49
Tips en aanwijzingen
• U controleert de temperatuur van het vet/olie door een houten staafje erin te dompelen. Wordt een
belletje hieraan gevormd, dan is de noodzakelijke temperatuur voor het fondue bereikt.
• Gevoelige levensmiddelen zoals kaas of chocola moeten steeds weer worden omgeroerd zodat ze niet aanbranden.
• Wilt u water of bouillon aan de kook brengen, dan raden wij aan om een passende deksel op de pan te
zetten om energie te sparen.
• Let erop dat de gebruikte levensmiddelen niet te nat omdat deze de olie kunnen laten overschuimen.
• De afzonderlijke fondue-toevoegingen moeten in kleine stukjes worden gesneden om een gelijkmatig
gaar resultaat te bereiken.
• Probeer ook de bereiding van levensmiddelen gepaneerd of in een mantel van deeg.
• Overvul de pan niet.
• Meng de olie niet met het vet.
• Voer oud resp. vaak gebruikt vet/olie volledig en vakkundig af. Meng oud vet/olie niet met het nieuwe!
Recepten
In de boekhandel en op het internet vindt u een grote veelzijdigheid aan recepten voor diverse
fonduesoorten. Onderstaand een paar recept ideeën om uit te proberen:
Gemengd vleesfondue *met alcohol*
• Telkens 200 g runderfilet,
varkensfilet, kalfsvlees,
kippenborst of kalfslever
• 60 g vette spek
• 1 bosje lente uien
• ½ kop salade
• ½ bosje peterselie
• 800 ml kippenbouillon
• 2 el sojasaus
• 3 el sherry
Wikkel dit gescheiden in folie en laat dit in de diepvries ca. 20 minuten invriezen. Was en droog de lente
uien, de salade en de peterselie, trek de salade een beetje uit elkaar. Snij het vlees - het beste met de
broodmachine of het elektrische mes - in zeer dunne schijfjes. Meng het met de voorbereide groente.
Breng de kippenbouillon in de fonduepan aan de kook. Snij het spek in kleine blokjes en kook dit in de
fonduepan. Breng de bouillon met sojasaus en sherry op smaak. De bouillon moet een beetje koken terwijl
u het vlees en de groente daarin gaar laat worden.
Kaasfondue *met alcohol*
• 250 g Emmentaler en Gruyère,
grof geraspt
• 750 g zwart- of witbrood
• 1 knoflook teen
• naar behoefte 1 tl citroensap
• peper uit de molen, nootmus-
kaat
• 200 ml droge witte wijn
• 2 glaasjes kersenlikeur
• 2 tl maïzena
Halveer de knoflookteen en wrijf de fondue pan hiermee uit.
Giet de wijn erin en laat dit aan de kook komen (hoogste niveau in het programma “Fondue”. Voeg de
kaas met een houten lepel met gat toe, roer dit in een vorm van een acht zodat er kleine klompjes
ontstaan. Indien de wijn niet zuur genoeg is, voegt u een beetje citroensap toe zodat de kaas beter kan
oplossen. Roer de maïzena met de kersenlikeur onder elkaar, onder de kaas roeren tot de fondue glad en
gebonden is. Nu moet het doorkoken (Programma “Cheese”), de gasten roeren met een stukje brood aan
de vork verder tot met het eten kan worden begonnen. Elke gast dompelt zijn blokje brood in de kaas
crème. Maak ten slotte de korst in het midden van de pan met de fonduevork los.