Dit is een 4-sterren vriezer. Bij het kopen
van ingevroren voedsel moet u letten op de
richtlijnen voor het bewaren, die op de ver-
pakking staan. U kunt de ingevroren levens-
middelen bewaren gedurende de periode
die achter de 4-sterren classificatie staat.
Normaal is dit de periode die vermeld staat
bij 'Tenminste houdbaar tot', op de voor-
kant van de verpakking.
Controleer de temperatuur van de vrie-
zer
Controleer de temperatuur van de vrieskast
in de winkel waar u uw ingevroren voedsel
koopt. Die moet lager zijn dan -18 °C.
Kies de pakken zorgvuldig
Bekijk de verpakking van het ingevroren
voedsel en verzeker u ervan dat deze in per-
fecte staat is.
Koop ingevroren voedsel het laatst
Koop ingevroren producten altijd als laatste
bij uw bezoek aan de supermarkt.
Houd bevroren voedsel bij elkaar
Als u tijdens het winkelen en onderweg naar
huis alle ingevroren levensmiddelen bij elk-
aar houdt, blijven ze langer koud.
Berg het voedsel meteen op
Koop geen ingevroren voedsel als u het niet
meteen in de vriezer kunt plaatsen. Specia-
le geïsoleerde zakjes zijn bij de meeste su-
permarkten en winkels voor huishoudelijke
apparatuur verkrijgbaar. Deze houden inge-
vroren voedsel langer koud.
Vers voedsel invriezen
Raadpleeg het overzicht van de technische
gegevens aan het eind van dit boekje voor
de maximale hoeveelheid in kilogrammen
verse levensmiddelen die binnen een perio-
de van 24 uur bij een kamertemperatuur
van 25 °C ingevroren kan worden. Vries
nooit meer in dan de maximale hoeveelheid.
Stel de temperatuur 24 uur voordat u het
verse voedsel wilt invriezen in op het maxi-
mum. De compressor zal continu werken
op de maximale instelling. Zet de thermo-
staatknop na 24 uur terug op de middelste
stand. U hoeft deze instelling niet te gebrui-
ken als u reeds ingevroren voedsel in de vrie-
zer legt.
IJsblokjes maken
Giet water in de ijsblokjeslade (niet bijgele-
verd) tot het voor tweederde gevuld is en
zet het in de vriezer. Het duurt ongeveer 2
tot 3 uur om ijsblokjes te maken. U kunt de
ijsblokjes er makkelijk uithalen door het bak-
je te draaien of het even onder koud stro-
mend water te houden.
Bevroren voedsel ontdooien
1. Dek het voedsel losjes af.
2. Laat het bij kamertemperatuur ontdooi-
en. Denk eraan dat ontdooien in een war-
me ruimte de groei van bacteriën bevor-
dert.
3. Zorg er altijd voor dat er geen ijskristal-
len meer in het voedsel zitten voordat u
het bereidt, dat geldt met name voor
vlees. Deze kristallen geven aan dat het
voedsel niet helemaal ontdooid is. Dat
leidt tot een lagere temperatuur tijdens
de bereiding. Lagere bereidingstempera-
turen vernietigen bacteriën mogelijk niet.
4. Bereid het voedsel zo snel mogelijk na
het ontdooien.
5. Water afvoeren en alle vloeistof die vrij-
gekomen is bij het ontdooien weggooien.
Ingevroren groenten ontdooien
Sommige levensmiddelen hoeven niet ont-
dooid te worden voordat u ze bereidt. Groen-
ten en pasta kunnen direct aan kokend wa-
ter worden toegevoegd of bereid worden
met stoom. Ingevroren sauzen en soepen
kunnen ingevroren in een pan gedaan wor-
den en dan zachtjes verwarmd worden tot
ze ontdooid zijn.
Ingevroren voedsel ontdooien in een
oven
Veel magnetrons en ovens hebben ontdoois-
tanden. Om ontwikkeling van bacteriën te
voorkomen deze mogelijkheden alleen ge-
bruiken als u het voedsel onmiddellijk na
het ontdooien bereidt.
Veiligheidstips
Vries nooit voedsel dat ontdooid is opnieuw
in, behalve als u het eerst gekookt heeft,
om schadelijke bacteriën te doden. Vries
schelpdieren nooit opnieuw in.
Vers voedsel invriezen (tips)
Gebruik goede kwaliteit voedsel en raak het
zo min mogelijk aan. Vries voedsel in kleine
hoeveelheden in, dan bevriest het sneller,
duurt het minder lang om te ontdooien en
zo kunt u dit in hoeveelheden eten die u
wilt. Maak eerst een schatting van de hoe-
veelheid voedsel die u in wilt vriezen. Ge-
bruik de thermostaatknop om de vriezer kou-
der te zetten (ongeveer -25 °C), dan zal het
sneller bevriezen en van betere kwaliteit blij-
9