Nova 170114 Handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
Handleiding
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . 3
Instructions for use
. . . . . . . . . . . . . . . 8
Mode d’emploi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Anleitung
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Manual de instrucciones
. . . . . . . 23
Aug 2009 V0
NL
UK
F
D
E
NOVA RETRO FRIT FONDUE ART. 17011
VOOR HET GEBRUIK
Deze gebruiksaanwijzing eerst geheel doorlezen en bewaren om later nog eens te kunnen raadplegen.
Controleer of de netspanning in de woning overeenkomt met die van het apparaat (220-240 Volt). Sluit
dit toestel alleen op een geaard stopkontakt aan.
Verwijder eventuele stickers en reinig vóór gebruik alle onderdelen (behalve het elektrische deel) in een
sopje en spoel ze goed na.
Beschrijving van het toestel
1. Kuip
2. Handvatten
3. Controlelampje
4. Thermostaatknop
5. Mandje met afneembaar handvat
6. Deksel
7. Fonduering
8. Fonduevorkjes
9. Veiligheidshaakje
VEILIGHEID
Lees aandachtig de volgende raadgevingen:
Dit toestel is alleen bedoeld voor huishoudelijk gebruik.
De zekering van het stopkontakt waarop het toestel is aangesloten moet minimaal 6 A bedragen.
Schakel nooit het toestel in voordat U er olie of vet in heeft gedaan.
Dompel het toestel nooit in water.
Neem altijd de stekker uit het stopkontakt alvorens te reinigen.
Verplaats het toestel nooit tijdens het gebruik. De olie of het vet wordt heet en u kunt zich eraan
branden. Wacht met het verplaatsen totdat het is afgekoeld.
Laat het toestel nooit onbeheerd achter. Let goed op als het gebruikt wordt in de nabijheid van kinderen.
Het toestel en de diverse onderdelen worden erg heet, pak de pan alleen beet aan de handvatten.
Plaats het toestel altijd op een stevig oppervlak en houd brandbare materialen uit de buurt.
Zorg dat het apparaat niet zo dicht bij de rand van tafel, werkblad e.d. staat dat iemand het eraf zou
kunnen stoten; zorg ook dat het snoer niet zodanig hangt dat men erover zou kunnen struikelen of
erachter blijven haken.
Zorg dat het toestel niet dichtbij of op een ingeschakelde kookplaat staat.
Houd het toestel uit de buurt van water wanneer het in gebruik is en wanneer de olie of het vet nog
heet is. Water in hete olie of vet gaat spatten. Droog het voedsel daarom altijd eerst met keukenpapier
en schud ijsresten er zoveel mogelijk af.
Trek na het gebruik direct de stekker uit het stopkontakt.
NOVA TIPS
Gebruik het apparaat niet als het beschadigd is, maar stuur het dan naar onze service dienst.
Indien de netaansluiting beschadigd is, moet deze vervangen worden door een speciale leiding, type
HO5RN-F 3x 0,75 mm
2
, verkrijgbaar bij de dealer.
Het toestel is voorzien van een thermische zekering. Wanneer de thermostaat defect mocht raken en
er gevaar voor oververhitting bestaat, wordt de stroom automatisch onderbroken. Uw toestel moet dan
naar de servicedienst teruggebracht worden.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door personen, met inbegrip van kinderen, met verminderde
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of gebrek aan ervaring en kennis, tenzij zij door een
voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon in eerste instantie zijn onderricht in of begeleid bij het
gebruik van het apparaat.
Er dient op te worden toegezien dat kinderen niet met apparaat spelen.
Indien het netsnoer beschadigd is, dient het, om ongelukken te
voorkomen, vervangen te worden door de fabrikant, diens servicedienst
of een andere daartoe opgeleide persoon.
- Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik met een externe timer of
afzonderlijke afstandsbediening.
3
FRITUREN
GEBRUIK VAN HET TOESTEL
Reining het toestel voor het eerste gebruik grondig met heet water en een beetje afwasmiddel. Let
daarbij op dat het elektrische gedeelte niet met water in aanraking komt.
Spoel uit met schoon water en droog het toestel zorgvuldig.
Vul het toestel met vet of plantaardige olie. Indien u vaste blokken vet gebruikt, snij deze dan eerst in
stukjes en stel de thermostaatknop in op 9O°C tot het vet volledig gesmolten is.
Het oliepeil dient zich altijd tussen de onderste en de bovenste niveau aanduiding te bevinden, max
(1,1l.) min (0.8l.).
Stel de thermostaatknop op de gewenste temperatuur in. Zie baktabel met temperaturen.
Het lampje gaat uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
Dompel, wanneer het lampje uitgaat, eerst het lege mandje in de olie. Dit verhindert dat het voedsel
vast gaat kleven.
• Plaats het te frituren voedsel in het mandje. Voor het beste resultaat dient u het voedsel droog in het
mandje te doen.
Gebruik de afneembare handgreep om het mandje in de friteuse te plaatsen. Verwijder daarna de
handgreep van het mandje. LET OP: controleer of de handgreep goed aan het mandje vastgehaakt is
zodat het mandje er niet afvalt bij het opschudden van de frites.
Dompel het mandje langzaam onder om sterk opborrelen te voorkomen.
Haal het mandje weer omhoog als de frituurtijd is verstreken en hang het aan de haak in de pan zodat
de olie eruit kan lekken.
Haal de stekker uit het stopkontakt.
Spoel de handgreep en het mandje na gebruik om en droog deze grondig af.
Als de friteuse goed is afgekoeld, kunt u het mandje terugplaatsen en het apparaat opbergen. Berg
uw friteuse met gesloten deksel op een droge en donkere plaats op. De olie en het mandje kunt u
hierbij in de friteuse laten.
Waarschuwing: Het deksel is alleen bedoeld als stofdeksel; gebruik dit dus niet als de pan
ingeschakeld is.
FRITUURTIPS
Gebruik, voor een beter resultaat, de aanbevolen olie of vet (zie tabel verderop). Het is af te raden ver-
schillende soorten olie door elkaar te gebruiken.
Vervang regelmatig de olie of het vet en zeker als deze donker of vuil wordt, of als deze abnormaal
begint te schuimen. Om de olie uit te gieten is het toestel van een giettuit voorzien. Reinig de kuip bij
iedere vervanging.
Iedere langdurige verwarming vermindert de kwaliteit van de olie of het vet. Schakel de friteuse na
leder gebruik uit.
Om een goed resultaat te verkrijgen, bakt u het beste geen te grote hoeveelheden in één keer.
Gebruik maximaal 200 gram frites per liter olie.
Bij diepvriesprodukten maximaal 100 gram gebruiken i.v.m. de sterke afkoeling. Diepvriesprodukten
boven de gootsteen uitschudden om overtollig ijs te verwijderen.
Wanneer frites van verse aardappelen gebruikt wordt: droog de frites na het wassen zodat er geen
water in de olie komt.
Bak de frieten in 2 beurten. Eerste bakbeurt (voorbakken) 5 tot 10 minuten op 170°C. Tweede bak-
beurt (afhakken) 2 tot 4 minuten op 190°C. Goed laten uitdruipen alvorens op te dienen
Frituur niet te veel voedsel in één keer. Bedek alleen de bodem van het mandje, zodat de temperatuur
van de olie niet daalt. Hiervoor zou het voedsel namelijk meer olie opnemen.
Houd u aan de voorgeschreven frituurtijd
Doe geen zout op het voedsel voor of tijdens het frituren, maar pas wanneer het uit het mandje
gehaald is. Zout en water bederven de olie.
Laat het voedsel goed uitlekken en wrijf het vervolgens over keukenpapier zodat overtollig vet wordt
verwijderd.
Eet het voedsel na bereiding direct op. Voedsel dat een tijdje warm gehouden moet worden niet in een
afgedekte schaal doen. Door de condens is het later niet meer knapperig. U kunt het beter in de oven
bewaren.
4
BAKTABEL
GERECHT BAKTEMPERATUUR
Frites voorbakken 170°
Kaaskroketten 170°
Vis 170°
Vissticks 180°
Garnalenbeignet 180°
Kaasbeignet 180°
Frites afbakken 190°
Vlees/vis/aardappelkroketten 190°
Frikandel 190°
Oliebollen 190°
FONDUE
GEBRUIK VAN HET TOESTEL
Deze electrische fonduepan heeft een regelbare temperatuurinstelling en is daardoor uitermate geschikt
voor verschillende soorten fondues, zoals de klassieke vleesfondue, maar ook voor een kaas-, chinese-
of een chocoladefondue.
Reining het toestel voor het eerste gebruik grondig met heet water en een beetje afwasmiddel. Let
daarbij op dat de het electrische gedeelte niet met water in aanraking komt.
Spoel uit met schoon water en droog het toestel zorgvuldig.
Gebruik steeds olie die voor hoge temperaturen geschikt is en vervang ze na iedere bereiding. Het
oliepeil dient zich altijd tussen de onderste en de bovenste niveau-aanduiding te bevinden. max (1,1 l.)
min (0.8l.)
Bovenstaande geldt ook wanneer men in plaats van olie, bouillon, kaas of chocolade gebruikt.
Plaats de fonduering op de fonduepan om oliespatten te vermijden.
Plaats de fonduepan in het midden van de tafel.
Voor alle veiligheid, hecht het snoer aan de tafel vast (zie afbeelding). Vergeet niet het snoer los te
maken alvorens de friteuse te verplaatsen.
Voor de klassieke vleesfondue wordt de thermostaat op 170°C ingesteld. Stel de temperatuur zodanig
in dat het mengsel net gaat borrelen. Voor een kaas-, chinese- en chocoladefondue kan de thermostaat
beter lager gezet worden, bijvoorbeeld 90°C.
Vooral kaas- en chocolade dienen langzaam opgewarmd te worden, anders gaan deze vastkoeken.
Roer af en toe even om een glad mengsel te verkrijgen.
Het lampje gaat uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
Haal na het gebruik de stekker uit het stopkontakt en laat de fonduepan afkoelen.
Berg uw fonduepan met gesloten deksel op een droge en donkere plaats op.
REINIGING EN ONDERHOUD (VOOR ALLE ARTIKELEN)
DOMPEL HET APPARAAT NOOIT ONDER IN WATER! HAAL DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT
Reiningen van de buitenzijde
Reinig regelmatig de buitenzijde van het toestel met een vochtige doek en droog deze met een zachte,
schone doek.
Reiningen van de binnenzijde
Bij het vervangen van de olie, bouillon, kaas of chocolade, kunt u tevens de binnenzijde van het toestel
schoonmaken Leeg de pan en maak de binnenzijde eerst met keukenpapier en vervolgens met een
natte, in zeepsop gedompelde doek schoon. Spoel de binnenzijde goed na met schoon water, zodat alle
zeepresten eruit zijn en laat deze goed drogen.
Schoonmaaktip: doe een kopje water en een klein scheutje afwasmiddel in de pan. Schakel het toestel in
op de laagste stand en laat hem een minuut of 10 aan staan. Daarna uitschakelen en goed uitspoelen.
5
Resterende onderdelen
mandje met afneembaar handvat
fonduering
fonduevorken
stofdeksel
Deze kunnen in een warm sopje worden schoongemaakt. Gebruik geen schuurmiddelen en spoel en
droog ze goed af voor hergebruik. Deze onderdelen zijn niet vaatwasbestendig.
OLIE VERVANGEN
Bij fondue geven we de aanbeveling om na ieder gebruik de olie te vervangen. Frituurolie kan meerdere
malen gebruikt worden.
Bij goede frituur- en fondueolie hangt de bruikbaarheidsduur van de olie af van:
Hoe vaak de pan gebruikt wordt.
Hoe lang de pan gebruikt wordt.
De temperatuur tijdens het gebruik.
De hoeveelheid van het voedsel (bij te grote hoeveelheden koelt de olie te sterk af).
De eigenschappen van het voedsel (bijv. gebruikte kruiden).
De reiniging van de olie tijdens en na het frituren en fonduën. Verwijder tijdens het frituren en fonduën
voedseldeeltjes en deeg of paneermeelresten die in de olie gevallen zijn. Na het frituren is het aan te
bevelen de olie te filteren. Ga hierbij als volgt te werk:
a. Laat de olie afkoelen.
b. Laat het mandje uitlekken en neem het uit de pan.
c. Leg keukenpapier in het mandje.
d. Filtreer de olie door het mandje in een even grote bak.
Te oude olie heeft de volgende kenmerken:
• Een donkere kleur.
• Een lager rookpunt. Dit betekent rookontwikkeling bij de normale frituurtemperatuur.
• Een sterke geur.
• Een "bijtende" smaak.
Als de olie één of meerdere van deze kenmerken heeft, moet hij vervangen worden. Vervang altijd alle
oude olie en vul de pan niet bij. Oude olie bederft namelijk de nieuwe heel snel. Denk a.u.b. aan de
kwaliteit van het drinkwater en giet de oude olie niet door de gootsteen. Bewaar de lege oliefles en
schrijf er duidelijk "oude olie" op om vergissingen te voorkomen. De koude olie kan terug in de fles
worden gedaan. Uw reiningingsdienst kan u informeren over de wijze waarop de oude olie ingeleverd
kan worden.
AANBEVELINGEN
OLIE/ VET VERVANGEN NA ±
Arachide olie 8 tot 10 beurten
Vaste plantaardige vetten 10 tot 12 beurten
Ossewit 10 tot 12 beurten
Olijfolie 8 tot 10 beurten
N.B. De hierboven vermelde gegevens zijn bestemd voor een middelgroot gezin en een normaal gebruik.
FONDUE RECEPTEN
Fondue is niet alleen smaakvol, het kan ook heel gezond zijn en zelfs goed voor de lijn. Om u er wegwijs
in te maken zijn hier wat handige tips en recepten. Wij wensen u er heel veel plezierige uren mee!
6
VLEESFONDUE IN OLIE
Benodigheden voor 4 personen:
Zuivere plantaardige olie, bijv. mais, arachide of soya. Olijfolie kan ook maar dat ruikt en smaakt sterker.
300 gram runderhaas, 300 gram kipfilet, voorgegaarde aardappelen, voorgegaarde maïskolven in schijven,
stukjes paprika en warm vers brood, met lekkere sausjes.
Per persoon is 250 gram vlees voldoende. Snijd het vlees in blokjes van 1 bij 1 cm.
CHINESE FONDUE IN BOUILLON
Dit is pure smaak en kan heel caloriearm en gezond zijn. Er zijn heel veel combinatiemogelijkheden met
vis, groente, gevogelte en vlees.
Benodigdheden voor 4 personen:
4 grote garnalen, 2 kipfilets, 12 mosselen, 4 tongfilets, 100 gram gefileerde zalm, 8 champignons,
4 tomaatjes, 4 sjalotjes (half gaar gekookt).
Dit is nog maar het begin, in deze fondue kan eigenlijk alles bijv. verse oesters of dunne plakjes osse-
haas. Belangrijk: Snijd de stukjes niet te dik en ook niet in blokjes.
Drink tenslotte een klein kopje met de krachtige bouillon waarin alles is gegaard. Heel veel plezier met
experimenteren.
KAASFONDUE (WITTE WIJN EN KÄAS)
Naar een beroemd Zwitsers recept.
Benodigheden voor 4 personen:
300 gram Ementhaler, 400 gram Gruyère, 4 glazen droge witte wijn, 1 likeurglas Kirsch, 1 teentje
knoflook, een beetje peper en zout, snufje nootmuskaat, 25 gram maïzena, 1 kopje water.
Wijnkeuze: Riesling of originele Zwitserse Fendait.
Wrijf de pan flink in met de knoflook, giet daarna de wijn in de pan en wacht tot deze kookt. Dan voeg u
de zeer fijn gesneden of gemalen kaas toe. Met een houten spatel flink blijven roeren tot de massa weer
aan de kook en goed glad is. Peper, zout en nootmuskaat toevoegen en vooral goed blijven roeren.
Maak de maïzena aan met koud water en voeg dit al flink roerend bij de kokende massa. De temperatuur
laag zetten. Als u de spatel eruit trekt, moet de massa soepel zijn en draden trekken. Dan de Kirsch
toevoegen en de fonduepan op de laagste stand zetten.
CHOCOLADE FONDUE 1
Deze fondue is een groot succes voor een kinderpartij. Als dessert met een paar druppels Armagnac
erbij is het zeer geslaagd na een chique diner.
Benodigheden voor 6 personen:
200 gram chocolade (puur, melk, wit en daarnaast vele smaken als koffie en noten),
25 gram boter, 25 gram suiker, 400 gram water (of room). Garnituur om aan een vorkje te prikken:
ontpitte kersen, aardbeien, stukjes banaan, perzik, blokjes cake, bitterkoekjes ...
7

Documenttranscriptie

Aug 2009 V0 NL Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . 3 UK Instructions for use ............... 8 F Mode d’emploi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 D Anleitung E Manual de instrucciones ......................... ....... 17 23 NOVA RETRO FRIT FONDUE ART. 17011 VOOR HET GEBRUIK Deze gebruiksaanwijzing eerst geheel doorlezen en bewaren om later nog eens te kunnen raadplegen. Controleer of de netspanning in de woning overeenkomt met die van het apparaat (220-240 Volt). Sluit dit toestel alleen op een geaard stopkontakt aan. Verwijder eventuele stickers en reinig vóór gebruik alle onderdelen (behalve het elektrische deel) in een sopje en spoel ze goed na. Beschrijving van het toestel 1. Kuip 2. Handvatten 3. Controlelampje 4. Thermostaatknop 5. Mandje met afneembaar handvat 6. Deksel 7. Fonduering 8. Fonduevorkjes 9. Veiligheidshaakje VEILIGHEID Lees aandachtig de volgende raadgevingen: • Dit toestel is alleen bedoeld voor huishoudelijk gebruik. • De zekering van het stopkontakt waarop het toestel is aangesloten moet minimaal 6 A bedragen. • Schakel nooit het toestel in voordat U er olie of vet in heeft gedaan. • Dompel het toestel nooit in water. • Neem altijd de stekker uit het stopkontakt alvorens te reinigen. • Verplaats het toestel nooit tijdens het gebruik. De olie of het vet wordt heet en u kunt zich eraan branden. Wacht met het verplaatsen totdat het is afgekoeld. • Laat het toestel nooit onbeheerd achter. Let goed op als het gebruikt wordt in de nabijheid van kinderen. Het toestel en de diverse onderdelen worden erg heet, pak de pan alleen beet aan de handvatten. • Plaats het toestel altijd op een stevig oppervlak en houd brandbare materialen uit de buurt. • Zorg dat het apparaat niet zo dicht bij de rand van tafel, werkblad e.d. staat dat iemand het eraf zou kunnen stoten; zorg ook dat het snoer niet zodanig hangt dat men erover zou kunnen struikelen of erachter blijven haken. • Zorg dat het toestel niet dichtbij of op een ingeschakelde kookplaat staat. • Houd het toestel uit de buurt van water wanneer het in gebruik is en wanneer de olie of het vet nog heet is. Water in hete olie of vet gaat spatten. Droog het voedsel daarom altijd eerst met keukenpapier en schud ijsresten er zoveel mogelijk af. • Trek na het gebruik direct de stekker uit het stopkontakt. NOVA TIPS • Gebruik het apparaat niet als het beschadigd is, maar stuur het dan naar onze service dienst. • Indien de netaansluiting beschadigd is, moet deze vervangen worden door een speciale leiding, type HO5RN-F 3x 0,75 mm2, verkrijgbaar bij de dealer. • Het toestel is voorzien van een thermische zekering. Wanneer de thermostaat defect mocht raken en er gevaar voor oververhitting bestaat, wordt de stroom automatisch onderbroken. Uw toestel moet dan naar de servicedienst teruggebracht worden. • Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door personen, met inbegrip van kinderen, met verminderde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of gebrek aan ervaring en kennis, tenzij zij door een voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon in eerste instantie zijn onderricht in of begeleid bij het gebruik van het apparaat. • Er dient op te worden toegezien dat kinderen niet met apparaat spelen. • Indien het netsnoer beschadigd is, dient het, om ongelukken te voorkomen, vervangen te worden door de fabrikant, diens servicedienst of een andere daartoe opgeleide persoon. - Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik met een externe timer of afzonderlijke afstandsbediening. 3 FRITUREN GEBRUIK VAN HET TOESTEL • Reining het toestel voor het eerste gebruik grondig met heet water en een beetje afwasmiddel. Let daarbij op dat het elektrische gedeelte niet met water in aanraking komt. • Spoel uit met schoon water en droog het toestel zorgvuldig. • Vul het toestel met vet of plantaardige olie. Indien u vaste blokken vet gebruikt, snij deze dan eerst in stukjes en stel de thermostaatknop in op 9O°C tot het vet volledig gesmolten is. • Het oliepeil dient zich altijd tussen de onderste en de bovenste niveau aanduiding te bevinden, max (1,1l.) min (0.8l.). • Stel de thermostaatknop op de gewenste temperatuur in. Zie baktabel met temperaturen. • Het lampje gaat uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. • Dompel, wanneer het lampje uitgaat, eerst het lege mandje in de olie. Dit verhindert dat het voedsel vast gaat kleven. • Plaats het te frituren voedsel in het mandje. Voor het beste resultaat dient u het voedsel droog in het mandje te doen. • Gebruik de afneembare handgreep om het mandje in de friteuse te plaatsen. Verwijder daarna de handgreep van het mandje. LET OP: controleer of de handgreep goed aan het mandje vastgehaakt is zodat het mandje er niet afvalt bij het opschudden van de frites. • Dompel het mandje langzaam onder om sterk opborrelen te voorkomen. • Haal het mandje weer omhoog als de frituurtijd is verstreken en hang het aan de haak in de pan zodat de olie eruit kan lekken. • Haal de stekker uit het stopkontakt. • Spoel de handgreep en het mandje na gebruik om en droog deze grondig af. • Als de friteuse goed is afgekoeld, kunt u het mandje terugplaatsen en het apparaat opbergen. Berg uw friteuse met gesloten deksel op een droge en donkere plaats op. De olie en het mandje kunt u hierbij in de friteuse laten. • Waarschuwing: Het deksel is alleen bedoeld als stofdeksel; gebruik dit dus niet als de pan ingeschakeld is. FRITUURTIPS • Gebruik, voor een beter resultaat, de aanbevolen olie of vet (zie tabel verderop). Het is af te raden verschillende soorten olie door elkaar te gebruiken. • Vervang regelmatig de olie of het vet en zeker als deze donker of vuil wordt, of als deze abnormaal begint te schuimen. Om de olie uit te gieten is het toestel van een giettuit voorzien. Reinig de kuip bij iedere vervanging. • Iedere langdurige verwarming vermindert de kwaliteit van de olie of het vet. Schakel de friteuse na leder gebruik uit. • Om een goed resultaat te verkrijgen, bakt u het beste geen te grote hoeveelheden in één keer. • Gebruik maximaal 200 gram frites per liter olie. • Bij diepvriesprodukten maximaal 100 gram gebruiken i.v.m. de sterke afkoeling. Diepvriesprodukten boven de gootsteen uitschudden om overtollig ijs te verwijderen. • Wanneer frites van verse aardappelen gebruikt wordt: droog de frites na het wassen zodat er geen water in de olie komt. • Bak de frieten in 2 beurten. Eerste bakbeurt (voorbakken) 5 tot 10 minuten op 170°C. Tweede bakbeurt (afhakken) 2 tot 4 minuten op 190°C. Goed laten uitdruipen alvorens op te dienen • Frituur niet te veel voedsel in één keer. Bedek alleen de bodem van het mandje, zodat de temperatuur van de olie niet daalt. Hiervoor zou het voedsel namelijk meer olie opnemen. • Houd u aan de voorgeschreven frituurtijd • Doe geen zout op het voedsel voor of tijdens het frituren, maar pas wanneer het uit het mandje gehaald is. Zout en water bederven de olie. • Laat het voedsel goed uitlekken en wrijf het vervolgens over keukenpapier zodat overtollig vet wordt verwijderd. • Eet het voedsel na bereiding direct op. Voedsel dat een tijdje warm gehouden moet worden niet in een afgedekte schaal doen. Door de condens is het later niet meer knapperig. U kunt het beter in de oven bewaren. 4 BAKTABEL GERECHT Frites voorbakken Kaaskroketten Vis Vissticks Garnalenbeignet Kaasbeignet Frites afbakken Vlees/vis/aardappelkroketten Frikandel Oliebollen BAKTEMPERATUUR 170° 170° 170° 180° 180° 180° 190° 190° 190° 190° FONDUE GEBRUIK VAN HET TOESTEL Deze electrische fonduepan heeft een regelbare temperatuurinstelling en is daardoor uitermate geschikt voor verschillende soorten fondues, zoals de klassieke vleesfondue, maar ook voor een kaas-, chineseof een chocoladefondue. • Reining het toestel voor het eerste gebruik grondig met heet water en een beetje afwasmiddel. Let daarbij op dat de het electrische gedeelte niet met water in aanraking komt. • Spoel uit met schoon water en droog het toestel zorgvuldig. • Gebruik steeds olie die voor hoge temperaturen geschikt is en vervang ze na iedere bereiding. Het oliepeil dient zich altijd tussen de onderste en de bovenste niveau-aanduiding te bevinden. max (1,1 l.) min (0.8l.) • Bovenstaande geldt ook wanneer men in plaats van olie, bouillon, kaas of chocolade gebruikt. • Plaats de fonduering op de fonduepan om oliespatten te vermijden. • Plaats de fonduepan in het midden van de tafel. • Voor alle veiligheid, hecht het snoer aan de tafel vast (zie afbeelding). Vergeet niet het snoer los te maken alvorens de friteuse te verplaatsen. • Voor de klassieke vleesfondue wordt de thermostaat op 170°C ingesteld. Stel de temperatuur zodanig in dat het mengsel net gaat borrelen. Voor een kaas-, chinese- en chocoladefondue kan de thermostaat beter lager gezet worden, bijvoorbeeld 90°C. • Vooral kaas- en chocolade dienen langzaam opgewarmd te worden, anders gaan deze vastkoeken. Roer af en toe even om een glad mengsel te verkrijgen. • Het lampje gaat uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. • Haal na het gebruik de stekker uit het stopkontakt en laat de fonduepan afkoelen. • Berg uw fonduepan met gesloten deksel op een droge en donkere plaats op. REINIGING EN ONDERHOUD (VOOR ALLE ARTIKELEN) DOMPEL HET APPARAAT NOOIT ONDER IN WATER! HAAL DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT Reiningen van de buitenzijde Reinig regelmatig de buitenzijde van het toestel met een vochtige doek en droog deze met een zachte, schone doek. Reiningen van de binnenzijde Bij het vervangen van de olie, bouillon, kaas of chocolade, kunt u tevens de binnenzijde van het toestel schoonmaken Leeg de pan en maak de binnenzijde eerst met keukenpapier en vervolgens met een natte, in zeepsop gedompelde doek schoon. Spoel de binnenzijde goed na met schoon water, zodat alle zeepresten eruit zijn en laat deze goed drogen. Schoonmaaktip: doe een kopje water en een klein scheutje afwasmiddel in de pan. Schakel het toestel in op de laagste stand en laat hem een minuut of 10 aan staan. Daarna uitschakelen en goed uitspoelen. 5 Resterende onderdelen mandje met afneembaar handvat fonduering fonduevorken stofdeksel Deze kunnen in een warm sopje worden schoongemaakt. Gebruik geen schuurmiddelen en spoel en droog ze goed af voor hergebruik. Deze onderdelen zijn niet vaatwasbestendig. OLIE VERVANGEN Bij fondue geven we de aanbeveling om na ieder gebruik de olie te vervangen. Frituurolie kan meerdere malen gebruikt worden. Bij goede frituur- en fondueolie hangt de bruikbaarheidsduur van de olie af van: • Hoe vaak de pan gebruikt wordt. • Hoe lang de pan gebruikt wordt. • De temperatuur tijdens het gebruik. • De hoeveelheid van het voedsel (bij te grote hoeveelheden koelt de olie te sterk af). • De eigenschappen van het voedsel (bijv. gebruikte kruiden). • De reiniging van de olie tijdens en na het frituren en fonduën. Verwijder tijdens het frituren en fonduën voedseldeeltjes en deeg of paneermeelresten die in de olie gevallen zijn. Na het frituren is het aan te bevelen de olie te filteren. Ga hierbij als volgt te werk: a. Laat de olie afkoelen. b. Laat het mandje uitlekken en neem het uit de pan. c. Leg keukenpapier in het mandje. d. Filtreer de olie door het mandje in een even grote bak. Te oude olie heeft de volgende kenmerken: • Een donkere kleur. • Een lager rookpunt. Dit betekent rookontwikkeling bij de normale frituurtemperatuur. • Een sterke geur. • Een "bijtende" smaak. Als de olie één of meerdere van deze kenmerken heeft, moet hij vervangen worden. Vervang altijd alle oude olie en vul de pan niet bij. Oude olie bederft namelijk de nieuwe heel snel. Denk a.u.b. aan de kwaliteit van het drinkwater en giet de oude olie niet door de gootsteen. Bewaar de lege oliefles en schrijf er duidelijk "oude olie" op om vergissingen te voorkomen. De koude olie kan terug in de fles worden gedaan. Uw reiningingsdienst kan u informeren over de wijze waarop de oude olie ingeleverd kan worden. AANBEVELINGEN OLIE/ VET Arachide olie Vaste plantaardige vetten Ossewit Olijfolie VERVANGEN NA ± 8 tot 10 beurten 10 tot 12 beurten 10 tot 12 beurten 8 tot 10 beurten N.B. De hierboven vermelde gegevens zijn bestemd voor een middelgroot gezin en een normaal gebruik. FONDUE RECEPTEN Fondue is niet alleen smaakvol, het kan ook heel gezond zijn en zelfs goed voor de lijn. Om u er wegwijs in te maken zijn hier wat handige tips en recepten. Wij wensen u er heel veel plezierige uren mee! 6 VLEESFONDUE IN OLIE Benodigheden voor 4 personen: Zuivere plantaardige olie, bijv. mais, arachide of soya. Olijfolie kan ook maar dat ruikt en smaakt sterker. 300 gram runderhaas, 300 gram kipfilet, voorgegaarde aardappelen, voorgegaarde maïskolven in schijven, stukjes paprika en warm vers brood, met lekkere sausjes. Per persoon is 250 gram vlees voldoende. Snijd het vlees in blokjes van 1 bij 1 cm. CHINESE FONDUE IN BOUILLON Dit is pure smaak en kan heel caloriearm en gezond zijn. Er zijn heel veel combinatiemogelijkheden met vis, groente, gevogelte en vlees. Benodigdheden voor 4 personen: 4 grote garnalen, 2 kipfilets, 12 mosselen, 4 tongfilets, 100 gram gefileerde zalm, 8 champignons, 4 tomaatjes, 4 sjalotjes (half gaar gekookt). Dit is nog maar het begin, in deze fondue kan eigenlijk alles bijv. verse oesters of dunne plakjes ossehaas. Belangrijk: Snijd de stukjes niet te dik en ook niet in blokjes. Drink tenslotte een klein kopje met de krachtige bouillon waarin alles is gegaard. Heel veel plezier met experimenteren. KAASFONDUE (WITTE WIJN EN KÄAS) Naar een beroemd Zwitsers recept. Benodigheden voor 4 personen: 300 gram Ementhaler, 400 gram Gruyère, 4 glazen droge witte wijn, 1 likeurglas Kirsch, 1 teentje knoflook, een beetje peper en zout, snufje nootmuskaat, 25 gram maïzena, 1 kopje water. Wijnkeuze: Riesling of originele Zwitserse Fendait. Wrijf de pan flink in met de knoflook, giet daarna de wijn in de pan en wacht tot deze kookt. Dan voeg u de zeer fijn gesneden of gemalen kaas toe. Met een houten spatel flink blijven roeren tot de massa weer aan de kook en goed glad is. Peper, zout en nootmuskaat toevoegen en vooral goed blijven roeren. Maak de maïzena aan met koud water en voeg dit al flink roerend bij de kokende massa. De temperatuur laag zetten. Als u de spatel eruit trekt, moet de massa soepel zijn en draden trekken. Dan de Kirsch toevoegen en de fonduepan op de laagste stand zetten. CHOCOLADE FONDUE 1 Deze fondue is een groot succes voor een kinderpartij. Als dessert met een paar druppels Armagnac erbij is het zeer geslaagd na een chique diner. Benodigheden voor 6 personen: 200 gram chocolade (puur, melk, wit en daarnaast vele smaken als koffie en noten), 25 gram boter, 25 gram suiker, 400 gram water (of room). Garnituur om aan een vorkje te prikken: ontpitte kersen, aardbeien, stukjes banaan, perzik, blokjes cake, bitterkoekjes ... 7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Nova 170114 Handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
Handleiding