Aeg-Electrolux KS7100000M Handleiding

Type
Handleiding
KS7100000
NL
OVEN GEBRUIKSAANWIJZING
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit
apparaat is ontworpen om vele jaren uitstekend te
presteren, met innovatieve technologieën die het leven
gemakkelijker helpen maken – functies die gewone
apparaten wellicht niet hebben. Neem een paar
minuten de tijd om het door te lezen zodat u er
optimaal van kunt profiteren.
ACCESSOIRES EN VERBRUIKSARTIKELEN
In de AEG webshop vindt u alles wat u nodig heeft om
al uw apparaten van AEG mooi te houden en perfect te
laten functioneren. Ook vindt u hier een groot aantal
accessoires die zijn ontworpen en gebouwd volgens de
hoge kwaliteitsnormen die u verwacht, van speciaal
kookgerei tot bestekmandjes en van flessenhouders tot
waszakken…
Bezoek onze webshop op
www.aeg-electrolux.com/shop
2
INHOUD
4 Veiligheidsinformatie
7 Beschrijving van het product
8 Voor het eerste gebruik
9 Bedieningspaneel
11 Dagelijks gebruik
13 Klokfuncties
14 Automatische programma's
14 Gebruik van de accessoires
15 Extra functies
16 Nuttige aanwijzingen en tips
34 Onderhoud en reiniging
37 Problemen oplossen
38 Montage
42 Milieubescherming
In deze gebruiksaanwijzing worden de
volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw
persoonlijke veiligheid en informatie
over het voorkomen van schade aan
het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden
Inhoud
3
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens het apparaat te installeren of te gebruiken:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen
Uit respect voor het milieu
Voor de correcte werking van het apparaat.
Bewaar deze instructies altijd bij het apparaat, ook wanneer u het verplaatst of verkoopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een foutieve installa-
tie of foutief gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en ouder en door mensen
met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke vermogens of een gebrek aan
ervaring en kennis, indien zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen over
het veilig gebruiken van het apparaat en indien zij de eventuele gevaren begrijpen. Kin-
deren mogen niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen. Gevaar voor verstikking of
lichamelijk letsel.
Houd kinderen en dieren uit de buurt van het apparaat als de deur openstaat of als
het apparaat in gebruik is. Gevaar voor letsel of ander permanent lichamelijk letsel.
Gebruik het kinderslot of de toetsblokkering als het apparaat hiermee uitgerust is. Dit
voorkomt dat kinderen en dieren het apparaat per ongeluk aanzetten.
Algemene veiligheid
Verander de specificaties van dit product niet. Risico op letsel en beschadiging van het
apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektriciën mag het apparaat installeren en aansluiten. Neem con-
tact op met een erkend servicecentrum. Dit om lichamelijk letsel of structurele schade
te voorkomen.
Controleer of het apparaat niet is beschadigd tijdens het transport Sluit geen bescha-
digd apparaat aan. Neem indien nodig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal, stickers en folie van het apparaat voordat u het
voor het eerst in gebruik neemt. Verwijder niet het typeplaatje. Dit kan de garantie on-
geldig maken.
Zorg ervoor dat de stekker van het apparaat uit het stopcontact is getrokken tijdens
de installatie.
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van het apparaat. Het apparaat is zwaar. Gebruik
altijd veiligheidshandschoenen. Trek het apparaat nooit omhoog aan de handgreep.
4
Veiligheidsinformatie
De elektrische installatie moet een isolatieapparaat bevatten waardoor het apparaat
volledig van het lichtnet afgesloten kan worden. Het isolatieapparaat moet een contac-
topening hebben met een minimale breedte van 3mm.
U dient te beschikken over de juiste isolatievoorzieningen: stroomonderbrekers, zeke-
ringen (schroefzekeringen moeten uit de houder worden verwijderd), aardlekschake-
laars en contactgevers.
Zorg dat de keukenkast de benodigde afmetingen heeft voordat u met de installatie
begint.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en naast veilige installaties wordt geïnstalleerd.
Houd de minimumafstanden naar andere apparaten en units in acht.
Het apparaat kan niet op een voetstuk worden geplaatst.
Ingebouwde ovens en ingebouwde fornuizen worden bevestigd met een speciaal aan-
sluitsysteem. Om schade aan het apparaat te voorkomen dient u alleen een apparaat
te gebruiken met apparaten van dezelfde fabrikant.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Dit apparaat moet worden geaard.
Controleer of de elektrische gegevens op het typeplaatje overeenkomen met de stroom-
voorziening in uw woning.
Informatie over het voltage vindt u op het typeplaatje.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd, schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers, -aansluitingen en verlengkabels. Er kan brand ontstaan.
Vervang of verander het netsnoer niet zelf. Neem contact op met het servicecentrum.
Zorg ervoor dat de stroomsnoeren (indien van toepassing) en kabel niet knakken of
beschadigd raken achter het apparaat.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat los te koppelen. Trek altijd aan de stekker -
indien van toepassing.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Gebruik het apparaat
niet voor commerciële of industriële doeleinden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Zo voorkomt u lichame-
lijk letsel of schade aan eigendommen.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als werkblad of aanrecht.
De binnenkant van het apparaat en de accessoires worden heet tijdens gebruik. Er kun-
nen brandwonden ontstaan. Gebruik ovenhandschoenen wanneer u toebehoren of pan-
nen plaatst of verwijdert.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of installeren van toebehoren om schade aan de
emaille van de oven te voorkomen.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de deur van het apparaat opent als deze aan
staat. Er kan hete stoom ontsnappen. Hierdoor kunnen brandwonden ontstaan.
Om schade of verkleuring van het emaille te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de bodem van het apparaat en bedek het niet
met aluminiumfolie;
Veiligheidsinformatie
5
plaats heet water niet direct in het apparaat;
haal vochtige schotels en eten uit het apparaat als u klaar bent met koken.
Verkleuring van het emaille heeft geen effect op de werking van het apparaat, het is
dus geen defect in de zin van het recht op garantie.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
De deur dient altijd gesloten te worden bij het koken, ook tijdens het grillen.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u onderhouds-
handelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld voordat u onderhoud verricht. Er kunnen
brandwonden ontstaan. Er bestaat een risico dat de glasplaten kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon. Opeenhopingen van vetten of andere voedselresten
kunnen brand veroorzaken.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat.
Gebruik een diep bakblik voor vochtige taarten om te voorkomen dat het fruitsap per-
manente vlekken maakt.
Voor uw persoonlijke veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen dient u het ap-
paraat alleen met water en zeep te reinigen. Gebruik geen ontvlambare producten of
bijtende producten.
Reinig het apparaat niet met stoomreinigers, hogedrukreinigers, scherpe voorwerpen,
schuurmiddelen, schuursponzen en vlekverwijderaars
Volg de aanwijzingen van de ovenfabrikant op als u een ovenspray gebruikt.
Reinig de glazen ovendeur niet met schurende reinigingsmiddelen of een metalen schra-
per. Het hittebestendige oppervlak van de binnenruit kan hierdoor breken en versplin-
teren.
Als de glasplaten beschadigd raken, worden ze zwak en kunnen ze breken. U dient ze
te vervangen. Neem contact op met het servicecentrum.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Reinig het katalytisch emaille niet (indien van toepassing).
Brandgevaar
Open de deur voorzichtig. Als u alcoholische toevoegingen gebruikt, kan er een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Er kan brand ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt van het apparaat bij het openen van de
deur.
Plaats geen ontvlambare producten of items die vochtig zijn door ontvlambare produc-
ten, en/of onstekingsproducten (gemaakt van plastic of aluminium) in, bij of op het
apparaat.
De bereiding met stoom
De ovendeur niet openen tijdens de bereiding met stoom. Er kan stoom vrijkomen. Hier-
door kunnen brandwonden ontstaan. Het risico bestaat dat stoom vochtschade veroor-
zaakt aan de eenheden.
6
Veiligheidsinformatie
Ovenlampje
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact voordat u de ovenlamp vervangt.
Er bestaat risico op elektrische schokken!
Service-afdeling
Alleen een bevoegd servicemonteur mag dit apparaat repareren. Neem contact op met
de service-afdeling.
Gebruik alleen originele reserveonderdelen.
Afvalverwerking van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorkomen
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer door en gooi het weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit voorkomt dat kinderen of kleine huisdieren in
het apparaat opgesloten raken. Er bestaat een gevaar voor verstikking.
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
3
2
1
1 32
9
4
5
6
7
8
1 Bedieningspaneel
2 Waterreservoir
3 Elektronische tijdschakelklok
Beschrijving van het product
7
4 Grill en verwarmingselement
5 Ovenlampje
6 Ventilator en verwarmingselement
7 Stomer
8 Rekframe, verwijderbaar
9 Rekstanden
Ovenaccessoires
Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes
Quick spons 180
Voor het absorberen van restwater uit de
stomer.
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Zie het hoofdstuk "Onderhoud en reiniging".
Dagtijd instellen en wijzigen
Het apparaat werkt pas als u de tijd heeft ingesteld.
8
Voor het eerste gebruik
Als het apparaat wordt aangesloten op de stroomtoevoer of na een stroomonderbreking,
gaat het symbool voor de tijd
knipperen. Raak of aan om de tijd in te stellen.
Tijd veranderen:
1. Blijf
aanraken tot het symbool knippert.
2. Raak
of aan om de tijd in te stellen.
Het display geeft de tijd weer en het knipperen stopt na ongeveer 5 seconden.
U kunt alleen de tijd instellen als:
het kinderslot is uitgeschakeld.
de kookwekker
is uitgeschakeld.
de bereidingsduur
is uitgeschakeld.
de eindtijd
is uitgeschakeld.
alle ovenfuncties zijn uitgeschakeld.
Testmodus
In de testmodus kunt u een test van het apparaat uitvoeren of alle bedieningsstappen
bekijken. Het apparaat gebruikt geen warmte.
1. Het apparaat inschakelen/uitschakelen.
2. Houd de knoppen voor Automatische programma's
en tegelijkertijd ingedrukt.
Als er een signaal klinkt gaat "d" aan/uit in het display.
BEDIENINGSPANEEL
Elektronische tijdschakelklok
1
2 3 4 5 6 7 8 9
Raak de sensorvelden aan om het apparaat te bedienen.
Sensorveld Functie Beschrijving
1
- Display Toont de huidige instellingen van het apparaat.
2
AAN/UIT Aanraken om het apparaat in of uit te schakelen.
3
OMLAAG Raak aan om een ovenfunctie in te stellen.
4
OMHOOG Raak aan om een ovenfunctie in te stellen.
Bedieningspaneel
9
Sensorveld Functie Beschrijving
5
PROGRAMMAKEUZE-
KNOP
Raak aan om een automatisch programma in te
stellen.
6
SNEL OPWARMEN Raak aan om de opwarmtijd te verkorten.
7
MIN Raak aan om de temperatuur of tijd in te stellen.
8
PLUS Raak aan om de temperatuur of tijd in te stellen.
9
KLOK Raak aan om een klokfunctie in te stellen.
Display
4321
7 6 5
1 Geheugen: P
2 Stoombedrijf
3 Display van temperatuur/tijd
4 Display van klokfuncties/klok
5 Voorverwarmindicatie
6 Automatische programma's
7 Ovenfuncties
Algemene aanwijzingen
Wanneer u de functie instelt, gaat deze functie in het display aan en neemt de tempe-
ratuur toe of wordt de tijd afgeteld.
Als de ingestelde temperatuur wordt bereikt, klinkt er een signaal.
Wanneer u een functie instelt of de ovendeur opent, gaat de lamp aan.
Wanneer de deur open is en de oven niet werkt, gaat de ovenlamp na 10 minuten uit.
Voorverwarmindicatie
Als u een ovenfunctie instelt, lichten de balkjes in het symbool een voor een op. De
balkjes geven aan dat de temperatuur in het apparaat toe- of afneemt.
Wanneer het apparaat de ingestelde temperatuur heeft bereikt, verdwijnt de voorverwar-
mindicatie van het display.
10
Bedieningspaneel
Restwarmte-indicatie
Na het koken toont het display de restwarmtetemperatuur als die hoger is dan 40°C.
DAGELIJKS GEBRUIK
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
U kunt het apparaat gebruiken in:
handmatige modus -u stelt de ovenfunctie, de temperatuur en de kooktijd handmatig
in.
automatische programma's -voor het bereiden van een gerecht als u geen kennis of
ervaring met koken hebt.
De ovenfunctie instellen
1. Schakel het apparaat in.
2. Raak
of aan om een ovenfunctie in te stellen.
In het display verschijnt automatisch de temperatuur. Als u deze temperatuur niet wij-
zigt binnen ongeveer 5 seconden, begint het apparaat te werken.
Ovenfuncties
Functies Gebruik
Bereiding met stoom
Voor groente, aardappelen, rijst, deegwaren of andere bij-
gerechten.
Interval bereiding met
stoom
Voor bakken, braden en opwarmen van gekoelde en be-
vroren gerechten.
Ventitherm ® Multi He-
telucht
Voor het braden en bakken op twee niveau's tegelijkertijd.
Rotitherm braden
Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte
op één niveau. Voor het maken van een bruin korstje en
gratineren.
Enkelvoudige zuinige
grill
Voor het grillen van plat voedsel en brood.
Ontdooien/drogen
Voor het ontdooien en drogen van kruiden, fruit en groen-
ten.
Op lage temperatuur
bereiden
Voor het bereiden van erg mals, sappig gebraden voedsel.
Multi hetelucht (voch-
tig)
Voor het bakken en garen van droge gebaksoorten in vor-
men op één niveau en het besparen van energie.
Oventemperatuur wijzigen
Raak of aan om de temperatuur in stappen van 5 °C te verhogen of te verlagen.
Dagelijks gebruik
11
Snel opwarmen
De snelwarmfunctie verlaagt de opwarmtijd.
LET OP!
Leg geen voedsel in het apparaat wanneer de snelwarmfunctie is ingeschakeld.
1. Stel de ovenfunctie in en wijzig indien nodig de automatische temperatuur.
2. Raak
aan. Het symbool verschijnt op de display. Als de functie snel opwarmen
aan staat, gaan de balkjes van de opwarmindicatie één voor één knipperen.
Als het apparaat de ingestelde temperatuur heeft bereikt, gaan de balkjes van de opwar-
mindicatie branden. Er klinkt een geluidssignaal. Het symbool
gaat uit in het display.
Nu werkt de ovenfunctie automatisch en kunt u het eten in het apparaat doen.
De stoomgaarfuncties
Gebruik de stoomgaarfuncties altijd in combinatie met de klokfuncties: Bereidingsduur
en Eindtijd (zie "Klokfuncties instellen").
Doe geen water in de stoomgenerator maar in het waterreservoir in het bedieningspa-
neel.
Gebruik alleen water als vloeistof.
Als er geen water in het waterreservoir zit, klinkt er een geluidssignaal. Als u water in
het reservoir doet, wordt het geluidssignaal uitgeschakeld.
Voor een goed effect van de stoombereiding moet de ingestelde tijd meer dan 10 mi-
nuten bedragen. Dit omdat de opwarmtijd ongeveer 2 minuten bedraagt en de auto-
matische stoomtoevoer ongeveer 5 minuten duurt.
Bereiding met stoom
1. Doe het water (ongeveer 650 ml) in het
waterreservoir in het bedieningspaneel.
De watervoorraad is toereikend voor ca.
30 minuten.
2. Schakel het apparaat in.
3. Raak
of aan om de stoomberei-
dingsfunctie in te stellen
.
4. Raak indien nodig
of aan om de
temperatuur in te stellen (tussen 50°C -
96°C).
5. Raak
aan om de functie Bereidings-
duur of Einde in te stellen.
6. Raak
of aan om de tijd van de func-
tie Bereidingsduur of Einde in te stellen.
De eerste stoom komt na ca. 2 minuten. Er weerklinkt een geluidssignaal als de tem-
peratuur ongeveer 96°C is.
Aan het einde van de gaartijd, klinken er drie geluidssignalen.
7. Raak
aan om het geluidssignaal en het apparaat uit te schakelen.
12
Dagelijks gebruik
Neem nadat de temperatuur in het apparaat is gezakt het resterende water van de stoom-
generator op met een spons. Reinig de stoomgenerator indien nodig met azijn.
Laat het apparaat volledig uitdrogen met de deur geopend.
Interval bereiding met stoom
Om de functie Interval bereiding met stoom in te stellen, voert u de stappen uit van de
procedure voor Stoombereiding maar met minder water ( 250 ml).
KLOKFUNCTIES
Klokfuncties
SYM-
BOOL
FUNCTIE BESCHRIJVING
KOOKWEKKER Gebruik de kookwekker voor het instellen van een afteltijd.
Wanneer de tijd is verstreken, klinkt er een geluidssignaal. De-
ze functie is niet van invloed op de werking van de oven.
DUUR Gebruik duur om In te stellen hoe lang de oven in werking is.
EINDE Gebruik einde om in te stellen wanneer de oven moet stoppen.
DAGTIJD Toont de tijd. Met deze functie kunt u de tijd instellen, ver-
anderen of opvragen. Zie 'De dagtijd instellen en wijzigen'.
De klok instellen
1. Schakel het apparaat in en stel een ovenfunctie en temperatuur in (niet nodig voor
kookwekker en dagtijd).
2. Blijf drukken op
totdat het display de benodigde klokfunctie en het bijbehorende
symbool toont, bijv. kookwekker
.
3. Raak
of aan om de benodigde tijd in te stellen.
Wanneer de ingestelde tijd is verlopen, weerklinkt er gedurende twee minuten een ge-
luidssignaal. “00.00” gaat aan op het display en de bijbehorende functieindicator knip-
pert. Het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld. Raak een sensorveld aan om het ge-
luidssignaal uit te schakelen.
Algemene aanwijzingen:
Als u een klokfunctie hebt ingesteld, gaat het symbool knipperen gedurende ongeveer
5 seconden. Gedurende deze 5 seconden moet u
of aanraken om de tijd in te
stellen.
Als u de tijd hebt ingesteld, blijft het symbool knipperen gedurende ongeveer 5 secon-
den. Na deze 5 seconden gaat het symbool branden. De ingestelde tijd op de kookwek-
ker begint te verstrijken. Voor Bereidingsduur en Einde begint de tijd af te lennen na-
dat de functie start.
Als u het begin van de bereidingstijd wilt uitstellen, gebruik dan de functie Einde
.
Als u de bereidingstijd eerder wilt beëindigen (voor het eind van de klokfuncties) ge-
bruik dan
.
Klokfuncties
13
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Automatische programma's
Gebruik voor een automatisch programma de recepten uit de sectie "Automatische pro-
gramma's".
Een programma instellen
1. Schakel het apparaat in.
2. Gebruik
voor toegang tot het menu met automatische programma's.
3. Gebruik
of om een automatisch programma in te stellen (P1 tot P12).
Het symbool voor de functie verschijnt op het display.
De bereidingstijd en
verschijnen op het display.
Raak de klokbediening
aan. Raak vervolgens of aan om de bereidingstijd
in te stellen.
De oven gaat automatisch aan na ongeveer 5 seconden.
Wanneer de ingestelde tijd is verlopen, weerklinkt er gedurende twee minuten een ge-
luidssignaal.
knippert. De oven stopt automatisch. Raak een toets aan om het geluids-
signaal uit te schakelen.
Memoryfunctie
Gebruik de geheugenfunctie om één favoriete instelling op te slaan.
1. Stel de ovenfunctie, temperatuur en klokfuncties in: Bereidingsduur
en/of Einde
.
2. Houd het sensorveld voor Automatische programma's
ongeveer 2 seconden inge-
drukt tot een geluidssignaal klinkt. De instelling is opgeslagen.
De geheugenfunctie inschakelen
1. Schakel het apparaat in.
2. Raak
aan om de opgeslagen instellingen in te stellen.
GEBRUIK VAN DE ACCESSOIRES
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
De ovenaccessoires plaatsen
Alle ovenaccessoires hebben een kleine inkeping aan de rechteronderkant en de linker-
rand om de veiligheid te verhogen.
Zorg er altijd voor dat deze inkeping zich aan de achterkant van de oven bevindt. Deze
inkeping gaat ook kantelen tegen.
14
Automatische programma's
Bakplaat:
Schuif de bakplaat tussen de geleidestangen van
het ovenniveau
Bakrooster:
Schuif het rooster in de oven en zorg ervoor dat
de pootjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen van
het ovenniveau
Door de hoge rand rond het rooster wordt voor-
komen dat schotels wegglijden.
EXTRA FUNCTIES
Koelventilator
Als het apparaat in werking is, wordt de koelventilator automatisch ingeschakeld om de
oppervlakken van het apparaat koel te houden. Na het uitschakelen van het apparaat kan
de ventilatie doorgaan totdat het apparaat is afgekoeld.
Kinderbeveiliging
U kunt het apparaat niet inschakelen als de kinderbeveiliging in werking is.
De kinderbeveiliging in-/uitschakelen:
1. Schakel het apparaat
uit. Stel geen ovenfunctie in.
2. Houd
en tegelijkertijd ingedrukt tot SAFE aan of uit gaat in het display.
Geluidsignaal
Het geluidsignaal in-/uitschakelen:
1. Schakel het apparaat
uit.
2. Houd
en gelijktijdig ingedrukt gedurende ongeveer 2 seconden tot er een ge-
luidssignaal klinkt.
Extra functies
15
Automatische uitschakeling
Om veiligheidsredenen wordt het apparaat na een tijdje automatisch uitgeschakeld:
Als een ovenfunctie in werking is.
Als u de oventemperatuur niet verandert.
In het display knippert de laatst ingestelde temperatuur.
Oventemperatuur Uitschakeltijd
30 °C -120 °C 12,5 u.
120 °C - 200 °C 8,5 u.
200 °C -230 °C 5,5 u.
OFF verschijnt op het display.
De oven starten na een automatische uitschakeling
Schakel de oven uit. Wanneer u het apparaat inschakelt, kunt u de oven weer gebruiken.
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn
afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Kookgerei voor stoomgaren
Gebruik alleen hitte- en corrosiebestendig kookgerei.
Chroomstalen gaarhouders zijn ook geschikt (zie speciale accessoires).
Ovenniveaus
U treft de juiste ovenniveaus in de onderstaande tabel. Telt de ovenniveaus van onder
naar boven.
Algemene opmerkingen
Als u langer dan 30 minuten kookt, of als u grote hoeveelheden voedsel kookt, voegt u
zo nodig water toe.
Doe het voedsel in de juiste schalen op de roosters. Bewaar afstand tussen de roosters
zodat de stoom het voedsel kan bereiken.
Verwijder het water uit de waterlade, aansluitslangen en de stomer als u de oven lan-
gere tijd niet gebruikt (zie het hoofdstuk "Reiniging en onderhoud").
Aanwijzingen bij de tabellen Stoomgaren en Pauze-stoomgaren
De tabellen geven de gegevens voor typische gerechten.
De temperatuur en de tijd dienen uitsluitend als leidraad en zijn afhankelijk van de
samenstelling, grootte, hoeveelheid voedsel en het kookgerei.
Gebruik bijna hetzelfde recept als u de instellingen voor uw recept niet kunt vinden.
Start het koken in de koude oven als de gegevens in de tabellen niet anders aanbevelen.
Verhoog de hoeveelheid water voor rijst tot de verhouding 1 : 1.5 - 1: 2 in tegenstel-
ling tot de specificaties in de tabel.
16
Nuttige aanwijzingen en tips
Tabel Stoomgaren
Gerecht Water in de wa-
terlade (ml)
Temperatuur
(°C)
Rekstand Tijd (min.)
Risotto 400 96 2 25-30
Rijst (met gelijke hoeveelheid
vloeistof)
650 96 2 35-40
Maïs (polenta, met 3 keer zoveel
vloeistof)
550 96 2 35-40
Aardappelen in de schil, middel-
groot
650 96 2 50-60
Gekookte aardappelen 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Spruitjes 550 96 2 30-35
Broccoli in roosjes 550 96 2 25-30
Bloemkool, heel 650 96 2 40-45
Bloemkool in roosjes 600 96 2 30-35
Zuurkool 650 96 2 50-60
Tomaten, heel 250 96 2 15-20
Rode bieten, heel 550 96 2 60-70
Koolrabi/selderij/venkel, gesne-
den
550 96 2 35-40
Courgettes, gesneden 400 96 2 20-25
Wortelen, gesneden 550 96 2 35-40
Groente ontdooien 550 96 2 35
Groente ontdooien en garen 650 60 2 35-40
Groente blancheren 250 96 2 12-15
Bonen blancheren 250 96 2 20-22
Bonen TK 650 96 2 30-40
Kip (borst) 500 96 2 30-40
Ham 'Prosciutto-stijl' 1000 g 650 96 2 50-75
Gerookte varkenshaas
600-1.000 g
650 96 2 45-55
Gevulde paprika 500 96 2 30-40
Weense worstjes/witte worsten 250 85 2 15-20
Plakken vlees opwarmen van 1
cm
400 96 2 20-25
Visfilet ca 1000 g 650 96 2 35-40
Nuttige aanwijzingen en tips
17
Gerecht Water in de wa-
terlade (ml)
Temperatuur
(°C)
Rekstand Tijd (min.)
Platvisfilet ca 300 g 300 80 2 15-20
Visfilet, bevroren 500-800 g 650 96 2 30-40
Forel 170-300 g 400 85 2 15-25
Pudding/flan in afzonderlijke
porties
500 96 2 25-35
Roerei 500 96 2 25-35
Gestoomde meelballen 500 96 2 30-35
Eieren, zachtgekookt 200 96 2 8-10
Eieren, middelhard 200 96 2 10-12
Eieren, hardgekookt 200 96 2 15-20
Ventitherm ® Multi Hetelucht and Stoomgaren gecombineerd
U kunt vlees, gronte en bijgerechten bereiden met de combinatie van Ventitherm ® Multi
Hetelucht met circulaire verwarmingselementen en Stoomgaren, na elkaar. U kunt het
eten tegelijkertijd opdienen.
Braad uw eten met Ventitherm ® Multi Hetelucht.
Plaats de voorbereide groente en bijgerechten op hittebestendig kookgerei bij het braad-
stuk in de oven.
Start het stoomgaren en bereid al het eten samen.
Start het stoomgaren als de temperatuur naar ongeveer 80°C is gedaald. Zie de tempera-
tuur in het display. Open de ovendeur om de temperatuur sneller te laten dalen.
Tabel Ventitherm ® Multi Hetelucht en Stoomgaren gecombineerd
Gerecht Ventitherm ® Multi Hete-
lucht
Stoomgaren (max. 650 ml water toe-
voegen)
Temp. (°C) Tijd (min.) Vlees en toebehoren
- tijd (min)
Rekstand
Runderbraadstuk 1 kg
Spruitjes, Polenta
180 60-70 30-35 1
3
Gebraden varkensvlees 1
kg
aardappelen, groenten
jus
180 60-70 30-35 1
3
Gebraden kalfsvlees 1 kg
rijst, groenten
180 50-60 30-35 1
3
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn. De gegevens zijn afhankelijk
van de grootte en hoeveelheid. Stel de kerntemperatuur van het vlees in tussen 60-63°C
voordat u het stoomgaren start.
18
Nuttige aanwijzingen en tips
Interval bereiding met stoom
Interval bereiding met stoom is geschikt voor grote stukken vlees en voor het ontdooien
of opwarmen van voedsel dat al eerder is bereid.
Snij het vlees voordat u het opwarmt.
Tabel Interval stoomgaren
Garen op meerdere gebruiksniveaus
Gerecht Interval Stoomgaren (max. 250 ml water)
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.) Rekstand
Opwarmen van eten, 6 borden, 24 cm in
diameter
110 15-20 2 en 3
Gebraden varkensvlees 1000 g 180 90-100 2
Runderbraadstuk 1000 g 180 90-100 2
Gebraden kalfsvlees 1000 g 180 80-90 2
Leverkaas, rauw 500 g 180 30-40 2
Weense worstjes/witte worsten 85 15-20 2
Gerookte varkensrug 600-1000 g (2 uur
in water leggen)
180 60-70 2
Kip 1000 g 200 45-55 2
Eend 1500-2000 g 180 60-75 2
Gans 3000 g 170 130-170 1
Visfilets 90 20-30 2
Aardappelgratin, aardappelgratin met bie-
slook
190 40-50 2
Pastaschotel 180 35-45 2
Lasagne 180 45-50 2
Gemengde broodjes 500-1.000 g 180-190 50-60 2
Broodjes 40-60 g 210-220 20-25 3
Vers gebakken broodjes 30-40 g 220 10-15 3
Vers gebakken broodjes 30-40 g TK 220 10-15 3
Vers gebakken baguettes 40-50 g 200 10-15 3
Vers gebakken baguettes 40-50 g TK 200 10-15 3
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat
u tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en
de ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Nuttige aanwijzingen en tips
19
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven tij-
dens het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten lan-
ger zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschil-
len verminderen tijdens het bakproces.
Bakken op één gebruiksniveau
Bakken in vormen
Gerecht Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min.)
Tulband of brioche Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-170 50-60
Moskovisch gebak/vruchten-
cake
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 150-170 60-90
Cake, zacht Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-180 25-40
Taartbodem van zandtaart-
deeg
Multi hetelucht
(vochtig)
2
170-190
1)
10-25
Taartbodem - roerdeeg Multi hetelucht
(vochtig)
2 150-170 20-25
Dichte appeltaart Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-180 50-60
Appeltaart (2 vormen Ø 20
cm, diagonaal geplaatst)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 180-190 65-80
Hartige taart (bijv. quiche lor-
raine)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 170-190 30-70
Kwarktaart Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-180 60-90
1) Oven voorverwarmen
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Gerecht Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min.)
Vlechtbrood/broodkrans Multi hetelucht
(vochtig)
1 160-180 30-40
20
Nuttige aanwijzingen en tips
Gerecht Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min.)
Kerststol Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-180 40-60
Brood (roggebrood) Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 180-200 45-60
Roomsoezen/tompoezen Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 170-190 :30-40
Biscuitrol Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2
200-220
1)
8-15
Kruimeltaart (droog) Multi hetelucht
(vochtig)
2 160-180 20-40
Boter-/suikerkoek Multi hetelucht
(vochtig)
2
180-200
1)
15-30
Vruchtentaart (op gistdeeg/
roerdeeg)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 160-180 25-50
Vruchtentaart op zandtaart-
deeg
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 170-190 40-80
Plaatkoek met kwetsbare gar-
nering (bijvoorbeeld kwark,
room, amandelvulling)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 150-170 40-80
Pizza (met veel garnering) Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2
190-210
1)
20-40
Pizza (dunne korst) Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2
230
1)
12-20
Turks brood Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2
230
1)
10-20
Zwitsers fruitgebak Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 190-210 35-50
Koekjes
Gerecht Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min.)
Zandkoekjes Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 160-180 6-20
Spritsgebak Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 160 10-40
Roerdeegkoekjes Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 160-180 15-20
Eiwitgebak, schuimgebak Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 80-100 120-150
Bitterkoekjes Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 100-120 30-60
Nuttige aanwijzingen en tips
21
Gerecht Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min.)
Schuimgebakjes Multi hetelucht
(vochtig)
2 160-180 20-40
Bladerdeeg Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2
180-200
1)
20-30
Bolletjes Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2 210-230 20-35
Kleine cakes (20 stuks/bak-
plaat)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
2
170
1)
20-30
Bakken op meer dan één niveau - koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/broodjes
Gerecht Ventitherm ® Multi Hetelucht
2 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Zandkoekjes 2 / 3 160-180 15-35
Spritsgebak 2 / 3 160 20-60
Roerdeegkoekjes 2 / 3 160-180 25-40
Eiwitgebak, schuimgebak 2 / 3 80-100 130-170
Bitterkoekjes 2 / 3 100-120 40-80
Klein gistgebak 2 / 3 160-180 30-60
Bladerdeeg 2 / 3
180-200
1)
30-50
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is te
licht van kleur
Verkeerde ovenniveau Plaats de cake lager
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te hoge oventemperatuur
Stel de oventemperatuur iets
lager in
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te korte baktijd
Baktijd verlengen. Baktijden
kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperatu-
ren
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te veel vocht in het deeg.
Minder vocht gebruiken. Let
op de kneedtijden, vooral bij
het gebruik van keukenmachi-
nes
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Oventemperatuur verhogen
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Te hoge oventemperatuur en
te korte baktijd.
De oventemperatuur lager in-
stellen en de baktijd verlengen.
22
Nuttige aanwijzingen en tips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Het deeg is niet gelijkmatig ver-
deeld
Verdeel het deeg gelijkmatig
over de bakplaat
Gebak wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd
Te lage temperatuur.
Oveninstelling iets hoger in-
stellen
Tabel voor soufflés en gegratineerde gerechten
Gerecht Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min.)
Pastaschotel Multi hetelucht (voch-
tig)
1 180-200 30-50
Lasagne Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 180-200 25-40
Groentegratin
1)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-170 15-30
Baguettes au gratin
1)
Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-170 15-30
Zoete ovenschotels Multi hetelucht (voch-
tig)
1 180-200 40-60
Visschotels Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 180-200 30-60
Gevulde groente Ventitherm ® Multi
Hetelucht
1 160-170 30-60
Aardappelgratin Multi hetelucht (voch-
tig)
2 180-200 40-50
1) Oven voorverwarmen
Tabel diepvriesproducten
Gerecht Ovenfunctie Rekstand Temperatuur (°C) Tijdsinstelling
Diepvriespizza Ventitherm ® Mul-
ti Hetelucht
3 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
Rotitherm braden 3 200-220 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Baguettes Ventitherm ® Mul-
ti Hetelucht
3 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Fruitcake Ventitherm ® Mul-
ti Hetelucht
3 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
1) Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
Nuttige aanwijzingen en tips
23
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct aanbraden met de grill/braadpan of op een rooster
boven de grill/braadpan (indien aanwezig).
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder dek-
sel braden.
Tabel braadstukken
Ovenfunctie: Ventitherm® Multi Hetelucht
Pork
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Schouderstuk, nekstuk, ham (1000-1.500
g)
1 170-190 90-120
Karbonade, gerookte varkenslende
(1000-1500 g)
1 180-200 60-90
Gehakt (750-1.000 g) 1 180-200 45-60
Varkensschenkel, voorgekookt
(750-1.000 g)
1 170-190 90-120
Rundsvlees
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Stoofvlees (1000-1.500 g) 1 180-200 120-150
Rosbief of ossenhaas, per cm dikte 1
210-230
1)
0:06-0:09 per
cm dikte
1) Oven voorverwarmen
Kalfsvlees
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Stoofvlees (1000-1.500 g) 1 170-190 150-120
Kafsschenkel (1500-2000 g) 1 170-190 120-150
Lamsvlees
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Lamsbout (1000-1.500 g) 1 170-190 75-120
Lamsrug (1000-1.500 g) 1 180-200 60-90
24
Nuttige aanwijzingen en tips
Kort te braden stukken vlees op de bakplaat
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Worstje "Cordon bleu" 1
220-230
1)
5-8
Braadworst 1
220-230
1)
12-15
Schnitzel of karbonade, gepaneerd 1
220-230
1)
15-20
Rissoles 1
210-220
1)
15-20
Vis (stoven)
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Hele vissen (1000-1.500 g) 1 210-220 45-75
Gevogelte
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Kip (1000-1500 g) 1 190-210 45-75
Halve kip (per 400-500 g) 1 200-220 35-50
Stukken gevogelte (per 200-250 g) 1 200-220 35-50
Eend (1500-2000 g) 1 180-200 75-105
Game
Gerecht Rekstand Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Hazenrug, hazenbout (tot 1.000 g) 1
220-230
1)
25-40
Ree-/hertenrug (1500-2.000 g) 1 210-220 75-105
Ree-/hertenbout (1500-2.000 g) 1 200-210 90-135
Op lage temperatuur bereiden
Op lage temperatuur bereiden is geschikt voor stukken mals, mager vlees en vis om ze
sappig te maken.
Gebruik op lage temperatuur bereiden niet voor stoofgerechten of varkensbraadstukken.
Met de ovenfunctie Bereiden op lage temperatuur altijd zonder deksel garen.
Met de functie op lage temperatuur bereiden bereikt de oven de ingestelde tempera-
tuur en klinkt er een geluidssignaal. Daarna wordt de oven automatisch omgeschakeld
naar een lagere temperatuur.
Koken met de functie Bereiden op lage temperatuur:
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of direct op het rooster.
3. Zet de plaat onder het rooster om vet op te vangen.
4. Plaats het rooster in de oven.
Nuttige aanwijzingen en tips
25
5. Stel de functie Bereiden op lage temperatuur in.
Wijzig indien nodig de temperatuur en bereid tot het eten gaar is (zie de tabel Berei-
den op lage temperatuur).
Tabel bereidingen op lage temperatuur
Gerecht
1)
Gewicht (g) Temperatuur (°C) Rekstand Tijd (min.)
Rosbief 1000-1500 120 1 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 120 3 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 120 1 100-120
Steak 200 - 300 120 3 20-30
1) Voor het garen in de pan aanbraden
Enkelvoudige zuinige grill
Enkelvoudige zuinige grill met maximale temperatuurinstelling
Gebruik de grill met de ovendeur gesloten.
Gebruik het grillrooster met de bakplaat bij het grillen.
De grilltijd is slechts een richtlijn.
Grilltabel
Gerecht Rekstand Bereidingstijd (min.)
1e kant 2e kant
Geroosterd brood
1)
3 4-6 3-5
Brood met iets erop 2 8-10 ---
1) Grillrooster zonder bakplaat gebruiken
Rotitherm braden
Ovenfunctie: Rotitherm braden
Gerecht Temperatuur (°C) Bakplaat Oven-
rek
Tijd (min.) draaien na...
minuten
Rekstand
Kip (900-1000 gr.) 180-200 1 2 50-60 25-30
Gevulde varkensrollade
(2000 gr.)
180-200 1 2 90-95 45
Pastaschotel 180 --- 2 30 ---
Aardappelgratin 200 --- 2 20-23 ---
Gnocchi, au gratin 180 --- 2 20-23 ---
Bloemkool met Hollandaise-
saus
200 --- 2 15 ---
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
26
Nuttige aanwijzingen en tips
Ongeveer 3 minuten voorverwarmen om platte stukken vlees of vis te grillen via hete-
lucht-grillen zoals aanbevolen in de tabel. Plaats een bakplaat met ongeveer 1 - 1,5
cm water op niveau 1.
LET OP!
Doe de deur niet open om te voorkomen dat de hete stoom ontsnapt.
Gerecht Temperatuur (°C) Bakplaat Oven-
rek
Tijd (min.) draaien na...
minuten
Rekstand
Rissoles 230 1 3 14-18 6-8
Varkenshaas 230 1 2 16-22 6-10
Worstjes 230 1 3 14-18 6-8
Runderfilet, kalfsbiefstukken 230 1 3 11-13 5-6
Ossenhaas, rosbief (ca. 1 kg) 230 1 2 20-24 10-12
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien/Drogen (Temperatuurinstelling 30°C)
Pak het eten uit en leg het op een plaat op het eerste rooster op de bodem.
Niet afdekken om de ontdooitijd te verkorten.
Ontdooitabel
Gerecht Tijd (min.) Nadooitijd
(min)
Opmerking
Kip 1.000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid schoteltje in
een groot bord leggen.
Halverwege omdraaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de bereidingstijd omdraai-
en
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de bereidingstijd omdraai-
en
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15 Klop de nog licht bevroren slagroom
Taart, 1.400 g 60 60 ---
Drogen
Ovenfunctie: Ontdooien/drogen
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegde plaat
Stop de oven voor een beter resultaat halverwege de droogtijd, open de deur en laat
het één nacht afkoelen om het drogen te voltooien.
Nuttige aanwijzingen en tips
27
Droogtabel
Gerecht Temperatuur (°C) Rekstand Tijd (u)
1 stand 2 stand
Bonen 75 2 2 / 3 6-9
Paprikareepjes 75 2 2 / 3 5-8
Soepgroenten 75 2 2 / 3 5-6
Paddenstoelen 50 2 2 / 3 6-9
Zuurkool 40-50 2 2 / 3 2-4
Pruimen 75 2 2 / 3 8-12
Abrikozen 75 2 2 / 3 8-12
Schijfjes appel 75 2 2 / 3 6-9
Peren 75 2 2 / 3 9-13
Inmaken/wecken
Ovenfuncties Ventitherm® Multi Hetelucht
Gebruik alleen weckflessen van dezelfde afmetingen.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rek van de bodem van deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van één liter op het bakrooster.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en sluit ze af met een klem.
De flessen mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij
1 liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Inmaaktabel - Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100°C (min)
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Inmaaktabel - Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100°C (min)
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
28
Nuttige aanwijzingen en tips
Inmaaktabel - Groente
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100°C (min)
Wortels
1)
160-170 50-60 5-10
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengde pickles 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
1) In de oven bewaren nadat u de oven stopt
Automatische programma's
Gebruik om een van de 12 automatische programma's in te stellen:
P1 SCHOONMAKEN
P2 GROENTE 500-1000 (g)
P3 AARDAPPELGRATIN
P4 WIT BROOD 500-700 (g)
P5 BOLLETJES, 40 (gr.) per stuk
P6 VISFILET (gegratineerd)
P7 FOREL, 250-300 (g)
P8 PIZZA
P9 QUICHE LORRAINE
P10 KIP, 1000 (gr.)
P11 KALFSZADEL, 1000 (gr.)
P12 OPWARMEN
Reinigingsprogramma
1. Vul de stoomgenerator met ongeveer 150 ml water en 1 eetlepel azijn (waterlade).
2.
Stel het P 1 reinigingsprogramma in. Start het programma met de toets voor de pro-
gramma's voor bakken en braden.
Er klinkt drie keer een geluid als het programma na 15 minuten is afgelopen.
3. Met de toets Aan/Uit het signaal en de oven uitschakelen
4. Maak de oven schoon met een zachte doek.
WAARSCHUWING!
De oven moet koel zijn!
5. Verwijder al het water uit de stoomgenerator.
Doe de vochtige spons in de afgekoelde stoomgenerator.
Verwijder de spons en knijp het water eruit.
Laat de spons helemaal uitlekken.
6.
Laat de deur van de oven een uur open staan zodat de oven volledig kan drogen.
Nuttige aanwijzingen en tips
29
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 1 REINIGING
--- 15 min. 150 ml
GROENTE 500-1000 g (groenteschotel)
U kunt kookgerei gebruiken dat hittebestendig is tot minimaal 100°C.
Ingrediënten:
400 g bloemkool
200 g worteltjes
200 g koolrabi
200 g gele en rode paprika
Voorbereiding:
Spoel de bloemkool af en snijd de bloemkool in roosjes. Schil de wortels en de koolrabi.
Snij ze in kleine stukjes. Maak de paprika schoon. Snij de aprika in reepjes. Plaats alle
groenten in een open schaal en kook zonder water toe te voegen. Voeg geen zout of krui-
den toe.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 2 GROENTE
1 en 3 40 min. 650 ml
AARDAPPELGRATIN (4-5 porties)
Ingrediënten:
1000 gr. aardappelen
60 g geraspte kaas
200 ml room
200 ml melk
Zout, peper, nootmuskaat, knoflook
Voorbereiding:
Verdeel boter over een Pyrex-schaal (30 x 21 cm). Schil de aardappelen. Snij ze in plakjes
van 3 mm dik en leg ze in de schaal. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat en knoflook.
Meng de melk en de room en giet het over de aardappels. Verdeel de geraspte kaas over
de bovenkant.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 3 AARDAPPELGRA-
TIN
2 50 min. 200 ml
WIT BROOD 500-700 gr.
Ingrediënten:
1000 gr. meel, type 405
1 blokje verse gist of 2 pakjes droge gist
600 ml melk
•15 gr. zout
Voorbereiding:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in lauwwarme melk en toevoegen
aan het meel. Alle ingrediënten tot een gelijkmatig deeg kneden. Voeg indien nodig meer
30
Nuttige aanwijzingen en tips
melk toe. Controleer de textuur van de bloem. Het deeg laten rijzen. Het moet in grootte
verdubbelen.
Maak twee broden van het deeg. Leg ze op een ingevette bakplaat of een patisserie-bak-
plaat (extra accessoire). Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de helft groter zijn. Strooi
wat bloem over de broden voordat ze worden gebakken. Gebruik een scherp mes om 3
diagonale strepen te snijden van minimaal 1 cm diep.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 4 WIT BROOD
2 55 min. 200 ml
BOLLETJES, 40 gr. per stuk
Ingrediënten:
500 gr. meel, type 405
20 gr. verse gist of 1 pakje droge gist
300 ml water
•10 gr. zout
Voorbereiding:
Meel en zout in een grote kom doen. Gist in het water oplossen. Toevoegen aan de
bloem. Alle ingrediënten tot een gelijkmatig deeg kneden. Het deeg laten rijzen. Het
moet in grootte verdubbelen. Snij het deeg in stukken, vorm er bolletjes van en leg deze
op de ingevette bakplaat of de patisserie-bakplaat (extra accessoire). Bolletjes nogmaals
ongeveer 25 minuten laten rijzen.
Snij een kruis in de bolletjes voordat u ze bakt. Strooi maanzaad, komijn- of sesamzaad-
jes op de bolletjes.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 5 BOLLETJES
3 15 min. 200 ml
VISFILET 700 gr.
Ingrediënten:
700 gr. filet van snoekbaars of zalmforel, in blokjes
100 gr. Emmentaler, geraspt
200 ml room
50 gr. paneermeel
Zout, peper, citroensap
Peterselie, gehakt
40 gr. boter voor het invetten van de vorm
Voorbereiding:
Sprenkel citroensap op de visfilet en laat het een tijdje intrekken. Dep de plakken droog
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets vervolgens aan beide zijden met zout en peper.
Leg ze daarna in een ingevette ovenschaal.
Maak een mengsel van de room, de geraspte kaas, het paneermeel en de fijngehakte pe-
terselie en verdeel dit over de visfilet.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 6 VISFILET
2 25 min. 250 ml
Nuttige aanwijzingen en tips
31
FOREL, 250-300 g
Ingrediënten:
4 forellen van 250 - 300 g
citroensap, peper, zout
Voorbereiding:
Maak de forel van binnen en buiten schoon. Doe er citroensap op. Kruid de forel en doe
ze in een roestvrij stalen schaal met geperforeerd inzetstuk (extra accessoire), met 2 forel-
len per schaal.
Serveer met geroosterde amandelschilfers.
Gestoomde forelvariatie:
Schenk heet water en azijn over de forel voordat u de forel in de roestvrij stalen schaal
doet met geperforeerd inzetstuk.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 7 FOREL
2 30 min. 400 ml
PIZZA (4 porties, ongeveer. 28cm in diameter)
Ingrediënten voor het deeg:
500 gr. meel, type 405
250 ml water
20 gr. gist
•1 ei
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
Voorbereiding van het deeg:
Los de gist op in het water en maak een zacht deeg van de andere ingrediënten. Laat het
deeg ongeveer 30 minuten afgedekt staan. Tijdens deze periode drie keer ontlasten.
Ingrediënten voor de tomatensaus:
2 blikjes ontvelde, in stukjes gesneden tomaten (800 gr.)
100 g uien, in blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, in kleine stukjes gesneden
Zout, peper, oregano of pizzakruiden
Voorbereiden van de tomatensaus:
Meng de uien, knoflook, kruiden en het zout en peper met de tomaten. Kook en maak
een dikke saus van de vloeistof. Laat de saus afkoelen.
Ingrediënten voor de garnering:
600 g pizzakaas, grof geraspt
400 g ham, salami, champignons, spekblokjes, ansjovis
Afwerking:
Verdeel de deeg in 4 ronde stukken. Gebruik de deegroller en veel bloem om ze 3-4 mm
dik te maken. Bestrijk ze met de afgekoelde tomatensaus. Laat ongeveer 1 cm vrij aan de
rand. Beleggen met garnering en kaas.
Oven voorverwarmen tot 230°C.
32
Nuttige aanwijzingen en tips
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 8 PIZZA
3 25 min. ---
QUICHE LORRAINE
Ingrediënten van het deeg:
250 gr. meel, type 405
125 gr. boter
60 ml water
1 theelepel zout
peper en nootmuskaat
Voorbereiding:
Meng bloem, boter en zout door elkaar. Voeg het water toe en maak er deeg van.
Het deeg 1 uur in de koelkast laten.
Ingrediënten voor de garnering:
100 ml melk
150 ml zure room
2 eieren
150 gr. Gruyère of Emmentaler kaas, geraspt
150 gr. magere spekblokjes
150 gr. uien, in blokjes gesneden
Peper, nootmuskaat
Voorbereiding:
Bak het spek en de uien. Roer de melk, room, eieren en kruiden goed door elkaar met een
garde. Meng de kaas door het geheel.
Afwerking:
Gebruik een deegrol om het deeg uit te rollen. Plaats het deeg in een ingevet bakblik (dia-
meter van 28 cm). Plaats het spek en de uien gelijkmatig op het deeg. Giet de saus over
het deeg.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 9 QUICHE LORRAINE
3 35 min. ---
KIP, 1200 gr.
Ingrediënten:
1 kip (1000 - 1200 gr.)
2 eetlepels notenolie
Zout, peper, paprika, kerriepoeder
Voorbereiding:
Maak de kip schoon en dep hem droog met keukenpapier. Vermeng de kruiden en olie.
Breng dit mengsel aan de buiten- en binnenkant van de kip aan. Plaats de kip met de
vleugels omlaag in de ovenschaal met inzetstuk met gaatjes (extra accessoire).
Draai de kip na ongeveer 25 minuten.
Wanneer het eerste signaal klinkt (na ongeveer 50 min.), controleert u of het vlees gaar
is. Rooster het vlees zo nodig totdat het tweede signaal afgaat (na ongeveer 60 min.).
Nuttige aanwijzingen en tips
33
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 10 KIP
2 55 min. 200 ml
KALFSZADEL (4-6 porties)
Haal het vlees 1 uur voor u gaat koken uit de koelkast.
Ingrediënten:
1000 gr. kalfszadel
2 eetlepels notenolie
Zout, peper, paprikapoeder en een klein beetje mosterd
Voorbereiding:
Was het kalfsvlees en dep het droog met keukenpapier. Vermeng de kruiden met de no-
tenolie. Bedek het vlees volledig met dit mengsel.
Bak de kalfszadel 10 minuten op een hoge stand in een koekenpan op het fornuis. Plaats
het vlees in het voorverwarmde bakblik.
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 11 KALFSZADEL
2 80 min. 200 ml
OPWARMEN (4-6 schalen)
U kunt kookgerei gebruiken dat hittebestendig is tot minimaal 110°C.
Voorbereiding:
Plaats het voedsel apart of samen in het kookgerei. Plaats het in de oven. Niet afdekken.
Gebruik maximaal 6 borden (diameter 26 cm).
Instelling Rekstand Tijdsinstelling Water in de waterlade
P 12 OPWARMEN
1 en 3 20 min. 200 ml
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van
levensmiddelen (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico
vormen tengevolge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel
mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te bruinen.
ONDERHOUD EN REINIGING
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Opmerkingen over schoonmaken:
Maak de voorkant van het apparaat schoon met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk gebruik. Verontreiningen laten zich dan het
makkelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
34
Onderhoud en reiniging
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik schoon met een zachte doek en een warm
sopje en een reinigingsmiddel en laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen niet worden schoon gemaakt met een agres-
sieve reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe randen of afwasautomaat. Dit kan de
anti-aanbaklaag beschadigen.
Stoomreiniging
U kunt stoom gebruiken om de binnenkant van de oven te reinigen. Zie "Automatische
programma's" en het programma P1 REINIGING.
Inschuifrails
U kunt de inschuifrails verwijderen om de zijwanden te reinigen.
Verwijderen van de inschuifrails
1. Geleider voorzichtig naar boven toe uit
de voorste ophanging trekken.
2. De geleider bij de voorste ophanging iets
naar binnen zwenken.
3. Geleider uit de achterste ophanging trek-
ken.
De inschuifrails installeren
Installeer de inschuifrails in de omgekeerde volgorde.
Ovenlampje
WAARSCHUWING!
Er bestaat risico op elektrische schokken.
De ovenlamp en het afdekglas kunnen heet zijn.
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel het apparaat uit.
Onderhoud en reiniging
35
Verwijder de zekeringen in de zekeringenkast, of schakel de stroomonderbreker uit.
LET OP!
Leg een doek op de bodem van de binnenkant van het apparaat. Dit voorkomt schade
aan het afdekglas en de ovenruimte.
Het ovenlampje vervangen en de afdekking schoonmaken (linkerkant van de ovenruimte):
1. De linker inschuifrails verwijderen.
2. Gebruik een kruiskopschroevendraaier
om het afdekglas te verwijderen.
3. Verwijder en reinig het metalen frame
en de afdichting.
4. Vervang indien nodig de ovenlamp.
Gebruik hetzelfde ovenlamptype.
5. Metalen deksel en pakking weer aanbren-
gen en schroeven aandraaien.
6. De linker inschuifrails installeren.
Ovendeur
Verwijder de deur om de binnenkant van het apparaat eenvoudiger te kunnen schoonma-
ken.
Uitnemen van de ovendeur
1. Open de deur zo ver mogelijk.
2. Maak de deurscharnieren helemaal los.
3. Ovendeur met beide handen aan de zij-
kanten vastpakken en over de weerstand
heen ongeveer 3/4 sluiten.
WAARSCHUWING!
Deur van de oven wegtrekken. De deur is
zwaar!
LET OP!
Plaats de ovendeur met de buitenkant omlaag op een zachte en egale ondergrond.
De ovendeur monteren
1. Houd de deur met één hand vast aan
elke kant in een hoek van ongeveer 60°
(van de kant van de deur met de hand-
greep naar u gericht).
2. De deurscharnieren gelijktijdig in de bei-
de uitsparingen rechts en links aan de on-
derkant van de oven, zo ver mogelijk
naar binnen schuiven.
3
4
2
3
4
4
60
5
36
Onderhoud en reiniging
3. Til de deur op tot u weerstand voelt en open dan zo ver mogelijk.
4. Maak de deurscharnieren helemaal vast.
5. Sluit de ovendeur.
PROBLEMEN OPLOSSEN
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Het apparaat wordt niet warm Het apparaat is uitgeschakeld Schakel het apparaat in
Het apparaat wordt niet warm De dagtijd is niet ingesteld De dagtijd instellen. Zie 'De
dagtijd instellen'.
Het apparaat wordt niet warm De benodigde kookstanden
zijn niet ingesteld.
Zorg ervoor dat de instellin-
gen juist zijn
Het apparaat wordt niet warm De automatische uitschakeling
is actief
Raadpleeg "Automatisch uit-
schakelen"
Het apparaat wordt niet warm Het kinderslot is geactiveerd Het kinderslot uitschakelen
Het apparaat wordt niet warm De zekering is uitgeschakeld. Controleer of de zekering de
oorzaak van de storing is. Als
de zekering steeds opnieuw
wordt uitgeschakeld, neem
dan contact op met een er-
kend elektricien
Het ovenlampje brandt niet. Het ovenlampje is kapot. Vervang het ovenlampje.
"d" gaat op het display bran-
den en de oven verwarmt niet
De ventilator werkt niet
De testfunctie is ingeschakeld Schakel het apparaat uit.
Houd de toetsen
en te-
gelijk ingedrukt, tot er een sig-
naal klinkt en de weergave
"d“ verdwijnt
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-afdeling staan op het typeplaatje. Het typepla-
tje bevindt zich aan de voorkant van de binnenkant van de oven.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
Problemen oplossen
37
MONTAGE
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
De stevigheid van de inbouwkast moet voldoen aan de DIN 68930 norm
1a
375
594
567
594
252
388
20
380-383
min.
550
min.
560
13
38
Montage
1b
375
min.
567
594
252
388
388
380-383
594
550
380
560
min.
20
13
Montage
39
375
13
375
380
380
380-383
375
388
388
388
567
594
252
594
20
min.
550
min. 560
1c
40
Montage
90
0
3
2x3,5x25
13
20
4
Montage
41
MILIEUBESCHERMING
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u
ervoor zorgt dat dit product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke
negatieve gevolgen voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van
verkeerde afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit
product, kunt u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel
waar u het product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik Kunststofonder-
delen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst.
42
Milieubescherming
43
www.aeg-electrolux.com/shop 892937536-A-302010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux KS7100000M Handleiding

Type
Handleiding