Scholtes FN 66 (AN), FN 66 T XA, FN 66 XA, FNG 66 (MI), FNG 66 (MT) Gebruikershandleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Scholtes FN 66 (AN) Gebruikershandleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
FN 66
FN 66 XA
FNG 66
FN 66 T XA
FN 66 T
InhoudInhoud
InhoudInhoud
Inhoud
Installatie, 2-3Installatie, 2-3
Installatie, 2-3Installatie, 2-3
Installatie, 2-3
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Technische gegevens
Beschrijving van het apparaat, 4Beschrijving van het apparaat, 4
Beschrijving van het apparaat, 4Beschrijving van het apparaat, 4
Beschrijving van het apparaat, 4
Aanzichttekening
Bedieningspaneel
Display
Starten en gebruik, 5-11Starten en gebruik, 5-11
Starten en gebruik, 5-11Starten en gebruik, 5-11
Starten en gebruik, 5-11
Eerste ontsteking
De klok instellen
De timer instellen
Kinderslot
De oven starten
Mijn recepten
De bereiding programmeren
Praktische kooktips
Kooktabel
Voorzorgsmaatregelen en advies, 12Voorzorgsmaatregelen en advies, 12
Voorzorgsmaatregelen en advies, 12Voorzorgsmaatregelen en advies, 12
Voorzorgsmaatregelen en advies, 12
Algemene veiligheid
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubehoud
Onderhoud en verzorging, 13-14Onderhoud en verzorging, 13-14
Onderhoud en verzorging, 13-14Onderhoud en verzorging, 13-14
Onderhoud en verzorging, 13-14
De elektrische stroom afsluiten
Reinigen van het apparaat
De ovendeur reinigen
Vervangen van het lampje
Service
Automatische reiniging PYROLYSE
GebruiksaanwijzingGebruiksaanwijzing
GebruiksaanwijzingGebruiksaanwijzing
Gebruiksaanwijzing
OVENOVEN
OVENOVEN
OVEN
Deutsch, 15
DE
Nederlands, 1
NL
NL
Polski, 29
PL
, 43
RS
NL
2
VentilatieVentilatie
VentilatieVentilatie
Ventilatie
Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is
het noodzakelijk de achterkant van het meubel te
verwijderen. Het dient de voorkeur de oven op twee
houten balken te plaatsen of eventueel op een
enkele plank die een opening heeft van tenminste 45
x 560 mm (
zie afbeeldingen
).
Centreren en bevestigenCentreren en bevestigen
Centreren en bevestigenCentreren en bevestigen
Centreren en bevestigen
Regel de 4 stelvoetjes aan de zijkant van de oven in
overeenkomst met de 4 gaten in de lijst, afhankelijk
van de dikte van de zijkant van het meubel:
als de dikte 20 mm is:
verwijder het regelbare
gedeelte van het stelvoetje
(
zie afbeelding
);
als de dikte 18 mm is: gebruik
de eerste gleuf zoals door de
fabriek is voorzien (
zie
afbeelding
);
als de dikte 16 mm is: gebruik
de tweede gleuf (
zie
afbeelding
).
Om het apparaat aan het keukenkastje te
bevestigen: open de ovendeur en schroef de 4
houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand.
! Alle beschermende onderdelen moeten zodanig
worden bevestigd dat ze niet kunnen worden
verwijderd zonder het gebruik van gereedschap.
! Bewaar dit instructieboekje zorgvuldig voor
eventuele raadpleging in de toekomst. Wanneer u
het product weggeeft, verkoopt, of wanneer u
verhuist, dient u dit boekje bij het apparaat te
bewaren zodat waarschuwingen en informatie
betreffende werking voorhanden blijven.
! Lees de instructies aandachtig door: u vindt er
belangrijke informatie betreffende installatie, gebruik
en veiligheid.
PlaatsingPlaatsing
PlaatsingPlaatsing
Plaatsing
! Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor
kinderen en dient daarom te worden verwijderd volgens
de geldende normen voor gescheiden afvalverzameling
(
zie Voorzorgsmaatregelen en advies
).
! De installatie moet worden uitgevoerd door een
bevoegde installateur en volgens de instructies van
de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade
berokkenen aan personen, dieren of dingen.
InbouwInbouw
InbouwInbouw
Inbouw
Voor een goede werking van het apparaat moet het
keukenmeubel de juiste kenmerken hebben:
de zijkanten van de kastjes die aan de oven
grenzen moeten hittebestendig zijn;
in het bijzonder moet, in geval van meubels met
fineer, de lijm bestand zijn tegen temperaturen
van 100°C;
voor het inbouwen van de oven, zowel onder het
aanrecht (
zie figuur
) als in stapelbouw, dient het
meubel de volgende afmetingen te hebben:
! Nadat het apparaat is ingebouwd mag er geen
contact meer mogelijk zijn met de elektrische
onderdelen. Het energieverbruik dat staat
aangegeven op het typeplaatje is gebaseerd op dit
soort installatie.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
InstallatieInstallatie
InstallatieInstallatie
Installatie
560 mm
.
45 m
m
.
3
NL
TYPEPLAATJE
Afmetingen
breedte 43,5 cm
hoogte 32 cm
diepte 41,5 cm
Inhoud liter 58
Elektrische
aansluitingen
spanning 220-240V ~ 50Hz
maximum opgenomen
vermogen 2800W
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/EG op het
etiket van elektrische ovens.
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie
Natuurlijk - verwarmingsfunctie:
Traditioneel;
Energieverbruikverklaring
Klasse geforceerde convectie -
verwarmingsfunctie:
Braden.
Deze apparatuur voldoet aan
de volgende EU voorschriften:
2006/95/EEG van 12/12/06
(Laagspanning) en
daaropvolgende wijzigingen
2004/108/EEG van 15/12/04
(Elektromagnetische
Compatibiliteit) en
daaropvolgende wijzigingen -
93/68/EEG van 22/07/93 en
daaropvolgende wijzigingen.
2002/96/CE en daaropvolgende
wijzigingen.
1275/2008 Stand-by/off mode
Elektrische aansluitingElektrische aansluiting
Elektrische aansluitingElektrische aansluiting
Elektrische aansluiting
! De ovens met driepolige voedingskabel werken
met de wisselstroom, spanning en frequentie die
aangegeven staan op het typeplaatje op het
apparaat (
zie onder
).
Monteren voedingskabelMonteren voedingskabel
Monteren voedingskabelMonteren voedingskabel
Monteren voedingskabel
1. Licht de lipjes aan de
zijkant van het deksel
van het klemmenbord
op met een
schroevendraaier: trek
het deksel van het
klemmenbord open (
zie
afb.
).
2. De voedingskabel in
werking stellen: draai
de schroef van de
kabelklem en de drie
schroeven van de
contacten L-N-
los,
en bevestig de draden
onder de schroeven
met inachtneming van
de kleuren: Blauw (N)
Bruin (L) Geel-Groen
(
zie afbeelding
).
3. Maak de kabel vast
aan de daarvoor
bestemde kabelklem.
4. Sluit het deksel van het klemmenbord.
Het aansluiten van de voedingskabel aan hetHet aansluiten van de voedingskabel aan het
Het aansluiten van de voedingskabel aan hetHet aansluiten van de voedingskabel aan het
Het aansluiten van de voedingskabel aan het
elektrische netelektrische net
elektrische netelektrische net
elektrische net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die
genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het
typeplaatje(
zie hiernaast
).
Wanneer het apparaat rechtstreeks op het
elektriciteitsnet wordt aangesloten moet u tussen het
apparaat en het net een meerpolige schakelaar
aanbrengen met een afstand tussen de contacten
van minstens 3 mm, aangepast aan het elektrische
vermogen en voldoend aan de geldende normen (de
aarding mag niet worden onderbroken door de
schakelaar). De voedingskabel moet zodanig
worden geplaatst dat hij nergens een temperatuur
bereikt van 50°C hoger dan de kamertemperatuur.
! De installateur is verantwoordelijk voor een correcte
elektrische aansluiting en de inachtneming van de
veiligheidsnormen.
Vóór het aansluiten moet u controleren dat:
de contactdoos geaard is en voldoet aan de
geldende normen;
de contactdoos in staat is het maximale
vermogen van het apparaat te verdragen, zoals
aangegeven op het typeplaatje (
zie onder
);
de spanning zich bevindt tussen de waarden die
staan aangegeven op het typeplaatje (
zie onder
);
de contactdoos en de stekker van het apparaat
overeenkomen. Als dat niet zo is, dient u ofwel de
stekker ofwel de contactdoos te vervangen;
gebruik geen verlengsnoeren of dubbelstekkers.
! Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de
elektrische kabel en de contactdoos gemakkelijk te
bereiken zijn.
! De kabel mag niet gebogen of samengedrukt
worden.
! De kabel moet van tijd tot tijd worden
gecontroleerd en mag alleen door erkende monteurs
worden vervangen (
zie Service
).
!
De fabrikant kan nergens aansprakelijk voorDe fabrikant kan nergens aansprakelijk voor
De fabrikant kan nergens aansprakelijk voorDe fabrikant kan nergens aansprakelijk voor
De fabrikant kan nergens aansprakelijk voor
worden gesteld als deze normen niet wordenworden gesteld als deze normen niet worden
worden gesteld als deze normen niet wordenworden gesteld als deze normen niet worden
worden gesteld als deze normen niet worden
nageleefd.nageleefd.
nageleefd.nageleefd.
nageleefd.
N
L
NL
4
Beschrijving van het apparaatBeschrijving van het apparaat
Beschrijving van het apparaatBeschrijving van het apparaat
Beschrijving van het apparaat
AanzichttekeningAanzichttekening
AanzichttekeningAanzichttekening
Aanzichttekening
BedieningspaneelBedieningspaneel
BedieningspaneelBedieningspaneel
Bedieningspaneel
DisplayDisplay
DisplayDisplay
Display
Aanwijzer
Geselecteerd Menu
Aanwijzer
Temperatuur
Aanwijzers
Voorverwarming
Geeft suggesties over hoe
de oven te gebruiken of
geeft aan wat de oven
aan het doen is
UUR;
KOOKTIJD;
EINDE BEREIDING.
Symbool geselecteerde bereiding/
symbool aangeraden ovenrooster
Aanwijzer
Deurblokkering
Bedieningspaneel
Rooster GRILL
Rooster LEKPLAAT
GLEUVEN om
roosters in te
schuiven
positie 5
positie 4
positie 3
positie 2
positie 1
ON/OFF
Regelen
Temperatuur
Toets
OK
DISPLAY
Toets
Blokkering
Bedieningspaneel
Selectie
Programma's
Regelen
Tijden
Pijl
Omlaag
Toets -
Toets +
Pijl
Omhoog
Toets
Instellingen
START/
STOP
5
NL
! Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven
minstens een uur leeg te laten functioneren, op
maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat
u de oven heeft uitgeschakeld, opent u de ovendeur
en lucht u het vertrek. De lucht die u ruikt komt door
het verdampen van de middelen die worden
gebruikt om de oven te beschermen.
! Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u
riskeert hiermee het email te beschadigen.
! Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde
roosters.
! In het geval van bereidingen waar het gerecht moet
rijzen raden we u aan de deur niet te openen om het
resultaat ervan niet te bederven.
! Door het ingedrukt houden van toetsen
, - en
+kan snel door de lijsten of ingestelde waarden
worden gescrolled.
! Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het
UNIVERSEEL Menu
! Als de gebruiker bij het inschakelen van het
display geen enkele toets aanraakt, zal het display
automatisch na 2 minuten uitgaan.
VentilatorVentilator
VentilatorVentilator
Ventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden,
brengt een ventilator een luchtstroom teweeg die
tussen het bedieningspaneel en de ovendeur naar
buiten komt.
! Aan het einde van de kooktijd wordt de ventilator
in- en uitgeschakeld totdat de oven voldoende is
afgekoeld.
OvenverlichtingOvenverlichting
OvenverlichtingOvenverlichting
Ovenverlichting
Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder
willekeurig moment aan worden gedaan door de
ovendeur te openen.
Eerste ontstekingEerste ontsteking
Eerste ontstekingEerste ontsteking
Eerste ontsteking
Na het aansluiten op het elektrische net, bij de
eerste inbedrijfstelling, doet u het bedieningspaneel
aan door te drukken op de toets
. In het menu
verschijnt een talenlijst. Selecteer de gewenste taal
door middel van de toetsen
en . Druk “OK” om
te bevestigen.
Zodra u een keuze heeft gemaakt toont het display
de volgende parameters:
TAAL Selecteren van de taal
TIJD Instellen van de tijd
GELUID Geluid van de toetsen
NU LATEN ZIEN Weergave klok
TIMER Instelling timer
PYROLYSE Keuze PYROLYSE
UIT Het menu verlaten
! Nadat u de taal heeft gekozen in het menu, en
nadat er 60 seconden zijn verstreken sinds u hem
niet meer heeft gebruikt, zal het display overgaan
naar het UNIVERSEEL menu.
De klok instellenDe klok instellen
De klok instellenDe klok instellen
De klok instellen
Om de klok in te stellen, doet u de oven aan door te
drukken op de
te drukken; druk op de toets
“MENU” en volg de aangegeven procedure.
1. selecteer de optie TIJD en druk op “OK” om te
wijzigen;
2. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
3. instellen met de toetsenSIZE 24
- en +;
4. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
De timer instellenDe timer instellen
De timer instellenDe timer instellen
De timer instellen
U kunt de timer zowel met de oven aan als met de
oven uit instellen.
Als de oven uit is:Als de oven uit is:
Als de oven uit is:Als de oven uit is:
Als de oven uit is:
1. druk op de toets ”MENUS”.
2. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
3. instellen met de toetsenSIZE 24
- en +;
4. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
Als de oven aan is:Als de oven aan is:
Als de oven aan is:Als de oven aan is:
Als de oven aan is:
1. druk op de toets ”MENUS”.
2. selecteer de optie TIMER en druk op “OK” om te
wijzigen;
3. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
4. instellen met de toetsenSIZE 24
- en +;
5. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
6. eenmaal ingesteld kan de oven uitgezet worden.
Op het display wordt de timer weergegeven: als de
tijd verstreken is hoort u een geluidssignaal dat
ofwel vanzelf na een minuut uitgaat of door uzelf kan
worden afgezet door op een willekeurig symbool te
drukken.
! De timer heeft geen invloed op het in- of
uitschakelen van de oven.
KinderslotKinderslot
KinderslotKinderslot
Kinderslot
Door middel van de Kinderslot functie kunt u de
toetsen van de oven blokkeren.
Om deze functie in te schakelen drukt u op de
toets, de optie ACTIVEREN en daarna de “OK” toets
selecteren om te bevestigen.
Om de functie uit te schakelen, de hierboven
beschreven procedure herhalen en de optie NIET
ACTIVEREN selecteren.
Het kinderslot kan zowel geactiveerd worden met de
oven aan als met de oven uit. Het kinderslot kan in
alle voorgaande gevallen worden uitgeschakeld, ook
wanneer de oven de bereiding heeft beëindigd.
Starten en gebruikStarten en gebruik
Starten en gebruikStarten en gebruik
Starten en gebruik
NL
6
eenvoudigste tot de ingewikkeldste: temperatuur,
warmtebron, vochtigheidsgraad en geforceerde
luchtcirculatie zijn waarden die automatisch onder
controle worden gehouden. Dit hoofdstuk is
vervaardigd met de zeer gewaardeerde medewerking
van onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn advies
op te volgen en van zijn ervaring te profiteren om altijd
een perfect resultaat te bereiken. De kookfuncties, de
temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de
oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het beste
resultaat. Voor iedere
UNIVERSELEUNIVERSELE
UNIVERSELEUNIVERSELE
UNIVERSELE functie vindt u in
de volgende tabel informatie of het gerecht in de
koudekoude
koudekoude
koude of
warmewarme
warmewarme
warme oven moet worden geplaatst. Als u
zich aan deze aanwijzingen houdt, is een optimaal
resultaat gegarandeerd. Als u gerechten in een warme
oven wilt plaatsen, moet u wachten tot het einde van
de voorverwarming, aangegeven met een
opeenvolging van geluidssignalen. De temperatuur
wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen
soort bereiding; toch kunt u de temperatuur veranderen
om hem aan te passen voor een specifiek recept dat u
wilt bereiden. Het is ook mogelijk een bereidingstijd
met een onmiddellijke of uitgestelde start in te stellen.
Programma
MULTILEVELMULTILEVEL
MULTILEVELMULTILEVEL
MULTILEVEL
Alle verwarmingselementen gaan aan en de
ventilator gaat draaien. Aangezien de warmte in de
hele oven constant is, zorgt de lucht dat de
gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en
gebakken worden. Het is mogelijk maximaal drie
roosters tegelijk te gebruiken.
Programma
BARBECUEBARBECUE
BARBECUEBARBECUE
BARBECUE
Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Het
koken onder de grill is vooral aan te raden voor
gerechten die een hoge en directe temperatuur aan
de buitenkant nodig hebben. Kook met de ovendeur
dicht.
Programma
GRILL-DRAAISPITGRILL-DRAAISPIT
GRILL-DRAAISPITGRILL-DRAAISPIT
GRILL-DRAAISPIT
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en het
draaispit komt in beweging. Deze functie is optimaal
voor het braden aan het draaispit. Kook met de
ovendeur dicht.
Programma
GRATINERENGRATINEREN
GRATINERENGRATINEREN
GRATINEREN
De bovenste en cirkelvormige
verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
gaat draaien. Hiermee wordt de rechtstreekse
bovenhitte van de grill gecombineerd met de
geforceerde luchtcirculatie in de oven. Ideaal voor
gegratineerde schotels, lasagne, enz…
Kook met de ovendeur dicht.
De oven startenDe oven starten
De oven startenDe oven starten
De oven starten
! Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het
UNIVERSEEL Menu
! Om terug te keren naar het hoofdscherm van het
programmaselectie menu, op de “P” toets drukken.
1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van
de
toets.
2. Het display laat zien:
AUTOMATISCHE
UNIVERSELE
MIJN RECEPTEN
met de eerst geselecteerde optie (zwarte tekst op
witte achtergrond)
3. Door middel van de toetsen
of het gewenste
programma selecteren en bevestigen door op “OK” te
drukken. Het display laat nu de kookprogramma’s zien.
4. Door middel van de toetsen
of het gewenste
kookprogramma selecteren en op “OK” drukken om
te bevestigen.
5. Druk op de “START/STOP” toets om de bereiding
te starten.
6. De oven begint met voorverwarmen.
7. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle
aanwijzers van de voorverwarming geven aan dat de
voorverwarming compleet is.
8. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door te drukken op de
“°C” toets, instellen met de toetsen
- of +en
bevestigen door op “OK” te drukken (alleen voor
UNIVERSELE bereidingen).
- de duur van de bereiding programmeren (alleen
voor UNIVERSELE bereidingen);
- de bereiding onderbreken door op de toets
“START/STOP” te drukken;
- de timer
instellen ;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets
.
9. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur
niet te laag is geworden, gaat de oven automatisch
terug naar het punt waar het koken is onderbroken.
De geprogrammeerde functies worden echter niet
onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van
de stroom opnieuw in te stellen.
UNIVERSELE kookprogramma’sUNIVERSELE kookprogramma’s
UNIVERSELE kookprogramma’sUNIVERSELE kookprogramma’s
UNIVERSELE kookprogramma’s
! Alle programma’s hebben een vooringestelde
kooktemperatuur. Deze kan handmatig worden
aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de
30°C en de 300°C (indien mogelijk).
De
UNIVERSELE UNIVERSELE
UNIVERSELE UNIVERSELE
UNIVERSELE programma’s omvatten alle
handmatige bereidingen.
Voor iedere bereiding bestuurt de oven de essentiële
gegevens voor het slagen van alle recepten, van de
7
NL
Programma
TRADITIONEELTRADITIONEEL
TRADITIONEELTRADITIONEEL
TRADITIONEEL
Met deze traditionele kookwijze is het beter een
enkel rooster te gebruiken. Aanbevolen kookfunctie
voor langzame bereidingen of au bain-marie. Voor
de bereiding au bain-marie raden wij u aan het water
rechtstreeks in de bakplaat gieten.
Programma
BRADENBRADEN
BRADENBRADEN
BRADEN
De bovenste en cirkelvormige
verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
gaat draaien. Hiermee wordt de rechtstreekse
bovenhitte van de grill gecombineerd met de
geforceerde luchtcirculatie in de oven. Eventueel
verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden;
de warmte dringt gemakkelijker door naar de
binnenkant. Kook met de ovendeur dicht.
Programma
RIJZENRIJZEN
RIJZENRIJZEN
RIJZEN
Het bovenste cirkelvormige verwarmingselement
gaat aan en de ventilator gaat pas in de
verwarmingsfase draaien. De oventemperatuur is
ideaal voor het rijsproces. Houd tijdens het rijzen de
ovendeur dicht.
Programma
BRIOCHEBRIOCHE
BRIOCHEBRIOCHE
BRIOCHE
De gebruikte parameters maken dit
bereidingsprogramma ideaal voor gebak op basis van
natuurlijk gist.
Programma
TAARTTAART
TAARTTAART
TAART
De gebruikte parameters maken dit
bereidingsprogramma ideaal voor alle taartrecepten.
Programma
GEBAKGEBAK
GEBAKGEBAK
GEBAK
Dit kookprogramma is ideaal voor cake, maar niet
voor BRIOCHES en TAARTEN (bv. wel voor kleine
soesjes, cake, enz…).
Programma
WITTE/GOUDBRUINE MERINGUEWITTE/GOUDBRUINE MERINGUE
WITTE/GOUDBRUINE MERINGUEWITTE/GOUDBRUINE MERINGUE
WITTE/GOUDBRUINE MERINGUE
De temperaturen zijn vooringesteld en niet
wijzigbaar. Het programma LICHTGEBAKKEN
MERINGUE is ideaal voor het drogen van
meringues. Het programma DOORGEBAKKEN
MERINGUE is ideaal voor het bereiden van
meringues.
Programma
ONTDOOIENONTDOOIEN
ONTDOOIENONTDOOIEN
ONTDOOIEN
De ventilator achter in de oven doet de lucht op
kamertemperatuur rondom de gerechten circuleren.
Dit is aangewezen voor het ontdooien van iedere
soort etenswaren, maar speciaal voor fijne gerechten
die geen hitte verdragen zoals bijvoorbeeld:
ijstaarten, slagroomtaarten, vruchtentaarten.
Programma’s
LAGE TEMPERATUURLAGE TEMPERATUUR
LAGE TEMPERATUURLAGE TEMPERATUUR
LAGE TEMPERATUUR
Dit soort bereidingen, die al jaren door vakmensen
worden gebruikt, maken het mogelijk de gerechten
(vlees, vis, fruit, groente) op zeer lage temperaturen
(van 85, 95 en 120 °C) te koken; hiermee wordt een
perfecte bereiding gegarandeerd die de smaak op
zijn best doet uitkomen.
De voordelen moeten niet worden onderschat:
aangezien de temperaturen van de bereiding laag
zijn (meestal lager dan de
verdampingstemperatuur), wordt het verlies van
kooksappen, te wijten aan de verdamping,
aanmerkelijk beperkt en wordt het gerecht mals
en zacht;
bij het bereiden van vlees krimpen de spiervezels
minder in dan bij een traditionele bereidingswijze.
U krijgt dus mals vlees dat niet hoeft te ‘rusten’
nadat het uit de oven komt. U moet het vlees
bruinbakken voordat u het in de oven plaatst.
Het luchtdicht bereiden op lage temperatuurHet luchtdicht bereiden op lage temperatuur
Het luchtdicht bereiden op lage temperatuurHet luchtdicht bereiden op lage temperatuur
Het luchtdicht bereiden op lage temperatuur, dat
al sinds 30 jaar door de beroemdste koks wordt
gedaan, biedt vele voordelen:
gastronomische: de geuren worden
geconcentreerd voor het behoud van de
kenmerkende smaken terwijl het gerecht zacht en
mals blijft.
hygiënische: aangezien de hygiënische normen
worden gerespecteerd beschermt deze kookwijze
de etenswaren tegen de schadelijk effecten van
zuurstof en garandeert het een lange
houdbaarheid in de koelkast.
organisatorische: dankzij de lange houdbaarheid
kunt u de gerechten lang van tevoren klaarmaken.
diëtetische: deze bereidingswijze beperkt het
gebruik van vetten waardoor u licht verteerbare
gerechten klaar kunt maken.
economische: het gewichtverlies van de
producten wordt aanzienlijk beperkt.
Voor gebruik van deze techniek moet u dus
beschikken over een vacuümmachine voorzien van
de nodige zakjes. Volg de instructies voor het
luchtdicht verpakken van etenswaren aandachtig
door. De vacuümtechniek maakt ook het
conserveren van rauwe producten mogelijk (fruit,
groente, enz.) en van voorgekookte producten
(traditionele bereiding).
Programma
PASTEURISERENPASTEURISEREN
PASTEURISERENPASTEURISEREN
PASTEURISEREN
Dit soort bereiding is geschikt voor groenten, fruit,
enz…
Kleine bakjes kunnen op 2 niveaus worden geplaatst
(bakplaat 1e niveau en rooster 3e niveau). Laat de
bakjes in de oven afkoelen. Plaats het gerecht in de
koude oven.
NL
8
DraaispitDraaispit
DraaispitDraaispit
Draaispit
Voor het activeren van
het draaispit (
zie afb.
)
gaat u als volgt te
werk:
1. plaats de lekplaat in
stand 1;
2. zet de steun van het
draaispit op de 3e
stand en steek de
vleespen in de speciale
opening achterin de
oven;
3. activeer het draaispit door middel van de functie
.
AUTOMATISCHE kookprogramma’sAUTOMATISCHE kookprogramma’s
AUTOMATISCHE kookprogramma’sAUTOMATISCHE kookprogramma’s
AUTOMATISCHE kookprogramma’s
! Open de ovendeur niet om te voorkomen dat de
tijdsduur en de kooktemperatuur worden ontregeld.
! De
temperatuurtemperatuur
temperatuurtemperatuur
temperatuur en de duur van de bereiding zijn
ingesteldingesteld
ingesteldingesteld
ingesteld en kunnen niet worden gewijzigd door het
systeem
C.O.P.®C.O.P.®
C.O.P.®C.O.P.®
C.O.P.® (
Cottura Ottimale ProgrammataCottura Ottimale Programmata
Cottura Ottimale ProgrammataCottura Ottimale Programmata
Cottura Ottimale Programmata
(Optimale Geprogrammeerde Bereiding)(Optimale Geprogrammeerde Bereiding)
(Optimale Geprogrammeerde Bereiding)(Optimale Geprogrammeerde Bereiding)
(Optimale Geprogrammeerde Bereiding)) die
automatisch een perfect resultaat garandeert. De
bereiding wordt automatisch gestopt en de oven
geeft aan wanneer het gerecht gaar is.
Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer
gewaardeerde medewerking van onze culinaire
expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en
van zijn ervaring te profiteren om altijd een perfect
resultaat te bereiken. De kookfuncties, de
temperaturen en de plaatsing van de gerechten in
de oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het
beste resultaat.
Programma
BRADENBRADEN
BRADENBRADEN
BRADEN
Gebruik deze functie voor het braden van rund-,
kalfs-, varkens- en lamsvlees en kip. Plaats het
gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten
eventueel ook in de warme oven plaatsen. Bij enkele
BRAADPROGRAMMA’s kan het gewenste
bereidingsniveau worden gekozen: DOORBAKKEN,
MEDIUM en ROOD.
Programma
TAARTTAART
TAARTTAART
TAART
Deze functie is ideaal voor alle taartrecepten (die
normaalgesproken aan de onderkant goed gaar
moeten worden). Plaats het gerecht in de koude
oven.
U kunt de gerechten eventueel ook in de warme
oven plaatsen.
Programma
BRIOCHESBRIOCHES
BRIOCHESBRIOCHES
BRIOCHES
Deze functie is ideaal voor gebak en taarten op
basis van bakkersgist. In de koude oven plaatsen:
kunnen echter ook in een warme oven geplaatst
worden.
Programma
CAKECAKE
CAKECAKE
CAKE
Deze functie is ideaal voor alle recepten op basis
van chemisch gist. Plaats het gerecht in de koude
oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de
warme oven plaatsen.
Programma
GEBAKGEBAK
GEBAKGEBAK
GEBAK
Deze functie is ideaal voor alle andere recepten
(zonder gist en geen taarten). Plaats het gerecht in
de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook
in de warme oven plaatsen.
Programma
BROODBROOD
BROODBROOD
BROOD
Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie
het volgende hoofdstuk voor recepten en details.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de
volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen:
houdt u zich aan het recept;
vergeet niet 100 gr (1 dl) koud water te gieten invergeet niet 100 gr (1 dl) koud water te gieten in
vergeet niet 100 gr (1 dl) koud water te gieten invergeet niet 100 gr (1 dl) koud water te gieten in
vergeet niet 100 gr (1 dl) koud water te gieten in
de lekplaat op stand 5de lekplaat op stand 5
de lekplaat op stand 5de lekplaat op stand 5
de lekplaat op stand 5;
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de
warme oven wilt plaatsen, nadat u eerst een ander
gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
“oven te heet” tonen totdat de oventemperatuur de
40° zal hebben bereikt. Nu kunt u het brood in de
oven zetten.
Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg):Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg):
Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg):Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg):
Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg):
Ingrediënten:
650 g meel
350 g water
12 g zout
25 g vers broodgist of 4 zakjes poedergist.
Preparazione:
Meng het meel en het zout in een grote kom.
Doe de gist in lauw water (circa 35 graden).
Maak een kuil in het meel.
Giet er het mengsel van water en gist in
Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is
gevormd dat niet plakkerig is, door het deeg 10
minuten lang met de palm van de hand plat te
drukken en vervolgens weer dicht te vouwen.
Maak een bal van het deeg, doe het in een
slakom en bedek het met plastic folie om te
voorkomen dat de buitenkant ervan uitdroogt. Doe
de slakom in de oven op de handmatige functie
RIJZEN op 40°C en laat het ongeveer 30/45
9
NL
Programma
PIZZERIAPIZZERIA
PIZZERIAPIZZERIA
PIZZERIA
Gebruik deze functie voor het bereiden van pizza’s
(dun deeg). De bijgeleverde vuurvaste steen voor
pizza op de hiervoor bestemde gril op niveau 6.
Voor de ingrediënten, zie de paragraaf met het
PIZZA-recept.
De oven geeft het moment aan waaropDe oven geeft het moment aan waarop
De oven geeft het moment aan waaropDe oven geeft het moment aan waarop
De oven geeft het moment aan waarop het het
best is het gerecht in de oven te plaatsen door
middel van een geluidssignaal en het bericht
ININ
ININ
IN
OVEN PLAATSEN EN OP START DRUKKENOVEN PLAATSEN EN OP START DRUKKEN
OVEN PLAATSEN EN OP START DRUKKENOVEN PLAATSEN EN OP START DRUKKEN
OVEN PLAATSEN EN OP START DRUKKEN.
Mijn receptenMijn recepten
Mijn receptenMijn recepten
Mijn recepten
!
Als een UNIVERSELE functie wordt gekozen en Als een UNIVERSELE functie wordt gekozen en
Als een UNIVERSELE functie wordt gekozen en Als een UNIVERSELE functie wordt gekozen en
Als een UNIVERSELE functie wordt gekozen en
een tijdsduur wordt ingesteld, verschijnt aan heteen tijdsduur wordt ingesteld, verschijnt aan het
een tijdsduur wordt ingesteld, verschijnt aan heteen tijdsduur wordt ingesteld, verschijnt aan het
een tijdsduur wordt ingesteld, verschijnt aan het
eind van de bereiding op het display het schermeind van de bereiding op het display het scherm
eind van de bereiding op het display het schermeind van de bereiding op het display het scherm
eind van de bereiding op het display het scherm
waarop de oven vraagt of de bereidingwaarop de oven vraagt of de bereiding
waarop de oven vraagt of de bereidingwaarop de oven vraagt of de bereiding
waarop de oven vraagt of de bereiding
opgeslagen moet worden.opgeslagen moet worden.
opgeslagen moet worden.opgeslagen moet worden.
opgeslagen moet worden.
De functie MIJN RECEPTEN is alleen geactiveerd
voor UNIVERSELE bereidingen waarbij de tijdsduur
ingesteld is.
De recepten worden pas aan het einde van de
bereiding opgeslagen.
Er kan een beperkt aantal uitvoeringen (totaal 10)
van temperatuurvariatie en de tijdsduur worden
opgeslagen, indien minstens één minuut verloopt
tussen de ene en de uitvoering. Er kunnen maximaal
10 bereidingen worden opgeslagen. Het is mogelijk
om de plaats van het in in beslag te nemen
geheugen te selecteren.
Om de opgeslagen recepten onderling te kunnen
onderscheiden om het zoeken in de lijst te
vergemakkelijken, is de naam waarmee elke
bereiding opgeslagen als volgt opgebouwd:
- MIJN RECEPT + oplopend getal (1, 2, 3, enz….)
- BEGINTEMPERATUUR + MOGELIJK SYMBOOL*
(bv. 170°C)
- DUUR (bv. 00:30)
* Betekenis van de symbolen:
- geen symbool: er is een begintemperatuur
ingesteld die niet meer veranderd is:
-  : de begintemperatuur is veranderd, en alleen
verlaagd;
- : de begintemperatuur is veranderd, en alleen
verhoogd;
-  : de begintemperatuur is veranderd, en zowel
verhoogd als verlaagd.
minuten lang rijzen, of 1 uur lang op
kamertemperatuur (het volume van het deeg moet
verdubbelen).
Breek het deeg door het langzaam te bewerken
en het te verdelen in verschillende broden.
Plaats de broden op ovenpapier (dat op maat
geknipt is voor de lekplaat) op het rooster en
bestrooi ze met meel.
Maak enkele sneden in het brood met een scherp
mes.
Het rooster op ovenstand 2 in de oven plaatsen.
Plaats de lekplaat op stand 5 en giet er 100 grPlaats de lekplaat op stand 5 en giet er 100 gr
Plaats de lekplaat op stand 5 en giet er 100 grPlaats de lekplaat op stand 5 en giet er 100 gr
Plaats de lekplaat op stand 5 en giet er 100 gr
koud water in.koud water in.
koud water in.koud water in.
koud water in.
Plaats het gerecht in de koude oven.
Start de automatische functie
BROOD.
Aan het einde van de kooktijd laat u de broden
rusten op een rooster totdat ze geheel zijn
afgekoeld.
Programma
PIZZAPIZZA
PIZZAPIZZA
PIZZA
Deze functie gebruiken om pizza te bakken (deeg
met een zekere dikte). Zie het volgende hoofdstuk
voor recepten en details. U kunt het gewenste
bereidingsniveau kiezen: MEDIUM, KROKANT en
ZACHT.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de
volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen:
houdt u zich aan het recept;
het gewicht van het deeg moet tussen de 350 g
en de 500 g zijn.
vet de lekplaat en de ovenschalen licht in.
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de
warme oven wilt plaatsen, nadat u eerst een ander
gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
“oven te heet” tonen totdat de oventemperatuur de
120° zal hebben bereikt. Nu kunt u de pizza in de
oven zetten.
Recept voor PIZZA:Recept voor PIZZA:
Recept voor PIZZA:Recept voor PIZZA:
Recept voor PIZZA:
Recept voor 3 of 4 pizza’s: 1000 g meel, 500 g
water, 20 g zout, 20 g suiker, 10 cl olijfolie, 20 g
bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist)
Rijzen op kamertemperatuur: 1 uur of handmatige
functie RIJZEN op 40°. Laat circa 30/45 minuten
rijzen.
Plaats het gerecht in de koude oven.
Start de bereiding
PIZZA.
NL
10
De bereiding programmerenDe bereiding programmeren
De bereiding programmerenDe bereiding programmeren
De bereiding programmeren
De duur programmerenDe duur programmeren
De duur programmerenDe duur programmeren
De duur programmeren
! U kunt de duur alleen instellen voor UNIVERSELE
bereidingen.
! Ook voor het starten van een kookprogramma met
de toets “START/STOP” kan geprogrammeerd
worden.
Druk op de knop
, daarna:
1. Selecteer de optie DUUR en druk “OK” om te
bevestigen.
2. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
3. instellen met de toetsenSIZE 24
- en +;
4. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
5. Na afloop van de bereidingstijd wordt een
geluidssignaal afgegeven en gaat de oven uit.
B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur
van 1 uur en 15 minuten. Het programma stopt
automatisch om 10:15.
Programmeren van een uitgestelde bereidingProgrammeren van een uitgestelde bereiding
Programmeren van een uitgestelde bereidingProgrammeren van een uitgestelde bereiding
Programmeren van een uitgestelde bereiding
! Als u een kookduur instelt, kunt u een uitgestelde
kooktijd programmeren.
! De programmering is alleen mogelijk nadat een
kookprogramma, zonder dit te starten, is
geselecteerd.
1. Druk op de toets
en volg de procedure van de
duur van punt 1 t/m 3.
2. Selecteer de optie EINDE BEREIDING en druk
“OK” om te bevestigen.
3. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
4. instellen met de toetsenSIZE 24
- en +;
5. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
6. Druk op de toets “START” voor het inschakelen
van de programmering.
7. Na afloop van de bereidingstijd wordt een
geluidssignaal afgegeven en gaat de oven uit.
B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur
van 1 uur en 15 minuten en de eindtijd om 12:30.
Het programma zal automatisch om 11:15:00
beginnen.
Het bericht op het display WACHT geeft aan dat er
een programmering is uitgevoerd. Op het display
verschijnen de eindtijd en de duur van de bereiding.
U kunt de eindtijd wijzigen totdat de oven “wacht op
koken”, zoals aangegeven in bovenstaande
procedure. Om een programma te annuleren de
oven uitzetten
.
Praktische kooktipsPraktische kooktips
Praktische kooktipsPraktische kooktips
Praktische kooktips
! Gebruik voor het koken met de heteluchtoven nooit
de standen 1 en 5: in deze standen zou de hete
lucht de fijne gerechten kunnen verbranden.
! Bij de functies BARBECUE raden wij u aan de
lekplaat op stand 1 te zetten om eventueel vet of jus
op te vangen.
MULTILEVEL
Plaats de lekplaat op de onderste stand en de
roosters op de hoogste.
PIZZA of FOCACCIA
Gebruik een lichte aluminium ovenschaal met een
maximum diameter van 30 cm en zet hem op het
bijgeleverde ovenrooster.
Bij zeer gevulde pizza’s raden wij aan de
mozzarella of andere kaas pas halverwege de
kooktijd toe te voegen.
BARBECUE
De oven 5 minuten voorverwarmen.
Kook de gerechten met de ovendeur dicht.
Plaats de grill op stand 3 of 4, plaats de
gerechten op het midden van de grill.
Deze functie is geschikt voor: aanbraden,
gratineren, kleuren van meringues, tosti, kleine
grill met dun en mager vlees.
We raden u aan het vermogen op de maximale
stand te zetten. Het is normaal dat het bovenste
verwarmingselement niet constant aan blijft: zijn
werking wordt geregeld door een thermostaat.
11
NL
Kooktabel
Functies
Gerechten
Gewicht
(kg)
Bereiding
op aantal
roosters
Roosterstanden
Voorverwarmen
Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Duur
bereiding
(minuten)
Universeel
Aantal Lekplaat Rooster 1 Rooster 2
Taart*
Taart
1
2
2
1
3
Ja
Ja
200
200
30-40
30-40
Pizza
1
2
2
1
3
Ja
Ja
220
220
25-30
25-30
Brioche*
Panettone
1
1 of 2
Ja
160 45-60
Gebak*
Soesjes
1
3
2
1
3
5
Ja
Ja
190
190
25-30
30-40
Koekjes
3 1 3 5
Ja
180 20-30
Pasteitjes
3 1 3 5
Ja
200 40-50
Cake
1 2
Ja
160 60-75
Biscuitgebak
1
2
2
1
3
Ja
Ja
180
180
30-35
35-40
Multilevel*
Crème Caramel
(au bain marie)
2 1 3
Ja
170 35-45
Groot stuk vlees
1 2
Ja
160 90-240
Braden*
Varkensvlees,
kalfsvlees…
1 1 2
Nee
200 35-75
Groot stuk
gevogeltegebraad
1 1 2
Nee
190 90-120
Gratineren*
Gratineren
1
2 of 3
Nee
190 40-60
Grill-Barbecue*
Runderentrecôte
1 1
3 of 4
Nee
270-300 20-30
Saucijzen
1 1
4 à 5
Nee
270-300 10-20
Varkenskarbonade
1 1 4
Nee
270-300 15-25
Bacon
1 1 5
Nee
270-300 3-6
Rijzen*
Rijzen
1 2
Nee
40
Witte merengues*
Witte merengues
3 1 3 5
Nee
70
8-12 uur
Goudbruine
merengues
Goudbruine
merengues
3 1 3 5
Nee
110
1,5-2 uur
Lage temperatuur
85°C*
Vlees/Vis
3 1 3 5
Nee
85 90-180
Pasteuriseren
Fruit, groente, enz.
1 2
Ja
110
Automatisch
Brood
Brood (zie recept)
1 1 5**
1 of 2
Nee
Braadstuk
Gebraden vlees
1 1 2
Nee
Gebak
Gebak
1 2
Nee
Taart
Taart
1 2
Nee
Brioche Brioche
1 2
Nee
Cake
Cake
1 2
Nee
Pizza
Pizza (zie recept)
1 2
Nee
Pizza**
Zeer dunne pizza’s
1
4 +
pizzastee
n
Ja
* De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden.
De opwarmingstijden van de oven zijn vooringesteld en kunnen niet handmatig worden gewijzigd.
*** Zoals het recept aangeeft, dient u 100 gr water in de lekplaat toe te voegen.
Servicedienst
Belangrijk:Belangrijk:
Belangrijk:Belangrijk:
Belangrijk:
Het apparaat is voorzien van een automatisch diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze
kunt u op het display aflezen met berichten zoals: “F” gevolgd door enkele nummers.
In dit geval moet u de technische dienst inschakelen.
! Wendt u nooit tot niet erkende monteurs.
Dit dient u door te geven:Dit dient u door te geven:
Dit dient u door te geven:Dit dient u door te geven:
Dit dient u door te geven:
Het soort storing;
Het model apparaat (Mod.)
Het serienummer (S/N)
Deze laatste informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat
NL
12
Voorzorgsmaatregelen en adviesVoorzorgsmaatregelen en advies
Voorzorgsmaatregelen en adviesVoorzorgsmaatregelen en advies
Voorzorgsmaatregelen en advies
! Dit apparaat is ontworpen en vervaardigd volgens de
geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient
ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheidAlgemene veiligheid
Algemene veiligheidAlgemene veiligheid
Algemene veiligheid
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg
gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het
onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de
oven om het apparaat te verplaatsen.
Raak het apparaat niet blootsvoets of met natte handen
of voeten aan.
Het apparaat dient gebruikt te worden om
voedsel te bereiden. Het mag uitsluitend
door volwassenen worden gebruikt en
alleen volgens de instructies die in deze
handleiding beschreven staan. Elk ander
gebruik (bv.: verwarming van ruimten) is
als oneigenlijk te beschouwen en dus
gevaarlijk. De fabrikant kan niet
aansprakelijk worden gesteld voor
eventuele schade die te wijten is aan
onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik.
Tijdens het gebruik van de oven worden deTijdens het gebruik van de oven worden de
Tijdens het gebruik van de oven worden deTijdens het gebruik van de oven worden de
Tijdens het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen vanverwarmingselementen en enkele delen van
verwarmingselementen en enkele delen vanverwarmingselementen en enkele delen van
verwarmingselementen en enkele delen van
de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan ende ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en
de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan ende ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en
de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en
houd kinderen op een afstand.houd kinderen op een afstand.
houd kinderen op een afstand.houd kinderen op een afstand.
houd kinderen op een afstand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine
keukenapparaten op warme delen van de oven
terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden
vast: aan de zijkant zou het heet kunnen zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te
zetten en eruit te halen.
Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de
oven plotseling aan zou worden gezet zou dit materiaal
vlam kunnen vatten.
Controleer altijd dat de knoppen in de stand “”/”
staan als het apparaat niet wordt gebruikt.
Trek nooit de stekker aan het snoer uit het stopcontact,
maar pak altijd de stekker direct beet.
Maak het apparaat niet schoon of voer geen onderhoud
uit als de stekker nog in het stopcontact zit.
Probeer in geval van storingen nooit zelf de interne
mechanismen van het apparaat te repareren. Neem
contact op met de Technische Dienst (
zie Service
).
Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen
(kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk,
sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet de
nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat, tenzij
onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor
hun veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat
werkt.
Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
Afvalverwijdering
Het verwijderen van het verpakkingsmateriaal: houdt u
aan de plaatselijke normen zodat het materiaal
hergebruikt kan worden.
De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende
afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
(AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet met
het normale afval mag worden meegegeven. De
verwijderde apparaten moeten apart worden opgehaald
om het terugwinnen en recyclen van de materialen
waaruit ze bestaan te optimaliseren en te voorkomen dat
er eventuele schade voortvloeit voor de gezondheid en
het milieu. Het symbool van de afvalemmer met een kruis
staat op alle producten om de consument eraan te
herinneren dat dit gescheiden afval is. Om meer
informatie te verkrijgen betreffende een juiste
verwijdering van huishoudapparaten kan de consument
zich richten tot de gemeentelijke reinigingsdienst of de
verkopers.
Energiebesparing en milieubehoudEnergiebesparing en milieubehoud
Energiebesparing en milieubehoudEnergiebesparing en milieubehoud
Energiebesparing en milieubehoud
Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot
aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat de
elektriciteitscentrales minder worden belast tijdens het
‘spitsuur’. De optie waarmee u programma’s
voorprogrammeert, in het bijzonder de “uitgestelde
kooktijd” (
zie Programma’s
) en de “verlate automatische
reiniging” (
zie Onderhoud en verzorging
), kunnen u
hierbij helpen.
Houdt bij de functie GRATINEREN altijd de ovendeur
dicht: u bereikt betere kookresultaten en een
aanzienlijke energiebesparing (circa 10%).
Houd de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed
aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen.
! Dit product voldoet aan de eisen die gesteld
worden door de nieuwe Europese Richtlijn voor
energiebesparing voor apparaten in de standby-
stand. Wanneer 2 minuten lang geen handelingen
worden uitgevoerd, gaat het apparaat automatisch in
de standy-stand. De standby-stand wordt
weergegeven middels het "toets Klok" op een lage
verlichtingssterkte. Wanneer weer een handeling
aan het apparaat wordt uitgevoerd, gaat het
systeem onmiddellijk weer over in de operationele
stand.
13
NL
Onderhoud en verzorgingOnderhoud en verzorging
Onderhoud en verzorgingOnderhoud en verzorging
Onderhoud en verzorging
De elektrische stroom afsluitenDe elektrische stroom afsluiten
De elektrische stroom afsluitenDe elektrische stroom afsluiten
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Reinigen van het apparaatReinigen van het apparaat
Reinigen van het apparaatReinigen van het apparaat
Reinigen van het apparaat
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij
staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met
een spons en een sopje worden afgenomen. Als
de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een
speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het
reinigen dient u alles goed af te spoelen en te
drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of
bijtende producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste
direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw
is. Gebruik warm water en een
schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog
met een zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden
afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser),
met uitzondering van de geleiders.
! Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigenDe ovendeur reinigen
De ovendeur reinigenDe ovendeur reinigen
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet
schurende producten. Droog met een zachte doek.
Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe
schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen
krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen
barsten. U kunt voor een grondige reiniging de
ovendeur verwijderen:
1. open de deur volledig (
zie afbeelding
).
2. til de hendeltjes op die zich aan de twee
scharnieren bevinden en draai ze (
zie afbeelding
);
3. (met glazen dubbele
ovendeur) pak de deur aan de
zijkanten beet en sluit hem
langzaam, maar niet helemaal.
Druk op de klemmen
FF
FF
F, trek
dan de deur naar u toe en haal
hem uit zijn voegen (
zie
afbeelding
).
Zet de deur weer op zijn plaats door deze
handelingen in omgekeerde volgorde uit te voeren.
Het controleren van de afdichtingenHet controleren van de afdichtingen
Het controleren van de afdichtingenHet controleren van de afdichtingen
Het controleren van de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichtingen
rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen
beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden (
zie Service
). Het
wordt aangeraden de oven niet te gebruiken
totdat de reparatie heeft plaatsgevonden.
Vervangen van het lampjeVervangen van het lampje
Vervangen van het lampjeVervangen van het lampje
Vervangen van het lampje
Voor het
vervangen van
het ovenlampje:
1. Verwijder het
glazen
lampenkapje.
2. Verwijder het
lampje en
vervang het met
eenzelfde soort
lampje: halogene
lamp spanning 230 V, sterkte 25 W, fitting G 9.
3. Doe het deksel weer op zijn plaats (
zie
afbeelding
).
! Raak de lamp niet direct met uw handen aan.
Montage van de Geleiders Kit
Zo monteert u de geleiders:
1. Verwijder de twee draagrekken door ze uit de
afstandleiders A te trekken (
zie afbeelding
).
2. Kies het niveau waarop u de geleiders wilt plaatsen.
Plaats eerst de drukknop B op het draagrek en
vervolgens de drukknop C. Let goed op de uittrekrichting
van de geleider.
3. Bevestig de twee
draagrekken, met de geleiders al
op hun plaats, in de speciale
gaten op de wanden van de oven
(
zie afbeelding)
. De gaten voor
het linker draagrek bevinden zich
aan de bovenkant, terwijl de
gaten voor het rechter draagrek
zich aan de onderkant bevinden.
4. Zet tenslotte de draagrekken vast op de afstandleiders
A.
! Plaats de geleiders nooit in stand 5.
Glasplaat
Lamp
Ovenruimte
F
F
A
D
B
C
Linker
glijder
Rechter
glijder
Uittrekrichting
NL
14
Automatische reiniging PYROLYSEAutomatische reiniging PYROLYSE
Automatische reiniging PYROLYSEAutomatische reiniging PYROLYSE
Automatische reiniging PYROLYSE
Het programma PYROLYSE brengt de
oventemperatuur op 500°C om het pyrolyseproces
(ofwel het verbranden van voedselrestjes) te starten.
Het vuil wordt letterlijk as.
Gedurende de automatische reiniging kunnen de
oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op
een afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien dat
bepaalde deeltjes oplichten: dit is een plotselinge
verbranding, hetgeen een absoluut normaal
verschijnsel is dat geen enkel gevaar met zich mee
brengt.
! De oven waarschuwt de gebruiker wanneer een
schoonmaakcyclus moet worden uitgevoerd. Op het
display verschijnt “PYROLYSE Aangeraden - WILT U
STARTEN?; selecteer “ja” om het gewenste
reinigingsniveau te selecteren.
Voor het activeren van de PYROLYSE:
verwijder met een natte spons het ergste vuil uit
de oven. Gebruik geen schoonmaakmiddelen;
verwijder alle accessoires, telescopische
geleiders en ovenrekken uit de oven.
laat geen keukendoeken of pannenlappen aan het
handvat hangen.
! Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de
pyrolyse niet start. Wacht tot de oven is afgekoeld.
! Het programma zal alleen van start gaan als de
ovendeur gesloten is.
Om de PYROLYSE te activeren drukt u op de toets
en daarna op de toets ”MENU”.
1. selecteer de optie PYROLYSE en druk op “OK”;
2. Door middel van de toetsen
of kiest u het
gewenste PYROLYSE niveau. De ingestelde duur
kan niet worden gewijzigd:
1. Economisch (ECO): duur 1 uur;
2. Normaal (NOR): duur anderhalf uur;
3. Intensief (INT): duur 2 uur.
Druk “OK” om te bevestigen.
Druk op de toets “START/STOP” om de PYROLYSE te
starten.
VeiligheidssystemenVeiligheidssystemen
VeiligheidssystemenVeiligheidssystemen
Veiligheidssystemen
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de
temperatuur erg hoog wordt;
als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de
verwarming worden onderbroken;
als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en
de eindtijd niet meer veranderd worden.
! De programmering is alleen mogelijk nadat u het
programma PYROLYSE heeft geselecteerd.
Programmeren van een uitgestelde automatischeProgrammeren van een uitgestelde automatische
Programmeren van een uitgestelde automatischeProgrammeren van een uitgestelde automatische
Programmeren van een uitgestelde automatische
reinigingreiniging
reinigingreiniging
reiniging
1. Druk op de toets
.
2. Selecteer de optie EINDE en druk “OK” om te
bevestigen.
3. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
4. instellen met de toetsen
- en +;
5. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
6. Druk op de toets “START/STOP” voor het
inschakelen van de programmering.
7. Na afloop van de bereidingstijd wordt een
geluidssignaal afgegeven en gaat de oven uit.
B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het Economische
niveau van PYROLYSE met een vooringestelde
tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd.
Het programma zal automatisch om 11:30
beginnen.
Het bericht op het display “wacht op pyrolyse” geeft
aan dat er een programmering is uitgevoerd. Op het
display verschijnen de tijd, de eindtijd en de duur
van de pyrolyse.
Om een programma te annuleren de oven uitzetten
.
Na de automatische reinigingNa de automatische reiniging
Na de automatische reinigingNa de automatische reiniging
Na de automatische reiniging
De ovendeur kan pas worden geopend als de
temperatuur tot op een acceptabel niveau is gezakt.
U zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem
en op de wanden van de oven: verwijder dit met een
natte spons als de oven is afgekoeld. Als u wilt
profiteren van de overgebleven warmte van de oven
om te gaan koken, kunt u het witte poeder rustig
laten liggen: het levert geen enkel gevaar op voor de
gerechten die u wilt gaan koken.
/