NL 23
DE OVEN GEBRUIKEN
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan
worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De
bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de
voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen
en de bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de
hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de
laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar
wens is, kunt u hogere waarden gebruiken. Geadviseerd
wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en
indien mogelijk taartvormen en ovenschalen van donker
metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen en
schalen gebruiken; de bereidingstijden zijn dan iets
langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de
aanwijzingen in de bereidingstabel met betrekking tot
de (bijgeleverde) schalen en de verschillende
steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende
gerechten
Als u de functie “HETE LUCHT” gebruikt, kunt u
verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen (bijvoorbeeld vis of
groenten) tegelijkertijd bereiden op verschillende
steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de
oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in
de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één
steunhoogte. Gebruik taartvormen van donker
metaal en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster.
Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert
u de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in
zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een
houten prikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet
dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk
niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan
de volgende keer een lagere temperatuur, verminder
bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het
beslag voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling
(kwarktaart of vruchtentaarten) de functie “TURBO
HETE LUCHT”. Als de bodem van het gebak te vochtig
blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi
de bodem met verkruimelde koekjes voordat u de
vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste
schaal gebruiken die geschikt is voor de
afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden
vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal,
waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig
wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het
gebraden vlees na afloop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met
aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken
met een gelijke dikte, zodat het vlees
gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke stukken
vlees hebben een langere bereidingsduur.
Zet het rooster op een lagere steunhoogte, op een
grotere afstand van de grill, om te voorkomen dat
de korst verbrandt. Draai het vlees om na
tweederde van de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een
halve liter water direct onder het rooster te
plaatsen waarop u het vlees heeft gelegd, om het
bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met
water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen
van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het
vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw en
controleer of het vlees goed vastzit voordat u het
spit in de houder aan de voorwand van de oven
steekt en op de steun legt.
Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet
op te vangen, adviseren wij om een opvangbak
met een halve liter water op de eerste steunhoogte
te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic
handvat dat verwijderd moet worden voordat de
bereiding begint. Het handvat dient om het vlees
na afloop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige
bodem. Verdeel na tweederde van de
bereidingsduur de mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek
voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort
de rijstijd met ongeveer een derde, vergeleken met
rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd
bij een hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is
ongeveer één uur.