57
Onderhoud kookplaat
De glasplaat die wordt gebruikt als verwarmingsvlak is per-
fect glad en niet poreus; bovendien is hij bij normale
gebruikscondities bestand tegen hitte en stoten. Voor cor-
rect onderhoud van alle onderdelen van de kookplaat ra-
den wij aan als volgt te werk te gaan:
• voor normaal reinigen is het voldoende hem met een
vochtige spons te wassen en daarna met keuken-
papier te drogen.
• Als de plaat erg vuil is moet hij worden schoonge-
maakt met een middel dat speciaal voor
keramiekplaten* is bedoeld; afspoelen en afdrogen.
• voor het verwijderen van hardnekkig vuil kunt u een
hiervoor bestemd schrapertje gebruiken. Doe dit zo
snel mogelijk zonder te wachten tot het apparaat koud
is geworden, om het hard worden van de resten te
vermijden Uitstekende resultaten kunnen ook worden
bereikt met een speciaal roestvrij staalwolsponsje
voor keramiekplaten in een sopje gedoopt.
• Als de plaat is schoongemaakt kan hij worden be-
handeld met een speciaal product voor onderhoud en
protectie: Het onzichtbare laagje dat dit product ach-
terlaat beschermt de glasplaat in het geval van over-
koken. Dit soort onderhoud moet worden uitgevoerd
als de plaat lauw of koud is.
• Vergeet niet de kookplaat altijd met schoon water af
te spoelen en nauwkeurig te drogen: restjes
schoonmaakmiddel kunnen hard worden gedurende
een volgende kookbeurt.
Belangrijke aanbevelingen
• Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of bij-
tende middelen, zoals spray voor barbecue en ovens,
ontvlekkingsmiddelen en roestverwijderende
producten, vim en schuursponsen, aangezien deze
de plaat voorgoed kunnen krassen.
• Denk eraan voorwerpen die kunnen smelten op een
afstand van de kookplaat te houden, b.v. plastic
voorwerpen, suiker of producten met een hoog
suikergehalte. Als er iets van dit soort voedsel op
de kookplaat is geknoeid, verwijder het onmiddelijk
(zolang de plaat nog warm is) met een scheermes-
scherp schrapertje, om te vermijden dat de plaat be-
schadigd wordt.
• De kookplaat mag alleen voor koken worden gebruikt.
Zet geen voorwerpen op de plaat als deze niet in ge-
bruik is. Gebruik de plaat niet om dingen op te zetten
(bestek, pannen, afdroogdoeken enz.) noch als hak-
blok.
• Aluminium bakken of folie en plastic bakken mogen
nooit op de plaat blijven staan als deze nog lauw of
warm is.
• Gebruik nooit stoom- of hogedrukapparaten voor het
reinigen van de oven.
• Plaats geen metalen voorwerpen op de kookplaat
(bestek of deksels enz.).
• Verwarm nooit etenswaren in een afgesloten doos:
deze zou kunnen openbarsten.
Schade aan de kookplaat die veroorzaakt is door dergelijk
onjuist gebruik valt automatisch niet onder de garantie.
Reinigen en onderhoud
Praktische raadgevingen voor het gebruik van de
kookplaat
Voor het beste gebruik van de kookplaat moeten enkele
fundamentele regels in acht worden genomen gedurende
het koken en het klaarmaken van de gerechten.
• Gebruik pannen met een platte bodem die perfect
aansluiten aan de verwarmingszone.
• Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat
geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te
benutten.
• Houd de bodem van de pan altijd schoon en droog zodat
hij goed aansluit aan de kookzone en zodat niet alleen
de kookzones een lange duurzaamheid genieten, maar
ook de pannen zelf.
• Vermijd dezelfde pannen te gebruiken die u ook op een
gasfornuis heeft gebruikt. De hitteconcentratie op de
gaspitten kan de bodem van een pan vervormen,
hetgeen niet de beste resultaten oplevert wanneer hij
op een keramiekplaat wordt gebruikt.
• Laat nooit een kookzone aan staan zonder een pan
erop aangezien de verhitting, die snel het maximum
niveau bereikt, de verwarmingselementen kan
beschadigen.
• De glazen kookplaat is zowel vuurvast als resistent
tegen stoten. Toch kan hij barsten als hij hard getroffen
wordt door een puntig voorwerp. In dit geval sluit u de
stroom af en wendt u zich tot een bevoegde installateur.
Houd de kookplaat altijd schoon. Wacht tot de
verwarmingszones uit zijn en afgekoeld voordat u over-
gaat tot onderhoud van de kookplaat.
Raamwerk van roestvrij staal (slechts bij enkele model-
len)
Roestvrij staal kan vlekkerig worden als er langere tijd kalk-
houdend water op blijft liggen of als gevolg van gebruik
van bijtende schoonmaakmiddelen (fosforhoudend). Spoel
en droog altijd goed af na het reinigen van de kookplaat.
Droog geknoeid water altijd meteen zorgvuldig af.