AEG KS8456801M Recipe book

Type
Recipe book
NL Receptenboek
Stoomoven
1. KOOKBOEK
De recepten zijn onderverdeeld in
verschillende categorieën:
Vis en schaal-/schelpdieren
Gevogelte
Vlees
Ovengerecht
Pizza en quiche
Cake en gebak
Brood en broodjes
Groenten
Crèmes en terrines
Bijgerechten
2. VIS EN SCHAAL-/SCHELPDIEREN
2.1 Stokvis:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
800 g gedroogde kabeljauw
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 teentjes knoflook, geschild
2 preien
6 rode pepers
1/2 blikje tomatenblokjes (200 g)
200 ml witte wijn
200 ml court-bouillon
peper, zout, tijm, oregano
Methode:
Laat de kabeljauw een nacht weken. Laat
de kabeljauw de volgende dag uitlekken
en doe de vis in een sauspan met water,
plaats de pan op een ring en breng het
water aan de kook. Neem de pan van de
ring en laat het afkoelen. Olijfolie in een
pan doen en verhitten. Schil de uien en
snij ze fijn, pers de knoflookteentjes uit
en was en snij de prei. Doe het in de pan
en fruit het even aan. Haal de zaadlijsten
uit de pepers en snij ze in reepjes. Doe
ze in de pan met de tomatenstukjes.
Voeg de witte wijn en de court-bouillon
toe en laat het even sudderen. Voeg
peper, zout, tijm en oregano toe en laat
het nog 15 minuten sudderen. Neem de
koude kabeljauw uit de sauspan en dep
de vis droog met keukenpapier.
Verwijder de huid, graten en vinnen. Doe
de vis in een ovenschaal samen met de
groente.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
30
Roosterhoogte: 1
2.2 Visfilet:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
600-700 g snoekbaars, zalm of
zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 gr. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
citroen
boter
Methode:
Besprenkel de vis met citroensap en laat
het even intrekken, dep de vis dan droog
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets
vervolgens aan beide zijden met zout en
peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal. Meng de geraspte kaas, de
room, broodkruimels, gehakte peterselie
en dragon samen. Verspreid het mengsel
direct over de visfilets en leg kleine
stukjes boter op het mengsel.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
2.3 Vis in zoutkorst:
Voor 6 personen.
Ingrediënten:
een hele vis, ongeveer 1,5 - 2 kg
2 wasvrije citroenen
1 stengel venkel
4 takjes vers tijm
3 kg rotszout
Methode:
www.aeg.com
2
De vis schoonmaken en inwrijven met
het sap van twee wasvrije citroenen. De
venkel in dunne reepjes snijden en
samen met de takjes vers tijm in de vis
stoppen. Doe de helft van het rotszout in
een ovenschaal en leg de vis er
bovenop. Doe de andere helft van het
zout over de vis en druk het stevig aan.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 1
2.4 Zalmfillets
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje vers rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje vers tijm
Methode:
Was en schil de aardappelen en snij ze in
vieren. Kook ze 25 minuten in water met
zout. Uit laten lekken en in plakjes
snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine
stukjes. Schil de teentjes knoflook en snij
ze in stukjes. Vermeng de uien en
knoflook met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de
citroensap en laat het intrekken. Droog
deppen en op smaak brengen met
peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen
en doe ze in een ingevette ovenschaal,
de zalm kruiden en erop leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn
erover, verdeel de rozemarijn en tijm
erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
2.5 Gepocheerde vis (forel):
Ingrediënten:
1 citroen
vis
Methode:
Was, droog en besprenkel de binnen- en
buitenzijde met citroen. Laat de
citroensap in de vis trekken en breng de
vis dan op smaak met zout en peper. Leg
de vis in een roestvrijstalen schaal met
een geperforeerd inzetstuk.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
25
Roosterhoogte: 1
2.6 Gevulde inktvis:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kg middelgrote inktvis,
schoongemaakt
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
90 g gekookte langkorrelrijst
4 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gehakte peterselie
zout, peper
citroensap
4 eetlepels olijfolie
150 ml wijn
500 ml tomatensap
Methode:
Wrijf de inktvis goed in met zout en
spoel het af onder de lopende kraan.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui
met twee eetlepels olijfolie aan tot de ui
glazig is. Voeg de langkorrelrijst,
pijnboompitten, rozijnen en peterselie
toe aan de uien en op smaak brengen
met zout, peper en citroensap. Vul de
inktvis met het mengsel, maak de
opening dicht.
Doe vier eetlepels olijfolie in een
braadslede en schroei de inktvis dicht op
de ring. Voeg wijn en tomatensap toe.
Dek de braadslede af met een deksel en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
NEDERLANDS
3
3. GEVOGELTE
3.1 Kippenpoten:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g crème fraiche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïzena
Methode:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze
in de braadslede. Vermeng de rest van
de ingrediënten en giet het over de
kippenpoten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 1
3.2 Gevulde kippenborst:
Geserveerd met spinazie in saffraansaus
Ingrediënten:
Voor 6 personen
400 g spinaziebladeren, geblancheerd
Een snufje zout
100 g volvette roomkaas met groene
paprika
Versgemalen zwarte peper
6 kipfilets
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel mosterd
100 ml witte wijn
150 ml light kippenbouillon
1 bosje saffraan
150 ml volle room
1/2 eetlepel citroensap
Methode:
Houd 20 - 24 grote spinaziebladeren
achter. Knijp de resterende blaadjes
voorzichtig samen en hak ze grof met het
wiegemes. Mix de blaadjes dan met de
roomkaas en voeg naar smaak zout en
peper toe. Snij de kipfilets in de lengte
door zodat er een soort envelop
ontstaat. Vul de kipfilet met de
spinaziemix en sluit af met
cocktailprikkers.
Sprenkel het citroensap over de kip en
wrijf de mosterd erin. Dan licht kruiden
met zout en peper. Wikkel de kipfilets
ten slotte in de spinazieblaadjes die u
eerder apart had gelegd. Plaats de
kipfilets in de geperforeerde schaal en
stoom het geheel met de functie
Stomen. Reduceer de witte wijn en de
bouillon in een pan tot ongeveer 100 ml.
Voeg dan de saffraan en roomkaas toe.
Kruid de saus met citroensap en voeg zo
nodig zout en peper toe. Haal de
cocktailprikkers uit de kipfilets. Snijd de
kipfilet in plakjes. Giet wat saus op het
bord en leg de stukjes kipfilet erop.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 1
3.3 Coq au Vin:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
1 kip
zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon
en in vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
Methode:
De kip schoonmaken, kruiden met peper
en zout en met bloem bestrooien. Verhit
de geklaarde boter in een braadslede op
de ring, laat de kip aan alle zijden bruin
worden. Giet de witte wijn,
kippenbouillon en sojasaus erbij en
breng het aan de kook. Voeg peterselie,
tijm, spekblokjes, champignons, sjalotjes
en knoflook toe. Weer aan de kook
www.aeg.com
4
brengen, afdekken met deksel en in de
oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 1
3.4 Gevulde kip:
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
1 kip, 1,2 kg (met eetbare organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 gr. paneermeel
3 - 4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
20 g boter
1 ei
zout en peper
Methode:
Kip schoonmaken en droog deppen.
Meng de olie, het zout en de
paprikapoeder en wrijf het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de
melk. Fruit de stukjes ui, peterselie en
boter aan in een pan. Snij hart, lever en
maag fijn en voeg een ei toe. Meng het
geheel en breng het op smaak met zout
en peper. Doe de kip in een braadslede
met de borst omlaag, doe het in de oven
en draai de kip na 30 minuten om. (Er
klinkt een signaal.)
Bereidingstijd in het apparaat (min):
90
Roosterhoogte: 1
3.5 Canard à l orange:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
zout
peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in
stukjes gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry
Methode:
De eend schoonmaken, breng op smaak
met peper en zout en inwrijven met
sinaasappelschil. Vul de eend met
gezouten stukjes sinaasappel en maak
de eend dicht. Doe de eend in een
braadslede, met de borst naar beneden.
Pers de sinaasappels uit, vermeng het
sap met de sherry en giet het mengsel
over de eend. Doe de eend in de oven;
na 30 minuten omdraaien (u hoort een
geluid).
Bereidingstijd in het apparaat (min):
90
Roosterhoogte: 1
4.
VLEES
4.1 Stoofschotel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 g boter
1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Methode:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met
peper en zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees
aan. Doe het vervolgens in een
stoofschotel. Schil en snij een ui, glazig
bakken in een beetje boter en over het
vlees doen. Meng het donkere bier, de
bruine suiker, de tomatenpuree en de
vleesbouillon, doe het in een pan en
breng het aan de kook. Schenk het over
het vlees (vlees moet bedekt zijn). Dek
het af en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
120
Roosterhoogte: 1
NEDERLANDS
5
4.2 Gemarineerd rundvlees:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1,5 kg biefstuk
zout
peper
soepgroente van de marinade
Marinade maken:
1 l water
500 ml wijnazijn
2 theelepels zout
15 peperkorrels
15 jeneverbessen
5 laurierblaadjes
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
Schenk de marinade over het biefstuk tot
het wordt bedekt en laat het 5 dagen
marineren.
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede. Voeg vervolgens de
soepgroente van de marinade toe.
Schenk wat marinade in de braadslede;
de bodem moet bedekt zijn met 10 - 15
mm. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
150
Roosterhoogte: 1
4.3 Gehaktbrood:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
2 droge broodjes
1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
100 g spekreepjes
Methode:
Drenk de broodjes in water en knijp ze
uit. Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui
en voeg de gehakte peterselie toe.
Vermeng het gehakt met de eieren, de
uitgeknepen broodjes en de ui. Kruid
met zout, peper en paprikapoeder,
plaats het vlees in een rechthoekig
bakblik en dek het vlees af met de
reepjes bacon. Voeg een beetje water
toe en plaats het vlees in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
70
Roosterhoogte: 1
4.4 Varkensschenkel:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
1 varkensschenkel 0,8-1,2 kg
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Snij het zwoerd rondom de
varkensschenkel in. Vermeng de olie, het
zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de
varkensschenkel. Doe de
varkensschenkel in een braadslede en
verspreid de champignons erover. Voeg
soepgroente en water toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 -
-15 mm. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
160
Roosterhoogte: 1
4.5 Schouderkarbonade:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
1,5 kg schouderkarbonade, met vel,
van een jong varken
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
150 g fijn gehakte selderij
1 prei, gesneden
www.aeg.com
6
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
250 ml room
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
vers rozemarijn en tijm
Methode:
Snij met een scherp mes ruiten in het vel.
Kruiden met zout en peper en aan alle
kanten bruin laten worden met olijfolie in
een braadslede op de ring, vervolgens
verwijderen. Doe de selderij en prei met
een beetje olie in een braadslede, voeg
vervolgens de tomaten, room,
knoflookteentjes, rozemarijn en tijm toe,
roeren en leg de schouderkarbonade er
bovenop. Plaats het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
130
Roosterhoogte: 1
4.6 Zweeds braadgerecht:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
200 g gedroogde pruimen
150 ml witte wijn
1,5 kg varkensrug of kalfsrug (zonder
bot)
1 middelgrote ui
appel
zout, peper en paprikapoeder
Methode:
Laat de pruimen twee uur weken in witte
wijn. Het vlees even afspoelen met water
en droog deppen. Snij inkeping in de
onderkant van het vlees en doe een
pruim in elke inkeping, druk ze zover
mogelijk in het vlees. Kruid het vlees en
doe het in de braadslede met de kant
zonder pruimen omhoog. Schil de uien
en de appel, snij ze in achten en leg de
stukjes rond het vlees. Vul de wijn waar
de pruimen in hebben geweekt aan met
water tot 250ml en schenk het over het
vlees. Lekker met bijvoorbeeld
aardappelkroketjes, aardappelgratin en
broccoli.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
4.7 Kalfsschenkel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom
de kalfsschenkel. Snij vier plakjes
gekookte ham door de helft en plaats ze
in de inkepingen. Vermeng de olie, het
zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de
kalfsschenkel. Doe de kalfsschenkel in
een braadslede en verspreid de
champignons erover. Voeg soepgroente
en water toe aan de kalfsschenkel; de
bodem moet bedekt zijn met een laagje
van 10 - -15 mm. Draai het vlees na
ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
150
Roosterhoogte: 1
4.8 Ossobuco:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 -
4 cm dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in blokjes
4 selderijstronken, in blokjes
1 kg rijpe tomaten, zonder vel,
gehalveerd, zonder pitten en in
stukjes gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof
gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn
gesneden
NEDERLANDS
7
3 teentjes knoflook, geschild en fijn
gesneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel
oregano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Methode:
Smelt 4 eetlepels boter in een
braadslede en fruit de groente erin aan.
Neem de groenten uit de braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid
het vlees en paneer het met de bloem.
Laat het teveel aan bloem eraf vallen.
Verhit de olijfolie en braad het vlees
goudbruin aan op middelhoog vuur.
Neem het vlees uit de pan en schenk het
teveel aan olijfolie uit de braadslede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met
250 ml wijn, doe het in een sauspan en
laat het zachtjes pruttelen. Voeg 250 ml
vleesbouillon, peterselie, tijm, oregano
en tomaatblokjes toe. Kruiden met peper
en zout. Aan de kook brengen. Doe de
groenten in de braadslede, leg het vlees
er bovenop en giet de saus er overheen.
Dek de braadslede af met een deksel en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
120
Roosterhoogte: 1
4.9 Gevulde kalfsborst:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 broodje
1 ei
200 g gehakt
zout, peper
1 ui, gesneden
peterselie, gehakt
1 kg kalfsborst (met inkeping)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
50 g bacon
250 ml water
Methode:
Drenk het broodje in water en knijp het
uit. Vervolgens mengen met ei, gehakt,
zout, peper, stukjes ui en peterselie.
Kruid de kalfsborst (met inkeping) en vul
het vlees via de inkeping. Maak de
opening dicht. Doe de kalfsborst in een
braadslede, voeg de soepgroente,
bacon en water toe. Draai het vlees na
ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
100
Roosterhoogte: 1
4.10 Lamsbout:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Methode:
Spoel de lamsbout af en dep het droog,
wrijf de olijfolie erin en maak inkepingen
in het vlees. Kruiden met peper en zout.
Schil de teentjes knoflook en snij ze in
stukjes, stop ze samen met de rozemarijn
in de inkepingen in het vlees. Leg de
lamsbout in de braadslede en voeg
water toe; de bodem moet bedekt zijn
met een laagje van 10-15 mm. Draai het
vlees na ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
150
Roosterhoogte: 1
4.11 Konijn:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Methode:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen
jeneverbessen, zout en peper en strijk in
met gesmolten boter. Plaats de
hazenruggen in een braadslede, schenk
er zure room (sour cream) over en voeg
de soepgroente toe.
www.aeg.com
8
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
4.12 Konijn in mosterdsaus:
Ingrediënten:
2 konijnen van elk 800 g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepel bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel vers tijm
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Methode:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken,
kruiden met zout en peper en rondom
bruin laten worden in een braadslede op
de ring.
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui
met het spek bruin worden. Bestrooien
met bloem en roeren. Giet de
kippenbouillon, witte wijn en tijm erbij en
breng het aan de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe,
doe het vlees terug, dek het af en plaats
het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Roosterhoogte: 1
4.13 Wildzwijn:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1,5 kg wildzwijn (schouder)
zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
150 g worteltjes
2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
Schenk de marinade over het vlees tot
het wordt bedekt en laat het 3 dagen
marineren.
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede op de ring. Voeg vervolgens
cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe. Schenk marinade in de
braadslede; de bodem moet bedekt zijn
met 10-15 mm. Dek de braadslede af
met een deksel en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
140
Roosterhoogte: 1
5.
OVENGERECHT
5.1 Lasagne:
Voor 4 personen.
Ingrediënten van de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
1 ui
1 wortel
100 gr. selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes
gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 gr. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
NEDERLANDS 9
50 g milde kaas, geraspt
Methode:
Het spek met een scherp mes van
zwoerd en kraakbeen ontdoen en in
blokjes snijden. De ui en de wortel
schillen, de selderij schoonmaken, alle
groente in kleine blokjes snijden. De olie
in een stoofpan verhitten, de spekblokjes
en de groente daarin roerbakken. Het
gehakt beetje bij beetje toevoegen, los
bakken en blussen met wat bouillon. De
vleessaus op smaak brengen met
tomatenpuree, de kruiden, zout en
peper en afgedekt op een laag pitje
ongeveer 30 minuten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken. Een grote
rechthoekige ovenschaal invetten met 1
eetlepel boter. Afwisselend een laag
pastabladen, vleessaus, béchamelsaus
en geraspte kaas in de schaal leggen. De
bovenste laag moet een met kaas
bestrooide laag bechamelsaus zijn. De
rest van de boter in kleine stukjes op het
gerecht leggen.
Tijd in het apparaat (min.): 55
Bakplaatstand: 1
5.2 Cannelloni:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes
gesneden
100 g crème fraiche
200 g vers zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g geraspte kaas
40 g boter
Methode:
Doe de uien en de boter in een pan en
bak tot de uien glazig zijn. Voeg de
bladspinazie toe en laat het zachtjes
koken. Voeg de crème fraiche toe, mix
en laat afkoelen. Ondertussen de
bechamelsaus klaarmaken: Laat de boter
smelten in een pan, voeg de bloem toe
en blijf roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten.
De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Voeg zalm, baars, garnalen en
mosselvlees toe aan de spinazie en roer
door elkaar. Een grote rechthoekige
ovenschaal invetten met 1 eetlepel
boter. Vul de cannelloni met het
spinaziemengsel en plaats in een
ovenschaal. Leg tussen elke rij cannelloni
een laagje béchamelsaus . De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
5.3 Pastagratin:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
1 liter water
zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
1 ui
100 g boter
1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Methode:
Breng water met een beetje zout aan de
kook. Doe de tagliatelle in het kokende
gezouten water en laat het ongeveer 12
minuten koken. Vervolgens afgieten. Snij
de ham in blokjes. Verhit boter in een
www.aeg.com
10
pan. Snij de peterselie en schil en snij de
ui. Glazig bakken in de koekenpan. Vet
een ovenschaal in met een beetje boter.
Mix de tagliatelle, ham en peterselie en
uien en doe het in de ovenschotel. Meng
de eieren met de melk en breng het op
smaak met zout, peper en nootmuskaat
en schenk het over het pastamengsel.
Verdeel de parmezaanse kaas over het
gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
40
Roosterhoogte: 1
5.4 Moussaka:
Voor 8 - 10 personen.
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
50 g geraspte kaas
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g geraspte kaas
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en
voeg het gehakt toe. Voeg de
tomatenblokjes, geraspte emmentaler en
broodkruimels toe, roer goed en breng
het aan de kook. Op smaak brengen met
zout, peper en kaneel en van het vuur
halen. Schil de aardappelen en snij ze in
plakjes van 1 cm dik, was de aubergines
en snij ze ook in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met
keukenpapier. Aanbakken met veel
boter. Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken. Leg de
aardappelschijfjes op de bodem van een
ingevette ovenschotel en strooi er een
beetje geraspte kaas over. Leg hier
vervolgens een laagje aubergines op.
Doe hierop weer het gehaktmengsel.
Doe hierop de béchamelsaus. Leg hier
weer een laagje aardappel op, gevolgd
door aubergine en het gehaktmengsel.
De laatste laag moet béchamelsaus zijn.
Verdeel over de bovenkant de rest van
de kaas en de broodkruimels. Smelt de
boter en giet het over de moussaka.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
5.5 Aardappelgratin:
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een
teentje knoflook en vet de schaal daarna
in met boter. Verspreid de helft van de
gezouten aardappelplakjes in de schaal
en strooi er wat geraspte kaas over. Leg
de overige aardappelschijfjes er
bovenop en strooi de rest van de kaas
eroverheen. Pers het tweede teentje
knoflook en vermeng dit met de melk en
de room. Giet het mengsel over de
aardappels en verspreid de rest van de
boter in kleine stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
70
Roosterhoogte: 1
NEDERLANDS
11
5.6 Frankische knödel schaal:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
1 klein blikje kleine champignons
500 g uien, in blokjes gesneden
1 kg knoedeldeeg
400 g geraspte kaas
250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout,
peper, paprikapoeder etc. Fruit de
stukjes ui. Laat de champignons goed
uitlekken. Vermeng ze met het vlees, de
ui en de champignons en doe alles in
een ovenschaal. Vermeng de
knoedeldeeg met de kaas en doe het op
het kalkoenmengsel. Schenk vervolgens
de room erover.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
75
Roosterhoogte: 1
5.7 Koolstoofschotel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kool (800 g)
oregano
1 ui
bakolie
400 g gehakt
250 g langkorrelrijst
zout, peper en paprikapoeder
1 liter vleesbouillon
200 ml crème fraiche
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij de kool in vieren en verwijder de
stronk. Blancheren in gezouten water op
smaak gebracht met oregano. Schil en
snij een ui fijn, licht aanbakken in een
beetje olie. Voeg vervolgens het gehakt
en de langkorrelrijst toe, roeren en op
smaak brengen met zout, peper en
paprika. Voeg vleesbouillon toe en laat
het 20 minuten sudderen met een deksel
op de pan. Plaats laagjes kool en het
rijst-/gehaktmengsel in een schaal. Doe
de crème fraîche bovenop het gerecht
en strooi kaas over de bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
5.8 Witlofgratin:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
150 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder
de bittere kern. Was de witlof en kook
het 15 minuten in water. Neem de
witlofhelften uit het water, spoel ze af
met koud water en doe de twee helften
weer tegen elkaar. Rol elk stronkje in een
plakje ham en leg ze op een ingevette
bakplaat. Laat de boter smelten en voeg
de bloem toe. Even fruiten en vervolgens
de groentebouillon en melk toevoegen
en aan de kook brengen. Roer 50 g kaas
door de saus en schenk het over het
witlof. Strooi de rest van de kaas over het
gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
5.9 Jansons verleiding:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
8 - 10 aardappelen
2 uien
125 g ansjovisfilets
300 ml room
2 eetlepels broodkruimels
peper
vers gesneden tijm
2 eetlepels boter
Methode:
Was de aardappelen, schil ze en snij ze in
smalle plakjes. Schil de uien en snij ze in
smalle plakjes. Vet een ovenschaal in met
boter. Doe een derde van de
aardappelen en uien in de schaal. Doe
de helft van de ansjovis daarop en dek
www.aeg.com
12
het af met een derde van de uien en
aardappelen. Verdeel de rest van de
ansjovis over de bovenkant. Doe daarop
de rest van de uien en aardappelen met
als bovenlaag aardappels. Bestrooien
met peper en de fijngesneden tijm.
Schenk het zoute water van de ansjovis
over het gerecht en voeg de room toe.
Strooi de broodkruimels erover en leg
kleine beetjes boter op de bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
6. PIZZA EN QUICHE
6.1 Pizza:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (200 g)
200 g geraspte kaas
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Gist in een kom verkruimelen en in water
oplossen. Het met het zout en de olie
gemengde meel toevoegen. De
ingrediënten zolang kneden, tot het een
soepel deeg is, dat loskomt van de kom.
Het deeg vervolgens laten rijzen op een
warme plaats, tot het twee maal zoveel
geworden is. Rol het deeg uit en plaats
het op een ingevette bakplaat, prik de
bodem in met een vork. De ingrediënten
voor de garnering achtereenvolgens op
het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
25
Roosterhoogte: 1
6.2 Uientaart:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten voor het deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml melk
1 ei
50 g boter
3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g crème fraiche
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel van de rand.
Bestrooi met meel en laat op een warme
plek rijzen tot het besprenkelde meel op
het mengsel scheuren vertoont. Leg het
ei en de boter op de rand van het meel.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel
gistdeeg. Laat het deeg op een warme
plaats rijzen tot het is verdubbeld in
grootte. Schil de uien in de tussentijd,
verdeel in vieren en snij in dunne plakjes.
Snijd de bacon in blokjes en bak ze
glazig met de uien. Laat het afkoelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een
ingevette bakplaat, prik de bodem in
met een vork en druk de randen
omhoog. Laat het opnieuw rijzen. Roer
de eieren, crémé fraiche, melk, zout en
peper samen. Verspreid de afgekoelde
uien en spekjes over het deeg. Doe het
mengsel erover en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
45
Roosterhoogte: 1
6.3 Quiche Lorraine:
Voor 2 - 4 personen.
NEDERLANDS
13
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een
diameter van 28 cm
Methode:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in
een mengkom en meng tot een soepel
deeg. Laat het deeg een paar uur rusten
in de koelkast. Rol het deeg uit en leg
het in een ingevet zwart bakblik. Prik de
bodem in met een vork. Verspreid de
bacon over het deeg. Meng de eieren,
de zure room en de kruiden samen voor
de vulling. Voeg dan de kaas toe. Giet
de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
45
Roosterhoogte: 1
6.4 Kaasflan:
Ingrediënten:
1,5 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
500 g geraspte kaas
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Methode:
Leg het deeg op een goed ingevette
bakplaat. Vervolgens met een vork
gaatjes in het deeg prikken. Verspreid de
kaas gelijkmatig over het deeg. Meng de
room, melk en eieren en breng op smaak
met zout, peper en nootmuskaat. Weer
goed vermengen en over de kaas
schenken.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
40
Roosterhoogte: 1
6.5 Pierogi:
Voor 30 kleine stukjes.
Ingrediënten voor het deeg:
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overige:
Bakplaat met bakpapier
Methode:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en
een beetje zout tot deeg en plaats het in
de koelkast. Snijd de kool in fijne
reepjes. Snijd de bacon in stukjes en bak
het in de geklaarde boter. Voeg de kool
toe en roerbak het. Op smaak brengen
met zout, peper en nootmuskaat en de
sour cream toevoegen. Laten sudderen
tot alle vloeistof is verdampt. Snij
hardgekookte eieren in stukjes, mengen
met de kool en af laten koelen. Rol het
deeg uit en snijd het in ronde cirkels met
een diameter van 8 cm. Doe een beetje
vulling in het midden en vouw het dicht.
Maak de randen vast door er met een
vork op te drukken. Plaats het op een
bakplaat voorzien van bakpapier en
bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
20
Roosterhoogte: 2
6.6 Kaaskoekjes:
Ingrediënten:
400 g Fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Methode:
www.aeg.com
14
Meng de feta, eieren, peterselie en
peper. Dek de bladerdeeg af met een
vochtige doek om uitdrogen te
voorkomen. Leg 4 blaadjes op elkaar en
bestrijk ze met een beetje olie. Snij ze in
4 reepjes van ongeveer 7 cm lang. Doe 2
volle eetlepels fetamengsel op één hoek
van elk reepje en vouw het diagonaal in
een driehoek. Leg ze op de kop op een
bakplaat en bestrijk ze met olie.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
25
Roosterhoogte: 2
6.7 Geitenkaasflan:
Ingrediënten van het deeg:
125 g bloem
60 ml olijfolie
1 snufje zout
3 - 4 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de garnering:
1 eetlepel olijfolie
2 uien
zout en peper
1 theelepel gehakte tijm
125 g ricotta
100 g geitenkaas
2 eetlepels olijven
1 ei
60 ml room
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een
diameter van 28 cm
Methode:
Doe de bloem, olijfolie en het zout in
een mengkom en meng het totdat het
deeg korrelig wordt. Voeg het water toe
en kneed een deegbal. Laat het deeg
een paar uur rusten in de koelkast. Rol
het deeg uit en leg het in een ingevet
zwart bakblik. Prik de bodem in met een
vork. Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan.
Schil de uien, snij ze fijn en fruit ze in de
olie voor ongeveer 30 minuten met de
deksel op de pan. Op smaak brengen
met zout en peper en vermengen met
1/2 theelepel gehakte peterselie. Laat de
uien een beetje afkoelen en verspreid ze
over het deeg. Doe de ricotta en
geitenkaas erop en voeg ook de olijven
toe. Strooi 1/2 theelepel gehakte tijm er
overheen. Meng de eieren, en de room
samen voor de vulling. Giet de vulling
over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
45
Inzetniveaus: 1
7.
CAKE EN GEBAK
7.1 Amandelcake:
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g bloem
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 gr)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overige:
28 cm springvorm
Methode:
Mix de eieren, suiker en marsepein
gedurende 5 minuten, voeg dan
langzaam de olijfolie toe aan het
eimengsel. Zeef de bloem, kaneel en
bakpoeder en vermeng dan de
gesneden pistachenootjes en gemalen
amandelen met de bloem. Spatel de
melk voorzichtig door het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de
bodem bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
70
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid
het over de taart met een borsteltje. Laat
het afkoelen. Meng de poedersuiker,
kaneel en het warme water met elkaar en
NEDERLANDS
15
smeer het op de taart. Strooi de
amandelsnippers onmiddellijk op het
glazuur van de taart.
7.2 Brownies:
Ingrediënten:
250 g pure chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g bloem
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Breek de chocolade in stukken en laat
het au-bain-marie smelten. Klop de
boter, suiker, vanillesuiker, zout en water,
voeg de eieren en de gesmolten
chocolade toe. Hak de walnoten grof,
meng ze met de bloem en het
bakpoeder en meng het met het
chocolademengsel. Leg bakpapier in een
diepe bakplaat, giet het mengsel erin en
strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
50
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het
bakpapier en snijd het in stukken.
7.3 Cappuccinocake:
Voor 4 - 6 personen.
Voor het deeg:
100 g zachte boter
90 g suiker
2 eierdooiers
de zaadjes van een vanillestokje
2 eetlepels oploskoffie (opgelost in 50
ml heet water)
2 eiwitten
50 g bloem
50 g maizena
1/2 theelepel bakpoeder
Voor de saus:
250 ml sinaasappelsap
50 g suiker
1 snufje kaneel
20 ml sinaasappellikeur
Voor de afwerking:
200 ml geklopte slagroom voor de
versiering
Overige:
6 kleine schaaltjes of vormpjes
ingesmeerd met boter
Methode:
Meng de boter, suiker, eierdooiers en de
zaadjes van een vanillestokje en giet het
mengsel in de opgeloste koffie. Klop de
eiwitten. Zeef de bloem, zetmeel en
bakpoeder en voeg het in lagen aan het
eiwitmengsel toe. Spatel het door het
mengsel. Giet het mengsel in kleine
schaaltjes of vormpjes ingesmeerd met
boter.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
40
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Giet sinaasappelsap, suiker, kaneel en
sinaasappellikeur in een melkpannetje en
laat het op ring reduceren totdat de saus
stroopachtig is. Stort de warme cakejes
op een serveerplaat en versier ze met de
saus en slagroom.
7.4 Wortelcake:
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g bloem
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
Ingevette ronde springvorm met een
diameter van 22 cm
Methode:
www.aeg.com
16
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker,
eieren en siroop. Voeg de overige
ingrediënten bij het beslag. Doe het
beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien
nodig melk toevoegen om het te
verdunnen). Bestrijk de taart met het
koude mengsel en strooi er gemalen
hazelnoten over.
7.5 Kwarktaart:
Ingrediënten voor de bodem:
150 g bloem
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkroom:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraiche
1 pakje puddingpoeder (40 g of het
equivalent voor pudding van 500 ml
melk)
Overige:
Ingevette zwarte springvorm met een
diameter van 26 cm
Methode:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest
van de ingrediënten toe en meng het
geheel met een handmixer. Plaats het
mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de
ingevette bodem van een springvorm
met 2/3 van het mengsel en prik er
verschillende keren in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm
hoogte met de rest van het deeg. Klop
de eiwitten met de handmixer tot deze
stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed
uitlekken, besprenkel met rum en laat dit
intrekken. Doe de magere kwark, de
eigelen, suiker, citroensap, crème fraiche
en de custardpoeder in een mengkom
en mix het goed door elkaar. Spatel als
laatste voorzichtig de geklopte eiwitten
en de rozijnen door het kwarkmengsel.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
85
Roosterhoogte: 1
7.6 Kersentaart:
Ingrediënten:
500 g brood
750 ml melk
1 snufje zout
80 g suiker
4 eieren
2 potjes zure kersen
50 g boter
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Snijd het brood in plakjes. Meng de
melk, het zout, de suiker en eieren en
giet het over het brood. Laat het
mengsel goed inweken. Giet de zure
kersen af en voeg ze aan het mengsel
toe. Doe het beslag in de springvorm.
Verdeel klontjes boter over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
40
Roosterhoogte: 1
7.7 Vruchtencake:
Ingrediënten:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g bloem
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of
sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde
kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overige:
Zwarte springvorm met een diameter
van 24 cm.
Margarine om in te vetten
NEDERLANDS
17
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Vervolgens de
eieren een voor een toevoegen en
nogmaals mixen. Bloem en bakpoeder
aan het schuimige mengsel toevoegen
en omscheppen. Roer het fruit ook door
het mengsel. Plaats het mengsel in een
ingevet bakblik en breng het mengsel
aan de randen iets hoger aan dan in het
midden. Versier de rand en het midden
van de cake met de hele geblancheerde
amandelen. Plaats de cake in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
100
Roosterhoogte: 1
7.8 Vruchtentaart:
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
1 snufje zout
125 g boter
1 ei
50 g suiker
50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (400 g appels, perziken,
zure kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overige:
Quichevorm met een diameter van 28
cm, ingevet
Methode:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het
zout en de kleine stukjes boter erbij.
Voeg vervolgens het ei, de suiker en het
koude water toe en kneed een deegbal.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.
Rol het koele deeg uit en doe het in de
ingevette quichevorm en prik het in met
een vork. Maak het fruit schoon,
verwijder de pitten en leg het in kleine
stukjes op het deeg. Doe de amandelen,
eieren, suiker en zachte boter in een kom
en meng het samen. Verdeel het over
het fruit en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
50
Roosterhoogte: 1
7.9 Grootmoeders appeltaart:
Ingrediënten:
250 g boter
250 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
100 g marsepein
5 eieren
500 g bloem
1 pakje bakpoeder
1 zakje gemberkruiden
50 g cacaopoeder
150 ml rode wijn
1,2 kg appels
Pruimenpuree
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Voeg 100 g
marsepein in kleine stukjes gesneden toe
en klop tot een glad mengsel ontstaat.
Voeg één voor één de eieren toe en klop
tot een luchtig mengsel ontstaat. Voeg
de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden
en cacaopoeder toe aan het mengsel.
Voeg de rode wijn toe. Doe het deeg in
een diepe bakplaat met bakpapier en
strijk de bovenkant glad. Schil 1,2 kg
appels en snij ze in stukken van 0,5 cm
dik.
Pruimenpuree:
Leg de appelstukjes op het deeg en vul
de gaten op met pruimenpuree. Doe het
in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
50
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Laat de taart na het bakken afkoelen en
verwijder het bakpapier.
Glazuur:
250 ml appelsap
1 zakje helder taartglazuur
Vermeng het glazuur met de appelsap
en zakje taartglazuur en strijk het over de
taart.
www.aeg.com
18
7.10 Citroencake:
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g bloem
150 g maizena
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Rechthoekig bakblik, 30 cm lang
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker
en zout in een mengkom doen en roeren
tot een schuimige massa ontstaat.
Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals roeren tot het
een schuimige massa is geworden. Voeg
het meel en de maizena vermengd met
het bakpoeder toe aan het schuimige
mengsel en vouw het erin. Plaats het
deeg in een ingevette en met
paneermeel bedekt bakblik, strijk het
glad en plaats het in de oven. Na het
bakken het citroensap en de
poedersuiker mengen. De gebakken
taart op een stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart
omhoog vouwen, zodat het glazuur niet
weg kan vloeien. Met een houten prikker
gaatjes in de taart maken en het glazuur
met een penseel aanbrengen. Daarna de
taart even laten staan zodat het glazuur
kan worden opgenomen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
75
Roosterhoogte: 1
7.11 Muffins:
Ingrediënten:
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g bloem
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overige:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in
doorsnee
Methode:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en de schil van een wasvrije citroen.
Voeg de eieren toe en klop alles. Meng
de zetmeel, bloem en bakpoeder en roer
het door het mengsel met de melk. Laat
de zure kersen uitlekken en roer het door
het mengsel met de chocoladesnippers.
Doe het mengsel in de papieren
vormpjes, plaats de vormpjes op een
bakplaat en plaats in de oven. Gebruik
een muffinvorm indien mogelijk.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
40
Roosterhoogte: 2
7.12 Pruimenkrakeling:
Voor 4 - 6 personen.
Voor het deeg (de ingrediënten
moeten op kamertemperatuur zijn):
125 ml melk
20 g suiker
1 klein pakje droge gist (8 g droge
gist of 42 g vers gist)
300 g bloem
30 g suiker
30 g boter
1 eierdooier
1 heel ei
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
een klein beetje citroenschil
pruimenjam
Na het koken:
50 g boter
50 g gemalen maanzaad
suikerglazuur
Overige:
ingevette schaal
Methode:
NEDERLANDS
19
Plaats melk en suiker in een
melkpannetje en verwarm het mengsel
op een kookring. Voeg droge gist toe en
roer het mengsel. Laat het dan ongeveer
30 minuten staan. Doe bloem, suiker,
boter, eierdooier, ei, vanillesuiker en een
klein beetje citroenschil in een roerkom.
Voeg de melk en gist toe en kneed het
geheel tot een soepel deeg. Bedek het
deeg met een doek en laat het nog eens
45 minuten rijzen. Snij het deeg dan met
behulp van een lepel in balletjes (van
ongeveer 80 g), druk de balletjes met de
hand plat en vul ze met een theelepel
pruimenjam. Trek de randen van het
deeg omhoog en bedek de jam met
deeg. Vorm het deeg dan in een bal. Leg
de ballen op een ingevette schaal, bedek
ze en laat ze nog eens 45 minuten rijzen.
Plaats de schaal dan in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
30
Roosterhoogte: 1
7.13 Tulband:
Ingrediënten voor de bodem:
500 g bloem
1 klein pakje droge gist (8 g droge
gist of 42 g vers gist)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten
weken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele blanke amandelen
Methode:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker,
boter, eieren, zout en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen. Kneed de geweekte rozijnen
met de hand door het deeg. Doe de
amandelen in de holtes van een
ingevette en bebloemde tulband. Maak
een worst van het deeg en doe het in de
tulband. Dek het af en laat het 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
7.14
Savarincake:
Ingrediënten voor het deeg:
350 g bloem
1 klein pakje droge gist (8 g droge
gist of 42 g vers gist)
75 g suiker
100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
125 ml melk
Na het bakken:
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml
sinaasappellikeur
Methode:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter,
eigeel, zout, vanillesuiker en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen. Doe de deeg in een ingevette
ronde cakevorm en laat het afgedekt 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en
laat het afkoelen. Voeg pruimen- of
sinaasappellikeur toe aan het suikerwater
en roer. Als de taart is afgekoeld, met
een houten prikker gaatjes maken en het
mengsel in de taart laten trekken.
7.15 Cake, zacht:
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
100 g bloem
100 g maizena
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
www.aeg.com
20
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op
met het warme water, 50 g suiker,
vanillesuiker en zout. Klop het eiwit met
100 g suiker tot deze stijf zijn. Meng de
bloem, het zetmeel en de bakpoeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het
eigeel. Spatel dan voorzichtig het
meelmengsel erin. Het deeg in de
bakvorm gieten, gladstrijken en in de
oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
30
Roosterhoogte: 1
7.16 Kruimeltaart:
Ingrediënten voor het deeg:
375 g bloem
20 g gist
150 ml lauwe melk
60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g bloem
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel en roer vanaf de
rand, besprenkel met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Voeg de suiker,
eigelen, boter en zout toe aan de rand
van het meel. Kneed alle ingrediënten
tot een soepel gistdeeg. Laat het deeg
op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte. Rol het deeg uit
en plaats het op een ingevette bakplaat
waar u het laat rusten om opnieuw te
rijzen. Boter, suiker en kaneel in een
mengkom doen en mixen. Voeg de
bloem en de noten toe en kneed het tot
een kruimelig mengsel. Verspreid de
boter op het gerezen deeg en verspreid
het kruimelmengsel er gelijkmatig
overheen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 2
7.17 Zweedse cake:
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g bloem
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 gr)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in
een mengkom doen en 5 minuten mixen
tot het schuimig is. Voeg de gesmolten
boter toe aan het deeg en roer het
erdoor. Voeg de bloem en het
bakpoeder toe aan het schuimige deeg
en roer het erdoor. Voeg tenslotte het
koude water toe en mix alles goed. Het
deeg in de bakvorm gieten, gladstrijken
en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 1
7.18 Suikertaart:
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
70 g suiker
Methode:
Plaats het deeg op een goed ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over
het deeg. Schil de appels, verwijder het
klokhuis en snij ze in 12 stukjes. Verspreid
de stukjes gelijkmatig over het deeg.
Meng de eieren, room, suiker en
vanillesuiker en doe het over de appel.
NEDERLANDS
21
Bereidingstijd in het apparaat (min):
45
Roosterhoogte: 1
7.19 Wortelcake:
Ingrediënten voor het beslag:
4 eiwit
1 snufje zout
80 g poedersuiker
120 g suiker
200 g fijn geraspte wortel
200 g fijn gemalen amandelen
1 citroen, sap en geraspte schil
1 eetlepel kersenlikeur
1/2 theelepel kaneel
60 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
Ingrediënten voor de garnering:
150 g poedersuiker
1 eetlepel kersenlikeur
12 decoratieve marsepeinen
worteltjes
gemalen hazelnoten
1/2 theelepel bakpoeder
Overige:
Springvorm met een diameter van 26
cm, ingevet en bedekt met bakpapier.
Methode:
Klop eiwit met zout tot er pieken
ontstaan, voeg de poedersuiker toe en
klop tot een stevige substantie. Mix het
eigeel met de suiker tot het romig wordt
en voeg de overige ingrediënten toe.
Voeg een kwart van het geklopte eiwit bij
het eigeel en mix voorzichtig de rest van
het geklopte eiwit met het mengsel. Doe
het deeg in het bakblik en strijk glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Af laten koelen. We raden om de
voorbereidende werkzaamheden één tot
twee dagen van tevoren uit te voeren en
afgedekt in de koelkast te bewaren.
Meng voor het glazuur de poedersuiker
met de kersenlikeur. Voeg indien nodig
water toe. Bedek de taart met het
glazuur en versier met de marsepeinen
worteltjes.
8. BROOD EN BROODJES
8.1 Broodjes, zoet:
Ingrediënten:
420 g bloem
60 g boter
50 g suiker
een snufje vanillesuiker
geraspte citroenschil
een snufje zout
200 ml handwarme melk
30 g. gist
2 eierdooiers
100 g rozijnen
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een gat in het midden. Voeg de gist toe
en doe het in het gat met melk en een
beetje suiker. Meng er wat bloem bij
vanaf de rand. Bestuiven met bloem en
laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout,
vanillesuiker, citroenschil, ei en boter op
de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel deeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Voeg de gewassen rozijnen toe aan het
deeg en maak 12 broodjes van dezelfde
grootte.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier
en laat ze een half uur voor het bakken
afgedekt staan.
Bereidingstijd in het apparaat: 20
minuten
Roosterhoogte: 2
8.2 Volkorenbrood:
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
Overige:
www.aeg.com
22
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Doe de tarwebloem, roggebloem en
droge gist in een grote kom. Meng het
water met de melk en het zout bij de
bloem. Alle ingrediënten tot een soepel
deeg kneden. Laat het deeg rijzen tot
het verdubbelt is in grootte. Maak een
lang brood en plaats het op de bakplaat
die is ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat het brood nogmaals rijzen tot het
de helft groter is. Voor het bakken
bestrooien met een beetje bloem.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 1
8.3 Witbrood:
Ingrediënten:
1000 g bloem
1 blokje vers gist of 2 pakjes droge
gist
650 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Meel en zout in een grote kom doen. De
gist oplossen in lauwwarme melk en
toevoegen aan het meel. Alle
ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Afhankelijk van de kwaliteit van
het meel kan een beetje meer melk
nodig zijn om een werkbaar deeg te
krijgen. Laat het deeg rijzen tot het
verdubbelt is in grootte. Snijd het deeg
in twee stukken, maak lange broden
plaats deze op de bakplaat die is ingevet
of bedekt met bakpapier. Laat de
broden nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn. Strooi voor het bakken wat
bloem over de broden en maak met een
scherp mes 3-4 keer een diagonale
snede van minstens 1cm diep.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
45
Roosterhoogte: 1
8.4 Vlechtbrood:
Ingrediënten voor het deeg:
650 g bloem
20 g gist
200 ml melk
40 g suiker
5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 gr. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje suiker en de meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel.
Laat het op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Plaats de rest van de
suiker op de rand van het meel. Kneed
alle ingrediënten tot een soepel
gistdeeg. Laat het deeg op een warme
plaats rijzen tot het is verdubbeld in
grootte. Mix voor de vulling alle
ingrediënten samen. Verdeel het deeg in
drie gelijke delen en rol het uit in lange
rechthoeken. Verspreid een derde van
de vulling op elke rechthoek en rol de
stukken deeg op. Maak een vlecht van
de drie stukken deeg. Bedek het
oppervlak van de vlecht met een
mengsel van eigeel en melk en
besprenkel met amandelschaafsel.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
Roosterhoogte: 2
8.5 Boterkoek:
Ingrediënten voor het deeg:
750 g bloem
30 g gist
400 ml melk
10 g suiker
15 g zout
NEDERLANDS
23
1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Versnijd de
gist en doe het in het kuiltje. Roeren met
de melk, een beetje suiker en een beetje
meel en roer vanaf de rand, bestuiven
met meel en laat op een warme plek
rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont. Plaats de
rest van de suiker, zout, ei en boter op
de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte. Maak
drie gelijke stukken deeg en maak er
reepjes van. Vlecht de repen met elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan.
Bedek het oppervlak van de vlechtkoek
met een mengsel van eigeel en melk en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
50
Roosterhoogte: 2
9. GROENTEN
9.1 Mediterrane groenten:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
200 g courgettes
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
100 g champignons
2 uien
150 g cherrytomaatjes
groene en zwarte olijven
Methode:
Was en snijd de groente in stukjes. Schil
de uien en snij ze in smalle plakjes. Doe
de groente in een glazen schaal. Plaats
het gerecht in het apparaat. Snij de
olijven in plakjes. Breng de groenten na
het koken op smaak met zout, peper,
basilicum en oregano.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
25
Roosterhoogte: 1
9.2 Traditionele groenten:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten/bereidingswijze:
Combineer de volgende groenten naar
smaak, ongeveer 750 g in totaal.
koolrabi, geschild en in reepjes
gesneden
wortel, geschild en in blokjes
gesneden
bloemkool, gewassen en in bloemen
verdeeld
uien, geschild en in plakken gesneden
venkel, geschild en in plakken
gesneden
selderie, schoongemaakt en in plakjes
gesneden
prei, schoongemaakt en in plakjes
gesneden
Na het koken:
50 g boter
desgewenst zout en peper toevoegen
Bereidingstijd in het apparaat (min):
30
Roosterhoogte: 1
9.3 Gepelde tomaten:
Methode:
Snijd een kruis in de bovenkant van de
tomaten, doe de tomaten in de
stoomschaal en zet het in het apparaat.
Haal aan het einde van de kooktijd het
vel van de tomaten.
Bereidingstijd in het apparaat: 10
minuten
Roosterhoogte: 1
www.aeg.com
24
10. CRÈMES EN TERRINES
10.1 Bouillon met stukjes ei:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
3 eieren
100 ml melk
50 ml room
zout, peper, nootmuskaat
peterselie, gehakt
Overige:
6 mini-puddingschaaltjes
Methode:
Mix de eieren, melk en room goed door
elkaar. (Niet met een klopper.) Breng op
smaak met zout en peper en voeg de
gesneden peterselie toe. Giet in een
ingevette glazen of porseleinen schaal.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
25
Roosterhoogte: 1
Na het koken: haal het roerei uit de
schalen en snijd het in kleine blokjes of
diamantvormen.
10.2 Caramelflan:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten voor het beslag:
100 g suiker
100 ml water
500 ml melk
1 vanillestokje
100 g suiker
2 eieren
4 eierdooiers
Overige:
6 souffléschaaltjes
Methode:
Doe 100 g suiker in een steelpan en laat
het smelten tot een lichtbruine karamel.
Voeg dan voorzichtig het water toe
(waarschuwing — voorkom
brandwonden) en breng aan de kook.
Kook tot een siroop en schenk die dan
onmiddellijk in 6 souffléschaaltjes, zodat
de bodem met karamel wordt bedekt.
Giet de melk in een pan, halveer het
vanillestokje en gebruik een mes om de
zaadjes uit te schrapen. Voeg de zaadjes
aan de melk toe. Verwarm de melk tot
ongeveer 90 °C. (Niet aan de kook
brengen.) Meng de eieren en eierdooiers
met 100 g suiker. (Niet romig laten
worden.) Doe langzaam de warme melk
bij het ei-suikermengsel. Doe het in de
schaaltjes.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
10.3 Kokospudding:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
250 ml melk
370 g kokosmelk
6 eieren
120 g suiker
1 blikje mango's, afgegoten en
gepureerd
Overige:
6 mini-puddingschaaltjes
Methode:
Meng de melk en de kokosmelk. Klop de
eieren en de suiker lichtjes op en voeg
de kokosmelk toe. Vul de mini-
puddingschaaltjes met het mengsel.
Haal de pudding er na het bakken uit en
versier met de mango's.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
11.
BIJGERECHTEN
11.1 Rijst met groenten:
Ingrediënten:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout en peper
1 kleine rode paprika
400 ml bouillon
Na het koken:
1 klein blikje maïs (150 g)
NEDERLANDS 25
Methode:
Plaats de langkorrelrijst, wilde rijst, zout,
peper en groentebouillon met water in
een kom, ongeveer een half uur voordat
u met het koken gaat beginnen. Bereid
de paprika voor, snijd de paprika in
kleine blokjes en voeg de blokjes aan de
rijst toe. Kook de rijst.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
Roosterhoogte: 1
Na het koken: Giet de maïs af en voeg
het aan de gekookte rijst toe.
11.2 Zoute krakeling:
Voor 4 personen.
Ingrediënten/bereidingswijze:
300 g zachte pretzels
200 ml melk
3 eieren
2 bosje peterselie, gesneden
2 uien, fijngesnipperd
10 g boter
zout, peper, nootmuskaat
Methode:
Verwarm de melk. Snij de pretzels in
stukjes van 1 cm en giet de warme melk
eroverheen. Laat de pretzels ongeveer 5
minuten inweken. Klop eieren en voeg ze
toe. Fruit de gesnipperde ui op laag vuur
in de boter totdat de ui doorzichtig is en
voeg dan peterselie toe. Laat dit even
afkoelen en voeg het toe aan het
pretzelmengsel. Breng op smaak met
zout en peper en meng alles goed door
elkaar. Vorm van het mengsel ongeveer
6 balletjes en doe ze in een platte
stoomschaal.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
Roosterhoogte: 1
11.3 Aardappelen in de schil:
Ingrediënten:
1.000 g middelgrote aardappelen
Methode:
Was de aardappelen en doe ze in een
stoomschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten.
Roosterhoogte: 1
11.4 Gekookte aardappelen:
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
Methode:
Schil de aardappelen en snij ze in vier
gelijke stukken. Doe de aardappelen in
de stoomschaal en breng op smaak met
zout.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten.
Roosterhoogte: 1
12.
SOUSVIDE-KOOKBOEK
De recepten zijn onderverdeeld in
verschillende categorieën:
Vis en schaal-/schelpdieren
Gevogelte
Vlees
Groenten
Fruit
Crèmes en terrines
13. VIS EN SCHAAL-/SCHELPDIEREN
13.1 Zeebrasemfilet:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
600 g zeebrasemfilets
1 snufje zout en peper
2 eetlepels extra virgin olijfolie
Methode:
Doe ze zeebrasem, zout, peper en olie in
een koekenpan. Vacuüm verpakken en
bereiden. Het gerecht met
zeebrasemfilet kan bijvoorbeeld worden
geserveerd met olijven en kappertjes.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
25
Roosterhoogte: 2
www.aeg.com26
13.2 Tarbot met venkel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor de vis:
600 g tarbot (of een andere platvis)
200 g venkel, heel fijn geraspt
1 theelepel citroenschil
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sojasaus
Zout, peper
Ingrediënten voor de saus:
40 g Pernod (of een andere
anijslikeur)
180 g room
Zout, peper
Methode:
Doe de vis met de andere ingrediënten
in de vacuümzak, vacuüm sealen en
bereiden. Verwijder de vis na bereiding
met de venkel uit de zak, doe het sap uit
de zak in een pan en breng het aan de
kook. Doe de Pernod en de room erbij
en laat het even koken. Voeg naar smaak
zout en peper toe. Leg de vis op een
bord, schenk de saus erover en serveer
met rijst.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
30
Roosterhoogte: 2
13.3 Garnalen:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
500 g grote gepelde garnalen
fijn gehakte peterselie of een paar
blaadjes basilicum
4 eetlepels extra virgin olijfolie
1 snufje zout en peper
Methode:
Was de garnalen en verwijder de staart
en kop. Kruid ze met olie, peterselie of
basilicum, zout en peper en doe het in
een vacuümzak. Vacuüm verpakken en
bereiden. Het gerecht met garnalen kan
warm of koud worden geserveerd met
een saus van prei en courgette.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
20
Roosterhoogte: 2
14. GEVOGELTE
14.1 Kippenborst:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
4 kleine kippenborstjes, elk 150 g
1 theelepel limoensap
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepels sojasaus
1/2 theelepel zout
½ theelepel currypoeder
1 rode chilli, in stukjes
½ bosje verse koriander, grof
gesneden
6 Kaffir limoenblaadjes, gekneusd
2 stokjes citroengras, in de lengte
doorgesneden
Methode:
Leg alle ingrediënten in de vacuümzak.
De zak dicht sealen en koken. Na
bereiding de kippenborst eruit halen en
in stukken snijden. De kippenborst kan
worden geserveerd met bijv.
wokgroente.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
30
Roosterhoogte: 2
15. VLEES
15.1 Runderfilet:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
700 – 800 g ossenhaas / filet, elke filet
3 cm dik
teentje knoflook, geschild en in
plakjes gesneden
takje rozemarijn
salieblaadjes
3 eetlepels extra virgin olijfolie
grof zout
snufje peper
NEDERLANDS 27
Methode:
Doe het vlees, de knoflook, rozemarijn,
salie, peper en olie in een vacuumzak,
vacuum afsluiten en bereiden. Haal na de
bereiding het vlees uit de zak en droog
het met keukenpapier. Grill of braad het
vlees in een hete pan even aan. In
plakjes snijden, op een schaal leggen en
zout en olie toevoegen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 2
15.2 Gepocheerde kalfsfilet:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor het vlees:
2 eetlepels olijfolie
600 – 700 g kalfsfilet (één stuk)
1 teentje knoflook, in plakjes
gesneden
2 schijfjes gember
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel citroenschil
1 snufje kaneel
½ theelepel zout
Ingrediënten voor de saus:
1 bosje peterselie, fijn geknipt
1 theelepel boter
1 sjalotje, heel fijn gesneden
100 ml Noilly Prat (of een ander soort
witte vermouth)
100 ml bouillon
100 ml room
Fleur de Sel
Zwarte peper
Methode:
Verhit de olijfolie en bak het vlees even
aan (ongeveer 30 sec.) aan beide kanten.
Laat het even afkoelen. Doe het vlees
met de olie (voor bakken) en alle andere
ingrediënten in de vacuüumzak, vacuüm
afsluiten en koken. Verwarm voor de saus
de boter, doe de sjalotjes erbij en bak
glazig, voeg de wijn en bouillon toe. Dik
de saus voor de helft in. Voeg de room
toe, meng het met een mixer en laat het
weer koken. Neem het vlees na de
bereiding uit de zak, doe het sap bij de
saus en breng het geheel op smaak met
zout en peper. Draai het vlees om in de
peterselie en snij het in 4 stukken. Leg
het vlees op borden en schenk de saus
erover. Bestrooien met fleur de sel en
gemalen zwarte peper. De kalfsfilet kan
geserveerd worden met gefruite
lentegroente en aardappelpuree.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
Roosterhoogte: 2
16.
GROENTEN
16.1 Wortelen met vanille:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
400 g wortelen, geschild
1 vanillestokje, in de lengte
doorgesneden
½ sinaasappel, sap en schil
1 theelepel boter
½ theelepel zout
½ theelepel suiker
½ theelepel gemalen witte peper
Methode:
Snij de wortelen in dunne plakjes (1 – 2
mm) en meng met de andere
ingrediënten. Leg alles plat in de
vacuümzak, vacuüm afsluiten en koken.
De wortelen met vanille kunnen
geserveerd worden met bijv. vis of
garnalen.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
40
Roosterhoogte: 2
17. FRUIT
17.1 Appels:
Ingrediënten:
2 rijpe appels, middelgroot
1 anijsster
1 vanillestokjes, in stukjes gesneden
Methode:
www.aeg.com28
Was en schil de appels. Snijd ze in vieren
of in achten en verwijder het klokhuis.
Doe de appels in een vacuümzak en
voeg de anijsster en het vanillestokje toe.
Vacuüm verpakken en bereiden. Het
gerecht met appel kan warm of koud
worden geserveerd, met vanillevla of ijs.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
20
Roosterhoogte: 2
17.2 Rode wijnpeer:
Ingrediënten:
2 rijpe peren, ongeveer 300 g
2 glazen rode wijn, ongeveer 300 ml
(bijv. Cabernet Franc)
1 theelepel suiker
1 snufje kaneel, 1 teentje knoflook -
optioneel
Methode:
Schenk de wijn in een pan en laat het
koken tot het dikker wordt en dik het tot
ongeveer de helft in (ongeveer 8-10 min
op hoog vermogen) en laat het dan
afkoelen. Was en schil de peren, snijd ze
door midden en verwijder het klokhuis.
Doe alle ingrediënten in een vacuümzak.
Vacuüm verpakken en bereiden. Het
gerecht peren met rode wijn kan warm of
koud worden geserveerd, met vanillevla
of ijs.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
15
Roosterhoogte: 2
18. CRÈMES EN TERRINES
18.1 Engelse crème:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
250 ml room
250 ml melk
7 eierdooiers
140 g suiker
1 / 2 vanillestokje
de schil van 1 sinaasappel en 1 citroen
voor de smaak
Methode:
Doe de room, melk, eierdooiers en
suiker in een kom. Snijd het vanillestokje
door midden en gebruik een mes om de
zaadjes te verwijderen en doe ze samen
met het vanillestokje in de kom. Voeg de
schillen toe en klop alles op lage
snelheid tot een egaal mengsel ontstaat.
Haal het vanillestokje en de fruitschil uit
het mengsel. Doe het mengsel in één of
meerdere vacuümzakken. Vacuüm
verpakken en bereiden. Doe de zak na
bereiding in een ijsbad en vervolgens
warm of koud serveren. Het gerecht
Engelse crème kan worden geserveerd
met gekookt fruit, chocoladecake,
appeltaart of ijs.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
20
Roosterhoogte: 2
*
NEDERLANDS
29
www.aeg.com30
NEDERLANDS 31
www.aeg.com/shop
867303341-B-022015
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG KS8456801M Recipe book

Type
Recipe book

Gerelateerde papieren