Documenttranscriptie
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGXGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
MAGNETRONOVEN
Gebruiksaanwijzing en kooktips
CE107M / CE107MT /
CE107MST / CE107MTST
Codenr.: DE68-03638B
Korte aanwijzingen voor direct gebruik ....................................................... 2
Bedieningspaneel ....................................................................................... 2
Oven ............................................................................................................ 3
Accessoires ................................................................................................. 3
Over deze gebruiksaanwijzing..................................................................... 4
Veiligheidsvoorschriften............................................................................... 4
De magnetronoven installeren..................................................................... 5
De klok instellen........................................................................................... 6
Controleren of de oven goed werkt ............................................................. 6
De werking van een magnetronoven........................................................... 6
Wat te doen in geval van twijfel of problemen............................................. 7
Bereiden/opwarmen .................................................................................... 7
Vermogensniveaus en bereidingstijden ...................................................... 8
De bereiding beëindigen.............................................................................. 8
De bereidingstijd bijstellen........................................................................... 8
Automatisch bereiden.................................................................................. 9
Automatisch opwarmen ............................................................................. 10
Automatisch ontdooien .............................................................................. 11
Het bruineerbord (CE107MT, CE107MTST) ............................................. 12
Instellingen voor het bruineerbord (CE107MT, CE107MTST) .................. 13
Bereiding in meerdere fasen ..................................................................... 14
De oven voorverwarmen ........................................................................... 14
Bereiden met hete lucht............................................................................. 15
Grillen ........................................................................................................ 15
Accessoires selecteren.............................................................................. 16
Combinatiestand Magnetron + Grill........................................................... 16
Combinatiestand Magnetron + Hete lucht................................................. 17
Geurverdrijving .......................................................................................... 18
Veiligheidsvergrendeling van de magnetronoven ..................................... 18
Het geluidssignaal uitschakelen ................................................................ 18
Richtlijnen voor kookmaterialen................................................................. 19
Kooktips ..................................................................................................... 20
De magnetronoven reinigen ...................................................................... 28
De magnetronoven opbergen of laten repareren ...................................... 29
Technische specificaties............................................................................ 29
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGYGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Korte aanwijzingen voor direct gebruik
NL
Bedieningspaneel
Ik wil een gerecht bereiden
1. Zet het gerecht in de oven.
Druk op de toets Magnetron (
2. Druk op de toets Magnetron (
vermogen verschijnt.
).
) totdat het gewenste
9
10
3. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
11
12
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: De bereiding begint
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
13
14
Ik wil 30 seconden extra toevoegen
Laat het gerecht in de oven staan.
Druk een of meerdere keren op de toets + 30s om telkens
30 seconden toe te voegen.
15
Ik wil een gerecht automatisch ontdooien
1. Zet het diepvriesgerecht in de oven.
Druk op de toets Automatisch ontdooien (
).
2. Selecteer het type gerecht door de toets
Automatisch ontdooien ( ) in te drukken totdat de
gewenste categorie verschijnt.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
3. Stel het gewicht in met behulp van de draaiknop.
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het ontdooien begint
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
2
Display
Automatisch ontdooien
Automatisch bereiden
Magnetron
Hete lucht
Grill
Draaiknop
(bereidingstijd, gewicht en
portiegrootte)
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Stoppen/annuleren
Klok instellen
Geurverdrijving
Automatisch opwarmen
Automatisch voorverwarmen
Magnetron + Hete lucht
Magnetron + Grill
Start/+ 30s
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGZGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Oven
Accessoires
Afhankelijk van het aangeschafte model hebt u een aantal accessoires
ontvangen die u op diverse manieren kunt gebruiken.
Ventilatieopeningen
Grillelement
1. Koppeling. Deze zet u op de motoras, onder in de oven.
Doel:
De koppeling drijft het draaiplateau aan.
Ventilatieopeningen
Deur
2. Loopring. Deze zet u in het midden van de oven.
Doel:
De loopring ondersteunt het draaiplateau.
Deurgreep
Bedieningspaneel
Draaiplateau
Koppeling
Vergrendelingspallen
3. Draaiplateau. Deze zet u op de loopring en het midden is
bevestigd op de koppeling.
Doel:
Het draaiplateau dient als het belangrijkste
kookoppervlak. U kunt het plateau eenvoudig
verwijderen om het te reinigen.
4. Metalen roosters (hoog, laag rooster). Deze zet u op het
draaiplateau.
Doel:
U kunt de metalen roosters gebruiken om
twee gerechten tegelijk te bereiden. U kunt
een kleine schotel op het draaiplateau zetten
en een tweede schotel op het rooster.
De metalen roosters kunnen worden
gebruikt in de grillstand, heteluchtstand
en combinatiestand.
Vergrendelingsopeningen
Loopring
5. Bruineerbord. Dit legt u op het draaiplateau.
(Alleen CE107MT, CE107MTST.)
Doel:
Het bruineerbord gebruikt u om gerechten die
in de magnetronstand of grillcombinatiestand
worden bereid een bruin korstje te geven en
gebak en pizzadeeg knapperig te maken.
3
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwG[GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
NL
Over deze gebruiksaanwijzing
Veiligheidsvoorschriften
Hartelijk dank voor de aanschaf van een SAMSUNG-magnetronoven.
Deze gebruiksaanwijzing bevat veel waardevolle informatie over het
gebruik van deze magnetronoven:
• Veiligheidsvoorschriften
• Accessoires en kookmaterialen
• Handige kooktips
In de omslag vindt u handige korte aanwijzingen voor direct gebruik,
waarin de drie belangrijkste functies worden uitgelegd:
• Bereiden (magnetronstand)
• Ontdooien
• De bereidingstijd met 30 seconden verlengen als het gerecht
nog niet gaar of warm genoeg is
Achterin dit boekje vindt u afbeeldingen van de oven en het
bedieningspaneel, zodat u de toetsen gemakkelijk kunt vinden.
In de stapsgewijze aanwijzingen worden twee verschillende symbolen
gebruikt.
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen.
Lees de aanwijzingen zorgvuldig door en bewaar deze voor raadpleging in
de toekomst.
Voordat u gerechten of vloeistoffen in de magnetron gaat bereiden, moet u
controleren of de volgende voorzorgsmaatregelen zijn genomen.
Belangrijk
Opmerking
•
Gebruik alleen kookmaterialen die geschikt zijn voor gebruik in magnetrons.
GEEN metalen verpakkingen, bestek met gouden of zilveren sierranden,
vleespennen, vorken, enzovoort, gebruiken.
Het metalen binddraadje van papieren of plastic zakken verwijderen.
Reden: Er kunnen elektrische vonken ontstaan die de oven kunnen beschadigen.
• Omwille van het risico op ontbranding, raden wij u aan de oven in het oog te
houden wanneer u voedsel verwarmt dat in plastic of papier is verpakt.
De magnetron niet gebruiken voor het drogen van kranten of kleren.
• Voor kleine hoeveelheden voedsel is een kortere bereidings- of opwarmingstijd
nodig. Als de normale tijden worden aangehouden, kan het eten aanbranden.
• Als u rook ziet, schakelt u het apparaat uit of haalt u de stekker uit het
stopcontact, en laat u de deur dicht om eventuele vlammen te doven.
• Omdat gerechten en vloeistoffen die u met de magnetron hebt verwarmd buiten de
magnetron alsnog plotseling aan de kook kunnen raken en naar buiten spatten,
moet u bijzonder voorzichtig zijn wanneer u ze uit de magnetron haalt. Om dit te
voorkomen, ALTIJD een nagaartijd van ten minste 20 seconden aanhouden nadat
de oven is uitgeschakeld, zodat de warmte zich kan verdelen.
Roer zo nodig tijdens het verwarmen en roer ALTIJD na het verwarmen.
Bij brandwonden de volgende aanwijzingen voor eerste hulp opvolgen:
* De brandplek minimaal 10 minuten ondergedompeld houden in koud water.
* Afdekken met droog, schoon verband.
* Breng geen zalf, olie of lotion aan op de brandwond.
• NOOIT een kom of schaal tot de rand vullen. Gebruik een schaal die aan de
bovenkant breder is dan aan de onderkant om overkoken van de vloeistof te
voorkomen. Flessen met een nauwe hals kunnen exploderen als deze oververhit
raken. NOOIT een melkfles met de speen erop verwarmen. De fles kan
exploderen als deze oververhit raakt.
• De inhoud van zuigflessen en potjes met babyvoeding moeten worden
geroerd of geschud, en de temperatuur moet voor gebruik worden
gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
• Eieren in schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in de magnetron
worden verwarmd omdat ze kunnen exploderen, zelfs nadat de magnetron
niet meer verwarmt. Luchtdichte of vacuüm flessen, potten, verpakkingen,
noten in de dop, tomaten, enzovoort, niet verwarmen.
• U moet de oven regelmatig reinigen en voedselresten verwijderen.
• Als de oven niet schoon gehouden wordt, kan het oppervlak beschadigd
raken. Hierdoor kan de levensduur van het apparaat nadelig beïnvloed
worden en kunnen mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan;
• NOOIT de ventilatieopeningen bedekken met textiel of papier. Deze kunnen
vlam vatten door de hete lucht die door de oven wordt uitgestoten.
De oven kan oververhit raken en zichzelf automatisch uitschakelen. U kunt de
oven pas weer gebruiken nadat deze voldoende is afgekoeld.
• ALTIJD ovenwanten gebruiken om brandwonden te voorkomen wanneer u
een schotel uit de oven haalt.
Maatregelen ter voorkoming van mogelijke blootstelling aan
overmatige magnetronstraling
Het niet navolgen van de volgende veiligheidsvoorschriften kan leiden tot blootstelling
aan schadelijke magnetronstraling.
(a) Probeer in geen geval de oven te gebruiken met de deur open. Laat de
vergrendelingspallen in de deur intact en steek niets in de gaten van de
deurvergrendeling.
(b) Plaats geen enkel voorwerp tussen de deur en de voorplaat. Voorkom dat
resten van voedsel of reinigingsmiddelen zich op de afsluitstrippen
verzamelen. Zorg ervoor dat de deur en de afsluitstrippen altijd schoon zijn
door deze na gebruik te reinigen, eerst met een vochtige doek en daarna met
een droge doek.
(c) Als de oven is beschadigd, gebruik deze dan niet voordat deze is gerepareerd
door een gekwalificeerde magnetronservicetechnicus die door de fabrikant is
opgeleid. Het is vooral belangrijk dat de ovendeur goed sluit en dat er geen
beschadigingen zijn aan:
(1) deur (gebogen)
(2) de scharnieren (los of gebroken)
(3) de afsluitstrippen en de afdichtoppervlakken
(d) De oven mag uitsluitend worden bijgesteld of gerepareerd door een
gekwalificeerde magnetronservicetechnicus die is opgeleid door de fabrikant.
4
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwG\GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Veiligheidsvoorschriften (vervolg)
De magnetronoven installeren
•
NIET de verwarmingselementen of binnenwanden van de oven aanraken
voordat de oven is afgekoeld.
• Dompel de voedingskabel en stekker niet in water onder en houd de
voedingskabel uit de buurt van hete oppervlakken.
Gebruik de oven niet met een beschadigde voedingskabel of stekker.
• Ga tijdens het openen van de ovendeur op armlengte afstand van de oven staan.
Reden: de hete lucht en stoom die vrijkomen kunnen brandwonden veroorzaken.
• Tijdens de werking van de oven kunt u een klikkend geluid horen (met name
tijdens ontdooien).
Reden: dit geluid is normaal en wordt veroorzaakt door het schakelen van het
elektrisch vermogen.
• NOOIT de magnetronoven starten wanneer deze leeg is. De voeding wordt
veiligheidshalve automatisch uitgeschakeld. U kunt de oven weer gewoon
gebruiken nadat u deze 30 minuten hebt laten staan. U kunt het beste altijd
een glas water in de oven laten staan. Het water absorbeert de energie van de
microgolven als de oven per ongeluk wordt ingeschakeld.
• U mag de magnetronoven niet in een kast plaatsen.
Zet de oven op een plat oppervlak op 85 centimeter boven de vloer. Het
NL
oppervlak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de oven te
kunnen dragen.
20 cm
boven
85 cm
van de vloer
•
•
•
•
10 cm aan
de zijkant
1. Let er tijdens de installatie op dat voldoende
ventilatieruimte rond de oven wordt vrijgehouden:
minimaal 10 cm aan de achterzijde en de zijkanten van
de oven en minimaal 20 cm aan de bovenkant van de
oven.
2. Verwijder het verpakkingsmateriaal uit de oven.
Installeer de loopring en het draaiplateau.
Controleer of het draaiplateau vrij kan ronddraaien.
BELANGRIJK
•
10 cm
achter
3. De oven moet zodanig worden geplaatst dat u de stekker
kunt bereiken.
Laat NOOIT jonge kinderen de magnetronoven bedienen of met de
magnetronoven spelen. Laat kinderen ook nooit zonder toezicht achter in de
buurt van de magnetronoven wanneer deze in gebruik is. Nooit voorwerpen
die kinderen aantrekken boven de oven bewaren of verbergen.
Dit apparaat is niet bedoeld om te worden gebruikt door personen (waaronder
kinderen) met een verminderd fysiek, zintuiglijk of mentaal vermogen, of gebruik
aan ervaring en kennis, tenzij zij onder toezicht staan of instructies krijgen over het
gebruik van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Kinderen mogen het apparaat uitsluitend onder toezicht gebruiken om te
voorkomen dat ze ermee gaan spelen.
Het apparaat wordt heet tijdens het gebruik. Zorg ervoor dat u de
verwarmingselementen binnen in de oven nooit aanraakt.
GEEN ruwe schuurmiddelen of metalen schrapers voor het reinigen van de
glazen ovendeur gebruiken. Het oppervlak wordt hierdoor gekrast, waardoor
het glas kan barsten.
WAARSCHUWING:
Als de deur of de afsluitstrippen zijn beschadigd, mag u de oven niet gebruiken voordat
deze is gerepareerd door een gekwalificeerde monteur.
WAARSCHUWING:
Onderhoud en reparaties waarbij de behuizing, die bescherming biedt tegen
blootstelling aan microgolven, wordt verwijderd, mogen alleen worden uitgevoerd door
een gekwalificeerde monteur. Voor anderen is dit levensgevaarlijk.
WAARSCHUWING:
Vloeistoffen en andere gerechten mogen niet worden verwarmd in een afgesloten
verpakking, aangezien deze kan exploderen.
WAARSCHUWING:
Laat de oven alleen zonder toezicht door kinderen gebruiken nadat u duidelijke
instructies hebt gegeven en u ervan overtuigd bent dat het kind in staat is de oven op
een veilige manier te bedienen en begrijpt wat de gevaren zijn van incorrect gebruik.
WAARSCHUWING:
Wanneer het apparaat wordt gebruikt in de combistand, mogen kinderen de oven alleen
gebruiken onder toezicht van een volwassene vanwege de gegenereerde temperaturen.
WAARSCHUWING:
Bereikbare onderdelen kunnen heet worden tijdens het gebruik. Houd jonge
kinderen uit de buurt.
• Om veiligheidsredenen mag het apparaat niet worden gereinigd met stoomof hogedrukreinigers.
5
Indien het netsnoer beschadigd is, moet dit vervangen worden
door een speciaal snoer, verkrijgbaar bij de fabrikant of een
servicepunt.
Sluit de oven voor de veiligheid aan op een geaard stopcontact
van 230 Volt, 50 Hz. Als het netsnoer van het apparaat is
beschadigd, moet het snoer door een speciale kabel worden
vervangen.
De magnetronoven nooit in een hete of vochtige omgeving
installeren, zoals naast een gewone oven of een radiator. Let
goed op de voedingsspecificaties van de oven. Een eventueel
verlengsnoer moet van hetzelfde type zijn als de voedingskabel
die bij de oven is geleverd. Reinig de binnenzijde van de oven en
de afsluitstrippen bij de deur met een vochtige doek voordat u de
magnetronoven voor het eerst gebruikt.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwG]GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
NL
De klok instellen
Controleren of de oven goed werkt
De magnetronoven heeft een ingebouwde klok. De tijd kan worden
weergegeven in 12-uurs of 24-uurs notatie. De klok moet worden
ingesteld:
• Tijdens de installatie van de magnetronoven
• Na een stroomstoring
Op de volgende manier kunt u op elk gewenst moment eenvoudig controleren
of de oven goed werkt. Raadpleeg in geval van twijfel het gedeelte "Wat te
doen in geval van twijfels of problemen" op de volgende pagina.
Vergeet niet de klok bij te stellen tijdens het omschakelen naar
zomertijd of wintertijd.
1. Voor weergave
van de tijd in de...
12-uursnotatie
24-uursnotatie
De oven moet worden aangesloten op een geschikt stopcontact.
Het draaiplateau moet op zijn plaats liggen. Als het vermogen niet
op maximum (100 % - 900 W) is ingesteld, duurt het langer
voordat het water aan de kook raakt.
Open de deur door aan de deurgreep rechts op de deur te trekken. Zet
een glas water op het draaiplateau. Sluit de deur.
Druk op de Klok
toets...
eenmaal indrukken
tweemaal indrukken
Druk op de toets Start ( ) en stel de tijd in op 4 of 5 minuten
door nog een aantal keren op de toets Start ( ) te drukken.
Resultaat: De oven verwarmt het water gedurende 4 of
5 minuten. Het water zou dan moeten koken.
2. Stel de uren in met behulp van de draaiknop.
De werking van een magnetronoven
3. Druk op de toets Klok.
Microgolven zijn elektromagnetische golven met een hoge frequentie.
De energie in deze golven zorgt ervoor dat de gerechten gaar worden
of worden opgewarmd zonder dat de vorm of kleur ervan verandert.
U kunt een magnetronoven gebruiken voor:
• Ontdooien
• Opwarmen
• Bereiden
Bereidingsprincipe
4. Stel de minuten in met behulp van de draaiknop.
5. Druk nadat u de juiste tijd hebt ingesteld, nogmaals op de
toets Klok om de klok te starten.
Resultaat: De tijd wordt weergegeven op het moment dat
de oven niet in gebruik is.
1. De microgolven die door de magnetron worden
gegenereerd, worden binnen de ovenruimte heen en
weer gekaatst en gelijkmatig verspreid terwijl het
gerecht op het draaiplateau rond draait. Hierdoor wordt
het gerecht gelijkmatig verwarmd.
2. De microgolven worden door het gerecht
opgenomen tot een diepte van ongeveer 2,5 cm.
Het verwarmingsproces gaat verder doordat de
warmte binnen het gerecht wordt doorgegeven.
3. De bereidingstijd varieert afhankelijk van de
gebruikte schaal en de eigenschappen van het
gerecht:
• Hoeveelheid en dichtheid
• Watergehalte
• Begintemperatuur (gekoeld of kamertemperatuur)
6
Aangezien de binnenkant van het gerecht wordt verwarmd door
warmtedoorgifte, gaat het verwarmingsproces zelfs nog door nadat u
het gerecht uit de oven hebt gehaald. Om deze reden moet u de
gaartijden die in recepten en in deze gebruiksaanwijzing worden
vermeld aanhouden. Dit is om ervoor te zorgen dat:
• Het gerecht ook van binnen gaar wordt
• Het gerecht overal even warm wordt
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwG^GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Wat te doen in geval van twijfel of problemen
Bereiden/opwarmen
Om vertrouwd te raken met een nieuw apparaat is enige tijd nodig. In
geval van problemen kunt u de onderstaande oplossingen proberen. Zo
kunt u een onnodig bezoek aan de serviceafdeling voorkomen.
In de volgende procedure wordt uitgelegd hoe u een gerecht kunt bereiden NL
of opwarmen.
De volgende verschijnselen zijn normaal:
• Condensvorming in de oven
• Luchtstroom rond de deur en de behuizing
• Lichtweerkaatsing rond de deur en de behuizing
• Stoom langs de randen van de deur en via de ventilatieopeningen
Het gerecht is helemaal niet gaar
• Hebt u de juiste tijd ingesteld en de toets Start ( ) ingedrukt?
• Is de deur goed gesloten?
• Is de elektriciteitsleiding overbelast en is een zekering of
aardlekschakelaar uitgevallen?
Het gerecht is niet helemaal gaar of juist te gaar
• Hebt u de juiste bereidingstijd ingesteld voor het betreffende type
gerecht?
• Hebt u het juiste vermogen geselecteerd?
Vonken en knetterende geluiden binnen in de oven
• Gebruikt u een schaal met metalen sierrand?
• Bevindt er zich een vork of ander metalen keukengerei in de oven?
• Bevindt er zich aluminiumfolie te dicht bij de binnenwand?
De oven stoort de radio of televisie
• Tijdens de werking van de oven kan er een lichte storing op radio of
televisie waarneembaar zijn. Dit is normaal.
* Oplossing: plaats de oven uit de buurt van de televisie, radio en
antenne.
• Als de microprocessor van de oven de storing waarneemt, wordt de
display van de oven mogelijk gereset.
* Oplossing: haal de stekker uit het stopcontact en steek de stekker
weer in het stopcontact. Stel de klok opnieuw in.
De melding "E - 24" heeft de volgende betekenis
• De melding "E - 24" verschijnt automatisch voordat de magnetronoven
oververhit raakt. Mocht de melding "E - 24" verschijnen, druk dan op de
toets "Stoppen/annuleren" om het apparaat te resetten.
Controleer ALTIJD de oveninstellingen voor u de oven onbeheerd
achterlaat.
Open de deur. Plaats het gerecht in het midden van het draaiplateau. Sluit
de deur. Schakel de magnetronoven nooit in terwijl deze leeg is.
1. Druk op de toets Magnetron ( ).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(magnetronstand)
2. Selecteer het gewenste vermogen door de toets
Magnetron (
) opnieuw in te drukken totdat het
gewenste vermogen wordt weergegeven. Zie de
onderstaande vermogentabel voor meer informatie.
3. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
Resultaat: De bereidingstijd wordt weergegeven.
4. Druk op de toets Start (
).
Resultaat: De verlichting in de oven gaat aan en het
draaiplateau begint te draaien. De bereiding
begint. Zodra de bereiding is voltooid:
geeft de oven vier maal een geluidssignaal en
knippert een “0” in het display. Daarna geeft
de oven één keer per minuut een
geluidssignaal.
Als u het probleem niet met behulp van de bovenstaande aanwijzingen
kunt oplossen, kunt u contact opnemen met de klantenservice van
SAMSUNG in uw woonplaats.
Zorg ervoor dat u de volgende gegevens bij de hand hebt:
• Het modelnummer en serienummer, gewoonlijk te vinden op
de achterzijde van de oven
• Uw garantiegegevens
• Een duidelijke omschrijving van het probleem
Neem vervolgens contact op met de dealer in uw woonplaats of de
serviceafdeling van SAMSUNG.
Als u wilt kijken welk vermogen is geselecteerd,
drukt u eenmaal op de toets Magnetron ( ).
Als u tijdens de bereiding een ander vermogen
wilt instellen, drukt u twee of meerdere keren op
de toets Magnetron ( ) om het gewenste
vermogen te selecteren.
Snelle start:
7
Als u een gerecht gedurende korte tijd op maximaal vermogen
(900 W) wilt verwarmen, kunt u gewoon een of meerdere keren
de toets Start ( ) indrukken voor telkens 30 seconden
bereidingstijd. De oven start onmiddellijk.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwG_GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
NL
Vermogensniveaus en bereidingstijden
De bereiding beëindigen
Met de vermogensinstelling kunt u de hoeveelheid energie die wordt
afgegeven, en daarmee de tijd die benodigd is voor het verwarmen van het
gerecht, afstemmen op het type en de hoeveelheid van het gerecht. U kunt
kiezen uit zes vermogensniveaus.
U kunt de bereiding elk gewenst moment onderbreken om:
• naar het gerecht te kijken
• het gerecht om te keren of door te roeren
• het gerecht te laten nagaren
Vermogensniveau
Percentage
Uitvoer
100 %
67 %
50 %
33 %
20 %
11 %
900 W
600W
450 W
300 W
180 W
100 W
HOOG
MIDDEL/HOOG
MIDDEL
MIDDEL/LAAG
Ontdooien
LAAG
Om het bereidingsproces… Voert u voert deze stappen uit...
De bereidingstijden die in recepten en in dit boekje worden vermeld,
corresponderen met het opgegeven vermogen.
Kiest u een…
dan moet de bereidingstijd worden…
hoger vermogen
lager vermogen
verkort
verlengd
tijdelijk te onderbreken
Open de deur.
Resultaat: De bereiding wordt gestopt.
U kunt de bereiding hervatten door de deur te sluiten
en weer op Start ( ) te drukken.
volledig
Druk op de toets Stop.
Resultaat: De bereiding wordt gestopt.
Als u de bereidingsinstellingen wilt annuleren, drukt u
nogmaals op de toets Stop.
De bereidingstijd bijstellen
U kunt telkens 30 seconden aan de bereidingstijd toevoegen door de toets
+ 30s in te drukken.
• De voortgang van het kookproces op elk gewenst moment
controleren door de deur te openen
• De resterende bereidingstijd verlengen
U kunt de bereidingstijd van het gerecht steeds met
30 seconden verlengen door telkens de toets Start ( ) in te
drukken.
• Voorbeeld: Als u drie minuten wilt toevoegen, drukt u
de toets Start (
) zes keer in.
8
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwG`GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Automatisch bereiden
De vijf programma's voor automatisch bereiden (
) kennen elk een
voorgeprogrammeerde bereidingstijd. U hoeft geen bereidingstijd of
vermogensniveau in te stellen.
U kunt de grootte van elke portie instellen met de draaiknop.
Hieronder vindt u een lijst met de verschillende programma's voor
automatisch bereiden, inclusief de bijbehorende hoeveelheden,
nagaartijden en aanbevelingen. Bij de programma 's 1 en 2 wordt
alleen de magnetronfunctie gebruikt.
Bij de programma's 3 en 4 wordt een combinatie van magnetron en
grill gebruikt.
Bij programma 5 wordt een combinatie gebruikt van magnetron en
hete lucht.
Gebruik alleen magnetronbestendige schalen.
Open de deur. Plaats het gerecht in het midden van het draaiplateau.
Sluit de deur.
Code Gerecht
1. Druk op de toets Automatisch bereiden (
).
Portie
Verse
groenten
200-250 gr.
300-350 gr.
400-450 gr.
500-550 gr.
600-650 gr.
700-750 gr.
2-3 min. Weeg de groente nadat u deze hebt
gewassen, schoongemaakt en in
gelijke stukken hebt gesneden. Doe
ze in een glazen schaal met deksel.
Voeg 30 ml (2 eetlepels) water toe
voor 200-250 gr., 45 ml (3 eetlepels)
toe voor 300-450 gr. en voeg
60-75 ml (4-5 eetlepels) toe voor
500-750 gr. Na de bereiding
doorroeren. Bij grotere
hoeveelheden tijdens de bereiding
eenmaal doorroeren.
2.
Geschilde,
gekookte
aardappelen
300-350 gr.
400-450 gr.
500-550 gr.
600-650 gr.
700-750 gr.
2-3 min. Weeg de aardappelen nadat u deze
hebt geschild, gewassen en in
gelijke stukken hebt gesneden. Doe
ze in een glazen schaal met deksel.
Voeg 45 ml (3 eetlepels) water toe
voor 300-450 gr. aardappelen en
60 ml (4 eetlepels) voor 500-750 gr.
3.
Geroosterde
vis
200-300 gr.
(1 st.)
400-500 gr.
(1-2 st.)
600-700 gr.
(2 st.)
4.
Kipdelen
200-300 gr.
(1 st.)
400-500 gr.
(2 st.)
600-700 gr.
(3 st.)
5.
Geroosterd
rundvlees /
lamsvlees
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch bereiden (
) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
3. U kunt de grootte van elke portie instellen met de
draaiknop.
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het gerecht wordt bereid volgens het
geselecteerde programma.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
9
Nagaartijd Aanbevelingen
1.
900-1000 gr.
1200-1300 gr.
1400-1500 gr.
3 min.
Smeer de buitenkant van de vis in
met olie en voeg kruiden toe. Leg de
vissen naast elkaar, in
tegenovergestelde richting, op het
hoge metalen rooster. Omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt.
2-3 min. Smeer de kipdelen in met olie en
kruid ze met peper, zout en
paprikapoeder. Leg de stukken in
een cirkel op het hoge rooster met
het vel naar beneden. Omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt.
10-15
min.
Smeer het rundvlees/lamsvlees in
met olie en kruiden (alleen peper:
het zout pas na het roosteren
toevoegen). Leg het vlees op het
lage rooster met de vetrand naar
beneden. Omkeren wanneer het
geluidssignaal klinkt. Het vlees na
het roosteren en tijdens het nagaren
in aluminiumfolie wikkelen.
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGXWGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Automatisch opwarmen
NL
Hieronder vindt u een lijst met de verschillende programma’s voor
automatisch opwarmen en bereiden, inclusief de bijbehorende
hoeveelheden, nagaartijden en aanbevelingen. Bij de programma 's
1 en 2 wordt alleen de magnetronfunctie gebruikt.
Bij programma’s 3 en 4 wordt een combinatie van magnetron en hete
lucht gebruikt.
De vier programma's voor automatisch opwarmen (
) kennen elk
een voorgeprogrammeerde bereidingstijd. U hoeft geen bereidingstijd
of vermogensniveau in te stellen.
U kunt de grootte van elke portie instellen met de draaiknop.
Gebruik alleen magnetronbestendige schalen.
Open de deur. Plaats het gerecht in het midden van het draaiplateau.
Sluit de deur.
1. Druk op de toets Automatisch opwarmen (
Code Gerecht
10
3 min.
300-350 gr.
400-450 gr.
500-550 gr.
2.
Soep/sauzen
(gekoeld)
200-250 ml 2-3 min.
300-350 ml
400-450 ml
500-550 ml
600-650 ml
700-750 ml
3.
Diepvriespizza 300-400 gr.
450-550Ggr.
600-700 gr.
4.
Ingevroren
broodjes
3. U kunt de grootte van elke portie instellen met de
draaiknop.
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het gerecht wordt bereid volgens het
geselecteerde programma.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
Nagaartijd Aanbevelingen
Kant-en-klare
maaltijden
(gekoeld)
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch opwarmen (
) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
Portie
1.
-
100-150 gr. 3-5 min.
200-250 gr.
300-350 gr.
400-450 gr.
De maaltijd op een ovenvast
bord plaatsen en afdekken met
magnetronfolie. Dit programma
is geschikt voor maaltijden die
uit 3 componenten bestaan
(bijvoorbeeld vlees met jus,
groenten en aardappelen, rijst of
pasta).
Giet de soep in een diepe,
aardewerken soepbord of schaal
en dek deze tijdens het opwarmen
af met een plastic deksel.
Roer de soep door zodra de oven
een pieptoon laat horen. (De oven
gaat gewoon door en stopt op het
moment dat u de deur open
maakt.)
Voor en na het nagaren zorgvuldig
doorroeren.
Leg één diepgevroren pizza
(-18 °C) op het hoe rooster of leg
één pizza op het lage en één
pizza op het hoge rooster.
Leg 2 tot 6 diepgevroren
broodjes (-18 °C) in een cirkel op
het lage rooster. Verdeel
8 diepgevroren broodjes
gelijkmatig over het lage en
hoge rooster. Dit programma is
geschikt voor kleine, ingevroren
broodproducten zoals bolletjes,
ciabattabroodjes en kleine
stokbroodjes.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGXXGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Automatisch ontdooien
Met de functie Automatisch ontdooien ( ) kunt u vlees, gevogelte, vis,
brood, gebak en fruit ontdooien. De ontdooitijd en het vermogen worden
automatisch ingesteld. U hoeft alleen het programma en het gewicht in te
stellen.
Hieronder vindt u een lijst met de verschillende programma 's voor
NL
automatisch ontdooien, inclusief de bijbehorende hoeveelheden,
nagaartijden en aanbevelingen. Verwijder alle verpakkingsmateriaal voor
u met het ontdooien begint.
Plaats vlees, gevogelte en vis op een glazen of keramische schaal, leg
brood en gebak op keukenpapier.
Gebruik alleen magnetronbestendige schalen.
Open de deur. Plaats het diepgevroren gerecht op een keramisch bord in
het midden van het draaiplateau. Sluit de deur.
1. Druk op de toets Automatisch ontdooien (
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch ontdooien ( ) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
3. Stel het gewicht van het gerecht in met behulp van de
draaiknop.
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat:
Het ontdooien begint.
De oven laat tijdens het ontdooiproces een
geluidssignaal horen om u eraan te herinneren
het gerecht om te keren.
Code Gerecht
Portie
1.
Vlees
200-2000 gr. 20-90 min. De randen afschermen met
aluminiumfolie. Het vlees omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt. Dit
programma is geschikt voor rundvlees,
lamsvlees, varkensvlees, biefstuk,
karbonades en gehakt.
2.
Gevogelte 200-2000 gr. 20-90 min. Het uiteinde van de poten en vleugels
afschermen met aluminiumfolie. Het
vlees omkeren wanneer het
geluidssignaal klinkt. Dit programma is
zowel geschikt voor een hele kip als voor
kipdelen.
3.
Vis
200-2000 gr. 20-60 min. Scherm de staart van de vis af met
aluminiumfolie. De vis omkeren wanneer
het geluidssignaal klinkt. Dit programma
is zowel geschikt voor een hele vis als
voor visfilet.
4.
Brood /
gebak
125-1000 gr. 10-60 min. Brood horizontaal op een stuk
keukenpapier leggen en omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt.
Gebak op een keramisch bord leggen,
zo mogelijk omkeren wanneer het
geluidssignaal klinkt. (de oven blijft aan
en wordt tijdelijk stopgezet wanneer u de
deur opent). Dit programma is geschikt
voor alle soorten brood, heel of
gesneden, evenals broodjes en
stokbroodjes. Leg de broodjes in een
cirkel. Dit programma is geschikt voor
alle soorten gistgebak, koekjes,
kwarktaart en bladerdeeg. Het is niet
geschikt voor zandgebak, fruit- en
slagroomtaart en cake met
chocoladegarnering.
5.
Fruit
100-600 gr.
5. Druk nogmaals op de toets Start ( ) om verder te gaan
met het ontdooien.
Resultaat: Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
U kunt ook gerechten handmatig ontdooien. Hiertoe selecteert u de
magnetronfunctie met een vermogen van 180 W. Raadpleeg het
gedeelte "Gerechten ontdooien" op pagina 24 voor meer informatie.
11
Nagaartijd Aanbevelingen
5-20 min. Fruit gelijkmatig verdelen over een platte
glazen schaal. Dit programma is
geschikt voor alle soorten fruit.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGXYGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Het bruineerbord (CE107MT, CE107MTST)
NL
Het bruineerbord reinigen
Tijdens het bereiden van gerechten in een magnetronoven en bij het
gebruik van de grillstand of magnetronstand in grill-/heteluchtovens,
wordt de bodem van gebak en pizza niet knapperig. Met het
bruineerbord kunt u echter toch een knapperig eindresultaat bereiken.
De beste manier om het bruineerbord te reinigen is dit te
wassen in een warm sopje. Spoel het bord vervolgens af met
schoon water. Gebruik geen harde borstel of spons omdat
anders de toplaag beschadigd kan worden.
U kunt het bruineerbord ook gebruiken voor spek, eieren, braadworst,
enzovoort.
Verwarm het bruineerbord voor gebruik eerst 3 tot 5 minuten voor in
de combinatiestand:
• Combinatie van hete lucht (250 °C) en magnetron
(600 W vermogen) of
• Combinatie van grill en magnetron (600W vermogen)
1. Verwarm het bruineerbord voor zoals hierboven beschreven.
• Gebruik altijd ovenwanten, want het bruineerbord
wordt erg heet.
2. Smeer het bord in met olie als u er gerechten als eieren en
spek op gaat bakken, zodat de gerechten mooi bruin worden.
3. Leg de gerechten op het bruineerbord.
• Zet geen schalen op het bruineerbord die niet
hittebestendig zijn (zoals plastic schaaltjes).
4. Leg het bruineerbord op het draaiplateau of het lage rooster in
de magnetronoven.
• Leg het bruineerbord nooit in de oven zonder het
draaiplateau.
5. Druk op de toets Magnetron + Grill (
).
6. Selecteer het vermogen door op de toets
Magnetron + Grill (
) te drukken.
7. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
8. Druk op Start / + 30s.
Resultaat: De bereiding begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
12
Aangezien het bruineerbord een teflonlaag heeft, kan het bij onjuist
gebruik worden beschadigd.
• Nooit gerechten op het bord snijden. Haal het gerecht van het
bord voor u het in stukken snijdt.
• Keer het gerecht bij voorkeur om met een plastic of houten
spatel.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGXZGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Instellingen voor het bruineerbord (CE107MT, CE107MTST)
Het is raadzaam het bruineerbord rechtstreeks op het draaiplateau voor te verwarmen.
Verwarm het bruineerbord gedurende 5 minuten voor met de functie 600 W + Grill en volg de tijden en instructies uit de tabel op.
Gerecht
Bacon
Hoeveelheid
Voorverwarmtijd
(Min)
Bereidwijze
Bereidingstijd
(Min)
Aanbevelingen
4-6 plakjes
(80 gr.)
3
600 W + Grill
3-4
Bruineerbord voorverwarmen.
Plakjes naast elkaar op het bruineerbord leggen. Bruineerbord op het hoge rooster
zetten.
Gegrilde tomaat
200 gr.
3
300 W + Grill
3-4
Bruineerbord voorverwarmen.
Tomaten doormidden snijden. Wat kaas eroverheen leggen. In een cirkel op het
bruineerbord leggen en op het hoge rooster zetten.
Omelet
300 gr.
3-4
450 W + Grill
3½-4½
Bruineerbord voorverwarmen en insmeren met
1 eetl. olie. Versgesneden groenten, bijvoorbeeld paprika, uien, courgette en
champignons op het bord leggen.
Bruineerbord op het hoge rooster zetten.
Gegrilde
groenten
250 gr.
3-4
450 W + Grill
7-8
Bruineerbord voorverwarmen en insmeren met
1 eetl. olie. Versgesneden groenten, bijvoorbeeld paprika, uien, courgette en
champignons op het bord leggen.
Bruineerbord op het hoge rooster zetten.
Miniloempia’s
(diepvries) met
garnering
250 gr.
2-3
1e fase:
300 W + 250 °C
2e fase:
Alleen grill
1e fase:
6-7
2e fase:
5-6
300-400 gr.
4-5
600 W + Grill
6-8
Stokbroodjes
(diepvries)
250 gr.
3-4
300 W + 200 °C
10-12
Bruineerbord voorverwarmen.
Leg de bevroren broodjes met beleg (zoals groenten, ham en kaas) erop. Zet het
bruineerbord op het lage rooster.
Kipnuggets
(diepvries)
250 gr.
4
600 W + Grill
6-7
Bruineerbord voorverwarmen. Bord insmeren met
1 theel. olie. De kipnuggets op het bruineerbord leggen. Bruineerbord op het hoge
rooster zetten. Na 4-5 minuten omkeren.
Ingevroren
pizza
Bruineerbord voorverwarmen.
Loempia's gelijkelijk verdeeld op het bord leggen.
Zet de plaat op het lage rooster.
Bruineerbord voorverwarmen.
Leg de bevroren pizza op het bruineerbord.
Bruineerbord op het hoge rooster zetten.
13
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGX[GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
NL
Bereiding in meerdere fasen
De oven voorverwarmen
U kunt met de magnetronoven gerechten bereiden in maximaal drie fasen.
(Bij bereiden in meerdere fasen kunt u de heteluchtstand, de
combinatiestand Magnetron + Hete lucht en de stand Automatisch
voorverwarmen niet gebruiken.) Voorbeeld: U kunt een gerecht automatisch
ontdooien en aansluitend bereiden zonder de oven na elke fase opnieuw in te
stellen. U kunt als volgt 1,8 kg kip in drie fasen ontdooien en bereiden:
• Ontdooien
• 30 minuten verwarmen in de magnetronstand
• 15 minuten grillen
Bij gebruik van de heteluchtfunctie is het aan te bevelen dat u de oven
voorverwarmt voor u het gerecht in de oven zet.
Nadat de oven de gevraagde temperatuur heeft bereikt, wordt deze
ongeveer 10 minuten vastgehouden. Daarna wordt de oven
automatisch uitgeschakeld.
Controleer of het grillelement zich op de gewenste positie bevindt.
1. Druk op de toets Automatisch voorverwarmen (
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
250 °C (temperatuur)
Ontdooien moet de eerste fase zijn. De combinatiestand en grillstand kunnen
slechts eenmaal worden gebruikt in de laatste twee fasen. De
magnetronfunctie kan tweemaal worden gebruikt (op verschillend vermogen).
1. Druk op de toets Automatisch ontdooien (
2. Druk een of meerdere keren op de toets
) om de temperatuur
Automatisch voorverwarmen (
in te stellen.
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch ontdooien (
) te drukken.
3. Druk op de toets Start (
).
Resultaat: De oven wordt tot de gevraagde temperatuur
voorverwarmd.
De displaytijden zijn 8 seconden voor de
geselecteerde stand en 2 seconden voor de
temperatuur (in deze volgorde).
Bijvoorbeeld bij automatisch voorverwarmen
op 200 °C
3. Stel het gewicht in door aan de draaiknop te draaien
totdat het juiste gewicht wordt weergegeven
(in dit voorbeeld 1800 gr.).
4. Druk op de toets Magnetron (
).
(wordt 8 seconden
weergegeven)
5. Stel het gewenste vermogen in door op de toets
Magnetron ( ) te drukken tot het gewenste vermogen
wordt weergegeven. (450 W in het voorbeeld.)
(wordt 2 seconden
weergegeven)
Zodra de ingestelde temperatuur wordt
bereikt, geeft de oven 6 maal een
geluidssignaal en wordt de temperatuur
10 minuten vastgehouden.
Weer 10 minuten later klinkt vier maal een
geluidssignaal en wordt de oven
uitgeschakeld.
6. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
(30 minuten in het voorbeeld.)
7. Druk op de toets Grill (
).
).
8. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
(15 minuten in het voorbeeld.)
9. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: De bereiding begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
14
Wanneer de temperatuur in de oven de ingestelde waarde
bereikt, klinkt zesmaal een geluidssignaal en wordt de
temperatuur 10 minuten lang gehandhaafd.
Als u wilt weten wat de huidige temperatuur in de ovenruimte is,
drukt u op de toets Automatisch voorverwarmen (
).
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGX\GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Bereiden met hete lucht
Grillen
Met de heteluchtfunctie kunt u gerechten bereiden zoals in een
gewone oven. Hierbij wordt de magnetronfunctie niet gebruikt. U kunt
de temperatuur naar behoefte instellen op acht vaste standen tussen
40 °C en 250 °C. De maximale bereidingstijd is 60 minuten.
Met de grillfunctie kunt u gerechten snel verwarmen en laten bruinen,
zonder microgolven te gebruiken.
• Gebruik altijd ovenwanten bij het hanteren van de
ovenschalen, want deze worden zeer heet.
• U krijgt een beter grillresultaat als u het hoge rooster
gebruikt.
Zie pagina 14 als u de oven wilt voorverwarmen.
• Gebruik altijd ovenwanten bij het hanteren van de
ovenschalen, want deze worden zeer heet.
• De gerechten worden beter gaar en bruin als u het lage
rooster gebruikt.
1. Open de deur en leg het gerecht op het rooster.
Controleer of het grillelement zich in de horizontale stand bevindt en
of het draaiplateau op zijn plaats ligt. Open de deur en zet de schaal op
het lage rooster op het draaiplateau.
2. Druk op de toets Grill ( ).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(grillstand)
1. Druk op de toets Hete lucht ( ).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(heteluchtstand)
250 °C (temperatuur)
•
3. Stel de grilltijd in met behulp van de draaiknop.
• De maximale grilltijd is 60 minuten.
2. Druk een of meerdere keren op de toets Hete lucht ( )
om de temperatuur in te stellen.
(Temperatuur : 250, 220, 200, 180, 160, 140, 100, 40 °C)
4. Druk op de toets Start (
).
Resultaat: Het grillen begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
3. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: De bereiding begint.
De vooraf ingestelde bereidingstijd wordt 8
seconden in het display weergegeven en de
temperatuur wordt vervolgens 2 seconden
weergegeven.
Bijvoorbeeld 30 minuten bereidingstijd bij 200 °C
(wordt 8 seconden
weergegeven)
(wordt 2 seconden
weergegeven)
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
Bij het grillen kunt u de temperatuur niet zelf instellen.
Als u wilt weten wat de huidige temperatuur in de ovenruimte is,
drukt u op de toets Automatisch voorverwarmen (
).
15
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGX]GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Accessoires selecteren
Combinatiestand Magnetron + Grill
Voor bereiding met hete lucht hebt u geen speciale
kookmaterialen nodig. Gebruik echter alleen
kookmaterialen die u ook in een normale oven kunt
gebruiken.
Magnetronbestendige schalen zijn meestal niet geschikt
voor bereiding met hete lucht. Gebruik geen plastic
schalen en schotels, papieren kopjes en borden,
enzovoort.
Als u een van de combinatiestanden wilt gebruiken
(magnetron en grill of hete lucht), gebruik dan alleen
schalen die zowel ovenvast als magnetronbestendig zijn.
Metalen kookmaterialen en bestek kunnen schade aan
de oven veroorzaken.
NL
U kunt ook magnetron en grill combineren om gerechten snel te bereiden
en tegelijkertijd te bruinen.
Gebruik ALTIJD kookmaterialen die magnetronbestending en
ovenvast zijn. Glazen en keramische schalen zijn ideaal omdat ze de
microgolven goed doorlaten.
Gebruik ALTIJD ovenwanten bij het omgaan met de ovenschalen,
want deze worden zeer heet.
U krijgt een beter grillresultaat als u het hoge rooster gebruikt.
Open de deur. Leg het gerecht op het rooster dat het meest geschikt is voor
het betreffende type gerecht. Zet het rooster op het draaiplateau. Sluit de
deur.
1. Druk op de toets Magnetron + Grill (
).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(magnetron + grill combinatiestand)
600 W (geleverd vermogen)
Zie de Richtlijnen voor kookmaterialen op pagina 19 voor meer
informatie over geschikte kookmaterialen en bestek.
2. Selecteer het gewenste vermogen door de toets
Magnetron + Grill (
) in te drukken totdat het
gewenste vermogen wordt weergegeven (300-600 W).
• Bij het grillen kunt u de temperatuur niet zelf instellen.
3. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
• De maximale bereidingstijd is 60 minuten.
4. Druk op de toets Start (
).
Resultaat:
De bereiding begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
16
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGX^GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Combinatiestand Magnetron + Hete lucht
U kunt ook magnetron en hete lucht in combinatie gebruiken.
Voorverwarmen is niet nodig, want de microgolven doen vanaf het begin
hun werk.
Veel gerechten zijn geschikt voor bereiding in deze combinatiestand, met
name:
• Gebraden vlees en gevogelte
• Taart en cake
• Ei- en kaasschotels
Open de deur. Zet het gerecht op het draaiplateau of op het lage
rooster, dat vervolgens op het draaiplateau moet worden gezet. Sluit de NL
deur. Het grillelement moet in de horizontale stand staan.
1. Druk op de toets Magnetron + Hete lucht (
).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(combinatiestand magnetron+hete lucht)
600 W (geleverd vermogen: Schakelt over naar
de volgende temperatuur na 2 seconden)
250 °C (temperatuur)
Gebruik ALTIJD kookmaterialen die magnetronbestending en
ovenvast zijn. Glazen en keramische schalen zijn ideaal omdat ze de
microgolven goed doorlaten.
Gebruik ALTIJD ovenwanten bij het omgaan met de ovenschalen,
want deze worden zeer heet.
De gerechten worden beter gaar en bruin als u het lage rooster
gebruikt.
2. Stel de temperatuur in door op de toets
Magnetron + Hete lucht (
) te drukken.
(Temperatuur : 250, 220, 200, 180, 160, 140, 100, 40 °C)
3. Stel de bereidingstijd in met behulp van de draaiknop.
• De maximale bereidingstijd is 60 minuten.
4. Selecteer het gewenste vermogen door op de toets
Magnetron + Hete lucht (
) te drukken totdat het
gewenste vermogen wordt weergegeven
(600, 450, 300, 180, 100 W).
5. Druk op de toets Start (
).
Resultaat:
De bereiding begint.
De oven wordt verwarmd tot de ingestelde
temperatuur en de magnetronfunctie gaat
verder totdat de bereidingstijd is verstreken.
De vooraf ingestelde bereidingstijd wordt 8
seconden in het display weergegeven en de
temperatuur wordt vervolgens 2 seconden
weergegeven.
Bijvoorbeeld 30 minuten bereidingstijd bij 200 °C
(wordt 8 seconden
weergegeven)
(wordt 2 seconden
weergegeven)
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een “0”. Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
17
Als u wilt weten wat de huidige temperatuur in de ovenruimte is,
drukt u op de toets Automatisch voorverwarmen (
).
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGX_GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
NL
Geurverdrijving
Het geluidssignaal uitschakelen
Gebruik deze functie nadat u gerechten met een sterke geur hebt bereid of
na rookvorming in de magnetronoven.
Reinig eerst de binnenkant van de oven.
U kunt op elk gewenst moment het geluidssignaal uitschakelen.
1. Druk tegelijkertijd op Automatisch voorverwarmen (
)
) (ongeveer één seconde).
en Magnetron + Grill (
Resultaat: De oven laat nu geen geluidssignalen meer
horen.
Druk na deze reiniging op de toets Geurverdrijving.
U hoort vier pieptonen.
2. U kunt de geluidssignalen weer inschakelen door de
toetsen Automatisch voorverwarmen (
) en
) een seconde lang gelijktijdig in te
Magnetron + Grill (
drukken.
Resultaat: De oven werkt weer normaal.
De geurverdrijving duurt in eerste instantie ongeveer 5 minuten.
U kunt de geurverdrijvingstijd ook instellen door op de toets
+ 30s te drukken.
De geurverdrijving kan maximaal 60 minuten worden voortgezet.
Veiligheidsvergrendeling van de magnetronoven
Deze magnetronoven is voorzien van een speciaal kinderslot waarmee u de
oven kunt "vergrendelen" zodat de oven niet per ongeluk kan worden
aangezet door kinderen of personen die niet vertrouwd zijn met de oven.
De oven kan op elk gewenst moment worden vergrendeld.
1. Houd de toetsen Grill (
) en
Magnetron + Hete lucht (
) tegelijkertijd ingedrukt
(ongeveer drie seconden).
Resultaat:
De oven is nu vergrendeld.
De volgende indicatie verschijnt: "L".
2. Als u de vergrendeling van de oven wilt opheffen, drukt u
tegelijkertijd op de toetsen Grill (
) en
Magnetron + Hete lucht (
) (ongeveer drie
seconden).
Resultaat: De oven kan nu weer normaal worden gebruikt.
18
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGX`GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Richtlijnen voor kookmaterialen
Om voedsel in een magnetronoven te kunnen bereiden moeten de
microgolven in staat zijn het voedsel te bereiken, zonder te worden
weerkaatst of geabsorbeerd door de gebruikte schaal.
Daarom moet het kookmateriaal zorgvuldig worden geselecteerd. Als het
kookmateriaal is gemarkeerd als magnetronbestendig, hoeft u zich geen
zorgen te maken.
In de volgende lijst vindt u diverse soorten kookmaterialen en wordt
vermeld of en hoe deze in de magnetron kunnen worden gebruikt.
Kookmateriaal
Magnetron Opmerkingen
bestendig
Aluminiumfolie
Niet langer dan acht minuten
voorverwarmen.
Porselein en aardewerk
Porselein, aardewerk en geglazuurd
aardewerk zijn meestal wel geschikt, tenzij
er een metalen sierrand op is aangebracht.
Wegwerpborden van
polyester en karton
Sommige diepvriesmaaltijden zijn verpakt
in deze materialen.
Kunnen worden gebruikt voor het
opwarmen van voedsel. Het polystyreen
kan smelten door oververhitting.
Kunnen vlam vatten.
•
•
Glas
•
Papieren zakken
en kranten
Kringlooppapier en
metalen
garneringen
•
Ovenvaste
serveerschalen
Fijn glaswerk
•
Glazen potten
Papier
• Borden, bekers,
servetten en
keukenrol
• Kringlooppapier
Plastic
• Opbergdozen
Kan worden gebruikt in kleine
hoeveelheden om te voorkomen dat
bepaalde delen van het voedsel te gaar
worden. Als te veel folie wordt gebruikt of
de folie te dicht bij de ovenwand komt,
kunnen echter vonken ontstaan.
Bruineerbord
Fast-foodverpakkingen
• Polystyreen
bekers
Metaal
• Schalen
• Binddraadjes voor
plastic zakken
19
Plasticfolie
•
Diepvrieszakken
: Aanbevolen
: Wees voorzichtig
: Onveilig
Kunnen worden gebruikt, tenzij voorzien
van metalen sierrand.
Kunnen worden gebruikt voor het
opwarmen van voedsel of vloeistoffen.
Fijn glaswerk kan breken als gevolg van
plotselinge verhitting.
Het deksel moet worden verwijderd. Alleen
geschikt voor opwarmen.
•
Vetvrij papier
Kan vonken veroorzaken.
Kunnen vonken en brand veroorzaken.
Voor korte bereidingstijden en opwarmen.
Ook voor het absorberen van overtollig
vocht.
Kan vonken veroorzaken.
Met name hittebestendig thermoplastic.
Sommige soorten plastic kunnen
vervormen of verkleuren bij hoge
temperaturen. Gebruik geen melamine.
Kan worden gebruikt om vocht vast te
houden. Mag niet in contact komen met
het voedsel. Wees voorzichtig bij het
verwijderen van de folie. Er kunnen hete
dampen ontsnappen.
Alleen indien kookvast of ovenbestendig.
Mag niet luchtdicht zijn. Zo nodig met een
vork gaatjes aanbrengen.
Kan worden gebruikt om vocht vast te
houden en spatten te voorkomen.
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGYWGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips
NL
Microgolven
Bereiding van diepvriesgroenten
Microgolven dringen door in het gerecht en worden aangetrokken en opgenomen door
het aanwezige water, vet en suikers.
De microgolven zorgen ervoor dat de moleculen in het gerecht snel gaan bewegen. De
snelle beweging van deze moleculen veroorzaakt wrijving en de warmte die daarbij
ontstaat verwarmt het gerecht.
Gebruik een ovenvaste glazen schaal met deksel. Kook de groente met afgesloten
deksel in de aangegeven minimumtijd; zie de tabel. Ga desgewenst door met koken tot
u het gewenste resultaat bereikt.
Roer het gerecht tijdens de bereiding tweemaal en na de bereiding eenmaal door.
Voeg zout, kruiden en boter toe na het koken. Houd het gerecht tijdens het nagaren
afgedekt.
Bereiding
Kookmaterialen voor bereiden in de magnetron:
De kookmaterialen moeten de microgolven goed doorlaten voor een maximaal
rendement. Microgolven worden weerkaatst door metalen, zoals roestvrijstaal,
aluminium en koper, maar kunnen wel doordringen in keramiek, glas, porselein,
plastic, papier en hout. U mag het gerecht daarom niet in een metalen schaal bereiden.
Gerechten die geschikt zijn voor bereiding in de magnetron:
Veel typen gerechten zijn geschikt voor bereiding in de magnetron, inclusief verse en
diepgevroren groenten, fruit, pasta, rijst, granen, bonen, vis en vlees. Sauzen, custard,
soep, pudding, conserven en chutney kunnen eveneens in de magnetron worden
bereid. In het algemeen is de magnetron ideaal voor alle gerechten die u normaal op
een kookplaat zou bereiden. U kunt bijvoorbeeld denken aan het smelten van boter of
chocolade (zie het gedeelte met tips en suggesties).
Afdekken tijdens het verwarmen
Het is belangrijk de gerechten af te dekken. Het verdampte water komt in de vorm van
stoom omhoog en draagt bij tot het verwarmingsproces. U kunt de gerechten op
verschillende manieren afdekken, bijvoorbeeld met een keramisch bord, een plastic
deksel of plastic magnetronfolie.
Nagaartijden
Na het verwarmen moet u het gerecht enige tijd laten staan zodat de warmte zich
gelijkmatig binnen het gerecht kan verdelen.
20
Gerecht
Portie
Vermogen Tijd
(min.)
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
Spinazie
150 gr.
600W
5-6
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.)
koud water toe.
Broccoli
300 gr.
600W
8-9
2-3
Voeg 30 ml (2 eetl.)
koud water toe.
Erwten
300 gr.
600W
7-8
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.)
koud water toe.
Sperziebonen
300 gr.
600W
7½-8½
2-3
Voeg 30 ml (2 eetl.)
koud water toe.
Gemengde groenten 300 gr.
(wortelen/erwten/
maïs)
600W
7-8
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.)
koud water toe.
Gemengde Chinese 300 gr.
groenten
600W
7½-8½
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.)
koud water toe.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGYXGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
Bereiding van rijst en pasta
Bereiding van verse groenten
Rijst:
Gebruik een grote ovenvaste glazen schaal met deksel. Rijst
verdubbelt in omvang tijdens de bereiding. Afdekken.
Na het koken, voor het nagaren doorroeren en zout of kruiden en
boter toevoegen.
Opmerking: de rijst heeft aan het einde van de bereidingstijd
mogelijk niet alle water opgenomen.
Pasta:
Gebruik een grote ovenvaste glazen schaal. Kokend water en een
snufje zout toevoegen en goed doorroeren. Niet afdekken.
Tijdens en na de bereiding af en toe doorroeren. Tijdens de
nagaartijd afdekken en na afloop goed afgieten.
Gerecht
Witte rijst
(snelkook)
Bruine rijst
(snelkook)
Portie
250 gr.
375 gr.
Vermogen Tijd (min.)
900 W
15-16
17½-18½
Gebruik een ovenvaste glazen schaal met deksel. Voeg 30-45 ml koud water
(2-3 eetl.) toe per 250 gr. groente, tenzij anders vermeld - zie tabel. Kook de groente
de aangegeven minimumtijd - zie tabel. Ga desgewenst door met koken tot u het
gewenste resultaat bereikt. Tijdens en na de bereiding een keer doorroeren. Voeg
zout, kruiden en boter toe na het koken. 3 minuten laten nagaren met het deksel erop.
Tip:
Snijd de groente in stukken van gelijke grootte. Hoe kleiner de
stukken, des te sneller zijn ze gaar.
Kook verse groenten in de magnetron altijd op vol vermogen (900 W).
Gerecht
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
5
Voeg 500 ml
koud water toe.
Voeg 750 ml
koud water toe.
250 gr.
375 gr.
900 W
20-21
22-23
5
Voeg 500 ml
koud water toe.
Voeg 750 ml
koud water toe.
Gemengde rijst
250 gr.
(rijst en wilde rijst)
900 W
16-17
5
Voeg 500 ml
koud water toe.
Gemengde
granen
(rijst en graan)
250 gr.
900 W
17-18
5
Voeg 400 ml
koud water toe.
Pasta
250 gr.
900 W
10-11
5
Voeg 1000 ml
kokend water
toe.
21
Portie
Tijd
(min.)
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
Broccoli
250 gr.
500 gr.
4½-5
7-8
3
Verdelen in roosjes van gelijke
grootte. Leg deze met de steeltjes
naar het midden.
Spruitjes
250 gr.
6-6½
3
Voeg 60-75 ml (5-6 eetl.) water toe.
Wortelen
250 gr.
4½-5
3
Snijd de wortelen in stukken van
gelijke grootte.
Bloemkool
250 gr.
500 gr.
5-5½
7½-8½
3
Verdelen in roosjes van gelijke
grootte. Grote roosjes doormidden
snijden. Leg ze met de steeltjes naar
het midden.
Courgette
250 gr.
4-4½
3
Snijd de courgettes in plakken. Voeg
30 ml (2 eetl.) water of een klontje
boter toe. Koken tot ze net gaar zijn.
Aubergine
250 gr.
3½-4
3
Snijd de aubergines in dunne plakjes
en sprenkel er 1 eetlepel citroensap
over.
Prei
250 gr.
4-4½
3
Snijd de prei in dikke plakken.
Champignons
125 gr.
250 gr.
1½-2
2½-3
3
De champignons heel of in plakjes
bereiden. Geen water toevoegen.
Besprenkelen met citroensap.
Kruiden met peper en zout. Voor het
serveren uit laten lekken.
Uien
250 gr.
5-5½
3
Uien doormidden of in plakjes
snijden. Voeg slechts 15 ml (1 eetl.)
water toe.
Paprika
250 gr.
4½-5
3
Snijd de paprika in reepjes.
Aardappelen
250 gr.
500 gr.
4-5
7-8
3
Weeg de aardappelen en snijd ze
doormidden of in vieren in stukken
van ongeveer gelijke grootte.
Koolraap
250 gr.
5½-6
3
Snijd de koolraap in kleine blokjes.
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGYYGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
NL
OPWARMEN
VLOEISTOFFEN OPWARMEN
Met de magnetron kunt u gerechten opwarmen in een fractie van de tijd die u nodig
zou hebben bij een gewone oven of kookplaat.
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de volgende tabel als richtlijn. Bij
de tijden in de tabel is uitgegaan van een kamertemperatuur van +18 tot +20 °C of een
koelkasttemperatuur van +5 tot +7 °C.
Plaatsing en afdekken
Warm liever geen grote stukken voedsel op, zoals braadstuk. Deze hebben de neiging
aan de buitenkant te gaar te worden en uit te drogen voordat de binnenkant goed heet
wordt. Het opwarmen van kleinere stukken gaat beter.
Vermogenstanden en doorroeren
Sommige gerechten kunnen worden opgewarmd bij 900W vermogen, terwijl u voor
andere 600W, 450W of zelfs 300W moet gebruiken.
Zie de tabel voor meer informatie.
U kunt doorgaans beter een lager vermogen gebruiken voor delicate gerechten, grote
hoeveelheden en gerechten die snel warm worden (zoals pasteitjes).
Voor het beste resultaat het gerecht tijdens het opwarmen doorroeren of omkeren. Zo
mogelijk voor het serveren nogmaals doorroeren.
Wees extra voorzichtig bij het verwarmen van vloeistoffen en babyvoeding. Om te
voorkomen dat vloeistoffen buiten de magnetron alsnog plotseling aan de kook raken
en naar buiten spatten, moet u het gerecht voor, tijdens en na het verwarmen goed
doorroeren. Laat de vloeistoffen tijdens het nagaren in de oven staan. Het is aan te
raden een plastic lepel of glazen staafje in de vloeistof te zetten. Vermijd oververhitting
van het gerecht. Het is beter een kortere bereidingstijd in te stellen en deze zo nodig te
verlengen.
Opwarm- en nagaartijden
Wanneer u voor het eerst een gerecht opwarmt, is het handig om de door u gebruikte
bereidingstijd te noteren.
Controleer altijd of het gerecht door en door verwarmd is.
Laat het gerecht na het opwarmen altijd even nagaren, zodat de warmte zich
gelijkmatig over het gerecht kan verdelen. De aanbevolen nagaartijd na het opwarmen
is 2 - 4 minuten, tenzij in de tabel een andere tijd wordt aanbevolen.
Wees extra voorzichtig bij het verwarmen van vloeistoffen en babyvoeding. Zie ook het
gedeelte met de veiligheidsvoorschriften.
Altijd een nagaartijd van ten minste 20 seconden aanhouden nadat de oven is
uitgeschakeld, zodat de warmte zich kan verdelen. Roer zo nodig tijdens het
verwarmen en roer ALTIJD na het verwarmen. Om te voorkomen dat vloeistoffen na
beëindiging van het kookproces alsnog overkoken en mogelijk brandwonden
veroorzaken, kunt u een plastic lepel of glazen staafje in de vloeistof zetten en deze
voor, tijdens en na het verwarmen doorroeren.
BABYVOEDING OPWARMEN
Babyvoeding:
Giet de babyvoeding op een diep keramisch bord. Dek het af met een plastic deksel.
Na het opwarmen goed doorroeren! Ongeveer 2-3 minuten laten staan voor u het aan
de baby geeft. Nogmaals doorroeren en de temperatuur controleren. Aanbevolen
serveertemperatuur: tussen 30-40 °C.
Babymelk:
Giet de melk in een gesteriliseerde glazen fles. Niet afdekken. Nooit een melkfles met
de speen erop verwarmen. De fles kan exploderen als deze oververhit raakt. Na het
opwarmen goed schudden en nogmaals schudden voor u de melk aan de baby geeft!
Altijd de temperatuur van babyvoeding of -melk controleren voor u het aan de baby
geeft. Aanbevolen serveertemperatuur: ca. 37 °C.
Opmerking:
Juist bij babyvoeding is het belangrijk dat u de temperatuur goed controleert voor u het
aan de baby geeft. Zo kunt u brandwonden voorkomen. Gebruik de vermogensniveaus
en opwarmtijden uit de volgende tabel als richtlijn.
22
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGYZGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
Babyvoeding en -melk opwarmen
Vloeistoffen en gerechten opwarmen
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de tabel als richtlijn voor
opwarming.
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de tabel als richtlijn voor opwarming.
Gerecht
Portie Vermogen Tijd
Babyvoeding 190 gr.
(groenten en
vlees)
Babypap
(graan +
melk + fruit)
190 gr.
Babymelk
100 ml
200 ml
600W
600W
300 W
30 sec.
20 sec.
30-40 sec.
1 min. tot
1 min.
10 sec.
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
2-3
2-3
2-3
Op een diep keramisch
bord gieten. Afdekken. Na
de bereiding doorroeren.
2-3 minuten laten staan.
Nogmaals goed
doorroeren en de
temperatuur controleren
voor u het aan de baby
geeft.
Op een diep keramisch
bord gieten. Afdekken. Na
de bereiding doorroeren.
2-3 minuten laten staan.
Nogmaals goed
doorroeren en de
temperatuur controleren
voor u het aan de baby
geeft.
Goed roeren of schudden
en in een gesteriliseerde
glazen fles gieten. Midden
op het draaiplateau
zetten. Niet afdekken.
Goed doorroeren en
minstens 3 minuten laten
staan. Nogmaals goed
schudden en de
temperatuur controleren
voor u het aan de baby
geeft.
23
Gerecht
Portie
Vermo Tijd
Nagaartijd Aanwijzingen
gen
(min.) (min.)
Dranken
(koffie, thee,
water)
150 ml
900 W
(1 kop)
300 ml
(2 koppen)
450 ml
(3 koppen)
600 ml
(4 koppen)
1-1½
1-2
In kopjes gieten en niet
afdekken: 1 kop in het midden,
2 koppen tegenover elkaar,
3 koppen in een cirkel. Tijdens
het nagaren in de oven laten
staan en goed doorroeren.
2-3
In een diep keramisch bord of
een keramische kom gieten.
Dek het af met een plastic
deksel. Roer alles goed door
na het opwarmen. Voor het
serveren nogmaals doorroeren.
2-2½
3-3½
3½-4
Soep (gekoeld)
250 gr.
350 gr.
450 gr.
550 gr.
900 W
2½-3
3-3½
3½-4
4½-5
Stoofschotel
(gekoeld)
350 gr.
600W 4½-5½
2-3
Stoofschotel in een diep
keramisch bord gieten. Dek het
af met een plastic deksel.
Tijdens het opwarmen af en toe
doorroeren en nogmaals
roeren voor het nagaren en
voor het serveren.
Pasta met saus
(gekoeld)
350 gr.
600W 3½-4½
3
Pasta (bijvoorbeeld spaghetti of
macaroni) op een plat
keramisch bord leggen.
Afdekken met plastic
magnetronfolie. Doorroeren
voor het serveren.
Gevulde pasta
met saus
(gekoeld)
350 gr.
600W
3
De gevulde pasta (bijv. ravioli,
tortellini) op een diep
keramisch bord leggen. Dek
het af met een plastic deksel.
Tijdens het opwarmen af en toe
doorroeren en nogmaals
roeren voor het nagaren en
voor het serveren.
Kant-enklaarmaaltijden
(gekoeld)
350 gr.
450 gr.
550 gr.
600W 4½-5½
5½-6½
6½-7½
3
Leg de bestanddelen
2-3 waaruit de maaltijd bestaat,
op een keramische schotel.
Afdekken met plastic
magnetronfolie.
Kaasfondue
kant-en-klaar
(gekoeld)
400 gr.
600W
1-2
De kant-en-klare kaasfondue in
een geschikte ovenvaste
glazen schaal met deksel
gieten. Tijdens en na het
opwarmen af en toe
doorroeren. Goed doorroeren
voor het serveren.
4-5
6-7
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGY[GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
NL
Bevroren gerechten moeten altijd worden ontdooid op de vermogenstand
voor ontdooien (180 W).
Gerechten ontdooien
Microgolven zijn bijzonder geschikt voor het ontdooien van ingevroren voedsel. De
microgolven zorgen ervoor dat het ingevroren voedsel in weinig tijd wordt ontdooid. Dit
kan erg handig zijn, bijvoorbeeld wanneer u onverwacht visite krijgt.
Gerecht
Ingevroren gevogelte moet door en door ontdooid zijn voordat u het gaat bereiden.
Verwijder eventuele metalen draadjes en neem het gerecht uit de verpakking, zodat
ontdooide sappen weg kunnen lopen.
Vlees
Gehakt
Leg het ingevroren gerecht op een schaal zonder deksel. Halverwege de ontdooitijd
het gerecht keren, eventueel vocht weg laten lopen en zo snel mogelijk eventuele
ingewanden verwijderen. Controleer regelmatig of het gerecht niet warm aanvoelt.
Wanneer de kleinere en dunnere delen warm beginnen te worden, kunt u deze in
strookjes aluminiumfolie wikkelen en daarna verder gaan met ontdooien.
Tijd
(min.)
Leg het vlees op een plat
keramisch bord. Dunne randen
afschermen met aluminiumfolie.
Halverwege de ontdooitijd
omkeren!
15-60
Leg de kipdelen met het vel naar
beneden, de hele kip met de
borst naar beneden, op een plat,
keramisch bord. De dunnere
delen, zoals de vleugels en
uiteinden, afdekken met
aluminiumfolie. Halverwege de
ontdooitijd omkeren!
10-25
De diepgevroren vis midden op
een plat keramisch bord leggen.
Dunnere delen onder de dikkere
delen leggen. Dunne uiteinden
afschermen met aluminiumfolie,
evenals de staart van de hele vis.
Halverwege de ontdooitijd
omkeren!
6-7
5-10
Het fruit uitspreiden op een grote,
ronde glazen schotel.
2 st.
4 st.
250 gr.
1-1½
2½-3
4-4½
5-20
500 gr.
7-9
Broodjes in een cirkel en heel
brood horizontaal op
keukenpapier midden op het
draaiplateau leggen. Halverwege
de ontdooitijd omkeren!
6-7
10-12
250 gr.
7-8
500 gr.
(2 st.)
14-15
Hele kip
1200 gr.
32-34
Visfilet
200 gr.
6-7
Hele vis
400 gr.
11-13
Fruit
Bessen
300 gr.
Varkenslapjes
Gevogelte
Kipdelen
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
15-30
250 gr.
500 gr.
Zodra het gevogelte aan de buitenkant warm aanvoelt, dient u het ontdooiproces te
stoppen en 20 minuten te wachten voordat u verder gaat met ontdooien.
Laat vis, vlees en gevogelte altijd even staan, zodat het voedsel ook van binnen goed
ontdooit. De nagaartijd is afhankelijk van de hoeveelheid. Raadpleeg de onderstaande
tabel.
Tip:
Portie
Vis
Dunne gerechten ontdooien gemakkelijker dan dikke, en kleinere
hoeveelheden ontdooien sneller dan grote. Denk hieraan bij het
invriezen en ontdooien van gerechten.
Voor het ontdooien van voedsel met een temperatuur van -18 tot -20 °C kunt u de
onderstaande tabel aanhouden.
Brood
Broodjes
(elk ca. 50 gr.)
Boterhammen
Duitse
broodjes
(tarwe- en
roggemeel)
24
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGY\GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
Grillen van verse gerechten
Grill
Het grillelement bevindt zich aan de bovenkant van de ovenruimte. Het element werkt
alleen wanneer de deur is gesloten en het draaiplateau draait. Het draaien van het
draaiplateau zorgt ervoor dat de gerechten gelijkmatig bruin worden. Als u de grill 4
minuten voorverwarmt, bruint het gerecht nog sneller.
Kookmaterialen voor grillen:
Moeten vuurvast zijn en mogen metaal bevatten. Gebruik geen plastic kookmaterialen.
Deze kunnen smelten.
Gerechten die kunnen worden gegrild:
Karbonade, worstjes, runderlapjes, hamburgers, plakjes ham of bacon, dungesneden
vis, broodjes en diverse soorten boterhammen met beleg.
Verwarm de grill 2-3 minuten voor in de grillstand.
Gebruik de vermogensniveaus en bereidingstijden uit de tabel als richtlijn.
Vers gerecht
Portie
Geroosterd
brood
4 st.
Alleen grill
(elk 25 gr.)
Gegrilde
tomaat
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
tijd
tijd
(min.) (min.)
2-3
1-2
400 gr.
(2 st.)
300 W +
Grill
5-6
-
Tomaten doormidden
snijden. Wat kaas
eroverheen leggen. In een
cirkel op een platte
ovenvaste glazen schaal
leggen. Op het hoge
rooster zetten.
2-3 minuten laten staan.
Tosti met
tomaat/kaas
4 st.
(300 gr.)
300 W +
Grill
4½-5½
-
Rooster de boterhammen
eerst. De geroosterde
sneetjes met beleg op het
hoge rooster leggen.
2-3 minuten laten staan.
Tosti Hawaï
(ham, ananas,
kaas)
4 st.
(500 gr.)
300 W +
Grill
6-7
-
Rooster de boterhammen
eerst. De geroosterde
sneetjes met beleg op het
hoge rooster leggen.
2-3 minuten laten staan.
Aardappelen
in de schil
500 gr.
600 W +
Grill
7-8
-
Aardappelen doormidden
snijden. Leg ze in een
cirkel op het hoge rooster
met de gesneden kant naar
beneden.
Gegratineerde
aardappelen/
groenten
(gekoeld)
450 gr.
450 W +
Grill
8-10
-
Het gerecht op een kleine,
ovenvaste glazen schotel
leggen. De schotel op het
hoge rooster zetten.
Na de bereiding
2-3 minuten laten staan.
BELANGRIJK:
Bij gebruik van de grill alleen moet u het gerecht op het hoge rooster plaatsen, tenzij
anders vermeld.
Magnetron + Grill
In deze stand wordt de stralingswarmte van de grill gecombineerd met het snelle
verhittingsproces van de magnetron. Het grillelement werkt alleen wanneer de deur is
gesloten en het draaiplateau draait. Door het draaien van het draaiplateau, wordt het
gerecht gelijkmatig bruin. Dit model kent drie combistanden:
600 W + Grill, 450 W + Grill en 300 W + Grill.
Kookmaterialen voor bereiden met magnetron en grill
Gebruik kookmaterialen die de microgolven doorlaten. Het materiaal moet vuurvast
zijn. Gebruik in de combistand geen metalen kookmaterialen. Gebruik geen plastic
kookmaterialen. Deze kunnen smelten.
Gerechten die geschikt zijn voor magnetron + grill:
In deze stand kunt u allerlei gerechten bereiden die zowel verhit als bruin moeten
worden, alsmede gerechten die alleen bovenop wat bruin moeten worden. Deze stand
kunt u ook gebruiken voor de bereiding van gerechten die zowel bruin als knapperig
moet worden, zoals kipdelen (halverwege omkeren). Meer informatie vindt u in de
grilltabel.
BELANGRIJK:
Bij gebruik van de combinatiestand magnetron + grill(microwave + grill) moet u het
gerecht op het hoge rooster plaatsen, tenzij anders vermeld. Anders moet u het
rechtstreeks op het draaiplateau zetten. Zie de aanwijzingen in de volgende tabel.
Als het gerecht aan beide zijden bruin moet worden, moet u het halverwege keren.
25
De sneetjes naast elkaar
op het hoge rooster
leggen.
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGY]GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
HETE LUCHT
NL
Vers gerecht Portie
Gebakken
appel
2 appels
300 W +
(ca. 400 gr.)
Grill
Kipdelen
500 gr.
(2 st.)
Biefstuk
(medium)
400 gr.
(2 st.)
Geroosterde 400-500 gr.
vis
Bij het bereiden met hete lucht wordt de traditionele methode gebruikt die u in een
gewone oven tegenkomt.
Het verwarmingselement bevindt zich op de achterwand en de ventilator zorgt
ervoor dat de hete lucht circuleert.
Kookmaterialen voor bereiden met hete lucht:
De ovenvaste kookmaterialen die u doorgaans in een normale oven gebruikt
(bakblikken, bakpapier enz.) zijn ook geschikt voor gebruik in de heteluchtstand.
Gerechten die geschikt zijn voor bereiding met hete lucht:
In de stand Hete lucht kunt u allerlei soorten gebak, cake, cakejes, broodjes,
fruitcake, biscuitgebak en soufflés bakken.
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
tijd
tijd
(min.) (min.)
300 W +
Grill
6½-7½
-
Boor het klokhuis uit de
appels en vul de appels met
rozijnen en jam. Wat
geschaafde amandel
eroverheen leggen.
De appels op een platte,
ovenvaste glazen schotel
zetten.
De schotel op het lage
rooster zetten.
9-10
7-8
Smeer de kipdelen in met
olie en kruiden.
In een cirkel op het hoge
rooster leggen. Na het
grillen 2-3 minuten laten
staan
Alleen grill 10-14
8-12
Smeer het rundvlees in met
olie.
In een cirkel op het hoge
rooster leggen.
Na het grillen 2-3 minuten
laten staan.
300 W +
Grill
5-6
Magnetron + Hete lucht
De bereidingstijd wordt daardoor korter, terwijl het gerecht wel een mooi bruin
korstje krijgt en knapperig blijft.
Bij het bereiden met hete lucht wordt de traditionele methode gebruikt die u in een
gewone oven tegenkomt, waarbij een ventilator op de achterwand zorgt voor de
circulatie van de warme lucht.
Kookmaterialen voor bereiden met magnetron en hete lucht:
Moeten in staat zijn de microgolven door te laten. Moeten daarnaast ovenvast zijn
(bijvoorbeeld glas, aardewerk en porselein zonder metalen sierranden). Zie ook
de beschrijving onder Magnetron + Grill.
Gerechten die geschikt zijn voor bereiding in de combinatiestand Magnetron
+ Hete lucht:
Allerlei soorten vlees, gevogelte, stoofschotels, gegratineerde gerechten,
biscuitgebak, lichte fruitcakes, quiches en brood.
5½-6½ Smeer de buitenkant van de
vis in met olie en voeg
kruiden toe. Leg twee
vissen naast elkaar, in
tegenovergestelde richting,
op het rooster.
Na het grillen 2-3 minuten
laten staan.
26
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGY^GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
Kooktips (vervolg)
Verse en bevroren gerechten bereiden met hete lucht
Vers gerecht
Verwarm de oven met de automatische voorverwarmfunctie voor tot de gewenste
temperatuur.
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de tabel als richtlijn voor bereiding
met hete lucht.
Vers gerecht
PIZZA
Bevroren
pizza 's
(kant-en-klaar)
PASTA
Diepgevroren
lasagne
VLEES
Geroosterd
rund- /
lamsvlees
(medium)
Geroosterde
kip
Portie
300-400 gr.
400 gr.
1200-1300 gr.
1000-1100 gr.
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
tijd
tijd
(min.) (min.)
600 W +
220 °C
9-11
450 W +
200 °C
20-23
600 W +
180 °C
450 W +
220 °C
19-21
16-18
-
-
De pizza op het hoge
rooster zetten.
Na het bakken
2-3 minuten laten staan.
Plaats de pasta in een
geschikte vuurvaste
glazen schaal of laat het
in de oorspronkelijke
verpakking (mits deze
geschikt is voor oven en
magnetron).
De diepgevroren pasta
op het lage rooster
zetten.
Na de bereiding
2-3 minuten laten staan.
11-13 Smeer het vlees in met
olie en kruid het met
peper, zout en
paprikapoeder.
Leg het vlees op het
lage rooster, eerst met
de vetrand naar
beneden. Na het
bakken in
aluminiumfolie wikkelen
en 10-15 minuten laten
staan.
27
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
tijd
tijd
(min.) (min.)
BROOD
Verse broodjes
(vers beslag)
4 st.
(200 gr.)
Slechts
200 °C
12-14
-
De broodjes in een
cirkel op het lage
rooster leggen.
Gebruik ovenwanten
om het gerecht uit de
oven te halen!
2-3 minuten laten staan.
Knoflookbrood
(gekoeld,
voorgebakken)
200 gr.
(1 st.)
180 W +
220 °C
8-9
-
Het gekoelde
stokbroodje op
bakpapier op het lage
rooster leggen. Na het
bakken 2-3 minuten
laten staan.
CAKE
Appeltaart
(vers beslag)
500 gr.
Slechts
200 °C
35-40
-
Het beslag in een klein,
rond, zwart metalen
cakeblik (18 cm) doen.
Leg de plakjes appel
erop. Zet de schaal op
het lage rooster. Na het
bakken 5-10 minuten
laten staan.
Minimuffins
(vers beslag)
12x30 gr.
(350-400 gr.)
Slechts
220 °C
35-40
-
Giet het verse beslag
gelijkmatig in papieren
muffinvormpjes. De
vormpjes op het lage
rooster zetten.
Na het bakken 5
minuten laten staan.
Koekjes
(vers beslag)
100-150 gr.
Slechts
200 °C
10-12
-
Verwarm de over voor
met daarin een ronde
metalen bakplaat. Leg
de koekjes op de plaat.
Zet de plaat op het lage
rooster.
1000 gr.
180 W +
180 °C
18-20
-
Zet het bevroren gebak
op het lage rooster.
Na ontdooien en
opwarmen
15-20 minuten laten
staan.
Diepvriesgebak
12-15 Smeer de kip in met olie
en kruiden.
Leg de kip eerst met de
borst omlaag, dan met
de borst omhoog op het
lage rooster.
5 minuten laten staan.
Portie
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGY_GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
NL
Kooktips (vervolg)
De magnetronoven reinigen
Speciale tips
De volgende onderdelen van de magnetronoven moeten regelmatig
worden gereinigd om vastzetten van vet- en voedselresten te voorkomen:
• Binnen- en buitenwanden
• Deur en afsluitstrippen
• Draaiplateau en loopring
Boter smelten
Doe 50 gr. boter in een glazen schaaltje. Dek het af met een plastic deksel.
Gedurende 30-40 seconden bij een vermogen van 900 W verwarmen, totdat de
boter is gesmolten.
Chocolade smelten
Doe 100 gr. chocolade in een glazen schaaltje.
Gedurende 3-5 minuten bij een vermogen van 450 W verwarmen totdat de
chocolade is gesmolten.
Tijdens het smelten een of twee keer doorroeren. Gebruik ovenwanten om het
gerecht uit de oven te halen!
Gekristalliseerde honing smelten
Doe 20 gr. gekristalliseerde honing in een glazen schaaltje.
Gedurende 20-30 seconden bij een vermogen van 300 W verwarmen totdat de
honing is gesmolten.
Controleer ALTIJD of de afsluitstrippen schoon zijn en de deur goed
sluit.
Als de oven niet schoon gehouden wordt, kan het oppervlak
beschadigd raken. Hierdoor kan de werking van het apparaat
nadelig beïnvloed worden en kunnen mogelijk gevaarlijke
situaties ontstaan.
1. Reinig de buitenkant met een zachte doek en een warm sopje. Verwijder de
zeepresten en maak het apparaat droog.
2. Verwijder eventuele spatten en vlekken van de binnenwand en de loopring
met een doekje met zeepsop. Verwijder de zeepresten en maak het apparaat
droog.
Gelatine smelten
Laat droge gelatineblaadjes (10 gr.) gedurende 5 minuten in koud water weken.
Leg de uitgelekte gelatine in een vuurvast glazen schaaltje.
Gedurende 1 minuut bij een vermogen van 300 W verwarmen.
Na het smelten doorroeren.
3. Om geurtjes en vastzittende voedselresten te verwijderen, plaatst u een kopje
verdund citroensap op het draaiplateau en schakelt u de magnetron tien
minuten lang op maximaal vermogen in.
Glazuur bereiden (voor cake en taarten)
Meng ongeveer 14 gram instantglazuur met 40 gr. suiker en 250 ml koud water.
Onafgedekt in een vuurvaste glazen schaal verhitten bij een vermogen van 900 W
tot het glazuur doorzichtig wordt (ongeveer 3½ tot 4½ minuten). Tijdens de
bereiding tweemaal doorroeren.
4. Was het vaatwasmachinebestendige plateau wanneer dat nodig is.
Jam maken
Doe 600 gr. fruit (bijvoorbeeld gemengde bessen) in een vuurvaste glazen schaal
met deksel. Voeg 300 gr. geleisuiker toe en roer het geheel goed door.
Afgedekt 10-12 minuten verwarmen bij 900 W.
Tijdens de bereiding enkele keren doorroeren. Direct in jampotjes met draaideksel
gieten. 5 minuten op deksel laten staan.
NOOIT water in de ventilatieopeningen laten lopen.
NOOIT schuurmiddelen of chemische oplosmiddelen gebruiken.
Let vooral goed op bij het reinigen van de afsluitstrips bij de deur
om ervoor te zorgen dat:
•
•
Pudding koken
Meng het puddingpoeder met suiker en melk (500 ml) volgens de instructies van
de fabrikant en roer het geheel goed door. Gebruik een ovenvaste glazen schaal
met deksel. Afgedekt 6½ tot 7½ minuten verwarmen bij 900 W.
Tijdens de bereiding enkele keren doorroeren.
Geschaafde amandel bruinen
Verspreid 30 gr. amandelsnippers over een keramisch bord.
Onder regelmatig keren 3½ tot 4½ minuten verhitten bij een vermogen van 600 W.
2-3 minuten in de oven laten staan. Gebruik ovenwanten om het gerecht uit de
oven te halen!
28
Zich geen resten ophopen
De deur goed sluit
Reinig de binnenzijde van de oven direct na elk gebruik met een
licht sopje, maar laat de magnetron eerst afkoelen om verwonding
te voorkomen.
Gebruik geen stoomreiniger voor kookapparaten, kookplaten en
ovens.
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGY`GG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
De magnetronoven opbergen of laten repareren
Technische specificaties
Bij het uitvoeren van onderhoud aan of het opbergen van de
magnetronoven moet u enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen.
De oven mag niet worden gebruikt bij beschadigingen aan de deur of
afsluitstrippen:
• Gebroken scharnier
• Versleten afsluitstrippen
• Beschadigde of verbogen ovenbehuizing
Reparaties mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een gekwalificeerde
onderhoudstechnicus.
SAMSUNG streeft continu naar productverbetering. Zowel de technische
specificaties als de instructies voor de gebruiker kunnen daarom zonder
voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
NOOIT de behuizing van de oven verwijderen. Als de oven niet goed
werkt of u twijfelt over de conditie van het apparaat:
• De stekker uit het stopcontact halen.
• Contact opnemen met het dichtstbijzijnde servicecentrum.
Als u het apparaat tijdelijk wilt opbergen, doe dat dan op een
droge, stofvrije plaats.
•
Reden: stof en vocht kunnen een negatieve invloed
hebben op de onderdelen in de oven.
29
Energiebron
230 V ~ 50 Hz AC
Opgenomen vermogen
Maximaal vermogen
Magnetronfunctie
Grill (verwarmingselement)
Hete lucht (verwarmingselement)
2700 W
1400 W
1250 W
Max. 2050 W
Afgegeven vermogen
100 W / 900 W - 6 standen (IEC-705)
Frequentie
2450 MHz
Afmetingen (B x D x H)
Buitenzijde
Ovenruimte
517 x 495 x 310 mm
352 x 348 x 235 mm
Volume
28 liter
Gewicht
Netto
ong. 18,5 kg
NL
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGZWGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
OPMERKING
NL
30
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGZXGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt
OPMERKING
NL
31
jlXW^tz{luTWZ]Z_iusUGGwGZYGG{ SGm GX^SGYWW`GG_aYWGwt