Hotpoint FO 88 C.1 IX de handleiding

Categorie
Ovens
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

40
Kookboek
Ariston heeft voor u een praktisch kookboekje verzorgd dat makkelijk te raadplegen is; u zult weer meer plezier in
koken krijgen.
U vindt in dit boekje vele nuttige raadgevingen voor het experimenteren met nieuwe gerechten zonder problemen te
ondervinden; dankzij de praktische interactieve display die ieder moment van het functioneren van de oven aangeeft,
gebeurt het koken van uw recepten volkomen automatisch en dus perfect.
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te
leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig
te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de
veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
Dank u.
Van dichtbij gezien
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop kookfuncties
C. Knop temperatuur / kooktijd
D. Elektronische programmeerknop
F. Lekplaat of bakplaat
G. Ovenrek
H. Geleider lekplaat en ovenrek
1. Instelling einde kooktijd/klok/datum
2. Instelling kooktijd/timer/blokkering bedienings-
paneel
3. Instelling taal
4. Start kooktijd/Stop kooktijd/ ovenlicht/ verlichting
display
5. Beschrijving functie
6. Nummer functie
7. Kooktijd
8. Einde kooktijd
9. Schaalverdeling temperatuur
10.Energie-niveau functies grill
11.Tijd of temperatuur/Percentage energie
12.Elektrische elementen ingeschakeld
13.Klokwijzer
14.Indicatie geprogrammeerde kooktijd
B
C
D
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
G
A
F
H
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
2
6
1013 912
111
8
14
7
435
41
Het Gebruik
De “7 Cuochi” oven verenigt in één enkel apparaat de
voordelen van de traditionele oven (“statisch”) met die van
de moderne heteluchtoven (“geventileerd”).
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende ma-
nieren van koken. U kiest de verschillende functies met
behulp van de keuzeknop “B” op het bedieningspaneel.
Het gelijk zetten van de klok
Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk als de oven
uit is.
Bij aansluiting aan het net of na een periode zonder
stroomvoorziening knippert de display op 12:00 of op de
laatst gememoriseerde tijd.
Eventueel bijstellen van de tijd kan worden uitgevoerd door
op knop 1 te drukken en de klok te verzetten met de knop
C hetgeen mogelijk is zolang de lopende tekst nog niet
geheel is verdwenen.
Het instellen van de datum
Voor het veranderen van de datum drukt u op de toets 1
totdat het woord JAAR op de display verschijnt. Draai
de knop C” voor het instellen van het jaar en druk vervol-
gens op de knop 1 voor de maand en draai nogmaals met
de knop C”. Druk opnieuw op de knop 1 en stel met de
knop “C” de dag in. Druk op de knop 1 voor het memori-
seren van de ingestelde datum.
Timer
De timer werkt alleen als de oven uit is.
Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de
oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als
de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een wille-
keurige knop te drukken.
Voor het instellen van de timer drukt u op de knop 2, en
vervolgens met behulp van de knop “C”.
Druk op knop 4 voor het starten van de timer.
Op ieder moment waarop de timer functioneert is het
mogelijk:
de tijdsduur te veranderen met knop C”;
het aftellen van de tijd stop te zetten door voor onge-
veer 3 seconden op knop 4 te drukken of door de knop
“B” tegen de klok in te draaien;
het in/uitschakelen van de blokkering van het
bedieningspaneel door minstens 3 seconden op de
knop 2 te drukken (zie paragraaf “Blokkeren/
deblokkeren bedieningspaneel”);
Instellen taal
Met het apparaat uit drukt u voor enkele seconden op de
knop 3: op de display ziet u in volgorde de verschillende
talen verschijnen die beschikbaar zijn. Druk weer op 3
voor het instellen van de gewenste taal.
Instellen verlichting display
Met het apparaat uit drukt u op de knop 4 totdat op de
display het woord “VERLICHTING verschijnt.
Draai de knop C met of tegen de klok in voor het verster-
ken/verzwakken van de verlichting van de display. Na en-
kele seconden is de oven weer klaar voor instructies.
Uit/inschakelen bedieningspaneel
Hiermee kunt u de functies van de knoppen buiten wer-
king te stellen. Dit is handig als er kleine kinderen in huis
zijn. Voor het activeren van de blokkering drukt u voor en-
kele seconden op de knop 2 totdat op de display het
woord “LOCKED” verschijnt. Door weer enige seconden
op de knop “2” te drukken stelt u de knoppen weer in wer-
king totdat op de display het woord UNLOCKED ver-
schijnt.
Ovenlicht
Met de oven uit kunt u het licht aansteken of uitdoen
door op knop 4 te drukken. Het gaat automatisch uit
bij het starten van het koken. Maar u kunt het
aansteken door opnieuw op knop 4 te drukken. Als
de oven is uitgeschakeld gaat het licht 10 minuten na
het laatst uitgevoerde commando op het
bedieningspaneel automatisch uit.
Ventilator
Teneinde de temperatuur van de buitenkant van het
aparaat te reduceren is het apparaat voorzien van een
verkoelende ventilator. Gedurende het koken is de venti-
lator altijd aan en u kunt een luchtstroom voelen die tus-
sen het voorpaneel en de ovendeur uit komt.
Indien de oven onder een kookplaat is ingebouwd kan de
afkoelende ventilator automatisch in werking treden om
de elektronische onderdelen te beschermen, ook al is de
oven uit.
N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator
aan totdat de oven voldoende is afgekoeld.
Gebruik oven
Draai de knop B met de klok mee voor het kiezen uit de
7 kookfuncties of uit de vooringestelde recepten (zie
Ariston kookboekje) .
Voor iedere functie geeft de display aan:
de naam van de functie (of van het recept);
het nummer van de functie (of van het recept);
de vooringestelde temperatuur;
de warmtebronnen;
Als de aangeraden temperatuur niet is wat u zelf wenst,
dan kunt u hem veranderen met de knop “C”.
Bij iedere kookfunctie hoort ook een aangeraden kook-
tijd, die u kunt regelen, van een minuut tot 10 uren, door
op de knop 2 te drukken en vervolgens de knop C” te
draaien totaan de gewenste tijdsduur. Het is mogelijk de
tijdsduur bij te stellen zolang de lopende tekst nog niet
verdwenen is.
De ingestelde tijd bevat niet de tijd van voorverwarmen.
Voor het starten van de kooktijd drukt u op de knop 4
voor begin kooktijd.
Met uitzondering van de functies “Fast cooking en “Grill
begint de oven op dit punt de voorverwarmingsfase; ge-
durende deze fase is het nog altijd mogelijk:
de temperatuur te veranderen met behulp van knop
C”;
De kooktijd te veranderen door op knop 2 te drukken
en vervolgens aan de knop C te draaien; ;
Het bedieningspaneel in/uit te schakelen door minstens
3 seconden de knop 2 in te drukken (zie paragraaf
“In/uitschakelen bedieningspaneel”);
Het koken te onderbreken en de oven uit te schakelen
door de knop B tegen de klok in te draaien.
42
N.B.:het voorverwarmen wordt automatisch door het ap-
paraat zelf gestart en de kooktijd wordt ingesteld op basis
van de temperatuur die u heeft ingesteld . Op de display
ziet u hoe lang het duurt voordat de kooktijd ingaat.
Als de ingestelde temperatuur is bereikt begint de kook-
tijd, en u kunt gedurende de kooktijd nog altijd:
de temperatuur veranderen met behulp van knop “C”;
Als de verhoging meer is dan 25 °C, dan gaat de oven
terug naar de voorverwarming;
de kooktijd veranderen door op de knop 2 te drukken
en vervolgens de knop C te draaien;
Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens
3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf
“In/uitschakelen bedieningspaneel”);
Het koken onderbreken en de oven uitschakelen door
de knop “B” tegen de klok in te draaien.
Aan het einde van de kooktijd ziet u op de display het
woord “END-PRONTO” en hoort u een geluidssignaal dat
na 1 minuut ophoudt of na het indrukken van een toets of
na het draaien van een van de twee knoppen.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch
systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker
wordt hierop attent gemaakt door een boodschap van het
soort:
“F nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het noodzakelijk de installateur erbij te roepen aange-
zien de oven niet functioneert;
“W nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het beter de installateur erbij te halen aangezien de
oven, hoewel hij nog functioneert, een storing vertoont.
Beschrijving functies
De functies worden gekozen met de knop B”.
Traditionele oven
f
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen boven en onder worden
gebruikt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte
van boven- en benedenaf. Dit is de klassieke ouderwetse
oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van
temperatuurverspreiding en energiebesparing. De tradi-
tionele oven blijft onovertroffen voor het koken van oven-
schotels, waarvan de verschillende ingrediënten een ge-
heel vormen zoals b.v.: kool met varkensvlees, stokvis-
schotel, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten
verkrijgt u bij het koken van gerechten die gebaseerd zijn
op varkensvlees of kalfsvlees zoals: stoofschotels, gou-
lash, wild, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Het is ook het beste systeem
voor het bakken van taarten en koekjes, gestoofde vruch-
ten en voor het koken in speciaal voor de oven geschikte
bakken. U gebruikt bij het koken in de traditionele oven
slechts één rek aangezien op meerdere rekken koken de
juiste verspreiding van de warmte enigszins verhindert.
Bij gebruik van meerdere rekken kunt u de hoeveelheid
warmte tussen de bovenste stand en de onderste stand
tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of onderwarmte
vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Gebak-oven
g
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Het achterste verwarmingselement gaat aan en de venti-
lator gaat werken zodat een uniforme en delicate warmte
gegarandeerd is.
Deze funtie wordt aangeraden voor het bakken van fijne
desserts en vooral voor gebak dat moet rijzen en som-
mige “mignon” taartjes gelijktijdig op 3 ovenstanden. En-
kele voorbeelden: beignets, zoete koekjes en kaaskoekjes,
bladerdeeg, opgerolde koekjes, gegratineerde groenten-
schijfjes, enz…
“Fast cooking” oven
h
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken zodat een uniforme en constante
warmte is gegarandeerd.
Deze functie is vooral aangewezen voor het vlug koken
(zonder voorverwarming) van b.v. diepvriesproducten,
voorgekookte gerechten en eventuele “eigen gerechten”.
De “Fast cooking” resultaten zijn het beste als slechts één
rek wordt gebruikt (het 2° van beneden af), zie tabel “Prak-
tische raadgevingen voor het koken”.
Multikoken
i
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken. De warmte is constant en gelijk-
matig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerech-
ten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook ver-
schillende gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden
gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken
volgens de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op
meerdere niveaus koken”.
Deze functie is vooral aangewezen voor gerechten die
gegratineerd moeten worden of die vrij lang koken nodig
hebben, zoals: lasagna, macaronischotel, kip met geroos-
terde aanrdappelen enz…
Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken aange-
zien de verspreiding van de temperatuur het mogelijk
maakt lagere temperaturen te gebruiken, hetgeen maakt
43
dat minder vleessappen verloren gaan zodat het braad-
stuk mals blijft en minder aan gewicht verliest. De oven is
vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij
slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn
zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijven. Van
de groenten zijn zeer geschikt voor stoven: savoyekool,
wortels, zucchini, aubergine, paprika, tomaten enz...
Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die moeten rij-
zen. .
U kunt de heteluchtoven ook gebruiken voor het snel ont-
dooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van
80°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C gebruiken.
Pizza oven
j
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken.
De pizza oven is vooral geschikt voor gerechten die een
hoge temperatuur nodig hebben, b.v. pizza en grote braad-
stukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer
niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de
kooktijd onderling van plaats verwisseld worden.
Grill
k
Positie thermostaatknop “C”: 50%, 75%, 100%.
Het middelste bovenelement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
Houd de ovendeur half open.
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
N.B.: door aan de knop “C te draaien ziet u op de display
3 verschillende energiepercentages die respectievelijk het
minimum niveau (50%), midden niveau (75%) en maxi-
mum miveau (100%) aangeven.
Au Gratin
l
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 200°C.
Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de venti-
lator.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo verme-
den en de warmte dringt gemakkelijker door naar de bin-
nenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vlees-
pennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Houd gedurende het koken met de “Au Gratin” de
ovendeur dicht.
Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Heteluchtfunctie
g
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 210°C.
Alleen het cirkelvormige verwarmingselement wordt
geactiveerd en de ventilator gaat werken zodat er een
“zachte” warmte ontstaat die geschikt is voor het bakken
van weinig vloeibaar gebak zoals zandgebak, jamtaart en
zoute koekjes. Het beste kunt u de 2de stand in de oven
gebruiken. Altijd eerst de oven voorverwarmen.
Systeem tegen aanbranden (slechts op enkele
modellen aanwezig)
Bij gebruik van het braadspit moet u weten dat de oven is
voorzien van een speciaal systeem dat de etenswaren
ook aan het einde van de kooktijd nog laat draaien: dit
vermijd dat de thermische inertie van de oven op een of
andere wijze de kwaliteit van de net gekookte etenswaren
negatief zou kunnen beinvloeden.
Aan het einde van de ingestelde tijdsduurs kunt u met
een druk op een willekeurige toets het geluidssignaal
afzetten zowel als het draaien van het spit.
Voor het beëindigen van deze fase “einde-kooktijd” kunt u
ook de knop B tegen de klok in draaien totdat op de
display het woord OFF verschijnt of wachten tot de oven
is afgekoeld.
44
Geprogrammeerd koken
Voor het programmeren van het koken volgt u de volgende
handelingen:
Stel het kookprogramma in met de knop B en de tem-
peratuur met de knop C”.
Stel de kooktijd in door op knop 2 te drukken. Op de
display ziet u de aangeraden kooktijd, die u kunt ver-
anderen door aan knop C” te draaien. Denk eraan dat
de ingestelde tijd niet de nodige voorverwarmingstijd
meerekent.
Stel met knop 1 het einde van de kooktijd in. U ziet het
uur van het einde van de kooktijd, verkregen door de
ingestelde kooktijd plus de voorverwarming, automa-
tisch berekend door de oven op basis van de inge-
stelde functie, opgeteld bij de juiste tijd van nu. Draai
de knop C” totdat u op de display het uur ziet waarop
u wilt dat het gerecht klaar is.
Als het programmeren is ingesteld vertoont de display
het uur van het begin van de voorverwarming (waar
aanwezig) en dat van het einde van de kooktijd; dit
laatste kan nog veranderd worden totdat de naam van
de functie en de ingestelde temperatuur weer verschij-
nen. Indien u een vergissing heeft gemaakt kan dit
gecorrigeerd worden door de hierboven beschreven
handelingen te herhalen.
Druk op de knop “4 voor het in werking stellen van de
programmering.
Voor het veranderen van de instelling moet u de knop
4 voor ongeveer 3 seconden ingedrukt houden en dan
de hierboven beschreven handelingen uitvoeren.
Het ongedaan maken van een reeds ingesteld pro-
gramma
Voor het ongedaan maken van een ingestelde program-
mering draait u de knop B” tegen de klok in totdat de
display “OFF” vertoont.
45
Onderhoud
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling over-
gaat.
Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het ap-
paraat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als
volgt:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met
een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen
of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorza-
ken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Ge-
bruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die
normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af.
de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven
nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje,
dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte
doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of
de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker
enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als
het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een spe-
ciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg
de aanwijzingen op de verpakking hiervan.
als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich
condenswater vormen. Droog af met een zachte doek.
de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed
functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin
deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien
nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schu-
ren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet
u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas
weer als dit gerepareerd is.
bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium fo-
lie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht
als het email kan beschadigen.
reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende
producten en sponzen, en droog hem met een zachte
doek.
Het verwijderen van de ovendeur
Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga
als volgt te werk:
open de deur helemaal;
trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren;
pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar
niet helemaal dicht;
trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing.
Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de schake-
laar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker
uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje
dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken:
- Spanning 230/240 V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
123
132
46
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijk-
heden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de
beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het
fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende
aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoon-
lijke ervaringen worden uitgebreid.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek
kunt u het beste de functie “gebak oven” g gebruiken,
die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te
koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de
tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func-
tie
i “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende
raadgevingen:
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee
van de drie middelste posities, de laagste van bene-
den af en de hoogste positie van de oven worden recht-
streeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer
kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroor-
zaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van
beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het ge-
recht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v.
een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander
gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping
en het andere gerecht op de 4°.i;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven
heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en tem-
peraturen nodig, stel dan een gemiddelde tempera-
tuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare ge-
recht op de 4de positie en haal het gerecht dat de min-
ste tijd nodig heeft het eerste uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill
op de bovenste positie.
Gebruik van de functie “Fast cooking”
Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte”
producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare ge-
rechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen
in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
De grill
De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor
het bakken onder de grill.
Gebruik de functie k “grill”, met de ovendeur half open,
plaats het gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4°
stand van beneden af.
Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van
druipend vet op de 1° verdieping.
Zet bij deze functie de thermostaat op maximum. U kunt
natuurlijk ook lagere temperaturen instellen door het re-
gelen van de thermostaatknop.
Voor maximum efficientie bij het grillen raden wij aan na
het starten van de kooktijd ongeveer 2 minuten te wachten
voordat u het gerecht inlaadt.
N.B.: Teneinde u te helpen met het controleren van de
kooktijd laat de oven iedere 3 minuten een geluidssignaal
horen. Dit kan nuttig zijn b.v. als u in de oven brood aan
het roosteren bent.
Bij de modellen die zijn voorzien van braadspit kunt u bij
de “grillk functie de bijgeleverde braadspit-set
gebruiken. Houd in dit geval de ovendeur dicht, plaats het
spit op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat
op de 1° verdieping.
De functie lGratineren , altijd met de ovendeur dicht,
is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt ver-
spreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de on-
derkant gaar wordt.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op
het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zo-
als b.v. een macaronischotel.
Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2°
of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de
lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° ver-
dieping van beneden af.
Belangrijk: houd bij het koken “Gratineren” de oven-
deur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belang-
rijke energiebesparing (ongeveer 10%).
Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op
200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Na-
tuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door de
thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u
met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de
bijgeleverde lekplaat op de laagste stand.
Desserts
Bij het bakken van taarten en cakes moet de oven altijd
warm zijn voordat u ze erin zet. Open de ovendeur niet
gedurende het bakken om inzakken te vermijden . In het
algemeen:
47
Pizza
Gebruik voor het bakken van een goede pizza de functie
j “pizza-oven”.
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het
ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u geen crocante pizza.
Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het
bakken.
Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro
stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege
de kooktijd erbij de doen.
Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan
2) kunt u het beste de ovenfunctiei Multikoken ge-
bruiken aangezien de functie j pizza-oven de 1°
stand van benedenaf meer zou verwarmen.
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van
180 °C tot 200 °C.
Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere
temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen.
Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk
vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en
zet er de lekplaat onder.
Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de
oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of
spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaat-
sen dat het zich boven in de oven bevindt.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
48
Gekozen instelling Gerecht Gewicht
(Kg)
Positie
ovenrek van
benedenaf
gerekend
Voorverwarmi-
ngstijd (min.)
Instelling
thermos-
taat
Kooktijd
(min.)
1 Traditionele
f
Eend
Braadstuk
Varkensvlees
Koekjes (kruimeldeeg)
Jamtaart
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Gebak
g
Jamtaart
Vruchtentaart
Plum-cake
Pan di spagna
Gevulde flensjes (op 2 rek)
Kleine gebakjes (op 2
rekken)
Kaaskoekjes (op 2 rekken)
Beignets (op 3 rekken)
Biscuits (op 3 rekken)
Merengue (op 3 rekken)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
3 Fast cooking
h
Diepvries
Pizza
Courgettes en garnalen in
deeg
Spinazie-quiche
Panzerotti
Lasagna
Kip-snacks
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
Max
200
220
200
200
220
15-18
25
30-35
20-25
35
15-20
Voorgekookte gerechten
Kippenvleugels
0.4 2 - 200 20-25
Verse etenswaren
Koekjes (kruimeldeeg)
Plum-cake
Kaaskoekjes
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Multikoken
i
Pizza (op 2 rekken)
Lasagna
Lamsvlees
Kip + aardappels
Makreel
Plum-cake
Beignets (op 2 rekken)
Koekjes (op 2 rekken)
Pan di spagna (op 1 rek)
Pan di spagna (op 2
rekken)
Quiche
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
12
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
j
Pizza
Braadstuk
Kip
0.5
1
1
3
2
2/3
10
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Grill
k
Tong en inktvis
Calamari- en
garnalenspiesjes
Inktvis
Kabeljauwfilet
Groenten onder de grill
Kalfsbiefstuk
Worstjes
Hamburgers
Makreel
Toast
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4-6
4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
7 Gratineren
l
Gegrilleerde kip
Inktvis
1.5
1.5
2
2
12
12
200
200
55-60
30-35
8 Heteluchtfunctie
g
Zandgebak
Jamtaart
Zoute koekjes
0.5
0.5
0.5
2
2
2
10
10
10
190
190
190
10-15
15-25
10-15
NB:
de kooktijden zijn indicatief en kunnen verschillen naar gelang uw persoonlijke smaak. Bij het bakken onder
de grill of gratineren moet de lekplaat altijd op de 1° stand van benedenaf worden geplaatst.
49
Veiligheid is een goede gewoonte
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen,
zo vermijd u schade aan personen en aan de oven
zelf.
Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik
thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden.
De instructies gelden alleen voor de landen van
destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaan-
wijzing voorkomen en op het registratieplaatje.
De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegaran-
deerd als het van een volgens de geldende veiligheid-
snormen aangelegde aarding is voorzien.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinde-
ren op een afstand.
Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen
niet in contact komen met:
- het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen;
- de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers
enz.);
- het apparaat gedurende en direct n gebruik van de
oven of grill, vanwege de hitte;
- het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderde-
len onschadelijk gemaakt worden).
De volgende handelingen moeten vermeden
worden:
- het apparaat met natte handen aanraken;
- het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om
de stekker uit te trekken;
- verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren;
- ventilatie-openingen verstoppen;
- de elektrische draden van kleine keukenapparaten op
warme delen van het apparaat laten liggen;
- blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon);
- de oven gebruiken als opbergplaats;
- het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven;
- het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbel-
stekkers;
- zelf installeren of repareren zonder de hulp van een
erkende installateur.
Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur
te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabri-
kant);
- als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functio-
neert;
- voor het vervangen van het stopcontact, als de stek-
ker niet past.
Het is noodzakelijk zich tot de technische service
van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen:
- als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt;
- als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet
worden;
- eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel.
Houdt u zich aan het volgende:
- alleen koken, en geen ander gebruik van het appa-
raat;
- na uitpakken controleren op schade;
- de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en
voordat u tot onderhoud overgaat;
- als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uit-
schakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwe-
zig);
- gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van ge-
rechten;
- pak het handvat van de deur altijd in het midden aan,
aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een
eventuele luchtstroom;
- controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/”o” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
- als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan
de stroom af en snijd de voedingskabel door.
de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele
schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
50
INSTALLATIE
Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de
fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Installeren inbouwovens
Voor een goede werking van het apparaat moet het meu-
bel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u
de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen
onder de aanrecht of stapelbouw.
De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd
worden voor het luchten Het is het beste als de oven op
twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende
steunplaat aanwezig is moet deze van een opening wor-
den voorzien van minstens 45 x 560 mm.
De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hitte-
bestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes
met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een tempera-
tuur van 100 °C.
Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische pa-
nelen na het installeren niet aanraakbaar zijn.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn be-
vestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder ge-
reedschap te gebruiken.
Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de
oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de
dikte van de wand van het kastje:
20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot ver-
wijderd worden (afb. A);
18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fa-
briek is voorbereid (afb. B);
16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C).
Afb. A Afb. B
Afb. C
Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u
de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven
in de 4 gaten in de zijrand.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
575-585 mm.
558 mm.
595 mm.
45 mm.
min.
45 mm.
min.
560 mm.
45 mm.
51
Bevestigen van de oven aan het kastje (enkel
modellen FC...)
1. Plaats de montageplaatjes A op de ovensteun B”.
2. Plaats de hoekstukken C op de montageplaatjes A”.
Let op dat als de dikte van de wand van het omringende
kastje:
16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
nummer 16 naar u toe is gericht ;
18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht;
20 mm is: monteer het hoekstuk niet.
3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op
de rand van de wand van het kastje met de schroeven
D”.
4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en
plastic sluitringen “E”.
Elektrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een driepolige voedigskabel
zijn gebruiksklaar voor wisselstroom met voltage en fre-
quentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het ap-
paraat) en in de gebruiksaanwijzing. De aarding van de
kabel is geel/groen.
Monteren voedingskabel
Opening klemmenbord:
Licht met een schroevendraaier de lipjes aan de zij-
kant van de deksel van het klemmenbord op;
trek de deksel van het klemmenbord open.
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de drie schroe-
ven van de contacten L-N-6 los
bevestig de draden onder de kop van de schroefjes en
let op de kleuren: Blauw (N), Bruin (L), Geel/groen
6
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt
is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet men tussen het apparaat en het net een
veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum af-
stand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan
de lading aangepast zijn en aan de geldende normen vol-
doen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar on-
derbroken worden).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij ner-
gens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
Voor het aansluiten moet men kontroleren dat:
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zo-
als voorgeschreven door de geldende normen voor
electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te
verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te la-
ten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri-
kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade
die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aar-
den van de installatie.
Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
met de kenmerken van het electrische net en de gas-
leiding.
Controleer dat het electrische vermogen van het net
en van de stopcontacten voldoende is voor het maxi-
mum vermogen van het apparaat zoals aangegeven
op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot
een bevoegde electricien wenden.
Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan
moet de stekker vervangen worden met een passende
stekker door een bevoegde electricien. Deze moet
vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels
van het stopcontact voldoende is voor het vermogen
van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te
gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan
moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en
verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens
van de stroom niet te overschrijden zoals deze is
aangegeven op de enkele adapter en op de
verlengsnoeren, en het maximum vermogen
aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en
stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn.
NL
D
A
B
D
D
16
16
16
16
C
C
C
E
E
52
Afmetingen van de oven:
breedte : 43,5 cm
diepte: 40 cm
hoogte: 32 cm
Inhoud van de oven:
56 liters
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: f Traditionaal
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: g Heteluchtfunctie
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
230V ~ 50Hz 2800W
7
Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG
Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- 89/336/
EEG
van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke
modificaties;
- 2002/96/EC
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te
optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid
en het milieu te reduceren. Het symbool op het product
van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt,
het apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.

Documenttranscriptie

Kookboek Ariston heeft voor u een praktisch kookboekje verzorgd dat makkelijk te raadplegen is; u zult weer meer plezier in koken krijgen. U vindt in dit boekje vele nuttige raadgevingen voor het experimenteren met nieuwe gerechten zonder problemen te ondervinden; dankzij de praktische interactieve display die ieder moment van het functioneren van de oven aangeeft, gebeurt het koken van uw recepten volkomen automatisch en dus perfect. Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Dank u. Van dichtbij gezien C A 250 200 150 100 40 PI ZZA H B G C D 12 6 13 9 10 F C 250 200 150 14 100 40 PI ZZA 8 7 1 A. B. C. D. F. G. H. Bedieningspaneel Keuzeknop kookfuncties Knop temperatuur / kooktijd Elektronische programmeerknop Lekplaat of bakplaat Ovenrek Geleider lekplaat en ovenrek 2 5 11 3 4 1. Instelling einde kooktijd/klok/datum 2. Instelling kooktijd/timer/blokkering bedieningspaneel 3. Instelling taal 4. Start kooktijd/Stop kooktijd/ ovenlicht/ verlichting display 5. Beschrijving functie 6. Nummer functie 7. Kooktijd 8. Einde kooktijd 9. Schaalverdeling temperatuur 10.Energie-niveau functies grill 11.Tijd of temperatuur/Percentage energie 12.Elektrische elementen ingeschakeld 13.Klokwijzer 14.Indicatie geprogrammeerde kooktijd 40 Het Gebruik De “7 Cuochi” oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van de traditionele oven (“statisch”) met die van de moderne heteluchtoven (“geventileerd”). Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren van koken. U kiest de verschillende functies met behulp van de keuzeknop “B” op het bedieningspaneel. kele seconden op de knop 2 totdat op de display het woord “LOCKED” verschijnt. Door weer enige seconden op de knop “2” te drukken stelt u de knoppen weer in werking totdat op de display het woord “UNLOCKED” verschijnt. Ovenlicht Met de oven uit kunt u het licht aansteken of uitdoen door op knop 4 te drukken. Het gaat automatisch uit bij het starten van het koken. Maar u kunt het aansteken door opnieuw op knop 4 te drukken. Als de oven is uitgeschakeld gaat het licht 10 minuten na het laatst uitgevoerde commando op het bedieningspaneel automatisch uit. Het gelijk zetten van de klok Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk als de oven uit is. Bij aansluiting aan het net of na een periode zonder stroomvoorziening knippert de display op 12:00 of op de laatst gememoriseerde tijd. Eventueel bijstellen van de tijd kan worden uitgevoerd door op knop 1 te drukken en de klok te verzetten met de knop “C” hetgeen mogelijk is zolang de lopende tekst nog niet geheel is verdwenen. Ventilator Teneinde de temperatuur van de buitenkant van het aparaat te reduceren is het apparaat voorzien van een verkoelende ventilator. Gedurende het koken is de ventilator altijd aan en u kunt een luchtstroom voelen die tussen het voorpaneel en de ovendeur uit komt. Indien de oven onder een kookplaat is ingebouwd kan de afkoelende ventilator automatisch in werking treden om de elektronische onderdelen te beschermen, ook al is de oven uit. N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator aan totdat de oven voldoende is afgekoeld. Het instellen van de datum Voor het veranderen van de datum drukt u op de toets 1 totdat het woord “JAAR” op de display verschijnt. Draai de knop “C” voor het instellen van het jaar en druk vervolgens op de knop 1 voor de maand en draai nogmaals met de knop “C”. Druk opnieuw op de knop 1 en stel met de knop “C” de dag in. Druk op de knop 1 voor het memoriseren van de ingestelde datum. Timer De timer werkt alleen als de oven uit is. Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een willekeurige knop te drukken. Voor het instellen van de timer drukt u op de knop 2, en vervolgens met behulp van de knop “C”. Druk op knop 4 voor het starten van de timer. Op ieder moment waarop de timer functioneert is het mogelijk: • de tijdsduur te veranderen met knop “C”; • het aftellen van de tijd stop te zetten door voor ongeveer 3 seconden op knop 4 te drukken of door de knop “B” tegen de klok in te draaien; • het in/uitschakelen van de blokkering van het bedieningspaneel door minstens 3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf “Blokkeren/ deblokkeren bedieningspaneel”); Gebruik oven Draai de knop “B” met de klok mee voor het kiezen uit de 7 kookfuncties of uit de vooringestelde recepten (zie Ariston kookboekje) . Voor iedere functie geeft de display aan: • de naam van de functie (of van het recept); • het nummer van de functie (of van het recept); • de vooringestelde temperatuur; • de warmtebronnen; Als de aangeraden temperatuur niet is wat u zelf wenst, dan kunt u hem veranderen met de knop “C”. Bij iedere kookfunctie hoort ook een aangeraden kooktijd, die u kunt regelen, van een minuut tot 10 uren, door op de knop 2 te drukken en vervolgens de knop “C” te draaien totaan de gewenste tijdsduur. Het is mogelijk de tijdsduur bij te stellen zolang de lopende tekst nog niet verdwenen is. De ingestelde tijd bevat niet de tijd van voorverwarmen. Voor het starten van de kooktijd drukt u op de knop 4 voor begin kooktijd. Met uitzondering van de functies “Fast cooking” en “Grill” begint de oven op dit punt de voorverwarmingsfase; gedurende deze fase is het nog altijd mogelijk: • de temperatuur te veranderen met behulp van knop “C”; • De kooktijd te veranderen door op knop 2 te drukken en vervolgens aan de knop “C” te draaien; ; • Het bedieningspaneel in/uit te schakelen door minstens 3 seconden de knop 2 in te drukken (zie paragraaf “In/uitschakelen bedieningspaneel”); • Het koken te onderbreken en de oven uit te schakelen door de knop “B” tegen de klok in te draaien. Instellen taal Met het apparaat uit drukt u voor enkele seconden op de knop 3: op de display ziet u in volgorde de verschillende talen verschijnen die beschikbaar zijn. Druk weer op “3” voor het instellen van de gewenste taal. Instellen verlichting display Met het apparaat uit drukt u op de knop 4 totdat op de display het woord “VERLICHTING” verschijnt. Draai de knop “C” met of tegen de klok in voor het versterken/verzwakken van de verlichting van de display. Na enkele seconden is de oven weer klaar voor instructies. Uit/inschakelen bedieningspaneel Hiermee kunt u de functies van de knoppen buiten werking te stellen. Dit is handig als er kleine kinderen in huis zijn. Voor het activeren van de blokkering drukt u voor en41 N.B.:het voorverwarmen wordt automatisch door het apparaat zelf gestart en de kooktijd wordt ingesteld op basis van de temperatuur die u heeft ingesteld . Op de display ziet u hoe lang het duurt voordat de kooktijd ingaat. oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van temperatuurverspreiding en energiebesparing. De traditionele oven blijft onovertroffen voor het koken van ovenschotels, waarvan de verschillende ingrediënten een geheel vormen zoals b.v.: kool met varkensvlees, stokvisschotel, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten verkrijgt u bij het koken van gerechten die gebaseerd zijn op varkensvlees of kalfsvlees zoals: stoofschotels, goulash, wild, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en bedropen moeten worden. Het is ook het beste systeem voor het bakken van taarten en koekjes, gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal voor de oven geschikte bakken. U gebruikt bij het koken in de traditionele oven slechts één rek aangezien op meerdere rekken koken de juiste verspreiding van de warmte enigszins verhindert. Bij gebruik van meerdere rekken kunt u de hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven. Als de ingestelde temperatuur is bereikt begint de kooktijd, en u kunt gedurende de kooktijd nog altijd: • de temperatuur veranderen met behulp van knop “C”; Als de verhoging meer is dan 25 °C, dan gaat de oven terug naar de voorverwarming; • de kooktijd veranderen door op de knop 2 te drukken en vervolgens de knop “C” te draaien; • Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens 3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf “In/uitschakelen bedieningspaneel”); • Het koken onderbreken en de oven uitschakelen door de knop “B” tegen de klok in te draaien. Aan het einde van de kooktijd ziet u op de display het woord “END-PRONTO” en hoort u een geluidssignaal dat na 1 minuut ophoudt of na het indrukken van een toets of na het draaien van een van de twee knoppen. g Gebak-oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C. Het achterste verwarmingselement gaat aan en de ventilator gaat werken zodat een uniforme en delicate warmte gegarandeerd is. Deze funtie wordt aangeraden voor het bakken van fijne desserts en vooral voor gebak dat moet rijzen en sommige “mignon” taartjes gelijktijdig op 3 ovenstanden. Enkele voorbeelden: beignets, zoete koekjes en kaaskoekjes, bladerdeeg, opgerolde koekjes, gegratineerde groentenschijfjes, enz… Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. h “Fast cooking” oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C. Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de ventilator gaat werken zodat een uniforme en constante warmte is gegarandeerd. Deze functie is vooral aangewezen voor het vlug koken (zonder voorverwarming) van b.v. diepvriesproducten, voorgekookte gerechten en eventuele “eigen gerechten”. De “Fast cooking” resultaten zijn het beste als slechts één rek wordt gebruikt (het 2° van beneden af), zie tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker wordt hierop attent gemaakt door een boodschap van het soort: • “F nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is het noodzakelijk de installateur erbij te roepen aangezien de oven niet functioneert; • “W nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is het beter de installateur erbij te halen aangezien de oven, hoewel hij nog functioneert, een storing vertoont. i Multikoken Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C. Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de ventilator gaat werken. De warmte is constant en gelijkmatig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken volgens de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op meerdere niveaus koken”. Deze functie is vooral aangewezen voor gerechten die gegratineerd moeten worden of die vrij lang koken nodig hebben, zoals: lasagna, macaronischotel, kip met geroosterde aanrdappelen enz… Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken aangezien de verspreiding van de temperatuur het mogelijk maakt lagere temperaturen te gebruiken, hetgeen maakt Beschrijving functies De functies worden gekozen met de knop “B”. f Traditionele oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C. De twee verwarmingselementen boven en onder worden gebruikt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte van boven- en benedenaf. Dit is de klassieke ouderwetse 42 l dat minder vleessappen verloren gaan zodat het braadstuk mals blijft en minder aan gewicht verliest. De oven is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijven. Van de groenten zijn zeer geschikt voor stoven: savoyekool, wortels, zucchini, aubergine, paprika, tomaten enz... Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die moeten rijzen. . U kunt de heteluchtoven ook gebruiken voor het snel ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C gebruiken. Au Gratin Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 200°C. Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de ventilator. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes, varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte, varkensfilet enz… Houd gedurende het koken met de “Au Gratin” de ovendeur dicht. Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars, tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz… j Pizza oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C. Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de ventilator gaat werken. De pizza oven is vooral geschikt voor gerechten die een hoge temperatuur nodig hebben, b.v. pizza en grote braadstukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de kooktijd onderling van plaats verwisseld worden. g Heteluchtfunctie Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 210°C. Alleen het cirkelvormige verwarmingselement wordt geactiveerd en de ventilator gaat werken zodat er een “zachte” warmte ontstaat die geschikt is voor het bakken van weinig vloeibaar gebak zoals zandgebak, jamtaart en zoute koekjes. Het beste kunt u de 2de stand in de oven gebruiken. Altijd eerst de oven voorverwarmen. k Grill Positie thermostaatknop “C”: 50%, 75%, 100%. Het middelste bovenelement gaat aan. De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is vooral geschikt voor etenswaren die een hoge temperatuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet, hamburgers etc... Houd de ovendeur half open. U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische kooktips”. N.B.: door aan de knop “C” te draaien ziet u op de display 3 verschillende energiepercentages die respectievelijk het minimum niveau (50%), midden niveau (75%) en maximum miveau (100%) aangeven. Systeem tegen aanbranden (slechts op enkele modellen aanwezig) Bij gebruik van het braadspit moet u weten dat de oven is voorzien van een speciaal systeem dat de etenswaren ook aan het einde van de kooktijd nog laat draaien: dit vermijd dat de thermische inertie van de oven op een of andere wijze de kwaliteit van de net gekookte etenswaren negatief zou kunnen beinvloeden. Aan het einde van de ingestelde tijdsduurs kunt u met een druk op een willekeurige toets het geluidssignaal afzetten zowel als het draaien van het spit. Voor het beëindigen van deze fase “einde-kooktijd” kunt u ook de knop “B” tegen de klok in draaien totdat op de display het woord “OFF” verschijnt of wachten tot de oven is afgekoeld. 43 Geprogrammeerd koken Voor het programmeren van het koken volgt u de volgende handelingen: • Stel het kookprogramma in met de knop “B” en de temperatuur met de knop “C”. • Stel de kooktijd in door op knop 2 te drukken. Op de display ziet u de aangeraden kooktijd, die u kunt veranderen door aan knop “C” te draaien. Denk eraan dat de ingestelde tijd niet de nodige voorverwarmingstijd meerekent. • Stel met knop 1 het einde van de kooktijd in. U ziet het uur van het einde van de kooktijd, verkregen door de ingestelde kooktijd plus de voorverwarming, automatisch berekend door de oven op basis van de ingestelde functie, opgeteld bij de juiste tijd van nu. Draai de knop “C” totdat u op de display het uur ziet waarop u wilt dat het gerecht klaar is. • Als het programmeren is ingesteld vertoont de display het uur van het begin van de voorverwarming (waar aanwezig) en dat van het einde van de kooktijd; dit laatste kan nog veranderd worden totdat de naam van de functie en de ingestelde temperatuur weer verschijnen. Indien u een vergissing heeft gemaakt kan dit gecorrigeerd worden door de hierboven beschreven handelingen te herhalen. Druk op de knop “4” voor het in werking stellen van de programmering. Voor het veranderen van de instelling moet u de knop 4 voor ongeveer 3 seconden ingedrukt houden en dan de hierboven beschreven handelingen uitvoeren. Het ongedaan maken van een reeds ingesteld programma Voor het ongedaan maken van een ingestelde programmering draait u de knop “B” tegen de klok in totdat de display “OFF” vertoont. 44 Onderhoud Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het apparaat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als volgt: • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorzaken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Gebruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het reinigen goed af en droog ze af. • de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje, dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een speciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg de aanwijzingen op de verpakking hiervan. • als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich condenswater vormen. Droog af met een zachte doek. • de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schuren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas weer als dit gerepareerd is. • bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium folie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht als het email kan beschadigen. • reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende producten en sponzen, en droog hem met een zachte doek. Het verwijderen van de ovendeur Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga als volgt te werk: • open de deur helemaal; • trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren; • pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar niet helemaal dicht; • trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing. Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze. 1 2 3 1 2 3 Het vervangen van de ovenlamp • Sluit de stroom van de oven af door middel van de schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is. • Schroef het glazen lampekapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken: - Spanning 230/240 V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan. 45 Kooktips het roosteren bent. Bij de modellen die zijn voorzien van braadspit kunt u bij De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijkheden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid. k de “grill” functie de bijgeleverde braadspit-set gebruiken. Houd in dit geval de ovendeur dicht, plaats het spit op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat op de 1° verdieping. l Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek De functie “Gratineren” , altijd met de ovendeur dicht, is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verspreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de onderkant gaar wordt. U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zoals b.v. een macaronischotel. Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2° of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° verdieping van beneden af. Belangrijk: houd bij het koken “Gratineren” de ovendeur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belangrijke energiebesparing (ongeveer 10%). Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op 200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft, gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten. De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de bijgeleverde lekplaat op de laagste stand. g kunt u het beste de functie “gebak oven” gebruiken, die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de functie i “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende raadgevingen: • De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de drie middelste posities, de laagste van beneden af en de hoogste positie van de oven worden rechtstreeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroorzaken. • Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het gerecht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping en het andere gerecht op de 4°.i; • Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4de positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het eerste uit de oven. • Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de bovenste positie. Desserts Bij het bakken van taarten en cakes moet de oven altijd warm zijn voordat u ze erin zet. Open de ovendeur niet gedurende het bakken om inzakken te vermijden . In het algemeen: Taart te droog Gebruik van de functie “Fast cooking” Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte” producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare gerechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in De grill De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor het bakken onder de grill. Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Gebruik de functie “grill”, met de ovendeur half open, plaats het gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4° stand van beneden af. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° verdieping. Zet bij deze functie de thermostaat op maximum. U kunt natuurlijk ook lagere temperaturen instellen door het regelen van de thermostaatknop. Voor maximum efficientie bij het grillen raden wij aan na het starten van de kooktijd ongeveer 2 minuten te wachten voordat u het gerecht inlaadt. N.B.: Teneinde u te helpen met het controleren van de kooktijd laat de oven iedere 3 minuten een geluidssignaal horen. Dit kan nuttig zijn b.v. als u in de oven brood aan Taart te donker bovenop k Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem overheen, of gebruik ovenpapier. 46 Vis en vlees Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van 180 °C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de temperatuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich boven in de oven bevindt. "Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht" versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar worden" Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende gerechten op verschillende tijden uit de oven halen. Pizza Gebruik voor het bakken van een goede pizza de functie j “pizza-oven”. • • • • Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt het langer en krijgt u geen crocante pizza. Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het bakken. Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd erbij de doen. Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan i Multikoken gebruiken aangezien de functie j pizza-oven de 1° 2) kunt u het beste de ovenfunctie stand van benedenaf meer zou verwarmen. 47 Instelling K ooktijd (m in.) therm ostaat G ew icht (Kg) Positie ovenrek van benedenaf gerekend Voorverw arm ingstijd (m in.) 1 1 1 1 3 3 3 3 3 15 15 15 15 15 200 200 200 180 180 65-75 70-75 70-80 15-20 30-35 0.5 1 0.7 0.5 1.2 0.6 3 2/3 3 3 2-4 2-4 15 15 15 15 15 15 180 180 180 160 200 190 20-30 40-45 40-50 25-30 30-35 20-25 0.4 0.7 0.7 0.5 2-4 1-3-5 1-3-5 1-3-5 15 15 15 15 210 180 180 90 15-20 20-25 20-25 180 0.3 2 - M ax 15-18 0.4 0.5 0.3 0.5 0.4 2 2 2 2 2 - 200 220 200 200 220 25 30-35 20-25 35 15-20 Voorgekookte gerechten Kippenvleugels 0.4 2 - 200 20-25 Verse etensw aren Koekjes (kruim eldeeg) Plum -cake Kaaskoekjes 0.3 0.6 0.2 2 2 2 - 200 180 210 15-18 45 10-12 Pizza (op 2 rekken) Lasagna Lam svlees Kip + aardappels M akreel Plum -cake Beignets (op 2 rekken) Koekjes (op 2 rekken) Pan di spagna (op 1 rek) Pan di spagna (op 2 rekken) Q uiche 1 1 1 1+1 1 1 0.5 0.5 0.5 2-4 3 2 2-4 2 2 2-4 2-4 2 12 10 10 15 10 10 10 10 10 230 180 180 200 180 170 190 180 170 15-20 30-35 40-45 60-70 30-35 40-50 20-25 10-15 15-20 1.0 1.5 2-4 3 10 15 170 200 20-25 25-30 5 P izza Pizza Braadstuk Kip 0.5 1 1 3 2 2/3 10 10 10 220 220 180 15-20 25-30 60-70 6 G rill Tong en inktvis C alam ari- en garnalenspiesjes Inktvis Kabeljauwfilet G roenten onder de grill Kalfsbiefstuk W orstjes Ham burgers M akreel Toast 0.7 4 - 100% 10-12 0.6 0.6 0.8 0.4 0.8 0.6 0.6 1 n.° 4-6 4 4 4 3/4 4 4 4 4 4 - 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 8-10 10-15 10-15 15-20 15-20 15-20 10-12 15-20 3-5 G ekozen instelling G erecht 1 Traditionele Eend Braadstuk Varkensvlees Koekjes (kruim eldeeg) Jam taart 2 G ebak Jam taart Vruchtentaart Plum -cake Pan di spagna G evulde flensjes (op 2 rek) Kleine gebakjes (op 2 rekken) Kaaskoekjes (op 2 rekken) Beignets (op 3 rekken) Biscuits (op 3 rekken) M erengue (op 3 rekken) f g 3 Fast cooking h 4 M ultikoken i j k Diepvries Pizza Courgettes en garnalen in deeg Spinazie-quiche Panzerotti Lasagna Kip-snacks 7 G ratineren G egrilleerde kip Inktvis 1.5 1.5 2 2 12 12 200 200 55-60 30-35 8 Heteluchtfunctie Zandgebak Jam taart Zoute koekjes 0.5 0.5 0.5 2 2 2 10 10 10 190 190 190 10-15 15-25 10-15 l g NB : de kooktijden zijn indicatief en kunnen verschillen naar gelang uw persoonlijke sm aak. Bij het bakken onder de grill of gratineren m oet de lekplaat altijd op de 1° stand van benedenaf worden geplaatst. 48 Veiligheid is een goede gewoonte Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat: • Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center • Vereis altijd originele onderdelen • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten van de oven als u het apparaat moet verplaatsen, zo vermijd u schade aan personen en aan de oven zelf. • Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden. • De instructies gelden alleen voor de landen van destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaanwijzing voorkomen en op het registratieplaatje. • De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als het van een volgens de geldende veiligheidsnormen aangelegde aarding is voorzien. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen niet in contact komen met: - het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen; - de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.); - het apparaat gedurende en direct n gebruik van de oven of grill, vanwege de hitte; - het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderdelen onschadelijk gemaakt worden). - het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbelstekkers; zelf installeren of repareren zonder de hulp van een erkende installateur. Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur te wenden in de volgende gevallen: - het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabrikant); - als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functioneert; - voor het vervangen van het stopcontact, als de stekker niet past. Het is noodzakelijk zich tot de technische service van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen: - als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt; - als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet worden; - eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel. Houdt u zich aan het volgende: - alleen koken, en geen ander gebruik van het apparaat; - na uitpakken controleren op schade; - de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en voordat u tot onderhoud overgaat; - als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uitschakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwezig); - gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van gerechten; - pak het handvat van de deur altijd in het midden aan, aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een eventuele luchtstroom; - controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”o” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. - als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan de stroom af en snijd de voedingskabel door. • de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik. De volgende handelingen moeten vermeden worden: - het apparaat met natte handen aanraken; - het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent; - aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om de stekker uit te trekken; - verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren; - ventilatie-openingen verstoppen; - de elektrische draden van kleine keukenapparaten op warme delen van het apparaat laten liggen; - blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon); - de oven gebruiken als opbergplaats; - het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven; 49 INSTALLATIE Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een temperatuur van 100 °C. Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische panelen na het installeren niet aanraakbaar zijn. Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de dikte van de wand van het kastje: • 20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot verwijderd worden (afb. A); • 18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fabriek is voorbereid (afb. B); • 16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C). 23 mm. Installeren inbouwovens Voor een goede werking van het apparaat moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen onder de aanrecht of stapelbouw. m. 593 mm. 558 mm . 5 mm. 567 mm. 595 mm. 45 m 595 . mm 545 . mm . 24 mm N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik Afb. A Afb. B . 595 mm. mm 575-585 mm. 558 45 . mm . n mi Afb. C Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand. 5 mm. 567 mm. 595 mm. 23 mm. m. 45 m . min 595 . mm 545 . mm . 24 mm De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd worden voor het luchten Het is het beste als de oven op twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende steunplaat aanwezig is moet deze van een opening worden voorzien van minstens 45 x 560 mm. . 560 mm 45 m m. 50 Bevestigen van de oven aan het kastje (enkel modellen FC...) 1. Plaats de montageplaatjes “A” op de ovensteun “B”. 2. Plaats de hoekstukken “C” op de montageplaatjes “A”. Let op dat als de dikte van de wand van het omringende kastje: • 16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het nummer 16 naar u toe is gericht ; • 18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht; • 20 mm is: monteer het hoekstuk niet. 3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op de rand van de wand van het kastje met de schroeven “D”. 4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en plastic sluitringen “E”. D 16 Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje. In het geval er een directe aansluiting aan het net plaatsvindt, moet men tussen het apparaat en het net een veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum afstand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan de lading aangepast zijn en aan de geldende normen voldoen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: • De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. • Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen met de kenmerken van het electrische net en de gasleiding. • Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde electricien wenden. • Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum ver mogen aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn. C 16 A D C E 16 16 D E C B Elektrische aansluiting De ovens die voorzien zijn van een driepolige voedigskabel zijn gebruiksklaar voor wisselstroom met voltage en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing. De aarding van de kabel is geel/groen. Monteren voedingskabel Opening klemmenbord: • Licht met een schroevendraaier de lipjes aan de zijkant van de deksel van het klemmenbord op; • trek de deksel van het klemmenbord open. Het aansluiten van de kabel: • schroef de schroef van de kabelklem en de drie schroeven van de contacten L-N-6 los • bevestig de draden onder de kop van de schroefjes en let op de kleuren: Blauw (N), Bruin (L), Geel/groen 6 • zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel N L 51 Afmetingen van de oven: breedte : 43,5 cm diepte: 40 cm hoogte: 32 cm Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: 230V ~ 50Hz 2800W 7 Inhoud van de oven: 56 liters ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG Richtlijnen: - 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en successievelijke modificaties; - 89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke modificaties; - 2002/96/EC f Traditionaal Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie: g Heteluchtfunctie De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. 52
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66

Hotpoint FO 88 C.1 IX de handleiding

Categorie
Ovens
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor