Whirlpool AKH 2012 IX Daily Reference Guide

Type
Daily Reference Guide
NL
Snelgids
DANK U VOOR UW AANKOOP VAN ONS PRODUCT.
Lees de instructies aandachtig voordat u het apparaat gebruikt.
HET APPARAAT VOOR HET EERST GEBRUIKEN
DE OVEN VERWARMEN
Een nieuwe oven kan geuren afgeven die tijdens het productieproces zijn
achtergebleven: dit is volkomen normaal.Voordat u begint met het bereiden
van voedsel, raden we daarom aan om de lege oven te verwarmen, om alle
mogelijke geuren te verwijderen. Verwijder alle beschermende karton of
transparante lm uit de oven en verwijder eventuele accessoires aan de
binnenkant. Verwarm de oven tot 250°C gedurende ongeveer één uur: De
oven moet leeg zijn gedurende deze tijd. Volg de instructies voor de correcte
instelling van de functie.
Let op: Het is raadzaam om de kamer na het eerste gebruik van het apparaat te
luchten.
BEDIENINGSPANEEL
A B 1 2 C D 3
1. SELECTIEKNOP
Om de oven in te schakelen door het selecteren van een functie.
Selecteer de positie
voor het uitschakelen van de oven.
2. THERMOSTAATKNOP
Draai rond om de gewenste temperatuur te selecteren.
3. LED THERMOSTAAT/VOORVERWARMING
Gaat aan tijdens het verwarmen.
Gaat uit eens de gewenste temperatuur bereikt is.
BEDIENINGSKNOPPEN VOOR KOOKPLAAT
A. voor kookzone linksvoor.
B. voor kookzone linksachter.
C. voor kookzone rechtsachter.
D. voor kookzone rechtsvoor.
ACCESSOIRES
Het aantal en type. Bij de Whirlpool Consumentenservice kunt u apart andere, niet
bijgeleverde, accessoires aanschaen.
ROOSTER Om voedsel te bereiden of als draagrooster voor
pannen, cakevormen en ander ovenvast kookgerei.
DRUIPPLAAT* Voor gebruik als ovenschaal voor de bereiding
van vlees, vis, groenten, focaccia, enz. of om het bakjus op te
vangen wanneer geplaatst onder het rooster.
BAKPLAAT* Kan gebruikt worden voor het bereiden van
brood of gebak, maar ook voor gegrild vlees, vis in folie, etc.
Schuif het rooster horizontaal over de geleiders en zorg ervoor dat de zijde met
de geheven rand naar boven gericht is. Andere accessoires, zoals de opvangbak
en de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster horizontaal in de oven
geschoven.
* Alleen bij bepaalde modellen.
FUNCTIES & DAGELIJKS GEBRUIK
1. SELECTEREN VAN EEN FUNCTIE
Om een functie te selecteren, draai de keuzeknop op het symbool van de
gewenste functie.
OFF
LAMP
Inschakeling van het ovenlampje.
CONVENTIONEEL
Functie geschikt voor de bereiding van willekeurig welk gerecht op
een steunhoogte. De oven voorverwarmen op de gewenste temperatuur en
het gerecht in de oven plaatsen zodra wordt aangegeven dat de ingestelde
temperatuur is bereikt. Aanbevolen wordt voor de bereiding het tweede of derde
inzetniveau te gebruiken. Deze functie is ook geschikt voor het bereiden van
kant-en-klare diepvriesproducten; volg de aanwijzingen op de verpakking.
TURBO HETE LUCHT
Voor het bakken van taarten met een vloeibare vulling (hartig of zoet) op
één inzetniveau. Deze functie is ook ideaal voor de bereiding op twee niveaus.
Aanbevolen wordt om tijdens de bereiding de gerechten onderling van plaats
te verwisselen om een gelijkmatiger bereidingsresultaat te bereiken.
GRILL
Om biefstukken, kebabs en saucijzen te grillen, om gegratineerde
groenten te bereiden en brood te roosteren. Verwarm de oven 3 - 5 minuten
voor. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven. Bij de
bereiding van vlees wordt aanbevolen een beetje water in de opvangbak op de
eerste steunhoogte te gieten, om rookvorming en vetspatten zoveel mogelijk
te voorkomen. Aanbevolen wordt het vlees tijdens de bereiding regelmatig om
te draaien.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (rosbief, braadstuk, rollades).
Tijdens het bereiden moet de ovendeur gesloten blijven. Bij de bereiding
van vlees wordt aanbevolen een beetje water in de opvangbak op de eerste
steunhoogte te gieten. Dit is om rookvorming en vetspetters zoveel mogelijk
te voorkomen. Het is raadzaam het vlees tijdens de bereiding regelmatig om te
draaien.
ONTDOOIEN
Deze functie kan gebruikt worden om het ontdooien van voedsel op
kamertemperatuur te versnellen. Laat het voedingsmiddel in zijn verpakking zitten
om uitdrogen te voorkomen.
2. EEN FUNCTIE INSCHAKELEN
Om de geselecteerde functie te starten, draai de thermostaatknop op de
gewenste temperatuur. Om de functie op elk moment te onderbreken, zet de
oven uit, draai de keuzeknop en de thermostaatknop op
en .
3. VOORVERWARMING
Zodra de functie geactiveerd is, wordt de led van de thermostaat ingeschakeld
, om aan te geven dat de voorverwarming gestart is. Na dit proces wordt de led
van de thermostaat uitgeschakeld, om aan te geven dat de oven de ingestelde
temperatuur heeft bereikt: plaats het voedsel in de oven en ga verder met het
bereiden.
Let op: Het voedsel in de oven plaatsen vooraleer de fase van de voorverwarming
afgelopen is zal een negatief eect hebben op het uiteindelijk resultaat van de
bereiding.
GEBRUIK VAN DE KOOKPLAAT
Op het bedieningspaneel bevinden zich 4 knoppen (van 0 tot 6) voor de
bediening van de kookplaat Draai de bedieningsknop van de betreende
kookplaat naar rechts op de gewenste stand (raadpleeg de gebruiksaanwijzing
die bij de kookplaat wordt geleverd).
Let op: Draai de knoppen bij het eerste gebruik van de kookplaten op de stand 6
en laat ze ongeveer 3 minuten werken om geurtjes te verwijderen. Zet op elk van
de kookplaten een pan met een geschikte diameter die voor de helft met water is
gevuld Laat de kookplaten niet werken zonder pannen. Wij bevelen het gebruik
van kookgerei met een platte en dikke bodem aan dat speciaal geschikt is voor
elektrische kookplaten. De diameter van de bodem van de pan moet gelijk of iets
groter zijn dan die van de elektrische kookplaat.
BEREIDINGSTABEL
RECEPT FUNCTIE VOORVERWARMEN
STEUNHOOGTE
(VAN ONDER)
TEMP.
(°C)
TIJD
(MIN)
ACCESSOIRES EN OPMERKINGEN
Luchtig gebak
Ja 2 160 - 180 35 - 55 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 150 - 170 30 - 90
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel, appeltaart)
Ja 2 150 - 190 30 - 85
Opvangbak/bakplaat of taartvorm op
rooster
Ja 1 - 3 150 - 190 35 -90
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
Ja 3 170 - 180 15 - 40 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 150 - 175 20 - 45
Steunhoogte 3: draadrooster (verwissel
de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Soesjes
Ja 3 180 30 - 40 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 170 - 190 35 - 45
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Meringues
Ja 3 90
120 -
130
Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 90
130 -
150
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Brood / pizza / focaccia
Ja 2 190 - 250 15 - 50 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 190 - 250 25 - 45
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Diepvriespizza
Ja 2 250 10 - 15
Steunhoogte 2: opvangbak/bakplaat of
rooster
Ja 1 - 3 250 10 - 20
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Hartige taarten (groententaart,
quiche Lorraine)
Ja 2 175 - 200 40 - 50 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 180 - 190 40 - 55
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Pasteitjes / bladerdeeghapjes
Ja 3 180 - 200 20 - 30 Opvangbak / bakplaat
Ja 1 - 3 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Lasagne / pasta uit de oven /
cannelloni / ovenschotels
Ja 2 190 - 200 40 - 65 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkensvlees 1 kg
Ja 2 190 - 200 90 - 110 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Kip / Konijn / Eend 1 kg
Ja 2 190 - 200 65 - 85 Opvangbak of ovenschaal op rooster
RECEPT FUNCTIE VOORVERWARMEN
STEUNHOOGTE
(VAN ONDER)
TEMP.
(°C)
TIJD
(MIN)
ACCESSOIRES EN OPMERKINGEN
Kalkoen / Gans 3 kg Ja 1 / 2 190 - 200
140 -
180
Opvangbak of ovenschaal op rooster
Vis uit de oven / in folie (let,
heel)
Ja 2 180 - 200 40 - 60 Opvangbak of ovenschaal op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
Ja 2 175 - 200 50 - 60 Ovenschaal op rooster
Toast
Ja 4 200 2 - 5 Rooster
Vislet/moten vis
Ja 4 200
30 - 40
Steunhoogte 4: rooster
(draai het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
20 - 30 Steunhoogte 3: opvangbak met water
Worstjes/spiezen/spareribs/
hamburgers
Ja 4 200
30 - 50
Steunhoogte 4: rooster
(draai het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
- Steunhoogte 3: opvangbak met water
Gebraden kip 1 - 1,3 kg
-
2
200
55 – 70
Steunhoogte 2: rooster (draai het voedsel
indien nodig om na twee derde van de
bereidingstijd)
3 55 - 65 Steunhoogte 1: opvangbak met water
Gebraden kip 1 - 1,3 kg
-
2
200
60 - 80
Steunhoogte 2: draaispit (indien
bijgeleverd)
3 55 - 65 Steunhoogte 1: opvangbak met water
Rosbief rosé 1 kg
- 2 200 35 - 50
Ovenschaal op rooster (draai het voedsel
indien nodig na twee derde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
- 2 200 60 - 90
Opvangbak of ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na twee
derde van de bereidingstijd om)
Gebakken aardappeltjes
- 2 200 45 - 55
Opvangbak / bakplaat (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van de
bereidingstijd om)
Groentegratin
- 2 200 20 - 30 Ovenschaal op rooster
Lasagne en vlees
Ja 1 - 3 200
50 -
100*
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak of ovenschaal
op rooster
Vlees en aardappelen
Ja 1 - 3 200
45 -
100*
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak of ovenschaal
op rooster
Vis en groente
Ja 1 - 3 180 30 - 50*
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
(verwissel de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak of ovenschaal
op rooster
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een
bepaald gerecht, dat op één of meerdere plaathoogtes tegelijk kan worden
bereid. De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat het gerecht in
de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De
temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de
hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen
waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien
mogelijk taartvormen of ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste
of aardewerken pannen en schalen gebruiken; de bereidingstijden zijn dan
iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende
plaathoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie “CONVECTIEBAKKEN” gebruikt, kunt u verschillende gerechten
die dezelfde bereidingstemperatuur vereisen tegelijkertijd bereiden
(bijvoorbeeld: vis en groenten), op verschillende roosters. De steunhoogtes na
tweederde van de bereidingstijd verwisselen indien nodig. Haal de gerechten
die klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de
oven staan.
Gebak
Bak jn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik
taartvormen van zwart metaal en zet deze altijd op het bijgeleverde
rooster. Voor bereiding op meerdere plaathoogtes selecteert u de functie
met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat
de lucht goed kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste
gedeelte van de taart. Als de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in,
omdat de taart dan mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer
een lagere temperatuur, verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of
meng het beslag voorzichtiger.
Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet
de functie “TURBO HETE LUCHT” worden gebruikt. Als de bodem van de
taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi de
bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin
schenkt.
U kunt de Veiligheidsinstructies, de Handleiding, de Productche en de Energiegegevens
downloaden:
Op onze website docs . whirlpool . eu
Gebruik makend van de QR-code
Anders, contacteer onze Klantenservice (Het telefoonnummer staat in het garantieboekje).
Wanneer u contact neemt met de Klantenservice, gelieve de codes te vermelden die op het
identicatieplaatje van het apparaat staan.
Model: xxxXXXXxx
X
X
XX
X
X
XXX
X
X
XXX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Gebraden vlees
U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt
is voor de afmetingen van het te bereiden vlees. Schenk bij gebraden
vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens
de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het
gebraden vlees na aoop van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of
dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte,
zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben
een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een lagere plaathoogte om
te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde
van de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder
het rooster te plaatsen waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te
vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en
gevogelte. Steek het vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw en
controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan de
voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te
voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een
halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van
een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint.
Het handvat dient om het vlees na aoop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na twee derde
van de bereidingsduur de mozzarella over de pizza.
REINIGEN EN ONDERHOUD
Zorg ervoor dat de oven afgekoeld is vooraleer te onderhouden of te reinigen. Gebruik geen stoomreinigers. Gebruik geen staalwol,
schuursponsjes of schurende/bijtende reinigingsproducten, omdat deze het oppervlak van het apparaat kunnen beschadigen. Draag
beschermende handschoenen. De oven moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet voordat u onderhoudswerkzaamheden uitvoert.
EXTERNE OPPERVLAKKEN
Reinig de oppervlakken met een vochtige doek. Als ze zeer vuil zijn, voeg dan
een paar druppels neutraal afwasmiddel toe aan het water. Afdrogen met een
droge doek. Gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een
dergelijk product per ongeluk in contact komt met de oppervlakken van het
apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtig microvezeldoekje.
INTERNE OPPERVLAKKEN
Na elk gebruik moet de oven afkoelen en dan gereinigd worden, bij voorkeur
wanneer die nog warm is, om afzettingen of vlekken veroorzaakt door
voedselresten te verwijderen. Laat voor het drogen van condens die zich heeft
gevormd vanwege het breiden van voedsel met een hoog vochtgehalte de
oven volledig afkoelen en veeg het af met een doek of spons. Maak het glas van
de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel.
ACCESSOIRES
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast
met handschoenen als ze nog heet zijn. Voedselresten kunnen met een
afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT OMLAAG ZETTEN (alleen bij
sommige modellen)
Het bovenste verwarmingselement van de grill kan omlaag worden gezet, om
het bovenste paneel van de oven te kunnen reinigen. Verwijder de steunen van
de accessoires aan de zijkanten. Trek voorzichtig het verwarmingselement naar
buiten (1) en breng het naar beneden (2). Om het verwarmingselement terug
te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de
daarvoor bestemde steunen aan de zijkant (3).
1 2 3
DE DEUR VERWIJDEREN EN TERUGPLAATSEN
Om de deur te verwijderen opent u deze volledig en brengt u de
vergrendelingen naar beneden totdat ze ontgrendeld zijn (1). Sluit de deur zo
ver mogelijk. Houd de deur stevig met beide handen beet – niet vasthouden
aan de handgreep. Verwijder de deur door deze te blijven sluiten en
tegelijkertijd omhoog te trekken totdat het loshaakt uit zijn zitting (2). Zet de
deur opzij en laat deze op een zachte ondergrond rusten.
1
b
a
2
a
b
~15°
Monteer de deur opnieuw door deze te bewegen in de richting van de oven, de
haken van de scharnieren uit te lijnen met de zitting en het bovenste deel op de
zitting vast te zetten.
Laat de deur zakken en doe deze vervolgens volledig open. Breng de
vergrendelingen omlaag naar hun oorspronkelijke positie (3): Zorg ervoor dat ze
volledig naar beneden staan.
Zachtjes drukken, om te controleren of de vergrendelingen in de juiste positie
staan.
3
b
a
Probeer de deur te sluiten en controleer of het in lijn met het bedieningspaneel
is. Als dit niet het geval is herhaalt u de bovenstaande stappen: Als het niet
goed werkt kan de deur beschadigd raken.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Koppel de oven los van het elektriciteitsnet, schroef het beschermkapje van de
lamp, vervang de lamp en schroef het beschermkapje weer op de lamp.
Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Let op: Gebruik alleen halogeenlampen van 20-40 W/230 V, type G9, T300°C.
De lamp die in het product wordt gebruikt is speciek ontworpen voor
huishoudapparaten en is niet geschikt voor ruimteverlichting (EC-Richtlijn Nr.
244/2009). De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Consumentenservice. Raak de
halogeenlampen niet met blote handen aan omdat vingerafdrukken ze kunnen
beschadigen. Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
STORINGEN VERHELPEN
Wat moet u doen als... Mogelijke oorzaken Oplossingen
De oven werkt niet. Stroomonderbreking.
Loskoppeling van het elektriciteitsnet.
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is
aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem
opgelost is.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKH 2012 IX Daily Reference Guide

Type
Daily Reference Guide