Hotpoint FC 88 C.1 IX, FO 88 C.1 IX de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Hotpoint FC 88 C.1 IX de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
40
Kookboek
Ariston heeft voor u een praktisch kookboekje verzorgd dat makkelijk te raadplegen is; u zult weer meer plezier in
koken krijgen.
U vindt in dit boekje vele nuttige raadgevingen voor het experimenteren met nieuwe gerechten zonder problemen te
ondervinden; dankzij de praktische interactieve display die ieder moment van het functioneren van de oven aangeeft,
gebeurt het koken van uw recepten volkomen automatisch en dus perfect.
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te
leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig
te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de
veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
Dank u.
Van dichtbij gezien
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop kookfuncties
C. Knop temperatuur / kooktijd
D. Elektronische programmeerknop
F. Lekplaat of bakplaat
G. Ovenrek
H. Geleider lekplaat en ovenrek
1. Instelling einde kooktijd/klok/datum
2. Instelling kooktijd/timer/blokkering bedienings-
paneel
3. Instelling taal
4. Start kooktijd/Stop kooktijd/ ovenlicht/ verlichting
display
5. Beschrijving functie
6. Nummer functie
7. Kooktijd
8. Einde kooktijd
9. Schaalverdeling temperatuur
10.Energie-niveau functies grill
11.Tijd of temperatuur/Percentage energie
12.Elektrische elementen ingeschakeld
13.Klokwijzer
14.Indicatie geprogrammeerde kooktijd
B
C
D
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
G
A
F
H
250
150
200
100
40
C
PI ZZ
A
2
6
1013 912
111
8
14
7
435
41
Het Gebruik
De “7 Cuochi” oven verenigt in één enkel apparaat de
voordelen van de traditionele oven (“statisch”) met die van
de moderne heteluchtoven (“geventileerd”).
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende ma-
nieren van koken. U kiest de verschillende functies met
behulp van de keuzeknop “B” op het bedieningspaneel.
Het gelijk zetten van de klok
Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk als de oven
uit is.
Bij aansluiting aan het net of na een periode zonder
stroomvoorziening knippert de display op 12:00 of op de
laatst gememoriseerde tijd.
Eventueel bijstellen van de tijd kan worden uitgevoerd door
op knop 1 te drukken en de klok te verzetten met de knop
C hetgeen mogelijk is zolang de lopende tekst nog niet
geheel is verdwenen.
Het instellen van de datum
Voor het veranderen van de datum drukt u op de toets 1
totdat het woord JAAR op de display verschijnt. Draai
de knop C” voor het instellen van het jaar en druk vervol-
gens op de knop 1 voor de maand en draai nogmaals met
de knop C”. Druk opnieuw op de knop 1 en stel met de
knop “C” de dag in. Druk op de knop 1 voor het memori-
seren van de ingestelde datum.
Timer
De timer werkt alleen als de oven uit is.
Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de
oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als
de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een wille-
keurige knop te drukken.
Voor het instellen van de timer drukt u op de knop 2, en
vervolgens met behulp van de knop “C”.
Druk op knop 4 voor het starten van de timer.
Op ieder moment waarop de timer functioneert is het
mogelijk:
de tijdsduur te veranderen met knop C”;
het aftellen van de tijd stop te zetten door voor onge-
veer 3 seconden op knop 4 te drukken of door de knop
“B” tegen de klok in te draaien;
het in/uitschakelen van de blokkering van het
bedieningspaneel door minstens 3 seconden op de
knop 2 te drukken (zie paragraaf “Blokkeren/
deblokkeren bedieningspaneel”);
Instellen taal
Met het apparaat uit drukt u voor enkele seconden op de
knop 3: op de display ziet u in volgorde de verschillende
talen verschijnen die beschikbaar zijn. Druk weer op 3
voor het instellen van de gewenste taal.
Instellen verlichting display
Met het apparaat uit drukt u op de knop 4 totdat op de
display het woord “VERLICHTING verschijnt.
Draai de knop C met of tegen de klok in voor het verster-
ken/verzwakken van de verlichting van de display. Na en-
kele seconden is de oven weer klaar voor instructies.
Uit/inschakelen bedieningspaneel
Hiermee kunt u de functies van de knoppen buiten wer-
king te stellen. Dit is handig als er kleine kinderen in huis
zijn. Voor het activeren van de blokkering drukt u voor en-
kele seconden op de knop 2 totdat op de display het
woord “LOCKED” verschijnt. Door weer enige seconden
op de knop “2” te drukken stelt u de knoppen weer in wer-
king totdat op de display het woord UNLOCKED ver-
schijnt.
Ovenlicht
Met de oven uit kunt u het licht aansteken of uitdoen
door op knop 4 te drukken. Het gaat automatisch uit
bij het starten van het koken. Maar u kunt het
aansteken door opnieuw op knop 4 te drukken. Als
de oven is uitgeschakeld gaat het licht 10 minuten na
het laatst uitgevoerde commando op het
bedieningspaneel automatisch uit.
Ventilator
Teneinde de temperatuur van de buitenkant van het
aparaat te reduceren is het apparaat voorzien van een
verkoelende ventilator. Gedurende het koken is de venti-
lator altijd aan en u kunt een luchtstroom voelen die tus-
sen het voorpaneel en de ovendeur uit komt.
Indien de oven onder een kookplaat is ingebouwd kan de
afkoelende ventilator automatisch in werking treden om
de elektronische onderdelen te beschermen, ook al is de
oven uit.
N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator
aan totdat de oven voldoende is afgekoeld.
Gebruik oven
Draai de knop B met de klok mee voor het kiezen uit de
7 kookfuncties of uit de vooringestelde recepten (zie
Ariston kookboekje) .
Voor iedere functie geeft de display aan:
de naam van de functie (of van het recept);
het nummer van de functie (of van het recept);
de vooringestelde temperatuur;
de warmtebronnen;
Als de aangeraden temperatuur niet is wat u zelf wenst,
dan kunt u hem veranderen met de knop “C”.
Bij iedere kookfunctie hoort ook een aangeraden kook-
tijd, die u kunt regelen, van een minuut tot 10 uren, door
op de knop 2 te drukken en vervolgens de knop C” te
draaien totaan de gewenste tijdsduur. Het is mogelijk de
tijdsduur bij te stellen zolang de lopende tekst nog niet
verdwenen is.
De ingestelde tijd bevat niet de tijd van voorverwarmen.
Voor het starten van de kooktijd drukt u op de knop 4
voor begin kooktijd.
Met uitzondering van de functies “Fast cooking en “Grill
begint de oven op dit punt de voorverwarmingsfase; ge-
durende deze fase is het nog altijd mogelijk:
de temperatuur te veranderen met behulp van knop
C”;
De kooktijd te veranderen door op knop 2 te drukken
en vervolgens aan de knop C te draaien; ;
Het bedieningspaneel in/uit te schakelen door minstens
3 seconden de knop 2 in te drukken (zie paragraaf
“In/uitschakelen bedieningspaneel”);
Het koken te onderbreken en de oven uit te schakelen
door de knop B tegen de klok in te draaien.
42
N.B.:het voorverwarmen wordt automatisch door het ap-
paraat zelf gestart en de kooktijd wordt ingesteld op basis
van de temperatuur die u heeft ingesteld . Op de display
ziet u hoe lang het duurt voordat de kooktijd ingaat.
Als de ingestelde temperatuur is bereikt begint de kook-
tijd, en u kunt gedurende de kooktijd nog altijd:
de temperatuur veranderen met behulp van knop “C”;
Als de verhoging meer is dan 25 °C, dan gaat de oven
terug naar de voorverwarming;
de kooktijd veranderen door op de knop 2 te drukken
en vervolgens de knop C te draaien;
Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens
3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf
“In/uitschakelen bedieningspaneel”);
Het koken onderbreken en de oven uitschakelen door
de knop “B” tegen de klok in te draaien.
Aan het einde van de kooktijd ziet u op de display het
woord “END-PRONTO” en hoort u een geluidssignaal dat
na 1 minuut ophoudt of na het indrukken van een toets of
na het draaien van een van de twee knoppen.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch
systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker
wordt hierop attent gemaakt door een boodschap van het
soort:
“F nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het noodzakelijk de installateur erbij te roepen aange-
zien de oven niet functioneert;
“W nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het beter de installateur erbij te halen aangezien de
oven, hoewel hij nog functioneert, een storing vertoont.
Beschrijving functies
De functies worden gekozen met de knop B”.
Traditionele oven
f
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen boven en onder worden
gebruikt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte
van boven- en benedenaf. Dit is de klassieke ouderwetse
oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van
temperatuurverspreiding en energiebesparing. De tradi-
tionele oven blijft onovertroffen voor het koken van oven-
schotels, waarvan de verschillende ingrediënten een ge-
heel vormen zoals b.v.: kool met varkensvlees, stokvis-
schotel, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten
verkrijgt u bij het koken van gerechten die gebaseerd zijn
op varkensvlees of kalfsvlees zoals: stoofschotels, gou-
lash, wild, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Het is ook het beste systeem
voor het bakken van taarten en koekjes, gestoofde vruch-
ten en voor het koken in speciaal voor de oven geschikte
bakken. U gebruikt bij het koken in de traditionele oven
slechts één rek aangezien op meerdere rekken koken de
juiste verspreiding van de warmte enigszins verhindert.
Bij gebruik van meerdere rekken kunt u de hoeveelheid
warmte tussen de bovenste stand en de onderste stand
tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of onderwarmte
vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Gebak-oven
g
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Het achterste verwarmingselement gaat aan en de venti-
lator gaat werken zodat een uniforme en delicate warmte
gegarandeerd is.
Deze funtie wordt aangeraden voor het bakken van fijne
desserts en vooral voor gebak dat moet rijzen en som-
mige “mignon” taartjes gelijktijdig op 3 ovenstanden. En-
kele voorbeelden: beignets, zoete koekjes en kaaskoekjes,
bladerdeeg, opgerolde koekjes, gegratineerde groenten-
schijfjes, enz…
“Fast cooking” oven
h
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken zodat een uniforme en constante
warmte is gegarandeerd.
Deze functie is vooral aangewezen voor het vlug koken
(zonder voorverwarming) van b.v. diepvriesproducten,
voorgekookte gerechten en eventuele “eigen gerechten”.
De “Fast cooking” resultaten zijn het beste als slechts één
rek wordt gebruikt (het 2° van beneden af), zie tabel “Prak-
tische raadgevingen voor het koken”.
Multikoken
i
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken. De warmte is constant en gelijk-
matig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerech-
ten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook ver-
schillende gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden
gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken
volgens de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op
meerdere niveaus koken”.
Deze functie is vooral aangewezen voor gerechten die
gegratineerd moeten worden of die vrij lang koken nodig
hebben, zoals: lasagna, macaronischotel, kip met geroos-
terde aanrdappelen enz…
Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken aange-
zien de verspreiding van de temperatuur het mogelijk
maakt lagere temperaturen te gebruiken, hetgeen maakt
43
dat minder vleessappen verloren gaan zodat het braad-
stuk mals blijft en minder aan gewicht verliest. De oven is
vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij
slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn
zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijven. Van
de groenten zijn zeer geschikt voor stoven: savoyekool,
wortels, zucchini, aubergine, paprika, tomaten enz...
Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die moeten rij-
zen. .
U kunt de heteluchtoven ook gebruiken voor het snel ont-
dooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van
80°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C gebruiken.
Pizza oven
j
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken.
De pizza oven is vooral geschikt voor gerechten die een
hoge temperatuur nodig hebben, b.v. pizza en grote braad-
stukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer
niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de
kooktijd onderling van plaats verwisseld worden.
Grill
k
Positie thermostaatknop “C”: 50%, 75%, 100%.
Het middelste bovenelement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
Houd de ovendeur half open.
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
N.B.: door aan de knop “C te draaien ziet u op de display
3 verschillende energiepercentages die respectievelijk het
minimum niveau (50%), midden niveau (75%) en maxi-
mum miveau (100%) aangeven.
Au Gratin
l
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 200°C.
Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de venti-
lator.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo verme-
den en de warmte dringt gemakkelijker door naar de bin-
nenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vlees-
pennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Houd gedurende het koken met de “Au Gratin” de
ovendeur dicht.
Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Heteluchtfunctie
g
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 210°C.
Alleen het cirkelvormige verwarmingselement wordt
geactiveerd en de ventilator gaat werken zodat er een
“zachte” warmte ontstaat die geschikt is voor het bakken
van weinig vloeibaar gebak zoals zandgebak, jamtaart en
zoute koekjes. Het beste kunt u de 2de stand in de oven
gebruiken. Altijd eerst de oven voorverwarmen.
Systeem tegen aanbranden (slechts op enkele
modellen aanwezig)
Bij gebruik van het braadspit moet u weten dat de oven is
voorzien van een speciaal systeem dat de etenswaren
ook aan het einde van de kooktijd nog laat draaien: dit
vermijd dat de thermische inertie van de oven op een of
andere wijze de kwaliteit van de net gekookte etenswaren
negatief zou kunnen beinvloeden.
Aan het einde van de ingestelde tijdsduurs kunt u met
een druk op een willekeurige toets het geluidssignaal
afzetten zowel als het draaien van het spit.
Voor het beëindigen van deze fase “einde-kooktijd” kunt u
ook de knop B tegen de klok in draaien totdat op de
display het woord OFF verschijnt of wachten tot de oven
is afgekoeld.
44
Geprogrammeerd koken
Voor het programmeren van het koken volgt u de volgende
handelingen:
Stel het kookprogramma in met de knop B en de tem-
peratuur met de knop C”.
Stel de kooktijd in door op knop 2 te drukken. Op de
display ziet u de aangeraden kooktijd, die u kunt ver-
anderen door aan knop C” te draaien. Denk eraan dat
de ingestelde tijd niet de nodige voorverwarmingstijd
meerekent.
Stel met knop 1 het einde van de kooktijd in. U ziet het
uur van het einde van de kooktijd, verkregen door de
ingestelde kooktijd plus de voorverwarming, automa-
tisch berekend door de oven op basis van de inge-
stelde functie, opgeteld bij de juiste tijd van nu. Draai
de knop C” totdat u op de display het uur ziet waarop
u wilt dat het gerecht klaar is.
Als het programmeren is ingesteld vertoont de display
het uur van het begin van de voorverwarming (waar
aanwezig) en dat van het einde van de kooktijd; dit
laatste kan nog veranderd worden totdat de naam van
de functie en de ingestelde temperatuur weer verschij-
nen. Indien u een vergissing heeft gemaakt kan dit
gecorrigeerd worden door de hierboven beschreven
handelingen te herhalen.
Druk op de knop “4 voor het in werking stellen van de
programmering.
Voor het veranderen van de instelling moet u de knop
4 voor ongeveer 3 seconden ingedrukt houden en dan
de hierboven beschreven handelingen uitvoeren.
Het ongedaan maken van een reeds ingesteld pro-
gramma
Voor het ongedaan maken van een ingestelde program-
mering draait u de knop B” tegen de klok in totdat de
display “OFF” vertoont.
45
Onderhoud
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling over-
gaat.
Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het ap-
paraat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als
volgt:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met
een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen
of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorza-
ken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Ge-
bruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die
normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af.
de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven
nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje,
dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte
doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of
de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker
enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als
het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een spe-
ciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg
de aanwijzingen op de verpakking hiervan.
als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich
condenswater vormen. Droog af met een zachte doek.
de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed
functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin
deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien
nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schu-
ren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet
u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas
weer als dit gerepareerd is.
bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium fo-
lie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht
als het email kan beschadigen.
reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende
producten en sponzen, en droog hem met een zachte
doek.
Het verwijderen van de ovendeur
Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga
als volgt te werk:
open de deur helemaal;
trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren;
pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar
niet helemaal dicht;
trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing.
Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de schake-
laar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker
uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje
dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken:
- Spanning 230/240 V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
123
132
46
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijk-
heden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de
beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het
fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende
aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoon-
lijke ervaringen worden uitgebreid.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek
kunt u het beste de functie “gebak oven” g gebruiken,
die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te
koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de
tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func-
tie
i “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende
raadgevingen:
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee
van de drie middelste posities, de laagste van bene-
den af en de hoogste positie van de oven worden recht-
streeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer
kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroor-
zaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van
beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het ge-
recht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v.
een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander
gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping
en het andere gerecht op de 4°.i;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven
heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en tem-
peraturen nodig, stel dan een gemiddelde tempera-
tuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare ge-
recht op de 4de positie en haal het gerecht dat de min-
ste tijd nodig heeft het eerste uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill
op de bovenste positie.
Gebruik van de functie “Fast cooking”
Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte”
producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare ge-
rechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen
in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
De grill
De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor
het bakken onder de grill.
Gebruik de functie k “grill”, met de ovendeur half open,
plaats het gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4°
stand van beneden af.
Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van
druipend vet op de 1° verdieping.
Zet bij deze functie de thermostaat op maximum. U kunt
natuurlijk ook lagere temperaturen instellen door het re-
gelen van de thermostaatknop.
Voor maximum efficientie bij het grillen raden wij aan na
het starten van de kooktijd ongeveer 2 minuten te wachten
voordat u het gerecht inlaadt.
N.B.: Teneinde u te helpen met het controleren van de
kooktijd laat de oven iedere 3 minuten een geluidssignaal
horen. Dit kan nuttig zijn b.v. als u in de oven brood aan
het roosteren bent.
Bij de modellen die zijn voorzien van braadspit kunt u bij
de “grillk functie de bijgeleverde braadspit-set
gebruiken. Houd in dit geval de ovendeur dicht, plaats het
spit op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat
op de 1° verdieping.
De functie lGratineren , altijd met de ovendeur dicht,
is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt ver-
spreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de on-
derkant gaar wordt.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op
het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zo-
als b.v. een macaronischotel.
Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2°
of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de
lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° ver-
dieping van beneden af.
Belangrijk: houd bij het koken “Gratineren” de oven-
deur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belang-
rijke energiebesparing (ongeveer 10%).
Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op
200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Na-
tuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door de
thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u
met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de
bijgeleverde lekplaat op de laagste stand.
Desserts
Bij het bakken van taarten en cakes moet de oven altijd
warm zijn voordat u ze erin zet. Open de ovendeur niet
gedurende het bakken om inzakken te vermijden . In het
algemeen:
47
Pizza
Gebruik voor het bakken van een goede pizza de functie
j “pizza-oven”.
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het
ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u geen crocante pizza.
Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het
bakken.
Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro
stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege
de kooktijd erbij de doen.
Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan
2) kunt u het beste de ovenfunctiei Multikoken ge-
bruiken aangezien de functie j pizza-oven de 1°
stand van benedenaf meer zou verwarmen.
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van
180 °C tot 200 °C.
Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere
temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen.
Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk
vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en
zet er de lekplaat onder.
Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de
oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of
spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaat-
sen dat het zich boven in de oven bevindt.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
48
Gekozen instelling Gerecht Gewicht
(Kg)
Positie
ovenrek van
benedenaf
gerekend
Voorverwarmi-
ngstijd (min.)
Instelling
thermos-
taat
Kooktijd
(min.)
1 Traditionele
f
Eend
Braadstuk
Varkensvlees
Koekjes (kruimeldeeg)
Jamtaart
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Gebak
g
Jamtaart
Vruchtentaart
Plum-cake
Pan di spagna
Gevulde flensjes (op 2 rek)
Kleine gebakjes (op 2
rekken)
Kaaskoekjes (op 2 rekken)
Beignets (op 3 rekken)
Biscuits (op 3 rekken)
Merengue (op 3 rekken)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
3 Fast cooking
h
Diepvries
Pizza
Courgettes en garnalen in
deeg
Spinazie-quiche
Panzerotti
Lasagna
Kip-snacks
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
Max
200
220
200
200
220
15-18
25
30-35
20-25
35
15-20
Voorgekookte gerechten
Kippenvleugels
0.4 2 - 200 20-25
Verse etenswaren
Koekjes (kruimeldeeg)
Plum-cake
Kaaskoekjes
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Multikoken
i
Pizza (op 2 rekken)
Lasagna
Lamsvlees
Kip + aardappels
Makreel
Plum-cake
Beignets (op 2 rekken)
Koekjes (op 2 rekken)
Pan di spagna (op 1 rek)
Pan di spagna (op 2
rekken)
Quiche
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
12
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
j
Pizza
Braadstuk
Kip
0.5
1
1
3
2
2/3
10
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Grill
k
Tong en inktvis
Calamari- en
garnalenspiesjes
Inktvis
Kabeljauwfilet
Groenten onder de grill
Kalfsbiefstuk
Worstjes
Hamburgers
Makreel
Toast
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4-6
4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
7 Gratineren
l
Gegrilleerde kip
Inktvis
1.5
1.5
2
2
12
12
200
200
55-60
30-35
8 Heteluchtfunctie
g
Zandgebak
Jamtaart
Zoute koekjes
0.5
0.5
0.5
2
2
2
10
10
10
190
190
190
10-15
15-25
10-15
NB:
de kooktijden zijn indicatief en kunnen verschillen naar gelang uw persoonlijke smaak. Bij het bakken onder
de grill of gratineren moet de lekplaat altijd op de 1° stand van benedenaf worden geplaatst.
49
Veiligheid is een goede gewoonte
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen,
zo vermijd u schade aan personen en aan de oven
zelf.
Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik
thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden.
De instructies gelden alleen voor de landen van
destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaan-
wijzing voorkomen en op het registratieplaatje.
De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegaran-
deerd als het van een volgens de geldende veiligheid-
snormen aangelegde aarding is voorzien.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinde-
ren op een afstand.
Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen
niet in contact komen met:
- het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen;
- de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers
enz.);
- het apparaat gedurende en direct n gebruik van de
oven of grill, vanwege de hitte;
- het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderde-
len onschadelijk gemaakt worden).
De volgende handelingen moeten vermeden
worden:
- het apparaat met natte handen aanraken;
- het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om
de stekker uit te trekken;
- verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren;
- ventilatie-openingen verstoppen;
- de elektrische draden van kleine keukenapparaten op
warme delen van het apparaat laten liggen;
- blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon);
- de oven gebruiken als opbergplaats;
- het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven;
- het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbel-
stekkers;
- zelf installeren of repareren zonder de hulp van een
erkende installateur.
Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur
te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabri-
kant);
- als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functio-
neert;
- voor het vervangen van het stopcontact, als de stek-
ker niet past.
Het is noodzakelijk zich tot de technische service
van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen:
- als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt;
- als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet
worden;
- eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel.
Houdt u zich aan het volgende:
- alleen koken, en geen ander gebruik van het appa-
raat;
- na uitpakken controleren op schade;
- de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en
voordat u tot onderhoud overgaat;
- als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uit-
schakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwe-
zig);
- gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van ge-
rechten;
- pak het handvat van de deur altijd in het midden aan,
aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een
eventuele luchtstroom;
- controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/”o” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
- als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan
de stroom af en snijd de voedingskabel door.
de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele
schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
50
INSTALLATIE
Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de
fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Installeren inbouwovens
Voor een goede werking van het apparaat moet het meu-
bel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u
de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen
onder de aanrecht of stapelbouw.
De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd
worden voor het luchten Het is het beste als de oven op
twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende
steunplaat aanwezig is moet deze van een opening wor-
den voorzien van minstens 45 x 560 mm.
De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hitte-
bestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes
met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een tempera-
tuur van 100 °C.
Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische pa-
nelen na het installeren niet aanraakbaar zijn.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn be-
vestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder ge-
reedschap te gebruiken.
Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de
oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de
dikte van de wand van het kastje:
20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot ver-
wijderd worden (afb. A);
18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fa-
briek is voorbereid (afb. B);
16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C).
Afb. A Afb. B
Afb. C
Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u
de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven
in de 4 gaten in de zijrand.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
575-585 mm.
558 mm.
595 mm.
45 mm.
min.
45 mm.
min.
560 mm.
45 mm.
51
Bevestigen van de oven aan het kastje (enkel
modellen FC...)
1. Plaats de montageplaatjes A op de ovensteun B”.
2. Plaats de hoekstukken C op de montageplaatjes A”.
Let op dat als de dikte van de wand van het omringende
kastje:
16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
nummer 16 naar u toe is gericht ;
18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht;
20 mm is: monteer het hoekstuk niet.
3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op
de rand van de wand van het kastje met de schroeven
D”.
4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en
plastic sluitringen “E”.
Elektrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een driepolige voedigskabel
zijn gebruiksklaar voor wisselstroom met voltage en fre-
quentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het ap-
paraat) en in de gebruiksaanwijzing. De aarding van de
kabel is geel/groen.
Monteren voedingskabel
Opening klemmenbord:
Licht met een schroevendraaier de lipjes aan de zij-
kant van de deksel van het klemmenbord op;
trek de deksel van het klemmenbord open.
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de drie schroe-
ven van de contacten L-N-6 los
bevestig de draden onder de kop van de schroefjes en
let op de kleuren: Blauw (N), Bruin (L), Geel/groen
6
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt
is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet men tussen het apparaat en het net een
veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum af-
stand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan
de lading aangepast zijn en aan de geldende normen vol-
doen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar on-
derbroken worden).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij ner-
gens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
Voor het aansluiten moet men kontroleren dat:
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zo-
als voorgeschreven door de geldende normen voor
electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te
verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te la-
ten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri-
kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade
die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aar-
den van de installatie.
Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
met de kenmerken van het electrische net en de gas-
leiding.
Controleer dat het electrische vermogen van het net
en van de stopcontacten voldoende is voor het maxi-
mum vermogen van het apparaat zoals aangegeven
op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot
een bevoegde electricien wenden.
Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan
moet de stekker vervangen worden met een passende
stekker door een bevoegde electricien. Deze moet
vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels
van het stopcontact voldoende is voor het vermogen
van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te
gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan
moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en
verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens
van de stroom niet te overschrijden zoals deze is
aangegeven op de enkele adapter en op de
verlengsnoeren, en het maximum vermogen
aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en
stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn.
NL
D
A
B
D
D
16
16
16
16
C
C
C
E
E
52
Afmetingen van de oven:
breedte : 43,5 cm
diepte: 40 cm
hoogte: 32 cm
Inhoud van de oven:
56 liters
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: f Traditionaal
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: g Heteluchtfunctie
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
230V ~ 50Hz 2800W
7
Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG
Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- 89/336/
EEG
van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke
modificaties;
- 2002/96/EC
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te
optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid
en het milieu te reduceren. Het symbool op het product
van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt,
het apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.
/