Zanussi ZKL64N 74O Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

ÊåñáìéêÞ ìáãåéñéêÞ åóôßá
Glaskeramische kookplaat
ZKL64N / ZKL64X
Ïäçãßåò óõíáñìïëüãçóçò êáé ÷ñÞóçò
Montage- en gebruiksaanwijzing
r
l
2
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en
bewaar de gebruiksaanwijzing zodat deze later kan
worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventue-
le volgende eigenaar van het apparaat.
De volgende symbolen worden in de
tekst gebruikt:
1 Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve
van uw persoonlijke veiligheid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van
het apparaat te voorkomen.
3 Aanwijzingen en praktische tips
2 Milieu-informatie
3
Inhoud
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Beschrijving van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Uitrusting kookplaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Indeling kookzoneschakelaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Kookzoneschakelaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Restwarmte-indicatie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bediening van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Kookstand instellen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Tips voor koken en braden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Pannen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Energiebesparing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Toepassingsvoorbeelden voor het koken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Wat is er aan de hand als …. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Afvalverwerking. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Montageaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12
Service. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
4
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
3
Neem deze aanwijzingen in acht, omdat an-
ders bij eventuele schade het recht op garan-
tie vervalt.
5 Dit apparaat is in overeenstemming met de
volgende EG-richtlijnen:
73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclu-
sief aangepaste richtlijn 92/31/EEG
93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Gebruik volgens de voorschriften
Dit apparaat mag alleen in het huishouden worden
gebruikt voor het koken, braden en bakken van le-
vensmiddelen.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als werk-
blad of aanrecht.
Het is niet toegestaan het appaat om te bouwen of
te veranderen.
Brandbare vloeistoffen, licht ontvlambare materia-
len of smeltbare voorwerpen (bijv. folie, kunststof,
aluminium) niet op het apparaat of in de direct om-
geving daarvan plaatsen of opbergen.
Veiligheid voor kinderen
Houd kleine kinderen altijd uit de buurt van het ap-
paraat.
Grotere kinderen mogen alleen onder begeleiding
en toezicht met het apparaat werken.
Algemene veiligheid
Het apparaat mag alleen worden gemonteerd en
aangesloten door een erkend elektro-installateur.
Inbouwapparaten mogen alleen worden gebruikt
nadat deze zijn ingebouwd in voorgeschreven,
passende inbouwkasten en werkbladen.
Bij storingen aan het apparaat of beschadiging van
het glaskeramiek (breuken, sprongen resp. scheu-
ren) moet het apparaat worden uitgeschakeld en
worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet, om
gevaar op elektrische schokken te voorkomen.
Reparaties aan het apparaat mogen alleen worden
uitgevoerd door vakmensen.
Veiligheid tijdens het gebruik
Verwijder stickers en folies van het glaskeramiek.
Wanneer u onoplettend bent tijdens het werken
met het apparaat, bestaat er risico op verbranding.
De snoeren van elektrische apparaten mogen niet
tegen het hete apparaatoppervlak resp. hete pan-
nen aankomen.
Oververhit vet en olie is licht ontvlambaar. Laat het
apparaat niet zonder toezicht achter wanneer u
kookt met vet of olie (bijv. patat bakken).
De kookzones moeten na ieder gebruik worden uit-
geschakeld.
Veiligheid bij het schoonmaken
Voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uit-
geschakeld en afgekoeld.
Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreini-
ger schoon te maken.
Voorkoming van beschadiging van
het apparaat
Het glaskeramiek kan worden beschadigd door
vallende voorwerpen.
Door stoten met pannen kan de rand van het glas-
keramiek beschadigd raken.
Pannen van gietijzer of gietaluminium of pannen
met een beschadigde bodem kunnen bij het ver-
schuiven het glaskeramiek bekrassen.
Voorwerpen die kunnen smelten en gerechten die
kunnen overkoken, kunnen inbranden op het glas-
keramiek en moeten direct worden verwijderd.
De kookzones mogen niet worden gebruikt als er
geen pan of een lege pan op staat.
5
Beschrijving van het apparaat
Uitrusting kookplaat
Indeling kookzoneschakelaar
Eénkringskookzone
1700W
Kookzoneschakelaar
Eénkringskookzone
1700W
Eénkringskookzone
1200W
Restwarmte-indicatie
Eénkringskookzone
1200W
6
Kookzoneschakelaar
Het kookvermogen is in gebied 1 tot 9 traploos in-
stelbaar.
Restwarmte-indicatie
Die restwarmte-indicatie brandt zodra een kookzone
warm is.
1 Waarschuwing! Verbrandingsgevaar door
restwarmte. Na het uitschakelen duurt het nog
enige tijd voordat de kookzones zijn afge-
koeld. Let op de restwarmte-indicatie.
2 Restwarmte kan worden gebruikt voor het
smelten en warmhouden van gerechten.
Bediening van het apparaat
3
Bij het inschakelen van een kookzone kan
deze kort zoemen. Dat is een eigenschap van
alle glaskeramische kookzones en heeft geen
negatieve invloed op het functioneren of de le-
vensduur van het apparaat.
Kookstand instellen
1. Voor het tot koken brengen / aanbraden een hoge
kookstand kiezen.
2. Zodra stoom ontwikkelt of het vet heet is, een la-
gere kookstand instellen.
3. Om te stoppen met koken terugdraaien naar de
uit-stand.
1 laagste vermogen
9 hoogste vermogen
0 Uit-stand
Kookstand Kookzoneschakelaar
Instelling van de schake-
laar
verhogen
rechtsom draaien
1 - 9
verlagen
linksom draaien
9 - 1
uitschakelen in de Uit-stand draaien 0
7
Tips voor koken en braden
3
Aanwijzing met betrekking tot
acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzich-
ten kan een intensieve bruining van levens-
middelen, met name bij zetmeelhoudende
producten, een gevaar voor de gezondheid
door acrylamide veroorzaken. Om die reden
adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk
bij lage temperaturen te bereiden en de ge-
rechten niet te veel te bruinen.
Pannen
Goede pannen herkent u aan de panbodem. Die
moet zo dik en vlak mogelijk zijn.
Pannen van email of met een aluminium of koperen
bodem kunnen verkleuringen op het glaskerami-
sche vlak achterlaten. Deze verkleuringen kunnen
slechts met moeite of helemaal niet meer worden
verwijderd.
Energiebesparing
2 Plaats de pan al voor het inschakelen op de
kookzone.
2 Sluit pannen, indien mogelijk, altijd af met een
deksel.
2 Schakel de kookzones al voor het einde van
de kooktijd uit, om gebruik te maken van de
restwarmte.
2 De grootte van de panbodem moet overeen-
komen met de grootte van de kookzone.
8
Toepassingsvoorbeelden voor het koken
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Kook-
stand
Kookproces Geschikt voor Duur Aanwijzingen/tips
0 nawarmte, uit-stand
1
Warm hou-
den
Warm houden van gare gerechten Naar behoefte Afdekken
1-2
Smelten
Hollandaisesaus,
smelten van boter, chocolade, ge-
latine
5-25 min. Tussendoor omroeren
Stollen Schuimomelet, bouillon met ei 10-40 min. Met deksel bereiden
2-3 Wellen
Wellen van rijst en melkgerechten
Verhitten van kant-en-klaarge-
rechten
25-50 min.
Minimaal dubbele hoeveel-
heid vloeistof aan de rijst toe-
voegen, melkgerechten
tussendoor roeren
3-4
Stomen
Stoven
Stoven van groente, vis
Vlees sudderen
20-45 min.
Bij groente weinig vocht toe-
voegen (een paar eetlepels)
4-5 Koken
Koken van aardappels 20-60 min.
Weinig vloeistof gebruiken,
bijvoorbeeld: max.
¼ l water
per 750 g aardappels
Koken van grotere hoeveelhe-
den, eenpansgerechten en soep
60-150 min.
Tot 3 l v l o e i st o f pl u s i n gre-
diënten
6-7
Zacht
braden
Schnitzel, cordon bleu, karbona-
de, gehaktballen, braadworst, le-
ver, roux, eieren, omelets,
oliebollen
Voortdurend
bakken
Tussendoor keren
7-8
Sterk
braden
Aardappel koekjes, lende-
stukken, steaks, pannenkoeken
5-15 min.
per pan
Tussendoor keren
9
Aan de kook
brengen
Aanbra den
Frituren
Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van
vlees (goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
9
Reiniging en onderhoud
1
Voorzichtig! Verbrandingsgevaar door rest-
warmte.
Laat het apparaat afkoelen.
1 Let op! Bijtende en schurende schoonmaak-
middelen beschadigen het apparaat. Schoon-
maken met water en handafwasmiddel.
1 Let op! Resten van schoonmaakmiddelen be-
schadigen het apparaat. Verwijder resten met
water en handafwasmiddel.
Reinig het apparaat na ieder ge-
bruik
1. Maak het apparaat schoon met een vochtige doek
en een klein beetje handafwasmiddel.
2. Wrijf het apparaat droog met een schone doek.
Verwijder verontreinigingen
1. Plaats een glasschraper schuin op het glaskerami-
sche vlak.
2. Verwijder verontreinigingen door de schraper over
het oppervlak te laten glijden.
3. Maak het apparaat schoon met een vochtige doek
en een klein beetje handafwasmiddel.
4. Wrijf het apparaat droog met een schone doek.
*Glasschrapers en speciale schoonmaakmiddelen voor glas-
keramiek of roestvrij staal zijn verkrijgbaar in de vakhandel.
3 Hardnekkige verontreinigingen verwijderen
met een speciaal schoonmaakmiddel voor
glaskeramiek of roestvrij staal.
3 Krassen of donkere vlekken in het glaskera-
miek kunnen niet meer worden verwijderd, zij
hebben echter geen invloed op het functione-
ren van het apparaat.
verwijderen
Soort vervuiling direct bij afgekoeld apparaat met
Suiker, suikerhoudende gerechten ja ---
Glasschraper*
Kunststoffen, aluminiumfolies ja ---
Kalk- en watersporen --- ja
Speciaal schoonmaak-
middel voor glaskeramiek
of roestvrij staal*
Vetspatten --- ja
metaalachtig glanzende verkleuringen --- ja
10
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de
hierboven gegeven aanwijzingen, neem dan con-
tact op met uw vakhandel of met onze service-af-
deling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat
mogen alleen door vakmensen worden uitge-
voerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot
aanzienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek
van de servicetechnicus ook tijdens de garan-
tieperiode in rekening gebracht.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De kookzones functioneren niet De gewenste kookstand is niet in-
gesteld
Kookstand instellen
De zekering in de huisinstallatie
(stoppenkast) is doorgebrand.
Zekering controleren.
Als de zekeringen meerdere malen
doorbranden, neem dan contact op
met een erkend elektricien.
De restwarmte-indicatie geeft niets
aan
De kookzone is slechts kort ge-
bruikt en is daarom nog niet heet
Neem contact op met de klanten-
service wanneer de kookzone toch
heet is.
11
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk
voor het milieu en herbruikbaar. De kunststof-
fen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkings-
materialen in overeenstemming met de aan-
duiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen
in de daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Verwijder afgedankte apparatuur conform de
in uw woonplaats geldende richtlijnen.
12
Montageaanwijzing
Veiligheidsvoorschriften
De in het land van gebruik geldende wetten, verorde-
ningen, richtlijnen en normen moeten in acht worden
genomen (veiligheidsvoorschriften, vakkundige recy-
cling volgens de voorschriften, enzovoort).
De montage mag alleen worden uitgevoerd door een
vakman.
De minimale afstanden tot andere apparaten moeten
worden aangehouden.
Laden mogen alleen met een beschermende bo-
dem direct onder het apparaat worden gemon-
teerd.
De snijvlakken van het werkblad moeten met een ge-
schikt dichtingsmateriaal worden beschermd tegen
vocht.
De dichting zorgt voor een naadloze aansluiting tus-
sen apparaat en werkblad.
Tussen het apparaat en het werkblad mag geen sili-
conendichtmiddel worden aangebracht.
Voorkom het plaatsen van het apparaat direct naast
deuren of onder ramen. Openklappende deuren en
openspringende ramen kunnen anders het kookgerei
van de kookplaat stoten.
1 WAARSCHUWING!
Risico op verwonding door elektrische stroom.
Op de netaansluitklem staat spanning.
Netaansluitklem spanningvrij maken.
Houd u aan het aansluitschema.
Houd u aan de veiligheidsvoorschriften met be-
trekking tot elektrotechniek.
Garandeer de contactbescherming door vakkundi-
ge inbouw.
Laat de elektrische aansluiting uitvoeren door een
erkend installateur.
1 LET OP!
Beschadigingen door elektrische stroom.
Loszittende en onvakkundig aangebrachte stekker-
verbindingen kunnen oververhitting van de aanslui-
ting veroorzaken.
Klemaansluitingen vakkundig uitvoeren.
Zorg ervoor dat het snoer niet wordt belast door
trekken.
Bij een aansluiting met 1- of met 2-fasen dient
steeds de juiste en passende netaansluitng van het
type H05BB-F Tmax 90° (of hoger) te worden inge-
zet.
Als de aansluitkabel van dit apparaat beschadigd
is, moet deze door een speciale aansluitkabel (type
H05BB-F Tmax 90°; of hoger) worden vervangen.
Deze is verkrijgbaar bij de service-dienst.
In de elektrische installatie moet een inrichting wor-
den aangebracht, die het mogelijk maakt het appa-
raat met een contactopeningswijdte van min. 3 mm
met alle polen van het net te scheiden.
Geschikte scheidingsinrichtingen zijn bijv. automati-
sche zekeringen (schroefzekeringen moeten uit de
fitting geschroefd worden), aardlekschakelaar en vei-
ligheidsschakelaars.
13
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met
behulp van de gebruiksaanwijzing (hoofdstuk ”Wat u
moet doen als…“) het probleem zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u
contact op met onze klantenservice of met een van
onze servicepartners.
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de volgende
gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het typeplaatje)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het apparaat weergeeft
cijfer- of lettercombinatie bestaande uit drie posi-
ties, van de glaskeramische industrie
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde identifica-
tienummers van uw apparaat bij de hand heeft, ra-
den wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
14
ÁãáðçôÞ ðåëÜôéóóá, áãáðçôÝ
ðåëÜôç,
ÄéáâÜóôå áõôÝò ôéò Ïäçãßåò ×ñÞóçò ðñïóåêôéêÜ êáé
öõëÜîôå ôéò ãéá íá áíáôñÝîåôå óå áõôÝò åÜí ÷ñåéáóôåß
áñãüôåñá.
Ðáñáäþóôå ôéò Ïäçãßåò ×ñÞóçò óôïí åðüìåíï êÜôï÷ï
ôçò óõóêåõÞò.
Óôï êåßìåíï ÷ñçóéìïðïéïýíôáé ôá
ðáñáêÜôù óýìâïëá:
1 Õðïäåßîåéò áóöáëåßáò
Ðñïåéäïðïßçóç! Õðïäåßîåéò ðïõ åîõðçñåôïýí
ôçí ðñïóùðéêÞ óáò áóöÜëåéá.
Ðñïóï÷Þ! Õðïäåßîåéò ðïõ åîõðçñåôïýí ôçí
áðïôñïðÞ æçìéþí óôç óõóêåõÞ.
3 Õðïäåßîåéò êáé ðñáêôéêÝò óõìâïõëÝò.
2 Ðëçñïöïñßåò ðåñéâáëëïíôéêÞò ðñïóôáóßáò
15
Ðßíáêáò ðåñéå÷ïìÝíùí
Ïäçãßåò ×ñÞóçò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Õðïäåßîåéò áóöáëåßáò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
ÐåñéãñáöÞ óõóêåõÞò. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Åîïðëéóìüò ôùí ìáãåéñéêþí åóôéþí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
ÄéÜôáîç ôïõ äéáêüðôç åóôéþí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Äéáêüðôçò åóôéþí ìáãåéñÝìáôïò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
¸íäåéîç õðüëïéðïõ èåñìüôçôáò. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
×åéñéóìüò ôçò óõóêåõÞò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
ÅðéëïãÞ óêÜëáò ìáãåéñÝìáôïò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
ÓõìâïõëÝò ãéá ôï ìáãåßñåìá êáé ôï øÞóéìï. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
ÌáãåéñéêÜ óêåýç . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Åîïéêïíüìçóç åíÝñãåéáò. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Ðáñáäåßãìáôá ãéá ôï ìáãåßñåìá . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Êáèáñéóìüò êáé öñïíôßäá . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ôé êÜíåôå, üôáí ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Áðüññéøç . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Ïäçãßåò ôïðïèÝôçóçò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
ÓÝñâéò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
16
Ïäçãßåò ×ñÞóçò
1 Õðïäåßîåéò áóöáëåßáò
3
Ðáñáêáëïýìå äþóôå ðñïóï÷Þ óå áõôÝò ôéò
õðïäåßîåéò, äéáöïñåôéêÜ óå ðåñßðôùóç âëÜâçò
áêõñþíåôáé ç åããýçóç.
5 ÁõôÞ ç óõóêåõÞ óõììïñöþíåôáé ìå ôïõò åîÞò
êáíïíéóìïýò ôçò ÅÅ:
73/23/EÏÊ áðü 19.02.1973 Êáíïíéóìüò ×áìçëÞò
ÔÜóçò
89/336/EÏÊ áðü 03.05.1989 Êáíïíéóìüò
ÇëåêôñïìáãíçôéêÞò Óõìâáôüôçôáò,
óõìðåñéëáìâáíïìÝíçò ôçò áíáèåþñçóçò
92/31/EÏÊ.
93/68/EÏÊ áðü 22.07.1993 Oäçãßá óÞìáíóçò CE
Ðñïâëåðüìåíç ÷ñÞóç
ÁõôÞ ç óõóêåõÞ åðéôñÝðåôáé íá ÷ñçóéìïðïéçèåß ìüíïí
ãéá ôç óõíçèéóìÝíç ïéêéáêÞ ðáñáóêåõÞ ãåõìÜôùí.
Ìç ÷ñçóéìïðïéåßôå ôçí åóôßá ìáãåéñÝìáôïò ùò
åðéöÜíåéá åñãáóßáò Þ áðüèåóçò áíôéêåéìÝíùí.
Äåí åðéôñÝðïíôáé ïé ìåôáôñïðÝò Þ ïé áëëáãÝò ôçò
óõóêåõÞò.
Ìçí ôïðïèåôåßôáé Þ ìçí áêïõìðÜôå ðÜíù Þ êïíôÜ óôç
óõóêåõÞ åýöëåêôá õãñÜ, áðü åýöëåêôá õëéêÜ Þ Üëëá
ëéùìÝíá áíôéêåßìåíá (ð.÷. áõôïêüëëçôá, ðëáóôéêÜ,
áëïõìßíéá).
ÐáéäéêÞ áóöÜëåéá
ÊñáôÜôå ìáêñéÜ áðü ôç óõóêåõÞ ôá ìéêñÜ ðáéäéÜ.
ÁöÞóôå ôá ìåãáëýôåñá ðáéäéÜ íá ÷ñçóéìïðïéïýí ôç
óõóêåõÞ ìüíïí õðü ôçí åðßâëåøç êáé ôéò ïäçãßåò óáò.
Ãåíéêüôåñç áóöÜëåéá
Ç ôïðïèÝôçóç êáé ç óýíäåóç ôçò óõóêåõÞò
åðéôñÝðåôáé íá ðñáãìáôïðïéçèåß ìüíïí áðü Ýíáí
êáôÜëëçëá åêðáéäåõìÝíï ôå÷íéêü.
Ïé åíôïé÷éæüìåíåò óõóêåõÝò åðéôñÝðåôáé íá
÷ñçóéìïðïéçèïýí ìüíïí ìåôÜ áðü åãêáôÜóôáóç óå
ôõðïðïéçìÝíá, êáôÜëëçëá åíôïé÷éæüìåíá íôïõëÜðéá êáé
ðÜãêïõò åñãáóßáò.
Óå ðåñßðôùóç âëÜâçò ôçò óõóêåõÞò Þ ôçò êåñáìéêÞò
åðéöÜíåéáò (èñáýóåéò, ñùãìÝò, ÷áñÜîåéò) èá ðñÝðåé ç
óõóêåõÞ íá ôåèåß åêôüò ëåéôïõñãßáò êáé íá
áðïóõíäåèåß áðü ôï çëåêôñéêü äßêôõï.
Ïé åñãáóßåò åðéóêåõÞò ôçò óõóêåõÞò åðéôñÝðåôáé íá
ðñáãìáôïðïéçèïýí ìüíïí áðü êáôÜëëçëá
åêðáéäåõìÝíï ðñïóùðéêü!
ÁóöÜëåéá êáôÜ ôç ÷ñÞóç
ÁöáéñÝóôå ôá áõôïêüëëçôá êáé ôéò æåëáôßíåò áðü ôçí
êåñáìéêÞ åðéöÜíåéá.
ÕðÜñ÷åé êßíäõíïò åãêáõìÜôùí áðü áðñüóåêôç ÷ñÞóç
ôçò óõóêåõÞò.
Ôá êáëþäéá ôùí çëåêôñéêþí óõóêåõþí äåí åðéôñÝðåôáé
íá Ýñ÷ïíôáé óå åðáöÞ ìå ôçí åðéöÜíåéá ôçò óõóêåõÞò
Þ ìå ôá èåñìÜ ìáãåéñéêÜ óêåýç.
Ôá èåñìÜ ëÜäéá êáé ëßðç ìðïñïýí íá áñðÜîïõí öùôéÜ
ðïëý ãñÞãïñá. Ìçí áöÞíåôå ôç óõóêåõÞ ðïôÝ íá
ëåéôïõñãåß ÷ùñßò åðïðôåßá üôáí ÷ñçóéìïðïéåßôå óôï
ìáãåßñåìá êáõôü ëÜäé (ð.÷. ôçãáíéôÝò ðáôÜôåò).
ÈÝóôå ôéò åóôßåò ìáãåéñÝìáôïò åêôüò ëåéôïõñãßáò ìåôÜ
áðü êÜèå ÷ñÞóç.
ÁóöÜëåéá óôïí êáèáñéóìü
Ãéá ôïí êáèáñéóìü èá ðñÝðåé ç óõóêåõÞ íá åßíáé
åêôüò ëåéôïõñãßáò êáé êñýá.
Ï êáèáñéóìüò ôçò óõóêåõÞò ìå Ýíá ìç÷Üíçìá
åêôüîåõóçò áôìïý Þ íåñïý ðßåóçò áðáãïñåýåôáé ãéá
ëüãïõò áóöáëåßáò.
ÁðïöõãÞ æçìéþí óôç óõóêåõÞ
Ç êåñáìéêÞ åðéöÜíåéá ìðïñåß íá õðïóôåß æçìéÜ áðü
ôçí ðôþóç áíôéêåéìÝíùí.
Ìå ôá ÷ôõðÞìáôá áðü ìáãåéñéêÜ óêåýç ìðïñïýí íá
ðñïêëçèïýí öèïñÝò óôçí Üêñç ôçò êåñáìéêÞò
åðéöÜíåéáò.
Ôá ìáãåéñéêÜ óêåýç áðü ÷õôïóßäçñï, áëïõìßíéï Þ
áõôÜ ìå öèáñìÝíï ðÜôï ìðïñïýí íá ÷áñÜîïõí ôçí
êåñáìéêÞ åðéöÜíåéá üôáí ìåôáêéíïýíôáé åðÜíù ó'
áõôÞ.
Ôá áíôéêåßìåíá ðïõ ìðïñåß íá ëéþóïõí êáé ôá õãñÜ
ðïõ ÷ýíïíôáé ìðïñïýí íá êïëëÞóïõí åðÜíù óôçí
êåñáìéêÞ åðéöÜíåéá êáé èá ðñÝðåé íá áðïìáêñýíïíôáé
áìÝóùò.
Ìç ÷ñçóéìïðïéåßôå ôéò åóôßåò ìáãåéñÝìáôïò ìå Üäåéï
ìáãåéñéêü óêåýïò Þ ÷ùñßò ìáãåéñéêü óêåýïò.
17
ÐåñéãñáöÞ óõóêåõÞò
Åîïðëéóìüò ôùí ìáãåéñéêþí åóôéþí
ÄéÜôáîç ôïõ äéáêüðôç åóôéþí
ÅðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò ìïíÞò åóôßáò
1700W
Äéáêüðôçò åóôßáò
ìáãåéñÝìáôoò
ÅðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò ìïíÞò åóôßáò
1700W
ÅðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò ìïíÞò åóôßáò
1200W
¸íäåéîç õðüëïéðïõ
èåñìüôçôáò
ÅðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò ìïíÞò åóôßáò
1200W
18
Äéáêüðôçò åóôéþí ìáãåéñÝìáôïò
Ç áðüäïóç ìáãåéñÝìáôïò ìðïñåß íá ñõèìéóôåß óôçí
ðåñéï÷Þ áðü 1 Ýùò 9 áäéáâÜèìçôá.
¸íäåéîç õðüëïéðïõ èåñìüôçôáò
Ç Ýíäåéîç õðüëïéðïõ èåñìüôçôáò áíÜâåé, ìüëéò
èåñìáíèåß ìßá åðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò.
1 Ðñïåéäïðïßçóç! Êßíäõíïò åãêáõìÜôùí áðü ôï
õðüëïéðï èåñìüôçôáò. ÌåôÜ ôçí áðåíåñãïðïßçóç
ôïõò ïé åðéöÜíåéåò ìáãåéñÝìáôïò ÷ñåéÜæïíôáé
ïñéóìÝíç þñá ãéá íá êñõþóïõí. Äþóôå ðñïóï÷Þ
óôçí Ýíäåéîç õðüëïéðïõ èåñìüôçôáò.
2 Ìðïñåßôå íá åêìåôáëëåõôåßôå ôï õðüëïéðï ôçò
èåñìüôçôáò ãéá íá ëéþóåôå ð.÷. âïýôõñï Þ íá
äéáôçñÞóåôå æåóôÜ ôá öáãçôÜ.
×åéñéóìüò ôçò óõóêåõÞò
3
Ïôáí áíÜâåôå ôéò ìáãåéñéêÝò åóôßåò åíäÝ÷åôáé íá
áêïýóåôå Ýíá óýíôïìï èüñõâï. Ðñüêåéôáé ãéá
Ýíá éäéáßôåñï ÷áñáêôçñéóôéêü üëùí ôùí
êåñáìéêþí åóôéþí ðïõ äåí åðçñåÜæåé ôç
ëåéôïõñãßá êáé ôç äéÜñêåéá æùÞò ôçò óõóêåõÞò.
ÅðéëïãÞ óêÜëáò ìáãåéñÝìáôïò
1. Ãéá ôï ìáãåßñåìá/óïôÜñéóìá åðéëÝîôå ìßá ìåãÜëç
óêÜëá ìáãåéñÝìáôïò.
2. Ìüëéò äçìéïõñãçèåß áôìüò Þ üôáí æåóôáèåß ôï ëÜäé,
åðéëÝîôå ìéá ÷áìçëÞ óêÜëá ìáãåéñÝìáôïò.
3. Ãéá ôïí ôåñìáôéóìü ôçò äéáäéêáóßáò ìáãåéñÝìáôïò
ðåñéóôñÝøôå ôï äéáêüðôç óôç èÝóç Åêôüò.
1 ìéêñüôåñç áðüäóç
9 ìåãáëýôåñç áðüäïóç
0 ÈÝóç åêôüò
ÓêÜëá Äéáêüðôçò åóôßáò ìáãåéñÝìáôïò ÈÝóç äéáêüðôç
áýîçóç
äåîéüóôñïöç ðåñéóôñïöÞ
1 - 9
ìåßùóç
áñéóôåñüóôñïöç ðåñéóôñïöÞ
9 - 1
áðåíåñãïðïßçóç ðåñéóôñïöÞ óôç èÝóç Åêôüò 0
19
ÓõìâïõëÝò ãéá ôï ìáãåßñåìá êáé ôï øÞóéìï
3
Õðüäåéîç ó÷åôéêÜ ìå ôçí áêñõëáìßäç
Óýìöùíá ìå ôéò íåüôåñåò åðéóôçìïíéêÝò Ýñåõíåò,
ôï Ýíôïíï ñüäéóìá ôùí ôñïößìùí, êáé åéäéêüôåñá
ôùí áìõëïý÷ùí ôñïößìùí, ìðïñåß íá áðåéëÞóåé
ôçí õãåßá ëüãù ôçò áêñõëáìßäçò. Ãéá ôï ëüãï
áõôü ðñïôåßíïõìå íá ìáãåéñåýåôå ôá öáãçôÜ óå
÷áìçëÝò èåñìïêñáóßåò êáé íá ìçí ôá áöÞíåôå íá
ñïäßóïõí Ýíôïíá.
ÌáãåéñéêÜ óêåýç
Èá áíáãíùñßóåôå ôï êáëü ìáãåéñéêü óêåýïò áðü ôïí
ðÜôï. Ï ðÜôïò èá ðñÝðåé íá åßíáé üóï ôï äõíáôüí
åðßðåäïò êáé ìå áíÜëïãï ðÜ÷ïò.
Ôá ìáãåéñéêÜ óêåýç áðü åìáãéÝ Þ ìå ÷Üëêéíï Þ
áëïõìéíÝíéï ðÜôï ìðïñïýí íá áöÞóïõí ìåôáëëéêÜ ß÷íç
åðÜíù óôçí êåñáìéêÞ åðéöÜíåéá, ôá ïðïßá äåí
ìðïñïýí áñãüôåñá íá áöáéñåèïýí Þ áöáéñïýíôáé ìå
ìåãÜëç äõóêïëßá.
Åîïéêïíüìçóç åíÝñãåéáò
2 ÔïðïèåôÞóôå ôá ìáãåéñéêÜ óêåýç åðÜíù óôçí
åóôßá ìáãåéñÝìáôïò ðñéí ôç èÝóåôå óå
ëåéôïõñãßá.
2 Êëåßíåôå, åÜí åßíáé äõíáôüí, ôéò êáôóáñüëåò
ðÜíôïôå ìå ôï êáðÜêé ôïõò.
2 ÓâÞóôå ôéò åóôßåò ìáãåéñÝìáôïò ðñéí áðü ôï ôÝëïò
ôïõ ÷ñüíïõ ìáãåéñÝìáôïò ãéá íá åêìåôáëëåõôåßôå
ôï õðüëïéðï èåñìüôçôáò.
2 Ç åóôßá ìáãåéñÝìáôïò êáé ï ðÜôïò ôïõ
ìáãåéñéêïý óêåýïõò èá ðñÝðåé íá Ý÷ïõí ôï ßäéï
ìÝãåèïò.
20
Ðáñáäåßãìáôá ãéá ôï ìáãåßñåìá
Ïé áíáöåñüìåíåò ôéìÝò óôïí ðßíáêá ðïõ áêïëïõèåß åßíáé åíäåéêôéêÝò.
ÓêÜëá
ìáãåé-ñÝìá-
ôïò
Äéáäé-êáóßá
ìáãåéñÝ-
ìáôïò
êáôÜëëçëç ãéá ÄéÜñêåéá Õðïäåßîåéò/óõìâïõëÝò
0
ÓõìðëçñùìáôéêÞ èÝñìáíóç ÈÝóç
Åêôüò
1
ÄéáôÞ-ñçóç
èåñìï-
êñáóßáò
ÄéáôÞñçóç èåñìïêñáóßáò
ìáãåéñåìÝíùí öáãçôþí
áíÜëïãá ìå ôéò
áíÜãêåò
ÓêåðÜóôå
1-2
Ëéþóéìï
ÏëëáíäéêÞ óùò,
ëéþóéìï âïõôýñïõ, óïêïëÜôáò,
æåëáôßíáò
5-25 ëåðôÜ Áíáêáôåýåôå åíäéÜìåóá
×ôýðçìá ÏìåëÝôá, ìáñÝãêá 10-40 ëåðôÜ Ìáãåéñåýåôå ìå ôï êáðÜêé
2-3 ÂñÜóéìï
ÂñÜóéìï ñõæéïý êáé óõíôáãþí ìå
ãÜëá
ÆÝóôáìá Ýôïéìùí öáãçôþí
25-50 ëåðôÜ
ÐñïóèÝóôå õãñÜ óå äéðëÜóéá
ðïóüôçôá áð' üôé ôï ñýæé,
áíáêáôåýåôå åíäéÜìåóá óå
óõíôáãÝò ðïõ ðåñéÝ÷ïõí ãÜëá
3-4
Ìáãåß-ñåìá
óôïí áôìü
ÂñÜóéìï
ÂñÜóéìï ëá÷áíéêþí, øáñéþí
Ìáãåßñåìá êñÝáôïò
20-45 ëåðôÜ
Óôá ëá÷áíéêÜ ðñïóèÝóôå
åëÜ÷éóôá õãñÜ (ìåñéêÝò
êïõôáëéÝò ôçò óïýðáò)
4-5 Ìáãåß-ñåìá
ÐáôÜôåò óôïíáôìü 20-60 ëåðôÜ
×ñçóéìïðïéÞóôå ëßãá õãñÜ,
ð.÷.: Ýùò 0,25 l íåñü óå
750 g ðáôÜôåò
Ìáãåßñåìá ìåãáëýôåñùí
ðïóïôÞôùí ôñïößìùí, óïýðåò êáé
öáãçôÜ êáôóáñüëáò
60-150 ëåðôÜ ¸ùò 3 l õãñÜ óõí ôá õëéêÜ
6-7
ÌÝôñéï
ØÞóéìï
Óíßôóåë, Cordon bleu, ìðñéæüëåò,
ìðéöôÝêéá, ëïõêÜíéêá, óõêþôé,
êïõñêïýôé, áõãÜ, êÝéê ìå áõãÜ,
íôüíáôò
óõíå÷ü-ìåíï
øÞóéìï
Ãõñßóôå áðü ôçí Üëëç ðëåõñÜ
7-8
Äõíáôü
ØÞóéìï
Ôçãáíßôåò áðü ðáôÜôá, êïììÜôéá
ðáíôóÝôáò, Steak, ðßôåò
5-15 ëåðôÜ
ãéá êÜèå ôçãÜíé
Ãõñßóôå áðü ôçí Üëëç ðëåõñÜ
9
ÓïôÜ-ñéóìá
ÂñÜóéìï
ÔçãÜ-íéóìá
ÂñÜóéìï ìåãÜëçò ðïóüôçôáò íåñïý, âñÜóéìï æõìáñéêþí, óïôÜñéóìá êñÝáôïò
(ãêïýëáò, êñÝáò óôçí êáôóáñüëá), ôçãáíéôÝò ðáôÜôåò
21
Êáèáñéóìüò êáé öñïíôßäá
1
Ðñïóï÷Þ! Êßíäõíïò åãêáõìÜôùí áðü ôï
õðüëïéðï èåñìüôçôáò.
ÁöÞóôå ôç óõóêåõÞ íá êñõþóåé.
1 Ðñïóï÷Þ! Ôá êáõóôéêÜ êáé ôá éó÷õñÜ
êáèáñéóôéêÜ ìÝóá ðñïêáëïýí öèïñÝò óôç
óõóêåõÞ. Êáèáñßóôå ìå íåñü êáé êïéíü
áðïññõðáíôéêü.
1 Ðñïóï÷Þ! Ôá êáôÜëïéðá ôùí êáèáñéóôéêþí
ìÝóùí ðñïêáëïýí öèïñÝò óôç óõóêåõÞ.
Êáèáñßóôå ôá êáôÜëïéðá ìå íåñü êáé êïéíü
áðïññõðáíôéêü.
Êáèáñßæåôå ôç óõóêåõÞ ìåôÜ áðü êÜèå ÷ñÞóç.
1. Óêïõðßóôå ôç óõóêåõÞ ìå Ýíá âñåãìÝíï ðáíß êáé ëßãç
ðïóüôçôá õãñïý óáðïõíéïý.
2. Óôåãíþóôå ôç óõóêåõÞ ìå Ýíá êáèáñü ðáíß.
ÁöáéñÝóôå ôéò âñùìéÝò.
1. ÖÝñôå ôçí îýóôñá êáèáñéóìïý óå êåêëéìÝíç èÝóç
åðÜíù óôçí êåñáìéêÞ åóôßá.
2. ÁöáéñÝóôå ôïõò ëåêÝäåò ôñáâþíôáò åðÜíù óôçí
åðéöÜíåéá ôçí åéäéêÞ îýóôñá.
3. Óêïõðßóôå ôç óõóêåõÞ ìå Ýíá âñåãìÝíï ðáíß êáé ëßãç
ðïóüôçôá õãñïý óáðïõíéïý.
4. Óôåãíþóôå ôç óõóêåõÞ ìå Ýíá êáèáñü ðáíß.
*Ç îýóôñá êáèáñéóìïý, ôï êáèáñéóôéêü êåñáìéêþí åóôéþí êáé ôï
êáèáñéóôéêü áíïîåßäùôùí óêåõþí äéáôßèåíôáé óôï åéäéêü
åìðüñéï
3 Ïé óêëçñïß ëåêÝäåò áöáéñïýíôáé ìå êáèáñéóôéêÜ
êåñáìéêþí åóôéþí Þ áíïîåßäùôùí ìáãåéñéêþí
óêåõþí.
3 Ïé ãñáôóïõíéÝò Þ ïé óêïõñü÷ñùìïé ëåêÝäåò óôï
êåñáìéêü õëéêü äåí ìðïñïýí íá áðïìáêñõíèïýí,
äåí ðåñéïñßæïõí üìùò ôç ëåéôïõñãßá ôçò
óõóêåõÞò.
áöáéñÝóôå
Åßäïò âñùìéÜò áìÝóùò óå êñýá óõóêåõÞ ìå
æÜ÷áñç, ôñüöéìá ðïõ ðåñéÝ÷ïõí æÜ÷áñç íáé ---
Îýóôñá êáèáñéóìïý*
ÐëáóôéêÜ, áëïõìéíü÷áñôá íáé ---
¢ëáôá êáé ß÷íç íåñïý --- íáé
Êáèáñéóôéêü êåñáìéêþí
åóôéþí Þ áíïîåßäùôùí
óêåõþí*
Ëßðç --- íáé
ìåôáëëéêÝò ãõáëéóôåñÝòáðï÷ñþóåéò --- íáé
22
Ôé êÜíåôå, üôáí ...
ÅÜí äåí ìðïñåßôå íá áíôéìåôùðßóåôå ôï ðñüâëçìá ìå ôá
ðñïáíáöåñüìåíá ìÝôñá áíôéìåôþðéóçò áðåõèõíèåßôå
óôï ÔìÞìá ÕðïóôÞñéîçò Þ óôïí åîïõóéïäïôçìÝíï
åìðïñéêü áíôéðñüóùðï ôçò ðåñéï÷Þò óáò.
1 Ðñïåéäïðïßçóç! Ïé åñãáóßåò åðéóêåõÞò ôçò
óõóêåõÞò åðéôñÝðåôáé íá ðñáãìáôïðïéçèïýí
ìüíïí áðü åîåéäéêåõìÝíï ðñïóùðéêü. Áðü ôéò ìç
ðñïâëåðüìåíåò êáé åóöáëìÝíåò åñãáóßåò
åðéóêåõÞò ìðïñïýí íá äçìéïõñãçèïýí óïâáñïß
êßíäõíïé ãéá ôï ÷ñÞóôç.
3 Óôçí ðåñßðôùóç åóöáëìÝíùí ÷åéñéóìþí ç
åðßóêåøç ôïõ ôå÷íéêïý ÷ñåþíåôáé êáíïíéêÜ
áêüìç êáé üôáí äåí Ý÷åé ëÞîåé ç ðåñßïäïò
åããýçóçò.
Áðüññéøç
2
Õëéêü óõóêåõáóßáò
Ôá õëéêÜ óõóêåõáóßáò åßíáé áíáêõêëþóéìá êáé
öéëéêÜ ðñïò ôï ðåñéâÜëëïí. Ôá ðëáóôéêÜ ìÝñç
öÝñïõí ìßá óõãêåêñéìÝíç óÞìáíóç, ð.÷. >PE<,
>PS<, êëð. Áðïññßøôå ôá õëéêÜ óõóêåõáóßáò
óýìöùíá ìå ôç óÞìáíóç, óôá äçìïôéêÜ óçìåßá
óõëëïãÞò áðïññéììÜôùí, óôïõò åéäéêïýò êÜäïõò
ðïõ ðñïâëÝðïíôáé ãéá ôï óêïðü áõôü.
2 ÐáëéÜ óõóêåõÞ
Áðïññßøôå ôç ìåôá÷åéñéóìÝíç óõóêåõÞ óáò
óýìöùíá ìå ôïõò êáíïíéóìïýò áðüññéøçò ðïõ
éó÷ýïõí óôïí ôüðï äéáìïíÞò óáò.
Ðñüâëçìá ÐéèáíÞ áéôßá Áíôéìåôþðéóç
Ïé åðéöÜíåéåò ìáãåéñÝìáôïò äå
ëåéôïõñãïýí
Äåí Ý÷åé ñõèìéóôåß ç åðéèõìçôÞ óêÜëá
ìáãåéñÝìáôïò.
ÅðéëïãÞ óêÜëáò ìáãåéñÝìáôïò
¸÷åé ðÝóåé ç áóöÜëåéá ôçò çëåêôñéêÞò
åãêáôÜóôáóçò ôïõ óðéôéïý (ðßíáêáò
áóöáëåéþí).
ÅëÝãîôå ôçí áóöÜëåéá.
ÅÜí ïé áóöÜëåéåò ðÝöôïõí óõ÷íÜ, èá
ðñÝðåé íá êáëÝóåôå Ýíáí
çëåêôñïëüãï.
Ç Ýíäåéîç õðüëïéðïõ èåñìüôçôáò äå
ëåéôïõñãåß.
Ç åðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò ôÝèçêå
ìüíïí ãéá óýíôïìï ÷ñïíéêü äéÜóôçìá
óå ëåéôïõñãßá êáé åðïìÝíùò äåí åßíáé
áêüìç èåñìÞ.
ÅÜí ç åðéöÜíåéá ìáãåéñÝìáôïò åßíáé
æåóôÞ ðáñáêáëïýìå êáëÝóôå ôï
ÔìÞìá ÅîõðçñÝôçóçò Ðåëáôþí.
23
Ïäçãßåò ôïðïèÝôçóçò
Õðïäåßîåéò áóöáëåßáò
Èá ðñÝðåé íá ôçñïýíôáé ïé äéáôÜîåéò, ïé êáíïíéóìïß, ïé
ïäçãßåò êáé ôá ðñüôõðá ðïõ éó÷ýïõí óôç ÷þñá
åãêáôÜóôáóçò (êáíïíéóìïß áóöáëåßáò, ðñïâëåðüìåíç
áíáêýêëùóç êëð).
Ç åãêáôÜóôáóç åðéôñÝðåôáé íá ðñáãìáôïðïéçèåß ìüíïí
áðü åîåéäéêåõìÝíï ðñïóùðéêü.
ÐñÝðåé íá ôçñçèïýí ïé áíáöåñüìåíåò åëÜ÷éóôåò
áðïóôÜóåéò áðü Üëëåò óõóêåõÝò.
Ôá óõñôÜñéá åðéôñÝðåôáé íá ôïðïèåôçèïýí
áêñéâþò êÜôù áðü ôç óõóêåõÞ ìüíïí åÜí
äéáèÝôïõí ðñïóôáôåõôéêü ðÜôï.
Ïé êïììÝíåò åðéöÜíåéåò ôïõ ðÜãêïõ åñãáóßáò ðñÝðåé íá
ðñïóôáôåõèïýí áðü ôçí õãñáóßá ìå êáôÜëëçëï
ìïíùôéêü õëéêü.
Ç ìüíùóç êáëýðôåé ôïí áñìü ìåôáîý ôçò óõóêåõÞò êáé
ôïõ ðÜãêïõ åñãáóßáò.
Ç ìüíùóç êáëýðôåé ôïí áñìü ìåôáîý ôçò óõóêåõÞò êáé
ôïõ ðÜãêïõ åñãáóßáò.
Ìç ôïðïèåôåßôå ìïíùôéêÞ óéëéêüíç ìåôáîý ôçò óõóêåõÞò
êáé ôïõ ðÜãêïõ åñãáóßáò.
Áðïöýãåôå ôçí ôïðïèÝôçóç ôçò óõóêåõÞò áêñéâþò äßðëá
áðü ðüñôåò êáé êÜôù áðü ðáñÜèõñá. Ìå ôï Üíïéãìá ôçò
ðüñôáò Þ ôïõ ðáñáèýñïõ åíäÝ÷åôáé íá ðÝóïõí ôá
êáõôÜ ìáãåéñéêÜ óêåýç áðü ôçí åóôßá ìáãåéñÝìáôïò.
1 ÐÑÏÅÉÄÏÐÏÉÇÓÇ!
Êßíäõíïò ôñáõìáôéóìþí áðü ôï çëåêôñéêü ñåýìá.
Ç êëÝìá çëåêôñéêÞò óýíäåóçò âñßóêåôáé õðü ôÜóç.
Äéáêüøôå ôçí ôÜóç óôçí êëÝìá çëåêôñéêÞò óýíäåóçò.
Äþóôå ðñïóï÷Þ óôï ó÷åäéÜãñáììá óýíäåóçò.
Ôçñåßôå ôïõò êáíüíåò áóöáëåßáò ó÷åôéêÜ ìå ôï
çëåêôñïëïãéêü õëéêü.
Åîáóöáëßóôå ôçí ðñïóôáóßá áöÞò ìå ôç óùóôÞ
åãêáôÜóôáóç.
ÁíáèÝóôå ôçí çëåêôñéêÞ óýíäåóç óå Ýíáí êáôÜëëçëá
åêðáéäåõìÝíï çëåêôñïëüãï.
1 ÐÑÏÓÏ×Ç!
ÆçìéÝò áðü ôï çëåêôñéêü ñåýìá.
Ïé ÷áëáñÝò Þ ëáíèáóìÝíåò êïõìðùôÝò óõíäÝóåéò
ìðïñïýí íá ïäçãÞóïõí óå õðåñèåñìÜíóåéò ôçò êëÝìáò.
Åêôåëåßôå ìå ôï óùóôü ôñüðï ôéò óõíäÝóåéò êëÝìáò.
Óôåñåþóôå ôï êáëþäéï ìå ôï óöéãêôÞñá.
Óå ìïíïöáóéêÞ Þ äéöáóéêÞ óýíäåóç èá ðñÝðåé íá
÷ñçóéìïðïéçèåß ôï êáôÜëëçëï çëåêôñéêü êáëþäéï
ôýðïõ H05BB-F Tmax 90û
(Þ êáëýôåñï).
ÅÜí ôï çëåêôñéêü êáëþäéï áõôÞò ôçò óõóêåõÞò
õðïóôåß öèïñÝò èá ðñÝðåé íá áíôéêáôáóôáèåß áðü
åéäéêü êáëþäéï (ôýðïò H05BB-F Tmax 90û Þ
êáëýôåñï). Ôï êáëþäéï áõôü äéáôßèåôáé áðü ôï ÔìÞìá
ÅîõðçñÝôçóçò Ðåëáôþí.
Óôçí çëåêôñéêÞ åãêáôÜóôáóç èá ðñÝðåé íá ðñïâëåöèåß
Ýíáò ìç÷áíéóìüò ðïõ èá äéá÷ùñßæåé ðïëõðïëéêÜ ôç
óõóêåõÞ áðü ôï äßêôõï ìå Ýíá åýñïò áíïßãìáôïò
åðáöÞò ôçò ôÜîçò ôïõëÜ÷éóôïí ôùí 3 mm.
Óáí êáôÜëëçëïé äéá÷ùñéóôÝò èåùñïýíôáé ð.÷. ï
äéáêüðôçò LS, ïé áóöÜëåéåò (ïé âéäùôÝò áóöÜëåéåò èá
ðñÝðåé íá âãïõí áðü ôçí õðïäï÷Þ), äéáêüðôåò FI êáé ïé
ìáãíçôéêïß äéáêüðôåò.
24
ÓÝñâéò
Óå ðåñßðôùóç ôå÷íéêþí ðñïâëçìÜôùí ðáñáêáëïýìå
åëÝãîôå ðñþôá åÜí ìðïñåßôå íá áíôéìåôùðßóåôå ôï
ðñüâëçìá ìüíïé óáò ìå ôç âïÞèåéá ôùí ïäçãéþí ÷ñÞóçò
(ÊåöÜëáéï "Ôé èá êÜíù åÜí...").
ÅÜí äåí ìðïñåßôå íá áíôéìåôùðßóåôå ôï ðñüâëçìá,
áðåõèõíèåßôå óôï ÔìÞìá ÕðïóôÞñéîçò Ðåëáôþí Þ óå
Ýíáí åîïõóéïäïôçìÝíï ôå÷íéêü áíôéðñüäùðï.
Ãéá íá ìðïñÝóïõìå íá óáò âïçèÞóïõìå Üìåóá,
÷ñåéáæüìáóôå ôá ðáñáêÜôù óôïé÷åßá:
ÐåñéãñáöÞ ìïíôÝëïõ
Êùäéêüò ðñïúüíôïò (PNC)
Êùäéêüò óåéñÜò (S-No.)
(âëÝðå ðéíáêßäá ôýðïõ)
Åßäïò âëÜâçò
ÌÞíõìá óöÜëìáôïò ðïõ åìöáíßæåé åíäå÷ïìÝíùò ç
óõóêåõÞ
ôñéøÞöéïò óõíäõáóìüò ãñáììÜôùí-áñéèìþí ôùí
êåñáìéêþí åóôéþí
Ãéá íá Ý÷åôå ðÜíôïôå äéáèÝóéìïõò ôïõò êùäéêïýò
áñéèìïýò ôçò óõóêåõÞò óáò ðñïôåßíïõìå íá ôïõò
óõìðëçñþóåôå åäþ:
ÐåñéãñáöÞ ìïíôÝëïõ: .............................................
........
PNC: .............................................
........
S-No: .............................................
........
25
Montage / ÔïðïèÝôçóç
26
27
Typeplaatje / Ðéíáêßäá ôýðïõ
The Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
The Electrolux Group is the world´s largest producer of powered appliances for kitchen, cleaning and outdoor use. More than 55 million Electrolux Group products
(such as refrigerators, cookers, washing machines, vacuum cleaners, chain saws and lawn mowers) are sold each year to a value of approx. USD 14 billion in
more than 150 countries around the world.
822 924 939-A-140904-01 Yðüêåéôáé óå áëëáãÝò ÷ùñßò ðñïåéäïðïßçóç
Wijzigingen voorbehouden
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZKL64N 74O Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor