Whirlpool BF 101/B Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
I
GB
NL
Congelatore 1
Installazione e uso
Freezer 7
Instructions for installation and use
Vriekast 13
Gebruiksaanwijzingen voor plaatsing en gebruik
Congelador bajo integrable 19
Instrucciones para la instalación y uso
BF 101
E
Per garantire l’efficienza e la sicurezza di questo elettrodomestico:
- rivolgetevi esclusivamente a centri di assistenza tecnica autorizzati
- richiedete sempre l’utilizzo di parti di ricambio originali
To maintain the EFFICIENCY and SAFETY of this appliance, we recommend:
- call only the Service Centers authorized by the manufacturer
- always use original Spare Parts
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
- voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn
- altijd gebruik te maken van originele onderdelen
Para garantizar la eficacia y seguridad de este electrodoméstico:
- Diríjase exclusivamente al Servicio Técnico Oficial del Fabricante.
- Solicite siempre la utilización de recambios originales.
13
NL
BELANGRIJK
Lees de inhoud van deze gebruiksaanwijzing aandachtig aan-
gezien het belangrijke aanwijzingen bevat betreffende de
veiligheid van insapparaat is vervaardigd volgens de interna-
tionale veiligheidsnormen die gericht zijn op het bescher-
men van de gebruiker. Het apparaat heeft het merkteken
IMQ verworven dat wordt uitgegeven door het Italiaanse
Instituut van Kwaliteit, alleen aan apparaten die voldoen aan
de normen van de CEI, de Italiaanse Electrotechnische Com-
missie.
1. Dit apparaat mag niet buiten geïnstalleerd worden, ook
niet als het onder een dakje zou staan; het is uiterst gevaar-
lijk het bloot te stellen aan regen en onweer.
2. Het mag alleen door volwassenen gebruikt worden en
uitsluitend voor het conserveren van etenswaren, volgens
de instructies in deze gebruiksaanwijzing.
3. Raak het apparaat niet aan als u blootvoets bent of met
natte handen of voeten.
4. Wij raden af verlengsnoeren en dubbelstekkers te gebrui-
ken. Controleren dat de snoer niet gebogen ligt of gevaar-
lijke druk ondergaat.
5. Trek nooit aan het snoer of aan het apparaat om de stek-
ker uit het stopcontact te halen: dit is heel gevaarlijk.
6. Raak de binnenkant van de vrieskast niet aan, vooral niet
met natte handen: u kunt zich vastvriezen of verwonden.
Neem ook geen ijsblokjes in uw mond zodra ze uit de vries-
kast komen, u kunt zich verwonden.
De veiligheid, een goede gewoonte
7. Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren, dient
u de stroomtoevoer te verbreken (door de stekker uit het
stopcontact te nemen of de hoofsschakelaar van uw wo-
ning uit te schakelen).
8. Voordat uw oude koelkast wordt weggehaald moet u de
sluiting van de deur onklaar maken om te vermijden dat
spelende kinderen erin worden opgesloten.
9. Als er problemen optreden moet u, voordat u er een
installateur bijhaalt, eerst controleren in het hoofdstuk “Pro-
blemen?” of het mogelijk is zelf het probleem op te lossen.
Probeer nooit aan de inwendige delen te komen om een
probleem op te lossen.
10. Als uw voedingskabel vervangen moet worden, moet u
zich tot onze Technische Dienst wenden. In sommige geval-
len zijn de aansluitingen uitgevoerd met speciale contacten;
in andere gevallen is het noodzakelijk een speciaal gereed-
schap te gebruiken teneinde toegang te krijgen tot de ver-
bindingen.
11. Gebruik geen elektrische apparaten in het bewaarvak
van de etenswaren tenzij van het soort dat door de fabrikant
wordt aangeraden.
12. Als het apparaat op is moet het veilig worden gemaakt
voordat het definitief wordt weggedaan, aangezien het
isolerende piepschuim cyclopentaangas bevat en zich
eventueel R600a gas (isobutaan) in het koelcircuit bevindt.
Wendt u zich voor deze ingreep tot uw handelaar of tot de
betreffende plaatselijke authoriteit.
Het installeren
Voor het goed functioneren en zuinig energieverbruik
is het belangrijk dat het installeren op de juiste wijze
wordt uitgevoerd.
Ventilatie
De compressor en de condensator geven warmte af en vra-
gen dus om een goede ventilatie. Het apparaat moet dus
geplaatst worden in een vertrek met een raam of buiten-
deur, die de nodige luchtvervanging garanderen. Het ver-
trek mag niet vochtig zijn.
Let erop gedurende het installeren dat de ventilatieroosters
van het apparaat niet bedekt of verstopt worden.
Ver van de hitte
Plaats het apparaat niet op een zonnige plek, naast het for-
nuis of dergelijke.
Electrische aansluiting en aarding
Controleer om te beginnen of de gegevens op het type-
plaatje, bevindt zich binnenin de vriezer, overeenkomen met
die van het electrische net van uw woning en of het stop-
contact voorzien is van een aardleiding zoals voorgeschre-
ven door de wet voor de veiligheid van installaties 46/90. Als
de aardleiding ontbreekt wijst de Fabrikant iedere aanspra-
kelijkheid af. Gebruik geen dubbelstekkers of adapters.
Plaats het apparaat op zodanige wijze dat het
stopcontact waarmee het is verbonden gemakkelijk
bereikbaar is.
Is het vermogen voldoende?
Het stopcontact moet in staat zijn de maximum lading van
het vermogen van het apparaat te verdragen; deze is aan-
gegeven op het typeplaatje bevindt zich binnenin de vriezer.
Voor de electrische aansluiting
Houd het apparaat vertikaal gedurende het vervoer en,voor
het goed functioneren, wacht minstens 3 uren voordat u
het aansluit.
14
NL
Van dichtbij gezien
A
Vak voor invriezing en conservering
B
Vak voor conservering
C
Bedieningspaneel met indicatielampjes
D
Dooiwaterafvoersysteem
a c db
Schakelbord
Termostaat "a"
Regelt automatisch de temperatuur in het apparaat. Door
de knop van stand 1 naar stand 5 te draaien verkrijgt men
steeds lagere temperaturen.
Om de thermostaat in te stellen, draait men de knop met
behulp van een munt.
Green licht "b"
Wanneer dit aan is (schakelaar naar rechts draaien) wil dat
zeggen dat het apparaat op het electrische net aangesloten
is. Wanneer men de schakelaar naar links draait (groen licht
bedekt) wordt het apparaat van het electrische net
afgesloten.
Geel indicatielampje "c"
Dit lampje brandt (schakelaar naar links verplaatsen) wanneer
de compressor op ononderbroken wijze functioneert,
teneinde de lage temperatuur te bereiken die voor het
invriezen van verse levensmiddelen benodigd is. Door de
schakelaar naar rechts te verplaatsen (het gele lampje is nu
afgedekt), functioneert de diepvriezer weer volgens de
thermostaatinstelling.
Rood licht "d"
Dit gaat aan wanneer de interne temperatuur onvoldoende
is voor het conserveren van waren.
3
0
1
2
C
A
D
B
15
NL
BELANGRIJK
Zet het apparaat na het transport vertikaal en wacht
ongeveer 3 uren teneinde een optimale werking te be-
gunstigen.
Voor optimale en zuinige werking moeten de knop-
pen van de koelkast en van de vrieskast op middel-
temperatuur staan.
Het starten van de koelkast
Na aansluiting van het apparaat aan het stroomnet behoort
het groene lampje te branden en dient u tevens het gele
lampje in te schakelen. Zodra het rode lampje uitgaat, dient
u ook het gele lampje uit te schakelen en het appparaat is
klaar voor gebruik.
Goed invriezen
- Ontdooide diepvriesproducten, ook slechts gedeeltelijk
ontdooid, mogen nooit weer ingevroren worden: u moet
het koken en opeten (binnen 24 uur) of koken en weer
invriezen.
- In te vriezen verse etenswaren moeten niet in contact staan
met reeds ingevroren of diepvriesproducten, maar moeten
geplaatst worden in het bovenste vak waar de temperatuur
daalt tot -18°C hetgeen ideaal is voor goed invriezen. Vergeet
niet dat een goede conservatie afhangt van de snelheid
waarmee wordt ingevroren.
- Open de deur niet gedurende het invriesproces.
- Vries alleen de hoeveelheid in kg die is aangegeven op het
etiket links van de groenten-la.
- Om in te vriezen dient u het gele lampje in te schakelen en
vervolgens de in te vriezen etenswaren in het bovenvak te
plaatsen. Hierbij behoren de etenswaren zoveel mogelijk in
direct contact te staan met de koelvlakken, daarbij oplettend
dat ze de in hetzelfde vak reeds bevroren etenswaren niet
raken.
- Bij het inbrengen van grote hoeveelheden in te vriezen
etenswarenkan de temperatuur in de freezer tijdelijk stijgen
(het rode lampje gaat branden). Daar deze situatie echter
van korte duur is, zullen de reeds opgeslagen etenswaren
hiervan geen schade ondervinden.
- Wanneer na 24 uur het invriesproces is be+indigd, dient
uhet gele lampje weer uit te schakelen.
Opgelet : deze procedure moet men niet vergeten om
onnodig energieverbruik te voorkomen.
- Voor optimaal invriezen en later ontdooien raden wij aan
de etenswaren in kleine porties te verdelen zodat ze snel en
gelijkmatig bevriezen. Schrijf de inhoud en de datum op de
pakken, en volg de instructies in de tabellen “Gids voor het
klaarmaken en invriezen”.
- Open de deur niet als de stroom uit mocht vallen of er zich
een probleem voordoet, zo stelt u het stijgen van de
temperatuur uit. De ingevroren of diepvriesproducten blijven
ongeveer 9-14 uren zonder verandering geconserveerd.
- Plaats geen volle flessen in de vrieskast: zij kunnen breken
aangezien alle vloeistoffen zich gedurende het vriesproces
uitzetten.
Conserveren
Voor een goed behoud van de diepvriesprodukten mag de
thermostaatknop, ongeacht de omgevingstemperatuur, nooit
lager dan op 1 worden afgesteld.
Voor omgevingstemperaturen tot 25°-27°C dient de
thermostaatknop op een stand tussen 1 en 2 te worden
afgesteld en bij omgevingstemperaturen tot 32°C op een
stand tussen 2 en 3.
De maximale bewaartijden van de diepvriesprodukten staan
aangegeven in de tabellen “Gids voor het gebruik van de
vriesafdeling”.
Neem altijd nauwgezet de instructies die op de verpakking
van de diepvriesprodukten staan aangegeven in acht en voor
het geval deze mochten ontbreken, wordt aangeraden de
produkten niet langer dan tot 3 maanden na de
aankoopdatum te bewaren.
Het beste gebruik
16
NL
Het onderhoud
Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren,
dient u de stroomtoevoer te verbreken (door de stek-
ker uit het stopcontact te nemen of de hoofdschakelaar
van uw woning uit te schakelen)
Ontdooien
BELANGRIJK: let erop dat u het koelcircuit niet
beschadigt.
Gebruik geen mechanische middelen of andere voor-
werpen om het ontdooiingsproces te versnellen, maar
alleen die door de fabrikant worden aanbevolen.
Het wordt aangeraden van tijd tot tijd de ijslaag te verwijderen
die zich afzet op de wanden van de diepvriezer.
Gebruik hiervoor geen puntige metalen voorwerpen die op
onherstelbare wijze de koelleiding van het apparaat kunnen
beschadigen, maar gebruik het bijgeleverde plastic
schrapertje. Voor volledige ontdooiing van het apparaat (één
of twee maal per jaar uit te voeren), dient u het groene lampje
uit te schakelen en de deur open te laten totdat de ijslaag
geheel gesmolten is. Het dooiwater wordt opgevangen door
het speciale systeem te gebruiken dat zich onderin het
apparaat bevindt "D", zoals aangegeven in afb. 1. Om het
ontdooien sneller te laten verlopen kunt u één of meer bakjes
met lauw water in het apparaat plaatsen.
Gedurende de ontdooitijd kunt u het best de opgeslagen
diepvriesprodukten in meerdere lagen krantepapier wikkelen
en op een koele plaats leggen. Aangezien de onvermijdelijke
temperatuurverhoging de bewaartijd verkort, wordt
aangeraden de diepvriesprodukten binnen korte tijd te
nuttigen.
Afb. 1
Het reinigen en speciaal onderhoud
Na het ontdooien wordt aangeraden het apparaat met lauw
sodawater schoon te maken. ermijd in elk geval het gebruik
van schuurmiddelen, detergenten of zeepprodukten.
Gedurende het ontdooien dienen de bevroren etenswaren
in kranten te worden gewikkeld en op een koele plaats te
worden gelegd om zoveel mogelijk temperatuurverhoging
tegen te gaan. Maar aangezien temperatuurverhoging altijd
nadelig is voor de bewaartijd van de diepvriesprodukten,
dienen deze bij voorkeur zo snel mogelijk te worden
genuttigd.
Na al deze handelingen te hebben uitgevoerd, dient u het
groene lampje weer in te schakelen en de thermostaatknop
op de gewenste stand af te stellen.
Na 2 of 3 uren is het apparaat opnieuw gereed om de
diepvriesprodukten te conserveren.
Problemen?
Het groene lampje is uit
Heeft u gecontroleerd of:
· de hoofdschakelaar van het buis is uitgeschakeld;
· de stekker niet goed in het stopcontact zit;
Het rode lampje blijft branden
Heeft u gecontroleerd of:
· de deur niet goed sluit of de dichting versleten is:
· de deur te vaak worden geopend;
· de temperatuurknop niet in de juiste positie staan;
· er zich niet een te dikke ijslaag op de binnenwanden van
het apparaat heeft afgezet.
De motor blijft functioneren
Heeft u gecontroleerd of:
· het gele lampje niet aan is (aanduiding van ononderbroken
werking)
· de thermostaat op de goede stand is afgesteld.
Het apparaat maakt teveel lawaai
Heeft u gecontroleerd of:
· het apparaat goed waterpas sraat;.
· tussen meubelen of voorwerpen in staat die trillen en la-
waai maken;
· het verkoelingsgas binnenin een licht rumoer maakt ook
als de compressor niet in werking is (dit is geen defect).
Als ondanks alle controles het apparaat niet goed functio-
neert en het probleem blijft bestaan, bel dan de Technische
Dienst bij u in de buurt en geef de volgende informatie: het
soort probleem, het preciese model met de nummers die u
op het typeplaatje vindt links onder.
Wend u nooit tot een niet bevoegde installateur en
weiger altijd niet-originele onderdelen.
17
NL
Gids voor het gebruik van de vrieskast
Vlees en vis
Soorten Verpakken
Besterven
(dagen)
Conservatie
(in maanden)
Ontdooien
Runderbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 2 / 3 9 / 10 Niet nodig
Lamsvlees Gewikkeld in aluminium folie 1 / 2 6 Niet nodig
Varkensbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 6 Niet nodig
Kalfsbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 8 Niet nodig
Biefstukjes en
varkenslap
Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6
samen in aluminium folie
6 Niet nodig
Lams- en
varkenscoteletten
Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6
samen in aluminium folie
6 Niet nodig
Gehaktvlees In aluminium met plastic er omheen Zeer vers 2 Langzaam in koelkast
Hart en lever In plastic zakjes 3 Niet nodig
Worstjes In plastic of aluminium folie 2 Volgens gebruik
Kip en kalkoen Gewikkeld in aluminium folie 1 / 3 9 Langzaam in koelkast
Eend en gans Gewikkeld in aluminium folie 1 / 4 6 Langzaam in koelkast
Wilde eend, fazant en
patrijs
Gewikkeld in aluminium folie 1 / 3 9 Langzaam in koelkast
Konijn en haas Gewikkeld in aluminium folie 3 / 4 6 Langzaam in koelkast
Hert en ree In aluminium of plastic folie 5 / 6 9 Langzaam in koelkast
Grote vissen In aluminium of plastic folie 4 / 6 Langzaam in koelkast
Kleine vissen In plastic zakjes 2 / 3 Niet nodig
Schaaldieren In plastic zakjes 3 / 6 Niet nodig
Weekdieren
In aluminium of plastic bakken met water
en zout
3 Langzaam in koelkast
Gekookte vis In aluminium of plastic folie 12 In warm water
Gebakken vis In plastic zakjes 4 / 6 Rechtstreeks in pan
18
NL
Vlees en vis
Soot Preparatie
In heet
water
Voorbereiding
Conservatie
(in maanden)
Ondtooien
Appel
Schillen en in stukjes
snijden
2’ In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast
Abrikozen, perziken,
kersen en pruimen
Ontpitten en schillen 1’ / 2’ In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast
Aardbeien, moerbeien
en bosbessen
Wassen en laten
drogen
In bakjes, met suiker
bedekt
10 / 12 Langzaam in koelkast
Gekookt fruit
Snijden, koken en
zeven
In bakjes, 10% suiker
toevoegen
12 Langzaam in koelkast
Vruchtensap
Wassen, snijden en
persen
In bakjes, suiker naar
smaak
10 / 12 Langzaam in koelkast
Bloemkool
In stukjes in water
met citroen dompelen
2’ In plastic zakjes 12 Niet nodig
Kool en spruitjes
Reinigen en wassen
(in stukjes)
1’ / 2’ In plastic zakjes 10 / 12 Kamertemperatuur
Erwtjes Doppen en wasser 2’ In plastic zakjes 12 Niet nodig
Sperziebonen Wassen en in stukjes 2 In plastic zakjes 10 / 12 Niet nodig
Wortels, paprika’s en
knolraap
In schijven, schillen en
wasser
3’ / 4’ In plastic zakjes 12 Niet nodig
Paddestoelen en
asperges
Wassen en snijden 3’ / 4’ In zakjes of bakjes 6 Kamertemperatuur
Spinazie Wassen en fijn snijden 2’ In zakjes of bakjes 12 Kamertemperatuur
Soepgroenten
Wassen en in stukjes
snijden
3’ In zakjes, in kleine porties 6 / 7 Kamertemperatuur
Diversen Preparatie
In heet
water
Voorbereiding
Conservatie
(in maanden)
Ondooien
Brood In plastic zakjes 4
Op kamertemperatuur
en in de oven
Taarten In plastic folie 6
Op kamertemperatuur
en koken op 100/200°C
Room In plastic bakjes 6
Op kamertemperatuur
of in de koelkast
Boter
In de originele verpakking
met aluminium eromheen
6 In de koelkast
Gekookt voedsel en
groentescep
Onderverdeeld in plastic
of glazen bakjes
3 / 6
Op kamertemperatuur
of in warm water
Eieren
Invriezen zonder guscio in
kleine bakjes
10
Op kamertemperatuur
of in de koelkast
Gids voor het gebruik van de vrieskast

Documenttranscriptie

BF 101 I Congelatore 1 Installazione e uso GB Freezer 7 Instructions for installation and use NL Vriekast 13 Gebruiksaanwijzingen voor plaatsing en gebruik E Congelador bajo integrable 19 Instrucciones para la instalación y uso Per garantire l’efficienza e la sicurezza di questo elettrodomestico: - rivolgetevi esclusivamente a centri di assistenza tecnica autorizzati - richiedete sempre l’utilizzo di parti di ricambio originali To maintain the EFFICIENCY and SAFETY of this appliance, we recommend: - call only the Service Centers authorized by the manufacturer - always use original Spare Parts Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan: - voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn - altijd gebruik te maken van originele onderdelen Para garantizar la eficacia y seguridad de este electrodoméstico: - Diríjase exclusivamente al Servicio Técnico Oficial del Fabricante. - Solicite siempre la utilización de recambios originales. De veiligheid, een goede gewoonte BELANGRIJK Lees de inhoud van deze gebruiksaanwijzing aandachtig aangezien het belangrijke aanwijzingen bevat betreffende de veiligheid van insapparaat is vervaardigd volgens de internationale veiligheidsnormen die gericht zijn op het beschermen van de gebruiker. Het apparaat heeft het merkteken IMQ verworven dat wordt uitgegeven door het Italiaanse Instituut van Kwaliteit, alleen aan apparaten die voldoen aan de normen van de CEI, de Italiaanse Electrotechnische Commissie. 1. Dit apparaat mag niet buiten geïnstalleerd worden, ook niet als het onder een dakje zou staan; het is uiterst gevaarlijk het bloot te stellen aan regen en onweer. 2. Het mag alleen door volwassenen gebruikt worden en uitsluitend voor het conserveren van etenswaren, volgens de instructies in deze gebruiksaanwijzing. 3. Raak het apparaat niet aan als u blootvoets bent of met natte handen of voeten. 4. Wij raden af verlengsnoeren en dubbelstekkers te gebruiken. Controleren dat de snoer niet gebogen ligt of gevaarlijke druk ondergaat. 5. Trek nooit aan het snoer of aan het apparaat om de stekker uit het stopcontact te halen: dit is heel gevaarlijk. 6. Raak de binnenkant van de vrieskast niet aan, vooral niet met natte handen: u kunt zich vastvriezen of verwonden. Neem ook geen ijsblokjes in uw mond zodra ze uit de vrieskast komen, u kunt zich verwonden. 7. Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren, dient u de stroomtoevoer te verbreken (door de stekker uit het stopcontact te nemen of de hoofsschakelaar van uw woning uit te schakelen). 8. Voordat uw oude koelkast wordt weggehaald moet u de sluiting van de deur onklaar maken om te vermijden dat spelende kinderen erin worden opgesloten. 9. Als er problemen optreden moet u, voordat u er een installateur bijhaalt, eerst controleren in het hoofdstuk “Problemen?” of het mogelijk is zelf het probleem op te lossen. Probeer nooit aan de inwendige delen te komen om een probleem op te lossen. 10. Als uw voedingskabel vervangen moet worden, moet u zich tot onze Technische Dienst wenden. In sommige gevallen zijn de aansluitingen uitgevoerd met speciale contacten; in andere gevallen is het noodzakelijk een speciaal gereedschap te gebruiken teneinde toegang te krijgen tot de verbindingen. 11. Gebruik geen elektrische apparaten in het bewaarvak van de etenswaren tenzij van het soort dat door de fabrikant wordt aangeraden. 12. Als het apparaat op is moet het veilig worden gemaakt voordat het definitief wordt weggedaan, aangezien het isolerende piepschuim cyclopentaangas bevat en zich eventueel R600a gas (isobutaan) in het koelcircuit bevindt. Wendt u zich voor deze ingreep tot uw handelaar of tot de betreffende plaatselijke authoriteit. Het installeren Voor het goed functioneren en zuinig energieverbruik is het belangrijk dat het installeren op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Ventilatie De compressor en de condensator geven warmte af en vragen dus om een goede ventilatie. Het apparaat moet dus geplaatst worden in een vertrek met een raam of buitendeur, die de nodige luchtvervanging garanderen. Het vertrek mag niet vochtig zijn. Let erop gedurende het installeren dat de ventilatieroosters van het apparaat niet bedekt of verstopt worden. Ver van de hitte Plaats het apparaat niet op een zonnige plek, naast het fornuis of dergelijke. Electrische aansluiting en aarding die van het electrische net van uw woning en of het stopcontact voorzien is van een aardleiding zoals voorgeschreven door de wet voor de veiligheid van installaties 46/90. Als de aardleiding ontbreekt wijst de Fabrikant iedere aansprakelijkheid af. Gebruik geen dubbelstekkers of adapters. Plaats het apparaat op zodanige wijze dat het stopcontact waarmee het is verbonden gemakkelijk bereikbaar is. Is het vermogen voldoende? Het stopcontact moet in staat zijn de maximum lading van het vermogen van het apparaat te verdragen; deze is aangegeven op het typeplaatje bevindt zich binnenin de vriezer. Voor de electrische aansluiting Houd het apparaat vertikaal gedurende het vervoer en,voor het goed functioneren, wacht minstens 3 uren voordat u het aansluit. Controleer om te beginnen of de gegevens op het typeplaatje, bevindt zich binnenin de vriezer, overeenkomen met 13 NL Van dichtbij gezien A Vak voor invriezing en conservering B Vak voor conservering C Bedieningspaneel met indicatielampjes D Dooiwaterafvoersysteem A B D 3 0 1 2 C a c d b Schakelbord Termostaat "a" Geel indicatielampje "c" Regelt automatisch de temperatuur in het apparaat. Door de knop van stand 1 naar stand 5 te draaien verkrijgt men steeds lagere temperaturen. Om de thermostaat in te stellen, draait men de knop met behulp van een munt. Dit lampje brandt (schakelaar naar links verplaatsen) wanneer de compressor op ononderbroken wijze functioneert, teneinde de lage temperatuur te bereiken die voor het invriezen van verse levensmiddelen benodigd is. Door de schakelaar naar rechts te verplaatsen (het gele lampje is nu afgedekt), functioneert de diepvriezer weer volgens de thermostaatinstelling. Green licht "b" Wanneer dit aan is (schakelaar naar rechts draaien) wil dat zeggen dat het apparaat op het electrische net aangesloten is. Wanneer men de schakelaar naar links draait (groen licht bedekt) wordt het apparaat van het electrische net afgesloten. NL 14 Rood licht "d" Dit gaat aan wanneer de interne temperatuur onvoldoende is voor het conserveren van waren. Het starten van de koelkast BELANGRIJK Zet het apparaat na het transport vertikaal en wacht ongeveer 3 uren teneinde een optimale werking te begunstigen. Voor optimale en zuinige werking moeten de knoppen van de koelkast en van de vrieskast op middeltemperatuur staan. Na aansluiting van het apparaat aan het stroomnet behoort het groene lampje te branden en dient u tevens het gele lampje in te schakelen. Zodra het rode lampje uitgaat, dient u ook het gele lampje uit te schakelen en het appparaat is klaar voor gebruik. Het beste gebruik Goed invriezen Conserveren - Ontdooide diepvriesproducten, ook slechts gedeeltelijk ontdooid, mogen nooit weer ingevroren worden: u moet het koken en opeten (binnen 24 uur) of koken en weer invriezen. - In te vriezen verse etenswaren moeten niet in contact staan met reeds ingevroren of diepvriesproducten, maar moeten geplaatst worden in het bovenste vak waar de temperatuur daalt tot -18°C hetgeen ideaal is voor goed invriezen. Vergeet niet dat een goede conservatie afhangt van de snelheid waarmee wordt ingevroren. - Open de deur niet gedurende het invriesproces. - Vries alleen de hoeveelheid in kg die is aangegeven op het etiket links van de groenten-la. - Om in te vriezen dient u het gele lampje in te schakelen en vervolgens de in te vriezen etenswaren in het bovenvak te plaatsen. Hierbij behoren de etenswaren zoveel mogelijk in direct contact te staan met de koelvlakken, daarbij oplettend dat ze de in hetzelfde vak reeds bevroren etenswaren niet raken. - Bij het inbrengen van grote hoeveelheden in te vriezen etenswarenkan de temperatuur in de freezer tijdelijk stijgen (het rode lampje gaat branden). Daar deze situatie echter van korte duur is, zullen de reeds opgeslagen etenswaren hiervan geen schade ondervinden. - Wanneer na 24 uur het invriesproces is be+indigd, dient uhet gele lampje weer uit te schakelen. Opgelet : deze procedure moet men niet vergeten om onnodig energieverbruik te voorkomen. - Voor optimaal invriezen en later ontdooien raden wij aan de etenswaren in kleine porties te verdelen zodat ze snel en gelijkmatig bevriezen. Schrijf de inhoud en de datum op de pakken, en volg de instructies in de tabellen “Gids voor het klaarmaken en invriezen”. - Open de deur niet als de stroom uit mocht vallen of er zich een probleem voordoet, zo stelt u het stijgen van de temperatuur uit. De ingevroren of diepvriesproducten blijven ongeveer 9-14 uren zonder verandering geconserveerd. - Plaats geen volle flessen in de vrieskast: zij kunnen breken aangezien alle vloeistoffen zich gedurende het vriesproces uitzetten. Voor een goed behoud van de diepvriesprodukten mag de thermostaatknop, ongeacht de omgevingstemperatuur, nooit lager dan op 1 worden afgesteld. Voor omgevingstemperaturen tot 25°-27°C dient de thermostaatknop op een stand tussen 1 en 2 te worden afgesteld en bij omgevingstemperaturen tot 32°C op een stand tussen 2 en 3. De maximale bewaartijden van de diepvriesprodukten staan aangegeven in de tabellen “Gids voor het gebruik van de vriesafdeling”. Neem altijd nauwgezet de instructies die op de verpakking van de diepvriesprodukten staan aangegeven in acht en voor het geval deze mochten ontbreken, wordt aangeraden de produkten niet langer dan tot 3 maanden na de aankoopdatum te bewaren. 15 NL Het onderhoud Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren, dient u de stroomtoevoer te verbreken (door de stekker uit het stopcontact te nemen of de hoofdschakelaar van uw woning uit te schakelen) Ontdooien BELANGRIJK: let erop dat u het koelcircuit niet beschadigt. Gebruik geen mechanische middelen of andere voorwerpen om het ontdooiingsproces te versnellen, maar alleen die door de fabrikant worden aanbevolen. Het wordt aangeraden van tijd tot tijd de ijslaag te verwijderen die zich afzet op de wanden van de diepvriezer. Gebruik hiervoor geen puntige metalen voorwerpen die op onherstelbare wijze de koelleiding van het apparaat kunnen beschadigen, maar gebruik het bijgeleverde plastic schrapertje. Voor volledige ontdooiing van het apparaat (één of twee maal per jaar uit te voeren), dient u het groene lampje uit te schakelen en de deur open te laten totdat de ijslaag geheel gesmolten is. Het dooiwater wordt opgevangen door het speciale systeem te gebruiken dat zich onderin het apparaat bevindt "D", zoals aangegeven in afb. 1. Om het ontdooien sneller te laten verlopen kunt u één of meer bakjes met lauw water in het apparaat plaatsen. Gedurende de ontdooitijd kunt u het best de opgeslagen diepvriesprodukten in meerdere lagen krantepapier wikkelen en op een koele plaats leggen. Aangezien de onvermijdelijke temperatuurverhoging de bewaartijd verkort, wordt aangeraden de diepvriesprodukten binnen korte tijd te nuttigen. Afb. 1 Het reinigen en speciaal onderhoud Na het ontdooien wordt aangeraden het apparaat met lauw sodawater schoon te maken. ermijd in elk geval het gebruik van schuurmiddelen, detergenten of zeepprodukten. Gedurende het ontdooien dienen de bevroren etenswaren in kranten te worden gewikkeld en op een koele plaats te worden gelegd om zoveel mogelijk temperatuurverhoging tegen te gaan. Maar aangezien temperatuurverhoging altijd nadelig is voor de bewaartijd van de diepvriesprodukten, dienen deze bij voorkeur zo snel mogelijk te worden genuttigd. Na al deze handelingen te hebben uitgevoerd, dient u het groene lampje weer in te schakelen en de thermostaatknop op de gewenste stand af te stellen. Na 2 of 3 uren is het apparaat opnieuw gereed om de diepvriesprodukten te conserveren. Problemen? Het groene lampje is uit Het apparaat maakt teveel lawaai Heeft u gecontroleerd of: · de hoofdschakelaar van het buis is uitgeschakeld; · de stekker niet goed in het stopcontact zit; Heeft u gecontroleerd of: · het apparaat goed waterpas sraat;. · tussen meubelen of voorwerpen in staat die trillen en lawaai maken; · het verkoelingsgas binnenin een licht rumoer maakt ook als de compressor niet in werking is (dit is geen defect). Het rode lampje blijft branden Heeft u gecontroleerd of: · de deur niet goed sluit of de dichting versleten is: · de deur te vaak worden geopend; · de temperatuurknop niet in de juiste positie staan; · er zich niet een te dikke ijslaag op de binnenwanden van het apparaat heeft afgezet. De motor blijft functioneren Heeft u gecontroleerd of: · het gele lampje niet aan is (aanduiding van ononderbroken werking) · de thermostaat op de goede stand is afgesteld. NL 16 Als ondanks alle controles het apparaat niet goed functioneert en het probleem blijft bestaan, bel dan de Technische Dienst bij u in de buurt en geef de volgende informatie: het soort probleem, het preciese model met de nummers die u op het typeplaatje vindt links onder. Wend u nooit tot een niet bevoegde installateur en weiger altijd niet-originele onderdelen. Gids voor het gebruik van de vrieskast Vlees en vis Besterven (dagen) Conservatie (in maanden) Gewikkeld in aluminium folie 2/3 9 / 10 Niet nodig Lamsvlees Gewikkeld in aluminium folie 1/2 6 Niet nodig Varkensbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 6 Niet nodig Kalfsbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 8 Niet nodig Biefstukjes en varkenslap Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6 samen in aluminium folie 6 Niet nodig Lams- en varkenscoteletten Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6 samen in aluminium folie 6 Niet nodig Gehaktvlees In aluminium met plastic er omheen 2 Langzaam in koelkast Hart en lever In plastic zakjes 3 Niet nodig Worstjes In plastic of aluminium folie 2 Volgens gebruik Kip en kalkoen Gewikkeld in aluminium folie 1/3 9 Langzaam in koelkast Eend en gans Gewikkeld in aluminium folie 1/4 6 Langzaam in koelkast Wilde eend, fazant en patrijs Gewikkeld in aluminium folie 1/3 9 Langzaam in koelkast Konijn en haas Gewikkeld in aluminium folie 3/4 6 Langzaam in koelkast Hert en ree In aluminium of plastic folie 5/6 9 Langzaam in koelkast Grote vissen In aluminium of plastic folie 4/6 Langzaam in koelkast Kleine vissen In plastic zakjes 2/3 Niet nodig Schaaldieren In plastic zakjes 3/6 Niet nodig Weekdieren In aluminium of plastic bakken met water en zout 3 Langzaam in koelkast Gekookte vis In aluminium of plastic folie 12 In warm water Gebakken vis In plastic zakjes Soorten Verpakken Runderbraadstuk Zeer vers 4/6 17 Ontdooien Rechtstreeks in pan NL Gids voor het gebruik van de vrieskast Vlees en vis In heet water Preparatie Appel Schillen en in stukjes snijden 2’ In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast Abrikozen, perziken, kersen en pruimen Ontpitten en schillen 1’ / 2’ In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast In bakjes, met suiker bedekt 10 / 12 Langzaam in koelkast Aardbeien, moerbeien Wassen en laten en bosbessen drogen Voorbereiding Conservatie (in maanden) Soot Ondtooien Gekookt fruit Snijden, koken en zeven In bakjes, 10% suiker toevoegen 12 Langzaam in koelkast Vruchtensap Wassen, snijden en persen In bakjes, suiker naar smaak 10 / 12 Langzaam in koelkast Bloemkool In stukjes in water met citroen dompelen Kool en spruitjes 2’ In plastic zakjes 12 Reinigen en wassen (in stukjes) 1’ / 2’ In plastic zakjes 10 / 12 Erwtjes Doppen en wasser 2’ In plastic zakjes 12 Niet nodig Sperziebonen Wassen en in stukjes 2 In plastic zakjes 10 / 12 Niet nodig Wortels, paprika’s en knolraap In schijven, schillen en wasser 3’ / 4’ In plastic zakjes 12 Niet nodig Paddestoelen en asperges Wassen en snijden 3’ / 4’ In zakjes of bakjes 6 Kamertemperatuur Spinazie Wassen en fijn snijden 2’ In zakjes of bakjes 12 Kamertemperatuur Soepgroenten Wassen en in stukjes snijden 3’ In zakjes, in kleine porties 6/7 Kamertemperatuur Diversen Preparatie Kamertemperatuur Voorbereiding Conservatie (in maanden) Brood In plastic zakjes 4 Op kamertemperatuur en in de oven Taarten In plastic folie 6 Op kamertemperatuur en koken op 100/200°C Room In plastic bakjes 6 Op kamertemperatuur of in de koelkast Boter In de originele verpakking met aluminium eromheen 6 In de koelkast Gekookt voedsel en groentescep Onderverdeeld in plastic of glazen bakjes Eieren Invriezen zonder guscio in kleine bakjes NL In heet water Niet nodig 18 Ondooien 3/6 Op kamertemperatuur of in warm water 10 Op kamertemperatuur of in de koelkast
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Whirlpool BF 101/B Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding