ZANKER ZKB7329X Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

23
Waarschuwingen en belangrijke adviezen - inbouw-
ovens
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instruktieboekje bewaard blijft.
Zou het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou het apparaat
in het huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het
instruktieboekje en de daarin opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze
gelezen te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
Installatie
l Installatie en aansluiting dienen door een
daartoe erkend installateur uitgevoerd te
worden, volgens hem, uit hoofde van zijn
erkenning, bekende voorschriften.
l Het inbouwen en aansluiten dient door
de vakman te gebeuren, rekening
houdende met de geldende normen en
de plaatselijke voorschriften. Onder het
hoofdstuk «Speciaal voor de installateur»
vindt u de betreffende aanwijzingen.
l Om beschadigingen tijdens het transport
en het inbouwen te voorkomen zijn een
aantal delen bedekt met een kunststof
folie. Vóór de ingebruikname moet de
folie verwijderd worden.
l Een eventueel noodzakelijke wijziging
van de elektriciteitsvoorziening ten
behoeve van de installatie van dit
appaarat, dient eveneens door een
erkend installateur uitgevoerd te worden.
Tijdens het gebruik
l Het is gevaarlijk om, in welke vorm
danook, dit apparaat of de
eigenschappen daarvan te veranderen.
l Gebruik altijd ovenhandschoenen voor
het uit de oven nemen van hete schalen
of pannen.
l Tijdens het in gebruik zijn worden de
ovendeur en het glas heet. Zorg er dus
voor dat kinderen dan niet in de buurt
van de oven kunnen spelen.
l Indien zich in de buurt van de oven een
wandkontaktdoos bevindt waar af en toe
een huishoudelijk apparaat op
aangesloten wordt, zorg er dan voor dat
het snoer daarvan niet tegen de hete
ovendeur hangt of daartussen geklemd
kan raken.
l Houd tijdens het in gebruik zijn van de
oven kinderen uit de buurt. Ook na het
uitschakelen van de stroomtoevoer blijft
de ovendeur nog lange tijd heet.
l De oven is bedoeld en gemaakt voor de
bereiding van voedsel; gebruik hem
nergens anders voor.
l Indien u, om welke reden danook,
aluminiumfolie in de oven gebruikt, leg
dat dan nooit op de ovenbodem.
l Wees voorzichtig met ovenreinigers;
spuit nooit op het vetfilter (indien
aanwezig), de elementen en de
thermostaatleiding.
l Schakel vóór een schoonmaakbeurt de
stroomtoevoer naar de oven uit of neem
de steker uit het stopkontakt.
l Overtuig u ervan dat de knoppen in
de uit-stand staan zodra u de oven
niet meer gebruikt.
l Deze oven is, afhankelijk van solo- of
kombinatie met een elektrisch
kookplateau, gemaakt voor aansliting op
1 respektievelijk 1, 2 of 3 fasen (of
groepen) 230V. Aansluiting op meer-
fasen zonder nul (400V) leidt tot vernieling
van de oven en de eventueel daaraan
gekoppelde kookplaten of -zones.
Nederlands
24
F
Veiligheid van kinderen
l Dit apparaat is bedoeld en gemaakt voor
het gebruik door volwassenen. Het is
gevaarlijk om kinderen het apparaat te
laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
Servicedienst
l Laat inspektie-en/of
herstelwerkzaamheden uitvoeren door de
servicedienst van de fabrikant of door een
door de fabrikant bevoegd verklaarde
servicedienst en laat geen andere dan
originele onderdelen plaatsen.
l Tracht, in geval van storing of defekt, dit
apparaat niet zelf te repareren.
l Reparaties welke door niet-deskundige
personen uitgevoerd worden, kunnen tot
schade of letsel leiden.
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
FABRIKANT:
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLÌ (Italie)
Over deze gebruiksaanwijzing
25
}
}
123 456789
1. AAN/UIT
2. FUNCTIESCHAKELAAR
3. VOORVERWARMEN / ONTDOOIEN
4. temperatuur/dagtijd
5. verminderen (tijd of temperatuur)
6. vermeerderen (tijd of temperatuur)
7. tijdsinstelling activeren
8. kooktijd
9. einde kooktijd
ATTENTIE
In geval van stroomuitval blijven alle ingevoerde
gegevens (dagtijd, programma) ongeveer 3
minuten in het geheugen opgeslagen. Als de
stroomuitval langer duurt, worden alle
gegevens gewist. Na opheffen van de
stroomuitval knipperen de cijfers op het
display en de klok/timer moet opnieuw
worden ingesteld.
Bedieningspaneel
PROGRAMMEERTOETSEN
OVENFUNCTIE
TEMPERATUUR
TIJD
26
Ovenfunctie kiezen
Schakel met toets 1 de oven in.
 Druk toets 2 in om de gewenste
ovenfunctie te kiezen. Elke keer dat u
toets 2 indrukt, gaat een lampje links van
de betreffende functie branden. Hieronder
vindt u een overzicht van de symbolen
en hun functie.
Heteluchtverwarming - Voor
roosteren of roosteren en bakken, op
elke hoogte mogelijk, zonder
smaakoverdracht.
Boven- en onderwarmte - De
warmte komt van het bovenste en het
onderste element, voor gelijkmatige
warmte in de oven.
Traditioneel grillen - Het volledige
grillelement is aan. Aan te bevelen
voor grote vleesgerechten.
Pizzafunctie - Het onderste element
geeft directe warmte aan de bodem
van pizzas of quiches, terwijl de
hetelucht de bovenkant gaar maakt.
Grill + hetelucht - Een alternatieve
methode, te vergelijken met
conventioneel grillen. Het grillelement
en de hetelucht werken tegelijk. Kies
een temperatuur van max. 200°C.
Gebakfunctie - Het bovenste en
onderste element verwarmen de oven
en de hetelucht circuleert rond de
levensmiddelen. Ideaal voor bakken
van gebak of brood.
Onderwarmte - De warmte komt
alleen van onderen, om
levensmiddelen nog even gaar te
maken.
Klein grillelement - Om kleine
hoeveelheden te grillen.
27
Temperatuur kiezen
Als u een ovenfunctie kiest, verschijnt op
het display een temperatuur. U kunt deze
temperatuur altijd wijzigen.
Druk toets 5 of 6 in om de temperatuur
te wijzigen.
Als u de actuele temperatuur wilt weten,
drukt u toets 4 in.
Oven uitschakelen
U kunt de oven te allen tijde uitschakelen.
Druk toets 1 in. Alle lampjes gaan uit.
Voorverwarmen
Door deze functie te gebruiken wordt de tijd
van voorverwarming circa 50 % verkort.
Schakel met toets 1 de oven in.
 Druk toets 2 in om de gewenste
ovenfunctie te kiezen en druk toets 5 of
6 in om de temperatuur te wijzigen.
Druk toets 3 ( ) in. Op het display
wordt "FHU" ("Fast Heat Up" =
voorverwarmen) aangegeven.
Zodra het voorverwarmen klaar is hoort u
een geluidssignaal, als teken dat u het
gerecht in de oven kunt plaatsen.
Ontdooien
Alleen de ventilator in de oven werkt. Door
het circuleren van de lucht in de ovenruimte
wordt het diepvriesproduct sneller ontdooid
dan op het aanrecht het geval zou zijn.
Schakel met toets 1 de oven in.
Druk toets 3 ( ) twee maal in. Op
het display wordt "32" aangegeven. U
kunt deze temperatuur niet wijzigen.
 Om de functie "Ontdooien" uit te
schakelen, drukt u toets 3 ( ) in.
Alle lampjes gaan uit.
28
Afb. 1
FO 0799
Nadat de oven aangesloten is:
De cijfers in het display knipperen en
geven 12.00 aan. Als u niet binnen 10
seconden een toets indrukt, knipperen
de cijfers niet meer en de klok begint
vanaf 12.00 te lopen.
Juiste dagtijd instellen:
Terwijl de cijfers nog knipperen, drukt u
toets 5 of 6 in. Als de juiste tijd wordt
aangegeven, bevestigt u de instelling door
toets 4 in te drukken. De klok begint te
lopen.
Als de cijfers niet meer knipperen, drukt
u toets 8 en 9 tegelijk in en u houdt de
toetsen ingedrukt, tot de cijfers beginnen
te knipperen. Daarna gaat u te werk zoals
hierboven omschreven.
Daarna kiest u boven- en onderwarmte
( ):
 Druk toets 1 in om de oven in te
schakelen.
Druk toets 2 twee maal in. Het lampje
links van symbool gaat branden.
Laat de lege oven ongeveer 45 minuten
ingeschakeld.
Zet een raam in de keuken open om te
ventileren.
Er kan een onaangename geur optreden. Dat
is absoluut normaal en heeft te maken met
de fabricage.
Hierna laat u de oven afkoelen en daarna
maakt u de oven met een zachte doek en
wat sop schoon.
Voordat u de oven in gebruik neemt,
moet u het rooster en de lekschaal
zorgvuldig schoonmaken.
Open de ovendeur altijd aan de
handgreep in het midden (afb. 1).
Het gebruik van de oven voor de
eerste keer
29
Programmeren
Tijdsinstelling activeren
Druk toets 7 in om de tijdsinstelling te
activeren. Het lampje gaat knipperen en
er wordt 0.00 aangegeven.
Druk toets 5 of 6 in om de gewenste tijd
te kiezen. De maximale tijd is 19 uur en
59 minuten.
Na het instellen begint de tijd na 3
seconden te lopen.
Als de tijd afgelopen is, klinkt een
akoestisch signaal. Om het
akoestische signaal uit te schakelen
drukt u een willekeurige toets (4/9) in.
De oven wordt NIET uitgeschakeld.
Tijdsinstelling uitschakelen:
Druk toets 7 in, houd de toets ingedrukt
en druk eveneens toets 5 in.
De oven automatisch laten
uitschakelen
Schakel met toets 1 de oven in.
Zet de levensmiddelen in de oven, kies
een ovenfunctie
en wijzig eventueel de temperatuur.
Druk toets 8 in om de kooktijdfunctie te
kiezen. Het lampje gaat knipperen en er
wordt 0.00 aangegeven.
Druk toets 5 of 6 in om de gewenste tijd
te kiezen. De maximale tijd is 19 uur en
59 minuten.
Na het instellen begint de timer na 3
seconden te lopen.
Als de tijd afgelopen is, schakelt de oven
automatisch uit en er klinkt een
akoestisch signaal. Om het akoestische
signaal uit te schakelen drukt u een
willekeurige toets (4/9) in.
Annuleren van de kooktijd:
Druk toets 8 in, houd de toets ingedrukt
en druk eveneens toets 5 in. Als u dat
doet terwijl er een programma loopt,
wordt de oven NIET uitgeschakeld.
30
De oven automatisch laten
in- en uitschakelen
Stel de kooktijd in zoals in het vorige
hoofdstuk beschreven.
Druk toets 9 in. Daarmee kiest u de
functie einde van de kooktijd. Het lampje
gaat knipperen. Het einde van de kooktijd
(actuele tijd + kooktijd) wordt
aangegeven.
Druk toets 5 of 6 in om het gewenste
einde van de kooktijd in te voeren.
Op de gewenste tijd schakelt de oven
automatisch in. Als de tijd is afgelopen,
schakelt de oven uit en er klinkt een
akoestisch signaal. Om het signaal uit
te schakelen drukt u een willekeurige
toets (4/9) in.
EXTRA KENMERKEN
Restwarmtefunctie
Als een kooktijd is ingesteld, schakelt de
oven automatisch enkele minuten eerder uit
en maakt gebruik van de restwarmte. Het
lampje blijft branden tot de kooktijd is
afgelopen. Als de kooktijd korter dan 15
minuten is, treedt deze functie niet in
werking.
Kinderbeveiliging
Om te voorkomen dat kinderen de oven
inschakelen, kunt u de bedieningselementen
vergrendelen.
Schakel de oven uit door toets 1 in te
drukken.
Druk toets 4 en 5 tegelijk in en houd de
toetsen ca. 3 seconden ingedrukt. Op
het display verschijnt een knipperende
punt achter de cijfers. De oven is nu
vergrendeld. Ovenfunctie of temperatuur
kunnen niet gekozen worden.
Oven ontgrendelen: Druk toets 4 en 5
tegelijk in en houd de toetsen ca. 3
seconden ingedrukt. De knipperende punt
achter de cijfers gaat uit. De oven kan nu
gebruikt worden.
Automatisch uitschakelen
Als de instelling is gewijzigd, schakelt de
oven volgens onderstaande tabel automatisch
uit:
Als de temperatuur schakelt de oven
is ingesteld op: automatisch uit:
250°C of heter na 1,5 uur
tussen 120 en 250°C na 5 uur
beneden 120°C na 12 uur
31
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven
voorzien van een beveiligingsthermostaat. Bij
een eventueel optredend defect van de
hoofdthermostaat met als gevolg
oververhitting schakelt deze
beveiligingsthermostaat de oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer
dan onder geen voorwaarde de oven zelf te
repareren, maar waarschuw direct onze
service-afdeling.
De oven heeft vier inschuifhoogten. Deze
worden van beneden naar boven geteld, zie
Afb. 3.
De inschuifhoogten 1, 2 en 4 zijn voorzien
van telescopische ovenrichels, om in- en
uitschuiven te vergemakkelijken.
Trek beide telescopische ovenrichels geheel
naar buiten, zie Afb. 3.
Zet het ovenrek of het bakblik op de
telescopische ovenrichels en schuif deze
dan voorzichtig de oven in, zie Afb. 3.
Probeer nooit de ovendeur te sluiten als
de ovenrichels niet volledig naar binnen
geschoven zijn. Het emaille en glas van
de deur zouden daardoor beschadigd
kunnen worden.
Afb. 2
4
3
2
1
FO 2296
FO 2297
Afb. 3
Ovenrichels
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator
die de elektrische schakeldelen, de
bedieningsknoppen en de deurgreep tijdens
de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na
het uitschakelen van de oven, de ventilator
draaien tot de temperatuur voldoende is
gedaald.
32
Afb. 4
FO 0351
Hete-lucht
Praktische tips
Alle bereidingen doet u met
gesloten ovendeur.
Onder-en bovenelement
Warmte komt van onder en boven. Normaal
gebruikt u de middelste geleiderichels. Moet
het gerecht meer warmte van boven dan van
onder hebben, gebruik dan hoger liggende
geleiderichels; evenzo omgekeerd.
Bakken met hete-lucht
Verwarmen gebeurt door middel van hete-
lucht; de lucht wordt door middel van een
ventilator in de oven-achterwand
gecirkuleerd. Daardoor verdeelt de hete-lucht
zich snel en gelijmatig over de gehele
ovenruimte. Zodoende kunnen meerdere
gerechten, over de gehele ruimte verdeeld,
tegelijk gebakken worden. De gerechten
nemen geen geur van elkaar over.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen 2
bakblikken tegelijk in de oven geplaatst
worden (Afb.4). Bij het gebruik van slechts
één richelhoogte beleven wij de onderste
aan; daardoor heeft u ook beter zicht op het
gerecht.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het
steriliseren of drogen van champignons en
fruit.
Grilleren + hete lucht
Voor het grilleren of braden van flinke porties
vlees. De hitte van het grill-element wordt
gelijkmatig in de hele oven verdeeld. De snel
cirkulerende hete lucht zorgt ervoor dat het
vlees aan alle kanten tegelijk dichtschroeit.
Konventioneel grilleren
De klein-stand is bijzonder geschickt
voor het grilleren van steaks, worstjes,
schaschlicks, toast en dergelijke.
De groot-stand voor het gelijktijdig
grilleren van meerdere stukken vlees of een
gemengde vleesschotel.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades gehakt vlees en
bepaalde magere stukken wild. Vlees en vis
aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhoogte hangt
van de vleessoort af. Het rooster kan in de
oven gedaan worden met zijn randen
omhoog of omlaag waardoor aldus een
verandering in de afstand van de grill-element
gebracht wordt. De lekschaal moet in de
eerste richel van onderaf geschoven worden.
Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
voortijds een weinig water in de lekschaal
te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het
afdruipende vet en vereenvoudigt zodoende
het schoonmaken.
33
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-
ratuur (150-200°C); zodoende moet de oven
cirka 10 minuten voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet
voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van
de baktijd laten bakken en dan garneren en
afbakken. De resterende baktijd hangt sterk
af van de soort en hoeveelheid garnituur.
Roerdeeg moet moeilijk van de lepel gaan;
de baktijd wordt anders onnodig lang door
teveel vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een
richel vrijgelaten worden (Afb.4).
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder
dan 1 kg wegen; kleinere stukken kunnen
uitdrogen. Donker vlees dat van buiten gaar
maar van binnen rose of rood moet blijven
vergt een hoge temperatuur (200-250°C).
Licht vlees, gevogelte en vis, vergt
daarentegen een lage temperatuur (150-
175°C). Sausen alleen bij een korte braadtijd
direkt toevoegen, in andere gevallen in het
laatste half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel:
laat het zich niet indrukken, dan is het gaar.
Rosbief en biefstuk, dat van binnen rose
moet blijven, snel bij hoge temperatuur
braden. Bij braden zonder schaal, direkt op
het rooster, een lekschaal in de onderste
richels plaatsen. Let op dat de rekken op
de juiste manier in de oven geplaatst worden.
Laat vlees na het braden minstens 15
minuten staan alvorens het aan te snijden:
hiermee voorkomt u het verloren gaan van
vleesnat.
Doe wat water in de lekschaal om het
ontstaan van rook, door verbranden van vet,
te vermijden herhaal dat af en toe om
kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laangste
temperatuur-instelling, verwarmen.
Attentie!
Geen kookgerei zoals braadschaal of
bakblik op de ovenbodem plaatsen.
Bodem evenmin bedekken met
aluminium-folie. Door het bedekken
van de bodem kan warmtestuwing
optreden, waardoor het bak-of
braadresultaat nadelig beïnvloed
wordt en eventueel schade aan het
email op kan treden.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende
gerecht hangt af van de samenstelling, de
massa en de hoeveelheid water dat zicht in
dat gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabel
indien u voor de eerste keer een gerecht in
uw nieuwe oven gaat bereiden.
Bedenk daarbij dat de tabel niet meer dan
een richtlijn is.
34
Temp.
°C
Hetelucht
Traditioneel
Gewicht
in gr.
Gerecht
Richel
4
3
2
1
Opmerking
Braad-of
baktijd
in
minuten
Richel
4
3
2
1
Temp.
°C
Traditioneel of met hetelucht bakken en braden
Adviestabellen
*500 Pizza 1 220 15-25 op bakplaat
*500 Kleine pizza's 1 200 10-20 op bakplaat
*500 Vlaai 1 220 10-20 op bakplaat
*600 Pasteitjes 1 200 15-25 op bakplaat
*800 Quiche 1 200 30-40 in bakvorm
*800 Taartbodem 1 180 20-30 in bakvorm
*1000 Vruchtentaart 1 180 25-35 op bakblik
Bakken met pizzafunctie
*1500 Rosbief 2 220 2 200 40-60 op het rooster
*1200 Rundvlees 2 200 2 175 50-70 op het rooster
*1200 Varkensvlees 2 200 2 175 100-130 op het rooster
*1200 Kalfsvlees 2 200 2 175 90-120 op het rooster
1000 Varkenspootjes 2 180 2 (1 - 3) 160 100-120 2 stuks
2000 Lamsbout 2 175 2 160 120-140 1 stuk vlees
3000 Gans 2 190 2 170 140-180 in z'n geheel
1800 Eend 2 180 2 160 120-150 in z'n geheel
3500 Kalkoen 1 190 1 175 120-150 in z'n geheel
1200 Kip 2 200 2 180 80-100 in z'n geheel
1200 Konijn 2 190 2 175 60-80 in stuk vlees
1500 Forel 2 200 2 (1 - 3) 175 40-60 3 stuks
* Cannelloni/Lasagne 2 200 2 (1 - 3) 175 40-60
* Gerezen deeg 1 190 2 (1 - 3) 170 30-45 in bakvorm
* Taartbodem 2 190 2 (1 - 3) 170 25-35 in bakvorm
* Kwarktaart 1 170 2 150 60-80 in bakvorm
* Zandgebak 1 180 2 170 40-50 in bakvorm
* Vruchtencake 1 175 1 160 40-50 in bakvorm
* Cake 1 175 1 160 40-50 in bakvorm
* Appelstrudel 1 175 2 (1 - 3) 160 60-80 op bakplaat
* 500 Koekjes 1 190 2 (1 - 3) 170 10-20 op bakplaat
* 500 Vlaai 1 220 2 (1 - 3) 200 10-25 op bakplaat
*1000 Witbrood 1 200 2 180 45-65 op bakplaat
* 500 Kleine broodjes 1 210 2 (1 - 3) 190 20-30 op bakplaat
Pizzafunctie
Gewicht
in gr.
Gerecht
Richel
4
3
2
1
Temp.
°C
Braad-of
baktijd
in minuten
Opmerking
35
4
3
2
1
4
3
2
1
Zandtaartdeeg 2 160 10-20
Cakedeeg 2 180 20-30
Spritsgebak 2 190 15-25
Croissants 2 180 20-30
Bladerdeeg 2 180 20-30
Taartdeeg 2 90 25-35
Schuimpjes 2 90 120-150
Bakken met gebakfunctie
Gebakfunctie
Baktijd
in minuten
Gerecht
Richel
Temp.
°C
Traditioneel grillen
Runderfilets 4 800 4 250 8-10 4-6
Varkenskarbonade 4 600 4 250 8-10 5-8
Spareribs 8 800 4 250 6-8 4-6
Worstjes 8 500 4 250 8-10 4-6
Vlees aan spiezen 4 700 4 250 10-12 5-7
Kippenborst 4 500 4 250 10-12 5-7
Schol 6 500 4 250 6-8 4-6
Toast 6 - 4 250 1-3 1-2
Bovenkant
Aantal
Gewicht
in gr.
Grilltijd
in minuten
Onderkant
Grill
Gerecht
Richel
Temp.
°C
Rollade 2 1000 3 180 30-40 20-30
Kip in 4 stukken 1 800 3 200 25-30 15-20
Haantjes 2 1000 3 190 30-35 25-30
Parelhoen 2 800 2 180 35-40 30-35
Groente gratineren - - 3 200 15-20 -
Toast ham/kaas 4 - 3 200 3-5 1-2
Makreel 2 600 3 200 10-20 6-8
Gewicht
in gr.
Grillen met grill en hetelucht
Grill + hetelucht
Gerecht
Aantal
Bovenkant
Onderkant
Richel
Temp.°C
Grilltijd in minuten
36
Vetfilter
Gedurende het braden of grilleren van vlees
ontstaat een vettige damp, welke op de
ventilatorbladen neerslaat. Om dat te
voorkomen plaatst u vóór u gaat braden of
grilleren, het vetfilter (afb. 5).
Wij adviseren u het filter steeds na gebruik te
reinigen in heet water met een afwasmiddel.
Om het filter te verwijderen drukt u het lipje
naar boven.
Afb. 5
FO 0018
Onderhoud
Het reinigen van de oven
Overtuig u ervan dat de oven
uitgeschakeld is vóór u hem
schoonmaakt. Trek daartoe de
stekker uit het stopcontact of
schakel de zekering in de
huisinstallatie uit. Wacht tot de
oven geheel is afgekoeld.
De accessoires en de binnenkant kunt u
schoonmaken met heet water en een
afwasmiddel.
Gebruik eventueel een ovenreiniger
(spuitbus), maar dan alleen voor de
zijwanden en de bodem.
Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve
of giftige stoffen voor het schoonmaken.
De emaillering van de ovenruimte is uiterst
duurzaam. Zuren, zoals die in citroenen,
pruimen, rabarber en dergelijke voorkomen,
kunnen echter bij morsen matte vlekken
veroorzaken. Snel schoonmaken!
Zijn dit soort vlekken toch ontstaan, dan zijn
ze niet meer te verwijderen. Dat stoort
echter niet de goede werking en de
duurzaamheid van de oven.
De voorkant van de oven kunt u naar
behoefte reinigen met warm water en een
neutraal huishoudschoon-maakmiddel. Om
dat te vergemakkelijken kunt u de knoppen
tijdelijk verwijderen door ze naar u toe van
de assen af te trekken.
Moderne huishoudschoonmaakmiddelen
drogen doorgaans streeploos op.
Verwijderen van de
ovendeur
Als tijdens het schoonmaken van de
ovenbinnenkant de deur in de weg zit, of bij
het schoonmaken tussen de glasdeuren,
kan de deur tijdelijk verwijderd worden of
uiteen worden genomen.
Ga als volgt te werk:
1) Open de deur geheel;
2) Klap de beugeltjes op de scharnieren om
(afb. 6);
3) Sluit de deur tot hij stuit (staat dan schuin
open);
FO 0452
Afb. 6
F
37
4) Til de deur met beide handen iets op en
trek hem naar u toe uit het ovenfront (afb.
6).
Maak de binnenkant van het glas alleen
schoon met warm water en een zachte
doek. Om de deur weer in elkaar te zetten en
in de oven te plaatsen volgt u de omgekeerde
procedure.
Vervangen van het
ovenlampje
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld
is vóór u het lampje vervangt. Trek daartoe
de stekker uit het stopcontact of schakel
de zekering in de huisinstallatie uit. Wacht
tot de oven is afgekoeld.
Indien het lampje van de binnenverlichting
vervangen moet worden, dan kunt u het
verwijderen door het kapje los te draaien
(afb.7) Vervang het lampje door eenzelfde
model, 230V/25W met E14-fitting, bestand
tegen een temperatuur van 300°C.
Tips voor de reiniging
Om de reiniging binnen in de oven te
vergemakkelijken kan men het bovenste
verwarmingselement (bovenelement en grill)
omlaag draaien.
Laat de oven eerst afkoelen en
controleer of hij is uitgeschakeld.
l Draai de schroeven die het element
vasthouden los (zie afb.8). De eerste keer
kunt u het beste een schroevendraaier
gebruiken.
l Trek nu het verwarmingselement
voorzichtig omlaag.
l Vanaf dit ogenblik kan men de
oppervlakte van de oven reinigen (zie de
algemene tips voor de reiniging).
l Het verwarmingselement weer op zijn
plaats zetten en de schroeven weer stevig
vastdraaien.
FO 0030
Afb. 7
Afb. 8
Ovendeurrubber
Het goed werken van de oven is mede
afhankelijk van het deurrubber geplaatst
tussen de oven en de deur.
Controleer regelmatig de conditie van dit
rubber, houd het schoon en gebruik nooit
agressieve schoon-maakmiddelen.
Als het deurrubber beschadigd is laat dit dan
vervangen door Electrolux Service.
Controleer of het element stevig
vastzit om te voorkomen dat de
grill tijdens het gebruik naar
beneden komt.
38
Telescopische ovenrichels
De telescopische ovenrichels kunt u uit de
oven halen om ze te reinigen. Draai de
bevestigingsschroeven los en verwijder dan
aan beide kanten de ovenrichels, zie Afb. 9.
Week de ovenrichels in een sopje en
verwijder vastzittend vuil met een speciaal
ovensponsje met zeep. Met schoon water
naspoelen en met een zachte doek afdrogen.
Zet de ovenrichels terug en draai de
schroeven weer stevig vast.
Zorg er bij het reinigen van de ovenrichels
voor, dat u het smeervet achter de
telescopische geleiders niet verwijdert. Het
vet zorgt ervoor dat de geleiders goed
functioneren.
Afb. 9
Technische gegevens
Buitenafmetingen
Hoogte 59,4 cm
Breedte 56,0 cm
Diepte 55,0 cm
Ovenruimte
Hoogte 32,5 cm
Breedte 42,0 cm
Diepte 39,0 cm
Inhoud 53 dm
3
Dit apparaat voldoet aan de
volgende EU-richtlijnen:
73/23 - 90/683 (laagspanning);
89/336 (elektromagnetische
compatibiliteit);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
Vermogens:
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element 1800 W
Grill-element 1750 W
Turbogrill-element 2550 W
Hetelucht-element 2000 W
Pizzafunctie 3000 W
Ovenverlichting 25 W
Koelventilator 25 W
Circulatieventilator 30 W
Aansluitwaarde oven 3080 W
Temperatuur-regelbereik 50 tot 250°C
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
39
Afb. 10
FO 2159
Speciaal voor de installateur
Het inbouwen en installeren dient
volgens de landelijke normen en
plaatselijke voorschriften te
geschieden. Iedere tussenkomst
na de aansluiting dient gedaan te
worden met afgekoppelde of
uitgeschakelde stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische
aansluiting van het apparaat
moeten door een erkend vakman
gebeuren.
Elektrische aansluiting
Let op:
l de aansluiting moet worden uitgevoerd
met in acht neming van de huidige
normen;
l de zekeringen in de huisinstallatie
moeten de lading van het apparaat
kunnen dragen (zie het typeplaatje);
l het stopcontact moet zijn voorzien van
een deugdelijke aardleiding, volgens de
huidige normen en wetten;
l het voor de aansluiting gebruikte
stopcontact moet makkelijk bereikbaar
zijn.
l zorg ervoor dat in de elektrische
huisinstallatie een installatie-automaat of
groepschakelaar met smeltzekering
wordt geïnstalleerd zodat het apparaat
met een contactopening van min. 3 mm
van het net kan worden gescheiden. De
aardleiding mag nooit worden
onderbroken (geel/groene draad);
l de kabel moet zo geïnstalleerd worden
dat hij niet heter kan worden dan 50°C
boven de kamertemperatuur;
l om de oven aan te sluiten moet de plaat
op de achterzijde verwijderd worden om
bij het klemmenbord te komen.
Dit apparaat wordt geleverd zonder
aansluitsnoer.
Alleen een van de volgende types snoer mag
worden gebruikt: H07RN-F, H05RN-F,
H05RR-F, H05VV-F, H05V2V2-F(T90), H05
BB-F. Aan het snoer moet een geschikte
stekker worden gemonteerd.
Aansluiting van de
stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor
aansluiting aan 230 V/50 Hz (afb. 10).
Waarschuwing: Het aansluiten mag alléén
door een erkend vakman geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid
ten aanzien van schade of letsel of, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen
niet werden getroffen.
40
FO 0207
Afb. 11
Afb. 12
FO 0039
Afb. 14
FO 0290
Het inbouwen van de oven en de kookplaat
dient op zodanige wijze te geschieden dat
tijdens en na ingebruikname geen span-
ningvoerende delen kunnen worden bereikt
of aangeraakt. Bovendien moeten alle be-
schermingselementen van het toestel - en
tevens een eventueel beschermingspaneel,
b.v. wanneer dit aan het eind of het begin
van de keukenelementen aangebracht is -
dusdanig bevestid zijn dat zij slechts met
behulp van een stuk gereedschap verwijderd
kunnen worden.
Het gaat om een toestel van de klasse Y
inzake de bescherming tegen verhitting van
de ruimte. Dit betekent dat de rugzijde en
één zijkant van het toestel tegen een ander
toestel dat hoger is of tegen een wand mag
worden geplaatst, terwijl de andere zijkant
tegen meubels of toestellen van dezelfde
hoogte moet worden gezet.
De afmetingen van de oven, de ovenkast en
de nis vindt u in de afbeeldingen 11, 12 en
13.
Bevestiging aan de
ombouwkast
Open vervolgens de ovendeur en schroef hem
met de vier houtschroeven aan het meubel
vast (Fig. 14).
Installatie
FO 2562
550 MIN
595
560 - 570
80÷100
Afb. 13
41
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR DE BENELUX
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van de betreffende aankoopnota,
of kwitantie te worden getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent één jaar garantie op het op de bijbehorende koopnota vermelde
apparaat, gerekend vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/of constructiefout, heeft de koper het
recht op kosteloos herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik, geldt een algemene
garantieperiode van twee jaar. Accessoires zijn aan directe slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 Indien binnen de garantietermijn door Zanussi reparaties worden verricht, wordt de
oorspronkelijke garantietermijn niet verlengd. Op reparaties buiten de garantietermijn door
Zanussi verricht, en op de hierbij geleverde, betaalde en gemonteerde onderdelen wordt 1
jaar garantie verleend.
Indien na drie maal uitvoeren van eenzelfde reparatie, hetzelfde defect opnieuw optreedt en
geen resultaat van een opnieuw uitvoeren van een reparatie verwacht mag worden, zal een
nieuw exemplaar of soortgelijk toestel worden aangeboden. De aanbieding geschiedt tegen
bijbetaling op basis van een te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht voor grote, moeilijk
transporteerbare apparaten, per definitie: wasautomaten, droogtrommelautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten, ovens, fornuizen en
inbouwapparaten.
3a De regeling als bedoeld onder punt 3 geldt ook voor caravankoelkasten, mits de plaats
waar zich het apparaat bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor het
autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts dient ten tijde van het bezoek het
apparaat en de eigenaar, of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat zoals bedoeld onder punt 3 naar
haar servicewerkplaats getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport op de
door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening en risico van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten, alsmede apparaten welke wel
de betreffende functionele eigenschappen hebben maar daarnaast juist bedoeld zijn voor
gemakkelijk transport, dienen franco aan het adres van de servicedienst verzonden of
aangeboden te worden. Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending voor
rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder garantie en binnen de algemene garantieperiode vallend defect aan
een apparaat niet hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorcompressoren (exclusief startrelais en motorbeveiliging) geldt een
aflopende garantieperiode, in gelijke percentages van twintig procent per jaar, van vijf jaar na
koopdatum van het op de bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname van
volledig kosteloos herstel binnen de algemene garantieperiode. Na de algemene
garantieperiode worden bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in rekening
gebracht.
42
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of vervangingswerkzaamheden, zoals
bedoeld in de betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van toepassing indien:
- de aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de aankoopdatum en de identificatie
van het apparaat blijkt, niet getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan de huishoudelijke doeleinden
waarvoor het apparaat bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het installatievoorschrift of de
gebruiksaanwijzing geinstalleerd, bediend, behandeld of gebruikt wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet bevoegde personen hersteld
of gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is
dat de benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan dertig minuten bedraagt,
dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van de eigenaar, op abnormale
wijze uit- of inbouwen van een apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst
verhaald worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals breuk van uit- of afneembare
delen, welke niet ten tijde van de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden,
vallen niet onder garantie.
Belangrijk advies
De constructie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid daarvan gewaarborgd is.
Ondeskundige reparaties kunnen echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te voorkomen, is het raadzaam dat
reparaties uitsluitend verricht worden door personen
die daarvoor de vereiste vakbekwaamheid bezitten. Wij
adviseren u herstel- en/of controlewerkzaamheden
door uw vakhandelaar of door ELECTROLUX SERVICE
te laten uitvoeren en uitsluitend originele DISTRIPARTS
onderdelen te laten plaatsen.
Nederland
Vennootsweg 1 - 2404 CG
Alphen aan den Rijn
Postbus 120 - 2400 AC Alphen
aan den Rijn
Storingsmeldingen op
werkdagen
tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 83 00
Fax.: (0172) 46 82 55
Onderdelenverkoop op
werkdagen tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 84 00
Fax.: (0172) 46 83 76
België
Bergensesteenweg 719
1502 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Luxembourg/
Luxemburg
7, Rue de Bitbourg
L-1273 Luxembourg-
Hamm
Service après vente:
Kundendienst:
Tel.: 42 43 11
Fax: 42 43 13 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

ZANKER ZKB7329X Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor