Documenttranscriptie
NOTICE D’UTILISATION
USER MANUAL
GEBRUIKSAANWIJZING
BEDIENUNGSANLEITUNG
INSTRUCCIONES DE USO
Caves à vin polyvalentes et caves à vin de vieillissement
Multi purpose wine cellars and ageing wine cellars
Veelzijdige wijnkasten en oplegwijnkasten
Weintemperier- und Weinklimaschränke
Instrucciones de uso
1
ALLES WAT U MOET WETEN OM UW WIJNKAST GOED TE GEBRUIKEN
DANKWOORD
U hebt ervoor gekozen om uw cru's toe te vertrouwen aan een wijnkast van de "Climadiff"-groep.
Bedankt daarvoor! Onze teams streven voortdurend naar kwaliteit en naar een constante verbetering van
onze producten. Zij blijven dus een welwillend oor voor u hebben.
Met het oog op een optimale installatie en optimaal gebruik van uw nieuwe aankoop verzoeken wij u om de
volgende pagina's aandachtig door te nemen.
Wij wensen u aangename proeverijen toe!
De informatie in deze gebruiksaanwijzing kan zonder voorafgaande kennisgeving door Climadiff S.A.
gewijzigd worden.
Climadiff verleent geen enkele garantie op haar apparaten voor elk gebruik dat niet in de
gebruiksaanwijzing beschreven wordt, en voor elke ingreep die uitgevoerd wordt door een niet door
Climadiff erkende derde of uw handelaar. De in dit document vermelde namen en merken zijn
auteursrechtelijk beschermd. Deze gebruiksaanwijzing bevat originele informatie. Elke reproductie is streng
verboden, behoudens uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Climadiff.
VEILIGHEID
Lees aandachtig de instructies in deze handleiding voordat u uw wijnkast in gebruik neemt. Bewaar ze zorgvuldig voor
toekomstig gebruik, indien nodig.
In het algemeen dient het onderhoud aan uw apparaat door een bevoegde en professionele vakman uitgevoerd te
worden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik en voor het op temperatuur brengen van wijn of andere
dranken indien gewenst. Het is in geen geval bedoeld voor het bewaren van voedsel.
Zorg dat het voltage en de spanning van uw elektrische installatie overeenstemmen met de indicaties op het
typeplaatje van het apparaat dat aangesloten moet worden op een systeem met een goedgekeurde aarding. Verkeerde
reparaties of aansluitingen brengen gevaren met zich mee. Laat uw elektrische installatie bij twijfel door een
professionele vakman controleren.
Deze eenheid dient voor uw veiligheid correct te worden aangesloten op een geaard stopcontact. Onderbreek of
verwijder in geen geval de aardingsdraad van het meegeleverde snoer.
Om veiligheidsredenen mag u geen elektrisch verlengsnoer gebruiken.
Als uw apparaat beschadigd is (grote schok) of schade opgelopen heeft (te grote spanning naar aanleiding van
bliksem, overstroming, brand), kan het gebruik ervan gevaarlijk zijn. Koppel de voedingsstekker los en laat het
apparaat door een erkende professionele hersteller controleren.
Vervang het voedingssnoer niet zelf als het beschadigd is, om elk gevaar te vermijden. Wend u tot uw verkoper, een
erkend herstelcentrum of een professionele hersteller.
Dit apparaat dient zodanig opgesteld te worden dat de stekker bereikbaar is. Verplaats het apparaat niet zodra het
gevuld is. U loopt het risico om de behuizing van het apparaat onherstelbaar te beschadigen. De elektrische delen
mogen niet direct toegankelijk zijn.
Houd kinderen uit de buurt van het apparaat.
Gebruik dit apparaat niet buiten.
91
Wanneer er per ongeluk vloeistof (gebroken fles of anders) op de elektrische onderdelen (motor en andere) stroomt,
moet u de voedingsstekker onmiddellijk loskoppelen.
Om elk risico op brand, elektrocutie of verwonding te voorkomen, het snoer, de stekker of het apparaat niet in water of
een andere vloeistof onderdompelen. Raak het apparaat nooit aan met vochtige handen.
Vermijd langdurige blootstelling aan warmtebronnen en stel het niet direct bloot aan zonnestralen.
Laat het snoer niet over een tafel hangen en zorg dat het niet in aanraking komt met scherpe of warme delen.
Trek niet aan het snoer om de stekker uit te trekken, maar neem de stekker vast en trek eraan.
Verzeker u ervan dat de plaats waar het apparaat staat, het gewicht van het apparaat kan ondersteunen zodra dit
gevuld is (1 fles van 75 cl weegt ongeveer 1,3 kg).
Uw wijnkast moet op een vlak oppervlak geplaatst worden. Plaats een steun onder het apparaat indien u het op een
mat of vast tapijt plaatst.
Dit apparaat is niet bedoeld om gebruikt te worden door personen (met name kinderen) met beperkte fysieke,
zintuiglijke of geestelijke vermogens, of door personen met een gebrek aan ervaring of kennis, tenzij ze onder toezicht
staan of instructies met betrekking tot het gebruik van het apparaat gekregen hebben van een persoon die instaat voor
hun veiligheid.
Zorg dat kinderen niet met dit apparaat spelen. Onbeheerde apparaten zijn altijd gevaarlijk.
Koppel het apparaat los voordat u onderhouds- of reinigingswerkzaamheden aanvat (koppel de voedingsstekker of de
overeenkomstige stroomverbreker los, naargelang van het model.)
Gebruik nooit ontvlambare producten voor het reinigen van het apparaat.
Bewaar of verstuif geen enkel ontvlambaar gas of vloeistof in de nabijheid van het apparaat.
Voordat u uw wijnkast wegbrengt naar een daartoe voorziene recyclageplaats brengt, moet u de deur verwijderen en
de oplegplanken laten zitten, zodat het voor kinderen moeilijk is om in de kast te geraken.
Ingeval de aansluit- of gebruiksinstructies niet nageleefd worden, zal Climadiff niet aansprakelijk gesteld kunnen
worden voor de schade die daar het gevolg van is.
92
R600a
Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing: Gebruik om het dooiproces
te versnellen geen voorwerpen of andere
middelen dan die aanbevolen door de
constructeur.
Waarschuwing:
Let
erop
dat
de
ventilatieopeningen in de behuizing van het
toestel of van de gehele opstelling niet
afgedekt zijn.
Bewaar in dit toestel geen ontplofbare
stoffen, zoals spuitbussen met brandbaar
drijfgas.
Waarschuwing: het koelmiddelcircuit niet
beschadigen.
Koeleenheden die werken met isobutaan
(R600a) mogen niet worden geplaatst in een
omgeving
waar
een
ontstekingsbron
aanwezig
is
(bijvoorbeeld
elektrische
contacten zonder afdichting) of een plaats
waar de koelvloeistof zich kan ophopen in
geval van een lek. Het type van het
koelmiddel is te vinden op het typeplaatje op
de kast.
Waarschuwing:
Gebruik
in
de
compartimenten van dit toestel die bestemd
zijn voor het bewaren van voedsel geen
elektrische
apparaten
behalve
die
aanbevolen door de constructeur.
Dit apparaat voldoet aan de eisen van onderstaande Europese richtlijnen:
2006/95/EG met betrekking tot de elektrische veiligheid
2004/108/EG met betrekking tot de elektromagnetische compatibiliteit
93
IDENTIFICATIE
Hieronder ziet u een voorbeeld van een typeplaatje:
Het typeplaatje dat aan de binnenkant of achterkant van het apparaat (op basis van het model) gekleefd is, bevat
alle specifieke informatie over uw wijnkast.
We raden u aan om het serienummer voor de installatie in dit boekje te noteren zodat u er later indien nodig over
beschikt (technische interventie, vraag om assistentie…)
Zodra de wijnkast geïnstalleerd en geladen is, kunt u niet meer zo gemakkelijk toegang tot het typeplaatje krijgen.
LET OP: Er kan geen bijstand verleend worden zonder dit serienummer.
94
WAAROM EEN WIJNKAST?
Denk eraan dat wijn het eindresultaat van een passie is.
Wijn is complex en komt heel traag en rustig tot ontwikkeling!
Er moeten tegelijkertijd verschillende voorwaarden vervuld zijn, opdat de wijn tot ontwikkeling kan komen
en rustig zijn hoogtepunt kan bereiken.
Het is belangrijk dat die voorwaarden altijd vervuld zijn!
Er moet vóór alles een onderscheid gemaakt worden tussen oplegtemperaturen, bewaartemperaturen en
degustatietemperaturen.
Daarvoor zijn de volgende 5 punten belangrijk:
Oplegtemperatuur: wijst een temperatuurbereik tussen 10 en 14 °C aan; idealiter rond 12 °C, ongeacht het
type wijn dat bewaard en opgelegd moet worden. Nog meer dan de hoogte is het de onveranderlijkheid in
de tijd van de temperatuur die de wijn in staat zal stellen om volledig tot ontwikkeling te komen. Het is dus
belangrijk om abrupte temperatuurschokken te voorkomen.
Vochtigheid: de kurk van de flessen moet voortdurend vochtig zijn om luchtdicht te blijven.
Met een vochtigheidsgraad die blijvend lager is dan 50 %, wordt de kurk droog en krimpt ze, waarna de
wijn gaat lekken en oxideren.
Met een vochtigheidsgraad die blijvend hoger is dan 80 %, bestaat het gevaar dat er schimmel gevormd
wordt en dat de etiketten loskomen.
Geuren/ventilatie: wijn ademt via de kurk. De voortdurende nabijheid van geuren maakt de wijn
onbruikbaar.
Trillingen: trillingen vermoeien de wijn en verstoren de ontwikkeling ervan. Daarom is het belangrijk dat de
wijn ver van elke beweging gehouden wordt.
Licht: licht vergroot het redoxpotentiaal van wijn en versnelt op die manier het verouderingsproces ervan.
Daarom is het belangrijk om wijn met een beschermende duisternis te omgeven.
Daaraan moeten we de volgende essentiële notie toevoegen:
Het dient tot niets om een wijn eerst jarenlang met liefde te bewaren, om hem vervolgens te "doden" door
hem op een onjuiste temperatuur te serveren. Te koud geserveerd komen de aroma's van een wijn niet tot
hun recht en worden de gebreken ervan gemaskeerd. Te warm geserveerd smaakt hij te veel naar alcohol.
Serveertemperatuur: het gaat om het temperatuurbereik om een wijn te serveren en te consumeren, van 7
°C voor likeurwijnen tot 18 °C voor rode bewaarwijnen met tannine.
Het is belangrijk dat die voorwaarden altijd vervuld zijn!
We zetten de behoeften die uw keuze beïnvloed hebben, op een rijtje:
Primeurwijnen kopen en met liefde opleggen? U begeeft zich op het terrein van de oplegging!
Wijnen en champagnewijnen kopen die bijna hun hoogtepunt bereikt hebben, om ze binnen handbereik te
hebben en op een door u gekozen dag op de juiste temperatuur langzaam te genieten van het geheel van
de aroma's? In dat geval begeeft u zich op het terrein van de veelzijdigheid, de bewaring en het op
temperatuur brengen!
Wenst u uw wijnen op de juiste temperatuur te consumeren? Een serveerkast is dan bijzonder geschikt
(ook wel temperatuurkast genoemd).
95
DE VERSCHILLENDE WIJKASTEN VAN CLIMADIFF
Climadiff, een specialist in wijnkasten, heeft verschillende types kasten ontwikkeld.
Oplegwijnkasten: de klimaatkast werd ontwikkeld om de omstandigheden in ondergrondse kelders, die
bevorderlijk zijn voor het optimaal tot ontwikkeling komen van de beste wijnen, op een duurzame en
stabielere manier te garanderen.
Veelzijdige wijnkasten: wijnkasten die temperatuur- en bewaarzones combineren, die uit één of meerdere
compartimenten bestaan, …
Temperatuur- of serveerkasten: kasten die u in staat stellen om uw beste cru's op de juiste temperatuur
te degusteren, zodat de zuiverheid van hun aroma's tot uiting komt.
Voor alle informatie over onze verschillende producten kunt u terecht op onze website: www.climadiff.com
Wilt u legplanken, koolstoffilters of andere accessoires bestellen, surf dan naar de rubriek "accessoires" op
onze website www.climadiff.com of op de website www.vinokado.com.
ONTDEK DE KWALITEITEN VAN UW WIJNKAST
BEDRIJFSZEKERHEID EN VEILIGHEID
Alle wijnkasten van Climadiff bestaan uit onderdelen van hoge kwaliteit. De technologieën van de
verschillende gebruikte systemen zijn conform de strengste normen op het gebied van bedrijfszekerheid en
veiligheid. De waarde van hun inhoud verdient immers de grootste blijken van respect.
VEELZIJDIGE WIJNKASTEN: TRAPSGEWIJZE TEMPERATUURINDELING
De natuurlijke gelaagdheid maakt in combinatie met de werking van een weerstand een trapsgewijze
keuze (chambrering, bewaring en koeling) en een veelzijdig beheer in verschillende zones mogelijk!
OPLEGWIJNKASTEN: HOMOGENE TEMPERATUUR
Onze teams hebben op de verdeling van de koude gelet en eraan gewerkt, om uw wijnen een homogene
gemiddelde temperatuur te bieden zonder vermenging met mechanische lucht. Uw flessen rusten dus in
vrede!
96
Bescherming tegen lage temperaturen "Winterkit":
De zekerheid van een constante ideale temperatuur binnen in uw wijnkast van Climadiff
Heeft een plotselinge daling van de omgevingstemperatuur een weerslag op de bewaarkwaliteit van mijn
wijnkast?
Neen! De binnentemperatuur van uw wijnkast wordt automatisch geregeld in vergelijking met de
omgevingstemperatuur van de ruimte waarin de kast staat, aan de hand van een volledig automatisch
systeem.
Om te voorkomen dat uw wijnen te abrupte temperatuurschommelingen ondergaan wanneer de
buitentemperatuur plotseling daalt (zonder onder 0° te zakken en vorstvrij), heeft Climadiff voor de
automatische WINTERKIT gezorgd.
HOE WERKT DE WINTERKIT TECHNISCH GEZIEN?
Dit systeem werkt volledig zelfstandig, waardoor u dus niets hoeft te doen. Het systeem wordt actief
naargelang van uw temperatuurinstelling, de omgevingstemperatuur en de temperatuur aan het onderste
gedeelte van de kast.
Van zodra de temperatuur aan het onderste gedeelte van uw kast lager is dan de vooraf ingestelde
temperatuur (11-13 °C, 8-18 °C), wordt het wintersysteem na een kort tijdsverloop ingeschakeld. De
weerstand zorgt dan zeer langzaam, zachtjes en volledig geruisloos voor verwarming. De
bewaaromstandigheden blijven voor uw wijnen op die manier optimaal!
BELANGRIJK: alleen de compressor en dus het koelsysteem produceren lawaai wanneer ze
ingeschakeld zijn. Verwarming gebeurt door middel van een weerstand en bijgevolg volledig
geruisloos.
Als uw wijnkast in tegenstelling tot wat hierboven vermeld wordt geen lawaai maakt, hoeft u zich
geen zorgen te maken. Dit moet niet als een defect beschouwd worden!
TRILLINGEN
Wijn wordt niet graag gestoord en is vooral beducht voor trillingen.
Daarom is de compressor van uw wijnkast op speciale schokdempers, zogenaamde silent blocks,
gemonteerd.
Op dezelfde wijze wordt de binnenkuip van de ombouw afgezonderd door middel van een dikke laag
polyurethaanschuim, die als bijzonder kenmerk heeft dat ze ook trillingen absorbeert.
Naargelang van het model zijn de oplegplanken in massief hout en absorberen ze trillingen beter dan
metaal. Op sommige modellen zijn de houders van de oplegplanken bovendien voorzien van
rubberkussentjes.
Uw flessen profiteren van een vorstelijke rust!
97
VENTILATIE
ZUIVERE LUCHT die voortdurend ververst en gefilterd wordt
Uw wijnkast van Climadiff is uitgerust met een permanent luchtverversingssysteem, waarbij de lucht
gefilterd wordt door middel van een koolstoffilter
Het is raadzaam om deze filter één keer per jaar te vervangen (kan worden besteld bij uw handelaar, op
www.climadiff.com onder de rubriek “accessoires” of op www.vinokado.com). U vindt de plaats van de filter
op de werktekening van uw wijnkast en de verwijderingsprocedure in het hoofdstuk ‘onderhoud’.
VOCHTIGHEID
Schommelt rond de 55 % (± 10). Dit is het gemiddelde vochtigheidsbereik dat aanbevolen wordt om de
kurk van uw flessen vochtig genoeg te houden, zodat ze soepel en elastisch genoeg blijft om vloeistoffen
buiten te houden, maar uw wijnen toch nog laat ademen.
BLOOTSTELLING AAN UV-STRALING
Let op voor licht: licht versnelt het redoxproces en bijgevolg de vroegtijdige veroudering van wijn, wat niet
wenselijk is.
VOLLE DEUR
Uw wijnkast van Climadiff beschikt over een volle deur, dus is er geen probleem. Uw flessen blijven
beschut tegen licht.
GLAZEN DEUR
Uw wijn is ook beschut, want deze deur werd behandeld om tot 70 % van de uv-straling te filteren.
HOE INSTALLEERT U UW WIJNKAST?
RUIMTE
Zoek een geschikte plaats uit voor de wijnkast: ver van een warmtebron, beschut tegen zonneschijn en niet
blootgesteld aan lage temperaturen. Op die manier zult u de beste werkingsomstandigheden tegen het
laagste energieverbruik verkrijgen.
Vergewis u er ook van dat het oppervlak waarop de kast geïnstalleerd zal worden, effen en sterk is
(gewicht van het apparaat plus de inhoud ervan; een fles van 75 cl weegt over het algemeen 1,3 kg)
Plaats het apparaat niet in de openlucht en bewaar een afstand van minstens 200 mm tussen de
bovenkant van de kast en het plafond erboven.
98
Noot: in buitengewone omgevingsomstandigheden kan de dooiwateropvangbak op de achterkant, vlak bij
de compressor, overlopen.
Daarom raden wij aan om de aard van de wand- en vloeroppervlakken in de installatiezone
zodanig te kiezen dat vocht of mogelijke watervorming geen schade aanrichten.
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Zorg ervoor dat u de veiligheidsinstructies in het begin van deze gebruiksaanwijzing aandachtig
leest.
Als de wijnkast tijdens het vervoer of de plaatsing sterk gekanteld werd, mag u vooral niet vergeten om uw
wijnkast 24 uur lang verticaal te laten staan voordat u ze aansluit. Zo kan de smeerolie terugvloeien en in
de compressor verzameld worden.
Als dat niet gebeurt, kan het koelsysteem volledig defect raken.
Raadpleeg de veiligheidsinstructies die in het begin van de gebruiksaanwijzing vermeld worden!
Uw wijnkast is uitgerust met een aansluitkabel en een eenfasig stopcontact van 230 V / 50 Hz (EG-norm).
Ze moet worden aangesloten op een wandcontactdoos met aarding en een beveiliging van minstens 10 A.
OMGEVINGSTEMPERATUREN
BELANGRIJK: zorg ervoor dat u de volgende maximum- en minimumwaarden, die gekozen werden
om het apparaat naar behoren te laten werken, niet overschrijdt. Extreme (warme of koude)
omgevingstemperaturen kunnen afbreuk doen aan de prestaties van het apparaat en kunnen ervoor
zorgen dat de mogelijke en gewenste temperaturen niet bereikt worden.
Wilt u uw oplegwijnkast als temperatuurkast gebruiken en een binnentemperatuur van meer dan
13 °C verkrijgen, dan moet u de hieronder opgegeven omgevingstemperaturen in acht nemen:
WIJNKAST MET ÉÉN TEMPERATUUR
OPLEGWIJNKAST
TEMPERATUURKAST
GEBRUIK
265
315
265
Glas
TYPE DEUR
315
265
Vol
315
265
Glas
315
Vol
IN ACHT TE NEMEN
OMGEVINGSTEMPERATUURBERE
IK
0-35 °C
0-35°C
0-35 °C
0-35 °C
0-35 °C
0-35 °C
0-35 °C
0-35 °C
MOGELIJK
TEMPERATUURINSTELBEREIK
11-13 °C
11-13°C
11-13°C
11-13 °C
8-18 °C
8-18 °C
8-18 °C
8-18 °C
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
WINTERSYSTEEM?
99
WIJNKAST MET MEERDERE TEMPERATUREN
GLAS
VOL
TYPE DEUR
IN ACHT TE NEMEN
OMGEVINGSTEMPERATUURBEREIK
MOGELIJK
TEMPERATUURINSTELBEREIK
WINTERSYSTEEM?
265
315
265
315
0-35 °C
0-35 °C
0-35 °C
0-35 °C
17°
18°
19°
17°
18°
19°
17°
18°
19°
17°
18°
19°
7
8
9°
7
8°
9°
7
8°
9°
7
8°
9°
Ja
Ja
Ja
Ja
VERWIJDERING VAN DE VERPAKKING
Verwijder (naargelang van het model) de vervoerspallet waarop uw wijnkast rust, door de te twee
schroeven te verwijderen waarmee de pallet op het frame op de achterkant van het apparaat bevestigd is.
Verwijder binnen in de wijnkast alle vastzet- of beschermingselementen.
VASTZETTEN:
Zorg ervoor dat u uw wijnkast vastzet en zo waterpas mogelijk plaatst. (Het is raadzaam om een
luchtbelwaterpas te gebruiken). Dit voorkomt dat de kast gaat bewegen door instabiliteit,
wat lawaai en trillingen produceert, en zorgt ervoor dat de deur perfect luchtdicht is.
Bedien u daarvoor van de regelbare voeten aan de voorkant van uw wijnkast
(naargelang van het model).
Wij raden u ook aan om het apparaat heel lichtjes naar achter te doen overhellen om het wegstromen van
het condensaatwater te “forceren” (2/3 mm), wat de vorming van allerlei afzettingen (kalk) zal voorkomen.
De regeling gebeurt door vastschroeven en losschroeven.
AFSTAND
VRIJE PLAATSING
Bewaar een afstand van minstens 3 cm tussen de wand en de achterkant van uw wijnkast, met het oog op
een vrije luchtcirculatie. Dit apparaat is niet bedoeld om ingebouwd te worden.
Vergewis u ervan dat het oppervlak waarop u het apparaat gaat plaatsen, het gewicht van het apparaat en
de inhoud ervan kan dragen (een fles van 75 cl = gemiddeld 1,3 kg).
100
WERKTEKENING VAN UW WIJNKAST
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
1. Verlichting
Oplegplank
Typeplaat
In de hoogte regelbare voeten
Rijwieltjes
Voedingskabel met stekker
Elektronisch controlesysteem
Verlichtingsschakelaar
Aan-uitknop
Deur
Slot
Verdamper
Groeven voor de bevestiging van oplegplanken
Afvoergat
Pakking
Condensaatgleuf
Oplegplankhouder
Koolstoffilter
101
DISPLAY VAN DE WIJNKAST
Verwijder allereerst de beschermsticker van het scherm.
Veelzijdige wijnkast
Foutalarmpictogram
Temperatuur bovenste zone
Pictogram voor de werking van
de verwarmingsweerstand
Indicator gemiddelde vochtigheid
Temperatuur centrale zone
Pictogram voor de werking van de
compressor
Temperatuur onderste zone
Foutcode
Indicator voor de toevoeging
van water
Wijnkast met één temperatuur
Foutalarmpictogram
Pictogram voor de werking van
de verwarmingsweerstand
Indicator gemiddelde vochtigheid
Temperatuur centrale zone
Pictogram voor de werking van de
compressor
Foutcode
Indicator voor de toevoeging
van water
SCHEMA VOOR DE WEERGAVE VAN DE VERSCHILLENDE TEMPERATUURNIVEAUS IN UW
WIJNKAST (NAARGELANG VAN DE INSTELLING):
17, 18 of 19°C
11, 12 of 13°C
Bovenste gedeelte, ideaal om rode wijnen
op serveertemperatuur te brengen.
Centraal gedeelte,
bewaren.
ideaal
om
wijn
te
Onderste gedeelte, om over volle en zachte
witte wijnen en champagnewijnen op
degustatietemperatuur te beschikken.
7, 8 of 9°C
"Opgelet,
de
grand
cru's
van
de
champagnewijnen worden bij voorkeur op een
temperatuur
van
ongeveer
12°C
gedegusteerd"
De
volledige
wijnkast is bestemd
voor het opleggen
van uw wijnen, of
naar keuze voor het
op
temperatuur
brengen van de
door u gekozen
wijnkleur
(één
enkele temperatuur
die tussen +8 en
+18 °C ingesteld
kan worden)
102
INSTELLING VAN DE TEMPERATUUR
Om de wijnkast in of uit te schakelen, drukt u gedurende 5 seconden op de toets
.
Tijdens de inschakeling of na een stroomonderbreking wordt het instelsysteem geijkt. Tijdens dit ijkproces
gaan het display en de keuzeknoppen branden en knippert het alarmpictogram (driehoek met
uitroepteken).
Het proces kan tussen 10 en 60 seconden duren. Na afloop keren het display en de knoppen terug naar
hun normale toestand.
De temperatuur binnen in de wijnkast wordt automatisch gecontroleerd door middel van het elektronische
instelsysteem (figuur 1-1)
Het systeem werd vooraf ingesteld in de fabriek en werkt automatisch. De basisparameters werden
vastgesteld voor een gemiddelde centrale temperatuur van 12 °C +/- 2 °C.
SELECTIE VAN DE TEMPERATUUR
Wanneer de bewaartemperatuur opnieuw ingesteld of aangepast moet worden, moet u het volgende doen:
Druk gedurende meer dan 5 seconden op de toetsen
(fig. 2)
Van zodra de bovenvermelde instelwaarde op het scherm begint te knipperen, kan de temperatuur
gewijzigd worden.
Om de binnentemperatuur te verlagen:
Druk op de knop
om de temperatuur met 1 °C te verlagen (fig. 3)
Druk gedurende meer dan 5 seconden op de knoppen
om de nieuwe temperatuur te
registreren (fig. 2)
Denk eraan om de wijziging te bevestigen door gedurende meer dan 5 seconden op de toetsen
te drukken (fig. 2)
Om de binnentemperatuur te verhogen:
Druk op de knop
om de temperatuur met 1 °C te verhogen (fig. 3)
Druk gedurende meer dan 5 seconden op de knoppen
om de nieuwe temperatuur te
registreren (fig. 2)
Denk eraan om de wijziging te bevestigen door gedurende meer dan 5 seconden op de toetsen
te drukken (fig. 2)
103
VEELZIJDIGE WIJNKASTEN
De in de fabriek geprogrammeerde temperatuurindeling is de volgende, van boven naar beneden: van +18
°C tot +8 °C.
U kunt deze instelling maar niet het temperatuurverschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur
wijzigen, dat bijgevolg 10 °C zal blijven. De andere mogelijke instellingen zijn 17-7 °C, 18-8 °C, 19-9 °C, ...
Druk gedurende 5 sec. tegelijkertijd op de pijl naar boven en de pijl naar beneden. Een pieptoon weerklinkt
De reeds geselecteerde temperatuurwaarde knippert. Kies de gewenste nieuwe temperatuurwaarde door
middel van de pijl naar boven en de pijl naar beneden. Bij elke wijziging weerklinkt een pieptoon
Druk gedurende 5 sec. tegelijkertijd op de pijl naar boven en de pijl naar beneden. Een pieptoon weerklinkt.
De wijzigingen worden geregistreerd en het apparaat keert terug naar de apparatuur van dat ogenblik in de
kast. Vervolgens zullen de temperaturen geleidelijk aan stijgen of dalen, naargelang van de instelling.
OPLEGWIJNKASTEN
De binnentemperatuur wordt gehomogeniseerd en de fabrieksinstelling bedraagt 12 °C +/- 2 °C
U kunt één enkele temperatuur kiezen tussen +8 °C en +18 °C, die u in staat stelt om nu eens voor een
ideale oplegtemperatuur (12 °C) te kiezen, dan weer een wijnkleur naar keuze op de ideale
serveertemperatuur te brengen: rood, wit, rosé of champagne.
BELANGRIJK: wanneer u een binnentemperatuur van 18 °C wenst te verkrijgen, en uw wijnkast
uitgerust is met een glazen deur, moet de omgevingstemperatuur absoluut hoger zijn dan 15 °C.
Druk gedurende 5 sec. tegelijkertijd op de pijl naar boven en de pijl naar beneden. Een pieptoon weerklinkt
De reeds geselecteerde temperatuurwaarde knippert. Kies de gewenste nieuwe temperatuurwaarde door
middel van de pijl naar boven en de pijl naar beneden. Bij elke wijziging weerklinkt een pieptoon.
Druk gedurende 5 sec. tegelijkertijd op de pijl naar boven en de pijl naar beneden. Een pieptoon weerklinkt.
De wijzigingen worden geregistreerd en het apparaat keert terug naar de apparatuur van dat ogenblik in de
kast. Vervolgens zal de temperatuur geleidelijk aan stijgen of dalen (traagheid), naargelang van de
gekozen instelling.
104
WERKING
In een natuurlijke wijnkelder schommelt de temperatuur weinig en als ze al schommelt, doet ze dat over het
algemeen zeer langzaam bij de overgang van het ene seizoen naar het andere. Uw Climadiff-wijnkast
bootst de optimale en voor uw wijnen noodzakelijke omstandigheden van een natuurlijke wijnkelder dus
mechanisch na.
Daarbij wordt met name gebruikgemaakt van een elektronisch instelsysteem, om de temperatuur bijzonder
scherp te kunnen instellen. Daarom werkt de wijnkast in cycli: er kunnen dus lichte
temperatuurschommelingen waargenomen worden in de lucht van de behuizing van de wijnkast. Dat is
normaal en de temperaturen die willekeurig gemeten kunnen worden door een thermometer in de kuip te
plaatsen, geven de temperatuur die u het meest interesseert, namelijk die van uw wijn en die waarvoor uw
wijnkast ontwikkeld werd, niet nauwkeurig weer.
Aan de hand van dit principe van lichte luchttemperatuurschommelingen rond het instelpunt (ingestelde,
gewenste en door middel van het elektronische instelsysteem gecontroleerde temperatuur) wordt in de fles
een stabiele gemiddelde temperatuur verkregen.
Hoe meer flessen uw wijnkast bevat, des te groter is de thermische massa van uw flessen en des te kleiner
is de impact van mogelijke schommelingen in de omgevingstemperatuur, wegens de aldus gecreëerde
thermische traagheid. De thermische traagheid is de neiging van uw flessen om lang hun aanvankelijke
temperatuur te behouden, wanneer het thermische evenwicht met hun omgeving verstoord wordt.
We kunnen dus ook spreken van de traagheid waarmee een eventuele temperatuurstoring uw flessen
naar een nieuw evenwichtspunt zou brengen.
Houd er met name rekening mee dat, met betrekking tot de vloeistoffen (behalve voor water), de
geleidbaarheid gemiddeld met 0,15 % per °C daalt wanneer de temperatuur stijgt.
Verrast door gasten hebt u allicht ook ooit al een fles champagne of witte wijn op omgevingstemperatuur
(20 °C) in uw koelkast (4 °C) gestopt om ze te koelen. Ondanks een abrupte en constante thermische
omgevingsstoring van om en bij de 16 °C zal de fles, na zich een uur in die omstandigheden bevonden te
hebben, nog niet klaar zijn voor consumptie (niet koel genoeg).
U hoeft bijgevolg niets te vrezen als u temperatuurschommelingen van om en bij de 2 °C rond het
instelpunt in de behuizing van de wijnkast vaststelt; uw wijnen zijn perfect beschermd! De inhoud van een
wijnkast met 200 flessen betekent een gewicht van ongeveer 260 kg (een fles van 75 cl = gemiddeld 1,3
kg), wat aanzienlijk is.
Als we kijken naar het bovenstaande voorbeeld en naar de omstandigheden waarin die ene fles zich
bevond, hebben de lichte schommelingen die in de lucht van de wijnkast vastgesteld worden, en waaraan
de 200 of 300 flessen erin onderhevig zijn, geen enkele impact.
TEMPERATUURAANWIJZER
De elektronische temperatuuraanwijzer brengt u op de hoogte van de gemiddelde temperatuur in de
wijnkast. Zoals we eerder al zagen, maken de werkings- of stilstandcycli van de compressor het mogelijk
om binnen in de flessen een perfect constante gemiddelde temperatuur te verkrijgen.
Als u uw eigen thermometer in het apparaat plaatst, zal die niet de temperatuur weergeven die op de
aanwijzer op de voorkant staat: het temperatuurinstelsysteem berekent aan de hand van een algoritme
automatisch de gemiddelde temperatuur over een vastgesteld tijdsverloop. Dit gemiddelde geeft de
temperatuur van uw wijn weer.
Als er een aanzienlijk verschil vastgesteld wordt tussen de geprogrammeerde temperatuur en de
weergegeven temperatuur, is dat waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de deur lang opengestaan heeft.
Als uw eigen thermometer momentwaarden weergeeft die verschillen van de gewenste waarde, hoeft u
niet te panikeren! We wijzen er nogmaals op dat de juiste gemiddelde temperatuur in de flessen verkregen
wordt door dat principe van luchttemperatuurschommelingen in de kuip. De inertie van de vloeistof in
105
vergelijking met de lucht is een factor van 1 op 10 en uw wijnkast zal zichzelf corrigeren (een langdurige
schommeling buiten de fles van 1 °C uit zich in een schommeling van slechts 0,1 °C in de inhoud).
SCHEMA VOOR DE WEERGAVE VAN HET WERKINGSPRINCIPE
Compressor
in stilstand
Compressor
in werking
Compressor
in stilstand
Luchttemperaturen
en -vochtigheid op
ogenblik T
naargelang van de
werkingscyclus
Luchttemperatuur
en gemiddelde
temperatuur in de
fles
VOCHTIGHEID
Tussen 55 en 75 %. Dit is het gemiddelde vochtigheidsbereik dat aanbevolen wordt om de kurk van uw
flessen vochtig genoeg te houden, zodat ze soepel en elastisch genoeg blijft om vloeistoffen buiten te
houden, maar uw wijnen toch nog laat ademen.
Uw Climadiff-wijnkast regelt de vochtigheidsgraad in de kast volledig automatisch.
De combinatie van gefilterde maar vocht bevattende omgevingslucht in de kast, het
condensatieverschijnsel dat gepaard gaat met de werking van de kast, en het oppervlak van de
binnenwanden uit staal met grofkorrelige verf maken het mogelijk om uw wijnen de ideale
omgevingsomstandigheden te bieden.
Noot: in uitzonderlijk droge omstandigheden moet er misschien water toegevoegd worden.
Daarvoor moet u een bak met vochtig zand in het apparaat plaatsen, of anders een kom zuiver water (of
leidingwater op voorwaarde dat het geen sterke geur heeft)
Na de inschakeling moet u enkele dagen wachten, opdat de ideale gemiddelde vochtigheidsgraad van
ongeveer 55 % zich in de kast stabiliseert.
106
Belangrijk: de vochtigheidsgraad kan 45 % of minder bedragen, wanneer het apparaat in extreme
omgevingsomstandigheden werkt en/of het droog is in de ruimte waarin het apparaat staat. Het is
dan noodzakelijk om bovenaan in de kast extra water te voorzien (bak, kom, ...).
VOCHTIGHEIDSGRAADINDICATOR
De weergegeven waarde van de vochtigheidsgraad stemt overeen met een gemiddelde op korte
termijn, dat regelmatig geactualiseerd wordt. U hoeft zich geen zorgen te maken als de
weergegeven vochtigheidsgraad kortstondig wat lager is. Dit over het algemeen bijzonder korte
tijdsverloop is te kort om ervoor te zorgen dat de kurken hun elasticiteit verliezen.
De volgende waarden zullen op het display waargenomen kunnen worden:
45 % verschijnt wanneer de vochtigheidsgraad in het midden van de kast tussen 40 % en 50 % ligt
55 % verschijnt wanneer de vochtigheidsgraad in het midden van de kast tussen 50 % en 60 % ligt
65 % verschijnt wanneer de vochtigheidsgraad in het midden van de kast tussen 60 % en 70 % ligt
75 % verschijnt wanneer de vochtigheidsgraad in het midden van de kast meer dan 70 % bedraagt
Dit pictogram verschijnt wanneer de vochtigheidsgraad minder dan 40 % bedraagt. Ga na of de
condensaatgleuf water bevat. Is dat niet het geval, voeg dan water toe (zie het schema in het
T
hoofdstuk “langdurige stilstand”)
ONDERHOUD
REINIGING
Normaal gezien vereist de wijnkast geen bijzonder onderhoud. Alleen de koolstoffilter moet één keer per
jaar vervangen worden. Blijkt een reiniging echter noodzakelijk te zijn, koppel het apparaat dan los en
reinig zowel de binnenkant als de buitenkant met een mengsel van lauw water en een zacht waspoeder
(ban oplos- en schuurmiddelen). Spoel met zuiver water en laat het apparaat drogen voordat u het opnieuw
aansluit. Voor andere soorten onderhoud moet u contact opnemen met de klantenservice van uw
handelaar.
Wanneer technische ingrepen door een niet-erkende persoon uitgevoerd worden, vervalt de
garantie.
VERVANGING VAN DE FILTER MET ACTIEVE KOOLSTOF EN REGELMAAT
Vervanging van de koolstoffilter: de filter moet absoluut één keer per jaar vervangen worden. De filter
is een zwart, rond kunststof onderdeel dat de in uw wijnkast aangevoerde lucht filtert. U kunt hem dus
zowel van binnenuit als van buitenaf zien; hij bevindt zich bovenaan rechts, achteraan in de wijnkast.
U kunt de filter verwijderen door er binnen in de kast aan te trekken, of door er op de buitenzijde in
het midden op te duwen.
Opgelet! De filter kan zich in een houder met een soortgelijke vorm en in dezelfde kleur bevinden.
ALLEEN de filter wordt vervangen. Wilt u onherstelbare schade voorkomen, trek dan niet aan de
houder of forceer hem niet!
107
U kunt filters bestellen bij de klantenservice van uw handelaar, op onze website www.climadiff.com onder
de rubriek “accessoires” of op www.vinokado.com
LANGDURIGE STILSTAND
Koppel het apparaat volledig los. Denk
eraan om de flessen te verwijderen.
Reinig de binnenkuip en droog ze af,
en vooral de opvanggleuf voor
condensaatwater onderaan in de kast.
Afvoergat voor condensaatwater
Opvanggleuf voor
condensaatwater
De aanwezigheid van water is normaal!!
ONTDOOIING CONDENSATIE
Uw apparaat is uitgerust met een automatische ontdooicyclus. Tijdens de stilstand van de koelcyclus
worden de gekoelde oppervlakken van het apparaat automatisch ontdooid.
Het op die manier opgevangen dooiwater wordt afgevoerd naar een verdampingsbak voor
condensaatwater, die zich vlak bij de compressor op de achterkant van het apparaat bevindt. De door de
compressor geproduceerde warmte verdampt vervolgens het in de bak opgevangen condensaatwater, dat
dan aangezogen wordt door de koolstoffilter en op die manier vocht aanvoert.
Het apparaat produceert koude lucht die langzaam neerdaalt, omdat hij zwaarder is dan warme lucht.
Hierdoor ontstaat druk en wordt de lucht door het gat onderaan gedreven.
De compressor produceert warmte door te werken, en doet het condensaatwater verdampen. De warme
lucht stijgt en die vochtige lucht wordt aangezogen door de koolstoffilter.
108
Van zodra de lucht in aanraking komt met de verdamper, wordt het vocht in die lucht door de verdamper
aangezogen in de vorm van ijs. Wanneer de compressor stilstaat, gaat de binnentemperatuur opnieuw
stijgen en zal het ijs langzaam smelten. Er verschijnt condensatie.
Het teveel aan condensaat wordt opgevangen in de bak. Wanneer de compressor opnieuw gestart wordt,
herbegint het gesloten circuit van de luchtcirculatie.
VERVOER VAN DE WIJNKAST
De kast moet voor zover mogelijk in de verpakking vervoerd worden, om schade te voorkomen.
Als u de wijnkast liggend moet vervoeren, moet u ze goed beschermen en absoluut zodanig neerleggen
dat de vulstang van de compressor naar de grond wijst.
Als u vóór de achterkant van de wijnkast staat, moet u ze op de het neerleggen.
HOE VULT EN BEHEERT U UW WIJNKAST?
TYPES FLESSEN
We zien hier 4 soorten flessen van 75 cl, bourgogneflessen en bordelaises, in verschillende groottes .
Er bestaan tal van andere flessen met alle mogelijke inhouden en in alle mogelijke vormen; hierboven ziet
u bijvoorbeeld enkele flessen bordeaux van 75 cl.
U merkt de rangschikkingsverschillen naargelang van de hoogte van de flessen, de diameters en de
methode om ze kruiselings neer te leggen.
THODES OM FLESSEN KRUISELINGS NEER TE LEGGEN
Let goed op het verschil in diepte!
Kop aan staart, hals tegen hals:
Grotere vulcapaciteit
Kop aan staart, hals tussen buiken:
Minder diepte
Veel verloren plaats!
109
OPLEGPLANKEN
Elke wijnkast heeft een eigen type oplegplank.
Bedenk dat er geen ideaal rangschikkingsplan bestaat. Een collectie wijnflessen is kostbaar als ze
gevarieerd is. Het is aan u om uw wijnkast in te richten naargelang van uw collectie.
Er zijn extra oplegplanken beschikbaar op bestelling en als betalende optie bij uw handelaar of diens
klantenservice, en tevens op onze website www.climadiff.com onder de rubriek "accessoires" of op
www.vinokado.com
Omkeerbare oplegplanken
De
omkeerbare
"Collector "-oplegplank
voor
bordeauxof
bourgogneflessen werd door Climadiff bedacht om een eenvoudige,
efficiënte, betrouwbare en praktische rangschikkingskeuze mogelijk te
maken.
Één kant met afdrukken voor flessen van het type "bordelaise van 75
cl", de andere kant met afdrukken voor flessen van het type "bourgogne
van 75 cl". Een brandwerk van het type fles verschijnt op de zijden van
de oplegplanken, waaraan u kunt zien welke kant u moet gebruiken
naargelang van uw collectie.
Verschuifbare oplegplanken
Naargelang van het model zijn er van bij het begin één of meerdere
verschuifbare oplegplanken gemonteerd.
U kunt zich aangepaste extra oplegplanken aanschaffen,
en tevens schuifrails op bestelling bij de klantenservice van uw handelaar, via onze website
www.climadiff.com onder de rubriek “accessoires” of op www.vinokado.com.
VULMETHODE
BIJZONDERHEDEN OVER DE INHOUDEN
De inhoudsaanwijzingen die bestemd zijn voor de verschillende modellen van Climadiff-wijnkasten, worden
louter ter informatie gegeven. Ze zullen u helpen uw keuze te maken naargelang van uw wensen en de
ruimte waarover u beschikt. Deze inhouden worden tegenwoordig vastgesteld op basis van een
standaardfles van het type "traditionele bordelaise van 75 cl". In werkelijkheid zal het wellicht zover komen
dat u flessen met verschillende vormen en groottes gaat verzamelen. De kans is groot dat u uw wijnkast
om praktische redenen met iets minder dan het maximaal toegestane aantal flessen zult vullen.
Als u bijvoorbeeld een wijnkast uitsluitend met bourgogneflessen vult, zult u merken dat u ongeveer 30 %
onder de op basis van bordeauxflessen berekende aanvankelijke hoeveelheid zit.
Ook de hoeveelheid oplegplanken heeft een grote invloed op de vulling: een extra oplegplank betekent
één of zelfs twee lagen flessen minder...
110
Als u dat wenst, kunt u extra verschuifbare oplegplanken toevoegen. Houd in dat geval rekening met het
maximaal mogelijke aantal verschuifbare oplegplanken en met de verkleining van de inhoud van uw kast:
-
Wijnkast voor 265 flessen: maximaal 13 verschuifbare oplegplanken, maar de totale inhoud zal
kleiner worden tot 197 flessen.
Wijnkast voor 315 flessen: maximaal 16 verschuifbare oplegplanken, maar de totale inhoud zal
kleiner worden tot 236 flessen.
Vergeet geen rekening te houden met dit aspect, als u een functionelere wijnkast wenst en een groter
aantal oplegplanken wilt toevoegen: u zult dan een keuze moeten maken tussen inhoud en
gebruiksgemak!
VULLING
Na de inschakeling van het apparaat zal de gewenste temperatuur pas na meerdere bedrijfsuren
bereikt worden. Wij raden u aan om het apparaat gedurende enkele uren leeg te laten werken,
voordat u het begint te vullen.
Uw wijnkast wordt geleverd met één of meerdere oplegplanken, in metaal of in hout, naargelang van het
model
Plaats de houders op de gewenste plaatsen in de groeven op de zijkanten binnen in de kast. Vergewis
u ervan dat de houders goed in de groeven zitten (u moet licht op het hoekijzer drukken om het goed te
bevestigen, en nagaan of het goed blijft zitten)
Begin met uw wijnkast onderaan te vullen
Stapel de flessen vervolgens gewoon opeen en richt de onderkant van de flessen daarbij naar achter
voor de achterste rij, en omgekeerd voor de voorste rij. De oplegplanken moeten aan de grootte van
uw wijnkast en de vormen van uw flessen aangepast worden.
BELANGRIJK: zorg ervoor dat de flessen niet in aanraking komen met de achterwand in de k ast.
Als u over een groot aantal flessen beschikt, raden wij u aan om ze in hoeveelheden van 40 flessen in de
wijnkast te plaatsen, het apparaat vervolgens 12 uur lang te laten werken en dan pas uw andere flessen in
de wijnkast te leggen. Herhaal dit zoveel als nodig. De bedoeling bestaat erin om in uw wijnkast een
thermische massa te creëren.
Er zijn extra oplegplanken verkrijgbaar als betalende optie en op bestelling bij de klantenservice van uw
handelaar, via onze website www.climadiff.com onder de rubriek “accessoires” of op www.vinokado.com
(uitsluitend de houten oplegplanken).
De metalen oplegplanken zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de klantenservice van uw handelaar, als betalende
optie of op bestelling.
INACHTNEMING VAN DE MAXIMALE BELASTING
Neem absoluut de maximale belasting per oplegplank in acht. Overschrijd de maximale inhoud niet (zorg
ervoor dat de koolstoffilter niet verstopt raakt). De oplegplanken moeten aan de grootte van uw wijnkast en
de vorm van uw flessen aangepast worden.
Vaste oplegplanken: 175 kg (ongeveer 130 flessen, ofwel maximaal 7 lagen flessen van 75 cl per
oplegplank)
Verschuifbare oplegplanken: 25 kg (14 flessen van 75 cl of 7 magnums)
BELANGRIJK! Het gaat om de maximumcapaciteit; u bent hoegenaamd niet verplicht om zoveel flessen op
de oplegplanken te leggen. Het is bovendien mogelijk om de wijnkast zonder oplegplanken te vullen.
111
LICHT IN DE WIJNKAST (ALS OPTIE EN NAARGELANG VAN HE MODEL)
In de wijnkast kan een licht ingeschakeld worden door op de knop op het controlepaneel, die symbolisch
voorgesteld wordt door het "lamp"-pictogram, te drukken (fig. 4)
Met dit licht kunt u uw wijnkast verlichten zonder afbreuk te doen aan de
bewaaromstandigheden van uw wijnen (led met lage emissiviteit).
Wijnkasten met meerdere temperaturen: vergeet het licht in de kast niet uit te
doen door nogmaals op de knop te drukken.
Oplegwijnkasten: als extra bijzonderheid hebben we een timer geïnstalleerd,
die de binnenverlichting automatisch zal uitschakelen na 10 min, ingeval u het
vergeet. Uw flessen blijven op die manier van de optimale omstandigheden
profiteren.
Noot:
De toets voor de inschakeling van de binnenverlichting op het
controlepaneel is inactief voor apparaten die niet uitgerust zijn met deze
functie.
U kunt deze voorziening achteraf laten installeren als betalende optie. Neem dan c ontact op met de
klantenservice van uw dealer.
HOE MOET U UW COLLECTIE BEHEREN?
HET WIJNKASTREGISTER (HET ORIGINEEL, EEN INNOVATIE VAN CLIMADIFF) HELPT U DAARBIJ.
WIJNKASTREGISTER of bord van de geklasseerde cru's (overeenkomstig het model en niet bij volledig
glazen deuren)
De binnenzijde van de deur van uw wijnkast werd speciaal
ontwikkeld om aantekeningen te kunnen maken op het
wijnkastregister, en om met krijt de kenmerken van uw
collectie te noteren, of is naargelang van het model
voorzien van de lijst van de geklasseerde wijnen.
Schrijf op het wijnkastregister alleen met krijt.
Gebruik een doek of een ietwat vochtige spons om zaken
uit te vegen.
Gebruik nooit schoonmaak- of schuurmiddelen.
112
WAT NUTTIGE INFORMATIE (TEMPERATUUR- EN OPLEGWIJNKAST)
Voorbeelden van serveertemperaturen. (In acht te nemen tijdens uw degustaties!)
Meningen verschillen, de omgevingstemperatuur ook, maar velen zijn het eens over het volgende:
Wijnen
Bordeauxwijnen van de beste cru's – rood
Serveertemperatuur
16 – 17 °C
Bourgognewijnen van de beste cru's – rood
Grand cru's van droge witte wijnen
15 – 16 °C
14 – 16 °C
Lichte, fruitige, jonge wijnen
Roséwijnen uit de Provence, primeurwijnen
11 – 12 °C
10 – 12 °C
Droge witte wijnen en rode landwijnen
Witte landwijnen
10 – 12 °C
8 – 10 °C
7 – 8 °C
7 °C
Champagnewijnen
Likeurwijnen
OPLEGTABEL (IN JAREN)
De tijd die nodig is om een wijn optimaal tot ontwikkeling te laten komen, verschilt voor elke cru, elke
millésime en elke kleur. De onderstaande tabel geeft u een idee van hoeveel jaar het duurt voordat uw
flessen hun ideale rijpheid bereikt hebben, met andere woorden het ideale ogenblik om ze te degusteren.
BENAMING
Elzaswijn
Grand cru's van de elzaswijnen
WIT - ROSÉ
ROOD
1-4
8 -12
Beaujolais (cru's)
1-4
Beaujolais primeur
1-2
Bergerac
2-3
3-4
Bordeaux
2-3
3-4
Bourgogne
5
Cahors
Côtes de Provence
7
5-10
1-2
2-5
8
8-15
Grand cru's van de bourgognewijnen
8-10
10-15
Grand cru's van de bordeauxwijnen
8-10
10-15
Jurançon vol en zacht, likeurwijn
6-10
Jurançon droog
2-4
Languedoc
1-2
2-4
Loire
5-10
5-12
Loire vol en zacht, likeurwijn
10-15
Côte Rôtie, Hermitage
Mâcon
2-3
Montbazillac
6-8
Savoie
1-2
2-4
Vallée du Rhône
2
4-8
Vin jaune
20
1-2
113
MILIEU
Dit product is conform de AEEA-richtlijn 2002/96/EG.
Het symbool met de doorstreepte vuilnisbak duidt erop dat dit product aan het einde van zijn levensduur
apart van ander huishoudelijk afval verwerkt moet worden.
Het apparaat zal dus naar een centrum voor selectieve afvalophaling voor elektrische en/of elektronische
apparaten gebracht moeten worden, of naar de doorverkoper van dit nieuwe apparaat, als u een
vergelijkbaar apparaat koopt.
De gebruiker moet het apparaat aan het einde van de levensduur naar een geschikt inzamelcentrum
brengen. Een selectieve en adequate ophaling die erop gericht is het ongebruikte apparaat te laten
recycleren, te laten verwerken en met respect voor het milieu te laten vernietigen, helpt mee de mogelijke
negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid te voorkomen, en bevordert de recyclage van de
materialen waaruit het product samengesteld is.
Om uitvoerigere informatie over de beschikbare systemen voor afvalophaling te verkrijgen, kunt u contact
opnemen met de plaatselijke dienst voor afvalverwijdering of met de winkel waar u het apparaat gekocht
hebt.
VERWITTIGING
Met het oog op de voortdurende verbetering van onze producten behouden wij ons het recht voor om de
technische kenmerken zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen.
De garanties van de CLIMADIFF-producten worden uitsluitend door de door ons gekozen dealers gegeven.
Geen enkel onderdeel van deze handleiding kan geïnterpreteerd worden als een aanvullende garantie.
De maatschappij CLIMADIFF kan niet aansprakelijk gesteld
opstellingsvergissingen of -weglatingen in het onderhavige document.
worden
voor
technische
en
Niet-contractueel document.
114
WOORDENLIJST
Bewaring:
De bewaaromstandigheden maken het mogelijk om reeds tot ontwikkeling gekomen wijnen te beschermen,
en om hun kwaliteiten in de loop der tijd te bewaren.
Veroudering:
de klimaatkast werd ontwikkeld om voorwaarden die de ondergrondse kelders zoveel mogelijk benaderen,
en die bevorderlijk zijn voor het optimaal tot ontwikkeling komen van de beste wijnen, op een duurzame
manier te garanderen
Op temperatuur brengen:
De wijnkast is bedoeld om voortdurend flessen op de juiste serveertemperatuur binnen handbereik te
hebben (degustatietemp.: rode bewaarwijn: 18 tot 19 °C, lichte rode wijn: 14 tot 16 °C, …). Van een jaartal
voorziene witten wijnen, rode wijnen en champagnewijnen 10 tot 12 °C, witte likeurwijn 8 tot 10 °C)
Wintersysteem:
Verwarmingssysteem dat het mogelijk maakt om uw wijnkast in een onverwarmde (maar vorstvrije) ruimte
te plaatsen
Dagwijnkast:
Zie "Op temperatuur brengen" hierboven
PREMIUM BGN-oplegplank:
Deze oplegplanken bestaan uit massief hout (waterbestendig tropisch hout) en werden ontwikkeld voor een
geoptimaliseerde, ergonomische en veilige bewaarplaats voor flessen, op basis van 13 flessen per laag.
Collector®-oplegplank:
Deze oplegplanken bestaan uit hout en werden speciaal ontworpen voor een geoptimaliseerde,
ergonomische, vlot toegankelijke en veilige bewaarplaats voor flessen. Ze zijn omkeerbaar (voorzijde:
bordelaise, keerzijde: Bourguignonne, Val de Loire, …). = bordelaise 14 flessen, bourguignonne 13
flessen.
Verschuifbare oplegplanken:
Zijn gemonteerd op rails en vergemakkelijken de toegang tot één of meerdere lagen (naargelang van het
model) grand cru's.
Wijnkastregister:
Het origineel! Een innovatie van Climadiff die het mogelijk maakt om uw collectie met krijt te beheren op de
binnenzijde van de deur van de kast
Thermische schok:
Een thermische schok voor uw flessen zou een abrupte en snelle (minder dan twee uur)
omgevingstemperatuurverandering van minstens 20 °C zijn. Het gaat om de herhaling van deze
omstandigheden, die voor uw wijnen fataal kan zijn.
115
FAQ'S
Ondanks alle zorg die wij aan onze producten besteden, kan een defect nooit volledig uitgesloten worden.
Voordat u contact opneemt met de klantenservice van uw handelaar, moet u echter het volgende
controleren:
-
of het stopcontact nog altijd op zijn plaats zit
of er geen stroomonderbreking is
Raadpleeg de bijgevoegde reparatiehandleiding.
ELEKTRICITEIT
Mijn wijnkast werkt niet:
1. Geen stroom aan de voedingscontactdoos: controleer uw hoofdzekering of test uw contactdoos.
2. De contactdoos is slecht aangebracht.
3. Raadpleeg de paragraaf over de winterkit, als uw wijnkast in een onverwarmde ruimte staat.
TEMPERATUUR
Mijn wijnkast is te koud:
Selecteer een hogere temperatuur
Mijn wijnkast is niet koud genoeg:
Selecteer een minder hoge temperatuur
De temperatuur in mijn wijnkast schommelt licht:
1. De echte temperatuur die in aanmerking genomen moet worden, is die in de fles. De
momentschommelingen die u kunt meten, stemmen overeen met de werkings- en stilstandcycli
van de compressor.
Aan de hand van dit principe van herhaalde lichte schommelingen in de lucht van uw wijnkast
wordt een gemiddelde temperatuur verkregen die gunstig is om uw wijnen de beste
oplegomstandigheden te bieden.
2. Onze wijnkasten zijn sterk geïsoleerd, om uw wijnen een zo stabiel mogelijke temperatuur aan te
bieden. Bijgevolg zal een schommeling van 1 °C van de buitentemperatuur zich enkel uiten in een
schommeling van slechts ongeveer 0,1 °C in de vloeistof.
3. Als de vastgestelde temperatuur in uw wijnkast verschilt van de temperatuur die gewoonlijk
vastgesteld wordt, en niet langdurig (gedurende meerdere uren) schommelt, moet u contact
opnemen met de klantenservice van uw handelaar.
DE COMPRESSOR VAN MIJN WIJNKAST START NIET (BENT U ZEKER? ONZE COMPRESSOREN
ZIJN GERUISLOOS):
1.
Is de omgevingstemperatuur in uw ruimte laag (lager dan de minimaal vereiste temperatuur)?
Is de geselecteerde temperatuur niet te hoog? Selecteer de laagst mogelijke temperatuur
(raadpleeg het hoofdstuk “instelling van de temperatuur” naargelang van uw model) en ga na of de
compressor start, zonder hem aan te raken
Is de stroomvoorziening bedrijfsklaar? Om dat te controleren, moet u een andere elektrisch
apparaat op dezelfde contactdoos aansluiten.
Als de compressor ondanks deze twee bewerkingen nog altijd niet start, moet u contact opnemen
met de klantenservice van uw handelaar.
116
DE COMPRESSOR VAN MIJN WIJNKAST WERKT ZONDER OPHOUDEN:
Als u merkt dat er geen koude geproduceerd wordt, moet u uw klantenservice bellen.
HET WINTERSYSTEEM SCHIJNT NIET TE WERKEN:
Het systeem werkt pas wanneer de binnentemperatuur onderaan in uw wijnkast lager is dan de
geprogrammeerde temperatuur.
VOCHTIGHEID
Over welke gemiddelde vochtigheidsgraad moet ik in mijn wijnkast beschikken?
1.
2.
De ideale gemiddelde vochtigheidsgraad ligt tussen 55 en 75 % en mag niet verward worden met
de vluchtige vochtigheidsgraad die schommelt naargelang van de werkingscycli van de
compressor. Net zoals voor de gemiddelde temperatuur is het de gemiddelde vochtigheidsgraad
die van belang is.
Naargelang van de geografische zones en hun luchtvochtigheidsgraad zal het al dan niet
noodzakelijk zijn om extra water te voorzien.
In de gematigde landen ligt de relatieve vochtigheid in de lucht tussen 50 en 80 %. Voor die
vochtigheidsgraad hoeft geen extra water voorzien te worden, maar moet de instelling ervan
nauwkeurig gecontroleerd worden.
De gemiddelde vochtigheidsgraad van mijn wijnkast is blijvend lager dan 50 %: bent u daar zeker
van? (De vochtigheid schommelt sterk en snel, dat is normaal)
1.
2.
3.
Ga na of de koolstoffilter niet te oud of gewoon verstopt is.
Vergewis u van de efficiëntie van uw vochtigheidsmeter.
Als u een stof om de 2 uur vochtig maakt, zal ze nooit droog worden. Dit principe is van
toepassing op de kurken. Dankzij de onveranderlijkheid van de vochtigheidsgraad kunnen de
kurken hun noodzakelijke elasticiteit bewaren. Als u dus een vluchtige vochtigheidsgraad vaststelt
die lager lijkt, is dat normaal. Die vochtigheidsgraad zal nadien zeker opnieuw stijgen.
De vochtigheidsgraad van mijn wijnkast is blijvend hoger dan 75 %. Bent u daar zeker van? (De
vochtigheid schommelt sterk en snel, dat is normaal)
1. Ga na of de koolstoffilter niet te oud of gewoon verstopt is.
2. Vergewis u van de efficiëntie van uw vochtigheidsmeter.
3. Als u een stof om de 2 uur vochtig maakt, zal ze nooit droog worden. Dit principe is van toepassing
op de kurken. Dankzij de onveranderlijkheid van de vochtigheidsgraad kunnen de kurken hun
noodzakelijke elasticiteit bewaren. Als u dus een vluchtige vochtigheidsgraad vaststelt die hoger
lijkt, is dat normaal. Die vochtigheidsgraad zal nadien zeker opnieuw dalen.
De etiketten van mijn flessen komen los:
1. Uw wijn loopt geen gevaar, maar de vochtigheidsgraad in uw wijnkast is te hoog.
ER BEVINDT ZICH WATER BENEDEN ACHTERAAN IN MIJN WIJNKAST, BUITEN DE
DAARTOE VOORZIENE ZONE
1. Dit brengt uw wijn niet in gevaar.
2. Staat de wijnkast perfect waterpas? Helt ze niet naar voor over?
3. Is de afvoerbuis verstopt?
117
ER HANGEN GEUREN IN MIJN WIJNKAST
1. Werd de koolstoffilter regelmatig vervangen? (moet jaarlijks vervangen worden; is verkrijgbaar op
bestelling bij uw handelaar, op www.climadiff.com onder de rubriek “accessoires” of op
www.vinokado.com )
2. Wordt de koolstoffilter niet gewoon versperd door een fles?
MIJN WIJNKAST MAAKT LAWAAI
1. De compressor produceert lawaai als hij werkt: ga na of de compressor stevig op de rubbers (silent
blocks) bevestigd is, en of hij geen andere elementen raakt.
2. Er zijn zachte klakkende geluiden te horen: die worden voortgebracht door de circulatie van het
gas in de buizen en zijn het gevolg van een normale werking van uw wijnkast.
MIJN OPLEGPLANKEN ZAKKEN TIJDENS HET VULLEN INEEN
1.
Ga na of de maximale vulcapaciteit niet overschreden wordt.
WAT MOET U DOEN BIJ EEN STROOMONDERBREKING?
De meeste stroomonderbrekingen worden snel opgelost. Een onderbreking van 1 of 2 uur zal de
temperaturen van de wijn in uw wijnkast niet beïnvloeden (traagheid). Wilt u uw wijnen tijdens
stroomonderbrekingen beschermen, denk er dan aan om de deur zo weinig mogelijk open te doen. Voor
stroomonderbrekingen die zeer lang duren, moet u de maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om uw wijn
te beschermen.
ER VERSCHIJNT EEN FOUTCODE OP HET SCHERM VAN MIJN WIJNKAST
Het elektronische instelsysteem kan een technische storing detecteren en op het scherm weergeven door
middel van een foutcode, zoals E01, E02, …
Als u deze code ziet verschijnen, moet u ze noteren en meedelen aan de technicus die aan uw wijnkast zal
werken. De betekenis van deze code wordt beschreven in de technische documenten die uitsluitend
bestemd zijn voor de professionele technische diensten.
Zo zal een eventuele storing gemakkelijker en sneller opgelost kunnen worden.
Maar, wat er ook gebeurt, als u een afwijkende temperatuur of vochtigheidsgraad vaststelt in uw
wijnkast, hoeft u niet te panikeren!
Alleen een langdurige en blijvende blootstelling van uw wijnen aan deze abnormale
omstandigheden zou ze in gevaar kunnen brengen.
ONDERDELEN
De onderdelen die noodzakelijk zijn om dit apparaat te repareren, zullen gedurende 7 jaar
verkrijgbaar zijn.
118