AEG E81105-A Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
COMPETENCE
MADE IN GERMANY
COMPETENCE E 81105
De omschakelbare elektrische inbouwfornuis
Gebruiksaanwijzing
2
Geachte klant,
lees deze gebruiksaanwijzing a.u.b. zorgvuldig door.
Lees in ieder geval hoofdstuk “Veiligheid” op de eerste pagina’s. Bewaar
deze gebruikersinformatie om later te kunnen naslaan. Geef deze aan
eventuele volgende eigenaren van het apparaat door.
1
Met de gevarendriehoek en/of door signaalwoorden (Waarschuwing!,
Voorzichtig!, Attentie!) worden aanwijzingen geaccentueerd die voor
Uw veiligheid of het functioneren van het apparaat belangrijk zijn.
Deze absoluut in acht nemen.
0 1. Dit teken begeleidt u stap voor stap bij de bediening van het toestel.
2. ...
3. ...
3
Bij dit symbool vindt u aanvullende informatie m.b.t. bediening en
praktisch gebruik van het toestel.
2
Tips en aanwijzingen m.b.t. de rendabele en milieuvriendelijke toepas-
sing van het toestel zijn met een klaverblad gekenmerkt.
Voor eventuele storingen bevat deze gebruikersinformatie aanwijzin-
gen voor het zelfstandig opheffen, zie hoofdstuk “Wat te doen als ...”.
Bij technische problemen staat onze TECHNISCHE DIENST bij u in de
buurt u te allen tijde ter beschikking (adressen en telefoonnummers
vindt u in hoofdstuk “Servicepunten”).
Lees daartoe ook hoofdstuk “Service”.
Gedrukt op milieuvriendelijk geproduceerd papier.
Wie milieubewust denkt, handelt ook zo ...
Inhoud
3
INHOUD
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Weggooien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
De belangrijkste kenmerken van uw apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Opbouw van het toestel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Bedieningspaneel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Klokfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Uitrusting oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Toebehoren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Ovenfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Voor het eerste gebruik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Dagtijd instellenn/wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Eerste keer reinigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Bediening van de kookplaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Koken zonder aankookautomatiek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Koken met aankookautomatiek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Aankooktijden bij het koken met aankookautomatiek . . . . . . . . . . . . . 21
Veiligheidsuitschakeling van de kookzones . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Gebruik van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Vetfilter inzetten/verwijderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Rooster en plaat plaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Oven aan- en uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Oventemperatuur wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ovenfunctie wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Oventemperatuur opvragen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Snel opwarmen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Werken met de automatische functie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Automatisch uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Automatisch in- en uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Automatische ingaven opvragen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Automatische ingaven naderhand veranderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Automatische ingaven wissen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Informatie over de automatische functie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Inhoud
4
Kookwekker instellen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ovenlampje aan-/uitdoen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Tijdsindicatie in-/uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Veiligheidsuitschakeling van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Kinderbeveiliging van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Toepassingen, tabellen en tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Koken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Aanhoudwaarden voor het koken zonder automatiek . . . . . . . . . . . . . . 32
Toepassingsvoorbeelden voor koken op automatische stand . . . . . . . . 33
Bakken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Tabel bakken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Tabel soufflé’s en gratineren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Tabel kant-en-klare diepvriesproducten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Braden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Tabel braden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Grillen van platte stukken vlees/vis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Tabel grillen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Bio-functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Braden met lage temperatuur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Tabel braden bij lage temperaturen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Yoghurt maken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Gistdeeg laten rijzen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Fruit, groenten drogen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Ontdooien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Tabel ontdooien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Inmaken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Inmaaktijden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Tabel temperaturen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Inhoud
5
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Buitenkant van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Oveninterieur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Vetfilter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Inschuifroosters . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Keramisch plafond van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Ovenlampje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Ovendeur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
Ovendeurruit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
Wat te doen als ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Montageaanwijzingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
Technische gegevens . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
Doel, normen, richtlijnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
Veiligheidsaanwijzingen voor de installateur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62
Montage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
Klantenservice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
Gebruiksaanwijzing
6
GEBRUIKSAANWIJZING
1 Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mogen alleen door
een erkend installateur uitgevoerd worden.
Volg deze aanwijzing op, omdat anders bij eventuele schaden de garan-
tie vervalt.
De veiligheid van AEG elektro-apparaten voldoet aan de Europese en
Nederlandse normen. Toch zien wij ons als fabrikant genoopt u met de
volgende veiligheidsaanwijzingen vertrouwd te maken.
Algemene veiligheid
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten aan
stopcontacten in de buurt van het apparaat. Aansluitingsleidingen
mogen geen hete kookzones aanraken of onder de hete ovendeur
geklemd raken.
Als zich breuken, barsten of scheuren in het keramische verwrmings-
veld van de oven voordoen, moet de stekker uit het stopcontact
getrokken worden. Schakel echter eerst de oven uit, voordat u dat
doet. Schakel dan de zekeringen uit.
Bewaar geen brandbare voorwerpen in de oven. Deze kunnen bij het
inschakelen in brand vliegen.
Om veiligheidsredenen is het verboden het apparaat met een damp-
straal- of hogedrukreiniger schoon te maken.
Bij gebruik van geweld, speciaal aan de glaskanten van de voorruit,
kan het glas breken.
Als u kookt, braadt of grilt, wordt de ovendeur heet.
Houd daarom kleine kinderen altijd weg.
Oververhit vet en olie kunnen snel in brand vliegen. Als u gerechten
in vet of olie (bijv. patat frites) bereidt, blijf dan in de buurt.
Als alcohol bij de gerechten in de oven gebruikt wordt, kan eventueel
een lichte alcoholdamp ontstaan. Open de deur in dat geval voorzich-
tig. Vermijd vonken of vuur. Wij raden aan het gerecht bij gesloten
ovendeur ca. 10-15 minuten te laten afkoelen.
Reparaties aan het apparaat mogen alleen door geschoold perso-
neeluitgevoerd worden. Door ondeskundige reparaties kunnen grote
gevaren ontstaan. Wend u bij reparaties tot onzeafdeling Klantenser-
vice.
Bij storingen aan het apparaat: draai de zekeringen eruit c.q. schakel
ze uit.
Gebruiksaanwijzing
7
Gebruik volgens de voorschriften
Dit apparaat mag alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor het
bestemd is, d.w.z. het normaal koken, braden, bakken van spijzen.
Gebruik het apparaat alleen voor het bereiden van spijzen.
Gebruik de oven niet om het vertrek te verwarmen.
Zo worden schaden aan het apparaat voorkomen
Leg geen aluminiumfolie in de oven en zet geen bakblik, pan etc. op
de bodem, omdat anders het email van de oven door de ontstane
warmteophoping beschadigd wordt.
Maak het apparaat na elk gebruik schoon. Vuil kan dan het gemakke-
lijkst verwijderd worden en kan niet inbranden.
Fruitsap dat van de bakplaat afdruppelt, veroorzaakt vlekken die niet
meer verwijderd kunnen worden. Gebruik voor zeer vochtige taarten
de universele plaat.
Giet nooit direct water in de hete oven. Er kunnen schaden aan het
email ontstaan.
Zet niets op de open ovendeur/de open ovenwagen.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven.
Gebruiksaanwijzing
8
Milieuvriendelijke isolatie
De oven is op de fabriek van een milieuvriendelijke isolatie voorzien.
Deze isolatie is door onafhankelijke testinstituten gecontroleerd op
schadelijke stoffen en als zonder bezwaar ingeschaald.
2 Weggooien
Verpakkingsmateriaal weggooien
Alle gebruikte materialen zijn onbeperkt recyclebaar en kunnen
opnieuw gebruikt worden.
De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen:
>PE< voor poyethyleen, bijv. bij het buitenomhulsel en de zakken in
het interieur.
>PS< voor hard-schuim polystyreen, bijv. bij de bekledingsonderde-
len, in principe FCKW-vrij.
De kartonnen onderdelen worden voor 80% van oud papier gemaakt.
Oude machine
Om milieuredenen moeten alle afgedankte apparaten op de juiste
manier weggegooid worden. Dit geldt voor uw huidige apparaat en als
het t.z.t. niet meer gebruikt wordt, voor uw nieuwe apparaat.
1
Waarschuwing! Maak afgedankte apparaten voor het weggooien
onbruikbaar. Trek de stekker uit het stopcontact, knip het elektriciteits-
snoer door, verwijder eventuele aanwezige snap- of grendelsloten of
maak deze onbruikbaar. Daardoor voorkomt u dat spelende kinderen in
het apparaat opgesloten raken (stikgevaar!) of in andere levensgevaar-
lijke situaties terecht komen.
2
Aanwijzingen voor het weggooien
Het apparaat mag niet bij het huisvuil gezet worden.
Informatie over afhaaltijden of verzamelplaatsen krijgt u bij de
gemeentelijke reinigingsdienst of op het gemeentehuis.
Gebruiksaanwijzing
9
De belangrijkste kenmerken van uw
apparaat
Hoofdtoets: Via de hoofdtoets wordt het complete apparaat in- resp.
uitgeschakeld. Dit betekent extra veiligheid, zeker als er kinderen in
huis zijn, omdat het per ongeluk inschakelen van het apparaat via
deze ene schakelaar niet mogelijk is. Het betekent bovendien bedie-
ningscomfort, omdat met één toetsdruk alle functies uitgeschakeld
worden.
Veiligheidsuitschakeling kookzones: Het apparaat beschikt over een
veiligheidsuitschakeling. De kookzones worden na een bepaalde tijd
automatisch uitgeschakeld als binnen een langere periode de stand
van de schakelaar niet veranderd wordt.
Kinderbeveiliging. Dit apparaat is bovendien uitgerust met een kin-
derbeveiliging voor de oven. Zodra de kinderbeveiliging ingeschakeld
is, kan de oven niet meer per ongeluk in gebruik genomen worden.
Elektronische ovenregelaar: De oven wordt via een elektronische
regelaar gestuurd, waarmee een exacte temperatuurinstelling moge-
lijk is. Als extra comfort biedt hij bij elke gekozen ovenfunctie auto-
matisch een temperatuurvoorstel.
Elektronisch geregelde aankookautomatiek: De automatische
functie van de kookzoneschakelaar schakelt automatisch van de hoge
aankookstand naar de gekozen lage doorkookstand om.
Keramisch ovenplafond: Het apparaat heeft een VITRATHERM-kera-
misch ovenplafond. Hier liggen de verwarmings- en grillelementen
achter een keramische plaat. Daardoor is het gemakkelijker het oven-
plafond te reinigen.
Hittebeschermingsglas: De van onder naar achter ventilerende rui-
ten zorgen ervoor dat de ovendeur niet te heet wordt om zo verbran-
dingsgevaar te voorkomen.
Ontsnappen van damp uit de oven: De damp die aan de achterzijde
van de kookplaat ontsnapt, zorgt voor bedieningsveiligheid en een
hoog reinigingscomfort. Bij een eventueel aanwezige afzuigkap
wordt de damp hierin gericht gevoerd. Daardoor worden vuil aan het
apparaat en storende geuren voorkomen.
Tijdindicatie: Een 24-uursindicatie laat ook bij uitgeschakelde oven
de dagtijd zien. Om energie te sparen kan deze indicatie echter ook
uitgeschakeld worden.
Gebruiksaanwijzing
10
Opbouw van het toestel
Bedieningspaneel
Hoofdtoets
Voor het in- en uitschakelen van het gehele apparaat.
Het apparaat is: -ingeschakeld als de toets uitsteekt,
-uitgeschakeld als de toets verzonken is.
Ovenfuncties en functielampjes
Verzinkbare draaischakelaar voor het selecteren van de gewenste oven-
functie. De geselecteerde ovenfunctie wordt door het betreffende
functielampje aangegeven.
Snel opwarmen
Naast de keuze van een ovenfunctie en oventemperatuur, om de oven
snel op te warmen. Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur
wordt automatisch op de geselecteerde functie omgeschakeld.
Temperatuur- en tijdskeuze
Toets voor het instellen van tijden of temperatuurwaarden, naargelang
functie. De gekozen instelling wordt in de temperatuur-/tijdsindicatie
digitaal aangegeven.
Klokfuncties en functielampjes
Toets voor het instellen van de klokfuncties. De gekozen functie wordt
door het betreffende functielampje aangegeven.
Gebruiksaanwijzing
11
Ovenverlichting
Toets voor het in- en uitschakelen van de ovenverlichting.
Als de oven in gebruik is, is de ovenverlichting automatisch aan. Hij kan
echter met deze toets uitgeschakeld worden en alleen indien nodig
ingeschakeld worden. Zo spaart u energie.
Temperatuurcontrolelampje
Het temperatuurcontrolelampje brandt, zolang de oven opwarmt en
gaat uit, als de ingestelde temperatuur bereikt is.
Kookzoneschakelaar en kookzoneindicatie
Verzinkbare draaischakelaar voor het inschakelen van de kookzones. De
geselecteerde kookstand wordt op het kookzonedisplay digitaal aange-
geven.
Klokfuncties
Uw apparaat heeft een programmeerbare klok, waarmee u de dagtijd
kunt aflezen, de kookwekker als eierwekker kunt gebruiken of met
behulp van de automatische functie de bak- en braadtijden in kunt
stellen.
Dagtijd
Via de functie DAGTIJD wordt op het temperatuur-/tijddisplay de actu-
ele dagtijd aangegeven zolang geen ovenfunctie ingeschakeld is.
Kookwekker
Met de functie KOOKWEKKER kunt u een maximale wektijd van
1 uur 30 minuten instellen. De kookwekker werkt als een normale keu-
kenwekker en heeft geen invloed op het bakken in de oven.
Automatische functie
Met de functies DUUR en EINDE kunt u voor de oven de klok zo instel-
len dat de oven vanzelf uit- resp. in- en uitschakelt.
Gebruiksaanwijzing
12
Uitrusting oven
Inzetniveaus
Aan beide zijden van de oven
bevindt zich een inschuifrooster
met 6 inzetniveaus voor het
inschuiven van de accessoires.
Let op: de niveaus worden van
boven naar beneden geteld.
Kiepbeveiliging
Alle inschuifdelen hebben een
kiepbeveiliging zodat ze er niet per
ongeluk helemaal uitgetrokken
kunnen worden.
Bij het inzetten van de inschuifde-
len moet deze kiepbeveiliging ach-
terin zitten.
Vetfilter
Het meegeleverde vetfilter
beschermt de ventilator in de
achterwand van de oven tegen
vuil.
Gebruik het vetfilter altijd bij het
braden met hete lucht of infra-
therm-braden open op het roos-
ter, de universele plaat of met
open pan/schaal.
Gebruiksaanwijzing
13
Er komt damp uit de oven
De damp uit de oven wordt via een
achter in het kookveld gelegen
opening direct naar boven naar de
afzuigkap geleid.
Naloop ventilator
De ventilator wordt automatisch ingeschakeld zodra de oven in gebruik
genomen wordt. Nadat de oven uitgeschakeld is, draait de ventilator
nog door om het apparaat af te koelen en wordt dan automatisch weer
uitgeschakeld.
Toebehoren
De volgende onderdelen behoren tot de leveringsomvang:
Bakplaat
Voor taarten en koekjes
Combirooster
Voor potten, pannen, taartvor-
men, braden en grilleren
Universele plaat
Voor vochtige taarten, vlees/vis of
als bakplaat c.q. vetopvangplaat
Gebruiksaanwijzing
14
Ovenfuncties
Voor de oven heeft u de beschikking over de volgende functies:
SOLO HETELUCHT
Met deze functie kunt u optimaal taarten op één niveau bakken.
Bovendien is hij geschikt voor gebak waarvoor een intensievere bruine-
ring en knapperigheid van de bodem nodig is. Daaronder vallen bijv.
pizza, Quiche Lorraine, kaastaarten etc.
De oventemperaturen zijn in het algemeen 20-40 °C lager dan bij
Boven-/onderwarmte.
Boven-/onderwarmte is in bedrijf en bovendien is de ventilator inge-
schakeld.
MULTI HETELUCHT
Multi-Hetelucht is bijzonder geschikt voor het bakken op meerdere
niveaus tegelijkertijd.
De oventemperaturen zijn in het algemeen 20-40 °C lager dan bij
boven-/onderwarmte.
Een ringvormig verwarmingselement en een deel van de onderwarmte
zijn in gebruik.
Daarnaast zorgt een ventilator in de achterwand van de oven voor een
voortdurende circulatie van de warme lucht in de oven. De warmte
komt van alle kanten op het gerecht.
BOVEN + ONDERWARMTE
Boven-/onderwarmte is geschikt voor het bakken en braden op één
niveau.
De warmte komt gelijkmatig van boven en onderen.
INFRATHERM
Infratherm is bijzonder geschikt voor het grillen of braden van grotere
stukken vlees of gevogelte op één niveau. De functie is ook geschikt
voor het gratineren.
Grillelement en ventilator zijn gelijktijdig in bedrijf.
R Snel opwarmen
Met de extra functie snel opwarmen kunt u de lege oven voor de hier-
voor genoemde functies in zeer korte tijd voorverwarmen.
Bij de functie snel opwarmen worden meerdere verwarmingselementen
tegelijkertijd ingeschakeld.
Gebruiksaanwijzing
15
GROTE GRILL
De grote grillplaat is geschikt voor het grillen of roosteren van platte
levensmiddelen in grotere hoeveelheden, zoals bijv. biefstuk, schnitzel,
vis of brood.
Bij deze functie wordt een tweede grillelement aan het plafond van de
oven naast de kleine grillplaat ingeschakeld.
KLEINE GRILL
De kleine grillplaat is bijzonder geschikt voor het grillen of roosteren
van platte levensmiddelen in kleinere hoeveelheden.
Met de kleine grillplaat kunnen bijv. 2 biefstukken of 4 sneden brood
gegrild worden.
De warmte komt van het grillelement aan het plafond van de oven.
ONDERWARMTE
Met deze ovenfunctie kunt u bakwaren zoals bijv. vochtige taarten van
onderen krokant nabakken.
Hier is alleen het onder de bodem van de oven geplaatste warmte-ele-
ment in gebruik.
ONTDOOIEN
Met de ovenfunctie ontdooien kunt u bijv. taart, boter, brood, fruit en
andere gevoelige levensmiddelen gelijkmatig ontdooien.
Bij deze functie is alleen de ventilator zonder verwarming in gebruik.
Gebruiksaanwijzing
16
Voor het eerste gebruik
Dagtijd instellenn/wijzigen
Na de elektrische aansluiting knipperen de functielampjes DAGTIJD en
de temperatuur-/tijdindicatie.
Als eerste moet de dagtijd ingesteld worden. De dagtijdinstelling kan
zowel bij ingeschakeld als bij uitgeschakeld apparaat geschieden.
3
Als de dagtijd niet is ingesteld, kan de oven niet in gebruik genomen
worden.
Dagtijd instellen
0 1. Druk op de toetsen + of - en stel de gewenste waarde in voor de dagtijd.
Bij elke druk op de toets + wordt de tijd met een minuut verhoogd c.q.
op - met een minuut verlaagd.
2. Druk op toets Klok W of wacht ca. 5 seconden.
Op het temperatuur-/tijddisplay schakelt de dagtijd van knipperen op
continue branden over. De dagtijd is daarmee ingesteld.
3
Als de toetsen + of - gedurende meer dan 2 seconden ingedrukt
worden, gaan de minuten zolang voorwaarts c.q. achterwaarts lopen
tot de toets weer wordt losgelaten. Zo kunt u de gewenste waarde snel-
ler bereiken.
Gebruiksaanwijzing
17
3
Als de elektrische energie naar het apparaat wordt onderbroken, bijv.
door een kapotte zekering, knippert de temperatuur-/tijdindicatie
opnieuw.
Stel in dat geval de tijd opnieuw in zoals beschreven.
Dagtijd wijzigen
De dagtijdinstelling kan zowel bij ingeschakeld als ook bij uitgeschakeld
apparaat veranderd worden.
Op het temperatuur-/tijddisplay wordt de ingestelde dagtijd aangegeven.
0 1. Druk toets W zo vaak in tot het functielampje DAGTIJD knippert.
2. Dagtijd instellen zoals beschreven.
Eerste keer reinigen
Maak de oven grondig schoon, voordat hij voor de eerste keer gebruikt
gaat worden. Om het reinigen te vergemakkelijken kan de oven verlicht
worden.
0 1.Schakel het apparaat met de hoofdtoets in.
Het netcontrolelampje boven de toets gaat
branden.
2. Druk de toets ovenverlichting L in.
3. Haal alle accessoires en inschuifroosters er uit en reinig deze met warm
sop.
4. Maak ook de oven schoon met warm sop en maak hem droog.
5. Apparaatfront alleen vochtig afnemen.
3
Tip: Gebruik bij roestvrijstalen fronten normale middelen voor roestvrij
staal, die tegelijkertijd een beschermfilm tegen vingerafdrukken vor-
men.
1
Attentie! Gebruik geen scherpe, schurende schoonmaakmiddelen! De
oppervlakte kan beschadigd worden.
Gebruiksaanwijzing
18
Bediening van de kookplaatsen
Lees ook de gebruiksaanwijzing van uw inbouwkookplaat. Deze bevat
belangrijke aanwijzingen betreffende potten, pannen, bediening, reini-
ging en onderhoud.
3
De volgende beschrijving geldt niet voor inductiekookzones. Als uw
apparaat inductiekookzones bezit, lees dan de gebruiksaanwijzing die u
speciaal daarvoor gekregen heeft.
Kooktreden
Tussen de bereiken 1-9 kunt u 14 kooktreden (inclusief de tussenin-
stellingen) instellen.
Tusseninstellingen kunt u in het bereik 2-7 kiezen. Deze hebben een
rode punt links boven naast de verwarmingstrede.
Bovendien heeft elke kookplaatsschakelaar ook een automatische
functie.
1 = kleinste capaciteit
9 = hoogste capaciteit
A = aankookautomatiek
Gebruiksaanwijzing
19
Koken zonder aankookautomatiek
0 1. Schakel het apparaat met de hoofdtoets in.
Het netcontrolelampje boven de toets gaat
branden.
2. Druk voor het gebruik op de kookplaatsenschakelaar.
De toets komt naar boven.
3. Draai de kookplaatsenschakelaar voor het aankoken/aanbraden en kies
een hoge capaciteit.
4. Schakel terug op de vereiste doorkooktrede, zodra er damp afkomt of
het vet heet is.
5. Terudraaien op de nulstand om het koken te beëindigen.
6. De daarbij behorende kookplaatsindicatie geeft nog gedurende
3 seconden 0 aan.
7. Laat de kookplaatsschakelaar verzinken door er op te drukken.
8. Schakel het apparaat uit met de hoofdschakelaar.
Gebruiksaanwijzing
20
Koken met aankookautomatiek
Bij het koken met aankookautomatiek werkt de kookzone gedurende
een bepaalde tijd met volle capaciteit en schakelt dan naar de inge-
stelde doorkooktrede terug. De tijd voor deze aankookstoot berekent
de kookplaatsschakelaar afhankelijk van de gekozen doorkooktrede.
0 1. Schakel het apparaat eventueel in met de
hoofdtoets.
2. Draai de kookplaatsschakelaar naar rechts tot
hij nietverder kan om de aankookstoot in te
schakelen.
3. Op het kookplaatsendisplay verschijnt een A.
4. Draai daarna de kookplaatsenschakelaar op de
gewenste doorkooktrede terug.
5. De ingestelde doorkooktrede wordt aangege-
ven.
Na een paar seconden verschijnt i.p.v. de
doorkooktrede opnieuw A op het display.
De doorkooktrede wordt weer aangegeven,
zodra de berekende tijd voor de aankookstoot
afgelopen is.
6. Draai hem op stand 0 terug om het koken
te beëindigen.
7. Schakel het apparaat eventueel met de hoofdtoets uit.
2
Schakel de kookzone ca. 5-10 minuten voor het kookeinde uit om de
restwarmte te gebruiken. Zo spaart u elektrische energie.
3
Als tijdens de automatische functie een hogere doorkooktrede wordt
gekozen, bijv. van 3 op 6 doorschakelen, wordt rekening gehouden
met de reeds ver lopen tijd voor de aankookstoot. Als u een lagere
doorkooktrede kiest, wordt de automatische functie direct beëindigd.
3
U kunt de automatische functie voortijdig beëindigen door de kook-
plaatsschakelaar eerst op 0 zetten en dan weer op de gewenste door-
kooktrede in te stellen.
Gebruiksaanwijzing
21
Aankooktijden bij het koken met aankookautomatiek
Schakelaarstand: Aankooktijd van de
aankookautomatiek
A en 9 zonder automatische functie
A en 8 8 minuten
A en 7 4 minuten
A en
.
6 3 minuten
A en 6 2 minuten
A en
.
5 12,5 minuten
A en 5 10 minuten
A en
.
4 8 minuten
A en 4 6,5 minuten
A en
.
3 5,5 minuten
A en 3 5 minuten
A en
.
2 3 minuten
A en 2 2 minuten
A en 1 1 minuut
Na afloop van de aankooktijd schakelt de aankookautomatiek automa-
tisch op de ingestelde doorkooktrede terug.
Bekijk de eerste paar keer het koken. Daarbij kunt u vaststellen welke
kooktrede bij uw kookgerei voor uw gerechten en hoeveelheden
optimaal is.
Veiligheidsuitschakeling van de kookzones
Als één van de kookzones na een bepaalde tijd niet uitgeschakeld of de
instelling niet veranderd wordt, worden alle kookzones automatisch uit-
geschakeld.
Op het kookzonedisplay van alle ingeschakelde kookzones ver-
schijnt -.
De kookzones worden uitgeschakeld bij:
Kookstand
.
1
.
2 na 6 uur
Kookstand
.
3
.
4 na 5 uur
Kookstand
.
4
.
5 na 4 uur
Kookstand
.
6
.
9 na 1,5 uur
Veiligheidsuitschakeling opheffen
0 Draai voor het opheffen van de veiligheidsuitschakeling alle ingescha-
kelde kookzones op de nulstand.
Daarna zijn de kookzones weer gereed voor gebruik.
Gebruiksaanwijzing
22
Gebruik van de oven
Vetfilter inzetten/verwijderen
Zet het vetfilter altijd in de oven als u open op het rooster, op de vetop-
vangplaat of in open pannen/schalen braadt.
0 Vetfilter plaatsen
Pak het vetfilter bij de greep en zet
de twee houders van boven naar
beneden in de opening op de ach-
terwand van de oven (ventilatoro-
pening).
0 Het vetfilter eruit halen
Pak het vetfilter aan de greep vast
en hang het er naar boven toe uit.
Rooster en plaat plaatsen
Alle inschuifdelen hebben een
kleine uitstulping rechts en links.
Deze uitstulping dient als kiepbe-
veiliging en moet altijd naar
beneden wijzen.
Rooster plaatsen
0 Plaats het rooster zo, dat de twee
geleidingsrails naar boven wijzen.
De kiepbeveiliging moet naar
beneden wijzen en achter in de
ovenruimte liggen.
Rooster en plaat plaatsen
0 Als rooster en vetopvangplaat
samen gebruikt worden, moet de
kiepbeveiliging van het rooster
precies in de uitstulpingen van de
vetopvangplaat gezet worden.
Gebruiksaanwijzing
23
Oven aan- en uitschakelen
0 1. Schakel het apparaat met de hoofdtoets in.
Het netcontrolelampje boven de toets gaat
branden.
2. Door op de toets
X of Y de gewenste functie instellen.
3. De geselecteerde functie wordt afgebeeld. Op het temperatuur-/tijds-
display verschijnt een temperatuurvoorstel.
Als de voorgestelde temperatuur niet binnen ca. 5 seconden gewijzigd
wordt, begint de oven op te warmen. Het temperatuurcontrolelampje
geeft aan dat de oven opwarmt. Als de ingestelde temperatuur bereikt
is, gaat het temperatuurcontrolelampje uit.
4. Om de oven uit te schakelen op de toets
X of Y drukken.
5. Druk de hoofdtoets in om het apparaat uit te schakelen.
Het netcontrolelampje boven de toets gaat uit.
Gebruiksaanwijzing
24
Oventemperatuur wijzigen
Na het kiezen van de ovenfunctie wordt op het temperatuur-/tijdsdis-
play een bij de functie passen temperatuurvoorstel aangegeven. U kunt
dit temperatuurvoorstel indien nodig voor of tijdens het bakken wijzi-
gen.
0 Druk op de toetsen + of - om de temperatuur naar boven of naar
beneden te veranderen.
3
Het veranderen vindt plaats in stappen van 5°C. Door meer dan
2 seconden te drukken op de toetsen + of - begint de tempera-
tuurindicatie zolang voorwaarts c.q. achteruit te lopen tot de toets
weer losgelaten wordt. Op deze manier kunt u de gewenste waarde
sneller bereiken.
Ovenfunctie wijzigen
0 1. Druk de toets X of Y eenmaal in.
De oven wordt uitgeschakeld
2. Druk de toets
X of Y opnieuw zo vaak in, tot de gewenste functie
geselecteerd is.
Als de voorgestelde temperatuur niet veranderd wordt, begint de oven
na een paar seconden met de nieuw gekozen functie en het betref-
fende temperatuurvoorstel op te warmen.
Oventemperatuur opvragen
Als de oven opwarmt, kunt u de reeds bereikte temperatuur in de oven
opvragen.
0 Druk de toetsen + en - tegelijkertijd 2 seconden in.
De temperatuur-/tijdsindicatie geeft de bij het opwarmen reeds
bereikte temperatuur aan. Na ca. 9 seconden wisselt de indicatie weer
naar de vooringestelde temperatuur.
Gebruiksaanwijzing
25
Snel opwarmen R
Nadat een ovenfunctie is gekozen, kan door de extra functie Snel
opwarmen de lege oven in relatief korte tijd voorverwarmd worden.
1
Let op: Zet het gerecht pas in de oven als het snel opwarmen gereed is
en de oven op de gewenste functie werkt.
0 1. Stel de gewenste ovenfunctie in (bijv. BOVEN + ONDERWARMTE). Wij-
zig eventueel de temperatuur.
2. Druk op de toets snel opwarmen R.
Het controlelampje boven de toets snel opwarmen brandt. Het snel
opwarmen begint.
Als de ingestelde temperatuur bereikt is, klinkt een akoestisch signaal.
Het controlelampje gaat uit.
De oven verwarmt nu verder op de ingestelde ovenfunctie en tempera-
tuur. U kunt nu uw gerecht in de oven zetten.
3
De functie Snel opwarming kan niet gebruikt worden met de functies
grill, onderwarmte of ontdooien.
Aanbevelingen voor het snel voorverwarmen staan in hoofdstuk
Toepassingen, tabellen en tips.
Werken met de automatische functie
U heeft twee mogelijkheden om de automatische functie te gebruiken:
Automatisch uitschakelen: Als u de oven ingeschakeld heeft en niet
wilt vergeten de oven tijdig uit te schakelen, kunt u met de klok de
duur of het einde de kooktijd vastleggen. De oven schakelt dan auto-
matisch uit.
Automatisch in- en uitschakelen: Als u bijvoorbeeld s morgens of s
middags een gerecht voor de avond voorbereiden wilt, kunt u de
duur en bovendien het einde van de kooktijd vastleggen. De oven
schakelt dan automatisch op de berekende tijd in en automatisch
weer bij het kookeinde uit.
Voorbeeld: Het gerecht heeft 1 uur nodig om gaar te worden: DUUR
= 1.00.
Het vlees moet om 18:00 uur klaar zijn: EINDE = 18.00.
De ovenfunctie kan voor of na het instellen van de automatische func-
tie gekozen worden.
3
U heeft na het kiezen van een klokfunctie steeds ca. 5 seconden tijd om
een ingave te doen. Daarna gaat het functielampje uit van de geselec-
teerde klokfunctie en moet u deze opnieuw selecteren.
Gebruiksaanwijzing
26
Automatisch uitschakelen
0 1. Apparaat eventueel met de hoofdtoets uitschakelen.
2. Ovenfunctie kiezen. Eventueel voorgestelde temperatuur wijzigen.
3. Toets Klok W zo vaak indrukken tot het functielampje op DUUR of
EINDE staat.
De temperatuur-/tijdindicatie en het functielampje DUUR c.q. EINDE
knipperen.
4. Druk binnen 5 se conden de toets + in tot de gewenste kooktijd c.q.
het gewenste kookeinde ingesteld is.
Na ca. 5 seconden schakelt het functielampje DUUR c.q. EINDE op con-
tinu branden om. De klok is op automatisch inschakelen ingesteld.
Zodra de kooktijd afgelopen c.q. het kookeinde bereikt is, schakelt de
oven automatisch uit. Er klinkt gedurende ca. twee minuten een akoes-
tisch signaal.
5. Druk de toets lok W in om het signaal af te zetten.
6. Schakel het apparaat eventueel met de hoofdtoets uit.
Gebruiksaanwijzing
27
Automatisch in- en uitschakelen
Voor het automatisch in- en uitschakelen moeten zowel de duur als
ook het einde van de kooktijd ingegeven worden. Bij de volgende hand-
leiding wordt eerst de duur en dan het einde van de kooktijd ingegeven.
Er kan echter ook de omgekeerde volgorde gekozen worden.
0 1. Schakel het apparaat eventueel in met de hoofdtoets.
2. Ovenfunctie kiezen. Eventueel voorgestelde temperatuur wijzigen.
3. Druk de toets klok W zo vaak in tot het functielampje op DUUR staat.
De temperatuur-/tijdindicatie geeft 0.00 aan.
4. Druk binnen 5 seconden toets + in tot de gewenste duur aangegeven
wordt.
5. Druk de toets klok W in tot het functielampje op EINDE staat.
De temperatuur-/tijdindicatie geeft het berekende kookeinde aan als
het koken direct moet starten.
6. Druk binnen 5 seconden toets + in tot het gewenste kookeinde aange-
geven wordt.
Na ca. 5 seconden schakelt het functielampje van knipperen op continu
branden over.
Beide functielampjes DUUR en EINDE zijn nu op continuebranden over-
geschakeld. Daarmee is de klok op automatisch in- en uitschakelen
ingesteld.
De oven schakelt op de berekende tijd automatisch uit. Bij het bereiken
van het einde van de kooktijd schakelt de oven automatisch uit en er
klinkt gedurende ca. twee minuten een akoestisch signaal.
7. Druk de toets klok W in om het signaal af te zetten.
8. Schakel het apparaat eventueel met de hoofdtoets uit.
Automatische ingaven opvragen
0 Kies met de toets klok W opnieuw de functie DUUR c.q. EINDE.
Het betreffende functielampje begint te knipperen. De temperatuur-/
tijdindicatie geeft de nog resterende kooktijd c.q. het ingegeven einde
van de kooktijd aan.
Gebruiksaanwijzing
28
Automatische ingaven naderhand veranderen
U kunt de vastgelegde kooktijd c.q. het einde van de kooktijd tijdens
het koken nog veranderen.
0 1. Kies met de toets klok W opnieuw de functie DUUR c.q. EINDE.
Het betreffende functielampje begint te knipperen. De temperatuur-/
tijdindicatie geeft de nog resterende kooktijd c.q. het ingegeven einde
van de kooktijd aan.
2. Druk binnen 5 seconden de toets + of - zolang in tot de gewenste
kooktijd c.q. het einde van de kooktijd is ingesteld.
3
Wijzigingen kunnen alleen ingebracht worden, zolang de functielamp-
jes knipperen.
Automatische ingaven wissen
0 Schakel het apparaat uit met de hoofdschakelaar.
3
Informatie over de automatische functie
De maximaal instelbare DUUR bedraagt 23 uur en 59 minuten.
Als eerst het einde van de kooktijd is vastgelegd, berekent de klok
automatische de maximale kooktijd en stelt die voor. Deze DUUR kan
niet verlengd worden.
Voorbeeld: Dagtijd: 14.00 uur. Ingegeven EINDE: 16.00 uur.
Langst mogelijke DUUR: 2.00 uur.
Als eerst de kooktijd is vastgelegd, berekent de klok automatisch het
vroegst mogelijke einde van de kooktijd en stelt deze voor. Dit EINDE
kan niet nog vroeger ingesteld worden.
Voorbeeld: Dagtijd: 14.00 uur. Ingegeven DUUR: 3.00. Vroegst moge-
lijke EINDE: 17.00 uur.
Gebruiksaanwijzing
29
Kookwekker instellen
De kookwekker kan zowel ingesteld worden als de oven in gebruik is en
als geen ovenfunctie geselecteerd is.
0 1. Schakel het apparaat eventueel in met de hoofdtoets.
2. Druk zo vaak op de toets Klok W tot het functielampje op KOOKWEKKER
staat.
Het functielampje KOOKWEKKER knippert. De temperatuur-/tijdsindi-
catie geeft 0.00 aan.
3. Stel binnen 5 seconden met de toets + de gewenste tijdsduur in.
4. Na enkele seconden blijft het functielampje KOOKWEKKER continu
branden. De kookwekker begint te lopen. Het ingestelde aantal minuten
wordt terugwaarts geteld.
5. Na afloop van de tijd klinkt gedurende ca. twee minuten een akoestisch
signaal.
6. Druk op de toets Klok W om het signaal uit te zetten.
Het functielampje KOOKWEKKER gaat uit.
7. Schakel het apparaat eventueel met de hoofdtoets uit.
De instelling van de kookwekker wijzigen
0 1. Selecteer opnieuw met de toets Klok W de functie KOOKWEKKER.
2. Stel binnen 5 seconden met de toetsen + of - de nieuwe gewenste
tijdsduur in.
3. Na een paar seconden gaat het functielampje KOOKWEKKER continu
branden. De kookwekker begint met de nieuwe tijd te lopen.
De kookwekker voortijdig uitschakelen
0 1. Selecteer opnieuw met de toets Klok W de functie KOOKWEKKER.
2. Druk binnen 5 seconden de toetsen + en - tegelijkertijd in.
Op het display verschijnt “‘.00. Na een paar seconden gaat het functie-
lampje KOOKWEKKER weer uit en de temperatuur-/tijdsindicatie geeft
weer de actuele dagtijd aan.
3
De maximaal instelbare duur voor de kookwekker bedraagt
1 uur 30 minuten.
Als de oven in gebruik is, geeft de temperatuur/tijdsindicatie na het
instellen van de kookwekker weer de gekozen temperatuur aan. De
kookwekker loopt op de achtergrond verder.
Gebruiksaanwijzing
30
Ovenlampje aan-/uitdoen
Het ovenlampje gaat automatisch aan, als de oven in gebruik is. U kunt
het ovenlampje ook handmatig aan- of uitdoen.
Het apparaat moet met de hoofdtoets ingeschakeld zijn.
0 Druk voor in- /of uitschakelen op de toets ovenverlichting L.
Tijdsindicatie in-/uitschakelen
Als het apparaat uitgeschakeld is, geeft de temperatuur-/tijdsindicatie
de actuele dagtijd aan.
2
Deze indicatie kan uitgeschakeld worden om extra energie te sparen.
Het apparaat moet uitgeschakeld zijn.
0 Druk de toets R en + tegelijkertijd gedurende ca. 2 seconden in.
De tijdsindicatie gaat uit.
Zodra het apparaat weer in gebruik genomen wordt, gaat de indicatie
automatisch weer aan.
Veiligheidsuitschakeling van de oven
Als de oven niet op een bepaald tijdstip wordt uitgeschakeld of de tem-
peratuur niet veranderd wordt, schakelt hij automatisch uit.
Het functielampje van de geselecteerde ovenfunctie knippert en de
temperatuur-/tijdsindicatie geeft de tijd aan.
De oven schakelt uit bij een:
Oventemperatuur 30 - 120 °C na 12,5 uur
Oventemperatuur 120 - 200 °Cna 8,5 uur
Oventemperatuur 200 - 250 °Cna 5,5 uur
Oventemperatuur 250 - 300 °Cna 1,5 uur
Veiligheidsuitschakeling opheffen
0 Druk de toets Ovenfuncties X of Y eenmaal in.
De oven is uitgeschakeld en daarna weer gebruiksgereed.
3
Als de oven samen met de automatische functie gebruikt wordt, func-
tioneert de veiligheidsuitschakeling niet.
Gebruiksaanwijzing
31
Kinderbeveiliging van de oven
De oven heeft een kinderbeveiliging. Zodra de kinderbeveiliging is inge-
schakeld, kan de oven niet in gebruik genomen worden. Alleen de
kookwekker kan verder gebruikt worden.
3
De kinderbeveiliging geldt alleen voor de oven, niet voor de kookzones.
Om de kinderbeveiliging in te kunnen schakelen mag geen ovenfunctie
geselecteerd zijn.
Kinderbeveiliging inschakelen
0 1. Schakel het apparaat met de hoofdtoets in.
2. Druk de toetsen R en - samen in gedurende ca. 2 seconden.
Als bevestiging klinkt een akoestisch signaal. Op het temperatuur-/
tijddisplay wordt gedurende enige seconden SAFE aangegeven.
Daarna wordt het display weer op de actuele dagtijd omgeschakeld.
3. Bij elke poging om de oven nu in gebruik te nemen verschijnt op het
temperatuur-/tijddisplay afwisselend SAFE of de dagtijd.
Kinderbeveiliging uitschakelen
3
Om de kinderbeveiliging uit te schakelen mag geen ovenfunctie gese-
lecteerd zijn. D.w.z. op het temperatuur-/tijddisplay moet de dagtijd
aangegeven worden.
0 1. Schakel het apparaat eventueel uit met de hoofdtoets en schakel het
weer in.
2. Druk de toetsen R en - samen ca. 2 seconden lang in.
Als bevestiging klinkt een akoestisch signaal. Op het temperatuur-/
tijddisplay wordt weer de dagtijd aangegeven. De oven is weer
gebruiksgereed.
Gebruiksaanwijzing
32
Toepassingen, tabellen en tips
Koken
De gegevens in de volgende tabellen zijn richtwaarden. Welke schakel-
stand voor het koken nodigd is, hangt af van de kwaliteit van de pan-
nen en van de soort en de hoeveelheid levensmiddelen.
Aanhoudwaarden voor het koken zonder automatiek
3
Wij raden aan bij het aan de kook brengen stand 9 te gebruiken en
gerechten met een langere kooktijd aansluitend op de betreffende
doorkookstand gaar te laten koken.
Schakel-
stand
Kook/
doorkookstand
Geschikt voor
9
Aan de kook
brengen
Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden
water, macaroni koken
7-8 Aanbraden
Frituren van patates frites,
aanbraden van vlees, bijv. goulash,
braden van lsteaks e.d.
6-7 Braden
Braden van vlees, schnitzel, cordon bleu
karbonade, gehaktballen, braadworst, lever,
eieren, beignets frituren
4-5 Koken
Koken van grotere hoeveelheden,
eenpansgerechten en soepen,
koken van aardappels,
vleesbouillon trekken
3-4
Stomen,
stoven
Stoven van groente,
smoren van vlees,
rijstepap koken
2-3 Verwarmen
Koken van rijst en melkgerechten
(tussendoor roeren),
koken van kleinere hoeveelheden aardappels of
groente,
verhitten van kant-en-klare gerechten
1-2 Smelten
Schuimomelet, bouillon met stukjes ei, sauce
hollandaise, warmhouden van gerechten,
smelten van boter, chocolade, gelatine
0 Nawarmte, uit-stand
Gebruiksaanwijzing
33
Toepassingsvoorbeelden voor koken op automatische
stand
Bekijk in het begin het koken op automatische stand. Naargelang pannen/schalen en
hoeveelheid levensmiddelen moeten de bovenstaande toepassingsvoorbeelden aan uw
ervaringen aangepast worden.
Schakel-
stand
Kook-
proces
Geschikt
voor
Duur
Aanwijzingen
Tips
A7
tot A8
Hard
braden
Biefstuk
3-10
minuten
Tussendoor omdraaien
A6
tot A7
Braden
Schnitzel,
frikadellen,
spiegeleie-
ren,
braadworst
10-20
minuten
Tussendoor omdraaien
A6 tot A7 Bakken
Pannenkoe-
ken
doorlopend
bakken
Tussendoor omdraaien
A3½
tot A5½
Koken Soepen
40-150
minuten
Tot 2l vocht
plus ingrediënten
A3
tot A5
Stomen
Aardappe-
len, groente
20-60
minuten
Gebruik weinig vocht
bijv.: max. ¼l water
op 750g aardappelen
A2½
tot A4½
Stoven,
ontdooien
Groente
20-45
minuten
Indien nodig vocht toevoegen
A2
tot A3½
Weken
Rijst, gierst,
boekweit
25-50
minuten
Minstens de dubbele hoeveel-
heid aan vocht bijvoegen
A2
tot A3½
Opwarmen
Kant-en-
klare
gerechten,
één-
pansmaaltij-
den
10-30
minuten
Naargelang hoeveelheid
instelling aanpassen
Gebruiksaanwijzing
34
3
Koken op automatische stand wordt aanbevolen voor:
Gerechten die koud opgezet worden, met hoge capaciteit verwarmd
worden en op de doorkookstand niet constant in de gaten gehouden
behoeven te worden,
Gerechten die voortdurend in de hete pan gebraden worden.
3
Koken op automatische stand is niet geschikt voor:
goulash, rollades en soortgelijke suddergerechten, die tot het berei-
ken van de juiste bruinering vaak gedraaid, begoten en verder gaar-
gesmoord moeten worden,
vermicelligerechten met veel vocht,
het koken met snelkookpannen,
grote hoeveelheden soep/éénpansmaaltijden met meer dan 2 liter
vocht.
Gebruiksaanwijzing
35
Bakken
Gebuik voor het bakken de ovenfunctie SOLO HETELUCHT, MULTI HETE-
LUCHT of BOVEN + ONDERWARMTE.
1
Let op! Gebruik bij het bakken geen vetfilter!
Bakvormen
Voor BOVEN + ONDERWARMTE zijn vormen van donker metaal zon-
der coating geschikt.
Voor SOLO HETELUCHT c.q. MULTI HETELUCHT zijn ook lichte metalen
vormen geschikt.
Inzetniveaus
Bakken met SOLO HETELUCHT of BOVEN + ONDERWARMTE is steeds
slechts op één niveau mogelijk.
Met MULTI HETELUCHT kunt u op max. 3 bakplaten tegelijkertijd bak-
ken:
1 bakplaat:
inzetniveau 3
1 bakvorm:
inzetniveau 5
2 bakplaten:
inzetniveaus 2 en 5
3 bakplaten:
inzetniveaus 1, 3 en 5
Gebruiksaanwijzing
36
Algemene aanwijzingen
Let op: de inzetniveaus worden van boven naar beneden geteld.
Bakplaat met de afgeschuinde kant naar voren plaatsen!
Bakplaat helemaal tot aan de achterwand schuiven.
Taarten in vormen steeds in het midden van het rooster neerzetten.
U kunt met SOLO HETELUCHT of BOVEN + ONDERWARMTE ook twee
vormen tegelijkertijd bakken. Zet de vormen in dat geval naast elkaar
op het rooster. De baktijd wordt hierdoor maar heel weinig langer.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen staan voor een keur aan gerechten de daarvoor beno-
digde temperatuurgegevens, gaartijden en inzetniveaus.
Temperatuur en baktijden zijn globaal aangegeven, omdat deze
afhangen van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid en de
bakvorm.
Bij het bakken van meerdere taarten op bakplaten of in vormen kan
de baktijd 10-15 minuten langer duren.
Vochtig gebak (bijv. pizzas, vruchtentaarten) moet op maximaal twee
niveaus toebereid worden.
Wij raden aan de eerste keer de laagste temperatuurwaarde in te stel-
len en pas indien nodig, bijv. als een sterkere bruinering gewenst is of
de baktijd te lang duurt, een hogere temperatuur te kiezen.
Oriënteer u aan een gelijksoortig gebak, als u voor uw eigen recept
geen concrete gegevens kunt vinden.
Hoogteverschillen van de bakwaren kunnen in het begin van het bak-
ken tot verschillende bruineringen leiden. Verander in dat geval niet
de temperatuurinstelling. Deze kleurverschillen trekken in de loop
van het bakken bij.
2
Schakel de oven 10-15 minuten voor het einde van de baktijd uit om de
nawarmte te gebruiken.
De tabellen gelden, als niets anders is opgegeven, voor het plaatsen in
een koude oven.
Gebruiksaanwijzing
37
Tabel bakken
Bakken op één niveau
Soort gebak SOLO HETELUCHT
BOVEN + ONDER-
WARMTE
Tijd
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Voor beide
functies
uur:min.
Gebak in vormen
Tulband 5. 150-160 5. 160-180 0:50-1:10
Zandtaart 5. 140-160 5. 150-170 1:10-1:30
Biscuittaart 4. 150-160 5. 160-180 0:25-0:40
Taartbodem
zandtaartdeeg
3. 170-180 5.
190-210
1
0:10-0:25
Taartbodem roerdeeg 3. 150-170 5. 170-190 0:20-0:25
Dichte appeltaart 5. 150-170 5. 170-190 0:50-1:00
Pikante taart
(bijv. Quiche Lorraine)
5. 160-180 5./6. 180-200 0:30-1:10
Kaastaart 5. 140-160 5. 160-180 1:00-1:30
Gebak op bakplaat
Gistvlecht-/krans 3. 160-170 3. 170-190 0:30-0:40
Kerstbrood 3.
.160-170
1
3.
160-180
1
0:40-1:00
Brood (roggebrood)
...................................eerst
...................................dan
5.
.180-200
1
140-160
5.
250
1
160-180
0:20
0:30-1:00
Roomsoezen, tompoezen 3.
160-170
1
3. 190-210 0:15-0:30
Biscuitrol 3. 160-170 3.
180-200
1
0:10-0:20
Plaatkoek droog 3. 150-160 3. 160-180 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek, 3.
160-170
1
3.
190-210
1
0:15-0:30
Fruittaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2
3. 150-170 3. 170-190 0:25-0:50
Gebruiksaanwijzing
38
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Voor beide
functies
uur:min.
Fruittaart (op zandtaart-
deeg)
2
3. 160-170 3. 170-190 0:40-1:20
Plaatkoek met tere vul-
ling (bijv. kwark, slag-
room, crème-
amandeltaart)
3. 140-160 3. 160-180 0:40-1:20
Pizza (met veel vulling)
2
5. 180-200 5.
190-210
1
0:30-1:00
Pizza (dun) 5. 200-220 5.
230-300
1
0:10-0:25
Koek 3. 200-220 3.
270-300
1
0:08-0:15
Klein gebak
Zandtaartkoekjes 3. 150-160 3.
170-190
1
0:06-0:20
Spritsgebak 3. 140-150 3.
160-180
1
0:10-0:40
Roerdeegkoekjes 3. 150-160 3. 170-190 0:15-0:20
Eiwitgebak, schuimgebak 3. 80-100 3. 100-120 2:00-2:30
Bitterkoekjes 3. 100-120 3. 120-140 0:30-0:60
Klein gistgebak 3. 160-170 3. 170-190 0:20-0:40
Klein bladerdeeggebak 3.
170-180
1
3.
190-210
1
0:20-0:30
Broodjes 3.
180-200
1
5.
180-220
1
0:20-0:35
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik combi-/vetopvangplaat c.q. vetopvangplaat!
De vetgedrukt gegevens geven steeds de gunstigste ovenfunctie aan.
Soort gebak SOLO HETELUCHT
BOVEN + ONDER-
WARMTE
Tijd
Gebruiksaanwijzing
39
Bakken op meerdere niveaus
Tips voor het bakken
Soort gebak
MULTI HETELUCHT
Tijd
Uur:min.
Inzetniveau van boven
Tempera-
tuur ºC
2 niveaus 3 niveaus
Gebak op bakplaten
Roomsoezen, tompoezen 2. en 5. 170-180 0:35-0:60
Plaatkoek droog 2. en 5. 140-160 0:30-0:60
Pizza 2. en 5. 170-190 0:40-0:70
Klein gebak
Zandtaartkoekjes 2. en 5. 1. 3 en 5. 150-160 0:15-0:35
Spritsgebak 2. en 5. 1. 3 en 5. 140-150 0:20-0:60
Roerdeegkoekjes 2. en 5. 1. 3 en 5. 160-170 0:25-0:40
Eiwitgebak, schuimgebak 2. en 5. 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 2. en 5. 1. 3 en 5. 100-120 0:40-1:20
Klein gistgebak 2. en 5. 160-170 0:30-0:60
Klein bladerdeeggebak 2. en 5.
.170-180
1
0:30-0:50
Broodjes 2. en 5.
.180-190
1
0:30-0:55
Tip
Zo stelt u vast of de taart
gaar is
Steek een houten stokje boven in de taart. Als er geen
deeg meer aan het hout kleeft, kunt u de oven uit-
schakelen en de nawarmte gebruiken.
De taart valt in elkaar (wordt
klef, sponzig, waterstrepen)
Controleer uw recept. Gebruik de volgende keer min-
der vocht. Let op de roertijden, zeker bij het gebruik
van keukenmachines.
De taart is aan de onderkant
te licht
Neem de volgende keer een donkere bakvorm of zet
de taart een niveau lager.
Taart met vochtige vulling/
taart is niet gaar, is ongelijkma-
tig bruin
Bak de volgende keer op een lagere
temperatuur en een langere baktijd.
Gebruiksaanwijzing
40
Tabel soufflé’s en gratineren
Tabel kant-en-klare diepvriesproducten
3
In de regel moet bij diepvriesgerechten de oven voorverwarmd worden.
Lees daartoe de opmerkingen van de fabrikant.
BOVEN + ONDER-
WARMTE
INFRATHERM Tijd
Inzetniveau
van boven
Tempera-
tuur
°C
Inzetniveau
van boven
Tempera-
tuur
°C
Uur : min.
Macaro-
nisoufflé
4. 200-220 3. 160-170 0:45-1:00
Lasagna 3. 180-200 3. 160-170 0:25-0:40
Gratineren 3. 220-230 3. 160-170 0:15-0:30
Baguettes
knapperig
bakken
3. 230-240 3. 160-170 0:15-0:30
Zoete
soufflé’s
3. 200-220 0:40-0:60
Vissoufflé’s 3. 210-220 3. 160-170 0:30-1:00
Gevulde
groente
3. 220-250 3. 160-170 0:30-1:00
Gerechten
Inzetniveau
van boven
Ovenfunctie Temperatuur Tijd
Diep-
vriespizza
3.
BOVEN +
ONDERWARMTE
volgens opga-
ven fabrikant
volgens opgaven
fabrikant
Patates frites
1
(300-600 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2-3 x draaien.
2. INFRATHERM 200-220 °C 15-25 min.
Baguettes 2./3.
BOVEN +
ONDERWARMTE
volgens opga-
ven fabrikant
volgens opgaven
fabrikant
Fruittaart 2./3.
BOVEN +
ONDERWARMTE
volgens opga-
ven fabrikant
volgens opgaven
fabrikant
Gebruiksaanwijzing
41
Braden
Gebruik voor het braden de ovenfunctie INFRATHERM of
BOVEN + ONDERWARMTE.
1
Let op: Zet bij het braden het vetfilter in de oven!
Servies
Voor het braden is elke hittebestendige pan/schaal geschikt.
Let er bij pannen/schalen met kunststof grepen op, dat deze hittebe-
stendig zijn.
Grote stukken vlees kunnen direct in de braadslede of op het roos-
ter met daaronder geplaatste braadslede gebraden worden
(bijv. kalkoen, gans, 3-4 kippenpoten).
Alle magere vleessoorten kunt u het beste in de braadpan met dek-
sel braden (bijv. kalfs- en rundstoofvlees, diepgevroren vlees). Zo blijft
het vlees sappig.
Alle vleessoorten die een korstje moeten krijgen, kunnen in de
braadpan zonder deksel gebraden worden (bijv. varkensvlees,
gehakt, lams- en schapenvlees, eend, 1-2 kippenpoten, klein gevo-
gelte, rosbief, filet, wild).
Tip: Als u in een pan/schaal braadt (in het bijzonder kleinere hoeveel-
heden), wordt de oven minder vuil!
Inzetniveaus
De inzetniveaus staan in de volgende tabel.
Aanwijzingen bij de braadtabellen
In de tabel vindt u voor diverse vleessoorten informatie over de oven-
functie, temperatuurinstelling, gaartijd en inzetniveau. De gaartijdge-
gevens zijn alleen richtwaarden.
Wij raden aan vlees en vis pas vanaf 1 kg in de oven te braden.
In het algemeen is voor zeer mager vlees, zoals vis of wild, de functie
BOVEN + ONDERWARMTE geschikt. Voor alle andere vleessoorten (in
het bijzonder gevogelte) raden wij de functie INFRATHERM aan.
De noodzakelijke gaartijd hangt af van het soort en de kwaliteit van
het vlees.
Om het inbranden van vrijgekomen vleessap of vet te voorkomen,
raden wij u aan wat vocht in de braadpan te doen.
Draai het vlees na ca. 2/3 van de gaartijd om.
2
Schakel de oven 10-15 minuten voor het einde van de braadtijd uit om
de nawarmte te gebruiken.
Gebruiksaanwijzing
42
Tabel braden
Vleessoort
Hoeveel
heid
BOVEN + ONDER-
WARMTE
INFRATHERM Tijd
Gewicht
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Uur:min.
Rundvlees
Stoofvlees 1-1,5 kg 4. 200-250 2:00-2:30
Rosbief of filet
per cm
hoogte
- binnen rood
per cm
hoogte
4.
250-270
1
4. 190-200 0:05-0:06
- binnen roze
per cm
hoogte
4.
250-270
1
4. 180-190 0:06-0:08
- doorbakken
per cm
hoogte
4.
210-250
1
4. 170-180 0:09-0:10
Varkensvlees
Schouder, nek
hamgedeelte
1-1,5 kg 4. 210-220 4. 160-180 1:30-2:00
Karbonade,
kasselerrib
1-1,5 kg 4. 180-190 4. 170-180 1:00-1:30
Gehakt
750 g-1 kg
4. 170-180 4. 160-170 0:45-1:00
Varkensschenkel
(voorgekookt)
750 g-1 kg
4. 210-220 4. 150-170 1:30-2:00
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 1kg 4. 210-220 4. 150-170 1:30-2:00
Kalfsschenkel 1,5-2 kg 4. 210-225 4. 150-170 2:00-2:30
Lam
Lamsbout, lams-
braadstuk
1-1,5 kg 4. 210-220 4. 150-170 1:15-2:00
Lamsrug 1-1,5 kg 4. 210-220 4. 160-180 1:00-1:30
Gebruiksaanwijzing
43
Gewicht
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Inzetni-
veau van
boven
Tempera-
tuur
ºC
Uur:min.
Wild
Hazenrug,
hazenbout
tot 1 kg 3.
220-250
1
3. 160-170 0:25-0:40
Ree-/hertenrug 1,5-2 kg 4. 210-220 4. 160-170 1:00-1:30
Ree-/hertenbout 1,5-2 kg 4. 200-210 4. 150-160 1:15-1:50
Gevogelte
Gevogelte in
stukken
4-6 stuk
per
200-250 g
3. 220-250 3. 180-200 0:35-0:50
Halve kip
2-4 stuk
per
400-500 g
3. 220-250 3. 180-200 0:35-0:50
Kip,
poularde
1-1,5 kg 4. 220-250 4. 170-180 0:45-1:15
Eend 1,5-2 kg 4. 210-220 4. 160-180 1:00-1:30
Gans 3,5-5 kg 5. 200-210 5. 150-160 2:30-3:00
Kalkoen
2,5-3,5 kg
4-6 kg
5.
5.
200-210
180-200
5.
5.
150-160
140-150
1:30-2:00
2:30-4:00
Vis (stoven)
Hele vis 1-1,5 kg 4. 210-220 4. 160-170 0:45-1:15
1) Oven voorverwarmen.
De vetgedrukte gegevens geven de steeds gunstigste ovenfunctie aan.
Vleessoort
Hoeveel
heid
BOVEN + ONDER-
WARMTE
INFRATHERM Tijd
Gebruiksaanwijzing
44
Grillen van platte stukken vlees/vis
Gebruik voor het grillen de ovenfunctie KLEINE GRILL of GROTE
GRILL met de temperatuur 300 °C
1
Let op: De lege oven op de grillfunctie altijd 5 minuten voorverwar-
men!
Het gebruik van het vetfilter is niet nodig.
Grilltoebehoren
Gebruik voor het grillen het rooster samen met de vetopvangplaat.
Inzetniveaus
Gebruik voor het grillen van platte levensmiddelen altijd het
2e inzetniveau van boven.
Aanwijzingen bij grilltabel
De grilltijden zijn slechts richtwaarden en hangen af van het soort en
de kwaliteit van het vlees c.q. de vis.
Grillen is bijzonder geschikt voor platte vlees- en visstukken.
Draai het vlees c.q. de vis na de helft van de grilltijd om.
1
Waarschuwing: Altijd grillen met gesloten ovendeur.
Verbrandingsgevaar!
Tabel grillen
Gerecht
Inzetniveau
van boven
Grilltijd
1e kant 2e kant
Frikadellen 2. 8-10 min. 6-8 min.
Varkensfilet 2. 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 2. 8-10 min. 6-8 min.
Runderbiefstuk,
Kalfsbiefstuk
2. 6-7 min. 5-6 min.
Rundfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
2. 10-12 min. 10-12 min.
Brood 2. 2-3 min. 2-3 min.
Belegde toast 2. 6-8 min.
Gebruiksaanwijzing
45
Bio-functies
Door de lage temperaturen die met dit fornuis ingesteld kunnen wor-
den, kan men vlees bijzonder mals en sappig toebereiden, kan men yog-
hurt maken, gistdeeg laten rijzen of ook fruit drogen.
1
Let op: bij alle bio-functies moet de voorgestelde temperatuur
veranderd worden!
2
Bij het braden met lage temperatuur heeft u tot 20 procent minder
energie nodig dan bij de gebruikelijke ovens.
Braden met lage temperatuur
Gebruik voor het bakken met lage temperatuur de ovenfunctie
INFRATHERM.
1
Let op: Zet voor het braden het vetfilter in!
Servies
Voor het braden is elke warmtebestendige pan/schaal geschikt.
Let er bij pannen met kunststof grepen op dat deze warmtebestendig
zijn.
Braad bij lage temperatuur altijd open, zonder deksel.
Inzetniveaus
Gebruik voor het braden op lage temperatuur het 3e inzetniveau
van boven.
Algemene aanwijzingen
Het braden vindt in 2 stappen plaats:
Kies voor het aanbraden een hoge temperatuur.
Ga daarna op een lage temperatuur over.
Aanwijzingen bij de braadtabel.
De braadtijden zijn slechts richtwaarden en hangen af van de grootte,
soort en kwaliteit van het vlees of de vis.
Des te dikker en zwaarder het stuk vlees, des te langer duurt het aan-
braden en gaar worden.
Alleen gevogelte aan één stuk behoeft gedraaid te worden.
Groente pas na ca. 2/3 van de braadtijd bijvoegen.
Open na het aanbraden de ovendeur niet meer!
(gevogelte tevoren draaien.) Door het warmteverlies zou de braadtijd
aanzienlijk verlengd worden.
Gebruiksaanwijzing
46
0 1. Vlees, zoals gebruikelijk, voorbereiden (wassen, drogen, kruiden, even-
tueel in vorm binden etc.).
2. Selecteer ovenfunctie INFRATHERM.
3. Voorgestelde temperatuur voor de aanbraadtemperatuur volgens de
tabel wijzigen.
4. Na afloop van de aanbraadtijd op de doorgaartemperatuur volgens de
tabel overschakelen.
Tabel braden bij lage temperaturen
3
Braden op lage temperatuur wordt aanbevolen voor:
mals, mager vlees en vis.
Braden op lage temperatuur is niet geschikt voor:
bijv. suddervlees, varkensbraadstuk
INFRATHERM
1e stap
Aanbraden
2e stap
Gaar laten worden
Gerecht
Gewicht
kg
Temperatuur
°C
Tijd
min.
Temperatuur
°C
Tijd
min.
Vlees 220
Rosbief 1-1,5 25-45 85 30-60
Runder-, kalfsfilet 1-1,5 20-40 85 20-40
Kalfsrug 1-2 30-50 90 20-60
Wild 220
Reerug 1,5-2 25-45 90 20-60
Reebout 1,5-2 25-45 120 40-120
Gevogelte 200
Kalkoenborst 1-2 25-50 100 60-150
Kip 1-1,5 25-40 100 40-60
Eend 1,5-2,5 30-40 100 40-60
Vis 180
Zalmforel 0,5-1 15-20 80 10-20
Zalm (middengedeelte) 1-2 25-40 80 10-20
Snoekbaars / Snoek 0,7-1,5 15-35 80 10-20
Gebruiksaanwijzing
47
Yoghurt maken
Gebruik voor het maken van yoghurt de ovenfunctie BOVEN +
ONDERWARMTE.
Servies
Gebruik voor de yoghurt kopjes of glazen van ca. 150 ml en dek ze
met folie of deksel af.
Inzetniveau
Zet het rooster op het 3e inzetniveau van boven.
0 1. Kook melk (bijv. 1 liter voor 6-8 porties).
2. Laat de melk afkoelen tot 40 °C.
3. Roer de natuuryoghurt door de melk, vul de kopjes of glazen en dek ze
af.
4. Zet de kopjes of glazen op het rooster.
5. Kies ovenfunctie BOVEN + ONDERWARMTE en wijzig de voorgestelde
temperatuur in 40 °C.
6. Haal de yoghurt er na ca. 5-8 uur uit (zodra hij dik is).
Gistdeeg laten rijzen
Gebruik voor het rijzen van deeg de ovenfunctie BOVEN +
ONDERWARMTE.
Servies
Gebruik voor het bereiden van het deeg een schotel die tot 40 °C
hittebestendig is.
Inzetniveau
Zet het rooster op het 3e inzetniveau van boven.
0 1. Dek de schotel met het bereide deeg af met transparant folie en zet
hem op het rooster.
2. Kies de ovenfunctie BOVEN + ONDERWARMTE en wijzig de voorge-
stelde temperatuur in 40 °C.
3. Laat het deeg zolang rijzen, tot het dubbel zo groot is.
Gebruiksaanwijzing
48
Fruit, groenten drogen
Gebruik voor het drogen de ovenfunctie MULTI HETELUCHT.
Servies
Bedek het rooster of de bakplaat met perkamentpapier.
Inzetniveau
Fruit kan op max. 2 niveaus tegelijkertijd gedroogd worden.
Zet het rooster of de bakplaat op het 2e en 4e niveau van boven.
Algemene aanwijzingen
Voor het drogen zijn geschikt:
Fruitsoorten zoals appels, peren, kwetsen.
Gebruik alleen rijp fruit van goede kwaliteit!
Eetbare paddestoelen
0 1. Fruit of groente wassen, eventueel schillen, klein snijden, droog deppen.
2. Verdeel het fruit of de groente op het rooster of de bakplaat
3. Kies de ovenfunctie MULTI HETELUCHT en wijzig de voorgestelde
temperatuur in 50-70 °C.
4. Draai het fruit tussendoor om.
5. Haal het fruit er uit als het nog gebogen kan worden, maar als er opge-
drukt wordt geen sapdruppels meer ontstaan.
MULTI HETELUCHT
Levensmiddelen Hoeveelheid
Temperatuur
°C
Tijd
uur
Appelringen 1/2 cm dik 700 g 50-70 5-8
Kwetsen 1-1,2 kg 50-70 8-10
Paddestoelen
1
1) De tijd is afhankelijk van het vochtigheidsgehalte van de levensmiddelen.
500 g 1kg 50-80 5-7
Gebruiksaanwijzing
49
Ontdooien
Gebruik voor het ontdooien de ovenfunctie ONTDOOIEN.
1
Let op: Laat voor het ontdooien het ovenlampje altijd ingeschakeld!
Anders duurt het ontdooien langer.
Ontdooigerei
Leg gerechten op een bord en zet dit op het rooster.
Gebruik voor het afdekken alleen perkamentpapier of folie. Gebruik
geen borden of schalen, omdat hierdoor het ontdooien aanzienlijk
langer duurt
Inzetniveaus
Schuif voor het ontdooien het rooster op het 4e niveau van boven.
3
De temperatuur van 30 °C voor de ovenfunctie ONTDOOIEN kan niet
gewijzigd worden.
Aanwijzingen bij de ontdooitabel
In de volgende tabel vindt u een aantal aanknopingspunten bij de ont-
dooitijden.
Gebruiksaanwijzing
50
Tabel ontdooien
Gerecht
Ont-
dooitijd
min.
Nadooitijd
min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op omgekeerde schotel op een
groot bord leggen. Onbedekt laten
ontdooien en na de helft van de tijd
omkeren of met folie bedekt laten
ontdooien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30
Onafgedekt laten ontdooien en na de
helft van de tijd omdraaien of met
folie bedekken
Vlees, 500 g 90-120 20-30
Onafgedekt laten ontdooien en na de
helft van de tijd omdraaien of met
folie bedekken
Forel, 150 g 25-35 10-15 Onafgedekt laten ontdooien
Aardbeien, 300 g 30-40 10-20 Onafgedekt laten ontdooien
Boter, 250 g 30-40 10-15 Onafgedekt laten ontdooien
Slagroom,
2 x 200 g
80-100 10-15
Onafgedekt laten ontdooien
(slagroom kan ook licht bevroren
goed stijfgeslagen worden)
Taart, 1400 g 60 60 Onafgedekt laten ontdooien
Gebruiksaanwijzing
51
Inmaken
Voor het inmaken de ovenfunctie MULTI HETELUCHT gebruiken.
Inmaakpotten
Gebruik voor het inmaken alleen de in de handel verkrijgbare
inmaakglazen (inmaakglazen met rubber ring en glazen deksel).
Glazen potten met schroefdeksel of bajonetsluiting en metalen blik-
ken zijn ongeschikt.
Inzetniveaus
Gebruik voor het inmaken het 4e inzetniveau van boven.
Aanwijzingen bij het inmaken
Gebruik voor het inmaken de vetopvangplaat. Daarop kunnen maxi-
maal 6 inmaakpotten van 1 liter staan.
Zet een kopje water op de vetopvangplaat, zodat in de oven vol-
doende vocht ontstaat.
Zet de inmaakpotten zo op de vetopvangplaat, dat ze elkaar niet aan-
raken.
De inmaakpotten moeten allemaal evenveel bevatten en dicht
geklemd zijn.
Inmaaktijden
Fruit en komkommers
0 1. Kies ovenfunctie MULTI HETELUCHT en wijzig de voorgestelde tempe-
ratuur in 160 °C.
2. Schakel de oven uit, zodra het vocht in de eerste potten begint te pare-
len (bij 1 liter potten na ca. 45 minuten).
3. De potten nog 30 minuten bij gevoelige fruitsoorten, bijv. aardbeien
ca. 15 minuten in de gesloten oven laten staan.
Groente c.q. vlees
0 1. Kies ovenfunctie MULTI HETELUCHT en verander de voorgestelde tem-
peratuur in 160 °C.
2. Zet de temperatuur op 100 °C terug, zodra het vocht in de eerste pot-
ten begint te parelen.
3. Laat de in te maken producten op 100 °C ca. 60-90 minuten verder
garen.
4. Schakel dan de oven uit en laat de inmaakpotten nog 30 minuten in de
gesloten oven staan.
Gebruiksaanwijzing
52
Tabel temperaturen
Ovenfunctie Temperatuur
SOLO HETELUCHT 150 °C
MULTI HETELUCHT 150 °C
BOVEN + ONDERWARMTE 200 °C
INFRATHERM 180 °C
GRILL 300 °C
ONDERWARMTE 150 °C
ONTDOOIEN 30 °C (kan niet gewijzigd worden)
Gebruiksaanwijzing
53
Reiniging en onderhoud
Buitenkant van het apparaat
0 Neem de voorzijde van het apparaat met een zachte doek en een warm
sopje af.
Gebruik geen schuurmiddelen, scherpe reinigingsmiddelen of schu-
rende voorwerpen.
Bij roestvrijstalen fronten kunnen normale onderhoudsmiddelen voor
roestvrij staal gebruikt worden. Deze vormen tevens een bescherm-
laag tegen vingerafdrukken.
Oveninterieur
Ovenverlichting
Om de oven gemakkelijker schoon te maken kunt u het ovenlampje
aandoen.
Reiniging
0 1. Neem de oven na elk gebruik af met een sopje waaraan een paar
scheutjes azijn zijn toegevoegd.
2. Wrijf de oven daarna droog met een doek.
3. Verwijder hardnekkig vuil met speciale ovenreiniger.
1
Waarschuwing:Om veiligheidsredenen is het verboden het apparaat
met een dampstraal- of hogedrukreiniger schoon te maken.
Let op: Volg bij gebruik van een ovenspray absoluut de aanwijzingen
van de fabrikant op!
Accessoires
0 Was alle inschuifdelen (rooster, vetopvangplaat, etc.) na elk gebruik af
en droog ze goed af. Laat ze kort weken om ze gemakkelijker schoon te
kunnen maken.
Vetfilter
0 1. Reinig het vetfilter in een heet sopje van afwasmiddel of in de af-
wasmachine.
2. Kook het bij sterk ingebrand vuil in wat water en 2-3 eetlepels reiniger
voor afwasmachines uit.
Gebruiksaanwijzing
54
Inschuifroosters
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de inschuifroosters
aan de linker en rechter zijde in de oven er afgehaald worden.
Inschuifrooster er afhalen en er inzetten.
0 1. Maak de schroef (eventueel met een munt) los.
2. Trek het inschuifrooster aan de onderkant naar voren en haal het er uit.
3. Hang voor het weer inbouwen het inschuifrooster er weer bovenaan in
en duw het aan.
4. Maak de schroef weer vast.
Gebruiksaanwijzing
55
Keramisch plafond van de oven
Voor het schoonmaken van het keramische plafond kunt u zonder
bezwaar ovenspray gebruiken.
Bij sterk vuil kunt u ook een glaskrabber gebruiken.
1
Voorzichtig: het lemmet van een glaskrabber is zeer scherp. Gevaar op
verwondingen!
Ovenlampje
1
Waarschuwing: Gevaar op elektrische schok! Voor het verwisselen van
het ovenlampje:
Oven uitschakelen!
Draai de zekeringen in de zekeringkast er uit of schakel ze uit.
Ovenlampje verwisselen/Glas reinigen.
0 1. Leg een doek op de bodem van de oven.
2. Haal het glazen kapje eraf en maak het schoon.
3. Verwissel de ovenverlichting 25 Watt, 230 V, 300 °C hittebestendig.
4. Zet het glazen kapje er weer op.
5. Haal de doek uit de oven.
Gebruiksaanwijzing
56
Ovendeur
Voor het reinigen kan de ovendeur uit het apparaat gehaald worden.
De ovendeur losnemer
0 1. Open de ovendeur geheel.
2. Met kleur gemarkeerde klemhendel op beide deurscharnieren geheel
openklappen (1).
3. Sluit de ovendeur over de weerstand heen voor ongeveer 3/4 (2).
4. Pak de ovendeur met beide handen aan beide zijden vast. Til de deur
naar boven toe op (voorzichtig: zwaar!) en trek hem van de oven weg
(3).
5. Leg de deur met de buitenkant naar beneden op een zachte, egale
ondergrond neer, bijv. op een deken, om krassen te voorkomen.
Gebruiksaanwijzing
57
Ovendeur inhangen
0 1. Pak de deur aan de greepzijde met beide handen aan de zijkanten vast.
2. Houd de deur onder een hoek van ca. 60°.
3. Schuif de deurscharnieren in de twee uitsparingen rechts en links onder
aan de oven zover mogelijk naar binnen (1).
4. Til de deur tot aan de weerstand naar boven op en open hem geheel (2).
5. Klap de klemhendel aan beide deurscharnieren in de oorspronkelijke
stand terug (3), zodat de gekleurde markering weer naar boven wijst.
6. Sluit de ovendeur weer.
Gebruiksaanwijzing
58
Ovendeurruit
De ovendeur heeft drie achter elkaar geplaatste glazen ruiten. De twee
binnenste ruiten kunnen er voor het reinigen uitgehaald worden.
1
Waarschuwing: Voer de volgende stappen in principe alleen uit als de
ovendeur er uitgehaald is! Als hij in zijn scharnieren hangt, kan de deur
bij het weghalen van de ruit omhoogvliegen door het verminderde
gewicht en u in gevaar brengen.
Bovenste deurruit losnemen
0 1. Haal de ovendeur eruit en leg
hem met de greep naar beneden
op een zachte, vlakke ondergrond.
2. Pak de bovenste ruit aan de
onderrand vast en schuif hem
tegen de veerdruk in de richting
van de ovendeurgreep tot hij aan
de onderkant vrij ligt (1).
3. Til de ruit aan de onderkant licht
op en trek hem eruit (2).
Middelste ruit losnemen
0 1. Pak de middelste ruit aan de
onderrand vast en schuif hem in
de richting van de ovendeurgreep
tot hij aan de onderkant vrij ligt
(1).
2. Til de ruit aan de onderkant licht
op en trek hem eruit (2).
3. Trek het afstandsprofiel aan de
linker en rechter rand van de mid-
delste ruit eraf om het schoon te
maken.
Gebruiksaanwijzing
59
Middelste deurruit weer inz
0 1. Steek de twee afstandsprofielen op de linker en rechter rand van de
middelste ruit.
2. Voer de middelste ruit schuin van boven in het deurprofiel aan de
greepzijde (1).
3. Laat de middelste ruit naar beneden zakken (2) en schuif hem in de
richting van de deuronderkant tot hij niet verder kan onder de onderste
houder.
Bovenste ruit weer inzetten
0 1. Voer de bovenste ruit schuin van
boven in het deurprofiel aan de
greepzijde (1).
2. Laat de ruit zakken (2). Leg de ruit
tegen de veerkracht aan de greep-
zijde voor het houderprofiel tegen
de onderkant van de deur en
schuif hem onder het houderpro-
fiel.
De ruit moet vastzitten!
3. Hang de ovendeur er weer in.
Gebruiksaanwijzing
60
Wat te doen als ...
.... op de kookzone-indicatie - verschijnt?
0 Draai alle kookzoneschakelaars op de nulstand en schakel dan opnieuw
in.
.... de oven niet warm wordt?
0 Controleer of
het apparaat ingeschakeld is,
de dagtijd is ingesteld,
alle noodzakelijke instellingen zijn gedaan,
de kinderbeveiliging voor de oven geactiveerd is,
de veiligheidsuitschakeling van uw apparaat geactiveerd is,
de zekering in de huisinstallatie (zekeringkast) niet defect is.
Wend u tot een erkend elektro-installateur als de zekeringen vaker
defect raken.
.... de ovenverlichting uitvalt?
0 Ovenlampje vervangen (zie Reiniging en Onderhoud).
Als u voor een van de genoemde aanwijzingen of op grond van defec-
ten de klantendienst nodig heeft, kan het bezoek van de technicus van
de klantendienst ook tijdens de garantietijd niet gratis plaatsvinden.
Wend u tot een vakman als deze informatie u niet verder helpt.
1
Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door
geschoold personeel uitgevoerd worden. Door ondeskundige reparaties
kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker ontstaan. Wend u in
geval van reparatie tot uw vakhandelaar of tot de klantendienst.
Montageaanwijzingen
61
MONTAGEAANWIJZINGEN
1
Attentie: Montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mogen
alleen door een erkend installateur uitgevoerd worden.
Volg deze aanwijzing op, omdat anders bij eventuele schaden de garan-
tie vervalt.
Technische gegevens
Buitenmaten oven
Hoogte x breedte x diepte 60 cm x 56 cm x 55 cm
Binnenmaten oven
Hoogte x breedte x diepte 33 cm x 39,6 cm x 41 cm
Volume (nuttige inhoud) 54 l
Doel, normen, richtlijnen
Dit apparaat voldoet aan de volgende normen:
EN 60 335-1 en EN 60 335.2-6
betreffende de veiligheid van elektrische apparaten voor huishoude-
lijk gebruik en gelijksoortige doeleinden en
DIN 44546 / 44547 / 44548
betreffende de gebruikseigenschappen van elektrische fornuizen voor
huishoudelijk gebruik.
EN 55014-2 / VDE 0875 Deel 14-2
EN 55014 / VDE 0875 Deel 14/12.93
EN 61000-3-2 / VDE 0838 Deel 2
EN 61000-3-3 / VDE 0838 deel 3
betreffende de principiële veiligheidseisen voor elektro-magnetische
compatibiliteit (EMC).
4
Dit apparaat voldoet aan de volgende EG-richtlijnen:
73/23/EWG van 19.02.1973 (Laagspanningsrichtlijn)
89/336/EEG van 03.05.1989 (EMC-Richtlijn met inbegrip van
Wijzigingsrichtlijn 92/31/EEG).
Montageaanwijzingen
62
1 Veiligheidsaanwijzingen voor de installateur
In de elektrische installatie moet een inrichting zitten waarmee het
apparaat met een contactopeningswijdte van minimaal 3 mm alpolig
van het elektriciteitsnet afgekoppeld kan worden.
Als geschikte scheidingsinrichting gelden bijv. aardlekschakelaar,
zekeringen (schroefzekeringen moeten uit de fitting gehaald wor-
den), veiligheidschakelaar.
Het apparaat voldoet wat betreft beveiliging tegen brand aan het
type Y (IEC 335-2-6). Alleen apparaten van dit type mogen aan één
zijde tegen hoge kasten of wanden aangebouwd worden.
Contactbescherming moet door de inbouw gegarandeerd zijn.
Inbouw met inductiekookplaten
Bij de combinatie met AEG inductiekookplaten moeten speciale
inbouw- en combinatieaanwijzingen opgevolgd worden! Deze zijn bij
de inductiekookplaat gevoegd.
Montageaanwijzingen
63
Montage
Montageaanwijzingen
64
Het apparaat uitpakken
Belangrijke aanwijzingen
Montageaanwijzingen
65
Combinatie alleen met
Montageaanwijzingen
66
Voorbereiding keukenmeubels
Montageaanwijzingen
67
Afgeronde (“Softline”)-kookplaat: uitsnijden alleen volgens sjabloon!
Montageaanwijzingen
68
Montageaanwijzingen
69
Montageaanwijzingen
70
Inbouw
alternatief
Montageaanwijzingen
71
Extra toebehoren E-Nr. 611 898 716
Montageaanwijzingen
72
Montageaanwijzingen
73
Montageaanwijzingen
74
Elektrische aansluiting
Montageaanwijzingen
75
Bevestiging
Montageaanwijzingen
76
77
78
Klantenservice
79
KLANTENSERVICE
In het hoofdstuk Wat te doen, als ... staan een aantal storingen die u
zelf kunt oplossen. Kijk daar eerst in geval van een storing.
Gaat het om een technische storing?
Wend u dan tot de klantenservice. (Adressen en telefoonnummers vindt
u onder Servicepunten.)
Bereidt het gesprek in ieder geval goed voor. Zo vergemakkelijkt u de
diagnose en de beslissing of een servicebezoek nodig is:
Leg zo exact mogelijk vast:
Hoe uit de storing zich?
Onder welke omstandigheden
treedt de storing op?
Noteer voor het gesprek absoluut
de volgende gegevens van uw
apparaat op het typeplaatje:
PCN-cijfer (9 cijfers),
S-No-cijfer (8 cijfers).
Wij raden aan de nummers hier te
noteren zodat u ze steeds bij de
hand heeft.
PNC . . . . . . . . .
S-No . . . . . . . .
Wanneer ontstaan er voor u ook tijdens de garantieperiode kos-
ten?
als u de storing met behulp van de storingstabel (zie hoofdstuk
Wat te doen, als ...) zelf had kunnen oplossen,
als er meerdere bezoeken van de service-monteur nodig zijn omdat
hij voor zijn bezoek niet alle belangrijke informatie heeft gehad en hij
daarom bijv. reserveonderdelen moet halen. Deze extra ritten kunnen
voorkomen worden als u het telefoongesprek op de hiervoor beschre-
ven wijze goed voorbereidt.
AEG Hausgeräte GmbH
Postfach 1036
D-90327 Nürnberg
http://www.aeg.hausgeraete.de
© Copyright by AEG
ANC 822 947 146 - 07 - 0500
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

AEG E81105-A Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding