8
VACUÜMVERPAKKEN MET RECIPIËNTEN
(Niet inbegrepen in het product)
De vacuümrecipiënten zijn handig voor het bewaren van delicate etenswaren die makkelijk
geplet raken, en om vloeibaar voedsel te bewaren.
Deze recipiënten zijn niet geschikt om te koken en om in de diepvriezer te gaan. Voor de
beste prestaties gebruikt u alleen de specifieke cyclus voor recipiënten. Kies een recipiënt
die geschikt is voor de vacuüm en in de vacuümruimte past waarbij de afstand tussen de
recipiënt en het gesloten deksel van de verpakkingsmachine ongeveer 1 cm is. Doe het
product in de recipiënt en sluit deze.
Vullimieten:
VASTE PRODUCTEN
100%
BOUILLONS INFUSIES
1/2
VEGETARISCHE SAUSEN EN VLEESSAUSEN
1/3
SOORTEN ROOM, SAUSEN OP BASIS VAN ROOM
1/4
PRODUCTEN OP BASIS VAN EIEREN OF EIWITTEN
1/6
Opmerking: steek er etenswaren in die voldoende koel zijn; producten die zijn gekoeld tot 3°C
(koelkasttemperatuur) zorgt voor de beste bewaringsresultaten.
OPSLAG VAN VACUÜMVERPAKTE ETENSWAREN
Hier zijn enkele belangrijke regels die gevolgd moeten worden voor perfecte resultaten
in de keuken. Verpak geen voedsel dat al oud is of minder voedingsstoffen bevat: het
is niet mogelijk kwaliteit die al verloren gegaan is terug te winnen. Verpak alleen verse,
kwaliteitsvolle etenswaren vacuüm.
• Voedsel dat te lang aan kamertemperatuur gelaten is of dat pas klaargemaakt is, verliest
het aanvankelijke vocht en eigenschappen (kleur, aroma, smaak, enz.). Daarom worden
etenswaren het beste vacuümverpakt wanneer ze langdurig in de koelkast zijn gekoeld
totdat de temperatuur ervan +3/+6 °C bereikt (standaardkoelkasttemperatuur).
• Wanneer vacuümzakken gebruikt worden voor rauw of gekookt voedsel, vergeet dat
niet het voedsel gelijkmatig te verdelen in de zakken, om de verwijdering van lucht
te bevorderen. Vul de zakken overigens niet te veel want dit kan problemen geven bij
het sealen en leiden tot zakken die niet perfect luchtdicht zijn. In dit geval duurt de
vacuümstaat niet lang: herhaal de procedure met een nieuwe zak en controleer of de
seal niet beschadigd is of onderbroken is.
• Vul de zakken maximum 2/3 voor vaste etenswaren of 1/3 voor vloeibare of erg vochtige
etenswaren.
• Het is belangrijk dat fruit en groenten na het wassen worden afgedroogd om te
voorkomen dat er stagnerende vloeistof terechtkomt in zakken of recipiënten.
Condensatie kan het vacuümniveau verlagen zodra de zak is geseald.
• Om vers vlees langdurig te bewaren, koelt u het minstens 2 uur in de koelkast.
• Wat vis betreft, wast u hem eerst grondig, u verwijdert de schubben en de vinnen
en droogt de vis. Vervolgens koelt u hem grondig, net als bij vlees, voordat u hem
vacuümverpakt.
• Voor belegen kazen, zoals parmigiano reggiano, pecorino enz. is er geen voorbereiding
nodig. Bij verse kazen wikkelt u ze in vershoudfolie of u gebruikt en vacuümrecipiënt om
te voorkomen dat ze worden geplet.
• Voor koude resten van vlees in recipiënten en in vacuümverpakte zakken is er geen
bijzondere voorbereiding nodig.
• De bewaartijd hangt af van een aantal factoren, waaronder de oorspronkelijke kwaliteit
van de bewaarde etenswaren, de bewaartemperatuur, de koeltijd in geval van gekookte
etenswaren, het bereikte vacuümniveau en de kwaliteit van de gebruikte vacuümzak.