34
*Alleen beschikbaar op bepaalde modellen. Controleer in de BEKNOPTE HANDLEIDING of deze functie beschikbaar is voor uw model.
GROENTE EN FRUIT
LEVENSMIDDELEN OPSLAGTIJD
(maanden)
Fruit
Appels 12
Abrikozen 8
Bramen 8 – 12
Zwarte/rode bessen 8 – 12
Kersen 10
Perziken 10
Peren 8 – 12
Pruimen 10
Frambozen 8 – 12
Aardbeien 10
Rabarber 10
Vruchtensap (sinaasappelsap,
citroensap, grapefruitsap)
4 – 6
GROENTEN 8 – 10
Asperges 6 – 8
Basilicum 12
Bonen 8 – 10
Artisjok 8 – 10
Broccoli 8 – 10
Spruiten 8 – 10
Bloemkool 10 – 12
Wortelen 6 – 8
Selderij 8
Paddestoelen (champignons) 6 – 8
Peterselie 10 – 12
Pepers 12
Erwten 12
Pronkbonen 12
Spinazie 8 – 10
Tomaten 8 – 10
Courgette
Er wordt aanbevolen om al uw ingevroren levensmiddelen
van een label en datum te voorzien. Door een label aan te
brengen, kunt u levensmiddelen makkelijker herkennen
en weet u wanneer deze gebruikt moet worden voordat de
kwaliteit ervan afneemt. Vries ontdooide levensmiddelen niet
opnieuw in.
4.2. TIPS VOOR HET INVRIEZEN EN OPSLAAN VAN
VERSE LEVENSMIDDELEN
• Alvorens verse levensmiddelen in te vriezen dient u het
te wikkelen en verzegelen in: aluminiumfolie, plastic folie,
lucht- en waterdichte plastic zakken, polytheen containers
met deksel of diepvriezercontainers die geschikt zijn voor
het invriezen van verse levensmiddelen.
• De levensmiddelen moeten vers, rijp en van een zeer
goede kwaliteit zijn.
• Verse groenten en fruit zo mogelijk direct na de oogst
invriezen, om de voedingsstoffen, de consistentie, de
kleur en de smaak te behouden.
Enkele vleessoorten (vooral wild) moet worden opgehangen
voordat dit wordt ingevroren.
Opmerking:
• Laat warme levensmiddelen altijd afkoelen voordat u ze in
de vriezer zet.
• Ontdooide of gedeeltelijk ontdooide levensmiddelen
moeten onmiddellijk worden geconsumeerd. Vries ze niet
opnieuw in, tenzij het ontdooide levensmiddel gebruikt
wordt voor de bereiding van een gerecht dat gekookt
wordt. Nadat het ontdooide levensmiddel gekookt is, mag
het opnieuw worden ingevroren.
• Flessen met vloeistof mogen niet worden ingevroren.
4.3. VRIESELEMENTEN GEBRUIKEN*
Vrieselementen helpen om de levensmiddelen bevroren te
houden bij een stroomstoring. Plaats voor het beste gebruik
de elementen op de levensmiddelen die aan de bovenzijde
van het vak zijn opgeslagen.
4.4. DIEPGEVROREN LEVENSMIDDELEN: WINKELTIPS
Wanneer diepgevroren levensmiddelen worden aangekocht:
• Zorg dat de verpakking niet beschadigd is (diepgevroren
levensmiddelen in beschadigde verpakkingen kan een
verminderde kwaliteit hebben). Indien de verpakking bol
staat of vochtplekken heeft, werd het mogelijk niet bij
optimale omstandigheden bewaard en het ontdooien is
mogelijk al begonnen.
• Tijdenshetwinkelendientudeaankopenvan
diepgevroren levensmiddelen als laatste te doen en u
dientdeproductenineenthermischgeïsoleerdekoelzak
te transporteren.
• Zetdediepvriesproductenbijthuiskomstmeteeninde
vriezer.
• Zelfsindiendelevensmiddelenslechtsgedeeltelijk
ontdooid zijn, mag u deze niet opnieuw invriezen.
Consumeer binnen 24 uur.
• Vermijdofbeperktemperatuurvariatiestoteenminimum.
Respecteer de vervaldatum op de verpakking.
• Houdsteedsrekeningmetdeopslaginformatieopde
verpakking.