Zanussi ZBS862XS Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
Gefeliciteerd met de aanschaf
van uw nieuwe inbouwoven
Wij zijn verheugd dat u een Zanussi-product heeft
en wij zijn er van overtuigd dat u veel gemak
en plezier van uw nieuwe oven
zult hebben. Zoals met alle apparaten duurt het
enige tijd voordat u alle functies en bijzonderheden
zult kennen, maar daarna zult u de oven
niet meer kunnen missen.
Voordat u de oven gebruikt
Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door.
Het noteren van gegevens.
Voor service en voor reserve onderdelen kunt u
zich wenden tot uw leverancier of tot ELGROEP
FABRIEKSSERVICE. (zie achterin)
Hierbij dient u het productnummer en het
modelnummer van de oven te weten.
Deze informatie vindt u op het typeplaatje midden-
achter de ovendeur. Noteer deze gegevens hier
zodat u ze bij de hand hebt, mocht u ze nodig
hebben.
LET OP! Bewaar uw kwitantie of uw aankoopnota.
MODEL:
PRODUCTNUMMER:
AANKOOPDATUM:
NEDERLANDS
42
Kinderbeveiliging (n. 35791)
Hoewel al onze apparaten beantwoorden aan de
Standaard Europese Veiligheidsnormen is het
desondanks mogelijk een extra beveiliging voor
kinderen te installeren op de ovendeur. Deze
beveiliging biedt de hoogst mogelijke zekerheid aan
kinderen tijdens het gebruik van de oven. Deze
beveiliging moet worden aangebracht op de
ovendeur. De extra beveiliging kan worden gekocht
bij Distriparts. Op bladzijde 57 (fig. 19) treft u het
type plaatje aan, waarop u de nodige informatie zult
aantreffen, zoals type- en productnummer.
Dit apparaat voldoet
aan de EEG-richtlijnen:
- 73/23 - 90/683 (lage spanning);
- 89/336
(elektromagnetische verenigbaarheid);
- 93/68 (algemene richtlijn)
en bijbehorende wijzigingen.
Algemene waarschuwingen en adviezen
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instructieboekje bewaard blijft. Zou
het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou het apparaat in het
huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het
instructieboekje en de daarin opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze gelezen
te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
Zorg ervoor dat alle verpakkingsmaterialen, ook in
het apparaat verwijderd worden. Zorg ervoor dat de
verpakkingsmaterialen op een natuurvriendelijke
manier opgeruimd worden.
Het apparaat is zwaar en moet voorzichtig behandeld
worden bij het verplaatsen. Verplaats het apparaat
nooit aan de handgreep.
Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen het
apparaat te laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
Deze oven is ontwikkeld voor het bereiden van
etenswaren en mag niet gebruikt worden voor andere
doeleinden.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm dan ook, dit
apparaat of eigenschappen daarvan te veranderen.
Uit het oogpunt van hygiëne en veiligheid moet de
oven goed schoon gehouden worden. Voedselresten
en vetten kunnen in de oven ontvlammen.
Houd tijdens in het gebruik zijn van de oven kinderen
uit de buurt. Ook na het uitschakelen van de
stroomtoevoer blijft de ovendeur nog lange tijd heet.
Tracht in geen geval een storing of een defect zelf te
repareren. Reparaties welke niet door deskundige
personen worden uitgevoerd, kunnen tot schade of
letsel leiden.
Zorg ervoor, dat bij het niet gebruiken van de oven de
knoppen op de nulstand staan.
Zorg ervoor, dat snoeren van andere apparaten niet
in de buurt komen van de hete delen van de oven, of
bekneld raken tussen de ovendeur en de oven.
Gebruik de oven niet als opbergplaats. Plaats nooit
iets in de oven dat zou kunnen smelten.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de
installatie van dit apparaat, dient eveneens door een
erkend installateur te worden uitgevoerd.
Laat het fornuis altijd afkoelen voordat u het
schoonmaakt, zorg er bovendien voor dat de oven
afgekoppeld is door de steker uit het stopcontact te
halen, zeker bij onderhoud van de oven. Zorg ervoor
dat alle knoppen in de nulstand staan.
Als bij het in de oven zetten van etenswaren, olie of
vet wordt gemorst, verwijder dat dan voor het
aanzetten van de oven. Dat voorkomt smaakbederf.
Zorg ervoor, dat aluminium folie of andere hitte
bestendige materialen niet in contact komen met
de verwarmingselementen.
Laat de ovendeur nooit met een klap naar beneden
vallen, houd de deur tegen tot hij open is. Ga niet
direct voor de oven staan, er kan hitte ontsnappen.
Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door ELGROEP FABRIEKSSERVICE
en laat geen andere dan originele DISTRIPARTS
onderdelen plaatsen.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel af, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen of in acht genomen.
FABRIKANT:
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298 - 47100 FORLI’ (Italie)
43
Inhoudsopgave
Algemene waarschuwingen en adviezen.42
Bedieningspaneel.....................................44
Bedieningselementen...............................45
Oven Functieknop.............................................45
Thermostaatknop ..............................................45
Het thermostaatlampje......................................45
De beveiligingsthermostaat...............................45
De koelventilator ...............................................45
Tijdklok..............................................................46
Het gebruik van de oven
voor de eerste keer ..................................46
Waarschuwingslampje
van de waterhouder..................................47
Groene waarschuwingslampje
“Maximale waterstand in waterhouder” .............47
Rood waarschuwingslampje
“Waterhouder is leeg”........................................47
Rood waarschuwingslampje
“Reinigen waterhouder”.....................................47
Aanwijzingen voor het koken....................47
Vullen van de waterhouder................................48
Teveel gevuld ....................................................48
Aanwijzingen voor het stoomkoken..........48
Stoomkoken .............................................48
Koken in vochtige ovenruimte ..................49
Accessoires voor stoomkoken..................50
Adviestabel voor stoomkoken ..................51
Traditioneel koken ....................................52
Bakken en braden op conventionele wijze ........52
Hete-lucht circulatie ..........................................52
Het ontdooien....................................................52
Grilleren ............................................................52
Raadgevingen voor bakken en braden .............52
Raadgevingen voor bakken en braden .............52
Het gebruik van de grill ..................................... 52
Adviestabel voor het traditioneel
bakken en braden ....................................53
Het schoonmaken en onderhoud .............54
Verwijderen van de ovendeur............................54
De Ovendeurrand..............................................54
Het vervangen van het ovenlampje...................55
Reinigen en ontkalken
van de waterhouder..................................55
Waterhouder legen.................................................55
Reinigen van de stoomslang..................................56
Hardheid van het water ..........................................56
Eenvoudige storingen ..............................57
Technische gegevens...............................58
Het installeren ..........................................58
Het inbouwen .........................................................58
Het installeren ........................................................59
Waarschuwingen voor de installateur ......59
Elektrische verbinding ............................................59
Garantiebepalnigen..................................60
44
100
150
200
MAX
50
0
5
10
15
30
45
60
75
90
ROOD
WAARSCHUWINGS-
LAMPJE
“WATERHOUDER IS
LEEG”
Bedieningspaneel
GROEN
WAARSCHUWINGS-
LAMPJE “MAXIMALE
WATERSTAND”
ROOD
WAARSCHUWINGS-
LAMPJE “REINIGEN
WATERHOUDER”
FUNCTIEKNOP
CONTROLELAMPJE
"OVEN IN BEDRIJF"
WATER-VULOPENING
STOOMAANSLUITBUS
WATER-UITSTROOMVENTIEL
STOOMSLANG
GRILL ELEMENT
OVENVERLICHTING
VENTILATOR
TYPE PLAATJE
THERMOSTAATKNOP
PROGRAMMAKLOK
45
Voor het goed functioneren van de oven is het belang-
rijk dat u zich met de bediening vertrouwd maakt. Neemt
u vooral de moeite om aandachtig te lezen waar de
knoppen en lampjes voor dienen.
Fig. 1
Fig. 2
0
100
150
200
MAX
50
Bedieningselementen
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven voorzien
van een beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defect van de hoofdthermostaat met als
gevolg oververhitting schakelt deze beveiligings-
thermostaat de oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer dan onder
geen voorwaarde de oven zelf te repareren, maar
waarschuw direct Elgroep Fabrieksservice.
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator welke de
elektrische schakeldelen, de bedieningsknoppen en de
deurgreep tijdens de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na het
uitschakelen van de oven, de ventilator draaien tot de
temperatuur voldoende is gedaald.
Oven Functieknop (Fig. 1)
Onderstaande symbolen verschijnen in het venster.
0 UIT
Alleen de ovenverlichting AAN
Boven- en onderelement AAN
Hetelucht-systeem AAN
Stoomkoken
Grill-element
Het kiezen van de gewenste functie geschiedt door de
functieknop op het symbool te draaien.
Thermostaatknop (Fig. 2)
De gewenste temperatuur kunt u kiezen door de knop
met de wijzers van de klok mee te draien. De
temperatuurkeuze loopt van 50° C tot max 250° C.
Het thermostaatlampje
Zodra de gewenste temperatuur is ingesteld licht het
lampje op en blijft branden tot de ingestelde temperatuur
is bereikt, daarna blijft het lampje pendelen om aan te
tonen dat de temperatuur wordt vastgehouden.
46
Na het plaatsen van de oven gaat u als volgt te werk:
a) zet de thermostaatknop op MAX;
b) zet de ovenfunctieknop op traditioneel
koken ( );
c) laat de oven (leeg) 45 minuten lang werken;
d) zet een raam open voor frisse lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er rook met een
onaangename geur ontstaan, dit wordt veroorzaakt
door het isolatiemateriaal en vettige restanten op het
materiaal, erop gekomen tijdens de productie.
Voordat u de oven gaat gebruiken reinig dan eerst de
legrekken en afdruipschaal grondig met een
afwasmiddel.
Opgelet: de kans bestaat, dat bij onzorgvuldig gebruik
van de ovendeur vingers beklemd raken.
Bij het openen van de deur altijd de
handgreep in het midden beetpakken
(Fig. 4)
Fig. 3
5
10
15
30
45
60
75
90
Tijdklok (Fig. 3)
Met deze klok kunt u een kooktijd tot maximum 90
minuten instellen.
Draai de klok rechtsom naar 90 en dan linksom terug
naar de gewenste kooktijd.
Na het verstrijken van de ingestelde tijd schakelt de
klok de oven uit en laat een geluidssignaal horen.
Wilt u de oven zonder tijdklok gebruiken, draai de knop
dan linksom tot het hand-symbool met het teken
samenvalt.
Fig. 4
FO 2196
Het gebruik van de oven voor de eerste keer
47
Waarschuwingslampje van de waterhouder
Groene waarschuwingslampje
“Maximale waterstand in waterhouder”
Als dit lampje brandt is het stoomkoken mogelijk.
Rood waarschuwingslampje “Waterhouder
is leeg”
Als dit lampje brandt is de waterhouder leeg. Tegelijk
wordt ook het maken van stoom en het functioneren
van de oven automatisch gestopt.
Rood waarschuwingslampje “Reinigen
waterhouder”
Als dit lampje brandt moet de waterhouder gereinigd
worden, omdat hij verstopt is.
0
Aanwijzingen voor het koken
Opgelet:
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit de
oven nemen van hete schalen of pannen.
De in de oven bereikte temperatuur kan 250°C zijn.
Gebruik daarom altijd materialen die bestand zijn
tegen hoge temperaturen.
Plaats nooit kookgerei op de bodem van de oven.
Bedek nooit de bodem van de oven met folie. Door
het bedekken van de oven kan er schade aan de
bodem optreden, terwijl het bak/braadresultaat
nadelig wordt beÏnvloed.
Wees voorzichtig met oliën en vetten, deze kunnen
bij oververhitting brand veroorzaken.
Om dezelfde reden wees voorzichtig met het inzetten
of uitnemen van voedsel en voorkom dat er vet of olie
op de bodem van de oven komt. Moch dit gebeuren
verwijder dit dan zeer zorgvuldig om rook en luchtjes
te voorkomen.
Gebruik de oven met de deur
gesloten
48
Vullen van de waterhouder
Open de ovendeur, trek het laatje uit het ovenfront en
verwijder de stop. Giet, via een maatkan, maximum 1
liter water in de vulopening (Fig. 5).
Het groene lampje “Maximale waterstand in
waterhouder” brandt.
Teveel gevuld
Hebt u, door vergissing, teveel gevuld, dan
vloeit het teveel aan water in de ovenruimte.
Dep het water op met een spons en lap de
ovenbodem droog (Fig. 6).
Staat de oven aan, schakel dan eerst uit.
Aanwijzingen voor het stoomkoken
Fig. 5
Fig. 6
Stoomkoken
1 - Vul de waterhouder met water.
2 - Leg het gerecht in de open schaal. Dat kan
elke geschikte schaal of pan zijn. Plaats de
schaal op het ovenrooster in de tweede-
van-onderen richels (Fig.7).
3 - Draai de functieschakelaar op stoomkoken
( ).
4 - Stel met de thermostaatknop de gewenste
temperatuur in (140° - 220° C).
Fig. 7
49
Stoomkoken
Leg het gerecht in de open schaal.
U kunt, in plaats van in de schaal, een kip ook
direct op het ovenrooster leggen (Fig. 8).
Plaats het rooster in de tweede-van-onderen
richels. Schuif de braadschaal, als vetvanger,
in de onderste richels; doe er wat water in om
verbranden van het vet te voorkomen.
Als u de ovendeur wilt openen, moet u altijd
eerst de stoomkookfunctie uitschakelen door
de functieschakelaar op symbol te draaien.
Als u de deur weer hebt gesloten, draait u de
functieschakelaar op om de stoom-
kookfunctie weer in te schakelen.
Zodra voedsel wordt verwarmd ontstaat er stoom
die in contact komt met het glas van de ovendeur
en vervolgens waterdruppels op het glas vormt.
Dit is normaal en wordt niet door een fout in de
oven veroorzaakt. We adviseren deze druppels
na ieder gebruik te verwijderen.
Fig. 8
i
50
Accessoires voor stoomkoken
Bij de vakhandelaar is een speciale set verkrijgbaar,
waarmee u meer gerechten, vooral vis en groente, kunt
stoomkoken.
Deze set bestaat uit:
- een schaal met deksel, die zo gevormd is dat een
injector in het gerecht gestoken kan worden (Fig. 9);
- een klein plaatje voor in de schaal, waarop u de
levensmiddelen legt;
- twee verschillende stoominjectoren die passen op de
stoomaansluitbus, te gebruiken als in fig. 9 en10.
De schaal met deksel (Fig. 9) is vooral aan te
beleven voor het koken van groenten, die op deze
wijze hun smaak en voedingswaarde behouden.
Leg het gerecht (kip, kalkoen en dergelijke) in de
schaal. Steek injector voor het koken met direkte
stoominjectie in de rompholte. Zorg er voor dat de
injector niet verstopt kan raken.
Plaats de schaal op het ovenrooster in de onderste
richels.
De binnenholte mag de injector niet kunnen
verstoppen, bijvoorbeeld doordat de injector in een
vulling gestoken wordt (zie figuur 10).
Fig. 9
Fig. 10
51
Adviestabel voor stoomkoken
Zoete gerechten
Brood - pizza
1
Rijsdeeggebak
2 160 30 ~ 40
0,5 Brood 2 180 40 ~ 50
0,5 Pizza 2 180 20 ~ 30
Vlees
1 - 1,5 Kip 2 175 40 ~ 50
5 Kalkoen 2 175 100 ~ 110
1 Roastbeef 2 180 25 ~ 35
1 Varkensvlees 2 175 40 ~ 50
Vis
0,5 Forel 2 150 25 ~ 35
1 Meerval 2 150 20 ~ 30
1 Kabeljauw 2 150 20 ~ 30
1,5 Brasem 2 150
Aardappelen - groenten
1 Aardappelen, gesneden 2 150 25 ~ 35
1 Wortelen, gesneden 2 150 25 ~ 35
1 Zucchini 2 150 15 ~ 25
1 Spinazie 2 150 10 ~ 20
Pasteitjes
2 Zoet 2 170 25 ~ 35
2 Gezouten 2 170 25 ~ 35
Stoomkoken
Hoeveelheid
(Kg)
Kooktijd
in minuten
°C
temp.
Richel
van
onder
4
3
2
1
Gerecht
52
Raadgevingen voor bakken en braden
Het vlees kan op een schotel geplaatst worden die voor
het braden in de oven geschikt is of direct op het rooster,
waaronder de lekschaal zal worden geplaatst om de jus
te verzamelen. Het rooster moet zoals in fig. 6 getoond
ingevoegd worden. Laat vlees na braden minstens 15
minuten staan alvorens het aan te snijden. Hiermee
wordt het verloren gaan van vleesnat voorkomen. Doe
wat water in de lekschaal om het ontstaan van rook,
door het verbranden van vet te vermijden. Herhaal dat
af en toe om condensvorming tegen te gaan.
Raadgevingen voor bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige temperatuur (150-
200 °C), daarom moet de oven ongeveer 10 minuten
voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet, voordat
driekwart van de baktijd verstreken is. Gebak dat
gegarneerd wordt eerst tweederde van de baktijd laten
bakken en pas daarna garneren en afbakken. De
resterende baktijd hangt sterk af van de soort en
hoeveelheid van de garnituur. Roerdeeg moet moeilijk
van de lepel gaan anders wordt de baktijd onnodig lang
door teveel aan vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een richel
vrijgelaten worden.
Het gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd worden,
behalve rollades, gehakt vlees en bepaalde stukken
mager wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhoogte hangt af van het
soort vlees.
De lekschaal moet in eerste richel van onderaf geschoven
worden. Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
eerst een beetje water in de lekschaal te doen, zodat het
vastbakken van afdruipend vet wordt voorkomen.
Fig.11
Bakken en braden op conventionele wijze
Draai de keuzescahkelaar op en stel de gewenste
temperatuur in met de thermostaatknop.
In deze functie worden het boven- en onderelement
gebruikt en door het rek meer naar boven of naar
onderen te plaatsen kunt u de hitte zelf verdelen.
Hete-lucht circulatie ( )
Draai de keuzeschakelaar op en stel de gewenste
temperatuur in met de thermostaatknop. De ventilator
van het hete-luchtsysteem zorgt ervoor dat de gehele
ovenruimte wordt verwarmd en geeft daarom de
gelegeheid meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden.
Indien u twee maaltijden tegerlijkertijd wilt bereiden,
dan adviseren wij u richel een en drie te gebruiken (Fig.
11).
Het ontdooien
Draai de keuzeschakelaar op en zet de knop van de
thermostaat op UIT ().
Voor het ontdooien van diepvriesproducten wordt alleen
de ventilator aangezet, de circulerende lucht ontdooit
het product sneller dan op het aanrecht.
Grilleren
De functieknop schakelt u in de stand voor grilleren
en de thermostaatknop draait u op MAX, tenzij anders
aanbevolen.
Verzeker u ervan dat de roosters van het fornuis
juist geplaatst worden (zie Figuur 12).
FO 0285
Traditioneel koken
Fig.12
53
Adviestabel voor het traditioneel bakken en braden
Gerecht
Hete- Conven- Hete- Conven- Hete- Conven-
lucht tioneel lucht tioneel lucht tioneel
Roerdeeg
cake 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-60
tulband 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-6
appelcake 1 en 3 1 120-140 175-200 80-90 50-60
Klopdeeg
mokkataart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
petit fours 1 en 3 2 150-160 175-200 25-30 15-20
slagroomtaart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
Kneeddeeg
zandkoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
boterkoek 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 30 30-40
appeltaart 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 60 55-65
Roldeeg
banketstaaf 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
saucijzenbroodjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
pasteitjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 30 ca 25
Spuitdeeg
spritskoekjes 1 en 3 2 140-160 175-200 30-40 15-20
kaasbolletjes 1 en 3 2 140-160 175-200 25-30 15-20
Gistdeeg
brood 2 (1 en 3*) 1 180-200 225-250 30-35 ca 30
krentebrood 1 en 3* 1 160-180 200-225 40-45 ca 40
Vlees braden
kalfsfricandeau (gaar), 1 1/2 kg
2 2 160 175-200 ca 90 55-65
rosbief (rood), 1 1/2 kg 2 3 200 250 ca 35 ca 25
varkensfricandeau (gaar), 1 1/2 kg
2 2 160 175-200 ca 100 70-80
lamsbout (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 60 40-50
Gevogelte braden
kip, 1 kg 2 2 160 175-200 ca 75 55-65
babykalkoen, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 135 100-120
tamme eend, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 120-150
Wild braden
haas, 1 1/2kg 2 2 160 175-200 ca 180 ca 150
reerug, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 100-120
konijn, 2 kg 2 2 160 175-200 ca 150 100-120
Vis stoven
kabeljauw-moten (alu folie) 1 en 3 2 160 175-200 ca 40 ca 30
visschotel 2 2 160 175-200 ca 40 ca 20
Tijd in
minuten
Plaats van onderaf
gerekend
Oven-
temperatuur
Aantal Gewich Richel Temperatuur Boven-kant Onder-kant
in gram van onder °C in min in min
Biefstukken 4 800 4 max 10 8
Karbonaadjes 4 600 4 max 12 8
Worstjes 8 500 4 max 10 6
Stukken kip 6 800 3 max 30 20
Gemengde spiezen 4 700 4 max 12 10
Kippeborst 4 400 4 max 13 10
Gehalveerde tomaten 8 500 4 max 12 -
Visfilets 4 400 4 max 8 6
Oester 6 - 4 max 12 -
Toast ham/kaas 4 - 4 max 8 -
Sneetjes brood 4 - 4 max 2-3 1
Gerecht
54
Overtuig u ervan dat de oven is uitgeschakeld
vóór u hem schoonmaakt. Trek daartoe de
steker uit het stopcontact of zet de installatie
schakelaar op Uit. Wacht tot de oven is
afgekoeld.
De accessoires en de binnenkant kunt u met heet water
en een afwasmiddel schoonmaken. Gebruik evt. een
ovenreiniger (spuitbus), maar dan alleen voor de
zijwanden en de bodem. Gebruik geen schuurmiddelen,
agressieve of giftige stoffen voor het schoonmaken.
Om het schoonmaken te bevorderen kan de bodemplaat
eruit worden genomen.
Vetresten laten zich het best verwijderen met warm
water als de ovenruimte nog handwarm is.
De emaillering van de ovenruimte is uiterst duurzaam.
Zuren, zoals die voorkomen in citroenen, pruimen en
rabarber, kunnen echter bij het morsen matte vlekken
veroorzaken. Verwijder de vlekken zo snel mogelijk.
Zijn dit soort vlekken toch ontstaan, dan zijn ze niet meer
te verwijderen. Dit stoort de goede werking van de oven
echter niet.
De voorkant van de oven kunt u naar behoefte reinigen
met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel.
Moderne schoonmaakmiddelen drogen doorgaans
streeploos op.
Denk bij het kopen van reinigingsmiddelen ook aan
natuurvriendelijke middelen.
Verwijderen van de ovendeur
Als tijdens het schoonmaken van de ovenbinnenkant de
deur in de weg zit, of bij het schoonmaken tussen de
glasdeuren, kan de deur tijdelijk verwijderd worden of
uiteen worden genomen.
Ga als volgt te werk:
1) Open de deur geheel;
2) Klap de beugeltjes op de scharnieren om
(fig. 13);
3) Sluit de deur tot hij stuit (staat dan schuin
open);
4) Til de deur met beide handen iets op en
trek hem naar u toe uit het ovenfront (fig.
13);
5) Leg de deur op een vlakke ondergrond, bv
tafel;
6) Draai de schroeven links en rechts los A
(Fig. 14);
7) Trek het glas van de deur voorzichtig
omhoog.
Maak de binnenkant van het glas alleen schoon met
warm water en een zachte doek.
Om de deur weer in elkaar te zetten en in de oven te
plaasten volgt u de omgekeerde procedure.
Fig. 13
Fig. 14
FO 0288
FO 0027
Het schoonmaken en onderhoud
De ovendeurrand
Het goed werken van de oven is mede afhankelijk van
het deurrubber geplaatst tussen de oven en de deur.
Controleer regelmatig de conditie van dit
rubber, houd het schoon en gebruik nooit
agressieve schoonmaakmiddelen.
Als het deurrubber beschadigd is laat dit dan
vervangen door Elgroep Fabrieksservice.
55
Fig. 15
FO 0287
Reinigen en ontkalken van de waterhouder
Fig. 16
Fig. 17
Waterhouder legen
Zoals bij alle apparaten waarin water opgewarmd wordt,
zal ook in de waterhouder van de oven kalkafzetting
plaatsvinden. Meer kalk naarmate het water harder is.
Gebruik daarvoor de stoomslang:
- Monteer de meegeleverde adapter “A” aan
de stoomslang (Fig. 16), met het
zeskant-gedeelte naar buiten gericht.
- Open de ovendeur. Steek de adapter “A” in
het uitlaatventiel “C” naast het linker
scharnier.
- Hang het andere eind van de slang in een
bakje. Draai de adapter “A” linksom,
daarmee opent u het uitlaatventiel “C” (Fig.
17).
- Draai na het uitlaten van water de adapter
“A” rechtsom, daarmee sluit u het
uitlaatventiel “C”.
Opgelet! - De adapter wordt niet door het
uitlaatventiel vastgehouden. Houd hem dus met de
hand op z’n plaats tijdens het water uitlaten.
Het vervangen van het ovenlampje
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld is vóór u het
lampje vervangt. Trek daartoe de steker uit het
stopcontact of zet de installatie schakelaar op Uit.
Wacht tot de oven is afgekoeld.
Indien het lampje van de binnenverlichting vervangen
moet worden, dan kunt u het verwijderen door het kapje
los te draaien (Fig. 15)
Vervang het lampje tegen hetzelfde model, 230V/25W
met E14-fitting, bestand tegen een temperatuur van
300°C.
56
Fig. 18
- Waterhouder vullen met cirka 0,8 liter
water, waarin u cirka 50 gram poedervormig
citroenzuur opgelost hebt.
Citroenzuur is een natuurlijke stof en ziet
eruit als kleine witte suikerkorreltjes.
Citroenzuur wordt gebruikt in de
voedingsindustrie en is verkrijgbaar bij drogist,
apotheek of slijter.
- Plug “B” van de stoomslang in aansluitbus
“D” steken (Fig. 18). Het andere einde in
een vuurvaste opvangschaal hangen.
- Deze oplossing circa 60 minuten, bij
niet-ingeschakelde oven, in de waterhouder
laten.
- Daarna de functieschakelaar op stoom-
koken ( ) en de temperatuurregelaar op
circa 140°C.
- Na circa 25 minuten de oven uitschakelen.
- Wachten tot de oven geheel afgekoeld is en
dan de waterhouder legen, zie het
betreffende hoofdstuk.
- Dan de waterhouder een keer spoelen. Dat
wil zeggen vullen met schoon water en het
water aflaten.
Gedurende het reinigen ruikt u de typische citroengeur.
Wordt de oven langer dan 2 weken niet gebruikt, dan
adviseren wij u om de waterhouder te legen.
i
i
Hardheid van het water
Bij een gemiddelde hardheid kunt u rekenen op zo’n
150 tot 200 keer koken met stoom, alvorens het
waarschuwingslampje “reinigen waterhouder” brandt en
daarmee aangeeft dat u de houder moet reinigen.
Bij hard water moet u vaker de
waterhouder reinigen.
De normale werking van de oven wordt, met
uitzondering van de stoomverzorging, door
hard water niet beinvloed.
Reinigen van de stoomslang
Na ieder gebruik de stoomslang en de injector(s)
reinigen met warm water en een normaal afwasmiddel.
Voor het reinigen van de stoomslang en de injector(s)
geen zuren, spray’s of andere chemische middelen
gebruiken.
57
HOE VERHELPEN
De oven is niet goed ingesteld, dus controleer of de oven
op handbediening staat
of
Controleer de "stoppen" in de meterkast.
Waterhouder met water, max 1 liter, vullen.
Waterhouder reinigen, zie het betreffende hoofdstuk.
of
Opnieuw reinigen, maar nu oplossing enkele uren (koud) in
waterhouder laten. Daarna oven aan, zie betreffende
hoofdstuk.
of
Stoomslang geknikt of injector verstopt.
Knik verwijderen of
injector reinigen.
Waterhouder met water, max 1 liter, vullen.
of
Servicedienst waarschuwen.
Temperatuur buiten stoombereik gekozen. Controleren.
of
Ovendeur is niet geheel gesloten. Controleren.
of
Te weinig water in de waterhouder. Waterhouder vullen.
Zet de ovenfunctieknop op een functie.
of
Het ovenlampje is stuk. Vervang dit en volg de reeds eerder
gegeven instructies. Koop de lamp bij Distriparts.
De waterhouder bevat te veel water. Verwijder het in de
oven gelopen overtollige water.
Raadpleeg het instructieboekje en stel de juiste kooktijd in.
Laat voedsel niet langer dan 15 minuten na de kooktijd in
de oven staan.
STORING
OVEN WERKT NIET
RODE LAMPJE “WATERHOUDER LEEG”
BRANDT
RODE LAMPJE “WATERHOUDER REINIGEN”
BRANDT
GROENE LAMPJE “MAXIMALE WATER-
STAND IN WATERHOUDER” BRANDT NIET
GEEN STOOM
DE BINNENVERLICHTING GAAT NIET AAN.
WATER OP DE OVENBODEM
DE KOOKTIJD DUURT TE LANG OF TE
KORT.
CONDENSATIE IN DE OVEN.
Eenvoudige storingen
Voordat Elgroep Fabrieksservice gewaarschuwd wordt is het verstandig
eerst bovenstaande tips te volgen.
Als de storing na deze verificatie blijft, wendt u zich
dan tot de ELGROEP FABRIEKSSERVICE. Geef
daarbij op om welke storing het gaat, het
modelnummer (Mod. No.) en het productnummer
(Ser. No.) die u op het typeplaatje vindt (Fig. 19).
SER. NO.
Mod.
PROD. NO.
SER. NO.
MOD.
PROD. NO.
TYPE
Fig. 19
58
Technische gegevens
Het installeren
Fig. 20 - Maten van de oven
Fig. 21 - Inbouw op ooghoogte
Fig. 22 - Inbouw met kookplaat
Het inbouwen
Het is belangrijk dat de afmetingen en de materialen van
de kast, waarin de oven geplaatst wordt juist zijn en
bestand zijn tegen temperatuur stijgingen van ten minste
60°C.
Een juiste installatie moet garanderen dat het niet
mogelijk is in aanraking te komen met delen van de oven
die onder elektrische spanning staan. Zorg ervoor bij
het installeren gebruik te maken van goed geïsoleerde
aansluitsnoeren en voorkom kortsluiting.
Wij adviseren de oven niet te dicht op een koelkast of
vriezer te plaatsen, dit kan de werking van genoemde
apparaten beïnvloeden.
FO 0414
FO 0290
FO 0292
Buitenafmetingen
inbouw hoogte:580mm
van de oven hoogte
{
tussen frame: 591mm
breedte 560mm
diepte 550mm
Binnenafmetingen hoogte 325mm
van de breedte 440mm
ovenruimte diepte 390mm
oven inhoud 53liter
Conventioneel gebruik 1800 W
Grilleren 1750 W
Hete-lucht gebruik 2000 W
Stoomgenerator 735 W
Ovenverlichting 25 W
Koeling ventilator 20 W
Circulatieventilator 30 W
Totale aansluitwaarde 2800 W
Lichtnetspanning (50Hz) 230 V
59
Fig. 23
Het installeren
Schuif de oven in de ovenkast.
Open de deur van de oven en zet de oven vast met 4
houtschroeven, die passen in de uitsparingen van het
frame (Fig.23).
Indien er boven de oven een elektrische kookplaat
wordt geplaatst, dan kan deze niet op de oven worden
aangesloten. Elk apparaat heeft zijn eigen aansluiting.
Dat maakt het uitnemen van de oven indien nodig
gemakkelijker en is bovendien veiliger.
FO 0039
Waarschuwingen voor de installateur
De volgende gebruiksaanwijzingen zijn tot een gekwalificeerd technicus gericht, die de installatie uitvoert, zodat
hij de installatie en de verbindingen op de juiste manier kan uitvoeren, de huidige wetten en normen in acht
nemende. Iedere tussenkomst na aansluiting dient te worden uitgevoerd met afgekoppelde of uitgeschakelde
stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting van het apparaat moeten door een erkend vakman gebeuren.
Elektrische verbinding
Het apparaat wordt zonder elektrische voedingskabel
geleverd; men moet deze dus voorzien van een
voedingskabel met standaard stekker en aanpassen,
geschikt voor de totale elektrische lading, aangewezen
op het identificatieplaatje.
Voordat men hiertoe overgaat controleren dat:
de verbinding moet worden uitgevoerd met in acht
neming van de huidige normen;
de zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen (zie
het typeplaatje van de functionering);
het stopcontact is voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten;
men gemakkelijk bij stopcontact of de meerpolige
schakelaar kan komen die men heeft gebruikt voor
de verbinding.
de meerpolige schakelaar moet tussen de
schakelcontacten een minimale ruimte hebben van
3 mm. De aardleiding mag nooit worden onderbroken
(geel/groene draad);
de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat de kabel
niet heter kan worden dan 50°C boven de
kamertemperatuur;
om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het
klemmenbord te komen (Fig. 24)
AANSLUITING van de stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting 50 Hz
"220-230V".
De oven wordt zonder aansluitkabel geleverd.
Als toevoerleidingen zijn de volgende soorten geschikt,
lettende op de benodigde respectievelijke doorsnede
van de leiding.
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Waarschuwing
Het aansluiten mag alléén door een erkend vakman
geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid
ten aanzien van schade of letsel of, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen
niet werden getroffen.
Fig. 24
FO 0279
60
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van
de betreffende aankoopnota, of kwitantie te worden
getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent een jaar garantie op het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, gerekend vanaf de
koopdatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/of
constructiefouten, heeft de koper het recht op kosteloos herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik, geldt
een algemene garantieperiode van twee jaar. Accessoires zijn
aan direkte slijtage onderhevig; deze verbruiksartikelen zijn
derhalve van garantie uitgesloten.
2 Indien binnen de garantietermijn door Zanussi reparaties
worden verricht, wordt de oorspronkelijke garantietermijn niet
verlengd. Op reparaties buiten de garantietermijn door Zanussi
verricht, en op de hierbij geleverde, betaalde en gemonteerde
onderdelen wordt 1 jaar garantie verleend. Indien na drie maal
uitvoeren van eenzelfde reparatie, hetzelfde defect opnieuw
optreedt en geen resultaat van een opnieuw uitvoeren van een
reparatie verwacht mag worden, zal een nieuw exemplaar of
soortgelijk toestel worden aangeboden. De aanbieding
geschiedt tegen bijbetaling op basis van een te bepalen jaarlijks
afschrijvingspercentage.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht voor
grote, moeilijk transporteerbare apparaten, per definitie:
wasautomaten, trommeldroogautomaten, afwasautomaten,
koelkasten, diepvrieskasten/-kisten, ovens, fornuizen en
inbouwapparaten.
3a De regeling als genoemd onder punt 3 geldt ook voor
caravankoelkasten, mits de plaats waar zich het apparaat
bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor het
autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts dienen
ten tijde van het bezoek het apparaat en de eigenaar, of diens
gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken bezoekplaats
aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat
zoals bedoeld onder punt 3 naar haar servicewerkplaats
getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport op de
door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening en risico
van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten,
alsmede apparaten welke wel de betreffende functionele
kenmerken bezitten maar daarnaast juist bedoeld zijn voor
gemakkelijk transport, dienen franco aan het adres van de
servicedienst verzonden of aangeboden te worden. Binnen de
algemene garantieperiode vindt terugzending voor rekening van
de fabrikant plaats.
6 Indien een onder de algemene garantieperiode vallend
defect aan een apparaat niet meer hersteld kan worden, vindt
kosteloze vervanging van het apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorcompressoren (exclusief startrelais en
motorbeveiliging) geldt een aflopende garantieperiode, in gelijke
percentages van 20 procent per jaar, van vijf jaar na koopdatum
van het op de bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met
inachtname van volledig kosteloos herstel binnen de algemene
garantieperiode. Na de algemene garantieperiode worden
bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in rekening
gebracht.
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of
vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld in de betreffende
hieraan voorafgaande punten, is niet van toepassing indien:
- geen aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de
aankoopdatum en de identificatie van het apparaat blijkt,
getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan
huishoudelijke doeleinden waarvoor het apparaat bestemd
is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het
installatievoorschrift of de gebruiksaanwijzing geinstalleerd,
bediend, gebruikt of behandeld wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet
bevoegde personen hersteld of gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd, ondergebouwd,
opgehangen of geplaatst is dat de benodigde tijd voor het uit-
en inbouwen samen meer dan dertig minuten bedraagt, dan
worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de eigenaar in
rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van de
eigenaar, op abnormale wijze uit- of inbouwen van een
apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst verhaald
worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals breuk
van uit- of afneembare delen, welke niet ten tijde van de
aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden, vallen
niet onder garantie.
Belangrijk advies
De constructie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid
daarvan gewaarborgd is. Ondeskundige reparaties kunnen
echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te voorkomen,
is het raadzaam dat reparaties uitsluitend verricht worden door
personen die daarvoor de vereiste vakbekwaamheid bezitten.
Wij adviseren u herstel- en/of controlewerkzaamheden door uw
vakhandelaar of door ELGROEP FABRIEKSSERVICE te laten
uitvoeren en uitsluitend
originele DISTRIPARTS
onderdelen te laten plaatsen.
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR DE BENELUX
België/Belgique
Bergensesteenweg 719
1520 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Dépannages à domicile
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Pièces détachées:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Telex: 22915 eluxbe
Luxembourg/Luxemburg
3, Rue d'Arlon
L-8009 Stassen
Dépannages à domicile
Kundendienst
Tel.: 45 33 50
Fax.: 45 84 34
Pièces détachées
Ersatzteile
Tel.: 45 33 50
Fax.: 45 84 34
Nederland
Vennootsweg 1
2404 CG Alphen aan den Rijn
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen op
werkdagen tijdens kantooruren:
Tel. 0172 - 46 83 00
Fax 0172 - 46 83 66
Onderdelenverkoop op
werkdagen tijdens kantooruren:
Tel. 0172 - 46 84 00
Fax 0172 - 46 83 76
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZBS862XS Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding