Braun FS 20 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Onze produkten voldoen aan de hoogste
eisen van kwaliteit, functionaliteit en design.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe
Braun produkt.
Uw Braun MultiGourmet is bijzonder geschikt
voor het stomen van groenten, rijst, vis, vlees
en gevogelte. Stomen is een gemakkelijke en
gezonde manier van voedselbereiding.
Vitaminen, mineralen en de natuurlijke smaak
en geur blijven bewaard.
De Braun MultiGourmet plus FS 20 is voorzien
van 2 stoomkorven 5 en 2 druppelschalen.
Daarom kunt u met dit apparaat 2 keer zoveel
voedsel verwerken dan met de Braun Multi-
Gourmet FS 10 (dit geldt niet voor rijst).
Lees voor het in gebruik nemen eerst zorg-
vuldig de gebruiksaanwijzing.
Waarschuuwing
• Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik
door kinderen of personen met verminderde
fysieke of mentale capaciteiten, tenzij zij het
apparaat gebruiken onder toezicht van een
persoon verantwoordelijk voor hun veiligheid.
Over het algemeen raden wij aan dit apparaat
buiten bereik van kinderen te houden.
• Controleer, voordat u de stekker in het
stopcontact steekt, of het voltage van het
stopcontact overeenkomt met het voltage
dat staat vermeld op de onderkant van het
apparaat.
• Dit apparaat is geschikt voor normale, voor
huishoudelijk gebruik bestemde hoeveel-
heden (zie bereidingstabel).
• Gebruik het stoomkorf 5 alleen in combinatie
met de lekschaal 4.
• Gebruik voor het stomen van voedsel dat
kleurstoffen bevat (bijv. wortelen, paprika,
tomaten etc.) altijd het zwarte inzetbakje E,
om bijvende verkleuring van de witte stoom-
korf 5 tot het minimum te beperken.
• Haal de zwarte rijstkom 6 of het zwarte
inzetbakje E altijd samen met de stoomkorf
5 van de lekschaal 4.
• Voordat u het apparaat schoonmaakt, dient u
eerst de stekker uit het stopkontakt te halen.
Dompel de basis 1 nooit onder in water.
• Raak het apparaat nooit aan zonder panne-
lappen of ovenhandschoenen, en gebruik het
apparaat nooit zonder deksel 7. Als u het
deksel optilt, dient u ervoor te zorgen dat u
niet in aanraking komt met ontsnappende
stoom of heet water. Wees voorzichtig met
hete vloeistoffen in de lekschaal.
• Na gebruik dient u altijd de stekker uit het
stopkontakt te halen.
• Tijdens gebruik dient er voldoende ruimte
naast het apparaat te zijn ter voorkoming
van beschadiging aan bijv. kasten of andere
keukenobjecten.
• Gebruik het apparaat op een droog, vlak,
hittebestendig oppervlak.
• Plaats het apparaat nooit op een heet
oppervlak of op open vuur.
• Elektrische apparaten van Braun voldoen
aan de veiligheidsvoorschriften. Reparaties
aan het apparaat of vervanging van het
snoer mogen alleen worden uitgevoerd
door deskundig service-personeel.
Ondeskundig, oneigenlijk reparatiewerk
kan aanzienlijk gevaar opleveren voor de
gebruiker.
Specificaties
• Voltage/wattage: Zie het typeplaatje aan de
onderzijde van het apparaat
• Maximale capaciteit: 1,2 l water
Beschrijving
1 Basisgedeelte
2 Maximum waterniveau
(voor lange stoomtijden)
3 Minimum waterniveau
(voor korte stoomtijden)
4 Lekschaal
(model FS 20 heeft 2 lekschalen)
5 Stoomkorf met sleuven
(model FS 20 heeft 2 stoomkorven)
E Zwart inzetbakje (met sleuven) voor in de
stoomkorf 5 voor het stomen van voedsel
dat kleurstoffen bevat (bijv. wortelen,
paprika, tomaten etc.)
6 Zwarte ruhstjin (zonder sleuven) voor in de
stoomkorf 5
7 Transparant deksel
8 Verwijderbare stoomversterker
9 Verwarmingselement
0 Aan/uit schkelaar met timer (60 min.)
q Indicatielampje voor het schakelaar 0
w
Snoeropbergruimte
Belan
grijk: Maak voor het eerste gebruik eerst
alle onderdelen schoon zoals beschreven
onder het punt «Schoonmaken».
Stomen
1. Vul de basis 1 met koud water en zet de
stoomversterker 8 op zijn plaats. Voeg geen
kruiden, sauzen, wijn etc. toe aan het water.
De benodigde hoeveelheid water (maximum
of minimum waterniveau) hangt af van de
ingestelde stoomtijd.
34
Nederlands
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 34
2. Plaats het gevulde soomkorf op de lek-
schaal 4 in het basisgedeelte 1 en plaats het
deksel 7 op het stoomkorf. Als het deksel niet
op z’n plaats zit dan is het stroomverbruik
hoger en de stoomtijd langer.
Model FS 20: Als u beide stoomkorven gebruikt
dient u de tweede stoomkorf met de lekschaal
op de onderste stoomkorf te plaatsen.
3. Tijdens het gebruik dient er zowel horizon-
taal als verticaal voldoende ruimte te zijn ten
opzichte van andere keukenobjecten (planken
etc.).
4. Steek de stekker in het stopkontakt.
5. Stel de timer 0 in. Draai hiervoor eerst de
knop naar 60 minuten en dan terug tot de
gewenste stoomtijd. Het indicatielampje q
gaat branden en het stomen begint.
6. Als de ingestelde stoomtijd is bereikt dan
schakelt het apparaat automatisch uit en het
indicatielampje q gaat uit.
7. Controleer of het voedsel gaar is. Trek lange
keukenhandschoenen aan. Schakel het appa-
raat uit. Til het deksel 7 voorzichtig op, pas
hierbij op voor ontsnappend stoom. Raak
andere hete onderdelen niet aan. Gebruik een
lange vork om te controleren of het voedsel
gaar is. Als u het stomen wilt voortzetten sluit
dan het deksel 7 en schakel het apparaat weer
in. Model FS 20 bij gebruik van 2 stoomkorven:
Om te controleren of het voedsel in de onderste
stoomkorf gaar is, handelt u als volgt. Schakel
het apparaat uit en verwijder het deksel 7.
Til de bovenste stoomkorf (met het zwarte
inzetbakje) voorzichtig op en plaats deze op
het omgekeerde deksel. Haal daarna voorzich-
tig, gebruikmakend van keukenhanschoenen,
de lekschaal van de onderste stoomkorf en
controleer of het voedsel gaar is.
Als u het stomen in 2 stoomkorven wilt voort-
zetten, dan dient u eerst de lekschaal op de
onderste stoomkorf te zetten en daarna de
bovenste stoomkorf met het deksel er op te
plaatsen. Schakel het apparaat weer in.
8. Als het apparaat zichzelf uitschakelt en het
voedsel gaar is dan trekt u de stekker uit het
stopkontakt en laat u het apparaat enigszins
afkoelen. Verwijder daarna de stoomkorf, de
zwarte rijstkom of het zwarte inzetbakje tegelijk
met de stoomkorf, hierbi
j gebruikmakend van
keukenhandschoenen. De binnenzijde van het
deksel 7 dient als onderzetter voor de stoom-
korf. Haal het voedsel uit de stoomkorf of de
rijstkom en breng het op smaak.
Model FS 20: zie punt 7 voor het uit elkaar
nemen.
9. De vloeistoffen die in de lekschaal 4 terecht
zijn gekomen kunnen voor sauzen of soep
worden gebruikt.
10. Alvorens het resterende water uit het basis-
gedeelte 1 te laten lopen of het apparaat
schoon te maken of uit elkaar te halen dient u
het apparaat altijd te laten afkoelen. Trek de
stekker uit het stopkontakt.
Waterhoeveelheden
De hoeveelheid water hangt af van de stoom-
tijd. Bi
j een stoomtijd tot 18 minuten vult u het
basisgedeelte tot minimum waterniveau 3.
BAls u langer dan 18 minuten stoomt vult u het
basisgedeelte tot het maximum waterniveau 2.
Let o
p het waterniveau als u de stoomtijd heeft
verlen
gd. Check het waterniveau als er geen
stoom meer vrijkomt. Trek hiervoor de stekker
uit het stopkontakt en laat het apparaat een
beetje afkoelen. Til eerst het stoomkorf en
daarna de lekschaal op en voeg daarna voor-
zichtig wat water toe.
Let o
p: Alle onderdelen zijn alleen geschikt
voor gebruik in de Braun MultiGourmet. Zet
ze niet in een oven of magnetron.
35
Stomen in het stoomkorf 5
(bijv. groenten, vis)
Doe het voedsel in het korf met de sleuven
5. Voeg kruiden toe als het stomen is beëin-
digd. Gebruik voor het stomen van voedsel
dat kleurstoffen bevat (bijv. wortelen, papri-
ka, tomaten etc.), altijd het zwarte inzetbakje
E, om blijvende verkleuring van de witte
stoomkorf 5 tot het minimum te beperken.
Model FS 20: Als u beide stoomkorven 5
gebruikt dan kan het zwarte inzetbakje E of
de zwarte rijstkom 6 alleen wor
den gebruikt
in de bovenste stoomkorf.
Stomen in de zwarte rijstkom 6
(bijv. rijst, ovenschotels)
Doe de rijst/granen met de vloeistof, indien
nodig, in de rijstkom. Zet de rijstkom in het
stoominzetbakje.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 35
36
Stomen in de stoomkorf 5 en in de zwarte rijstkom 6
Belangrijk: De hoeveelheden en bereidingstijden zijn gemiddelden voor het stomen in 1 stoomkorf
(model FS 10). Voor het stomen van grotere hoeveelheden dienen de stoomtijden iets te worden
verlengd, de stoomtijden aangegeven in de tabellen gelden ook voor het stomen van kleinere
hoeveelheden indien er niet genoeg ruimte is voor stoomcirculatie.
Aanwijzingen voor het stomen met model FS 20: de stoomtijden in de bovenste stoomkorf zijn lan-
ger;
• stoom daarom grote stukken of voedsel met een langere stoomtijd in de onderste stoomkorf.
• Bij het stomen van verschillende soorten voedsel of verschillende stoomtijden: stoom het
voedsel met de langste stoomtijd in de onderste stoomkorf. Zet na enige tijd de stoomkorf met
het voedsel dat een korte stoomtijd behoeft bovenop de onderste stoomkorf.
Gr
oenten en fruit
• Snijd van bloemkool, broccoli en kool eerst de dikke stronken af.
• Stoom groene bladgroenten met de kortst mogelijke tijd omdat ze snel hun kleur verliezen.
• Bevroren groenten mogen voor het stomen niet worden ontdooid.
Voedsel Soort Hoeveelheid Stoomtijd
Artisjokken vers 4 (middelgroot) 40 – 45 min.
Asperges vers 500 gr. 30 – 40 min.
Snijbonen vers, heel of gesneden 500 gr. 25 – 35 min.
Broccoli vers, in roosjes 500 gr. 15 – 20 min.
Spruitjes vers 500 gr. 20 – 25 min.
Kool vers, gesneden 500 gr. 25 – 30 min.
Wortelen vers, gesneden 500 gr. 20 – 25 min.
Bloemkool vers, in rosjes 500 gr. 20 – 25 min.
Courgettes vers, gesneden 500 gr. 15 – 20 min.
Venkel vers, gesneden 500 gr. 15 – 20 min.
Koolrabi vers, in blokjes 500 gr. 20 – 25 min.
Prei vers, gesneden 500 gr. 15 – 20 min.
Champignons, vers, heel of gesneden 500 gr. 20 – 25 min.
bovenkant (gesneden 5 min. korter)
Aardappelen gesneden 500 gr. 20 – 25 min.
Aardappelen ongeschild 500 gr. 30 – 40 min.
Mais vers 2 kolven 55 – 60 min.
(draai regelmatig om)
Appels vers, 1/8 stukjes 500 gr. 10 – 15 min.
Peren vers, 1/6 stukjes 500 gr. 10 – 15 min.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 36
37
Vis en schaal- en schelpdieren
• Bevroren vis kan worden gestoomt zonder te ontdooien indien ze uit elkaar wordt gehaald en
indien de stoomtijd word verlengd (ong. 10 %).
Voedsel Soort Hoeveelheid Stoomtijd
Forel vers 2 stukken van 150 gr. 18 – 25 min.
Tonijn vers 2 stukken van 200 gr. 25 - 30 min.
Brasem vers, heel 1 stuk, 400 gr. 17 – 25 min.
Kabeljauwfilet vers 2 stukken van 200 gr. 15 – 18 min.
Forelfilet vers 2 stukken van 140 gr. 15 – 18 min.
Garnalen bevroren 450 gr. 15 – 20 min.
Mosselen in de schelp 1 kg. 18 – 25 min.
Inktvis bevroren 600 gr. 20 – 25 min.
Kreeft in de schelp 2 stuks 30 – 35 min.
Vlees
, gevogelte en eieren
• Het meest geschikt is mals vlees met een beetje vet.
• Het vlees moet grondig worden gewassen en drooggedept, zodat er zo min mogelijk sappen
uitlopen.
Voedsel Soort Hoeveelheid Stoomtijd
Kalkoenfilet vers 2 stukken van 150 gr. 25 – 30 min.
Kippepoten vers 2 stukken van 150 gr. 25 – 30 min.
Kalfsfilet vers 2 stukken van 150 gr. 30 – 35 min.
Lamskoteletten vers 2 stukken van 120 gr. 25 – 30 min.
Frankfurters vers 2 – 8 (vel inprikken) 8 – 10 min.
Saucijzen vers 2 – 8 (vel inprikken) 8 – 13 min.
Zacht gekookte eieren in de schelp 2 – 10 middelgroot 10 – 13 min.
Hard gekookte eieren in de schelp 2 – 10 middelgroot 15 – 20 min.
Ri
jst, granen en ovenschotels
• Gebruik de zwarte rijstkom 6 en voeg aan de rijst, granen etc. de gewenste hoeveelheid vloei-
stof toe.
• Model FS 20: als u beide stoomkorven gebruikt dan gaat u als volgt te werk. Stoom de rijst etc.,
met lange stoomtijd, eerst vóór in de zwarte rijstkom 6 – geplaatst in de onderste
stoomkorf
met deksel 7 erop. Plaats na enige tijd de andere stoomkorf, gevuld met verschillende soorten
voedsel, op het basisgedeelte 1 en ga door met het stomen van de rijst etc. door de stoomkorf
met rijstkom naar boven te verplaatsen.
Voedsel Hoeveelheid Waterniveau Hoeveelheid Stoomtijd
in het basis- water in
gedeelte 1 de rijstkom 6
Basmati rijst 250 gr. max. 300 – 400 ml water 35 – 40 min.
Rijst, grove korrel 250 gr. max. 300 – 400 ml water 35 – 40 min.
Bruine rijst 250 gr. max. 300 – 400 ml water 45 – 50 min.
Paprijst 250 gr. max. 750 ml melk 60 min.
«India-maaltijd» 250 gr. max. 750 – 1000 ml water 20 – 25 min.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 37
Schoonmaken
Trek altijd eerst de stekker uit het stopkontakt
voordat u het apparaat gaat schoonmaken.
Alle onderdelen, behalve het basisgedeelte 1,
zijn vaatwasmachinebestendig of kunnen met
de hand worden afgewassen met een normal
afwasmiddel. De stoomversterker 8 kan voor
het schoonmaken worden verwijderd. Maak
het basisgedeelte 1 schoon met een vochtige
doek.
Ontkalken
Nadat u uw stomer verschillende keren heeft
gebruikt, vormt zich (afhankelijk van de water-
hardheid in het gebied waar u woont) een
laagje op het verwarmingselement 9 en op
het basisgedeelte 1. Het apparaat moet nu
worden ontkalkt. Vul het basisgedeelte met
keukenazijn (5 %) zodat het verwarmingsele-
ment net is bedekt. Zet de stoomversterker 8
weer op zijn plaats. Sluit het apparaat, steek
de stekker in het stopkontakt en stel de tijd in
op 15 minuten. Als er na 15 minuten nog een
laagje zichtbaar is, herhaal dan de procedure.
Nadat de azijn en het apparaat zijn afgekoeld
dient u het basisgedeelte te legen. Spoel de
basis 1 3 tot 4 keer om met warm water.
Kalkresten kunnen van de stoomversterker
worden verwijderd met een borstel.
Wijzigingen voorbehouden.
Dit produkt voldoet aan de EMC-normen
volgens de EEG richtlijn 2004/108 en aan
de EG laagspannings richtlijn 2006/95.
Gooi dit apparaat aan het eind van zijn
nuttige levensduur niet bij het huisafval.
Lever deze in bij een Braun Service
Centre of bij de door uw gemeente
aangewezen inleveradressen.
Garantie
Op dit produkt verlenen wij een garantie van
2 jaar geldend vanaf datum van aankoop.
Binnen de garantieperiode zullen eventuele
fabricagefouten en/of materiaalfouten gratis
door ons worden verholpen, hetzij door
reparatie, vervanging van onderdelen of
omruilen van het apparaat.
Deze garantie is van toepassing in elk land
waar dit apparaat wordt geleverd door Braun
of een officieel aangestelde vertegenwoordiger
van Braun.
Beschadigingen ten gevolge van onoordeel-
kundig gebruik, normale slijtage en gebreken
die de werking of waarde van het apparaat niet
noemenswaardig beinvloeden vallen niet onder
de garantie. De garantie vervalt bij reparatie
door niet door ons erkende service-afdelingen
en/of gebruik van niet originele Braun onder-
delen.
Om gebruik te maken van onze service binnen
de garantieperiode, dient u het complete appa-
raat met uw aankoopbewijs af te geven of op
te sturen naar een geauthoriseerd Braun
Customer Service Centre.
Bel 0 800 44 55 388 voor een Braun
Customer Service Centre bij u in de buurt.
38
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 38

Documenttranscriptie

3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 34 Nederlands Onze produkten voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit, functionaliteit en design. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe Braun produkt. Uw Braun MultiGourmet is bijzonder geschikt voor het stomen van groenten, rijst, vis, vlees en gevogelte. Stomen is een gemakkelijke en gezonde manier van voedselbereiding. Vitaminen, mineralen en de natuurlijke smaak en geur blijven bewaard. De Braun MultiGourmet plus FS 20 is voorzien van 2 stoomkorven 5 en 2 druppelschalen. Daarom kunt u met dit apparaat 2 keer zoveel voedsel verwerken dan met de Braun MultiGourmet FS 10 (dit geldt niet voor rijst). Lees voor het in gebruik nemen eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing. Waarschuuwing • Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door kinderen of personen met verminderde fysieke of mentale capaciteiten, tenzij zij het apparaat gebruiken onder toezicht van een persoon verantwoordelijk voor hun veiligheid. Over het algemeen raden wij aan dit apparaat buiten bereik van kinderen te houden. • Controleer, voordat u de stekker in het stopcontact steekt, of het voltage van het stopcontact overeenkomt met het voltage dat staat vermeld op de onderkant van het apparaat. • Dit apparaat is geschikt voor normale, voor huishoudelijk gebruik bestemde hoeveelheden (zie bereidingstabel). • Gebruik het stoomkorf 5 alleen in combinatie met de lekschaal 4. • Gebruik voor het stomen van voedsel dat kleurstoffen bevat (bijv. wortelen, paprika, tomaten etc.) altijd het zwarte inzetbakje E, om bijvende verkleuring van de witte stoomkorf 5 tot het minimum te beperken. • Haal de zwarte rijstkom 6 of het zwarte inzetbakje E altijd samen met de stoomkorf 5 van de lekschaal 4. • Voordat u het apparaat schoonmaakt, dient u eerst de stekker uit het stopkontakt te halen. Dompel de basis 1 nooit onder in water. • Raak het apparaat nooit aan zonder pannelappen of ovenhandschoenen, en gebruik het apparaat nooit zonder deksel 7. Als u het deksel optilt, dient u ervoor te zorgen dat u niet in aanraking komt met ontsnappende stoom of heet water. Wees voorzichtig met hete vloeistoffen in de lekschaal. • Na gebruik dient u altijd de stekker uit het stopkontakt te halen. 34 • Tijdens gebruik dient er voldoende ruimte naast het apparaat te zijn ter voorkoming van beschadiging aan bijv. kasten of andere keukenobjecten. • Gebruik het apparaat op een droog, vlak, hittebestendig oppervlak. • Plaats het apparaat nooit op een heet oppervlak of op open vuur. • Elektrische apparaten van Braun voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Reparaties aan het apparaat of vervanging van het snoer mogen alleen worden uitgevoerd door deskundig service-personeel. Ondeskundig, oneigenlijk reparatiewerk kan aanzienlijk gevaar opleveren voor de gebruiker. Specificaties • Voltage/wattage: Zie het typeplaatje aan de onderzijde van het apparaat • Maximale capaciteit: 1,2 l water Beschrijving 1 Basisgedeelte 2 Maximum waterniveau (voor lange stoomtijden) 3 Minimum waterniveau (voor korte stoomtijden) 4 Lekschaal (model FS 20 heeft 2 lekschalen) 5 Stoomkorf met sleuven (model FS 20 heeft 2 stoomkorven) E Zwart inzetbakje (met sleuven) voor in de stoomkorf 5 voor het stomen van voedsel dat kleurstoffen bevat (bijv. wortelen, paprika, tomaten etc.) 6 Zwarte ruhstjin (zonder sleuven) voor in de stoomkorf 5 7 Transparant deksel 8 Verwijderbare stoomversterker 9 Verwarmingselement 0 Aan/uit schkelaar met timer (60 min.) q Indicatielampje voor het schakelaar 0 w Snoeropbergruimte Belangrijk: Maak voor het eerste gebruik eerst alle onderdelen schoon zoals beschreven onder het punt «Schoonmaken». Stomen 1. Vul de basis 1 met koud water en zet de stoomversterker 8 op zijn plaats. Voeg geen kruiden, sauzen, wijn etc. toe aan het water. De benodigde hoeveelheid water (maximum of minimum waterniveau) hangt af van de ingestelde stoomtijd. 3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 35 Stomen in het stoomkorf 5 (bijv. groenten, vis) Doe het voedsel in het korf met de sleuven 5. Voeg kruiden toe als het stomen is beëindigd. Gebruik voor het stomen van voedsel dat kleurstoffen bevat (bijv. wortelen, paprika, tomaten etc.), altijd het zwarte inzetbakje E, om blijvende verkleuring van de witte stoomkorf 5 tot het minimum te beperken. Model FS 20: Als u beide stoomkorven 5 gebruikt dan kan het zwarte inzetbakje E of de zwarte rijstkom 6 alleen worden gebruikt in de bovenste stoomkorf. Stomen in de zwarte rijstkom 6 (bijv. rijst, ovenschotels) Doe de rijst/granen met de vloeistof, indien nodig, in de rijstkom. Zet de rijstkom in het stoominzetbakje. 2. Plaats het gevulde soomkorf op de lekschaal 4 in het basisgedeelte 1 en plaats het deksel 7 op het stoomkorf. Als het deksel niet op z’n plaats zit dan is het stroomverbruik hoger en de stoomtijd langer. Model FS 20: Als u beide stoomkorven gebruikt dient u de tweede stoomkorf met de lekschaal op de onderste stoomkorf te plaatsen. 3. Tijdens het gebruik dient er zowel horizontaal als verticaal voldoende ruimte te zijn ten opzichte van andere keukenobjecten (planken etc.). 4. Steek de stekker in het stopkontakt. 5. Stel de timer 0 in. Draai hiervoor eerst de knop naar 60 minuten en dan terug tot de gewenste stoomtijd. Het indicatielampje q gaat branden en het stomen begint. 6. Als de ingestelde stoomtijd is bereikt dan schakelt het apparaat automatisch uit en het indicatielampje q gaat uit. 7. Controleer of het voedsel gaar is. Trek lange keukenhandschoenen aan. Schakel het apparaat uit. Til het deksel 7 voorzichtig op, pas hierbij op voor ontsnappend stoom. Raak andere hete onderdelen niet aan. Gebruik een lange vork om te controleren of het voedsel gaar is. Als u het stomen wilt voortzetten sluit dan het deksel 7 en schakel het apparaat weer in. Model FS 20 bij gebruik van 2 stoomkorven: Om te controleren of het voedsel in de onderste stoomkorf gaar is, handelt u als volgt. Schakel het apparaat uit en verwijder het deksel 7. Til de bovenste stoomkorf (met het zwarte inzetbakje) voorzichtig op en plaats deze op het omgekeerde deksel. Haal daarna voorzichtig, gebruikmakend van keukenhanschoenen, de lekschaal van de onderste stoomkorf en controleer of het voedsel gaar is. Als u het stomen in 2 stoomkorven wilt voortzetten, dan dient u eerst de lekschaal op de onderste stoomkorf te zetten en daarna de bovenste stoomkorf met het deksel er op te plaatsen. Schakel het apparaat weer in. 8. Als het apparaat zichzelf uitschakelt en het voedsel gaar is dan trekt u de stekker uit het stopkontakt en laat u het apparaat enigszins afkoelen. Verwijder daarna de stoomkorf, de zwarte rijstkom of het zwarte inzetbakje tegelijk met de stoomkorf, hierbij gebruikmakend van keukenhandschoenen. De binnenzijde van het deksel 7 dient als onderzetter voor de stoomkorf. Haal het voedsel uit de stoomkorf of de rijstkom en breng het op smaak. Model FS 20: zie punt 7 voor het uit elkaar nemen. 9. De vloeistoffen die in de lekschaal 4 terecht zijn gekomen kunnen voor sauzen of soep worden gebruikt. 10. Alvorens het resterende water uit het basisgedeelte 1 te laten lopen of het apparaat schoon te maken of uit elkaar te halen dient u het apparaat altijd te laten afkoelen. Trek de stekker uit het stopkontakt. Waterhoeveelheden De hoeveelheid water hangt af van de stoomtijd. Bij een stoomtijd tot 18 minuten vult u het basisgedeelte tot minimum waterniveau 3. BAls u langer dan 18 minuten stoomt vult u het basisgedeelte tot het maximum waterniveau 2. Let op het waterniveau als u de stoomtijd heeft verlengd. Check het waterniveau als er geen stoom meer vrijkomt. Trek hiervoor de stekker uit het stopkontakt en laat het apparaat een beetje afkoelen. Til eerst het stoomkorf en daarna de lekschaal op en voeg daarna voorzichtig wat water toe. Let op: Alle onderdelen zijn alleen geschikt voor gebruik in de Braun MultiGourmet. Zet ze niet in een oven of magnetron. 35 3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 36 Stomen in de stoomkorf 5 en in de zwarte rijstkom 6 Belangrijk: De hoeveelheden en bereidingstijden zijn gemiddelden voor het stomen in 1 stoomkorf (model FS 10). Voor het stomen van grotere hoeveelheden dienen de stoomtijden iets te worden verlengd, de stoomtijden aangegeven in de tabellen gelden ook voor het stomen van kleinere hoeveelheden indien er niet genoeg ruimte is voor stoomcirculatie. Aanwijzingen voor het stomen met model FS 20: de stoomtijden in de bovenste stoomkorf zijn langer; • stoom daarom grote stukken of voedsel met een langere stoomtijd in de onderste stoomkorf. • Bij het stomen van verschillende soorten voedsel of verschillende stoomtijden: stoom het voedsel met de langste stoomtijd in de onderste stoomkorf. Zet na enige tijd de stoomkorf met het voedsel dat een korte stoomtijd behoeft bovenop de onderste stoomkorf. Groenten en fruit • Snijd van bloemkool, broccoli en kool eerst de dikke stronken af. • Stoom groene bladgroenten met de kortst mogelijke tijd omdat ze snel hun kleur verliezen. • Bevroren groenten mogen voor het stomen niet worden ontdooid. Voedsel Soort Hoeveelheid Artisjokken vers 4 (middelgroot) Stoomtijd 40 – 45 min. Asperges vers 500 gr. 30 – 40 min. Snijbonen vers, heel of gesneden 500 gr. 25 – 35 min. Broccoli vers, in roosjes 500 gr. 15 – 20 min. Spruitjes vers 500 gr. 20 – 25 min. Kool vers, gesneden 500 gr. 25 – 30 min. Wortelen vers, gesneden 500 gr. 20 – 25 min. Bloemkool vers, in rosjes 500 gr. 20 – 25 min. Courgettes vers, gesneden 500 gr. 15 – 20 min. Venkel vers, gesneden 500 gr. 15 – 20 min. Koolrabi vers, in blokjes 500 gr. 20 – 25 min. Prei vers, gesneden 500 gr. 15 – 20 min. Champignons, bovenkant vers, heel of gesneden 500 gr. 20 – 25 min. (gesneden 5 min. korter) Aardappelen gesneden 500 gr. 20 – 25 min. Aardappelen ongeschild 500 gr. 30 – 40 min. Mais vers 2 kolven 55 – 60 min. (draai regelmatig om) Appels vers, 1/8 stukjes 500 gr. 10 – 15 min. Peren vers, 1/6 stukjes 500 gr. 10 – 15 min. 36 3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 37 Vis en schaal- en schelpdieren • Bevroren vis kan worden gestoomt zonder te ontdooien indien ze uit elkaar wordt gehaald en indien de stoomtijd word verlengd (ong. 10 %). Voedsel Soort Hoeveelheid Stoomtijd Forel vers 2 stukken van 150 gr. 18 – 25 min. Tonijn vers 2 stukken van 200 gr. 25 - 30 min. Brasem vers, heel 1 stuk, 400 gr. 17 – 25 min. Kabeljauwfilet vers 2 stukken van 200 gr. 15 – 18 min. Forelfilet vers 2 stukken van 140 gr. 15 – 18 min. Garnalen bevroren 450 gr. 15 – 20 min. Mosselen in de schelp 1 kg. 18 – 25 min. Inktvis bevroren 600 gr. 20 – 25 min. Kreeft in de schelp 2 stuks 30 – 35 min. Vlees, gevogelte en eieren • Het meest geschikt is mals vlees met een beetje vet. • Het vlees moet grondig worden gewassen en drooggedept, zodat er zo min mogelijk sappen uitlopen. Voedsel Soort Hoeveelheid Stoomtijd Kalkoenfilet vers 2 stukken van 150 gr. 25 – 30 min. Kippepoten vers 2 stukken van 150 gr. 25 – 30 min. Kalfsfilet vers 2 stukken van 150 gr. 30 – 35 min. Lamskoteletten vers 2 stukken van 120 gr. 25 – 30 min. Frankfurters vers 2 – 8 (vel inprikken) 8 – 10 min. Saucijzen vers 2 – 8 (vel inprikken) 8 – 13 min. Zacht gekookte eieren in de schelp 2 – 10 middelgroot 10 – 13 min. Hard gekookte eieren in de schelp 2 – 10 middelgroot 15 – 20 min. Rijst, granen en ovenschotels • Gebruik de zwarte rijstkom 6 en voeg aan de rijst, granen etc. de gewenste hoeveelheid vloeistof toe. • Model FS 20: als u beide stoomkorven gebruikt dan gaat u als volgt te werk. Stoom de rijst etc., met lange stoomtijd, eerst vóór in de zwarte rijstkom 6 – geplaatst in de onderste stoomkorf met deksel 7 erop. Plaats na enige tijd de andere stoomkorf, gevuld met verschillende soorten voedsel, op het basisgedeelte 1 en ga door met het stomen van de rijst etc. door de stoomkorf met rijstkom naar boven te verplaatsen. Voedsel Hoeveelheid Waterniveau in het basisgedeelte 1 Hoeveelheid water in de rijstkom 6 Stoomtijd Basmati rijst 250 gr. max. 300 – 400 ml water 35 – 40 min. Rijst, grove korrel 250 gr. max. 300 – 400 ml water 35 – 40 min. Bruine rijst 250 gr. max. 300 – 400 ml water 45 – 50 min. Paprijst 250 gr. max. 750 ml melk 60 min. «India-maaltijd» 250 gr. max. 750 – 1000 ml water 20 – 25 min. 37 3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 38 Schoonmaken Trek altijd eerst de stekker uit het stopkontakt voordat u het apparaat gaat schoonmaken. Alle onderdelen, behalve het basisgedeelte 1, zijn vaatwasmachinebestendig of kunnen met de hand worden afgewassen met een normal afwasmiddel. De stoomversterker 8 kan voor het schoonmaken worden verwijderd. Maak het basisgedeelte 1 schoon met een vochtige doek. Ontkalken Nadat u uw stomer verschillende keren heeft gebruikt, vormt zich (afhankelijk van de waterhardheid in het gebied waar u woont) een laagje op het verwarmingselement 9 en op het basisgedeelte 1. Het apparaat moet nu worden ontkalkt. Vul het basisgedeelte met keukenazijn (5 %) zodat het verwarmingselement net is bedekt. Zet de stoomversterker 8 weer op zijn plaats. Sluit het apparaat, steek de stekker in het stopkontakt en stel de tijd in op 15 minuten. Als er na 15 minuten nog een laagje zichtbaar is, herhaal dan de procedure. Nadat de azijn en het apparaat zijn afgekoeld dient u het basisgedeelte te legen. Spoel de basis 1 3 tot 4 keer om met warm water. Garantie Op dit produkt verlenen wij een garantie van 2 jaar geldend vanaf datum van aankoop. Binnen de garantieperiode zullen eventuele fabricagefouten en/of materiaalfouten gratis door ons worden verholpen, hetzij door reparatie, vervanging van onderdelen of omruilen van het apparaat. Deze garantie is van toepassing in elk land waar dit apparaat wordt geleverd door Braun of een officieel aangestelde vertegenwoordiger van Braun. Beschadigingen ten gevolge van onoordeelkundig gebruik, normale slijtage en gebreken die de werking of waarde van het apparaat niet noemenswaardig beinvloeden vallen niet onder de garantie. De garantie vervalt bij reparatie door niet door ons erkende service-afdelingen en/of gebruik van niet originele Braun onderdelen. Om gebruik te maken van onze service binnen de garantieperiode, dient u het complete apparaat met uw aankoopbewijs af te geven of op te sturen naar een geauthoriseerd Braun Customer Service Centre. Bel 0 800 44 55 388 voor een Braun Customer Service Centre bij u in de buurt. Kalkresten kunnen van de stoomversterker worden verwijderd met een borstel. Wijzigingen voorbehouden. Dit produkt voldoet aan de EMC-normen volgens de EEG richtlijn 2004/108 en aan de EG laagspannings richtlijn 2006/95. Gooi dit apparaat aan het eind van zijn nuttige levensduur niet bij het huisafval. Lever deze in bij een Braun Service Centre of bij de door uw gemeente aangewezen inleveradressen. 38
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105

Braun FS 20 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor