Documenttranscriptie
1. English 40L_Layout 1 23/10/2014 08:17 Page 3
CONTENTS
INHALT
Appliance overview . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8
Geräteüberblick . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40
Important safety instructions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
Before first use . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9
Microwave cooking advice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11
Wichtige Sicherheitshinweise . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36
Vor der ersten Inbetriebnahme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .41
Hinweis für das Kochen mit Mikrowellen . . . . . . . . . . . . .43
Microwave operation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
Bedienung des Mikrowellengeräts . . . . . . . . . . . . . . . . . .45
Recipes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27
Rezepte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59
Programme charts . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Care & cleaning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30
What to do if... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Programmtabellen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Reinigung & Pflege . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .62
Was tun, wenn... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64
Specifications . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Technische Daten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64
Environmental information . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35
Umweltinformation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .67
Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33
Aufstellanweisungen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .65
Deutschland - Kundendienst . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68
Belgien - Kundendienst . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68
SOMMAIRE
Avertissements importants de sécurité . . . . . . . . . . . . . . .71
Vue d’ensemble de l’appareil . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76
Avant la mise en service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .77
Conseils de cuisson aux micro-ondes . . . . . . . . . . . . . . .79
Utilisation du four micro-ondes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .81
INHOUD
Belangrijke aanwijzingen m.b.t. de veiligheid . . . . . . . . .106
Overzicht van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .110
Vóór het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .111
Tips voor het koken in de magnetronoven . . . . . . . . . . .113
Werking van de magnetron . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .115
Tableaux de programmation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .89
Programma’s . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .123
Entretien et nettoyage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .98
Reiniging & onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .132
Recettes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .95
En cas d'anomalie de fonctionnement . . . . . . . . . . . . . .100
Caractéristiques techniques . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100
Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .101
Informations environnementales . . . . . . . . . . . . . . . . . . .103
France - Service aprés-vente . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .104
Belgique - Service Comsommateur . . . . . . . . . . . . . . . .104
www.zanussi.com
Recepten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .129
Wat te doen als... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .134
Technische gegevens . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .134
Installatie-aanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .135
Milieuinformatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .137
Nederland - Customer Care en Support . . . . . . . . . . . .138
Belgie - Customer Care en Support . . . . . . . . . . . . . . . .138
3
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 106
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN M.B.T. DE VEILIGHEID
BELANGRIJK VOOR UW VEILIGHEID: LEES DE VOLGENDE
AANWIJZINGEN GOED DOOR EN BEWAAR DEZE
GEBRUIKSAANWIJZING
Om brand te voorkomen
vetspatten kunnen oververhit
Magnetronovens mogen tijdens het gebruik niet zonder toezicht
worden gelaten. Te hoge vermogens of te lange bereidingstijden
raken, gaan roken of ontbranden.
kunnen de levensmiddelen oververhitten en brand veroorzaken.
Het stopcontact moet altijd bereikbaar zijn, zodat de stekker er in
geval van nood makkelijk kan worden uitgetrokken. De netspanning
moet 230 V wisselspanning, 50 Hz zijn en de zekering moet
minstens 16 A zijn. Wij raden u aan het apparaat aan een aparte
stroomkring aan te sluiten. Het apparaat niet in de open lucht
bewaren of opstellen.
NOOIT DE DEUR OPENEN, als in
het
apparaat
verwarmde
levensmiddelen beginnen te
roken. Het apparaat uitschakelen,
de stekker uit het stopcontact
trekken en wachten tot de
levensmiddelen niet meer roken.
Als u de deur opent tijdens de
rookontwikkeling kan dat brand
veroorzaken. Alleen
voor
magnetrons geschikt servies
gebruiken. Het apparaat nooit
zonder toezicht laten, als u
verpakkingen van kunststof,
papier of ander brandbaar
materiaal gebruikt. De afdekking
van de microgolvengeleider, de
ovenruimte, het draaiplateau en
het draaimechanisme na gebruik
van het apparaat reinigen. Deze
onderdelen moeten droog en
vetvrij zijn.
Achterblijvende
106
Geen brandbare materialen in de buurt van het apparaat of de
ventilatie-openingen bewaren. De ventilatie-openingen nooit
blokkeren. Alle metalen sluitingen, draden enz. van levensmiddelen
en verpakkingen verwijderen. Vonkvorming op metalen
oppervlakken kan tot brand leiden. De magnetron niet gebruiken
om levensmiddelen in olie of vet te frituren. De temperatuur kan
niet gecontroleerd worden en het vet kan vlam vatten. Alleen
speciaal daarvoor geschikte popcorn in de magnetron bereiden.
Geen levensmiddelen of andere voorwerpen in het apparaat
bewaren. Na het starten van het apparaat de instellingen
controleren om er zeker van te zijn dat het apparaat zoals gewenst
werkt. Deze gebruiksaanwijzing gebruiken.
Om verwondingen te voorkomen
Waarschuwing: Het apparaat niet
gebruiken als het beschadigd is of
niet goed functioneert. Controleer
het volgende voordat u het
apparaat inschakelt:
a)De deur moet correct sluiten en
mag niet verkeerd uitgelijnd of
vervormd zijn.
b)De scharnieren en veiligheidsvergrendelingen van de deur
mogen niet kapot of los zijn.
c)De deurafdichtingen en
afsluitvlakken mogen niet
beschadigd zijn.
d)In de ovenruimte en de deur
mogen geen deuken of andere
beschadigingen aanwezig zijn.
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 107
e)Het aansluitsnoer en de stekker
mogen niet beschadigd zijn.
Voer in geen geval zelf reparaties
of wijzigingen aan uw magnetron
uit. Reparaties, vooral reparaties
waarbij de afdekking van het
apparaat moet worden verwijderd,
mogen alleen door vakmensen
worden
uitgevoerd.
Onvakkundige reparaties kunnen
tot aanzienlijke risico’s voor de
gebruiker leiden. Wend u daarom
in geval van storing altijd tot onze
service-afdeling. Alleen originele
ZANUSSI onderdelen voldoen aan
alle eisen.
Het apparaat niet met open deur gebruiken. Nooit op enigerlei wijze
veranderingen aanbrengen aan de veiligheidsvergrendeling van
de deur. Het apparaat nooit inschakelen als zich voorwerpen tussen
de deurafdichtingen en de afsluitvlakken bevinden.
Voorkom opeenhopingen van vet
of vuil op de deurafdichting en
aangrenzende
delen.
Zie
hoofdstuk
"Reiniging
&
onderhoud". Als u het apparaat
niet schoonhoudt, kan dat het
oppervlak beschadigen en een
negatieve invloed op de
levensduur van het apparaat
hebben. In het ergste geval kan dit
leiden tot gevaarlijke situaties.
Personen met PACEMAKERS moeten bij hun arts of bij de
fabrikant informeren naar voorzorgsmaatregelen bij het omgaan
met magnetrons.
Om elektrische schokken te voorkomen
www.zanussi.com
De ommanteling van het apparaat mag in geen geval worden
verwijderd. Nooit vloeistof in de openingen van de
veiligheidsvergrendelingen van de deur of ventilatie-openingen
laten komen of voorwerpen in deze openingen steken. Als u grotere
hoeveelheden vloeistof morst, het apparaat direct uitschakelen, de
stekker uit het stopcontact trekken en contact opnemen met onze
service-afdeling. Het aansluitsnoer en de stekker nooit in water of
andere vloeistof leggen. Het aansluitsnoer mag niet over de
scherpe rand van een tafel of werkblad geleid worden. Het
aansluitsnoer uit de buurt houden van verwarmde oppervlakken,
ook van de achterwand van het apparaat.
In geen geval proberen om de
ovenlamp zelf te vervangen. Dit
mag alleen door vakmensen
geschieden. Als de ovenlamp
uitvalt, neem dan contact op met
onze service-afdeling.
Als het aansluitsnoer beschadigd is, moet het door een nieuw
speciaal snoer worden vervangen. Vervangen mag alleen door
vakmensen geschieden.
Om explosies en plotseling koken te voorkomen
Waarschuwing: levensmiddelen
in vloeibare en andere vorm
mogen niet in afgesloten bakjes
verwarmd worden; ze zouden
kunnen exploderen.
Nooit afgesloten bakjes gebruiken. Sluitingen en afdekkingen
verwijderen. Afgesloten bakjes kunnen door de drukverhoging zelfs
na uitschakelen van het apparaat nog exploderen. Wees
voorzichtig bij het verwarmen van vloeistoffen. Kopjes of bekers
met een grote opening gebruiken, opdat luchtbellen kunnen
ontsnappen.
Wees bij het verwarmen van
vloeistoffen in de magnetron
voorzichtig als u het kopje of de
beker uit de oven neemt; het kan
tot kookpuntvertraging komen en
de vloeistof kan plotseling hevig
overkoken of spatten.
107
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 108
Om verbrandingen door plotseling overkoken (kookpuntvertraging)
te voorkomen:
1. De vloeistof vóór het verwarmen omroeren.
2. Bij het verwarmen van vloeistoffen een glazen staafje of
lepeltje in het glas of kopje zetten.
3. Laat de vloeistof tenminste 20 seconden na het koken in de
oven staan om kookvertraging te voorkomen.
Eieren niet in de dop koken.
Hardgekookte eieren mogen niet
in de magnetron verwarmd
worden, omdat ze zelfs na het
verwarmen kunnen exploderen.
Voor het koken of opwarmen van
eieren die niet geklutst of geroerd
worden, eidooier en eiwit
inprikken, zodat ze niet kunnen
exploderen. Vóór het opwarmen
in de magnetron de doppen van
gekookte eieren verwijderen en de
eieren in plakjes snijden.
Levensmiddelen met een schil of vel, zoals aardappelen, worstjes
of fruit, altijd eerst enkele malen met een vork inprikken, zodat de
stoom kan ontsnappen.
Om verbranding te voorkomen
Gebruik pannenlappen als u levensmiddelen uit de ovenruimte
neemt. Schalen, popcorn-verpakkingen, braadzakjes enz. altijd van
gezicht en handen afgewend openen om verbranding door stoom
te voorkomen.
Om verbrandingen te voorkomen
altijd de temperatuur van de
levensmiddelen controleren en ze
voor het serveren omroeren.
Wees extra voorzichtig als de
levensmiddelen of dranken voor
baby's, kinderen of oudere
personen bestemd zijn.
De temperatuur van het servies is geen echte aanwijzing voor de
temperatuur van de levensmiddelen of dranken; altijd de
108
temperatuur controleren. Houd bij het openen van de ovendeur
voldoende afstand, om verbranding door vrijkomende hitte of stoom
te voorkomen. Snijd gevulde, gebakken gerechten na het bereiden
in plakken om de stoom te laten ontsnappen en verbranding te
voorkomen.
Houd kinderen uit de buurt van de
deur en delen die warm kunnen
worden bij gebruik van de grill om
te voorkomen dat ze zich
verbranden. Raak de ovendeur,
ommanteling, achterzijde van het
apparaat, ovenruimte, ventilatieopeningen, toebehoren en servies
tijdens het grilleren, gecombineerd
gebruik
en
automatische
kookprogramma's
en
DIEPVRIESPRODUCTEN KOKEN
niet aan, ze worden heet. Reinig de
oven pas als alles is afgekoeld.
Om foutieve bediening door
kinderen te voorkomen
Waarschuwing: Het apparaat en
de toegankelijke onderdelen
worden heet tijdens gebruik. Raak
de hete verwarmingselementen
niet aan. Houd het apparaat buiten
bereik van kinderen onder de acht
jaar, tenzij u permanent toezicht
houdt. Dit apparaat mag alleen door
kinderen vanaf acht jaar, personen
met verminderde fysieke, motorieke
of mentale vaardigheden of
personen die onbekend zijn met het
apparaat worden gebruikt, wanneer
ze instructies voor veilig gebruik
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 109
hebben gekregen en de risico’s van
het apparaat begrijpen of wanneer ze
het apparaat onder toezicht van een
volwassene bedienen. Op kinderen
moet toezicht worden gehouden om
te voorkomen dat ze met het
apparaat spelen. Kinderen van acht
jaar of ouder mogen het apparaat
alleen reinigen of onderhouden als
dit onder toezicht van een
volwassene gebeurt.
Niet tegen de ovendeur leunen of aan de deur hangen. De
magnetron is geen speelgoed! Kinderen moet u vertrouwd maken
met alle belangrijke aanwijzingen m.b.t. de veiligheid: bijv. gebruik
van pannenlappen en voorzichtig afnemen van deksels. Let vooral
op verpakkingen die levensmiddelen knapperig maken (bijv.
zelfbruinende gerechten); deze worden bijzonder heet.
Overige aanwijzingen
Breng op geen enkele wijze veranderingen aan het apparaat aan.
Het apparaat tijdens het gebruik niet bewegen. Dit apparaat is
alleen bedoeld voor huishoudelijk gebruik en mag alleen voor het
bereiden van levensmiddelen worden gebruikt. Het is niet geschikt
voor industriële doeleinden of voor gebruik in een laboratorium.
Om foutieve bediening en beschadiging van het apparaat
te voorkomen
Het apparaat nooit inschakelen als er geen levensmiddelen in
staan, behalve als dat in deze gebruiksaanwijzing wordt
aanbevolen, zie pag. 118. Het apparaat kan daardoor beschadigd
raken. Bij het gebruik van bruineringsservies of zelfverwarmende
materialen moet een hittebestendige isolatie (bijv. een porseleinen
bord) tussen servies en draaiplateau worden gezet. Daardoor
worden beschadigingen door warmte van het draaiplateau en het
draaimechanisme voorkomen. De aangegeven opwarmtijd voor
het servies mag niet worden overschreden. Geen metalen servies
gebruiken, omdat microgolven gereflecteerd worden en dit tot
vonkvorming leidt.
Geen conservenblikken in het apparaat zetten. Alleen het voor dit
apparaat bedoelde draaiplateau gebruiken. Geen voorwerpen op
de ommanteling zetten als het apparaat in werking is. Gebruik geen
kunststof servies voor magnetrongebruik als het apparaat na
GRILL, HETELUCHT, GECOMBINEERD GEBRUIK,
AUTOMATISCHE
KOOKPROGRAMMA'S
en
DIEPVRIESPRODUCTEN KOKEN nog heet is; het servies kan
smelten. Gebruik bij deze verwarmingsmethoden geen kunststof
www.zanussi.com
servies, tenzij de fabrikant aangeeft dat het servies daarvoor
geschikt is.
Opmerking:
Wend u met vragen over de aansluiting van het apparaat tot een
erkend installateur. Zowel de fabrikant als de handelaar kunnen
geen verantwoording op zich nemen voor beschadigingen van het
apparaat of verwondingen van personen, die als gevolg van een
foutieve elektrische aansluiting ontstaan. Op de wanden in de
ovenruimte resp. rond de deurafdichtingen en afsluitvlakken
kunnen zich waterdamp en druppels vormen. Dit is normaal en is
geen aanwijzing dat er microgolven naar buiten komen of dat er
van een andere storing sprake is.
De magnetronoven is bedoeld voor
het verwarmen van voedsel en
drank. Het drogen van voedsel of
kleding en het verwarmen van
warmtekussens,
pantoffels,
sponzen en vochtige doeken en
dergelijke kan leiden tot kans op
letsel, ontvlamming of brand.
Dit apparaat is alleen bedoeld voor
huishoudelijke en vergelijkbare
toepassingen, zoals: keukens voor
personeel in winkels, kantoor en
andere
werkplekken;
woonboerderijen; door gasten van
hotels, motels en andere
overnachtingsaccommodaties;
omgevingen zoals bed-andbreakfasts.
Dit apparaat is niet bedoeld
voor gebruik op hoogtes hoger dan
2000 m.
109
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 110
OVERZICHT VAN HET APPARAAT
MAGNETRONOVEN & TOEBEHOREN
1. bevestigingspunten (4 plaatsen)
2. grillelement
3. heteluchtelement
4. ovenlamp
5. bedieningspaneel
6. inschuifrichels
7. afdekking van de microgolvengeleider
8. ovenruimte
11
9. aandrijfas
10. deurafdichtingen en afsluitvlakken
11. deurgreep
12. ventilatie-openingen
13. ommanteling
14. aansluitsnoer
15. snoerdrager
1
2
3
4
5
6
10
Controleer of de volgende onderdelen zijn meegeleverd:
14
16. draaiplateau
17. draaimechanisme
18. laag rooster
18. hoog rooster
20. voor glasplateau
21. glasplateau
• Het draaimechanisme in de aandrijfas in het midden van de 15
bodem van de ovenruimte plaatsen. Zorg er daarbij voor dat
de met TOP aangegeven bovenkant naar boven wijst. Het
draaimechanisme moet nu soepel om de aandrijfas kunnen
draaien.
• Dan het draaiplateau op het draaimechanisme zetten.
• Eventueel het hoge of lage rooster op het draaiplateau
zetten.
• Het glasplateau in de richels zetten. U kunt levensmiddelen
direct op het glasplateau bereiden of bij het braden het
rooster op het glasplateau zetten om vet op te vangen.
1
9
8
12
Aanwijzing:
• Het apparaat alleen gebruiken als het draaiplateau en het
draaimechanisme correct zijn geïnstalleerd. Dit bevordert
een gelijkmatig resultaat. Een slecht geïnstalleerd
draaiplateau kan klapperen, niet goed draaien en daardoor
19
18
het apparaat beschadigen.
• Het draaiplateau draait zowel linksom als rechtsom. De
draairichting kan veranderen als u het apparaat opnieuw
start. Dit heeft geen effect op het resultaat.
• Geef bij het bestellen van onderdelen uw handelaar of onze Deze roosters worden gebruikt bij hetelucht, gecombineerd gebruik en
service-afdeling de naam van het onderdeel en de
grilleren.
modelaanduiding op.
110
1
1
7
13
16
17
aandrijfas
20
21
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 111
OVERZICHT VAN HET APPARAAT
BEDIENINGSPANEEL
DIGITAAL DISPLAY indicaties:
1. indicatie IN WERKING
2. indicatie START
3. indicatie GRILL
4. indicatie HETELUCHT
5. indicatie MAGNETRON
6. indicatie INFORMATIE
BEDIENINGSTOETSEN:
7. toets INFORMATIE
8. toets TAAL
9. draaiknop voor het kiezen van de METHODE
voor magnetron
voor magnetron + grill
voor magnetron + hetelucht
10. knop TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
11. toets DIEPVRIESPRODUCTEN KOKEN
12. toets AUTOMATISCH ONTDOOIEN
13. toets VERMOGENSSTAND
14. toets START/+30
15. toets STOP
16. toets HETELUCHT
17. toets TIMER
18. toets AUTOMATISCH KOKEN
19. toetsen MINDER/MEER
VÓÓR HET IN GEBRUIK NEMEN
1. De stekker in het stopcontact steken. De indicatie geeft
nog niets aan.
2. De deur openen. In de indicatie verschijnt "KIES TAAL "
in 6 talen.
3. De deur sluiten.
In de indicatie verschijnt:
Aanwijzing:
• Als u 3 minuten na een schakelt het apparaat
automatisch op de energiespaarstand. Open de deur om
het apparaat weer in gebruik te nemen. De indicatie
geeft nog niets aan.
4. De oven leeg verwarmen (zie pag. 118).
www.zanussi.com
3
2
1
19
4
5
6
7
8
9
voor grill
voor hetelucht
10
18
17
16
15
11
12
13
14
Kooktips:
De oven heeft een "informatie display systeem" dat u in de
gewenste taal stap voor stap instructies geeft over de
verschillende functies. De oven heeft een toets INFORMATIE
om informatie te krijgen over elke toets. Na het indrukken van
een toets verschijnen indicaties op het display om u te
informeren over de volgende stap.
111
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 112
TAAL KIEZEN
Het apparaat is om te beginnen op Duits ingesteld. U kunt
echter een andere taal kiezen. Druk toets TAAL in tot de
gewenste taal wordt aangegeven. Druk daarna toets
START/+30 in.
toets TAAL indrukken
ENGELS
3 maal
NEDERLANDS
5 maal
ITALIAANS
2 maal
4 maal
Voorbeeld:
zo kiest u ITALIAANS.
1. Toets TAAL 5 maal
indrukken.
6 maal
2. Druk toets START/+30 in.
5x
TAAL
1 maal
DUITS
FRANS
SPAANS
3. Controleer het display:
1x
Aanwijzing:
• de gekozen taal wordt opgeslagen en niet gewist in geval van stroomuitval.
GEBRUIK VAN TOETS STOP.
Gebruik van toets STOP:
1. Wissen van een invoerfout bij het programmeren.
2. Lopend proces even onderbreken.
3. Wissen van een programma tijdens het lopende proces door tweemaal indrukken.
112
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 113
TIPS VOOR HET KOKEN IN DE MAGNETRONOVEN
KOKEN MAGNETRONOVEN
Om voedsel te bereiden/ontdooien in een magnetronoven moet
het servies microgolven doorlaten die in het voedsel doordringen.
Daarom is het belangrijk om geschikt servies te gebruiken.
Ronde/ovale schalen verdienen de voorkeur boven
vierkante/rechthoekige schalen aangezien het voedsel in de
EIGENSCHAPPEN VAN LEVENSMIDDELEN
hoeken overgaar wordt. Het is belangrijk om het voedsel om te
keren, te herschikken of om te roeren met
het oog op een gelijkmatige verwarming. Na het koken is een
bepaalde standtijd nodig aangezien de warmte zich hierdoor
gelijkmatig door het voedsel verspreidt.
Samenstelling Voedsel met een hoog vet- of suikergehalte (bijv. pasteitjes) vereist een kortere verwarmingstijd. Voorzichtigheid is geboden
aangezien oververhitting brand kan veroorzaken.
Dichtheid
De dichtheid van voedsel heeft invloed op de vereiste kooktijd. Licht, poreus voedsel zoals cake of brood, kookt sneller dan
zwaar, compact voedsel zoals braadstukken en ovenschotels.
Hoeveelheid De kooktijd moet verlengd worden naarmate de hoeveelheid voedsel in de oven groter is. (Bijv. vier aardappelen vereisen een
langere kooktijd dan twee aardappelen.)
Afmetingen
Voedsel met kleine afmetingen en kleine stukken koken sneller dan grote stukken omdat de microgolven het voedsel van alle
kanten tot het midden binnendringen. Zorg ervoor dat alle stukken dezelfde afmetingen hebben zodat ze gelijkmatig gaar
worden.
Vorm
De dikkere gedeelten van voedsel met onregelmatige afmetingen zoals kippenborsten of kippenpoten, vereisen een langere
kooktijd. Voedsel met ronde vormen wordt gelijkmatiger gaar dan voedsel met vierkante vormen tijdens het koken in de
magnetron.
Termperatuur De oorspronkelijke temperatuur van het voedsel heeft invloed op de vereiste kooktijd. Gekoeld voedsel vereist een langere
kooktijd dan voedsel op kamertemperatuur. Prik met een vork in voedsel met vulling, (bijvoorbeeld donuts met jam), om de
warmte of stoom te laten ontsnappen.
KOOKTECHNIEKEN
Rangschikken
Afdekken
Doorprikken
Roeren, omkeren
en anders
rangschikken
Standtijd
Afdekken
Plaats de dikste gedeelten van het voedsel dichtbij de rand van de schaal. (Bijv. kippenpoten.)
Gebruik magnetronfolie of een geschikt deksel.
Voedsel met een schil of vel moet op verschillende plaatsen worden ingeprikt voor het koken of opwarmen aangezien de
hoeveelheid stoom toeneemt en het voedsel kan laten ontploffen. (Bijv. aardappelen, vis, kip, worst.)
Belangrijk: Eieren mogen niet in de magnetron worden opgewarmd omdat ze kunnen ontploffen, zelfs na het koken. Bijv.
gepocheerde, hardgekookte eieren.
Voor een gelijkmatig resultaat is het belangrijk om voedsel om te roeren, om te kerenen te anders rangschikken tijdens het
koken. Het voedsel altijd vanaf de buitenkant naar het midden omroeren en herschikken.
Standtijd is nodig na het koken aangezien de warmte zich hierdoor gelijkmatig door het voedsel verspreidt.
Sommige delen van voedsel dat wordt ontdooid, kunnen warm worden. De warme delen kunnen worden afgedekt met
kleine stukjes folie die de microgolven weerkaatsen. (Bijv. kippenpoten en kippenvleugels.)
MAGNETRONBESTENDIG KOOKGEREI
Servies
Aluminiumfolie/servies
van folie
Geschikt voor
de magnetron
Bruineringsservies
Porselein en keramiek
Glas bijv. Pyrex ®
www.zanussi.com
✔/✘
✔
✔/✘
✔
Opmerkingen
Kleine stukjes aluminiumfolie kunnen worden gebruikt om het voedsel tegen oververhitting te
beschermen. Zorg ervoor dat het folie minstens 2 cm van de ovenwanden is verwijderd aangezien
vonkvorming kan optreden. Servies van folie is niet aanbevolen, tenzij voorgeschreven door de
fabrikant. Alle voorschriften nauwgezet opvolgen.
Altijd de voorschriften van de fabrikant opvolgen. De vermelde kooktijden niet overschrijden.
Oppassen want deze schalen kunnen zeer heet worden.
Porselein, keramiek en geglazuurd aardewerk zijn doorgaans geschikt, behalve aardewerk met
metalen versiering.
Wees voorzichtig met dun glas aangezien dit kan breken of scheuren als het plotseling wordt
verwarmd.
113
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 114
Metaal
Servies
Kunststof/polystyreen
bijv. servies waarin
fastfood wordt verkocht
Huishoudfolie
Vries-/braadzakken
Papier - borden, kopjes
en keukenrol
Stro en hout
Kringlooppapier en
krantenpapier
Geschikt voor
de magnetron
✘
✔
✔
✔
✔
✔
✘
GESCHIKT SERVIES
Opmerkingen
Het is niet aanbevolen om metalen servies in de magnetron te gebruiken. Dit veroorzaakt
vonkvorming en kan tot brand leiden.
Wees voorzichtig aangezien dergelijk servies kan vervormen, smelten of verkleuren bij hoge
temperaturen.
Het huishoudfolie mag het voedsel niet aanraken en moet ingeprikt worden om de stoom te laten
ontsnappen.
Moeten ingeprikt worden om de stoom te laten ontsnappen. Controleer of de zakken geschikt zijn
voor gebruik in de magnetron. Gebruik geen plastic of metalen binddraad aangezien dit kan smelten
of vlam vatten door vonkvorming van het metaal.
Gebruik papier uitsluitend om op te warmen of vocht te absorberen. Wees voorzichtig aangezien
oververhitting brand kan veroorzaken.
Let altijd goed op bij het gebruik van dit materiaal aangezien oververhitting brand kan veroorzaken.
Kan stukjes metaal bevatten die vonkvorming veroorzaken en tot brand kunnen leiden.
Ovenvast materiaal
Ovenvast servies van glas en aardewerk (zonder metalen delen, bijv. Pyrex ®,
ovenschaal, glasplateau)
Niet-ovenvast glas en porselein (bijv. tafelservies) 1)
Glaskeramiek van vuurvast/koudebestendig materiaal (bijv. Arcoflam ®)
Ovenvast geglazuurd aardewerk 2)
Kunststof, hittebestendig tot 200 °C 3)
Papier, karton
Huishoudfolie
Voor magnetron geschikte braadzakken 4)
Metalen braadpan, bijv. van email of gietijzer
Zwart gelakte of van een siliconenlaag voorziene bakvormen
✔ = geschikt
✘ = ongeschikt
1) zonder zilveren, gouden, platina of metalen versieringen.
2) geldt niet voor glazuur met metalen bestanddelen.
3) let op de door de fabrikant aangegeven maximum temperatuur.
4) gecombineerd gebruik hetelucht + magnetron.
Magnetron
Hetelucht
Grill
Combinatie
✔
✔
✔
✔
✔
✔
✔
✔
✘
✔
✔
✔ 3)
✘
✔
✘
✘
✘
✔
✔
✔ 3)
✔
✔
✔
✘
✘
✔
✘
✘
✘
✘
✘
✔ 4)
✘
✘
✔
✔
✔
✘
✘
✘
VERMINDERD VERMOGENSNIVEAU
Aanwijzing:
• Als u de levensmiddelen langer dan de standaardtijd met steeds één en dezelfde methode verwarmt, wordt het vermogen
van het apparaat automatisch verlaagd om oververhitting te voorkomen. (Het magnetronvermogen wordt verlaagd of het
grillelement gaat uit en aan.)
kookmethode
standardtijd
• Na het werken met GRILL, HETELUCHT,
magnetron 900 W
20 minuten
GECOMBINEERD GEBRUIK, AUTOMATISCHE
grill
15 minuten
KOOKPROGRAMMA'S en DIEPVRIESPRODUCTEN
combi
1
magnetron - 40 minuten
KOKEN loopt de ventilator en op het display wordt "NU
KOELEN" aangegeven. Ook als u tijdens het werken met combi 2
magnetron - 15 minuten
(900 W magnetronvermogen)
grill - 15 minuten
deze verwarmingssoorten op toets STOP drukt en de
ovendeur opent, loopt de ventilator en u kunt voelen hoe
Dual 2
magnetron - 40 minuten
(630 W magnetronvermogen)
grill - 15 minuten
de lucht uit de ventilatie-openingen stroomt.
114
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 115
WERKING VAN DE MAGNETRON
KOKEN MAGNETRONOVEN
Bereidingstijd
Tijdseenheden
0-5 minuten
5-10 minuten
10-30 minuten
30-90 minuten
Bij handmatig gebruik kunt u een bereidingstijd van max. 90 minuten
(90.00) instellen. De tijdseenheid varieert van 10 seconden tot 5
minuten, afhankelijk van de totale bereidingstijd zoals aangegeven in
de tabel.
HANDMATIG ONTDOOIEN
10 seconden
30 seconden
1 minuut
5 minuten
Voor handmatig ontdooien (automatische ontdooifunctie uit) gebruikt u een vermogen van 270 W. Het symbool voor ontdooien
verschijnt in het display zodra u dit vermogen heeft geselecteerd.
VERMOGENSTANDEN
De oven heeft 5 vermogensstanden:
900 W/HOOG Voor snel koken of verwarmen, bijv. voor soep,
éénpansgerechten, gerechten uit blik, hete dranken, groente,
vis enz.
630 W Voor langer koken van compactere levensmiddelen
zoals vlees en gehakt en voor gerechten als cake. Bij deze lage
instelling koken sauzen niet over en de gerechten worden
gelijkmatig gaar, zonder dat ze aan de rand hard worden of
overlopen.
450 W Voor compactere gerechten die bij het bereiden op
traditionele wijze een langere tijd nodig hebben, bijv.
rundvleesgerechten. Bij deze instelling blijft het vlees mals.
270 W/ONTDOOI Kiest u om gelijkmatig te ontdooien. Deze
stand is ook geschikt om rijst en pasta te koken.
90 W Voor voorzichtig ontdooien, bijv. voor slagroomtaart of
bladerdeeg.
W = WATT
Voorbeeld:
Soep verwarmen, 2 minuten en 30 seconden met 630 W vermogen.
1. Draai knop
2. Voer door knop
METHODE op voor
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
magnetron solo.
rechtsom te draaien de gewenste tijd
in met de wijzers van de klok
mee/amti-met de wijzers van de klok
mee tot 2.30 wordt getoond.
5. Controleer het display:
3. Druk toets
VERMOGENSSTAND
in tot de gewenste
vermogensstand
bereikt is.
2x
4. Druk toets
START/+30 in.
1x
Belangrijk:
Als u deze toets niet indrukt, werkt het apparaat automatisch met vol vermogen 900 W/HOOG.
www.zanussi.com
115
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 116
Aanwijzingen:
• Als u de ovendeur tijdens het bereidingsproces opent, wordt de bereidingstijd op het display automatisch gestopt. De tijd
loopt verder als u de deur sluit en toets START/+30 indrukt.
• Als u tijdens het bereidingsproces de VERMOGENSSTAND wilt controleren, drukt u toets VERMOGENSSTAND in. Zolang
uw vinger deze toets aanraakt, wordt de vermogensstand aangegeven.
• U kunt knop TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT rechtsom of linksom draaien. Als u de knop linksom draait, wordt de
bereidingstijd trapsgewijze vanaf 90 minuten verminderd.
KOOKTIMER
Voorbeeld:
De kooktimer instellen op zeven minuten.
1. Druk toets TIMER in om
het.
2. Draai knop
3. Druk toets
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
START/+30 in.
rechtsom om de gewenste
bereidingstijd.
1x
4. Het apparaat telt nu de tijd
terug.
1x
START/+30 FUNCTIE
Met toets START/+30 kunt u de volgende functies bedienen.
1. Direct starten
U kunt direct 30 seconden lang de gewenste methode inschakelen, zonder een bereidingstijd in te voeren.
Voorbeeld:
30 minuten 630 W magnetronvermogen.
1. Draai knop METHODE op 2. Druk toets VERMOGENSSTAND 3. Druk toets
4. Controleer het display:
START/+30 in.
in tot de gewenste
voor magnetron.
vermogensstand bereikt is.
2x
1x
Aanwijzing:
• Deze functie kunt u alleen gebruiken bij handmatig gebruik.
• Als de knop voor kiezen van de METHODE op magnetron ( ) is ingesteld en u toets START/+30 indrukt, bedraagt het
magnetronvermogen altijd 900 W.
Staat de knop voor kiezen van de METHODE op stand (
) of (
) en u drukt toets START/+30 in, dan bedraagt het
magnetronvermogen altijd 270 W.
Staat de knop voor kiezen van de METHODE op stand ( ) of ( ) en u drukt toets START/+30 in, dan bedraagt de
heteluchttemperatuur altijd 250 °C.
• Om misbruik door kinderen te voorkomen, kan toets START/+30 slechts 3 minuten na de voorafgaande
bedieningshandeling, d.w.z. sluiten van de deur of indrukken van toets STOP worden gebruikt.
2. Verlengen van de bereidingstijd
U kunt de bereidingstijd steeds met 30 seconden verlengen als u tijdens het gebruik toets START/+30 indrukt.
Aanwijzing:
• deze functie kunt u alleen gebruiken bij handmatig gebruik.
116
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 117
TOETS MINDER/MEER
Met de toetsen MINDER en MEER kunt u de geprogrammeerde tijdsinstellingen zonder problemen verkorten of verlengen (om
de levensmiddelen minder of meer gaar te laten worden).
1. Wijzigen van de voorgeprogrammeerde tijdsinstelling:
Druk toets MINDER of MEER in na invoeren van het gewicht en voordat u toets START/+30 indrukt.
Voorbeeld:
0,2 kg friet bakken met DIEPVRIESPRODUCTEN KOKEN.
1. Kies menu
2. Draai de de knop
DIEPVRIESPRODUCTEN KOKEN
TIJDSCHAKELKLOK/
voor friet door 4 maal toets
GEWICHT tot 0.2 wordt
Diepvriesproducten Koken in te
getoond.
drukken.
4x
5. Controleer het display:
3. Kies "dunne friet" door
toets MINDER 1 maal in
te drukken.
4. Druk toets
START/+30 in.
1x
Aanwijzingen:
Om MINDER of MEER af te breken dezelfde toets nogmaals indrukken.
Om van MEER naar MINDER te gaan, eenvoudig toets MINDER indrukken.
Om van MINDER naar MEER te gaan, eenvoudig toets MEER indrukken.
1x
2. Wijzigen van de bereidingstijd bij lopend bereidingsproces:
U kunt de bereidingstijd met 1 minuut verminderen of vermeerderen door toets MINDER of MEER in te drukken.
Aanwijzing:
• deze functie kunt u alleen gebruiken bij handmatig gebruik.
TIJDENS HET GEBRUIK DE INSTELLING CONTROLEREN
U kunt de vermogensstand en de temperatuur controleren, bijv. bij het voorverwarmen.
1. Vermogensstand controleren
Om tijdens het bereidingsproces de vermogensstand te
controleren, drukt u toets VERMOGENSSTAND in.l.
Zolang u met uw vinger deze toets aanraakt, wordt de
vermogensstand aangegeven.
www.zanussi.com
2. Heteluchttemperatuur controleren
Om tijdens het bereidingsproces de heteluchttemperatuur
te controleren, drukt u toets HETELUCHT in.
Zolang u met uw vinger deze toets aanraakt, wordt de
heteluchttemperatuur aangegeven.
117
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 118
TOETS INFORMATIE
Elke toets bevat nuttige informatie. Als u deze informatie wilt zien, drukt u toets INFORMATIE in voordat u de gewenste toets
indrukt.
Voorbeeld:
Informatie over AUTOMATISCH KOKEN (AC-2), gebraden kip:
1. Druk toets INFORMATIE in.
2. Kies het gewenste menu door toets
AUTOMATISCHE KOOKPROGRAMMA'S
2 maal in te drukken.
1x
3. Controleer het display:
2x
Aanwijzing:
• De informatiemelding wordt 2 maal herhaald, daarna wordt op het display de dagtijd aangegeven.
• Als u de informatie wilt afbreken, druk u toets STOP in.
OVEN LEEG VERWARMEN
Als u de grill/hetelucht voor de eerste keer gebruikt, kan wat rook of een brandlucht ontstaan. Dit is normaal en geen teken dat het
apparaat niet in orde is.
Om dit probleem te voorkomen, schakelt u de grill en de hetelucht (250 °C) 20 minuten lang in zonder dat er levensmiddelen in de
oven staan.
Belangrijk:
Zet een raam open of schakel de afzuigkap in, zodat rook en luchtjes kunnen wegtrekken.
1. Draai knop METHODE op 2. Draai de de knop
3. Druk toets START/+30 in.
TIJDSCHAKELKLOK/
voor grill of voor
GEWICHT tot 20.00 wordt
HETELUCHT.
getoond.
4. Het apparaat telt nu de tijd
terug. Na het opwarmen
de ovendeur openen en
de ovenruimte laten
afkoelen.
1x
WAARSCHUWING: Ovendeur, buitenkant en ovenruimte worden heet.
Denk erom dat u zich niet verbrandt terwijl het apparaat afkoelt.
118
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 119
GRILLEREN
Om levensmiddelen te grilleren.
Voorbeeld:
toast met kaas 5 minuten grilleren (leg de toast op het hoge rooster).
1. Draai knop METHODE 2. Draai knop
3. Druk toets
op voor GRILL.
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
START/+30 in.
rechtsom om de gewenste
bereidingstijd in te stellen.
4. Controleer het display:
1x
Aanwijzingen:
1. Het hoge en het lage rek zijn bedoeld om te grilleren.
2. Als u de grill voor de eerste keer gebruikt, kan wat rook of een brandlucht ontstaan. Dit is normaal en geen teken dat het
apparaat niet in orde is. Om het probleem te voorkomen kunt u de grill eerst 20 minuten zonder levensmiddelen inschakelen.
3. Na het grilleren verschijnt in de indicatie "NU KOELEN ".
WAARSCHUWING: Ovenruimte, ovendeur, buitenkant, draaiplateau, roosters en servies worden zeer heet. Bij het uit
de oven nemen van levensmiddelen of van het draaiplateau dikke ovenwanten dragen om
verbranding te voorkomen.
HETELUCHT
Met behulp van de heteluchtfunctie en de 10 voorgeprogrammeerde temperatuurstanden kunt u het apparaat als conventionele
oven gebruiken.
Toets HETELUCHT indrukken
Oventemperatuur (˚C)
1
250
2
230
3
220
4
200
Voorbeeld 1: bakken/braden met voorverwarmen.
Voorverwarmen op 180 °C en 20 minuten bakken/braden op 180 °C.
2. Druk toets HETELUCHT 6 maal in
1. Draai knop
om de gewenste voorverwarmMETHODE op voor
temperatuur in te voeren. Op het
hetelucht
.
display wordt 180 °C aangegeven.
5
190
6
7
180
160
8
130
9
100
10
40
3. Druk toets
4. Controleer het display:
START/+30 in om
het voorverwarmen
te starten.
6x
1x
Als de voorverwarmtemperatuur is bereikt, klinkt een akoestisch signaal, op het display wordt 180 °C aangegeven. Open de
ovendeur en zet de levensmiddelen in het apparaat. Sluit de deur.
5. Draai de de knop
6. Druk toets START/+30 in.
7. Controleer het display:
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT tot
20.00 wordt getoond.
1x
www.zanussi.com
119
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 120
Aanwijzingen:
• Tijdens het voorverwarmen het draaiplateau in het apparaat laten.
• Als u na het voorverwarmen met verschillende temperaturen wilt bakken of braden, drukt u toets HETELUCHT in, tot de
gewenste instelling op het display wordt aangegeven. In het voorbeeld hierboven zou u voor het veranderen van de
temperatuur na het invoeren van de bereidingstijd toets HETELUCHT indrukken.
• Als het apparaat de ingestelde voorverwarmtemperatuur heeft bereikt, wordt deze automatisch 30 minuten lang
aangehouden. Na 30 minuten laat het display de dagtijd
or “NU KOELEN”.
• Na het bakken of braden koelt het apparaat automatisch af en op het display verschijnt "NU KOELEN".
• De beste resultaten bereikt u, als u de aanwijzingen voor conventionele ovens op de verpakking van levensmiddelen opvolgt.
Voorbeeld 2: bakken/braden zonder voorverwarmen.
20 minuten bakken/braden op 250 °C.
1. Draai knop METHODE op 2. Draai de de knop
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
voor hetelucht
.
tot 20.00 wordt getoond.
3. Voer de gewenste
temperatuur in
(250 °C).
1x
5. Controleer het display:
4. Druk toets
START/+30 in.
1x
Aanwijzingen:
1. Om de heteluchttemperatuur te wijzigen, toets HETELUCHT indrukken, tot de gewenste temperatuur op het display wordt
aangegeven.
2. Als u de oven voor de eerste keer gebruikt, kan wat rook of een brandlucht ontstaan. Dit is normaal en geen teken dat het
apparaat niet in orde is.
3. Na het bakken of braden koelt het apparaat automatisch af en op het display verschijnt "NU KOELEN".
WAARSCHUWING: Ovenruimte, ovendeur, buitenkant, draaiplateau, roosters en servies worden zeer heet. Bij het uit
de oven nemen van levensmiddelen of van het draaiplateau dikke ovenwanten dragen om
verbranding te voorkomen.
GECOMBNEERD GEBRUIK
Het apparaat heeft twee soorten GECOMBINEERD GEBRUIK: magnetron + hetelucht of magnetron + grill. Om GECOMBINEERD
GEBRUIK te kiezen, draait u eerst draaiknop METHODE op de gewenste instelling en dan stelt u de bereidingstijd in. In het
algemeen verkort gecombineerd gebruik de totale bereidingstijd.
knop METHODE
COMBI 1
COMBI 2
120
.
.
bereidingswijze
hetelucht 250 °C
grill
basisinstelling
magnetronvermogen
270 W
270 W
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 121
Aanwijzingen: de vermogensinstellingen zijn variabel:
COMBI 1
: de heteluchttemperatuur kan in 10 standen van 40 °C tot 250 °C worden ingesteld. Het magnetronvermogen
kan in 4 standen van 90 W tot 630 W worden ingesteld.
COMBI 2
: het magnetronvermogen kan in 5 standen van 90 W tot 900 W worden ingesteld.
Voorbeeld 1:
20 minuten bakken/braden met 90 W magnetronvermogen en 200 °C hetelucht.
2. Draai de de knop
1. Draai knop METHODE op voor
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT tot
COMBI 1
.
20.00 wordt getoond.
3. Druk toets VERMOGENSSTAND
2 maal in (90 W).
2x
4. Druk toets HETELUCHT 4 maal in
(200 °C).
4x
5. Druk toets START/+30 in.
1x
Voorbeeld 2:
20 minuten grilleren met 90 W MAGNETRONVERMOGEN en GRILL.
2. Draai de de knop
1. Draai knop METHODE op voor
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT tot
COMBI 2
.
20.00 wordt getoond.
4. Druk toets START/+30 in.
6. Controleer het display:
3. Druk toets VERMOGENSSTAND
2 maal in (90 W).
5. Controleer het display:
2x
1x
Aanwijzing:
• Na het bereidingsproces koelt het apparaat automatisch af en op het display verschijnt "NU KOELEN".
WAARSCHUWING: Ovenruimte, ovendeur, buitenkant, draaiplateau, roosters en servies worden zeer heet. Bij het uit
de oven nemen van levensmiddelen of van het draaiplateau dikke ovenwanten dragen om
verbranding te voorkomen.
Aanwijzing:
Na het werken met GRILL, HETELUCHT, GECOMBINEERD GEBRUIK, AUTOMATISCHE KOOKPROGRAMMA'S en
DIEPVRIESPRODUCTEN KOKEN loopt de ventilator en op het display wordt "NU KOELEN" aangegeven. Ook als u tijdens
het werken met deze verwarmingssoorten op toets STOP drukt en de ovendeur opent, loopt de ventilator en u kunt voelen hoe
de lucht uit de ventilatie-openingen stroomt.
www.zanussi.com
121
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 122
AUTOMATISCHE PROGRAMMA’S
De AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S stellen zelf de vermogensstand en de
bereidingstijd in. U kunt kiezen uit 5 AUTOMATISCHE KOOKPROGRAMMA'S, 4
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S VOOR KOKEN VAN DIEPVRIESPRODUCTEN
en 7 AUTOMATISCHE ONTDOOIPROGRAMMA'S.
WAARSCHUWING: Voor automatische kookprogramma's en programma's voor koken van diepvriesproducten:
Ovenruimte, ovendeur, buitenkant, draaiplateau, roosters en servies worden zeer heet. Bij het uit
de oven nemen van levensmiddelen of van het draaiplateau dikke ovenwanten dragen om
verbranding te voorkomen.
Voorbeeld:
0,3 kg rijst koken met AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA (AC-1):
3. Druk toets START/+30 in.
1. Druk toets
2. Voer met knop
AUTOMATISCH
TIJD/GEWICHT het
KOKEN 1 maal in.
gewenste gewicht in.
1x
4. Controleer het display:
1x
Als een bedieningshandeling noodzakelijk is (bijv. levensmiddelen omkeren) stopt het apparaat automatisch en er klinkt een
akoestisch signaal. Op het display ziet u wat u moet doen. Om het proces voort te zetten toets START/+30 indrukken.
Aanwijzing:
• De temperatuur aan het einde van de bereidingstijd hangt af van de uitgangstemperatuur. Controleer of de levensmiddelen
gaar genoeg zijn. Indien nodig kunt u de bereidingstijd verlengen en een hoger vermogen instellen.
• De geprogrammeerde bereidingstijden zijn gemiddelde waarden. Als u de levensmiddelen langer of korter wilt koken dan
door het programma voorzien, kan de bereidingstijd met toets MINDER resp. MEER worden gewijzigd. De beste
resultaten bereikt u, als u de aanwijzingen in deze gebruiksaanwijzing opvolgt.
122
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 123
PROGRAMMA’S
Gebruikte akfortingen
el = eetlepel
tl = theelepel
kp = kopje
kg = kilogram
g = gram
l = liter
Tabel automatische kookprogramma’s
Menunummer
AC-1
Rijst
Hoeveelheid
(gewichtseenheid)/servies
0,1 - 0,3 kg (100 g)
Grote schaal met deksel
Rijst
100 g
200 g
300 g
AC-2
Gebraden kip
ONION
kokend water
250 ml
450 ml
650 ml
2
0,9
- 2,0 kg (100 g)
Laag rek
POTATOES
AC-3
Varkenvlees
JACKET
POTATOES
ONION
0,6 - 2,0 kg (100 g)
Laag rek
1
2
WITH VEGETABLES
AC-4
Ovenschotel
AC-5
Gebak
CAKES
1
0,5 - 2,0 kg* (100 g)
Gratinschaal
Laag rek
POTATOES
0,5 - 1,5 kg (100 g)
Bakvorm, Schoteltje
Laag rek
3
ONION
•
•
•
•
•
•
ml = milliliter
cm = centimeter
min. = minuten
Tips
In een grote schaal doen en kokend water toevoegen.
Deksel erop zetten.
Schaal in het midden van het draaiplateau zetten.
Als het signaal klinkt, omroeren en deksel er weer op zetten.
Als het signaal weer klinkt, omroeren en deksel er weer op zetten.
Na het koken ca. 10 minuten laten staan.
• Vermeng de ingrediënten 2 el. olie, 1 tl paprikapoeder, zout en peper en
smeer de kippenbouten hiermee in.
• Prik gaatjes in het vel van de kip.
• Leg de kip met de borst naar beneden op het lage rek.
• Als het akoestische signaal klinkt, de kip omkeren.
• Na het bereiden ca. 3 minuten in de oven laten staan, uit de oven halen en
op een schaal leggen.
• Wij adviseren magere varkensrollade.
• Ingrediënten voor 1,0 kg magere varkensrollade:1 geplet teentje knoflook, 2
el olie, 1 el paprikapoeder, snufje komijn, 1 tl zout
• Alle ingrediënten met elkaar vermengen en over het vlees verdelen.
• Vlees op het lage rooster leggen en braden.
• Als het akoestische signaal klinkt, het vlees omkeren.
• Vlees na het braden ca. 10 minuten in aluminiumfolie gewikkeld laten staan.
• Zie recept op pag. 126.
* Totale gewicht van alle ingrediënten.
• Gebak volgens de recepten op pag. 126-127 voorbereiden.
• Een schoteltje met de bodem naar beneden op het lage rooster zetten en
de bakvorm erop zetten.
• Na het bakken ca. 10 minuten laten staan.
• Uit de vorm nemen.
Belangrijk: Gekoelde voedingsmiddelen worden vanaf 5 oC opgewarmd, bevroren voedingsmiddelen vanaf -18 oC.
www.zanussi.com
123
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 124
2
ONION
Tabel diepvriesproducten koken
Menunummer
ACF-1 koken
Diepgevroren
gerechten (Roerbaar)
Hoeveelheid
(gewichtseenheid)/servies
0,3 - 1,0 kg (100 g)
Schaal met deksel
CAKES
& CHOPS
ACF-2 koken
Diepgevroren
groente
ACF-3 koken
Diepgevroren
ovenschotels
ACF-4 koken
Patates frites
(Ovenfrietjes)
1
0,1 - 0,8 kg (100 g)
Schaal met deksel
& CHOPS
2
2
ONION
0,2 - 0,6 kg (100 g)
Platte, ovale ovenschaal met
magnetronfolie of voor de
magnetron geschikte originele
verpakking met magnetronfolie
0,2CAKES
- 0,4 kg (50 g)
Ovenschaal
Hood rek
1
Tips
•
•
•
•
•
Gerecht in een voor de magnetron geschikte schaal doen.
Indien door de fabrikant aangegeven, wat vloeistof toevoegen.
Met een deksel afdekken.
Indien door de fabrikant aangegeven, zonder deksel koken.
Roer het gerecht om als het geluidssignaal klinkt, en dek het weer af.
afdekken.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 2 minuten laten staan.
ONION
• Per 100 g 1 el water en wat zout toevoegen (voor paddestoelen is geen
extra water nodig).
• Met een deksel afdekken.
• Roer het gerecht om als het geluidssignaal klinkt, en dek het weer af.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 2 minuten laten staan.
Belangrijk: oor compact bevroren groente handmatig gebruik kiezen.
• Ovenschotel uit de verpakking nemen. Evt. in een ovenschaal overdoen.
• Met magnetronfolie afdekken.
• Als de verpakking geschikt voor de magnetron is, papieren deksel
verwijderen en met magnetronfolie afdekken.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 5 magnetronfolie minuten laten
staan.
WITH VEGETABLES
• Leg de bevroren patates frites in een platte schaal.
• Plaats de schaal op een hoog rooster en bak.
• Als het akoestische signaal klinkt, de frites omkeren.
3
ONION
• Na het bereiden op een schaal leggen om te serveren. (Standtijd is niet
nodig.)
Belangrijk: voor dunne friet toets MINDER indrukken. De schaal wordt tijdens
het bereiden erg heet. Gebruik pannenlappen.
Belangrijk: Gekoelde voedingsmiddelen worden vanaf 5 oC opgewarmd, bevroren voedingsmiddelen vanaf -18 oC.
Tabel automatische ontdooiprogramma’s
Menunummer
Hoeveelheid
(gewichtseenheid)/
servies
AD-1 ontdooien
Befstuk en
karbonade
0,2 - 1,0 kg (100 g)
Ovenschaal
AD-2 ontdooien
Groot vlees
0,6 - 2,0 kg (100 g)
Ovenschaal
124
Tips
• Leg de voedingsmiddelen op een platte schaal in het midden van het draaiplateau.
• Zodra het geluidssignaal klinkt, dient het omgedraaid te worden, dienen de delen van elkaar
gehaald te worden en vervolgens anders neergelegd te worden. Dek de dunne delen en
warme plekken af met aluminiumfolie.
• Wikkel na het ontdooien in aluminiumfolie en laat 10-15 minuten staan totdat het volledig is
ontdooid.
• Een bord omgekeerd op het draaiplateau leggen en het vlees erop leggen.
• Als het akoestische signaal klinkt, vlees omkeren. Ontdooide delen afdekken met
aluminiumfolie.
• Als het akoestische signaal klinkt, vlees nogmaals omkeren en afdekken.
• Na het ontdooien met aluminiumfolie afdekken en 15-30 minuten laten staan, tot alles
volledig ontdooid is.
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 125
Menunummer
Hoeveelheid
(gewichtseenheid)/
servies
AD-3 ontdooien
Gehakt
0,2 - 1,0 kg (100 g)
Ovenschaal
AD-4 ontdooien
Kippenbouts
0,2 - 1,0 kg (50 g)
Ovenschaal
AD-5 ontdooien
Gevogelte
0,9 - 2,0 kg (100 g)
Ovenschaal
AD-6 ontdooien
Gebak
0,1 - 1,4 kg (100 g)
Plat bord
AD-7 ontdooien
Brood
0,1 - 1,0 kg (100 g)
Ovenschaal
& CHOPS
2
Tips
• Leg het blok gehakt in een platte schaal op het midden van het draaiplateau.
• Draai het gehakt om zodra het geluidssignaal.
• Dek na het ontdooien af met aluminiumfolieen laat het 5-10 minuten staan totdat het volledig
is ontdooid.
• Vermeng de ingrediënten en smeer de kippenbouten hiermee in.
• Prik gaatjes in het vel van de kip.
• Leg de kippenbouten op het hoge rek, vel naar beneden, met de dunne uiteinden naar het
midden.
• Als het akoestische signaal klinkt, de frites omkeren.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 10-15 minuten laten staan.
• Leg de kip met het borststuk naar beneden in een platte schaal op het midden van het
draaiplateau.
• Keer, zodra het geluidssignaal klinkt, het gevogelte en dek de dunne delen en warme plekken
af met aluminiumfolie.
• Na het ontdooien met aluminiumfolie afdekken en 15-30 minuten laten staan, tot alles volledig
ontdooid is.
• Gevogelte onder stromend water afspoelen.
• Verwijder de verpakking van de cake.
• Plaats de cake direct op het draaiplateau, of op een bord in het midden van het draaiplateau.
• Snijd de cake na het ontdooien in gelijke plakken en leg ze iets uit elkaar. Laat de cake. 15-30
minuten staan totdat de cake volledig is ontdooid.
• Voor dit programma alleen sneetjes brood.
• Verdeel de boterhammen over een platte . Schaal in het midden van het draaiplateau. Een
brood met een gewicht van 1 kg kunt u rechtstreeks over het draaiplateau verdelen.
• Als het geluidssignaal klinkt, dienen de bote-rhammen mgedraaid te worden, anders
neergelegd te worden en reeds ontdooide boterhammen uitgenomen te worden.
• Dek na het ontdooien af met aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten staan totdat het volledig
is ontdooid.
Belangrijk: Gekoelde voedingsmiddelen worden vanaf 5 oC opgewarmd, bevroren voedingsmiddelen vanaf -18 oC.
Aanwijzing:
• Alleen het gewicht van de levensmiddelen invoeren. Het gewicht van het servies niet meerekenen.
• Voor gerechten met een hoger of lager gewicht dan in de tabel aangegeven kiest u handmatig gebruik.
• De temperatuur aan het einde van de bereidingstijd hangt af van de uitgangstemperatuur. Controleer of de levensmiddelen
gaar genoeg zijn.
• Als een bedieningshandeling noodzakelijk is (bijv. levensmiddelen omkeren) stopt het apparaat automatisch, er klinkt een
akoestisch bel, de resterende bereidingstijd en andere symbolen worden knipperend aangegeven. Om het proces voort te
zetten toets START/+30 indrukken.
• Als de oven in de grillstand Micro/Grill/Dual/Hetelucht staat, dan kan de koelventilator aanslaan.
Aanwijzing: automatische ontdooiprogramma’s
1. Biefstukken, karbonades en kippenbouten naast elkaar (in 1 laag) invriezen.
2. Gehakt plat invriezen.
3. Na het omkeren de al ontdooide delen met strookjes aluminiumfolie afdekken.
4. Gevogelte en gehakt direct na het ontdooien verder verwerken.
5. Gebak met room reageert zeer gevoelig op microgolvenenergie. Zodra de room snel vloeibaar wordt, het gebak direct uit de
oven nemen en bij kamertemperatuur 10 tot 30 minuten laten staan.
www.zanussi.com
125
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 126
RECEPTEN VOOR AUTOMATISCHE KOOKPROGRAMMA’S
Aubergine-macaronischotel
1. Water, olie en zout in een schaal doen, afdekken en aan de
kook laten komen.
3-5 minuten
900 W
2. Macaroni in de schaal doen. Omroeren en laten intrekken.
9-11 minuten
270 W
Macaroni afgieten en laten afkoelen.
3. Tomaten en uien met elkaar vermengen en goed kruiden.
Ovenvaste schaal invetten. Macaroni in de schaal doen en
de tomatensaus erover verdelen. Met plakken aubergine
beleggen.
4. Zure room en eieren door elkaar roeren en over de macaroni
verdelen. Geraspte kaas erover strooien.
Op het lage rooster met AUTOMATISCH
KOOKPROGRAMMA AC-4 koken.
5. Na het bereiden 5-10 minuten laten rusten.
Broccoli-aardappelschotel
1. Aardappelen en broccoli in een schaal doen. Water
toevoegen, afdekken en koken. Tijdens het koken 1 maal
omroeren.
9-12 minuten
900 W
2. Aardappelen in plakken snijden.
3. Ovenvaste schaal invetten. Broccoli, champignons en
aardappelen laag om laag in de schaal leggen. Met
peterselie bestrooien en met peper op smaak brengen.
4. Eieren, room, melk en kruiden door elkaar roeren, over de
groente gieten en kaas erover strooien.
Op het lage rooster met AUTOMATISCH
KOOKPROGRAMMA AC-4 koken.
5. Na het bereiden ca. 10 minuten laten rusten.
Worteltaart
1.
2.
3.
4.
Bakvorm invetten.
Eidooiers en suiker met een handmixer vermengen.
Wortelen, citroensap en amandelen toevoegen.
Bloem en bakpoeder met elkaar vermengen, aan het
wortelmengsel toevoegen en goed door elkaar roeren.
5. Eiwitten stijf slaan en voorzichtig door het mengsel roeren. In
de bakvorm doen, op het onderste rooster zetten en met
AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA AC-5 bakken.
6. Na het bakken 5 minuten in de bakvorm laten afkoelen.
126
500 ml
1
/2 tl
80 g
400 g
150 g
1 el
450 g
150 g
2
100 g
400 g
400 g
6 el
1 tl
400 g
1 el
3
125 ml
125 ml
100 g
1 tl
5
250 g
250 g
250 g
80 g
1 el
5
water
olie
zout
macaroni
tomaten uit blik, in stukjes
uien gesnipperd
basilicum, tijm
zout en peper
olie om de schaal in te vetten
aubergines, in plakken
zure room
eieren
geraspte kaas (Cheddar)
aardappelen, geschild
broccoliroosjes
water
boter of margarine om de schaal in te vetten
champignons, in plakjes
peterselie, fijngehakt
zout en peper
eieren
room
melk
zout en peper, nootmuskaat
geraspte Goudse kaas
boter of margarine om de schaal in te vetten
eidooiers
suiker
wortelen, fijngeraspt
sap van 1 citroen
gemalen amandelen
bloem
bakpoeder
eiwitten
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 127
Tulband
1. Tulbandvorm invetten.
2. Boter en poedersuiker met een handmixer glad roeren.
Eidooiers één voor één toevoegen.
3. Amandelsnippers, rozijnen en citroenschil één voor één
erdoor roeren. Goed met elkaar vermengen.
4. Eiwitten stijf slaan en door het mengsel roeren. Bakpoeder
en bloem met elkaar vermengen, zeven en voorzichtig door
het mengsel roeren.
5. In de bakvorm doen, op het onderste rooster zetten en met
AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA AC-5 bakken.
6. Na het bakken 5 minuten in de bakvorm laten afkoelen.
Appeltaart met calvados
1. Bloem en bakpoeder vermengen, suiker, vanillesuiker, zout,
ei, amandelolie en boter toevoegen en met de kneedhaak
van een handmixer tot een deeg roeren.
2. Deeg afdekken en ca. 30 minuten op een koele plek zetten.
3. Bakvorm invetten. Deeg tussen 2 lagen folie uitrollen en in de
bakvorm doen. Een rand van ca. 3 cm vormen.
4. Hazelnoten over het deeg strooien.
5. Appels schillen, in vieren snijden, van het klokhuis ontdoen
en in plakken snijden. De plakken dakpansgewijs op de
hazelnootlaag leggen en met wat kaneel bestrooien.
6. Eieren scheiden. Eiwitten stijf slaan, snufje zout en 1 el
vanillesuiker toevoegen.
7. Eidooiers, rest van de suiker en vanillesuiker schuimig
kloppen.
8. Calvados, aardappelmeel en room toevoegen en door elkaar
roeren. Geklopt eiwit erdoor roeren en het mengsel
gelijkmatig over de appel verdelen.
9. Op het onderste rooster met AUTOMATISCH
KOOKPROGRAMMA AC-5 bakken.
10. De taart in de vorm laten afkoelen en met poedersuiker
bestrooien.
www.zanussi.com
1 tl
170 g
140 g
4
40 g
40 g
4
280 g
15 g
boter of margarine om de schaal in te vetten
boter of margarine
poedersuiker
eidooiers
amandelsnippers
rozijnen, gewassen
wat fijngeraspte citroenschil
eiwitten
bloem
bakpoeder
200 g
bloem
100 g
suiker
1 tl
1 pakje
1 snufje
1
bakpoeder
vanillesuiker
zout
ei
3-4 druppels bittere amandelolie
125 g
boter
50 g
gemalen hazelnoten
1 tl
600 g
2
1 snufje
4 el
4 el
11/2 el
125 g
boter of margarine om de schaal in te vetten
appels
kaneel
eieren
zout
suiker
calvados (appelbrandewijn)
aardappelmeel
dikke room
poedersuiker
127
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 128
TABELLEN
Glasplateau en hetelucht
Quiche
Menu
Bananencake
Abrikozen-pecannotencake
Kersen-amandelcake
Kwarktaart
Diepgevroren pizza
Knoflookbrood
Diepgevroren lasagne
Kleine stukken blader-deeg (bijv.
croissants)
Glasplateau + grill
Ovenschotel
Vleesspiezen
Uiensoep
Kip-pastaschotel
Steak
Dikke worstjes
Dunne worstjes
Toast
Toast met kaas
Makreel
Sardines
Menu
Tijd in minuten
voorverwarmen
1) 20’00
2) 12’00
voorverwarmen
60’00
voorverwarmen
35’00
voorverwarmen
40’00
voorverwarmen
54’00
voorverwarmen
12’00
voorverwarmen
15’00
voorverwarmen
25’00
voorverwarmen
35’00
Tijd in minuten
Methode
200 ˚C
200 ˚C
200 ˚C
180 ˚C
180 ˚C
180 ˚C
90 W & 180 ˚C
180 ˚C
90 W & 180 ˚C
160 ˚C
160 ˚C
220 ˚C
220 ˚C
200 ˚C
90 W & 200 ˚C
200 ˚C
270 W & 200 ˚C
160 ˚C
160 ˚C
1) 6’00
2) 14’00
3) 5’00
1) 10’00
2) 10’00
1) 8’00
2) 7’30
1) 3’00
2) 10’00
1) 9’00
2) 4’00
1) 14’00
2) 5’00
1) 12’00
2) 6’00
1) 4’30
2) 1’30
1) voorverwarmen 2’00
2) 5’00
3) 4’30
1) 6’00
2) 6’00
1) 5’00
2) 3’00
Methode
900 W
450 W & grill
450 W & grill
270 W & grill
270 W & grill
900 W
270 W & grill
900 W
450 W & grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
Grill
90 W & grill
90 W & grill
90 W & grill
90 W & grill
Positie
Bodem 15’00 bakken, direct op het glasplateau, onderste
inschuifhoogte, na 1) omkeren
Bakvorm op glasplateau zetten, onderste inschuifhoogte
Bakvorm op glasplateau zetten, onderste inschuifhoogte
Bakvorm op glasplateau zetten, onderste inschuifhoogte
Op het rooster op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte
Op het rooster op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte
Direct op het glasplateau leggen, onderste inschuifhoogte
Direct op het glasplateau leggen, onderste inschuifhoogte
Direct op het glasplateau leggen, onderste inschuifhoogte
Positie
Ovenschaal op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte, na 2) draaien
Op het rooster op het glasplateau zetten, bovenste
inschuifhoogte
Soepkoppen op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte, na 1) kaas en croutons toevoegen
Schaal op het glasplateau zetten, onderste inschuifhoogte
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte, na 1) omkeren
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte, na 1) omkeren
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte, na 1) omkeren
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte, na 2) omkeren en met kaas beleggen
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte, na 1) omkeren
Op het rooster op het glasplateau leggen, onderste
inschuifhoogte, na 1) omkeren
Aanwijzing:
• Bovenstaande informatie is alleen als richtlijn bedoeld.
• Voor optimale resultaten de bereidingstijden/vermogensstanden aan uw eisen aanpassen.
• De aangegeven tijden zijn slechts richtlijnen, omdat ze van soort en kwaliteit van het vlees afhangen. Grilleren is bijzonder geschikt voor
dunne stukken vlees en vis. Indien niet anders aangegeven, gelden de instellingen in deze tabel voor koude (niet voorverwarmde) apparaten.
Dunne stukken één keer omkeren, dikkere stukken meermaals omkeren. Vis indien mogelijk om en om op het rooster leggen.
128
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 129
RECEPTEN
RECEPTEN VOOR GLASPLATEAU EN HETELUCHT
Bananencake
De oven voorverwarmen.
1. De bakvorm invetten en met bakpapier bekleden.
2. Boter en suiker schuimig roeren.
3. Ei en koffie-extract toevoegen en nogmaals roeren.
4. Bananen pellen en prakken, aan het mengsel toevoegen en
goed roeren.
5. Bloem, dubbelkoolzure soda, bakpoeder en melk toevoegen en
roeren tot het beslag glad is.
6. In de bakvorm doen en de bovenkant gladstrijken.
7. Bakvorm op het glasplateau zetten, onderste inschuifhoogte.
60 minuten
180 ˚C
8. 5 minuten in de bakvorm laten rusten, dan op een draadrooster
laten afkoelen.
120 g
170 g
1 tl
2
225 g
1 tl
/4 tl
1
1
100 ml
Abrikozen-pecannotencake
De oven voorverwarmen.
1. De bakvorm invetten en met bakpapier bekleden.
2. Zout, bakpoeder, kaneel en bloem met elkaar vermengen.
3. De overige ingrediënten (m.u.v. fruit en noten) toevoegen en
goed door elkaar roeren.
4. Fruit en noten erdoor roeren.
5. In de bakvorm doen en de bovenkant gladstrijken.
6. Bakvorm op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte.
35 minuten
90 W/180 ˚C
Kwarktaart
1. De bodem van de springvorm met bakpapier bedekken.
2. De boter smelten, suiker en volkorenbiscuits toevoegen.
3. In de springvorm doen, goed aandrukken en op een koude
plek zetten tot de massa stevig is.
4. Alle ingrediënten voor de vulling in een schaal doen en
door elkaar roeren tot de massa glad is.
5. De vulling op de gekoelde bodem leggen.
6. Springvorm op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte.
54 minuten
160 ˚C
7. Laten afkoelen, voor het serveren met fruit versieren.
www.zanussi.com
11/2 tl
2 tl
110 g
110 g
110 g
175 g
2
3 el
175 g
175 g
100 g
4 tl
200 g
110 g
450 g
150 g
100 g
2
1
boter
poedersuiker
koffie-extract
rijpe bananen
bloem
dubbelkoolzure soda
bakpoeder
middelgroot ei
melk
snufje zout
bakpoeder
kaneel
witte bloem
volkorenbloem
boter
bruine suiker
geklutste eieren
melk
abrikozen, gehakt
pecannoten, gehakt
Bodem:
boter
bruine suiker
witte bloem
verkruimelde volkorenbiscuits
vullung:
roomkwark
dikke room
poedersuiker
eidooiers
sap en schil van 1 citroen
129
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 130
Kersen-amandelcake
1. De springvorm invetten en met bakpapier bekleden.
2. Margarine en suiker door elkaar roeren tot een schuimige
massa.
3. De eieren één voor één erdoor roeren.
4. Bloem en bakpoeder erdoor roeren, kersen, gemalen
amandelen, amandelessence en melk erdoor roeren.
5. In de springvorm doen en de bovenkant gladstrijken.
6. Springvorm op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte.
40 minuten
90 W/180 ˚C
175 g
De oven voorverwarmen.
1. Het deeg uitrollen en het rechthoekige blik met bakpapier
bekleden.
2. Het deeg met een vork enkele malen inprikken.
3. Het deeg met bakpapier bedekken.
4. Op de onderste inschuifhoogte bakken
15 minuten
200 ˚C
5. Uit de oven nemen en laten afkoelen.
6. De uien in boter fruiten:
5 minuten
900 W
De boter afgieten en de uien laten afkoelen.
7. Eieren, room, melk, mosterd, zout en peper met elkaar
vermengen.
8. Uien en kaas toevoegen en goed door elkaar roeren.
9. Mengsel op de deegbodem leggen en bakken.
1. 20 minuten
200 ˚C, draaien, dan
2. 12 minuten
200 ˚C
500 g
zandtaartdeeg
300 g
rode uien, in plakken
Uienquiche
175 g
3
175 g
1 tl
100 g
75 g
1 tl
1 el
45 g
3
150 ml
50 ml
100 g
/4 tl
1
/4 tl
1
margarine
poedersuiker
middelgrote eieren
bloem
bakpoeder
gekonfijte kersen
gemalen amandelen
amandelessence
melk
boter
middelgrote eieren
dikke room
melk
geraspte kaas
mosterd
zwarte peper
zout
RECEPTEN VOOR GLASPLATEAU EN GRILL
Uiensoep
1. De uien snijden, met de bouillon in een schaal doen, zout en
peper toevoegen.
8 minuten
900 W
2. De soep over 4 soepkommen verdelen.
3. Toast in stukjes snijden en bovenop de soep leggen, kaas
over de toast verdelen.
4. De soepkoppen op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte, verwarmen.
270 W/grill
71/2 minuten
130
20 g
250 g
500 ml
2
80 g
boter
uien
bouillon
zout et peper
sneetjes toast
Emmentaler
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 131
Aardappelgratin
1. De ovenschaal invetten.
2. Een laag aardappelen, een laag uien en de helft van de kaas
in de schaal doen.
3. Herhalen, eindigen met een laag aardappelen.
4. Room en eieren door elkaar roeren, zout en peper
toevoegen. Over de aardappelen gieten.
5. De rest van de kaas erover strooien.
6. De schaal op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte.
1. 6 minuten
900 W
2. 14 minuten
450 W/grill, draaien en dan
3. 5 minuten
450 W/grill
Kip-pastaschotel
1. Boter, uien, paprika en champignons in een schaal doen en
bakken.
2 minuten
900 W
2. Bloem en melk door elkaar roeren, bouillon, mais, zout en
peper toevoegen en goed door elkaar roeren.
3. Kip en pasta toevoegen.
4. De kaas erover strooien.
5. De schaal op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte.
1. 3 minuten
900 W
2. 10 minuten
450 W/grill
450 g
150 g
250 g
250 ml
3
30 g
100 g
100 g
100 g
25 g
175 ml
300 ml
150 g
250 g
150 g
75 g
aardappelen, in dunne plakjes
uien, in plakjes
geraspte kaas
zout en peper
room
eieren
boter
champignons, in plakjes
uien, in blokjes
paprika, in blokjes
bloem
melk
bouillon
mais
zout en peper
gekookte kip, in blokjes
gekookte pasta
geraspte kaas
Gegrilleerde sardines/makreel
1. Alle ingrediënten tot een marinade vermengen, over de vis
strijken en een uur op een koele plaats zetten.
2. Op het rooster op het glasplateau zetten, onderste
inschuifhoogte.
Sardines:
1. 5 minuten
90 W/grill, omkeren
2. 3 minuten
90 W/grill
Makreel:
1. 6 minuten
90 W/grill, omkeren
2. 6 minuten
90 W/grill
www.zanussi.com
6
4 el
1 tl
1 el
1 tl
1 el
sardines/makrelen zonder kop
marinade:
olijfolie
knoflookpuree
balsamico-azijn
citroensap
zout en peper
venkel
131
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 132
REINIGING & ONDERHOUD
WAARSCHUWING: GEBRUIK
GEEN
COMMERCIËLE
OVENREINIGERS,
STOOMREINIGERS,
SCHURENDE
REINIGINGSMIDDELEN,
SCHOONMAAKMIDDELEN DIE
NATRIUMHYDROXIDE
BEVATTEN
OF
SCHUURSPONSJES. DIT GELDT
VOOR ALLE DELEN VAN UW
MAGNETRON.
WAARSCHUWING: Bij het
werken met GRILL, HETELUCHT,
COMBI,
AUTOMATISCHE
KOOKPROGRAMMA’S
en
DIEPVRIESPRODUCTEN
KOKEN worden de ovenruimte,
de deur, de ommanteling en
toebehoren zeer heet. Vòòr het
reinigen volledig laten afkoelen.
REINIG DE MAGNETRONOVEN
REGELMATIG EN VERWIJDER
ALLE VOEDSELRESTEN. Als u
de oven niet regelmatig reinigt
dan kan dit slijtage van
ovenbekleding
veroorzaken
waardoor de levensduur van het
apparaat wordt verkort en
gevaarlijke situaties kunnen
ontstaan.
132
Ommanteling
De buitenkant van het apparaat met
een mild sopje schoonmaken.
Goed met een droge doek afnemen
en met een handdoek nadrogen.
Bedieningspaneel
Voor het reinigen de deur openen
om het bedieningspaneel te
deactiveren. Het paneel voorzichtig
met een vochtige doek
schoonmaken. Nooit te veel water
en geen chemische of schurende
reinigingsmiddelen
gebruiken,
omdat het bedieningspaneel
daardoor kan worden beschadigd.
Ovenruimte
1.Na elk gebruik het nog warme
apparaat met een zachte,
vochtige doek of spons afnemen,
om lichte verontreinigingen te
verwijderen.
Voor
sterke
verontreinigingen een mild sopje
gebruiken en verschillende keren
met een zachte, vochtige doek of
spons grondig afnemen, tot alle
resten volledig verwijderd zijn.
Verwijder nooit de afdekking van
de microgolvengeleider.
2.Let erop dat er geen zeepsop of
water door de kleine openingen in
de wand dringt, omdat het
apparaat daardoor beschadigd
kan raken.
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 133
3.Gebruik geen reinigingsspray in
de ovenruimte.
4. Verwarm de oven regelmatig
door hetelucht en grill in te
schakelen, zie "Oven leeg
verwarmen" op pag. 118.
Etensresten of vetspatten
kunnen rook en onaangename
luchtjes veroorzaken.
Draaiplateau & draimechanisme
Verwijder eerst het draaiplateau en
het draaimechanisme uit de
ovenruimte. Draaiplateau en
mechanisme met een mild sopje
schoonmaken en met een zachte
doek afdrogen. Beide delen kunnen
in de afwasautomaat worden
gereinigd.
Apparaatdeur
De deur, de deurafdichting en de
afsluitvlakken regelmatig met een
vochtige doek afnemen om
verontreinigingen te verwijderen.
Gebruik
geen
agressieve
schuurmiddelen of scherpe metalen
schrapers om de ruit van de
ovendeur te reinigen aangezien
hierdoor krassen op het oppervlak
kunnen ontstaan waardoor de ruit
kan breken.
www.zanussi.com
Rekken
De rekken met een mild sopje
schoonmaken en afdrogen. U kunt
de rekken ook in de afwasautomaat
schoonmaken.
Belangrijk:
Gebruik
geen
stoomreiniger.
133
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 134
WAT TE DOEN ALS . . .
Symptoom
De magnetron niet goed functioneert?
•
•
•
De magnetron neit werkt?
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Het draaiplateau niet draait?
De magnetron niet uitschakelt?
De ovenverlichting uitvalt?
De levensmiddelen langzamer heet en gaar
worden dan voorheen?
TECHNISCHE GEGEVENS
Aansluiting aan
Zekering
Opgenomen vermogen:
Nuttige vermogen:
Microgolvenfrequentie
Buitenafmetingen:
Afmetingen ovenruimte
Inhoud ovenruimte
Draaiplateau
Gewicht
Ovenlamp
•
•
•
Mogelijke oorzaken/oplossingen
De zekering in de huisinstallatie in orde is.
De stroom misschien uitgevallen is.
Als de zekeringen in de huisinstallatie meermaals uitschakelen, neem dan contact op
met een erkend elektro-installateur.
De deur goed gesloten is.
De deurafdichtingen en de afsluitvlakken schoon zijn.
Toets START/+30 is ingedrukt.
Het draaimechanisme goed op de aandrijving zit.
Het gebruikte servies niet buiten het draaiplateau uitsteekt.
Levensmiddelen niet buiten het draaiplateau uitsteken en het zo blokkeren.
Zich geen etensresten onder het draaiplateau bevinden.
Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de zekering in de huisinstallatie uit.
Neem contact op met onze service-afdeling.
Neem contact op met onze service-afdeling. Vervangen van de ovenverlichting mag
alleen door vakmensen geschieden.
Stel een langere tijd in (dubbele hoeveelheid = bijna dubbele tijd) of
Als de levensmiddelen kouder zijn dan anders, tussendoor omroeren of omkeren of
Een hoger vermogen instellen.
magnetron
grill
magnetron + grill
hetelucht
hetelucht/magnetron
magnetron
grill
hetelucht
ZBC40440
: 230 V, 50 Hz, één fase
: min. 16 A
: 1,5 kW
: 2,8 kW
: 2,8 kW
: 2,8 kW
: 2,95 kW
: 900 W (IEC 60705)
: 1300 W (650 W x 2)
: 1450 W
: 2450 MHz * (groep 2/klasse B)
: breedte x hoogte x diepte: 592 x 462 x 537 mm
: breedte x hoogte x diepte: 375 x 272 x 395 mm **
: 40 liter **
: ø 362 mm, keramiek
: 30 kg
: 25 W/240 - 250 V
* Dit apparaat voldoet aan de eisen van de Europese norm EN55011.
Het apparaat wordt overeenkomstig deze norm als apparaat in groep 2, klasse B geclassificeerd.
Groep 2 betekent dat het apparaat hoogfrequente energie in de vorm van elektromagnetische straling voortbrengt voor het verwarmen van
levensmiddelen.
Apparaat uit klasse B betekent dat het apparaat geschikt is voor huishoudelijk gebruik.
** De inhoud van de ovenruimte wordt bepaald door max. gemeten breedte, diepte en hoogte.
De daadwerkelijke opnamecapaciteit van levensmiddelen is echter geringer.
Dit apparaat voldoet aan de EU-richtlijnen 2004/108/EC, 2006/95/EC, 2009/125/EC en 2011/65/EU.
IN HET KADER VAN DE TECHNISCHE VOORUITGANG KUNNEN DE TECHNISCHE GEGEVENS TE ALLEN TIJDE
ZONDER OPGAVE VAN REDENEN GEWIJZIGD WORDEN.
134
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 135
INSTALLATIE-AANWIJZING
De magnetron kan worden ingebouwd in positie A ,B of C:
NISMAAT ROOKAFVOER Afstand tussen kast
en plafond
B
D H
A
560 x 550 x 450
20
50
B
560 x 500 x 450
20
50
C
560 x 550 x 460
20
Niet van toepassing
Afmetingen in mm
Conventionele
oven
D
Conventionele
oven
positie C
www.zanussi.com
min. 20 mm
INSTALLEREN VAN HET APPARAAT
positie B
5 mm
1. Verwijder de verpakking en controleer het apparaat op transportschade.
2. Als de magnetron wordt ingebouwd in positie C, moeten de ventilatie-openingen (zie
afbeelding) behouden blijven.
3. Breng m.b.v. het instelsjabloon (TMAPTA004URR0) vier bevestigingsblokken in de kast
aan.
4. Plaats het apparaat in de kast. Til het daarvoor aan de onderkant over de voorste blokken
en schuif het voorzichtig naar achteren, tot de voorste lijst van het
apparaat een naadloze afsluiting vormt met de voorste opening van de kast.
5. Let erop dat het apparaat stabiel is en recht staat.
6. Bevestig het apparaat m.b.v. de meegeleverde schroeven. De bevestigingspunten
bevinden zich bij de ventilatiesleuven aan boven- en onderkant van het apparaat (zie punt
1. op pag. 110).
7. Breng de bevestigingsdopjes op de vier bevestigingspunten aan (2 extra dopjes worden
meegeleverd).
8. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de installatie van dit apparaat voldoet aan de
aanwijzingen in deze gebruiksaanwijzing en de aanwijzingen van de fabrikant van
kookplaat of oven.
450 mm
positie A
450 mm
positie B
snoerdrager
65 mm
positie C
460 mm
positie A
rookafvoer
snoerdrager
20 mm
rookafvoer
min. 20 mm
POSITIE
135
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 136
AANSLUITING OP HET STROOMNET
• Zorg ervoor dat de stekker makkelijk bereikbaar is, zodat hij in geval van nood
(A)
snel uit het stopcontact kan worden getrokken. Of het moet mogelijk zijn om
de stroom naar de oven uit te schakelen door middel van een schakelaar die
volgens de bedradingsvoorschriften is opgenomen in de vaste bedrading.
• Plaats het stopcontact niet achter de kast.
• De beste plek is boven de kast, zie (A). Verwijder bij inbouw in positie (A) de
snoerdrager (punt 15. op pag. 110) achter op het apparaat en bevestig het snoer
m.b.v. deze snoerdrager bovenop de inbouwkast (zie pag. 135).
Als het aansluitsnoer niet wordt aangesloten op positie (A), moet het onder het
apparaat door geleid worden.
• Het apparaat aansluiten op een volgens de voorschriften geïnstalleerd stopcontact
met randaarde met een eenfasige wisselspanningaansluiting (230 V/50 Hz).
Stopcontact met 16 A zekeren.
• Het aansluitsnoer mag alleen door een erkend installateur worden vervangen.
• Vóór het opstellen een stuk touw aan het aansluitsnoer aanbrengen. Daardoor wordt dan bij het inbouwen de aansluiting
aan punt (A) vereenvoudigd.
• Bij het inschuiven van het apparaat in een hoge kast mag het aansluitsnoer NOOIT beklemd raken.
• Aansluitsnoer of stekker niet in water of andere vloeistof dompelen.
ELKTRISCHE AANSLUITING
WAARSCHUWING:
DIT APPARAAT MOET GEAARD ZIJN
Als deze veiligheidsmaatregel niet wordt
opgevolgd, is de fabrikant niet aansprakelijk
voor schade.
Als de stekker die zich aan het apparaat bevindt niet in uw
stopcontact past, neem dan contact op met onze service-afdeling.
136
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 137
MILIEUINFORMATIE
Milieuvriendelijke afvalverwerking van verpakking en oude apparaten
Verpakking
Onze magnetrons moeten worden vervoerd en hebben daarom een effectieve beschermende verpakking nodig. Daarbij beperken
wij ons tot het absoluut noodzakelijke.
Delen van de verpakking (bijv. folie, styropor) kunnen gevaarlijk zijn voor kindere.
Verstikkingsgevaar! Houd de verpakking uit de buurt van kinderen.
Alle gebruikte verpakkingsmaterialen zijn niet milieu-onvriendelijk en kunnen worden hergebruikt. Het karton is van oud papier
gemaakt, het hout is onbehandeld. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen:
>PE< voor polyethyleen, bijv. de folieverpakking
>PS< voor geschuimd, cfk-vrij polystyreen, bijv. de hoekbeschermers
>PP< voor polypropyleen, bijv. de verpakkingsbanden
Door hergebruik van de verpakking hoeven minder grondstoffen te worden gebruikt en wordt de hoeveelheid afval kleiner.
Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor afvalverwerking in uw woonplaats.
Oude apparaten
Oude apparaten moeten vóór het weggooien onbruikbaar worden gemaakt: stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer
afsnijden. Als u uw oude apparaat afdankt, lever het dan in bij uw vakhandelaar of informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden
voor afvalverwerking in uw woonplaats.
Het symbool
op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als huishoudafval mag worden behandeld,
maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor
zorgt dat dit product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen voor mens en milieu die zich
zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit
product, kunt u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het product hebt gekocht.
www.zanussi.com
137
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 138
NEDERLAND – CUSTOMER CARE EN SUPPORT.
In de gebruiksaanwijzing en op www.electrolux.nl kunt u lezen wat u moet doen bij een storing en hoe u uw apparaat dient te
onderhouden.
Op deze website staan ook de eigen garantie- en reparatievoorwaarden van Electrolux (fabrieksgarantie), die u kunt downloaden
en opslaan. U kunt desgewenst een schriftelijke versie van deze voorwaarden bestellen via de afdeling Customer Care, Postbus
120, 2400 AC Alphen aan den Rijn of telefoon 0172- 468300. Heeft u onverhoopt een defect aan het apparaat, neemt u dan contact
op met onze Customer Care afdeling telefoon 0172 - 468300. Zorgt u dan dat u de volgende informatie bij de hand heeft:
Merk:......................................................................
Model:.....................................................................
Product nummer:...................................................
Serie nummer:.......................................................
Aankoop datum:....................................................
BELGIE – CUSTOMER CARE EN SUPPORT.
In de gebruiksaanwijzing en op www.electrolux.be kunt u lezen wat u moet doen bij een storing en hoe u uw apparaat dient te
onderhouden. Op deze website staan ook de eigen garantie- en reparatievoorwaarden van Electrolux (fabrieksgarantie), die u
kunt downloaden en opslaan.
U kunt desgewenst een schriftelijke versie van deze voorwaarden bestellen via de afdeling Customer Care, Raketstraat 40, 1130
Brussel of telefoon 02- 7162444. Heeft u onverhoopt een defect aan het apparaat, neemt u dan contact op met onze Customer
Care afdeling telefoon 02 - 7162444. Zorgt u dan dat u de volgende informatie bij de hand heeft:
Merk:....................................................................
Serienummer:........................................................
Aankoopdatum:......................................................
138
Model:....................................................................
Productnummer:.....................................................
www.zanussi.com
4. Dutch 40L_Layout 1 23/10/2014 08:05 Page 139
www.electrolux.com
Albania
+355 4 261 450
Rruga “Kavajës”, ish-parku autobuzëve, Tiranë
Belgique/België/
Belgien
+32 2 7162444
Raketstraat 40, 1130 Brussel/Bruxelles
Česká Republika
+420 261 302 261
Budějovická 3, Praha 4, 140 21
Danmark
+45 70 11 74 00
Strevelinsvej 38-40, 7000 Fredericia
Deutschland
+49 180 32 26 622
Fürther Str. 246, 90429 Nürnberg
Eesti
+37 2 66 50 030
Pärnu mnt. 153, 11624 Tallinn
España
+34 902 11 63 88
Carretera M-300, Km. 29,900 Alcalá de Henares Madrid
France
08 92 68 24 33
(0.34€/min)
www.electrolux.fr
Great Britain
+44 8445 616 616
Addington Way, Luton, Bedfordshire LU4 9QQ
Hellas
+30 23 10 56 19 70
4, Limnou Str., 54627 Thessaloniki
Hrvatska
+385 1 63 23 338
Slavonskaavenija 3, 10000 Zagreb
Long Mile Road Dublin 12
Ireland
+353 1 40 90 753
Italia
+39 (0) 434 558500
Corso Lino Zanussi, 30 - 33080 Porcia (PN)
Latvija
+371 67313626
Kr. Barona iela 130/2, LV-1012, Riga
Lietuva
+370 5 278 06 03
Ozo10a, LT-08200 Vilnius
Luxembourg
+352 42 431 301
Ruede Bitbourg, 7, L-1273 Hamm
Magyarország
(06-1) 467-3205
+36 1 252 1773
H-1142 Budapest XIV, Erzsébet Királyné útja 87
Nederland
+31 17 24 68 300
Vennootsweg1, 2404 CG - Alphen aan den Rijn
Norge
+47 81 5 30 222
Risløkkvn.2 , 0508 Oslo
Österreich
0810 955030
Herziggasse 9, 1230 Wien
Polska
+48 22 434 7300
ul. Kolejowa 5/7, 01-217 Warszawa
Portugal
+35 12 14 40 39 39
Quinta da Fonte - Edifício Gonçalves Zarco - Q35
2774-518 Paço de Arcos
Romania
+40 21 451 20 30
Str. Garii Progresului 2, S4, 040671 RO
Schweiz/Suisse/
Svizzera
+41 62 88 99 111
Industriestrasse10, CH-5506 Mägenwil
Slovenija
+38 61 24 25 731
Gerbičeva ulica 110, 1000 Ljubljana
Slovensko
+421 2 32 14 13 34-5
Electrolux Slovakia s.r.o., Electrolux Domáce spotrebiče
SK, Galvaniho17/B, 821 04 Bratislava
Suomi
030 600 5200
Lankapuhelinverkosta 0,0828€/puhelu
+0,032€/min Matkapuhelinverkosta 0,192€/min
Sverige
+46 (0)771 76 76 76
Electrolux Service, S:t Göransgatan 143, S-105 45
Stockholm
Türkiye
+90 21 22 93 10 25
Tarlabaşı caddesi no : 35 Taksim İstanbul
Россия
8-800-200-3589
129090 Москва, Олимпийский проспект, 16, БЦ
“Олимпик”
Україна
+380 44 586 20 60
04074 Київ, вул.Автозаводська, 2а БЦ “Алкон”
www.zanussi.com
139