Zanussi ZKC44500XA Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL
ZKC44500X
ZNF44
Gebruiksaanwijzing
Combimagnetron
Inhoudsopgave
Veiligheidsinformatie 2
Veiligheidsvoorschriften 4
Beschrijving van het product 6
Voordat u het apparaat voor de eerste keer
gebruikt 7
Dagelijks gebruik
7
Magnetronstand
9
Klokfuncties 13
Gebruik van de accessoires 14
Extra functies 15
Aanwijzingen en tips 16
Onderhoud en reiniging 35
Probleemoplossing
36
Wijzigingen voorbehouden.
Veiligheidsinformatie
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en
gebruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk
voor letsel en schade veroorzaakt door een foutieve installatie.
Bewaar de instructies van het apparaat voor toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of
verstandelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
indien zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen
over het veilig gebruiken van het apparaat en indien zij de
eventuele gevaren begrijpen.
Laat kinderen niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als
het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is uitgerust met een kinderbeveiliging, raden
wij aan dit te activeren.
Reiniging en onderhoud mag niet worden uitgevoerd door
kinderen zonder toezicht.
Houd kinderen jonger dan 3 jaar uit de buurt of onder
permanent toezicht.
Algemene veiligheid
Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat
installeren en de kabel vervangen.
2 www.zanussi.com
Van binnen wordt het apparaat heet als het in werking is. Raak
de verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik
altijd ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei te
plaatsen of verwijderen.
Zet de stroomtoevoer uit alvorens onderhoud te plegen.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat u de
lamp vervangt om elektrische schokken te voorkomen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze
kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het
glas zou kunnen breken.
Als de voedingskabel beschadigd is, moet de fabrikant, een
erkende serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze
vervangen teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Schakel het apparaat niet in als het leeg is. Metalen delen in de
ovenruimte kunnen elektrische vonken veroorzaken.
Als de deur, scharnieren/handgrepen of deurafdichtingen zijn
beschadigd, mag het apparaat niet worden gebruikt tot hij is
gerepareerd door een vakkundig persoon.
Alleen een vakkundig persoon kan onderhouds- of
reparatiewerkzaamheden uitvoeren waarvoor de afdekking moet
worden verwijderd die beschermd tegen blootstelling aan
magnetronenergie.
Verwarm geen vloeistoffen of andere levensmiddelen in
afgesloten houders. Deze kunnen dan ontploffen.
Gebruik alleen hulpstukken die geschikt zijn voor gebruik in de
magnetron.
Let bij het opwarmen van voedsel in plastic of papieren
houders op het apparaat vanwege de mogelijkheid tot
zelfontbranding.
Het apparaat is bedoeld voor het opwarmen van voedsel en
dranken. Het drogen van levensmiddelen of kleding en het
opwarmen van warmhoudpads, slippers, sponzen, vochtige
doekjes en dergelijke kan leiden tot letsel, zelfontbranding of
brand.
www.zanussi.com 3
Als rook wordt waargenomen, zet dan het apparaat uit of trek
de stekker uit het stopcontact en houd de deur gesloten om
vlammen te doven.
Het in de magnetron opwarmen van dranken kan ertoe leiden
dat het langer duurt voordat het kookpunt wordt bereikt. Pas op
als u de houder uit de magnetron haalt.
De inhoud van melkflesjes en potjes babyvoeding moet worden
geroerd of geschud en de temperatuur moet voor consumptie
worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in
het apparaat worden opgewarmd omdat ze dan kunnen
ontploffen, zelfs nadat de magnetronverwarming is beëindigd.
Het apparaat moet regelmatig worden gereinigd en
voedselresten dienen te worden verwijderd.
Het niet schoonhouden van het apparaat kan leiden tot
beschadigingen aan het oppervlak hetgeen weer een negatief
effect kan hebben op de levensduur van het apparaat wat weer
kan leiden tot een gevaarlijke situatie.
Veiligheidsvoorschriften
Installatie
WAARSCHUWING!
Alleen een erkende
installatietechnicus mag het
apparaat installeren.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
Installeer en gebruik geen beschadigd
apparaat.
Volg de installatie-instructies op die zijn
meegeleverd met het apparaat.
Wees voorzichtig met het verplaatsen van
het apparaat, het is zwaar. Draag altijd
veiligheidshandschoenen.
Trek het apparaat nooit aan de handgreep
van zijn plaats.
Houd de minimumafstand naar andere
apparaten en units in acht.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en naast
veilige installaties wordt geïnstalleerd.
De zijkanten van het apparaat moeten naast
apparaten of units staan van dezelfde
hoogte.
Elektrische aansluiting
WAARSCHUWING!
Gevaar voor brand en elektrische
schokken.
Alle elektrische aansluitingen moeten door
een gediplomeerd elektromonteur worden
gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op
een geaard stopcontact.
Controleer of de elektrische informatie op
het typeplaatje overeenkomt met de
stroomvoorziening. Zo niet, neem dan
contact op met een elektromonteur.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd,
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers en
verlengsnoeren.
Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet
beschadigt. Indien de voedingskabel moet
worden vervangen, dan moet dit gebeuren
door onze Klantenservice.
Laat de stroomkabel niet in aanraking komen
met de deur van het apparaat, met name niet
als deze heet is.
4 www.zanussi.com
De schokbescherming van delen onder
stroom en geïsoleerde delen moet op zo'n
manier worden bevestigd dat het niet zonder
gereedschap kan worden verplaatst.
Steek de stekker pas in het stopcontact als
de installatie is voltooid. Zorg ervoor dat het
netsnoer na installatie bereikbaar is.
Sluit de stroomstekker niet aan op een losse
stroomaansluiting.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat
los te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik alleen de juiste isolatie-apparaten:
stroomonderbrekers, zekeringen
(schroefzekeringen moeten uit de houder
worden verwijderd), aardlekschakelaars en
contactgevers.
De elektrische installatie moet een
isolatieapparaat bevatten waardoor het
apparaat volledig van het lichtnet afgesloten
kan worden. Het isolatieapparaat moet een
contactopening hebben met een minimale
breedte van 3 mm.
Dit apparaat voldoet aan de EU-richtlijnen.
Gebruik
WAARSCHUWING!
Gevaar op letsel, brandwonden,
elektrische schokken of een
explosie.
Gebruik dit apparaat uitsluitend in een
huishoudelijke omgeving.
De specificatie van het apparaat mag niet
worden veranderd.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat telkens na gebruik uit.
Wees voorzichtig met het openen van de
deur van het apparaat als het apparaat aan
staat. Er kan hete lucht ontsnappen.
Bedien het apparaat niet met natte handen
of als het contact maakt met water.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als
werkblad of aanrecht.
Open de deur van het apparaat voorzichtig.
Als u alcoholische toevoegingen gebruikt,
kan er alcohol-luchtmengsel ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt
van het apparaat bij het openen van de deur.
Plaats geen ontvlambare producten of items
die vochtig zijn door ontvlambare producten
in, bij of op het apparaat.
WAARSCHUWING!
Risico op schade aan het apparaat.
Om schade of verkleuring van het email te
voorkomen:
zet geen kookgerei of andere
voorwerpen direct op de bodem van het
apparaat.
leg geen aluminiumfolie op de bodem
van het apparaat.
Plaats geen water direct in het hete
apparaat.
haal vochthoudende schotels en eten uit
het apparaat als u klaar bent met koken.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of
bevestigen van accessoires.
Verkleuring van het email heeft geen
ongewenst effect op de werking van het
apparaat. Dit is geen defect dat geldt voor
het recht op garantie.
Gebruik een diepe braadpan voor vochtige
taarten. Fruitsappen kunnen permanente
vlekken maken.
Dit apparaat is uitsluitend bestemd om mee
te koken. Het mag niet worden gebruikt voor
andere doeleinden, zoals het verwarmen van
een kamer.
Alle bereidingen moeten worden uitgevoerd
met gesloten deur.
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Gevaar voor letsel, brand en schade
aan het apparaat.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker
uit het stopcontact voordat u
onderhoudshandelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld. Er
bestaat een risico dat de glasplaten kunnen
breken.
Vervang direct de glazen deurpanelen als
deze beschadigd zijn. Neem contact op met
de service-afdeling.
Zorg ervoor dat de ovenruimte en de deur na
elk gebruik worden afgeveegd. Stoom
geproduceerd tijdens de werking van het
apparaat condenseert op de wanden en kan
roest veroorzaken.
Reinig het apparaat regelmatig om te
voorkomen dat het materiaal van het
oppervlak achteruitgaat.
www.zanussi.com 5
Resterend vet of voedsel in het apparaat kan
brand veroorzaken.
Maak het apparaat schoon met een vochtige,
zachte doek. Gebruik alleen neutrale
schoonmaakmiddelen. Gebruik geen
schuurmiddelen, schuursponsjes,
oplosmiddelen of metalen voorwerpen.
Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt
eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Reinig niet het katalytisch email (indien van
toepassing) met een schoonmaakmiddel.
Binnenverlichting
De gloeilampen of halogeenlampen in dit
apparaat zijn uitsluitend bedoeld voor
gebruik in huishoudelijke apparaten. Gebruik
deze niet voor andere doeleinden.
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrische schokken!
Voordat u het lampje vervangt, dient u de
stekker van het apparaat uit het stopcontact
te halen.
Gebruik alleen lampjes met dezelfde
specificaties.
Verwijdering
WAARSCHUWING!
Gevaar voor letsel of verstikking.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Snij het netsnoer van het apparaat af en gooi
dit weg.
Verwijder de deurgreep om te voorkomen
dat kinderen en huisdieren opgesloten raken
in het apparaat.
Beschrijving van het product
Algemeen overzicht
1 3 642 5
12
4
3
1
2
10
11
7
8
9
1
Bedieningspaneel
2
Stroomlampje/symbool/indicatielampje
3
Knop voor ovenfuncties
4
Elektronische tijdschakelklok
5
Temperatuurlampje/
magnetronstroomlampje/symbool/
indicatielampje
6
Temperatuurknop / magnetronvermogen
7
Verwarmingselement
8
Magnetrongenerator
9
Lampje
10
Ventilator
11
Rekframe, verwijderbaar
12
Rekstanden
6 www.zanussi.com
Accessoires
Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Eerste reiniging
Verwijder alle accessoires en verwijderbare
inschuifrails uit het apparaat.
Zie het hoofdstuk 'Onderhoud en
reiniging'.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Zet de accessoires en verwijderbare
inschuifrails terug in de beginstand.
Tijd instellen
Na de eerste aansluiting op het elektriciteitsnet,
blijven alle symbolen op het display enkele
seconden branden. In de volgende seconden
toont het display de softwareversie.
Nadat de softwareversie is verdwenen, toont
het display en "12:00". "12" knippert.
1. Druk op of op om het huidige uur in
te stellen.
2. Druk op om te bevestigen. Dit is alleen
nodig de eerste keer dat u de tijd instelt.
Later wordt de nieuwe tijd automatisch
opgeslagen na 5 seconden.
Het display toont en het ingestelde uur.
"00" knippert.
3. Druk op of op om de huidige minuten
in te stellen.
4. Druk op om te bevestigen. Dit is alleen
nodig de eerste keer dat u de tijd instelt.
Later wordt de nieuwe tijd automatisch
opgeslagen na 5 seconden.
Op het display verschijnt de nieuwe tijd.
Tijd veranderen
U kunt de dagtijd alleen wijzigen als de oven is
uitgeschakeld.
Druk op .
De ingestelde tijd en het symbool
knipperen
op het display.
Zie "De duur instellen" om een nieuwe tijd in te
stellen.
Dagelijks gebruik
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
www.zanussi.com 7
Het apparaat aan- en uitzetten
Het hangt van het model of uw
apparaat knopsymbolen,
indicatielampjes of lampjes
heeft:
Het indicatielampje gaat aan
wanneer de oven opwarmt.
Het lampje gaat aan als het
apparaat in werking is.
Het symbool geeft aan of de
knop de kookzones, de
ovenfuncties of de temperatuur
bedient.
1. Zet de functieknop van de oven op een
ovenfunctie. Hiermee wordt het apparaat
automatisch geactiveerd met de
standaardinstellingen.
2. Draai de knop voor de temperatuur /
magnetronvermogen om de temperatuur in
te stellen.
3. Draai, om het apparaat uit te schakelen, de
functieknop van de oven op de uitstand.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Applicatie
Uit-stand Het apparaat staat uit.
Binnenverlichting Het lampje activeren zonder een bereidingsfunctie.
Magnetron Creëert de warmte direct in het eten. Gebruik de magnetron
voor het verwarmen van kant-en-klare maaltijden en drankjes,
het ontdooien van vlees of fruit en het bereiden van groenten
en vis.
Multi hetelucht Om op 2 rekstanden te bakken en tegelijk voedsel te dro-
gen.Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager in dan bij Boven- en
onderwarmte.
Pizza hetelucht Om gerechten op één niveau te bakken met intensief bruinen
en een krokantere korst. Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager
in dan voor Boven + onderwarmte.
Conventionele
functie (Boven +
Onderwarmte)
Voor het bakken en braden op 1 ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van cake met een knapperige bodem en voor
het inmaken van voedsel.
Ontdooien Om bevroren gerechten te ontdooien.
Grill Om vlak voedsel te grillen en te toasten.
Grill intens Voor het roosteren van plat voedsel in grote hoeveelheden en
voor het maken van toast.
8 www.zanussi.com
Ovenfunctie Applicatie
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte met
botten op 1 niveau. Ook om te gratineren en te bruinen.
Weergave
A B C
D
EFG
A) Timer
B) Opwarmen en restwarmte-indicatie
C) Magnetronfunctie
D) Vleesthermometer (alleen geselecteerde
modellen)
E) Deurslot (alleen geselecteerde modellen)
F) Uren/minuten
G) Klokfuncties
Toetsen
Knop -functie Omschrijving
KLOK De klokfunctie instellen.
MIN De tijd instellen.
MAGNETRON De magnetronfunctie instellen. Houd de knop
langer dan 3 seconden ingedrukt om de
ovenlamp in of uit te schakelen.
PLUS De tijd instellen.
TEMPERATUUR De oventemperatuur of de temperatuur van de
vleesthermometer (indien van toepassing).
Alleen gebruiken indien er een ovenfunctie in
werking is.
Controlelampje bij voorverwarmen
Als u een ovenfunctie inschakelt, gaan de
balkjes op het display een voor een branden.
De balkjes geven aan dat de oventemperatuur
toeneemt of afneemt.
Magnetronstand
De magnetronfunctie instellen
Stel het apparaat nooit in werking als er zich
geen voedsel in bevindt.
1. Draai aan de functieknop van de oven om
een magnetronfunctie te selecteren .
Het display toont een standaard
magnetronvermogen en een standaardwaarde
voor de duurtijd-functie.
2. Druk op en draai aan de knop voor
instelling van temperatuur/
magnetronvermogen om de instellingen van
het magnetronvermogen te wijzigen. Het
www.zanussi.com 9
vermogen kan worden gewijzigd in stappen
van 100 W.
3. Druk op en dan op / om de
bereidingsduur in te stellen.
Het apparaat begint na enkele seconden
automatisch te werken. Als de ingestelde
duurtijd is verstreken, weerklinkt er een
geluidssignaal en schakelt de magnetron
automatisch uit.
4. Draai de knop voor de ovenfuncties naar de
uit-stand.
Als de magnetronfunctie geactiveerd is, kunt u:
het vermogen wijzigen.
het vermogen controleren. Druk op .
Als u de deur van de oven opent,
stopt de functie. Raak aan om de
functie weer te starten.
Combifunctie instellen
1. Verdraai de functieknop om de ovenfunctie
te selecteren.
In het display verschijnt een
standaardtemperatuur.
2. Verander de temperatuur.
3. Activeer de magnetronfunctie. Zie
"Magnetronfunctie instellen" en begin bij
punt 2.
Als de ingestelde tijd is afgelopen klinkt er een
geluidsignaal en gaan de ovenfunctie en de
magnetronfunctie automatisch uit.
4. Draai de functieknop naar de uit-stand.
Magnetron
Informatie over bediening
Algemeen:
Laat het voedsel na het uitschakelen van het
apparaat enkele minuten rusten. Zie de
magnetronbereidingstabellen: rusttijd.
Verwijder de verpakking van aluminiumfolie,
metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel
bereidt.
Bakken:
Kook het eten zo mogelijk bedekt met
materiaal dat geschikt is voor gebruik in de
magnetron. Bereid voedsel slechts zonder
het te bedekken als u een korst wilt
behouden.
Zorg dat u de gerechten niet te lang kookt,
door het vermogen en de tijd te hoog in te
stellen. Het voedsel kan uitdrogen,
verbranden of op sommige plekken hard
worden.
Gebruik het apparaat niet om eieren in hun
schaal en slakken te beriden, omdat ze
kunnen barsten. Bij gebakken eieren, moet u
het eigeel eerst doorprikken.
Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals
aardappelen, tomaten, worstjes, een paar
keer met een vork in voordat u het in de
magnetron plaatst, zodat het eten niet barst.
Voor gekoeld of bevroren eten is een langere
bereidingstijd nodig.
Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd
worden geroerd.
Groenten met een stevige structuur, zoals
wortel, doperwten of bloemkool, moeten in
water worden gekookt.
Draai grotere stukken halverwege de
bereidingstijd om.
Snij groenten zo mogelijk in stukjes van
gelijke grootte.
Gebruik platte, brede schalen of borden.
Gebruik geen kookgerei gemaakt van
porselein, keramisch materiaal of aardewerk
met kleine gaatjes, bijv. op handgrepen of
ongeglazuurde bodems. Er kan vocht in de
openingen komen, waardoor het kookgerei
bij verhitting kan barsten.
Vlees, gevogelte, vis ontdooien:
Plaats het bevroren, uitgepakte voedsel op
een klein omgekeerd bord met een bakje
eronder of op een ontdooirek of plastic zeef,
zodat de dooivloeistof kan weglopen.
Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd
om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw
en verwijder de stukken die al zijn ontdooid.
Boter, gebakjes, kwark ontdooien:
Ontdooi nooit volledig in het apparaat, maar
bij kamertemperatuur. Dit geeft een meer
gelijkmatig resultaat. Verwijder metalen of
aluminium verpakking of onderdelen volledig
voordat u begint te ontdooien.
Fruit, groenten ontdooien:
Ontdooi fruit en groenten, die verder als
rauw bereid worden, nooit volledig in het
apparaat. Laat ze bij kamertemperatuur
ontdooien.
U kunt een hoger magnetronvermogen
gebruiken om fruit en groenten te bereiden
zonder ze eerst te ontdooien.
Kant-en-klaarmaaltijden:
Kant-en-klaarmaaltijden in metalen
verpakking of plastic bakjes met metalen
afdekking mogen alleen in de magnetron
10 www.zanussi.com
worden ontdooid of verwarmd, als ze
speciaal zijn voorbestemd voor gebruik in de
magnetron.
U moet de op de verpakking afgedrukte
instructies van de fabrikant opvolgen (bijv.
metalen afdekking verwijderen en plastic
folie doorprikken).
Tips voor de magnetron
Resultaat oplossing
U kunt de gegevens over de hoeveelheid
voedselbereiding niet vinden.
Zoek naar gelijkaardig eten. Verhoog of verlaag de be-
reidingstijd aan de hand van deze richtlijn: verdubbel
de hoeveelheid = ca. verdubbeling van de bereiding-
stijd, halveer de hoeveelheid = halveer de tijd
Het eten is te droog. Verlaag de bereidingstijd of selecteer een lager mag-
netronvermogen.
Het eten is nog steeds niet ontdooid, heet
of gekookt nadat de bereidingstijd is ver-
streken.
Stel een langere bereidingstijd in of selecteer een ho-
ger magnetronvermogen. Merk op dat grotere gerecht-
en een langere bereidingstijd nodig hebben.
Als de bereidingstijd is verstreken, is het
eten aan de rand verbrand, maar in het
midden nog steeds niet gaar.
Kies de volgende keer een lager vermogen en een lan-
gere bereidingstijd. Roer vloeistoffen halverwege de
bereidingstijd even door, bijv. soepen.
Geschikt kookgerei en materialen
Materiaal van de pannen Magnetron Grill
Ont-
dooien
Verwar-
men
Berei-
den
Ovenbestendig glas en porselein (zonder
metalen onderdelen, bijv. Pyrex, hittebes-
tendig glas)
X X X X
Niet-ovenbestendig glas en porselein
1)
X -- -- --
Glas en glaskeramiek gemaakt van oven-
bestendig/vriesbestendig materiaal (bijv.
Arcoflam), grillrooster
X X X X
Keramisch materiaal
2)
, aardewerk
2)
X X X --
Hittebestendig plastic tot 200 °C
3)
X X X --
Karton, papier X -- -- --
Huishoudfolie X -- -- --
Bakpapier met magnetronveilige afdicht-
ing
3)
X X X --
www.zanussi.com 11
Materiaal van de pannen Magnetron Grill
Ont-
dooien
Verwar-
men
Berei-
den
Ovenschotels gemaakt van metaal, d.w.z.
email, gietijzer
-- -- -- X
Bakvormen, zwarte lak of siliconenlaag
3)
-- -- -- X
Bakplaat X X X X
Braadkookgerei, bijv. Crostino of Crunch-
bord
-- X X --
Kant-en-klare maaltijden in de verpakking
3)
X X X X
1) Zonder zilveren, gouden, platinum of metalen laag/versieringen
2) Zonder quartz of metalen onderdelen, of glas dat metalen bevat
3) U dient de instructies van de fabrikant over de maximum temperaturen na te leven.
X geschikt
-- niet geschikt
Overige zaken om rekening mee te
houden...
Voedsel heeft verschillende vormen en
eigenschappen. Het wordt bereid in
verschillende hoeveelheden. Om deze reden
kan de benodigde tijd en het vermogen voor
ontdooien, verwarmen of bereiden variëren.
Als grove richtlijn: dubbele hoeveelheid =
bijna dubbele bereidingstijd.
De magnetron creëert de warmte direct in
het voedsel. Daarom kunnen niet alle
plaatsen tegelijkertijd worden verwarmd. U
dient de verwarmde schotels te roeren en
draaien, in het bijzonder bij grotere
hoeveelheden voedsel.
De rusttijd wordt in de tabellen gegeven.
Laat het eten rusten, in het apparaat of
erbuiten, zodat de warmte gelijkmatiger
wordt verdeeld.
U krijgt betere resultaten met rijst als u een
platte, brede schaal gebruikt.
Voorbeelden van kooktoepassingen
voor de instellingen van het vermogen
De gegevens in de volgende tabel dienen
slechts als richtlijn.
Vermogeninstelling Gebruik
1000 Watt
900 Watt
800 Watt
700 Watt
Verwarmen van vloeistof
Dichtschroeien aan het begin van het kookproces
Koken van groenten
Smelten van gelatine en boter
600 Watt
500 Watt
Ontdooien en verwarmen van bevroren maaltijden
Een maaltijd op een bord verwarmen
Stoofpot sudderen
Eiergerechten koken
12 www.zanussi.com
Vermogeninstelling Gebruik
400 Watt
300 Watt
200 Watt
Maaltijden door laten koken
Delicaat voedsel koken
Babyvoeding verwarmen
Rijst laten sudderen
Delicaat voedsel verwarmen
Kaas smelten
100 Watt Vlees, vis en brood ontdooien
Kaas, room en boter ontdooien
Fruit en cake ontdooien (gebak)
Gistdeeg laten rijzen
Koude gerechten en drankjes verwarmen
Klokfuncties
Tabel klokfuncties
Klokfunctie Applicatie
DAGTIJD Met deze functie kunt u de tijd regelen. Zie "De tijd instellen".
KOOKWEKKER Gebruik de kookwekker om de tijd af te tellen (maximaal 23
uur 59 minuten). Deze functie heeft geen invloed op de werk-
ing van het apparaat. U kunt de KOOKWEKKER op elk ge-
wenst moment instellen, ook als het apparaat uit staat.
DUUR Instellen hoe lang het apparaat in werking is. Gebruik dit
alleen wanneer een ovenfunctie is ingesteld.
EINDE Instellen wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld. Gebruik
dit alleen wanneer een ovenfunctie is ingesteld. Bereidings-
duur en einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt (tijdvertrag-
ing), als het apparaat op een later tijdstip automatisch wordt
in- en uitgeschakeld.
Druk opnieuw op om tussen de
klokfuncties te schakelen.
Gebruik om de instellingen voor
de klokfuncties te bevestigen of
wacht 5 seconden op een
automatische bevestiging.
De DUUR of het EINDE instellen
1. Druk herhaaldelijk op tot het display
of toont.
of knippert op het display.
2. Druk op of om de waarden in te
stellen en druk op om te bevestigen.
Voor de Duur stelt u eerst de minuten en
dan de uren in, voor Einde stelt u eerst de
uren en dan de minuten in.
Er klinkt twee minuten een geluidssignaal nadat
de tijd is afgelopen. of symbool- en
tijdsinstelling knipperen in het display. De oven
stopt.
3. Draai de knop voor de ovenfuncties naar de
uit-stand.
4. Druk op een willekeurige knop of open de
deur van de oven om het geluid te stoppen.
www.zanussi.com 13
Als u op de knop drukt terwijl u
het uur instelt voor de DUUR ,
gaat het apparaat naar de instelling
van de functie EINDE .
De KOOKWEKKER instellen
1. Druk steeds opnieuw op tot op het
display verschijnt en "00" knippert.
2. Druk op of om de KOOKWEKKER in
te stellen.
U moet eerst seconden en dan minuten en
uren instellen.
Eerst wordt de tijd berekend in minuten en
seconden. Als de ingestelde tijd langer is
dan 60 minuten, dan verschijnt het symbool
op het display.
Het apparaat berekent nu de tijd in uren en
minuten.
3. De KOOKWEKKER start automatisch na
vijf seconden.
Na 90% van de ingestelde tijd klinkt er een
geluidssignaal.
4. Wanneer de ingestelde tijd is verlopen,
klinkt er gedurende twee minuten een
geluidssignaal. "00:00" en knipperen op
het display. Druk op een willekeurige knop
of open de deur van de oven om het geluid
te stoppen.
Als u de KOOKWEKKER instelt als
DUUR of EINDE lopen, gaat het
symbool aan op het display.
Timer met optelfunctie
Gebruik de timer met optelfunctie om bij te
houden hoe lang de oven werkt. Deze wordt
onmiddellijk ingeschakeld wanneer de oven
begint met opwarmen.
Houd om de timer met optelfunctie te resetten
en ingedrukt. De timer gaat weer
optellen.
De timer met optelfunctie kan niet
worden gebruikt met de functies:
Duur , Einde .
Gebruik van de accessoires
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Accessoires plaatsen
Bakrooster:
Plaats het rooster tussen de geleidestangen van
de roostersteun en zorg ervoor dat de pootjes
omlaag staan.
Bakplaat:
Schuif de bakplaat tussen de geleidestangen
van de roostersteun.
Bakrooster en bakplaat samen:
Schuif de bakplaat tussen de geleidestangen
van de roostersteun en het rooster op de
roostersteun er boven.
14 www.zanussi.com
Alle accessoires hebben links en
rechts bovenaan kleine
inkepingen om de veiligheid te
verhogen. Deze inkepingen
zorgen er ook voor dat ze niet
omkantelen.
Door de verhoogde lijst die om
het rooster loopt, is kookgerei
beveiligd tegen wegglijden.
Extra functies
Het kinderslot gebruiken
Het kinderslot voorkomt dat het apparaat per
ongeluk in werking wordt gesteld.
1. Stel geen ovenfunctie in.
2. Houd en gedurende ten minste 2
seconden samen ingedrukt.
Er klinkt een geluidssignaal. SAFE gaat aan op
het display.
Herhaal stap 2 om het kinderslot uit te
schakelen.
Gebruik van de Toetsblokkering.
U kunt de Toetsblokkering alleen inschakelen
als het apparaat in werking is.
Toetsblokkering voorkomt dat de temperatuur
en de tijdinstelling van een lopende een
ovenfunctie per ongeluk worden gewijzigd.
1. Selecteer een ovenfunctie en stel het in
volgens uw voorkeur
2. Houd
en gedurende ten minste 2
seconden samen ingedrukt.
Er klinkt een geluidssignaal. Loc gaat aan op
het display.
Herhaal stap 2 om de toetsblokkering uit te
schakelen.
Loc gaat aan op het display als u
aan de temperatuurknop draait of op
een knop indrukt. Als u aan de knop
voor de ovenfuncties draait, gaat het
apparaat uit.
Als u het apparaat uitschakelt terwijl
de toetsblokkering aan is, schakelt
de toetsblokkering automatisch over
naar kinderslot. Raadpleeg "Het
kinderslot gebruiken".
Restwarmte-indicatie
Wanneer u het apparaat uitschakelt, geeft het
display de restwarmte aan als de
temperatuur in de oven hoger is dan 40 °C.
Draai de knop voor de temperatuur naar links of
rechts om de oventemperatuur weer te geven.
Automatische uitschakeling
Om veiligheidsredenen wordt het apparaat na
een tijdje automatisch uitgeschakeld als een
ovenfunctie werkt en u geen instellingen wijzigt.
Temperatuur (°C) Uitschakeltijd (u)
30 - 115 12.5
120 - 195 8.5
200 - 230 5.5
Druk na een automatische uitschakeling op een
willekeurige knop om het toestel opnieuw te
activeren.
De automatische uitschakeling werkt
niet met de functies: licht, duur,
einde.
Koelventilator
Als het apparaat in werking is, wordt de
koelventilator automatisch ingeschakeld om de
oppervlakken van het apparaat koel te houden.
Na het uitschakelen van het apparaat kan de
ventilatie doorgaan totdat het apparaat is
afgekoeld.
www.zanussi.com 15
Aanwijzingen en tips
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De temperaturen en baktijden in de
tabellen zijn slechts als richtlijn
bedoeld. Deze zijn afhankelijk van de
recepten en de kwaliteit en de
hoeveelheid van de gebruikte
ingrediënten.
Bakken
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het apparaat
dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw
normale instellingen (temperatuur,
gaartijden) en de ovenniveaus aan de
tabelwaarden aan.
De fabrikant raadt u aan de eerste keer een
lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor een speciaal recept, kijkt u bij
een soortgelijk product.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15 minuten
langer zijn.
Als de cake niet overal even hoog is, wordt
de cake in het begin van het bakproces niet
overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10
minuten voor het einde van de baktijd
uitschakelen en profiteren van de restwarmte
Wanneer u bevroren gerechten gebruikt,
kunnen de bakplaten in de oven tijdens het
bakken vervormen. Wanneer de bakplaten
afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak oplossing
De onderkant van de cake is
niet voldoende gebruind.
De rekstand is incorrect. Plaats de cake op een lagere
rekstand.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
De oventemperatuur is te
hoog.
De volgende keer dat u een
cake bakt, stelt u de baktem-
peratuur lager in.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
Te korte baktijd. Baktijd verlengen. U kunt de
baktijd niet verlagen door
een hogere temperatuur in
te stellen.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
Er zit te veel vloeistof in het
mengsel.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het
gebruik van keukenmachines.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te laag. De volgende keer dat u een
cake bakt, stelt u de baktem-
peratuur hoger in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De volgende keer dat u een
cake bakt, gebruikt u een kor-
tere baktijd.
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
De oventemperatuur is te hoog
en de baktijd te kort.
De baktemperatuur lager in-
stellen en de baktijd verlengen.
16 www.zanussi.com
Bakresultaat Mogelijke oorzaak oplossing
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld.
Verdeel het deeg gelijkmatig
over de bakplaat.
De cake wordt niet gaar bin-
nen de aangegeven baktijd.
De oventemperatuur is te laag. De volgende keer dat u een
cake bakt, stelt u de baktem-
peratuur een beetje hoger in.
Bakken op één gebruiksniveau
Bakken in een bakblik
Gerecht Functie Temper-
atuur
(°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Tulband of brioche Multi hetelucht 150 -
160
50 - 70 2
Moskovisch gebak/vruch-
tencake
Multi hetelucht 140 -
160
70 - 90 2
Sponge cake / Cake,
zacht
Multi hetelucht 140 -
150
35 - 50 2
Sponge cake / Cake,
zacht
Boven + on-
derwarmte
160 35 - 50 2
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Multi hetelucht 170 -
180
10 - 25 2
Taartbodem - zacht cake-
deeg
Multi hetelucht 150 -
170
20 - 25 2
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diago-
naal geplaatst)
Multi hetelucht 160 70 - 90 2
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diago-
naal geplaatst)
Boven + on-
derwarmte
180 70 - 90 1
Kwarktaart, bakplaat
2)
Boven + on-
derwarmte
160 -
170
60 - 90 1
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik de braadpan.
Gebak op bakplaat
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Vlechtbrood/broodkrans Boven + on-
derwarmte
170 - 190 30 - 40 2
www.zanussi.com 17
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Kerststol
1)
Boven + on-
derwarmte
160 - 180 50 - 70 2
Brood (roggebrood)
1)
Boven + on-
derwarmte
2
eerst 230 20
dan 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen /Eclairs
1)
Boven + on-
derwarmte
190 - 210 20 - 35 2
Biscuitrol
1)
Boven + on-
derwarmte
180 - 200 10 - 20 2
Kruimeltaart (droog) Multi hetelucht 150 - 160 20 - 40 3
Boter-/Suikerkoek
1)
Boven + on-
derwarmte
190 - 210 20 - 30 2
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/sponsdeeg)
2)
Multi hetelucht 150 - 160 35 - 55 3
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/sponsdeeg)
2)
Boven + on-
derwarmte
170 35 - 55 1
Vruchtentaart met kruimel-
deeg
Multi hetelucht 160 - 170 40 - 80 3
Plaatkoek met kwetsbare
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, puddingvul-
ling)
1)
Boven + on-
derwarmte
160 - 180 40 - 80 2
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik de braadpan.
Koekjes
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Zandkoekjes Multi hetelucht 150 - 160 10 - 20 3
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
Multi hetelucht 140 20 - 35 3
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
1)
Boven + on-
derwarmte
160 20 - 30 2
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
Multi hetelucht 150 - 160 15 - 20 2
18 www.zanussi.com
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Eiwitgebak, schuimgebak Multi hetelucht 80 - 100 120 - 150 1
Bitterkoekjes Multi hetelucht 100 - 120 30 - 50 3
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
Multi hetelucht 150 - 160 20 - 40 3
Klein bladerdeeggebak
1)
Multi hetelucht 170 - 180 20 - 30 3
Broodjes
1)
Boven + on-
derwarmte
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes Kleine cakes
1)
Multi hetelucht 160 20 - 35 3
Small cakes Kleine cakes
1)
Boven + on-
derwarmte
170 20 - 35 2
1) Oven voorverwarmen.
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gerecht Functie Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Roosterhoogte
Pastaschotel Boven + onder-
warmte
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Boven + onder-
warmte
180 - 200 25 - 40 1
Groentegratin
1)
Circulatiegrill 160 - 170 15 - 30 1
Stokbroden be-
dekt met ges-
molten kaas
Multi hetelucht 160 - 170 15 - 30 1
Zoete ovenscho-
tels
Boven + onder-
warmte
180 - 200 40 - 60 1
Visschotels Boven + onder-
warmte
180 - 200 30 - 60 1
Gevulde groente Multi hetelucht 160 - 170 30 - 60 1
1) Oven voorverwarmen.
Bakken op meerdere niveaus
Gebruik de functie Multi hetelucht.
www.zanussi.com 19
Gebak op bakplaat
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Rooster-
hoogte
Roomsoezen /Eclairs
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Kruimeltaart 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1) Oven voorverwarmen.
Klein gebak/cakejes/gebak/broodjes
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Rooster-
hoogte
Zandkoekjes 150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
140 25 - 45 1 / 3
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Eiwitgebak, schuimge-
bak
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Bitterkoekjes 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Koekjes gemaakt van
gistdeeg
160 - 170 30 - 60 1 / 3
Pizza hetelucht
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Roosterhoogte
Pizza (dun) 200 - 230 15 - 20 3
Pizza (met veel garnering)
1)
180 - 200 20 - 30 3
Taarten 180 - 200 40 - 55 3
Spinazietaart 160 - 180 45 - 60 3
Quiche Lorraine (hartige
taart)
170 - 190 45 - 55 3
Zwitserse flan 170 - 190 45 - 55 3
Kwarktaart 140 - 160 60 - 90 3
Appeltaart, bedekt 150 - 170 50 - 60 3
Groentetaart 160 - 180 50 - 60 3
Ongedesemd brood 230 10 - 20 3
Bladerdeegtaart 160 - 180 45 - 55 3
20 www.zanussi.com
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Roosterhoogte
Flammekuchen 230 12 - 20 3
Piroggen (Russische var-
iant op calzone)
180 - 200 15 - 25 3
1) Gebruik braadpan.
Braden
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe
braadpan braden of op een bakrooster
boven een braadpan (indien aanwezig).
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees
sappiger.
Alle soorten vlees die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
Gebruik hittebestendig servies om te braden
(lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe
braadpan braden (indien aanwezig) of op
een rooster boven de braadpan.
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees
sappiger.
Alle soorten vlees die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1 kg in
het apparaat te bereiden.
Giet een beetje vloeistof in de braadpan om
het aanbranden van vleessap of vet te
voorkomen.
Indien nodig het braadstuk (na 1/2 - 2/3 van
de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte
diverse keren tijdens het braden met het
eigen vleessap. Hiermee bereikt u een beter
braadresultaat.
U kunt het apparaat ongeveer 10 minuten
voor het einde van de bereidingstijd
uitschakelen om de restwarmte te gebruiken.
Tabel braadstukken
Rundvlees
Gerecht Functie Aantal Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Stoofv-
lees
Boven
+ on-
der-
warmte
1 - 1,5 kg 200 230 60 - 80 1
Varkensvlees
Gerecht Func-
tie
Aantal Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Schou-
derstuk,
nekstuk,
hamlap
Circu-
latie-
grill
1 - 1,5 kg 200 160 - 180 50 - 70 1
www.zanussi.com 21
Gerecht Func-
tie
Aantal Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Gehakt-
brood
Circu-
latie-
grill
750 g - 1
kg
200 160 - 170 35 - 50 1
Varkens-
schenkel
(voorge-
kookt)
Circu-
latie-
grill
750 g - 1
kg
200 150 - 170 60 - 75 1
Kalfsvlees
Gerecht Func-
tie
Aantal Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Geroos-
terd
kalfsvlees
Circu-
latie-
grill
1 kg 200 160 - 180 50 - 70 1
Kalfs-
schenkel
Circu-
latie-
grill
1,5 - 2 kg 200 160 - 180 75 - 100 1
Lamsvlees
Gerecht Func-
tie
Hoeveel-
heid (kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Roos-
ter-
hoogte
Lamsbout,
geroosterd
lamsvlees
Circu-
latie-
grill
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
Gevogelte
Gerecht Func-
tie
Aantal Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Stukken
gevogelte
Circu-
latie-
grill
200 –
250 g
p.p.
200 200 - 220 20 - 35 1
Halve kip Circu-
latie-
grill
400 –
500 g
p.p.
200 190 - 210 25 - 40 1
22 www.zanussi.com
Gerecht Func-
tie
Aantal Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Kip,
haantje
Circu-
latie-
grill
1 - 1,5 kg 200 190 - 210 30 - 45 1
eend Circu-
latie-
grill
1,5 - 2 kg 200 180 - 200 180 - 200 1
Vis (gestoomd)
Gerecht Func-
tie
Hoeveel-
heid (kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Hele vis Boven
+ on-
der-
warmt
e
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Gerechten
Gerecht Func-
tie
Hoeveel-
heid (kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Zoete ger-
echten
Multi
hete-
lucht
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Gekruide
gerechten
met ge-
kookte in-
grediënten
(noodles,
groente)
Multi
hete-
lucht
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Gekruide
gerechten
met rauwe
ingrediënt-
en (aar-
dappelen,
groente)
Multi
hete-
lucht
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
Grill
Grill alltijd met de maximale
temperatuurinstelling.
Rooster in de rekstand plaatsen, zoals
aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen
op de eerste rekstand.
www.zanussi.com 23
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten
voorverwarmen.
LET OP!
Tijdens het grillen moet de ovendeur
altijd gesloten zijn.
Grill
Gerecht Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Roosterhoogte
1e kant 2e kant
Biefstuk, medi-
um
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Runderfilet, me-
dium
230 20 - 30 20 - 30 1
Varkensrug 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Kalfsrug 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Lamsrug 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Hele vis, 500 -
1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Tweekrings grill
Gerecht Tijd (min) Roosterhoogte
1e kant 2e kant
Burgers / Burgers 9 - 13 8 - 10 3
Varkenshaas 10 - 12 6 - 10 2
Worstjes 10 - 12 6 - 8 3
Runderfilet / kalfsbief-
stukken
7 - 10 6 - 8 3
Toast / Geroosterd
brood
1 - 3 1 - 3 3
Brood met iets erop 6 - 8 - 2
Bevroren voedsel
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het
voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of
schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd
worden verlengd.
Gebruik de functie Multi hetelucht.
24 www.zanussi.com
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Roosterhoogte
Pizza, bevroren 200 - 220 15 - 25 3
American pizza, bevro-
ren
190 - 210 20 - 25 3
Pizza, gekoeld 210 - 230 13 - 25 3
Pizza snacks, bevroren 180 - 200 15 - 30 3
Patat, dun
1)
210 - 230 20 - 30 3
Patat, dik
1)
210 - 230 25 - 35 3
Aardappelpartjes / -kro-
ketjes
1)
210 - 230 20 - 35 3
Rösties 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne/Cannelloni,
vers
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni,
bevroren
160 - 180 40 - 60 2
Kippenvleugels 190 - 210 20 - 30 3
1) Patat tussendoor 2 tot 3 keer keren.
Tabel voor diepvries- en kant-en-klaargerechten
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Roosterhoogte
Diepvriespizza
1)
Boven + onder-
warmte
volgens
aanwijzin-
gen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
2
Patates frites
2)
(300 - 600 g)
Boven + onder-
warmte of Circula-
tiegrill
200 - 220 volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
2
Baguettes
1)
Boven + onder-
warmte
volgens
aanwijzin-
gen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
2
Vruchtencake Boven + onder-
warmte
volgens
aanwijzin-
gen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
2
1) Oven voorverwarmen.
2) Patat tussendoor 2 tot 3 keer keren.
www.zanussi.com 25
Ontdooien
Haal het gerecht uit de verpakking en plaats
het op een bord.
Gebruik het eerste roosterniveau vanaf de
bodem.
Bedek het bord niet met een kom of ander
bord, aangezien het ontdooien hierdoor
langer kan duren.
Gerecht Aantal Ontdooitijd
(min.)
Nadooitijd
(min)
Opmerkingen
Kip 1 kg 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje in
een groot bord leggen. Halverwege
de bereidingstijd omdraaien.
Vlees 1 kg 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om-
draaien.
Vlees 500 g 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om-
draaien.
Forel 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Aard-
beien
300 g 30 - 40 10 - 20 -
Boter 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Room 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slagroom.
Gebak 1,4 kg 60 60 -
Inmaken - Onderwarmte
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde
afmetingen.
Gebruik geen weckpotten met een draai- of
bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rek van de bodem van
deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van 1 liter
op het bakrooster.
Vul de glazen potten gelijkmatig en sluit ze af
met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Als de vloeistof in de weckpotten begint te
borrelen (na ca. 35 - 60 minuten bij
weckpotten van 1 liter), stop de oven of
verlaag de temperatuur tot 100 °C
(raadpleeg de tabel).
Zachte vruchten
Gerecht Temperatuur (°C) Inmaken/wecken
tot het parelen be-
gint (min)
Door blijven koken
op 100 °C (min.)
Aardbeien / bosbes-
sen / frambozen / rijpe
kruisbessen
160 - 170 35 - 45 -
26 www.zanussi.com
Steenvruchten
Gerecht Temperatuur (°C) Inmaken/wecken
tot het parelen be-
gint (min)
Door blijven koken
op 100 °C (min.)
Peren / kweeperen /
pruimen
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
Gerecht Temperatuur (°C) Inmaken/wecken
tot het parelen be-
gint (min)
Door blijven koken
op 100 °C (min.)
Wortels
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 -
Gemengde augurken 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Koolrabi / erwten / as-
perges
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Na uitschakeling in de oven laten staan.
Drogen - Multi hetelucht
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (u) Roosterhoogte
Bonen 60 - 70 6 - 8 3
Paprika's 60 - 70 5 - 6 3
Soepgroenten 60 - 70 5 - 6 3
Paddenstoelen 50 - 60 6 - 8 3
Kruiden 40 - 50 2 - 3 3
Pruimen 60 - 70 8 - 10 3
Abrikozen 60 - 70 8 - 10 3
Schijfjes appel 60 - 70 6 - 8 3
Peren 60 - 70 6 - 9 3
www.zanussi.com 27
Bereidingstabels voor de magnetron
Vlees ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Hele stukken
vlees
200 500 10 - 12 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Steak 200 200 3 - 5 5 - 10 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
verwijderen.
Half-om-half
gehakt
200 500 10 - 15 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
verwijderen.
Goulash 200 500 10 - 15 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
verwijderen.
Gevogelte ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Kip 200 1000 25 - 30 10 - 20 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
met alumi-
niumfolie be-
dekken.
28 www.zanussi.com
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Kippenborst 200 100 - 200 3 - 5 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
met alumi-
niumfolie be-
dekken.
Kippen-
boutjes
200 100 - 200 3 - 5 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
met alumi-
niumfolie be-
dekken.
Eend 200 2000 45 - 60 20 - 30 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien, ont-
dooide delen
met alumi-
niumfolie be-
dekken.
Vis ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Hele vis 100 500 10 - 15 15 - 20 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Visfilets 100 500 10 - 12 15 - 20 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
www.zanussi.com 29
Worstjes ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Gesneden
worst
100 100 2 - 4 20 - 40 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Zuivelproducten ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Kwark 100 250 10 - 15 25 - 30 Aluminium-
delen verwij-
deren, hal-
verwege de
bereiding-
stijd om-
draaien.
Boter 100 250 3 - 5 15 - 20 Aluminium-
delen verwij-
deren, hal-
verwege de
bereiding-
stijd om-
draaien.
Kaas 100 250 3 - 5 30 - 60 Aluminium-
delen verwij-
deren, hal-
verwege de
bereiding-
stijd om-
draaien.
Room 100 200 7 - 12 20 - 30 Aluminium
deksel ver-
wijderen,
halverwege
de berei-
dingstijd roe-
ren.
30 www.zanussi.com
Cake/gebak ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Aantal Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Gistdeeg 100 1 stuk 2 - 3 15 - 20 Bord halver-
wege de be-
reidingstijd
omdraaien.
Kwarktaart 100 1 stuk 2 - 4 15 - 20 Bord halver-
wege de be-
reidingstijd
omdraaien.
Cake (ge-
bak)
100 1 stuk 1 - 2 15 - 20 Bord halver-
wege de be-
reidingstijd
omdraaien.
Droge cake 100 1 stuk 2 - 4 15 - 20 Bord halver-
wege de be-
reidingstijd
omdraaien.
Vruchten-
cake
100 1 stuk 1 - 2 15 - 20 Bord halver-
wege de be-
reidingstijd
omdraaien.
Brood 100 1.000 g 15 - 20 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Gesneden
brood
100 500 g 8 - 12 10 - 15 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Broodjes 100 4 broodjes 5 - 8 5 - 10 Halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Fruit ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Aardbeien 100 300 8 - 12 10 - 15 Bedekt ont-
dooien, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
www.zanussi.com 31
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Pruimen, ker-
sen, frambo-
zen, bramen,
abrikozen
100 250 8 - 10 10 - 15 Bedekt ont-
dooien, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
Koken/smelten
Gerecht Vermogen
(Watt)
Hoeveelheid
(g)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Chocolade /
chocolade-
laagje
600 150 2 - 3 - Halverwege
de berei-
dingstijd roe-
ren.
Boter 200 100 2 - 4 - Halverwege
de berei-
dingstijd roe-
ren.
Ontdooien, verwarmen
Gerecht Vermogen
(Watt)
Aantal Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Babyvoeding
in potjes
300 200 g 2 - 3 - Halverwege
de berei-
dingstijd roe-
ren. Control-
eer de tem-
peratuur.
Babymelk
(fles, 180 ml)
1000 200 g 0:20 - 0:40 - Lepel in de
fles steken,
roeren en
temperatuur
controleren.
Kant-en-
klaargerecht
600 400 – 500 g 14 - 20 5 Aluminium
afdekking
verwijderen,
halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
32 www.zanussi.com
Gerecht Vermogen
(Watt)
Aantal Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Bevroren
kant-en-
klaarmaaltij-
den
400 400 – 500 g 4 - 6 5 Aluminium
afdekking
verwijderen,
halverwege
de berei-
dingstijd om-
draaien.
Melk 1000 1 kopje, on-
geveer 200
ml
1:15 - 1:45 - Lepel in het
bakje doen.
Water 1000 1 kopje, on-
geveer 200
ml
1:30 - 2 - Lepel in het
bakje doen.
Saus 600 200 ml 1 - 2 - Halverwege
de berei-
dingstijd roe-
ren.
Soep 600 300 ml 2 - 4 - Halverwege
de berei-
dingstijd roe-
ren.
Bereidingstabel
Gerecht Vermogen
(Watt)
Aantal Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Hele vis 500 500 g 8 - 10 - Afgedekt ko-
ken, het
bakje tijdens
het bereiden
meerdere
malen om-
draaien.
Visfilets 500 500 g 6 - 8 - Afgedekt ko-
ken, het
bakje tijdens
het bereiden
meerdere
malen om-
draaien.
www.zanussi.com 33
Gerecht Vermogen
(Watt)
Aantal Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Groenten
met een
korte berei-
dingstijd,
vers
1)
600 500 g 12 - 16 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, af-
gedekt be-
reiden, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
Groenten
met een
korte berei-
dingstijd,
bevroren
1)
600 500 g 14 - 18 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, af-
gedekt be-
reiden, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
Groenten
met een
lange berei-
dingstijd,
vers
1)
600 500 g 14 - 20 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, af-
gedekt be-
reiden, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
Groenten
met een
lange berei-
dingstijd,
bevroren
1)
600 500 g 18 - 24 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, af-
gedekt be-
reiden, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
Aardappelen
in de schil
1000 800 g + 600
ml
5 - 7 300 W / 15-
20
Bedekt be-
reiden, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
Rijst 1000 300 g + 600
ml
4 - 6 - Bedekt be-
reiden, hal-
verwege de
bereiding-
stijd roeren.
34 www.zanussi.com
Gerecht Vermogen
(Watt)
Aantal Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Popcorn 1000 - 3 - 4 - Doe de pop-
corn op een
bord op het
laagste ni-
veau.
1) Alle groenten afgedekt in de container koken.
Tabel voor de Combi-functie
Uitsluitend voor bepaalde modellen.
Verwarm de Crostino-schaal voor: 4 minuten
op 700 Watt.
Gebruik de Magnetron + grillfuncties.
Gerecht Ovengerei Ver
mo-
gen
(Wat
t)
Tem-
pera-
tuur
(°C)
Tijd
(min
)
Roos
ter-
hoog
te
Opmerkin-
gen
2 kippenhelf-
ten (2 x 600
g)
Glazen schotel met zeef 300 220 40 2 Na 20 min.
omdraaien,
dan 5 min.
laten rusten.
gratinaardap-
pelen (1 kg)
Gratinschotel 300 200 40 2 10 min. laten
rusten.
Varkens-
braadstuk,
hals (1100 g)
Glazen schotel met zeef 300 200 70 1 Regelmatig
omdraaien,
10 min. laten
rusten.
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Opmerkingen over schoonmaken
Maak de voorkant van het apparaat schoon
met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken een
universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van het apparaat na elk
gebruik. Vetophoping of andere
voedingsresten kunnen brand veroorzaken.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale
ovenreiniger.
Reinig alle accessoires na elk gebruik en laat
ze drogen. Gebruik een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen niet
worden schoongemaakt met een agressief
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe
randen of een afwasautomaat. Dit kan de
antiaanbaklaag beschadigen.
Verwijderen van de geleiders
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld
voordat u onderhoud verricht. Gevaar voor
brandwonden.
www.zanussi.com 35
Om het apparaat te reinigen, verwijder de
inschuifrails.
1. Inschuifrails voorzichtig naar boven toe uit
de voorste ophanging trekken.
2
3
1
2. Trek de inschuifrail bij de voorkant uit de
zijwand.
3. Geleiders uit de achterste ophanging
trekken.
Installeer de geleiders in de omgekeerde
volgorde.
Het lampje vervangen
Leg een doek op de bodem van de binnenkant
van het apparaat. Dit voorkomt schade aan het
afdekglas en de ovenruimte.
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrocutie! Haal de
zekering weg alvorens u de lamp
vervangt. De lamp en het afdekglas
kunnen heet zijn.
LET OP!
Houd de halogeenlamp altijd met
een doek vast om te voorkomen dat
er vetrestjes op de ovenlamp
verbranden.
1. Schakel het apparaat uit.
2. Verwijder de zekeringen in de
zekeringenkast, of schakel de
stroomonderbreker uit.
De bovenlamp
1. Draai het afdekglas van de lamp naar rechts
en verwijder het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang de lamp door een geschikte 300
°C hittebestendige lamp.
4. Plaats het afdekglas terug.
Probleemoplossing
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Problemen oplossen
Probleem Mogelijke oorzaak oplossing
De oven wordt niet warm. De oven is uitgeschakeld. Schakel de oven in.
De oven wordt niet warm. De klok is niet ingesteld. Stel de klok in.
De oven wordt niet warm. De benodigde kookstanden
zijn niet ingesteld.
Zorg ervoor dat de instellingen
correct zijn.
De oven wordt niet warm. De automatische uitschakeling
is actief.
Raadpleeg "Automatisch uit-
schakelen".
De oven wordt niet warm. Het kinderslot is geactiveerd. Raadpleeg "Het kinderslot ge-
bruiken".
De oven wordt niet warm. De zekering is doorgebrand. Controleer of de zekering de
oorzaak van de storing is. Als
de zekeringen keer op keer
doorslaan, neemt u contact op
met een erkende installateur.
36 www.zanussi.com
Probleem Mogelijke oorzaak oplossing
Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. Vervang het lampje.
De bereiding van de gerechten
duurt te lang of de gerechten
worden te snel gaar.
De temperatuur is te laag of te
hoog.
Pas indien nodig de tempera-
tuur aan. Volg het advies in de
handleiding op.
Stoom en condens slaan neer
op de gerechten en in de
ovenruimte.
Het gerecht heeft te lang in de
oven gestaan.
Laat gerechten na het berei-
den niet langer dan 15 - 20
minuten in de oven staan.
Het display toont een foutcode
die niet in deze lijst voorkomt.
Er is een elektrische fout.
Schakel de oven uit via de
huiszekering of de veiligh-
eidsschakelaar in de zeker-
ingkast en schakel deze
weer in
Neem contact op met de
klantenservice wanneer de
foutcode opnieuw wordt
weergegeven.
Onderhoudgegevens
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of de
serviceafdeling.
De contactgegevens van het servicecentrum
staan op het typeplaatje. Het typeplaatje bevindt
zich voor aan de binnenkant van het apparaat.
Verwijder het typeplaatje niet uit de ovenruimte.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MILIEUBESCHERMING
Recycle de materialen met het symbool .
Gooi de verpakking in een geschikte
verzamelcontainer om het te recyclen. Help om
het milieu en de volksgezondheid te
beschermen en recycle het afval van elektrische
en elektronische apparaten. Gooi apparaten
gemarkeerd met het symbool niet weg met
het huishoudelijk afval. Breng het product naar
het milieustation bij u in de buurt of neem
contact op met de gemeente.
www.zanussi.com 37
*
38 www.zanussi.com
www.zanussi.com 39
www.zanussi.com/shop
867302568-A-082014
1 / 1

Zanussi ZKC44500XA Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor