• zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
• 150 g geraspte kaas
• 4 eetlepels broodkruimels
• 50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en
voeg het gehakt toe. Voeg de
tomatenblokjes, geraspte emmentaler en
broodkruimels toe, roer goed en breng
het aan de kook. Op smaak brengen met
zout, peper en kaneel en van het vuur
halen. Schil de aardappelen en snij ze in
plakjes van 1 cm dik, was de aubergines
en snij ze ook in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter. Ondertussen
de bechamelsaus klaarmaken: Laat de
boter smelten in een pan, voeg de bloem
toe en blijf roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten.
De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken. Leg
de aardappelschijfjes op de bodem van
een ingevette ovenschotel en strooi er
een beetje geraspte kaas over. Leg hier
vervolgens een laagje aubergines op.
Doe hierop weer het gehaktmengsel.
Doe hierop de béchamelsaus. Leg hier
weer een laagje aardappel op, gevolgd
door aubergine en het gehaktmengsel.
De laatste laag moet béchamelsaus zijn.
Verdeel over de bovenkant de rest van
de kaas en de broodkruimels. Smelt de
boter en giet het over de moussaka.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
• Roosterhoogte: 1
5.4 Aardappelgratin:
Ingrediënten:
• 1000 g aardappelen
• 1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
• 2 teentjes knoflook
• 200 g geraspte kaas
• 200 ml melk
• 200 ml room
• 4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een
teentje knoflook en vet de schaal daarna
in met boter. Verspreid de helft van de
gezouten aardappelplakjes in de schaal
en strooi er wat geraspte kaas over. Leg
de overige aardappelschijfjes er bovenop
en strooi de rest van de kaas
eroverheen. Pers het tweede teentje
knoflook en vermeng dit met de melk en
de room. Giet het mengsel over de
aardappels en verspreid de rest van de
boter in kleine stukjes over de gratin.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
65
• Roosterhoogte: 3
5.5 Frankische knödel schaal:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
• Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
• 1 klein blikje kleine champignons
• 500 g uien, in blokjes gesneden
• 1 kg knoedeldeeg
• 400 g geraspte kaas
• 250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout, peper,
paprikapoeder etc. Fruit de stukjes ui.
Laat de champignons goed uitlekken.
Vermeng ze met het vlees, de ui en de
champignons en doe alles in een
ovenschaal. Vermeng de knoedeldeeg
met de kaas en doe het op het
kalkoenmengsel. Schenk vervolgens de
room erover.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
75
• Roosterhoogte: 1
5.6 Witlofgratin:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
• 8 middelgrote stronken witlof
• 8 plakken gekookte ham
• 30 g boter
• 1.5 eetlepel bloem
• 150 ml groentebouillon (van de witlof)
10