Aeg-Electrolux E3050-6-M Handleiding

Type
Handleiding
E3050-6
Gebruiksaanwijzing Inbouwoven
Wij danken u voor uw keuze voor een van onze producten van hoogwaardige
kwaliteit.
Lees deze gebruiksaanwijzing alstublieft zorgvuldig door, zo kunt u zeker zijn van
optimale en professionele prestaties van uw apparaat. De handleiding zal u in staat
stellen om alle processen perfect en op de meest efficiënte wijze te laten verlopen.
Wij adviseren u deze handleiding op een veilige plaats te bewaren, dan kunt u hem
te allen tijde raadplegen. Geef deze handleiding ook aan een eventuele toekomstige
eigenaar van het apparaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat.
Inhoud
Veiligheidsinformatie 2
Veiligheid van kinderen en kwetsbare
mensen 3
Algemene veiligheid 3
Montage 3
Elektrische aansluiting 4
Gebruik 4
Onderhoud en reiniging 4
Ovenlampje 5
Service-afdeling 5
Afvalverwerking van het apparaat 5
Beschrijving van het product 6
Algemeen overzicht 6
Ovenaccessoires 6
Stoomuitgang oven 7
Dagelijks gebruik 7
Eerste reiniging 7
Oven in- en uitschakelen 7
Koelventilator 7
Kookzones 7
Temperatuurinstellingen 7
Ovenfuncties 8
Ovenaccessoires plaatsen 8
Nuttige aanwijzingen en tips 9
Bakken 10
Braden 15
Grillen 17
Inmaken 18
Roosteren 18
Ontdooien 19
Onderhoud en reiniging 20
Plafond oven 20
Inschuifrails 21
Ovenlampje 21
Ovendeur en glasplaten 21
Problemen oplossen 23
Milieubescherming 24
Wijzigingen voorbehouden
Veiligheidsinformatie
Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens het apparaat te installeren of te gebruiken:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen
Uit respect voor het milieu
Voor de correcte werking van het apparaat.
Bewaar deze instructies altijd bij het apparaat, ook wanneer u het verplaatst of verkoopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een foutieve installatie
of foutief gebruik.
2
Inhoud
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Mensen, met inbegrip van kinderen, met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of verstan-
delijke vermogens of gebrek aan ervaring en kennis, mogen dit apparaat niet gebruiken.
Zij moeten onder toezicht staan of instructies krijgen over het gebruik van dit apparaat
van iemand die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen. Gevaar voor verstikking of
lichamelijk letsel.
Houd kinderen en kleine huisdieren uit de buurt van het apparaat als de deur open is of
als het apparaat aan staat. Gevaar voor letsel of ander permanent lichamelijk letsel.
Maak gebruik van de Switch-on-vergrendeling of de Key lock-functie indien het apparaat
hiermee is uitgerust. Dit voorkomt dat kinderen en kleine huisdieren het apparaat per
ongeluk aan zetten.
Algemene veiligheid
Verander de specificaties van dit product niet. Risico op letsel en beschadiging van het
apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektriciën mag het apparaat installeren en aansluiten. Neem contact
op met de service-afdeling. Dit om lichamelijk letsel of structurele schade te voorkomen.
Controleer of het apparaat niet beschadigd is tijdens het transport Sluit een beschadigd
apparaat niet aan. Neem indien nodig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal, stickers en folie van het apparaat voordat u het
voor het eerst in gebruik neemt. Verwijder niet het typeplaatje. Dit kan de garantie on-
geldig maken.
De wetten, voorschriften, richtlijnen en normen die van kracht zijn in het land waar het
apparaat wordt gebruikt dienen in acht genomen te worden (veiligheidsvoorschriften,
recyclingvoorschriften, veiligheidsvoorschriften met betrekking tot elektra en/of gas,
etc.)!
Zorg ervoor dat de stekker van het apparaat uit het stopcontact is getrokken tijdens de
installatie.
Dit apparaat is zwaar. Let op bij het verplaatsen. Gebruik altijd veiligheidshandschoenen.
Trek het apparaat nooit aan de handgreep.
Er moet een voorziening in de elektrische installatie aanwezig zijn die het mogelijk maakt
om het apparaat los te koppelen van alle polen van de netvoeding, met een contacto-
pening van minstens 3 mm.
U dient te beschikken over de juiste scheidingsvoorzieningen: stroomonderbrekers, ze-
keringen (schroefzekeringen moeten uit de houder worden verwijderd), aardlekstrips en
contacten.
Zorg dat het apparaat onder en naast een veilig bouwwerk wordt geïnstalleerd.
Houd de minimumafstanden naar andere apparaten en units in acht.
Het apparaat kan niet op een voetstuk worden geplaatst.
Ingebouwde ovens en ingebouwde fornuizen zijn uitgerust met een speciaal aansluit-
systeem. Om veiligheidsredenen mag u alleen apparaten van dezelfde fabrikant combi-
neren.
Veiligheidsinformatie
3
Elektrische aansluiting
Dit apparaat moet geaard worden.
Zorg er voor dat het voltage en de frequentie op het typeplaatje overeenkomen met de
stroomtoevoer in uw huis.
Informatie over het voltage vindt u op het typeplaatje.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd schokvrij stopcontact.
Houd kabels bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontacten uit de buurt
van de hete deur van het apparaat.
Gebruik geen meerwegsstekkers, -aansluitingen en verlengkabels. Er kan brand ontstaan.
Vervang of verander de hoofdkabels niet zelf. Neem contact op met de service-afdeling.
Zorg ervoor dat de stroomsnoeren (indien van toepassing) en kabel niet knakken of
beschadigd raken achter het apparaat.
Zorg ervoor dat de aansluiting op het net toegankelijk is na de installatie.
Trek niet aan het snoer om het apparaat los te koppelen van de netvoeding. Trek altijd
aan de stekker - indien van toepassing.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Gebruik het apparaat niet
voor commerciële of industriële doeleinden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Zo voorkomt u lichamelijk
letsel of schade aan eigendommen.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als werkblad of aanrecht.
Plaats geen ontvlambare producten of items die vochtig zijn door ontvlambare produc-
ten, en/of onstekingsproducten (gemaakt van plastic of aluminium) in, bij of op het
apparaat. Er kan brand of een explosie ontstaan.
De binnenkant van het apparaat wordt heet tijdens gebruik. Er kunnen brandwonden
ontstaan. Gebruik handschoenen wanneer u toebehoren of potten plaatst of verwijdert.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de deur van het apparaat opent als deze aan staat.
Er kan hete stoom ontsnappen. Er kunnen brandwonden ontstaan.
Om schade of verkleuring van het email te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de bodem van het apparaat en bedek het niet met
aluminiumfolie;
plaats heet water niet direct in het apparaat;
haal vochtige schotels en eten uit het apparaat als u klaar bent met koken.
Verkleuring van het email heeft geen ongewenst effect op de werking van het apparaat
Gebruik dit apparaat niet als het in contact staat met water. Raak het apparaat niet met
natte handen aan.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
De deur dient altijd gesloten te worden, ook tijdens het grillen.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u onderhouds-
handelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld voordat u onderhoud verricht. Er kunnen
brandwonden ontstaan. Er bestaat een risico dat de glasplaten kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon Opeenhopingen van vetten of andere voedselresten
kunnen brand veroorzaken.
4
Veiligheidsinformatie
Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat.
Voor uw persoonlijke veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen dient u het ap-
paraat alleen met water en zeep te reinigen. Gebruik geen ontvlambare producten of
producten die corrosie kunnen veroorzaken.
Reinig het apparaat niet met stoomreinigers, hogedrukreinigers, scherpe voorwerpen,
schuurmiddelen, schuursponzen en vlekverwijderaars
Volg de aanwijzingen van de ovenfabrikant op als u een ovenspray gebruikt. Sproei nooit
iets op het vetfilter (indien aanwezig), de verwarmingselementen en de thermostaats-
ensor.
Reinig de glazen ovendeur niet met schuurmiddelen of metalen schrapers. Het hittebe-
stendige oppervlak van de binnenruit kan hierdoor breken en versplinteren.
Als de glasplaten beschadigd raken, worden deze zwak en kunnen breken. U dient deze
te vervangen. Neem contact op met de service-afdeling.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Reinig catalytisch email niet (indien van toepassing).
Ovenlampje
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact voordat u de ovenlamp vervangt.
Er bestaat risico op elektrische schokken!
Service-afdeling
Alleen een bevoegd servicemonteur mag dit apparaat repareren. Neem contact op met
de service-afdeling.
Gebruik alleen originele reserveonderdelen.
Afvalverwerking van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorkomen
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer door en gooi het weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit voorkomt dat kinderen of kleine huisdieren in het
apparaat opgesloten raken. Er bestaat een gevaar voor verstikking.
Veiligheidsinformatie
5
Beschrijving van het product
Algemeen overzicht
2 2
1
3 4 5 6
8
9
11
13 5
4
3
2
1
12
7
10
1 Bedieningspaneel
2 Indicatielampjes kookzone
3 Stroomindicatie
4 Bedieningsknop voor de ovenfuncties
5 Temperatuurknop
6 Temperatuurlampje
7 Bedieningsknoppen voor de kookzones
8 Verwarmingselement
9 Ovenlampje
10 Ventilator
11 Onderwarmte
12 Ovenuittrekrails, verwijderbaar
13 Bakplaatposities
Ovenaccessoires
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen.
Vlakke bakplaat
6
Beschrijving van het product
Voor gebak en koekjes
Stoomuitgang oven
De stoom uit de oven komt naar buiten door de opening in de linker achterhoek van de
kookplaat (zie de Beschrijving van het apparaat in de handleiding voor de kookplaat).
Dagelijks gebruik
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik
Zie het hoofdstuk "Onderhoud en reiniging".
Oven in- en uitschakelen
1. Zet de functieknop van de oven op een ovenfunctie.
2. Zet de temperatuurregelknop op de gewenste temperatuur.
Het stroomindicatielampje gaat branden zolang de oven in gebruik is.
Het temperatuurlampje brandt zolang de oventemperatuur stijgt.
3. Voor het uitschakelen van de oven, moet u de ovenfunctieknop en de temperatuurre-
gelknop op Uit zetten.
Koelventilator
Als de oven in werking is, wordt de koelventilator automatisch ingeschakeld om de opper-
vlakken van het apparaat koel te houden. Als u het apparaat uitschakelt, blijft de koelven-
tilator werken tot de oven is afgekoeld.
Kookzones
U bedient de kookplaat die u met de oven hebt geïnstalleerd met behulp van de knoppen
voor de kookzones. Lees voor meer informatie over de kookplaat de gebruiksaanwijzing bij
de kookplaat.
Temperatuurinstellingen
Kookzonelampjes (zie "Algemeen overzicht ") geven aan welke zone u hebt ingesteld.
Bedieningsknop Functie
Warmhoudstand
1-9 Kookstanden
(1 = laagste kookstand; 9 = hoogste kookstand)
1. Draai de bedieningsknop op de gewenste temperatuurinstelling.
Dagelijks gebruik
7
2. Draai, na afloop van het bereidingsproces, de bedieningsknop op de stand "0".
Automatische opwarmfunctie
Deze informatie is alleen van toepassing als u de kookplaat met de Automatische opwarm-
functie installeert!
De automatische opwarmfunctie verhit de kookzone gedurende enige tijd op maximaal
vermogen.
1. Om de functie in te schakelen, de bedieningsknop zo ver mogelijk met de klok mee
draaien (voorbij de instelling voor de hoogste temperatuur).
2. Om door te gaan met het bereidingsproces, de bedieningsknop op de gewenste tem-
peratuurinstelling draaien.
3. Draai, na afloop van het bereidingsproces, de bedieningsknop op de stand "0".
Ovenfuncties
Functieknop van de oven Toepassing
Lampje Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te ver-
lichten.
Hetelucht Met Ring Voor het maximaal bakken op drie ovenniveaus tegelijker-
tijd. Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in
dan bij boven-/onderwarmte. En om voedsel te drogen.
BAKKEN MET HETE LUCHT Voor het bakken op één niveau van gerechten met een meer
intensieve bruinering en een krokante korst. Stel de tem-
peratuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij boven-/
onderwarmte.
Conventioneel Voor bakken en braden op één ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een krokante of knappe-
rige bodem en het bewaren van voedsel.
Ontdooien Voor het ontdooien van diepvriesvoedsel.
Grill Klein Voor het roosteren van plat voedsel in het midden van het
rooster en voor het maken van toast.
Grill Groot Voor het roosteren van plat voedsel in grote hoeveelheden
en voor het maken van toast.
Infratherm Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook om te gratineren en te bruineren.
Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de inschuifbare accessoires zo dat de dubbele zijranden aan de achterkant van de
oven komen te zitten en naar beneden wijzen. Duw de inschuifbare accessoires tussen de
geleiders van een van de ovenniveaus.
8
Dagelijks gebruik
Het rooster heeft dubbele zijranden. Deze randen
en de vorm van de geleiders vormen de anti-kan-
telbeveiliging voor de ovenaccessoires.
Nuttige aanwijzingen en tips
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Informatie over acrylamide
Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van levensmidde-
len (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico vormen tenge-
volge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Voorbeelden van kooktoepassingen
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Tem-
pera-
tuurin-
stel-
ling
Gebruik om: Tijdstip Tips
1
Bereide gerechten warmhouden naar be-
hoefte
Afdekken
1-2 Hollandaise saus, smelten: boter, cho-
colade, gelatine
5-25
min
Tussendoor mengen
1-2 Stollen: luchtige omeletten, gebakken
eieren
10-40
min
Met deksel bereiden
2-3 Zachtjes aan de kook brengen van rijst
en gerechten op melkbasis Reeds berei-
de gerechten opwarmen
25-50
min
Voeg minstens tweemaal zoveel
vloeistof toe als rijst, melkgerechten
tijdens het bereiden tussendoor
roeren
3-4 Groenten stomen, vis smoren vlees 20-45
min
Voeg een paar eetlepels vocht toe
4-5 Aardappelen stomen 20-60
min
Gebruik max. ¼ l water voor 750 g
aardappelen
Nuttige aanwijzingen en tips
9
Tem-
pera-
tuurin-
stel-
ling
Gebruik om: Tijdstip Tips
4-5 Bereiden van grotere hoeveelheden
voedsel, stoofschotels en soepen
60-150
min
Tot 3 l vloeistof plus ingrediënten
6-7 Licht gebraden: kalfsoester, kalfs cor-
donbleu, koteletten, rissoles, worstjes,
lever, roux, eieren, pannenkoeken, do-
nuts
naar be-
hoefte
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
7-8 Door-en-door gebraden, opgebakken
aardappelen, lendenbiefstukken, steaks
5-15
min
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
9 Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van vlees
(goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven
tijdens het bakken torderen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Onjuist inzetniveau Plaats de cake op een lager inzetniveau
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge oventemperatuur Stel de temperatuur lager in
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Stel geen hogere temperaturen in voor
kortere baktijden
10
Nuttige aanwijzingen en tips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te veel vocht in het deeg Minder vocht gebruiken Houd de mixtijden
aan, met name als u mixers gebruikt
Gebak is te droog Te lage oventemperatuur Stel een hogere oventemperatuur in
Gebak is te droog Te lange baktijd De baktijd verkorten
Cake wordt niet overal
even bruin
Te hoge oventemperatuur
en te korte baktijd
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen
Cake wordt niet overal
even bruin
Geen gelijkmatig mengsel Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd
Te lage temperatuur Stel de oventemperatuur iets hoger in
Bakken op één gebruiksniveau
Gebak in vormen
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband HETE LUCHT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Zandgebak/konings-
taart
HETE LUCHT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuitgebak HETE LUCHT 1 140 0:25 - 0:40
Biscuitgebak BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
HETE LUCHT 3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
HETE LUCHT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
HETE LUCHT 1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
1 180 1:10 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één gebruiksniveau
Nuttige aanwijzingen en tips
11
Gebak op bakblik
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Gistbroodje/krans BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
1
- eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Opgerolde cake met
jam
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimelgebak droog HETE LUCHT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Boter-/suikerkoek
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roerdeeg)
HETE LUCHT 3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roerdeeg)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake op slap
deeg
HETE LUCHT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwets-
bare garnering (bij-
voorbeeld kwark,
room, puddingvulling)
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Ongedesemd brood HETE LUCHT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één gebruiksniveau
Koekjes
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes HETE LUCHT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak HETE LUCHT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes HETE LUCHT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
12
Nuttige aanwijzingen en tips
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Eiwitgebak, schuim-
gebak
HETE LUCHT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes HETE LUCHT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak HETE LUCHT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Koekjes van blader-
deeg
1)
HETE LUCHT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
HETE LUCHT 3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakejes (20 per
bakblik)
1)
HETE LUCHT 3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakejes (20 per
bakblik)
1)
BOVEN- EN ON-
DERWARMTE
3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meerdere niveaus
Gebak op bakblik
Soort gebak
HETE LUCHT
2 niveaus
HETE
LUCHT
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Roomsoezen /Éclairs
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meerdere niveaus
Klein gebak/cakejes/gebak/broodjes
Soort gebak
HETE LUCHT
2 niveaus
HETE
LUCHT
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Koekjes met eiwit,
meringues
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Koekjes van blader-
deeg
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Nuttige aanwijzingen en tips
13
Soort gebak
HETE LUCHT
2 niveaus
HETE
LUCHT
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakejes (20 per
bakblik)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktabel voor hete lucht
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd in min
Pizza (dunne bodem)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 250 - 270 10 - 20
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Pastaschotel Conventioneel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Conventioneel 1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Infratherm 1 160-170 0:15-0:30
Stokbrood bedekt met
smeltkaas
1)
Infratherm 1 160-170 0:15-0:30
14
Nuttige aanwijzingen en tips
Schotel Ovenfunctie Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Zoete ovenschotels Conventioneel 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels Conventioneel 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Infratherm 1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau Temperatuur °C Tijd
Friet
1)
Infratherm 3 200-220 Zie de instruc-
ties van de fa-
brikant
1) Opmerking: Patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met
boven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel.
Braden van vlees en vis met een gewicht van meer dan 1 kg.
Giet een beetje water op de roosterplaat om het inbranden van vrijkomende vleessappen
of vet te voorkomen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de bereidingstijd) omkeren.
Voor een optimaal resultaat grote braadstukken en gevogelte tijdens de bereiding meer-
maals met braadvocht begieten.
Zet de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit, om te profiteren van de
restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Suddervlees 1 - 1,5 kg Conventio-
neel
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossehaas per cm dik-
te
- van binnen rood
1)
per cm dikte Infratherm 1 190 - 200 0:05 - 0:06
Nuttige aanwijzingen en tips
15
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
- binnen roze (medium) per cm dikte Infratherm 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte Infratherm 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 – 1,5 kg Infratherm 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casseler-
rib
1 – 1,5 kg Infratherm 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1 kg Infratherm 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg Infratherm 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg Infratherm 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg Infratherm 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 – 1,5 kg Infratherm 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 – 1,5 kg Infratherm 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Conventio-
neel
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 – 2 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 – 2 kg Conventio-
neel
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
16
Nuttige aanwijzingen en tips
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Stukken vleugel 200 – 250 g
p.p.
Infratherm 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 – 500 g
p.p.
Infratherm 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 – 1,5 kg Infratherm 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 – 2 kg Infratherm 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 – 5 kg Infratherm 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 – 3,5 kg Infratherm 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 – 6 kg Infratherm 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 – 1,5 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillen
Gebruik de grilfunctie altijd met maximale temperatuurinstelling
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Voedsel om te grillen Inzetniveau Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Nuttige aanwijzingen en tips
17
Voedsel om te grillen Inzetniveau Tijd
1e kant 2e kant
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1 liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij
1 liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Roosteren
Dek de roosters met bakpapier af.
18
Nuttige aanwijzingen en tips
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Groenten
Gerecht Temperatuur
in °C
Inzetniveau Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 nivo's
Bonen 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (reepjes) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Paddenstoelen 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zuurkool 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fruit
Gerecht Temperatuur
in °C
Inzetniveau Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 nivo's
Pruimen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Peren 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd aan-
zienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Schotel Ontdooitijd in min. Nadooitijd in min. Opmerking
Kip 1000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid
schoteltje in een groot
bord leggen, halver-
wege de tijd omdraai-
en
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150 g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300 g 30-40 10-20 -------
Nuttige aanwijzingen en tips
19
Schotel Ontdooitijd in min. Nadooitijd in min. Opmerking
Boter, 250 g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15 Room kan ook met nog
licht bevroren deeltjes
goed worden geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -------
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Maak de voorkant van het apparaat schoon met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk gebruik. Verontreinigingen laten zich dan het
makkelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik schoon met een zachte doek en een warm sopje
en een reinigingsmiddel en laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen niet worden schoon gemaakt met een agressieve
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe randen of afwasautomaat. Hierdoor kan de
antiaanbaklaag onherstelbaar worden beschadigd!
Plafond oven
Het verwarmingselement kan worden neergeklapt om het plafond van de oven gemakke-
lijker te reinigen.
Neerklappen van het verwarmingselement
1. Inschuifrails verwijderen.
2. Houd het verwarmingselement aan de
voorzijde met beide handen vast.
3. Trek het naar voren tegen de drukveer aan
langs de steun aan beide zijden.
4. Het verwarmingselement klapt omlaag.
Het plafond in de oven kan nu worden
schoongemaakt.
Verwarmingselement installeren
1. Installeer het verwarmingselement in om-
gekeerde volgorde.
Installeer het verwarmingselement naar behoren aan beide zijden, boven de steun aan de
binnenwand van de oven.
2. Plaats de inschuifrails terug.
20
Onderhoud en reiniging
Inschuifrails
Inschuifrails uitnemen
1. Trek de rails bij de voorkant uit de zijwand.
2. Trek de rails bij de achterkant uit de zij-
wand en verwijder deze.
Installeren van de inschuifrails
Installeer de inschuifrails in omgekeerde volgorde.
BELANGRIJK De afgeronde uiteinden van de inschuifrails moeten naar voren wijzen!
Ovenlampje
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrische schokken!
Voordat u het ovenlampje vervangt:
•Schakel de oven uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringenkast of schakel de stroomonderbreker uit.
Leg een doek op de bodem van de oven om het ovenlampje en het afdekglaasje te be-
schermen.
Het ovenlampje vervangen/afdekglaasje schoonmaken
1. Draai het afdekglaasje naar links en verwijder het.
2. Reinig het glazen kapje
3. Vervang het ovenlampje door een geschikt 300°C hittebestendig ovenlampje.
4. Plaats het afdekglaasje terug.
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te verwijderen.
2
1
Onderhoud en reiniging
21
LET OP!
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnieren
volledig omhoog.
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ongeveer 45°).
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder een
opwaartse hoek van de oven weg.
Plaats de ovendeur met de buitenkant omlaag
op een zachte en egale ondergrond om kras-
sen te voorkomen
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijderen
om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de pro-
cedure in omgekeerde volgorde.
De ovendeur beschikt over 2, 3 of 4 glasplaten (afhankelijk van het model)
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen.
A
A
45°
B
22
Onderhoud en reiniging
2. Trek de deur naar voren om deze te ver-
wijderen.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant vast en trek deze een voor een omhoog uit de
geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de procedure in omgekeerde volgorde. Plaats de
kleinste glasplaat eerst, daarna de grotere glasplaten.
Problemen oplossen
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De kookzones functioneren
niet
Raadpleeg de bedieningsinstructies voor het ingebouwde fornuis
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De oven wordt niet warm De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld
Controleer de kookstand
De oven wordt niet warm De zekering in de zekeringen-
kast is uitgeschakeld
Controleer de zekering. Als de
zekering meer dan een keer is
uitgeschakeld, raadpleeg dan
een gekwalificeerd elektricien.
Het ovenlampje brandt niet Het ovenlampje is stuk Vervang het ovenlampje
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-afdeling staan op het typeplaatje. Het typeplaatje
bevindt zich aan de voorkant van de binnenkant van de oven.
Wij adviseren u ze hier te noteren:
Modelbeschrijving (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
Problemen oplossen
23
Milieubescherming
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen
voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt
u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik Kunststofonder-
delen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst.
24
Milieubescherming
25
26
27
www.electrolux.com
892938872-A-012010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux E3050-6-M Handleiding

Type
Handleiding