NL
WMF ProfiSelect kookgerei
Cromargan®: roestvrij staal 18/10
Stekdeksel van hittebestendig glas
Universele TransTherm®-bodem
Van harte gefeliciteerd met uw aankoop. U hebt gekozen voor
een kwaliteitsproduct van WMF. Hoogwaardige materialen,
eersteklas afwerking en zorgvuldige kwaliteitscontrole garan-
deren een lange levensduur. Het geavanceerde ontwerp en de
doordachte functionaliteit garanderen veel gebruiksgemak.
Kwaliteitskenmerken
• Cromargan®: roestvrij staal 18/10.
• Smaakneutraal en hygiënisch.
• Gietrand voor gericht en gedoseerd uitgieten.
• TransTherm®-bodem, rondom afgewerkt met roestvrij staal,
voor uitstekende kook- en braadeigenschappen. Geschikt
voor alle fornuizen, ook voor inductie
• Steekdeksel bijzonder geschikt voor waterarm garen.
• Steekdeksel van hittebestendig glas voor zicht tijdens het
koken.
• Praktische mater.
• Wanneer u de volgende aanwijzingen opvolgt zijn de bakken
gebruiksvriendelijk en onverwoestbaar.
Lees de onderstaande gebruiks- en onderhoudsaanwijzin-
gen alstublieft voor het eerste gebruik volledig door.
Aanwijzingen voor gebruik
• Verwijder voor het eerste gebruik evt. aanwezige stickers.
Kookgerei kort uitkoken met water, afspoelen en goed
afdrogen.
• De hoogste verwarmingsstand alleen gebruiken voor
voorverwarmen, op tijd terugschakelen en voedsel op de
middelste stand gaar koken.
• Waterarm garen op een lage verwarmingsstand.
• Pannen en glazen deksel zijn tot max. 200°C geschikt voor
de oven.
• Houdt u er rekening mee dat de handgrepen heet kunnen
worden. Gebruik pannenlappen.
Aanwijzing voor veilig gebruik en voor onderhoud
• Kookgerei nooit zonder inhoud verhitten en let erop dat de
vloeistof van het voedsel in de pan nooit volledig verdampt.
Bij het niet naleven kan dit leiden tot het aanbranden van
het voedsel in de pan, tot beschadiging van het kookgerei of
de warmtebron.
• Zout alleen toevoegen aan het al kokende water en omroe-
ren, zodat de bodem van de pan niet door het zout wordt
aangetast.
• Na gebruik direct uitspoelen met heet water (zie ook de
aanwijzing voor de reiniging in de afwasmachine).
• Vastzittende voedselresten losweken en met spons zonder
borsten zorgvuldig verwijderen. (Wij raden de Scotch Bri-
te-reinigingsspons „Krast niet 3M“ aan).
• Gebruik geen staalwol of zandhoudende schuurmiddelen.
• Door kalkhoudend water en bepaalde ingrediënten kunnen
er kalkvlekken of blauwe verkleuringen in het binnenste
ontstaan. Deze kunt u vroegtijdig en regelmatig verwijderen,
indien u het kookgerei uitkookt met azijn. In hardnekkige
gevallen raden wij WMF Purargan® aan, dat verkrijgbaar is in
de WMF-vakhandel.
Aanwijzing voor de reiniging in de afwasmachine
• Vul het reservoir voor speciaal zout en spoelmiddel altijd te-
gelijkertijd bij. Let erop dat er geen zout in het binnenste van
de afwasmachine terechtkomt. Dit kan corrosie veroorzaken.
Wij raden daarom aan om na het vullen van het reservoir een
tussenspoeling met lege machine uit te voeren.
• In de afwasmachine kan door vreemde voorwerpen roest op
het kookgerei worden overgedragen. Dit kan corrosieschade
veroorzaken, indien dit niet direct wordt verwijderd.
• De afwasmachine na beëindiging van het spoelproces zo snel
mogelijke openen voor ventilatie.
• Kookgerei zo snel mogelijk uit de machine halen en niet voor
lange tijd in het vocht laten staan, omdat er anders vlekken
kunnen ontstaan.
• Kookgerei alleen goed afgedroogd bewaren.
Aanwijzing voor het bereiden
Waterarm garen
Bij deze fijne bereiding worden groenten en andere ingrediënten
in een gesloten pan met zeer weinig vloeistof gegaard. Tijdens
het hele garingsproces mag de vastsluitende steekdeksel niet
worden verwijderd, zodat er geen stoom kan ontsnappen en de
cirkel water - damp niet worden onderbroken.
Waterarm garen is ideaal voor groenten, vis, gevogelte of jong
vlees. Bij deze garingsmethodeblijven vitaminen, mineralen,
spoorelementen goed behouden, omdat deze niet in het water
worden weggespoeld en alle ingrediënten behouden hun eigen
smaak. Het toevoegen van zout kunt u vergeten.
Vetarm braden
Bij het braden met vet doet u het vet altijd in de koude pan en
verhit u de kookset hierna pas! Zet de temperatuur maximaal op
middenhoog of midden in. Verminder de hitte als het vet licht
begint te roken. Leg dan het te braden voedsel in de pan. Met
een gesloten deksel aan beiden zijden 8-10 minuten braden.
De gaartijd hangt af van de grootte en de consistentie van het
vlees. Wees altijd voorzichtig met heet vet. Laat een hete pan
nooit onbeheerd achter. Blus brandend vet niet met water. Ge-
bruik een deken of een brandblusapparaat. Bij dit type bereiding
met gesloten deksel, braadt het vlees in eigen sap
en u kunt zeer spaarzaam met het vlees omgaan.
Aanwijzing voor inductiefornuizen
Let op: Inductie is een zeer snelle warmtebron. Verwarm geen
lege pannen, oververhitting kan beschadigingen veroorzaken.
Bij hoge verwarmingsstanden kan er een zoemend geluid
ontstaan. Dit geluid is technisch correct en geen teken voor een
defect van u fornuis of kookgerei. De bodemdiameter van de
pan en de grootte van het kookveld moeten overeenstemmen,
omdat er anders, bij kleine bodemdiameters, de mogelijkheid
bestaat dat het kookveld (magneetveld) de bodem van de pan
niet verwarmd.
Aanwijzing voor elektrische fornuizen
Cromargan®-kookgerei van WMF is er in praktische maten. Bij
de elektrische fornuizen moeten de diameter van de kookplaat
en de diameter van de deksel en pan goed overeenkomen voor
een beter gebruik van de energie:
Plaat Deksel Pan
klein ø 14,5 cm ø 16 cm ø 20 cm
medium ø 18 cm ø 20 cm ø 24 cm
groot ø 22 cm ø 24/28 cm ø 28 cm
12
13