NL
5- Gebruik
19
5.14 Tips om verse etenswaren te bewaren
5.14.1 Opslaan in het koelvak
▶ Houd de temperatuur van uw koelkast lager dan 5°C.
▶ Warme etenswaren moeten worden afgekoeld tot kamertemperatuur voor u ze bewaart
in het apparaat.
▶ Etenswaren die in de koelkast worden bewaard moeten gewassen en gedroogd worden
voor u ze opbergt
▶ De etenswaren die u wilt bewaren moeten correct worden afgedicht om geurtjes en wijzi-
gingen in de smaak te vermijden.
▶ Bewaar geen al te grote hoeveelheden etenswaren. U moet ruimte tussen de etenswaren
laten zodat de koude lucht kan circuleren voor een beteren en meer homogene koeling.
▶ De etenswaren die u dagelijks eet, moeten vooraan op de lade worden bewaard.
▶ Laat een opening tussen etenswaren en de interne wanden om lucht te laten circuleren.
Plaats zeker geen etenswaren tegen de achterwand: etenswaren kunnen bevriezen te-
gen de achterwand. Vermijd direct contact van de etenswaren (in het bijzonder olierijke of
zure etenswaren) met de interne voering want olie/zuur kan de interne voering eroderen.
Verwijder olie/zuurresten als u ze opmerkt.
▶ Ingevroren etenswaren kunnen zacht worden ontdooid in het koelvak. Dit bespaart ener-
gie.
▶ Het verouderingsproces van fruit en groenten zoals courgettes, meloenen, papaja, bana-
nen, ananas, etc. kan worden versneld in de koelkast. Om die reden is het niet aanbevolen
ze in de koelkast te bewaren. Hoewel, het rijpen van groen fruit kan gedurende een be-
paalde periode worden bevorderd. Uien, look, gember en andere wortelgroenten moeten
ook bij kamertemperatuur worden bewaard.
▶ Onaangename geurtjes in de koelkast zijn een teken dat er iets gemorst is en dat ze moet
gereinigd worden. Zie ZORG EN REINIGING.
▶ Andere etenswaren moeten in andere plaatsen worden bewaard, naargelang hun eigen-
schappen (Afb.: 5.14.1).
1 Boter, kaas, eieren, kruiden, etc.
2 Eieren, blikjes, kruiden, etc.
3 Drank en etenswaren in essen.
4 Gepekelde etenswaren, etenswaren in
blik, etc.
5 Vleesproducten, snacks, etc.
6 Pasta, melk, tofu, zuivel, etc.
7 Fruit, groenten, salade, etc.
8 DroogZone lade
▶ : Boter, vetten, oliën, chocolade,
etc.
▶ : Peren, druiven, kersen, etc.
▶ : Kool, paddenstoelen, etc.
9 VochtigeZone lade
▶ : thee, koe, gedroogd fruit, etc.
▶ : Appels, wortelen, etc.
▶ : Rauwe verse etenswaren
1
Fine-controlled
micro air-channel
NAVI-FORCE
2
3
4
5
2
3
6
7
8
5.14.1