Whirlpool VR 120 B Gebruikershandleiding

Categorie
Koelkast-diepvriezers
Type
Gebruikershandleiding
28
NL
BELANGRIJK
Lees de inhoud van deze gebruiksaanwijzing aandachtig aan-
gezien het belangrijke aanwijzingen bevat betreffende de
veiligheid van insapparaat is vervaardigd volgens de inter-
nationale veiligheidsnormen die gericht zijn op het bescher-
men van de gebruiker. Het apparaat heeft het merkteken
IMQ verworven dat wordt uitgegeven door het Italiaanse
Instituut van Kwaliteit, alleen aan apparaten die voldoen
aan de normen van de CEI, de Italiaanse Electrotechnische
Commissie.
1. Dit apparaat mag niet buiten geïnstalleerd worden, ook
niet als het onder een dakje zou staan; het is uiterst gevaar-
lijk het bloot te stellen aan regen en onweer.
2. Het mag alleen door volwassenen gebruikt worden en
uitsluitend voor het conserveren van etenswaren, volgens
de instructies in deze gebruiksaanwijzing.
3. Raak het apparaat niet aan als u blootvoets bent of met
natte handen of voeten.
4. Wij raden af verlengsnoeren en dubbelstekkers te ge-
bruiken. Controleren dat de snoer niet gebogen ligt of ge-
vaarlijke druk ondergaat.
5. Trek nooit aan het snoer of aan het apparaat om de stek-
ker uit het stopcontact te halen: dit is heel gevaarlijk.
6. Raak de binnenkant van de vrieskast niet aan, vooral niet
met natte handen: u kunt zich vastvriezen of verwonden.
Neem ook geen ijsblokjes in uw mond zodra ze uit de vries-
kast komen, u kunt zich verwonden.
Installation
De veiligheid, een goede gewoonte
7. Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren, dient
u de stroomtoevoer te verbreken (door de stekker uit het
stopcontact te nemen of de hoofsschakelaar van uw wo-
ning uit te schakelen).
8. Voordat uw oude koelkast wordt weggehaald moet u de
sluiting van de deur onklaar maken om te vermijden dat
spelende kinderen erin worden opgesloten.
9. Als er problemen optreden moet u, voordat u er een
installateur bijhaalt, eerst controleren in het hoofdstuk “Pro-
blemen?” of het mogelijk is zelf het probleem op te lossen.
Probeer nooit aan de inwendige delen te komen om een
probleem op te lossen.
10. Als uw voedingskabel vervangen moet worden, moet u
zich tot onze Technische Dienst wenden. In sommige geval-
len zijn de aansluitingen uitgevoerd met speciale contacten;
in andere gevallen is het noodzakelijk een speciaal gereed-
schap te gebruiken teneinde toegang te krijgen tot de ver-
bindingen.
11. Gebruik geen elektrische apparaten in het bewaarvak
van de etenswaren tenzij van het soort dat door de fabrikant
wordt aangeraden.
12. Als het apparaat op is moet het veilig worden gemaakt
voordat het definitief wordt weggedaan, aangezien het
isolerende piepschuim cyclopentaangas bevat en zich
eventueel R600a gas (isobutaan) in het koelcircuit bevindt.
Wendt u zich voor deze ingreep tot uw handelaar of tot de
betreffende plaatselijke authoriteit.
Voor het goed functioneren en zuinig energieverbruik
is het belangrijk dat het installeren op de juiste wijze
wordt uitgevoerd.
Ventilatie
De compressor en de condensator geven warmte af en vra-
gen dus om een goede ventilatie. Het apparaat moet dus
geplaatst worden in een vertrek met een raam of buiten-
deur, die de nodige luchtvervanging garanderen. Het ver-
trek mag niet vochtig zijn.
Let erop gedurende het installeren dat de ventilatieroosters
van het apparaat niet bedekt of verstopt worden.
Ver van de hitte
Plaats het apparaat niet op een zonnige plek, naast het for-
nuis of dergelijke.
Electrische aansluiting en aarding
Controleer om te beginnen of de gegevens op het type-
plaatje, linksonder naast de groentenlade, overeenkomen
met die van het electrische net van uw woning en of het
stopcontact voorzien is van een aardleiding zoals voorge-
schreven door de wet voor de veiligheid van installaties 46/
90. Als de aardleiding ontbreekt wijst de Fabrikant iedere
aansprakelijkheid af. Gebruik geen dubbelstekkers of
adapters.
Plaats het apparaat op zodanige wijze dat het
stopcontact waarmee het is verbonden gemakkelijk
bereikbaar is.
Is het vermogen voldoende?
De wandcontactdoos moet in staat zijn de maximale belasing
van het apparaat te dragen dat is aangegeven op het type-
plaatje. Dit plaatje bevindt zich binnenin de vriezer.
Voor de electrische aansluiting
Houd het apparaat vertikaal gedurende het vervoer en,voor
het goed functioneren, wacht minstens 3 uren voordat u
het aansluit.
29
NL
Van dichtbij gezien
Rood indicatielampje
Dit lampje gaat branden om aan te geven dat de
binnentemperatuur niet toereikend is voor de
conservering van de levensmiddelen
Vak voor invriezing en conservering
Vak voor conservering
De thermostaat
Deze regelt automatisch de temperatuur in het
apparaat Door de knop van stand 1 naar stand 5 te
draaien, verkrijgt men een steeds lagere temperatuur.
De thermostaat wordt geregeld door de knop met
behulp van een muntje te draaien.
Groen indicatielampje
Dit lampje brandt (schakelaar naar rechts verplaatsen)
wanneer de netstroom is ingeschakeld. Door de
schakelaar naar links te verplaatsen (het groene lampje
is nu afgedekt) wordt de stroomtoevoer
uitgeschakeld.
Geel indicatielampje
Dit lampje brandt (schakelaar naar links verplaatsen)
wanneer de compressor op ononderbroken wijze
functioneert, teneinde de lage temperatuur te
bereiken die voor het invriezen van verse
levensmiddelen benodigd is. Door de schakelaar naar
rechts te verplaatsen (het gele lampje is nu afgedekt),
functioneert de diepvriezer weer volgens de
thermostaatinstelling.
E
F
1
2
3
4
5
SN
I0
A C B
D
30
NL
BELANGRIJK
Zet het apparaat na het transport vertikaal en wacht
ongeveer 3 uren teneinde een optimale werking te be-
gunstigen.
Voor optimale en zuinige werking moeten de knop-
pen van de koelkast en van de vrieskast op middel-
temperatuur staan.
Het starten van de koelkast
Na aansluiting van het apparaat aan het stroomnet behoort
het groene lampje te branden en dient u tevens het gele
lampje in te schakelen. Zodra het rode lampje uitgaat, dient
u ook het gele lampje uit te schakelen en het appparaat is
klaar voor gebruik.
Het beste gebruik
Goed invriezen
- Ontdooide diepvriesproducten, ook slechts gedeeltelijk
ontdooid, mogen nooit weer ingevroren worden: u moet
het koken en opeten (binnen 24 uur) of koken en weer
invriezen.
- In te vriezen verse etenswaren moeten niet in contact staan
met reeds ingevroren of diepvriesproducten, maar moeten
geplaatst worden in het bovenste vak waar de temperatuur
daalt tot -18°C hetgeen ideaal is voor goed invriezen. Vergeet
niet dat een goede conservatie afhangt van de snelheid
waarmee wordt ingevroren.
- Open de deur niet gedurende het invriesproces.
- Vries alleen de hoeveelheid in kg die is aangegeven op het
etiket links van de groenten-la.
- Om in te vriezen dient u het gele lampje in te schakelen en
vervolgens de in te vriezen etenswaren in het bovenvak te
plaatsen. Hierbij behoren de etenswaren zoveel mogelijk in
direct contact te staan met de koelvlakken, daarbij oplettend
dat ze de in hetzelfde vak reeds bevroren etenswaren niet
raken.
- Bij het inbrengen van grote hoeveelheden in te vriezen
etenswarenkan de temperatuur in de freezer tijdelijk stijgen
(het rode lampje gaat branden). Daar deze situatie echter
van korte duur is, zullen de reeds opgeslagen etenswaren
hiervan geen schade ondervinden.
- Wanneer na 24 uur het invriesproces is be+indigd, dient
uhet gele lampje weer uit te schakelen.
Opgelet : deze procedure moet men niet vergeten om
onnodig energieverbruik te voorkomen.
- Voor optimaal invriezen en later ontdooien raden wij aan
de etenswaren in kleine porties te verdelen zodat ze snel en
gelijkmatig bevriezen. Schrijf de inhoud en de datum op de
pakken, en volg de instructies in de tabellen “Gids voor het
klaarmaken en invriezen”.
- Open de deur niet als de stroom uit mocht vallen of er zich
een probleem voordoet, zo stelt u het stijgen van de
temperatuur uit. De ingevroren of diepvriesproducten blijven
ongeveer 9-14 uren zonder verandering geconserveerd.
- Plaats geen volle flessen in de vrieskast: zij kunnen breken
aangezien alle vloeistoffen zich gedurende het vriesproces
uitzetten.
- Vul de bakjes voor ijsblokjes tot ongeveer 3/4 van hun
hoogte.
Conserveren
Voor een goed behoud van de diepvriesprodukten mag de
thermostaatknop, ongeacht de omgevingstemperatuur, nooit
lager dan op 1 worden afgesteld.
Voor omgevingstemperaturen tot 25°-27°C dient de
thermostaatknop op een stand tussen 1 en 2 te worden
afgesteld en bij omgevingstemperaturen tot 32°C op een
stand tussen 2 en 3.
De maximale bewaartijden van de diepvriesprodukten staan
aangegeven in de tabellen “Gids voor het gebruik van de
vriesafdeling”.
Neem altijd nauwgezet de instructies die op de verpakking
van de diepvriesprodukten staan aangegeven in acht en voor
het geval deze mochten ontbreken, wordt aangeraden de
produkten niet langer dan tot 3 maanden na de
aankoopdatum te bewaren.
31
NL
Het onderhoud
Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren,
dient u de stroomtoevoer te verbreken (door de stek-
ker uit het stopcontact te nemen of de hoofdschakelaar
van uw woning uit te schakelen)
Ontdooien
BELANGRIJK: let erop dat u het koelcircuit niet
beschadigt.
Gebruik geen mechanische middelen of andere voor-
werpen om het ontdooiingsproces te versnellen, maar
alleen die door de fabrikant worden aanbevolen.
Het wordt aangeraden van tijd tot tijd de ijslaag te
verwijderen die zich afzet op de wanden van de diepvriezer.
Gebruik hiervoor geen puntige metalen voorwerpen die op
onherstelbare wijze de koelleiding van het apparaat kunnen
beschadigen, maar gebruik het bijgeleverde plastic
schrapertje. Voor volledige ontdooiing van het apparaat (één
of twee maal per jaar uit te voeren), dient u het groene
lampje uit te schakelen en de deur open te laten totdat de
ijslaag geheel gesmolten is. Om het ontdooien sneller te
laten verlopen kunt u één of meer bakjes met lauw water in
het apparaat plaatsen.
Gedurende de ontdooitijd kunt u het best de opgeslagen
diepvriesprodukten in meerdere lagen krantepapier wikkelen
en op een koele plaats leggen. Aangezien de onvermijdelijke
temperatuurverhoging de bewaartijd verkort, wordt
aangeraden de diepvriesprodukten binnen korte tijd te
nuttigen.
Het reinigen en speciaal onderhoud
Na het ontdooien wordt aangeraden het apparaat met lauw
sodawater schoon te maken. ermijd in elk geval het gebruik
van schuurmiddelen, detergenten of zeepprodukten.
Gedurende het ontdooien dienen de bevroren etenswaren in
kranten te worden gewikkeld en op een koele plaats te worden
gelegd om zoveel mogelijk temperatuurverhoging tegen te
gaan. Maar aangezien temperatuurverhoging altijd nadelig
is voor de bewaartijd van de diepvriesprodukten, dienen deze
bij voorkeur zo snel mogelijk te worden genuttigd.
Na al deze handelingen te hebben uitgevoerd, dient u het
groene lampje weer in te schakelen en de thermostaatknop
op de gewenste stand af te stellen.
Na 2 of 3 uren is het apparaat opnieuw gereed om de
diepvriesprodukten te conserveren.
Problemen?
Het groene lampje is uit
Heeft u gecontroleerd of:
· de hoofdschakelaar van het buis is uitgeschakeld;
· de stekker niet goed in het stopcontact zit;
Het rode lampje blijft branden
Heeft u gecontroleerd of:
· de deur niet goed sluit of de dichting versleten is:
· de deur te vaak worden geopend;
· de temperatuurknop niet in de juiste positie staan;
· er zich niet een te dikke ijslaag op de binnenwanden van
het apparaat heeft afgezet.
De motor blijft functioneren
Heeft u gecontroleerd of:
· het gele lampje niet aan is (aanduiding van ononderbroken
werking)
· de thermostaat op de goede stand is afgesteld.
Het apparaat maakt teveel lawaai
Heeft u gecontroleerd of:
· het apparaat goed waterpas sraat;.
· tussen meubelen of voorwerpen in staat die trillen en la-
waai maken;
· het verkoelingsgas binnenin een licht rumoer maakt ook
als de compressor niet in werking is (dit is geen defect).
Als ondanks alle controles het apparaat niet functioneert en
het door u geconstateerde gebrek er nog steeds is, wend u
zich dan tot een erkende installateur met deze informatie:
het soort gebrek, het codenummer van het model (Mod.)
en de betreffende nummers (S/N) op het typeplaatje(zie de
hiervolgende voorbeelden). Dit plaatle bevindt zich binnenin
de vriezer.
Mod.
RG 2330
TI
Cod.
93139180000 S/N 704211801
220 - 240 V- 50 Hz 150 W
W
Fuse
A
Max 15 w
Total
Gross
Bruto
Brut
Compr.
Kompr.
Syst.
R 134 a
kg 0,090
Gross
Bruto
Brut
340
Net
Util
Utile
Gross
Bruto
Brut
Freez. Capac
Poder de Cong
75
Made in Italy 13918
Test
P.S-I.
Pressure
HIGH-235
LOW 140
kg/24 h
4,0
Class
Clase
N
Classe
RG 1145 WEU 47133980001
MADE IN ITALY S/N 704045585
VOL. BRUT
GROSS VOL.
VOL. BRUTO
l.
cu. fl.
135
SYSTEME A COMPRESSION
SYSTEM
SISTEMA
K
REFRIGERATEUR
REFRIGERATOR
FRIGORIFICO
l.
cu. fl.
225
REFRIGERATEUR
REFRIGERATOR
FRIGORIFICO
R134 A
kg.
0,080
CONGELATEUR
FREEZER
CONGELADOR
l.
cu. fl.
CONGELATEUR
FREEZER
CONGELADOR
R134 A
kg
HZ W
50 110
CLASSE
CLASS
CLASE
N
220-240
VA
FUSE LINK
POUVOIR DE CONGEL. kg/24h
FREEZING CAPACITY
PODER DE CONGELACION
Wend u zich nooit tot een niet-erkende installateur en
weiger niet-originele onderdelen.
32
NL
Gids voor het gebruik van de vrieskast
Vlees en vis
Soorten Verpakken
Besterven
(dagen)
Conservatie
(in maanden)
Ontdooien
Runderbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 2 / 3 9 / 10 Niet nodig
Lamsvlees Gewikkeld in aluminium folie 1 / 2 6 Niet nodig
Varkensbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 6 Niet nodig
Kalfsbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 8 Niet nodig
Biefstukjes en
varkenslap
Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6
samen in aluminium folie
6 Niet nodig
Lams- en
varkenscoteletten
Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6
samen in aluminium folie
6 Niet nodig
Gehaktvlees In aluminium met plastic er omheen Zeer vers 2 Langzaam in koelkast
Hart en lever In plastic zakjes 3 Niet nodig
Worstjes In plastic of aluminium folie 2 Volgens gebruik
Kip en kalkoen Gewikkeld in aluminium folie 1 / 3 9 Langzaam in koelkast
Eend en gans Gewikkeld in aluminium folie 1 / 4 6 Langzaam in koelkast
Wilde eend, fazant en
patrijs
Gewikkeld in aluminium folie 1 / 3 9 Langzaam in koelkast
Konijn en haas Gewikkeld in aluminium folie 3 / 4 6 Langzaam in koelkast
Hert en ree In aluminium of plastic folie 5 / 6 9 Langzaam in koelkast
Grote vissen In aluminium of plastic folie 4 / 6 Langzaam in koelkast
Kleine vissen In plastic zakjes 2 / 3 Niet nodig
Schaaldieren In plastic zakjes 3 / 6 Niet nodig
Weekdieren
In aluminium of plastic bakken met water
en zout
3 Langzaam in koelkast
Gekookte vis In aluminium of plastic folie 12 In warm water
Gebakken vis In plastic zakjes 4 / 6 Rechtstreeks in pan
33
NL
Vlees en vis
GIDS VOOR HET GEBRUIK VAN DE VRIESKAST
Soot Preparatie
In heet
water
Voorbereiding
Conservatie
(in maanden)
Ondtooien
Appel
Schillen en in stukjes
snijden
2 In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast
Abrikozen, perziken,
kersen en pruimen
Ontpitten en schillen 1 / 2 In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast
Aardbeien, moerbeien
en bosbessen
Wassen en laten
drogen
In bakjes, met suiker
bedekt
10 / 12 Langzaam in koelkast
Gekookt fruit
Snijden, koken en
zeven
In bakjes, 10% suiker
toevoegen
12 Langzaam in koelkast
Vruchtensap
Wassen, snijden en
persen
In bakjes, suiker naar
smaak
10 / 12 Langzaam in koelkast
Bloemkool
In stukjes in water
met citroen dompelen
2 In plastic zakjes 12 Niet nodig
Kool en spruitjes
Reinigen en wassen
(in stukjes)
1 / 2 In plastic zakjes 10 / 12 Kamertemperatuur
Erwtjes Doppen en wasser 2 In plastic zakjes 12 Niet nodig
Sperziebonen Wassen en in stukjes 2 In plastic zakjes 10 / 12 Niet nodig
Wortels, paprikas en
knolraap
In schijven, schillen en
wasser
3 / 4 In plastic zakjes 12 Niet nodig
Paddestoelen en
asperges
Wassen en snijden 3 / 4 In zakjes of bakjes 6 Kamertemperatuur
Spinazie Wassen en fijn snijden 2 In zakjes of bakjes 12 Kamertemperatuur
Soepgroenten
Wassen en in stukjes
snijden
3 In zakjes, in kleine porties 6 / 7 Kamertemperatuur
Diversen Preparatie
In heet
water
Voorbereiding
Conservatie
(in maanden)
Ondooien
Brood In plastic zakjes 4
Op kamertemperatuur
en in de oven
Taarten In plastic folie 6
Op kamertemperatuur
en koken op 100/200°C
Room In plastic bakjes 6
Op kamertemperatuur
of in de koelkast
Boter
In de originele verpakking
met aluminium eromheen
6 In de koelkast
Gekookt voedsel en
groentescep
Onderverdeeld in plastic
of glazen bakjes
3 / 6
Op kamertemperatuur
of in warm water
Eieren
Invriezen zonder guscio in
kleine bakjes
10
Op kamertemperatuur
of in de koelkast

Documenttranscriptie

De veiligheid, een goede gewoonte BELANGRIJK Lees de inhoud van deze gebruiksaanwijzing aandachtig aangezien het belangrijke aanwijzingen bevat betreffende de veiligheid van insapparaat is vervaardigd volgens de internationale veiligheidsnormen die gericht zijn op het beschermen van de gebruiker. Het apparaat heeft het merkteken IMQ verworven dat wordt uitgegeven door het Italiaanse Instituut van Kwaliteit, alleen aan apparaten die voldoen aan de normen van de CEI, de Italiaanse Electrotechnische Commissie. 1. Dit apparaat mag niet buiten geïnstalleerd worden, ook niet als het onder een dakje zou staan; het is uiterst gevaarlijk het bloot te stellen aan regen en onweer. 2. Het mag alleen door volwassenen gebruikt worden en uitsluitend voor het conserveren van etenswaren, volgens de instructies in deze gebruiksaanwijzing. 3. Raak het apparaat niet aan als u blootvoets bent of met natte handen of voeten. 4. Wij raden af verlengsnoeren en dubbelstekkers te gebruiken. Controleren dat de snoer niet gebogen ligt of gevaarlijke druk ondergaat. 5. Trek nooit aan het snoer of aan het apparaat om de stekker uit het stopcontact te halen: dit is heel gevaarlijk. 6. Raak de binnenkant van de vrieskast niet aan, vooral niet met natte handen: u kunt zich vastvriezen of verwonden. Neem ook geen ijsblokjes in uw mond zodra ze uit de vrieskast komen, u kunt zich verwonden. 7. Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren, dient u de stroomtoevoer te verbreken (door de stekker uit het stopcontact te nemen of de hoofsschakelaar van uw woning uit te schakelen). 8. Voordat uw oude koelkast wordt weggehaald moet u de sluiting van de deur onklaar maken om te vermijden dat spelende kinderen erin worden opgesloten. 9. Als er problemen optreden moet u, voordat u er een installateur bijhaalt, eerst controleren in het hoofdstuk “Problemen?” of het mogelijk is zelf het probleem op te lossen. Probeer nooit aan de inwendige delen te komen om een probleem op te lossen. 10. Als uw voedingskabel vervangen moet worden, moet u zich tot onze Technische Dienst wenden. In sommige gevallen zijn de aansluitingen uitgevoerd met speciale contacten; in andere gevallen is het noodzakelijk een speciaal gereedschap te gebruiken teneinde toegang te krijgen tot de verbindingen. 11. Gebruik geen elektrische apparaten in het bewaarvak van de etenswaren tenzij van het soort dat door de fabrikant wordt aangeraden. 12. Als het apparaat op is moet het veilig worden gemaakt voordat het definitief wordt weggedaan, aangezien het isolerende piepschuim cyclopentaangas bevat en zich eventueel R600a gas (isobutaan) in het koelcircuit bevindt. Wendt u zich voor deze ingreep tot uw handelaar of tot de betreffende plaatselijke authoriteit. Installation Voor het goed functioneren en zuinig energieverbruik is het belangrijk dat het installeren op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Ventilatie De compressor en de condensator geven warmte af en vragen dus om een goede ventilatie. Het apparaat moet dus geplaatst worden in een vertrek met een raam of buitendeur, die de nodige luchtvervanging garanderen. Het vertrek mag niet vochtig zijn. Let erop gedurende het installeren dat de ventilatieroosters van het apparaat niet bedekt of verstopt worden. Ver van de hitte met die van het electrische net van uw woning en of het stopcontact voorzien is van een aardleiding zoals voorgeschreven door de wet voor de veiligheid van installaties 46/ 90. Als de aardleiding ontbreekt wijst de Fabrikant iedere aansprakelijkheid af. Gebruik geen dubbelstekkers of adapters. Plaats het apparaat op zodanige wijze dat het stopcontact waarmee het is verbonden gemakkelijk bereikbaar is. Is het vermogen voldoende? De wandcontactdoos moet in staat zijn de maximale belasing van het apparaat te dragen dat is aangegeven op het typeplaatje. Dit plaatje bevindt zich binnenin de vriezer. Plaats het apparaat niet op een zonnige plek, naast het fornuis of dergelijke. Voor de electrische aansluiting Electrische aansluiting en aarding Houd het apparaat vertikaal gedurende het vervoer en,voor het goed functioneren, wacht minstens 3 uren voordat u het aansluit. Controleer om te beginnen of de gegevens op het typeplaatje, linksonder naast de groentenlade, overeenkomen NL 28 Van dichtbij gezien De thermostaat Rood indicatielampje Deze regelt automatisch de temperatuur in het apparaat Door de knop van stand 1 naar stand 5 te draaien, verkrijgt men een steeds lagere temperatuur. De thermostaat wordt geregeld door de knop met behulp van een muntje te draaien. Dit lampje gaat branden om aan te geven dat de binnentemperatuur niet toereikend is voor de conservering van de levensmiddelen Vak voor invriezing en conservering Groen indicatielampje Dit lampje brandt (schakelaar naar rechts verplaatsen) wanneer de netstroom is ingeschakeld. Door de schakelaar naar links te verplaatsen (het groene lampje is nu afgedekt) wordt de stroomtoevoer uitgeschakeld. Vak voor conservering Geel indicatielampje Dit lampje brandt (schakelaar naar links verplaatsen) wanneer de compressor op ononderbroken wijze functioneert, teneinde de lage temperatuur te bereiken die voor het invriezen van verse levensmiddelen benodigd is. Door de schakelaar naar rechts te verplaatsen (het gele lampje is nu afgedekt), functioneert de diepvriezer weer volgens de thermostaatinstelling. 2 3 4 1 5 S N 0 I D A C B E F 29 NL Het starten van de koelkast BELANGRIJK Zet het apparaat na het transport vertikaal en wacht ongeveer 3 uren teneinde een optimale werking te begunstigen. Voor optimale en zuinige werking moeten de knoppen van de koelkast en van de vrieskast op middeltemperatuur staan. Na aansluiting van het apparaat aan het stroomnet behoort het groene lampje te branden en dient u tevens het gele lampje in te schakelen. Zodra het rode lampje uitgaat, dient u ook het gele lampje uit te schakelen en het appparaat is klaar voor gebruik. Het beste gebruik Goed invriezen Conserveren - Ontdooide diepvriesproducten, ook slechts gedeeltelijk ontdooid, mogen nooit weer ingevroren worden: u moet het koken en opeten (binnen 24 uur) of koken en weer invriezen. - In te vriezen verse etenswaren moeten niet in contact staan met reeds ingevroren of diepvriesproducten, maar moeten geplaatst worden in het bovenste vak waar de temperatuur daalt tot -18°C hetgeen ideaal is voor goed invriezen. Vergeet niet dat een goede conservatie afhangt van de snelheid waarmee wordt ingevroren. - Open de deur niet gedurende het invriesproces. - Vries alleen de hoeveelheid in kg die is aangegeven op het etiket links van de groenten-la. - Om in te vriezen dient u het gele lampje in te schakelen en vervolgens de in te vriezen etenswaren in het bovenvak te plaatsen. Hierbij behoren de etenswaren zoveel mogelijk in direct contact te staan met de koelvlakken, daarbij oplettend dat ze de in hetzelfde vak reeds bevroren etenswaren niet raken. - Bij het inbrengen van grote hoeveelheden in te vriezen etenswarenkan de temperatuur in de freezer tijdelijk stijgen (het rode lampje gaat branden). Daar deze situatie echter van korte duur is, zullen de reeds opgeslagen etenswaren hiervan geen schade ondervinden. - Wanneer na 24 uur het invriesproces is be+indigd, dient uhet gele lampje weer uit te schakelen. Opgelet : deze procedure moet men niet vergeten om onnodig energieverbruik te voorkomen. - Voor optimaal invriezen en later ontdooien raden wij aan de etenswaren in kleine porties te verdelen zodat ze snel en gelijkmatig bevriezen. Schrijf de inhoud en de datum op de pakken, en volg de instructies in de tabellen “Gids voor het klaarmaken en invriezen”. - Open de deur niet als de stroom uit mocht vallen of er zich een probleem voordoet, zo stelt u het stijgen van de temperatuur uit. De ingevroren of diepvriesproducten blijven ongeveer 9-14 uren zonder verandering geconserveerd. - Plaats geen volle flessen in de vrieskast: zij kunnen breken aangezien alle vloeistoffen zich gedurende het vriesproces uitzetten. - Vul de bakjes voor ijsblokjes tot ongeveer 3/4 van hun hoogte. Voor een goed behoud van de diepvriesprodukten mag de thermostaatknop, ongeacht de omgevingstemperatuur, nooit lager dan op 1 worden afgesteld. Voor omgevingstemperaturen tot 25°-27°C dient de thermostaatknop op een stand tussen 1 en 2 te worden afgesteld en bij omgevingstemperaturen tot 32°C op een stand tussen 2 en 3. De maximale bewaartijden van de diepvriesprodukten staan aangegeven in de tabellen “Gids voor het gebruik van de vriesafdeling”. Neem altijd nauwgezet de instructies die op de verpakking van de diepvriesprodukten staan aangegeven in acht en voor het geval deze mochten ontbreken, wordt aangeraden de produkten niet langer dan tot 3 maanden na de aankoopdatum te bewaren. NL 30 Het onderhoud Alvorens de reinigingswerkzaamheden uit te voeren, dient u de stroomtoevoer te verbreken (door de stekker uit het stopcontact te nemen of de hoofdschakelaar van uw woning uit te schakelen) Ontdooien BELANGRIJK: let erop dat u het koelcircuit niet beschadigt. Gebruik geen mechanische middelen of andere voorwerpen om het ontdooiingsproces te versnellen, maar alleen die door de fabrikant worden aanbevolen. Het wordt aangeraden van tijd tot tijd de ijslaag te verwijderen die zich afzet op de wanden van de diepvriezer. Gebruik hiervoor geen puntige metalen voorwerpen die op onherstelbare wijze de koelleiding van het apparaat kunnen beschadigen, maar gebruik het bijgeleverde plastic schrapertje. Voor volledige ontdooiing van het apparaat (één of twee maal per jaar uit te voeren), dient u het groene lampje uit te schakelen en de deur open te laten totdat de ijslaag geheel gesmolten is. Om het ontdooien sneller te laten verlopen kunt u één of meer bakjes met lauw water in het apparaat plaatsen. Gedurende de ontdooitijd kunt u het best de opgeslagen diepvriesprodukten in meerdere lagen krantepapier wikkelen en op een koele plaats leggen. Aangezien de onvermijdelijke temperatuurverhoging de bewaartijd verkort, wordt aangeraden de diepvriesprodukten binnen korte tijd te nuttigen. Het reinigen en speciaal onderhoud Na het ontdooien wordt aangeraden het apparaat met lauw sodawater schoon te maken. ermijd in elk geval het gebruik van schuurmiddelen, detergenten of zeepprodukten. Gedurende het ontdooien dienen de bevroren etenswaren in kranten te worden gewikkeld en op een koele plaats te worden gelegd om zoveel mogelijk temperatuurverhoging tegen te gaan. Maar aangezien temperatuurverhoging altijd nadelig is voor de bewaartijd van de diepvriesprodukten, dienen deze bij voorkeur zo snel mogelijk te worden genuttigd. Na al deze handelingen te hebben uitgevoerd, dient u het groene lampje weer in te schakelen en de thermostaatknop op de gewenste stand af te stellen. Na 2 of 3 uren is het apparaat opnieuw gereed om de diepvriesprodukten te conserveren. Problemen? Het groene lampje is uit Heeft u gecontroleerd of: · de hoofdschakelaar van het buis is uitgeschakeld; · de stekker niet goed in het stopcontact zit; Het rode lampje blijft branden Als ondanks alle controles het apparaat niet functioneert en het door u geconstateerde gebrek er nog steeds is, wend u zich dan tot een erkende installateur met deze informatie: het soort gebrek, het codenummer van het model (Mod.) en de betreffende nummers (S/N) op het typeplaatje(zie de hiervolgende voorbeelden). Dit plaatle bevindt zich binnenin de vriezer. Heeft u gecontroleerd of: · de deur niet goed sluit of de dichting versleten is: · de deur te vaak worden geopend; · de temperatuurknop niet in de juiste positie staan; · er zich niet een te dikke ijslaag op de binnenwanden van het apparaat heeft afgezet. Mod. RG 2330 220 - 240 V- 340 TI 50 Hz Heeft u gecontroleerd of: · het gele lampje niet aan is (aanduiding van ononderbroken werking) · de thermostaat op de goede stand is afgesteld. 93139180000 W Fuse Gross Bruto Brut RG 1145 MADE IN ITALY Het apparaat maakt teveel lawaai S/N 704211801 A Max 15 w Capac Class Poder de Cong Clase Freez. 75 Total Net Gross Gross Util Bruto Bruto Utile Brut Brut Compr. R 134 a Test Pressure HIGH-235 Syst. P.S-I. LOW 140 Kompr. kg 0,090 Made in Italy 13918 De motor blijft functioneren Heeft u gecontroleerd of: · het apparaat goed waterpas sraat;. · tussen meubelen of voorwerpen in staat die trillen en lawaai maken; · het verkoelingsgas binnenin een licht rumoer maakt ook als de compressor niet in werking is (dit is geen defect). Cod. 150 W kg/24 h WEU 4,0 N Classe 47133980001 S/N 704045585 VOL. BRUT l. GROSS VOL. 135 VOL. BRUTO cu. fl. SYSTEME A COMPRESSION SYSTEM K SISTEMA REFRIGERATEUR l. REFRIGERATOR 225 cu. fl. FRIGORIFICO POUVOIR DE CONGEL. kg/24h FREEZING CAPACITY PODER DE CONGELACION CONGELATEUR l. FREEZER cu. fl. CONGELADOR REFRIGERATEUR R134 A CONGELATEUR R134 A REFRIGERATOR 0,080 FREEZER kg kg. FRIGORIFICO CONGELADOR FUSE LINK A 220-240 HZ V 50 W 110 CLASSE CLASS CLASE N Wend u zich nooit tot een niet-erkende installateur en weiger niet-originele onderdelen. 31 NL Gids voor het gebruik van de vrieskast Vlees en vis Besterven (dagen) Conservatie (in maanden) Gewikkeld in aluminium folie 2/3 9 / 10 Niet nodig Lamsvlees Gewikkeld in aluminium folie 1/2 6 Niet nodig Varkensbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 6 Niet nodig Kalfsbraadstuk Gewikkeld in aluminium folie 1 8 Niet nodig Biefstukjes en varkenslap Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6 samen in aluminium folie 6 Niet nodig Lams- en varkenscoteletten Ieder afzonderlijk in plastic folie en dan 4-6 samen in aluminium folie 6 Niet nodig Gehaktvlees In aluminium met plastic er omheen 2 Langzaam in koelkast Hart en lever In plastic zakjes 3 Niet nodig Worstjes In plastic of aluminium folie 2 Volgens gebruik Kip en kalkoen Gewikkeld in aluminium folie 1/3 9 Langzaam in koelkast Eend en gans Gewikkeld in aluminium folie 1/4 6 Langzaam in koelkast Wilde eend, fazant en patrijs Gewikkeld in aluminium folie 1/3 9 Langzaam in koelkast Konijn en haas Gewikkeld in aluminium folie 3/4 6 Langzaam in koelkast Hert en ree In aluminium of plastic folie 5/6 9 Langzaam in koelkast Grote vissen In aluminium of plastic folie 4/6 Langzaam in koelkast Kleine vissen In plastic zakjes 2/3 Niet nodig Schaaldieren In plastic zakjes 3/6 Niet nodig Weekdieren In aluminium of plastic bakken met water en zout 3 Langzaam in koelkast Gekookte vis In aluminium of plastic folie 12 In warm water Gebakken vis In plastic zakjes Soorten Verpakken Runderbraadstuk NL Zeer vers 4/6 32 Ontdooien Rechtstreeks in pan GIDS VOOR HET GEBRUIK VAN DE VRIESKAST Vlees en vis In heet water Voorbereiding Conservatie (in maanden) Soot Preparatie Ondtooien Appel Schillen en in stukjes snijden 2’ In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast Abrikozen, perziken, kersen en pruimen Ontpitten en schillen 1’ / 2’ In bakjes, in siroop 12 Langzaam in koelkast Aardbeien, moerbeien en bosbessen Wassen en laten drogen In bakjes, met suiker bedekt 10 / 12 Langzaam in koelkast Gekookt fruit Snijden, koken en zeven In bakjes, 10% suiker toevoegen 12 Langzaam in koelkast Vruchtensap Wassen, snijden en persen In bakjes, suiker naar smaak 10 / 12 Langzaam in koelkast Bloemkool In stukjes in water met citroen dompelen Kool en spruitjes 2’ In plastic zakjes 12 Reinigen en wassen (in stukjes) 1’ / 2’ In plastic zakjes 10 / 12 Erwtjes Doppen en wasser 2’ In plastic zakjes 12 Niet nodig Sperziebonen Wassen en in stukjes 2 In plastic zakjes 10 / 12 Niet nodig Wortels, paprika’s en knolraap In schijven, schillen en wasser 3’ / 4’ In plastic zakjes 12 Niet nodig Paddestoelen en asperges Wassen en snijden 3’ / 4’ In zakjes of bakjes 6 Kamertemperatuur Spinazie Wassen en fijn snijden 2’ In zakjes of bakjes 12 Kamertemperatuur Soepgroenten Wassen en in stukjes snijden 3’ In zakjes, in kleine porties 6/7 Kamertemperatuur Diversen Preparatie In heet water Niet nodig Kamertemperatuur Voorbereiding Conservatie (in maanden) Brood In plastic zakjes 4 Op kamertemperatuur en in de oven Taarten In plastic folie 6 Op kamertemperatuur en koken op 100/200°C Room In plastic bakjes 6 Op kamertemperatuur of in de koelkast Boter In de originele verpakking met aluminium eromheen 6 In de koelkast Gekookt voedsel en groentescep Onderverdeeld in plastic of glazen bakjes Eieren Invriezen zonder guscio in kleine bakjes 33 Ondooien 3/6 Op kamertemperatuur of in warm water 10 Op kamertemperatuur of in de koelkast NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Whirlpool VR 120 B Gebruikershandleiding

Categorie
Koelkast-diepvriezers
Type
Gebruikershandleiding