Zanussi BMN315 Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
2
ZANUSSI
Fours multi-fonctions
Multifunktion
Einbau-Backofen
3-Systemen
Inbouw-Fornuizen
BMC 215
Mode d'emploi
Bedienungs- und Einbauanweisungen
Gebruiksaanwijzing
3
FO 2083
FO 2080
1
2
FO 2082
FO 0359
4
3
F
D
NL
FRANÇAIS PAGE 6
DEUTSCH SEITE 39
NEDERLANDS PAG 23
0
100
150
200
MAX
50
0
5
01
51
03
54
CED
AB
7.11
7
4
FO 0374
FO 0452
FO 0367
30
°
7
8
10
FO 0027
9
4
2
1
3
FO 0061
FO 0285
6
5
5
FO 0039
FO 0143
13
14
FO 0381
550 min
580
560-570
11
FO 0292
12
23
Gefeliciteerd met de aanschaf
van uw nieuwe Inbouw Oven
Wij zijn verheugd dat u een Zanussi-produkt heeft
en wij zijn er van overtuigd dat u veel gemak
en plezier van uw nieuwe oven
zult hebben. Zoals met alle apparaten duurt het
enige tijd voordat u alle functies en bijzonderheden
zult kennen, maar daarna zult u de oven
niet meer kunnen missen.
Voordat u de oven gebruikt
Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door.
Het noteren van gegevens.
Voor service en voor reserve onderdelen kunt
u ZICH wenden tot uw leverancier of tot
ELGROEP FABRIEKS-SERVICE. (zie
achterin)
Hierbij dient u het produknummer en het
modelnummer van de oven te weten.
Deze informatie vindt u op het typeplaatje
midden-achter de ovendeur. Noteer deze
gegevens hier zodat u ze bij de hand hebt,
mocht u ze nodig hebben.
LET OP! Bewaar uw kwitantie of uw
aankoopnota.
MODEL:
PRODUKTNUMMER:
AANKOOPDATUM:
Nederlands
KINDERBEVEILIGING (N. 35791)
(Mod. BMX 315)
Hoewel al onze apparaten beantwoorden aan de
Standaard Europese Veiligheidsnormen is het
desondanks mogelijk een extra beveiliging voor
kinderen te installeren op de ovendeur. Deze
beveiliging biedt de hoogst mogelijke zekerheid
aan kinderen tijdens het gebruik van de oven.
Deze beveiliging moet worden aangebracht op
de ovendeur. De extra beveiliging kan worden
gekocht bij Distriparts. Treft u het type plaatje
aan, waarop u de nodige informatie zult
aantreffen, zoals type- en productnummer.
24
Inhoudsopgave
BM 215 tekeningen pag. 2
Gefeliciteerd pag. 23
Technische gegevens pag. 24
Algemene waarschuwingen pag. 25
Het gebruikt van de oven pag. 26-29
Het bakken en braden pag. 30-31
Adviestabellen pag. 32-33
Onderhoud pag. 34
Waarschuwingen
voor de Installateur pag. 35-36
Garantiebepalingen pag. 37-38
Technische gegevens
Buitenafmetingen van de oven
hoogte mm. 590
breedte mm. 560
diepte mm. 55
Binnenefmetingen van de ovenriumte
hoogte mm. 330
breedte mm. 5440
diepte mm. 390
Oven inhoud dm
3
56,5
Temperatuur regelbaar van 50° tot 250° C
Ovenverlichting W 15
Circulatieventilator W 30
Koeling ventilator
(Mod. BMC 215) W 25
Verwarmingselementen
Verwarmingselement, boven W 800
Verwarmingselement, onder W 1000
Hete-lucht gebruik W 1800
Grilleren W 1750
Totale aansluitwaarde
Mod. BM 315 - BM 315 W - BM 315 V
BMN 315 - BMX 315 W 1845
Mod. BMC 215 W 1870
Lichtenetspanning 50 Hz - 230 V
FABRIKANT:
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLÌ (Italie)
Het apparaat is gemaakt in
overeenstemming met de volgende
EEG besluiten:
73/23 - 90/683 - 89/336 - 93/66 en
de daarbij behorende besluiten.
25
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instruktieboekje
bewaard blijft. Zou het apparaat door u aan iemand anders gegeven of worden
verkocht, of zou het apparaat in het huis van waaruit u verhuist achterblijven,
dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het instruktieoekje en de daarin
opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt
geacht ze gelezen te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in
gebruik neemt.
Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen
het apparaat te laten bedienen of als
speelgoed te laten gebruiken.
Het installeren en aansluiten van de apparaat
dient door een erkend vakman, bekend met
de daarvoor geldende voorschriften,
aangesloten te worden.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van
de elektriciteitsvoorziening ten behoeve van
de installatie van dit appaarat, dient eveneens
door een erkend installateur te worden
uitgevoerd.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm dan ook,
dit apparaat of eigenschappen daarvan te
veranderen. Mocht uw apparaat zijn
beschadigd, waarschuw dan uw dealer voor
het te gebruiken.
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit
de oven nemen van hete schalen of pannen.
Houdt tijdens het in gebruik zijn van de oven
kinderen uit de buurt. Ook na het
uitschakelen van de stroomtoevoer blijft de
ovendeur nog lange tijd heet.
De oven is bedoeld en gemaakt voor de
bereiding van voedsel; gebruik hem nergens
anders voor.
Indien u, om welke redenen dan ook,
aluminiumfolie in de oven gebruikt, leg dat
dan nooit op de bodem.
Wees voorzichtig met ovenreinigers; spuit
nooit op het vetfilter (indien aanwezig), de
elementen en de thermostaatleiding. Gebruik
altijd ovenwanten voor het uit de oven nemen
ven hete schalen of pannen.
Regelmatig schoonmaken voorkomt het lelijk
worden van de materiaaloppervlakken.
Ook katalytische zelfreinigende wanden
moeten af en toe gereinigd worden (zie het
betreffende hoodstuk). Denk erom, dat als u
de reinigingsfase van een oven met
pyrolytische zelfreinigende wanden
inschakelt, de oven en de deur zeer heet
worden.
Laat de oven altijd afkoelen voordat u hem
schoonmaarkt, zorg er bovendien voor dat de
oven afgekoppeld is door de steker uit het
stopcontact te halen, zeker bij onderhoud van
de oven. Zorg ervoor dat alle knoppen in
de nulstand staan.
Deze oven kan worden aangesloten op 1, 2 of
3 fasen (groepen) 230V. Het aansluiten op
meer-fasen zonder nul (400V) leidt tot
vernieling van de oven.
Tracht nooit, in geval van storing of een
defekt, het apparaat zelf te repareren.
Laat inspektie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door ELGROEP
FABRIEKSSERVICE en laat geen andere
dan originele DISTRIPARTS onderdelen
plaatsen.
Algemene waarschuwingen en adviezen
26
Het bedieningspaneel
1. Thermostaatknop
2. Keuzeschakelaar
3. Controlelampje aan - uit
4. Thermostaat controlelampje
5. Mechanische timer - klok
Het gebruik van de oven
Het bedieningspaneel
1. Thermostaatknop
2. Keuzeschakelaar
3. Controlelampje aan - uit
4. Thermostaat controlelampje
5. Keukenwekker
°C
°C
BM 315 - BM 315 W - BM 315 V - BMN 315
BMX 315 - BMC 215
54 3 2 1
5
43
21
°C
°C
7.11
7
27
Mechanisceh timer - klok
De funktie van deze klok is het aan en
uitschakelen van de oven. De klok kan
handmatig worden ingesteld op de dagelijkse
tijd en voor het instellen van kooktijden, met
als waarschuwing een signal.
Knop «A», keukenwekker - dagelijkse tijd
Rechtsom draaiend stelt u in venster C de
keukenwekker in, met een maximale
tijdsduur van 60 minuten. Na afloop klinkt
een geluidssignaal. Als u naar rechts
doordraait, tot het synbool "kruis door klok",
schakelt u het signaal uit.
De dagelijkse tijd stelt u in, door de knop
eerst uit te trekken en waarna de juiste
ingesteld kan worden.
Knop«B», kooktijd - begintijd
Rechtsom draaiend stel u in venster D de
gewenste kooktijd in, met een maximale
tijdsduur 310 minuten. Voor het gebruik van
de oven zonder een kooktijd in te stellen,
moet u knop B draaien tot het symbool
"hand".
Als de oven meteen moet beginnen, dan moet
de begintijd in venster E gelijk zijn aan de tijd
in het grote venster.
De begintijd stelt u in venster E in door knop
B eerst uit te trekken en links-of rechstom te
draaien. Deze handeling doet u voor u de
kooktijd instelt en de kooktijd moet daarbij
op <0> staan. Stel daarna de kooktijd in.
C, venster keukenwekker
De keukenwekker kan alleen gebruikt worden
als er geen kooktijd en begintijd zijn
ingesteld.
De keukenwekker beïnvloedt niet de oven als
deze op handbediening staat.
D, venster kooktijd en handbediening
de begintijd kan maximaal 12 uur uitgesteld
worden. Daarbij moet rekening gehouden
worden dat de klok tot 12.00 gaat. Wilt u de
begintijd instellen op 17.00 uur, dan stelt u
dus in op 5.00 uur.
Wilt u de oven met de hand bedienen, dus
zonder begintijd of kooktijd, dan moet in
venster D het symbool "hand" staan. Mocht
de oven niet werken, controleer of u vergeten
bent de handbediening in te stellen.
Bereiding met ingestelde kooktijd
Plaats het gerecht in de oven.
Controleer of de begintijd gelijk is aan de
dagelijkse tijd, E in het grote venster.
Stel met knopje B de gewenste kooktijd in
venster D in.
Stel de gewenste temperatuur in.
Schakel de gewenste ovenfunctie in.
Na het verstrijken van de ingestelde kooktijd
schakelt de oven automatisch uit.
Belangrijk:
Als de ingestelde bereidingstijd onderbroken
moet worden, hoeft alleen knop B naar rechts
gedraaid te worden totdat in venster D het
cijfer 0 verschijnt. Indien de bereiding
voortgezet moet worden op handbediening,
knop B naar rechts draaien tot het symbool
"hand" overeenstemt met het symbool in
venster D.
Het gebruik van de oven
28
Bereiding met ingestelde begin- en
kooktijd
Plaats het gerecht in de oven.
Controleer of de indikatie in venster D op
<0> staat, anders met knopje B instellen.
Stel met uitgetrokken knopje B de gewenste
begintijd in venster E in.
Stel met ingedrukt knopje B de gewenste
kooktijd in.
Stel de gewenste temperatuur in.
Schakel de gewenste ovenfunctie in.
De oven begint op de ingestelde tijd en
schakelt uit na het verstrijken van de
kooktijd.
Advies:
Het automatisch koken is in principe gelijk
aan het koken met ingestelde kooktijd, maar
wij adviseren u toch, om indien u niet
aanwezig bent tijdens het automatisch koken,
dat alleen te doen met gerecht waarvan u
precies weet wat u in moet stellen om aan het
gewenste resultaat te komen.
Knop keukenwekker
Als de oven uitgerust is met een
keukenwekker, de knop naar rechtsdraaien,
vervolgens naar links kan de bereidingstijd
gekozen worden. Als de ingestelde tijd
voorbij is, zal de minutenteller met een
geluidssignaal waarschuwen.
29
Ovenbediening
Met de keuzeschakelaar kan het gewenste
van de oven gekozen worden ( zie Fig. 2).
Met de thermostaatknop kan de gewenste
temperatuur gekozen worden (zie Fig. 3).
Ovenfunktieschakelaar
Ovenverlichting aan
Boven-en onderelement aan
Hete-lucht systeem aan
Grill-element aan
Gebruik
Bakken en braden op conventionele wijze
draai de keuzeschakelaar op
stel de gewenste temeperatuur in met de
thermostaatknop
Hete-lucht circulatie
draai de keuzeschakelaar op
stel de gewenste temeperatuur in met de
thermostaatknop
Infrarood grilleren
draai de keuzeschakelaar op
stel de gewenste temeperatuur in met de
thermostaatknop
Oven kontrolelampje
Dit lampje geeft aan dat de oven
ingeschakeld is.
Thermostaat kontrolelampje
°
C
Het lampje licht op zodra een verwarmings-
element aan is en dooft zodra de thermostaat
het element heeft uitgeschakeld.
Beveiligingsthermostaat
De oven is voorzien van een beveiligings-
thermostaat. Bij een eventueel optredend
defekt aan de temperatuurregelaar schakelt
deze thermostaat de verwarming uit en dient
te worden vervangen door de service dienst.
Bij onjuist gebruik van de oven is het
voldoende te wachten tot de oven afgekoeld
is; er is geen defekt.
Als de oven uitschakelt zonder duidelijke
oorzaak moet u de servicedienst
waarschuwen.
Koelventilator (BMC 215)
De ventilator moet het bedieningspaneel, de
knoppen en het handvat van de deur
afkoelen. De luchtstroom komt er via de
roosters tussen de deur en het
bedieningspaneel uit.
De ventilator gaat automatisch aan of uit
vanaf het moment dat de keuzeschakelaar
wordt aangezet.
Om oververhitting te voorkomen zal de
ventilator ook nadat de oven uitgezet
werken, maar gaat uit, zodra de
temperatuur normale waarden heeft
bereikt.
Alle bereidingen worden met
gesloten ovendeur uitgevoerd.
Het gebruikt van de oven
30
Het bakken, braden en grilleren in
een
3 systemen oven
baktijd hangt sterk af van de soort en
hoeveelheid van de garnituur. Roerdeeg moet
moeilijk van de lepel gaan anders wordt de
baktijd onnodig lang door teveel aan vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een
richel vrijgelaten worden (Fig. 5).
Vlees dat gebraden wordt mag niet minder
dan 1 kg. wegen, kleinere stukken drogen
vaak uit. Donker vlees dat van buiten gaar
maar van binnen rose of rood moet blijven
vergt een hoge temperatuur (150-250°C).
Licht vlees, gevogelte en vis vragen om een
lagere temperatuur (150-175°C). Sausen
alleen bij een korte braadtijd direkt
toevoegen, in andere gevallen in het laatste
half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel:
kunt u het niet indrukken, dan is het gaar.
Rosbief en biefstuk dat van binnen rose moet
blijven, moet snel bij hoge temperatuur
gebraden worden. Bij braden zonder schaal,
direct op het rooster, een lekschaal in de
onderste richel plaatsen.
Het vlees, kan op een schotel geplaatst
worden die voor het braden in de oven
geschikt is of direkt op het rooster,
waaronder de lekschaal zal worden geplaatst
om de jus te verzamelen.
Het rooster moet zoals in Fig. 6 getoond
ingevoegd worden. Laat vlees na braden
minstens 15 minuten staan alvorens het aan te
snijden. Hiermee wordt het verloren gaan van
vleesnat voorkomen.
Doe wat water in de lekschaal om het
ontstaan van rook, door verbranden van vet,
te vermijden. Herhaal dat af en toe om
condensvorming tegen te gaan.
Borden kunnen in de oven op de laagste
temperatuurstand worden verwarmd.
Door de keuzemogelijkheden uit meerdere
systemen zijn met deze oven de best
mogelijke resultaten bereikbaar.
Conventioneel gebruik
Warmte komt van onder en boven. Normaal
gebruikt u de middelste richels. Moet het
gerecht meer warmte van boven dan van
onder hebben, gebruik dan hoger liggende
richels, het omgekeerde kan ook.
Bakken met hete-lucht
Verwarmen gebeurt met hete-lucht, de lucht
wordt door de ventilator in de achterwand
gecirkuleerd. Daardoor verdeelt de hete-lucht
zich snel en gelijkmatig over de gehele
ovenruimte. Dat is de reden, dat meerdere
gerechten over de gehele ruimte verdeeld,
tegelijk gebakken kunnen worden, zonder
elkaars geur over te nemen.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen 2
bakblikken of schalen tegelijkertijd in de
oven worden geplaatst.
Bij het gebruik van een richelhoogte bevelen
wij de onderste aan, daardoor kunt het
gerecht ook beter in de gaten houden.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het
steriliseren of drogen van champignons en
fruit.
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige
temperatuur (150-200°C), daarom moet de
oven ongeveer 10 minuten voorverwarmd
worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet,
voordat driekwart van de baktijd verstreken
is. Gebak dat gegarneerd wordt eerst
tweederde van de baktijd laten bakken en pas
daarna garneren en afbakken. De resterende
31
Opgelet:
Plaats nooit kookgerei op de bodem van de
oven.
Bedek nooit de bodem van de oven met folie.
Door het bedekken van de oven kan er
schade aan, de bodem optreden, terwijl het
bak/braadresultaat nadelig wordt beïnvloed.
Het gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades, gehakt vlees en
bepaalde stukken mager wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie
invetten en op grillrooster leggen. De
richelhoogte hangt af van het soort vlees.
De lekschaal moet in eerste richel van
onderaf geschoven worden. Bij het grilleren
verdient het aanbeveling om eerst een beetje
water in de lekschaal te doen zodat het
vastbakken van afdruipend vet wordt
voorkomen. Dat maakt het schoonmaken
later gemakkelijker.
Alle gebruiksmogelijkheden van de oven,
zoals bakken, braden, grilleren moeten met
gesloten deur gebeuren.
De ovenverlichting is aan in alle standen,
behalve in de uitstand «
».
Het bakken, braden en grilleren in
een
3 systemen oven
32
Gerecht
Hete- Conven- Hete- Conven- Hete- Conven-
lucht tioneel lucht tioneel lucht tioneel
Roerdeeg
cake 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-60
tulband 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-60
cake in vormpjes 1 en 3 2 140-160 175-200 30-40 25-30
appelcake 1 en 3 1 120-140 175-200 80-90 50-60
Schwartzwälder cake 1 en 3 1 140-160 175-200 35-45 55-65
marmercake 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-60
Klopdeeg
mokkataart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
Zwitserse rol 1 en 3 2 180-200 200-225 10-15 10-15
petit fours 1 en 3 2 150-160 175-200 25-30 15-20
slagroomtaart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
Moscovisch gebak 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
Kneeddeeg
zandkoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
pindakoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
harde Wenertjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
vruchtenschuitjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 35 20-30
boterkoek 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 30 30-40
appeltaart 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 60 55-65
Roldeeg
banketstaaf 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
saucijzenbroodjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
pasteitjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 30 ca 25
pizza 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 30 20-25
appelcarré's 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 25-45
Spuitdeeg
spritskoekjes 1 en 3 2 140-160 175-200 30-40 15-20
kattetongèn 1 en 3 2 150-160 175-200 ca 15 5-10
soezen 1 en 3 2 180-200 200-225 30-40 ca 20
kaasbolletjes 1 en 3 2 140-160 175-200 25-30 15-20
Gistdeeg
brood 2 (1 en 3*) 1 180-200 225-250 30-35 ca 30
krentebrood 1 en 3* 1 160-180 200-225 40-45 ca 40
kerst/paasbrood 1 en 3* 2 160-180 200-225 20-25 ca 30
kleine broodjes 1 en 3 2 160-180 200-225 25-30 ca 15
rijstevlaai 1 en 3 2 180-200 225-250 25-30 ca 20
Vlees braden
kalfsfricandeau (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 90 55-65
rosbief (rood), 1 1/2 kg 2 3 200 250 ca 35 ca 25
varkensfricandeau (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 100 70-80
lamsbout (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 60 40-50
Gevogelte braden
kip, 1 kg 2 2 160 175-200 ca 75 55-65
babykalkoen, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 135 100-120
tamme eend, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 120-150
Wild braden
haas, 1 1/2kg 2 2 160 175-200 ca 180 ca 150
reerug, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 100-120
konijn, 2 kg 2 2 160 175-200 ca 150 100-120
Vis stoven
kabeljauw-moten (alu folie) 1 en 3 2 160 175-200 ca 40 ca 30
visschotel 2 2 160 175-200 ca 40 ca 20
Advies-tabel voor het bakken en braden
Tijd in
minuten
Oven-
temperatuur
Plaats van onderaf
gerekend
* Grillelement verwijderen als beide hoogten worden gebruikt.
33
Advies-tabel voor het grilleren
Gerecht
Hoeveelheid
Richel
van onder
1e kant
2e kant
Tijd in minuten
Varkenskarbonade 4 á 6 stuks 4 12 8
Biefstuk 4 á 6 stuks 4 10 6
Worstjes 15 á 20 stuks 4 12 5
Brood roosteren 4 3 1
De lekschaal moet in de eerste richel van onderaf geschoven worden.
De bak-en braadtijden hebben betrekking op
de eerst aangegeven richelhoogte. De
richelhoogten tussen haakjes gezet zijn die
welke gelijktijdig voor het bakken of braden
van andere gerechten kunnen worden
gebruikt, bij dezelfde temperatuur.
Indien gelijktijdig twee gerechten gebakken
of gebraden worden, gebruik dan de
richelhoogten 1 en 3.
Het verdient aanbeveling om bij het bereiden
van meerdere gerechten tegelijk de
geadviseerde tijden met 10 minuten te
verlengen. De voor vleesgerechten
aangegeven temperaturen zijn die welke de
beste resultaten opleveren. Bedenk dat bij
temperaturen hoger dan 180°C oliën en
vetten verbranden, waardoor rook en
vervuiling van de oven ontstaat. Gebruik bij
voorkeur hete-lucht systeem.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende
gerecht hangt af van de samenstelling, de
massa en de hoeveelheid water dat zich in dat
gerecht bevindt.
Raadpleeg de in degebruiksaanwijzing
afgedrukte tabellen als u voor de eerste keer
een gerecht in de nieuwe oven gaat bereiden.
Denk eraan dat de tabellen niet meer dan een
richtlijn zijn.
34
Onderhoud
Belangrijk
Overtuig u ervan dat de oven van het lichtnet
is afgeschakeld voordat u de oven gaat
reinigen.
Laat de oven vóór het reinigen eerst afkoelen.
Maak de geëmailleerde delen schoon met heet
water en een huishoudschoon-maakmiddel.
Gebruik geen schurende middelen.
Roestvrijstaaldelen en het glasvenster met een
zachte doek droogwrijven. Hardnekkige
vlekken op roestvrijstaal kunt u met warme
azijn verwijderen.
De emaillering is van hoge kwaliteit en
praktisch ongevoelig voor inwerking door
vreemde stoffen.
Hete zuren (van pruimen, citroenen en der-
gelijke) kunnen echter blijvend matte vlekken
achter laten. Deze vlekken beïnvloeden de
goede werking van de oven niet.
Principieel direkt na gebruik reinigen
voorkomt het herhaald inbranden van
verontreinigingen.
Verlichtingslampje
Indien het verlichtingslampje, in de achter-
wand van de oven, defekt is: kapje losdraaien
(Fig. 7) en het lampje vervangen tegen
eenzelfde type, 230 V/15 W met E 14-fitting,
dat bestand is tegen een temperatuur van
300°C.
Ovendeur
Om de ovendeur beter te reinigen is het
raadzaam deze uit elkaar te nemen zoals volgt:
de deur geheel openen; de beugels van de twee
scharnieren opheffen en ze geheel in de
richting van de deur draaien, de deur weer
dicht doen totdat deze de beugels raakt, de deur
weer in de richting van de sluiting drukken en
naar buiten trekken, deze er uit trekkende. Hem
op een horizontaal blad leggen;
(Fig. 8) de schroeven losdraaien (Fig. 9), het
glas een beetje opheffen (Fig. 9) en naar voren
trekkende verwijderen. Na de reiniging het
glas weer monteren (Fig. 9), de deur weer
monteren en te werk gaan in tegenovergestelde
richring als hierboven aangegeven.
De deur is juist geplaatst als de beugels geheel
op de scharnieren rusten.
35
Waarschuwingen voor de Installateur
Elektrische aansluiting
De verbinding moet worden uitgevoerd met
in acht neming van de huidige normen.
Voordat men hiertoe overgaat controleren
dat:
de zekeringen en de elektrische installatie
van het huis de stroom van het apparaat
kunnen dragen, (zie het typeplaatje van de
functionering).
Voor de installatie van het apparaat
Het stopcontact is voorzien van een
deugdelijke aardleiding, volgens de huidige
normen en wetten.
Men gemakkelijk bij het stopcontact of de
meerpolige schakelaar kan komen die men
heeft gebruikt voor de verbinding.
De meerpolige schakelaar moet tussen de
schakelcontacten een minimale ruimte
hebben van 3 mm. De aardleiding mag nooit
worden onderbroken (geel/groene draad).
De kabel moet zo geïnstalleerd worden dat
de kabel niet heter kan worden dan 50° C
boven de kamertemperatuur.
De volgende gebruiksaanwijzingen zijn tot een gekwalificeerd technicus gericht, die de
installatie uitvoert, zodat hij de installatie en de verbindingen op de juiste manier kan
uitvoeren, de huidige wetten en normen in acht nemende. Iedere aansluiting dient te
worden uitgevoerd met afgekoppelde of uitgeschakelde stroomtoever.
De installatie en de elektrische aansluiting van het apparaat moeten door een erkend
vakman gebeuren.
Ter hoogte van het klemmenbord van de
oven moet in de achterwand van de
ombouwkast een doorvoer voor de
aansluitkabel gemaakt worden met een
middellijn van cirka 30 mm., hierdoor kan de
kabel buiten de kast worden getrokken na te
zijn aangesloten.
Trek de kabel zover mogelijk uit de
ombouwkast bij het in de opening schuiven
van de oven.
Gelet op doorsnede van de respectievelijke
leidingen zijn de volgende soorten als
toevoerleiding geschikt:
H07 RN-F
H05 RN-F
H05 RR-F
H05 VV-F
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid
ten aanzien van schade of letsel af, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen.
36
Inbouwaanwijzingen
Het inbouwen van de oven moet op een
dusdanige wijze worden gedaan dat tijdens
het gebruiken van de oven en ook tijdens het
niet gebruiken van de oven spannings
voerende delen kunnen worden bereikt of
aangeraakt. Bovendien moeten alle eventueel
aangebrachte beschermingsdelen zo zijn
aangebracht, dat deze niet te verwijderen zijn
zonder gebruik te maken van gereedschap.
Voor het inbouwen van de oven moet de
ovenkast voldoen aan de genoemde
inbouwmaten in figuur 11.
De juiste inbouwmanten van de oven worden
weergegeven in figuur 12.
AANSLUITING van de stroomtoever
Het apparaat wordt afgeleverd voor
aansluiting 50 Hz "220-230 V".
HET AANSLUITEN VAN DE OVEN
Het elektrische aansluitblok van het apparaat
is zeer gemakkelijk bereikbaar, dit om de
oven op de juiste en gewenste manier aan te
kunnen sluiten.
Waarschuwing
Het aansluiten mag alléén door een erkend
vakman geschieden.
Waarschuwingen voor de Installateur
37
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van de betreffende
aankoopnota, of kwitantie te worden getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent een jaar garantie op het op de bijbehorende koopnota vermelde
apparaat, gerekend vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/of konstruktiefouten, heeft de koper
het recht op kosteloos herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik, geldt een algemene
garantieperiode van twee jaar. Accessoires zijn aan direkte slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 Indien binnen de garantietermijn door Zanussi reparaties worden verricht, wordt de
oorspronkelijke garantietermijn niet verlengd. Op reparaties buiten de garantietermijn door
Zanussi verricht, en op de hierbij geleverde, betaalde en gemonteerde onderdelen wordt 1
jaar garantie verleend. Indien na drie maal uitvoeren van eenzelfde reparatie, hetzelfde
defect opnieuw optreedt en geen resultaat van een opnieuw uitvoeren van een reparatie
verwacht mag worden, zal een nieuw exemplaar of soortgelijk toestel worden aangeboden.
De aanbieding geschiedt tegen bijbetaling op basis van een te bepalen jaarlijks
afschrijvingspercentage.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht voor grote, moeilijk
transporteerbare apparaten, per definitie: wasautomaten, trommeldroogautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten, ovens, fornuizen en
inbouwapparaten.
3a De regeling als genoemd onder punt 3 geldt ook voor caravankoelkasten, mits de
plaats waar zich het apparaat bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor
het autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts dienen ten tijde van het bezoek
het apparaat en de eigenaar, of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat zoals bedoeld onder punt 3 naar
haar servicewerkplaats getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport op de
door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening en risiko van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten, alsmede apparaten welke wel
de betreffende funktionele kenmerken bezitten maar daarnaast juist bedoeld zijn voor
gemakkelijk transport, dienen franko aan het adres van de servicedienst verzonden of
aangeboden te worden. Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending voor
rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder de algemene garantieperiode vallend defekt aan een apparaat niet
meer hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorkompressoren (exklusief startrelais en motorbeveiliging) geldt een
aflopende garantieperiode, in gelijke percentages van 20 procent per jaar, van vijf jaar na
koopdatum van het op de bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname van
volledig kosteloos herstel binnen de algemene garantieperiode. Na de algemene
garantieperiode worden bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in rekening
gebracht.
38
België
Huishoudapparaten
Bergensesteenweg 719
1520 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Telex: 22915 eluxbe
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld
in de betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van toepassing indien:
- geen aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de aankoopdatum en de
identifikatie van het apparaat blijkt, getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan huishoudelijke doeleinden waarvoor
het apparaat bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het installatievoorschrift of de
gebruiksaanwijzing geinstalleerd, bediend, gebruikt of behandeld wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet bevoegde personen hersteld of
gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is
dat de benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan dertig minuten bedraagt,
dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van de eigenaar, op abnormale wijze
uit- of inbouwen van een apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst verhaald
worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals breuk van uit- of afneembare delen,
welke niet ten tijde van de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden, vallen
niet onder garantie.
Belangrijk advies
De konstruktie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid daarvan gewaarborgd is.
Ondeskundige reparaties kunnen echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te voorkomen, is het raadzaam dat
reparaties uitsluitend verricht worden door personen die daarvoor de vereiste
vakbekwaamheid bezitten.
Wij adviseren u herstel- en/of kontrolewerkzaamheden door uw vakhandelaar of door
ELGROEP SERVICE te laten uitvoeren en uitsluitend originele DISTRIPARTS
onderdelen te laten plaatsen.
Nederland
Vennootsweg 1
2404 CG Alphen aan den Rijn
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen op
werkdagen tijdens kantooruren:
Tel. 0172 - 46 83 00
Fax 0172 - 46 83 66
Onderdelenverkoop op
werkdagen tijdens kantooruren:
Tel. 0172 - 46 84 00
Fax 0172 - 46 83 76
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi BMN315 Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding