LG MP9280JSC de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
GEBRUIKSAANWIJZING
Lees deze gebruikershandleiding aandachtig alvorens de oven te gebruiken.
De fabrikanten zijn niet verantwoordelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door het
niet naleven door de gebruiker van deze instructies.
MP9280JSC
P/No.: MFL33716110
www.lg.com
LICHT OVEN “SolarCUBE”
DUTCH
2
Inhoud
De werking van de microgolffunctie
Microgolven zijn een energievorm die vergelijkbaar is met radio- en
televisiegolven en gewoon daglicht. Normaal gezien spreiden microgolven
zich uit wanneer ze zich in de atmosfeer voortbewegen en verdwijnen ze
zonder enig effect te hebben teweeggebracht. Microgolfovens daarentegen
beschikken over een magnetron, die gebruik maakt van de energie die in de
microgolven aanwezig is. De elektriciteit waarmee de magnetronbuis wordt
gevoed, wordt gebruikt om microgolfenergie op te wekken.
De microgolven komen het kookgebied binnen via openingen in de oven.
Er bevindt zich een bak in de oven. Microgolven kunnen niet door metalen
wanden van de oven gaan, maar ze kunnen wel door materialen zoals glas,
porselein en papier en de materialen van magnetron veilig kookgerei, gaan.
Microgolven verwarmen het kookgerei niet, maar schalen kunnen wel heet
worden door de hitte die door het voedsel wordt opwekt.
Een uiterst veilig apparaat
Uw oven,
S
olar
CUBE
, is een van de veiligste
huishoudapparaten die er zijn.
Wanneer de ovendeur wordt geopend, stopt de oven
automatisch met het produceren van microgolven.
Microgolfenergie wordt volledig in warmte omgezet
wanneer ze voedsel binnendringt, en laat geen restenergie
achter die u kan schaden wanneer u het voedsel opeet.
Inhoud __________________________________________________2
Veiligheidsvoorschriften ____________________________________3 ~ 7
Voorzorgsmaatregelen ____________________________________8
Uitpakken en installeren ____________________________________9 ~ 10
Bedieningspaneel _________________________________________11
Klok instellen _____________________________________________12
Kinderslot _______________________________________________13
Convectie voor het voorverwarmen ___________________________14
Convectie voor het bereiden_________________________________15
Grillen __________________________________________________16
Grillen Combinatiebereidingen ______________________________17
Convectie combinatie koken ________________________________18
Snelle automatische bereidingen _____________________________19 ~ 22
Stoom Koken _____________________________________________23 ~ 26
Ontdooien _______________________________________________27
Richtlijnen voor het ontdooien _______________________________28
EZ-schoon _______________________________________________29
Bereidingen met de microgolffunctie __________________________30
Vermogensniveaus van de microgolffunctie ____________________31
Snelstart _________________________________________________32
Langere/kortere bereidingstijd ______________________________33
Voor microgolven geschikt kookgerei _________________________34
Voedseleigenschappen en bereidingen met de microgolfoven ____35 ~ 36
Vragen en antwoorden ____________________________________37
Technische gegevens ______________________________________38
3
DUTCH
Veiligheidsvoorschriften
1. Probeer de deur, deurrubbers, bedieningspaneel, veiligheidsgrendels of andere
delen van de oven niet te wijzigen of repareren. Het verwijderen van een
afsluiting kan leiden tot blootstelling aan magnetron energie. Gebruik de oven
niet indien de deurrubbers en aangrenzende delen van de magnetron defect zijn.
Reparaties mogen alleen uitgevoerd worden door een erkende servicemonteur.
󳃐 De magnetron is, in tegenstelling tot andere apparaten, een hoog voltage en
hoogspanning apparaat. Onjuist gebruik of reparaties kunnen ledien tot schadelijke
blootstelling aan excessieve magnetron energie of een elektrische schok.
2. Gebruik de oven niet om te ontvochtigen. (bijv. De magnetron gebruiken met
natte kranten, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, huisdieren of kinderen
etc.)
󳃐 Dit brengt de veiligheid ernstig in gevaar, en kan leiden tot brand, brandwonden,
overlijden door elektrocutie.
3. Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door jonge kinderen of kleuters. Laat
kinderen de oven alleen gebruiken zonder toezicht indien voldoende instructies
zijn verstrekt zodat het kind in staat is om de oven veilig te gebruiken en het kind
de gevaren van onjuist gebruik kent.
󳃐 Onjuist gebruik kan leiden tot veiligheidsproblemen zoals brand, elektrische
schokken en brandwonden.
4. Toegankelijke onderdelen kunnen tijdens gebruik warm worden. Houd jonge
kinderen uit de buurt.
󳃐 Ze kunnen brandwonden oplopen.
5. Vloeistof en soortgelijk voedsel dient niet te lang gekookt te worden in afgesloten
bakken, omdat deze kunnen ontploffen. Verwijder de plastic verpakking van het
voedsel voordat u gaat koken of ontdooien. Let op dat in sommige gevallen het
voedsel afgedekt moet worden met plastic folie, bij verwarmen of koken.
󳃐 Ze kunnen barsten.
6. Dit apparaat is niet bedoeld om gebruikt te worden door personen (inclusief
kinderen) met verminderde fysieke, gevoelsmatige of mentale mogelijkheden, of
gebrek aan ervaring en kennis, tenzij er is toezicht is of instructies betreffende het
gebruik van het apparaat zijn verstrekt door een persoon die verantwoordelijk is
voor hun veiligheid.
Dit is het veiligheid waarschuwingssymbool. Dit symbool waarschuwt u voor mogelijke gevaren die u of anderen kan doden.
Alle veiligheidsberichten komen na het veiligheid waarschuwingssymbool en het woord "WAARSCHUWING" of "LET OP".
Deze woorden betekenen:
Dit symbool waarschuwt u voor de gevaren van onveilig gebruik die kunnen leiden tot ernstig letsel
of de dood.
Dit symbool waarschuwt u voor de gevaren van onveilig gebruik die kunnen leiden tot ernstig letsel
of de dood.
WAARSCHUWING
WAARSCHUWING
LET OP
Bewaar voor toekomstig gebruik. Lees alle instructies en volg deze op voordat u uw
stofzuiger gaat gebruiken opdat u het risico op brand, elektrocutie, persoonlijk letsel, of
schade tijdens het gebruik van de oven voorkomt. Deze handleiding bespreekt niet alle
mogelijke omstandigheden die zich kunnen voordoen. Neem altijd contact op met uw
service-agent of fabrikant indien u problemen tegenkomt die u niet begrijpt.
4
1. U kunt de oven niet gebruiken met de deur open vanwege de
veiligheidsvergrendeling ingebouwd in het deurmechanisme. Het is
belangrijk dat u niet knoeit met de veiligheidsvergrendeling.
󳃐 Dit kan leiden tot schadelijke blootstelling aan excessieve magnetron
energie. (Safety interlocks automatically switch off any cooking activity
when the door is opened.)
2. Plaats geen voorwerpen (zoals theedoeken, servetten, etc) tussen de
voorkant van de oven en de deur en let op dat geen voedselresten
achterblijven op de afsluitoppervlakten.
󳃐 Dit kan leiden tot schadelijke blootstelling aan excessieve magnetron
energie.
3. Gebruik de oven niet als hij beschadigd is. Het is van groot belang dat
de ovendeur behoorlijk sluit en dat er geen schade is aan de: (1) deur
(verbogen), (2) scharnieren en vergrendelingen (stuk of los), (3)
deurdichtingen en afdichtingsoppervlakken.
󳃐 Dit kan leiden tot schadelijke blootstelling aan excessieve magnetron
energie.
4. Controleer of de kooktijden correct ingesteld zijn, kleine hoeveelheden
voedsel hebben een kortere kooktijd, of opwarmtijd nodig.
󳃐 Te lang koken kan er toe leiden dat het voedsel vlam vat en vervolgens
uw ow beschadigd.
5. Bij het verwarmen van vloeistoffen, bijv. soepen, sauzen en dranken in
uw magnetron.
*
Vermijd het gebruik van recipiënten met rechte wanden en een smalle hals.
* Oververhit de vloeistof niet.
* Roer de vloeistof alvorens de recipiënt in de oven te plaatsen en
nogmaals in de helft van de verwarmingstijd.
* Laat de vloeistof na het verwarmen nog even in de oven staan. Roer of
schud de vloeistof vervolgens nogmaals voorzichtig en controleer de
temperatuur ervan alvorens ze te nuttigen, om brandwonden te
vermijden (in het bijzonder de inhoud van zuigflessen en potjes
babyvoeding).
󳃐 Wees voorzichting bij het omgaan met de bak. Het in de magnetron
verhitten van dranken kan leiden tot vertraagd overkoken, zonder
aanwijzingen. Dit kan leiden tot plotseling overkoken van de hete
vloeistof.
6. Er bevindt zich een uitgang boven, onder of aan de zijkant van de oven.
Blokkeer de uitgang niet.
󳃐 Dit kan leiden tot beschadigingen aan de oven en slechte kookresultaten.
7. Bedien de oven niet terwijl hij leeg is. U laat het best een glas water in
de oven staan wanneer u hem niet gebruikt. Het water zal alle
microgolfenergie veilig absorberen als de oven per ongeluk wordt
gestart.
󳃐 Onjuist gebruik kan uw oven beschadigen.
Veiligheidsvoorschriften
LET OP
Bewaar voor toekomstig gebruik. Lees alle instructies en volg deze op voordat u uw
stofzuiger gaat gebruiken opdat u het risico op brand, elektrocutie, persoonlijk letsel, of
schade tijdens het gebruik van de oven voorkomt. Deze handleiding bespreekt niet alle
mogelijke omstandigheden die zich kunnen voordoen. Neem altijd contact op met uw
service-agent of fabrikant indien u problemen tegenkomt die u niet begrijpt.
5
DUTCH
8. Kook voedsel verpakt in papieren doeken niet tenzij dit in het recept
wordt aangegeven. Gebruik geen kranten in plaats van papieren
doeken.
󳃐 Onjuist gebruik kan leiden tot explosies of brand.
9. Gebruik geen houten of keramische bakken met metaal (bijv goud of
zilver). Verwijder metalen bandjes altijd. Controleer voor gebruik of de
hulpmiddelen gebruikt kunnen worden in een magnetron.
󳃐 Ze kunnen verhit raken en verkolen. Vooral metalen voorwerpen in de
oven kunnen vonken veroorzaken die kunnen leiden tot ernstige schade.
10. Gebruik geen gerecycled papieren producten.
󳃐 Deze kunnen onzuiverheden veroorzaken die kunnen voneken en brand
veroorzaken tijdens het koken.
11. Spoel de bak en het rek niet in water meteen na het koken.
Ze kunnen breken of schade veroorzaken.
󳃐 Onjuist gebruik kan uw oven beschadigen.
12. Plaats de oven zodanig dat de voorkant van de deur zich op minimaal
8 cm van de rand van het oppervlak bevindt waarop de oven staat,
om te voorkomen dat hij per ongeluk omkantelt.
󳃐 Onjuist gebruik kan leiden tot letsel en oven schade.
13. Doorprik aardappelen, appelen of ander dergelijk fruit of groenten
vóór u ze kookt.
󳃐 Ze kunnen barsten.
14. Kook eieren niet in de schaal. Eieren in de schaal en hele hardgekookte
eieren mogen niet verwarmd worden in de magnetron aangezien ze
kunnen ontploffen, zelfs nadat het magnetron verwarmen gestopt is.
󳃐 Er ontstaat druk in het ei waardoor het ei zal barsten.
15. Probeer niet te frituren in uw oven.
󳃐 Dit kan leiden tot plotseling overkoken van de hete vloeistof.
16. Als u rook opmerkt, moet u de oven uitschakelen of de stekker uit het
stopcontact trekken en de ovendeur dicht houden om de vlammen te
smoren.
󳃐 Dit kan leiden tot zeer gevaarlijk situaties, zoals brand en elektrische
schokken.
LET OP
Veiligheidsvoorschriften
Bewaar voor toekomstig gebruik. Lees alle instructies en volg deze op voordat u uw
stofzuiger gaat gebruiken opdat u het risico op brand, elektrocutie, persoonlijk letsel, of
schade tijdens het gebruik van de oven voorkomt. Deze handleiding bespreekt niet alle
mogelijke omstandigheden die zich kunnen voordoen. Neem altijd contact op met uw
service-agent of fabrikant indien u problemen tegenkomt die u niet begrijpt.
6
17. Indien voedsel verhit of gekookt wordt in wegwerp bakken of plastic,
papier of andere ontbrandbare materialen, dient u de oven in de gaten
te houden, en regelmatig te controleren.
󳃐 Uw voedsel kan eruit lopen vanwege het slechter worden van de bak, wat
tevens tot brand kan leiden.
18. De temperatuur van toegankelijke oppervlaktes kan hoog zijn indien
het apparaat in gebruik is. Raak de ovendeur, buitenkant, achterkant,
oven, accessoires en borden niet aan tijdens grilmodus,
convectiemodus, en auto koken gebruik, voordat u ze gaat
schoonmaken controleert u dat ze niet meer heet zijn.
󳃐 Gebruik als ze heet zijn dikke ovenwanten om brandwonden te
voorkomen.
19. De oven moet regelmatig worden schoongemaakt en alle
voedselrestjes worden verwijderd.
󳃐 Indien u de oven niet schoon houd, kan het oppervlakte van het apparaat
verslechteren, waardoor het toestel minder lang mee gaat en een
gevaarlijke situatie kan veroorzaken.
20. Gebruik uitsluitend de voor deze oven aanbevolen temperatuurpijl
(voor apparaten die uitgerust zijn met een temperatuursensor
mogelijkheid).
󳃐 Met ongeschikte thermometers kunt u niet controleren of de temperatuur
accuraat is.
21. Indien u de meegeleverde verwarmingselementen gebruikt, zal het
apparaat heet worden. Zorg ervoor dat u de verwarmingselementen
binnen de oven niet aanraakt.
󳃐 Risico op brandwonden.
22. Volg nauwgezet de aanwijzingen die de fabrikant geeft voor zijn
specifieke popcorn. Laat de oven niet onbewaakt achter terwijl de
maïskorrels poffen. Als de maïs niet poft na de voorgeschreven tijden,
stop dan met de bereiding.
Gebruik nooit een zak van bruin papier voor het poffen van maïs.
Tracht nooit overgebleven maïskorrels te poffen.
󳃐 Bij langere tijden kan de maïs vuur vatten.
LET OP
Veiligheidsvoorschriften
Bewaar voor toekomstig gebruik. Lees alle instructies en volg deze op voordat u uw
stofzuiger gaat gebruiken opdat u het risico op brand, elektrocutie, persoonlijk letsel, of
schade tijdens het gebruik van de oven voorkomt. Deze handleiding bespreekt niet alle
mogelijke omstandigheden die zich kunnen voordoen. Neem altijd contact op met uw
service-agent of fabrikant indien u problemen tegenkomt die u niet begrijpt.
7
DUTCH
23. Dit apparaat moet worden geaard
De draden in dit snoer zijn gekleurd volgens de onderstaande codes:
BLAUW ~ Neutraal
BRUIN ~ Stroom
GROEN & GEEL ~ Aarding
Wanneer de kleuren van de draad in dit snoer niet overeenkomen
met kleuridentificaties van de kleppen in uw stekker gaat u als
volgt te werk:
De BLAUWE draad moet worden aangesloten op de klem die
geïdentificeerd is met de letter N of ZWART gekleurd is.
De BUINE draad moet worden aangesloten op de klem die
geïdentificeerd is met de letter L of ROOD gekleurd is.
De GROEN & GEEL of enkel GROEN gekleurde draad moet worden
aangesloten op de klem die geïdentificeerd is met de letter E of
.
Als het originele snoer beschadigd is, mag het uit
veiligheidsoverwegingen enkel worden vervangen door de
fabrikant of door zijn serviceagent of een gelijkwaardig erkend
persoon.
󳃐󳃐
Onjuist gebruik kan leiden tot ernstige elektrische schade.
24. Gebruik geen agressieve schoonmaakproducten of scherpe metalen
schrapers om het glas van de ovendeur te reinigen.
󳃐 Deze kunnen krassen veroorzaken die kunnen leiden tot het breken van
het glas.
25. Deze oven mag niet worden gebruikt voor commerciële catering.
󳃐 Onjuist gebruik kan uw oven beschadigen.
26. De magnetron dient gebruikt te worden met de decoratiedeur geopend.
󳃐 Indien de deur gesloten is tijdens gebruik, kan de luchtstroom afnemen
wat kan leiden tot brand of schade aan uw oven en de kast.
27. De aansluiting kan gemaakt worden door de stekker op een
toegankelijke plaats te plaatsen of door het gebruik maken van een
schakelaar in de vaste bekabeling volgens de bekabelingsrichtlijnen.
󳃐 Het gebruik van onjuiste stekker of schakelaars kan elektrische schokken
of brand veroorzaken.
28. Let erop dat jonge kinderen niet met het apparaat kunnen spelen.
LET OP
Veiligheidsvoorschriften
Bewaar voor toekomstig gebruik. Lees alle instructies en volg deze op voordat u uw
stofzuiger gaat gebruiken opdat u het risico op brand, elektrocutie, persoonlijk letsel, of
schade tijdens het gebruik van de oven voorkomt. Deze handleiding bespreekt niet alle
mogelijke omstandigheden die zich kunnen voordoen. Neem altijd contact op met uw
service-agent of fabrikant indien u problemen tegenkomt die u niet begrijpt.
8
Voorzorgsmaatregelen
Voorzorgsmaatregelen om mogelijke blootstelling aan
overmatige microgolfenergie te vermijden.
Voorzorgsmaatregelen om mogelijke blootstelling aan overmatige
microgolfenergie te vermijden.
In het mechanisme van de ovendeur zijn veiligheidsvergrendelingen
ingebouwd die het onmogelijk maken om de oven te laten werken met de
ovendeur open. Deze veiligheidsvergrendelingen schakelen automatisch de
oven uit wanneer de ovendeur wordt geopend, omdat dit bij een
microgolfoven tot schadelijke blootstelling aan microgolfenergie zou leiden.
Het is belangrijk dat u niet aan de veiligheidsvergrendelingen komt.
Plaats geen voorwerpen tussen de voorkant van de oven en de ovendeur en
zorg ervoor dat er zich geen resten van voedsel of reinigingsmiddelen
kunnen ophopen op de afdichtingsoppervlakken.
Gebruik de oven niet als hij beschadigd is. Het is van groot belang dat de
ovendeur behoorlijk sluit en dat er geen schade is aan de: (1) deur
(verbogen), (2) scharnieren en vergrendelingen (stuk of los), (3)
deurdichtingen en afdichtingsoppervlakken.
Uw oven mag enkel worden afgesteld of hersteld door erkend
servicepersoneel.
WAARSCHUWING
Bij het opwarmen van vloeistoffen, bv. soepen, sauzen en dranken, in uw
microgolfoven kan het voorkomen dat de vloeistof aanvankelijk niet borrelt
en pas daarna plots begint te borrelen. Hierdoor kan de vloeistof plots
overkoken. Volg de onderstaande stappen om dit te vermijden:
1
Vermijd het gebruik van recipiënten met rechte wanden en een smalle hals.
2 Oververhit de vloeistof niet.
3 Roer de vloeistof alvorens de recipiënt in de oven te plaatsen en nogmaals
in de helft van de verwarmingstijd.
4 Laat de vloeistof na het verwarmen nog even in de oven staan. Roer of
schud de vloeistof (in het bijzonder de inhoud van zuigflessen en potjes
babyvoeding) vervolgens nogmaals voorzichtig en controleer de
temperatuur ervan alvorens ze te nuttigen, om brandwonden te vermijden
(in het bijzonder de inhoud van zuigflessen en potjes babyvoeding).
Wees voorzichtig bij het omgaan met de recipiënt.
WAARSCHUWING
Laat levensmiddelen die bereid zijn in de
microgolfoven altijd eventjes staan en controleer
de temperatuur alvorens ze te nuttigen. Dit geldt
in het bijzonder voor zuigflessen en potjes
babyvoeding.
Vergewis u ervan de bereidingstijden correct in te
stellen, want als u het VOEDSEL te lang bereidt,
kan het vuur vatten en uw oven beschadigen.
9
DUTCH
Uitpakken en
installeren
Aan de hand van de basisstappen op de volgende twee pagina’s kunt u snel controleren of uw oven correct
werkt. Lees aandachtig de aanwijzingen met betrekking tot waar u uw oven mag plaatsen. Let er bij het
uitpakken van uw oven op alle toebehoren en verpakkingen te verwijderen. Controleer of uw oven geen schade
heeft opgelopen bij de levering.
Plaats de oven op het gewenste waterpas oppervlak met
meer dan 85 cm hoogte, maar zorg ervoor dat er
minstens 20 cm vrije ruimte is boven de oven en 10 cm aan de
achterzijde voor afdoende verluchting. De voorzijde van de oven
moet zich min. 8 cm / max. 22 cm van de rand van het oppervlak
bevinden om te vermijden dat de oven kan kantelen.
Aan de onderzijde of de zijkant van de oven bevindt zich een
uitlaat. Deze uitlaat blokkeren kan schadelijk zijn voor de oven.
Pak uw oven uit en plaats hem op een waterpas
oppervlak.
* DEZE OVEN MAG NIET WORDEN GEBRUIKT VOOR COMMERCIËLE
CATERING.
METALEN SCHAAL
ROOSTER
STOOMDEKSEL
STOOMPLAAT
STOOM WATERKOM
STOOM KOKER
10
Op het VERTONING kunt u zien dat er wordt afgeteld
vanaf 30 seconden. Wanneer het VERTONING 0
bereikt, hoort u een PIEPSIGNAAL. Open de deur en controleer de
temperatuur van het water. Als de oven goed werkt, dan moet het
water nu warm zijn. Pas op wanneer u de bak of kom uit de oven
haalt, want deze kan heet zijn.
UW OVEN IS NU GEÏNSTALLEERD
Vul een magnetron veilige bak met 300ml water. Plaats
op het rek op de onderkant van de oven en sluit de
ovendeur. Zie bladzijde 34 als u niet zeker weet welke bak u
kunt gebruiken.
Open uw ovendeur door aan de DEURHENDEL te
trekken. Plaats de ROOSTER in de oven.
Steek de stekker in een standaard stopcontact.
Controleer of de oven het enige elektrische
huishoudelijke apparaat is dat op deze wandcontactdoos
is aangesloten. Indien de oven niet juist functioneert, trek dan de
stekker uit het stopcontact en steek hem er opnieuw in.
De inhoud van de voedingsflessen en
babyvoedingspotjes moeten worden > geroerd en
geschud. Temperatuur moet voor consumptie worden >
gecontroleerd om verbranding te voorkomen.
Druk op de -toets. Druk vervolgens een
keer op de -toets om 30 seconden.
11
DUTCH
Bedieningspaneel
1. DISPLAY WINDOW: Het display kan het uur, de bereidingstijd, het
vermogensniveau en de bereidingscategorieën weergeven.
2. LAMP/CLOCK:
LAMP: U ziet het voedsel tijdens het koken door op deze knop te
drukken.
CLOCK: Hiermee stelt u het uur in.
3. STEAM COOK: Stoom koken stelt u in staat om uw voedsel te koken met
behulp van de Stoom koken categorieën.
4. FUNCTION SELECT: U kunt een van de kook categorieën selecteren.
5. CONTROL:
• U kunt kooktijden, temperatuur, gewicht en kook categorieën instellen.
• Tijdens het koken met auto en handmatige functie kunt u de kooktijd op
ieder punt verlengen of inkorten door aan de schijf te draaien (behalve
in de ontdooimodus).
6. ENTER/START/Q-START:
• Druk eenmaal op deze knop om het bereiden van het voedsel te starten
volgens de door u ingegeven instellingen.
• Dankzij de snelstartfunctie kunt u via een druk op de toets 30 seconden
bereidingstijd op HOOG vermogen instellen.
7. STOP/CLEAR: Hiermee kunt u alle ingegeven instellingen uitschakelen en
wissen, behalve het uur.
12 3 4 5 6 7
12
U kunt de klok volgens het 12-delig of het 24-delig stelsel instellen.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u de klok kunt instellen op 10:30 in de 24-uurstand.
Zorg ervoor alle verpakkingsmateriaal van uw oven te hebben verwijderd.
Wanneer uw oven voor de eerste keer is
aangesloten op het elektriciteitsnet of
wanneer er terug elektriciteit is na een
uitval, toont het display een ‘0’ en moet
u de klok instellen.
Als de klok (of het display) vreemd
uitziende symbolen weergeeft, moet u de
stekker van uw oven uit het stopcontact
trekken en hem er vervolgens terug
insteken. U moet opnieuw de klok
instellen.
Vergewis u ervan uw oven correct te hebben geïnstalleerd zoals
eerder beschreven in deze handleiding.
Druk op de toets .
Druk eenmaal op .
(Als u de 12-uursklok wilt gebruiken, druk dan nogmaals op de toets .
Als u na het instellen van de klok een andere optie wilt instellen, moet u de
stekker uit het stopcontact trekken en hem er terug insteken.)
Draai aan de totdat er “10:00” wordt getoond.
Druk op voor uur bevestiging
Draai aan de totdat er “10:30” wordt getoond.
Druk op de toets .
De klok begint nu te tellen.
Klok
instellen
13
DUTCH
Kinderslot
Houd ingedrukt totdat “L” en op het scherm verschijnt en er
een PIEP te horen is.
Het KINDERSLOT is nu ingeschakeld.
De tijdsaanduiding verdwijnt nu eventjes van het display maar komt
enkele seconden later terug.
L” en zal op het scherm worden getoond indien er een knop
ingedrukt wordt.
Om het KINDERSLOT te annuleren houd u ingedrukt totdat “L” en
verdwijnt.
Wanneer u de toets loslaat, weerklinkt een biepsignaal.
Uw oven is uitgerust met een
veiligheidssysteem dat voorkomt dat uw
oven ongewild in werking wordt
gesteld.
Na het instellen van het kinderslot kunt
u geen enkele functie meer gebruiken
en kan er geen voedsel worden bereid.
Uw kind kan de ovendeur echter nog
altijd openen.
Druk op de toets .
14
Convectie voor het
voorverwarmen
De convectieoven heeft een
temperatuurbereik van 40°C en 100°C -
230°C (180°C wordt automatisch ingesteld
bij het kiezen van de convectiemodus).
De oven heeft een ferment functie bij een
oventemperatuur van 40°C. U moet
wachten totdat de oven afgekoeld is, omdat
u de ferment functie niet kunt gebruiken bij
een temperatuur hoger dan 40°C.
Uw oven heeft enkele minuten nodig om de
ingestelde temperatuur te bereiken.
Wanneer de correcte temperatuur bereikt is,
weerklinkt een PIEP-signaal om u te laten
weten dat de juiste temperatuur bereikt is.
Plaats nu het voedsel in de oven: en schakel
uw oven vervolgens in.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u eerst de oven kunt voorverwaarming op een temperatuur
van 200°C.
Druk op de toets .
Draai aan de totdat er “200°C” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van temperatuur.
Draai aan de om Conv. te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Druk op de toets .
Het voorverwarmen start met “Pr-H” op het display.
15
DUTCH
Convectie voor het
bereiden
Als u geen temperatuur instelt, zal uw
oven automatisch 180 graden selecteren.
U kunt de kooktemperatuur wijzigen
door aan de te draaien.
De metalen bak moet gebruikt worden
tijdens convectiekoken.
Druk op de toets .
Draai aan de totdat er “50:00” wordt getoond.
Druk op de toets .
U kunt de kooktijd tijdens het koken verhogen of verlagen door te
draaien aan de .
U moet na het koken wanten dragen om de metalen bak te
verwijderen, omdat deze erg heet kan zijn.
Draai aan de totdat er “230°C” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van temperatuur.
Draai aan de om Conv. te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u eerst de oven kunt voorverwarmen en dan voedsel kunt
bereiden op een temperatuur van 230°C gedurende 50 minuten.
* Bladlocatie
Niveau 1
Schaal
16
Grillen
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u de grill kunt gebruiken om voedsel gedurende 12 minuten.
Druk op de toets .
Draai aan de om Grill te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Draai aan de totdat er “12:00” wordt getoond.
Druk op de toets .
U moet na het koken wanten dragen om de metalen bak te
verwijderen, omdat deze erg heet kan zijn.
Met deze functie kunt u snel goudbruin
en knapperig maken.
Het rek in de metalen bak moet
gebruikt worden tijdens grill koken.
* Bladlocatie
Niveau 3
Schaal
Rooster
17
DUTCH
Grillen
Combinatiebereidingen
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u uw oven kunt programmeren met het
magnetronvermogen op 300W gedurende 25 minuten.
Uw oven heeft een combinatie kokende
eigenschap die u toestaat om voedsel met
verwarmer en microgolf te koken.
Dit betekent over het algemeen het minder
tijd vergt om uw voedsel te koken.
U kunt vier niveaus micro power instellen
(90W, 180W, 300W and 450W) in grill
combi modus.
Het rek in de metalen bak moet gebruikt
worden tijdens grill combi koken.
Draai aan de om Grill Combi te selecteren.
De volgende symbolen worden getoond: “ “, “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Druk op de toets .
Draai aan de totdat er “300W” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van vermogen.
Draai aan de totdat er “25:00” wordt getoond.
Druk op de toets .
U moet na het koken wanten dragen om de metalen bak te
verwijderen, omdat deze erg heet kan zijn.
* Bladlocatie
Schaal
Rooster
18
Convectie combinatie
koken
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u uw oven kunt programmeren in de magnetronmodus
op 300W en met een convectietemperatuur van 200 °C voor een bereidingstijd van 25 minuten.
Draai aan de om Conv. Combi te selecteren.
De volgende symbolen worden getoond: “ “, “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Druk op de toets .
Draai aan de totdat er “200°C” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van temperatuur.
Draai aan de totdat er “300W” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van vermogen.
Draai aan de totdat er “25:00” wordt getoond.
Druk op de toets .
U moet na het koken wanten dragen om de metalen bak te
verwijderen, omdat deze erg heet kan zijn.
U kunt vier niveaus micro power instellen
(90W, 180W, 300W and 450W) in
convectie combi modus.
Het rek in de metalen bak moet
gebruikt worden tijdens convectie
combi koken.
* Bladlocatie
Niveau 1
Schaal
Rooster
19
DUTCH
Snelle automatische
bereidingen
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe u 1,1kg
hele kip
bereidt.
Druk op de toets .
Draai aan de om Auto koken te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Draai aan de totdat er “SC 3” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van categorie.
Auto koken menu’s zijn geprogrammeerd.
Auto koken stelt u in staat om uw favoriete
voedsel te komen door het selecteren van
het voedseltype en het gewicht.
Draai aan de totdat er “1.1kg” wordt getoond.
Druk op de toets .
U moet na het koken wanten dragen om de metalen bak te
verwijderen, omdat deze erg heet kan zijn.
20
Aanwijzingen
SC 1
SC 2
SC 3
SC 4
SC 5
SC 6
Diepvries
pizza
Frieten
Hele kip
Kippendelen
Biefstukken
Varkensgeb raad
0,3-0,6kg
0,2-0,5kg
0,8-1,5kg
0,2-0,8kg
0,2-0,8kg
0,8-1,8kg
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
+
Rooster
Diepgevroren
Diepgevroren
Gekoeld
Gekoeld
Gekoeld
Gekoeld
Deze functie is voor het koken van bevroren pizza. Verwijder alle
verpakkingen en plaats op het rek op de metalen bak. Laat na het
koken 1-2 minuten afkoelen.
Spreid bevroren aardappel producten uit op de metalen bak. Kook
voor de beste resultaten in een enkele laag. Verwijder na het koken
uit de oven en laat 1-2 minuten staan.
Smeer de hele kip in met gesmolten margarine, boter, of marinade,
zoals gewenst. Plaats de hele kip met de borst omlaag op het rek.
Na de PIEP verwijdert u de sappen en draait u het voedsel om.
Druk om het koken te hervatten. Laat met folie 10 minuten afkoelen
na het koken.
Plaats de kipstukken op het rek op de metalen bak.
Draai het voedsel om na de PIEP. Druk om het koken te hervatten.
Laat met folie 2-5 minuten afkoelen na het koken.
Plaats op het rek op het metalen bak. Draai het voedsel om na de
PIEP.
Druk om het koken te hervatten. Serveer meteen na het koken.
Snij teveel varkensvlees weg. Smeer het vlees in met gesmolten
margarine of boter. Plaats op het rek op het metalen bak. Draai het
voedsel om na de PIEP. Druk om het koken te hervatten. Laat met
folie 10 minuten afkoelen na het koken.
Snelle
automatische
bereidingen
Functie
Categorie
Voedseltem
peratuur
Kookgerei
Gewichts
limiet
1
1
1
3
3
1
Niveau
DUTCH
21
SC 7
SC 8
SC 9
SC 10
SC 11
Rosbief
Aardappelen
in de schil
Diepvries
maaltijden
Verse groenten
Diepvries
groenten
0,8-1,8kg
0,2-1,0kg
0,4-1,0kg
0,2-0,8kg
0,2-0,8kg
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
+
Rooster
Metalen schaal
+
Rooster
+
Voor
microgolven
geschikte kom
met deksel
Metalen schaal
+
Rooster
+
Voor
microgolven
geschikte kom
met deksel
Gekoeld
Kamertemperatuur
Diepgevroren
Kamertemperatuur
Diepgevroren
Smeer het rundvlees in met gesmolten margarine of boter. Plaats op het
rek op het metalen bak. Draai het voedsel om na de PIEP.
Druk om het koken te hervatten.
Laat met folie 10 minuten afkoelen na het koken.
Kies aardappelen van gemiddelde grootte. (200-220g elk) Was en droog
de aardappelen. Prik een paar keer in de aardappelen met een vork.
Plaats de aardappelen op het rek op het metalen bak. Pas het gewicht aan
en druk op start. Verwijder na het koken de aardappelen uit de oven. Laat
met folie 5 minuten afkoelen na het koken.
Plaats bevroren maaltijden op het rek op het metalen bak.
Plaats de groenten in een voor microgolven geschikte kom. Voeg water
toe. Dek af met folie. Bij het biepsignaal roert u eenmaal de groenten om.
Na het koken roert u nogmaals door de groenten en laat u ze 2 tot 3
minuten staan. Voeg een hoeveelheid water bij in verhouding tot de
hoeveelheid groenten.
** 0,2 kg – 0,4 kg: 2 eetlepels
** 0,5 kg -0,8 kg: 4 eetlepels
Plaats de groenten in een voor microgolven geschikte kom. Voeg water
toe. Dek af met folie.
Bij het biepsignaal roert u eenmaal de groenten om. Na het koken roert u
nogmaals door de groenten en laat ze 2 tot 3 minuten staan. Voeg een
hoeveelheid water bij in verhouding tot de hoeveelheid groenten.
** 0,2 kg - 0,4 kg: 2 eetlepels
** 0,5 kg -0,8 kg: 4 eetlepels
Snelle
automatische
bereidingen
Aanwijzingen
Functie
Categorie
Voedseltemperat
uur
Kookgerei
Gewichts
limiet
1
1
1
1
1
Niveau
22
< Metalen schaal > <
Rooster
>
SC 12
Rijst/
Pasta
0,1-0,3kg Metalen schaal
+
Rooster
+
Voor
microgolven
geschikte kom
met deksel
1 Kamertempe
ratuur
Plaats de rijst en het kookwater met
1
/4 tot 1 koffielepel zout in een
diepe en grote kom (3 l). Bij het biepsignaal roert u eenmaal de rijst
om.
** Rijst – Na het koken 5 minuten laten staan of wachten tot het
water is opgeslorpt.
** Pasta – Tijdens het koken verschillende malen roeren indien
nodig. Na het koken nog 1 tot 2 minuten laten staan.
Spoel de pasta af met koud water.
Snelle
automatische
bereidingen
Gewicht
Water Rijst
Pasta
100g
250ml
400ml
200g
500ml
800ml
300g
750ml
1200ml
Afdekken
Ja
Neen
< Metalen schaal +
Rooster
>
Aanwijzingen
Functie
Categorie
Voedseltem
peratuur
Kookgerei
Gewichts
limiet
Niveau
Niveau 3
Niveau 2
Niveau 1
23
DUTCH
Stoom
Koken
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe u 0,2 kg spinazie bereidt.
Druk op de toets .
Druk eenmaal op .
Draai aan de totdat er “St 7” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van categorie.
Met deze functie kunt u stomen.
Let op:
1. Gebruik altijd ovenhandschoenen wanneer
u een stoomschaal uit de oven haalt. Deze is
erg heet.
2. Plaats een hete stoomschaal na het
bereiden niet op een glazen tafel of een
materiaal dat makkelijk smelt. Gebruik
altijd een onderzetter.
3. Wanneer u deze stoomschaal gebruikt, vul
de schaal dan vóór gebruik met minimaal
200 ml water. Als de hoeveelheid water
minder dan 200 ml is, kan het voedsel
onvolledig gekookt worden, kan het
apparaat vlam vatten of onherstelbaar
beschadigd raken.
4. Wees voorzichtig wanneer u de
stoomschaal gevuld met water verplaatst.
5. Wanneer u de stoomschaal gebruikt,
moeten de deksel en de schaal precies recht
staan. Eieren en kastanjes exploderen
wanneer de deksel en de schaal niet goed
zijn afgesteld.
6. Gebruik deze Steamer nooit met een product
van een ander model, dit kan brand of fatale
schade aan het product veroorzaken.
7. Gebruik de STOMER NIET OP HET REK tijdens
het koken. Dit kan anders brand of ernstige
schade aan het product veroorzaken. De
STOMER dient op de bodem geplaatst te
worden.
Draai aan de totdat er “0.2kg” wordt getoond.
Druk op de toets .
U kunt de kooktijd tijdens het koken verhogen of verlagen door te draaien
aan de .
U moet na het koken wanten dragen om de metalen bak te
verwijderen, omdat deze erg heet kan zijn.
24
Stoom
Koken
St 1 Schaaldier 0,1-0,4kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Gekoeld 1. Reinig het voedsel.
2. Schenk 200ml kraanwater in de stoom waterkom.
Plaats de stoomplaat op de stoom waterkom.
Plaats het bereide voedsel op de stoomplaat in een enkele laag.
Bedek met de stoomkap.
3. Plaats de stoom waterkom in het midden van de oven.
4. Laat na het stomen 1 minuut afkoelen in de oven.
- Kleiner dan 20 cm
St 2
Schaaldieren
0,2-0,6kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Gekoeld Zie boven voor verdere instructies.
- Kleiner dan 20 cm
St 3 Visfilet 0,2-0,6kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Gekoeld Zie boven voor verdere instructies.
- Voedsel dunner dan 2,5 cm
St 4 Bevroren
wortels
0,2-0,4kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder
Kamertemperatuur
1. Maak de groenten schoon en snij in gelijke stukken.
2. Schenk 200ml kraanwater in de stoom waterkom.
Plaats de stoomplaat op de stoom waterkom.
Plaats het bereide voedsel op de stoomplaat in een enkele laag.
Bedek met de stoomkap.
3. Plaats de stoom waterkom in het midden van de oven.
4. Laat na het stomen 1 minuut afkoelen in de oven.
- Gesneden wortels
Aanwijzingen
Functie
Categorie
Voedseltemperatuur
Kookgerei Niveau
Gewichts
limiet
DUTCH
25
Stoom
Koken
St 5 Brocoli 0,2-0,4kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder
Kamertemperatuur
Kamertemperatuur
Kamertemperatuur
Kamertemperatuur
Kamertemperatuur
Kamertemperatuur
Zie boven voor verdere instructies.
- Snij kleine bloempjes (12g-15g/stuk)
St 6 Bevroren
groene
boontjes
0,1-0,3kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Zie boven voor verdere instructies.
St 7 Spinazie 0,1-0,2kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Zie boven voor verdere instructies.
St 8 Bloemkool 0,2-0,4kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Zie boven voor verdere instructies.
- Snij kleine bloempjes (12g-15g/stuk)
St 9 Aardappel 0,2-0,8kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Zie boven voor verdere instructies.
- Snij in 4 stukken
St 10 Appel 0,2-0,4kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder 1. Was en schil. Verwijder uitsteeksels en snij dun.
2. Schenk 200 ml kraanwater in de stoom waterkom.
Plaats de stoomplaat op de stoom waterkom.
Plaats het bereide voedsel op de stoomplaat in een enkele laag.
Bedek met de stoomkap.
3. Plaats de stoom waterkom in het midden van de oven.
4. Laat na het stomen 1 minuut afkoelen in de oven.
Aanwijzingen
Functie
Categorie
Voedseltemperatuur
Kookgerei Niveau
Gewichts
limiet
26
Stoom
Koken
St 11 Kippenborstfilet 0,2-0,6kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Gekoeld 1. Maak het voedsel schoon.
2. Schenk 200 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het
stoombord op de schaal. Plaats het voedsel op het stoombord in
een enkele laag (niet op elkaar).
Bedek het voedsel met de stoomdeksel.
3. Plaats de stoom waterkom in het midden van de oven.
4. Laat het voedsel na het stomen 1 tot 2 minuten in de oven staan.
- Voedsel dunner dan 2,5 cm
St 12 Saus 0,1-0,5kg Stoom waterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Onder Gekoeld 1. Bereid het voedsel voor
2. Schenk 200ml kraanwater in de stoom waterkom.
Plaats de stoomplaat op de stoom waterkom.
Plaats het bereide voedsel op de stoomplaat in een enkele laag.
Bedek met de stoomkap.
3. Plaats de stoom waterkom in het midden van de oven.
4. Laat na het stomen 1 minuut afkoelen in de oven.
- Smaller dan 2,5 cm
Een STOMER mag niet op het rek geplaatst
worden tijdens het koken. Alleen op de
onderkant van de oven.
* Koken op accessoire locatie
STOMER
Rek op de onderkant van de
oven.
STOMER
Aanwijzingen
Functie
Categorie
Voedseltemperatuur
Kookgerei Niveau
Gewichts
limiet
27
DUTCH
Ontdooien
Druk op de toets .
Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien. Verwijder alle metalen draden of
folies en plaats het voedsel in een voor microgolven geschikte schotel op
de metalen schaal in uw oven en sluit de ovendeur.
Draai aan de totdat er “dEF2” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van categorie.
Draai aan de om Ontdooien te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Voer het gewicht in van het bevroren voedsel dat u wilt ontdooien.
Draai aan de totdat het scherm “0.8kg” toont voor het gewicht
van het ingevroren voedsel.
Druk op de toets .
Uw oven heeft vier instellingen om te
ontdooien met microgolven: Vlees,
Gevogelte, Vis en Brood; elke
ontdooicategorie heeft verschillende
vermogensinstellingen. Telkens u op de
toets Defrost drukt, kiest u een andere
instelling.
De temperatuur en de dichtheid van voedsel varieert. Ik raad u daarom aan het voedsel hierop te controleren alvorens het te
beginnen bereiden. Let in het bijzonder op bij grote stukken vlees en kip. Sommige voedingsmiddelen moeten niet volledig
ontdooid zijn vooraleer ze worden bereid. Vis, bijvoorbeeld, is zo snel gaar dat het soms beter is om hem reeds te beginnen
bereiden wanneer hij nog lichtjes bevroren is. Het BROOD-programma is geschikt om kleine voedingsartikelen zoals broodjes
of een klein brood te ontdooien. U moet deze wel nog een tijdje laten staan zodat ook het middelste gedeelte kan ontdooien.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u 0,8 kg bevroren kip kunt ontdooien.
Wanneer tijdens het ontdooien een "BIEP"-signaal weerklinkt, moet u de ovendeur openen, het voedsel omkeren en
scheiden om een gelijkmatige ontdooiing te verkrijgen. Verwijder gedeelten die reeds ontdooid zijn of scherm ze af om
een trage ontdooiing mogelijk te maken. Sluit na het controleren de ovendeur en druk op de toets om het
ontdooien voort te zetten.
Uw oven stopt pas met ontdooien wanneer u de ovendeur opent (zelfs wanneer het biepsignaal reeds is afgegaan).
* Gebruik bij het ontdooien alleen
het rek.
* Rek locatie
Rek op de
onderkant
van de oven
28
Vlees
(dEF1)
Gevogelte
(dEF2)
Vis
(dEF3)
Brood
(dEF4)
Categorie
Gewichtslimiet
Kookgerei Niveau Voedsel
0,1 - 2,0 kg
0,1 - 2,0 kg
0,1 - 2,0 kg
0,1 - 0,5 kg
Rooster
Rooster
+
Keukenpapier
of plat bord
Onder Vlees
Rundergehakt, tournedos, stoofvleesblokjes, lendenbiefstuk, stoofschotel, gebraden bout,
rundsburger, varkenskarbonade, lamskarbonade, rollade, worsten, koteletjes (2 cm).
Bij het biepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 5 tot 15 minuten staan.
Gevogelte
Hele kip, poten, borsten, kalkoenborsten.
Bij het biepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 20 tot 30 minuten staan.
Vis
Filets, steaks, hele vis, zeevruchten.
Bij het biepsignaal de vis omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 10 tot 20 minuten staan.
Brood
Gesneden brood, broodjes, baguette enz.
Laat het vlees na het ontdooien nog 5 minuten staan.
RICHTLIJNEN VOOR HET ONTDOOIEN
* Plaats de te ontdooien levensmiddelen in een voor microgolven geschikte recipiënt en plaats ze onafgedekt op de
rooster
.
* Scherm indien nodig kleine stukken vlees of gevogelte af met vlakke gedeelten aluminiumfolie. Zo voorkomt u dat dunne gedeelten warm worden tijdens het
ontdooien. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie niet in aanraking komt met de wanden van de oven.
* Scheid eetwaren zoals gehakt, karbonades, worsten en spek zo vlug mogelijk. Bij het biepsignaal draait u het voedsel om. Verwijder reeds ontdooide
gedeelten. Zet het ontdooien van de overige gedeelten voort. Laat de eetwaren nadien nog een tijdje staan tot ze volledig ontdooid zijn.
29
DUTCH
EZ-schoon
In het volgende voorbeeld, kunt u zien hoe u geurtjes uit de oven verwijdert.
Druk op de toets .
Draai aan de om EZ-schoon te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
De oven heeft een speciale functie om de
geur in de oven te verwijderen.
U kunt de EZ-schoon-functie gebruiken
zonder dat zich voedsel in de oven
bevindt.
Druk op de toets .
30
Bereidingen met
de microgolffunctie
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u voedsel kunt bereiden met 450W van het vermogen
gedurende 5 minuten.
Vergewis u ervan uw oven correct te hebben geïnstalleerd zoals
eerder beschreven in deze handleiding.
Druk op de toets .
Draai aan de om Microwave te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: “ “.
Druk op voor bevestiging van modus.
Draai aan de totdat er “450W” wordt getoond.
Druk op voor bevestiging van vermogen.
Uw oven beschikt over vijf
vermogensinstellingen. De oven werkt
automatisch op het hoogste
vermogensniveau. Door aan de Dial te
draaien kunt u een ander niveau kiezen.
VERMOGEN
HOOG
MIDDELMATIG HOOG
MIDDELMATIG
ONTDOOIEN
MIDDELMATIG LAAG
LAAG
Draai aan de totdat er “5:00” wordt getoond.
Druk op de toets .
700 W
450 W
300 W
180 W
90 W
31
DUTCH
Vermogensniveaus van de
microgolffunctie
Deze oven is uitgerust met 5 vermogensniveaus, die u maximale flexibiliteit en controle
over het bereidingsproces geven. Onderstaande tabel toont voorbeelden van
levensmiddelen en het aanbevolen vermogensniveau om hen in deze oven te bereiden.
Opmerking:
De voedflessen mogen niet op het rek staan tijdens gebruik.
De onderkant van de flessen kan beschadigd raken.
Plaats de flessen op een metalen bak op niveau 1 in de oven.
VERMOGENS-NIVEAU
HOOG 700W * Water koken
* Rundergehakt bruinen
* Gevogeltedelen, vis, groenten bereiden
* Zachte vleesstukjes bereiden
MIDDELMATIG HOOG 450W * Opwarmen (alle gevallen)
* Gebraad en gevogelte bereiden
* Paddestoelen en schaaldieren bereiden
* Levensmiddelen die kaas en eieren bevatten bereiden
MIDDELMATIG 300W * Taarten en gebakjes bakken
* Eieren bereiden
* Vla bakken
* Rijst, soep koken
ONTDOOIEN / 180W * Ontdooien (alle gevallen)
MIDDELMATIG LAAG * Boter en chocolade smelten
* Minder zachte vleesstukjes bereiden
LAAG 90W * Boter en kaas laten zacht worden
* Roomijs laten zacht worden
* Gistdeeg laten rijzen
WATT GEBRUIK TOEBEHOREN
Rooster
3
4
5
6
7
2
1
Metalen schaal
Niveau 1
* Rek locatie
Rek op de
onderkant
van de oven
32
Snelstart
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u 2 minuten bereidingstijd met hoog vermogen instelt (700W).
Druk op de toets .
Druk viermaal op de toets om 2 minuten bereidingstijd met een
HOOG vermogen (700W) in te stellen.
De oven start reeds voordat u de toets viermaal heeft ingedrukt.
Dankzij de snelstartfunctie kunt u via een
druk op de toets 30 seconden
bereidingstijd op HOOG vermogen
(700W) instellen.
33
DUTCH
Langere/Kortere
bereidingstijd
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u de tijden van de vooraf ingestelde programma’s voor
Snelle Automatische Bereidingen kunt verlengen of verkorten.
Als u van mening bent dat het voedsel te
lang of te kort gekookt heeft bij het
gebruik van het AUTO COOK
programma, kunt u de kooktijd verhogen
of verlagen door te draaien aan de
.
U kunt de kooktijd op ieder moment
inkorten of verlengen (behalve in de
ontdooimodus) door aan de te
draaien.
Draai aan de .
De breidingstijd wordt langer of korter.
Druk op de toets .
Stel het vereiste programma voor Snelle Automatische Bereidingen in.
* Zie Snelle Automatische Bereidingen (pagina 19).
Selecteer het gewicht van het voedsel.
Druk op de toets .
34
Voor microgolven
geschikt kookgerei
Gebruik nooit metalen of met metaal afgeboorde keukengerei wanneer u de
microgolffunctie gebruikt.
Microgolven kunnen metaal niet binnendringen. Ze worden afgekaatst door
metalen voorwerpen in de oven, waardoor vonken ontstaan die op bliksems lijken
en erg verontrustend zijn. U kunt het meeste warmtebestendige niet-metalen
kookgerei veilig gebruiken in uw microgolfoven. Er is echter ook keukengerei dat
materialen bevat die het ongeschikt maken voor gebruik in de microgolfoven. Als
u twijfelt aan de geschiktheid van bepaald keukengerei, kunt u gemakkelijk te
weten komen of u het mag gebruiken in de microgolfoven.
Plaats het desbetreffende keukengerei naast een kom met water in de oven en
schakel de microgolffunctie in. Gebruik de microgolffunctie op de HOGE
vermogensstand gedurende 1 minuut. Als het water warm wordt maar het
keukengerei koel blijft, is het gerei geschikt voor gebruik in de microgolfoven. Als
de temperatuur van het water niet verandert, maar het keukengerei warm wordt,
betekent dit dat het keukengerei de microgolven absorbeert en dat het niet veilig is
voor gebruik met de microgolffunctie. Waarschijnlijk is een groot deel van uw
keukengerei geschikt om te worden gebruikt met de microgolffunctie. Neem deze
lijst maar even door.
Eetborden
Tal van tafelgerei is geschikt voor gebruik in de microgolfoven. Als u niet zeker bent,
kunt u de informatie van de fabrikant raadplegen ofwel de microgolftest uitvoeren.
Glazen
Warmtebestendig glas is ook geschikt voor microgolven. Dit omvat alle
merken van in de oven gehard glazen kookgerei. Gebruik echter geen fijn
glas zoals tuimelglazen of wijnglazen, want deze kunnen in stukken springen
wanneer de inhoud warm wordt.
Plastic recipiënten
Hierin kunt u voedsel doen dat snel moet worden opgewarmd. U mag plastic
houders echter niet gebruiken voor voedsel dat lange tijd in de oven moet
blijven, want het warme voedsel zal de plastic recipiënten vervormen en doen
smelten.
Papier
Papieren borden en recipiënten zijn geschikt en veilig voor gebruik met de
microgolffunctie, op voorwaarde dat de bereidingstijd kort is en dat het
voedsel dat ze bevatten een laag vet- en vochtgehalte heeft. Keukenpapier
is ook erg nuttig om voedsel in te wikkelen en om in schalen te leggen
waarin u vettige voedingsmiddelen zoals spek kookt. Over het algemeen
doet u er goed aan geen gekleurd papier te gebruiken want de kleur kan
uitlopen. Sommige producten van kringlooppapier kunnen bepaalde
onzuiverheden bevatten die vonken of brand kunnen veroorzaken
wanneer ze met de microgolffunctie worden gebruikt.
Plastic kookbuidels
Kookbuidels zijn geschikt voor de microgolfoven op voorwaarde dat ze
speciaal voor het koken gemaakt zijn. Voor alle zekerheid doet u er goed
aan een snee aan te brengen in de buidel zodat stoom kan ontsnappen.
Gebruik nooit gewone plastic zakken om levensmiddelen te koken met de
microgolffunctie, want zij smelten en scheuren.
Plastic microgolfkookgerei
Er is een ruim aanbod van microgolfkookgerei in alle vormen en maten.
Waarschijnlijk kunt u het merendeel van het kookgerei dat u reeds heeft
gebruiken in plaats van alles nieuw aan te kopen.
Aardewerk, steengoed en keramiek
Recipiënten die van deze materialen zijn vervaardigd lenen zich meestal
goed voor de microgolffunctie, maar om zeker te zijn doet u toch beter
een test.
LET OP:
Keukengerei met een hoog gewicht of een hoog ijzergehalte is niet
geschikt voor gebruik in de microgolfoven.
U moet controleren of uw keukengerei geschikt is voor gebruik met de
microgolffunctie.
35
DUTCH
Voedseleigenschappen en bereidingen
met de microgolfoven
De zaken in het oog houden
De recepten in het boek zijn met grote zorgvuldigheid geformuleerd, maar het succes van de
bereiding hangt af van hoeveel aandacht u aan het voedsel besteedt terwijl het bereidt.
Houd het voedsel altijd in het oog terwijl het in de oven staat. Wanneer u de microgolffunctie
inschakelt, gaat er automatisch een lichtje branden in de oven zodat u binnenin de oven kunt kijken
om de voortgang van de bereiding te controleren. Aanwijzingen in de recepten om het voedsel te
roeren, hoger te plaatsen enz. zijn slechts minimale aanbevelingen. Als u de indruk heeft dat het
voedsel ongelijk gaar wordt, maakt u eenvoudigweg de volgens u gepaste aanpassing om het
probleem te verhelpen.
Factoren van invloed op de bereidingstijden met microgolven
Tal van factoren hebben een invloed op de bereidingstijden. De temperatuur van de gebruikte
ingrediënten maakt een groot verschil uit voor de bereidingstijden. Zo zal bijvoorbeeld gebak dat
met ijskoude boter, melk en eieren wordt gemaakt aanzienlijk meer tijd nodig hebben dan een
gebak met ingrediënten op kamertemperatuur. Alle recepten in dit boek geven een
bereidingstijdbereik aan. Over het algemeen zult u vaststellen dat het voedsel niet genoeg wordt
gekookt als u de kortste kooktijd instelt en soms kan het voorvallen dat u uw voedsel langer wilt
koken dan de opgegeven maximale kooktijd. Dit hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Bij het
opgeven van bereidingstijden in dit boek is ervan uitgegaan dat het altijd beter is om voorzichtige
tijdramingen te geven. Voedsel dat overmatig wordt gekookt is compleet onbruikbaar. Voor
sommige recepten -- in het bijzonder voor brood, gebak en vla – is het daarentegen vereist om het
voedsel uit de oven te nemen terwijl het nog niet volledig klaar is. Dit is geen fout.
Als u de eetwaar in kwestie een tijdje laat staan, meestal afgedekt, zet het gaarproces zich voort
buiten de oven, gezien de warmte in de buitenste gedeelten geleidelijk aan naar binnen dringt.
Als u de eetwaar in de oven laat tot het door en gaar is, zullen de buitenste gedeelten te gaar zijn
of zelfs verbrand zijn. Na verloop van zult u steeds meer bedreven worden in het inschatten van de
tijd die verschillende levensmiddelen nodig hebben om gaar te worden in en buiten de oven.
Dichtheid van voedsel
Licht, poreus voedsel zoals gebak en brood zijn sneller klaar dan zwaarder, dichter voedsel zoals
gebraad en stoofschotels. Als u poreus voedsel klaarmaakt met de microgolffunctie moet u erop
letten dat de buitenste hoeken niet droog en broos worden.
Hoogte van voedsel
Het bovenste deel van grote eetwaren, in het bijzonder gebraad, zal sneller garen dan het onderste
deel. U doet er bijgevolg goed aan zulke hoge eetwaren tijdens het koken om te draaien – soms
verschillende keren.
Vochtigheidsgehalte van het voedsel
Aangezien de warmte die wordt opgewekt door microgolven vocht doet verdampen moet betrekkelijk
droog voedsel zoals gebraad en sommige groenten ofwel worden besprenkeld met water alvorens het
te bereiden ofwel worden afgedekt om het vocht te behouden.
Beender- en vetgehalte van voedsel
Beenderen zijn warmtegeleidend en vet kookt sneller dan vlees. U moet opletten bij het bereiden van
beenderige of vette stukken vlees om te vermijden dat ze ongelijkmatig koken en overgaar worden.
Hoeveelheid voedsel
Het aantal microgolven in uw oven blijft constant ongeacht de hoeveelheid voedsel die wordt bereid.
Des te meer voedsel u in de oven plaatst, des te langer de bereidingstijd.
Vergeet niet de bereidingstijden minstens met een derde te verkorten wanneer u een recept halveert.
Vorm van voedsel
Microgolven dringen slechts 2 cm ver in het voedsel. Het binnenste gedeelte van dik voedsel wordt
gaar naarmate de aan de buitenkant opgewekte warmte naar binnen dringt. Enkel de buitenrand van
voedsel wordt gekookt door de microgolfenergie, de rest wordt gaar door warmtegeleiding. De slechtst
mogelijke vorm van voedsel dat u wilt bereiden met de microgolffunctie is een dik vierkant. De hoeken
zullen reeds lang verbrand zijn wanneer het middengedeelte pas warm begint te worden. Rond en
dun voedsel en ringvormig voedsel worden vlot gaar in de microgolfoven.
Afdekken
Een deksel belet dat warmte en stoom kunnen ontsnappen en zorgt ervoor dat het voedsel sneller gaar
wordt. Gebruik een deksel ofwel microgolffolie, waarvan u een hoek terugvouwt om te vermijden dat
het scheurt.
Bruinen
Vlees en gevogelte dat vijftien minuten of langer wordt bereid zal lichtjes bruinen in zijn eigen vet.
Voedsel dat gedurende kortere tijd wordt bereid kunt u inwrijven met een bruinsaus zoals
worcesterschiresaus, sojasaus of barbecuesaus om het een appetijtelijke kleur te geven. Aangezien
slechts vrij kleine hoeveelheden bruinsaus worden toegevoegd aan het voedsel, verandert de smaak
van het recept zelf niet.
Afdekken met vetvrij papier
Afdekken met vetvrij papier voorkomt het spatten en draagt bij tot het warmtebehoud van het voedsel.
Aangezien het echter minder afdekking biedt dan een deksel of folie, droogt het voedsel een beetje uit.
Schikking en afstand
Afzonderlijke voedselartikelen zoals gebakken aardappelen, klein gebak en nagerechten worden
gelijkmatiger verwarmd als u ze op gelijke afstand van elkaar plaatst, bij voorkeur in een cirkel. Plaats
nooit afzonderlijke voedselartikelen op elkaar.
36
Voedseleigenschappen en bereidingen
met de microgolfoven
Roeren
Roeren is een van de belangrijkste technieken bij het koken met de microgolfoven. Bij conventioneel koken
wordt het voedsel geroerd om het beter te mengen. Bij het koken met microgolven dient het roeren om de
warmte te spreiden en te herverdelen. Roer altijd van de buitenzijde naar het midden, want de buitenzijde
is het warmst.
Omdraaien
Grote en hoge voedselartikelen zoals gebraad en hele kippen moeten worden omgedraaid zodat de
bovenzijde en de onderzijde gelijkmatig worden gekookt. U doet er ook goed aan kippendelen en
vleeslapjes om te draaien.
Dikkere gedeelten aan de buitenkant plaatsen
Aangezien microgolven worden aangetrokken tot het buitenste gedeelte van voedsel, is het verstandig om
dikkere vleesporties, gevogelte en vis aan de buitenste kant van de schaal te leggen. Zo krijgen de dikkere
gedeelte de meeste microgolfenergie en kookt het voedsel gelijkmatig.
Afschermen
U kunt stroken aluminiumfolie (die geen microgolven doorlaat) over de hoeken of randen van vierkante en
rechthoekige eetwaar aanbrengen om te voorkomen dat die gedeelten te veel warmte ontvangen. Gebruik
nooit te veel folie en zorg ervoor dat de folie vastgemaakt is aan de schaal. Anders kan het vonken
veroorzaken.
Hoger plaatsen
Dikke of dichte voedingsartikelen kunt u hoger plaatsen zodat de microgolven ook door de onderzijde en
het middelste gedeelte van het voedsel kunnen worden opgenomen.
Prikken
Voedsel in een schelp, schil of vlies zal barsten in de oven als u er eerst niet in heeft geprikt. Tot deze
categorie van voedingsartikelen behoren de dooiers en het wit van eieren, mosselen en oesters en
onversneden groente en fruit.
Controleren of het voedsel gaar is
Voedsel wordt zo snel gaar in een oven dat het noodzakelijk is om het vaak te controleren. Sommige
voedingswaren worden in de microgolfoven gelaten tot ze volledig klaar zijn, maar de meeste, waaronder
vlees en gevogelte, moeten uit de oven worden genomen terwijl ze nog lichtjes ongaar zijn, om voort te
garen buiten de oven. De inwendige temperatuur van voedsel stijgt tussen 3°C en 8°C tijdens het
voortgaren buiten de oven.
Laten garen buiten de oven
Vaak moet voedsel nog 3 tot 10 minuten buiten de oven blijven staan. Doorgaans wordt het voedsel afgedekt
tijdens het garen buiten de oven om zoveel mogelijk warmte te behouden, tenzij het een droge textuur moet
krijgen (zoals bepaald gebak en sommige koekjes bijvoorbeeld). Door het voedsel nog een tijdje buiten de oven
te laten staan wordt het gaar en mengen de smaken zich meer en komen ze beter tot hun recht.
Uw oven reinigen
1 De binnenzijde van de oven zuiver houden
Spatten of gemorste vloeistof kleven aan de wanden van de oven en tussen de afdichting en
het oppervlak van de ovendeur. Het beste is de spatten en gemorste vloeistoffen onmiddellijk
weg te vegen met een vochtige doek. Kruimels en gemorste vloeistof absorberen
microgolfenergie en verlengen de bereidingstijden. Gebruik een vochtige doek om kruimels
weg te vegen die tussen de ovendeur en het frame terechtkomen. Voor een goede afdichting
van de ovendeur is het belangrijk om deze zone zuiver te houden. Verwijder vetspatten met
een doek met reinigingsmiddel. Daarna spoelen en droogwrijven. Gebruik geen harde
detergenten of schurende reinigingsmiddelen. De metalen schaal kunt u met de hand of in de
vaatwasmachine wassen.
2 De buitenzijde van de oven zuiver houden
Maak de buitenzijde van uw oven schoon met zeep en water en dan met zuiver water. Droog
de buitenzijde van uw oven daarna af met een zachte doek of keukenpapier. Om
beschadiging van de werkingsonderdelen in de oven te vermijden, moet u vermijden dat er
water in de oven dringt via de ventilatieopeningen. Om het bedieningspaneel te reinigen
opent u de ovendeur, om te voorkomen dat de oven ongewenst in werking wordt gesteld, en
veegt u het paneel schoon met een vochtige doek en onmiddellijk daarna met een droge doek.
Druk op de toets Stop/Clear na het schoonmaken.
3 Als er zich stoom ophoopt binnenin de oven of aan de buitenzijde van de ovendeur moet u dat
wegvegen met een zachte doek. Dit kan gebeuren wanneer de oven wordt gebruikt in erg
vochtige omstandigheden en duidt absoluut niet op een defect van de oven.
4 De ovendeur en de deurafdichtingen moeten zuiver worden gehouden. Gebruik enkel warm
zeepwater en spoel en droog grondig na.
GEBRUIK GEEN SCHURENDE MATERIALEN, ZOALS REINIGINGSPOEDERS OF STALEN EN
PLASTIC SCHUURSPONSJES.
Metalen onderdelen zijn gemakkelijker te onderhouden als u ze regelmatig schoonmaakt met
een vochtige doek.
5 Gebruik geen stoomreiniger.
6 Trek de stekker van de oven uit indien u het bedieningspaneel reinigt met een natte doek of
water sproeit op het glas. Dit product kan anders in werking gezet worden met de Snelle Start
knop.
37
DUTCH
Vragen en
antwoorden
V Wat scheelt er als het ovenlichtje niet brandt?
A Er zijn tal van mogelijke oorzaken als het ovenlichtje niet brandt.
Het lampje is stuk.
Het relais is defect.
V Dringt microgolfenergie door het kijkvenster in de ovendeur?
A Neen. De gaten of kanalen zijn gemaakt om licht door te laten, ze laten
geen microgolfenergie door.
V Waarom weerklinkt er een biepsignaal wanneer ik een toets op het
bedieningspaneel aanraak?
A Het biepsignaal weerklinkt om u zekerheid te geven over het goed ingeven
van de instellingen.
V Raakt de microgolffunctie beschadigd als ze werkt wanneer de oven
leeg is?
A Gebruik nooit de oven leeg.
V Waarom spatten eieren soms uit elkaar?
A Tijdens het bakken, frituren of pocheren van eieren kan de dooier soms
uiteenspatten tengevolge van stoomophoping binnen het dooiervlies. U
kunt dit eenvoudig voorkomen door de dooier te doorprikken alvorens het
ei te bereiden. Maak nooit eieren klaar in de schaal.
V Waarom wordt het aangeraden om voedsel nog een tijdje buiten de
oven te laten staan na het koken?
A Na het koken in de microgolfoven blijft het voedsel nog een tijdje
voortgaren buiten de oven. Tijdens deze tijd wordt het bereidingsproces
voltrokken in het volledige stuk voedsel. De lengte van deze tijd is
afhankelijk van de dichtheid van het voedsel.
V Waarom zijn de werkelijke bereidingstijden van mijn oven niet altijd zo
snel als de tijden die de gids vermeldt?
A Controleer uw kookgids opnieuw om u ervan te vergewissen dat u de
aanwijzingen correct heeft opgevolgd en om uit te vinden wat de oorzaak
kan zijn van de verschillen in bereidingstijd.
De bereidingstijden en vermogensinstellingen in de kookgids zijn
suggesties die zo gekozen zijn om te vermijden dat u voedsel te lang
bereidt, wat het meest voorkomende probleem is bij het gebruik van deze
oven. Afwijkingen in de maat, de vorm, het gewicht en de afmetingen
van het voedsel vergen langere bereidingstijden. Gebruik naast de
aanwijzingen in de kookgids ook uw eigen oordeel om het voedsel te
testen, net zoals u zou doen wanneer u het voedsel op conventionele
wijze klaarmaakt.
38
technische gegevens
Technische gegevens
MP9280JSC
Voltage
Uitgangsvermogen
Microgolffrequentie
Uitwendige afmetingen
Verbruik
Magnetron
Grill
Convectie
Combinatie
230 V~ 50 Hz
700 W (IEC60705-norm)
2450 MHz
527 mm(B) X 366 mm(H) X 472 mm(D)
1300 watt
1900 watt
2200 watt
max. 2700 watt
1 / 1

LG MP9280JSC de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding