De Inventum ES100 is een elektrische messenslijper die
de scherpte van uw messen handhaaft en de scherpe rand
herstelt. Met deze messenslijper kunt u veilig allerlei
messen slijpen, zoals keuken-, jacht-, vis- of zakmessen.
Het apparaat is uitgerust met een uniek slijpmechanisme
dat het mes slijpt met behulp van 20 keramische
pinnen. Het wiel waar de keramische pinnen kruislings in
geplaatst zijn, roteert met een snelheid van 330 toeren
per minuut.
De keramische pinnen garanderen dat het lemmet
voorzichtig en efciënt in de juiste hoek geslepen wordt.
Het slijpwiel met de 20 keramische pinnen is een Zweeds
gepatenteerde uitvinding.
Voor erg botte messen, zou een agressievere slijpmethode
nodig kunnen zijn. Wij adviseren u erg botte messen te
laten slijpen door een professioneel bedrijf.
Voordat u de messenslijper voor de eerste maal in
gebruik neemt, dient u als volgt te werk te gaan: pak
de messenslijper voorzichtig uit en verwijder al het
verpakkingsmateriaal. De verpakking (plastic zakken
en karton) buiten het bereik van kinderen houden.
Controleer na het uitpakken het apparaat zorgvuldig op
uiterlijke schade, mogelijk ontstaan tijdens transport.
Plaats de messenslijper op een stevige vlakke ondergrond
en steek de stekker in het stopcontact.
Het wiel met de keramische pinnen begint rond te
draaien wanneer u de drukknop indrukt en het stopt met
ronddraaien zodra u de drukknop loslaat.
• Verzamel de messen die geslepen moeten worden.
Reinig de messen alvorens deze te slijpen, zodat er
geen etensresten of vet op het slijpwiel terecht komen.
• Druk de knop in met uw linkerduim en houdt het
mes goed vast in uw rechterhand. Attentie! Houdt uw
vingers verwijderd van het lemmet om verwondingen te
voorkomen.
• Plaats het lemmet (waar het
lemmet begint, bij het handvat)
in het ronddraaiende wiel
met een lichte druk en trek
het langzaam in ongeveer 3 tot 4
seconden naar u toe. Zorg voor
een constante druk op het mes,
zodat het lemmet een gelijk en
constant contact houdt met het
slijpwiel. Slijp het mes in één
beweging en stop niet halverwege
tijdens het slijpen. Controleer het slijpresultaat na 3
tot 5 keer. Herhaal dit proces tot de gewenste scherpte
wordt bereikt. De scherpte van een mes is het beste te
2 | INLEIDING
controleren door een tomaat te snijden of een vel
papier.
• Laat de drukknop los om het wiel te stoppen.
Hanteer messen, die geslepen moeten worden, altijd
met grote voorzichtigheid! Zorg ervoor dat alleen
het lemmet van het mes in contact komt met het
ronddraaiende slijpwiel.
Steek nooit uw vingers of andere zaken anders dan de
te slijpen messen in het ronddraaiende slijpwiel.
De elektrische messenslijper is geschikt voor roestvrijstaal
en carbon staal.
Niet gebruiken met gekartelde messen.
Verwijder voor het schoonmaken altijd de stekker uit
het stopcontact. Reinig de behuizing van de elektrische
messenslijper alleen met een licht vochtige doek en maak
de messenslijper goed droog voor een volgend gebruik.
Gebruik nooit schoonmaak- en/of schuurmiddelen!
Dompel de messenslijper, het snoer of de stekker nooit
onder in water of andere vloeistoffen.
Het slijpwiel kan gereinigd worden met een kleine borstel
(bijvoorbeeld een tandenborstel) die tegen het wiel wordt
gehouden terwijl deze roteert.
Indien u eventueel slijpstof wilt verwijderen dat zich
in de messenslijper heeft verzameld, kunt u aan de
onderkant van het apparaat het stofklepje losschroeven
en verwijderen.
Schud het apparaat goed uit en/of maak eventueel
gebruik van een stofzuiger om het slijpsel uit de opening
te zuigen. Plaats na reiniging het stofklepje terug en draai
het schroefje vast.
4 | MESSEN SLIJPEN
5
5 | REINIGING & ONDERHOUD
3 | VOOR HET EERSTE GEBRUIK