Ariston FC 98 P.1 IX de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL
27
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te
leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig
te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de
veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
Dank u.
Van dichtbij gezien
G
A
F
H
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop kookfuncties
C. Knop temperatuur/kooktijd
D. Elektronische programmering
F. Lekplaat of bakplaat
G. Ovenrek
H. Geleider lekplaat en ovenrek
1. Instelling einde kooktijd / klok / datum
2. Instelling kooktijd/timer/blokkering
bedieningspaneel
3. Instelling taal
4. Start kooktijd/Stop kooktijd/ ovenlicht/helderheid
display
5. Beschrijving functie
6. Nummer functie
7. Kooktijd
8. Einde kooktijd
9. Schaalverdeling temperatuur
10.Energie-niveau voor grill-functies
11.Tijd of temperatuur / Percentage energie
12.Elektrische elementen ingeschakeld
13.Klokwijzer
14.Indicatie geprogrammeerde kooktijd
B
C
D
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
2
6
1013 912
111
8
14
7
435
NL
28
Het Gebruik
De “7 Cuochi” oven verenigt in één enkel apparaat de
voordelen van de traditionele oven (“statisch”) met die van
de moderne heteluchtoven (“geventileerd”).
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende
manieren van koken. U kiest de verschillende functies
met behulp van de keuzeknop B op het
bedieningspaneel.
Het gelijk zetten van de klok
Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk als de oven
uit is.
Bij aansluiting aan het net of na een periode zonder
stroomvoorziening knippert de display op 12:00 of op de
laatst gememoriseerde tijd.
Eventueel bijstellen van de tijd kan worden uitgevoerd
door op knop 1 te drukken en de klok te verzetten met
de knop C hetgeen mogelijk is zolang de lopende tekst
nog niet geheel is verdwenen.
Het instellen van de datum
Voor het instellen van de juiste datum houdt u knop 1
ingedrukt: op de display verschijnt het woord JAAR”.
Draai de knop “C” voor het instellen van het jaar en druk
vervolgens op de knop 1 voor de maand en draai
nogmaals met de knop «C». Druk opnieuw op de knop 1
en stel met de knop «C» de dag in. Druk op de knop 1
voor het memoriseren van de ingestelde datum.
Timer
De timer werkt alleen als de oven uit is.
Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de
oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als
de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een
willekeurige knop te drukken.
Voor het instellen van de timer drukt u op de knop 2, en
vervolgens met behulp van de knop „C“.
Druk op knop 4 voor het starten van de timer.
Op ieder moment waarop de timer functioneert is het
mogelijk:
de tijdsduur te veranderen met knop C”;
het aftellen van de tijd stop te zetten door voor ongeveer
3 seconden op knop 4 te drukken of door de knop „B
tegen de klok in te draaien;
Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens 3
seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf “In/
uitschakelen bedieningspaneel”).
Instellen taal
Met het apparaat uit drukt u voor enkele seconden op
de knop 3: op de display ziet u in volgorde de
verschillende talen verschijnen die beschikbaar zijn.
Druk weer op “3” voor het instellen van de gewenste
taal.
Instellen verlichting display
Met het apparaat uitgeschakeld houdt u knop 4
ingedrukt: op de display verschijnt het woord
HELDERHEID”.
Draai de knop “C” met of tegen de klok in voor het versterken/
verzwakken van de verlichting van de display. Na enkele
seconden is de oven weer klaar voor instructies.
Uit/inschakelen bedieningspaneel
Hiermee kunt u de functies van de knoppen buiten
werking te stellen. Dit is handig als er kleine kinderen
in huis zijn. Voor het blokkeren drukt u voor enkele
seconden op knop 2: op de display verschijnt het
woord "LOCKED". Door weer enige seconden op de
knop “2” te drukken stelt u de knoppen weer in
werking: op de display verschijnt het woord
"UNLOCKED".
Ovenlicht
Wanneer u maar wilt, inclusief voorverwarming en kooktijd,
is het mogelijk het licht aan of uit te doen met knop 4. Als de
oven wordt uitgeschakeld gaat het licht automatisch uit 10
minuten na de laatste handeling die op het bedieningspaneel
is uitgevoerd.
Ventilator
Teneinde de temperatuur van de buitenkant van het aparaat
te reduceren is het apparaat voorzien van een verkoelende
ventilator. Gedurende het koken is de ventilator altijd aan en
u kunt een luchtstroom voelen die tussen het voorpaneel en
de ovendeur uit komt. .
Teneinde de temperatuur in de oven zo snel mogelijk te laten
stijgen is gedurende het voorverwarmen de snelheid van de
ontluchting ongeveer de helft van wat hij is gedurende de
kooktijd.
Indien de oven onder een kookplaat is ingebouwd kan de
afkoelende ventilator automatisch in werking treden om de
elektronische onderdelen te beschermen, ook al is de oven
uit.
N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator
aan totdat de oven voldoende is afgekoeld.
Gebruik oven
Draai de knop „B“ met de klok mee voor het kiezen uit de
kookfuncties of uit de vooringestelde recepten (zie Ariston
kookboekje) .
Voor iedere functie geeft de display aan:
de naam van de functie (of van het recept);
het nummer van de functie (of van het recept);
de vooringestelde temperatuur;
de warmtebronnen;
Als de aangeraden temperatuur niet is wat u zelf wenst, dan
kunt u hem veranderen met de knop „C“.
Bij iedere kookfunctie hoort ook een aangeraden kooktijd,
die u kunt regelen, van een minuut tot 10 uren, door op de
knop 2 te drukken en vervolgens de knop “C” te draaien
totaan de gewenste tijdsduur. Het is mogelijk de tijdsduur bij
te stellen zolang de lopende tekst nog niet verdwenen is.
Vergeet niet dat de ingestelde tijd niet de tijd van
voorverwarmen inhoudt.
Voor het starten van de kooktijd drukt u op de knop 4
voor begin kooktijd.
Met uitzondering van de functies "Fast cooking" en "Grill"
begint de oven op dit punt de voorverwarmingsfase; ge-
durende deze fase is het nog altijd mogelijk:
de temperatuur te veranderen met behulp van knop
"C";
De kooktijd te veranderen door op knop 2 te drukken
en vervolgens aan de knop "C" te draaien; ;
Het bedieningspaneel in/uit te schakelen door minstens
3 seconden de knop 2 in te drukken (zie paragraaf
"In/uitschakelen bedieningspaneel");
Het koken te onderbreken en de oven uit te schakelen
door de knop "B" tegen de klok in te draaien.
N.B.:het voorverwarmen wordt automatisch door het ap-
paraat zelf gestart en de kooktijd wordt ingesteld op basis
van de temperatuur die u heeft ingesteld . Op de display
ziet u hoe lang het duurt voordat de kooktijd ingaat.
NL
29
Als de ingestelde temperatuur is bereikt begint de kook-
tijd, en u kunt gedurende de kooktijd nog altijd:
de temperatuur veranderen met behulp van knop "C";
Als de verhoging meer is dan 25 °C, dan gaat de oven
terug naar de voorverwarming;
de kooktijd veranderen door op de knop 2 te drukken
en vervolgens de knop "C" te draaien;
Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens
3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf
"In/uitschakelen bedieningspaneel");
Het koken onderbreken en de oven uitschakelen door
de knop "B" tegen de klok in te draaien.
Aan het einde van de kooktijd ziet u op de display het
woord "END-PRONTO" en hoort u een geluidssignaal dat
na 1 minuut ophoudt of na het indrukken van een toets of
na het draaien van een van de twee knoppen.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur, vervolgens de ovendeur te openen en
het vertrek te luchten. De geur die men soms gedurende
deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdam-
pen van de middelen die gebruikt worden om de oven te
beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de
productie en het installeren van het product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch
systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker
wordt hierop attent gemaakt door een boodschap van het
soort:
"F nn" (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het noodzakelijk de installateur erbij te roepen aange-
zien de oven niet functioneert;
"W nn" (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het beter de installateur erbij te halen aangezien de
oven, hoewel hij nog functioneert, een storing vertoont.
Beschrijving functies
De functies worden gekozen met de knop "B".
: "Traditionele"
Dit is het meest traditionele kooksysteem, ideaal voor het
koken van één enkel gerecht . Twee weerstanden (een die u
kunt zien aan de bovenkant en de andere niet zichtbaar onder
de bodem van de oven) functioneren gelijktijdig .
De lucht wordt door deze weerstanden verwarmd en ver-
plaatst zich in de oven volgens het natuurlijke verschijnsel
waarbij warme lucht (lichter) zich omhoog beweegt. Dit wordt
natuurlijke convectie genoemd . Dit soort koken is vooral
aangewezen voor langzaam koken in gietijzeren pannen
met deksel (backenhof, pens enz.) of voor "au bain Marie"
(crème caramel, pâté, enz.).
Wij raden aan de bakplaat op de 2° verdieping te plaatsen.
Altijd de oven eerst voorverwarmen .
: "Geback"
Alleen het ronde verwarmingselement aan de onderkant gaat
aan en de ventilator treedt in werking zodat een "delicate"
warmte ontstaat die uitstekend is voor het bereiden van
gebak zoals b.v. brioches, chocoladetaart, plumcake,
koekjes, meringue enz.
Plaats de bakplaat op de 2° verdieping.
Altijd de oven eerst voorverwarmen.
: "Fast cooking"
Het aansteken van alle verwarmingselementen en het
actieveren van de ventilator garanderen een gelijkmatige
verspreiding van de warmte in de oven.
Deze functie wordt vooral aangeraden voor het snel koken
(geen voorverwarmen vereist) en voor reeds gekookte
gerechten (diepvriesproducten, voorgekookte etenswaren).
Wij raden aan de bakplaat op de 2° verdieping te plaatsen.
: "Multikoken"
Het aansteken van alle verwarmingselementen en het acti-
veren van de ventilator garandeert een gelijkmatige versprei-
ding van de warmte in de oven.
Dit soort koken is geschikt voor het gelijktijdig op meer dan
een verdieping koken .
In dit geval worden de smaak en geur van de gerechten niet
veranderd ook al zijn de gerechten geheel verschillend van
elkaar.
Wel moeten de gerechten dezelfde temperatuur nodig heb-
ben (de verschillende schotels worden naar gelang ze gaar
gekookt zijn uit de oven gehaald). Voor het koken op twee
verdiepingen raden wij aan de bakplaat op de 1° verdieping
te plaatsen en het rek op de 3° verdieping.
Altijd de oven eerst voorverwarmen.
: "Pizza"
De verwarmingselementen (benedenste en ronde) treden
in werking zodat de oven snel verwarmd wordt
Voor het prepareren van pizza's en jamtaarten heeft deze
functies voordelen, aangezien er meer warmte van bene-
den komt zodat het deeg op de juiste wijze wordt gaar
gebakken. De ventilator zorgt ervoor dat de bovenkant van
het gerecht voldoende bruin wordt gebakken, hetgeen het
gerecht smakelijker maakt .
Wij raden aan de bakplaat op de 1° verdieping te plaatsen.
Altijd eerst de oven voorverwarmen.
NL
30
Geprogrammeerd koken
Voor het programmeren van het koken volgt u de volgende
handelingen:
Stel het kookprogramma in met de knop "B" en de tem-
peratuur met de knop "C".
Stel de kooktijd in door op knop 2 te drukken. Op de
display ziet u de aangeraden kooktijd, die u kunt ver-
anderen door aan knop "C" te draaien. Denk eraan dat
de ingestelde tijd niet de nodige voorverwarmingstijd
meerekent.
Stel met knop 1 het einde van de kooktijd in. U ziet het
uur van het einde van de kooktijd, verkregen door de
ingestelde kooktijd plus de voorverwarming, automa-
tisch berekend door de oven op basis van de inge-
stelde functie, opgeteld bij de juiste tijd van nu. Draai
de knop "C" totdat u op de display het uur ziet waarop
u wilt dat het gerecht klaar is.
Als het programmeren is ingesteld vertoont de display
het uur van het begin van de voorverwarming (waar
aanwezig) en dat van het einde van de kooktijd; dit
laatste kan nog veranderd worden totdat de naam van
de functie en de ingestelde temperatuur weer verschij-
nen. Indien u een vergissing heeft gemaakt kan dit
gecorrigeerd worden door de hierboven beschreven
handelingen te herhalen.
Druk op de knop "4" voor het in werking stellen van de
programmering.
Voor het veranderen van de instelling moet u de knop
4 voor ongeveer 3 seconden ingedrukt houden en dan
de hierboven beschreven handelingen uitvoeren.
Het ongedaan maken van een reeds ingesteld pro-
gramma
Voor het ongedaan maken van een ingestelde program-
mering draait u de knop "B" tegen de klok in totdat de
display "OFF" vertoont.
: "Grill"
In deze functie wordt alleen het bovenste verwarmings-
element ingeschakeld: de grill, heet geworden, straalt infra-
rode stralen uit die te vergelijken zijn met de stralen van de
zon.
De functie van de grill is niet het verwarmen van de oven,
maar vooral het gerecht rechtstreeks bloot stellen aan deze
stralingen.
De deur wordt dicht gehouden tijdens het bakken onder de
grill en liefst zonder voorverwarmen van de oven
Met de temperatuurknop kunt u de hitte die wordt uitgestraald
regelen.
Wij raden aan de bakplaat op de 1° verdieping te plaatsen
voor het opvangen van lekkend vet en sappen, en het rek op
een hogere verdieping die u kiest naar gelang de dikte van
het vlees dat u gaat bakken.
: "Gratineren"
Alleen het bovenste verwarmingselement treedt in werking
met het uitstralen van infrarode stralen. Het circuleren van
hete lucht dat door de ventilator in de oven wordt gestimuleerd
garandeert een gelijkmatige verspreiding van de temperatuur
zodat de gerechten gelijktijdig worden blootgesteld aan de
werking:
van de infrarode stralen, die het bakken van de bo-
venkant van de etenswaren geranderen,
van de hete lucht, die door middel van het conductie-
effect een dieptewerking teweeg brengt.
De hetelucht grill is vooral geschikt voor het bakken van
braadstukken (rood en wit vlees) en gevogelte.
Plaats het rek op de 2° verdieping voor het bakken van vlees
en de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van
druipend vet en sappen.
De oven niet voorverwarmen.
: Heteluchtfunctie
Alleen het cirkelvormige verwarmingselement wordt
geactiveerd en de ventilator gaat werken zodat er een
“zachte” warmte ontstaat die geschikt is voor het bakken
van weinig vloeibaar gebak zoals zandgebak, jamtaart en
zoute koekjes. Het beste kunt u de 2de stand in de oven
gebruiken. Altijd eerst de oven voorverwarmen.
Het bijgeleverde braadspit kan worden gebruikt zowel met
de functie "grill" als met de functie "gratineren".
De ovendeur moet dicht worden gehouden. Bovendien ra-
den wij aan de etenswaren in te laden als de oven nog koud
is om te vermijden dat u zich brandt bij het plaatsen van het
spit.
Plaats de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen
van druipend vet en sappen, en het spit op de 3° verdieping
(voor het plaatsen van het spit zie volgende paragraaf).
Gedurende gebruik van de "grill" en "gratineren"
kunnen de aanraakbare delen van de oven heet
worden: houd kleine kinderen op een afstand.
:"automatische reiniging door middel van fast clean"
Dit is het reinigingsproces van de oven.
Voor informatie betreffende de automatische reiniging door
middel van fast clean zie pagina 32.
NL
31
Onderhoud
Binnenkant van de oven
Reinig de oven na ieder gebruik, vooral na het braden van
vlees. Let erop dat eventueel aangekoekte etensresten,
die gedurende het koken zijn overgekookt of gespetterd,
zich niet ophopen, hetgeen bij een volgend gebruik van de
oven opnieuw 'gekookt' zouden worden met het gevolg:
verbranding en het ontstaan van walmen en
brandlucht.
Buitenkant van de oven
Reinig email en roestvrijstalen onderdelen met een spons
en sopje, daarna goed afspoelen en zorgvuldig drogen;
gebruik nooit schuurmiddelen of oplosmiddelen aangezien
deze schade kunnen aanrichten.
Roestvrij staal
Afspoelen en zorgvuldig drogen met een zachte doek
Gebruik een speciaal (maar niet schurend) product voor
hardnekkige vlekken.
Gebruik van aluminium folie
Bedek de bodem van de oven niet met aluminium folie
(denkend dat u zo het schoonmaken van de bodem kunt
vermijden). Het aluminium, in direct contact met het
email, loopt het risico te smelten en zodoende de bo-
dem voorgoed te beschadigen.
Reinigen van braadspit en andere accessoires
Het braadspit kan geheel uit elkaar worden genomen dankzij
de 2 vleugelschroeven. De verschillende onderdelen van
het braadspit worden tegelijk met alle andere accessoires
(bakplaat, rek) gewassen in de gootsteen met een spons
en sop, of in de vaatwasser.
Demonteren van de deur
Voor het reinigen van de ruimte onder de onderkant van de
deur bestaat de mogelijkheid op gemakkelijke wijze de deur
te verwijderen; u gaat als volgt te werk:
• open de deur en laat hem in horizontale positie liggen;
• til de hendeltjes die zich op de scharnieren bevinden op
en draai ze;
• sluit de deur weer helemaal;
• pak de deur aan de zijkanten beet en trek hem van zijn
plaats.
Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze.
FO / FD 98 P
132
FC 98 P
123
Vervangen ovenlamp
• Sluit allereerst de stroom af door de stekker uit het
stopcontact te trekken of met de schakelaar die de oven
aan het net verbindt.
• verwijder het glazen schermpje met gebruik van een
plat smal voorwerp (schroevendraaier, handvat van le-
peltje enz.).
• schroef het lampje los en vervang het met een lampje
met dezelfde kenmerken:
- spanning 230/240 V
- stroomsterkte 15 W
- fitting E 14
• Breng het glazen plaatje weer aan en let erop dat de
afsluiting op zijn plaats zit.
Glasplaat
Afdichting
Lamp
Ovenruimte
NL
32
Automatische reiniging door middel van fast clean
Veiligheidssystemen
Als de functie fast cleanwordt geactiveerd bereikt de tempe-
ratuur in de oven de 500 ° C die nodig zijn voor het
carboniseren van aangekoekt vuil, op de wijze die hieronder
is aangegeven.
Gezien de hoge temperatuur die wordt bereikt is de oven
voorzien van enkele veiligheidssystemen :
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de
temperatuur erg hoog oploopt, teneinde ieder risico
van zich branden te vermijden;
De verwarmingselementen worden niet meer elek-
trisch gevoed, om te voorkomen dat zich een sto-
ring zou kunnen voordoen.
N.B.:
Het is mogelijk dat u door het glas van de ovendeur enkele
vonken ziet die gedurende het carboniseren van het vuil in
contact komen met de weerstanden: dit is een plotselinge
verbranding, hetgeen een absoluut normaal verschijnsel
is dat geen enkel gevaar met zich mee brengt.
Enige nuttige wenken voordat het
automatisch reinigen begint
1- Probeer met een vochtige spons de meest hardnekkige
aangekoekte etensresten te elimineren Gebruik absoluut
geen schoonmaakmiddelen of welk product ook maar dat
wordt aangeraden voor het schoonmaken van ovens .
2- Verwijder alle accessoires uit de oven, aangezien deze
niet tegen zulke hoge temperaturen zijn bestand. Boven-
dien zouden sommige accessoires de automatische reini-
ging in de weg kunnen staan door het verhinderen van de
circulatie van de hete lucht op alle wanden. De accessoires
kunnen gewoon worden afgewassen (ook in de vaatwas-
ser) .
3- Laat geen keukendoeken op het handvat hangen.
Belangrijk: gedurende de automatische reiniging
kunnen de oppervlakken heet worden. Houd kleine
kinderen op een afstand.
Kleine storingen die zich kunnen voordoen
MAAKT U ZICH NIET ONGERUST ALS ..
Het kan voorkomen dat zich storingen voordoen, meestal veroorzaakt door verkeerde handelingen of door het verkeerd
beoordelen van een verschijnsel.
Als gedurende het koken in de oven rook ontstaat:
Controleer dat u de juiste functie heeft gekozen voor het soort koken dat u wenst, dat u de juiste accessoires heeft
gekozen en dat het gerecht op de aangeraden verdieping is geplaatst.
Controleer ook de temperatuur die u heeft gekozen, die eventueel te hoog zou kunnen zijn voor het soort koken dat u
wenst.
Kijk of de oven vuil is en maak hem eventueel schoon. Er kunnen etensresten aan het email gekleefd zitten die door het
carboniseren rook en engszins zure lucht veroorzaken.
De vetspatten of druipsel op de hete oppervlakken kunnen het ontstaan van rook veroorzaken.
Hoe activeer ik het reinigen?
Sluit de deur.
Draai knop B op FAST CLEAN
Het automatisch reinigen neemt ongeveer 90 minuten,
maar u kunt de tijdsduur regelen (60 - 90 - 120 minuten) naar
gelang hoe vuil de oven is.
Druk voor het activeren op knop 4.
U kunt, zoals voor de functies van de kooktijd, de 'fast clean'
programmeren met een uitgestelde start.
De ovendeur wordt automatisch geblokkeerd zodra
de 'fast clean' functie wordt gestart.
Het controlelampje met het symbool van de sleutel
knippert gedurende het blokkeren van de deur en het
aftellen van de tijdsduur van het programma begint. Het
controlelampje houdt op met knipperen zodra de deur
definitief geblokkeerd is.
Zolang de temperatuur in de oven nog niet 125° heeft
bereikt kunt u de ovendeur nog deblokkeren door knop 3
voor 3 seconden ingedrukt te houden. De deblokkering
heeft onmiddelijk plaats.
Als u vergeet na deze handeling de deur weer te blokkeren,
wordt hij automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur
in de oven 325° heeft bereikt.
Wat gebeurt er aan het einde van de fast clean?
De programmering laat een geluidssignaal horen,
en op de display verschijnt de boodschap END.
Druk op knop 4 voor het onderbreken van het geluidssignaal;
de boodschap verdwijnt en het controlelampje met het
symbool van de sleutel begint te knipperen.
De ovendeur kan pas weer worden geopend als de
temperatuur van de oven gedaald is tot een acceptabel
niveau.
U kunt nu wat witte poeder op de bodem van de oven zien
liggen zowel als op de wanden van de oven; verwijder dit
met een vochtige spons als de oven volkomen is afgekoeld.
Als u wilt profiteren van de overgebleven warmte om weer
iets te gaan koken, dan kan de poeder blijven liggen zonder
dat dit enig gevaar voor de te koken etenswaren oplevert.
NL
33
De accessoires
De oven is voorzien van vele kookmogelijkheden waarvoor
een zeker aantal door ons gekozen accessoires nodig zijn.
Deze accessoires kunnen in de verschillende groeven op
de verschillende verdiepingen in de oven geplaatst worden,
om zodoende de juiste hoogte te kiezen naar gelang het
soort koken dat u wilt doen.
Niveau nr
Niveau nr
Niveau nr
Niveau nr
Niveau nr
5
4
3
2
1
Draagrichels
De bak/lekplaat
Deze wordt gebruikt:
als opzetvlak voor ovenschotels op een enkel niveau
en voor "au bain marie" koken.
als plaat voor etenswaren (koekjes enz.).,
als bak voor opvangen van vet en sappen van het
koken, gecombineerd met het grote rek.
Wij raden af de bakplaat op de 4° of 5° verdieping te gebrui-
ken.
Het grote rek
Dit wordt altijd gebruikt in combinatie met de lekplaat eraan
vastgehaakt.
Op de 2° verdieping fungeert hij als vleesrek, met de
lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van vet
en sappen.
Op de hoogste verdieping (naar gelang de dikte van
het vlees) voor vlees aan het spit, met de lekplaat op de
verdieping voor het opvangen van vet en sappen.
Op de hoogste verdieping voor koken op meer ni-
veaus.
Vermijd vlees rechtstreeks op de bakplaat te plaatsen
bij het bakken onder de "gratineren"; de grote hitte van
bovenaf stimuleert het lekken van vet en sappen, die
dan verbranden of op de zijwanden spatten met het
gevolg dat rook ontstaat.
HET BRAADSPIT
Vleugelmoer
Spitpen
Handvat van de spitpen
Vork
Steun van
het draaispit
Dankzij dit accessoire word het vlees langzaam gaar ge-
bakken terwijl het steeds ronddraait, zodat er een perfect
gebruinde buitenkant ontstaat. Het braadspit bestaat uit:
Een steun, geplaatst op de 3° verdieping van de
groeven, maakt het mogelijk dat het spit achterin de
oven in de as van de motor gestoken kan worden,
achter de geperforeerde wand;
Een spies, waarop stukken vlees worden geregen,
die aan beide uiteinden steunt op twee verschuifbare
vorken die ieder aan de staaf zijn bevestigd met een
vleugelschroef.
Belangrijk: Let op gedurende het installeren van het braad-
spit dat het spit op de juiste wijze in de as van de motor
wordt gestoken.
Belangrijk:
- steek het spit precies in het midden van het stuk vlees dat
u wilt braden;
- plaats het vlees dat u wilt braden op gelijke afstand van de
uiteinden van het spit.
een uittrekbaar handvat van isolerend materiaal,
dat aan de voorkant van het spit wordt geschroefd,
maakt het mogelijk om:
- de beschikbare lengte op het spit te verlengen voor
het braden van grote braadstukken;
- te vermijden dat u zich brandt als u het vlees na de
kooktijd uit de oven haalt.
Draai het handvat goed vast voor het uit de oven halen
van het spit (gedurende het braden moet het handvat eraf
geschroefd zijn).
Timer van het braadspit
De ARISTON ovens zijn voorzien van een timer voor het
braadspit. Aan het einde van de kooktijd gaat de motor door
met het ronddraaien van het spit en hij staat pas stil als de
temperatuur voldoende is gezakt zodat er geen kans is dat
het vlees aan een kant verbrandt.
Als het braden klaar is laat u de keuzeknop van de functies
staan op het soort koken waar hij mee bezig was en brengt
u de temperatuurknop terug op minimum.
NL
34
ENKELE VOORBEELDEN VAN BEREIDINGEN OP EEN NIVEAU
Gerechten Bereidingswijze Temperatuur Tijd Niveau Opmerkingen
Voorverwar-
men
Brood (1kg)
Multikoken 210°C 30-35' 2 Op geëmailleerde braadslee Ja
Individueel
bladerdeeggebak
Multikoken 200°C
20-25'
volgens dikte
2 Op geëmailleerde braadslee Ja
Pizza (brooddeeg)
Pizza 240°C 10-15' 1 Op geëmailleerde braadslee Ja
Quiche lorraine
kruimeldeeg)
Pizza 220°C 30' 1
Bakvorm 20 cm Op
geëmailleerde braadslee
Ja
Kaassoufflé
Multikoken 200°C 30-40' 2
Bakvorm Op geëmailleerde
braadslee
Ja
Boerenpâté
Traditionele 180°C 50-60' 2
Au bain-marie in geëmailleerde
braadslee (start met warm
water)
Ja
Lamsbout
Gratineren 210°C
1 uur voor
1,5-2 kg
2-1* Vlees op rooster Nee
Gegratineerde
aardappels
Gratineren 200°C
40-45'
volgens dikte
2
Plat Op geëmailleerde
braadslee
Ja
Vis
Traditionele
Gratineren
Grill
200°C
240°C
250°C
Volgens het type en de
dikte van de vis
2
2-1*
2-1*
Filets + vloeistof,
geëmailleerde braadslee
Hele vis op rooster
Gegrilde vis op rooster
Ja
Kip
Gratineren
Grill braadspit
210°C
250°C
1 uur voor
1,2-1,5 kg
2-1*
3-1*
Vlees op rooster
Braadspit deur dicht
Nee
Runderrollade
Gratineren 210°C
Variabel volgens de
gewenste gaarheid
2-1* Vlees op rooster Nee
Varkensrollade
Gratineren 210°C 1 uur voor 1kg 2-1* Vlees op rooster Nee
Kalfsrollade
Gratineren 210°C 1 uur voor 1kg 2-1* Vlees op rooster Nee
Gevulde tomaten
Multikoken 200°C 20-25' 2
Schotel op geëmailleerde
braadslee
Ja
Diepvriesschotels
Fast cooking
Volgens de
aanwijzingen op
de verpakking
Volgens de aanwijzingen
op de verpakking
2
Schotel op geëmailleerde
braadslee
Nee
Lasagne
Fast cooking 200°C volgens dikte 2
Schotel op geëmailleerde
braadslee
Nee
Moussaka
Fast cooking 200°C volgens dikte 2
Schotel op geëmailleerde
braadslee
Nee
Brioche
Gebak 160°C 35-45' 2
Aluminium bakvorm op
geëmailleerde braadslee
Ja
Cake
Gebak 160°C 60' 2
Aluminium bakvorm op
geëmailleerde braadslee
Ja
Soesjes
Gebak 200°C 20-25' 2
Kleins soesjes zonder suiker
op geëmailleerde braadslee
Ja
Crème caramel
Traditionele 180°C 30' 2
Individuele ovenschaaltjes au
bain-marie, start met warm
water
Ja
Biscuitgebak
Gebak 190°C 30' 2
Aluminium bakvorm op
geëmailleerde braadslee
Ja
Makarons
Gebak 180°C
15-20'
volgens dikte
2 Op geëmailleerde braadslee Ja
Wit schuimgebak
Gebak 70-80°C
3 uur
volgens dikte
2
Drogen voor klein
schuimgebak
Ja
Goudkleurig
schuimgebak
Gebak 110°C
2 uur
volgens dikte
2
Drogen voor klein
schuimgebak
Ja
Appels uit de oven
Multikoken 210°C
20-25'
volgens dikte
2
Schotel op geëmailleerde
braadslee
Ja
Feuilleté koekjes
Geback 190°C 10-15' 2 Op geëmailleerde braadslee Ja
Appeltaart
Pizza 220°C 30' 1
Bakvorm op geëmailleerde
braadslee
Ja
Zandgebak
Heteluchtfunctie 190°C 10-15' 2 Aluminium vorm op rek Ja
Jamtaart
Heteluchtfunctie 190°C 15-25' 2 Aluminium vorm op rek Ja
Zoute koekjes
Heteluchtfunctie 190°C 10-15' 2 Aluminium vorm op rek Ja
X - Y* in de kolom niveau
X = rooster of draaispit op niveau X
Y = geëmailleerde braadslee op niveau Y om vet en braadsappen op te vangen
Let op! het rooster wordt altijd gebruikt met de holle kant omlaag gericht
NL
35
Veiligheid is een goede gewoonte
Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik
thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd wor-
den.
De instructies gelden alleen voor de landen van
destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaan-
wijzing voorkomen en op het registratieplaatje.
De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegaran-
deerd als het van een volgens de geldende veiligheid-
snormen aangelegde aarding is voorzien.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinde-
ren op een afstand.
Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen
niet in contact komen met:
- het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen;
- de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers
enz.);
- het apparaat gedurende en direct n gebruik van de
oven of grill, vanwege de hitte;
- het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderde-
len onschadelijk gemaakt worden).
De volgende handelingen moeten vermeden wor-
den:
- het apparaat met natte handen aanraken;
- het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om
de stekker uit te trekken;
- verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren;
- ventilatie-openingen verstoppen;
- de elektrische draden van kleine keukenapparaten op
warme delen van het apparaat laten liggen;
- blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon);
- de oven gebruiken als opbergplaats;
- het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven;
- het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbel-
stekkers;
- zelf installeren of repareren zonder de hulp van een
erkende installateur.
Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur
te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabri-
kant);
- als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functio-
neert;
- voor het vervangen van het stopcontact, als de stek-
ker niet past.
Het is noodzakelijk zich tot de technische service
van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen:
- als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt;
- als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet
worden;
- eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel.
Houdt u zich aan het volgende:
- alleen koken, en geen ander gebruik van het appa-
raat;
- na uitpakken controleren op schade;
- de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en
voordat u tot onderhoud overgaat;
- als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uit-
schakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwe-
zig);
- gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van ge-
rechten;
- pak het handvat van de deur altijd in het midden aan,
aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een
eventuele luchtstroom;
- controleer altijd dat de knoppen in de positie ""/"o"
staan als het fornuis niet gebruikt wordt.
- als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan
de stroom af en snijd de voedingskabel door.
de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele
schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
NL
36
INSTALLATIE
Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de
fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Installeren inbouwovens
Voor een goede werking van het apparaat moet het meu-
bel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u
de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen
onder de aanrecht (N.B.: Installatie voor aangifte
energieverbruik) of stapelbouw.
595 mm.
595 mm.
20/28 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
20/23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
595 mm.
595 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
575-585 mm.
558 mm.
595 mm.
45 mm.
min.
45 mm.
min.
20/28 mm.
20/23 mm.
De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd
worden voor het luchten Het is het beste als de oven op
twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende
steunplaat aanwezig is moet deze van een opening wor-
den voorzien van minstens 45 x 560 mm.
De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hitte-
bestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes
met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een tempera-
tuur van 100 °C.
Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische pa-
nelen na het installeren niet aanraakbaar zijn.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn be-
vestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder ge-
reedschap te gebruiken.
Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de
oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de
dikte van de wand van het kastje:
20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot ver-
wijderd worden (afb. A);
18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fa-
briek is voorbereid (afb. B);
16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C).
Fig. A Fig. B
Afb. A Afb. B
Fig. C
Afb. C
Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u
de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven
in de 4 gaten in de zijrand.
NL
37
D
A
B
D
D
16
16
16
16
C
C
C
E
E
Aansluiting
Controleer allereerst of de gegevens van uw elektrische
net (nummer fasen, spanning, maximum stroomsterkte)
corresponderen met de kenmerken van het Ariston
apparaat dat moet worden aangesloten.
De Ariston ovens kunnen worden aangesloten aan de
volgende soorten elektrische installaties:
De oven kan door middel van een contactdoos aan het
elektrische net worden aangesloten.
Moet u zich wenden tot de tabel hierboven om de minimum
doorsnede van de draden en de instelling van de protectie-
organen in verhouding tot het type aansluiting te
controleren.
Als de aansluiting wordt uitgevoerd door middel van een
contactdoos, dan moet een veelpolige schakelaar met een
afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm
worden aangebracht boven de aansluiting van het appa-
raat.
Gebruik een voedingskabel die lang genoeg is, zodat de
oven verschoven kan worden voor eventueel onderhoud
(gebruik uitsluitend draden van het type HAR - H 05 -
RRF met een stekker die voldoet aan de plaatselijk gel-
dende voorschriften).
Het stopcontact moet bereikbaar zijn.
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u enige handeling
gaat verrichten, inclusief het vervangen van het
ovenlampje.
Gebruik van het apparaat als het niet geaard is, is hoogst
gevaarlijk.
Elektrische aansluiting
Elektrische aansluitingen
Spanning
Frequentie
Zekering
Doorsnede
FR-AT-BE-DE-GP-ES-IE-IL-IS-IT--
DK-LU-RE-FI-GB-GR-PT-SE-MA--
NZ-NL
230 V-1+N ~ 50 Hz
CY-MT-AU-NZ-KW
240 V-1+N ~ 50 Hz
16 A
1,5 mm²
FR-BE-NO
230 V-2 ~ 50 Hz
16 A
1,5 mm²
Apparaat voldoet aan de EC voorschriften:
DBT 73/23 EEC gemodificeerd door de richtlijn 93/68/EEC
CEM 89/336/EEC gemodificeerd door de richtlijnen 92/
31/EEC en 93/68/EEC
Afmetingen van de oven:
Breedte 43,5 cm
Diepte 40,0 cm
Hoogte 32,0 cm
Inhoud van de oven: 56 liters
Voltage en frequentie van de stroomverzorging:
230V~50Hz : 2800 W
240V~50Hz : 3050 W
Energy Label
Richtlijn 2002/40/EG over energieetikettering van
elektrische ovens. Norm EN 50304.
Energieverbruik (Gebaseerd op normbelasting) :
Conventioneel
Geforceerde luchtconvectie
Belangrijk: Als de aansluiting van het apparaat aan de kabel
is uitgevoerd moeten alle schroeven van het klemmenbord
worden aangeschroefd.
Bevestigen van de oven aan het kastje (enkel modellen
FC...)
1. Plaats de montageplaatjes "A" op de ovensteun "B".
2. Plaats de hoekstukken "C" op de montageplaatjes "A".
Let op dat als de dikte van de wand van het omringende
kastje:
16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
nummer 16 naar u toe is gericht ;
18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht;
20 mm is: monteer het hoekstuk niet.
3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op
de rand van de wand van het kastje met de schroeven
"D".
4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en
plastic sluitringen "E".
LN
L1L2
NL
38
Vernietiging van oude electrische apparaten
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat
oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude
apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de
negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met
een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet
worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging
van hun oude apparaat.

Documenttranscriptie

Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Dank u. Van dichtbij gezien C 250 200 150 A 100 40 PI ZZA H B D 12 6 13 C G 9 10 F C 250 200 150 14 100 40 PI ZZA 8 7 1 A. B. C. D. F. G. H. Bedieningspaneel Keuzeknop kookfuncties Knop temperatuur/kooktijd Elektronische programmering Lekplaat of bakplaat Ovenrek Geleider lekplaat en ovenrek 2 5 11 3 4 1. Instelling einde kooktijd / klok / datum 2. Instelling kooktijd/timer/blokkering bedieningspaneel 3. Instelling taal 4. Start kooktijd/Stop kooktijd/ ovenlicht/helderheid display 5. Beschrijving functie 6. Nummer functie 7. Kooktijd 8. Einde kooktijd 9. Schaalverdeling temperatuur 10.Energie-niveau voor grill-functies 11.Tijd of temperatuur / Percentage energie 12.Elektrische elementen ingeschakeld 13.Klokwijzer 14.Indicatie geprogrammeerde kooktijd 27 NL Het Gebruik in huis zijn. Voor het blokkeren drukt u voor enkele seconden op knop 2: op de display verschijnt het woord "LOCKED". Door weer enige seconden op de knop “2” te drukken stelt u de knoppen weer in werking: op de display verschijnt het woord "UNLOCKED". De “7 Cuochi” oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van de traditionele oven (“statisch”) met die van de moderne heteluchtoven (“geventileerd”). Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren van koken. U kiest de verschillende functies met behulp van de keuzeknop “B” op het bedieningspaneel. Ovenlicht Wanneer u maar wilt, inclusief voorverwarming en kooktijd, is het mogelijk het licht aan of uit te doen met knop 4. Als de oven wordt uitgeschakeld gaat het licht automatisch uit 10 minuten na de laatste handeling die op het bedieningspaneel is uitgevoerd. Het gelijk zetten van de klok Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk als de oven uit is. Bij aansluiting aan het net of na een periode zonder stroomvoorziening knippert de display op 12:00 of op de laatst gememoriseerde tijd. Voor het instellen van de juiste datum houdt u knop 1 ingedrukt: op de display verschijnt het woord “JAAR”. Draai de knop “C” voor het instellen van het jaar en druk vervolgens op de knop 1 voor de maand en draai nogmaals met de knop «C». Druk opnieuw op de knop 1 en stel met de knop «C» de dag in. Druk op de knop 1 voor het memoriseren van de ingestelde datum. Ventilator Teneinde de temperatuur van de buitenkant van het aparaat te reduceren is het apparaat voorzien van een verkoelende ventilator. Gedurende het koken is de ventilator altijd aan en u kunt een luchtstroom voelen die tussen het voorpaneel en de ovendeur uit komt. . Teneinde de temperatuur in de oven zo snel mogelijk te laten stijgen is gedurende het voorverwarmen de snelheid van de ontluchting ongeveer de helft van wat hij is gedurende de kooktijd. Indien de oven onder een kookplaat is ingebouwd kan de afkoelende ventilator automatisch in werking treden om de elektronische onderdelen te beschermen, ook al is de oven uit. N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator aan totdat de oven voldoende is afgekoeld. Timer De timer werkt alleen als de oven uit is. Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een willekeurige knop te drukken. Voor het instellen van de timer drukt u op de knop 2, en vervolgens met behulp van de knop „C“. Druk op knop 4 voor het starten van de timer. Op ieder moment waarop de timer functioneert is het mogelijk: • de tijdsduur te veranderen met knop “ C”; • het aftellen van de tijd stop te zetten door voor ongeveer 3 seconden op knop 4 te drukken of door de knop „B“ tegen de klok in te draaien; • Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens 3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf “In/ uitschakelen bedieningspaneel”). Gebruik oven Draai de knop „B“ met de klok mee voor het kiezen uit de kookfuncties of uit de vooringestelde recepten (zie Ariston kookboekje) . Voor iedere functie geeft de display aan: • de naam van de functie (of van het recept); • het nummer van de functie (of van het recept); • de vooringestelde temperatuur; • de warmtebronnen; Als de aangeraden temperatuur niet is wat u zelf wenst, dan kunt u hem veranderen met de knop „C“. Bij iedere kookfunctie hoort ook een aangeraden kooktijd, die u kunt regelen, van een minuut tot 10 uren, door op de knop 2 te drukken en vervolgens de knop “C” te draaien totaan de gewenste tijdsduur. Het is mogelijk de tijdsduur bij te stellen zolang de lopende tekst nog niet verdwenen is. Vergeet niet dat de ingestelde tijd niet de tijd van voorverwarmen inhoudt. Instellen taal Voor het starten van de kooktijd drukt u op de knop 4 voor begin kooktijd. Met uitzondering van de functies "Fast cooking" en "Grill" begint de oven op dit punt de voorverwarmingsfase; gedurende deze fase is het nog altijd mogelijk: • de temperatuur te veranderen met behulp van knop "C"; • De kooktijd te veranderen door op knop 2 te drukken en vervolgens aan de knop "C" te draaien; ; • Het bedieningspaneel in/uit te schakelen door minstens 3 seconden de knop 2 in te drukken (zie paragraaf "In/uitschakelen bedieningspaneel"); • Het koken te onderbreken en de oven uit te schakelen door de knop "B" tegen de klok in te draaien. Eventueel bijstellen van de tijd kan worden uitgevoerd door op knop 1 te drukken en de klok te verzetten met de knop “C” hetgeen mogelijk is zolang de lopende tekst nog niet geheel is verdwenen. Het instellen van de datum Met het apparaat uit drukt u voor enkele seconden op de knop 3: op de display ziet u in volgorde de verschillende talen verschijnen die beschikbaar zijn. Druk weer op “3” voor het instellen van de gewenste taal. Instellen verlichting display Met het apparaat uitgeschakeld houdt u knop 4 ingedrukt: op de display verschijnt het woord “HELDERHEID”. Draai de knop “C” met of tegen de klok in voor het versterken/ verzwakken van de verlichting van de display. Na enkele seconden is de oven weer klaar voor instructies. N.B.:het voorverwarmen wordt automatisch door het apparaat zelf gestart en de kooktijd wordt ingesteld op basis van de temperatuur die u heeft ingesteld . Op de display ziet u hoe lang het duurt voordat de kooktijd ingaat. Uit/inschakelen bedieningspaneel Hiermee kunt u de functies van de knoppen buiten werking te stellen. Dit is handig als er kleine kinderen NL 28 Als de ingestelde temperatuur is bereikt begint de kooktijd, en u kunt gedurende de kooktijd nog altijd: • de temperatuur veranderen met behulp van knop "C"; Als de verhoging meer is dan 25 °C, dan gaat de oven terug naar de voorverwarming; • de kooktijd veranderen door op de knop 2 te drukken en vervolgens de knop "C" te draaien; • Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens 3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf "In/uitschakelen bedieningspaneel"); • Het koken onderbreken en de oven uitschakelen door de knop "B" tegen de klok in te draaien. Beschrijving functies De functies worden gekozen met de knop "B". Aan het einde van de kooktijd ziet u op de display het woord "END-PRONTO" en hoort u een geluidssignaal dat na 1 minuut ophoudt of na het indrukken van een toets of na het draaien van een van de twee knoppen. : "Traditionele" Dit is het meest traditionele kooksysteem, ideaal voor het koken van één enkel gerecht . Twee weerstanden (een die u kunt zien aan de bovenkant en de andere niet zichtbaar onder de bodem van de oven) functioneren gelijktijdig . De lucht wordt door deze weerstanden verwarmd en verplaatst zich in de oven volgens het natuurlijke verschijnsel waarbij warme lucht (lichter) zich omhoog beweegt. Dit wordt natuurlijke convectie genoemd . Dit soort koken is vooral aangewezen voor langzaam koken in gietijzeren pannen met deksel (backenhof, pens enz.) of voor "au bain Marie" (crème caramel, pâté, enz.). Wij raden aan de bakplaat op de 2° verdieping te plaatsen. Altijd de oven eerst voorverwarmen . Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur, vervolgens de ovendeur te openen en het vertrek te luchten. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. : "Geback" Alleen het ronde verwarmingselement aan de onderkant gaat aan en de ventilator treedt in werking zodat een "delicate" warmte ontstaat die uitstekend is voor het bereiden van gebak zoals b.v. brioches, chocoladetaart, plumcake, koekjes, meringue enz. Plaats de bakplaat op de 2° verdieping. Altijd de oven eerst voorverwarmen. Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker wordt hierop attent gemaakt door een boodschap van het soort: • "F nn" (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is het noodzakelijk de installateur erbij te roepen aangezien de oven niet functioneert; • "W nn" (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is het beter de installateur erbij te halen aangezien de oven, hoewel hij nog functioneert, een storing vertoont. : "Fast cooking" Het aansteken van alle verwarmingselementen en het actieveren van de ventilator garanderen een gelijkmatige verspreiding van de warmte in de oven. Deze functie wordt vooral aangeraden voor het snel koken (geen voorverwarmen vereist) en voor reeds gekookte gerechten (diepvriesproducten, voorgekookte etenswaren). Wij raden aan de bakplaat op de 2° verdieping te plaatsen. : "Multikoken" Het aansteken van alle verwarmingselementen en het activeren van de ventilator garandeert een gelijkmatige verspreiding van de warmte in de oven. Dit soort koken is geschikt voor het gelijktijdig op meer dan een verdieping koken . In dit geval worden de smaak en geur van de gerechten niet veranderd ook al zijn de gerechten geheel verschillend van elkaar. Wel moeten de gerechten dezelfde temperatuur nodig hebben (de verschillende schotels worden naar gelang ze gaar gekookt zijn uit de oven gehaald). Voor het koken op twee verdiepingen raden wij aan de bakplaat op de 1° verdieping te plaatsen en het rek op de 3° verdieping. Altijd de oven eerst voorverwarmen. : "Pizza" De verwarmingselementen (benedenste en ronde) treden in werking zodat de oven snel verwarmd wordt Voor het prepareren van pizza's en jamtaarten heeft deze functies voordelen, aangezien er meer warmte van beneden komt zodat het deeg op de juiste wijze wordt gaar gebakken. De ventilator zorgt ervoor dat de bovenkant van het gerecht voldoende bruin wordt gebakken, hetgeen het gerecht smakelijker maakt . Wij raden aan de bakplaat op de 1° verdieping te plaatsen. Altijd eerst de oven voorverwarmen. 29 NL : "Grill" In deze functie wordt alleen het bovenste verwarmingselement ingeschakeld: de grill, heet geworden, straalt infrarode stralen uit die te vergelijken zijn met de stralen van de zon. De functie van de grill is niet het verwarmen van de oven, maar vooral het gerecht rechtstreeks bloot stellen aan deze stralingen. De deur wordt dicht gehouden tijdens het bakken onder de grill en liefst zonder voorverwarmen van de oven Met de temperatuurknop kunt u de hitte die wordt uitgestraald regelen. Wij raden aan de bakplaat op de 1° verdieping te plaatsen voor het opvangen van lekkend vet en sappen, en het rek op een hogere verdieping die u kiest naar gelang de dikte van het vlees dat u gaat bakken. : Heteluchtfunctie Alleen het cirkelvormige verwarmingselement wordt geactiveerd en de ventilator gaat werken zodat er een “zachte” warmte ontstaat die geschikt is voor het bakken van weinig vloeibaar gebak zoals zandgebak, jamtaart en zoute koekjes. Het beste kunt u de 2de stand in de oven gebruiken. Altijd eerst de oven voorverwarmen. Het bijgeleverde braadspit kan worden gebruikt zowel met de functie "grill" als met de functie "gratineren". De ovendeur moet dicht worden gehouden. Bovendien raden wij aan de etenswaren in te laden als de oven nog koud is om te vermijden dat u zich brandt bij het plaatsen van het spit. Plaats de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van druipend vet en sappen, en het spit op de 3° verdieping (voor het plaatsen van het spit zie volgende paragraaf). : "Gratineren" Alleen het bovenste verwarmingselement treedt in werking met het uitstralen van infrarode stralen. Het circuleren van hete lucht dat door de ventilator in de oven wordt gestimuleerd garandeert een gelijkmatige verspreiding van de temperatuur zodat de gerechten gelijktijdig worden blootgesteld aan de werking: • van de infrarode stralen, die het bakken van de bovenkant van de etenswaren geranderen, • van de hete lucht, die door middel van het conductieeffect een dieptewerking teweeg brengt. De hetelucht grill is vooral geschikt voor het bakken van braadstukken (rood en wit vlees) en gevogelte. Plaats het rek op de 2° verdieping voor het bakken van vlees en de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van druipend vet en sappen. De oven niet voorverwarmen. Gedurende gebruik van de "grill" en "gratineren" kunnen de aanraakbare delen van de oven heet worden: houd kleine kinderen op een afstand. :"automatische reiniging door middel van fast clean" Dit is het reinigingsproces van de oven. Voor informatie betreffende de automatische reiniging door middel van fast clean zie pagina 32. Geprogrammeerd koken Voor het programmeren van het koken volgt u de volgende handelingen: • Stel het kookprogramma in met de knop "B" en de temperatuur met de knop "C". • Stel de kooktijd in door op knop 2 te drukken. Op de display ziet u de aangeraden kooktijd, die u kunt veranderen door aan knop "C" te draaien. Denk eraan dat de ingestelde tijd niet de nodige voorverwarmingstijd meerekent. • Stel met knop 1 het einde van de kooktijd in. U ziet het uur van het einde van de kooktijd, verkregen door de ingestelde kooktijd plus de voorverwarming, automatisch berekend door de oven op basis van de ingestelde functie, opgeteld bij de juiste tijd van nu. Draai de knop "C" totdat u op de display het uur ziet waarop u wilt dat het gerecht klaar is. NL • Als het programmeren is ingesteld vertoont de display het uur van het begin van de voorverwarming (waar aanwezig) en dat van het einde van de kooktijd; dit laatste kan nog veranderd worden totdat de naam van de functie en de ingestelde temperatuur weer verschijnen. Indien u een vergissing heeft gemaakt kan dit gecorrigeerd worden door de hierboven beschreven handelingen te herhalen. Druk op de knop "4" voor het in werking stellen van de programmering. Voor het veranderen van de instelling moet u de knop 4 voor ongeveer 3 seconden ingedrukt houden en dan de hierboven beschreven handelingen uitvoeren. Het ongedaan maken van een reeds ingesteld programma Voor het ongedaan maken van een ingestelde programmering draait u de knop "B" tegen de klok in totdat de display "OFF" vertoont. 30 Onderhoud Binnenkant van de oven Reinig de oven na ieder gebruik, vooral na het braden van vlees. Let erop dat eventueel aangekoekte etensresten, die gedurende het koken zijn overgekookt of gespetterd, zich niet ophopen, hetgeen bij een volgend gebruik van de oven opnieuw 'gekookt' zouden worden met het gevolg: verbranding en het ontstaan van walmen en brandlucht. FC 98 P 1 Buitenkant van de oven Reinig email en roestvrijstalen onderdelen met een spons en sopje, daarna goed afspoelen en zorgvuldig drogen; gebruik nooit schuurmiddelen of oplosmiddelen aangezien deze schade kunnen aanrichten. 2 3 Vervangen ovenlamp • Sluit allereerst de stroom af door de stekker uit het stopcontact te trekken of met de schakelaar die de oven aan het net verbindt. • verwijder het glazen schermpje met gebruik van een plat smal voorwerp (schroevendraaier, handvat van lepeltje enz.). • schroef het lampje los en vervang het met een lampje met dezelfde kenmerken: - spanning 230/240 V - stroomsterkte 15 W - fitting E 14 • Breng het glazen plaatje weer aan en let erop dat de afsluiting op zijn plaats zit. Roestvrij staal Afspoelen en zorgvuldig drogen met een zachte doek Gebruik een speciaal (maar niet schurend) product voor hardnekkige vlekken. Gebruik van aluminium folie Bedek de bodem van de oven niet met aluminium folie (denkend dat u zo het schoonmaken van de bodem kunt vermijden). Het aluminium, in direct contact met het email, loopt het risico te smelten en zodoende de bodem voorgoed te beschadigen. Reinigen van braadspit en andere accessoires Het braadspit kan geheel uit elkaar worden genomen dankzij de 2 vleugelschroeven. De verschillende onderdelen van het braadspit worden tegelijk met alle andere accessoires (bakplaat, rek) gewassen in de gootsteen met een spons en sop, of in de vaatwasser. Demonteren van de deur Voor het reinigen van de ruimte onder de onderkant van de deur bestaat de mogelijkheid op gemakkelijke wijze de deur te verwijderen; u gaat als volgt te werk: • open de deur en laat hem in horizontale positie liggen; • til de hendeltjes die zich op de scharnieren bevinden op en draai ze; • sluit de deur weer helemaal; • pak de deur aan de zijkanten beet en trek hem van zijn plaats. Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze. Ovenruimte Lamp Afdichting FO / FD 98 P 1 2 3 Glasplaat 31 NL Automatische reiniging door middel van fast clean Veiligheidssystemen Hoe activeer ik het reinigen? Als de functie fast cleanwordt geactiveerd bereikt de temperatuur in de oven de 500 ° C die nodig zijn voor het carboniseren van aangekoekt vuil, op de wijze die hieronder is aangegeven. Gezien de hoge temperatuur die wordt bereikt is de oven voorzien van enkele veiligheidssystemen : • de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur erg hoog oploopt, teneinde ieder risico van zich branden te vermijden; • De verwarmingselementen worden niet meer elektrisch gevoed, om te voorkomen dat zich een storing zou kunnen voordoen. • Sluit de deur. • Draai knop B op FAST CLEAN • Het automatisch reinigen neemt ongeveer 90 minuten, maar u kunt de tijdsduur regelen (60 - 90 - 120 minuten) naar gelang hoe vuil de oven is. • Druk voor het activeren op knop 4. U kunt, zoals voor de functies van de kooktijd, de 'fast clean' programmeren met een uitgestelde start. ⇒ De ovendeur wordt automatisch geblokkeerd zodra de 'fast clean' functie wordt gestart. ⇒ Het controlelampje met het symbool van de sleutel knippert gedurende het blokkeren van de deur en het aftellen van de tijdsduur van het programma begint. Het controlelampje houdt op met knipperen zodra de deur definitief geblokkeerd is. N.B.: Het is mogelijk dat u door het glas van de ovendeur enkele vonken ziet die gedurende het carboniseren van het vuil in contact komen met de weerstanden: dit is een plotselinge verbranding, hetgeen een absoluut normaal verschijnsel is dat geen enkel gevaar met zich mee brengt. Zolang de temperatuur in de oven nog niet 125° heeft bereikt kunt u de ovendeur nog deblokkeren door knop 3 voor 3 seconden ingedrukt te houden. De deblokkering heeft onmiddelijk plaats. Als u vergeet na deze handeling de deur weer te blokkeren, wordt hij automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur in de oven 325° heeft bereikt. Enige nuttige wenken voordat het automatisch reinigen begint 1- Probeer met een vochtige spons de meest hardnekkige aangekoekte etensresten te elimineren Gebruik absoluut geen schoonmaakmiddelen of welk product ook maar dat wordt aangeraden voor het schoonmaken van ovens . 2- Verwijder alle accessoires uit de oven, aangezien deze niet tegen zulke hoge temperaturen zijn bestand. Bovendien zouden sommige accessoires de automatische reiniging in de weg kunnen staan door het verhinderen van de circulatie van de hete lucht op alle wanden. De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (ook in de vaatwasser) . 3- Laat geen keukendoeken op het handvat hangen. Wat gebeurt er aan het einde van de fast clean? • De programmering laat een geluidssignaal horen, • en op de display verschijnt de boodschap END. Druk op knop 4 voor het onderbreken van het geluidssignaal; de boodschap verdwijnt en het controlelampje met het symbool van de sleutel begint te knipperen. De ovendeur kan pas weer worden geopend als de temperatuur van de oven gedaald is tot een acceptabel niveau. U kunt nu wat witte poeder op de bodem van de oven zien liggen zowel als op de wanden van de oven; verwijder dit met een vochtige spons als de oven volkomen is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de overgebleven warmte om weer iets te gaan koken, dan kan de poeder blijven liggen zonder dat dit enig gevaar voor de te koken etenswaren oplevert. Belangrijk: gedurende de automatische reiniging kunnen de oppervlakken heet worden. Houd kleine kinderen op een afstand. Kleine storingen die zich kunnen voordoen MAAKT U ZICH NIET ONGERUST ALS .. Het kan voorkomen dat zich storingen voordoen, meestal veroorzaakt door verkeerde handelingen of door het verkeerd beoordelen van een verschijnsel. Als gedurende het koken in de oven rook ontstaat: • Controleer dat u de juiste functie heeft gekozen voor het soort koken dat u wenst, dat u de juiste accessoires heeft gekozen en dat het gerecht op de aangeraden verdieping is geplaatst. • Controleer ook de temperatuur die u heeft gekozen, die eventueel te hoog zou kunnen zijn voor het soort koken dat u wenst. • Kijk of de oven vuil is en maak hem eventueel schoon. Er kunnen etensresten aan het email gekleefd zitten die door het carboniseren rook en engszins zure lucht veroorzaken. • De vetspatten of druipsel op de hete oppervlakken kunnen het ontstaan van rook veroorzaken. NL 32 De accessoires De oven is voorzien van vele kookmogelijkheden waarvoor een zeker aantal door ons gekozen accessoires nodig zijn. Deze accessoires kunnen in de verschillende groeven op de verschillende verdiepingen in de oven geplaatst worden, om zodoende de juiste hoogte te kiezen naar gelang het soort koken dat u wilt doen. HET BRAADSPIT Vleugelmoer Steun van het draaispit Spitpen Vork Niveau nr 5 Niveau nr 4 Niveau nr 3 Handvat van de spitpen Niveau nr 2 Niveau nr 1 Dankzij dit accessoire word het vlees langzaam gaar gebakken terwijl het steeds ronddraait, zodat er een perfect gebruinde buitenkant ontstaat. Het braadspit bestaat uit: • Een steun, geplaatst op de 3° verdieping van de groeven, maakt het mogelijk dat het spit achterin de oven in de as van de motor gestoken kan worden, achter de geperforeerde wand; • Een spies, waarop stukken vlees worden geregen, die aan beide uiteinden steunt op twee verschuifbare vorken die ieder aan de staaf zijn bevestigd met een vleugelschroef. Draagrichels De bak/lekplaat Deze wordt gebruikt: • als opzetvlak voor ovenschotels op een enkel niveau en voor "au bain marie" koken. • als plaat voor etenswaren (koekjes enz.)., • als bak voor opvangen van vet en sappen van het koken, gecombineerd met het grote rek. Wij raden af de bakplaat op de 4° of 5° verdieping te gebruiken. Belangrijk: Let op gedurende het installeren van het braadspit dat het spit op de juiste wijze in de as van de motor wordt gestoken. Belangrijk: - steek het spit precies in het midden van het stuk vlees dat u wilt braden; - plaats het vlees dat u wilt braden op gelijke afstand van de uiteinden van het spit. • een uittrekbaar handvat van isolerend materiaal, dat aan de voorkant van het spit wordt geschroefd, maakt het mogelijk om: - de beschikbare lengte op het spit te verlengen voor het braden van grote braadstukken; - te vermijden dat u zich brandt als u het vlees na de kooktijd uit de oven haalt. Draai het handvat goed vast voor het uit de oven halen van het spit (gedurende het braden moet het handvat eraf geschroefd zijn). Het grote rek Dit wordt altijd gebruikt in combinatie met de lekplaat eraan vastgehaakt. • Op de 2° verdieping fungeert hij als vleesrek, met de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van vet en sappen. • Op de hoogste verdieping (naar gelang de dikte van het vlees) voor vlees aan het spit, met de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van vet en sappen. • Op de hoogste verdieping voor koken op meer niveaus. Vermijd vlees rechtstreeks op de bakplaat te plaatsen bij het bakken onder de "gratineren"; de grote hitte van bovenaf stimuleert het lekken van vet en sappen, die dan verbranden of op de zijwanden spatten met het gevolg dat rook ontstaat. Timer van het braadspit De ARISTON ovens zijn voorzien van een timer voor het braadspit. Aan het einde van de kooktijd gaat de motor door met het ronddraaien van het spit en hij staat pas stil als de temperatuur voldoende is gezakt zodat er geen kans is dat het vlees aan een kant verbrandt. Als het braden klaar is laat u de keuzeknop van de functies staan op het soort koken waar hij mee bezig was en brengt u de temperatuurknop terug op minimum. 33 NL ENKELE VOORBEELDEN VAN BEREIDINGEN OP EEN NIVEAU Gerechten Bereidingswijze Temperatuur Tijd Niveau Opmerkingen Voorverwarmen Brood (1kg) Multikoken 210° C 30-35' 2 Op geëmailleerde braadslee Ja Individueel bladerdeeggebak Multikoken 200° C 20-25' volgens dikte 2 Op geëmailleerde braadslee Ja Pizza (brooddeeg) Pizza 240° C 10-15' 1 Op geëmailleerde braadslee Ja Quiche lorraine kruimeldeeg) Pizza 220° C 30' 1 Bakvorm 20 cm Op geëmailleerde braadslee Ja Kaassoufflé Multikoken 200° C 30-40' 2 Bakvorm Op geëmailleerde braadslee Ja Boerenpâté Traditionele 180° C 50-60' 2 Au bain-marie in geëmailleerde braadslee (start met warm water) Ja Lamsbout Gratineren 210° C 1 uur voor 1,5-2 kg 2-1* Vlees op rooster Nee Gegratineerde aardappels Gratineren 200° C 40-45' volgens dikte 2 Plat Op geëmailleerde braadslee Ja Vis Traditionele Gratineren Grill 200° C 240° C 250° C Volgens het type en de dikte van de vis 2 2-1* 2-1* Filets + vloeistof, geëmailleerde braadslee Hele vis op rooster Gegrilde vis op rooster Ja Kip Gratineren Grill braadspit 210° C 250° C 1 uur voor 1,2-1,5 kg 2-1* 3-1* Vlees op rooster Braadspit deur dicht Nee Runderrollade Gratineren 210° C Variabel volgens de gewenste gaarheid 2-1* Vlees op rooster Nee Varkensrollade Gratineren 210° C 1 uur voor 1kg 2-1* Vlees op rooster Nee Kalfsrollade Gratineren 210° C 1 uur voor 1kg 2-1* Vlees op rooster Nee Gevulde tomaten Multikoken 200° C 20-25' 2 Schotel op geëmailleerde braadslee Ja Diepvriesschotels Fast cooking Volgens de aanwijzingen op de verpakking Volgens de aanwijzingen op de verpakking 2 Schotel op geëmailleerde braadslee Nee Lasagne Fast cooking 200° C volgens dikte 2 Schotel op geëmailleerde braadslee Nee Moussaka Fast cooking 200° C volgens dikte 2 Schotel op geëmailleerde braadslee Nee Brioche Gebak 160° C 35-45' 2 Aluminium bakvorm op geëmailleerde braadslee Ja Cake Gebak 160° C 60' 2 Aluminium bakvorm op geëmailleerde braadslee Ja Soesjes Gebak 200° C 20-25' 2 Kleins soesjes zonder suiker op geëmailleerde braadslee Ja Crème caramel Traditionele 180° C 30' 2 Individuele ovenschaaltjes au bain-marie, start met warm water Ja Biscuitgebak Gebak 190° C 30' 2 Aluminium bakvorm op geëmailleerde braadslee Ja Makarons Gebak 180° C 15-20' volgens dikte 2 Op geëmailleerde braadslee Ja Wit schuimgebak Gebak 70-80°C 3 uur volgens dikte 2 Drogen voor klein schuimgebak Ja Goudkleurig schuimgebak Gebak 110° C 2 uur volgens dikte 2 Drogen voor klein schuimgebak Ja Appels uit de oven Multikoken 210° C 20-25' volgens dikte 2 Schotel op geëmailleerde braadslee Ja Feuilleté koekjes Geback 190° C 10-15' 2 Op geëmailleerde braadslee Ja Appeltaart Pizza 220° C 30' 1 Bakvorm op geëmailleerde braadslee Ja Zandgebak Heteluchtfunctie 190° C 10-15' 2 Aluminium vorm op rek Ja Jamtaart Heteluchtfunctie 190° C 15-25' 2 Aluminium vorm op rek Ja Zoute koekjes Heteluchtfunctie 190° C 10-15' 2 Aluminium vorm op rek Ja X - Y* in de kolom niveau X = rooster of draaispit op niveau X Y = geëmailleerde braadslee op niveau Y om vet en braadsappen op te vangen Let op! het rooster wordt altijd gebruikt met de holle kant omlaag gericht NL 34 Veiligheid is een goede gewoonte Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat: • Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center • Vereis altijd originele onderdelen • Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden. • De instructies gelden alleen voor de landen van destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaanwijzing voorkomen en op het registratieplaatje. • De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als het van een volgens de geldende veiligheidsnormen aangelegde aarding is voorzien. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen niet in contact komen met: - het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen; - de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.); - het apparaat gedurende en direct n gebruik van de oven of grill, vanwege de hitte; - het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderdelen onschadelijk gemaakt worden). Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur te wenden in de volgende gevallen: - het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabrikant); - als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functioneert; - voor het vervangen van het stopcontact, als de stekker niet past. Het is noodzakelijk zich tot de technische service van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen: - als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt; - als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet worden; - eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel. Houdt u zich aan het volgende: - alleen koken, en geen ander gebruik van het apparaat; - na uitpakken controleren op schade; - de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en voordat u tot onderhoud overgaat; - als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uitschakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwezig); - gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van gerechten; - pak het handvat van de deur altijd in het midden aan, aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een eventuele luchtstroom; - controleer altijd dat de knoppen in de positie "•"/"o" staan als het fornuis niet gebruikt wordt. - als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan de stroom af en snijd de voedingskabel door. • de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik. De volgende handelingen moeten vermeden worden: - het apparaat met natte handen aanraken; - het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent; - aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om de stekker uit te trekken; - verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren; - ventilatie-openingen verstoppen; - de elektrische draden van kleine keukenapparaten op warme delen van het apparaat laten liggen; - blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon); - de oven gebruiken als opbergplaats; - het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven; - het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbelstekkers; - zelf installeren of repareren zonder de hulp van een erkende installateur. 35 NL INSTALLATIE De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een temperatuur van 100 ° C. Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische panelen na het installeren niet aanraakbaar zijn. Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de dikte van de wand van het kastje: • 20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot verwijderd worden (afb. A); • 18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fabriek is voorbereid (afb. B); • 16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C). Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. m. 558 593 mm. 45 m mm . 5 mm. 567 mm. 595 mm. 20/23 mm. Installeren inbouwovens Voor een goede werking van het apparaat moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen onder de aanrecht (N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik) of stapelbouw. 595 . mm 545 . mm Fig. A . 28 20/ mm 45 Afb. A 595 Fig. C Afb. C Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand. . mm 545 . mm . 28 20/ mm De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd worden voor het luchten Het is het beste als de oven op twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende steunplaat aanwezig is moet deze van een opening worden voorzien van minstens 45 x 560 mm. NL Afb. B . mm . n mi 5 mm. . 595 mm. mm 575-585 mm. 558 567 mm. 595 mm. 20/23 mm. m. 45 m . min Fig. B 36 Bevestigen van de oven aan het kastje (enkel modellen FC...) 1. Plaats de montageplaatjes "A" op de ovensteun "B". 2. Plaats de hoekstukken "C" op de montageplaatjes "A". Let op dat als de dikte van de wand van het omringende kastje: • 16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het nummer 16 naar u toe is gericht ; • 18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht; • 20 mm is: monteer het hoekstuk niet. 3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op de rand van de wand van het kastje met de schroeven "D". 4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en plastic sluitringen "E". D 16 C 16 A D C E 16 16 D C E B Elektrische aansluiting Aansluiting Controleer allereerst of de gegevens van uw elektrische net (nummer fasen, spanning, maximum stroomsterkte) corresponderen met de kenmerken van het Ariston apparaat dat moet worden aangesloten. Belangrijk: Als de aansluiting van het apparaat aan de kabel is uitgevoerd moeten alle schroeven van het klemmenbord worden aangeschroefd. De Ariston ovens kunnen worden aangesloten aan de volgende soorten elektrische installaties: Elektrische aansluitingen Spanning Frequentie Zekering Doorsnede FR-AT-BE-DE-GP-ES-IE-IL-IS-IT-DK-LU-RE-FI-GB-GR-PT-SE-MA-NZ-NL N L 230 V-1+N ~ 50 Hz 16 A 1,5 mm² CY-MT-AU-NZ-KW 240 V-1+N ~ 50 Hz Apparaat voldoet aan de EC voorschriften: DBT 73/23 EEC gemodificeerd door de richtlijn 93/68/EEC CEM 89/336/EEC gemodificeerd door de richtlijnen 92/ 31/EEC en 93/68/EEC FR-BE-NO L2 L1 230 V-2 ~ 50 Hz 16 A 1,5 mm² De oven kan door middel van een contactdoos aan het elektrische net worden aangesloten. Moet u zich wenden tot de tabel hierboven om de minimum doorsnede van de draden en de instelling van de protectieorganen in verhouding tot het type aansluiting te controleren. Als de aansluiting wordt uitgevoerd door middel van een contactdoos, dan moet een veelpolige schakelaar met een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm worden aangebracht boven de aansluiting van het apparaat. Gebruik een voedingskabel die lang genoeg is, zodat de oven verschoven kan worden voor eventueel onderhoud (gebruik uitsluitend draden van het type HAR - H 05 RRF met een stekker die voldoet aan de plaatselijk geldende voorschriften). Het stopcontact moet bereikbaar zijn. Afmetingen van de oven: Breedte Diepte Hoogte 43,5 cm 40,0 cm 32,0 cm Inhoud van de oven: 56 liters Voltage en frequentie van de stroomverzorging: 230V~50Hz : 2800 W 240V~50Hz : 3050 W Energy Label Richtlijn 2002/40/EG over energieetikettering van elektrische ovens. Norm EN 50304. Energieverbruik (Gebaseerd op normbelasting) : Conventioneel Sluit altijd eerst de stroom af voordat u enige handeling gaat verrichten, inclusief het vervangen van het ovenlampje. Geforceerde luchtconvectie Gebruik van het apparaat als het niet geaard is, is hoogst gevaarlijk. 37 NL Vernietiging van oude electrische apparaten De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. NL 38
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

Ariston FC 98 P.1 IX de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor