Rommelsbacher F 1200 WIENEU Handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

3
Bedienfeld / Control Panel / Panneau d'operation / Bedieningspaneel
D GB F NL
A
Sensortaste für
„ON/STANDBY“
Touch key for
“ON/STANDBY”
Touche
« ON/STANDBY »
Sensortoets voor
„ON/STANDBY“
B
Sensortaste zur Wahl
des Programmes
„Chocolate“
Touch key for
the programme
“Chocolate”
Touche pour sélectionner
le programme «
Chocolate »
Sensortoets voor
de keuze van het
programma „Chocolate“
C
Sensortaste zur Wahl
des Programmes
„Cheese“
Touch key for the
programme “Cheese”
Touche pour
sélectionner le
programme « Cheese »
Sensortoets voor
de keuze van het
programma “Cheese"
D
Sensortaste zur Wahl
des Programmes
„Fondue“
Touch key for the
programme “Fondue”
Touche pour
sélectionner le
programme « Fondue »
Sensortoets voor
de keuze van het
programma “Fondue"
E Temperaturanzeige Temperature scale Echelle de témperature Temperatuurindicatie
F
Sensortaste „-“
zum Reduzieren der
Temperaturstufe
Touch key “ - “
for reducing the
temperature
Touche « - » pour
réduire la température
Sensortoets „-“ voor
het verlagen van het
temperatuurniveau
G
Sensortaste „+“
zum Erhöhen der
Temperaturstufe
Touch key “ + “
for increasing the
temperature
Touche « + » pour
augmenter la
température
Sensortoets „+“ voor
het verhogen van het
temperatuurniveau
39
NL – Inhoudsindex
Seite
Productbeschrijving ...................................................................................................................................2
Bedieningspaneel .......................................................................................................................................3
Voor uw veiligheid ...................................................................................................................................40
Algemene veiligheidsaanwijzingen .........................................................................................................40
Veiligheidsaanwijzingen voor het gebruik van het apparaat ...................................................................41
Inleiding ....................................................................................................................................................42
Doelgericht gebruik .................................................................................................................................42
Technische gegevens ...............................................................................................................................43
Inhoud van de levering............................................................................................................................43
Verpakkingsmateriaal .............................................................................................................................43
Afvoerinstructie voor het apparaat .........................................................................................................43
Afvoerinstructie voor verbruikt vet/olie ...................................................................................................43
Voor het eerste gebruik ..........................................................................................................................43
Programma’s / Temperatuurgebieden....................................................................................................44
Ingebruikneming van het apparaat .......................................................................................................45
Rest warmte weergave ...........................................................................................................................45
Bedrijfsduurbegrenzing ..........................................................................................................................45
Het apparaat aan het voedingsnet aansluiten .......................................................................................45
Fonduepan vullen ...................................................................................................................................45
Apparaat inschakelen en pan inhoud verwarmen/verhitten ...................................................................46
Fondue starten .......................................................................................................................................46
Temperatuur tijdens het gebruik verhogen/verlagen ..............................................................................47
Programma resp. temperatuurgebied tijdens het gebruik verwisselen. ..................................................47
Apparaat uitschakelen ...........................................................................................................................47
Fonduepan leegmaken ...........................................................................................................................47
Apparaat permanent uitschakelen ..........................................................................................................47
Reiniging en onderhoud ..........................................................................................................................48
Foutomschrijving .....................................................................................................................................48
Tips en aanwijzingen ............................................................................................................................. 49
Recepten ..................................................................................................................................................49
40
NL
LET OP: Lees alle veiligheidsaanwijzingen en instructies!
Wanneer u de naleving van de veiligheidsaanwijzingen en
instructies niet in acht neemt, kunnen een elektrische schok, brand
en/of ernstige verwondingen en verbrandingen het gevolg zijn.
Algemene veiligheidsaanwijzingen:
Kinderen onder 8 jaar mogen niet bij het apparaat en voedingskabel komen.
Kinderen vanaf 8 jaar mogen alleen onder toezicht reinigings- en
verzorgingswerkzaamheden aan het apparaat uitvoeren.
Kinderen vanaf 8 jaar en personen die nog te weinig kennis of ervaring in
de omgang met het apparaat hebben, of die een lichamelijke, sensorische of
geestelijke beperking hebben, mogen het apparaat niet zonder toezicht of
handleiding door een persoon die voor hun veiligheid verantwoordelijk is,
gebruiken. Laat het apparaat niet zonder toezicht in werking.
Kinderen moeten onder toezicht staan om te garanderen dat ze niet met
het apparaat spelen.
Verpakkingsmaterialen zoals bv. foliezakken mogen niet in handen van
kinderen komen.
Gebruik dit apparaat nooit via een externe tijdschakelklok of een apart
werkingssysteem op afstandsbediening.
Voor elke ingebruikneming van het apparaat en toebehoren moet dit op een
perfecte staat worden gecontroleerd. Het mag niet in gebruik worden
genomen als het een keer naar beneden is gevallen of zichtbare schade
vertoont. In deze gevallen moet het apparaat van de voeding worden
onderbroken en door een elektricien worden gecontroleerd.
Let er bij het leggen van de voedingskabel op dat niemand erin verstrikt
raakt of erover kan struikelen om onbedoeld omlaag trekken van het
apparaat te voorkomen.
Houd de voedingskabel weg van hete oppervlakken, scherpe randen en
mechanische belastingen. Controleer de voedingskabel regelmatig op
beschadigingen en slijtage. Beschadigde of verdraaide voedingskabel
verhogen het risico van een elektrische schok.
Om het apparaat van het stroomnet te onderbreken, moet u alleen aan de
stekker trekken, nooit aan de kabel!
Voor uw veiligheid
41
Voor het reinigen mag u het apparaat, voedingskabel, voedingsstekker
nooit in water dompelen.
Sla het apparaat niet buiten of in vochtige ruimtes op.
Dit elektrische apparaat voldoet aan de betreffende
veiligheidsvoorschriften. Is het apparaat of de voedingskabel beschadigd,
trek dan direct de voedingsstekker eruit. Reparaties mogen alleen door
bevoegde vak fi rma’s of door onze klantenservice van de fabriek worden
uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke
risico's voor de gebruiker ontstaan.
Onvakkundig gebruik en onachtzaamheid van de bedieningshandleiding
leiden tot verlies van aanspraak op garantie.
Veiligheidsaanwijzingen voor het gebruik van het apparaat:
LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding!
Basisapparaat, fonduepan, pan inhoud en andere
toebehoren worden heet tijdens het gebruik!
• Hete oppervlakken zijn ook na het uitschakelen eerst nog heet!
Ga zeer voorzichtig om met heet vet en olie!
Werk daarom voorzichtig:
•Ter bescherming raden wij het gebruik van pan lappen aan!
• Gerechten met vet of olie mogen daarom alleen onder toezicht worden bereid!
Gebruik alleen vet en olie die voor het frituren geschikt zijn!
Oververhit of verontreinigd vet/olie kunnen ontbranden - vernieuw het
daarom op tijd!
Let op! Mocht vet/olie door oververhitting ontbranden, dan moet de
pan met een passend deksel of porseleinen schotel gesloten worden en
de voedingsstekker eruit worden getrokken. Blus het vuur nooit met water!
Let bij het vullen van de fonduepan op de MIN/MAX markering, overschrijdt
nooit de maximale vulhoeveelheid!
Gebruik alleen de fonduepan die bij de leveringsinhoud zit, andere
kookpannen mogen niet gebruikt worden!
Gebruik de fonduepan niet op andere warmtebronnen!
Verwarmingsplaat en fonduepan moeten voor elke ingebruikneming schoon
en droog zijn!
42
Gebruik de bovenkant van het apparaat niet als steunvlak of werkvlak omdat
dit bij gebruik van het apparaat heet wordt! Ter bescherming tegen brandgevaar
mogen in het algemeen geen papieren, plastic, stoffen voorwerpen of
andere brandbare materialen op hete oppervlakken worden gelegd.
Dek het apparaat in gebruik nooit met aluminium folie af!
Gebruik het apparaat niet als verwarming van de kamer!
Om deze te reinigen resp. te vervoeren, moeten het apparaat en toebehoren
eerst volledig afgekoeld zijn!
Bij de opstelling van het apparaat moet op het volgende gelet worden:
o Zet het apparaat op een warmtebestendig, stabiel en vlak werkoppervlak
(geen geverfde oppervlakken, geen tafellakens enz.).
o Stel het buiten handbereik van kinderen op.
o Laat aan alle kanten van het apparaat een ventilatie afstand van minstens
10 cm, en naar boven 1m vrij om schade door hitte of vetspatten te
voorkomen en om gemakkelijk te kunnen werken. Zorg voor een
ongehinderde luchtcirculatie.
o Gebruik het apparaat niet vlakbij warmtebronnen (oven, gasvlam etc.) en
ook niet in een explosieve omgeving waarin zich brandbare vloeistoffen
of gassen bevinden.
o Dit apparaat is niet geschikt om te worden ingebouwd.
Om veilig uit te schakelen, trekt u na elk gebruik de voedingsstekker eruit.
Wij zijn blij dat u voor deze hoogwaardige elektrische fondueset hebt beslist en willen u bedanken
voor het vertrouwen in ons. De eenvoudige bediening en de veelzijdige gebruiksmogelijkheden
zullen ook u helemaal enthousiast maken. Opdat u lang plezier zult hebben van dit apparaat, willen
wij u verzoeken om onderstaande informatie zorgvuldig te lezen en in acht te nemen. Bewaar deze handleiding
goed. Draag deze documenten bij doorgave van het apparaat aan derden ook mee over. Hartelijk dank.
Doelgericht gebruik
The appliance designed to be used in the household and similar areas, like for example:
- in keuken voor medewerkers in winkels, kantoren en andere gebieden voor het klein bedrijf
- in landbouwbedrijven
- door klanten in hotels, motels, pensions met logies en ontbijt en soortgelijke woonomgevingen.
Andere toepassingen of veranderingen aan het apparaat gelden als niet doelgericht en brengen ernstige
ongevalsrisico’s met zich mee. De fabrikant is niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan uit niet
doelgericht gebruik. Het apparaat dient voor het verwarmen, verhitten en voorbereiden van levensmiddelen.
Het is niet voor het beroepsmatige gebruik bepaald.
Inleiding
43
Technische gegevens
Het apparaat mag alleen aan een geaarde stekker die volgens de voorschriften is geïnstalleerd, worden
aangesloten. De voedingsspanning moet overeenkomen met de spanning die op het typeplaatje staat
aangegeven. Sluit alleen op wisselstroom aan!
Nominale spanning: 220 - 240 V~ 50/60 Hz
Nominale opname, ca: 1200 W
Beschermingsklasse: 1
max. vulhoeveelheid voor de pan: 1,2 liter
min. vulhoeveelheid voor de pan: 0,8 liter resp. 200 g chocolade
Inhoud van de levering
Controleer de inhoud van de levering direct na het uitpakken op volledigheid en de perfecte staat van het
product en alle toebehoren (zie Omschrijving van het product, pagina 2)
Verpakkingsmateriaal
Gooi het verpakkingsmateriaal niet gewoon weg, maar voer het aan de recycling toe.
Breng papieren-, kartonnen- en golfkarton verpakkingen naar de verzamelplaatsen voor oud papier.
Breng kunststof verpakkingsdelen en folie ook naar de verzamelbakken die hiervoor zijn voorzien.
In de voorbeelden voor de kunststof aanduiding staat:
PE voor polyethyleen, het karakteristiek getal 02 voor PE-HD,
04 voor PE-LD, PP voor polypropyleen, PS voor polystyrol.
Afvoerinstructie voor het apparaat
Dit product mag volgens de Wet van Elektrische- en Elektronische apparaten aan het einde
van zijn levensduur niet met het normale huishoudelijk afval worden afgevoerd. Wij verzoeken
u om het daarom zonder kosten naar een gemeentelijke verzamelplaats (bv. recyclingplaats)
voor de recycling van elektrische- en elektronische apparaten te brengen. Uw gemeente- of
stadsadministratie stelt u op de hoogte over de afvoermogelijkheden.
Afvoerinstructie voor verbruikt vet/olie
Opgebruikte plantaardige olie en plantaardig vet behoren niet in het afvalwater. Voer deze om milieube-
schermingsredenen in een stevige bak met uw huisafval af resp. vraag aan uw gemeentelijke dienst naar
een speciale afvoermogelijkheid.
Voor het eerste gebruik
Verwijder eventuele beschermingsfolie, reclamemateriaal en verpakkingsmateriaal van het apparaat en
toebehoren. Reinig het apparaat en toebehoren volgens de reinigingsinstructies in deze handleiding.
Verwarm daarna de verwarmingsplaat zonder pan ca. 5 minuten op het hoogste niveau.
OPMERKING: Stoort u zich niet aan het kortdurende ontstaan van lichte en onschadelijk
rook- en geurontwikkeling. Zorg tijdens deze tijd voor een goede ventilatie in de kamer.
Na afkoeling van het apparaat reinigt u de verwarmingsplaat en het oppervlak van het basisapparaat
met een vochtige doek. Laat het goed drogen.
44
Dit apparaat is voor de bereiding van alle gebruikelijke fondue-varianten geschikt. Afhankelijk van de
inhoud van de pan kunnen de aangegeven temperaturen afwijken.
Om snel te verhitten kunt u het apparaat in het hoge temperatuurgebied starten en dan op tijd naar het
vereiste temperatuurniveau terugschakelen.
Door de juiste wissel tussen de 3 temperatuurgebieden kunt u de temperatuur die voor uw gebruik
noodzakelijk is, zelf bepalen.
Chocolade-fondue – perfect voor al diegenen die het graag zoet willen hebben.
Stukjes fruit van banaan tot de wijndruif worden met gesmolten chocolade bedekt.
Bij de functie „Chocolate“ is een temperatuur van ca. 45 °C vooraf ingesteld.
De temperatuur kan met de sensoren „+“ resp. „-“ individueel gewijzigd worden.
Kaasfondue – de klassieke variant. Stukjes witbrood of baguette worden in de
gesmolten kaas gedompeld.
Bij de functie „Cheese“ is een temperatuur van ca. 90 °C vooraf ingesteld.
De temperatuur kan met de sensoren „+“ resp. „-“ individueel gewijzigd worden.
Bouillon-fondue – om de bouillon gaar te maken, zijn naast rundvlees, varkensvlees of kip
ook groentesoorten zoals bloemkool, broccoli, paprika, courgette of champignons geschikt.
Vet-/olie-fondue – rundvlees, varkensvlees of kip kunnen zeer goed in vet gaar worden.
Bij de functie „Fondue“ is een temperatuur van ca. 170 °C vooraf ingesteld.
De temperatuur kan met de sensoren „+“ resp. „-“ individueel gewijzigd worden.
Programma’ s - Temperatuurgebieden
ca. 35 °C ca. 40 °C ca. 45 °C ca. 50 °C ca. 55 °C
ca. 150 °C ca. 160 °C ca. 170 °C ca. 180 °C ca. 190 °C
ca. 70 °C ca. 80 °C ca. 90 °C ca. 100 °C ca. 110 °C
45
Ingebruikneming van het apparaat
LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding!
Basisapparaat, fonduepan, pan inhoud en andere toebehoren
worden heet tijdens het gebruik!
• Hete oppervlakken zijn ook na het uitschakelen eerst nog heet!
Ga zeer voorzichtig om met heet vet en olie!
Afhankelijk van de hoeveelheid en staat van de te verwarmen levensmiddelen en de gekozen temperatuur
heeft het apparaat voor het opwarmen 15 tot 30 minuten nodig. Wij adviseren daarom, om tijdig voor het
begin van de gezellige fondue-ronde met de voorbereidingen te starten.
Rest warmte weergave
Het apparaat is met een restwarmte indicatie uitgerust. Deze geeft aan of de verwarmingsplaat eventueel
nog heet is.
• Heeft de temperatuur op de verwarmingsplaat door de afvoerwarmte van de pan een waarde van boven
60 °C bereikt, dan begint op de temperatuurindicatie het middelste controlelampje permanent te branden.
Daalt de temperatuur tot onder 60 °C, dan gaat het controlelampje uit.
OPMERKING: Wordt het apparaat van het stroomnet onderbroken, dan gaat het controlelampje altijd uit.
Bedrijfsduurbegrenzing
De bedrijfsduurbegrenzing geeft automatisch een uitschakeling van het apparaat in de modus
“Stand-by” als gedurende een periode van 3 uur geen verandering aan de instellingen werd uitgevoerd.
Dit gebeurt onafhankelijk van de betreffende ingestelde functie.
Kort voor het einde van de automatische uitschakeling luidt een akoestisch signaal. Wordt tijdens dit
signaal de „+“- of de „-„-toets ingedrukt, dan wordt de tot nu toe ingestelde functie zonder pauze
voortgezet en de maximale bedrijfsduur is weer actief.
Na een automatische uitschakeling kan het apparaat opnieuw worden ingeschakeld en de maximale
bedrijfsduur is weer actief.
Apparaat met het stroomnet verbinden
Steek de voedingsstekker in een voldoende beveiligd stopcontact om het apparaat met het stroomnet
te verbinden. Let er bij het leggen van de voedingskabel op dat niemand erin verstrikt raakt of erover
kan struikelen om onbedoeld omlaag trekken van het apparaat te voorkomen.
Fonduepan vullen
Haal voor het vullen de fonduepan van het basisapparaat af.
Doe de benodigde hoeveelheid aan toevoegingen volgens uw recept in de fonduepan.
LET OP: Let bij het vullen op de MIN/MAX-markering in de pan. De markeringen mogen niet onder-
resp. overschreden worden (behalve chocola: min 200g).
Spuitbeschermingsinzetstuk op de fonduepan zetten.
TIP: Zet een passend deksel erop om sneller de gewenste temperatuur te bereiken en energie te sparen.
Zet de gevulde fonduepan voorzichtig op het basisapparaat.
46
Apparaat inschakelen en pan inhoud verwarmen/verhitten
Voor het inschakelen tikt u op de sensortoets “ON/STANDBY”.
Het tikken op de sensortoets wordt met een signaalgeluid bevestigd.
De controlelampjes van de 3 sensortoetsen voor de programmakeuze knipperen.
OPMERKING: Wordt binnen 60 seconden geen verdere instelling uitgevoerd,
dan schakelt het apparaat automatisch uit.
• Selecteer het gewenste programma door op de betreffende sensortoets te tikken.
Het tikken op de sensortoets wordt met een signaalgeluid bevestigd.
Het controlelampje van de gekozen sensortoets gaat permanent branden.
Standaard wordt het middelste temperatuurniveau van het geselecteerde pro-
gramma weergegeven.
Op de temperatuurindicatie knipperen de eerste 3 controlelampjes.
• Door op de sensortoets „+“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verhoogd.
• Door op de sensortoets „-“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verlaagd.
Wordt er geen verdere instelling uitgevoerd, dan start het apparaat na
5 seconden automatisch het bedrijf.
De start van het programma wordt met een 2-voudig signaalgeluid bevestigd.
Op de temperatuurindicatie beginnen de controlelampjes volgens het gekozen
temperatuurniveau permanent te branden.
Fondue starten
Is de temperatuur bereikt, dan kan met het fondue-eten worden begonnen.
Haal het eventueel erop gezette deksel eraf.
OPMERKING: Let erop dat bij het afnemen van een deksel, hete damp kan ontwijken.
LET OP: Laat geen condenswater in het hete vet/olie druppelen.
Steek levensmiddelen op de fonduevorken en doe ze voorzichtig in de pan.
OPMERKING: Let erop dat de vorken aan de voorkant zeer spits zijn.
Bij fondue met vet/olie moet erop worden gelet dat de te garen levensmiddelen goed afgedruppeld zijn.
Dep zeer vochtige levensmiddelen evt. met keukenpapier af. Diepgevroren producten moeten volledig
ontdooid zijn.
Gebruik dit apparaat niet als friteuse om hierin friet of beignets etc. te bereiden.
47
Temperatuur tijdens het gebruik verhogen/verlagen
Afhankelijk van de hoeveelheid toevoegingen kan de temperatuur eventueel naar boven/onder worden
geregeld. OPMERKING: Tegen het einde van het fondue-eten als de vloeistof resp. kaas- of chocola-
massa duidelijk minder wordt, moet de temperatuur naar onder worden bij geregeld.
• Door op de sensortoets „+“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verhoogd.
• Door op de sensortoets „-“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verlaagd.
Wordt er geen verdere instelling uitgevoerd, dan start het apparaat na
5 seconden automatisch het bedrijf.
Op de temperatuurindicatie beginnen de controlelampjes volgens het gekozen
temperatuurniveau permanent te branden.
Programma resp. temperatuurgebied tijdens het gebruik verwisselen.
Afhankelijk van de hoeveelheid toevoegingen kan het voorkomen dat het temperatuurgebied van het
geselecteerde programma niet voldoende is om de inhoud van de fonduepan op de temperatuur naar
keuze te houden.
Wij adviseren dan om het programma resp. het temperatuurgebied te wisselen om de gewenste
resultaten te bereiken.
Door de juiste wissel tussen de 3 programma's/temperatuurgebieden kunt u de temperatuur die voor
uw gebruik noodzakelijk is, zelf bepalen.
Voorbeeld: U hebt het programma „Fondue“ met temperatuurniveau „1“ gekozen, de inhoud kookt
sterk in plaats van aan de kook te zijn. Ga na het programma “Cheese” en kies het temperatuurniveau
“4” of “5” en ga door.
Apparaat uitschakelen
Voor het uitschakelen tikt u op de sensortoets “ON/STANDBY”.
Het tikken op de sensortoets wordt met een signaalgeluid bevestigd.
Het apparaat bevindt zich nu in de stand-by modus.
Fonduepan leegmaken
Voordat u de fonduepan leegmaakt, moet u de pan en inhoud laten afkoelen.
Pak de pan onder gebruik van pan lappen van het basisapparaat af.
Maak de inhoud voorzichtig leeg.
OPMERKING: Vet en olie kunnen meerdere keren worden gebruikt. Vult u vet/olie is een geschikte bak
over en bewaar het vet/olie op een geschikte plaats voor het volgende gebruik.
Apparaat permanent uitschakelen
Om veilig uit te schakelen, trekt u na elk gebruik de
voedingsstekker eruit.
48
Reiniging en onderhoud
LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding!
Voor de reiniging moet de voedingsstekker er altijd uit
getrokken worden!
LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding!
Laat het apparaat voor de reiniging altijd afkoelen!
LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding!
Dompel het apparaat, voedingskabel en voedingsstekker
niet in water of reinig het niet onder stromend water!
Maak de fonduepan, spuitbeschermingsinzetstuk en fonduevorken in heet water met een beetje
zeepsop schoon en droog het af. Bij gelegenheid kunnen alle afneembare delen voor de reiniging in de
vaatwasser worden gezet.
OPMERKING: Een verkleuring van de bodem van de pan resp. rand van de pan is een normale reactie
van het roestvrij staal op hoge temperaturen. Dit is geen reden voor reclamatie!
Het basisapparaat en de verwarmingsplaat moeten met een vochtige doek worden gereinigd en daarna
worden afgedroogd. Let erop dat van onder geen damp of water in het basisapparaat kan indringen!
Gebruik geen schuur- en oplosmiddelen of scherpe voorwerpen!
Gebruik geen staalwol of andere schuur pads!
Gebruik nooit bakoven sprays.
Behandel het apparaat en toebehoren nooit met een stoomreiniger!
Foutomschrijving
De temperatuur van de gekozen functie is niet voldoende om de vloeistof te verwarmen, te verhitten of
constant te aan de kook te houden hoewel reeds de hoogste temperatuur is ingesteld.
Zelfhulp: Kies het eerst volgende hogere temperatuurgebied.
De temperatuur in de gekozen functie is te hoog, de vloeistof kookt te sterk hoewel reeds de laagste
temperatuur is ingesteld.
Zelfhulp: Kies het eerst volgende lagere temperatuurgebied.
Tijdens het gebruik knipperen alle controlelampjes op het bedieningspaneel, er is ook meerdere keren
een herhalend signaalgeluid te horen.
Zelfhulp: Niet mogelijk - trek de voedingsstekker eruit en neem contact op met onze serviceafdeling.
Tijdens het gebruik gaan alle controlelampjes uit en het apparaat verwarmt niet meer.
Zelfhulp: Niet mogelijk - trek de voedingsstekker eruit en neem contact op met onze serviceafdeling.
49
Tips en aanwijzingen
U controleert de temperatuur van het vet/olie door een houten staafje erin te dompelen. Wordt een
belletje hieraan gevormd, dan is de noodzakelijke temperatuur voor het fondue bereikt.
Gevoelige levensmiddelen zoals kaas of chocola moeten steeds weer worden omgeroerd zodat ze niet aanbranden.
Wilt u water of bouillon aan de kook brengen, dan raden wij aan om een passende deksel op de pan te
zetten om energie te sparen.
Let erop dat de gebruikte levensmiddelen niet te nat omdat deze de olie kunnen laten overschuimen.
De afzonderlijke fondue-toevoegingen moeten in kleine stukjes worden gesneden om een gelijkmatig
gaar resultaat te bereiken.
Probeer ook de bereiding van levensmiddelen gepaneerd of in een mantel van deeg.
Overvul de pan niet.
Meng de olie niet met het vet.
Voer oud resp. vaak gebruikt vet/olie volledig en vakkundig af. Meng oud vet/olie niet met het nieuwe!
Recepten
In de boekhandel en op het internet vindt u een grote veelzijdigheid aan recepten voor diverse
fonduesoorten. Onderstaand een paar recept ideeën om uit te proberen:
Gemengd vleesfondue *met alcohol*
Telkens 200 g runderfilet,
varkensfilet, kalfsvlees,
kippenborst of kalfslever
60 g vette spek
1 bosje lente uien
½ kop salade
½ bosje peterselie
800 ml kippenbouillon
2 el sojasaus
3 el sherry
Wikkel dit gescheiden in folie en laat dit in de diepvries ca. 20 minuten invriezen. Was en droog de lente
uien, de salade en de peterselie, trek de salade een beetje uit elkaar. Snij het vlees - het beste met de
broodmachine of het elektrische mes - in zeer dunne schijfjes. Meng het met de voorbereide groente.
Breng de kippenbouillon in de fonduepan aan de kook. Snij het spek in kleine blokjes en kook dit in de
fonduepan. Breng de bouillon met sojasaus en sherry op smaak. De bouillon moet een beetje koken terwijl
u het vlees en de groente daarin gaar laat worden.
Kaasfondue *met alcohol*
• 250 g Emmentaler en Gruyère,
grof geraspt
• 750 g zwart- of witbrood
1 knoflook teen
naar behoefte 1 tl citroensap
peper uit de molen, nootmus-
kaat
200 ml droge witte wijn
2 glaasjes kersenlikeur
2 tl maïzena
Halveer de knoflookteen en wrijf de fondue pan hiermee uit.
Giet de wijn erin en laat dit aan de kook komen (hoogste niveau in het programma “Fondue”. Voeg de
kaas met een houten lepel met gat toe, roer dit in een vorm van een acht zodat er kleine klompjes
ontstaan. Indien de wijn niet zuur genoeg is, voegt u een beetje citroensap toe zodat de kaas beter kan
oplossen. Roer de maïzena met de kersenlikeur onder elkaar, onder de kaas roeren tot de fondue glad en
gebonden is. Nu moet het doorkoken (Programma “Cheese”), de gasten roeren met een stukje brood aan
de vork verder tot met het eten kan worden begonnen. Elke gast dompelt zijn blokje brood in de kaas
crème. Maak ten slotte de korst in het midden van de pan met de fonduevork los.
50
Vis fondue *met alcohol*
600 g vaste zeevis zonder
graten
Per 4 grote geschilde scampi
en geschilde garnalen cocktail
8-12 gekookte mosselen
3 saliebladen
1 ui met anjer en laurierblad
ingeweekt
6 peperkorrels
1 bosje peterselie
½ tl dil
• Zout
• 400 ml groentebouillon
• 400 ml droge witte wijn
• 1 EL anijs schnaps of cognac
• 2 el room
Snij het visvlees in blokjes en meng het met zeevruchten.
Bereid de bouillon en laat de uien met laurierblad en anjer ingeweken, aan de kook brengen.
Voeg andere kruiden toe en afgedekt 30 min laten trekken. Doe de wijn bij de garnituur en haal de kruiden
eruit. De gasten steken de vis of zeevruchten op of gebruiken een bouillon-mandje en koken het in de bouillon.
Verfijn ten slotte de visgarnituur met anijsschnaps resp. cognac en room en serveer dit in soepkommen.
Chocolade fondue
• 200 g grote witte en blauwe
wijndruiven
• 2 kleine bananen
• 2 el citroensap
1 appel
2 mandarijnen, als vervanging
sinaasappels
1 peer
200 g aardbeien
8 lange vingers
300 g Toblerone (chocola met
honing, amandelen, rum)
200 ml zoete room
Bereid het fruit en verdeel het in stukjes geschikt voor te eten. Doe het bereide fruit gemengd in 4 schoteltjes.
Verdeel de lange vingers over de fruitschaaltjes. Verwarm de room in de fonduepan, breek dan de chocola
in kleine stukjes en voeg dit onder voortdurend roeren toe. Met de vruchten en koekjes uitdippen.
Mokka fondue *met alcohol*
200 g Volle melk chocolade
3 EL slagroom
125 ml hete sterke koffie
(Espresso)
3 EL cognac
½ TL kaneelpoeder
Doe de hete koffie in de fonduepan, breek de chocola in kleine stukjes en laat deze in de hete koffie
smelten. Roer ze allebei met een houten lepel tot crème. Voer de slagroom, cognac en kaneel toe en roer
alles gelijkmatig onder elkaar. Voor het dompelen zijn geschikt: Marshmallows, blokjes van zandgebak,
koekjes, ananas stukjes of perzikschijfjes.
Vanille fondue
3 mango of papaja
500 g braambessen
1 vanillestokje
100 ml slagroom
50 g suiker
30 g meel
4 eigeel
500 ml melk
1 snufje zout
Schil de manga/papaja, ontdoe het van de kern en snij het in stukken Was de braambessen voorzichtig en
dep ze droog. Snij het vanillestokje met een scherp mes over de lengte open en doe de melk in de pan,
voeg het zout toe. Verwarm de melk; breng het niet aan de kook. Laat het vanillestokje ca. 10 minuten in
de melk trekken en houd alles daarbij warm. Klop het eigeel met de suiker tot schuim en meng hierbij het
meel eronder. Pak het vanillestokje uit de melk. Meng onder voortdurend roeren de eigeel crème in de
melk. Roer de slagroom eronder tot de saus dik vloeibaar is. Dompel de vruchten daarin.
Wij wensen u veel plezier
met uw ROMMELSBACHER Elektro Fondue

Documenttranscriptie

Bedienfeld / Control Panel / Panneau d'operation / Bedieningspaneel D GB F NL Sensortaste für „ON/STANDBY“ Touch key for “ON/STANDBY” Touche « ON/STANDBY » Sensortoets voor „ON/STANDBY“ Sensortaste zur Wahl B des Programmes „Chocolate“ Touch key for the programme “Chocolate” Touche pour sélectionner Sensortoets voor le programme « de keuze van het Chocolate » programma „Chocolate“ Sensortaste zur Wahl C des Programmes „Cheese“ Touch key for the programme “Cheese” Touche pour Sensortoets voor sélectionner le de keuze van het programme « Cheese » programma “Cheese" Sensortaste zur Wahl D des Programmes „Fondue“ Touch key for the programme “Fondue” Touche pour Sensortoets voor sélectionner le de keuze van het programme « Fondue » programma “Fondue" E Temperaturanzeige Temperature scale Echelle de témperature Temperatuurindicatie Sensortaste „-“ F zum Reduzieren der Temperaturstufe Touch key “ - “ for reducing the temperature Touche « - » pour réduire la température Sensortoets „-“ voor het verlagen van het temperatuurniveau Sensortaste „+“ G zum Erhöhen der Temperaturstufe Touch key “ + “ for increasing the temperature Touche « + » pour augmenter la température Sensortoets „+“ voor het verhogen van het temperatuurniveau A 3 NL – Inhoudsindex Seite Productbeschrijving....................................................................................................................................2 Bedieningspaneel........................................................................................................................................3 Voor uw veiligheid....................................................................................................................................40 Algemene veiligheidsaanwijzingen..........................................................................................................40 Veiligheidsaanwijzingen voor het gebruik van het apparaat....................................................................41 Inleiding.....................................................................................................................................................42 Doelgericht gebruik..................................................................................................................................42 Technische gegevens................................................................................................................................43 Inhoud van de levering............................................................................................................................43 Verpakkingsmateriaal..............................................................................................................................43 Afvoerinstructie voor het apparaat..........................................................................................................43 Afvoerinstructie voor verbruikt vet/olie....................................................................................................43 Voor het eerste gebruik...........................................................................................................................43 Programma’s / Temperatuurgebieden....................................................................................................44 Ingebruikneming van het apparaat........................................................................................................45 Rest warmte weergave............................................................................................................................45 Bedrijfsduurbegrenzing ...........................................................................................................................45 Het apparaat aan het voedingsnet aansluiten ........................................................................................45 Fonduepan vullen ....................................................................................................................................45 Apparaat inschakelen en pan inhoud verwarmen/verhitten ....................................................................46 Fondue starten ........................................................................................................................................46 Temperatuur tijdens het gebruik verhogen/verlagen ...............................................................................47 Programma resp. temperatuurgebied tijdens het gebruik verwisselen. ...................................................47 Apparaat uitschakelen ............................................................................................................................47 Fonduepan leegmaken ............................................................................................................................47 Apparaat permanent uitschakelen...........................................................................................................47 Reiniging en onderhoud...........................................................................................................................48 Foutomschrijving .....................................................................................................................................48 Tips en aanwijzingen .............................................................................................................................. 49 Recepten ...................................................................................................................................................49 39 NL Voor uw veiligheid LET OP: Lees alle veiligheidsaanwijzingen en instructies! Wanneer u de naleving van de veiligheidsaanwijzingen en instructies niet in acht neemt, kunnen een elektrische schok, brand en/of ernstige verwondingen en verbrandingen het gevolg zijn. Algemene veiligheidsaanwijzingen: • Kinderen onder 8 jaar mogen niet bij het apparaat en voedingskabel komen. • Kinderen vanaf 8 jaar mogen alleen onder toezicht reinigings- en verzorgingswerkzaamheden aan het apparaat uitvoeren. • Kinderen vanaf 8 jaar en personen die nog te weinig kennis of ervaring in de omgang met het apparaat hebben, of die een lichamelijke, sensorische of geestelijke beperking hebben, mogen het apparaat niet zonder toezicht of handleiding door een persoon die voor hun veiligheid verantwoordelijk is, gebruiken. Laat het apparaat niet zonder toezicht in werking. • Kinderen moeten onder toezicht staan om te garanderen dat ze niet met het apparaat spelen. • Verpakkingsmaterialen zoals bv. foliezakken mogen niet in handen van kinderen komen. • Gebruik dit apparaat nooit via een externe tijdschakelklok of een apart werkingssysteem op afstandsbediening. • Voor elke ingebruikneming van het apparaat en toebehoren moet dit op een perfecte staat worden gecontroleerd. Het mag niet in gebruik worden genomen als het een keer naar beneden is gevallen of zichtbare schade vertoont. In deze gevallen moet het apparaat van de voeding worden onderbroken en door een elektricien worden gecontroleerd. • Let er bij het leggen van de voedingskabel op dat niemand erin verstrikt raakt of erover kan struikelen om onbedoeld omlaag trekken van het apparaat te voorkomen. • Houd de voedingskabel weg van hete oppervlakken, scherpe randen en mechanische belastingen. Controleer de voedingskabel regelmatig op beschadigingen en slijtage. Beschadigde of verdraaide voedingskabel verhogen het risico van een elektrische schok. • Om het apparaat van het stroomnet te onderbreken, moet u alleen aan de 40 stekker trekken, nooit aan de kabel! • Voor het reinigen mag u het apparaat, voedingskabel, voedingsstekker nooit in water dompelen. • Sla het apparaat niet buiten of in vochtige ruimtes op. • Dit elektrische apparaat voldoet aan de betreffende veiligheidsvoorschriften. Is het apparaat of de voedingskabel beschadigd, trek dan direct de voedingsstekker eruit. Reparaties mogen alleen door bevoegde vak firma’s of door onze klantenservice van de fabriek worden uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke risico's voor de gebruiker ontstaan. • Onvakkundig gebruik en onachtzaamheid van de bedieningshandleiding leiden tot verlies van aanspraak op garantie. Veiligheidsaanwijzingen voor het gebruik van het apparaat: LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding! • Basisapparaat, fonduepan, pan inhoud en andere toebehoren worden heet tijdens het gebruik! • Hete oppervlakken zijn ook na het uitschakelen eerst nog heet! • Ga zeer voorzichtig om met heet vet en olie! Werk daarom voorzichtig: •Ter bescherming raden wij het gebruik van pan lappen aan! • Gerechten met vet of olie mogen daarom alleen onder toezicht worden bereid! • Gebruik alleen vet en olie die voor het frituren geschikt zijn! • Oververhit of verontreinigd vet/olie kunnen ontbranden - vernieuw het daarom op tijd! Let op! Mocht vet/olie door oververhitting ontbranden, dan moet de pan met een passend deksel of porseleinen schotel gesloten worden en de voedingsstekker eruit worden getrokken. Blus het vuur nooit met water! • Let bij het vullen van de fonduepan op de MIN/MAX markering, overschrijdt nooit de maximale vulhoeveelheid! • Gebruik alleen de fonduepan die bij de leveringsinhoud zit, andere kookpannen mogen niet gebruikt worden! • Gebruik de fonduepan niet op andere warmtebronnen! • Verwarmingsplaat en fonduepan moeten voor elke ingebruikneming schoon en droog zijn! 41 • Gebruik de bovenkant van het apparaat niet als steunvlak of werkvlak omdat dit bij gebruik van het apparaat heet wordt! Ter bescherming tegen brandgevaar mogen in het algemeen geen papieren, plastic, stoffen voorwerpen of andere brandbare materialen op hete oppervlakken worden gelegd. • Dek het apparaat in gebruik nooit met aluminium folie af! • Gebruik het apparaat niet als verwarming van de kamer! • Om deze te reinigen resp. te vervoeren, moeten het apparaat en toebehoren eerst volledig afgekoeld zijn! • Bij de opstelling van het apparaat moet op het volgende gelet worden: o Zet het apparaat op een warmtebestendig, stabiel en vlak werkoppervlak (geen geverfde oppervlakken, geen tafellakens enz.). o Stel het buiten handbereik van kinderen op. o Laat aan alle kanten van het apparaat een ventilatie afstand van minstens 10 cm, en naar boven 1m vrij om schade door hitte of vetspatten te voorkomen en om gemakkelijk te kunnen werken. Zorg voor een ongehinderde luchtcirculatie. o Gebruik het apparaat niet vlakbij warmtebronnen (oven, gasvlam etc.) en ook niet in een explosieve omgeving waarin zich brandbare vloeistoffen of gassen bevinden. o Dit apparaat is niet geschikt om te worden ingebouwd. • Om veilig uit te schakelen, trekt u na elk gebruik de voedingsstekker eruit. Inleiding Wij zijn blij dat u voor deze hoogwaardige elektrische fondueset hebt beslist en willen u bedanken voor het vertrouwen in ons. De eenvoudige bediening en de veelzijdige gebruiksmogelijkheden zullen ook u helemaal enthousiast maken. Opdat u lang plezier zult hebben van dit apparaat, willen wij u verzoeken om onderstaande informatie zorgvuldig te lezen en in acht te nemen. Bewaar deze handleiding goed. Draag deze documenten bij doorgave van het apparaat aan derden ook mee over. Hartelijk dank. Doelgericht gebruik The appliance designed to be used in the household and similar areas, like for example: - in keuken voor medewerkers in winkels, kantoren en andere gebieden voor het klein bedrijf - in landbouwbedrijven - door klanten in hotels, motels, pensions met logies en ontbijt en soortgelijke woonomgevingen. Andere toepassingen of veranderingen aan het apparaat gelden als niet doelgericht en brengen ernstige ongevalsrisico’s met zich mee. De fabrikant is niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan uit niet doelgericht gebruik. Het apparaat dient voor het verwarmen, verhitten en voorbereiden van levensmiddelen. Het is niet voor het beroepsmatige gebruik bepaald. 42 Technische gegevens Het apparaat mag alleen aan een geaarde stekker die volgens de voorschriften is geïnstalleerd, worden aangesloten. De voedingsspanning moet overeenkomen met de spanning die op het typeplaatje staat aangegeven. Sluit alleen op wisselstroom aan! Nominale spanning: Nominale opname, Beschermingsklasse: max. vulhoeveelheid voor de pan: min. vulhoeveelheid voor de pan: 220 - 240 V~ 50/60 Hz ca: 1200 W 1 1,2 liter 0,8 liter resp. 200 g chocolade Inhoud van de levering Controleer de inhoud van de levering direct na het uitpakken op volledigheid en de perfecte staat van het product en alle toebehoren (zie Omschrijving van het product, pagina 2) Verpakkingsmateriaal Gooi het verpakkingsmateriaal niet gewoon weg, maar voer het aan de recycling toe. Breng papieren-, kartonnen- en golfkarton verpakkingen naar de verzamelplaatsen voor oud papier. Breng kunststof verpakkingsdelen en folie ook naar de verzamelbakken die hiervoor zijn voorzien. In de voorbeelden voor de kunststof aanduiding staat: PE voor polyethyleen, het karakteristiek getal 02 voor PE-HD, 04 voor PE-LD, PP voor polypropyleen, PS voor polystyrol. Afvoerinstructie voor het apparaat Dit product mag volgens de Wet van Elektrische- en Elektronische apparaten aan het einde van zijn levensduur niet met het normale huishoudelijk afval worden afgevoerd. Wij verzoeken u om het daarom zonder kosten naar een gemeentelijke verzamelplaats (bv. recyclingplaats) voor de recycling van elektrische- en elektronische apparaten te brengen. Uw gemeente- of stadsadministratie stelt u op de hoogte over de afvoermogelijkheden. Afvoerinstructie voor verbruikt vet/olie Opgebruikte plantaardige olie en plantaardig vet behoren niet in het afvalwater. Voer deze om milieubeschermingsredenen in een stevige bak met uw huisafval af resp. vraag aan uw gemeentelijke dienst naar een speciale afvoermogelijkheid. Voor het eerste gebruik • Verwijder eventuele beschermingsfolie, reclamemateriaal en verpakkingsmateriaal van het apparaat en toebehoren. Reinig het apparaat en toebehoren volgens de reinigingsinstructies in deze handleiding. • Verwarm daarna de verwarmingsplaat zonder pan ca. 5 minuten op het hoogste niveau. OPMERKING: Stoort u zich niet aan het kortdurende ontstaan van lichte en onschadelijk rook- en geurontwikkeling. Zorg tijdens deze tijd voor een goede ventilatie in de kamer. • Na afkoeling van het apparaat reinigt u de verwarmingsplaat en het oppervlak van het basisapparaat met een vochtige doek. Laat het goed drogen. 43 Programma’ s - Temperatuurgebieden Dit apparaat is voor de bereiding van alle gebruikelijke fondue-varianten geschikt. Afhankelijk van de inhoud van de pan kunnen de aangegeven temperaturen afwijken. • Om snel te verhitten kunt u het apparaat in het hoge temperatuurgebied starten en dan op tijd naar het vereiste temperatuurniveau terugschakelen. • Door de juiste wissel tussen de 3 temperatuurgebieden kunt u de temperatuur die voor uw gebruik noodzakelijk is, zelf bepalen. Chocolade-fondue – perfect voor al diegenen die het graag zoet willen hebben. Stukjes fruit van banaan tot de wijndruif worden met gesmolten chocolade bedekt. Bij de functie „Chocolate“ is een temperatuur van ca. 45 °C vooraf ingesteld. De temperatuur kan met de sensoren „+“ resp. „-“ individueel gewijzigd worden. ca. 35 °C ca. 40 °C ca. 45 °C ca. 50 °C ca. 55 °C Kaasfondue – de klassieke variant. Stukjes witbrood of baguette worden in de gesmolten kaas gedompeld. Bij de functie „Cheese“ is een temperatuur van ca. 90 °C vooraf ingesteld. De temperatuur kan met de sensoren „+“ resp. „-“ individueel gewijzigd worden. ca. 70 °C ca. 80 °C ca. 90 °C ca. 100 °C ca. 110 °C Bouillon-fondue – om de bouillon gaar te maken, zijn naast rundvlees, varkensvlees of kip ook groentesoorten zoals bloemkool, broccoli, paprika, courgette of champignons geschikt. Vet-/olie-fondue – rundvlees, varkensvlees of kip kunnen zeer goed in vet gaar worden. Bij de functie „Fondue“ is een temperatuur van ca. 170 °C vooraf ingesteld. De temperatuur kan met de sensoren „+“ resp. „-“ individueel gewijzigd worden. ca. 150 °C 44 ca. 160 °C ca. 170 °C ca. 180 °C ca. 190 °C Ingebruikneming van het apparaat LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding! • Basisapparaat, fonduepan, pan inhoud en andere toebehoren worden heet tijdens het gebruik! • Hete oppervlakken zijn ook na het uitschakelen eerst nog heet! • Ga zeer voorzichtig om met heet vet en olie! Afhankelijk van de hoeveelheid en staat van de te verwarmen levensmiddelen en de gekozen temperatuur heeft het apparaat voor het opwarmen 15 tot 30 minuten nodig. Wij adviseren daarom, om tijdig voor het begin van de gezellige fondue-ronde met de voorbereidingen te starten. Rest warmte weergave Het apparaat is met een restwarmte indicatie uitgerust. Deze geeft aan of de verwarmingsplaat eventueel nog heet is. • Heeft de temperatuur op de verwarmingsplaat door de afvoerwarmte van de pan een waarde van boven 60 °C bereikt, dan begint op de temperatuurindicatie het middelste controlelampje permanent te branden. • Daalt de temperatuur tot onder 60 °C, dan gaat het controlelampje uit. OPMERKING: Wordt het apparaat van het stroomnet onderbroken, dan gaat het controlelampje altijd uit. Bedrijfsduurbegrenzing • De bedrijfsduurbegrenzing geeft automatisch een uitschakeling van het apparaat in de modus “Stand-by” als gedurende een periode van 3 uur geen verandering aan de instellingen werd uitgevoerd. Dit gebeurt onafhankelijk van de betreffende ingestelde functie. • Kort voor het einde van de automatische uitschakeling luidt een akoestisch signaal. Wordt tijdens dit signaal de „+“- of de „-„-toets ingedrukt, dan wordt de tot nu toe ingestelde functie zonder pauze voortgezet en de maximale bedrijfsduur is weer actief. • Na een automatische uitschakeling kan het apparaat opnieuw worden ingeschakeld en de maximale bedrijfsduur is weer actief. Apparaat met het stroomnet verbinden • Steek de voedingsstekker in een voldoende beveiligd stopcontact om het apparaat met het stroomnet te verbinden. Let er bij het leggen van de voedingskabel op dat niemand erin verstrikt raakt of erover kan struikelen om onbedoeld omlaag trekken van het apparaat te voorkomen. Fonduepan vullen • Haal voor het vullen de fonduepan van het basisapparaat af. • Doe de benodigde hoeveelheid aan toevoegingen volgens uw recept in de fonduepan. LET OP: Let bij het vullen op de MIN/MAX-markering in de pan. De markeringen mogen niet onderresp. overschreden worden (behalve chocola: min 200g). • Spuitbeschermingsinzetstuk op de fonduepan zetten. TIP: Zet een passend deksel erop om sneller de gewenste temperatuur te bereiken en energie te sparen. • Zet de gevulde fonduepan voorzichtig op het basisapparaat. 45 Apparaat inschakelen en pan inhoud verwarmen/verhitten • Voor het inschakelen tikt u op de sensortoets “ON/STANDBY”.  Het tikken op de sensortoets wordt met een signaalgeluid bevestigd.  De controlelampjes van de 3 sensortoetsen voor de programmakeuze knipperen. OPMERKING: Wordt binnen 60 seconden geen verdere instelling uitgevoerd, dan schakelt het apparaat automatisch uit. • Selecteer het gewenste programma door op de betreffende sensortoets te tikken.  Het tikken op de sensortoets wordt met een signaalgeluid bevestigd.  Het controlelampje van de gekozen sensortoets gaat permanent branden. • Standaard wordt het middelste temperatuurniveau van het geselecteerde programma weergegeven.  Op de temperatuurindicatie knipperen de eerste 3 controlelampjes. • Door op de sensortoets „+“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verhoogd. • Door op de sensortoets „-“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verlaagd. • Wordt er geen verdere instelling uitgevoerd, dan start het apparaat na 5 seconden automatisch het bedrijf.  De start van het programma wordt met een 2-voudig signaalgeluid bevestigd.  Op de temperatuurindicatie beginnen de controlelampjes volgens het gekozen temperatuurniveau permanent te branden. Fondue starten • Is de temperatuur bereikt, dan kan met het fondue-eten worden begonnen. • Haal het eventueel erop gezette deksel eraf. OPMERKING: Let erop dat bij het afnemen van een deksel, hete damp kan ontwijken. LET OP: Laat geen condenswater in het hete vet/olie druppelen. • Steek levensmiddelen op de fonduevorken en doe ze voorzichtig in de pan. OPMERKING: Let erop dat de vorken aan de voorkant zeer spits zijn. • Bij fondue met vet/olie moet erop worden gelet dat de te garen levensmiddelen goed afgedruppeld zijn. Dep zeer vochtige levensmiddelen evt. met keukenpapier af. Diepgevroren producten moeten volledig ontdooid zijn. • Gebruik dit apparaat niet als friteuse om hierin friet of beignets etc. te bereiden. 46 Temperatuur tijdens het gebruik verhogen/verlagen • Afhankelijk van de hoeveelheid toevoegingen kan de temperatuur eventueel naar boven/onder worden geregeld. OPMERKING: Tegen het einde van het fondue-eten als de vloeistof resp. kaas- of chocolamassa duidelijk minder wordt, moet de temperatuur naar onder worden bij geregeld. • Door op de sensortoets „+“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verhoogd. • Door op de sensortoets „-“ te tikken, kan het temperatuurniveau worden verlaagd. • Wordt er geen verdere instelling uitgevoerd, dan start het apparaat na 5 seconden automatisch het bedrijf.  Op de temperatuurindicatie beginnen de controlelampjes volgens het gekozen temperatuurniveau permanent te branden. Programma resp. temperatuurgebied tijdens het gebruik verwisselen. • Afhankelijk van de hoeveelheid toevoegingen kan het voorkomen dat het temperatuurgebied van het geselecteerde programma niet voldoende is om de inhoud van de fonduepan op de temperatuur naar keuze te houden. • Wij adviseren dan om het programma resp. het temperatuurgebied te wisselen om de gewenste resultaten te bereiken. • Door de juiste wissel tussen de 3 programma's/temperatuurgebieden kunt u de temperatuur die voor uw gebruik noodzakelijk is, zelf bepalen. Voorbeeld: U hebt het programma „Fondue“ met temperatuurniveau „1“ gekozen, de inhoud kookt sterk in plaats van aan de kook te zijn. Ga na het programma “Cheese” en kies het temperatuurniveau “4” of “5” en ga door. Apparaat uitschakelen • Voor het uitschakelen tikt u op de sensortoets “ON/STANDBY”.  Het tikken op de sensortoets wordt met een signaalgeluid bevestigd. • Het apparaat bevindt zich nu in de stand-by modus. Fonduepan leegmaken • Voordat u de fonduepan leegmaakt, moet u de pan en inhoud laten afkoelen. • Pak de pan onder gebruik van pan lappen van het basisapparaat af. • Maak de inhoud voorzichtig leeg. OPMERKING: Vet en olie kunnen meerdere keren worden gebruikt. Vult u vet/olie is een geschikte bak over en bewaar het vet/olie op een geschikte plaats voor het volgende gebruik. Apparaat permanent uitschakelen Om veilig uit te schakelen, trekt u na elk gebruik de voedingsstekker eruit. 47 Reiniging en onderhoud LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding! • Voor de reiniging moet de voedingsstekker er altijd uit getrokken worden! LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding! • Laat het apparaat voor de reiniging altijd afkoelen! LET OP: Gevaar van letsel resp. verbranding! • Dompel het apparaat, voedingskabel en voedingsstekker niet in water of reinig het niet onder stromend water! • Maak de fonduepan, spuitbeschermingsinzetstuk en fonduevorken in heet water met een beetje zeepsop schoon en droog het af. Bij gelegenheid kunnen alle afneembare delen voor de reiniging in de vaatwasser worden gezet. • OPMERKING: Een verkleuring van de bodem van de pan resp. rand van de pan is een normale reactie van het roestvrij staal op hoge temperaturen. Dit is geen reden voor reclamatie! • Het basisapparaat en de verwarmingsplaat moeten met een vochtige doek worden gereinigd en daarna worden afgedroogd. Let erop dat van onder geen damp of water in het basisapparaat kan indringen! • Gebruik geen schuur- en oplosmiddelen of scherpe voorwerpen! • Gebruik geen staalwol of andere schuur pads! • Gebruik nooit bakoven sprays. • Behandel het apparaat en toebehoren nooit met een stoomreiniger! Foutomschrijving • De temperatuur van de gekozen functie is niet voldoende om de vloeistof te verwarmen, te verhitten of constant te aan de kook te houden hoewel reeds de hoogste temperatuur is ingesteld.  Zelfhulp: Kies het eerst volgende hogere temperatuurgebied. • De temperatuur in de gekozen functie is te hoog, de vloeistof kookt te sterk hoewel reeds de laagste temperatuur is ingesteld.  Zelfhulp: Kies het eerst volgende lagere temperatuurgebied. • Tijdens het gebruik knipperen alle controlelampjes op het bedieningspaneel, er is ook meerdere keren een herhalend signaalgeluid te horen.  Zelfhulp: Niet mogelijk - trek de voedingsstekker eruit en neem contact op met onze serviceafdeling. • Tijdens het gebruik gaan alle controlelampjes uit en het apparaat verwarmt niet meer.  Zelfhulp: Niet mogelijk - trek de voedingsstekker eruit en neem contact op met onze serviceafdeling. 48 Tips en aanwijzingen • U controleert de temperatuur van het vet/olie door een houten staafje erin te dompelen. Wordt een belletje hieraan gevormd, dan is de noodzakelijke temperatuur voor het fondue bereikt. • Gevoelige levensmiddelen zoals kaas of chocola moeten steeds weer worden omgeroerd zodat ze niet aanbranden. • Wilt u water of bouillon aan de kook brengen, dan raden wij aan om een passende deksel op de pan te zetten om energie te sparen. • Let erop dat de gebruikte levensmiddelen niet te nat omdat deze de olie kunnen laten overschuimen. • De afzonderlijke fondue-toevoegingen moeten in kleine stukjes worden gesneden om een gelijkmatig gaar resultaat te bereiken. • Probeer ook de bereiding van levensmiddelen gepaneerd of in een mantel van deeg. • Overvul de pan niet. • Meng de olie niet met het vet. • Voer oud resp. vaak gebruikt vet/olie volledig en vakkundig af. Meng oud vet/olie niet met het nieuwe! Recepten In de boekhandel en op het internet vindt u een grote veelzijdigheid aan recepten voor diverse fonduesoorten. Onderstaand een paar recept ideeën om uit te proberen: Gemengd vleesfondue *met alcohol* • Telkens 200 g runderfilet, varkensfilet, kalfsvlees, kippenborst of kalfslever • 60 g vette spek • 1 bosje lente uien • ½ kop salade • ½ bosje peterselie • 800 ml kippenbouillon • 2 el sojasaus • 3 el sherry Wikkel dit gescheiden in folie en laat dit in de diepvries ca. 20 minuten invriezen. Was en droog de lente uien, de salade en de peterselie, trek de salade een beetje uit elkaar. Snij het vlees - het beste met de broodmachine of het elektrische mes - in zeer dunne schijfjes. Meng het met de voorbereide groente. Breng de kippenbouillon in de fonduepan aan de kook. Snij het spek in kleine blokjes en kook dit in de fonduepan. Breng de bouillon met sojasaus en sherry op smaak. De bouillon moet een beetje koken terwijl u het vlees en de groente daarin gaar laat worden. Kaasfondue *met alcohol* • 250 g Emmentaler en Gruyère, grof geraspt • 750 g zwart- of witbrood • 1 knoflook teen • naar behoefte 1 tl citroensap • peper uit de molen, nootmuskaat • 200 ml droge witte wijn • 2 glaasjes kersenlikeur • 2 tl maïzena Halveer de knoflookteen en wrijf de fondue pan hiermee uit. Giet de wijn erin en laat dit aan de kook komen (hoogste niveau in het programma “Fondue”. Voeg de kaas met een houten lepel met gat toe, roer dit in een vorm van een acht zodat er kleine klompjes ontstaan. Indien de wijn niet zuur genoeg is, voegt u een beetje citroensap toe zodat de kaas beter kan oplossen. Roer de maïzena met de kersenlikeur onder elkaar, onder de kaas roeren tot de fondue glad en gebonden is. Nu moet het doorkoken (Programma “Cheese”), de gasten roeren met een stukje brood aan de vork verder tot met het eten kan worden begonnen. Elke gast dompelt zijn blokje brood in de kaas crème. Maak ten slotte de korst in het midden van de pan met de fonduevork los. 49 Vis fondue *met alcohol* • 600 g vaste zeevis zonder graten • Per 4 grote geschilde scampi en geschilde garnalen cocktail • 8-12 gekookte mosselen • 3 saliebladen • 1 ui met anjer en laurierblad ingeweekt • 6 peperkorrels • 1 bosje peterselie • ½ tl dil • Zout • • • • 400 ml groentebouillon 400 ml droge witte wijn 1 EL anijs schnaps of cognac 2 el room Snij het visvlees in blokjes en meng het met zeevruchten. Bereid de bouillon en laat de uien met laurierblad en anjer ingeweken, aan de kook brengen. Voeg andere kruiden toe en afgedekt 30 min laten trekken. Doe de wijn bij de garnituur en haal de kruiden eruit. De gasten steken de vis of zeevruchten op of gebruiken een bouillon-mandje en koken het in de bouillon. Verfijn ten slotte de visgarnituur met anijsschnaps resp. cognac en room en serveer dit in soepkommen. Chocolade fondue • 200 g grote witte en blauwe wijndruiven • 2 kleine bananen • 2 el citroensap • 1 appel • 2 mandarijnen, als vervanging sinaasappels • 1 peer • 200 g aardbeien • 8 lange vingers • 300 g Toblerone (chocola met honing, amandelen, rum) • 200 ml zoete room Bereid het fruit en verdeel het in stukjes geschikt voor te eten. Doe het bereide fruit gemengd in 4 schoteltjes. Verdeel de lange vingers over de fruitschaaltjes. Verwarm de room in de fonduepan, breek dan de chocola in kleine stukjes en voeg dit onder voortdurend roeren toe. Met de vruchten en koekjes uitdippen. Mokka fondue *met alcohol* • 200 g Volle melk chocolade • 3 EL slagroom • 125 ml hete sterke koffie (Espresso) • 3 EL cognac • ½ TL kaneelpoeder Doe de hete koffie in de fonduepan, breek de chocola in kleine stukjes en laat deze in de hete koffie smelten. Roer ze allebei met een houten lepel tot crème. Voer de slagroom, cognac en kaneel toe en roer alles gelijkmatig onder elkaar. Voor het dompelen zijn geschikt: Marshmallows, blokjes van zandgebak, koekjes, ananas stukjes of perzikschijfjes. Vanille fondue • 3 mango of papaja • 500 g braambessen • 1 vanillestokje • 100 ml slagroom • 50 g suiker • 30 g meel • 4 eigeel • 500 ml melk • 1 snufje zout Schil de manga/papaja, ontdoe het van de kern en snij het in stukken Was de braambessen voorzichtig en dep ze droog. Snij het vanillestokje met een scherp mes over de lengte open en doe de melk in de pan, voeg het zout toe. Verwarm de melk; breng het niet aan de kook. Laat het vanillestokje ca. 10 minuten in de melk trekken en houd alles daarbij warm. Klop het eigeel met de suiker tot schuim en meng hierbij het meel eronder. Pak het vanillestokje uit de melk. Meng onder voortdurend roeren de eigeel crème in de melk. Roer de slagroom eronder tot de saus dik vloeibaar is. Dompel de vruchten daarin. 50 Wij wensen u veel plezier met uw ROMMELSBACHER Elektro Fondue
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Rommelsbacher F 1200 WIENEU Handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor