Ignis AKH 3012 IX Daily Reference Guide

Type
Daily Reference Guide
NL
Snelgids
DANK U VOOR UW AANKOOP VAN ONS PRODUCT.
Lees de instructies aandachtig voordat u het apparaat gebruikt.
HET APPARAAT VOOR HET EERST GEBRUIKEN
DE OVEN VERWARMEN
Een nieuwe oven kan geuren afgeven die tijdens het productieproces
zijn achtergebleven: dit is volkomen normaal.Voordat u begint met
het bereiden van voedsel, raden we daarom aan om de lege oven te
verwarmen, om alle mogelijke geuren te verwijderen. Verwijder alle
beschermende karton of transparante lm uit de oven en verwijder
eventuele accessoires aan de binnenkant. Verwarm de oven tot 250°C
gedurende ongeveer één uur: De oven moet leeg zijn gedurende deze tijd.
Volg de instructies voor de correcte instelling van de functie.
Let op: Het is raadzaam om de kamer na het eerste gebruik van het apparaat te
luchten.
BEDIENINGSPANEEL
A B 1 2 C D 3
1. SELECTIEKNOP
Om de oven in te schakelen door het selecteren van een functie.
Selecteer de positie
voor het uitschakelen van de oven.
2. THERMOSTAATKNOP
Draai rond om de gewenste temperatuur te selecteren.
3. LED THERMOSTAAT/VOORVERWARMING
Gaat aan tijdens het verwarmen.
Gaat uit eens de gewenste temperatuur bereikt is.
BEDIENINGSKNOPPEN VOOR KOOKPLAAT
A. voor kookzone linksvoor.
B. voor kookzone linksachter.
C. voor kookzone rechtsachter.
D. voor kookzone rechtsvoor.
Let op: Alle knoppen zijn druk-geactiveerde knoppen. Druk naar beneden op
het midden van de knop om het uit de zitting te laten komen.
ACCESSOIRES
Het aantal en type. Bij de Whirlpool Consumentenservice kunt u apart andere,
niet bijgeleverde, accessoires aanschaen.
ROOSTER Om voedsel te bereiden of als draagrooster
voor pannen, cakevormen en ander ovenvast kookgerei.
DRUIPPLAAT* Voor gebruik als ovenschaal voor de
bereiding van vlees, vis, groenten, focaccia, enz. of om het
bakjus op te vangen wanneer geplaatst onder het rooster.
BAKPLAAT* Kan gebruikt worden voor het bereiden van
brood of gebak, maar ook voor gegrild vlees, vis in folie,
etc.
Schuif het rooster horizontaal over de geleiders en zorg ervoor dat de zijde met
de geheven rand naar boven gericht is. Andere accessoires, zoals de opvangbak
en de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster horizontaal in de oven
geschoven.
* Alleen bij bepaalde modellen.
FUNCTIES & DAGELIJKS GEBRUIK
1. SELECTEREN VAN EEN FUNCTIE
Om een functie te selecteren, draai de keuzeknop op het symbool van de
gewenste functie.
OFF
LAMP
Inschakeling van het ovenlampje.
CONVENTIONEEL
Functie geschikt voor de bereiding van willekeurig welk gerecht op
een steunhoogte. De oven voorverwarmen op de gewenste temperatuur en
het gerecht in de oven plaatsen zodra wordt aangegeven dat de ingestelde
temperatuur is bereikt. Aanbevolen wordt voor de bereiding het tweede
of derde inzetniveau te gebruiken. Deze functie is ook geschikt voor het
bereiden van kant-en-klare diepvriesproducten; volg de aanwijzingen op de
verpakking.
TURBO HETE LUCHT
Voor het bakken van taarten met een vloeibare vulling (hartig of
zoet) op één inzetniveau. Deze functie is ook ideaal voor de bereiding
op twee niveaus. Aanbevolen wordt om tijdens de bereiding de
gerechten onderling van plaats te verwisselen om een gelijkmatiger
bereidingsresultaat te bereiken.
GRILL
Om biefstukken, kebabs en saucijzen te grillen, om gegratineerde
groenten te bereiden en brood te roosteren. Verwarm de oven 3 - 5
minuten voor. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht
blijven. Bij de bereiding van vlees wordt aanbevolen een beetje water in
de opvangbak op de eerste steunhoogte te gieten, om rookvorming en
vetspatten zoveel mogelijk te voorkomen. Aanbevolen wordt het vlees
tijdens de bereiding regelmatig om te draaien.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (rosbief, braadstuk, rollades).
Tijdens het bereiden moet de ovendeur gesloten blijven. Bij de bereiding
van vlees wordt aanbevolen een beetje water in de opvangbak op de
eerste steunhoogte te gieten. Dit is om rookvorming en vetspetters zoveel
mogelijk te voorkomen. Het is raadzaam het vlees tijdens de bereiding
regelmatig om te draaien.
ONTDOOIEN
Deze functie kan gebruikt worden om het ontdooien van voedsel op
kamertemperatuur te versnellen. Laat het voedingsmiddel in zijn verpakking
zitten om uitdrogen te voorkomen.
2. EEN FUNCTIE INSCHAKELEN
Om de geselecteerde functie te starten, draai de thermostaatknop op de
gewenste temperatuur. Om de functie op elk moment te onderbreken, zet
de oven uit, draai de keuzeknop en de therm ostaatknop op
en .
3. VOORVERWARMING
Zodra de functie geactiveerd is, wordt de led van de thermostaat
ingeschakeld , om aan te geven dat de voorverwarming gestart is. Na dit
proces wordt de led van de thermostaat uitgeschakeld, om aan te geven
dat de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt: plaats het voedsel in
de oven en ga verder met het bereiden.
Let op: Het voedsel in de oven plaatsen vooraleer de fase van de
voorverwarming afgelopen is zal een negatief eect hebben op het uiteindelijk
resultaat van de bereiding.
GEBRUIK VAN DE KOOKPLAAT
Op het bedieningspaneel bevinden zich 4 knoppen (van 0 tot 6) voor
de bediening van de kookplaat . Draai de bedieningsknop van de
betreende kookplaat naar rechts op de gewenste stand (raadpleeg de
gebruiksaanwijzing die bij de kookplaat wordt geleverd).
Let op: Draai de knoppen bij het eerste gebruik van de kookplaten op de stand
6 en laat ze ongeveer 3 minuten werken om geurtjes te verwijderen. Zet op elk
van de kookplaten een pan met een geschikte diameter die voor de helft met
water is gevuld .Laat de kookplaten niet werken zonder pannen. Wij bevelen
het gebruik van kookgerei met een platte en dikke bodem aan dat speciaal
geschikt is voor elektrische kookplaten. De diameter van de bodem van de pan
moet gelijk of iets groter zijn dan die van de elektrische kookplaat.
BEREIDINGSTABEL
RECEPT FUNCTIE VOORVERWARMEN
STEUNHOOGTE
(VAN ONDER)
TEMP.
(°C)
TIJD
(MIN)
ACCESSOIRES EN OPMERKINGEN
Luchtig gebak
Ja 2 160 - 180 35 - 55 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 150 - 170 30 - 90
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel, appeltaart)
Ja 2 150 - 190 30 - 85
Opvangbak/bakplaat of taartvorm op
rooster
Ja 1 - 3 150 - 190 35 -90
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
Ja 3 170 - 180 15 - 40 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 150 - 175 20 - 45
Steunhoogte 3: draadrooster (verwissel
de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Soesjes
Ja 3 180 30 - 40 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 170 - 190 35 - 45
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Meringues
Ja 3 90 120 - 130 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 90 130 - 150
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Brood / pizza / focaccia
Ja 2 190 - 250 15 - 50 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 190 - 250 25 - 45
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Diepvriespizza
Ja 2 250 10 - 15
Steunhoogte 2: opvangbak/bakplaat of
rooster
Ja 1 - 3 250 10 - 20
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Hartige taarten (groententaart,
quiche Lorraine)
Ja 2 175 - 200 40 - 50 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 180 - 190 40 - 55
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Pasteitjes / bladerdeeghapjes
Ja 3 180 - 200 20 - 30 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Lasagne / pasta uit de oven /
cannelloni / ovenschotels
Ja 2 190 - 200 40 - 65 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkensvlees 1 kg
Ja 2 190 - 200 90 - 110 Opvangbak of ovenschaal op rooster
RECEPT FUNCTIE VOORVERWARMEN
STEUNHOOGTE
(VAN ONDER)
TEMP.
(°C)
TIJD
(MIN)
ACCESSOIRES EN OPMERKINGEN
Kip / Konijn / Eend 1 kg Ja 2 190 - 200 65 - 85 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Kalkoen / Gans 3 kg
Ja 1 / 2 190 - 200 140 - 180 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Vis uit de oven / in folie (let,
heel)
Ja 2 180 - 200 40 - 60 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Gevulde groenten (tomaten,
courgettes, aubergines)
Ja 2 175 - 200 50 - 60 Ovenschaal op rooster
Toast
Ja 4 200 2 - 5 Rooster
Vislet/moten vis
Ja 4 200
30 - 40
Steunhoogte 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
20 - 30 Steunhoogte 3: opvangbak met water
Worstjes/spiezen/spareribs/
hamburgers
Ja 4 200
30 - 50
Steunhoogte 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
- Steunhoogte 3: opvangbak met water
Gebraden kip 1 - 1,3 kg
-
2
200
55 – 70
Steunhoogte 2: rooster (draai het
voedsel indien nodig om na twee derde
van de bereidingstijd)
3 55 - 65 Steunhoogte 1: opvangbak met water
Gebraden kip 1 - 1,3 kg
-
2
200
60 - 80
Steunhoogte 2: draaispit (indien
bijgeleverd)
3 55 - 65 Steunhoogte 1: opvangbak met water
Rosbief rosé 1 kg
- 2 200 35 - 50
Ovenschaal op rooster (draai het
voedsel indien nodig na twee derde van
de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
- 2 200 60 - 90
Opvangbak of ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na twee
derde van de bereidingstijd om)
Gebakken aardappeltjes
- 2 200 45 - 55
Opvangbak / bakplaat (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van de
bereidingstijd om)
Groentegratin
- 2 200 20 - 30 Ovenschaal op rooster
Lasagne en vlees
Ja 1 - 3 200 50 - 100*
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vlees en aardappelen
Ja 1 - 3 200 45 - 100*
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vis en groente
Ja 1 - 3 180 30 - 50*
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege
de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden
verwijderd.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor
een bepaald gerecht, dat op één of meerdere plaathoogtes tegelijk
kan worden bereid. De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat
het gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd
(indien nodig). De temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief en
hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt
u hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de bijgeleverde
accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of ovenschalen
van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerken pannen en
schalen gebruiken; de bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de
beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de bereidingstabel met
betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende plaathoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie “CONVECTIEBAKKEN” gebruikt, kunt u verschillende
gerechten die dezelfde bereidingstemperatuur vereisen tegelijkertijd
bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten), op verschillende roosters. De
steunhoogtes na tweederde van de bereidingstijd verwisselen indien
nodig. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die
meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
Bak jn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik
taartvormen van zwart metaal en zet deze altijd op het bijgeleverde
rooster. Voor bereiding op meerdere plaathoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de
roosters, zodat de lucht goed kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het
dikste gedeelte van de taart. Als de prikker er droog uitkomt, is de taart
klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de
randen in, omdat de taart dan mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende
keer een lagere temperatuur, verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid
vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten)
400011382694
U kunt de Veiligheidsinstructies, de Handleiding, de Productche en de Energiegegevens
downloaden:
Op onze website docs . whirlpool . eu
Gebruik makend van de QR-code
Anders, contacteer onze Klantenservice (Het telefoonnummer staat in het garantieboekje).
Wanneer u contact neemt met de Klantenservice, gelieve de codes te vermelden die op het
identicatieplaatje van het apparaat staan.
Model: xxxXXXXxx
X
X
XX
X
X
XXX
X
X
XXX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
moet de functie “TURBO HETE LUCHT” worden gebruikt. Als de bodem
van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en
bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat
u de vulling erin schenkt.
Gebraden vlees
U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die
geschikt is voor de afmetingen van het te bereiden vlees. Schenk bij
gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het
vlees tijdens de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak
krijgt. Laat het gebraden vlees na aoop van de bereiding 10-15 min. in
de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte,
zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees
hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een lagere
plaathoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees
om na tweederde van de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct
onder het rooster te plaatsen waarop u het vlees heeft gelegd, om het
bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees
en gevogelte. Steek het vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw
en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder
aan de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming
van dampen te voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij om een
opvangbak met een halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen.
Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden
voordat de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na aoop van
de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na twee
derde van de bereidingsduur de mozzarella over de pizza.
REINIGEN EN ONDERHOUD
Zorg ervoor dat de oven afgekoeld is vooraleer te onderhouden of te reinigen. Gebruik geen stoomreinigers. Gebruik geen
staalwol, schuursponsjes of schurende/bijtende reinigingsproducten, omdat deze het oppervlak van het apparaat kunnen
beschadigen. Draag beschermende handschoenen. De oven moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet voordat u
onderhoudswerkzaamheden uitvoert.
EXTERNE OPPERVLAKKEN
Reinig de oppervlakken met een vochtige doek. Als ze zeer vuil zijn,
voeg dan een paar druppels neutraal afwasmiddel toe aan het water.
Afdrogen met een droge doek. Gebruik geen bijtende of schurende
reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact komt
met de oppervlakken van het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met
een vochtig microvezeldoekje.
INTERNE OPPERVLAKKEN
Na elk gebruik moet de oven afkoelen en dan gereinigd worden, bij
voorkeur wanneer die nog warm is, om afzettingen of vlekken veroorzaakt
door voedselresten te verwijderen. Laat voor het drogen van condens
die zich heeft gevormd vanwege het breiden van voedsel met een hoog
vochtgehalte de oven volledig afkoelen en veeg het af met een doek
of spons. Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar
reinigingsmiddel.
ACCESSOIRES
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast
met handschoenen als ze nog heet zijn. Voedselresten kunnen met een
afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT OMLAAG ZETTEN (alleen bij
sommige modellen)
Het bovenste verwarmingselement van de grill kan omlaag worden
gezet, om het bovenste paneel van de oven te kunnen reinigen. Verwijder
de steunen van de accessoires aan de zijkanten. Trek voorzichtig het
verwarmingselement naar buiten (1) en breng het naar beneden (2). Om het
verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig
naar u toe en legt u het op de daarvoor bestemde steunen aan de zijkant
(3).
1 2 3
DE DEUR VERWIJDEREN EN TERUGPLAATSEN
Om de deur te verwijderen opent u deze volledig en brengt u de
vergrendelingen naar beneden totdat ze ontgrendeld zijn (1). Sluit de
deur zo ver mogelijk. Houd de deur stevig met beide handen beet – niet
vasthouden aan de handgreep. Verwijder de deur door deze te blijven
sluiten en tegelijkertijd omhoog te trekken totdat het loshaakt uit zijn
zitting (2). Zet de deur opzij en laat deze op een zachte ondergrond rusten.
1
b
a
2
a
b
~15°
Monteer de deur opnieuw door deze te bewegen in de richting van de
oven, de haken van de scharnieren uit te lijnen met de zitting en het
bovenste deel op de zitting vast te zetten.
Laat de deur zakken en doe deze vervolgens volledig open. Breng de
vergrendelingen omlaag naar hun oorspronkelijke positie (3): Zorg ervoor
dat ze volledig naar beneden staan.
Zachtjes drukken, om te controleren of de vergrendelingen in de juiste
positie staan.
3
b
a
Probeer de deur te sluiten en controleer of het in lijn met het
bedieningspaneel is. Als dit niet het geval is herhaalt u de bovenstaande
stappen: Als het niet goed werkt kan de deur beschadigd raken.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Koppel de oven los van het elektriciteitsnet, schroef het beschermkapje van
de lamp, vervang de lamp en schroef het beschermkapje weer op de lamp.
Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Let op: Gebruik alleen halogeenlampen van 20-40 W/230 V, type G9, T300°C.
De lamp die in het product wordt gebruikt is speciek ontworpen voor
huishoudapparaten en is niet geschikt voor ruimteverlichting (EC-Richtlijn
Nr. 244/2009). De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Consumentenservice. Raak
de halogeenlampen niet met blote handen aan omdat vingerafdrukken ze
kunnen beschadigen. Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is
teruggeplaatst.
STORINGEN VERHELPEN
Wat moet u doen als... Mogelijke oorzaken Oplossingen
De oven werkt niet. Stroomonderbreking.
Loskoppeling van het elektriciteitsnet.
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is
aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem
opgelost is.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Ignis AKH 3012 IX Daily Reference Guide

Type
Daily Reference Guide

in andere talen