AEG BSE778280M Recipe book

Type
Recipe book

Deze handleiding is ook geschikt voor

KOOKTIPS
NL
Aanwijzingen en tips
Kookadviezen
De temperatuur en kooktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze
zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte
ingrediënten.
Uw oven kan anders bakken of roosteren dan de oven die u tot nu toe gebruikt heeft.
De onderstaande tabellen tonen aanbevolen instellingen voor temperatuur, kooktijd
en rekstand voor specifieke soorten voedsel.
Als u voor een speciaal recept de instelling niet kunt vinden, zoek dan naar een
soortgelijk recept.
Voor meer kookaanbevelingen kunt u de kooktabellen op onze website raadplegen.
Om de Kookhints te vinden, controleer het productnummer op het classificatieplaatje
op de voorzijde van het frame van de binnenkant van de oven.
Nuttige tips voor speciale
opwarmfuncties van de oven
Warmhouden
Met deze functie houdt u het voedsel
warm. De temperatuur wordt automatisch
ingesteld op 80 °C.
Borden Warmen
Met deze functie kunt u borden en
schalen verwarmen voor het opdienen.
De temperatuur wordt automatisch
ingesteld op 70 °C.
Verdeel de opgestapelde borden en
schalen gelijkmatig over het ovenrek.
Gebruik het eerste ovenniveau.
Verwissel ze halverwege de verwarmtijd
van plaats.
Deeg Laten Rijzen
Met de functie kunt u ook gistdeeg laten
rijzen. Doe het deeg in een grote schaal.
Gebruik het eerste ovenniveau. Stel de
functie in: Deeg Laten Rijzen en de
bereidingstijd.
Ontdooien
Haal het gerecht uit de verpakking en
plaats het op een bord. Dek het voedsel
niet af, want het kan tijdens het
ontdooien uitzetten. Gebruik het eerste
ovenniveau.
Lage vochtigheid
Gebruik de tweede rekstand tenzij
anders aangegeven.
(°C) (min)
Afbakbroodjes 200 15 - 20
Afbakstokbroodjes,
40 - 50 g
200 15 - 20
Bevroren afbaks‐
tokbroodjes, 40 -
50 g
200 25 - 35
Gehaktbrood, rauw,
0,5 kg
180 30 - 40
Pasta gebakken 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Brood, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Aardappelgratin 160 -
170
50 - 60
Kip, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Varkenshaas, ge‐
rookt, 0,6 - 1 kg, 2
uur weken
160 -
180
60 - 70
2
(°C) (min)
Rosbief, 1 kg 180 -
200
60 - 90
Eend, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Geroosterd kalfs‐
vlees, 1 kg
180 80 - 90
Geroosterd var‐
kensvlees, 1 kg
160 -
180
90 - 100
Gans, 3 kg, gebruik
de eerste rekstand
170 130 -
170
Regenereren
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Eénpansge‐
rechten
120 - 130 15 - 20
(°C) (min)
Pasta 120 - 130 15 - 20
Rijst 120 - 130 15 - 20
Dumplings 120 - 130 15 - 20
Bakken
Gebruik voor de eerste baksessie de
lagere temperatuur.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15
minuten langer zijn.
Als de cake niet overal even hoog is,
wordt de cake niet overal even bruin. Als
de cake niet overal even bruin wordt,
hoeft u de temperatuurinstelling niet te
wijzigen. De verschillen verminderen
tijdens het bakken.
Tijdens het bakken kunnen bakplaten in
de oven vervormen. Wanneer de
bakplaten weer afgekoeld zijn, verdwijnt
de vervorming.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is niet voldoende
gebakken.
De rekstand is incorrect. Plaats de cake op een lagere
rekstand.
De cake zakt in en
wordt klef, of streperig.
De oventemperatuur is te
hoog.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur iets lager in.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te kort.
Stel volgende keer een langere
baktijd en een lagere oventem‐
peratuur in.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te
laag.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur hoger in.
Te lange baktijd. Stel volgende keer een kortere
baktijd in.
3
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake wordt onge‐
lijkmatig gebakken.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te kort.
Stel volgende keer een langere
baktijd en een lagere oventem‐
peratuur in.
Het cakebeslag is niet ge‐
lijkmatig verdeeld.
Verspreid de volgende keer het
cakebeslag gelijkmatig over de
bakplaat.
De cake wordt niet
gaar binnen de in het
recept aangegeven
baktijd.
De oventemperatuur is te
laag.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur iets hoger in.
Bakken op één niveau
BAKKEN IN BAKVORMEN
(°C) (min)
Tulband / Brioche Hete lucht 150 - 160 50 - 70 1
Zandgebak / Fruit‐
gebak
Hete lucht 140 - 160 70 - 90 1
Taartbodem -
zandtaartdeeg,
verwarm de oven
voor
Hete lucht 150 - 160 20 - 30 2
Taartbodem -
zacht cakedeeg
Hete lucht 150 - 170 20 - 25 2
Kwarktaart Conventioneel
koken
170 - 190 60 - 90 1
CAKE / GEBAK / BROOD OP BAKPLATEN
Verwarm de lege oven voor, tenzij anders aangegeven.
(°C) (min)
Plaatbrood /
Broodkrans, voor‐
verwarming is niet
nodig
Conventioneel
koken
170 - 190 30 - 40 3
4
CAKE / GEBAK / BROOD OP BAKPLATEN
Verwarm de lege oven voor, tenzij anders aangegeven.
(°C) (min)
Christstollen Conventioneel
koken
160 - 180 50 - 70 2
Roggebrood: Conventioneel
koken
eerst: 230 20 1
dan: 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen /
Eclairs
Conventioneel
koken
190 - 210 20 - 35 3
Koninginnen‐
brood (opgerolde
cake met jam),
Conventioneel
koken
180 - 200 10 - 20 3
Kruimeltaart,
droog, voorver‐
warming is niet
nodig
Hete lucht 150 - 160 20 - 40 3
Beboterde aman‐
deltaart / Suiker‐
koek
Conventioneel
koken
190 - 210 20 - 30 3
Vruchtentaart,
voorverwarming
is niet nodig
Conventioneel
koken
180 35 - 55 3
Plaatkoek met de‐
licate garnering
(bijvoorbeeld
kwark, room, pud‐
dingvulling)
Conventioneel
koken
160 - 180 40 - 60 3
KOEKJES EN BISCUITS
Gebruik de derde rekstand.
(°C) (min)
Zanddeeg / Schuim‐
taartmengsel
Hete lucht 150 - 160 15 - 25
5
KOEKJES EN BISCUITS
Gebruik de derde rekstand.
(°C) (min)
Schuimgebakjes Hete lucht 80 - 100 120 - 150
Makarons Hete lucht 100 - 120 30 - 50
Gistdeegkoekjes Hete lucht 150 - 160 20 - 40
Koekjes van blader‐
deeg, verwarm de
oven voor
Hete lucht 170 - 180 20 - 30
Broodjes, verwarm de
oven voor
Conventioneel koken 190 - 210 10 - 25
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Pasta gebakken Conventioneel koken 180 - 200 45 - 60
Lasagne Conventioneel koken 180 - 200 25 - 40
Groentegratin, ver‐
warm de oven voor
Turbogrill 170 - 190 15 - 35
Stokbroden met ge‐
smolten kaas
Hete lucht 160 - 170 15 - 30
Melkrijst Conventioneel koken 180 - 200 40 - 60
Visschotels Conventioneel koken 180 - 200 30 - 60
Gevulde groente Hete lucht 160 - 170 30 - 60
Bakken op meerdere niveaus
Gebruik de functie: Hete lucht.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en
de vierde rekstand.
6
CAKE / GEBAK / BROOD OP
BAKPLATEN
(°C) (min)
Roomsoezen / Eclairs,
verwarm de oven voor
160 -
180
25 - 45
Kruimeltaart 150 -
160
30 - 45
KOEKJES EN BISCUITS
(°C) (min)
Zandkoekjes 150 -
160
20 - 40
Schuimgebakjes 80 -
100
130 -
170
Makarons 100 -
120
40 - 80
Gistdeegkoekjes 160 -
170
30 - 60
Koekjes van blader‐
deeg, verwarm de
oven voor
170 -
180
30 - 50
KOEKJES EN BISCUITS
(°C) (min)
Broodjes 180 20 - 30
Tips voor braden
Gebruik hittebestendig kookgerei.
Geroosterd mager vlees bedekt (u kunt
aluminiumfolie gebruiken).
Braad grote vleesstukken direct in de
diepe bakplaat of op een bakrooster
boven de bakplaat.
Doe wat water in de bakplaat om te
voorkomen dat druipend vet verbrandt.
Draai het braadstuk na 1/2 - 2/3 van de
gaartijd.
Rooster vlees en vis in grote stukken (1
kg of meer).
Bedruip vleesstukken meerdere malen
met hun eigen sap tijdens het roosteren.
Braden
Gebruik de eerste rekstand.
RUNDVLEES
(°C) (min)
Stoofvlees 1 - 1,5 kg Conventioneel
koken
230 120 - 150
Rosbief of ossen‐
haas, rood, ver‐
warm de oven
voor
1 cm dik Turbogrill 190 - 200 5 - 6
7
RUNDVLEES
(°C) (min)
Rosbief of ossen‐
haas, medium,
verwarm de oven
voor
1 cm dik Turbogrill 180 - 190 6 - 8
Rosbief of ossen‐
haas, gaar, ver‐
warm de oven
voor
1 cm dik Turbogrill 170 - 180 8 - 10
VARKENSVLEES
Gebruik de functie: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Schouder / Nek / Ham‐
lap
1 - 1,5 150 - 170 90 - 120
Karbonade / Spare ribs 1 - 1,5 170 - 190 30 - 60
Gehaktbrood 0,75 - 1 160 - 170 50 - 60
Varkensschenkel,
voorgekookt
0,75 - 1 150 - 170 90 - 120
KALFSVLEES
Gebruik de functie: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Geroosterd kalfs‐
vlees
1 160 - 180 90 - 120
Kalfsschenkel 1,5 - 2 160 - 180 120 - 150
8
LAMSVLEES
Gebruik de functie: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Lamsbout / Geroo‐
sterd lamsvlees
1 - 1,5 150 - 170 100 - 120
Lamsrugfilet 1 - 1,5 160 - 180 40 - 60
WILD
(kg)
(°C) (min)
Rug / Hazen‐
poot, verwarm
de oven voor
1 Turbogrill 180 - 200 35 - 55
Hert rugfilet 1,5 - 2 Conventioneel
koken
180 - 200 60 - 90
Reebout, her‐
tenbout
1,5 - 2 Conventioneel
koken
180 - 200 60 - 90
GEVOGELTE
Gebruik de functie: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Gevogelte, porties 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50
Halve kip 0,4 - 0,5 190 - 210 40 - 50
Kip, haantje 1 - 1,5 190 - 210 50 - 70
Eend 1,5 - 2 180 - 200 80 - 100
Gans 3,5 - 5 160 - 180 120 - 180
Kalkoen 2,5 - 3,5 160 - 180 120 - 150
Kalkoen 4 - 6 140 - 160 150 - 240
9
VIS
(kg)
(°C) (min)
Hele vis 1 - 1,5 Turbogrill 180 - 200 30 - 50
Brood bakken
Voorverwarmen wordt niet aanbevolen.
Gebruik de tweede rekstand.
BROOD
(°C) (min)
Witbrood 170 - 190 40 - 60
Stokbrood 200 - 220 35 - 45
Brioche 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Roggebrood 170 - 190 50 - 70
Volkoren brood 170 - 190 50 - 70
Volkorenbrood 170 - 190 40 - 60
Broodjes 190 - 210 20 - 35
Knapperig bakken met Pizza-functie
PIZZA
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Taarten 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine / Zwitserse
flan
170 - 190 45 - 55
10
PIZZA
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Appeltaart, bedekt 150 - 170 50 - 60
PIZZA
Warm de lege oven voor het koken voor.
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Pizza, dunne korst, gebruik
de braadpan
210 - 230 15 - 25
Pizza, dikke korst 180 - 200 20 - 30
Ongedesemd brood 210 - 230 10 - 20
Bladerdeegtaart 160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 210 - 230 15 - 25
Pierogi 180 - 200 15 - 25
Groentetaart 160 - 180 50 - 60
Grill
Warm de lege oven voor het koken voor.
Alleen dunne stukken vlees of vis grillen.
Plaats een pan op de eerste rekstand om
vet op te vangen.
11
GRILLEN
(°C) (min)
1e kant
(min)
2e kant
Rosbief 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Runderfilet 230 20 - 30 20 - 30 3
Varkenshaas 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Kalfsvlees 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Lamsrugfilet 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Hele vis, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Lage Temperatuur Garen
Met deze functie bereidt u vlees en vis
op magere wijze mals. De functie is niet
van toepassing op gevogelte, vet
varkensgebraad, gebraad.
Voedingssensor de temperatuur mag
niet hoger zijn dan 65 °C.
1. Bak het vlees 1 - 2 minuten aan
beide zijden aan in een pan op een
hoog vuur.
2. Plaats het vlees in de braadslede of
direct op het bakrooster. Zet een
plaat onder het rooster om vet op te
vangen.
Kook altijd zonder deksel terwijl u
deze functie gebruikt.
3. Gebruik: Voedingssensor. Zie het
hoofdstuk “De accessoires
gebruiken”, Hoe te gebruiken:
Voedingssensor.
4. Selecteer de functie: Lage
Temperatuur Garen. U kunt
gedurende de eerste 10 minuten de
temperatuur instellen op een
temperatuur tussen de 80 °C en
150 °C. De standaard is 90 °C. Stel
de temperatuur in op
Voedingssensor.
5. Na 10 minuten verlaagt de oven
automatisch de temperatuur tot
80 °C.
Stel de temperatuur in op 120 °C.
(kg)
(min)
Steaks 0,2 - 0,3 20 - 40 3
Runderbiefstuk 1 - 1,5 90 - 150 3
Rosbief 1 - 1,5 120 - 150 1
Geroosterd kalfsvlees 1 - 1,5 120 - 150 1
Bereid 1 - 1,5 kg voedsel. Gebruik de tweede rekstand.
Stel de temperatuur in op 80 - 90 °C.
12
RUND‐
VLEES (min)
Elke zijde
aanbak‐
ken
(min)
Medium filet 2 90 - 110
Rosbief, medi‐
um
4 180 - 240
KALFS‐
VLEES (min)
Elke zijde
aanbak‐
ken
(min)
Roséfilet 2 90 - 120
Lendenstuk,
één stuk
4 120 - 150
KALFS‐
VLEES (min)
Elke zijde
aanbak‐
ken
(min)
Kalfsrug 4 120 - 150
VAR‐
KENSVLEES (min)
Elke zijde
aanbak‐
ken
(min)
Roséfilet 2 90 - 110
Lendenstuk,
één stuk
4 150 - 170
Kalfsrug 4 150 - 170
Bevroren voedsel
(°C) (min)
Pizza, bevroren 200 - 220 15 - 25 2
American pizza, bevroren 190 - 210 20 - 25 2
Pizza, gekoeld 210 - 230 13 - 25 2
Pizzasnacks, bevroren 180 - 200 15 - 30 2
Frietjes, dun 190 - 210 15 - 25 3
Frietjes, dik 190 - 210 20 - 30 3
Aardappelschijfjes / Kroketjes 190 - 210 20 - 40 3
Rösties 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni, vers 170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni, bevroren 160 - 180 40 - 60 2
Gebakken kaas 170 - 190 20 - 30 3
Vleugels van kippen 180 - 200 40 - 50 2
Ontdooien
Haal het gerecht uit de verpakking en
plaats het op een bord.
Gebruik de eerste rekstand.
Dek het voedsel niet af, want dat kan de
ontdooitijd verlengen.
13
(kg)
(min)
Ontdooi‐
tijd
(min)
Verdere
ontdooitijd
Kip 1 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje
in een groot bord leggen. Halver‐
wege de bereidingstijd omdraai‐
en.
Vlees 1 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om‐
draaien.
Vlees 0,5 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om‐
draaien.
Forel 0,15 25 - 35 10 - 15 -
Aardbeien 0,3 30 - 40 10 - 20 -
Boter 0,25 30 - 40 10 - 15 -
Room 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slag‐
room.
Taart 1,4 60 60 -
Inmaken
Gebruik de functie Onderwarmte.
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde
afmetingen.
Gebruik geen weckpotten met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik de eerste rekstand.
Zet niet meer dan zes weckflessen van 1
liter op het bakrooster.
Vul de glazen potten gelijkmatig en sluit
ze af met een klem.
De potten mogen elkaar niet aanraken.
Doe ongeveer 1/2 liter water in de
bakplaat om voldoende vocht in de oven
te geven.
Als de vloeistof in de weckpotten begint
te borrelen (na ca. 35 - 60 minuten bij
weckpotten van 1 liter), stop de oven of
verlaag de temperatuur tot 100 °C
(raadpleeg de tabel).
Stel de temperatuur in op 160 - 170 °C.
ZACHTE
VRUCHTEN (min)
Kooktijd tot het
sudderen begint
Aardbeien / Bos‐
bessen / Frambo‐
zen / rijpe kruisbes‐
sen
35 - 45
STEEN‐
VRUCHTEN
(min)
Kooktijd
tot het
sudderen
begint
(min)
Door blij‐
ven koken
op 100 °C
Perziken /
Kweeperen /
Pruimen
35 - 45 10 - 15
14
GROENTEN (min)
Kooktijd
tot het
sudderen
begint
(min)
Door blij‐
ven koken
op 100 °C
Wortelen 50 - 60 5 - 10
Komkom‐
mers
50 - 60 -
Gemengde
augurken
50 - 60 5 - 10
Koolrabi /
Erwten / As‐
perge
50 - 60 15 - 20
Dehydrateren - Hete lucht
Gebruik hiervoor een met
boterhampapier of bakpapier belegde
plaat.
Stop de oven voor een beter resultaat
halverwege de droogtijd, open de deur
en laat het één nacht afkoelen om het
drogen te voltooien.
Gebruik voor 1 bakplaat de derde
rekstand.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en
de vierde rekstand.
GROEN‐
TEN (°C) (u)
Bonen 60 - 70 6 - 8
Paprika’s 60 - 70 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 5 - 6
Champignons 50 - 60 6 - 8
Kruiden 40 - 50 2 - 3
Stel de temperatuur in op 60 - 70 °C.
FRUIT
(u)
Pruimen 8 - 10
Abrikozen 8 - 10
Schijfjes appel 6 - 8
Peren 6 - 9
Voedingssensor
RUNDVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Saignant Medium Bien cuit
Rosbief 45 60 70
Entrecote 45 60 70
RUNDVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Gehaktbrood 80 83 86
15
VARKENSVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ham / Braadstuk 80 84 88
Rugkotelet / Varkenshaas, ge‐
rookt / Varkenshaas, gepocheerd
75 78 82
KALFSVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Geroosterd kalfsvlees 75 80 85
Kalfsschenkel 85 88 90
SCHAPENVLEES/LAMS‐
VLEES
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Schapenbout 80 85 88
Rugfilet schapenvlees 75 80 85
Geroosterd lamsvlees / Lamsbout 65 70 75
WILD Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Hazenrugfilet / Hert rugfilet 65 70 75
Hazenpoot / Haas, heel / Herten‐
bout
70 75 80
GEVOGELTE Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Kip 80 83 86
Eend, hele/halve / Kalkoen, hele/
halve
75 80 85
Eendenborst 60 65 70
16
VIS (ZALM, FOREL,
SNOEKBAARS)
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Vis, hele/grote/gestoomde / Vis,
hele/grote/geroosterde
60 64 68
OVENSCHOTELS -
VOORGEKOOKTE GROENTEN
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ovenschotel courgette / Oven‐
schotel broccoli / Ovenschotel
venkel
85 88 91
OVENSCHOTELS - HAR‐
TIG
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Cannelloni / Lasagne / Pasta ge‐
bakken
85 88 91
OVENSCHOTELS -
ZOET
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ovenschotel witbrood met/
zonder fruit / Ovenschotel rijste‐
pap met/zonder fruit / Ovenscho‐
tel zoete noedels
80 85 90
*
17
867362085-A-352020
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

AEG BSE778280M Recipe book

Type
Recipe book
Deze handleiding is ook geschikt voor