oven.
1 portie (8 oz) 2
~
3 minuut Halverwege gedurende het koken, éénmaal omroeren.
Gerecht
Kooktijd
Speciale instructies
(op HOOG)
Verwarmen of opwarmen van voedsel in de microgolf-oven, is het belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen. Eerst moet de
hoeveelheid voedsel nauwkeurig worden vastgesteld teneinde de tijd te bepalen die noodzakelijk is voor het opwarmen. Plaats het
voedsel in een cirkelvormig patroon daar alleen dan de beste resultaten worden verkregen. Voedsel op kamertemperatuur zal sneller
worden verwarmd dan gekoeld voedsel. Produkten in blik moeten uit het blik worden verwijderd. Vervolgens moeten deze in een
container worden geplaatst die in een microgolf-oven kan worden gebruikt. Het voedsel zal gelijkmatiger worden verwarmd als dit
met een deksel dat geschikt is voor een microgolf-oven wordt afgedekt of als doorgeprikt plastic foelie wordt gebruikt. Het deksel
moet voorzichtig worden verwijderd teneinde brandwonden veroorzaakt door stoom, te vermijden. Gebruik de onderstaande tabel
als richtlijn voor het opwarmen van reeds gekookt voedsel.
23
NL
Tabel: Verse groenten
Artichoken 2 medium 5
~
8 Schoonmaken. 2 teelepels water en 2 teelepels 2-3 minuten
(230 gr. per stuk) 4 medium 11
~
13 sap toevoegen. Afdekken.
Asperge 450 gr. 3
~
7 Een halve beker water toevoegen. Afdekken. 2-3 minuten
Vers, stengels
Sperziebonen, 450 gr. 8
~
12 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
vers van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Verse biet 450 gr. 13
~
18 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Broccoli, vers, 450 gr. 5
~
9 Plaats de broccoli in een bakschaal. 2-3 minuten
stengels Een halve beker water toevoegen.
Kool, vers, gehakt 450 gr. 6
~
8 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Wortelen, vers, 200 gr. 3
~
6 Een 1/4 beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
gesneden van 1 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Bloemkool, vers, 450 gr. 8
~
10 Reinigen. Een 1/4 beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
geheel van 1 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Verse stukjes selderij. 2 bekers 3
~
6 In plakjes snijden. Een halve beker water toevoegen in een afgedekte 2-3 minuten
Vers, in plakjes 4 bekers 8
~
10 casserole-schotel van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw
gesneden arrangeren.
Maïs, vers 2 kolven 5
~
9 Reinigen. Giet 2 eetlepels water in een bakschaal van 1,5 liter. Afdekken. 2-3 minuten
Champignons, vers 230 gr. 2
~
3 Plaats de champignons in een afgedekte casserole-schaal van 1,5 liter. 2-3 minuten
in plakjes gesneden Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Pastinaak, vers, in 450 gr. 4
~
8 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
plakjes gesneden van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Doperwten, vers 4 bekers 7
~
10 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Bataat 2 middelgroot 5
~
10 Prik de bataat een aantal keer met de vork door. 2-3 minuten
Geheel; gebakken 4 middelgroot 7
~
13 Vervolgens op 2 papieren handdoeken plaatsen. 2-3 minuten
(170-230 gr. ieder) Halverwege gedurende het koken omdraaien.
Aardappelen 2 aardappelen 6
~
8 Prik de bataat een aantal keer met de vork door. 2-3 minuten
Geheel; gebakken 4 aardappelen 10
~
15 Vervolgens op 2 papieren handdoeken plaatsen. 2-3 minuten
aardappelen Halverwege gedurende het koken omdraaien.
(170-230 gr. per stuk)
Spinazie, vers, 450 gr. 5
~
8 Een halve beker water toevoegen aan een afgedekte 2-3 minuten
bladspinazie casseroleschaal van 2 liter.
Courgette, vers, in 450 gr. 5
~
8 Een halve beker water toevoegen in een afgedekte casserole-schotel 2-3 minuten
plakjes gesneden van 1,5 liter. Halverwege gedurende het koken opnieuw arrangeren.
Courgette, vers, 450 gr. 7
~
10 Doorprikken. Op 2 papieren handdoeken plaatsen. 2-3 minuten
heel Draai de courgettes om en vervolgens moeten die halverwege
gedurende het koken opnieuw worden gearrangeerd.
Groente
Gewicht
Kooktijd
(op
HOOG)
Instructies Wachttijd
24
NL
Tips voor het ontdooien
Tips en technieken voor het ontdooien van vlees
• U kunt vlees ontdooien in de originele verpakking, tenzij deze metalen bestanddelen bevat.
Scherm indien nodig kleine stukken vlees of gevogelte af met vlakke gedeelten aluminiumfolie. Zo
voorkomt u dat dunne gedeelten tijdens het ontdooien warm worden. Zorg ervoor dat de
aluminiumfolie niet met de wanden van de oven in aanraking komt.
• Plaats de te ontdooien levensmiddelen in een magnetronbestendige recipiënt en plaats ze
onafgedekt op de glazen draaitafel.
• Ontdooi vlees slechts zolang nodig is. Scheid eetwaren zoals gehakt, karbonades, worsten en
spek zo vlug mogelijk. Verwijder ontdooide porties en laat de resterende stukken verder
ontdooien. Het is nodig om het voedsel te controleren tijdens het ONTDOOIEN, omdat diverse
levensmiddelen een verschillende ontdooisnelheid hebben.
• Hele stukken vlees zijn klaar voor kooktijd, wanneer u zonder veel moeite met een vork tot in het
centrum van het stuk vlees kunt prikken. De kern zal nog steeds bevroren zijn. Zet in de oven
staan tot het vlees volledig is ontdooid.
• Ontdooi vlees in ontdooiingsmodus.
GewichtVoedsel
Ontdooiingstijd
(minuten)
Kooktijd
(minuten)
Instructies
RUNDVLEES
Frankfurter worstjes
Gemalen rundvlees
Steak, lendestuk
Gebraad, lendestuk
(zonder been)
Pasteitjes
VARKENSVLEES
Gehakt
Koteletten
Gebraad, lendestuk
(zonder been)
GEVOGELTE
Hele kip
Borsten (met been)
Drumsticks
Billen
Vleugels
VIS, SCHAAL- EN
SCHELPDIEREN
Hele vis
Visfilets
Garnalen
450g
500g
450g
1.000g
4elk (114g)
4-5
7-9
5-7
10-15
5-8
5-10
5-10
5-10
10-15
5-10
500g
450g
1.000g
6-8
7-9
4-6
17-23
5-7
8-9
8-9
6-8
7-9
5-6
10-15
5-10
5-10
5-10
10-15
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
10-15
Halverwege gedurende het koken
omdraaien
Na tweederde van de kooktijd
omdraaien, de ontdooide portie
verwijderen.
Halverwege gedurende het koken
omdraaien Scheiden.
Halverwege gedurende het
koken omdraaien, Zo nodig afdekken.
Halverwege gedurende het
koken omdraaien
Na tweederde van de kooktijd
omdraaien, de ontdooide portie
verwijderen.
Scheiden en eenmaal omdraaien.
Halverwege gedurende het koken
omdraaien
Zo nodig afdekken.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Zo nodig afdekken.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Halverwege gedurende het koken
omdraaien, Zo nodig afdekken.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
Scheiden en opnieuw arrangeren.
1.000g
450g
450g
450g
450g
450g
500g
250g
25
NL
Vragen en antwoorden
V. Wat is er fout als het lampje van de oven niet
gaat branden?
A.
Het gloeilampje is doorgebrand.
De deur is niet gesloten.
V. Waarom komt stoom uit het luchtuitlaatrooster
en/of waarom druppelt water van de onderkant
van de deur?
A. Stoom wordt gewoonlijk gedurende het koken,
geproduceerd. De microgolf-oven werd zo
vervaardigd dat die stoom wordt afgevoerd via
het zijrooster. Deze stoom condenseert soms op
de deur. Het water kan dan van de onderkant
druppelen. Dit is normaal en veilig en hierover
hoeft u zich geen zorgen te maken.
V. Wordt de microgolf-energie uitgestraald door het
venster in de deur?
A. Nee! Door het metalen scherm wordt de energie
teruggekaatst in de oven. De openingen of
poorten zijn zodanig uitgevoerd dat licht kan
doordringen. De microgolf-energie wordt echter
niet doorgelaten.
V. Wordt de microgolf-oven beschadigd als die leeg
wordt aangezet?
A. Ja. Een lege oven nooit aanzetten.
V. Waarom kunnen eieren soms ontploffen?
A. Gedurende het bakken of pocheren van eieren is
het mogelijk dat de dooier breekt doordat de
stoom binnen het membraan rond de dooier,
accumuleert. Teneinde dit te voorkomen, de
dooier doorprikken met een tandestoker. Dan pas
koken. Eieren nooit koken zonder eerst de schaal
door te prikken.
V. Waarom wordt een wachttijd aanbevolen nadat
het koken is beëindigt?
A. Die tijd is zeer belangrijk. Na koken in de
microgolf, is hitte in het voedsel aanwezig en niet
in de oven. In veel voedingsmiddelen wordt
voldoende interne hitte opgeslagen zodat het
kookproces zelfs nadat het voedsel uit de oven is
verwijderd, voortgang kan vinden. Deze wachttijd
voor braadstukken, grote groenten en cakes is
noodzakelijk zodat ook de binnenkant geheel
wordt doorgekookt zonder dat de buitenkant
teveel wordt doorgekookt.
V. Waarom werkt mijn oven niet altijd net zo snel als
wordt gesuggereerd in de richtlijnen?
A. Raadpleeg eerst nogmaals de richtlijnen en
overtuig u ervan of de richtlijnen exact zijn
uitgevoerd. Ga ook na waardoor fluctuaties in
kooktijd kunnen worden veroorzaakt.
De kooktijden en hitte-instellingen zijn uitsluitend
suggesties teneinde te lang koken, te voorkomen.
Dit is het meest algemene probleem bij het
gewend raken aan een microgolf-oven.
Variaties is afmeting, vorm en gewicht en maat
kunnen resulteren in langere kooktijden.
Gebruik u eigen oordeel en de suggesties voor
het koken. Ga na of het voedsel geheel is gekookt
zoals u dat verwacht in een normale
conventionele oven.
V. Waarom kunnen in de oven vonken worden
geproduceerd?
A. Hiervoor zijn er verschillende redenen:
U gebruikt schalen met metalen onderdelen of
afwerking (zilver of goud).
U heeft een vork of ander metalen voorwerp in
de oven achtergelaten.
U gebruikt een grote hoeveelheid metaalfoelie.
U gebruikt een metalen bevestigingsdraad.
NL
26
Technische specificaties
Energieverbruik
Vermogen (IEC 60705 beoordelingsnorm
)
Microgolf-frequentie
Buitenafmetingen (W x H x D mm)
Stroomverbruik
De vermelde afmetingen zijn benaderingen.
Daar wij constant blijven streven naar verbetering van onze produkten, is het mogelijk dat specificaties zonder voorafgaande
kennisgeving worden gewijzigd.
513 x 286 x 440
230 V AC, 50 Hz
850
Watt
2450 MHz
1250 Watt
Uw oude toestel wegdoen
1. Als het symbool met de doorgekruiste verrijdbare afvalbak op een product staat, betekent dit dat het product valt
onder de Europese Richtlijn 2002/96/EC.
2. Elektrische en elektronische producten mogen niet worden meegegeven met het huishoudelijk afval, maar moeten
worden ingeleverd bij speciale inzamelingspunten die door de lokale of landelijke overheid zijn aangewezen.
3. De correcte verwijdering van uw oude toestel helpt negatieve gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid
voorkomen.
4. Wilt u meer informatie over de verwijdering van uw oude toestel? Neem dan contact op met uw gemeente, de
afvalophaaldienst of de winkel waar u het product hebt gekocht.
<Dutch>
MS-3237AW / MS-3237AB
NL
27
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

LG MS3237A de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor