Direct power BM 210 Handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
Handleiding
Kenwood Limited, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH, UK
www.kenwoodworld.com
57660/1
English 2 - 9
Nederlands 10 - 18
French 19 - 28
Deutsch 29 - 37
Italiano 38 - 46
Danish 47 - 54
Svenska 55 - 63
Norsk 64 - 71
Suomi 72 - 79
voordat u uw Kenwood-apparaat gebruikt:
Lees deze instructies zorgvuldig door en bewaar ze
voor toekomstig gebruik.
Verwijder de verpakking en etiketten, inclusief de
kartonnen steun in het bakgedeelte.
veiligheid
De hete oppervlakken nooit aanraken. De toegankelijke
oppervlakken kunnen tijdens het gebruik erg warm
worden. Gebruik altijd ovenhandschoenen om de hete
broodpan te verwijderen.
Om te voorkomen dat er gemorst wordt in de oven,
dient u het brood altijd uit het broodblik te verwijderen
voor u ingrediënten toevoegt. Ingrediënten die op het
verhittingselement komen, kunnen verbranden en rook
veroorzaken.
Gebruik dit apparaat niet, als het snoer zichtbaar
beschadigd is of als hij per ongeluk op de grond is
gevallen.
Dompel dit apparaat, het snoer of de stekker nooit in
water of in een andere vloeistof.
Haal de stekker van het apparaat na gebruik uit het
stopcontact,en ook voor u onderdelen monteert of
verwijdert of voordat u het apparaat reinigt.
Laat het snoer nooit over de rand van een
werkoppervlak hangen en zorg dat het niet in aanraking
komt met hete oppervlakken zoals een gasfornuis of
elektrische kookplaat.
Dit apparaat dient uitsluitend op een vlak hittebestendig
oppervlak gebruikt te worden.
Steek geen hand in de ovenkamer, nadat de broodpan
is verwijderd.
Raak geen bewegende delen in de broodbakmachine
aan.
Overschrijd niet de aangegeven maximale capaciteit,
omdat de broodbakmachine anders overbelast zou
kunnen raken.
Plaats de broodbakmachine niet in direct zonlicht, in de
buurt van hete apparaten of op een tochtige plaats. Al
deze dingen kunnen invloed hebben op de
oventemperatuur en daardoor slechte resultaten
opleveren.
Mocht de stroom uitvallen nadat de ingrediënten
gedeeltelijk zijn verwerkt, dan zult u weer van voren af
aan moeten beginnen.
Zet de broodbakmachine nooit aan als hij leeg is,
omdat dit tot ernstige schade zou kunnen leiden.
Gebruik de ovenkamer nooit om er iets in te bewaren.
Bedek nooit de ventilatiegaten voor stoom in het deksel
en zorg voor voldoende ventilatie rond de
broodbakmachine, als deze in bedrijf is.
Waarschuwing: Gebruik geen harde ingredienten of
suikerklontjes bij de bereiding van het brood.
Lichamelijk of verstandelijk zwakke personen mogen dit
apparaat nooit zonder toezicht gebruiken.
Laat kinderen nooit het apparaat bedienen of er mee
spelen.
Gebruik het apparaat alleen voor het huishoudelijke
gebruik waarvoor het is bedoeld. Kenwood kan niet
aansprakelijk worden gesteld in het geval dat het
apparaat niet correct is gebruikt, of waar deze
instructies niet worden opgevolgd.
voordat de stekker in het stopcontact wordt
gestoken
Controleer of de netspanning overeenkomt met de
waarde vermeld op de onderzijde van de
broodbakmachine.
Dit apparaat voldoet aan EG-richtlijn 89/336/EEG.
voordat u de broodbakmachine voor het eerst
gebruikt
Was alle onderdelen (zie reiniging).
legenda
handvat van het deksel
kijkvenster
hengsel
blikhaak
verhittingselement
handvat broodblik
kneder
aandrijfas
aandrijfkoppel
maatbeker
dubbele maatlepel 1 theelepel & 1 eetlepel
aan/uitschakelaar
bedieningspaneel
weergavevenster
indicatoren voor korstkleur (licht, medium, donker)
indicator broodafmeting
menutoets
toets voor broodafmeting
programmeerbare timertoets
korstkleurtoets
start/stop-toets
Nederlands
Vouw voor het lezen a.u.b. de voorpagina met illustraties uit
10
ingrediënten afwegen (zie illustratie 3 tot en
met 7)
Voor de beste resultaten is het erg belangrijk dat u de
exacte hoeveelheid ingrediënten afweegt.
Meet vloeibare ingrediënten altijd af in de meegeleverde
doorzichtige maatbeker met maatstrepen. Het niveau
van vloeistoffen moet op ooghoogte van een
maatstreep zijn, niet erboven of eronder (zie 3).
Gebruik altijd vloeistoffen op kamertemperatuur (20°C),
tenzij brood wordt gebakken met een snelle 1-
uurscyclus. Volg de aanwijzingen in het receptenboek.
Meet de vloeibare ingrediënten altijd af in de
doorzichtige gekalibreerde maatbeker. Vul voor het
afmeten van 1 theelepel de lepel tot de rand en strijk
hem dan af. Vul voor het afmeten van een halve
theelepel de lepel tot de maatstreep (zie 6).
aan/uitschakelaar
Uw Kenwood-broodmachine is uitgerust met een
AAN/UIT-schakelaar en werkt pas wanneer de
schakelaar op Aan staat.
Steek de stekker in het stopcontact en druk op de
AAN/UIT-schakelaar die zich aan de achterkant van
de broodmachine bevindt - 3:00 wordt nu in het
venster weergegeven
Schakel de broodmachine na gebruik altijd uit en haal
de stekker uit het stopcontact.
gebruik van uw broodmachine
(zie de illustraties)
1Verwijder het broodblik door het handvat vast te
pakken en het blik in de richting van de achterkant
van de machine te draaien.
2 Zet de kneder in de machine.
3 Giet het water in het broodblik
4Voeg de rest van de ingrediënten aan het blik toe in
de volgorde die in het recept wordt aangegeven. Zorg
dat alle ingrediënten nauwkeurig zijn afgewogen;
onnauwkeurige hoeveelheden leiden tot slechte
7resultaten.
8 Zet het broodblik in de oven en plaats het achterover
gekanteld in de machine. Vergrendel het blik
vervolgens door het naar voren te draaien.
9 Duw het handvat naar beneden en sluit het deksel.
10 Steek de stekker in het stopcontact; het apparaat
geeft een pieptoon en wordt standaard op stand 1
gezet (3:00).
11 Druk op de MENU-toets tot het gewenste
programma geselecteerd is. De broodmachine wordt
standaard ingesteld op 900 gram en een medium
korstkleur.
12 Selecteer de broodafmeting door op de toets
BROODAFMETING te drukken tot de indicator op
de gewenste broodafmeting staat.
13 Selecteer de korstkleur door op de toets
KORSTKLEUR te drukken tot de indicator op de
gewenste korstkleur staat (licht, medium, donker).
14 Druk op de START-toets . Om het programma te
stoppen of te annuleren, drukt u gedurende 2 à 3
seconden op de START/STOP-toets.
15 Na afloop van de bakcyclus dient u de stekker van de
broodmachine uit het stopcontact te halen.
16 Gebruik de bijgeleverde haak om het handvat van het
blik op te tillen.
17 Verwijder het broodblik door het handvat vast te
pakken en het blik in de richting van de achterkant
van de machine te draaien. Het handvat van het
blik is heet: gebruik dus altijd
ovenhandschoenen.
18 Keer het blik om en leg het brood op een rooster om
af te koelen.
19 Laat het brood ten minste 30 minuten afkoelen voor u
het snijdt, zodat de stoom kan ontsnappen. Het
brood is moeilijk te snijden wanneer het warm is.
20 Het broodblik en de kneder onmiddellijk na gebruik
reinigen (zie Onderhoud en verzorging)
11
12
brood/deeg-programmakaart
Totale Waarschuwing
programmatijd voor het Warm
programma toevoegen van houden ✬✬
ingrediënten
900g 700g 900g 700g
1 normaal Recepten voor wit- of bruinbrood 3:00 2:53 2:20 2:15 60
2 stokbrood Voor een knapperiger korst en voor 3:50 3:40 2:35 2:30 60
broden met een laag vet- en
suikergehalte
3 tarwe Recepten voor tarwe- of volkorenmeel 3:40 3:32 - 60
4 cake Broden en cakes zonder gist 1:40 - 60
5 zoet Recepten voor broden met een 2:55 2:50 2:30 2:25 60
hoog suikergehalte
6 snel 700 g 0:58 - 60
7 snel 900 g 0:58 - 60
8 deeg Deeg voor handvormen en bakken 1:30 - -
in uw eigen oven.
9 jam Voor het maken van jam 1:20 - -
10 glutenvrij Voor gebruik met glutenvrij meel en 2:50 - 60
glutenvrije broodmix.
11 sandwich Zachtere korst en dichtere textuur 3:00 2:55 2:04 1:59 60
12 bakken Uitsluitend bakken. Kan ook gebruikt 1:00 - 60
worden om reeds gebakken brood op
te warmen of een knapperige korst
te geven.
Voor het eind van de tweede kneedcyclus klinkt een alarm dat aangeeft dat ingrediënten
toegevoegd moeten worden, als het recept dit aangeeft.
✬✬ De broodmachine schakelt aan het eind van de bakcyclus automatisch naar de
warmhoudmodus. De machine blijft maximaal 1 uur in de warmhoudmodus of tot de machine
wordt uitgeschakeld,
Bakt een brood in minder dan een
uur. Hiervoor gebruikt u warm
water, extra gist en minder zout.
vertragingstimer
Met de programmeerbare timer kunt u het broodproces
maximaal 13 uur uitstellen. De uitgestelde start wordt
niet aanbevolen voor gebruik in de stand deeg, jam,
glutenvrij of snel.
BELANGRIJK: Wanneer u deze functie voor een
uitgestelde start gebruikt, dient u geen ingrediënten te
gebruiken die op kamertemperatuur of hoger gemakkelijk
bederven, zoals melk, eieren, kaas, yoghurt, enz.
Als u de VERTRAGINGSTIMER wilt gebruiken, doet u
alle de ingrediënten in de broodpan. Zet de broodpan
in de machine vast. Dan:
Kies de MENU-knop om de gewenste stand te kiezen.
Kies de gewenste korstkleur en het gewenste gewicht.
Stel de vertragingstimer in.
Druk op (+) TIMER-toets en blijf drukken tot de totaal
benodigde tijd wordt weergegeven. Als u te ver gaat,
kunt u op de (-) TIMER-toets drukken om terug te
gaan. De timertoets verzet de tijd in stappen van 10
minuten. U hoeft niet het verschil te berekenen tussen
de geselecteerde programmatijd en de totaal
benodigde tijd; de broodmachine neemt de cyclustijd
automatisch in aanmerking.
Voorbeeld: U wilt dat er om 7 uur ’s morgens een vers
gebakken brood voor u klaar ligt. Als de broodmachine
om 10 uur de avond ervoor wordt voorbereid met alle
benodigde ingrediënten, moet vertragingstimer
ingesteld worden op 9 uren.
Druk op de MENU-toets om
uw programma te selecteren,
bv. 1 en gebruik de (+)
timertoets om de tijd in
stappen van 10 minuten in te
stellen op 9:00. Als u 9:00
voorbijgaat, kunt u op de (-)-
toets drukken tot u weer bij
9:00 bent.
Druk op de starttoets en de
weergegeven dubbele punt
(:) gaat knipperen. De timer
telt nu naar beneden af.
Als u een fout maakt of de
ingestelde tijd wilt veranderen,
drukt u op de START/STOP-
toets tot u een pieptoon
hoort. U kunt nu de tijd
opnieuw instellen.
bescherming tegen stroomuitval
Uw broodmachine beschikt over een
stroomonderbrekingsbescherming van 15 minuten voor
het geval de stekker van het apparaat per ongeluk uit
het stopcontact gehaald wordt, terwijl het apparaat in
bedrijf is. Het apparaat werkt het programma normaal
af, wanneer het onmiddellijk weer op het stopcontact
wordt aangesloten.
verzorging en reiniging
BELANGRIJK: trek de stekker uit het stopcontact en
laat de machine vóór reiniging afkoelen.
Dompel het hoofddeel van de broodbakmachine of de
voet van de broodpan NOOIT onder in water.
U mag het broodblik niet in de afwasmachine reinigen.
De afwasmachine kan de anti-aanbakeigenschappen
van het broodblik beschadigen, waardoor het brood
aan de het blik kan blijven plakken tijdens het bakken.
Gebruik NOOIT schuursponsjes of metalen
gereedschappen.
Reinig de broodpan en deeghaak na elk gebruik door
de pan gedeeltelijk met warm zeepwater te vullen. Laat
het 5-10 minuten weken. Om de deeghaak te
verwijderen moet deze met de klok mee worden
gedraaid en vervolgens van de as worden getrokken.
Reinig de pan ten slotte met een zachte doek, spoel de
pan en droog hem dan.
Als u de kneder na 10 minuten niet kunt verwijderen,
houdt u de as aan de onderkant van de pan vast en
draait u hem heen en weer, totdat de kneder los komt.
Reinig de inwendige en uitwendige oppervlakken van
de broodbakmachine zo nodig met een zachte,
vochtige doek.
onderhoud en klantenservice
Als het snoer van uw broodbakmachine is beschadigd,
moet het om veiligheidsredenen worden vervangen
door Kenwood of een bevoegde Kenwood-monteur.
Indien u hulp nodig heeft bij:
het gebruik van uw machine
service of reparaties (binnen of buiten de
garantieperiode)
neem dan contact op met de zaak waar u de
broodbakmachine heeft gekocht.
13
14
Gewoon witbrood Programma 1
Ingrediënten 900 g 700 g
Water 320 ml 270 ml
Plantaardige olie 1
1
2 el 1 el
Ongebleekt meel voor witbrood 500 g 400 g
Magere melkpoeder 5 theel 1 el
Zout 1
1
2 theel 1 theel
Suiker 1 el 2 theel
Gemakkelijk mengbare droge gist 7g (2
1
4 theel) 1
1
2 theel
theel = theelepel van 5 ml
el = eetlepel van 15 ml
Volkoren brood met zadenProgramma 3
Ingrediënten 900 g 700 g
Water 310 ml 250 ml
Plantaardige olie 1
1
2
el 1 el
Volkoren broodmeel 450 g 370 g
Ongebleekte witte bloem 50 g 30 g
Magere melkpoeder 5 tl 3 tl
Zout 1 tl 1 tl
Suiker 4 tl 3 tl
Gedroogde gist 1 tl 1 tl
Pompoenpitten 1 el 2 tl
Zonnebloempitten 1 el 2 tl
Blauwmaanzaad 2 tl 2 tl
Licht geroosterde sesamzaadjes 2 tl 2 tl
1Voeg de zaden of pitten toe wanneer de machine een
hoorbaar geluid maakt tijdens de tweede kneedcyclus.
Brioche Programma 5
Ingrediënten 900 g 700 g
Melk 200 ml 160 ml
Eieren 2 1
Boter, gesmolten 140 g 80 g
Ongebleekte witte bloem 500 g 400 g
Zout 1
1
2 tl 1 tl
Suiker 60 g 40 g
Gedroogde gist 2 tl 1
1
2 tl
Snel witbrood Programma 6-7
Ingrediënten 900g 700g
Lauw water (32-35°C) 320 ml 250 ml
Ongebleekt meel voor witbrood 500 g 400 g
Magere melkpoeder 5 eetl 4 eetl
Zout 1 theel 1 theel
Suiker 4 theel 3 theel
Boter 25 g 15 g
Gemakkelijk mengbare droge gist 4 theel 3 theel
Rolvormige baksels Programma 8
Ingrediënten maakt u 12
Water 240ml
Ei 1
Ongebleekte bloem 450g
Zout 1 theel
Suiker 2 theel
Boter 25g
Gemakkelijk te mengen, gedroogde gist 1
1
2 theel
Voor het glazuur:
1 eidooier geklutst met
15 ml (3 tl.) water 1
facultatief: sesamzaad en papaverzaad
om de baksels mee te bestrooien
1Breng aan het einde van de cyclus het deeg over op
een licht met bloem bestrooid oppervlak. Tik het deeg
voorzichtig terug en verdeel het in 12 gelijke stukken.
2Laat het deeg na het vormen nog een laatste keer
rijzen en bak het vervolgens in uw conventionele oven.
recepten (voeg de ingrediënten aan het blik toe in de volgorde die in het recept wordt aangegeven)
15
Het opsporen en oplossen van problemen
Hier volgen enige gebruikelijke problemen die bij broodbakken in de broodbakmachine kunnen optreden. Bestudeer de
problemen, hun mogelijke oorzaak en de maatregel die moet worden genomen om brood met succes te bakken.
1. Brood rijst niet
voldoende.
2. Platte broden; rijzen
niet.
3. Bovenkant
opgezwollen - brood
ziet eruit als een
paddestoel.
•Volkorenbrood rijst minder dan
wittebrood, omdat volkorenmeel een
lager gehalte aan glutenvormende
eiwitten heeft.
Onvoldoende vloeistof.
Geen of te weinig suiker toegevoegd.
•Verkeerde soort meel gebruikt
•Verkeerde soort gist gebruikt.
Onvoldoende gist toegevoegd of gist is
te oud.
De snelle cyclus is geselecteerd.
Gist en suiker zijn vóór het kneden al
met elkaar in contact gekomen.
Geen gist toegevoegd.
Gist is te oud.
Vloeistof is te warm.
•Te veel zout toegevoegd.
Als de tijdklok is gebruikt, is de gist
vóór het bakken nat geworden.
•Te veel gist.
•Te veel suiker.
•Te veel meel.
Onvoldoende zout.
•Warm, vochtig weer.
Normale situatie, geen oplossing.
•Verhoog de hoeveelheid vloeistof met 15ml/3 tl.
•Verzamel de in het recept genoemde
ingrediënten.
Mogelijk heeft u pure bloem gebruikt in plaats
van stevig meel, dat een
hoger glutengehalte heeft.
Gebruik geen universeel toepasbaar meel.
•Voor het beste resultaat wordt gemakkelijk
mengbare zeer actieve gist aanbevolen.
Meet de aanbevolen hoeveelheid af en
controleer de uiterste gebruiksdatum op
de verpakking.
Bij deze cyclus ontstaan kortere broden. Dit
is normaal.
Zorg dat de ingrediënten bij het in de
broodpan doen gescheiden blijven.
•Verzamel de in het recept genoemde
ingrediënten.
Controleer de uiterste gebruiksdatum.
Gebruik vloeistof op de juiste temperatuur voor
de gebruikte instelling.
Gebruik de aanbevolen hoeveelheid.
Plaats droge ingrediënten in de hoeken van de
pan en maak een kuiltje in het midden van de
droge ingrediënten voor de gist om deze
gescheiden van de vloeistoffen te houden.
•Verlaag de hoeveelheid gist met
1
4
tl.
•Verlaag de hoeveelheid suiker met 1 tl.
•Verlaag de hoeveelheid meel met 6-9 tl.
Gebruik de in het recept aanbevolen
hoeveelheid zout.
•Verlaag de hoeveelheid vloeistof met
15ml/3 tl. en de hoeveelheid gist met
1
4 tl.
GROOTTE EN VORM VAN BRODEN
PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING
16
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING
4. Bovenkant en
zijkanten zakken in.
5. Misvormde, knoestige
bovenkant - niet glad.
6. In elkaar gezakt
tijdens het bakken.
7. Broden zijn oneffen en
korter aan één kant.
•Te veel vloeistof.
•Te veel gist.
Het deeg is mogelijk te snel gerezen
als gevolg van een hoge
luchtvochtigheid en warm weer.
Onvoldoende vloeistof.
•Te veel meel.
Ook al zijn broden lelijk van boven,
hun verrukkelijke smaak lijdt daar niet
onder.
De machine is op een tochtige plaats
gezet of tijdens het rijzen is ertegen
gestoten.
De capaciteit van de broodpan is
overschreden.
Er is onvoldoende of geen zout
gebruikt. (zout helpt te voorkomen dat
het deeg te sterk rijst)
•Te veel gist.
•Warm, vochtig weer.
Het deeg is te droog en kon in de pan
niet gelijkmatig rijzen.
•Verlaag de volgende keer de hoeveelheid
vloeistof met 15 ml/3 tl. of voeg wat extra meel
toe.
Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid
of probeer de volgende keer een snellere cyclus.
Koel het water af of voeg melk toe rechtstreeks
uit de koelkast.
•Verhoog de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl.
Meet het meel nauwkeurig af.
Zorg dat het deeg onder optimale
omstandigheden wordt gemaakt.
Zet de broodbakmachine op een andere plaats.
Gebruik niet meer ingrediënten dan aanbevolen
wordt voor een groot brood (max. 900 g).
Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid
zout.
Meet de gist nauwkeurig af.
•Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15
ml/3 tl. en verlaag de hoeveelheid gist
met
1
4 tl.
•Verhoog de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl.
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
17
PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING
8. Dichte textuur.
9. Open, grove,
sponsachtige
structuur.
10. Het midden van het
brood is onvoldoende
gebakken.
11. Het brood is niet
gemakkelijk in
sneetjes te snijden en
is erg kleverig.
12. Donkere korst/korst te
dik.
13. Het brood is
aangebrand.
14. De korst is te licht.
15. De deeghaak kan
niet worden
verwijderd.
16. Het brood kleeft aan
de pan/is moeilijk door
schudden eruit te krijgen.
•Te veel deeg.
Onvoldoende gist.
Onvoldoende suiker.
Geen zout toegevoegd.
•Te veel gist.
•Te veel vloeistof.
•Te veel vloeistof.
Stroomstoring tijdens het bakken.
•Te grote hoeveelheden; de machine
kon het niet aan.
Sneetjes zijn gesneden terwijl het
brood te warm was.
Er is geen goed mes gebruikt.
De instelling voor een donkere korst is
gebruikt.
De broodbakmachine is defect.
Het brood is niet lang genoeg
gebakken.
Het recept bevat geen melkpoeder of
verse melk.
•U moet water in de broodpan gieten en
de deeghaak vóór verwijdering laten
weken.
Kan gebeuren bij langdurig gebruik.
Nauwkeurig afmeten.
De juiste hoeveelheid aanbevolen gist afmeten.
Nauwkeurig afmeten.
•Verzamel de in het recept genoemde ingrediënten.
Meet de juiste hoeveelheid aanbevolen gist af.
•Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl.
•Verlaag de hoeveelheid vloeistof med 15 ml/3 tl.
Als tijdens het bakken de stroom is uitgevallen,
blijft de brookbakmachine uit wanneer de storing
is opgeheven. U moet het ongebakken brood dan
uit de pan halen en van voren af aan beginnen
met nieuwe ingrediënten.
•Verlaag de hoeveelheden tot de maximaal
toegestane hoeveelheden.
Laat brood minimaal 30 minuten op een rooster
afkoelen om stoom eruit te laten ontsnappen,
voordat u het in sneetjes snijdt.
Gebruik een goed broodmes.
Gebruik de volgende keer een medium of lage
stand.
Zie paragraaf “Onderhoud en klantenservice”.
•Verleng de baktijd.
•Voeg 15 ml/3 tl. magere melkpoeder toe of
vervang 50% van het water door melk ter
bevordering van het bruin worden.
•Volg na gebruik de reinigingsinstructies. Mogelijk
moet u de deeghaak na het inweken iets draaien
om hem los te krijgen.
Smeer de binnenkant van de broodpan licht in
met plantaardige olie.
Zie paragraaf “Onderhoud en klantenservice”
BROODTEXTUUR
KORSTKLEUR- EN DIKTE
PROBLEMEN MET PAN
18
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING
17. De broodmachine
functioneert niet/De
kneder beweegt niet.
18. De ingrediënten zijn
niet gemengd.
19. Tijdens bedrijf wordt
een brandlucht
opgemerkt.
20. Tijdens gebruik is per
ongeluk de stekker uit
het stopcontact
getrokken of is de
stroom uitgevallen.
Hoe kan ik het brood
redden?
21. H:HH wordt
weergegeven en de
machine kan niet
ingeschakeld worden.
22. E:EE wordt
weergegeven en de
machine werkt niet.
•Broodmachine staat niet aan
De broodpan is niet goed in de
machine geplaatst.
De vertragingstimer werd ingesteld.
De broodbakmachine is niet aangezet.
•Er is vergeten de deeghaak in de
pan aan te brengen.
In de oven is met ingrediënten
gemorst.
De pan lekt.
De capaciteit van de broodpan is
overschreden.
De ovenkamer is te heet.
•Broodmachine vertoont een storing.
Fout temperatuursensor
Als de machine in de kneedfase uit gaat, gooit u alle ingrediënten weg, en begint u opnieuw.
Als de machine in de rijsfase uit gaat, haalt u het deeg uit de broodpan, vormt u het opnieuw
en legt u het in een ingevet broodblik van 23 x 12,5 cm. Bedek het blik en laat het deeg
rijzen, totdat het twee keer zo hoog is.
Gebruik de alleen bakken-stand 12 of bak het brood in een voorverwarmde conventionele
oven 30-35 minuten lang op 200°C of tot goudbruin van kleur.
Als de machine in de bakfase uit gaat, gebruikt u de alleen bakken-stand 12 of bakt u het
brood in een voorverwarmde conventionele oven op 200°C en verwijdert u het bovenste
rooster. Verwijder de pan voorzichtig uit de broodmachine en plaats hem op het onderste
rooster in de oven. Bak het brood totdat het goudbruin van kleur is.
Controleer of de aan/uitschakelaar
in de
AAN-stand staat.
Controleer of de pan goed vergrendeld is.
De broodmachine begint pas te werken wanneer
de timer klaar is met aftellen en de begintijd van
het programma is bereikt.
•Druk na het programmeren van het
bedieningspaneel op de starttoets om de
broodbakmachine aan te zetten.
Controleer vóór het toevoegen van ingrediënten
altijd of de deeghaak zich op de as onder in de
pan bevindt.
Pas ervoor op tijdens het toevoegen van
ingrediënten niet te morsen, want ingrediënten
kunnen op het verwarmingselement verbranden
en rook veroorzaken.
Zie het hoofdstuk “Onderhoud en klantenservice”
Gebruik van de ingrediënten niet meer dan in het
recept is aanbevolen en meet ingrediënten altijd
nauwkeurig af.
•Trek de stekker uit het stopcontact en
laat de machine 30 minuten afkoelen.
Zie het hoofdstuk “Onderhoud en klantenservice”
MECHANISCHE ASPECTEN VAN DE MACHINE

Documenttranscriptie

Kenwood Limited, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH, UK www.kenwoodworld.com 57660/1 English 2-9 Nederlands 10 - 18 French 19 - 28 Deutsch 29 - 37 Italiano 38 - 46 Danish 47 - 54 Svenska 55 - 63 Norsk 64 - 71 Suomi 72 - 79 Nederlands Vouw voor het lezen a.u.b. de voorpagina met illustraties uit ● ● ● voordat u uw Kenwood-apparaat gebruikt: Lees deze instructies zorgvuldig door en bewaar ze voor toekomstig gebruik. Verwijder de verpakking en etiketten, inclusief de kartonnen steun in het bakgedeelte. ● ● veiligheid ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● De hete oppervlakken nooit aanraken. De toegankelijke oppervlakken kunnen tijdens het gebruik erg warm worden. Gebruik altijd ovenhandschoenen om de hete broodpan te verwijderen. Om te voorkomen dat er gemorst wordt in de oven, dient u het brood altijd uit het broodblik te verwijderen voor u ingrediënten toevoegt. Ingrediënten die op het verhittingselement komen, kunnen verbranden en rook veroorzaken. Gebruik dit apparaat niet, als het snoer zichtbaar beschadigd is of als hij per ongeluk op de grond is gevallen. Dompel dit apparaat, het snoer of de stekker nooit in water of in een andere vloeistof. Haal de stekker van het apparaat na gebruik uit het stopcontact,en ook voor u onderdelen monteert of verwijdert of voordat u het apparaat reinigt. Laat het snoer nooit over de rand van een werkoppervlak hangen en zorg dat het niet in aanraking komt met hete oppervlakken zoals een gasfornuis of elektrische kookplaat. Dit apparaat dient uitsluitend op een vlak hittebestendig oppervlak gebruikt te worden. Steek geen hand in de ovenkamer, nadat de broodpan is verwijderd. Raak geen bewegende delen in de broodbakmachine aan. Overschrijd niet de aangegeven maximale capaciteit, omdat de broodbakmachine anders overbelast zou kunnen raken. Plaats de broodbakmachine niet in direct zonlicht, in de buurt van hete apparaten of op een tochtige plaats. Al deze dingen kunnen invloed hebben op de oventemperatuur en daardoor slechte resultaten opleveren. Mocht de stroom uitvallen nadat de ingrediënten gedeeltelijk zijn verwerkt, dan zult u weer van voren af aan moeten beginnen. Zet de broodbakmachine nooit aan als hij leeg is, omdat dit tot ernstige schade zou kunnen leiden. Gebruik de ovenkamer nooit om er iets in te bewaren. ● Bedek nooit de ventilatiegaten voor stoom in het deksel en zorg voor voldoende ventilatie rond de broodbakmachine, als deze in bedrijf is. Waarschuwing: Gebruik geen harde ingredienten of suikerklontjes bij de bereiding van het brood. Lichamelijk of verstandelijk zwakke personen mogen dit apparaat nooit zonder toezicht gebruiken. Laat kinderen nooit het apparaat bedienen of er mee spelen. Gebruik het apparaat alleen voor het huishoudelijke gebruik waarvoor het is bedoeld. Kenwood kan niet aansprakelijk worden gesteld in het geval dat het apparaat niet correct is gebruikt, of waar deze instructies niet worden opgevolgd. ● voordat de stekker in het stopcontact wordt gestoken Controleer of de netspanning overeenkomt met de waarde vermeld op de onderzijde van de broodbakmachine. Dit apparaat voldoet aan EG-richtlijn 89/336/EEG. ● voordat u de broodbakmachine voor het eerst gebruikt Was alle onderdelen (zie reiniging). ● legenda 10          handvat van het deksel kijkvenster hengsel blikhaak verhittingselement handvat broodblik kneder aandrijfas aandrijfkoppel maatbeker dubbele maatlepel 1 theelepel & 1 eetlepel aan/uitschakelaar       bedieningspaneel weergavevenster indicatoren voor korstkleur (licht, medium, donker) indicator broodafmeting menutoets toets voor broodafmeting programmeerbare timertoets korstkleurtoets start/stop-toets ● ● ● gebruik van uw broodmachine ingrediënten afwegen (zie illustratie 3 tot en met 7) Voor de beste resultaten is het erg belangrijk dat u de exacte hoeveelheid ingrediënten afweegt. Meet vloeibare ingrediënten altijd af in de meegeleverde doorzichtige maatbeker met maatstrepen. Het niveau van vloeistoffen moet op ooghoogte van een maatstreep zijn, niet erboven of eronder (zie 3). Gebruik altijd vloeistoffen op kamertemperatuur (20°C), tenzij brood wordt gebakken met een snelle 1uurscyclus. Volg de aanwijzingen in het receptenboek. Meet de vloeibare ingrediënten altijd af in de doorzichtige gekalibreerde maatbeker. Vul voor het afmeten van 1 theelepel de lepel tot de rand en strijk hem dan af. Vul voor het afmeten van een halve theelepel de lepel tot de maatstreep (zie 6). (zie de illustraties) 1 2 3 4 7 8 9 10 aan/uitschakelaar Uw Kenwood-broodmachine is uitgerust met een AAN/UIT-schakelaar en werkt pas wanneer de schakelaar op Aan staat. ● ● 11 Steek de stekker in het stopcontact en druk op de AAN/UIT-schakelaar  die zich aan de achterkant van de broodmachine bevindt - 3:00 wordt nu in het venster weergegeven Schakel de broodmachine na gebruik altijd uit en haal de stekker uit het stopcontact. 12 13 14 15 16 17 18 19 20 11 Verwijder het broodblik door het handvat vast te pakken en het blik in de richting van de achterkant van de machine te draaien. Zet de kneder in de machine. Giet het water in het broodblik Voeg de rest van de ingrediënten aan het blik toe in de volgorde die in het recept wordt aangegeven. Zorg dat alle ingrediënten nauwkeurig zijn afgewogen; onnauwkeurige hoeveelheden leiden tot slechte resultaten. Zet het broodblik in de oven en plaats het achterover gekanteld in de machine. Vergrendel het blik vervolgens door het naar voren te draaien. Duw het handvat naar beneden en sluit het deksel. Steek de stekker in het stopcontact; het apparaat geeft een pieptoon en wordt standaard op stand 1 gezet (3:00). Druk op de MENU-toets  tot het gewenste programma geselecteerd is. De broodmachine wordt standaard ingesteld op 900 gram en een medium korstkleur. Selecteer de broodafmeting door op de toets BROODAFMETING  te drukken tot de indicator op de gewenste broodafmeting staat. Selecteer de korstkleur door op de toets KORSTKLEUR  te drukken tot de indicator op de gewenste korstkleur staat (licht, medium, donker). Druk op de START-toets . Om het programma te stoppen of te annuleren, drukt u gedurende 2 à 3 seconden op de START/STOP-toets. Na afloop van de bakcyclus dient u de stekker van de broodmachine uit het stopcontact te halen. Gebruik de bijgeleverde haak om het handvat van het blik op te tillen. Verwijder het broodblik door het handvat vast te pakken en het blik in de richting van de achterkant van de machine te draaien. Het handvat van het blik is heet: gebruik dus altijd ovenhandschoenen. Keer het blik om en leg het brood op een rooster om af te koelen. Laat het brood ten minste 30 minuten afkoelen voor u het snijdt, zodat de stoom kan ontsnappen. Het brood is moeilijk te snijden wanneer het warm is. Het broodblik en de kneder onmiddellijk na gebruik reinigen (zie Onderhoud en verzorging) brood/deeg-programmakaart Totale programmatijd programma 900g 700g Waarschuwing voor het toevoegen van ingrediënten ✬ 900g 700g Warm houden ✬✬ 1 normaal Recepten voor wit- of bruinbrood 3:00 2:53 2:20 2:15 60 2 stokbrood Voor een knapperiger korst en voor broden met een laag vet- en suikergehalte 3:50 3:40 2:35 2:30 60 3 tarwe Recepten voor tarwe- of volkorenmeel 3:40 3:32 4 cake Broden en cakes zonder gist 5 zoet Recepten voor broden met een hoog suikergehalte Bakt een brood in minder dan een uur. Hiervoor gebruikt u warm water, extra gist en minder zout. 6 snel 700 g 7 snel 900 g 8 deeg 1:40 2:55 Deeg voor handvormen en bakken in uw eigen oven. 2:50 - 60 - 60 2:30 2:25 60 0:58 - 60 0:58 - 60 1:30 - - 9 jam Voor het maken van jam 1:20 - - 10 glutenvrij Voor gebruik met glutenvrij meel en glutenvrije broodmix. 2:50 - 60 11 sandwich Zachtere korst en dichtere textuur 12 bakken Uitsluitend bakken. Kan ook gebruikt worden om reeds gebakken brood op te warmen of een knapperige korst te geven. ✬ 3:00 2:55 1:00 2:04 1:59 - 60 60 Voor het eind van de tweede kneedcyclus klinkt een alarm dat aangeeft dat ingrediënten toegevoegd moeten worden, als het recept dit aangeeft. ✬✬ De broodmachine schakelt aan het eind van de bakcyclus automatisch naar de warmhoudmodus. De machine blijft maximaal 1 uur in de warmhoudmodus of tot de machine wordt uitgeschakeld, 12 bescherming tegen stroomuitval vertragingstimer Uw broodmachine beschikt over een stroomonderbrekingsbescherming van 15 minuten voor het geval de stekker van het apparaat per ongeluk uit het stopcontact gehaald wordt, terwijl het apparaat in bedrijf is. Het apparaat werkt het programma normaal af, wanneer het onmiddellijk weer op het stopcontact wordt aangesloten. Met de programmeerbare timer kunt u het broodproces maximaal 13 uur uitstellen. De uitgestelde start wordt niet aanbevolen voor gebruik in de stand deeg, jam, glutenvrij of snel. BELANGRIJK: Wanneer u deze functie voor een uitgestelde start gebruikt, dient u geen ingrediënten te gebruiken die op kamertemperatuur of hoger gemakkelijk bederven, zoals melk, eieren, kaas, yoghurt, enz. verzorging en reiniging Als u de VERTRAGINGSTIMER wilt gebruiken, doet u alle de ingrediënten in de broodpan. Zet de broodpan in de machine vast. Dan: ● ● ● ● Kies de MENU-knop om de gewenste stand te kiezen. Kies de gewenste korstkleur en het gewenste gewicht. Stel de vertragingstimer in. Druk op (+) TIMER-toets en blijf drukken tot de totaal benodigde tijd wordt weergegeven. Als u te ver gaat, kunt u op de (-) TIMER-toets drukken om terug te gaan. De timertoets verzet de tijd in stappen van 10 minuten. U hoeft niet het verschil te berekenen tussen de geselecteerde programmatijd en de totaal benodigde tijd; de broodmachine neemt de cyclustijd automatisch in aanmerking. ● ● ● ● Voorbeeld: U wilt dat er om 7 uur ’s morgens een vers gebakken brood voor u klaar ligt. Als de broodmachine om 10 uur de avond ervoor wordt voorbereid met alle benodigde ingrediënten, moet vertragingstimer ingesteld worden op 9 uren. ● ● ● Druk op de MENU-toets om uw programma te selecteren, bv. 1 en gebruik de (+) timertoets om de tijd in stappen van 10 minuten in te stellen op 9:00. Als u 9:00 voorbijgaat, kunt u op de (-)toets drukken tot u weer bij 9:00 bent. Druk op de starttoets en de weergegeven dubbele punt (:) gaat knipperen. De timer telt nu naar beneden af. Als u een fout maakt of de ingestelde tijd wilt veranderen, drukt u op de START/STOPtoets tot u een pieptoon hoort. U kunt nu de tijd opnieuw instellen. ● BELANGRIJK: trek de stekker uit het stopcontact en laat de machine vóór reiniging afkoelen. Dompel het hoofddeel van de broodbakmachine of de voet van de broodpan NOOIT onder in water. U mag het broodblik niet in de afwasmachine reinigen. De afwasmachine kan de anti-aanbakeigenschappen van het broodblik beschadigen, waardoor het brood aan de het blik kan blijven plakken tijdens het bakken. Gebruik NOOIT schuursponsjes of metalen gereedschappen. Reinig de broodpan en deeghaak na elk gebruik door de pan gedeeltelijk met warm zeepwater te vullen. Laat het 5-10 minuten weken. Om de deeghaak te verwijderen moet deze met de klok mee worden gedraaid en vervolgens van de as worden getrokken. Reinig de pan ten slotte met een zachte doek, spoel de pan en droog hem dan. Als u de kneder na 10 minuten niet kunt verwijderen, houdt u de as aan de onderkant van de pan vast en draait u hem heen en weer, totdat de kneder los komt. Reinig de inwendige en uitwendige oppervlakken van de broodbakmachine zo nodig met een zachte, vochtige doek. onderhoud en klantenservice ● ● ● 13 Als het snoer van uw broodbakmachine is beschadigd, moet het om veiligheidsredenen worden vervangen door Kenwood of een bevoegde Kenwood-monteur. Indien u hulp nodig heeft bij: het gebruik van uw machine service of reparaties (binnen of buiten de garantieperiode) neem dan contact op met de zaak waar u de broodbakmachine heeft gekocht. recepten (voeg de ingrediënten aan het blik toe in de volgorde die in het recept wordt aangegeven) Gewoon witbrood Brioche Programma 1 Programma 5 Ingrediënten 900 g 700 g Ingrediënten 900 g 700 g Water 320 ml 270 ml Melk 200 ml 160 ml Plantaardige olie 11⁄2 el 1 el Ongebleekt meel voor witbrood 500 g 400 g Eieren 2 1 Boter, gesmolten 140 g 80 g 400 g Magere melkpoeder 5 theel 1 el Ongebleekte witte bloem 500 g Zout 11⁄2 theel 1 theel Zout 11⁄2 tl 1 tl 1 el 2 theel Suiker 60 g 40 g 2 tl 11⁄2 tl Suiker Gemakkelijk mengbare droge gist 7g (21⁄4 theel) 11⁄2 theel Gedroogde gist theel = theelepel van 5 ml Snel witbrood el = eetlepel van 15 ml Volkoren brood met zadenProgramma 3 Programma 6-7 Ingrediënten 900g 700g Lauw water (32-35°C) 320 ml 250 ml 400 g Ingrediënten 900 g 700 g Ongebleekt meel voor witbrood 500 g Water 310 ml 250 ml Magere melkpoeder 5 eetl 4 eetl Plantaardige olie 11⁄2 el 1 el Zout 1 theel 1 theel Volkoren broodmeel 450 g 370 g Suiker 4 theel 3 theel Ongebleekte witte bloem 50 g 30 g Boter 25 g 15 g Magere melkpoeder 5 tl 3 tl 4 theel 3 theel Zout 1 tl 1 tl Suiker 4 tl 3 tl Gemakkelijk mengbare droge gist Rolvormige baksels Programma 8 Gedroogde gist 1 tl 1 tl Ingrediënten Pompoenpitten 1 el 2 tl Water Zonnebloempitten 1 el 2 tl Ei Blauwmaanzaad 2 tl 2 tl Ongebleekte bloem Licht geroosterde sesamzaadjes 2 tl 2 tl Zout 1 theel Suiker 2 theel 1 Voeg de zaden of pitten toe wanneer de machine een hoorbaar geluid maakt tijdens de tweede kneedcyclus. Boter Gemakkelijk te mengen, gedroogde gist maakt u 12 240ml 1 450g 25g 11⁄2 theel Voor het glazuur: 1 eidooier geklutst met 15 ml (3 tl.) water 1 facultatief: sesamzaad en papaverzaad om de baksels mee te bestrooien 1 Breng aan het einde van de cyclus het deeg over op een licht met bloem bestrooid oppervlak. Tik het deeg voorzichtig terug en verdeel het in 12 gelijke stukken. 2 Laat het deeg na het vormen nog een laatste keer rijzen en bak het vervolgens in uw conventionele oven. 14 Het opsporen en oplossen van problemen Hier volgen enige gebruikelijke problemen die bij broodbakken in de broodbakmachine kunnen optreden. Bestudeer de problemen, hun mogelijke oorzaak en de maatregel die moet worden genomen om brood met succes te bakken. PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING GROOTTE EN VORM VAN BRODEN 1. Brood rijst niet voldoende. • Volkorenbrood rijst minder dan wittebrood, omdat volkorenmeel een lager gehalte aan glutenvormende eiwitten heeft. • Onvoldoende vloeistof. • Normale situatie, geen oplossing. • Geen of te weinig suiker toegevoegd. • Verzamel de in het recept genoemde ingrediënten. • Mogelijk heeft u pure bloem gebruikt in plaats van stevig meel, dat een hoger glutengehalte heeft. • Gebruik geen universeel toepasbaar meel. • Voor het beste resultaat wordt gemakkelijk mengbare zeer actieve gist aanbevolen. • Verkeerde soort meel gebruikt • Verkeerde soort gist gebruikt. • Verhoog de hoeveelheid vloeistof met 15ml/3 tl. • Onvoldoende gist toegevoegd of gist is • Meet de aanbevolen hoeveelheid af en te oud. controleer de uiterste gebruiksdatum op de verpakking. • De snelle cyclus is geselecteerd. • Bij deze cyclus ontstaan kortere broden. Dit is normaal. • Gist en suiker zijn vóór het kneden al • Zorg dat de ingrediënten bij het in de met elkaar in contact gekomen. broodpan doen gescheiden blijven. 2. Platte broden; rijzen niet. • Geen gist toegevoegd. • Gist is te oud. • Vloeistof is te warm. • Te veel zout toegevoegd. • Als de tijdklok is gebruikt, is de gist vóór het bakken nat geworden. 3. Bovenkant opgezwollen - brood ziet eruit als een paddestoel. • • • • • Verzamel de in het recept genoemde ingrediënten. • Controleer de uiterste gebruiksdatum. • Gebruik vloeistof op de juiste temperatuur voor de gebruikte instelling. • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid. • Plaats droge ingrediënten in de hoeken van de pan en maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten voor de gist om deze gescheiden van de vloeistoffen te houden. Verlaag de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl. Verlaag de hoeveelheid suiker met 1 tl. Verlaag de hoeveelheid meel met 6-9 tl. Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid zout. • Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15ml/3 tl. en de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl. Te veel gist. Te veel suiker. Te veel meel. Onvoldoende zout. • • • • • Warm, vochtig weer. 15 Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg) PROBLEEM 4. Bovenkant en zijkanten zakken in. MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING • Te veel vloeistof. • Verlaag de volgende keer de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl. of voeg wat extra meel toe. • Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid of probeer de volgende keer een snellere cyclus. • Te veel gist. 5. Misvormde, knoestige bovenkant - niet glad. • Het deeg is mogelijk te snel gerezen als gevolg van een hoge luchtvochtigheid en warm weer. • Koel het water af of voeg melk toe rechtstreeks uit de koelkast. • Onvoldoende vloeistof. • Verhoog de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl. • Meet het meel nauwkeurig af. • Zorg dat het deeg onder optimale omstandigheden wordt gemaakt. • Te veel meel. • Ook al zijn broden lelijk van boven, hun verrukkelijke smaak lijdt daar niet onder. 6. In elkaar gezakt tijdens het bakken. • De machine is op een tochtige plaats gezet of tijdens het rijzen is ertegen gestoten. • De capaciteit van de broodpan is overschreden. • Zet de broodbakmachine op een andere plaats. • Er is onvoldoende of geen zout gebruikt. (zout helpt te voorkomen dat het deeg te sterk rijst) • Te veel gist. • Warm, vochtig weer. • Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid zout. 7. Broden zijn oneffen en • Het deeg is te droog en kon in de pan korter aan één kant. niet gelijkmatig rijzen. 16 • Gebruik niet meer ingrediënten dan aanbevolen wordt voor een groot brood (max. 900 g). • Meet de gist nauwkeurig af. • Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl. en verlaag de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl. • Verhoog de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl. Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg) PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING BROODTEXTUUR 8. Dichte textuur. 9. Open, grove, sponsachtige structuur. 10. Het midden van het brood is onvoldoende gebakken. 11. Het brood is niet gemakkelijk in sneetjes te snijden en is erg kleverig. • Te veel deeg. • Nauwkeurig afmeten. • Onvoldoende gist. • De juiste hoeveelheid aanbevolen gist afmeten. • Onvoldoende suiker. • Nauwkeurig afmeten. • Geen zout toegevoegd. • Verzamel de in het recept genoemde ingrediënten. • Te veel gist. • Meet de juiste hoeveelheid aanbevolen gist af. • Te veel vloeistof. • Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl. • Te veel vloeistof. • Verlaag de hoeveelheid vloeistof med 15 ml/3 tl. • Stroomstoring tijdens het bakken. • Als tijdens het bakken de stroom is uitgevallen, blijft de brookbakmachine uit wanneer de storing is opgeheven. U moet het ongebakken brood dan uit de pan halen en van voren af aan beginnen met nieuwe ingrediënten. • Te grote hoeveelheden; de machine kon het niet aan. • Verlaag de hoeveelheden tot de maximaal toegestane hoeveelheden. • Sneetjes zijn gesneden terwijl het brood te warm was. • Laat brood minimaal 30 minuten op een rooster afkoelen om stoom eruit te laten ontsnappen, voordat u het in sneetjes snijdt. • Er is geen goed mes gebruikt. • Gebruik een goed broodmes. KORSTKLEUR- EN DIKTE 12. Donkere korst/korst te • De instelling voor een donkere korst is dik. gebruikt. • Gebruik de volgende keer een medium of lage stand. 13. Het brood is aangebrand. • De broodbakmachine is defect. • Zie paragraaf “Onderhoud en klantenservice”. 14. De korst is te licht. • Het brood is niet lang genoeg gebakken. • Het recept bevat geen melkpoeder of verse melk. • Verleng de baktijd. • Voeg 15 ml/3 tl. magere melkpoeder toe of vervang 50% van het water door melk ter bevordering van het bruin worden. PROBLEMEN MET PAN 15. De deeghaak kan niet worden verwijderd. • U moet water in de broodpan gieten en de deeghaak vóór verwijdering laten weken. 16. Het brood kleeft aan • Kan gebeuren bij langdurig gebruik. de pan/is moeilijk door schudden eruit te krijgen. 17 • Volg na gebruik de reinigingsinstructies. Mogelijk moet u de deeghaak na het inweken iets draaien om hem los te krijgen. • Smeer de binnenkant van de broodpan licht in met plantaardige olie. • Zie paragraaf “Onderhoud en klantenservice” Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg) PROBLEEM MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING MECHANISCHE ASPECTEN VAN DE MACHINE 17. De broodmachine functioneert niet/De kneder beweegt niet. 18. De ingrediënten zijn niet gemengd. • Broodmachine staat niet aan • Controleer of de aan/uitschakelaar  in de AAN-stand staat. • De broodpan is niet goed in de machine geplaatst. • De vertragingstimer werd ingesteld. • Controleer of de pan goed vergrendeld is. • De broodbakmachine is niet aangezet. • Druk na het programmeren van het bedieningspaneel op de starttoets om de broodbakmachine aan te zetten. • Controleer vóór het toevoegen van ingrediënten altijd of de deeghaak zich op de as onder in de pan bevindt. • Er is vergeten de deeghaak in de pan aan te brengen. 19. Tijdens bedrijf wordt een brandlucht opgemerkt. • In de oven is met ingrediënten gemorst. • De pan lekt. • De capaciteit van de broodpan is overschreden. • De broodmachine begint pas te werken wanneer de timer klaar is met aftellen en de begintijd van het programma is bereikt. • Pas ervoor op tijdens het toevoegen van ingrediënten niet te morsen, want ingrediënten kunnen op het verwarmingselement verbranden en rook veroorzaken. • Zie het hoofdstuk “Onderhoud en klantenservice” • Gebruik van de ingrediënten niet meer dan in het recept is aanbevolen en meet ingrediënten altijd nauwkeurig af. 20. Tijdens gebruik is per ongeluk de stekker uit het stopcontact getrokken of is de stroom uitgevallen. Hoe kan ik het brood redden? • Als de machine in de kneedfase uit gaat, gooit u alle ingrediënten weg, en begint u opnieuw. • Als de machine in de rijsfase uit gaat, haalt u het deeg uit de broodpan, vormt u het opnieuw en legt u het in een ingevet broodblik van 23 x 12,5 cm. Bedek het blik en laat het deeg rijzen, totdat het twee keer zo hoog is. Gebruik de alleen bakken-stand 12 of bak het brood in een voorverwarmde conventionele oven 30-35 minuten lang op 200°C of tot goudbruin van kleur. • Als de machine in de bakfase uit gaat, gebruikt u de alleen bakken-stand 12 of bakt u het brood in een voorverwarmde conventionele oven op 200°C en verwijdert u het bovenste rooster. Verwijder de pan voorzichtig uit de broodmachine en plaats hem op het onderste rooster in de oven. Bak het brood totdat het goudbruin van kleur is. 21. H:HH wordt weergegeven en de machine kan niet ingeschakeld worden. • De ovenkamer is te heet. • Trek de stekker uit het stopcontact en laat de machine 30 minuten afkoelen. 22. E:EE wordt weergegeven en de machine werkt niet. • Broodmachine vertoont een storing. Fout temperatuursensor • Zie het hoofdstuk “Onderhoud en klantenservice” 18
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Direct power BM 210 Handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
Handleiding