Kenwood KAX910ME de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Kenwood KAX910ME de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
English 2 - 9
Nederlands 10 - 17
Français 18 - 25
Deutsch 26 - 33
Italiano 34 - 41
Português 42 - 49
Español 50 - 57
Dansk 58 - 64
Svenska 65 - 71
Norsk 72 - 78
Suomi 79 - 85
Türkçe 86 - 93
Ïesky 94 - 100
Magyar 101 - 108
Polski 109 - 116
Русский 117 - 125
Ekkgmij 126 - 134
Slovenčina 135 - 142
Українська 143 - 150
HEAD OFFICE: Kenwood Limited, 1-3 Kenwood Business Park, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH
124240/1
instructions
istruzioni
instrucciones
Bedienungsanleitungen
gebruiksaanwijzing
KAX910ME
´¸∂w
151 - 851
Spaghetti Quadri (AT910006)
Linguine (AT910009)
Casarecce (AT910003)Bigoli (AT910002)
Fusilli (AT910010)
Silatelli (AT910008)
Pappardelle (AT910007)
Bucatini (AT910012)
Biscuit Maker (AT910014)
Maccheroni Lisci (AT910004)
Orecchiette (AT910013)
Spaccatelli (AT910005)
Conchigliette (AT910011)
veiligheid
Lees deze instructies zorgvuldig door en
bewaar ze voor toekomstig gebruik.
Verwijder alle verpakking en labels.
Schakel het apparaat uit en haal de
stekker uit het stopcontact:
voordat u onderdelen aanbrengt of
verwijdert;
als u het apparaat niet gebruikt;
voor het reinigen.
Laat het apparaat nooit onbeheerd terwijl
het aan staat.
Als het pastadeeg te droog is of te snel
door de machine wordt geleid, kan de
pastamaker en/of keukenmachine
beschadigd raken.
Steek geen vingers of andere voorwerpen
in de toevoerbuis, behalve het
meegeleverde duwelement.
Gebruik alleen het duwelement om het
deeg door de toevoerbuis te duwen. Duw
niet te hard.
De pastamaker nooit bevestigen of
verwijderen terwijl de mixer aan staat.
Voer het deeg in kleine hoeveelheden en
met een gelijkmatig tempo door de buis.
Laat de toevoerbuis niet vol worden.
Wees voorzichtig bij het hanteren of het
schoonmaken van het snij-instrument,
omdat het mes scherp is.
Als u het hulpstuk verkeerd gebruikt, kan
dit lichamelijk letsel veroorzaken.
10
V
ouw de voorpagina a.u.b. uit voordat u begint te lezen. Op deze
m
anier zijn de afbeeldingen zichtbaar
Nederlands
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor uw
keukenapparaat voor aanvullende
veiligheidswaarschuwingen.
11
Dit apparaat voldoet aan de EC-
r
ichtlijn 2004/108/EC betreffende
d
e elektromagnetische
compatibiliteit en EC-bepaling
1935/2004 van 27/10/2004
betreffende materialen die
bestemd zijn voor contact met
voedsel.
Dit hulpstuk KAX910ME maakt
gebruik van het
draaiverbindingssysteem en is
ontworpen voor een directe
aansluiting op de nieuwste
Kenwood Chef-modellen (in de
series KVC en KVL).
Dit hulpstuk past ook op Kmix-
keukenmachines met een
lagesnelheidscontact (KMX-serie).
Als u wilt verzekeren dat dit
hulpstuk compatibel is met uw
keukenmachine, moeten beide
onderdelen gebruik maken van het
draaiverbindingssysteem .
Als uw keukenmachine gebruik
maakt van het
stangverbindingssysteem hebt
u een adapter nodig om het
hulpstuk voor de draaiverbinding
te kunnen gebruiken. De
artikelcode van de adapter os
KAT001ME. Voor meer informatie
over het bestellen van deze
adapter gaat u naar
www.kenwoodworld.com/twist.
voordat u het hulpstuk voor
het eerst gebruikt
De onderdelen wassen: zie
‘schoonmaken’.
legenda
vultrechter
toevoerbuis
apparaat
rol
vorm*
bevestigingsmoer
bevestigingsring van het snij-
element
snijmes
duwelement
schoonmaakinstrument
*In de verpakking is de
weergegeven vorm voor
Maccheroni Rigati meegeleverd.
Als u één of meer van de andere
vormen wilt kopen die achterin dit
boekje staan, neem dan contact
op met de winkel waar u het
hulpstuk hebt gekocht.
installeren
1 Optioneel: het is gemakkelijker om
pasta te maken als het apparaat,
de vorm en de ringmoer eerst met
warm water zijn voorverwarmd en
daarna afgedroogd.
2 Plaats de rol in het element.
3 Installeer de vorm.
4 Monteer de bevestigingsmoer en
draai deze met de hand aan.
(Gebruik het duwelement niet,
omdat dit alleen wordt gebruikt bij
de verwijdering).
Zorg dat de bevestigingsmoer
haast helemaal tegen het hulpstuk
aan ligt.
5 Haal het deksel van het
lagesnelheidscontact af door op
de bovenkant te drukken en hem
te verwijderen .
6 Wanneer het hulpstuk op de
weergegeven stand staat, plaatst
u het in het lagesnelheidscontact
en draait u het vast .
7 Zet tenslotte de vulbeker bovenop
de pastamaker.
O
ptioneel: Het snij-element kan
op de gemonteerde pastamaker
w
orden bevestigd, zodat de pasta
o
p de gewenste lengte afgesneden
kan worden.
1
Met de hendel van het snij-element
n
aar boven, draait u de ring iets
los. Plaats het element over de
b
evestigingsmoer en draai het zo
n
odig, totdat het goed op het
hulpstuk past. De vorm moet plat
tegen de voorkant van het snij-
element aan liggen.
2 Houd de rand van het snij-element
vast en draai tegelijkertijd de ring
vast door deze van u af te draaien
.
NB – Wanneer u het snij-element
plaatst of verwijdert, houdt u altijd
de rand van het toestel met één
hand vast en draai u met de
andere de ring vast.
de pastamaker
gebruiken
1 Maak het pastadeeg volgens het
meegeleverde recept.
Maak het deeg niet te droog,
omdat anders de pastamaker
of mixer beschadigd kan
raken. Het deeg moet lijken op
grove broodkruimels of op de
textuur van een grove kruimeltaart.
Het moeten individuele balletjes zijn
die, eenmaal samengeknepen, een
deegbal vormen.
2 Zet de machine op snelheid 2-3.
3 Doe wat deeg in de vultrechter.
Voer telkens een klein beetje deeg
door de toevoerbuis. Zorg dat de
rol leeg is, voordat u doorgaat. Als
de toevoerbuis verstopt raakt,
gebruikt u het uiteinde van het
duwelement om het deeg op de rol
te duwen (gebruik alleen het
duwelement en duw niet te hard).
Vul de toevoerbuis nooit tot aan de
rand met deeg.
4
Wanneer de pasta lang genoeg is,
beweegt u de hendel op het snij-
e
lement heen en weer, om de
p
asta op de gewenste lengte af te
snijden. Als het snij-element niet
g
emonteerd is, kunt u de pasta
o
ok met een mes afsnijden.
Verwijder het snij-element als u van
v
orm wilt veranderen. Houd de
r
and van het snij-element altijd met
één hand vast en draai de ring met
de andere naar u toe. Verwijder het
element. Verwijder de
bevestigingsmoer (gebruik het
duwelement om de
bevestigingsmoer zo nodig los te
maken) en zet het toestel eventjes
op snelheid 1 om de vorm uit te
werpen. Verwijder de vorm en alle
zichtbare pastarestjes en bevestig
daarna de nieuwe vorm. Zet de
bevestigingsmoer en het snij-
element weer op hun plaats.
waarschuwing
De pastamaker wordt tijdens het
gebruik heet – dit is normaal. Dit
komt omdat de pasta in het
hulpstuk wordt samengedrukt.
schoonmaken
Was geen enkel onderdeel in
de afwasmachine.
het hulpstuk uit elkaar halen
Houd de rand van het snij-element
altijd met één hand vast en draai
de ring met de andere naar u toe.
Verwijder het element. Verwijder de
bevestigingsmoer en gebruik het
duwelement om zo nodig de moer
iets los te maken. Ontkoppel het
hulpstuk van de machine en haal
de onderdelen uit elkaar.
vormen
De vormen voor Maccheroni Rigati,
Maccheroni Lisci en Bucatini
kunnen uit elkaar gehaald worden.
Zo kunnen ze beter
schoongemaakt worden .
12
M
aak ze onmiddellijk na elk
gebruik schoon, anders droogt het
p
astadeeg en dan is het veel
m
oeilijker om alles schoon te
maken. Gebruik het
s
choonmaakinstrument om alle
p
asta van de vormen af te halen.
Het dikke uiteinde van het
i
nstrument is ideaal om de grotere
g
aten van de vorm voor de
Maccheroni Rigati schoon te
maken, terwijl het dunnere uiteinde
geschikt is om de andere vormen
schoon te maken. Was de vormen
in zeepsop. Droog ze goed af.
rol
Dompel de rol niet onder in water.
Veeg de rol schoon en droog hem
af.
vultrechter, ringmoer,
apparaat, duwelement, snij-
element.
Verwijder al het pastadeeg en was
deze zo nodig in warm zeepsop af.
Daarna goed drogen.
onderhoud en
klantenservice
Als u hulp nodig hebt met:
uw hulpstuk gebruiken
onderhoud en reparatie
Neem contact op met de winkel
waar u het hulpstuk hebt gekocht.
Ontworpen en ontwikkeld door
Kenwood in het VK.
Vervaardigd in China.
recept voor gewoon
pastadeeg
Aangeraden wordt 00-bloem te
g
ebruiken, maar als dit niet
verkrijgbaar is, dan is gewone
bloem ook goed. Weeg de
i
ngrediënten zorgvuldig, omdat
deeg dat te droog is schade kan
veroorzaken aan het hulpstuk en/of
de keukenmachine. Maar als de
mengeling een deegbal vormt, dan
is er te veel vloeistof toegevoegd.
200 gr 00-bloem
100 gr geklopt ei (ca. 2 medium
eieren)
Bereidingswijze
Doe de bloem in de kom en
bevestig de K-garde. Voeg er het
geklopte ei geleidelijk aan toe op
de minimum snelheid, die
langzaam tot 1 wordt verhoogd.
Meng 30-45 seconden lang en
schraap dan de zijkanten af.
Ga het deeg dan nog eens 30
seconden lang mengen. Het
mengsel moet lijken op grove
broodkruimels of de textuur van
een grove kruimeltaart. Het moeten
individuele balletjes zijn die,
eenmaal samengeknepen, een
deegbal vormen.
pasta met een smaakje
kruidenpasta
Gebruik het bovenstaande recept,
maar voeg 20 ml gewassen en
fijngehakte kruiden, zoals
peterselie, aan het geklopte ei toe.
volkoren vervang de bloem
met gewone volkorenbloem
verdi Vervang 30 ml geklopt ei
met 30 ml gepureerde spinazie.
13
eiloze pasta
200 gr 00-bloem
een snufje zout
2
5 ml maagdelijke olijfolie
ca. 100 ml water
Volg het recept voor gewoon
p
astadeeg, waarbij u het zout aan
d
e bloem toevoegt en u het ei
vervangt met de olie en het water.
Japanse Soba
boekweitpasta
- Ideaal voor mensen die een
glutenvrij dieet volgen.
300 gr boekweitmeel
150 gr geklopt ei
Volg het recept voor gewoon
pastadeeg.
Duw de mengeling door de
pastamaker waar het Bigoli scherm
op is bevestigd en snij de pasta tot
handzame stukjes. Kook de pasta
in kokend water.
Udonpasta
350 gr bloem
140 ml koud water
20 gr zout
Roer het zout in het water, totdat
het is opgelost.
Volg het recept voor gewoon
pastadeeg, waarbij u het
opgeklopte ei met het zoute water
vervangt.
Duw de mengeling door de
pastamaker waar het Bigoli scherm
op is bevestigd en snij de pasta tot
handzame stukjes. Kook ca. 5
minuten lang in ongezouten
kokend water. De pasta moet
stevig, maar zacht zijn.
Onmiddellijk afgieten en in koud
water spoelen. Onmiddellijk
opdienen met de saus van uw
keuze.
de pasta koken
Voordat u de pasta kookt, kunt u
de pasta enige tijd laten drogen –
m
ax. een uur voordat u de pasta
gaat koken. Dit varieert al naar
gelang het soort pasta dat u hebt
g
emaakt.
1 Breng een pan tot driekwart gevuld
met water aan de kook. Voeg naar
smaak zout toe.
2 Leg de pasta in het kokende water
en roer af en toe. Kook de pasta,
totdat hij al dente is. Dit betekent
dat de pasta zacht is, en toch
stevig om in te bijten. Gewoonlijk
duurt dit 1-10 minuten, maar dit
hangt van het soort pasta en van
het gewenste eindresultaat af.
Controleer de pasta regelmatig,
aangezien de pasta enige tijd door
blijft koken wanneer de pan van
het vuur gehaald is.
Voeg nooit olie aan het water toe,
omdat de pasta daardoor glibberig
wordt, waardoor de saus er niet
goed aan blijft kleven.
een pastasaus kiezen
Het is belangrijk dat u de juiste
saus voor de soort pasta kiest.
Buisvormige pastastukjes zijn
geschikt voor dikkere sauzen,
terwijl lange slierten uitstekend
tomatensaus en sauzen met
zeervruchten absorberen zonder
zacht te worden. Dikkere
pastavormen passen gewoonlijk
goed bij sauzen met een sterkere
smaak.
14
koekjesmaker
(AT910014)
Zie de achterpagina voor een
a
fbeelding van de koekjesmaker.
1
Maak één van de volgende
koekjesrecepten en leg het deeg in
d
e koelkast, zodat het steviger
w
ordt.
Gebruik kleine eieren, anders wordt
het deeg te zacht.
2 Haal het vormelement van het
hulpstuk af. Zet de pastamaker en
het koekjeshulpstuk in elkaar,
waarbij de gleufjes van het
hulpstuk aan weerszijden komen te
zitten. Monteer de pastamaker
plus koekjeshulpstuk op de
keukenmachine. (Het snijelement is
niet geïnstalleerd.)
3 Schuif het vormelement in de
gleufjes aan weerszijden van het
koekjeshulpstuk en zorg dat de
gewenste vorm midden voor het
gat zit.
gewone koekjes
150 gr zachte boter
150 gr poedersuiker
2 kleine, geklopte eieren
300 gr gewone bloem, gezeefd.
Meng de boter en de suiker in de
kom met de K-garde, totdat het
mengsel licht en luchtig is. Meng er
de eieren doorheen en schep er de
gezeefde bloem doorheen. Haal
het mengsel door het hulpstuk met
de gewenste vorm en snij het deeg
in plakjes. Leg ze op een ingevette
ovenplaat en bak ze in het midden
van de oven (190°C, gasstand 5)
ca. 10 minuten, of totdat de
koekjes gaar zijn. Laat ze op een
rooster afkoelen.
chocoladekoekjes
125 gr zachte boter
200 gr poedersuiker
2
kleine, geklopte eieren
250 gr gewone bloem
}
samen
25 gr cacaopoeder gezeefd
V
olg de methode voor gewone
b
iscuits.
Nadat de koekjes zijn afgekoeld,
kunnen ze versierd worden, door
ze in gesmolten chocolade te
dopen of ze met poedersuiker te
bestrooien.
15
16
V
raag Antwoord/tip
D
e pasta ziet er ruw uit
D
e schermen/vormen zijn van een
speciaal soort brons gemaakt. Eén
k
enmerk van brons is dat de pasta er
een ruw oppervlak door krijgt, wat
g
oed is, omdat de saus die erbij
w
ordt geserveerd dan goed aan de
pasta blijft kleven
De kwaliteit van de verkregen
Dit is normaal, maar kan zoveel
pasta varieert telkens mogelijk voorkomen worden door:-
- te zorgen dat het deeg een
gelijkmatige consistentie heeft.
- het deeg op een gelijkmatig tempo
aan de pastamaker toe te voegen
- te zorgen dat al het deeg in één stuk
door de pastamaker wordt geduwd.
- te zorgen dat het deeg niet kan
uitdrogen.
Er komt geen pasta uit de
Zorg dat de vormen schoon zijn. Als
gaatjes er opgedroogde pasta in de gaatjes
zit, kan er geen pasta uit komen.
Als Controleer of de toevoerbuis
verstopt is.
Gebruik het duwelement om de pasta
op de rol te duwen.
De vormen zijn moeilijk schoon
Maak de vormen onmiddellijk na elk
te maken gebruik schoon. Zorg dat er geen
deeg in of op de vorm opdroogt.
Gebruik het meegeleverde
instrument. Het dikke uiteinde van het
instrument is ideaal om de grotere
gaten van de vorm voor de
Maccheroni Rigati schoon te maken,
terwijl het dunnere uiteinde geschikt is
om de andere vormen schoon te
maken.
De pastavormen zijn gekarteld
Soms zijn de eerste pastavormpjes
gekarteld. Duw het deeg met een
constant tempo op de rol, en pas dit
tempo aan. Zorg dat het apparaat, de
vorm en de ringmoer goed met heet
water voorverwarmd zijn.
De vorm past niet op de rol
Controleer of er droog pastadeeg van
eerdere tests in het middengat van de
vorm zit.
Als u tijdens de productie van vorm
verandert, moet u controleren of er
deeg tussen de vorm en de rol zit,
waardoor de elementen niet goed op
elkaar passen.
problemen oplossen
17
V
raag Antwoord/tip
D
e toevoerbuis raakt telkens
V
oeg telkens een kleine hoeveelheid
verstopt pastadeeg toe en dan alleen wanneer
d
e toevoerbuis leeg is.
Het deeg is te nat.
G
ebruik het uiteinde van het
duwelement om het deeg door de
toevoerbuis te duwen. (Als u de
vultrechter verwijdert, kunt u met het
duwelement lager in de toevoerbuis
geraken.)
Varieer de snelheid waarmee het
deeg wordt toegevoegd.
Het snij-element is moeilijk te
Laat het hulpstuk ca. 30 min.
verwijderen afkoelen.
Het snij-element past niet goed
Zorg dat de metalen ring gedeeltelijk
van de plastic kern losgedraaid is,
voordat u hem op het hulpstuk drukt.
1/158