15
Enkele ideeën voor recpten ————————————
(extract uit het boek « créations glacées »)
❖ Vanilleroomijs (voor 1L)
375 ml melk - 375 ml vloeibare room - 2 vanillepeulen in
2 gebroken in de lengterichting en met de pitjes verwijderd
145 g poedersuiker – 8 grote eierdooiers
Warm de melk op in een pan op een zacht vuur samen met
de room, de vanillepeulen en pitten. Voeg ook de suiker toe
en roer tot deze is opgelost. De melk moet bijna koken. Neem
van het vuur en laat 15 minuten trekken. Verwijder de
vanillepeulen en warm voorzichtig terug op.
Klop de eierdooiers in een grote schaal. Voeg 60ml warme
melk toe en meng. Voeg de overgebleven melk toe. Breng de
crème over in een geschikte pan, en blijf voortdurend roeren
op een zacht of gemiddeld vuur, klop 8 à 10 minuten, tot deze
dikker wordt en als een laag blijft kleven aan de onderzijde
van de lepel. Laat niet koken. Als de crème ongeveer lauw is,
dek deze dan af en laat afkoelen tot het opkloppen.
Giet deze in uw sorbetmachine (bereidingstijd 30 à
40 minuten)
❖ Roomijs met rum en rozijnen
60 g gehakte gedroogde rozijnen – 2 koffielepels ambergele
rum - 750 ml vloeibare room – 250 ml melk – 170 g suiker
Laat de gedroogde rozijnen een nachtje weken in de rum
onder een deksel.
Meng de vloeibare room, de melk en de suiker in een schotel.
Giet de bereiding in het sorbetapparaat en voeg de rozijnen
halverwege de bereidingstijd toe. (bereidingstijd 30 à
40 minuten)
❖ Aardbeiensorbet
345 g poedersuiker - 750 ml verse aardbeien – serveren met
aardbeien en slagroom (mogelijkheid)
Laat de suiker oplossen in 250 ml water op een zacht vuurtje
terwijl u roert. Laat het suikerwater afkoelen.
Voeg de aardbeienpuree bij het afgekoelde suikerwater, en
giet het mengsel in een metalen bakvorm. Laat deze
vervolgens opkloppen in de koeler.
Giet het mengsel in uw sorbetmachine (bereidingstijd 20 à
40 minuten)
Serveer met aardbeien en slagroom indien u dat leuk vindt.
❖ Sorbet appel-peer
4
geschilde grote groene appels zonder klokhuis, in blokjes
gesneden – 4 geschilde peren zonder klokhuis, in blokjes
gesneden, 1 reep citroenschil – 1 kaneelstokje – 60 ml
citroensap – 80 g suiker – 2 koffielepels calvados of Poire
Williams.
Laat in een grote pan de appels en de peren pocheren met
een citroenschilletje, het kaneelstokje en voldoende water
om het geheel te bedekken, gedurende ongeveer 6 à 8
minuten tot de vruchten zacht zijn. Verwijder het
citroenschilletje en het kaneelstokje. Maak de puree fijn met
uw menger samen met het citroensap.
Breng in een pan de suiker met 80 ml water aan de kook en
laat 1 minuut zachtjes koken. Voeg dit suikerwater, de
vruchtenpuree en de likeur samen. Laat afkoelen.
Giet de bereiding in uw sorbetmachine (bereidingstijd 30)