Bosch PKC345E de handleiding

Type
de handleiding
69
Geachte gebruiker:
Wij danken u voor uw keuze voor dit apparaat.
Dit praktische, moderne en functionele apparaat is vervaardigd uit
materialen van hoge kwaliteit, die gedurende het hele proces zijn
onderworpen aan een strenge controle en die nauwkeurig getest zijn,
zodat het apparaat aan al uw eisen voor koken kan voldoen. Voor meer
gemak bestaat deze gebruiksaanwijzing uit twee onderdelen: Gebruik
en Installatie. Wij verzoeken u derhalve om deze eenvoudige
aanwijzingen door te lezen en op te volgen, zodat u vaanaf het eerste
gebruik verzekerd kunt zijn van een optimaal resultaat.
U vindt er belangrijke informatie, niet alleen wat betreft gebruik, maar
ook over veiligheid en onderhoud.
Om onze producten te vervoeren zijn er beschermende verpakkingen
nodig. Wij beperken de verpakkingen tot het hoogst noodzakelijke en
alle materialen zijn hergebruikbaar. U kunt, net als wij, meewerken aan
het behoud van het milieu, door de materialen in de dichtstbijzijnde
daarvoor bestemde container te gooien. Gebruikte olie dient niet door
de gootsteen te worden gespoeld, aangezien dat belastend is voor het
milieu. Giet het in een afsluitbare bak en lever het in bij een inzamelpunt
of gooi het, indien dat niet mogelijk is, in uw vuilnisemmer (het komt
dan uiteindelijk op een stortplaats terecht en, hoewel dit niet de beste
oplossing is, wordt op deze manier tenminste vervuiling van het water
tegengegaan). Alvorens een oud apparaat af te danken, dient u het
onbruikbaar te maken. Lever het daarna in bij een inzamelpunt voor
gescheiden afval. U kunt bij uw gemeente vragen waar zich het
dichtstbijzijnde inzamelpunt bevindt.
     
", )&5 "11"3""5 6*5 &/ 70&3 %& 7&31",,*/( 01 &&/
.*-*&673*&/%&-*+,& ."/*&3 "'
*5 "11"3""5 *4 (&,&/.&3,5 */ 07&3&&/45&..*/( .&5
%& 6301&4& 3*$)5-*+/  #&53&''&/%&
"'(&%"/,5& &-&,53*4$$)& &/ &-&,530/*4$)& "11"3"5663
8"45& &-&$53*$"- "/% &-&$530/*$ &26*1.&/5 H !
& 3*$)5-*+/ (&&'5 )&5 ,"%&3 "// 7003 %& */ %& 
(&-%*(& 5&36(/&.*/( &/ 7&38&3,*/( 70/ 06%&
 
Als op het typeplaatje van uw apparaat het symbool staat; volg dan de
volgende aanwijzingen op:
BELANGRIJK:
Indien, in tegenstelling tot onze verwachtingen, het apparaat schade
onderworpen zijn aan een ongeschikt gebruik.
we u om ons dit zo snel mogelijk te laten weten. Opdat de garantie
geldig zou zijn, mag het apparaat niet gemanipuleerd noch
vertoont of niet voldoet aan de voorziene kwaliteitseisen, verzoeken
INHOUD
Waarschuwingen omtrent Veiligheid 71
Onderdelen van de kookplaat 73
Gasbranders 74
Doorsnede pannen 75
Kookadviezen 76
Elektrische platen 76
Elektrische platen met 7en 10 standen 77
Tips en Elektrische platen met regelaar
voor 10 standen 78
Vitro-Grill 79
Tabel voor grillen 79
Waarschuwingen voor koken 80
Gebruiksnormen voor Staal: Reiniging en Onderhoud 81
Gebruiksnormen voor Glas: Reiniging en onderhoud 82
Gebruiksnormen voor Glasceramiek:
Reiniging en Onderhoud 83
Storingen
84
Garantievoorwaarden 85
70
Waarschuwingen omtrent Veiligheid
Lees deze Gebruikshandleiding voor koken aandachtig
door zodat u het apparaat op een goede en veilige
manier kunt gebruiken.
Controleer, alvorens uw nieuwe kookplaat te installeren,
of de afmetingen juist zijn.
Dit apparaat mag niet worden aangesloten op een
inrichting voor de afvoer van de verbrandingsproducten.
De volgende aanwijzingen gelden alleen voor landen
waarvan het symbool op het apparaat is aangegeven.
Voor het aanpassen aan de landelijke
gebruiksvoorwaarden dienen de technische aanwijzingen
te worden opgevolgd.
Op de plaats waar het apparaat komt te staan, moet een
perfecte werkende ventilatie-inrichting aanwezig zijn.
(Basisregels voor Installatie van Gas in Gebouwen BOE
nr.281,24-11-93).
Zorg ervoor dat het apparaat niet bloot komt te staan
aan luchtstromen: de branders zouden anders kunnen
doven.
Dit apparaat is, als het van de fabriek komt, afgesteld
op de manier die op het typeplaatje is weergegeven.
Indien wijzigingen nodig zijn, dient u contact op te nemen
met onze klantenservice.
Sleutel niet aan de binnenkant van het apparaat. Neem
zonodig contact op met onze klantenservice.
Bewaar de gebruiks- en installatievoorschriften, zodat
u ze met het apparaat aan een eventuele volgende
eigenaar kunt geven.
71
Alle werkzaamheden inzake installatie, afstelling en
aanpassing aan een ander gastype moeten uitgevoerd
worden door een geautoriseerde vakman, waarbij de
toepasbare normen en wetgeving nageleefd moeten
gasmaatschappijen.
worden en ook de voorschriften van de lokale
elektriciteits- en
Het wordt aanbevolen de Technische Dienst te
telefoneren voor de aanpassing aan een ander type gas.
Dit apparaat is enkel ontworpen voor
professioneel gebruik hiervan is niet
caravans. De garantie zal enkel geldig
zijn wanneer het gebruik nageleefd werd
huishoudelijk, het
commercieel of
toegelaten. Dit apparaat mag niet
worden geïnstalleerd
in jachten of
waarvoor deze
ontworpen werd.
Gebruik het apparaat alleen voor het bereiden van
voedsel en nooit als kachel.
Vetten of oliën die oververhit zijn, zijn licht ontvlambaar.
U dient derhalve altijd voorzichtig te werk te gaan bij de
bereiding van voedsel met vet of oliën, zoals patat.
Probeer brandend vet of olie nooit met water te blussen.
GEVAARLIJK! Doe een deksel op de pan om het vuur
te doven en zet de kookzone uit.
Bij storingen dient u de gastoevoer te sluiten en de
elektriciteit uit te schakelen. Bel in dat geval meteen
onze klantenservice, die het euvel kan verhelpen.
Zet geen vervormde of instabiele pannen op de platen
en branders; deze kunnen omvallen.
Indien een kraan vast zit, dient u deze niet te forceren.
Neem direct contact op met onze klantendienst, die de
kraan kan repareren of vervangen.
Tijdens het gebruik van uw kookplaat dient u te
voorkomen dat luchtstromen of koude vloeistoffen in
contact komen met het glas. Het glas kan hierdoor
namelijk breken.
72
elektrocutie bestaat.
Gebruik geen stoomreinigers om de kookplaat te
reinigen, aangezien er risico op
Dit apparaat is niet bestemd om te worden gebruikt door
personen (met inbegrip van kinderen)
waarvan de
fysieke, sensoriële of mentale capaciteiten beperkt
zijn of die onvoldoende ervaring of kennis hebben,
behalve wanneer deze
toezicht of instructies zouden
hebben gehad inzake het gebruik van het apparaat door
een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
De grafieken die in dit boek staan afgebeeld, zijn slechts
ter oriëntatie.
INDIEN DE BETREFFENDE BEPALINGEN NIET IN
ACHT GENOMEN WORDEN, WIJST DE FABRIKANT
ELKE VERANTWOORDELIJKHEID AF.
Zorg ervoor dat er tijdens het gebruik van het apparaat
altijd toezicht is.
Zet het apparaat niet aan indien het beschadigd is.
Oppervlaktes van verwarmende apparaten of
kooktoestellen worden warm als ze aanstaan.
Ga derhalve voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat kinderen
niet in de buurt komen.
Onderdelen van de kookplaat:
Deze apparaten kunnen onderling en/ of met kookplaten van
glasceramiek van hetzelfde merk worden gecombineerd. Raadpleeg
de catalogus.
73
Elektrische
plaat 2000 W
plaat 1500 W
Elektrische
Controlelampje
Bedieningsknop
Rooster
Brander met
drievoudige
vlam tot 3, 6 kW
Bedieningsknop
Rooster
Brander tot
3 kW
Brander tot
1 kW
Verwarmings-
2500 W
element
Verwarmings-
element
1200 W
Verwarmings-
1700 W
Bedieningsknop
Bedieningsknoppen
Bedieningsknoppen
Controlelampje
restwarmte
element
Controlelampje
Branders
Bij iedere bedieningsknop die zich op het
bedieningspaneel bevindt, is de desbetreffende brander
aangegeven. fig 1.
Om een brander aan te zetten, dient u de
overeenkomstige knop in te drukken en naar links te
draaien, tot aan de ontstekingsstand. Houd enkele
seconden vast, totdat de brander aangaat. Laat de knop
daarna weer los en zet hem in de gewenste stand. Mocht
de brander niet aangaan, verricht de handeling dan
opnieuw.
Indien uw kookplaat niet is voorzien van automatische
ontsteking, dan dient de brander handmatig te worden
aangestoken (met een aansteker, lucifers, etc.). Als de
ontstekingsbougies niet schoon zijn, brandt de gaspit
niet goed. Zorg er dus voor dat deze schoon zijn. Maak
de bougies voorzichtig schoon met bijvoorbeeld een
kleine borstel.
Bij kookplaten die voorzien zijn van branders met
veiligheidskleppen, die ervoor zorgen dat de gastoevoer
stopt als de gaspit per ongeluk uitgaat, gebeurt het
aansteken op dezelfde manier, maar moet de knop nadat
de pit is aangegaan nog enkele seconden worden
vastgehouden. Mocht de gaspit niet aangaan, verricht
de handeling dan nogmaals en houd de knop deze keer
ongeveer 10 seconden vast.
De brander gaat uit door de bedieningsknop naar rechts
tot stand 0 te draaien.
Afhankelijk van het model kan deze moderne en
functionele kookplaat zijn uitgerust met afstelbare kranen,
waarmee de grootte van de vlam nauwkeurig kan worden
afgesteld.
Afhankelijk van het model, kan uw kookplaat voorzien
zijn van een brander met drievoudige vlam, die zeer
praktisch is bij het koken met een paella-pan, wok (voor
Aziatische gerechten) etc.
Bij gebruik van kookplaten met gas ontstaat warmte en
vochtigheid. Daarom moet de keuken goede geventileerd
zijn: de natuurlijke ventilatie-openingen moeten open
staan, en zonodig dient een mechanisch ventilatiesysteem
te worden geïnstalleerd (afzuigkap).
Bij langdurig gebruik van uw apparaat, kan extra ventilatie
nodig zijn. U kunt bijvoorbeeld een raam openzetten
(zorg ervoor dat het niet tocht) of, indien aanwezig, de
afzuigkap op een hogere stand zetten.
74
fig 1.
Een oranjekleurige vlam is normaal en kan voorkomen
wanneer er stof in de lucht aanwezig is, vloeistof gemorst
is, enz.
Doorsnede pannen (cm)
Afhankelijk van het model:
BRANDER MINIMALE Ø PAN MAXIMALE Ø PAN
Drievoudige vlam: 22 cm
Snel: 22 cm 26 cm
Auxiliair: 12 cm 14 cm
Elektrische platen: 14 cm 18 cm
Afhankelijk van het model, kan er bij uw kookplaat een
extra rooster zijn geleverd voor de brander met
drievoudige vlam bedoeld voor pannen met een diameter
van meer dan 26 cm, grillplaten, aardewerken en alle
soorten holronde pannen (Chinese wok , etc…) fig. 2.
Indien dit niet het geval is, is dit rooster bij de klantendienst
van het merk verkrijgbaar onder codenummer 363300.
Rooster voor koffiepot: Afhankelijk van het model, kan
een er bij uw kookplaat een rooster voor koffiepotten
zijn geleverd. Deze is uitsluitend bestemd voor de auxiliair
en voor pannen met een doorsnede van minder dan 10
cm. Indien dit niet het geval is, zijn deze roosters voor
koffiepotten bij de klantenservice van het merk verkrijgbaar
onder codenummer 184200.
De fabrikant stelt zich niet aansprakelijk indien deze
roosters verkeerd of niet worden gebruikt.
Extra roosters:
75
fig 2.
Deze adviezen zijn slechts ter oriëntatie
Elektrische platen
Alvorens uw plaat voor het eerst te gebruiken, dient u
hem 5 minuten aan te zetten zonder pan, met de
draaiknop op de hoogste stand. Gedurende deze tijd is
het normaal dat er rook en een brandlucht ontstaat. Deze
zullen mettertijd verdwijnen.
Op deze eerste keer na, dienen de platen nooit zonder
pan te worden gebruikt.
Het is raadzaam om de draaiknop, als u begint te koken,
op de hoogste stand te zetten en hem daarna,
afhankelijkvan de hoeveelheid voedsel en het gerecht,
op een gemiddelde stand te zetten.
Even voor het aflopen van de kooktijd, kan de plaat
worden uitgezet en kan van de nog aanwezige warmte
gebruikt worden gemaakt. Op deze manier bespaart u
energie.
Gebruik alleen pannen met een perfecte egale, dikke
bodem, waarvan de maat overeenkomt met die van het
verwarmingselement, nooit een kleinere.
Zorg ervoor dat er geen vocht op het oppervlak terecht
komt en dat de pan aan de onderkant droog is.
Kookadviezen:
76
Zeer hoog Hoog Gemiddeld Laag
Drievoudige
vlam
Snel
Auxiliair
Aan de kook brengen, koken,
braden, aanbakken, paella,
Aziatische gerechten (Wok).
Opwarmen en warm houden: bereid
voedsel, kant-en-klaar maaltijden.
Schnitzel, biefstuk, omelet,
gefrituurde gerechten, verse
groente, stoofschotels, pasta.
Rijst,
béchamel,
ragoût.
Stomen:
Vis, groente.
Opwarmen en warm houden
van bereide gerechten en
verfijnde schotels.
Koken: Stoofschotels,
rijstepap, caramel.
Ontdooien en
langzaam koken:
Peulvruchten,
fruit, diepvries-
producten.
Bereiden/
Smelten:
Boter, chocolade,
gelatine.
Elektrische platen met 10 standen
Deze platen kunnen worden afgesteld met een afstelknop
voor energie, waarmee voor elk gerecht het geschikte
Draai de knop naar de stand die overeenkomt met het
gerecht dat u wilt klaarmaken. Dit hangt onder meer af
van de manier van koken en de hoeveelheid. Raadpleeg
ook de onderstaande tabel. Het controlelampje gaat nu
branden. Draai, om de plaat uit te zetten, de knop naar
stand 0. Het controlelampje gaat vervolgens uit.
77
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Elektrische plaat met regelaar voor
7 standen
Deze plaat kan worden afgesteld op zeven standen,
Stand 1 en 2: Verwarmen.
Stand 3 en 4: Sterk verwarmen en Koken.
Stand 5 en 6: Frituren.
1
2
3
4
5
6
fig 3.
fig 3 als volgt:
fig 4.
vermogen kan worden gekozen, fig 4.
Suggesties
STAND
Smelten: chocolade, boter, gelatine 1-2
Koken van: rijst, béchamel, ragoût 2-3
Koken van: aardappelen, pasta, groente 4-5
Sauteren: stoofschotels, rollade 4-5
Stomen: vis 5
Verwarmen: warm houden van klaargemaakte gerechten 2-3-4-5
Bakken: schnitzel, biefstuk, omelet 6-7-8
Koken en aanbraden 9
Een grote hoeveelheid water.
Grote gerechten.
Het koken zonder deksel op de pan.
78
Hierbij is een
hogere stand
nodig bij:
Elektrische platen met
Deze platen kunnen worden afgesteld met een
afstelknop voor energie, waarmee voor elk gerecht
het geschikte vermogen kan worden gekozen. fig.5.
Draai de knop naar de stand die overeenkomt met het
gerecht dat u wilt klaarmaken. Dit hangt onder meer
af van de manier van koken en de hoeveelheid voedsel.
Raadpleeg ook de tabel met tips. Het controlelampje
gaat nu branden. Om de plaat uit te zetten, dient u de
knop naar stand 0 te draaien. Het controlelampje gaat
Het lampje voor restwarmte gaat branden om aan te
geven dat de kookzone warm is.
Het lampje voor restwarmte blijft branden zolang de
kookzone die uit is gezet warm blijft. De kookzone kan
gebruikt worden om energie te besparen.
Als de kookzone eenmaal is afgekoeld, dan gaat het
lampje voor restwarmte uit.
fig 5.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
verwarmingselement met afstelknop
voor 10 standen
nu uit.
79
Tabel voor grillen
STAND
Verwarmen: 1-2
Worstjes - vis: 3-5
Gemarineerd voedsel: 6
Filets - karbonades- langoustines: 7-9
Gebruik geen metalen keukengerei om het voedsel om te draaien.
Deze apparaten kunnen tevens worden gebruikt als elektrische plaat met een
conventioneel verwarmingselement.
Vitro-Grill
Deze platen kunnen worden afgesteld met een stelknop
voor energie, waarmee voor elk gerecht het geschikte
vermogen kan worden gekozen. Zowel voor grillen als
voor koken met pannen.
Fig 6.
1 = minimale sterkte.
9 = maximale sterkte.
Draai de knop naar de stand die geschikt is voor het
gerecht dat u wilt klaarmaken. Dit hangt onder meer af
van de manier van koken en de hoeveelheid. Raadpleeg
ook de tabel met suggesties of de tabel voor grillen. Het
controlelampje gaat nu branden.
Om de plaat uit te zetten, dient u de knop naar stand 0
te draaien. Het controlelampje gaat nu uit.
Het lampje voor restwarmte gaat branden om aan te
geven dat de kookzone warm is.
fig 6.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Zet grillplaten, aardewerken
potten etc. niet te lang op de
hoogste stand.
Gebruik slechts één pan per
brander. Maak op de
brander met drievoudige
vlam gebruik van het extra
rooster.
Gebruik geen kleine
pannen op grote
branders. De vlam mag
de zijkant van de pan
niet raken.
Kook altijd met het deksel
op de pan en zorg ervoor
dat deze goed geplaatst is.
Op die manier wordt geen
energie verspild.
Gebruik geen pannen met
onregelmatige onderkant.
De kooktijd wordt hierdoor
onnodig verlengd en u verspilt
energie.
Op uw kookplaat mogen geen
gerechten in aluminiumfolie of
in plastic schalen of bakjes
worden bereid. Het materiaal
kan smelten. Plaats de pan niet
scheef op de pan, de pan kan
omvallen.
Gebruik geen grote pannen
op de branders die zich dicht
bij de knoppen bevinden. Als
deze pannen midden op de
brander staan, kunnen ze in
aanraking komen met de
knoppen, waardoor de
temperatuur kan oplopen en
er schade kan ontstaan. Zet
de pannen niet direct op de
branders.
Zorg ervoor dat de pan niet
te zwaar is en zet zware
voorwerpen niet hard op de
kookplaat neer.
NIET DOEN WEL DOEN
80
Waarschuwingen voor koken
Gebruik altijd pannen die
geschikt zijn voor de brander.
Op deze manier bespaart u gas
en komen er geen brandvlekken
op de pannen.
Doe altijd een deksel
op de pan.
Gebruik alleen pannen
met een egale, dikke
bodem.
Plaats de pan goed midden
op de brander.
Plaats de pan op het
rooster.
Controleer voor gebruik of
de roosters en de hoedjes
van de branders op de
juiste wijze zijn geplaatst.
Zet de pannen
voorzichtig op de
kookplaat.
Gebruik geen twee branders
of warmtebronnen voor één
pan.
Gebruiksnormen voor Staal:
Reiniging en Onderhoud
Indien door langdurig gebruik de deklaag van de elektrische kookplaat is vervaagd, sprenkel
dan wat olie of druppels van een gewoon schoonmaakmiddel op de plaat.
Door de hoge temperaturen waaraan de ringvormige deksel van de drievoudige vlam en de
roestvrij stalen gedeeltes: zoals de ringen van de platen, de zone daar omheen, etc. zijn
blootgesteld, kunnen deze mettertijd verkleuren. Dit is een NORMAAL verschijnsel. Maak ze
na ieder gebruik schoon met een voor roestvrij staal geschikt product.
Droog de roosters na het schoonmaken goed af alvorens weer te gaan koken.Druppels water
of natte gedeeltes kunnen bij het koken mogelijk schade veroorzaken aan het glazuur. Indien
de roosters van uw kookplaat voorzien zijn van rubberen nopjes, wees dan voorzichtig bij het
schoonmaken, om te voorkomen dat de nopjes loslaten, waardoor de roosters krassen op de
kookplaat kunnen veroorzaken.
Het schoonmaakmiddel voor roestvrij staal mag niet gebruikt worden in de zone rond de
bedieningsknoppen.Dit om te voorkomen dat de aanwijzingen (seriegrafie) worden uitgeveegd.
Gebruik geen
schuurmiddelen,
scherpe voorwerpen,
metaalsponzen, messen
etc., om aangekoekte
etensresten van de
kookplaat, roosters,
branders of elektrische
platen te verwijderen.
Indien uw kookplaat
voorzien is van een
glazen of aluminium
paneel, gebruik dan geen
messen, metaalsponzen
en dergelijke om de
verbinding met het metaal
schoon te maken.
Gebruik geen
stoomreinigers op de
kookplaat, deze kan
daardoor beschadigd
raken.
Zorg ervoor dat er geen
zure vloeistoffen (zoals
citroensap, azijn, etc.)
op de kookplaat terecht
komen. Vermijd, voor
zover mogelijk, dat er
zout op de elektrische
kookplaat terecht komt.
Gebruik, als het apparaat is
afgekoeld, een spons, water
en zeepsop.
Neem gemorst vocht altijd
onmiddellijk af, u bespaart
zich onnodig veel werk
naderhand.
Om de branders en de
roosters schoon te houden,
dienen deze regelmatig
te worden gereinigd door
ze onder te dompelen in
zeepsop en ze met een
niet metalen borstel af te
borstelen. Op deze manier
blijven de openingen en
gleuven schoon, zodat
de vlam correct kan
branden.Droog de hoedjes
van de branders en de
roosters altijd af als ze
nat zijn geworden.
Plaats na het
schoonmaken en
drogen van de branders
de hoedjes weer goed
op de vlamverdeler.
NIET DOEN WEL DOEN
81
Gebruiksnormen voor Glas:
Reiniging en onderhoud
Door de hoge temperaturen waaraan de ringvormige deksel van de drievoudige vlam en de
roestvrij stalen gedeeltes: zoals de ringen van de platen, de zone daar omheen, etc. zijn
blootgesteld, kunnen deze mettertijd verkleuren. Dit is een normaal verschijnsel. Maak ze na
ieder gebruik schoon met een voor roestvrij staal geschikt product.
Wees bij het schoonmaken voorzichtig met de nopjes van de roosters. Deze kunnen loslaten
en bij een volgend gebruik krassen op de kookplaat veroorzaken.
Droog de roosters na het schoonmaken goed af. Druppels water of natte gedeeltes kunnen bij
het koken mogelijk schade veroorzaken aan het glazuur.
Gebruik voor het
onderhoud van het glas
een spons met zeepsop,
maar alleen als het
apparaat koud is.
Maak na ieder gebruik het
oppervlak van het
verwarmingselement
schoon, als het is
afgekoeld. Zelfs kleine
vuilresten verbranden als
het apparaat weer wordt
aangezet.
NIET DOEN WEL DOEN
Gebruik geen
poedervormige
schoonmaakmiddelen,
reinigingssprays voor ovens
of schuursponzen. Hiermee
kunnen krassen op het glas
worden veroorzaakt.
Schuif de pannen niet
over het glas, aangezien
er anders krassen
kunnen ontstaan.
Vermijd eveneens dat er
harde of puntige
voorwerpen op het glas
vallen. Stoot niet tegen
de kookplaat aan.
Zandkorrels, die
bijvoorbeeld afkomstig
zijn van groente,
kunnen krassen op het
glazen oppervlak
maken.
Gebruik geen puntige
voorwerpen, metaalsponzen
of messen om aangekoekte
etensresten op het oppervlak
te verwijderen. Gebruik geen
messen, metaalsponzen en
dergelijke om de verbinding
van het glas met de
sierstrippen, de branders of
de profielen van de metalen
sierstrippen schoon te
maken.
Om de branders en
de roosters schoon te
houden, dienen deze
regelmatig te worden
gereinigd door ze
onder te dompelen in
zeepsop en ze met een
niet metalen borstel af
te borstelen. Op deze
manier blijven de
openingen en gleuven
schoon, zodat de vlam
correct kan branden.
Droog de hoedjes van
de branders en de
roosters altijd af als ze
nat zijn geworden.
Plaats na het
schoonmaken en
drogen van de branders
de hoedjes weer goed
op de vlamverdeler.
82
83
Gebruiksnormen voor Glasceramiek
Reiniging en onderhoud
Door de hoge temperaturen waaraan de ringvormige deksel van de drievoudige vlam en de
roestvrij stalen gedeeltes: zoals de ringen van de platen, de zone daar omheen, etc. zijn
blootgesteld, kunnen deze mettertijd verkleuren. Dit is een normaal verschijnsel. Maak ze na
ieder gebruik schoon met een voor roestvrij staal geschikt product.
Wees bij het schoonmaken voorzichtig met de nopjes van de roosters. Deze kunnen loslaten
en bij een volgend gebruik krassen op de kookplaat veroorzaken.
Wanneer u levensmiddelen direct op de keramische glasplaat bereidt, reinig het apparaat dan
NOOIT met schoomaakproducten die giftige stoffen of aluminium (zoals pannensponsjes)
bevatten.
Wij raden u aan om schoonmaakmiddelen zonder vaste bestanddelen te gebruiken, bijvoorbeeld
schuurzand. U kunt ook gebruik maken van de glasschraper.
NIET DOEN WEL DOEN
Gebruik geen poedervormige
schoonmaakmiddelen,
reinigingssprays voor ovens
of schuursponzen. Hiermee
kunnen krassen op het glas
worden veroorzaakt.
Schuif de pannen niet
over het glas, aangezien
er anders krassen
kunnen ontstaan.
Vermijd eveneens dat er
harde of puntige
voorwerpen
op het glas vallen.
Stoot niet tegen de
kookplaat aan.
Gebruik voor het
onderhoud van
glasceramiek een spons
met zeepsop, maar alleen
als het apparaat koud is.
Maak na ieder gebruik
het oppervlak van het
verwarmingselement
schoon, als het is
afgekoeld. Zelfs kleine
vuilresten verbranden
als het apparaat weer
wordt aangezet.
Zandkorrels, die
bijvoorbeeld afkomstig zijn
van groente, kunnen
krassen op het glazen
oppervlak maken. Als er
gemorst wordt met
gesmolten suiker of ander
voedsel met een hoog
suikergehalte, neem dat
dan onmiddellijk af.
Gebruik geen puntige
voorwerpen, metaalsponzen
of messen om aangekoekte
etensresten op het oppervlak
te verwijderen.
Gebruik een spatel voor
glas en altijd plat op het
glas. Kom vooral niet te
dicht bij de sierstrippen
van de gasbranders.
plaat regelmatig schoon
te maken en goed te
onderhouden.
LET OP BIJ HET REININGEN VAN DE KERAMISCHE GRILL!
Het is van belang om de
Storingen
...als de elektriciteit uitvalt? -De zekering is kapot. -Controleer de zekering in
de meterkast en vervang
deze zonodig.
-Een zekering of differentieel
kan zijn doorgeslagen.
-Controleer in de meterkast
of er een zekering of
differentiaal is doorgeslagen.
...als de elektrische
ontsteking niet werkt?
-Misschien zitten er
etensresten tussen de bougie
en de branders.
-De branders zijn nat.
-Controleer of de hoedjes
goed zijn geplaatst.
-De ruimte tussen de bougie
en de branders moet goed
worden schoongemaakt.
-De hoedjes van de branders
zijn niet goed geplaatst.
...als de vlam van de branders
niet gelijkmatig brandt?
-De verschillende onderdelen
van de brander zijn niet goed
geplaatst.
-De openingen van de
gastoevoer zijn niet schoon.
-Plaats alle onderdelen op
de juiste manier op hun
plaats.
-Maak deze opening van de
gastoevoer goed schoon.
...als er geen gastoevoer
is of als de gastoevoer niet
normaal is?
-De gastoevoer is gesloten.
-Indien het gas afkomstig is uit
een gasfles, kan het zijn dat
deze leeg is.
- Draai eventuele
tussenkranen los.
-Vervang de lege gasfles
door een volle.
...als het in de keuken naar
gas ruikt?
-Er staat een gaskraan open.
-Er is mogelijk een lek in de
aansluiting aan de gasfles.
-Controleer dit.
-Zorg ervoor dat de
aansluiting goed is.
Wat is er aan de hand?
Mogelijke oorzaak Oplossing
-Maak de hoedjes van de
brander en de bougie goed
droog.
Het is niet altijd nodig om de klantenservice te bellen.
In veel gevallen kunt u de storing zelf verhelpen. In de volgende
tabel vindt u enkele raadgevingen. .
Belangrijk:
Alleen erkend personeel van onze Klantenservice is bevoegd voor
het verrichten van werkzaamheden aan gas en elektriciteit. .
....de aansteking?
-De knop is niet lang genoeg
ingedrukt.
-De openingen van de
gastoevoer zijn niet schoon.
-Houd de knop, als de
brander aan is, nog een
paar seconden ingedrukt.
-Maak deze opening van de
gastoevoer goed schoon.
84
Garantievoorwaarden
De garantievoorwaarden die voor dit apparaat gelden
zijn vastgesteld door de vertegenwoordiging van ons
bedrijf in het land waar u het apparaat heeft gekocht.
Uw leverancier kan u hierover desgewenst meer informatie
verschaffen. Om gebruik te kunnen maken van de garantie
dient u altijd uw koopbon te laten zien.
Recht op wijzigingen voorbehouden.
85
Indien u contact opneemt met onze Technische Dienst, vermeld dan:
E - NR FD
Deze aanwijzingen zijn aangegeven op het typeplaatje van uw apparaat.U vindt deze
onderaan op uw kookplaat.

Documenttranscriptie

Geachte gebruiker: Wij danken u voor uw keuze voor dit apparaat. Dit praktische, moderne en functionele apparaat is vervaardigd uit materialen van hoge kwaliteit, die gedurende het hele proces zijn onderworpen aan een strenge controle en die nauwkeurig getest zijn, zodat het apparaat aan al uw eisen voor koken kan voldoen. Voor meer gemak bestaat deze gebruiksaanwijzing uit twee onderdelen: Gebruik en Installatie. Wij verzoeken u derhalve om deze eenvoudige aanwijzingen door te lezen en op te volgen, zodat u vaanaf het eerste gebruik verzekerd kunt zijn van een optimaal resultaat. U vindt er belangrijke informatie, niet alleen wat betreft gebruik, maar ook over veiligheid en onderhoud. Om onze producten te vervoeren zijn er beschermende verpakkingen nodig. Wij beperken de verpakkingen tot het hoogst noodzakelijke en alle materialen zijn hergebruikbaar. U kunt, net als wij, meewerken aan het behoud van het milieu, door de materialen in de dichtstbijzijnde daarvoor bestemde container te gooien. Gebruikte olie dient niet door de gootsteen te worden gespoeld, aangezien dat belastend is voor het milieu. Giet het in een afsluitbare bak en lever het in bij een inzamelpunt of gooi het, indien dat niet mogelijk is, in uw vuilnisemmer (het komt dan uiteindelijk op een stortplaats terecht en, hoewel dit niet de beste oplossing is, wordt op deze manier tenminste vervuiling van het water tegengegaan). Alvorens een oud apparaat af te danken, dient u het onbruikbaar te maken. Lever het daarna in bij een inzamelpunt voor gescheiden afval. U kunt bij uw gemeente vragen waar zich het dichtstbijzijnde inzamelpunt bevindt. BELANGRIJK: Indien, in tegenstelling tot onze verwachtingen, het apparaat schade vertoont of niet voldoet aan de voorziene kwaliteitseisen, verzoeken we u om ons dit zo snel mogelijk te laten weten. Opdat de garantie geldig zou zijn, mag het apparaat niet gemanipuleerd noch onderworpen zijn aan een ongeschikt gebruik.  "   !# !   staat; volg dan de Als op het typeplaatje van uw apparaat het symbool volgende aanwijzingen op: !" "  ", )&5 "11"3""5 6*5 &/ 70&3 %& 7&31",,*/( 01 &&/ .*-*&673*&/%&-*+,& ."/*&3 "' *5 "11"3""5 *4 (&,&/.&3,5 */ 07&3&&/45&..*/( .&5 %& 6301&4& 3*$)5-*+/   #&53&''&/%& "'(&%"/,5& &-&,53*4$$)& &/ &-&,530/*4$)& "11"3"5663 8"45& &-&$53*$"- "/% &-&$530/*$ &26*1.&/5 H ! & 3*$)5-*+/ (&&'5 )&5 ,"%&3 "// 7003 %& */ %&  (&-%*(& 5&36(/&.*/( &/ 7&38&3,*/( 70/ 06%& 69 INHOUD 70 Waarschuwingen omtrent Veiligheid 71 Onderdelen van de kookplaat 73 Gasbranders 74 Doorsnede pannen 75 Kookadviezen 76 Elektrische platen 76 Elektrische platen met 7en 10 standen 77 Tips en Elektrische platen met regelaar voor 10 standen 78 Vitro-Grill 79 Tabel voor grillen 79 Waarschuwingen voor koken 80 Gebruiksnormen voor Staal: Reiniging en Onderhoud 81 Gebruiksnormen voor Glas: Reiniging en onderhoud 82 Gebruiksnormen voor Glasceramiek: Reiniging en Onderhoud 83 Storingen 84 Garantievoorwaarden 85 Waarschuwingen omtrent Veiligheid Lees deze Gebruikshandleiding voor koken aandachtig door zodat u het apparaat op een goede en veilige manier kunt gebruiken. Alle werkzaamheden inzake installatie, afstelling en aanpassing aan een ander gastype moeten uitgevoerd worden door een geautoriseerde vakman, waarbij de toepasbare normen en wetgeving nageleefd moeten worden en ook de voorschriften van de lokale elektriciteits- en gasmaatschappijen. Het wordt aanbevolen de Technische Dienst te telefoneren voor de aanpassing aan een ander type gas. Controleer, alvorens uw nieuwe kookplaat te installeren, of de afmetingen juist zijn. Dit apparaat mag niet worden aangesloten op een inrichting voor de afvoer van de verbrandingsproducten. Dit apparaat is enkel ontworpen voor huishoudelijk, het commercieel of professioneel gebruik hiervan is niet toegelaten. Dit apparaat mag niet worden geïnstalleerd in jachten of caravans. De garantie zal enkel geldig zijn wanneer het gebruik nageleefd werd waarvoor deze ontworpen werd. De volgende aanwijzingen gelden alleen voor landen waarvan het symbool op het apparaat is aangegeven. Voor het aanpassen aan de landelijke gebruiksvoorwaarden dienen de technische aanwijzingen te worden opgevolgd. Op de plaats waar het apparaat komt te staan, moet een perfecte werkende ventilatie-inrichting aanwezig zijn. (Basisregels voor Installatie van Gas in Gebouwen BOE nr.281,24-11-93). Zorg ervoor dat het apparaat niet bloot komt te staan aan luchtstromen: de branders zouden anders kunnen doven. Dit apparaat is, als het van de fabriek komt, afgesteld op de manier die op het typeplaatje is weergegeven. Indien wijzigingen nodig zijn, dient u contact op te nemen met onze klantenservice. Sleutel niet aan de binnenkant van het apparaat. Neem zonodig contact op met onze klantenservice. Bewaar de gebruiks- en installatievoorschriften, zodat u ze met het apparaat aan een eventuele volgende eigenaar kunt geven. 71 Zet het apparaat niet aan indien het beschadigd is. Oppervlaktes van verwarmende apparaten of kooktoestellen worden warm als ze aanstaan. Ga derhalve voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat kinderen niet in de buurt komen. Gebruik het apparaat alleen voor het bereiden van voedsel en nooit als kachel. Vetten of oliën die oververhit zijn, zijn licht ontvlambaar. U dient derhalve altijd voorzichtig te werk te gaan bij de bereiding van voedsel met vet of oliën, zoals patat. Probeer brandend vet of olie nooit met water te blussen. GEVAARLIJK! Doe een deksel op de pan om het vuur te doven en zet de kookzone uit. Bij storingen dient u de gastoevoer te sluiten en de elektriciteit uit te schakelen. Bel in dat geval meteen onze klantenservice, die het euvel kan verhelpen. Zet geen vervormde of instabiele pannen op de platen en branders; deze kunnen omvallen. Indien een kraan vast zit, dient u deze niet te forceren. Neem direct contact op met onze klantendienst, die de kraan kan repareren of vervangen. Tijdens het gebruik van uw kookplaat dient u te voorkomen dat luchtstromen of koude vloeistoffen in contact komen met het glas. Het glas kan hierdoor namelijk breken. Gebruik geen stoomreinigers om de kookplaat te reinigen, aangezien er risico op elektrocutie bestaat. Dit apparaat is niet bestemd om te worden gebruikt door personen (met inbegrip van kinderen) waarvan de fysieke, sensoriële of mentale capaciteiten beperkt zijn of die onvoldoende ervaring of kennis hebben, behalve wanneer deze toezicht of instructies zouden hebben gehad inzake het gebruik van het apparaat door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. Zorg ervoor dat er tijdens het gebruik van het apparaat altijd toezicht is. De grafieken die in dit boek staan afgebeeld, zijn slechts ter oriëntatie. INDIEN DE BETREFFENDE BEPALINGEN NIET IN ACHT GENOMEN WORDEN, WIJST DE FABRIKANT ELKE VERANTWOORDELIJKHEID AF. 72 Onderdelen van de kookplaat: Rooster Elektrische plaat 2000 W Brander met drievoudige vlam tot 3, 6 kW Elektrische plaat 1500 W Controlelampje Bedieningsknop Bedieningsknop Rooster Brander tot 3 kW Brander tot 1 kW Bedieningsknoppen Verwarmingselement 1700 W Verwarmingselement 2500 W Verwarmingselement 1200 W Bedieningsknop Bedieningsknoppen Controlelampje restwarmte Controlelampje Deze apparaten kunnen onderling en/ of met kookplaten van glasceramiek van hetzelfde merk worden gecombineerd. Raadpleeg de catalogus. 73 Branders fig 1. Bij iedere bedieningsknop die zich op het bedieningspaneel bevindt, is de desbetreffende brander aangegeven. fig 1. Om een brander aan te zetten, dient u de overeenkomstige knop in te drukken en naar links te draaien, tot aan de ontstekingsstand. Houd enkele seconden vast, totdat de brander aangaat. Laat de knop daarna weer los en zet hem in de gewenste stand. Mocht de brander niet aangaan, verricht de handeling dan opnieuw. Indien uw kookplaat niet is voorzien van automatische ontsteking, dan dient de brander handmatig te worden aangestoken (met een aansteker, lucifers, etc.). Als de ontstekingsbougies niet schoon zijn, brandt de gaspit niet goed. Zorg er dus voor dat deze schoon zijn. Maak de bougies voorzichtig schoon met bijvoorbeeld een kleine borstel. Bij kookplaten die voorzien zijn van branders met veiligheidskleppen, die ervoor zorgen dat de gastoevoer stopt als de gaspit per ongeluk uitgaat, gebeurt het aansteken op dezelfde manier, maar moet de knop nadat de pit is aangegaan nog enkele seconden worden vastgehouden. Mocht de gaspit niet aangaan, verricht de handeling dan nogmaals en houd de knop deze keer ongeveer 10 seconden vast. De brander gaat uit door de bedieningsknop naar rechts tot stand 0 te draaien. Afhankelijk van het model kan deze moderne en functionele kookplaat zijn uitgerust met afstelbare kranen, waarmee de grootte van de vlam nauwkeurig kan worden afgesteld. 74 Afhankelijk van het model, kan uw kookplaat voorzien zijn van een brander met drievoudige vlam, die zeer praktisch is bij het koken met een paella-pan, wok (voor Aziatische gerechten) etc. Bij gebruik van kookplaten met gas ontstaat warmte en vochtigheid. Daarom moet de keuken goede geventileerd zijn: de natuurlijke ventilatie-openingen moeten open staan, en zonodig dient een mechanisch ventilatiesysteem te worden geïnstalleerd (afzuigkap). Bij langdurig gebruik van uw apparaat, kan extra ventilatie nodig zijn. U kunt bijvoorbeeld een raam openzetten (zorg ervoor dat het niet tocht) of, indien aanwezig, de afzuigkap op een hogere stand zetten. Een oranjekleurige vlam is normaal en kan voorkomen wanneer er stof in de lucht aanwezig is, vloeistof gemorst is, enz. Doorsnede pannen (cm) Afhankelijk van het model: BRANDER MINIMALE Ø PAN MAXIMALE Ø PAN Drievoudige vlam: 22 cm Snel: 22 cm 26 cm Auxiliair: 12 cm 14 cm Elektrische platen: 14 cm 18 cm Extra roosters: fig 2. Afhankelijk van het model, kan er bij uw kookplaat een extra rooster zijn geleverd voor de brander met drievoudige vlam bedoeld voor pannen met een diameter van meer dan 26 cm, grillplaten, aardewerken en alle soorten holronde pannen (Chinese wok , etc…) fig. 2. Indien dit niet het geval is, is dit rooster bij de klantendienst van het merk verkrijgbaar onder codenummer 363300. Rooster voor koffiepot: Afhankelijk van het model, kan een er bij uw kookplaat een rooster voor koffiepotten zijn geleverd. Deze is uitsluitend bestemd voor de auxiliair en voor pannen met een doorsnede van minder dan 10 cm. Indien dit niet het geval is, zijn deze roosters voor koffiepotten bij de klantenservice van het merk verkrijgbaar onder codenummer 184200. De fabrikant stelt zich niet aansprakelijk indien deze roosters verkeerd of niet worden gebruikt. 75 Kookadviezen: Zeer hoog Deze adviezen zijn slechts ter oriëntatie Hoog Drievoudige Aan de kook brengen, koken, braden, aanbakken, paella, vlam Aziatische gerechten (Wok). Snel Auxiliair Gemiddeld Laag Opwarmen en warm houden: bereid voedsel, kant-en-klaar maaltijden. Schnitzel, biefstuk, omelet, gefrituurde gerechten, verse groente, stoofschotels, pasta. Rijst, béchamel, ragoût. Stomen: Vis, groente. Koken: Stoofschotels, rijstepap, caramel. Opwarmen en warm houden van bereide gerechten en verfijnde schotels. Ontdooien en Bereiden/ langzaam koken: Smelten: Peulvruchten, Boter, chocolade, fruit, diepvriesgelatine. producten. Elektrische platen Alvorens uw plaat voor het eerst te gebruiken, dient u hem 5 minuten aan te zetten zonder pan, met de draaiknop op de hoogste stand. Gedurende deze tijd is het normaal dat er rook en een brandlucht ontstaat. Deze zullen mettertijd verdwijnen. Op deze eerste keer na, dienen de platen nooit zonder pan te worden gebruikt. Het is raadzaam om de draaiknop, als u begint te koken, op de hoogste stand te zetten en hem daarna, afhankelijkvan de hoeveelheid voedsel en het gerecht, op een gemiddelde stand te zetten. Even voor het aflopen van de kooktijd, kan de plaat worden uitgezet en kan van de nog aanwezige warmte gebruikt worden gemaakt. Op deze manier bespaart u energie. Gebruik alleen pannen met een perfecte egale, dikke bodem, waarvan de maat overeenkomt met die van het verwarmingselement, nooit een kleinere. Zorg ervoor dat er geen vocht op het oppervlak terecht komt en dat de pan aan de onderkant droog is. 76 Elektrische plaat met regelaar voor 7 standen fig 3. 1 Deze plaat kan worden afgesteld op zeven standen, fig 3 als volgt: 6 2 5 Stand 1 en 2: Verwarmen. Stand 3 en 4: Sterk verwarmen en Koken. 3 4 Stand 5 en 6: Frituren. Elektrische platen met 10 standen Deze platen kunnen worden afgesteld met een afstelknop voor energie, waarmee voor elk gerecht het geschikte vermogen kan worden gekozen, fig 4. fig 4. 1 9 2 8 3 7 4 5 Draai de knop naar de stand die overeenkomt met het gerecht dat u wilt klaarmaken. Dit hangt onder meer af van de manier van koken en de hoeveelheid. Raadpleeg ook de onderstaande tabel. Het controlelampje gaat nu branden. Draai, om de plaat uit te zetten, de knop naar stand 0. Het controlelampje gaat vervolgens uit. 6 77 Suggesties STAND Smelten: chocolade, boter, gelatine Koken van: rijst, béchamel, ragoût Koken van: aardappelen, pasta, groente Sauteren: stoofschotels, rollade Stomen: vis Verwarmen: warm houden van klaargemaakte gerechten Bakken: schnitzel, biefstuk, omelet Koken en aanbraden 1-2 2-3 4-5 4-5 5 2-3-4-5 6-7-8 9 Een grote hoeveelheid water. Hierbij is een hogere stand nodig bij: Grote gerechten. Het koken zonder deksel op de pan. Elektrische platen met verwarmingselement met afstelknop voor 10 standen fig 5. 1 9 2 8 3 7 4 5 78 6 Deze platen kunnen worden afgesteld met een afstelknop voor energie, waarmee voor elk gerecht het geschikte vermogen kan worden gekozen. fig.5. Draai de knop naar de stand die overeenkomt met het gerecht dat u wilt klaarmaken. Dit hangt onder meer af van de manier van koken en de hoeveelheid voedsel. Raadpleeg ook de tabel met tips. Het controlelampje gaat nu branden. Om de plaat uit te zetten, dient u de knop naar stand 0 te draaien. Het controlelampje gaat nu uit. Het lampje voor restwarmte gaat branden om aan te geven dat de kookzone warm is. Het lampje voor restwarmte blijft branden zolang de kookzone die uit is gezet warm blijft. De kookzone kan gebruikt worden om energie te besparen. Als de kookzone eenmaal is afgekoeld, dan gaat het lampje voor restwarmte uit. Vitro-Grill Deze platen kunnen worden afgesteld met een stelknop voor energie, waarmee voor elk gerecht het geschikte vermogen kan worden gekozen. Zowel voor grillen als voor koken met pannen. Fig 6. fig 6. 1 1 = minimale sterkte. 9 = maximale sterkte. 9 2 8 3 7 4 5 6 Draai de knop naar de stand die geschikt is voor het gerecht dat u wilt klaarmaken. Dit hangt onder meer af van de manier van koken en de hoeveelheid. Raadpleeg ook de tabel met suggesties of de tabel voor grillen. Het controlelampje gaat nu branden. Om de plaat uit te zetten, dient u de knop naar stand 0 te draaien. Het controlelampje gaat nu uit. Het lampje voor restwarmte gaat branden om aan te geven dat de kookzone warm is. Tabel voor grillen STAND Verwarmen: Worstjes - vis: Gemarineerd voedsel: Filets - karbonades- langoustines: 1-2 3-5 6 7-9 Gebruik geen metalen keukengerei om het voedsel om te draaien. Deze apparaten kunnen tevens worden gebruikt als elektrische plaat met een conventioneel verwarmingselement. 79 Waarschuwingen voor koken NIET DOEN Gebruik geen kleine pannen op grote branders. De vlam mag de zijkant van de pan niet raken. Kook altijd met het deksel op de pan en zorg ervoor dat deze goed geplaatst is. Op die manier wordt geen energie verspild. WEL DOEN Gebruik altijd pannen die geschikt zijn voor de brander. Op deze manier bespaart u gas en komen er geen brandvlekken op de pannen. Doe altijd een deksel op de pan. Gebruik geen pannen met Gebruik alleen pannen onregelmatige onderkant. met een egale, dikke De kooktijd wordt hierdoor bodem. onnodig verlengd en u verspilt energie. Op uw kookplaat mogen geen gerechten in aluminiumfolie of Plaats de pan goed midden in plastic schalen of bakjes worden bereid. Het materiaal op de brander. kan smelten. Plaats de pan niet scheef op de pan, de pan kan omvallen. Gebruik geen grote pannen op de branders die zich dicht bij de knoppen bevinden. Als deze pannen midden op de brander staan, kunnen ze in aanraking komen met de knoppen, waardoor de temperatuur kan oplopen en er schade kan ontstaan. Zet de pannen niet direct op de branders. Plaats de pan op het rooster. Controleer voor gebruik of de roosters en de hoedjes van de branders op de juiste wijze zijn geplaatst. Zorg ervoor dat de pan niet te zwaar is en zet zware voorwerpen niet hard op de kookplaat neer. Zet de pannen voorzichtig op de kookplaat. Gebruik geen twee branders of warmtebronnen voor één pan. Zet grillplaten, aardewerken potten etc. niet te lang op de hoogste stand. 80 Gebruik slechts één pan per brander. Maak op de brander met drievoudige vlam gebruik van het extra rooster. Gebruiksnormen voor Staal: Reiniging en Onderhoud NIET DOEN WEL DOEN Gebruik geen schuurmiddelen, scherpe voorwerpen, metaalsponzen, messen etc., om aangekoekte etensresten van de kookplaat, roosters, branders of elektrische platen te verwijderen. Indien uw kookplaat voorzien is van een glazen of aluminium paneel, gebruik dan geen messen, metaalsponzen en dergelijke om de verbinding met het metaal schoon te maken. Gebruik geen stoomreinigers op de kookplaat, deze kan daardoor beschadigd raken. Zorg ervoor dat er geen zure vloeistoffen (zoals citroensap, azijn, etc.) op de kookplaat terecht komen. Vermijd, voor zover mogelijk, dat er zout op de elektrische kookplaat terecht komt. Gebruik, als het apparaat is afgekoeld, een spons, water en zeepsop. Neem gemorst vocht altijd onmiddellijk af, u bespaart zich onnodig veel werk naderhand. Om de branders en de roosters schoon te houden, dienen deze regelmatig te worden gereinigd door ze onder te dompelen in zeepsop en ze met een niet metalen borstel af te borstelen. Op deze manier blijven de openingen en gleuven schoon, zodat de vlam correct kan branden.Droog de hoedjes van de branders en de roosters altijd af als ze nat zijn geworden. Plaats na het schoonmaken en drogen van de branders de hoedjes weer goed op de vlamverdeler. Indien door langdurig gebruik de deklaag van de elektrische kookplaat is vervaagd, sprenkel dan wat olie of druppels van een gewoon schoonmaakmiddel op de plaat. Door de hoge temperaturen waaraan de ringvormige deksel van de drievoudige vlam en de roestvrij stalen gedeeltes: zoals de ringen van de platen, de zone daar omheen, etc. zijn blootgesteld, kunnen deze mettertijd verkleuren. Dit is een NORMAAL verschijnsel. Maak ze na ieder gebruik schoon met een voor roestvrij staal geschikt product. Droog de roosters na het schoonmaken goed af alvorens weer te gaan koken.Druppels water of natte gedeeltes kunnen bij het koken mogelijk schade veroorzaken aan het glazuur. Indien de roosters van uw kookplaat voorzien zijn van rubberen nopjes, wees dan voorzichtig bij het schoonmaken, om te voorkomen dat de nopjes loslaten, waardoor de roosters krassen op de kookplaat kunnen veroorzaken. Het schoonmaakmiddel voor roestvrij staal mag niet gebruikt worden in de zone rond de bedieningsknoppen.Dit om te voorkomen dat de aanwijzingen (seriegrafie) worden uitgeveegd. 81 Gebruiksnormen voor Glas: Reiniging en onderhoud NIET DOEN Gebruik geen poedervormige schoonmaakmiddelen, reinigingssprays voor ovens of schuursponzen. Hiermee kunnen krassen op het glas worden veroorzaakt. WEL DOEN Gebruik voor het onderhoud van het glas een spons met zeepsop, maar alleen als het apparaat koud is. Maak na ieder gebruik het oppervlak van het Gebruik geen puntige verwarmingselement voorwerpen, metaalsponzen schoon, als het is of messen om aangekoekte afgekoeld. Zelfs kleine etensresten op het oppervlak vuilresten verbranden als te verwijderen. Gebruik geen het apparaat weer wordt messen, metaalsponzen en aangezet. dergelijke om de verbinding van het glas met de Om de branders en sierstrippen, de branders of de roosters schoon te de profielen van de metalen houden, dienen deze sierstrippen schoon te regelmatig te worden maken. gereinigd door ze onder te dompelen in zeepsop en ze met een Schuif de pannen niet niet metalen borstel af over het glas, aangezien te borstelen. Op deze er anders krassen manier blijven de kunnen ontstaan. openingen en gleuven Vermijd eveneens dat er schoon, zodat de vlam harde of puntige correct kan branden. voorwerpen op het glas Droog de hoedjes van vallen. Stoot niet tegen de branders en de de kookplaat aan. roosters altijd af als ze nat zijn geworden. Zandkorrels, die Plaats na het bijvoorbeeld afkomstig schoonmaken en zijn van groente, drogen van de branders kunnen krassen op het de hoedjes weer goed glazen oppervlak op de vlamverdeler. maken. Door de hoge temperaturen waaraan de ringvormige deksel van de drievoudige vlam en de roestvrij stalen gedeeltes: zoals de ringen van de platen, de zone daar omheen, etc. zijn blootgesteld, kunnen deze mettertijd verkleuren. Dit is een normaal verschijnsel. Maak ze na ieder gebruik schoon met een voor roestvrij staal geschikt product. Wees bij het schoonmaken voorzichtig met de nopjes van de roosters. Deze kunnen loslaten en bij een volgend gebruik krassen op de kookplaat veroorzaken. Droog de roosters na het schoonmaken goed af. Druppels water of natte gedeeltes kunnen bij het koken mogelijk schade veroorzaken aan het glazuur. 82 Gebruiksnormen voor Glasceramiek Reiniging en onderhoud NIET DOEN Gebruik geen poedervormige schoonmaakmiddelen, reinigingssprays voor ovens of schuursponzen. Hiermee kunnen krassen op het glas worden veroorzaakt. Gebruik geen puntige voorwerpen, metaalsponzen of messen om aangekoekte etensresten op het oppervlak te verwijderen. WEL DOEN Gebruik voor het onderhoud van glasceramiek een spons met zeepsop, maar alleen als het apparaat koud is. Maak na ieder gebruik het oppervlak van het verwarmingselement schoon, als het is afgekoeld. Zelfs kleine vuilresten verbranden als het apparaat weer wordt aangezet. Schuif de pannen niet over het glas, aangezien er anders krassen kunnen ontstaan. Vermijd eveneens dat er harde of puntige voorwerpen op het glas vallen. Stoot niet tegen de kookplaat aan. Zandkorrels, die bijvoorbeeld afkomstig zijn van groente, kunnen krassen op het glazen oppervlak maken. Als er gemorst wordt met gesmolten suiker of ander voedsel met een hoog suikergehalte, neem dat dan onmiddellijk af. Gebruik een spatel voor glas en altijd plat op het glas. Kom vooral niet te dicht bij de sierstrippen van de gasbranders. Het is van belang om de plaat regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. Door de hoge temperaturen waaraan de ringvormige deksel van de drievoudige vlam en de roestvrij stalen gedeeltes: zoals de ringen van de platen, de zone daar omheen, etc. zijn blootgesteld, kunnen deze mettertijd verkleuren. Dit is een normaal verschijnsel. Maak ze na ieder gebruik schoon met een voor roestvrij staal geschikt product. Wees bij het schoonmaken voorzichtig met de nopjes van de roosters. Deze kunnen loslaten en bij een volgend gebruik krassen op de kookplaat veroorzaken. LET OP BIJ HET REININGEN VAN DE KERAMISCHE GRILL! Wanneer u levensmiddelen direct op de keramische glasplaat bereidt, reinig het apparaat dan NOOIT met schoomaakproducten die giftige stoffen of aluminium (zoals pannensponsjes) bevatten. Wij raden u aan om schoonmaakmiddelen zonder vaste bestanddelen te gebruiken, bijvoorbeeld schuurzand. U kunt ook gebruik maken van de glasschraper. 83 Storingen Het is niet altijd nodig om de klantenservice te bellen. In veel gevallen kunt u de storing zelf verhelpen. In de volgende tabel vindt u enkele raadgevingen. . Belangrijk: Alleen erkend personeel van onze Klantenservice is bevoegd voor het verrichten van werkzaamheden aan gas en elektriciteit. . Wat is er aan de hand? Mogelijke oorzaak Oplossing ...als de elektriciteit uitvalt? -De zekering is kapot. -Controleer de zekering in de meterkast en vervang deze zonodig. -Een zekering of differentieel kan zijn doorgeslagen. -Controleer in de meterkast of er een zekering of differentiaal is doorgeslagen. -Misschien zitten er etensresten tussen de bougie en de branders. -Maak de hoedjes van de brander en de bougie goed droog. -Controleer of de hoedjes goed zijn geplaatst. -De ruimte tussen de bougie en de branders moet goed worden schoongemaakt. ...als de elektrische ontsteking niet werkt? -De branders zijn nat. -De hoedjes van de branders zijn niet goed geplaatst. ...als de vlam van de branders niet gelijkmatig brandt? -De verschillende onderdelen van de brander zijn niet goed geplaatst. -De openingen van de gastoevoer zijn niet schoon. ...als er geen gastoevoer is of als de gastoevoer niet normaal is? ...als het in de keuken naar gas ruikt? ....de aansteking? -De gastoevoer is gesloten. - Draai eventuele tussenkranen los. -Indien het gas afkomstig is uit een gasfles, kan het zijn dat deze leeg is. -Vervang de lege gasfles door een volle. -Er staat een gaskraan open. -Controleer dit. -Er is mogelijk een lek in de aansluiting aan de gasfles. -Zorg ervoor dat de aansluiting goed is. -De knop is niet lang genoeg ingedrukt. -Houd de knop, als de brander aan is, nog een paar seconden ingedrukt. -De openingen van de gastoevoer zijn niet schoon. 84 -Plaats alle onderdelen op de juiste manier op hun plaats. -Maak deze opening van de gastoevoer goed schoon. -Maak deze opening van de gastoevoer goed schoon. Indien u contact opneemt met onze Technische Dienst, vermeld dan: E - NR FD Deze aanwijzingen zijn aangegeven op het typeplaatje van uw apparaat.U vindt deze onderaan op uw kookplaat. Garantievoorwaarden De garantievoorwaarden die voor dit apparaat gelden zijn vastgesteld door de vertegenwoordiging van ons bedrijf in het land waar u het apparaat heeft gekocht. Uw leverancier kan u hierover desgewenst meer informatie verschaffen. Om gebruik te kunnen maken van de garantie dient u altijd uw koopbon te laten zien. Recht op wijzigingen voorbehouden. 85
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86

Bosch PKC345E de handleiding

Type
de handleiding