48
Het Gebruik
De multifunctie oven verenigt in één apparaat de verdien-
sten van de traditionele oven met natuurlijke convectie
(“statisch”) met de voordelen van de moderne oven met
geforceerde convectie (“heteluchtoven”).
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende ma-
nieren van koken. U kiest de verschillende functies door
de keuzeknop “B” en de thermostaatknop “C” , die zich op
het bedieningspaneel bevinden, te draaien.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Statische oven a / a
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
In deze positie gaan de twee verwarmingselementen on-
der en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter
is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met
zuinig energieverbruik. De statische oven is altijd nog on-
overtroffen voor het koken van gerechten die uit twee of
meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkens-
vlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende re-
sultaten bij het prepareren van schotels op basis van rund-
vlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild,
lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste
systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het
koken in de statische versie altijd alleen één ovenrek,
anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed ver-
deeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar ge-
lang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte ver-
eist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Heteluchtoven b / b
Positie thermostaatknop “C”: Tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen treden in werking zowel als
de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de
hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijk-
matige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende ge-
rechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde tempera-
tuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk
gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de
paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor schotels die
gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal
lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna,
macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz…
Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de
uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk
maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies
van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt
met weinig gewichtsverlies. De heteluchtoven is vooral
bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts
weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat
de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts:
Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken.
De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van
80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt
u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C.
Oven “boven” c / c
Positie thermostaatknop “C”: Tussen 60°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
Deze functie kunt u ook gebruiken voor het afmaken van
een schotel.
Grill d / d
Positie thermostaatknop “C”: Max.
Het middelste bovenelement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
Hetelucht grill e / e
Zet de thermostaatknop op “C”: tussen 60°C en 200°C.
Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de venti-
lator. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de
grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de
oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo
vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar
de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor
vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Ook voor vis is de hetelucht grill onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
De timer (slechts op enkele modellen aanwezig)
Draai de knop “D” bijna geheel met de klok mee 4;
draai hem dan terug 5 tot aan de gewenste tijd door
het nummer van de minuten te laten samenvallen met
het wijzertje op het bedieningspaneel.
Het ovenlicht
Dit gaat aan met de knop “B” op symbool 3. De oven
wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch ele-
ment in de oven aan is.