Documenttranscriptie
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGXGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Magnetronoven
Gebruiksaanwijzing en kooktips
CE100V
Codenr.: DE68-03714C
Korte aanwijzingen voor direct gebruik........................................................ 2
Oven............................................................................................................. 3
Accessoires.................................................................................................. 3
Over deze gebruiksaanwijzing..................................................................... 4
Veiligheidsvoorschriften ............................................................................... 4
De magnetronoven installeren..................................................................... 5
De klok instellen........................................................................................... 6
Controleren of de oven goed werkt.............................................................. 6
De werking van een magnetronoven ........................................................... 7
Wat te doen in geval van twijfel of problemen ............................................. 7
Bereiden/opwarmen..................................................................................... 8
Vermogensniveaus en bereidingstijden....................................................... 8
De bereiding beëindigen .............................................................................. 8
De bereidingstijd bijstellen ........................................................................... 9
Automatisch bereiden .................................................................................. 9
Automatisch opwarmen ............................................................................. 10
Automatisch ontdooien .............................................................................. 11
De cafetariafunctie ..................................................................................... 12
Instellingen voor de cafetariafunctie .......................................................... 12
Bereiding in meerdere fasen...................................................................... 13
De oven voorverwarmen............................................................................ 14
Bereiden met hete lucht ............................................................................. 14
Grillen......................................................................................................... 15
Accessoires selecteren .............................................................................. 15
Combinatiestand Magnetron + Grill ........................................................... 16
Combinatiestand Magnetron + Hete lucht ................................................. 16
Het geheugen gebruiken ........................................................................... 17
Geurverdrijving........................................................................................... 18
Veiligheidsvergrendeling van de magnetronoven...................................... 18
Geluid aan/uit gebruiken ............................................................................ 18
Richtlijnen voor kookmaterialen................................................................. 19
Kooktips ..................................................................................................... 20
De magnetronoven reinigen ...................................................................... 28
De magnetronoven opbergen of laten repareren ...................................... 29
Technische specificaties ............................................................................ 29
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGYGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Korte aanwijzingen voor direct gebruik
NL
Bedieningspaneel
Ik wil een gerecht bereiden
1. Zet het gerecht in de oven.
Druk op de toets Magnetron (
2. Druk op de toets Magnetron (
vermogen verschijnt.
).
) totdat het gewenste
1
3. Stel de gewenste bereidingstijd in door op de toetsen (
en ( ) te drukken.
)
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: De bereiding begint
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
2
11
3
12
4
13
5
14
6
15
7
16
Ik wil 30 seconden extra toevoegen
Laat het gerecht in de oven staan.
Druk een of meerdere keren op de toets +30s om telkens 30
seconden toe te voegen.
8
9
17
10
18
Ik wil een gerecht automatisch ontdooien
1. Zet het diepvriesgerecht in de oven.
Druk op de toets Automatisch ontdooien (
).
2. Selecteer het type gerecht door de toets Automatisch
ontdooien ( ) in te drukken totdat de gewenste
categorie verschijnt.
3. Stel het gewicht in door op de toetsen (
drukken.
) en (
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
DISPLAY
AUTOMATISCH BEREIDEN
AUTOMATISCH ONTDOOIEN
GRILL
MAGNETRON
HETE LUCHT
AUTOMATISCH
VOORVERWARMEN
8. OMHOOG / OMLAAG
(BEREIDINGSTIJD, GEWICHT
EN PORTIEGROOTTE)
) te
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het ontdooien begint
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
2
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
GELUID AAN/UIT
STOPPEN/ANNULEREN
AUTOMATISCH OPWARMEN
CAFETARIA
MAGNETRON + GRILL
GEURVERDRIJVING
MAGNETRON + HETE LUCHT
GEHEUGEN
KLOK INSTELLEN
START/+30S
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGZGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Oven
Accessoires
Afhankelijk van het aangeschafte model hebt u een aantal accessoires
ontvangen die u op diverse manieren kunt gebruiken.
Ventilatieopeningen
1. Koppeling. Deze zet u op de motoras, onder in de oven.
Doel:
De koppeling drijft het draaiplateau aan.
Grillelement
Deur
Ventilatieope
ningen
2. Loopring. Deze zet u in het midden van de oven.
Doel:
De loopring ondersteunt het draaiplateau.
Deurgreep
Draaiplateau
VergrendelingspalleDeur
Koppeling
Loopring
3. Draaiplateau. Deze zet u op de loopring en het midden is
bevestigd op de koppeling.
Doel:
Het draaiplateau dient als het belangrijkste
kookoppervlak. U kunt het plateau eenvoudig
verwijderen om het te reinigen.
4. Metalen roosters (hoog, laag rooster). Deze zet u op het
draaiplateau.
Doel:
U kunt de metalen roosters gebruiken om
twee gerechten tegelijk te bereiden. U kunt
een kleine schotel op het draaiplateau zetten
en een tweede schotel op het rooster. De
metalen roosters kunnen worden gebruikt
in de grillstand, heteluchtstand en
combinatiestand.
Bedieningspaneel
Vergrendelingsop
eningen
3
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwG[GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
Over deze gebruiksaanwijzing
Veiligheidsvoorschriften
U hebt zojuist een nieuwe SAMSUNG-magnetronoven aangeschaft.
Deze gebruiksaanwijzing bevat veel waardevolle informatie over het
gebruik van deze magnetronoven:
• Veiligheidsvoorschriften
• Geschikte accessoires en kookmaterialen
• Handige kooktips
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen.
Lees de aanwijzingen zorgvuldig door en bewaar deze voor raadpleging in
de toekomst.
Voordat u gerechten of vloeistoffen in de magnetron gaat bereiden, moet u
controleren of de volgende voorzorgsmaatregelen zijn genomen.
•
Gebruik alleen kookmaterialen die geschikt zijn voor gebruik in magnetrons.
GEEN metalen verpakkingen, bestek met gouden of zilveren sierranden,
vleespennen, vorken, enzovoort, gebruiken.
Het metalen binddraadje van papieren of plastic zakken verwijderen.
Reden:
Er kunnen elektrische vonken ontstaan die de oven kunnen beschadigen.
• Omwille van het risico op ontbranding, raden wij u aan de oven in het oog te
houden wanneer u voedsel verwarmt dat in plastic of papier is verpakt.
De magnetron niet gebruiken voor het drogen van kranten of kleren.
• Voor kleine hoeveelheden voedsel is een kortere bereidings- of opwarmingstijd
nodig.
Als de normale tijden worden aangehouden, kan het eten aanbranden.
• Als u rook ziet, schakelt u het apparaat uit of haalt u de stekker uit het stopcontact,
en laat u de deur dicht om eventuele vlammen te doven.
• Omdat gerechten en vloeistoffen die u met de magnetron hebt verwarmd buiten de
magnetron alsnog plotseling aan de kook kunnen raken en naar buiten spatten,
moet u bijzonder voorzichtig zijn wanneer u ze uit de magnetron haalt. Om dit te
voorkomen, ALTIJD een nagaartijd van ten minste 20 seconden aanhouden nadat
de oven is uitgeschakeld, zodat de warmte zich kan verdelen.
Roer zo nodig tijdens het verwarmen en roer ALTIJD na het verwarmen.
Bij brandwonden de volgende aanwijzingen voor eerste hulp opvolgen:
* De brandplek minimaal 10 minuten ondergedompeld houden in koud water.
* Afdekken met droog, schoon verband.
* Breng geen zalf, olie of lotion aan op de brandwond.
• NOOIT een kom of schaal tot de rand vullen. Gebruik een schaal die aan de
bovenkant breder is dan aan de onderkant om overkoken van de vloeistof te
voorkomen. Flessen met een nauwe hals kunnen exploderen als deze oververhit
raken.
NOOIT een melkfles met de speen erop verwarmen. De fles kan exploderen als
deze oververhit raakt.
• De inhoud van zuigflessen en potjes met babyvoeding moeten worden geroerd of
geschud, en de temperatuur moet voor gebruik worden gecontroleerd om
brandwonden te voorkomen.
• Eieren in schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in de magnetron worden
verwarmd omdat ze kunnen exploderen, zelfs nadat de magnetron niet meer
verwarmt. Luchtdichte of vacuüm flessen, potten, verpakkingen, noten in de dop,
tomaten, enzovoort, niet verwarmen.
• U moet de oven regelmatig reinigen en voedselresten verwijderen.
• Als de oven niet schoon gehouden wordt, kan het oppervlak beschadigd raken.
Hierdoor kan de levensduur van het apparaat nadelig beïnvloed worden en
kunnen mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan;
• NOOIT de ventilatieopeningen bedekken met textiel of papier. Deze kunnen vlam
vatten door de hete lucht die door de oven wordt uitgestoten.
De oven kan oververhit raken en zichzelf automatisch uitschakelen. U kunt de
oven pas weer gebruiken nadat deze voldoende is afgekoeld.
• ALTIJD ovenwanten gebruiken om brandwonden te voorkomen wanneer u een
schotel uit de oven haalt.
• NIET de verwarmingselementen of binnenwanden van de oven aanraken voordat
de oven is afgekoeld.
In de omslag vindt u handige korte aanwijzingen voor direct gebruik,
waarin de vier belangrijkste functies worden uitgelegd:
• Gerechten bereiden
• Automatisch ontdooien van gerechten
• Grillen van gerechten
• Extra bereidingstijd toevoegen
Voorin dit boekje vindt u afbeeldingen van de oven en het
bedieningspaneel, zodat u de toetsen gemakkelijk kunt vinden.
In de stapsgewijze aanwijzingen worden twee verschillende symbolen
gebruikt.
Belangrijk
Opmerking
Maatregelen ter voorkoming van mogelijke blootstelling aan
overmatige magnetronstraling
Het niet navolgen van de volgende veiligheidsvoorschriften kan leiden tot blootstelling
aan schadelijke magnetronstraling.
(a) Probeer in geen geval de oven te gebruiken met de deur open. Laat de
vergrendelingspallen in de deur intact en steek niets in de gaten van de
deurvergrendeling.
(b) Plaats geen enkel voorwerp tussen de deur en de voorplaat. Voorkom dat
resten van voedsel of reinigingsmiddelen zich op de afsluitstrippen
verzamelen. Zorg ervoor dat de deur en de afsluitstrippen altijd schoon zijn
door deze na gebruik te reinigen, eerst met een vochtige doek en daarna met
een droge doek.
(c) Als de oven is beschadigd, gebruik deze dan niet voordat deze is gerepareerd
door een gekwalificeerde magnetronservicetechnicus die door de fabrikant is
opgeleid. Het is vooral belangrijk dat de ovendeur goed sluit en dat er geen
beschadigingen zijn aan:
(1) deur (gebogen)
(2) de scharnieren (los of gebroken)
(3) de afsluitstrippen en de afdichtoppervlakken
(d) De oven mag uitsluitend worden bijgesteld of gerepareerd door een
gekwalificeerde magnetronservicetechnicus die is opgeleid door de fabrikant.
4
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwG\GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Veiligheidsvoorschriften (vervolg)
De magnetronoven installeren
•
Dompel de voedingskabel en stekker niet in water onder en houd de
voedingskabel uit de buurt van hete oppervlakken.
Gebruik de oven niet met een beschadigde voedingskabel of stekker.
• Ga tijdens het openen van de ovendeur op armlengte afstand van de oven staan.
Reden:
De hete lucht en stoom die vrijkomen kunnen brandwonden veroorzaken.
• Tijdens de werking van de oven kunt u een klikkend geluid horen (met name
tijdens ontdooien).
Reden:
Dit geluid is normaal en wordt veroorzaakt door het schakelen van het
elektrisch vermogen.
• NOOIT de magnetronoven starten wanneer deze leeg is. De voeding wordt
veiligheidshalve automatisch uitgeschakeld. U kunt de oven weer gewoon
gebruiken nadat u deze 30 minuten hebt laten staan. U kunt het beste altijd een
glas water in de oven laten staan. Het water absorbeert de energie van de
microgolven als de oven per ongeluk wordt ingeschakeld.
• U mag de magnetronoven niet in een kast plaatsen.
Zet de oven op een plat oppervlak op 85 centimeter boven de vloer. Het NL
oppervlak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de oven te
kunnen dragen.
20 cm
boven
85 cm
van de
10 cm
achter
10 cm aan
de zijkant
1. Let er tijdens de installatie op dat voldoende
ventilatieruimte rond de oven wordt vrijgehouden:
minimaal 10 cm aan de achterzijde en de zijkanten van
de oven en minimaal 20 cm aan de bovenkant van de
oven.
2. Verwijder het verpakkingsmateriaal uit de oven.
Installeer de loopring en het draaiplateau.
Controleer of het draaiplateau vrij kan ronddraaien.
BELANGRIJK
•
•
•
•
•
Laat NOOIT jonge kinderen de magnetronoven bedienen of met de
magnetronoven spelen. Laat kinderen ook nooit zonder toezicht achter in de buurt
van de magnetronoven wanneer deze in gebruik is. Nooit voorwerpen die kinderen
aantrekken boven de oven bewaren of verbergen.
Dit apparaat is niet bedoeld om te worden gebruikt door personen (waaronder
kinderen) met een verminderd fysiek, zintuiglijk of mentaal vermogen, of gebruik
aan ervaring en kennis, tenzij zij onder toezicht staan of instructies krijgen over het
gebruik van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Kinderen mogen het apparaat uitsluitend onder toezicht gebruiken om te
voorkomen dat ze ermee gaan spelen.
Het apparaat wordt heet tijdens het gebruik. Zorg ervoor dat u de
verwarmingselementen binnen in de oven nooit aanraakt.
GEEN ruwe schuurmiddelen of metalen schrapers voor het reinigen van de glazen
ovendeur gebruiken. Het oppervlak wordt hierdoor gekrast, waardoor het glas kan
barsten.
3. De oven moet zodanig worden geplaatst dat u de stekker
kunt bereiken.
WAARSCHUWING:
Als de deur of de afsluitstrippen zijn beschadigd, mag u de oven niet gebruiken voordat
deze is gerepareerd door een gekwalificeerde monteur.
WAARSCHUWING:
Onderhoud en reparaties waarbij de behuizing, die bescherming biedt tegen blootstelling
aan microgolven, wordt verwijderd, mogen alleen worden uitgevoerd door een
gekwalificeerde monteur. Voor anderen is dit levensgevaarlijk.
WAARSCHUWING:
Vloeistoffen en andere gerechten mogen niet worden verwarmd in een afgesloten
verpakking, aangezien deze kan exploderen.
WAARSCHUWING:
Laat de oven alleen zonder toezicht door kinderen gebruiken nadat u duidelijke instructies
hebt gegeven en u ervan overtuigd bent dat het kind in staat is de oven op een veilige
manier te bedienen en begrijpt wat de gevaren zijn van incorrect gebruik.
WAARSCHUWING:
Wanneer het apparaat wordt gebruikt in de combistand, mogen kinderen de oven alleen
gebruiken onder toezicht van een volwassene vanwege de gegenereerde temperaturen.
WAARSCHUWING:
Bereikbare onderdelen kunnen heet worden tijdens het gebruik. Houd jonge kinderen uit
de buurt.
Om veiligheidsredenen mag het apparaat niet worden gereinigd met stoom- of
hogedrukreinigers.
5
Indien het netsnoer beschadigd is, moet dit vervangen worden door
een speciaal snoer, verkrijgbaar bij de fabrikant of een servicepunt.
Sluit de oven voor de veiligheid aan op een geaard stopcontact van
230 Volt, 50 Hz. Als het netsnoer van het apparaat is beschadigd,
moet het snoer door een speciale kabel worden vervangen.
De magnetronoven nooit in een hete of vochtige omgeving installeren,
zoals naast een gewone oven of een radiator. Let goed op de
voedingsspecificaties van de oven. Een eventueel verlengsnoer moet
van hetzelfde type zijn als de voedingskabel die bij de oven is
geleverd. Reinig de binnenzijde van de oven en de afsluitstrippen bij
de deur met een vochtige doek voordat u de magnetronoven voor het
eerst gebruikt.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwG]GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
De klok instellen
Controleren of de oven goed werkt
De magnetronoven heeft een ingebouwde klok. Wanneer u de stroom
inschakelt, wordt automatisch “12:00” weergegeven. Stel de huidige tijd
in. De tijd kan worden weergegeven in 12-uurs of 24-uurs notatie. U moet
de klok instellen:
• Tijdens de installatie van de magnetronoven.
• Na een stroomstoring.
Op de volgende manier kunt u op elk gewenst moment eenvoudig
controleren of de oven goed werkt. Raadpleeg in geval van twijfel het
gedeelte "Wat te doen in geval van twijfels of problemen" op de volgende
pagina.
Vergeet niet de klok bij te stellen tijdens het omschakelen naar
zomertijd of wintertijd.
1. Voor tijdsweergave in
...
12-uurs notatie
24-uurs notatie
2. Druk op de toetsen (
De toets Klok
...
eenmaal indrukken
tweemaal indrukken
) en (
) om de uren in te stellen.
) en (
) om de minuten in te
Open de deur door aan de deurgreep rechts op de deur te trekken. Zet een
glas water op het draaiplateau. Sluit de deur.
Druk op de toets Start ( ) en stel de tijd in op 4 of 5
minuten door nog een aantal keren op de toets Start ( ) te
drukken.
Resultaat: De oven verwarmt het water gedurende 4 of 5
minuten. Het water zou dan moeten koken.
3. Druk op de toets Klok.
4. Druk op de toetsen (
stellen.
De oven moet worden aangesloten op een geschikt stopcontact.
Het draaiplateau moet op zijn plaats liggen. Als het vermogen niet
op maximum (100% - 900 W) is ingesteld, duurt het langer
voordat het water aan de kook raakt.
5. Druk nadat u de juiste tijd hebt ingesteld, nogmaals op de
toets Klok om de klok te starten.
Resultaat: De tijd wordt weergegeven op het moment dat
de oven niet in gebruik is.
6
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwG^GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
De werking van een magnetronoven
Wat te doen in geval van twijfel of problemen
Microgolven zijn elektromagnetische golven met een hoge frequentie. De
energie in deze golven zorgt ervoor dat de gerechten gaar worden of
worden opgewarmd zonder dat de vorm of kleur ervan verandert.
U kunt een magnetronoven gebruiken voor:
• Ontdooien
• Opwarmen
• Bereiden
Om vertrouwd te raken met een nieuw apparaat is enige tijd nodig. In
geval van problemen kunt u de onderstaande oplossingen proberen. Zo
kunt u een onnodig bezoek aan de serviceafdeling voorkomen.
De volgende verschijnselen zijn normaal:
• Condensvorming in de oven
• Luchtstroom rond de deur en de behuizing
• Lichtweerkaatsing rond de deur en de behuizing
• Stoom langs de randen van de deur en via de ventilatieopeningen
Het gerecht is helemaal niet gaar:
• Hebt u de juiste tijd ingesteld en de toets Start ( ) ingedrukt?
• Is de deur goed gesloten?
• Is de elektriciteitsleiding overbelast en is een zekering of
aardlekschakelaar uitgevallen?
Het gerecht is niet helemaal gaar of te gaar:
• Hebt u de juiste bereidingstijd ingesteld voor het betreffende type
gerecht?
• Hebt u het juiste vermogen geselecteerd?
Vonken en knetterende geluiden binnen in de oven:
• Gebruikt u een schaal met metalen sierrand?
• Bevindt zich een vork of ander metalen keukengerei in de oven?
• Bevindt zich aluminiumfolie te dicht bij de binnenwand?
De oven stoort de radio of televisie:
• Tijdens de werking van de oven kan een lichte storing op radio of televisie
waarneembaar zijn. Dit is normaal.
* Oplossing: plaats de oven uit de buurt van de televisie, radio en
antenne.
• Als de microprocessor van de oven de storing waarneemt, wordt de
display van de oven mogelijk gereset.
* Oplossing: haal de stekker uit het stopcontact en steek de stekker
weer in het stopcontact. Stel de klok opnieuw in.
De melding "E- 24" verschijnt:
• De melding "E- 24" verschijnt automatisch voordat de magnetronoven
oververhit raakt. Mocht de melding "E- 24" verschijnen, druk dan op de
toets "Stoppen/annuleren" om het apparaat te resetten.
Bereidingsprincipe
1. De microgolven die door de magnetron worden
gegenereerd, worden binnen de ovenruimte heen en
weer gekaatst en gelijkmatig verspreid terwijl het
gerecht op het draaiplateau rond draait. Hierdoor wordt
het gerecht gelijkmatig verwarmd.
2. De microgolven worden door het gerecht
opgenomen tot een diepte van ongeveer 2,5 cm. Het
verwarmingsproces gaat verder doordat de warmte
binnen het gerecht wordt doorgegeven.
3. De bereidingstijd varieert afhankelijk van de
gebruikte schaal en de eigenschappen van het
gerecht:
• Hoeveelheid en dichtheid
• Watergehalte
• Begintemperatuur (gekoeld of
kamertemperatuur)
Aangezien de binnenkant van het gerecht wordt verwarmd door
warmtedoorgifte, gaat het verwarmingsproces zelfs nog door nadat u
het gerecht uit de oven hebt gehaald. Om deze reden moet u de
gaartijden die in recepten en in deze gebruiksaanwijzing worden
vermeld aanhouden. Dit is om ervoor te zorgen dat:
• Het gerecht ook van binnen gaar wordt
• Het gerecht overal even warm wordt
7
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwG_GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
Bereiden/opwarmen
Vermogensniveaus en bereidingstijden
In de volgende procedure wordt uitgelegd hoe u een gerecht kunt bereiden
of opwarmen.
Met de vermogensinstelling kunt u de hoeveelheid energie die wordt
afgegeven, en daarmee de tijd die benodigd is voor het verwarmen van het
gerecht, afstemmen op het type en de hoeveelheid van het gerecht. U kunt
kiezen uit zes vermogensniveaus.
Controleer ALTIJD de oveninstellingen voor u de oven onbeheerd
achterlaat.
Open de deur. Plaats het gerecht in het midden van het draaiplateau. Sluit
de deur. Schakel de magnetronoven nooit in terwijl deze leeg is.
Vermogensniveau
2. Selecteer het gewenste vermogen door de toets
Magnetron ( ) opnieuw in te drukken totdat het
gewenste vermogen wordt weergegeven. Zie de
onderstaande vermogentabel voor meer informatie.
)
900 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
Kiest u een…
dan moet de bereidingstijd worden…
hoger vermogen
lager vermogen
verkort
verlengd
De bereiding beëindigen
U kunt de bereiding elk gewenst moment onderbreken om:
• naar het gerecht te kijken
• het gerecht om te keren of door te roeren
• het gerecht te laten nagaren
Als u wilt kijken welk vermogen is geselecteerd,
drukt u eenmaal op de toets Magnetron ( ).
Als u tijdens de bereiding een ander vermogen
wilt instellen, drukt u twee of meerdere keren op
de toets Magnetron ( ) om het gewenste
vermogen te selecteren.
Om het bereidingsproces…
Doet u het volgende:
tijdelijk te onderbreken
Open de deur.
Resultaat: De bereiding wordt gestopt.
U kunt de bereiding hervatten door de deur te sluiten
en weer op Start (
) te drukken.
definitief te stoppen
Druk op de toets Stop.
Resultaat: De bereiding wordt gestopt.
Als u de bereidingsinstellingen wilt annuleren, drukt u
nogmaals op de toets Stop.
Snelle start:
100%
67%
50%
33%
20%
11%
De bereidingstijden die in recepten en in dit boekje worden vermeld,
corresponderen met het opgegeven vermogen.
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: De verlichting in de oven gaat aan en het
draaiplateau begint te draaien. De bereiding
begint. Zodra de bereiding is voltooid:
geeft de oven vier maal een geluidssignaal en
knippert een "0" in het display. Daarna geeft
de oven één keer per minuut een
geluidssignaal.
Vermogen
HOOG
MIDDEL/HOOG
MIDDEL
MIDDEL/LAAG
ONTDOOIEN
LAAG
1. Druk op de toets Magnetron ( ).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(magnetronstand)
3. Stel de gewenste bereidingstijd in door op de toetsen (
en ( ) te drukken.
Resultaat: De bereidingstijd wordt weergegeven.
Percentage
Als u een gerecht gedurende korte tijd op maximaal vermogen
(900 W) wilt verwarmen, kunt u gewoon een of meerdere keren
de toets Start ( ) indrukken voor telkens 30 seconden
bereidingstijd. De oven start onmiddellijk.
8
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwG`GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
De bereidingstijd bijstellen
Automatisch bereiden (vervolg)
U kunt telkens 30 seconden aan de bereidingstijd toevoegen door de toets
+30s in te drukken.
• De voortgang van het kookproces op elk gewenst moment
controleren door de deur te openen
• The resterende bereidingstijd verlengen
Hieronder vindt u een lijst met de verschillende programma's voor
NL
automatisch bereiden, inclusief de bijbehorende hoeveelheden,
nagaartijden en aanbevelingen. Bij de programma's 1 en 2 wordt alleen de
magnetronfunctie gebruikt. Bij programma 5 wordt een combinatie van
magnetron en hete lucht gebruikt.
Bij de programma's 3 en 4 wordt een combinatie van magnetron en grill
gebruikt.
U kunt de bereidingstijd van het gerecht steeds met 30
seconden verlengen door telkens de toets Start ( ) in te
drukken.
• Voorbeeld: Als u drie minuten wilt toevoegen, drukt u
de toets Start ( ) zes keer in.
Prog Gerecht
ram
ma
Gebruik alleen magnetronovenbestendige schalen.
2-3 min. Weeg de groente nadat u deze hebt
gewassen, schoongemaakt en in
gelijke stukken hebt gesneden.
Plaats ze in een glazen schaal met
deksel. Voeg 30 ml (2 eetlepels)
water toe voor 200-250 gr., 45 ml (3
eetlepels) voor 300-450 gr. en 60-75
ml (4-5 eetlepels) voor 500-750 gr.
groente. Na afloop doorroeren. Bij
grotere hoeveelheden tijdens de
bereiding eenmaal doorroeren.
Verse
groenten
200-250 gr.
300-350 gr.
400-450 gr.
500-550 gr.
600-650 gr.
700-750 gr.
2.
Geschilde
aardappelen
300-350 gr.
400-450 gr.
500-550 gr.
600-650 gr.
700-750 gr.
3 min.
Weeg de aardappelen nadat u deze
hebt geschild, gewassen en in gelijke
stukken hebt gesneden. Doe ze in
een glazen schaal met deksel. Voeg
45 ml (3 eetlepels) water toe voor
300-450 gr., 60 ml (4 eetlepels) voor
500-750 gr. aardappelen.
3.
Geroosterde
vis
200-300 gr.
(1 st.)
400-500 gr.
(1-2 st.)
600-700 gr.
(2 st.)
3 min.
Smeer de buitenkant van de vis in
met olie en voeg kruiden toe. Leg de
vissen naast elkaar, in
tegenovergestelde richting, op het
rooster. Omkeren wanneer het
geluidssignaal klinkt.
4.
Kipdelen
200-300 gr.
(1 st.)
400-500 gr.
(2 st.)
600-700 gr.
(3 st.)
3 min.
Smeer de kipdelen in met olie en
kruid deze met peper, zout en
paprikapoeder. Leg de stukken in
een cirkel op het hoge rooster met
het vel naar beneden. Omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt.
5.
Roast Beef / 900-1000 gr.
Roast Lamb 1200-1300 gr.
1400-1500 gr.
10-15
min.
Smeer het lamsvlees in met olie en
kruiden (alleen peper; het zout pas
na het roosteren toevoegen). Leg het
vlees op het lage rooster met de
vetrand naar beneden. Omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt.
Het vlees na het roosteren en tijdens
het nagaren in aluminiumfolie
wikkelen.7
Open de deur. Plaats het gerecht in het midden van het draaiplateau. Sluit
de deur.
1. Druk op de toets Automatisch bereiden (
Nagaartijd Aanbevelingen
1.
Automatisch bereiden
De vijf programma's voor automatisch bereiden (
) kennen elk een
voorgeprogrammeerde bereidingstijd. U hoeft geen bereidingstijd of
vermogensniveau in te stellen.
U kunt het aantal porties instellen door de toetsen ( ) en ( ) in te
drukken.
Portie
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch bereiden (
) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
3. Stel de grootte van de portie in met de toetsen ( ) en ( ).
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het gerecht wordt bereid volgens het
geselecteerde programma.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
9
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGXWGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Automatisch opwarmen
NL
De vier programma's voor automatisch opwarmen (
) kennen elk een
voorgeprogrammeerde bereidingstijd. U hoeft geen bereidingstijd of
vermogensniveau in te stellen.
U kunt het aantal porties instellen door de toetsen ( ) en ( ) in te
drukken.
Hieronder vindt u een lijst met de verschillende programma 's voor
automatisch opwarmen, inclusief de bijbehorende hoeveelheden,
nagaartijden en aanbevelingen. Bij de programma 's 1, 2 en 3 wordt
alleen de magnetronfunctie gebruikt. Bij programma 4 wordt een
combinatie van magnetron en hete lucht gebruikt.
Gebruik alleen magnetronbestendige schalen.
Prog Gerecht
ram
ma
Open de deur. Plaats het gerecht in het midden van het draaiplateau. Sluit
de deur.
1. Druk op de toets Automatisch opwarmen (
3. Stel de grootte van de portie in met de toetsen (
1.
Kant-enklare
maaltijden
(gekoeld)
300-350 gr.
400-450 gr.
500-550 gr.
2.
Soep/
sauzen
(gekoeld)
200-250 ml
300-350 ml
400-450 ml
500-550 ml
600-650 ml
700-750 ml
3.
Ingevroren
pizza
300-400 gr.
450-550Ggr.
600-700 gr.
4.
Ingevroren
broodjes
100-150 gr.
(2 st.)
200-250 gr.
(4 st.)
300-350 gr.
(6 st.)
400-450 gr.
(8 st.)
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch opwarmen (
) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
) en (
).
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het gerecht wordt bereid volgens het
geselecteerde programma.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
10
Portie
Nagaartij Aanbevelingen
d
3 min.
De maaltijd op een ovenvast bord
plaatsen en afdekken met
magnetronfolie. Dit programma is
geschikt voor maaltijden die uit 3
componenten bestaan
(bijvoorbeeld vlees met jus,
groenten en aardappelen, rijst of
pasta).
2-3 min. Giet de soep in een diep
ovenvast soepbord of kom.
Afdekken tijdens het opwarmen
en nagaren. Voor en na het
nagaren zorgvuldig doorroeren.
-
Leg één diepgevroren pizza
(-18 °C) op het lage rooster of leg
één pizza op het lage en één pizza
op het hoge rooster.
3-5 min. Leg 2 tot 6 diepgevroren broodjes
(-18°C) in een cirkel op het lage
rooster. Verdeel 8 diepgevroren
broodjes gelijkmatig over het lage
en hoge rooster. Dit programma
is geschikt voor kleine,
ingevroren broodproducten zoals
bolletjes, ciabattabroodjes en
kleine stokbroodjes.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGXXGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Automatisch ontdooien
Met de functie Automatisch ontdooien ( ) kunt u vlees, gevogelte, vis,
brood, gebak en fruit ontdooien. De ontdooitijd en het vermogen worden
automatisch ingesteld. U hoeft alleen het programma en het gewicht in te
stellen.
Hieronder vindt u een lijst met de verschillende programma 's voor
automatisch ontdooien, inclusief de bijbehorende hoeveelheden,
nagaartijden en aanbevelingen. Verwijder alle verpakkingsmateriaal
voor u met het ontdooien begint.
Plaats vlees, gevogelte en vis op een glazen of keramische schaal, leg
brood op keuken papier.
Gebruik alleen magnetronbestendige schalen.
Open de deur. Plaats het diepgevroren gerecht op een keramisch bord in
het midden van het draaiplateau. Sluit de deur.
1. Druk op de toets Automatisch ontdooien (
Progr Gerecht Portie
amma
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch ontdooien ( ) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
3. Stel het gewicht van het voedsel in door op de toetsen (
en ( ) te drukken.
Vlees
2.
Gevoge 200-2000 gr. 20-90 min. Het uiteinde van de poten en vleugels
afschermen met aluminiumfolie. Het
lte
vlees omkeren wanneer het
geluidssignaal klinkt. Dit programma is
zowel geschikt voor een hele kip als
voor kipdelen.
3.
Vis
4.
Brood / 125-1000 gr. 10-60 min. Brood horizontaal op een stuk
keukenpapier leggen en omkeren
gebak
wanneer het geluidssignaal klinkt.
Gebak op een keramisch bord leggen,
zo mogelijk omkeren wanneer het
geluidssignaal klinkt.
(de oven blijft aan en wordt tijdelijk
stopgezet wanneer u de deur opent).
Dit programma is geschikt voor alle
soorten brood, heel of gesneden,
evenals broodjes en stokbroodjes. Leg
de broodjes in een cirkel.
Dit programma is geschikt voor alle
soorten gistgebak, koekjes, kwarktaart
en bladerdeeg. Het is niet geschikt voor
zandgebak, fruit- en slagroomtaart en
cake met chocoladegarnering.
5.
Fruit
5. Druk nogmaals op de toets Start ( ) om verder te gaan
met het ontdooien.
Resultaat: Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
U kunt ook gerechten handmatig ontdooien. Hiertoe selecteert u de
magnetronfunctie met een vermogen van 180 W. Raadpleeg het
gedeelte "Gerechten ontdooien" op pagina pagina 24 voor meer
informatie.
11
200-2000 gr. 20-90 min. De randen afschermen met
aluminiumfolie. Het vlees omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt. Dit
programma is geschikt voor rundvlees,
lamsvlees, varkensvlees, biefstuk,
karbonades en gehakt.
1.
)
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat:
Het ontdooien begint.
De oven laat tijdens het ontdooiproces een
geluidssignaal horen om u eraan te herinneren
het gerecht om te keren.
Nagaartijd Aanbevelingen
200-2000 gr. 20-80 min. Scherm de staart van de vis af met
aluminiumfolie. De vis omkeren
wanneer het geluidssignaal klinkt. Dit
programma is zowel geschikt voor een
hele vis als voor visfilet.
100-600 gr.
5-20 min. Fruit gelijkmatig verdelen over een
platte glazen schaal.
Dit programma is geschikt voor alle
soorten fruit.
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGXYGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
De cafetariafunctie
Instellingen voor de cafetariafunctie
Bij de functie Cafetaria (
ingesteld.
In de volgende tabel vindt u informatie over de programma 's voor het
opwarmen van dranken en het ontdooien en opwarmen van
diepvriesgebak.
) wordt de bereidingstijd automatisch
Plaats het gerecht midden op het draaiplateau en sluit de deur.
1. Druk op de toets Cafetaria (
De tabel bevat de hoeveelheden, nagaartijden en toepasselijke
aanbevelingen.
Bij programma 1 wordt alleen de magnetronfunctie gebruikt. Bij
programma 2 wordt een combinatie gebruikt van magnetron en hete
lucht.
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door een of
meerdere keren op de toets Cafetaria (
) te drukken.
Raadpleeg de tabel op de volgende pagina voor een
beschrijving van de verschillende voorgeprogrammeerde
instellingen.
3. Stel het gewicht van het voedsel in door op de toetsen ( )
en ( ) te drukken.
Progra Gerecht
mma
1.
Dranken
(Koffie,
melk,
thee, water)
(kamertemperatuur)
2.
Diepvriesge
bak
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het gerecht wordt bereid volgens het
geselecteerde programma.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de
oven viermaal een geluidssignaal horen en
knippert er een "0". Daarna geeft de oven
één keer per minuut een geluidssignaal.
12
Portie
150 ml
(1 kop)
300 ml
(2 koppen)
450 ml
(3 koppen)
600 ml
(4 koppen)
Nagaartij
d
Aanbevelingen
1-2 min. Giet de vloeistof in keramische
koppen en verwarm
onafgedekt. Plaats één kop in
het midden, 2 koppen
tegenover elkaar en 3 of 4
koppen in een cirkel.
Laat ze rusten in de
magnetronoven.
De drank voor en na de
nagaartijd doorroeren.
Wees voorzichtig wanneer u de
koppen uit de oven haalt (zie
veiligheidsinstructies voor
vloeistoffen).
200-300 gr. 5-25 min.
400-500 gr.
600-700 gr.
800-900 gr.
1000-1100 gr.
1200-1300 gr.
Bevroren gebak in het midden
plaatsen. Bevroren stukken
gebak in een cirkel op het
onderste rek plaatsen. Plaats het
rek in het midden van de oven op
het draaiplateau.
Met behulp van de convectie
wordt het gebak verwarmd en
knapperig.
Dit programma is geschikt voor
gebak (rond) en stukken gebak,
zoals vruchtengebak met een
laagje kruimeldeeg,
streuselgebak of gebak met
maanzaad.
Het is niet geschikt voor gebak
met roomvulling en/of
chocoladegarnering.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGXZGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Bereiding in meerdere fasen
U kunt met de magnetronoven gerechten bereiden in maximaal drie fasen.
(Bij bereiden in meerdere fasen kunt u de heteluchtstand, de
combinatiestand Magnetron + Hete lucht en de stand Automatisch
voorverwarmen niet gebruiken.) Voorbeeld: U kunt een gerecht
automatisch ontdooien en aansluitend bereiden zonder de oven na elke
fase opnieuw in te stellen. U kunt als volgt 1,8 kg kip in drie fasen
ontdooien en bereiden:
• Ontdooien
• 30 minuten verwarmen in de magnetronstand
• 15 minuten grillen
9. Druk op de toets Start (
).
NL
Resultaat: De bereiding begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
Ontdooien moet de eerste fase zijn. De combinatiestand en grillstand
kunnen slechts eenmaal worden gebruikt in de laatste twee fasen. De
magnetronfunctie kan tweemaal worden gebruikt (op verschillend
vermogen).
1. Druk op de toets Automatisch ontdooien (
).
2. Selecteer het type gerecht dat u wilt bereiden door op de
toets Automatisch ontdooien (
) te drukken.
3. Stel het gewicht in met de toetsen (
(in het voorbeeld 1800 gram).
4. Druk op de toets Magnetron (
) en (
)
).
5. Stel het gewenste vermogen in door op de toets
Magnetron ( ) te drukken tot het gewenste vermogen
wordt weergegeven. (450 W in het voorbeeld.)
6. Stel de bereidingstijd in door op de toetsen (
drukken (in het voorbeeld 30 minuten).
7. Druk op de toets Grill (
) en (
) te
) en (
) te
).
8. Stel de bereidingstijd in door op de toetsen (
drukken (in het voorbeeld 15 minuten).
13
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGX[GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
De oven voorverwarmen
Bereiden met hete lucht
Bij gebruik van de heteluchtfunctie is het aan te bevelen dat u de oven
voorverwarmt voor u het gerecht in de oven zet.
Nadat de oven de gevraagde temperatuur heeft bereikt, wordt deze
ongeveer 10 minuten vastgehouden. Daarna wordt de oven automatisch
uitgeschakeld.
Controleer of het grillelement zich op de gewenste positie bevindt.
Met de heteluchtfunctie kunt u gerechten bereiden zoals in een gewone
oven. Hierbij wordt de magnetronfunctie niet gebruikt. U kunt de
temperatuur naar behoefte instellen op acht vaste standen tussen 40°C en
220°C. De maximale bereidingstijd is 60 minuten.
1. Druk op de toets Automatisch voorverwarmen (
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
220°C (temperatuur)
).
Zie pagina 14 als u de oven wilt voorverwarmen.
• Gebruik altijd ovenwanten bij het hanteren van de ovenschalen,
want deze worden zeer heet.
• De gerechten worden beter gaar en bruin als u het lage rooster
gebruikt.
Controleer of het grillelement zich in de horizontale stand bevindt en of
het draaiplateau op zijn plaats ligt. Open de deur en zet de schaal op het
lage rooster op het draaiplateau.
2. Druk een of meerdere keren op de toets Automatisch
) om de temperatuur in te stellen.
voorverwarmen (
(temperatuur : 220, 200, 180, 160, 140, 100, 40°C)
1. Druk op de toets Hete lucht ( ).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(heteluchtstand)
220°C (temperatuur)
3. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: De oven wordt tot de gevraagde temperatuur
voorverwarmd.
De displaytijden zijn 8 seconden voor de
geselecteerde stand en 2 seconden voor de
temperatuur (in deze volgorde).
Bijvoorbeeld bij automatisch voorverwarmen
op 200°C
2. Druk een of meerdere keren op de toets Hete lucht (
om de temperatuur in te stellen.
(temperatuur : 220, 200, 180, 160, 140, 100, 40°C)
)
3. Stel de gewenste bereidingstijd in door op de toetsen (
en ( ) te drukken.
(wordt 8 seconden weergegeven)
weergegeven)
(wordt 2 seconden
Zodra de ingestelde temperatuur wordt
bereikt, geeft de oven 6 maal een
geluidssignaal en wordt de temperatuur 10
minuten vastgehouden.
Weer 10 minuten later klinkt vier maal een
geluidssignaal en wordt de oven
uitgeschakeld.
)
4. Druk op de toets Start (
).
Resultaat: De bereiding begint.
De displaytijden zijn 8 seconden voor de
ingestelde bereidingstijd en 2 seconden voor
de temperatuur in de volgorde.
Bijvoorbeeld 30 minuten bereidingstijd bij
200°C
Wanneer de temperatuur in de oven de ingestelde waarde
bereikt, klinkt zesmaal een geluidssignaal en wordt de
temperatuur 10 minuten lang gehandhaafd.
(wordt 8 seconden weergegeven)
weergegeven)
Als u wilt weten wat de huidige temperatuur in de ovenruimte is,
drukt u op de toets Automatisch voorverwarmen (
).
(wordt 2 seconden
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
14
U kunt de temperatuur op elk gewenst moment controleren door
op de toets Automatisch voorverwarmen te drukken.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGX\GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Grillen
Accessoires selecteren
Met de grillfunctie kunt u gerechten snel verwarmen en laten bruinen,
zonder microgolven te gebruiken.
• Gebruik altijd ovenwanten bij het hanteren van de
ovenschalen, want deze worden zeer heet.
• U krijgt een beter grillresultaat als u het hoge rooster
gebruikt.
Voor bereiding met hete lucht hebt u geen speciale
NL
kookmaterialen nodig. Gebruik echter alleen
kookmaterialen die u ook in een normale oven kunt
gebruiken.
Magnetronbestendige schalen zijn meestal niet geschikt
voor bereiding met hete lucht. Gebruik geen plastic
schalen en schotels, papieren kopjes en borden,
enzovoort.
Als u een van de combinatiestanden wilt gebruiken
(magnetron en grill of hete lucht), gebruik dan alleen
schalen die zowel ovenvast als magnetronbestendig zijn.
Metalen kookmaterialen en bestek kunnen schade aan
de oven veroorzaken.
1. Open de deur en leg het gerecht op het rooster.
2. Druk op de toets Grill ( ).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(grillstand)
•
Bij het grillen kunt u de temperatuur niet zelf instellen.
3. Stel de gewenste grilltijd in door op de toetsen (
te drukken.
• De maximale grilltijd is 60 minuten.
) en (
)
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat: Het grillen begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
15
Zie de Richtlijnen voor kookmaterialen op pagina 19 voor meer
informatie over geschikte kookmaterialen en bestek.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGX]GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
Combinatiestand Magnetron + Grill
Combinatiestand Magnetron + Hete lucht
U kunt ook magnetron en grill combineren om gerechten snel te bereiden
en tegelijkertijd te bruinen.
U kunt ook magnetron en hete lucht in combinatie gebruiken.
Voorverwarmen is niet nodig, want de microgolven doen vanaf het begin
hun werk.
Veel gerechten zijn geschikt voor bereiding in deze combinatiestand, met
name:
• Gebraden vlees en gevogelte
• Taart en cake
• Ei- en kaasschotels
Gebruik ALTIJD kookmaterialen die magnetronbestending en
ovenvast zijn. Glazen en keramische schalen zijn ideaal omdat ze de
microgolven goed doorlaten.
Gebruik ALTIJD ovenwanten bij het omgaan met de ovenschalen,
want deze worden zeer heet.
U krijgt een beter grillresultaat als u het hoge rooster gebruikt.
Open de deur. Leg het gerecht op het rooster dat het meest geschikt is voor
het betreffende type gerecht. Zet het rooster op het draaiplateau. Sluit de
deur.
1. Druk op de toets Magnetron + Grill (
).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(magnetron + grill combinatiestand)
600W (Vermogen)
2. Selecteer het gewenste vermogen door de toets
Magnetron + Grill (
) in te drukken totdat het
gewenste vermogen wordt weergegeven (300-600 W).
• Bij het grillen kunt u de temperatuur niet zelf instellen.
3. Stel de gewenste bereidingstijd in door op de toetsen (
en ( ) te drukken.
• De maximale bereidingstijd is 60 minuten.
)
4. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat:
De bereiding begint.
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
16
Gebruik ALTIJD kookmaterialen die magnetronbestending en
ovenvast zijn. Glazen en keramische schalen zijn ideaal omdat ze de
microgolven goed doorlaten.
Gebruik ALTIJD ovenwanten bij het omgaan met de ovenschalen,
want deze worden zeer heet.
De gerechten worden beter gaar en bruin als u het lage rooster
gebruikt.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGX^GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Combinatiestand Magnetron + Hete lucht
(vervolg)
Het geheugen gebruiken
Als u vaak hetzelfde soort gerechten bereidt of opwarmt, kunt u de
NL
bereidingstijden en vermogensniveaus opslaan in het geheugen van de
magnetron, zodat u die niet elke keer opnieuw hoeft in te stellen.
Open de deur. Zet het gerecht op het draaiplateau of op het lage rooster,
dat vervolgens op het draaiplateau moet worden gezet. Sluit de deur. Het
grillelement moet in de horizontale stand staan.
U kunt twee verschillende instellingen opslaan.
1. Druk op de toets Magnetron + Hete lucht (
).
Resultaat: De volgende indicaties verschijnen:
(magnetron + hete lucht
combinatiestand)
600W (geleverd vermogen: Schakelt over
naar de volgende temperatuur na 2 seconden)
220°C (temperatuur)
2. Stel de temperatuur in door op de toets Magnetron + Hete
lucht (
) te drukken.
(temperatuur : 220, 200, 180, 160, 140, 100, 40°C)
3. Stel de gewenste bereidingstijd in door op de toetsen (
en ( ) te drukken.
• De maximale bereidingstijd is 60 minuten.
De instelling opslaan
1. Om te
programmeren...
Instellen
Opnieuw instellen
Druk op de toets
Geheugen ( )
Eén keer (P wordt weergegeven)
Twee keer (P wordt weergegeven)
2. Stel het kookprogramma in op de gebruikelijke wijze
(magnetron, grill, magnetron+grill, hetelucht,
magnetron+hetelucht).
)
3. Druk op de toets Start (
).
Resultaat: Uw instellingen zijn nu opgeslagen in het
geheugen van de magnetron.
4. Selecteer het gewenste vermogen door op de toets
Magnetron + Hete lucht (
) te drukken totdat het
gewenste vermogen wordt weergegeven
(600, 450, 300, 180, 100 W).
Instellingen gebruiken
Plaats het gerecht midden op het draaiplateau en sluit de deur.
1. Druk op de toets Geheugen (
5. Druk op de toets Start ( ).
Resultaat:
De bereiding begint.
De oven wordt verwarmd tot de ingestelde
temperatuur en de magnetronfunctie gaat
verder totdat de bereidingstijd is verstreken.
De displaytijden zijn 8 seconden voor de
ingestelde bereidingstijd en 2 seconden voor
de temperatuur in de volgorde.
Bijvoorbeeld 30 minuten bereidingstijd bij
200°C
(wordt 8 seconden weergegeven)
weergegeven)
2. Druk op de toets Start (
).
Resultaat: Het gerecht wordt op de gewenste wijze
bereid.
(wordt 2 seconden
Wanneer de bereidingstijd om is, laat de oven
viermaal een geluidssignaal horen en knippert
er een "0". Daarna geeft de oven één keer per
minuut een geluidssignaal.
).
Als u wilt weten wat de huidige temperatuur in de ovenruimte is,
).
drukt u op de toets Automatisch voorverwarmen (
17
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGX_GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
Geurverdrijving
Geluid aan/uit gebruiken
Gebruik deze functie nadat u gerechten met een sterke geur hebt bereid of
na rookvorming in de magnetronoven.
Reinig eerst de binnenkant van de oven.
U kunt op elk gewenst moment het geluid in- of uitschakelen.
1. Druk op de toets Geluid aan/uit ( ).
Resultaat: De oven geeft nu geen geluidssignaal weer
wanneer een functie is voltooid.
Druk na deze reiniging op de toets Geurverdrijving. U hoort
vier pieptonen.
2. Druk nogmaals op de toets Geluid aan/uit (
geluid opnieuw in te schakelen.
Resultaat: De oven werkt weer normaal.
De geurverdrijving duurt in eerste instantie ongeveer 5 minuten.
U kunt de geurverdrijvingstijd ook instellen door op de toets +30s
te drukken.
De geurverdrijving kan maximaal 60 minuten worden voortgezet.
Veiligheidsvergrendeling van de magnetronoven
Deze magnetronoven is voorzien van een speciaal kinderslot waarmee u de
oven kunt "vergrendelen" zodat de oven niet per ongeluk kan worden
aangezet door kinderen of personen die niet vertrouwd zijn met de oven.
De oven kan op elk gewenst moment worden vergrendeld.
1. Houd de toetsen Grill (
) en Magnetron + Hete lucht
(
) tegelijkertijd ingedrukt (ongeveer drie seconden).
Resultaat:
De oven is nu vergrendeld.
De volgende indicatie verschijnt: "L".
2. Als u de vergrendeling van de oven wilt opheffen, drukt u
tegelijkertijd op de toetsen Grill (
) en Magnetron +
Hete lucht (
) (ongeveer drie seconden).
Resultaat: De oven kan nu weer normaal worden gebruikt.
18
) om het
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGX`GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Richtlijnen voor kookmaterialen
Om voedsel in een magnetronoven te kunnen bereiden moeten de
microgolven in staat zijn het voedsel te bereiken, zonder te worden
weerkaatst of geabsorbeerd door de gebruikte schaal.
Daarom moet het kookmateriaal zorgvuldig worden geselecteerd. Als het
kookmateriaal is gemarkeerd als magnetronbestendig, hoeft u zich geen
zorgen te maken.
In de volgende lijst vindt u diverse soorten kookmaterialen en wordt
vermeld of en hoe deze in de magnetron kunnen worden gebruikt.
Metaal
• Schalen
• Binddraadjes voor
plastic zakken
Papier
• Borden, bekers,
servetten en
keukenrol
•
Kookmateriaal
Magnetronb Opmerkingen
estendig
Aluminiumfolie
Kan worden gebruikt in kleine
hoeveelheden om te voorkomen dat
bepaalde delen van het voedsel te gaar
worden. Als te veel folie wordt gebruikt of
de folie te dicht bij de ovenwand komt,
kunnen echter vonken ontstaan.
Bruineerbord
Niet langer dan acht minuten
voorverwarmen.
Porselein en aardewerk
Porselein, aardewerk en geglazuurd
aardewerk zijn meestal wel geschikt,
tenzij er een metalen sierrand op is
aangebracht.
Wegwerpborden van
polyester en karton
Fast-foodverpakkingen
• Polystyreen
bekers
•
•
Glas
•
Papieren zakken
en kranten
Kringlooppapier en
metalen
garneringen
•
Ovenvaste
serveerschalen
Fijn glaswerk
•
Glazen potten
Kringlooppapier
Plastic
• Opbergdozen
Sommige diepvriesmaaltijden zijn verpakt
in deze materialen.
Kan vonken veroorzaken.
Kunnen worden gebruikt, tenzij voorzien
van metalen sierrand.
Kunnen worden gebruikt voor het
opwarmen van voedsel of vloeistoffen.
Fijn glaswerk kan breken als gevolg van
plotselinge verhitting.
Het deksel moet worden verwijderd.
Alleen geschikt voor opwarmen.
19
Voor korte bereidingstijden en
opwarmen. Ook voor het absorberen van
overtollig vocht.
Kan vonken veroorzaken.
Met name hittebestendig thermoplastic.
Sommige soorten plastic kunnen
vervormen of verkleuren bij hoge
temperaturen. Gebruik geen melamine.
Kan worden gebruikt om vocht vast te
houden. Mag niet in contact komen met
het voedsel. Wees voorzichtig bij het
verwijderen van de folie. Er kunnen hete
dampen ontsnappen.
Alleen indien kookvast of ovenbestendig.
Mag niet luchtdicht zijn. Zo nodig met een
vork gaatjes aanbrengen.
Plasticfolie
•
Diepvrieszakken
: Aanbevolen
: Wees voorzichtig
: Onveilig
Kunnen worden gebruikt voor het
opwarmen van voedsel. Het polystyreen
kan smelten door oververhitting.
Kunnen vlam vatten.
•
Vetvrij papier
Kunnen vonken en brand veroorzaken
Kan worden gebruikt om vocht vast te
houden en spatten te voorkomen.
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGYWGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips
NL
Microgolven
Bereiding van diepvriesgroenten
Microgolven dringen door in het gerecht en worden aangetrokken en opgenomen door
het aanwezige water, vet en suikers.
De microgolven zorgen ervoor dat de moleculen in het gerecht snel gaan bewegen. De
snelle beweging van deze moleculen veroorzaakt wrijving en de warmte die daarbij
ontstaat verwarmt het gerecht.
Gebruik een ovenvaste glazen schaal met deksel. Kook de groente met afgesloten
deksel in de aangegeven minimumtijd; zie de tabel. Ga desgewenst door met koken tot
u het gewenste resultaat bereikt.
Roer het gerecht tijdens de bereiding tweemaal en na de bereiding eenmaal door.
Voeg zout, kruiden en boter toe na het koken. Houd het gerecht tijdens het nagaren
afgedekt.
Bereiding
Kookmaterialen voor bereiden in de magnetron:
De kookmaterialen moeten de microgolven goed doorlaten voor een maximaal
rendement. Microgolven worden weerkaatst door metalen, zoals roestvrijstaal,
aluminium en koper, maar kunnen wel doordringen in keramiek, glas, porselein,
plastic, papier en hout. U mag het gerecht daarom niet in een metalen schaal bereiden.
Gerechten die geschikt zijn voor bereiding in de magnetron:
Veel typen gerechten zijn geschikt voor bereiding in de magnetron, inclusief verse en
diepgevroren groenten, fruit, pasta, rijst, granen, bonen, vis en vlees. Sauzen, custard,
soep, pudding, conserven en chutney kunnen eveneens in de magnetron worden
bereid. In het algemeen is de magnetron ideaal voor alle gerechten die u normaal op
een kookplaat zou bereiden. U kunt bijvoorbeeld denken aan het smelten van boter of
chocolade (zie het gedeelte met tips en suggesties).
Afdekken tijdens het verwarmen
Het is belangrijk de gerechten af te dekken. Het verdampte water komt in de vorm van
stoom omhoog en draagt bij tot het verwarmingsproces. U kunt de gerechten op
verschillende manieren afdekken, bijvoorbeeld met een keramisch bord, een plastic
deksel of plastic magnetronfolie.
Nagaartijden
Na het verwarmen moet u het gerecht enige tijd laten staan zodat de warmte zich
gelijkmatig binnen het gerecht kan verdelen.
Gerecht
Portie
Vermo Tijd
gen
(min.)
Spinazie
150 gr. 600 W
5-6
2-3
Voeg 15 ml (1 eetlepel)
koud water toe.
Broccoli
300 gr. 600 W
8-9
2-3
Voeg 30 ml (2 eetl.) koud
water toe.
Erwten
300 gr. 600 W
7-8
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.) koud
water toe.
Sperziebonen
300 gr. 600 W 7½-8½
2-3
Voeg 30 ml (2 eetl.) koud
water toe.
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.) koud
water toe.
2-3
Voeg 15 ml (1 eetl.) koud
water toe.
Gemengde
300 gr. 600 W
groenten (wortelen/
erwten/maïs)
Gemengde
Chinese groenten
20
7-8
300 gr. 600 W 7½-8½
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGYXGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
Bereiding van rijst en pasta
Bereiding van verse groenten
Rijst:
Gebruik een grote ovenvaste glazen schaal met deksel. Rijst
verdubbelt in omvang tijdens de bereiding. Afdekken.
Na het koken, voor het nagaren doorroeren en zout of kruiden en
boter toevoegen.
Opmerking: de rijst heeft aan het einde van de bereidingstijd
mogelijk niet alle water opgenomen.
Pasta:
Gebruik een grote ovenvaste glazen schaal. Kokend water en een
snufje zout toevoegen en goed doorroeren. Niet afdekken.
Tijdens en na de bereiding af en toe doorroeren. Tijdens de
nagaartijd afdekken en na afloop goed afgieten.
Gerecht
Portie
Witte rijst
(snelkook)
250 gr. 900 W
15-16
375 gr.
17½-18½
5
Bruine rijst
(snelkook)
250 gr. 900 W
375 gr.
5
Gebruik een ovenvaste glazen schaal met deksel. Voeg 30-45 ml koud water (2-3
eetl.) toe per 250 gr. groente, tenzij anders vermeld; zie de tabel. Kook de groente de
aangegeven minimumtijd; zie de tabel. Ga desgewenst door met koken tot u het
gewenste resultaat bereikt. Tijdens en na de bereiding een keer doorroeren. Voeg
zout, kruiden en boter toe na het koken. Drie minuten laten nagaren met het deksel
erop.
Tip:
Snijd de groente in stukken van gelijke grootte. Hoe kleiner de
stukken, des te sneller zijn ze gaar.
Kook verse groenten in de magnetron altijd op vol vermogen (900 W).
Gerecht
Vermo Tijd (min.) Nagaartijd Aanwijzingen
gen
(min.)
20-21
22-23
Voeg 500 ml koud water
toe.
Voeg 750 ml koud water
toe.
Voeg 500 ml koud water
toe.
Voeg 750 ml koud water
toe.
Gemengde rijst 250 gr. 900 W
(witte/bruine rijst
en wilde rijst)
16-17
5
Voeg 500 ml koud water
toe.
Gemengde
granen
(rijst en graan)
250 gr. 900 W
17-18
5
Voeg 400 ml koud water
toe.
Pasta
250 gr. 900 W
10-11
5
Voeg 1000 ml kokend
water toe.
21
Portie
Tijd
(min.)
Nagaartijd
(min.)
Aanwijzingen
Broccoli
250 gr.
500 gr.
4½-5
7-8
3
Verdelen in roosjes van gelijke
grootte. Leg deze met de steeltjes
naar het midden.
Spruitjes
250 gr.
6-6½
3
Voeg 60-75 ml (5-6 eetl.) water
toe.
Wortelen
250 gr.
4½-5
3
Snijd de wortelen in stukken van
gelijke grootte.
Bloemkool
250 gr.
500 gr.
5-5½
7½-8½
3
Verdelen in roosjes van gelijke
grootte. Grote roosjes doormidden
snijden. Leg ze met de steeltjes
naar het midden.
Courgette
250 gr.
4-4½
3
Snijd de courgettes in plakken.
Voeg 30 ml (2 eetl.) water of een
klontje boter toe. Koken tot ze net
gaar zijn.
Aubergine
250 gr.
3½-4
3
Snijd de aubergines in dunne
plakjes en sprenkel er 1 eetlepel
citroensap over.
Prei
250 gr.
4-4½
3
Snijd de prei in dikke plakken.
Champignons
125 gr.
250 gr.
1½-2
2½-3
3
De champignons heel of in plakjes
bereiden. Geen water toevoegen.
Besprenkelen met citroensap.
Kruiden met peper en zout. Voor
het serveren uit laten lekken.
Uien
250 gr.
5-5½
3
Uien doormidden of in plakjes
snijden. Voeg slechts 15 ml (1
eetl.) water toe.
Paprika
250 gr.
4½-5
3
Snijd de paprika in reepjes.
Aardappelen
250 gr.
500 gr.
4-5
7-8
3
Weeg de aardappelen en snijd ze
doormidden of in vieren in stukken
van ongeveer gelijke grootte.
Koolraap
250 gr.
5½-6
3
Snijd de koolraap in kleine blokjes.
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGYYGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
NL
OPWARMEN
VLOEISTOFFEN OPWARMEN
Met de magnetron kunt u gerechten opwarmen in een fractie van de tijd die u nodig
zou hebben bij een gewone oven of kookplaat.
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de volgende tabel als richtlijn. Bij
de tijden in de tabel is uitgegaan van een kamertemperatuur van +18 tot +20°C of een
koelkasttemperatuur van +5 tot +7°C.
Vermijd grote stukken
Warm liever geen grote stukken voedsel op, zoals braadstuk. Deze hebben de neiging
aan de buitenkant te gaar te worden en uit te drogen voordat de binnenkant goed heet
wordt. Het opwarmen van kleinere stukken gaat beter.
Vermogenstanden en doorroeren
Sommige gerechten kunnen worden opgewarmd bij 900 W vermogen, terwijl u voor
andere 600 W, 450 W of zelfs 300 W moet gebruiken.
Zie de tabel voor meer informatie.
U kunt doorgaans beter een lager vermogen gebruiken voor delicate gerechten, grote
hoeveelheden en gerechten die snel warm worden (zoals pasteitjes).
Voor het beste resultaat het gerecht tijdens het opwarmen doorroeren of omkeren. Zo
mogelijk voor het serveren nogmaals doorroeren.
Wees extra voorzichtig bij het verwarmen van vloeistoffen en babyvoeding. Om te
voorkomen dat vloeistoffen buiten de magnetron alsnog plotseling aan de kook raken
en naar buiten spatten, moet u het gerecht voor, tijdens en na het verwarmen goed
doorroeren. Laat de vloeistoffen tijdens het nagaren in de oven staan. Het is aan te
raden een plastic lepel of glazen staafje in de vloeistof te zetten. Vermijd oververhitting
van het gerecht. Het is beter een kortere bereidingstijd in te stellen en deze zo nodig te
verlengen.
Opwarm- en nagaartijden
Wanneer u voor het eerst een gerecht opwarmt, is het handig om de door u gebruikte
bereidingstijd te noteren.
Controleer altijd of het gerecht door en door verwarmd is.
Laat het gerecht na het opwarmen altijd even nagaren, zodat de warmte zich
gelijkmatig over het gerecht kan verdelen De aanbevolen nagaartijd na het opwarmen
is 2 - 4 minuten, tenzij in de tabel een andere tijd wordt aanbevolen.
Wees extra voorzichtig bij het verwarmen van vloeistoffen en babyvoeding. Zie ook het
gedeelte met de veiligheidsvoorschriften.
Altijd een nagaartijd van ten minste 20 seconden aanhouden nadat de oven is
uitgeschakeld, zodat de warmte zich kan verdelen. Roer zo nodig tijdens het
verwarmen en roer ALTIJD na het verwarmen. Om te voorkomen dat vloeistoffen na
beëindiging van het kookproces alsnog overkoken en mogelijk brandwonden
veroorzaken, kunt u een plastic lepel of glazen staafje in de vloeistof zetten en deze
voor, tijdens en na het verwarmen doorroeren.
BABYVOEDING OPWARMEN
Babyvoeding:
Giet de babyvoeding op een diep keramisch bord. Dek het af met een plastic deksel.
Na het opwarmen goed doorroeren! Ongeveer 2-3 minuten laten staan voor u het aan
de baby geeft. Nogmaals doorroeren en de temperatuur controleren. Aanbevolen
serveertemperatuur: tussen 30-40°C.
Babymelk:
Giet de melk in een gesteriliseerde glazen fles. Niet afdekken. Nooit een melkfles met
de speen erop verwarmen. De fles kan exploderen als deze oververhit raakt. Na het
opwarmen goed schudden en nogmaals schudden voor u de melk aan de baby geeft!
Altijd de temperatuur van babyvoeding of -melk controleren voor u het aan de baby
geeft. Aanbevolen serveertemperatuur: ca. 37°C.
Opmerking:
Juist bij babyvoeding is het belangrijk dat u de temperatuur goed controleert voor u het
aan de baby geeft. Zo kunt u brandwonden voorkomen. Gebruik de vermogensniveaus
en opwarmtijden uit de volgende tabel als richtlijn.
22
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGYZGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
Babyvoeding en -melk opwarmen
Vloeistoffen en gerechten opwarmen
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de tabel als richtlijn.
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de tabel als richtlijn.
Gerecht
Portie
Gerecht
Portie
Babyvoedin
g (groenten
en vlees)
190 gr. 600 W
Op een diep keramisch bord
gieten. Afdekken. Na de
bereiding doorroeren. 2-3
minuten laten staan.
Nogmaals goed doorroeren
en de temperatuur
controleren voor u het aan
de baby geeft.
Dranken
(koffie, thee,
water)
900 W
150 ml
(1 kop)
300 ml
(2 koppen)
450 ml
(3 koppen)
600 ml
(4 koppen)
2-3
Op een diep keramisch bord
gieten. Afdekken. Na de
bereiding doorroeren. 2-3
minuten laten staan.
Nogmaals goed doorroeren
en de temperatuur
controleren voor u het aan
de baby geeft.
Soep
(gekoeld)
250 gr.
350 gr.
450 gr.
550 gr.
900 W
2-3
Goed roeren of schudden en
in een gesteriliseerde glazen
fles gieten. Midden op het
draaiplateau zetten. Niet
afdekken. Goed doorroeren
en minstens 2 minuten laten
staan. Nogmaals goed
schudden en de temperatuur
controleren voor u het aan
de baby geeft.
Stoofschotel
(gekoeld)
350 gr.
Pasta met
saus
(gekoeld)
Gevulde
pasta met
saus
(gekoeld)
Vermo Tijd
gen
30 sec.
Babypap
(graan +
melk + fruit)
190 gr. 600 W
20 sec.
Babymelk
100 ml 300 W 30-40 sec.
200 ml
1 min.
tot 1 min.
10 sec.
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
2-3
23
Vermo Tijd
gen
(min.)
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
1-2
In kopjes gieten en niet
afdekken: 1 kop in het
midden, 2 koppen tegenover
elkaar, 3 koppen in een
cirkel. Tijdens het nagaren
in de oven laten staan en
goed doorroeren.
2-3
In een diep keramisch bord
of een keramische kom
gieten. Dek het af met een
plastic deksel. Roer alles
goed door na het
opwarmen. Voor het
serveren nogmaals
doorroeren.
600 W 4½-5½
2-3
Stoofschotel in een diep
keramisch bord gieten. Dek
het af met een plastic
deksel. Tijdens het
opwarmen af en toe
doorroeren en nogmaals
roeren voor het nagaren en
voor het serveren.
350 gr.
600 W 3½-4½
3
Pasta (bijvoorbeeld
spaghetti of macaroni) op
een plat keramisch bord
leggen. Afdekken met
plastic magnetronfolie.
Doorroeren voor het
serveren.
350 gr.
600 W
3
De gevulde pasta (bijv.
ravioli, tortellini) op een diep
keramisch bord leggen. Dek
het af met een plastic
deksel. Tijdens het
opwarmen af en toe
doorroeren en nogmaals
roeren voor het nagaren en
voor het serveren.
1-1½
2-2½
3-3½
3½-4
2½-3
3-3½
3½-4
4½-5
4-5
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGY[GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
Bevroren gerechten moeten altijd worden ontdooid op de vermogenstand voor
ontdooien (180 W).
NL
Gerecht
Portie
Vermo Tijd
gen
(min.)
Kant-enklare
maaltijden
(gekoeld)
350 gr.
450 gr.
550 gr.
600 W 4½-5½
5½-6½
6½-7½
Kaasfondue
kant-enklaar
(gekoeld)
400 gr.
600 W
6-7
Nagaartijd Aanwijzingen
(min.)
3
1-2
Gerecht
Leg de maaltijd van 2-3
bestanddelen op een
keramische schotel.
Afdekken met plastic
magnetronfolie.
Vlees
Gehakt
Tijd
(min.)
15-60
Leg de kipdelen met het vel naar
beneden, de hele kip met de
borst naar beneden, op een plat,
keramisch bord. De dunnere
delen, zoals de vleugels en
uiteinden, afdekken met
aluminiumfolie. Halverwege de
ontdooitijd omkeren!
10-25
De diepgevroren vis midden op
een plat keramisch bord leggen.
Dunnere delen onder de dikkere
delen leggen. Dunne uiteinden
afschermen met aluminiumfolie,
evenals de staart van de hele
vis. Halverwege de ontdooitijd
omkeren!
6-7
5-10
Het fruit uitspreiden op een
grote, ronde glazen schotel.
1-1½
2½-3
4-4½
7-9
5-20
Broodjes in een cirkel en heel
brood horizontaal op
keukenpapier midden op het
draaiplateau leggen.
Halverwege de ontdooitijd
omkeren!
250 gr.
7-8
500 gr.
(2 st.)
14-15
1200 gr.
32-34
Visfilet
200 gr.
6-7
Hele vis
400 gr.
11-13
Fruit
Bessen
300 gr.
2 st.
4 st.
250 gr.
500 gr.
Hele kip
Gerechten ontdooien
Vis
Microgolven zijn bijzonder geschikt voor het ontdooien van ingevroren voedsel. De
microgolven zorgen ervoor dat het ingevroren voedsel in weinig tijd wordt ontdooid. Dit
kan erg handig zijn, bijvoorbeeld wanneer u onverwacht visite krijgt.
Ingevroren gevogelte moet door en door ontdooid zijn voordat u het gaat bereiden.
Verwijder eventuele metalen draadjes en neem het gerecht uit de verpakking, zodat
ontdooide sappen weg kunnen lopen.
Leg het ingevroren gerecht op een schaal zonder deksel. Halverwege de ontdooitijd
het gerecht keren, eventueel vocht weg laten lopen en zo snel mogelijk eventuele
ingewanden verwijderen. Controleer regelmatig of het gerecht niet warm aanvoelt.
Wanneer de kleinere en dunnere delen warm beginnen te worden, kunt u deze in
strookjes aluminiumfolie wikkelen en daarna verder gaan met ontdooien
Brood
Broodjes (elk
ca. 50 gr.)
Boterhammen
Duitse
broodjes
Zodra het gevogelte aan de buitenkant warm aanvoelt, dient u het ontdooiproces te
stoppen en 20 minuten te wachten voordat u verder gaat met ontdooien.
Laat vis, vlees en gevogelte altijd even staan, zodat het voedsel ook van binnen goed
ontdooit. De nagaartijd is afhankelijk van de hoeveelheid. Raadpleeg de onderstaande
tabel.
Tip:
Aanwijzingen
Leg het vlees op een plat
keramisch bord. Dunne randen
afschermen met aluminiumfolie.
Halverwege de ontdooitijd
omkeren!
6-7
10-12
Gevogelte
Kipdelen
Nagaartijd
(min.)
15-30
250 gr.
500 gr.
Varkenslapjes
De kant-en-klare
kaasfondue in een geschikte
ovenvaste glazen schaal
met deksel gieten.
Tijdens en na het opwarmen
af en toe doorroeren.
Goed doorroeren voor het
serveren.
Portie
Dunne gerechten ontdooien gemakkelijker dan dikke, en kleinere
hoeveelheden ontdooien sneller dan grote. Denk hieraan bij het
invriezen en ontdooien van gerechten.
Voor het ontdooien van voedsel met een temperatuur van -18 tot - 20°C kunt u de
onderstaande tabel aanhouden.
24
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGY\GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
Grillen van verse gerechten
GRILLEN
Het grillelement bevindt zich aan de bovenkant van de ovenruimte. Het element werkt
alleen wanneer de deur is gesloten en het draaiplateau draait. Het draaien van het
draaiplateau zorgt ervoor dat de gerechten gelijkmatig bruin worden. Als u de grill 4
minuten voorverwarmt, bruint het gerecht nog sneller.
Kookmaterialen voor grillen:
Moeten vuurvast zijn en mogen metaal bevatten. Gebruik geen plastic kookmaterialen.
Deze kunnen smelten.
Gerechten die kunnen worden gegrild:
Karbonade, worstjes, runderlapjes, hamburgers, plakjes ham of bacon, dungesneden
vis, broodjes en diverse soorten boterhammen met beleg.
Verwarm de grill 2-3 minuten voor in de grillstand.
Gebruik de vermogensniveaus en bereidingstijden uit de tabel als richtlijn.
Gebruik ovenwanten om een gerecht uit de oven te halen.
BELANGRIJK:
Bij gebruik van de grill alleen moet u het gerecht op het hoge rooster plaatsen, tenzij
anders vermeld.
Vers gerecht
Portie
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
Tijd
Tijd
(min.) (min.)
Geroosterd
brood
4 st.
Alleen grill
(elk 25 gr.)
2-3
1-2
De sneetjes naast elkaar
op het hoge rooster
leggen.
Gegrilde
tomaat
400 gr. (2
st.)
300 W +
Grill
5-6
-
Tomaten doormidden
snijden. Wat kaas
eroverheen leggen. In een
cirkel op een platte
ovenvaste glazen schaal
leggen. Op het hoge
rooster zetten.
2-3 minuten laten staan.
Tosti met
tomaat/kaas
4 st.
(300 gr.)
300 W +
Grill
4-5
-
Rooster de boterhammen
eerst. De geroosterde
sneetjes met beleg op het
hoge rooster leggen.
2-3 minuten laten staan.
Tosti Hawaii
(ham, ananas,
kaas)
4 st.
(500 gr.)
300 W +
Grill
5-6
-
Rooster de boterhammen
eerst. De geroosterde
sneetjes met beleg op het
hoge rooster leggen. 2-3
minuten laten staan.
Aardappelen in
de schil
500 gr.
600 W +
Grill
7-8
-
Aardappelen doormidden
snijden. Leg ze in een
cirkel op het hoge rooster
met de gesneden kant
naar beneden.
Gegratineerde
aardappelen/
groenten
(gekoeld)
450 gr.
450 W +
Grill
9-11
-
Het gerecht op een kleine,
ovenvaste glazen schotel
leggen. De schotel op het
hoge rooster zetten.
Na de bereiding 2-3
minuten laten staan.
Magnetron + Grill
In deze stand wordt de stralingswarmte van de grill gecombineerd met het snelle
verhittingsproces van de magnetron. Het grillelement werkt alleen wanneer de deur is
gesloten en het draaiplateau draait. Door het draaien van het draaiplateau, wordt het
gerecht gelijkmatig bruin. Dit model kent drie combinatiestanden:
600 W + Grill, 450 W + Grill en 300 W + Grill.
Kookmaterialen voor bereiden met magnetron en grill
Gebruik kookmaterialen die de microgolven doorlaten. Het materiaal moet vuurvast
zijn. Gebruik geen metalen kookmaterialen in de combinatiestand. Gebruik geen
plastic kookmaterialen. Deze kunnen smelten.
Gerechten die geschikt zijn voor magnetron + grill:
In deze stand kunt u allerlei gerechten bereiden die zowel verhit als bruin moeten
worden, alsmede gerechten die alleen bovenop wat bruin moeten worden. Deze stand
kunt u ook gebruiken voor de bereiding van gerechten die zowel bruin als knapperig
moet worden, zoals kipdelen (halverwege omkeren). Meer informatie vindt u in de
grilltabel.
BELANGRIJK:
Bij gebruik van de combinatiestand magnetron + grill(microwave + grill) moet u het
gerecht op het hoge rooster plaatsen, tenzij anders vermeld. Zie de aanwijzingen in de
volgende tabel.
Als het gerecht aan beide zijden bruin moet worden, moet u het halverwege keren.
25
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGY]GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
HETE LUCHT
NL
Vers gerecht
Gebakken
appel
Portie
2 appels
(ca. 400
gr.)
300 W +
Grill
300 W +
Grill
7-8
-
Boor het klokhuis uit de
appel en vul de appel met
rozijnen
en jam. Wat geschaafde
amandel eroverheen
leggen.
De appels op een platte,
ovenvaste glazen schotel
zetten.
De schotel op het lage
rooster zetten.
Kipdelen
500 gr. (2
st.)
8-10
6-8
Smeer de kipdelen in met
olie en kruiden.
In een cirkel op het hoge
rooster leggen. Na het
grillen 2-3 minuten laten
staan
Biefstuk
(medium)
400 gr. (2 Alleen grill 10-14
st.)
8-12
Smeer het rundvlees in
met olie.
In een cirkel op het hoge
rooster leggen.
Na het grillen 2-3 minuten
laten staan.
Geroosterde
vis
Bij het bereiden met hete lucht wordt de traditionele methode gebruikt die u in een
gewone oven tegenkomt.
Het verwarmingselement bevindt zich op de achterwand en de ventilator zorgt ervoor
dat de hete lucht circuleert.
Kookmaterialen voor bereiden met hete lucht:
De ovenvaste kookmaterialen die u doorgaans in een normale oven gebruikt
(bakblikken, bakpapier, enzovoort) zijn ook geschikt voor gebruik in de heteluchtstand.
Gerechten die geschikt zijn voor bereiding met hete lucht:
In de stand Hete lucht kunt u allerlei soorten gebak, cake, cakejes, broodjes, fruitcake,
biscuitgebak en soufflés bakken.
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
Tijd
Tijd
(min.) (min.)
400-500 gr. 300 W +
Grill
5-7
Magnetron + Hete lucht
De bereidingstijd wordt daardoor korter, terwijl het gerecht wel een mooi bruin korstje
krijgt en knapperig blijft.
Bij het bereiden met hete lucht wordt de traditionele methode gebruikt die u in een
gewone oven tegenkomt, waarbij een ventilator op de achterwand zorgt voor de
circulatie van de warme lucht.
Kookmaterialen voor bereiden met magnetron en hete lucht:
Moeten in staat zijn de microgolven door te laten. Moeten daarnaast ovenvast zijn
(bijvoorbeeld glas, aardewerk en porselein zonder metalen sierranden). Zie ook de
beschrijving onder Magnetron + Grill.
Gerechten die geschikt zijn voor bereiding in de combinatiestand Magnetron + Hete
lucht:
Allerlei soorten vlees, gevogelte, stoofschotels, gegratineerde gerechten, biscuitgebak,
lichte fruitcakes, quiches en brood.
5½-6½ Smeer de buitenkant van
de vis in met olie en voeg
kruiden toe. Leg twee
vissen naast elkaar, in
tegenovergestelde
richting, op het rooster.
Na het grillen 2-3 minuten
laten staan.
26
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGY^GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Kooktips (vervolg)
Verse en bevroren gerechten bereiden met hete lucht
Verwarm de oven met de automatische voorverwarmfunctie voor tot de gewenste
temperatuur.
Gebruik de vermogensniveaus en opwarmtijden uit de tabel als richtlijn.
Gebruik ovenwanten om een gerecht uit de oven te halen.
Vers gerecht
Portie
PIZZA
Bevroren pizza 300-400 gr.
's (kant-enklaar)
PASTA
Diepgevroren
lasagne
VLEES
Geroosterd
rund- /
lamsvlees
(medium)
Geroosterde
kip
400 gr.
1200-1300
gr.
1000-1100
gr.
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
Tijd
Tijd
(min.) (min.)
450 W
+220°C
13-15
-
De pizza op het hoge
rooster zetten.
Na het bakken 2-3
minuten laten staan.
450 W
+200°C
22-25
-
Plaats de pasta in een
geschikte vuurvaste
glazen schaal of laat het
in de oorspronkelijke
verpakking (mits deze
geschikt is voor oven en
magnetron).
De diepgevroren pasta op
het lage rooster zetten.
Na de bereiding 2-3
minuten laten staan.
600W
+180°C
450 W
+220°C
20-23
17-20
Vers gerecht
Portie
BROOD
Verse
broodjes
6 st. (350 g)
100 W
+180°C
8-10
-
De broodjes in een cirkel
op het lage rooster
leggen.
2-3 minuten laten staan.
200 gr. (1
st.)
180 W
+220°C
8-10
-
Het gekoelde
knoflookbrood op
bakpapier op het lage
rooster leggen. Na het
bakken 2-3 minuten laten
staan.
CAKE
Appeltaart
(vers beslag)
500 gr.
Slechts
180°C
38-43
-
Doe het deeg in een
kleine, rechthoekige,
zwarte metalen vorm (25
cm). Zet de bakvorm op
het lage rooster. Laat de
cake na het bakken 5-10
minuten staan.
Minimuffins
(vers beslag)
12 x 30 gr.
(350-400 gr.)
Slechts
200°C
17-23
-
Giet het verse beslag
gelijkmatig in papieren
muffinvormpjes. De
vormpjes op het lage
rooster zetten.
Na het bakken
5 minuten laten staan.
Koekjes
(vers beslag)
200-250 gr.
Slechts
200°C
15-20
-
Leg de gekoelde
croissants op bakpapier
op het lage rooster.
Diepvriesgeba
k
1000 gr.
180 W +
180°C
18-20
-
Zet het bevroren gebak
op het lage rooster.
Na ontdooien en
opwarmen
15-20 minuten laten
staan.
Knoflookbrood
(gekoeld,
voorgebakken)
10-13 Smeer het vlees in met
olie en kruid het met
peper, zout en
paprikapoeder.
Leg het vlees op het lage
rooster, eerst met de
vetrand naar beneden. Na
het bakken in
aluminiumfolie wikkelen
en 10-15 minuten laten
staan.
13-17 Smeer de kip in met olie
en kruiden.
Leg de kip eerst met de
borst omlaag, dan met de
borst omhoog op het lage
rooster.
5 minuten laten staan.
27
Vermogen 1. kant 2. kant Aanwijzingen
Tijd
Tijd
(min.) (min.)
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGY_GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
NL
Kooktips (vervolg)
De magnetronoven reinigen
Speciale tips
De volgende delen van de magnetronoven moeten regelmatig worden
gereinigd om vastzetten van vet- en voedselresten te voorkomen:
• Binnen- en buitenwanden
• Deur en afsluitstrippen
• Draaiplateau en loopring
Boter smelten
Doe 50 gr. boter in een glazen schaaltje. Dek het af met een plastic deksel.
Gedurende 30-40 seconden bij een vermogen van 900 W verwarmen, totdat de boter
is gesmolten.
Chocolade smelten
Doe 100 gr. chocolade in een glazen schaaltje.
Gedurende 3-5 minuten bij een vermogen van 450 W verwarmen totdat de chocolade
is gesmolten.
Tijdens het smelten een of twee keer doorroeren. Gebruik ovenwanten om de chocola
uit de oven te halen!
Gekristalliseerde honing smelten
Doe 20 gr. gekristalliseerde honing in een glazen schaaltje.
Gedurende 20-30 seconden bij een vermogen van 300 W verwarmen totdat de honing
is gesmolten.
Controleer ALTIJD of de afsluitstrippen schoon zijn en de deur goed
sluit.
Als de oven niet schoon gehouden wordt, kan het oppervlak
beschadigd raken. Hierdoor kan de werking van het apparaat
nadelig beïnvloed worden en kunnen mogelijk gevaarlijke
situaties ontstaan.
1. De buitenkant reinigen met een zachte doek en een warm sopje. De zeepresten
verwijderen en goed droogmaken.
2. Verwijder eventuele spatten en vlekken van de binnenwand en de loopring
met een doekje met zeepsop. De zeepresten verwijderen en goed
droogmaken.
Gelatine smelten
Laat droge gelatineblaadjes (10 gr.) gedurende 5 minuten in koud water weken.
Leg de uitgelekte gelatine in een vuurvast glazen schaaltje.
Gedurende 1 minuut bij een vermogen van 300 W verwarmen.
Na het smelten doorroeren.
3. Om geurtjes en vastzittende voedselresten te verwijderen, plaatst u een kopje
verdund citroensap op het draaiplateau en schakelt u de magnetron tien
minuten lang op maximaal vermogen in.
Glazuur bereiden (voor cake en taarten)
Meng ongeveer 14 gram instantglazuur met 40 gr. suiker en 250 ml koud water.
In een vuurvaste glazen schaal gedurende 3½ tot 4½ minuut verhitten bij een
vermogen van 900 W tot het glazuur doorzichtig is. Tijdens de bereiding tweemaal
doorroeren.
4. Was het vaatwasmachinebestendige plateau wanneer dat nodig is.
Jam maken
Doe 600 gr. fruit (bijvoorbeeld gemengde bessen) in een vuurvaste glazen schaal met
deksel. Voeg 300 gr. geleisuiker toe en roer het geheel goed door.
Afgedekt 10-12 minuten verwarmen bij 900 W.
Tijdens de bereiding enkele keren doorroeren. Rechtstreeks in kleine glazen jampotjes
met draaideksel gieten. 5 minuten laten staan.
NOOIT water in de ventilatieopeningen laten lopen. NOOIT
schuurmiddelen of chemische oplosmiddelen gebruiken. Let
vooral goed op bij het reinigen van de afsluitstrips bij de deur om
ervoor te zorgen dat:
•
•
Pudding koken
Meng het puddingpoeder met suiker en melk (500 ml) volgens de instructies op de
verpakking. Goed doorroeren. Gebruik een ruime ovenvaste glazen schaal met deksel.
Afgedekt 6½ tot 7½ minuten verwarmen bij 900 W.
Tijdens de bereiding enkele keren doorroeren.
Geschaafde amandel bruinen
Verspreid 30 gr. amandelsnippers over een keramisch bord
Onder regelmatig keren 3½ tot 4½ min. verhitten bij een vermogen van 600 W.
2-3 minuten in de oven laten staan. Gebruik ovenwanten om de snippers uit de
oven te halen!
28
Zich geen resten ophopen
De deur goed sluit
Reinig de binnenzijde van de oven direct na elk gebruik met een
licht sopje, maar laat de magnetron eerst afkoelen om verwonding
te voorkomen.
Gebruik geen stoomreiniger voor kookapparaten, kookplaten en
ovens.
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGY`GG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
De magnetronoven opbergen of laten repareren
Technische specificaties
Bij het uitvoeren van onderhoud aan of het opbergen van de
magnetronoven moet u enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen.
De oven mag niet worden gebruikt bij beschadigingen aan de deur of
afsluitstrippen:
• Gebroken scharnier
• Versleten afsluitstrippen
• Beschadigde of verbogen ovenbehuizing
Reparaties mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een gekwalificeerde
magnetronservicetechnicus.
SAMSUNG streeft continu naar productverbetering. Zowel de technische
specificaties als de instructies voor de gebruiker kunnen daarom zonder
voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
NOOIT de behuizing van de oven verwijderen. Als de oven niet goed
werkt of u twijfelt over de conditie van het apparaat:
• De stekker uit het stopcontact halen.
• Contact opnemen met het dichtstbijzijnde servicecentrum.
Als u het apparaat tijdelijk wilt opbergen, doe dat dan op een
droge, stofvrije plaats.
•
Reden: stof en vocht kunnen een negatieve invloed
hebben op de onderdelen in de oven.
29
Voedingsbron
230 V ~ 50 Hz AC
Opgenomen vermogen
Maximaal vermogen
Magnetronfunctie
Grill (verwarmingselement)
Hete lucht
(verwarmingselement)
2700 W
1400 W
1250 W
Max. 1850 W
Afgegeven vermogen
100 W/900 W - 6 standen (IEC-705)
Frequentie
2450 MHz
Afmetingen (B x D x H)
Buitenmaten
Ovenruimte
517 x 460 x 310 mm
358 x 327 x 231.5 mm
Inhoud
28 liter
Gewicht
Netto
ong. 18.0 kg
NL
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGZWGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Opmerking
NL
30
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGZXGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht
Opmerking
NL
31
jlXWW}luTWZ^X[jusUGGwGZYGG~ SGq GX\SGYWW`GGXXaWXGht