Zanussi ZOS78964XU Recipe book

Type
Recipe book
Recipe Book
GETTING
STARTED?
EASY.
NL Receptenboek
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
De automatische programma's geven optimale
instellingen voor elke soort vlees- of andere
gerechten:
Receptenautomaat (menu: Recepten) — Deze
functie gebruikt voorafbepaalde waarden voor een
gerecht. Bereid het gerecht volgens het recept van
dit boek.
CATEGORIEËN
In het Recepten menu zijn de gerechten
onderverdeeld in verschillende categorieën:
Vis/Zeevruchten
Gevogelte
Vlees
Ovengerecht
Pizza/Quiche
Taart/Koekjes
Brood/Broodjes
Groenten
Bouillon Met Stukjes Ei
Bijgerechten
Menu's Bereiden
VIS/ZEEVRUCHTEN
STOKVIS
Ingrediënten:
800 g gedroogde kabeljauw
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 teentjes knoflook, geschild
2 preien
6 rode pepers
1/2 blikje tomatenblokjes (200 g)
200 ml witte wijn
200 ml court-bouillon
peper, zout, tijm, oregano
Methode:
Laat de kabeljauw een nacht weken. Laat de
kabeljauw de volgende dag uitlekken en doe de vis
in een sauspan met water, plaats de pan op een
ring en breng het water aan de kook. Neem de pan
van de ring en laat het afkoelen.
Olijfolie in een pan doen en verhitten. Schil de uien
en snij ze fijn, pers de knoflookteentjes uit en was
en snij de prei. Doe het in de pan en fruit het even
aan. Haal de zaadlijsten uit de pepers en snij ze in
reepjes. Doe ze in de pan met de tomatenstukjes.
Voeg de witte wijn en de court-bouillon toe en laat
het even sudderen. Voeg peper, zout, tijm en
oregano toe en laat het nog 15 minuten sudderen.
Neem de koude kabeljauw uit de sauspan en dep
de vis droog met keukenpapier. Verwijder de huid,
graten en vinnen. Doe de vis in een ovenschaal
samen met de groente.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minuten
Roosterhoogte: 1
VISFILET
Ingrediënten:
600 - 700 g snoekbaars, zalm of zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
citroen
boter
Methode:
Besprenkel de vis met citroensap en laat het even
intrekken, dep de vis dan droog met keukenpapier.
Bestrooi de visfilets vervolgens aan beide zijden
met zout en peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal.
Meng de geraspte kaas, de room, broodkruimels,
gehakte peterselie en dragon samen. Verspreid het
mengsel direct over de visfilets en leg kleine stukjes
boter op het mengsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
VIS IN ZOUTKORST
Ingrediënten:
een hele vis, ongeveer 1,5 - 2 kg
2 wasvrije citroenen
1 stengel venkel
4 takjes vers tijm
3 kg rotszout
Methode:
2
De vis schoonmaken en inwrijven met het sap van
twee wasvrije citroenen.
De venkel in dunne reepjes snijden en samen met
de takjes vers tijm in de vis stoppen.
Doe de helft van het rotszout in een ovenschaal en
leg de vis er bovenop. Doe de andere helft van het
zout over de vis en druk het stevig aan.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 1
ZALMFILLETS
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden (400
g)
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje verse rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje verse tijm
Methode:
Was en schil de aardappelen en snij ze in vieren.
Kook ze 25 minuten in water met zout. Uit laten
lekken en in plakjes snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine stukjes. Schil
de teentjes knoflook en snij ze in stukjes. Vermeng
de uien en knoflook met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de citroensap en laat
het intrekken. Droog deppen en op smaak brengen
met peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen en doe ze in
een ingevette ovenschaal, de zalm kruiden en erop
leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn erover,
verdeel de rozemarijn en tijm erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
GEPOCHEERDE VIS (FOREL)
Ingrediënten:
1 citroen
vis
Methode:
Was, droog en besprenkel de binnen- en
buitenzijde met citroen. Laat de citroensap in de vis
trekken en breng de vis dan op smaak met zout en
peper. Leg de vis in een roestvrijstalen schaal met
een geperforeerd inzetstuk.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 3
GEVULDE INKTVIS
Ingrediënten:
1 kg middelgrote inktvis, schoongemaakt
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
90 g gekookte langkorrelrijst
4 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gehakte peterselie
zout, peper
citroensap
4 eetlepels olijfolie
150 ml wijn
500 ml tomatensap
Methode:
Wrijf de inktvis goed in met zout en spoel het af
onder de lopende kraan.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui met twee
eetlepels olijfolie aan tot de ui glazig is. Voeg de
langkorrelrijst, pijnboompitten, rozijnen en peterselie
toe aan de uien en op smaak brengen met zout,
peper en citroensap. Vul de inktvis met het
mengsel, maak de opening dicht.
Doe vier eetlepels olijfolie in een braadslede en
schroei de inktvis dicht op de ring. Voeg wijn en
tomatensap toe.
Dek de braadslede af met een deksel en doe het in
de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVOGELTE
KIPPENPOTEN
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g crème fraîche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïsstijfsel
Methode:
3
Maak de kippenpoten schoon en leg ze in de
braadslede. Vermeng de rest van de ingrediënten
en giet het over de kippenpoten.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVULDE KIPPENBORST
Geserveerd met spinazie in saffraansaus
Ingrediënten:
Voor 6 personen
400 g spinaziebladeren, geblancheerd
Een snufje zout
100 g volvette roomkaas met groene paprika
Versgemalen zwarte peper
6 kipfilets
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel mosterd
100 ml witte wijn
150 ml light kippenbouillon
1 bosje saffraan
150 ml volle room
1/2 eetlepel citroensap
Methode:
Houd 20 - 24 grote spinaziebladeren achter. Knijp
de resterende blaadjes voorzichtig samen en hak ze
grof met het wiegemes. Mix de blaadjes dan met de
roomkaas en voeg naar smaak zout en peper toe.
Snij de kipfilets in de lengte door zodat er een soort
envelop ontstaat. Vul de kipfilet met de spinaziemix
en sluit af met cocktailprikkers.
Sprenkel het citroensap over de kip en wrijf de
mosterd erin. Dan licht kruiden met zout en peper.
Wikkel de kipfilets ten slotte in de spinazieblaadjes
die u eerder apart had gelegd. Plaats de kipfilets in
de geperforeerde schaal en stoom het geheel met
de functie Stomen. Reduceer de witte wijn en de
bouillon in een pan tot ongeveer 100 ml. Voeg dan
de saffraan en roomkaas toe. Kruid de saus met
citroensap en voeg zo nodig zout en peper toe.
Haal de cocktailprikkers uit de kipfilets. Snijd de
kipfilet in plakjes. Giet wat saus op het bord en leg
de stukjes kipfilet erop.
Hoeveelheid water in waterschuiflade: 600 ml
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 1
COQ AU VIN
Ingrediënten:
1 kip
zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon en in
vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en uitgeperst
Methode:
De kip schoonmaken, kruiden met peper en zout en
met bloem bestrooien.
Verhit de geklaarde boter in een braadslede op de
ring, laat de kip aan alle zijden bruin worden. Giet
de witte wijn, kippenbouillon en sojasaus erbij en
breng het aan de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes, champignons,
sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken met deksel
en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVULDE KIP
Ingrediënten:
1 kip, 1,2 kg (met eetbare organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 g. paneermeel
3 - 4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
20 g boter
1 ei
zout en peper
Methode:
Kip schoonmaken en droog deppen. Meng de olie,
het zout en de paprikapoeder en wrijf het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de melk. Fruit
de stukjes ui, peterselie en boter aan in een pan.
Snij hart, lever en maag fijn en voeg een ei toe.
Meng het geheel en breng het op smaak met zout
en peper.
Doe de kip in een braadslede met de borst omlaag,
doe het in het apparaat. Draai om na 30 minuten. Er
klinkt een signaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 3
CANARD À L ORANGE
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
zout
peper
4
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in stukjes
gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry
Methode:
De eend schoonmaken, breng op smaak met peper
en zout en inwrijven met sinaasappelschil.
Vul de eend met gezouten stukjes sinaasappel en
maak de eend dicht.
Doe de eend in een braadslede, met de borst naar
beneden.
Pers de sinaasappels uit, vermeng het sap met de
sherry en giet het mengsel over de eend.
Plaats de eend in het apparaat. Draai om na 30
minuten. Er klinkt een signaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 90 minuten
Roosterhoogte: 1
VLEES
STOOFSCHOTEL
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 g boter
1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Methode:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met peper en
zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees aan. Doe
het vervolgens in een stoofschotel.
Schil en snij een ui, glazig bakken in een beetje
boter en over het vlees doen.
Meng het donkere bier, de bruine suiker, de
tomatenpuree en de vleesbouillon, doe het in een
pan en breng het aan de kook. Schenk het over het
vlees (vlees moet bedekt zijn).
Dek het af en doe het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 120 minuten
Roosterhoogte: 3
GEMARINEERD RUNDVLEES
Marinade maken:
1 l water
500 ml wijnazijn
2 theelepels zout
15 peperkorrels
15 jeneverbessen
5 laurierblaadjes
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het afkoelen.
1,5 kg biefstuk
Schenk de marinade over het biefstuk tot het
wordt bedekt en laat het 5 dagen marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
zout
peper
soepgroente van de marinade
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep het droog.
Kruiden met zout en peper en aan alle kanten bruin
laten worden in een braadslede. Voeg vervolgens
de soepgroente van de marinade toe.
Schenk de marinade in de braadslede. De bodem
moet bedekt zijn met 10 - 15 mm. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het in het
apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 150 minuten
Roosterhoogte: 1
GEHAKTBROOD
Ingrediënten:
2 droge broodjes
1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
100 g spekreepjes
Methode:
Drenk de broodjes in water en knijp ze uit. Schil de
ui en snij de ui fijn, fruit de ui en voeg de gehakte
peterselie toe.
Vermeng het gehakt met de eieren, de uitgeknepen
broodjes en de ui. Kruid met zout, peper en
paprikapoeder, plaats het vlees in een rechthoekig
bakblik en dek het vlees af met de reepjes bacon.
Voeg een beetje water toe en plaats het vlees in de
oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 70 minuten
Roosterhoogte: 1
VARKENSSCHENKEL
Ingrediënten:
1 varkensschenkel 0,8 - 1,2 kg
5
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons (280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie)
water
Methode:
Snij het zwoerd rondom de varkensschenkel in.
Vermeng de olie, het zout, het paprikapoeder en de
basilicum met elkaar en verspreid het over de
varkensschenkel. Doe de varkensschenkel in een
braadslede en verspreid de champignons erover.
Voeg soepgroente en water toe. De bodem moet
bedekt zijn met een laagje van 10 - 15 mm. Draai
het vlees na ongeveer 30 minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 160 minuten
Roosterhoogte: 1
SCHOUDERKARBONADE
Ingrediënten:
1,5 kg schouderkarbonade, met vel, van een
jong varken
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
150 g fijn gehakte selderij
1 prei, gesneden
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden (400
g)
250 ml room
2 teentjes knoflook, geschild en uitgeperst
vers rozemarijn en tijm
Methode:
Snij met een scherp mes ruiten in het vel. Kruiden
met zout en peper en aan alle kanten bruin laten
worden met olijfolie in een braadslede op de ring,
vervolgens verwijderen. Doe de selderij en prei met
een beetje olie in een braadslede, voeg vervolgens
de tomaten, room, knoflookteentjes, rozemarijn en
tijm toe, roeren en leg de schouderkarbonade er
bovenop. Plaats het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 130 minuten
Roosterhoogte: 1
ZWEEDS BRAADGERECHT
Ingrediënten:
200 g gedroogde pruimen
150 ml witte wijn
1,5 kg varkensrug of kalfsrug (zonder bot)
1 middelgrote ui
appel
zout, peper en paprikapoeder
Methode:
Laat de pruimen twee uur weken in witte wijn. Het
vlees even afspoelen met water en droog deppen.
Snij inkeping in de onderkant van het vlees en doe
een pruim in elke inkeping, druk ze zover mogelijk in
het vlees. Kruid het vlees en doe het in de
braadslede met de kant zonder pruimen omhoog.
Schil de uien en de appel, snij ze in achten en leg
de stukjes rond het vlees. Vul de wijn waar de
pruimen in hebben geweekt aan met water tot
250ml en schenk het over het vlees. Lekker met
bijvoorbeeld aardappelkroketjes, aardappelgratin en
broccoli.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 1
KALFSSCHENKEL
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons (280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie)
water
Methode:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom de
kalfsschenkel. Snij vier plakjes gekookte ham door
de helft en plaats ze in de inkepingen. Vermeng de
olie, het zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de kalfsschenkel.
Doe de kalfsschenkel in een braadslede en
verspreid de champignons erover. Voeg
soepgroente en water toe aan de kalfsschenkel. De
bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10 - 15
mm. Draai het vlees na ongeveer 30 minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 150 minuten
Roosterhoogte: 2
OSSOBUCO
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 - 4 cm dik
(afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes gesneden
4 stengels selderij, in stukjes gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel, gehalveerd,
zonder pitten en in stukjes gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn gesneden
6
3 teentjes knoflook, geschild en fijn gesneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel oregano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Methode:
Smelt 4 eetlepels boter in een braadslede en fruit
de groente erin aan. Neem de groenten uit de
braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid het vlees
en paneer het met de bloem. Laat het teveel aan
bloem eraf vallen. Verhit de olijfolie en braad het
vlees goudbruin aan op middelhoog vuur. Neem het
vlees uit de pan en schenk het teveel aan olijfolie uit
de braadslede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met 250 ml
wijn, doe het in een sauspan en laat het zachtjes
pruttelen. Voeg 250 ml vleesbouillon, peterselie,
tijm, oregano en tomaatblokjes toe. Kruiden met
peper en zout. Aan de kook brengen.
Doe de groenten in de braadslede, leg het vlees er
bovenop en giet de saus er overheen. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het in de
oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 120 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVULDE KALFSBORST
Ingrediënten:
1 broodje
1 ei
200 g gehakt
zout, peper
1 ui, gesneden
peterselie, gehakt
1 kg kalfsborst (met inkeping)
soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie)
50 g bacon
250 ml water
Methode:
Drenk het broodje in water en knijp het uit.
Vervolgens mengen met ei, gehakt, zout, peper,
stukjes ui en peterselie.
Kruid de kalfsborst (met inkeping) en vul het vlees
via de inkeping. Maak de opening dicht.
Doe de kalfsborst in een braadslede, voeg de
soepgroente, bacon en water toe. Draai het vlees
na ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat: 100 minuten
Roosterhoogte: 2
LAMSBOUT
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Methode:
Spoel de lamsbout af en dep het droog, wrijf de
olijfolie erin en maak inkepingen in het vlees.
Kruiden met peper en zout. Schil de teentjes
knoflook en snij ze in stukjes, stop ze samen met de
rozemarijn in de inkepingen in het vlees.
Leg de lamsbout in de braadslede en voeg water
toe. De bodem moet bedekt zijn met een laagje van
10 - 15 mm. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 160 minuten
Roosterhoogte: 2
KONIJN
Ingrediënten:
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie)
Methode:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen
jeneverbessen, zout en peper en strijk in met
gesmolten boter.
Plaats de hazenruggen in een braadslede, schenk
er zure room (sour cream) over en voeg de
soepgroente toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 1
KONIJN IN MOSTERDSAUS
Ingrediënten:
2 konijnen van elk 800 g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepel bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel vers tijm
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Methode:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken, kruiden met zout
en peper en rondom bruin laten worden in een
braadslede op de ring.
7
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui met het
spek bruin worden. Bestrooien met bloem en
roeren. Giet de kippenbouillon, witte wijn en tijm
erbij en breng het aan de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe, doe het vlees
terug, dek het af en plaats het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 90 minuten
Roosterhoogte: 1
EVERZWIJN
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
150 g worteltjes
2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het afkoelen.
1,5 kg wildzwijn (schouder)
Schenk de marinade over het vlees tot het
wordt bedekt en laat het 3 dagen marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep het droog.
Kruiden met zout en peper en aan alle kanten bruin
laten worden in een braadslede op de ring. Voeg
vervolgens cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe.
Schenk de marinade in de braadslede. De bodem
moet bedekt zijn met 10 - 15 mm. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het in het
apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 140 minuten
Roosterhoogte: 1
OVENGERECHT
LASAGNE
Ingrediënten van de vleessaus:
100 g. doorregen buikspek
1 ui
1 wortel
100 g. selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa
400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 g. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g milde kaas, geraspt
Methode:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en
kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De ui en
de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle
groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en
de groente daarin roerbakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, los bakken
en blussen met wat bouillon. De vleessaus op
smaak brengen met tomatenpuree, de kruiden, zout
en peper en afgedekt op een laag pitje ongeveer
30 minuten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken: Laat
de boter smelten in een pan, voeg de bloem toe en
blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak
brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder
deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met 1
eetlepel boter. Afwisselend een laag pastabladen,
vleessaus, béchamelsaus en geraspte kaas in de
schaal leggen. De bovenste laag moet een met
kaas bestrooide laag bechamelsaus zijn. De rest
van de boter in kleine stukjes op het gerecht
leggen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
CANNELLONI
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g crème fraîche
200 g vers zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
8
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g geraspte kaas
40 g boter
Methode:
Doe de uien en de boter in een pan en bak tot de
uien glazig zijn. Voeg de bladspinazie toe en laat
het zachtjes koken. Voeg de crème fraiche toe, mix
en laat afkoelen.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken: Laat
de boter smelten in een pan, voeg de bloem toe en
blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak
brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder
deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Voeg zalm, baars, garnalen en mosselvlees toe aan
de spinazie en roer door elkaar.
Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met 1
eetlepel boter.
Vul de cannelloni met het spinaziemengsel en
plaats in een ovenschaal. Leg tussen elke rij
cannelloni een laagje béchamelsaus . De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter in kleine
stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
PASTAGRATIN
Ingrediënten:
1 liter water
Zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
1 ui
100 g boter
1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Methode:
Breng water met een beetje zout aan de kook. Doe
de tagliatelle in het kokende gezouten water en laat
het ongeveer 12 minuten koken. Vervolgens
afgieten.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui. Glazig
bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Mix de
tagliatelle, ham en peterselie en uien en doe het in
de ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng het op
smaak met zout, peper en nootmuskaat en schenk
het over het pastamengsel. Verdeel de
parmezaanse kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
MOUSSAKA (VOOR 10 PERSONEN)
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden (400 g)
50 g geraspte kaas
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g geraspte kaas
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en voeg het
gehakt toe.
Voeg de tomatenblokjes, geraspte emmentaler en
broodkruimels toe, roer goed en breng het aan de
kook. Op smaak brengen met zout, peper en kaneel
en van het vuur halen.
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van 1 cm
dik, was de aubergines en snij ze ook in plakken
van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken: Laat
de boter smelten in een pan, voeg de bloem toe en
blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak
brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder
deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Leg de aardappelschijfjes op de bodem van een
ingevette ovenschotel en strooi er een beetje
geraspte kaas over. Leg hier vervolgens een laagje
9
aubergines op. Doe hierop weer het
gehaktmengsel. Doe hierop de béchamelsaus.
Leg hier weer een laagje aardappel op, gevolgd
door aubergine en het gehaktmengsel. De laatste
laag moet béchamelsaus zijn. Verdeel over de
bovenkant de rest van de kaas en de
broodkruimels. Smelt de boter en giet het over de
moussaka.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
AARDAPPELGRATIN
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken,
droog ze af en breng ze op smaak met zout en
peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in met een
teentje knoflook en vet de schaal daarna in met
boter.
Verspreid de helft van de gezouten
aardappelplakjes in de schaal en strooi er wat
geraspte kaas over. Leg de overige
aardappelschijfjes er bovenop en strooi de rest van
de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en vermeng dit
met de melk en de room. Giet het mengsel over de
aardappels en verspreid de rest van de boter in
kleine stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat: 70 minuten
Roosterhoogte: 2
FRANKISCHE KNÖDEL SCHAAL
Ingrediënten:
Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
1 klein blikje kleine champignons
500 g uien, in blokjes gesneden
1 kg knoedeldeeg
400 g geraspte kaas
250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout, peper,
paprikapoeder etc. Fruit de stukjes ui. Laat de
champignons goed uitlekken. Vermeng ze met het
vlees, de ui en de champignons en doe alles in een
ovenschaal. Vermeng de knoedeldeeg met de kaas
en doe het op het kalkoenmengsel. Schenk
vervolgens de room erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 75 minuten
Roosterhoogte: 1
KOOLSTOOFSCHOTEL
Ingrediënten:
1 kool (800 g)
marjorein
1 ui
bakolie
400 g gehakt
250 g langkorrelrijst
zout, peper en paprikapoeder
1 liter vleesbouillon
200 ml crèmefraiche
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij de kool in vieren en verwijder de stronk.
Blancheren in gezouten water op smaak gebracht
met oregano.
Schil en snij een ui fijn, licht aanbakken in een
beetje olie. Voeg vervolgens het gehakt en de
langkorrelrijst toe, roeren en op smaak brengen met
zout, peper en paprika. Voeg vleesbouillon toe en
laat het 20 minuten sudderen met een deksel op de
pan.
Plaats laagjes kool en het rijst-/gehaktmengsel in
een schaal.
Doe de crèmefraîche bovenop het gerecht en strooi
kaas over de bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
WITLOFGRATIN
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
150 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder de bittere
kern. Was de witlof en kook het 15 minuten in
water.
Neem de witlofhelften uit het water, spoel ze af met
koud water en doe de twee helften weer tegen
elkaar. Rol elk stronkje in een plakje ham en leg ze
op een ingevette bakplaat.
Laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Even
fruiten en vervolgens de groentebouillon en melk
toevoegen en aan de kook brengen.
Roer 50 g kaas door de saus en schenk het over
het witlof. Strooi de rest van de kaas over het
gerecht.
10
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
JANSONS VERLEIDING
Ingrediënten:
8 - 10 aardappelen
2 uien
125 g ansjovisfilets
300 ml room
2 eetlepels broodkruimels
peper
vers gesneden tijm
2 eetlepels boter
Methode:
Was de aardappelen, schil ze en snij ze in smalle
plakjes. Schil de uien en snij ze in smalle plakjes.
Vet een ovenschaal in met boter. Doe een derde
van de aardappelen en uien in de schaal. Doe de
helft van de ansjovis daarop en dek het af met een
derde van de uien en aardappelen. Verdeel de rest
van de ansjovis over de bovenkant. Doe daarop de
rest van de uien en aardappelen met als bovenlaag
aardappels.
Bestrooien met peper en de fijngesneden tijm.
Schenk het zoute water van de ansjovis over het
gerecht en voeg de room toe. Strooi de
broodkruimels erover en leg kleine beetjes boter op
de bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 3
PIZZA/QUICHE
PIZZA
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden
(200 g)
200 g geraspte kaas
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g fetakaas
oregano
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Gist in een kom verkruimelen en in water oplossen.
Het met het zout en de olie gemengde meel
toevoegen.
De ingrediënten zolang kneden, tot het een soepel
deeg is, dat loskomt van de kom. Het deeg
vervolgens laten rijzen op een warme plaats, tot het
twee maal zo groot is geworden.
Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
De ingrediënten voor de garnering
achtereenvolgens op het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 1
UIENTAART
Ingrediënten voor het deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml melk
1 ei
50 g boter
3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g crèmefraiche
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het gat met de
melk en een beetje meel van de rand. Bestrooi met
meel en laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel scheuren
vertoont.
Leg het ei en de boter op de rand van het meel.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in vieren en
snij in dunne plakjes.
Snijd de bacon in blokjes en bak ze glazig met de
uien. Laat het afkoelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork en druk de
randen omhoog. Laat het opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crèmefraiche, melk, zout en peper
samen. Verspreid de afgekoelde uien en spekjes
11
over het deeg. Doe het mengsel erover en strijk het
glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 1
QUICHE LORRAINE
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een diameter van 28
cm
Methode:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een
mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat het
deeg een paar uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet zwart
bakblik. Prik de bodem in met een vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de kruiden samen
voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 1
KAASFLAN
Ingrediënten:
1,5 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg of
bladerdeeg (vierkant uitgerold)
500 g geraspte kaas
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Methode:
Leg het deeg op een goed ingevette bakplaat.
Vervolgens met een vork gaatjes in het deeg
prikken.
Verspreid de kaas gelijkmatig over het deeg. Meng
de room, melk en eieren en breng op smaak met
zout, peper en nootmuskaat. Weer goed
vermengen en over de kaas schenken.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 1
PIEROGI (30 KLEINE STUKJES)
Ingrediënten voor het deeg:
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overige:
Bakplaat met bakpapier
Methode:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en een beetje
zout tot deeg en plaats het in de koelkast.
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de bacon in
stukjes en bak het in de geklaarde boter. Voeg de
kool toe en roerbak het. Op smaak brengen met
zout, peper en nootmuskaat en de sour cream
toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is verdampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes, mengen met de
kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde cirkels met
een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en vouw het
dicht. Maak de randen vast door er met een vork op
te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van bakpapier
en bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in het apparaat: 20 minuten
Roosterhoogte: 3
KAASKOEKJES
Ingrediënten:
400 g fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Methode:
Meng de feta, eieren, peterselie en peper. Dek de
bladerdeeg af met een vochtige doek om uitdrogen
te voorkomen. Leg 4 blaadjes op elkaar en bestrijk
ze met een beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op één hoek van
elk reepje en vouw het diagonaal in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en bestrijk ze
met olie.
12
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 3
GEITENKAASFLAN
Ingrediënten van het deeg:
125 g bloem
60 ml olijfolie
1 snufje zout
3 - 4 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de garnering:
1 eetlepel olijfolie
2 uien
zout en peper
1 theelepel gehakte tijm
125 g ricotta
100 g geitenkaas
2 eetlepels olijven
1 ei
60 ml room
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een diameter van 28
cm
Methode:
Doe de bloem, olijfolie en het zout in een mengkom
en meng het totdat het deeg korrelig wordt. Voeg
het water toe en kneed een deegbal. Laat het deeg
een paar uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet zwart
bakblik. Prik de bodem in met een vork.
Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Schil de uien,
snij ze fijn en fruit ze in de olie voor ongeveer 30
minuten met de deksel op de pan. Op smaak
brengen met zout en peper en vermengen met 1/2
theelepel gehakte peterselie.
Laat de uien een beetje afkoelen en verspreid ze
over het deeg.
Doe de ricotta en geitenkaas erop en voeg ook de
olijven toe. Strooi 1/2 theelepel gehakte tijm er
overheen.
Meng de eieren, en de room samen voor de vulling.
Giet de vulling over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 1
TAART/KOEKJES
AMANDELCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g meel
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overige:
28 cm springvorm
Methode:
Mix de eieren, suiker en marsepein gedurende 5
minuten, voeg dan langzaam de olijfolie toe aan het
eimengsel.
Zeef de bloem, kaneel en bakpoeder en vermeng
dan de gesneden pistachenootjes en gemalen
amandelen met de bloem. Spatel de melk
voorzichtig door het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de bodem
bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in het apparaat: 70 minuten
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid het over de
taart met een borsteltje. Laat het afkoelen. Meng de
poedersuiker, kaneel en het warme water met
elkaar en smeer het op de taart. Strooi de
amandelsnippers onmiddellijk op het glazuur van de
taart.
BROWNIES
Ingrediënten:
250 g pure chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g meel
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Breek de chocolade in stukken en laat het au-bain-
marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout en water,
voeg de eieren en de gesmolten chocolade toe.
13
Hak de walnoten grof, meng ze met de bloem en
het bakpoeder en meng het met het
chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat, giet het
mengsel erin en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het bakpapier en snijd
het in stukken.
CAPPUCCINOCAKE
Voor het deeg:
100 g zachte boter
90 g suiker
2 eierdooiers
de zaadjes van een vanillestokje
2 eetlepels oploskoffie (opgelost in 50 ml heet
water)
2 eiwitten
50 g bloem
50 g maizena
1/2 theelepel bakpoeder
Voor de saus:
250 ml sinaasappelsap
50 g suiker
1 snufje kaneel
20 ml sinaasappellikeur
Voor de afwerking:
200 ml geklopte slagroom voor de versiering
Overige:
6 kleine schaaltjes of vormpjes ingesmeerd met
boter
Methode:
Meng de boter, suiker, eierdooiers en de zaadjes
van een vanillestokje en giet het mengsel in de
opgeloste koffie. Klop de eiwitten. Zeef de bloem,
zetmeel en bakpoeder en voeg het in lagen aan het
eiwitmengsel toe. Spatel het door het mengsel.
Giet het mengsel in kleine schaaltjes of vormpjes
ingesmeerd met boter.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 600 ml water toe aan de waterlade
Na het bakken:
Giet sinaasappelsap, suiker, kaneel en
sinaasappellikeur in een melkpannetje en laat het
op ring reduceren totdat de saus stroopachtig is.
Stort de warme cakejes op een serveerplaat en
versier ze met de saus en slagroom.
WORTELCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g bloem
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
Ingevette ronde springvorm met een diameter
van 22 cm
Methode:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker, eieren en
siroop. Voeg de overige ingrediënten bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien nodig melk
toevoegen om het te verdunnen).
Bestrijk de taart met het koude mengsel en strooi er
gemalen hazelnoten over.
KWARKTAART
Ingrediënten voor de bodem:
150 g meel
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkroom:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraîche
1 pakje puddingpoeder (40 g of het equivalent
voor pudding van 500 ml melk)
Overige:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter
van 26 cm
Methode:
14
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de
ingrediënten toe en meng het geheel met een
handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast.
Bedek de ingevette bodem van een springvorm met
2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren
in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte met de
rest van het deeg.
Klop de eiwitten met de handmixer tot deze stijf zijn.
Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken, besprenkel
met rum en laat dit intrekken.
Doe de magere kwark, de eigelen, suiker,
citroensap, crème fraiche en de custardpoeder in
een mengkom en mix het goed door elkaar.
Spatel als laatste voorzichtig de geklopte eiwitten
en de rozijnen door het kwarkmengsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 85 minuten
Roosterhoogte: 1
KERSENTAART
Ingrediënten:
500 g brood
750 ml melk
1 snufje zout
80 g suiker
4 eieren
2 potjes zure kersen
50 g boter
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Snijd het brood in plakjes. Meng de melk, het zout,
de suiker en eieren en giet het over het brood. Laat
het mengsel goed inweken. Giet de zure kersen af
en voeg ze aan het mengsel toe. Doe het beslag in
de springvorm. Verdeel klontjes boter over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 400 ml water toe aan de waterlade
VRUCHTENCAKE
Ingrediënten:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g meel
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overige:
Zwarte springvorm met een diameter van 24 cm.
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van het
bakblik
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom
doen en mixen. Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals mixen. Het meel met het
bakpoeder toevoegen aan de schuimmassa en het
geheel mengen.
Vermeng het fruit ook met het mengsel.
Plaats het mengsel in een ingevet bakblik en breng
het mengsel aan de randen iets hoger aan dan in
het midden. Versier de rand en het midden van de
cake met de hele geblancheerde amandelen. Plaats
de cake in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 100 minuten
Roosterhoogte: 1
VRUCHTENTAART
Ingrediënten van het deeg:
200 g meel
1 snufje zout
125 g boter
1 ei
50 g suiker
50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (400 g appels, perziken, zure
kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overige:
Quichevorm met een diameter van 28 cm,
ingevet
Methode:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het zout en de
kleine stukjes boter erbij. Voeg vervolgens het ei,
de suiker en het koude water toe en kneed een
deegbal.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast. Rol het
koele deeg uit en doe het in de ingevette
quichevorm en prik het in met een vork. Maak het
fruit schoon, verwijder de pitten en leg het in kleine
stukjes op het deeg. Doe de amandelen, eieren,
suiker en zachte boter in een kom en meng het
samen. Verdeel het over het fruit en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten
Roosterhoogte: 1
15
GROOTMOEDERS APPELTAART
Ingrediënten:
250 g boter
250 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g marsepein
5 eieren
500 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 zakje speculaaskruiden (ongeveer 20 g)
50 g cacaopoeder
150 ml rode wijn
1,2 kg appels
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom
doen en mixen. Voeg 100 g marsepein in kleine
stukjes gesneden toe en klop tot een glad mengsel
ontstaat. Voeg één voor één de eieren toe en klop
tot een luchtig mengsel ontstaat. Voeg de bloem,
bakpoeder, speculaaskruiden en cacaopoeder toe
aan het mengsel. Voeg de rode wijn toe. Doe het
deeg in een diepe bakplaat met bakpapier en strijk
de bovenkant glad. Schil 1,2 kg appels en snij ze in
stukken van 0,5 cm dik. Pruimenpuree: Leg de
appelstukjes op het deeg en vul de gaten op met
pruimenpuree. Zet het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten
Roosterhoogte: 3
Laat de taart na het bakken afkoelen en
verwijder het bakpapier.
Glazuur:
250 ml appelsap
1 zakje helder taartglazuur
Laat de taart na het bakken afkoelen en
verwijder het bakpapier.
Vermeng het glazuur met de appelsap en zakje
taartglazuur en strijk het over de taart.
CITROENCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Rechthoekig bakblik, 30 cm lang
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van het
bakblik
Methode:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in
een mengkom doen en roeren tot een schuimige
massa ontstaat. Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals roeren tot het een
schuimige massa is geworden.
Voeg het meel en zetmeel, vermengd met de
bakpoeder, toe aan de schuimmassa en meng het
geheel.
Het deeg in de ingevette en met paneermeel
bestrooide bakvorm gieten, gladstrijken en in het
apparaat plaatsen
Na het bakken het citroensap en de poedersuiker
mengen. De gebakken taart op een stuk
aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vouwen,
zodat het glazuur niet weg kan vloeien. Met een
houten prikker gaatjes in de taart maken en het
glazuur met een penseel aanbrengen. Daarna de
taart even laten staan zodat het glazuur kan worden
opgenomen.
Bereidingstijd in het apparaat: 75 minuten
Roosterhoogte: 1
MUFFINS
Ingrediënten:
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g meel
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overige:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in doorsnee
Methode:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout en de
schil van een wasvrije citroen. Voeg de eieren toe
en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder en roer het
door het mengsel met de melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het door het
mengsel met de chocoladesnippers.
Doe het mengsel in de papieren vormpjes, plaats
de vormpjes op een bakplaat en plaats in het
apparaat. Gebruik een muffinvorm indien mogelijk.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
16
Roosterhoogte: 3
PRUIM KNOEDEL (6 STUKKEN)
Voor het deeg (de ingrediënten moeten op
kamertemperatuur zijn):
125 ml melk
20 g suiker
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of 42 g
vers gist)
300 g bloem
30 g suiker
30 g boter
1 eierdooier
1 heel ei
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
een klein beetje citroenschil
pruimenjam
Na het koken:
50 g boter
50 g gemalen maanzaad
suikerglazuur
Overige:
ingevette schaal
Methode:
Plaats melk en suiker in een melkpannetje en
verwarm het mengsel op een kookring. Voeg droge
gist toe en roer het mengsel. Laat het dan ongeveer
30 minuten staan. Doe bloem, suiker, boter,
eierdooier, ei, vanillesuiker en een klein beetje
citroenschil in een roerkom. Voeg de melk en gist
toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Bedek het deeg met een doek en laat het nog eens
45 minuten rijzen. Snij het deeg dan met behulp
van een lepel in balletjes (van ongeveer 80 g), druk
de balletjes met de hand plat en vul ze met een
theelepel pruimenjam. Trek de randen van het deeg
omhoog en bedek de jam met deeg. Vorm het deeg
dan in een bal. Leg de ballen op een ingevette
schaal, bedek ze en laat ze nog eens 45 minuten
rijzen. Plaats de schaal dan in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 3
Voeg 500 ml water toe aan de waterlade
TULBAND
Ingrediënten voor de bodem:
500 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of 42 g
vers gist)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten weken in
20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele blanke amandelen
Methode:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker, boter,
eieren, zout en melk in een mengkom en kneed een
glad gistdeeg. Dek de deeg in de kom af en laat het
1 uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de hand door het
deeg.
Doe de amandelen in de holtes van een ingevette
en bebloemde tulband.
Maak een worst van het deeg en doe het in de
tulband. Dek het af en laat het 45 minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 1
SAVARIN
Ingrediënten voor het deeg:
350 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of 42 g
vers gist)
75 g suiker
100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
125 ml melk
Na het bakken:
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml
sinaasappellikeur
Methode:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter, eigeel,
zout, vanillesuiker en melk in een mengkom en
kneed een glad gistdeeg. Dek de deeg in de kom af
en laat het 1 uur rijzen. Doe de deeg in een
ingevette ronde cakevorm en laat het afgedekt 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en laat het
afkoelen.
Voeg pruimen- of sinaasappellikeur toe aan het
suikerwater en roer.
Als de taart is afgekoeld, met een houten prikker
gaatjes maken en het mengsel in de taart laten
trekken.
CAKE, ZACHT
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
17
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
100 g bloem
100 g maizena
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart, de bodem
bedekt met bakpapier
Methode:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op met het
warme water, 50 g suiker, vanillesuiker en zout.
Klop het eiwit met 100 g suiker tot deze stijf zijn.
Meng de bloem, het zetmeel en de bakpoeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het eigeel. Spatel
dan voorzichtig het meelmengsel erin. Het deeg in
de bakvorm gieten, gladstrijken en in het apparaat
plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minuten
Roosterhoogte: 3
KRUIMELTAART
Ingrediënten voor het deeg:
375 g meel
20 g. gist
150 ml lauwe melk
60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g meel
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats het in
het gat met de melk en een beetje meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe aan de
rand van het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte. Rol het deeg uit en plaats
het op een ingevette bakplaat waar u het laat rusten
om opnieuw te rijzen.
Boter, suiker en kaneel in een mengkom doen en
mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en kneed het tot
een kruimelig mengsel.
Verspreid de boter op het gerezen deeg en
verspreid het kruimelmengsel er gelijkmatig
overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 3
ZWEEDSE CAKE
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart, de bodem
bedekt met bakpapier
Methode:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en 5 minuten mixen tot het
schuimig is. Voeg de gesmolten boter toe aan het
deeg en roer het erdoor.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het
schuimige deeg en roer het erdoor.
Voeg tenslotte het koude water toe en mix alles
goed door elkaar. Het deeg in de bakvorm gieten,
gladstrijken en in het apparaat plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 1
SUIKERTAART
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg of
bladerdeeg (vierkant uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
70 g suiker
Methode:
Plaats het deeg op een goed ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork. Verdeel de
hazelnoten gelijkmatig over het deeg. Schil de
appels, verwijder het klokhuis en snij ze in 12
stukjes. Verspreid de stukjes gelijkmatig over het
deeg. Meng de eieren, room, suiker en vanillesuiker
en doe het over de appel.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
18
WORTELCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
4 eiwit
1 snufje zout
80 g poedersuiker
120 g suiker
200 g fijn geraspte wortel
200 g fijn gemalen amandelen
1 citroen, sap en geraspte schil
1 eetlepel kersenlikeur
1/2 theelepel kaneel
60 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
Ingrediënten voor de garnering:
150 g poedersuiker
1 eetlepel kersenlikeur
12 decoratieve marsepeinen worteltjes
gemalen hazelnoten
Overige:
Springvorm met een diameter van 26 cm,
ingevet en bedekt met bakpapier.
Methode:
Klop eiwit met zout tot er pieken ontstaan, voeg de
poedersuiker toe en klop tot een stevige substantie.
Mix het eigeel met de suiker tot het romig wordt en
voeg de overige ingrediënten toe. Voeg een kwart
van het geklopte eiwit bij het eigeel en mix
voorzichtig de rest van het geklopte eiwit met het
mengsel. Doe het deeg in het bakblik en strijk glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Af laten koelen. We raden om de voorbereidende
werkzaamheden één tot twee dagen van tevoren uit
te voeren en afgedekt in de koelkast te bewaren.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met de
kersenlikeur. Voeg indien nodig water toe. Bedek
de taart met het glazuur en versier met de
marsepeinen worteltjes.
BROOD/BROODJES
BROODJES, ZOET
Ingrediënten:
420 g bloem
60 g boter
50 g suiker
een snufje vanillesuiker
geraspte citroenschil
een snufje zout
200 ml handwarme melk
30 g gist
2 eierdooiers
100 g rozijnen
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het
midden. Voeg de gist toe en doe het in het gat met
melk en een beetje suiker. Meng er wat bloem bij
vanaf de rand. Bestuiven met bloem en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, vanillesuiker,
citroenschil, ei en boter op de rand van het meel.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Voeg de gewassen rozijnen toe aan het deeg en
maak 12 broodjes van dezelfde grootte.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze
een half uur voor het bakken afgedekt staan.
Bereidingstijd in het apparaat: 20 minuten
Roosterhoogte: 3
VOLKORENBROOD
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Methode:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge gist in
een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout bij de
bloem. Alle ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is in
grootte.
Maak een lang brood en plaats het op de bakplaat
die is ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat het brood nogmaals met de helft rijzen. Voor
het bakken bestrooien met een beetje bloem.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 300 ml water toe aan de waterlade.
WITBROOD
Ingrediënten:
1.000 g bloem
40 g verse gist of 20 g gedroogde gist
19
650 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Methode:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist
oplossen in lauwwarme melk en toevoegen aan het
meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Afhankelijk van de kwaliteit van het meel
kan een beetje meer melk nodig zijn om een
werkbaar deeg te krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is in grootte.
Snijd het deeg in twee stukken, maak lange broden
plaats deze op de bakplaat die is ingevet of bedekt
met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de broden
en maak met een scherp mes 3 - 4 keer een
diagonale snede van minstens 1 cm diep.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 200 ml water toe aan de waterlade.
VLECHTBROOD
Ingrediënten voor het deeg:
650 g meel
20 g. gist
200 ml melk
40 g suiker
5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 g. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 g honing
30 g gesmolten boter
20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats het in
het gat met de melk en een beetje suiker en de
meel en roer vanaf de rand, besprenkel met meel en
laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde
meel op het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand van het
meel. Kneed alle ingrediënten tot een soepel
gistdeeg. Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Mix voor de vulling alle ingrediënten samen. Verdeel
het deeg in drie gelijke delen en rol het uit in lange
rechthoeken. Verspreid een derde van de vulling op
elke rechthoek en rol de stukken deeg op.
Maak een vlecht van de drie stukken deeg. Bedek
het oppervlak van de vlecht met een mengsel van
eigeel en melk en besprenkel met
amandelschaafsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten
Roosterhoogte: 3
BOTERKOEK
Ingrediënten voor het deeg:
750 g meel
30 g gist
400 ml melk
10 g suiker
15 g zout
1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats het in
het gat met de melk en een beetje meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, ei en boter op de
rand van het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Maak drie gelijke stukken deeg en maak er reepjes
van. Vlecht de repen met elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan. Bedek het
oppervlak van de vlechtkoek met een mengsel van
eigeel en melk en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Roosterhoogte: 3
GROENTEN
MEDITERANE GROENTEN
Ingrediënten:
200 g courgettes
1 rode paprika
20
1 groene paprika
1 gele paprika
100 g champignons
2 uien
150 g cherrytomaatjes
groene en zwarte olijven
Methode:
Was en snijd de groente in stukjes. Schil de uien
en snij ze in smalle plakjes. Doe de groente in een
glazen schaal. Plaats het gerecht in het apparaat.
Snij de olijven in plakjes. Breng de groenten na het
koken op smaak met zout, peper, basilicum en
oregano.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 3
Voeg 600 ml water toe aan de waterlade
GROENTEN
Ingrediënten/bereidingswijze:
Combineer de volgende groenten naar smaak,
ongeveer 750 g in totaal.
koolrabi, geschild en in reepjes gesneden
wortel, geschild en in blokjes gesneden
bloemkool, gewassen en in bloemen verdeeld
uien, geschild en in plakken gesneden
venkel, geschild en in plakken gesneden
selderie, schoongemaakt en in plakjes
gesneden
prei, schoongemaakt en in plakjes gesneden
Na het koken:
50 g boter
desgewenst zout en peper toevoegen
Methode:
Leg de groenten in een roestvrijstalen schaal of
glazen kom met een geperforeerd inzetstuk. Giet na
het koken gesmolten boter over het gerecht en
voeg zo nodig zout en peper toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minuten
Roosterhoogte: 3
Voeg 650 ml water toe aan de waterlade
GEPELDE TOMATEN
Methode:
Snijd een kruis in de bovenkant van de tomaten,
doe de tomaten in de stoomschaal en zet het in het
apparaat. Haal aan het einde van de kooktijd het vel
van de tomaten.
Bereidingstijd in het apparaat: 10 minuten
Roosterhoogte: 3
Voeg 150 ml water toe aan de waterlade
BOUILLON MET STUKJES EI
BOUILLON MET STUKJES EI
Ingrediënten:
3 eieren
100 ml melk
50 ml room
zout, peper, nootmuskaat
peterselie, gehakt
Methode:
Mix de eieren, melk en room goed door elkaar. Niet
kloppen. Breng op smaak met zout en peper en
voeg de gesneden peterselie toe. Giet in een
ingevette glazen of porseleinen schaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minuten
Roosterhoogte: 3
Voeg 400 ml water toe aan de waterlade
Na het koken: haal het roerei uit de schalen en snijd
het in kleine blokjes of diamantvormen.
CARAMELFLAN
Ingrediënten voor het beslag:
100 g suiker
100 ml water
500 ml melk
1 vanillestokje
100 g suiker
2 eieren
4 eierdooiers
Overige:
6 souffléschaaltjes
Methode:
Doe 100 g suiker in een steelpan en laat het
smelten tot een lichtbruine karamel. Voeg dan
voorzichtig het water toe (waarschuwing —
voorkom brandwonden) en breng aan de kook.
Kook tot een siroop en schenk die dan onmiddellijk
in 6 souffléschaaltjes, zodat de bodem met karamel
wordt bedekt. Giet de melk in een pan, halveer het
vanillestokje en gebruik een mes om de zaadjes uit
te schrapen. Voeg de zaadjes aan de melk toe.
Verwarm de melk tot ongeveer 90 °C. (Niet aan de
kook brengen.) Meng de eieren en eierdooiers met
100 g suiker. (Niet romig laten worden.) Doe
langzaam de warme melk bij het ei-suikermengsel.
Doe het in de schaaltjes.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 500 ml water toe aan de waterlade
KOKOSPUDDING
Ingrediënten:
21
250 ml melk
370 g kokosmelk
6 eieren
120 g suiker
1 blikje mango's, afgegoten en gepureerd
Overige:
6 mini-puddingschaaltjes
Methode:
Meng de melk en de kokosmelk. Klop de eieren en
de suiker lichtjes op en voeg de kokosmelk toe. Vul
de mini-puddingschaaltjes met het mengsel. Haal
de pudding er na het bakken uit en versier met de
mango's.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 500 ml water toe aan de waterlade
BIJGERECHTEN
RIJST MET GROENTEN
Ingrediënten:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout en peper
1 kleine rode paprika
400 ml bouillon
Na het koken:
1 klein blikje maïs (150 g)
Methode:
Plaats de langkorrelrijst, wilde rijst, zout, peper en
groentebouillon met water in een kom, ongeveer
een half uur voordat u met het koken gaat
beginnen. Bereid de paprika voor, snijd de paprika
in kleine blokjes en voeg de blokjes aan de rijst toe.
Kook de rijst.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
Roosterhoogte: 3
Voeg 800 ml water toe aan de waterlade
Na het koken: Giet de maïs af en voeg het aan de
gekookte rijst toe.
ZOUTE KRAKELING
Ingrediënten/bereidingswijze:
300 g zachte pretzels
200 ml melk
3 eieren
2 bosje peterselie, gesneden
2 uien, fijngesnipperd
10 g boter
zout, peper, nootmuskaat
Methode:
Verwarm de melk. Snij de pretzels in stukjes van 1
cm en giet de warme melk eroverheen. Laat de
pretzels ongeveer 5 minuten inweken. Klop eieren
en voeg ze toe. Fruit de gesnipperde ui op laag
vuur in de boter totdat de ui doorzichtig is en voeg
dan peterselie toe. Laat dit even afkoelen en voeg
het toe aan het pretzelmengsel. Breng op smaak
met zout en peper en meng alles goed door elkaar.
Vorm van het mengsel ongeveer 6 balletjes en doe
ze in een platte stoomschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 650 ml water toe aan de waterlade
AARDAPPELEN IN DE SCHIL
Ingrediënten:
1.000 g middelgrote aardappelen
Methode:
Was de aardappelen en doe ze in een
stoomschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten.
Roosterhoogte: 3
Voeg 800 + 200 ml water toe aan de waterlade
GEKOOKTE AARDAPPELEN
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
Methode:
Schil de aardappelen en snij ze in 4 gelijke stukken.
Doe de aardappelen in de stoomschaal en breng
op smaak met zout.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten.
Roosterhoogte: 3
Voeg 800 ml water toe aan de waterlade
MENU'S BEREIDEN
Met deze functie kunt u een heel menu, met
bijgerechten en een heerlijk nagerecht perfect
bereiden.
STOOMMENU 1
Varkensrug met rijst en groenten. Gestoomde
cappuccinocake als nagerecht.
22
Ingrediënten voor de varkensrug:
1.000 g varkenslende
zout, peper, paprika en kerriepoeder
Ingrediënten voor de rijst:
200 g rijst
een snufje zout
250 ml water
Ingrediënten voor de groente:
300 g worteltjes
300 g koolrabi
300 g bloemkool
200 g paprika
Ingrediënten voor cappuccinocake:
100 g zachte boter
90 g suiker
2 eierdooiers
de zaadjes van een vanillestokje
2 eetlepels oploskoffie (opgelost in 50 ml heet
water)
2 eiwitten
50 g bloem
50 g maizena
1/2 theelepel bakpoeder
Methode:
Breng de varkensrug op smaak met zout, peper,
paprikapoeder en kerriepoeder. Bruin goed aan alle
kanten en doe het vlees in een ovenbestendige
schotel. Plaats op het rek in het apparaat en start
het programma.
Plaats rijst, een snufje zout en water in een schotel.
Bereid de gestoomde cappuccinocake. Roer
de boter en suiker door elkaar. Voeg hier
eierdooiers, vanillezaadjes en koffie aan toe. Klop
het eiwit met twee snufjes zout tot deze stijf zijn.
Spatel vervolgens voorzichtig de bloem, het
zetmeel, de bakpoeder en de opgeklopte eiwitten
door het botermengsel. Plaats het mengsel in kleine
schaaltjes of vormpjes die met boter zijn ingevet.
Bereid groenten voor. Maak de wortels schoon
en snijd ze in reepjes. Schil de koolrabi en snijd dit
in reepjes. Spoel de bloemkool af en snijd de
bloemkool in roosjes. Was de paprika's, haal de
zaadlijsten uit de paprika's en snij ze in reepjes. Doe
alles bij elkaar in een stoomschaal.
Bereiding:
Voeg de voorbereide gerechten na 40 minuten aan
het apparaat toe, samen met de varkensrug en laat
alles nog eens 40 minuten roosteren.
De vleessappen in het gerecht zijn erg
smakelijk voor het maken van een
heerlijke saus met crèmefraîche of
wijn.
Voeg 800 + 600 ml water toe aan de waterlade
STOOMMENU 2
Gepocheerde kipfilet met groenterijst en
bloemkoolflan. Vanilleflan met aardbeien als
nagerecht.
Ingrediënten voor de gepocheerde kipfilet:
4 - 6 kipfilets, zonder bot
zout, peper, paprika en kerriepoeder
Ingrediënten voor de bloemkoolflan:
300 g bloemkool
50 g harde kaas, geraspt
2 eieren
50 ml room
zout, nootmuskaat
boter voor de gerechten
Ingrediënten voor de rijst:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout, peper
400 ml bouillon
1 kleine rode paprika
1 klein blikje maïs (150 g)
Ingrediënten voor vanilleflan met aardbeien:
200 ml melk
200 ml room
zaadjes van een vanillestokje
2 eierdooiers
3 eieren
50 g suiker
300 g aardbeien
2 eetlepels pistachenoten
Methode:
Was en droog de kipfilets. Breng op smaak met
zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder en
plaats dan in een ovenschotel.
Verdeel de bloemkool in roosjes, stoom gedurende
25 minuten en pureer de groenten dan in de mixer.
Voeg geraspte kaas, eieren en room toe en breng
op smaak met zout en nootmuskaat. Giet het
bloemkoolmengsel in 6 kleine, goed met boter
ingevette flanvormen.
Bereid de rijst voor. Plaats de langkorrelrijst, wilde
rijst, zout, peper en groentebouillon met water in
een kom, ongeveer een half uur voordat u met het
koken gaat beginnen. Snijd ondertussen de rode
paprika in kleine blokjes en voeg dit toe aan de rijst.
Bereid de vanilleflan met aardbeien voor. Meng de
eierdooiers en eieren met de suiker. Voeg zaadjes
uit het vanillestokje toe. Schenk de melk en room bij
en meng het geheel goed door. Vul kopjes of
glazen met het mengsel tot 2/3 vol.
Bereiding:
Plaats alle gerechten op het rek in het apparaat
(niveau 1 en 4) en start het programma, kooktijd 40
minuten. Laat de vanilleflan na het bakken afkoelen,
vul de glazen met aardbeien en versier met
23
pistachenoten. Giet de maïs af en voeg het aan de
gekookte rijst toe.
Voeg 650 ml water toe aan de waterlade
STOOMMENU 3
Forel met gekookte aardappelen en broccoli.
Kokoscustard met mango als nagerecht.
Ingrediënten voor de forel:
4 forellen
citroensap
zout, peper
Ingrediënten voor gekookte aardappelen:
800 g aardappelen
zout
Ingrediënten voor de broccoli met
amandelschaafsel:
700 g broccoli
50 g amandelschaafsel
een beetje boter
Ingrediënten voor kokospudding met mango:
100 ml melk
350 g kokosmelkpoeder
4 eieren
80 g suiker
1 blikje mango
Methode:
Was de forel, droog het en besprenkel de forel met
citroensap. Plaats de forel in een kom. Laat de forel
10 minuten marineren en breng dan op smaak met
zout en peper.
Schil de aardappelen en snij ze in 4 gelijke delen.
Plaats ze in een kom en breng op smaak met zout.
Plaats op het rek in het apparaat en start het
programma.
Was de broccoli, scheid de broccoli in bloemen en
plaats in een kom.
Bereid de kokospudding met mango voor. Meng de
melk en kokosmelk. Klop de eieren en de suiker
lichtjes op en voeg de kokosmelk toe. Plaats het
mengsel in 6 mini-puddingvormpjes.
Bereiding:
Kook de aardappelen gedurende 25 minuten in het
apparaat (niveau 1). Er klinkt een geluidssignaal.
Plaats de andere gerechten ook op de ovenrekken
(niveau 1 en 4) en laat alles nog eens 25 minuten in
de oven bakken. Bruin de amandelen met de boter
op een ring. Verdeel voor het serveren de
amandelen over de broccoli. Laat de kokoscustard
na de bereiding in de oven afkoelen. Serveer de
pudding met afgegoten, gepureerde mango.
Voeg 650 + 400 ml water toe aan de waterlade
24
*
25
26
27
WWW.ZANUSSI.COM/SHOP
867352769-A-022019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZOS78964XU Recipe book

Type
Recipe book