Stomen
61
Stomen gebruiken
Bij de functie Stomen bereidt u de
levensmiddelen uitsluitend met stoom
(zie hoofdstuk “Principe van de bedie-
ning”, paragraaf “Water opzuigen”).
In tegenstelling tot de functie Professio-
nal wordt een grotere hoeveelheid
water opgezogen en bij een temperatuur
van maximaal 100°C constant in de
vorm van stoom in de ovenruimte afge-
geven.
De levensmiddelen worden hierbij niet
bruin gebakken.
Tip: Houd de deur tijdens de bereiding
gesloten zodat er geen stoom ontsnapt.
Bekijk de instructies in het hoofdstuk
“Reiniging en onderhoud”, paragraaf
“Restwater verdampen”).
Geschikte gerechten
Bij het stomen blijft de typische smaak
van levensmiddelen beter bewaard dan
bij traditionele bereidingswijzen. Daar-
om raden we aan om helemaal geen
zout te gebruiken of pas na de berei-
ding. Bovendien behouden de levens-
middelen hun verse, natuurlijke kleur.
-Groenten zijn uitermate geschikt om
te stomen en met name ook om te
blancheren. Bij stomen gaan nauwe-
lijks vitaminen en mineralen verloren,
omdat het gerecht niet in het water
ligt.
-Rijst wordt in vloeistof gekookt en
neemt deze vloeistof tijdens de berei-
ding helemaal op, zodat er geen voe-
dingsstoffen verloren gaan. Rijste-
pap is heel eenvoudig te bereiden,
omdat u er niet in hoeft te roeren en
ze ook niet aanbrandt.
- Bij het bereiden van Eiergerechten
(bijv. bouillon met ei, crème brûlée of
soufflés) ontstaat er een zeer gelijk-
matig bereidingsresultaat met fijne
poriën.
Stoomovenpannen
Kies de juiste ovenpannen voor de be-
treffende levensmiddelen (zie hoofdstuk
“Uitvoering”, paragraaf “Bijgeleverde en
bij te bestellen accessoires”).
Gebruik voor het stomen bij voorkeur
ovenpannen met gaatjes. De stoom be-
reikt dan van alle kanten het gerecht,
waardoor het gelijkmatig gaar wordt.
Eigen serviesgoed
U kunt ook eigen serviesgoed gebrui-
ken. Neem daarbij het volgende in acht:
- Plaats altijd de universele bakplaat
op niveau1 om de vloeistof op te
vangen. Plaats het serviesgoed op
het ingeschoven rooster of in een
stoomovenpan op niveau2.
-
Het serviesgoed moet geschikt voor
gebruik in de oven en stoombestendig
zijn. Als u voor het stomen kookgerei
van kunststof wilt gebruiken, informeer
dan bij de fabrikant of het materiaal
geschikt is voor het beoogde gebruik.
- Serviesgoed met dikke wanden (bij-
voorbeeld van porselein, keramiek of
aardewerk) is minder geschikt voor
stomen. Dikke wanden geleiden de
warmte slecht, waardoor de aange-
geven bereidingstijden aanzienlijk
kunnen toenemen.
- Houd voldoende afstand tussen de
bovenste rand van het serviesgoed
en de bovenkant van de ovenruimte.
Dan kan de stoom goed bij het ge-
recht komen.