Zanussi ZBS773X Handleiding

Type
Handleiding
35
Gefeliciteerd met de aanschaf
van uw nieuwe Inbouw Oven
Wij zijn verheugd dat u een Zanussi-product heeft
en wiij zijn er van overtuigd dat u veel gemak
en plezier van uw nieuwe oven
zult hebben. Zoals met alle apparaten duurt het
enige tijd voordat u alle functies en bijzonderheden
zult kennen, maar daarna zult u de oven
niet meer kunnen missen.
Voordat u de oven gebruikt
Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door.
Het noteren van gegevens.
Voor service en voor reserve onderdelen kunt u
zich wenden tot uw leverancier of tot ELGROEP
FABRIEKSSERVICE. (zie achterin)
Hierbij dient u het productnummer en het
modelnummer van de oven te weten.
Deze informatie vindt u op het typeplaatje midden-
achter de ovendeur. Noteer deze gegevens hier
zodat u ze bij de hand hebt, mocht u ze nodig
hebben.
LET OP! Bewaar uw kwitantie of uw aankoopnota.
MODEL:
PRODUCTNUMMER:
AANKOOPDATUM:
NEDERLANDS
36
Algemene waarschuwingen en adviezen
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instructieboekje bewaard blijft. Zou
het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou het apparaat in het
huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het
instructieboekje en de daarin opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze gelezen
te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
Zorg ervoor dat alle verpakkingsmaterialen, ook in
het apparaat verwijderd worden. Zorg ervoor dat de
verpakkingsmaterialen op een milieuvriendelijke
manier opgeruimd worden.
Het apparaat is zwaar en moet voorzichtig behandeld
worden bij het verplaatsen. Verplaats het apparaat
nooit aan de handgreep.
Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen het
apparaat te laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
Deze oven is ontwikkeld voor het bereiden van
etenswaren en mag niet gebruikt worden voor andere
doeleinden.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm dan ook, dit
apparaat of eigenschappen daarvan te veranderen.
Uit het oogpunt van hygiëne en veiligheid moet de
oven goed schoon gehouden worden. Voedselresten
en vetten kunnen in de oven ontvlammen.
Houd tijdens in het gebruik zijn van de oven kinderen
uit de buurt. Ook na het uitschakelen van de
stroomtoevoer blijft de ovendeur nog lange tijd heet.
Tracht in geen geval een storing of een defect zelf te
repareren. Reparaties welke niet door deskundige
personen worden uitgevoerd, kunnen tot schade of
letsel leiden.
Zorg ervoor, dat bij het niet gebruiken van de oven de
knoppen op de nulstand staan.
Zorg ervoor, dat snoeren van andere apparaten niet
in de buurt komen van de hete delen van de oven, of
bekneld raken tussen de ovendeur en de oven.
Gebruik de oven niet als opbergplaats. Plaats nooit
iets in de oven dat zou kunnen smelten.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de
installatie van dit apparaat, dient eveneens door een
erkend installateur te worden uitgevoerd.
Laat het fornuis altijd afkoelen voordat u het
schoonmaakt, zorg er bovendien voor dat de oven
afgekoppeld is door de steker uit het stopcontact te
halen, zeker bij onderhoud van de oven. Zorg ervoor
dat alle knoppen in de nulstand staan.
Als bij het in de oven zetten van etenswaren, olie
of vet wordt gemorst, verwijder dat dan voor het
aanzetten van de oven. Dat voorkomt
smaakbederf.
Zorg ervoor, dat aluminium folie of andere hitte
bestendige materialen niet in contact komen met
de verwarmingselementen.
Laat de ovendeur nooit met een klap naar beneden
vallen, houd de deur tegen tot hij open is. Ga niet
direct voor de oven staan, er kan hitte ontsnappen.
Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door ELGROEP FABRIEKSSERVICE
en laat geen andere dan originele DISTRIPARTS
onderdelen plaatsen.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel af, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen of in acht genomen.
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
FABRIKANT:
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna, 298 — I - 47100 FORLÌ (Italie)
37
1. Het Bedieningspaneel
Inhoudsopgave
7. Enkele tips mocht
er iets niet werken ........................ blz. 48
8. Waarschuwingen voor
de Installateur ............................... blz. 50
Technische gegevens................. blz. 50
Het Inbouwen.............................. blz. 50
Het installeren............................. blz. 51
Elektrische aansluiting................ blz. 51
1. Het Bedieningspaneel.................. blz. 36
2. Het gebruik van de oven
voor de eerste keer ...................... blz. 40
3. Programmeren .............................. blz. 41
4. Het gebruik van de oven.............. blz. 43
Raadgevingen............................. blz. 43
5. Advies-tabellen............................. blz. 44
6. Het schoonmaken en onderhoud blz. 46
123456789
}
}
1. AAN/UIT
2. OVENFUNCTIEKIEZER
3. VOORVERWARMEN / ONTDOOIEN
4. TEMPERATUUR/DAGTIJD
5. VERMINDEREN (TIJD OF TEMPERATUUR)
6. VERMEERDEREN (TIJD OF TEMPERATUUR)
7. TIJDSINSTELLING ACTIVEREN
8. KOOKTIJD
9. EINDE KOOKTIJD
KOOKFUNCTIE TEMPERATUUR
ATTENTIE
In geval van stroomuitval blijven alle ingevoerde
gegevens (dagtijd, programma) ongeveer 3 minuten in
het geheugen opgeslagen. Als de stroomuitval langer
duurt, worden alle gegevens gewist. Na opheffen van
de stroomuitval knipperen de cijfers op het display en de
klok/timer moet opnieuw worden ingesteld.
PROGRAMMEERTOETSEN
TIJD
38
KOOKFUNCTIE KIEZEN
Schakel met toets 1 de oven in.
Druk toets 2 in om de gewenste ovenfunctie te
kiezen. Elke keer dat u toets 2 indrukt, gaat een
lampje links de betreffende functie branden.
Hieronder vindt u een overzicht van de symbolen en
hun functie.
Heteluchtverwarming - Voor roosteren of
roosteren en bakken, op elke hoogte mogelijk,
zonder smaakoverdracht.
Traditionele verwarming - De warmte komt
van het bovenste en het onderste element,
voor gelijkmatige warmte in de oven.
Traditioneel grillen - Het volledige
grillelement is aan. Aan te bevelen voor grote
vleesgerechten.
Pizzafunctie - Het onderste element geeft
directe warmte aan de bodem van pizza’s of
quiches, terwijl de hetelucht de bovenkant
gaar maakt.
Grill + hetelucht - Een alternatieve methode,
te vergelijken met conventioneel grillen. Het
grillelement en de hetelucht werken tegelijk.
Kies een temperatuur van max. 200°C.
Gebakfunctie - Het bovenste en onderste
element verwarmen de oven en de hetelucht
circuleert rond de levensmiddelen. Ideaal voor
bakken van gebak of brood.
Onderste verwarmingselement - De warmte
komt alleen van onderen, om levensmiddelen
nog even gaar te maken.
Binnenste grillelement - om kleine
hoeveelheden te grillen.
TEMPERATUUR KIEZEN
Als u een kookfunctie kieset, verschijnt op het display
een temperatuur. U kunt deze temperatuur altijd wijzigen.
Druk toets 5 of 6 in om de temperatuur te wijzigen.
Als u de actuele temperatuur wilt weten, drukt u toets 4
in.
OVEN UITSCHAKELEN
U kunt de oven te allen tijde uitschakelen.
— Druk toets 1 in. Alle lampjes gaan uit. De dagtijd
wordt aangegeven.
39
VOORVERWARMEN
Door deze funktie te gebruiken wordt de tijd van
voorverwarming circa 50 % verkort.
1) Schakel met toets 1 de oven in.
2) Druk toets 2 in om de gewenste ovenfunctie te
kiezen en druk toets 5 of 6 in om de temperatuur te
wijzigen.
3) Druk toets 3 ( ) in. Op het display wordt
"FHU" ("Fast Heat Up" = Voorverwarmen)
aangegeven.
4) Zodra de het voorverwarmen klaar is hoort u een
geluidssignal, als teken dat u het gerecht in de oven
kunt plaatsen.
ONTDOOIEN
Door deze funktie te gebruiken, alleen de ventilator in de
oven werkt. Door het cirkuleren van de lucht in de
ovenruimte wordt het diepvriesprodukt sneller ontdooid
dan op het aanrecht het geval zou zijn.
1) Schakel met toets 1 de oven in.
2) Druk toets 3 ( ) twee maal in. Op het display
wordt "32" aangegeven. U kunt niet deze temperatuur
wijzigen.
3) Om de "Ontodooien" funktie uit te schakelen, druk
toets 3 ( ) in. Alle lampjes gaan uit. De dagtijd
wordt aangegeven.
40
Open de ovendeur altijd aan de handgreep in
het midden (fig. 1).
2. Het gebruik van de oven voor de eerste keer
Fig. 1
FO 0799
Nadat de oven aangesloten is:
De cijfers in het display knipperen en geven “12.00”
aan. Als u niet binnen 10 seconden een toets indrukt,
knipperen de cijfers niet meer en de klok begint
vanaf 12.00 te lopen.
Juiste dagtijd instellen:
Terwijl de cijfers nog knipperen, drukt u toets 5 of 6
in. Als de juiste tijd wordt aangegeven, bevestigt u de
instelling door toets 4 in te drukken. De klok begint te
lopen.
Als de cijfers niet meer knipperen, drukt u toets 8 en
9 tegelijk in en u houdt de toetsen ingedrukt, tot de
cijfers beginnen te knipperen. Daarna gaat u te werk
zoals hierboven omschreven.
Daarna kiest u traditioneel koken ( ):
Druk toets 1 in om de oven in te schakelen.
Druk toets 2 twee maal in. Het lampje links symbool
gaat branden.
Laat de lege oven ongeveer 45 minuten
ingeschakeld.
Zet een raam in de keuken open om te ventileren.
Er kan een onaangename geur optreden. Dat is absoluut
normaal en heeft te maken met de fabricage.
Hierna laat u de oven afkoelen en daarna maakt u de
oven met een zachte doek en wat sop schoon.
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet u het
rooster en de lekschaal zorgvuldig
schoonmaken.
41
3. Programmeren
TIJDSINSTELLING ACTIVEREN
Druk toets 7 in om de tijdsinstelling te activeren. Het
lampje gaat knipperen en er wordt 0.00 aangegeven.
Druk toets 5 of 6 in om de gewenste tijd te kiezen. De
maximale tijd is 19 uur en 59 minuten.
Na het instellen begint de tijd na 3 seconden te
lopen.
Als de tijd afgelopen is, klinkt een akoestisch signaal
en 0.00 wordt aangegeven in knipperende cijfers.
De oven wordt NIET uitgeschakeld.
Om het akoestische signaal uit te schakelen drukt u
een willekeurige toets in. De dagtijd wordt
aangegeven en het lampje gaat uit.
Tijdsinstelling uitschakelen:
— Druk toets 7 in, houd de toets ingedrukt en druk
eveneens toets 5 in.
DE OVEN AUTOMATISCH
LATEN UITSCHAKELEN
Zet de levensmiddelen in de oven, kies een
kookfunctie en wijzig eventueel de temperatuur.
Druk toets 8 in om de kooktijdfunctie te kiezen. Het
lampje gaat knipperen en er wordt 0.00 aangegeven.
Druk toets 5 of 6 in om de gewenste tijd te kiezen. De
maximale tijd is 19 uur en 59 minuten.
Na het instellen begint de timer na 3 seconden te
lopen.
Als de tijd afgelopen is, schakelt de oven automatisch
uit en er klinkt een akoestisch signaal. Op het display
wordt 0.00 in knipperende cijfers aangegeven.
Om het akoestische signaal uit te schakelen drukt u
een willekeurige toets in. De dagtijd wordt
aangegeven en het lampje van de kooktijd gaat uit.
Annuleren van de kooktijd:
— Druk toets 8 in, houd de toets ingedrukt en druk
eveneens toets 5 in. Als u dat doet terwijl er een
programma loopt, wordt de oven NIET uitgeschakeld.
42
DE OVEN AUTOMATISCH
LATEN IN- EN UITSCHAKELEN
Stel de kooktijd in zoals in het vorige hoofdstuk
beschreven.
Druk toets 9 in. Daarmee kiest u de functie “einde
van de kooktijd”. Het lampje gaat knipperen. Het
einde van de kooktijd (actuele tijd + kooktijd) wordt
aangegeven.
Druk toets 5 of 6 in om het gewenste einde van de
kooktijd in te voeren.
Op de gewenste tijd schakelt de oven automatisch
in. Als de tijd is afgelopen, schakelt de oven uit en er
klinkt een akoestisch signaal. Om het signaal uit te
schakelen drukt u een willekeurige toets in.
EXTRA KENMERKEN
AUTOMATISCH UITSCHAKELEN
Als de instelling is gewijzigd, schakelt de oven volgens
onderstaande tabel automatisch uit:
Als de temperatuur schakelt de oven
is ingesteld op: automatisch uit:
250°C of heter na 1,5 uur
tussen 120 en 250°C na 5 uur
beneden 120°C na 12 uur
RESTWARMTEFUNCTIE
Als een kooktijd is ingesteld, schakelt de oven
automatisch enkele minuten eerder uit en maakt gebruik
van de restwarmte. Het lampje blijft branden tot de
kooktijd is afgelopen.
Als de kooktijd korter dan 15 minuten is, treedt deze
functie niet in werking.
KINDERVEILIGHEID
Om te voorkomen dat kinderen de oven inschakelen,
kunt u de bedieningselementen vergrendelen.
Schakel de oven uit door toets 1 in te drukken.
Druk toets 4 en 5 tegelijk in en houd de toetsen ca.
3 seconden ingedrukt. Op het display verschijnt een
knipperende punt achter de cijfers.
De oven is nu vergrendeld. Ovenfunctie of
temperatuur kunnen niet gekozen worden.
Oven ontgrendelen:
Druk toets 4 en 5 tegelijk in en houd de toetsen ca.
3 seconden ingedrukt. De knipperende punt achter
de cijfers gaat uit. De oven kan nu gebruikt worden.
43
Fig. 2
Opgelet:
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit de
oven nemen van hete schalen of pannen.
De in de oven bereikte temperatuur kan 250°C zijn.
Gebruik daarom altijd materialen die bestand zijn
tegen hoge temperaturen.
Plaats nooit kookgerei op de bodem van de oven.
Bedek nooit de bodem van de oven met folie. Door
het bedekken van de oven kan er schade aan de
bodem optreden, terwijl het bak/braadresultaat
nadelig wordt beÏnvloed.
Wees voorzichtig met oliën en vetten, deze kunnen
bij oververhitting brand veroorzaken.
Om dezelfde reden wees voorzichtig met het inzetten
of uitnemen van voedsel en voorkom dat er vet of olie
op de bodem van de oven komt. Moch dit gebeuren
verwijder dit dan zeer zorgvuldig om rook en luchtjes
te voorkomen.
Gebruik de oven met de deur gesloten
Het plaatsen van de ovenrekken (Fig. 2)
Om betere kookresultaten te behalen is het mogelijk de
legrekken op diverse hoogten te plaatsen. Let op dat de
rekken op de juiste manier in de oven geplaatst worden
(Fig. 2)
Zodra voedsel wordt verwarmd onstaat er stoom
die in contact komt met het glas van de ovendeur
en vervolgens waterdruppels op het glas vormt.
Dit is normaal en wordt niet door een fout in de
oven veroorzaakt. We adviseren deze druppels
na ieder gebruik te verwijderen.
4. Het gebruik van de oven
Raadgevingen voor bakken en braden
Het vlees kan op een schotel geplaatst worden die voor
het braden in de oven geschikt is of direct op het rooster,
waaronder de lekschaal zal worden geplaatst om de jus
te verzamelen. Het rooster moet zoals in fig. 2 getoond
ingevoegd worden. Laat vlees na braden minstens 15
minuten staan alvorens het aan te snijden. Hiermee
wordt het verloren gaan van vleesnat voorkomen. Doe
wat water in de lekschaal om het ontstaan van rook,
door het verbranden van vet te vermijden. Herhaal dat
af en toe om condensvorming tegen te gaan.
Raadgevingen voor bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige temperatuur (150-
200 °C), daarom moet de oven ongeveer 10 minuten
voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet, voordat
driekwart van de baktijd verstreken is. Gebak dat
gegarneerd wordt eerst tweederde van de baktijd laten
bakken en pas daarna garneren en afbakken. De
resterende baktijd hangt sterk af van de soort en
hoeveelheid van de garnituur. Roerdeeg moet moeilijk
van de lepel gaan anders wordt de baktijd onnodig lang
door teveel aan vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een richel
vrijgelaten worden.
Het gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd worden,
behalve rollades, gehakt vlees en bepaalde stukken
mager wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhhoogte hangt af van
het soort vlees.
De lekschaal moet in eerste richel van onderaf geschoven
worden. Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
eerst een beetje water in de lekschaal te doen, zodat het
vastbakken van afdruipend vet wordt voorkomen.
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven voorzien
van een beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defect van de hoofdthermostaat met als
gevolg oververhitting schakelt deze beveiligings-
thermostaat de oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer dan onder
geen voorwaarde de oven zelf te repareren, maar
waarschuw direkt Elgroep Fabrieksservice.
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator welke de
elektrische schakeldelen, de bedieningsknoppen en de
deurgreep tijdens de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na het
uitschakelen van de oven, de ventilator draaien tot de
temperatuur voldoende is gedaald.
FO 2212
6
5
4
3
2
1
44
Temp.
*1500 Rosbief 3 220 3 200 40-60 op het rooster
*1200 Rundvlees 3 200 3 175 50-70 op het rooster
*1200 Varkensvlees 3 200 3 175 100-130 op het rooster
*1200 Kalfsvlees 3 200 3 175 90-120 op het rooster
1000 Varkenspootjes 3 180 3 (1 - 4) 160 100-120 3 stuks
2000 Lamsbout 3 175 3 160 120-140 1 stuk vlees
3000 Gans 3 190 3 170 140-180 in z'n geheel
1800 Eend 3 180 3 160 120-150 in z'n geheel
3500 Kalkoen 1 190 1 175 120-150 in z'n geheel
1200 Kip 3 200 3 180 80-100 in z'n geheel
1200 Konijn 3 190 3 175 60-80 in stuk vlees
1500 Forel 3 200 3 (1 - 4) 175 40-60 3 stuks
* Cannelloni/Lasagne 3 200 3 (1 - 4) 175 40-60
* Gerezen deeg 1 190 3 (1 - 4) 170 30-45 in bakvorm
* Taartbodem 3 190 3 (1 - 4) 170 25-35 in bakvorm
* Kwarktaart 1 170 3 150 60-80 in bakvorm
* Zandgebak 1 180 3 170 40-50 in bakvorm
* Vruchtencake 1 175 1 160 40-50 in bakvorm
* Cake 1 175 1 160 40-50 in bakvorm
* Appelstrudel 1 175 3 (1 - 4) 160 60-80 op bakplaat
* 500 Koekjes 1 190 3 (1 - 4) 170 10-20 op bakplaat
* 500 Vlaai 1 220 3 (1 - 4) 200 10-25 op bakplaat
*1000 Witbrood 1 200 3 180 45-65 op bakplaat
* 500 Kleine broodjes 1 210 3 (1 - 4) 190 20-30 op bakplaat
HeteluchtTraditioneel
Opmerking
Gewicht
in
gr.
Gaar-of
baktijd
in minuten
°C
TRADITIONEEL OF MET HETELUCHT BAKKEN EN BRADEN
Gerecht
Richel
°C
5. Adviestabellen
Temp.
Temp.
Pizzafunctie
Opmerking
Gewicht
in
gr.
Gaar-of
baktijd
in minuten
Gerecht
Richel
°C
*500 Pizza 1 220 15-25 op bakplaat
*500 Kleine Pizza's 1 200 10-20 op bakplaat
*500 Vlaai 1 220 10-20 op bakplaat
*600 Pasteitjes 1 200 15-25 op bakplaat
*800 Quiche 1 200 30-40 in bakvorm
*800 Taartbodem 1 180 20-30 in bakvorm
*1000 Vruchtentaart 1 180 25-35 op bakblik
BAKKEN MET PIZZAFUNCTIE
(*) Bij deze gerechten circa 10 minuten voorverwarmen.
Richel
45
Gewicht
in
gr.
Rollade 2 1000 4 180 30-40 20-30
Kip in 4 stukken 1 800 4 200 25-30 15-20
Haantjes 2 1000 4 190 30-35 25-30
Parelhoen 2 800 3 180 35-40 30-35
Groente gratineren - - 4 200 15-20 -
Toast ham/kaas 4 - 4 200 3-5 1-2
Makreel 2 600 4 200 10-20 6-8
Temp.
Gebakfunctie
Gaar-of
baktijd
in minuten
Gerecht
Richel
°C
Zandtaartdeeg 3 160 10-20
Cakedeeg 3 180 20-30
Spritsgebak 3 190 15-25
Croissants 3 180 20-30
Bladerdeeg 3 180 20-30
Taartdeeg 3 90 25-35
Schuimpjes 3 90 120-150
BAKKEN MET GEBAKFUNCTIE
TRADITIONEEL GRILLEN
Bovenkant
°C
Temp.
Aantal
Gewicht
in
gr.
Grilltijd
in minuten
Onderkant
Grill
Runderfilets 4 800 5 250 8-10 4-6
Varkenskarbonade 4 600 5 250 8-10 5-8
Spareribs 8 800 5 250 6-8 4-6
Worstjes 8 500 5 250 8-10 4-6
Vlees aan spiezen 4 700 5 250 10-12 5-7
Kippenborst 4 500 5 250 10-12 5-7
Schol 6 500 5 250 6-8 4-6
Toast 6 - 5 250 1-3 1-2
Gerecht
GRILLEN MET GRILL EN HETELUCHT
°C
Grill + hetelucht
Gerecht
Bovenkant
Temp.
Grilltijd
in minuten
Onderkant
Aantal
De lekschaal moet in de eerste richel van onderaf gerekend geschoven worden.
Het verdient aanbeveling om hij het bereiden van meerdere gerechten tegelijk de geadviseerde tijden met 10 minuten
te verlengen.
De bak-en braadtijden hebben betrekking op de eerst aangegeven richelhoogte. De richelhoogte tussen haakjes gezet
zijn die welke gelijktijdig voor het bakken of braden van andere gerechten kunnen worden gebruikt, bij dezelfde
temperatuur.
Richel
Richel
46
Fig. 3
Fig. 4
FO 0288
6. Het schoonmaken en Onderhoud
HET REINIGEN VAN DE OVEN
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld is vóór u
hem schoonmaakt. Trek daartoe de steker uit het
stopcontact of zet de installatieschakelaar op UIT.
Wacht tot de oven geheel is afgekoeld.
De accessoires en de binnenkant kunt u schoonmaken
met heet water en een afwasmiddel.
Gebruik eventueel een ovenreiniger (spuitbus), maar
dan alleen voor de zijwanden en de bodem.
Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve of giftige
stoffen voor het schoonmaken.
De emaillering van de ovenruimte is uiterst duurzaam.
Zuren, zoals die in citroenen, pruimen, rabarber en
dergelijke voorkomen, kunnen echter bij morsen mat-
te vlekken veroorzaken. Snel schoonmaken!
Zijn dit soort vlekken toch ontstaan, dan zijn ze niet
meer te verwijderen. Dat stoort echter niet de goede
werking en de duurzaamheid van de oven.
De voorkant van de oven kunt u naar behoefte reinigen
met warm water en een neutraal huishoudschoon-
maakmiddel. Om dat te vergemakkelijken kunt u de
knoppen tijdelijk verwijderen door ze naar u toe van de
assen af te trekken.
Moderne huishoudschoonmaakmiddelen drogen
doorgaans streeploos op.
Verwijderen van de ovendeur
Als tijdens het schoonmaken van de ovenbinnenkant de
deur in de weg zit, of bij het schoonmaken tussen de
glasdeuren, kan de deur tijdelijk verwijderd worden of
uiteen worden genomen.
Ga als volgt te werk:
1) Open de deur geheel;
2) Klap de beugeltjes op de scharnieren om (fig. 3);
3) Sluit de deur tot hij stuit (staat dan schuin open);
4) Til de deur met beide handen iets op en trek hem
naar u toe uit het ovenfront (fig. 3);
5) Leg de deur op een vlakke ondergrond, bijv tafel;
6) Draai de schroeven links en rechts los A (Fig. 4);
7) Trek het glas van de deur voorzichtig omhoog.
Maak de binnenkant van het glas alleen schoon met
warm water en een zachte doek.
Om de deur weer in elkaar te zetten en in de oven te
plaatsen volgt u de omgekeerde procedure.
FO 0027
47
Fig. 7
FO 0018
Fig. 5
Fig. 6
Ovendeurrubber
Het goed werken van de oven is mede afhankelijk van
het deurrubber geplaatst tussen de oven en de deur.
Controleer regelmatig de conditie van dit rubber, houd
het schoon en gebruik nooit agressieve schoon-
maakmiddelen.
Als het deurrubber beschadigd is laat dit dan vervangen
door Elgroep Fabrieksservice.
Aanbevelingen voor de reiniging
Om de reiniging binnen in de oven te vergemakkelijken
kan men het bovenste verwarmingselement
(bovenelement en grill) omlaag draaien.
Laat de oven eerst afkoelen en controleer of hij is
uitgeschakeld.
Draai de schroeven die het element vasthouden los
(zie fig.6). De eerste keer kunt u het beste een
schroevendraaier gebruiken.
Trek nu het verwarmingselement voorzichtig omlaag.
Vanaf dit ogenblik kan men de oppervlakte van de
oven reinigen (zie de algemene aanbevelingen voor
de reiniging).
Het verwarmingselement weer op zijn plaats zetten
en de schroeven weer stevig vastdraaien.
Controleer of het element stevig vastzit om te
voorkomen dat de grill tijdens het gebruik naar
beneden komt.
Vetfilter
Gedurende het braden of grilleren van vlees onstaat
een vettige damp, welke op de ventilatorbladen neerslaat.
Om dat te voorkomen plaatst u vóór u gaat braden of
grilleren, het vetfilter (Fig. 7).
Wij adviseren u het filter steeds na gebruik te reinigen in
heet water met een afwasmiddel. Om het filter te
verwijderen drukt u het lipje naar boven.
FO 2110
48
Fig. 8
FO 0287
OVENVERLICHTING
Indien het lampje van de binnenverlichting vervangen
moet worden, dan kunt u het verwijderen door het
kapje los te draaien (fig. 8).
Vervang het lampje tegen hetzelfde model, 230V/25W
met E14-fitting, bestand tegen een temperatuur van
300°C
WAT TE DOEN
De oven is niet goed ingesteld, dus controleer of de oven
op handbediening staat
of
Controleer de "stoppen" in de meterkast.
Schakel met toets 1 de oven in.
of
Het ovenlampje is stuk. Vervang dit en volg de reeds eerder
gegeven instructies. Koop de lamp bij Distriparts.
Raadpleeg het receptenboek en stel de juiste kooktijd in.
Laat voedsel niet langer dan 15 minuten na de kooktijd in
de oven staan.
HET PROBLEEM
De oven doet niets
De binnenverlichting gaat niet aan
De kooktijd duurt te lang of te kort
Condensatie in de oven
7. Enkele tips mocht er iets niet werken
Voordat Elgroep Fabrieksservice gewaarschuwd wordt is het verstandig
eerst bovenstaande tips te volgen.
Fig. 9
SER. NO.
Mod.
PROD. NO.
SER. NO.
MOD.
PROD. NO.
TYPE
Als de storing na deze verificatie blijft, wendt u
zich dan tot de ELGROEP FABRIEKSSERVICE.
Geef daarbij op om welke storing het gaat, het
modelnummer (Mod. No.) en het productnummer
(Ser. No.) die u op het typeplaatje vindt.
60
Nederland
Vennootsweg 1 - 2404 CG Alphen aan den Rijn
Postbus 120 - 2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen op werkdagen
tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 83 00
Fax.: (0172) 46 82 55
Onderdelenverkoop op werkdagen tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 84 00
Fax.: (0172) 46 83 76
België
Bergensesteenweg 719
1502 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van
de betreffende aankoopnota, of kwitantie te worden
getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent één jaar garantie op het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, gerekend
vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een
storing voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/
of constructiefout, heeft de koper het recht op kosteloos
herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik,
geldt een algemene garantieperiode van twee jaar.
Accessoires zijn aan directe slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 Indien binnen de garantietermijn door Zanussi reparaties
worden verricht, wordt de oorspronkelijke garantietermijn
niet verlengd. Op reparaties buiten de garantietermijn door
Zanussi verricht, en op de hierbij geleverde, betaalde en
gemonteerde onderdelen wordt 1 jaar garantie verleend.
Indien na drie maal uitvoeren van eenzelfde reparatie,
hetzelfde defect opnieuw optreedt en geen resultaat van een
opnieuw uitvoeren van een reparatie verwacht mag worden,
zal een nieuw exemplaar of soortgelijk toestel worden
aangeboden. De aanbieding geschiedt tegen bijbetaling op
basis van een te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht
voor grote, moeilijk transporteerbare apparaten, per
definitie: wasautomaten, droogtrommelautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten,
ovens, fornuizen en inbouwapparaten.
3a De regeling als bedoeld onder punt 3 geldt ook voor
caravankoelkasten, mits de plaats waar zich het apparaat
bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor
het autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts
dient ten tijde van het bezoek het apparaat en de eigenaar,
of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat
zoals bedoeld onder punt 3 naar haar servicewerkplaats
getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport
op de door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening
en risico van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten,
alsmede apparaten welke wel de betreffende functionele
eigenschappen hebben maar daarnaast juist bedoeld zijn
voor gemakkelijk transport, dienen franco aan het adres
van de servicedienst verzonden of aangeboden te worden.
Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending
voor rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder garantie en binnen
de algemene
garantieperiode vallend defect aan een apparaat niet
hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het
apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorcompressoren (exclusief
startrelais en motorbeveiliging) geldt een aflopende
garantieperiode, in gelijke percentages van twintig procent
per jaar, van vijf jaar na koopdatum van het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname
van volledig kosteloos herstel binnen de algemene
garantieperiode. Na de algemene garantieperiode worden
bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in
rekening gebracht.
Luxembourg/
Luxemburg
7, Rue de Bitbourg
L-1273 Luxembourg-Hamm
Service après vente:
Kundendienst:
Tel.: 42 43 11
Fax: 42 43 13 60
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR DE BENELUX
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of
vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld in de
betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van
toepassing indien:
- de aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de
aankoopdatum en de identificatie van het apparaat blijkt,
niet getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan de
huishoudelijke doeleinden waarvoor het apparaat
bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het
installatievoorschrift of de gebruiksaanwijzing
geinstalleerd, bediend, behandeld of gebruikt wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet
bevoegde personen hersteld of gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is dat de
benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan
dertig minuten bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane
extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van
de eigenaar, op abnormale wijze uit- of inbouwen van een
apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst
verhaald worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals
breuk van uit- of afneembare delen, welke niet ten tijde van
de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden,
vallen niet onder garantie.
Belangrijk advies
De constructie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid
daarvan gewaarborgd is. Ondeskundige reparaties kunnen
echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te
voorkomen, is het raadzaam dat reparaties uitsluitend
verricht worden door personen die daarvoor de vereiste
vakbekwaamheid bezitten. Wij adviseren u herstel- en/of
controlewerkzaamheden door uw vakhandelaar of door
ELECTROLUX SERVICE
te laten uitvoeren en
uitsluitend originele
DISTRIPARTS
onderdelen te laten
plaatsen.
50
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element (1000 + 800 W) 1800 W
Grill-element / Grill + Hetelucht 1750 W
Turbogrill-element 2550 W
Hetelucht-element 2000 W
Pizzafunktie 3000 W
Ovenverlichting 25 W
Koelventilator 20 W
Cirkulatieventilator 25 W
Aansluitwaarde oven 3080 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Buitenafmetingen
inbouw hoogte:580mm
van de oven hoogte
{
tussen frame: 595mm
breedte 560mm
diepte 550mm
Binnenafmetingen hoogte 325mm
van de breedte 440mm
ovenruimte diepte 390mm
oven inhoud 53 liter
8. Waarschuwingen voor de Installateur
De volgende gebruiksaanwijzingen zijn tot een gekwalificeerd technicus gericht, die de installatie uitvoert, zodat
hij de installatie en de verbindingen op de juiste manier kan uitvoeren, de huidige wetten en normen in acht
nemende. Iedere tussenkomst na aansluiting dient te worden uitgevoerd met afgekoppelde of uitgeschakelde
stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting van het apparaat moeten door een erkend vakman gebeuren.
Het inbouwen
Het is belangrijk dat de afmetingen en de materialen van
de kast, waarin de oven geplaatst wordt juist zijn en
bestand zijn tegen temperatuur stijgingen van ten minste
60°C.
Een juiste installatie moet garanderen dat het niet
mogelijk is in aanraking te komen met delen van de oven
die onder elektrische spanning staan. Zorg ervoor bij
het installeren gebruik te maken van goed geïsoleerde
aansluitsnoeren en voorkom kortsluiting.
Wij adviseren de oven niet te dicht op een koelkast of
vriezer te plaatsen, dit kan de werking van genoemde
apparaten beïnvloeden.
FO 0414
FO 2154
FO 0290
Fig. 10
Fig. 11
Fig. 12
TECHNISCHE GEGEVENS
51
Het installeren
Schuif de oven in de ovenkast.
Open de deur van de oven en zet de oven vast met 4
houtschroeven, die passen in de uitsparingen van het
frame (Fig.13-14).
Indien er boven de oven een elektrische kookplaat
wordt geplaatst, dan kan deze niet op de oven worden
aangesloten. Elk apparaat heeft zijn eigen aansluiting.
Dat maakt het uitnemen van de oven indien nodig
gemakkelijker en is bovendien veiliger.
Elektrische Verbinding
De oven wordt met aansluitkabel type H05 RR-F,
diameter 3 x 1,5 mm
2
, geleverd; men moet deze dus
voorzien van een standaard stekker en aanpassen,
geschikt voor de totale elektrische lading, aangewezen
op het identificatieplaatje.
Voordat men hiertoe overgaat controleren dat:
de verbinding moet worden uitgevoerd met in acht
neming van de huidige normen;
de zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen (zie
het typeplaatje van de functionering);
het stopcontact is voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten;
men gemakkelijk bij stopcontact of de meerpolige
schakelaar kan komen die men heeft gebruikt voor
de verbinding.
de meerpolige schakelaar moet tussen de
schakelcontacten een minimale ruimte hebben van
3 mm. De aardleiding mag nooit worden onderbroken
(geel/groene draad);
de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat de kabel
niet heter kan worden dan 50°c boven de
kamertemperatuur;
om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het
klemmenbord te komen (Fig. 15)
AANSLUITING van de stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting 50 Hz
230 V.
Waarschuwing
Het aansluiten mag alléén door een erkend vakman
geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel of, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen.
Fig. 15
Fig. 14
Fig. 13
FO 0039
FO 0986
FO 2159
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17

Zanussi ZBS773X Handleiding

Type
Handleiding